Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Hur minns du Hans Rosling?


Hans Rosling har avlidit, 68 år gammal. Såhär minns SVT Nyheters tittare och läsare den folkkäre professorn.

SVT rapporterade · Hur minns du Hans Rosling?

17.52
Jag såg honom tala för ett par år sedan. Tror aldrig jag sett någon med så mycket karisma och någon som argumenterat så väl.
17.53
M-ledaren Anna Kinberg Batra minns Rosling:


17.54
Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:


17.56
En fantastisk faktaspridare, som med värme och energi förklarar så att man förstår.
18.03
Bill och Hillary Clintons dotter Chelsea Clinton:


18.05
Jag minns att han gav SD rätt i sak. Då falnade hans stjärna hos vänstern.
18.07
Både min man o jag kände när vi hörde att Hans Rosling avlidit att med honom försvan hoppet ,han var bärare av kunskap o ljus. Hoppas andra tar vid o fortsätter hans livsgärning. Tack för all upplysning du spridit!
18.09
En härlig professor som alltid kunde sätta ord and dela med sig av statistik på ett förståeligt och lättillgängligt sätt. Vill tacka honom för allt han gjort!
18.11
Om du vill se hur en rikrigt superhjälte ser ute - du behöver titta bara på Hans Rosling. Motsatsen till "fake news"!
18.14
Han kunde på ett föredömlig sätt angripa alternativ fakta med riktig fakta. Detta behövs mer av i samhället idag, med tanke på hur t.ex. främlingsfientliga politiker poppar upp här och var med sina egna världsbilder.
18.14
En fantastisk människa som hade en otroligt viktig uppgift i modern tid med sitt stora genomslag i väldigt viktiga frågor, att detta skulle sluta så tidigt för Hans är en stor tragedi för honom och hans anhöriga men även för oss som är lämnade kvar.
Glad att jag hann ha en mailutväxling med denna STORA gigant i mänskliga frågor !!
18.15
Världens bästa svärdslukande professor
18.16
En stor förlust! Han behövdes länge än...
18.19
Hans du har länge inspirerat mig i min undervisning på högstadiet! Tack för allt! Från mig och mina elever genom åren!
18.20
Han kommer att vara saknad
18.23
Varför är det alltid de bästa som går först?
Vila i frid Hans????
18.23
En stor förlust inte bara för familjen, utan för Sverige och världen.
Mitt djupa deltagande
18.23
Tack Rosling, du fick mig att lyssna och känna engagemanget växa
18.24
Så saknad. Ditt engagemang som väckte engagemang
18.26
Mannen som kunde göra tråkigt intressant. Väldigt saknad
18.26
Hans var den där spännande killen som lät oss från orienteringsklubben hänga med till BMC. Alltid engagerad, motiverad och inspirerande! Saknas.
18.26
Hans utgjorde balansen mot den värld vi lärt känna, framförallt via media. Att hans bortgång är en förlust för världen behöver knappast sägas. Han var en stjärna och jag hoppas innerligt att andra fortsätter hans viktiga och inspirerande arbete. Han skapade hopp i en värld som alltför ofta beskrivs som eländig.
18.27
Beklagar djupt sorgen!
Han var en sann pionjär! Han lade grunden för globalt hälsoarbete. Hans distans till insatserna gjorde hans föredrag roliga och underlättade för allmänheten att ta del av utvecklingen! Förhoppningsvis fortsätter hans arbete!
18.27
Världen har förlorat en djup kunskapskälla och en man med förmåga att se nära och bortom.
18.27
Stor pedagog. Gav oss en positiv faktabaserad syn på världen och framtiden
18.27
Jag tänker på familjen i er sorg!
Jag har haft förmånen att få lyssna på Hans föreläsningar ett antal gånger vilket har varit mycket lärorikt och stimulerande! Varmt tack!
18.28
Så tråkigt ffa för familjen men för hela världen och den vanliga människan som förstod alla hans enorma pedagogiska förklaringar! Finns ingen som gjorde som han!
18.28
Hans R har fått en stor del av världens makthavare att förstå... Det är stort!!!
18.28
En person med makalös pedagogisk förmåga som han ställde i vetenskapens och utvecklingens tjänst. Jag tackar för att ha fått ta del av det han så generöst delade med sig av.
18.28
Hans Rosling ingav hopp genom att presentera och delge fakta så att vi förstod. Nyfikenhet i kombination med fakta presenterat på tydligt sätt var Hans Roslings storhet.
18.29
En lysande stjärna i att ge världen hopp om att människan kan - om vi vill!
18.31
Vilken enorm förlust för hela världen???? Han gjorde det svåra så otroligt lätt och förståeligt‼ sov gott ????????????
18.32
Självklart en stor sorg för familjen, även en stor sorg för världen, Hans behövs som mest nu i dessa mörka tider.
18.32
En världsstjärna i pedagogik har lämnat oss.
18.33
Hans Rosling var min första och enda idol, en person jag alltid har sett upp till och velat efterlikna. Vi kommer föralltid att minnas honom och hans lärdomar.
18.33
En genuin människa i ordets finaste mening
18.33
Ingen har kunnat se det stora hela och de glabala påverkan som alla delar har på oss alla som Hans, ingen har kunnat förklara på ett sådant briljant och enkelt sätt som honom. Jag och många med mig kommer att sakna honom djupt, en sådan inspirationskälla och rollmodell! Jag ber dig i mitt hjärta Hans!
18.33
Han var och förblir en inspiration för oss läkarstudenter. Den framtidstro han sått lever kvar i allt han åstadkommit och i alla oss han berört. Han kommer saknas.
18.33
Tänker på familjen.......
En klok man med bredd, nyfikenhet och förmågan att kunna delge saker å ting på ett förståeligt sätt. Du fattas oss, men säkert är att din familj kommer att jobba på i samma anda.
18.34
En trevlig och behaglig person som jag samtalat med många gånger. Saknad.
18.34
En enkel man och fantastisk föreläsare som fick världens män att förstå med sitt retoriska och pedagogiska sätt, även alla vi andra som fick höra hans visioner och engagemang i världens folk....tack! Vila i frid!
18.35
Fler som du och livet hade varit lättare att handskas med- ????????
18.36
Synd att det finns så få som Hans. Vilken kille.
18.37
En stor förlust av en klok människa av den sort som vi behöver så väl just nu. En som kombinerar fakta med humanism, pedagogik och tro på en rättvis och bra utveckling för mänskligheten. Stort tack, Hans, för din livsgärning, må du vila i frid. Mitt största deltagande till din familj. ❤
18.37
En fantastisk man som hade en ovanlig förmåga att trollbinda sin publik, som fick så mycket förklarat på ett enkelt sätt på en kort stund. En stor man som mänskligheten behövt har gått ur tiden. Mina tankar går främst till hans fru och barn, släkt och vänner. RIP Hans!
18.38
En stark och tydlig röst har försvunnit för alltid i debatten om viktiga frågor. En fantastisk människa, alltid insatt, alltid saklig och påläst, alltid hoppfull om vad vi människor kan och borde göra om vi bara vill. En enorm förlust för mänskligheten, Hans Rosling, vila i frid.
18.39
Tack för allt du hann ge oss av hopp, inspiration och en positiv bild av vad vi människor kan åstadkomma. Världen har blivit fattigare idag
18.42
Jag kände verkligen stor sorg när jag läste dödsbudet...

