Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Följ VM-rallyt i de värmländska skogarna här

Årets upplaga av Svenska rallyt är igång. SVT Nyheter bevakar inför, under och efter. Vad tycker du om årets rally? Välkommen att kommentera och dela med dig av dina bästa bilder.




SVT rapporterade · Svenska rallyt 2017

Välkommen till SVT Nyheter Värmlands bevakning av Svenska Rallyt 2017! I det här flödet samlar vi vår bevakning från de olika sträckorna runt om i Värmland och folkfesten runt omkring. Ni som tittare får också gärna lämna bilder och kommentarer i flödet.
09.00
Här samlas SVT Värmlands artiklar om årets VM-rally.

Svenska rallyt 2017

svt.seSvenska rallyt 2017
09.05

Så sänder SVT från rallyfesten - Sport | SVT.se

svt.seI morgon, den 9 februari drar årets rallyhöjdpunkt i Sverige igång. Det Svenska Rallyt inleds i de värmländska skogarna. ”Det kommer att bli det mest sevärda rallyt på många år” säger SVT Sports expert Jonas Kruse inför tävlingen som sänds i SVT.
09.44
Nu drar ju sportloven igång. Och det ska köras norrut. Nåt för göteborgarna som tar sig genom Värmland att tänka på med tanke på rallyt?
Absolut en bra uppmaning för alla som kör i norra delarna av Värmland nu under helgen! Det kommer säkerligen bli mycket trafik på vägarna, så ta det försiktigt!
09.46

Pontus Tidemand inför VM-Rallyt

svt.seVärmlands stora hemmahopp under VM-rallyt, Pontus Tidemand, ser fram emot stämningen under folkfesten i Torsby.
10.26
Dagens sanning!
Tv-sändningarna för VM-rallyt har efter alla år blivit bättre, men hade detta varit en Stockholmsföreteelse så hade i stort sett varenda sekund varit direktsänt. Utbudet i SVT är starkt kopplat till vad först å främst Stockholmarna vill ha. Vilket ang. sport tydligen prioriteringen ligger på bl.a. fotboll och längdskidor/alpint.

Ett exempel: Hur mycket bevakas inte kring Vasaloppet och allt runt det? Vätternrundan har genom åren haft ett större deltagande, men knappt inte existerat i public service!

Hockeykväll flyttades ur tv-tablån fanns sen endast på webben ett tag, för att därefter helt försvinna, men nu återkommit på SVT-play. Varför? Jo, för att Stockholmarna f.n. inte har det stora intresset för hockey.
10.27
@MikaelB: Ett meddelande från Tomas Skoglund, ansvarig utgivare, SVT Nyheter Värmland:
SVT sänder, som du skriver, riktigt mycket från VM-rallyt i år, både i traditionell TV och i SVT Play. Till det bevakar vi på SVT Nyheter Värmland naturligtvis rallyt också, via detta textflöde, via vår sajt och app och via inslag i våra sändningar i SVT1 och 2.
Jag håller inte riktigt med dig om att utbudet är kopplat till vad stockholmarna vill ha. Rallyt är ett bra exempel på det. Ett par hundra tusen människor ser rallyt på plats i Värmlandsskogarna, och jag som har varit med under ett antal rallyn kan garantera att det inte bara pratas stockholmska i skogen…
Även Vinterstudions sändningar tror jag mig veta lockar en stor publik över hela landet. Och att Vasaloppet skulle vara en speciell Stockholmsföreteelse köper jag heller inte riktigt.
Sedan är det som det är med sport. Mycket styrs av de rättigheter som vi lyckas förvärva, så har fallet varit med hockeyn.
Jag arbetar ju på SVT Nyheter Värmland, och mina kollegor på Sporten kan säkert ge bättre svar än jag kan. Men jag är stolt över det utbud som vi lokalt, tillsammans med Sporten, har från årets rally.
12.31
På plats vid shakedown!
12.40

Shakedown på sparsamma däck

svt.seSvenska rallyt startade klockan 8:00 i morse. Många hade tagit sig ut i skogen för att se förarna testa bilarna på shakedown.
12.41
Rallyfantaster från Jönköping.
14.28

Tidemand: ”Har alla förutsättningar att vinna”

svt.seSVT:s egen expertkommentator, Jonas Kruse, har tippat det värmländska teamet med Pontus Tidemand och Jonas Andersson som vinnare av WRC2 i Svenska rallyt.
16.42