så fruktansvärt onödigt

18.42
Rosling gjorde det som alla politker och andra makthavare inte kunde.eller ville göra. Rosling talade till oss vanliga människor så att vi förstod. Jag älskade honom! RIP
18.42
Det känns så sorgligt. Hans var en man som inspirerade, var positiv och tydlig. Han trollband och förklarade svåra stora problem och situationer på ett enkelt sätt - ett riktigt geni!
Sympatisk och generös med sin kunskap - en riktig förebild.
Länge leve Hans!
18.42
En namne av rang, vem ska nu förklara hur det verkligen förhåller sig?
18.42
du kommer att vara djupt saknad! tack för att du hjälpt till att ge oss perspektiv! RIP
18.43
jag saknar hans rosling han var verkligen en gigant inom sitt område. Det är tomt utan hans . jag älskade att se och höra honom. det är tungt nu. den enda trösten är polar price, Wayne shorter och sting, men ändå inte. Mina tankar går till hans roslings familj. jag förstår hur det kan vara för dom. jag har själv förlorat en familjemedlem för 7 månader sedan.

nu är det tungt för Sverige.

inlägg av

mats Lindblom
skådespelare
lidingö
18.45
Det är ingen fråga. Bara en sorg över att en sån informativ o engagerande människa gått ifrån oss för tidigt.
18.45
En stor förlust! RIP
18.46
Så fruktansvärt sorgligt och vilken enorm förlust för mänskligheten.
18.46
Han gav och ger i minnet hopp tro verklighet sanning.
Inspiration till 1000.
En av vår tids största män.
Vila i frid käre människa ,med tankar till anhöriga och beundrare i sorg och saknad.
18.47
Hans du Hans.... Vi... Alla vi ... behövde dig så mycket.... För att kunna balansera och förstå!!! Hoppas innerligt att ni nära o kära framöver kan få komma över sorgen o framöver kan föra vidare hans insikter, kunskaper och pedagogik.
Jag känner faktiskt sorg nu....
18.48
Jag minns Hans väldigt väl. Jag var en av de väldigt lyckligt lottade som fick ha honom som föreläsande professor på Karolinska Institutet.
Jag blev så imponerad av hans drivkraft, och har sedan dess spridit hans kunskapsnivå arv till alla jag känner. Det är med stor sorg jag hör om hans bortgång idag.
Mina tankar går till Hans familj.
18.48
Tack för allt som du bidragit med, din bortgång är en förlust för vår civilisation.
18.48
Oförglömliga föreläsningar - fantastiska, statistiska fakta parat med en stor portion humor och medmänsklighet. Genomsyrad av en önskan att nå fram till varje individ med sitt viktiga budskap.
Hans Rosling var en mästare i att presentera sina råd och rön genom att åskådliggöra, på enklast möjliga sätt, hur tingen förhåller sig till varandra.
Behövd och saknad av oss alla - oersättlig.
Må han vila i frid.
18.49
Tack för all den kunskap du förmedlat oss på ett enkelt och mycket förståligt sätt. Vila i frid.
18.51
Känner stor sorg.
Tack för så fina föreläsningar.
Kunskapen jag fått ta del av följer mig livet ut.
Kärlek till Familjen
Vila i frid
18.52
Hälsning till kollegor och familj:
Tack för den mest inspirerande för den mest inspirerande föreläsning jag någonsin sett och hört; på Nordiska Folkhälsokonferensen i Östersund 2008.
Vi är många många inom folkhälsovetenskapligt arbete som har Hans Rosling att tacka för så oerhört mycket. TACK!
18.53
Tack för fantastiska stunder och viktiga lärdomar, vila i frid. någon måste ta upp stafettpinnen i det stora så gör jag det i det lilla...
18.54
Han var en av dem som verkligen behövdes . Att inge hopp i en hopplös värld
18.55
Tack för allt. Ett geni. Vila i frid.
18.55
Ditt sätt at förklara svåra samband och fakta på et enkelt lättbegripligt och ibland roligt och underhållande sätt är oslagbart och har säkert inflytande på vår framtidstro och vårt ansvar för flera än de närmaste.
18.55
Du fattas oss! Åh, vad du fattas oss!
18.56
Tack för ditt brinnande intresse och engagemang för all glädje du spred !
18.56
Tack för all din kunskap, förnuft, ditt fantastiska sätt att förklara saker och ting. Du var så genuin! Hans Rosling du fattas oss.
????????????
18.57
Du var upplyftande att lyssna på. DET VAR UNDERHÅLLNING MED FAKTA.så sorgligt att du är borta.
18.58
Han var fantastisk. Förklarade så man förstod. Han var unik!
18.59
En idol har gått ur tiden. Som tur är finns "TED talks" på webben; det finns mycket att lära av hans sätt att presentera idéer och lösningar på problem.
19.00
Din förmåga att enkelt och engagerat förklara svåra och världsomfattande frågor kommer att vara svårslaget.
19.06
Tack för allt . Vi hade behövt dig i dessa tider av "alternativa fakta" och förnekelse av fakta! Vila i frid.
19.06
Han var fascinerande att lyssna på. Kommer att sakna hans föredrag.
19.06
Perspektivet. Kunskapen. Engagemanget. Men framför allt förmågan att ge oss hopp. Vila i frid!
19.07
En enorm förlust för Sverige och världen ! Hans, du kunde förklara svåra resonemang på ett enkelt och lättfattligt sätt. Du öppnade ögonen på i-länderna.
Med ditt fantastiska engagemang och energi trollband du mig. Saknaden är ofattbar. Tankarna går också till din familj. Vila i frid.
19.08
I dessa tider då fakta ifrågasätts av alla sidor och läger, både höger och vänster - vissa tycker att uppdaterad fakta inte ens behövs längre - så är det mycket tråkigt att Hans Rosling har gått bort. Han skulle verkligen behövas i debatten i dagens polariserade och faktafuskande Sverige.
19.08
Han var helt fantastisk!
Du var min stora idol!
19.08
Världen blir nu lite sämre å svårare att förstå! ❤
19.11
Mycket sorgligt. Har haft den stora förmånen att både lyssna till och samtal med denya gigant och geni. Frid över hans minne. Vi kommer att sakna Ditt rättframma sätt.
19.14
Tråkigt att höra att höra att Rosling gott bort.
En fantastisk man.
19.14
Du gav oss hopp i mörkret, du gav oss kunskap och visade oss verktyg.
Tack för all din inspiration!
19.15
Bästa minnet: Föreläsningen om hur tvättmaskinen gav möjlighet för kvinnor att skaffa en utbildning
www.ted.com
19.15
Tack för föreläsningen en gång i Linköping. Den var en ögonöppnare för mig.
19.16
Redan 2008 fick jag tipset av en kollega på folkhögskolan att kolla upp Gapminder. Sedan dess har jag lyssnat och läst allt jag har kommit över med Rosling. Hans karismatiska personlighet, djupa kunskaper ihop med den ljuvliga svengelskan kommer ju att bli helt omöjlig att ersätta. Jag tar med mg hans grundläggande tes: världen går åt rätt håll. Tack
19.16
Han var den bästa professorn vi har haft enligt mig. En fantaskit människa och pedagog. Kommer verkligen att sakna honom! Du ägde Hans!!!
19.16
Min första upplevelse av Hans Rosling fick jag via min far som såg honom i en tidig föreläsning som sändes i SVT. Programmet var en återutsändning av ett seminarium som anordnats av en av de stora svenska bankerna. Imponerad av föreläsningen vände sig min pappa lokalkontoret för att höra om de kunde hjälpa honom med en kopia och faktiskt fick han ett vhs-band som han fortfarande har kvar. Det är sorgligt att en så positiv och pedagogisk röst har tystnat.
19.28
Rosling personifierade tvärvetenskap. Han kunde beskriva mänskliga, sociala, ekonomiska, vetenskapliga och politiska företeelser och hur de förhåller sig och påverkar varandra på ett mycket pedagogiskt och roligt sätt.
19.28
Hans Rosling var kunskapens fröjd framför allt annat. Han hade en förmåga som få besitter, att göra svårförståeligt till förståeligt. Det känns oersättlig, tänker jag nu!
Din familj har gjort en smärtsam förlust, på alla plan. Vi andra kommer att sakna din röst, ditt språk, din iver att förklara för oss oinsatta. Din oerhörda positivism, din människokärlek och din kärlek till vetenskapen kommer att leva långt efter dig. Vi kommer alla att sakna dig!
19.28
Hans R, Öppnade mina sinnen och med det blev Jag mer medveten om världens ekonomiska problematik samt hur vi kan bemöta och jämställa den. Hans sporrade också genom sin optimism för framtiden. Du skulle ju finnas där en lång tid framöver Du var ju ett hopp för oss alla.. Stor Kram till Din Fru o barn.. Saknar Dig...
19.28
Du var den bästa att presentera det världsliga läget, på ett lättfattligt och hoppfullt sätt. Kommer att gå tillbaks i många av dina TED talks.
Tack och vila i frid. För alltid älskad och saknad.
19.28
Ännu en karismatisk människa hur lämnat oss. Hans Rosling pratade med värme och humor om viktiga saker i en viktig tid. Han gav oss information om omvärlden på ett sätt så alla kunde förstå.
Saknad
19.28
Tack för din geniala statistiken som vi normala människor kunde förstå så bra!
Ledsen att du fick inte Nobel fredpris i tid..
Du höll kvar freden på vårt planet och nu blir den kallare utan dig.
Du fattas oss oerhört..
Hans, vila i frid!
19.28
Så ledsen att Hans Rosling har gått bort. Han hade behövts i världen i många år till.
19.28
Minns hur lätt det var att förstå statistik när Hans presenterade fakta kring olika saker. Han fick mig att tycka att statistik är roligt. Vila i frid!