Här tar det stopp för SVT:s rallyteam

svt.seSvenska rallyt bjuder ofta på spänning och överraskningar. Ibland redan innan själva tävlingen startat, det fick SVT:s tv-team erfara på väg ut till en inspelning under torsdagen.
21.47

Latvala leder Svenska Rallyt - Sport | SVT.se

svt.se2017 års upplaga av Svenska Rallyt har inletts. Och det är finskt i topp efter den första sträckan. Jari-Matti Latvala vann den korta distanssträckan på Färjestads travbana i kväll.
06.57
God morgon, och välkomna till dag två i Svenska rallyt. Ungefär nu förbereder sig ekipagen på serviceplatsen i Torsby, och klockan 07.59 påbörjas specialsträcka 2, Röjden 1.
08.04
Så här sa Pontus Tidemand efter gårkvällens SSS1:

Tidemand: ”Gött att vara igång” - Sport | SVT.se

svt.seSvenskhoppet i Svenska Rallyt, Pontus Tidemand, var nöjd med sin inledande sträcka på Svenska Rallyt. Han slutade 13:e totalt och var delad tvåa i sin klass, WRC2.
08.05
Förare Gustafsson och kartläsare Schmidt på väg mot specialsträcka 2 Röjden.
08.05

Bästa möjliga start för arrangören - Sport | SVT.se

svt.seSvenska Rallyts vd Glenn Olsson är nöjd med inledningen av Svenska Rallyt. ”Det känns jättekul. Vi har fått fin respons från förare och teamen att sträckorna ser jättebra” säger Olsson till SVT Sport.
08.05
Ser ni flaggan i bakgrunden?
På norsk mark. Snart kommer första bilen.
09.41
Ogier blåser förbi på morgonens första sträcka, Röjden.
Klicka för att se Facebook-video
10.21

Nu kör historiska klassen specialsträcka 2

10.51
11.06

Neuville ny ledare i Svenska Rallyt - Sport | SVT.se

svt.seBelgaren Thierry Neuville har tagit över ledningen i Svenska Rallyt från finländaren Jari-Matti Latvala. Neuville har vunnit dagens inledande specialsträckor SS2 och SS3. Han är 4,6 sekunder före Latvala i totalställningen.
12.10

Latvala tillbaka i ledning - Sport | SVT.se

svt.seDet svänger i Svenska Rallyt. Nu är finländaren Jari-Matti Latvala tillbaka i totalledning. Han vann den fjärde specialsträckan, medan Thierry Neuville bara hade åttonde bästa tid - och därmed leder Latvala med 3,9 sekunder efter fyra sträckor.
13.51

Tidemand och Andersson leder WRC2

svt.seI WRC 2 har värmlänningarna och svenskhoppen Pontus Tidemand och kartläsaren Jonas Andersson tagit ledningen, efter fyra körda sträckor.
13.52
”Det gick fortare i fjol

Rally på gränsen

svt.seI dag gick sträcka två, Röjden, i Svenska rallyt. Men på norska sidan av gränsen tyckte publiken att det kunde gått fortare.
18.05

Se när veteranbilen stannar – mitt i spåret

svt.seAtt springa ut och knuffa undan en bil som stannat kan vara en av de stora charmerna för publik till veteranbilsrally. Men det kan också vara farligt.
18.46

Neuville leder Svenska Rallyt - Sport | SVT.se

svt.seÅtta sträckor är nu avklarade i Svenska Rallyt. Ledningen har växlat mellan Thierry Neuville och Jari-Matti Latvala under dagen. Men efter dagens etapp har Neuville tagit en kraftig ledning, och har nu 28,1 sekunders försprång på Latvala.
07.08

Tidemand leder WRC 2 - Sport | SVT.se

svt.sePontus Tidemand leder WRC 2 efter dagens etapp. Han leder med 45,1 sekunder före finländaren Teemu Suninen.
08.17
I dag går Svenska rallyts längsta sträcka, Knon. Är det där du är i dag? Är detta den bästa sträckan? Vad tycker ni?
08.56
Car #32 is ready to hit the roads of Värmland again! Classic #RallySweden action coming up today and we will enjoy it to the fullest while doing what we can to control our lead. SS9, Knon 1, starts at 08:08. #WRC2
10.05

Så sänder SVT från rallyfesten - Sport | SVT.se

svt.seDet Svenska Rallyt pågår för fullt i de värmländska skogarna. ”Det kommer att bli det mest sevärda rallyt på många år” sade SVT Sports expert Jonas Kruse inför tävlingen som sänds i SVT.
10.22
Den historiska klassen som skulle kört Knon nu vid tio stryks, efter en skoterolycka. Det är ännu oklart om man kommer kunna köra SS12 där efter lunch.
10.27
Just nu går SS11 Vargåsen med Colins Crest. Tror ni det här rekordet blir slaget i år?