19.29
Helt fruktansvärt urtrist. Vi har förlorat en av Sveriges viktigaste vetenskapsmän genom tiderna. Han var en härlig snubbe som gav mig många underhållande vetenskapliga sakliga presentationer på ett sätt som ingen annan skådat förr. Hoppas när familjen sörjt och gått vidare att hans Gap Minder idé om att alla kan konversera fritt (oavsett språk) blir en verklighet. Du var den bästa och skönaste vetenskapsman världen sett. vila i frid Hans "kung" Rosling
19.29
En man med stor kunskap som han använde på bästa sätt; att inspirera och inge hopp!
19.29
Han förändrade min världsbild utifrån fakta inom många och viktiga områden. Slog hål på förutfattade meningar. Hans presentationer kommer alltid att finnas hos oss alla, som haft förmånen att möta honom. Du fattas oss!
19.30
I dessa mörka tider behöver vi ett ljus som Hans Rosling.
19.34
En stor förlust för världen. Tack för att du visade att medierna hade fel om fattigdomen och utvecklingen i Afrika som allt var bara elände. Du lyfte Afrika, Kambodja, Pakistan och visade galant verkligheten. Ingen kommer ersätta dig!!! Du är unik och vi kommer saknar dig oöhört mycket. Afrika delar sorgen med familjen. Vila i fred Hans och som vi säger i Afrika" nefss yimar!"
19.35
19.35
Han var underbar. Han visade att fördomar och förutfattade meningar styr opinionen. Hanns brinnande glöd mot fattigdomen. Vi borde starta en stiftelse som har som mål att utrota förutfattade meningar och hylla faktakontroll. Dela ut ett pris till den som bäst fortsätter att sprida kunskap i en fördummad värd.
19.37
Tack Hans! Du spred ett klart ljus i dessa mörkbruna tider! Du lommar alltid att finnas kvar i våra hjärtan!
19.37
En fantastiskt inspirerande människa har gått ur tiden! Vila i frid! ❤
19.38
Vem ska nu visa oss sanningar? Du fattas oss verkligen.
19.39
Oersättlig, vi behöver all klokskap idag...
19.39
Den bästa föreläsare!
19.40
Blev chockad när jag hörde att han var död. Han var ju ett geni på sitt område tycker jag man kan säga. Jag har träffat honom personligen 1989 och vi diskuterade ett par timmar för jag skulle jobba i ett projekt i Vietnam, som han tidigare jobbat i. En rolig anekdot om honom, som kanske kan lätta på sorgen tillfälligt. Han hade beställt kirurgset till hälsocentralerna där. När de kom hade han lämnat projektet. Men när andra svenska rådgivarna kom och kirurgseten gått ut till ett hundratal hälsocentraler upptäcktes att av misstag hade det beställts amputationsknivar istället för skalpeller. De fick bytas ut och kallades efteråt för Hans Roslings samuraisvärd. På den tiden var han doktorand och höll på med sin avhandling om kassawa, som kan ge cyanidförgiftning vid felaktig beredning.
19.40
Glömmer aldrig när han visade att foten är inte helheten, den är en del av helheten för den danska journalisten. Det var så mycket Hans Rosling. Instämmer i övr underbara kommentarer. Oersättlig och så viktig i värld som ter sig mörkare. Saknaden har redan infunnit sig. Vila o frid underbara Hans Rosling
19.40
Hans förmåga att fängsla och förklara så att vi alla förstod, hans kunnande och pedagogiska fingertoppskänsla - Hans Rosling kommer att saknas av så många. Vem ska kunna axla hans mantel?
19.40
Han vidgade min världsbild och skapade en sorts trygghet baserad på relevanta fakta i en rubrikstyrd och smått galen värld. Vad jag saknar honom!
19.40
Hans Rosling fick säkert inte bara mig att tappa hakan. Otroliga, roliga och intressanta redovisningar om vår värld. Jag njöt när han framträdde - inte minst när han liggande på golvet i Blå Hallen genomförde en presentation i taket i salen. Man liksom "kände" honom. Frid.
19.42
Jag träffade Hans på flygplatsen i Instanbul. Jag läste Internationell hälsa vid tillfället och var på väg till Kenya för att skriva C-uppsats. Jag kände att det var ett unikt tillfälle att träffa honom på riktigt. Jag berättade om mitt uppsatsämne, som han förvisso hade många synpunkter på, men han tyckte ändå att jag kunde skicka resultatet till honom när jag var klar. Det gjorde jag en söndag två månader senare. Han svarade inom en timme. Vi mejlade fram och tillbaka de följande dagarna och varje gång skrev han långa svar med motfrågor, fakta och viss frustration. Det som kanske var mest slående var att alla dessa långa svar avslutades med:
"Mvh Hans

Sent from my iphone"

Det säger något om hans engagemang för dessa frågor som berör oss alla. Det är en stor person som gått bort alldeles för tidigt. Vila i frid.
19.43
En fantastisk och klok man. Tack för alla sanningar Hans.
19.43
Blev så oerhört ledsen över att höra att Hans Rosling inte finns hos oss längre. Han var min stora idol och det är en stor förlust för världen❤ Sov så gott Hans. Du var en av de riktigt stora i denna värld????
19.43
Käre Hans , jag funderar på vilket Nobelpris du borde ha fått. Kanske Fredspriset, ditt arbete betydde så mycket för att världens makthavare skulle förstå hur världen ser ut och fungerar. Redan under 80-talet träffades vi genom Afrikagrupperna och solidaritetsarbete med södra Afrika. Du "upptäckte" en sjukdom i Mocambique (utan att tveka trots att du inte visste hur det smittade) och gav bot till tusentals sjuka. Ditt minne ljust bevarat.
19.43
Hans Rosling fick mig att bestämma mig för att studera till läkare. Han är min största idol och jag tackar honom djupt samt familjen för all kunskap och inspiration. För mig symboliserar han starten på en ny tidsepok i hur vi ser på världen och på varandra som medmänniskor.
19.44
Jag stötte på Hans Rosling på Arlanda och frågade: Hur är det nu, är det pest eller kolera som är att föredra? Hans blixtsnabba svar: Kolera för f-n! En fantastisk och entuiasmerande människa! Jag sörjer!
19.44
En god och klok person som världen egentligen inte kan vara utan.
19.45
En stor förlust för hela världen! Jag är enormt hedrad och stolt som fick lov att följa denna fantastiska man. Hans var en stor gåva till det svenska folket! Vi alla kommer att minnas Hans med värme i våra hjärtan. Må vi bära med oss och förmedla den kunskap han gav oss. Mina tankar går till hans anhöriga ikväll. ❤️
19.45
Han ändrade människors världsbild, slukade svärd och delade med sig så entusiastiskt om den gången som hans mormor använde en tvättmaskin för första gången. En gigant.
19.46
En fantastisk människa som gått bort alltför tidigt❤️????
19.46
Vi saknar en sann världsmedborgare.
19.46
Jag kommer sörja Hans bortgång och kommer minnas hans lärdomar. Nu gäller det att göra världen till en bättre plats, använda det som han lämnar efter sig
19.48
In a time of doubt and pessimism, Hans Rosling made human progress across our world come alive for millions. gapminder.org/news/sad-to-an…