Rally: Här är Brynildsens hopp-världsrekord - Sport | SVT.se

svt.seKlipp om motorsport - Norrmannen Eyvind Brynildsen körde i fjol Colin's Crest och slog till med ett hopp över 45 meter på banan. Det är världsrekord på Colin's Crest.
10.42

Specialsträcka 12 inställd

svt.seDet blev inte mycket körning på Svenska rallyts längsta sträcka Knon.
11.23

Schyssta funktionärer som låter oss åka med en bit upp i skogen på Hagforssträckan ????????

11.36
Solberg is asking for a new windshield. When asked about how Colin's Crest looked: "I don't know, I couldn't see it!" ???????????? #RallySweden
12.07
Snitthastigheten runt Knon var 137 kilometer i timmen. Enligt reglementet är endast en snitthastighet på 130 kilometer i timmen tillåtet.
12.29
.@PontusTidemand flying over Colin's Crest and extending his WRC2 lead ????????#rallysweden

15.06

SVT minglade runt på folkfesten

svt.seAtt äta ordentligt är viktigt när man kollar på rally, men att heja på någon särskild är inte riktigt lika viktigt. SVT Nyheter Värmland minglade med rallypubliken vid Hagfors-sträckan.
15.07
Nedför backen fick vi ta oss själva! Camilla bärandes på en åtta kilo tung kamera och Louise på en mikrofon. Vem drog vinstlotten? ????
15.50

Värmländsk seger i historiska klassen

svt.seDet blev Mats Jonsson som fick kliva längst upp på pallen i Svenska rallyts historiska tävling. Han var först i mål på alla sträckor utom en.
15.53

Sträcka ströks: ”Borde kunnat förutse detta” - Sport | SVT.se

svt.seBelgaren Thierry Neuville leder fortsatt Svenska Rallyt efter att förarna kört sträcka 11 vid Vargåsen. Någon sträcka 12 vid Knon blir det inte. Tävlingsledningen strök sträckan av säkerhetsskäl efter rekommendationer från FIA, det internationella bilsportsförbundet. ”Säkerheten går först, men jag tycker att man borde ha förutse detta” säger SVT Sports expert Jonas Kruse till SVT Sport.
15.57
Just one! meter off the record, 44 meters on Colin's for Østberg! #RallySweden
15.57
Østberg again with the longest jump. "I'm so disappointed, I missed the final corner before. I really wanted that record." #RallySweden
17.10

Meeke av vägen - tappade åtta minuter - Sport | SVT.se

svt.seBritten Kris Meeke körde av vägen på SS14, och tappade hela åtta minuter i sammandraget, och föll från femte till 13:e plats totalt.
17.20
Tidemand with another clean run, 8:33.0. "Really happy, this was an amazing stage so I really enjoyed it." #RallySweden
17.35
The WRC2 leader @PontusTidemand at the finish of SS13 Hagfors. #RallySweden

17.42
Snart dags för dagens sista sträcka - superspecialen på Färjestads travbana.
18.07
Rallyts ledare Neuville bryter rallyt efter att ha törnat i en barriär på superspecialen i Karlstad.
18.19
Här tar rallyt slut för Neuville. Från solkar ledning till en kvaddad bil. Ett olyckligt kast med bilen resulterade i att vänster framhjul hamnade snett och bilen blev omöjlig att köra.
19.21
07.04

Katastrof för Neuville - borta från slutstriden - Sport | SVT.se

svt.seSvenska Rallyts överlägsne ledare Thierry Neuville kraschade och bröt dagens sista sträcka inne i Karlstad efter att ha kraschat in i skyddsräcket - och skadat framvagnen. Neuville är nu helt bort från slutstriden i rallyt. ”Vi hade otur”, säger Neuville till SVT Sport.
07.49
Strax börjar rallyts sista dags första sträcka, Likenäs. 07:55 börjar specialsträcka 16.
08.01

Säkerheten – något att tänka på

svt.seInom motorsport är det extra viktigt för publiken att följa regler, för att inte skadas. Något som en del borde tänka på, enligt åskådare vid Svenska rallyt.
08.22
08.30