19.48
En enorm förlust för världen. Hans gav mig tro på framtiden genom att beskriva fakta.
19.48
Världen har förlorat en sann kämpe för sann och objektiv fakta. Det är ett stort tomrum att fylla efter honom.
19.49
A giant has passed away. @HansRosling made change possible by sharing his extraordinary knowledge. A friend that will be missed by many.
19.49
Hans Rosling, ett ljus i världen med sin positiva syn och fakta som han presenterade på det mest pedagogiska sätt.
19.55
Tack för allt.
19.55
Hans Rosling spred Hopp
19.55
Lyssnat flera gånger på hans sommarprogram. Att så enkelt förklara så svåra saker.
Så stort avtryck i världen.
Varma tankar till hans familj.
19.57
Världen är fattigare idag.
19.57
Världen har förlorat en stor människa och jag glömmer aldrig när han tog sig tid att diskutera med mig och mina barn om hur vi ska hjälpas åt i världen, att han sa att lärare och ungdomar är viktigare än världsledare för det är vi som kan förändra och få världen bättre. Jag ska göra allt jag kan för att delge det han gav, vidare till mina elever.
19.57
Det är inte många kändisar jag hyser stor respekt för. Hans Rosling är enligt mig den absolut viktigaste och skönaste svensk som var i livet igår. Honom ser jag mycket upp till och har allra största respekt för så länge jag lever. Han var en äkta klippa!! R.I.P Ers majestät Rosling
19.58
Geni är ofta ett missbrukat ord om någon. Du Hans Rosling var en Nydanande Person. Ett Geni i sin fulla prakt. Fantasifull med en iver visade du hur Världen trots sina svarta moln ändock är bättre nu. Du är saknad och det är med sorg i själ o hjärta inte få uppleva nya begåvade föreläsningar längre
19.58
Hans Rosling har fått mig att vara rädd om vårt dricksvatten .
Varje gång han öppna vattenkranen sa han tack !
Det tänker jag ofta på.
19.58
En sann retoriker som lärde oss mycket om världen. Saknad men alltid i vårt minne.
19.58
Tack för att du gjorde statistiken tillgänglig för folket.
19.58
Min idol! Fantastisk i alla avseenden! Glöden och intelligensen, humorn och allvaret. För alltid inspirerad!
19.58
Tack för din vänskap och allt Du lärde oss om konsten att presentera vetenskap så man förstår vad der handlar om.
Skriver för alla kollegorna på medicinkliniken, Akademiska Sjukhuset Uppsala. Vila i Frid.
19.58
Hans Rosling kunde verkligen visualisera och förklara svåra saker på ett pedagogiskt sätt. Hans död är en förlust för hela världen, hoppas någon kan axla en del av hans mantel och fortsätta Hans mission. ❤❤
19.58
Så oerhört tråkigt. Mina tankar går förstås till familjen. Men vi är många som lyssnat, lärt och fått information genom Hans Roslings kunniga och personliga sätt att presentera fakta. Jag har imponerats av Roslings kunskaper och hans metodiska och pedagogiska sätt att presentera sin forskning. Stor saknad!
19.59
Världen har mist ett stort hopp. Den största glädjespridaren av alla.
20.08
En klok man som försvann från oss alldeles för tidigt.
20.08
Hans pedagogiska presentationer med enkla material på scen var SUVERÄNT. Medryckande, roligt, och underhållande samt med en outsinlig entusiasm. Det fanns en tanke och förståelse att "väcka folk" och att människor kan förstå stora sammanhang. Han talade inte bara till hjärnan utan också till hjärtat. TACK, himlarna vare med dig!
20.09
Han var verkligen utmärkt på att göra presentationer som var lätta att förstå. Må hans optimism och arbete leva vidare och att vi kan ta lärdom.
20.09
Tack för all kunskap du delat dig :-)
20.09
En röst som stod för sanning och hopp har tystnat när den behövdes som mest. Må Hans Roslings inspiration och föredöme leva. Jag minns hans beredskap att åka och själv göra en insats när ebola epedemin härjade. En modig och handlingskraftig person som vågade utmana okunskap, ovilja att handla, bekvämlighet och allt som hindrar att människor som verkligen behöver det får hjälp.
20.09
Tack..du är/var min favorit professor...den mesta fantastiska pedagog...????
20.09
Jag har ett så starkt minne av ditt tal i Globen, det är något som jag aldrig kommer glömma. Dina kloka ord kommer vara enormt saknade.
20.09
20.09
Att höra att du lämnat oss gjorde mig djupt ledsen.
Du spred Hopp
20.13
Att höra honom var verkligen upplysande.
Jag kommer att sakna honom. Hoppas hans arbete ger avtryck. Finns få som han.
20.17
Kommer aldrig att glömma den gången Hans Rosling förklarade, att tvättmaskinen var vår tids mest betydelsefulla uppfinning. På ett sätt, som fick oss att förstå hur BRA vi egentligen har det nu.Det var inte så bra alltid förr.
20.17
En man med stort hjärta har tragiskt lämnat oss
20.17
I Hans har Sverige och världen förlorat en stor inspiratör och en ovärderlig kunskapsskatt! Måtte någon orka och våga axla rollen.
20.17
En vänlig, ömsint, storslagen man har dött alldeles för tidigt. Känner stor sorg.
20.18
Vi behöver fler som du, Hans, i denna tid. Vi behöver en faktabaserad, vetenskaplig, sund, konstruktiv världssyn. Jag är oerhört ledsen över att din röst tystnat - men du lämnar ett fantastiskt arv efter dig. Den får vi alla gemensamt se till att förvalta! Vila i frid!
20.27
Hans ljus kommer alltid lysa starkt och klart för mig.
20.27
I dessa tider behöver vi goda folkbildare mer än någonsin! Tänk att statistik kunde vara så intressant, roligt - och mänskligt!
Vi kan bara hoppas att många pedagoger inspirerats av dig och följer ditt exempel. Vila i frid och medkänsla med dina nära och kära.
20.27
Jag älskade Hans Rosling pedagogik. Han gjorde stora svåra frågor begripliga. Jag älskade hans engagemang för de svaga! Jag gillade hans saklighet!
20.27
Åh nej, så ledsamt, känns verkligen sorgligt men så tursamt att nån som du faktiskt fanns en stund på jorden och gjorde skillnad, en får vara tacksam för det ????
20.27
Sverige och världen har förlorat en äkta Superhjälte.
20.27
Sverige och världen har förlorat en folkkär folkbildare och inspiratör. Vila i frid.
20.27
Sorg! Hans Roslings oförglömliga, humoristiska och underbara sommarprogram för många år sedan minns jag med glädje.
20.29
Sorgligt, sorgligt och ändå en naturlig del av livet.
Vi talade inte om livshotande sjukdomar och epidemier utan om munnen, tänder och livskvalitet.
Tack för ditt stöd, din entusiasm och din energi. Du fattas.
20.29
Hans budskap gick fram av två skäl: Skicklighet och stor humanism!
20.29
Jag har varit på en av dina föreläsningar, och aldrig känt mig så klarögd och levande som efter den! Vi hade behövt dig i så många år till! ????
20.29
Världen behövde dig. Stor saknad. Vila i frid.
20.37
Kära Hans. Du var världens bästa motgift mot okunskap och faktaresistens.
20.37
Jag kommer att sakna att inte få höra hans distinkta klargörande av kommande världshändelser. Det är en sorgens dag i dag.
20.37
En folkbildare med humor och djup kunskap.
Han hade en förmåga att göra det svåra enkelt och överskådligt.
20.37
Det blir ett stort tomrum efter dig! Vila i frid!????
20.37
Senast jag hörde honom, klok som vanligt:
sverigesradio.se
20.37
En gigant har gått ur tiden, han fattas oss alla, saknad av alla. Vila i frid.
20.38
En av vår tids mest intressanta pedagoger och tänkare!
Rolig, tankeväckande, avslöjande.
Detta är en djup personlig sorg för familjen som mist en älskad familjemedlem, men även en djup personlig sorg för alla vi anonyma människor vilka berörts, upplysts och inspirerats av Hans föreläsningar och tankar.
20.38
För mig är du inspirerande och du är en utav väldigt få människor som jag ser upp till. Statistik ljuger inte om man inte fifflar med den eller gömmer delar av den. Jag kommer alltid minnas din kommentar: "Jag använder vanlig statistik som är sammanställd av Världsbanken och FN, och det är inte kontroversiellt. Det här är ingenting som man kan diskutera. Jag har rätt och du har fel."
Kära Hans, du kommer vara väldigt saknad. Världen hade behövt att majoriteten av befolkningen var som dig. Jag hoppas innerligt att någon mer har samma förmåga som du har. Du finns alltid i mitt hjärta. Önskar dig en god vila.
20.43
Vila i frid!