Tidemand leder sin klass överlägset - Sport | SVT.se

svt.seSvenskhoppet i WRC 2, Pontus Tidemand, leder WRC 2 överlägset inför söndagens avslutande etapp. ”Helt fantastisk sträcka”, säger han till SVT Sport.
09.24
Regroup i Ambjörby inför att Likenäs ska köras för andra gången. Vi väntar på Pontus Tidemand för att höra hur han tänker nu när två sträckor återstår.
10.10
Nu är Pontus Tidemand snart iväg på Likenäs 2 - en sträcka han gillade att köra. "Men det är farligt att slappna av, då kan man göra misstag" sa Pontus precis innan han åkte iväg.
10.40

Tidemand håller ledningen i WRC2

svt.seEfter dagens första sträcka i Svenska rallyt ligger Pontus Tidemand fortfarande etta, 1:05,3 före finnen T. Suninen.
11.03
Efter andra körningen på Likenässträckan ligger nu Teemo Suninen 54,4 sekunder efter ledande Pontus Tidemand.
11.04

Latvala har greppet om segern - Sport | SVT.se

svt.seJari-Matti Latvala sitter i vinnarhålet efter morgonens inledande specialsträckor. Latvala har drygat ut försprånget till tvåan Ott Tänak till nästan 20 sekunder - och ser svårslagen ut.
11.33

”Folk måste ha sunt förnuft” - Sport | SVT.se

svt.seSäkerheten höjs i rally-VM. Under Svenska Rallyt har Michele Mouton, ansvarig delegat från det internationella förbundet Fia, funnits på plats och lett det operativa arbetet med säkerheten inför varje specialsträcka. ”Vi har haft en del jobb att göra, det har varit lite svårt att få folk att förstå att de ska vara på plats tidigare inför sträckorna” säger hon till SVT Sport.
12.04
Nu sänder vi live från sista och avgörande sträckan, Torsby.

SVT sänder avgörandet av Svenska Rallyt - Sport | SVT.se

svt.seDet Svenska Rallyt går mot sitt slut. SVT sänder direkt från den avslutande sträckan i Torsby.
12.26
Nu är WRC-klassen igång på Svenska rallyts allra sista sträcka. Frågan är om Pontus Tidemand kommer att glida över målsnöret som vinnare av WRC2-klassen. Spänningen stiger!
12.44
Pontus Tidemand is the WRC2 Rally Sweden 2017 winner! #RallySweden
12.46
Congrats @PontusTidemand ???? The Winner of the WRC2 in Rally Sweden 2017 ???????????????? #RallySweden

12.57

Tidemand vann Svenska rallyt WRC2

svt.sePontus Tidemand och Jonas Andersson vinner Svenska rallyt WRC2.
13.30
Det blev till slut finsk seger i Svenska rallyt. Jari-Matti Latvala firar på serviceplatsen i Torsby.
13.31

Latvala tog sin fjärde seger i Svenska Rallyt - Sport | SVT.se

svt.seFinländaren Jari-Matti Latvala styrde sin Toyota till seger i det Svenska Rallyt. Det är hans fjärde seger i tävlingen genom tiderna. ”Helt fantastiskt” sa en mycket glad Latvala efter målgång.
13.33
Här glider han in över mål, vinnaren av WRC2 - Pontus Tidemand från Charlottenberg!!!
15.30

Tidemand: ”En perfekt helg” - Sport | SVT.se

svt.seHan var till slut 51,8 sekunder före finländaren Teemu Suninen. Pontus Tidemand stod för karriärens största triumf när han vann WRC 2-klassen. ”Riktigt gött att ta en seger i sitt hemmarally” säger Pontus Tidemand till SVT Sport.
16.49

Säkerheten rallyts stora fokus

svt.seÅskådare som stått för nära sträckorna, folk som gått på vägen och med en hårsmån undvikit att bli påkörda. Sedan olyckan under VM i Monte Carlo där en åskådare förlorade livet har säkerheten varit ett hett ämne i rally-världen.
16.55
An happy Rally Sweden CEO @
17.57
Nu avslutar vi detta flöde för i år. Tills nästa Svenska rally lämnar vi er med den här filmen med lite ”rallygodis”. Tack för i år!

Best of Svenska rallyt 2017

svt.seFolkfest med snabba bilar, rejäla hopp och en värmländsk vinst. Svenska rallyt 2017 lämnade inte mycket att önska.