Jag kände dig aldrig men du är en inspiration för ett bättre vetande. Jag hoppas nu att någon annan axlar din roll i Sverige. Kunskap är makt och förmågan att använda kunskapen för bildning är oerhört viktigt.

Vem är lika klar, orädd och bildad som du? Vem stiger fram?
20.43
Min stora idol. Världen och vi skulle ha behövt dig. Vila i fred.
20.43
Du var o är en inspiration för världen. Helt unik en stor förlust. Vila i frid
20.43
Tack för allt du gjort. Har sett och hört mycket av dig genom mina högskolestudier i folkhälsa. Du har påverkat mig på ett positivt sätt och lärt mig mycket av min tacksamhet genom dig att vara svensk. Jag hade inte förstått på samma vis hur bra vi har det i Sverige utan Hans Rosling. Tack för allt du gav. Vila i frid.
20.43
Hans, du fick mig att lyssna på statstistik!
Ingen annan har lyckats med det.
Vila i frid.
20.50
Tack för allt ❤❤❤❤ Vila i frid.
20.51
Det jag minns av Hans Rosling är hans fantastiska sätt att redogöra statistik. Man kommer inte glömma bort honom i första taget, för han var en fantastisk människa
20.51
Rosling, din gigant. Vila i frid
20.51
Vi behöver dig Hans! Din kunskap, humor och sunda förnuft. Du gjorde verkligen skillnad i världen. Var med oss på något sätt!
20.51
Du sådde ett frö. Det kommer att växa och föröka sig.
Din röst har tystnat. Den är redan saknad.
20.51
Kära Hans, du har gett hopp och inspirerat mig och så många andra. Din retoriska förmåga var legendarisk. Det är min förhoppning och min tro att du kommer att fortsätta inspirera långt efter denna dag.
20.51
Du gav mej hopp om mänskligheten och världen.
20.51
Alldeles för tidigt togs du från vår värld, en värld som behöver dig!! Du kommer aldrig att vara endast en i statistiken. Du gjorde det inte media hade intresse av att göra. TACK
20.51
Vilket slag. En hjälte har gått ur tiden. En viktig röst är borta. Hans kommer vara djupt saknad. Vila i frid!
20.56
Så ledsamt och i förtid.En guru i medmänsklighet och gränslösa lösningar utan girighet. Det blir ett stort tomrum efter en sådan människa. Enda trösten är att han har lärjungar och har sått många frön hos oss som lystrat.
20.56
Fick en tår i ögat. Han var en av få människor som verkligen berört och betytt så oerhört mycket för mig personligen. Hans logiska och pedagogiska förklaringar har fått många i min omgivning att förstå flyktingarnas situation. Hoppas han har en bra utsikt nu. RIP
20.56
Det hände att jag som statsvetarstudent sände frågor som rörde utvecklingsfrågor och statistik. Det var genant att göra då jag visste hur upptagen han var. Men det var svårt att låta bli. Han gav generösa svar. Han var aktivist. Och folkbildning var en av hans metoder. Hans gärningar lever på så vis vidare genom många andra.
Samma sak kan vi nog säga om en annan gigant - idéhistorikern Karin Johanisson. Jag tycker mig se ett släktskap dem emellan i fråga om vad vetenskap ska användas till och till vilka den ska vända sig till. Vi har tappat två folkbildare av en sort det inte finns så många av.
20.57
Tack, Hans, för att Du öppnade våra ögon - så att vi kunde öppna våra hjärtan. I fint minne kommer Du förbli bevarad. Tack.
20.57
Min fina idol och förebild ❤️ Tack, du har lärt mig se världen som EN! Att omvandla siffror och viktig fakta till något konkret och begripligt för alla - det kommer jag fortsätta göra. Du fattas oss!
20.57
Tack för den du var Hans!
20.57
Hans Rosling gav oss stort Hopp,man blev alltid glad o nyfiken när man fick lyssna på honom. Vila i frid
20.57
Så himla ledsen. Vi har just nu inte råd att förlora en så kunnig, positiv person som du var. Ett hårt slag. Jorden kommer nu bli en mörkare och tråkigare plats. Du kommer vara saknad, tack för allt!????
20.57
Ett postumt tack till den mest engagerade man som världen sett.
Tack för allt du lärt mig.
RIP.
20.58
Tack för all positiv o informativ kunskap. Vila i frid.
20.59
Med sorg i ???? kan man undra hur världen missat att ge denna ,humorist, super intelligenta och fredbejakande man Nobels Fredspris?? Mina tankar till familjen.
20.59
Han har inte levt i onödan!!
21.11
En sann inspiratör
21.11
Vila i frid!❤
21.11
Tack för allt kunskap och inspiration du förmedlat. Vila i frid
21.11
Tack för att jag får ha minnet av dina föreläsningar med mig resten av mitt liv!
21.12
Världen behöver fler människor som du, Hans. Nu mer än någonsin. För att öka vår förståelse för andra människor, för att öka våra insikter i hur levnadsförhålllanden ser ut i olika delar av världen, för att hjälpa oss ta hål på gamla fördomar om hur världen är beskaffad, och för att påminna oss om att öppna famnen för dom som behöver det som mest, stora som små. Tack för all kunskap och all inspiration som du har gett. All värme och omtanke till alla de människor som har varit dina nära och kära.
21.12
Det mest underbara fantastiska pedagog jag någonsin upplevt. RIP Hans Rosling
21.12
Våran värld behöver sådana som dig.
Nu finns det en mindre.
21.12
Har spenderat timtal framför datorn och tittat på dina föreläsningar och klipp... Tack för allt jag fått lära mig av dig hur det verkligen är... Med lika stor humor som pedagogik... Hälsning från en lite tommare värld...
21.12
Tack för dina visa ord och dina, klockrent, brillianta föreläsningar/intervjuer!
En förebild till en bättre värld.
RIP
21.12
En god människa har lämnat oss. Hoppas hans fina värderingar och arbete lever vidare!
21.14
Världen behöver fler dom du! Nu mer än någonsin, du är saknad.
21.14
Sveriges största geni ???? ???? saknaden är stor ???????? Vila i frid ????
21.15
Hans! Vilken otrolig hjälte! Min pappa pratade om Erik Bergsten "Tekniskt magasin" när jag växte upp och sa; EB kan förklara tekniska saker, som vi "vanliga" inte förstår. Hans Rosling, vilken enastående personlighet, kunskap och karisma! Jag lyfter på min hatt! Du kunde förmedla det komplexa i alla siffrors statistik. Du är saknad. Du är bäst!
21.15
Jag var mycket imponerad av hans fakta baserade undervisningsmetod när så hans föreläsning för första gången! Mycket inspirerande föreläsning! Abosult ska se alla hans videoklipp igen på internet.
21.19
Så sorgligt! En fantastisk folkbildare och kunskapsspridare. Som tur var kan vi njuta av hans föredrag på TED bl.a. Vila i frid.
21.24
Hans enastående förmåga att på ett engagerat och begripligt sätt förmedla komplex kunskap var och är viktig för hela vår värld. Ett arv som jag hoppas och tror att människor i hans omgivning kommer att hålla levande och förvalta.
Hans tidiga bortgång är en stor förlust för världen, men främst för hans nära såklart - varma tankar till dem.
21.24
En enormt skicklig pedagog som visste vad som måste sägas! Så tråkigt att du lämnat oss!
21.24
Till å börja med ska Uppsala kommun se till att vi har en staty med Hans Rosling i stan någonstans . Han är Sveriges särklass pedagogisk person. Vila i fred H????ans. Orättvist att just han ska gå bort pga canser vid 68 som är ingen ålder.
21.24
Oerhört ledsen över att en så vänlig, kunnig, inspirerande, fascinerande person, med hopp, lösningar och fina värderingar slutat sitt liv alldeles för tidigt. Tack! önskar att jag fått säga det till Hans Rosling.
21.26
En otrolig man som för alltid kommer vara en förebild med sin fantastiska kunskap, förmåga att förstå och nyansera världsbilden och förmedla allt detta på ett så pricksäkert sätt. Du är saknad!
21.26
Tack för ditt engagemang och att du delade med dig av dina kunskaper. Tack för din tid du gav oss här på jorden. Vila i frid! ????
21.30
En underbar tänkare svårt att ersättas. En världssvensk idol. Synd att han är bort men hans tankar ock inflytande stannar för evighet.
21.30
Jag lärde mig om Hans Rosling före kungen.
Han var annorlunda Svenske och uppskattad i hela världen.
21.30
I en tid då alldeles för många talar i egen sak och förvränger verkligheten därefter kunde Hans tack vare sin lysande intellekt, pricksäkert förklara komplicerade skeenden i världen på ett enkelt sätt. Han berörde, han påverkade och han lever vidare. Mina varma tankar går till hans nära och kära.
21.30
Han behövs ju nu mera än någonsin! Vem ska axla rollen och motarbeta all den "alternativa fakta" vi pumpas med varje dag? ????
21.30
Vi har fått in oerhört många fina minnen och tankar om Hans Roslings gärning. Tack för att ni har engagerat er. Nu stänger vi kommentarsfältet, men vill ni läsa mer om hur andra minns hans liv och se mer om hans föreläsningar som väckte sort engagemang kan ni göra det här:

Hans Rosling 1948-2017

svt.seFölj de ämnen och händelser som SVT Nyheter bevakar just nu.