Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Två tåg bombhotade


Bombhot har riktats under torsdagen mot två tåg, ett i Göteborg och ett i Södertälje.
  • Avspärrningarna i Södertälje och Göteborg är hävda, uppger polisen på sin hemsida. Inget misstänkt föremål har hittats.
  • Polisen ser inget samband mellan de två bombhoten. 
  • Trafiken till och från Göteborg respektive Södertälje, som tidigare stått still, har nu börjat rulla igen. Stora förseningar och inställda avgångar väntas.



SVT rapporterade · Bombhot mot flera tåg – SVT direktrapporterar

16.13
Bombhot har riktats mot tåg i Göteborg och Södertälje. All tågtrafik till och från stationerna är stoppad. Centralstationen i Göteborg har utrymts.
16.13
Enligt uppgifter till SVT har ett hundratal anställda från Scanias fabrik, som ligger i anslutning till Södertälje syds station, ha evakuerats på grund av händelsen.
16.15
SVT:s reporter på plats i Södertälje vittnar om långa bilköer utanför Scanias då många försöker ta sig ut från området.
16.18
– Inte ett enda tåg har rullat sedan vi kom hit, säger SVT:s reporter på plats vid Göteborgs centralstation. Det var vid 14-tiden som bomblarmet kom in.
16.22

En bild från centralstationen i Stockholm, där det just nu står många människor och väntar.
16.25

Enligt Trafikverket är det svårt att veta hur många passagerare som är drabbade. – Vi har inte koll på hur många resenärer som järnvägsföretagen har på sina turer. Det har bara det själva som vet, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket till SVT.

16.26


16.29
Spårvagnstrafiken i Göteborg påverkas av händelsen. Även Storstockholms lokaltrafik påverkas av bombhotet. Mer information om hur lokaltrafiken påverkas finns på Västtrafiks, respektive SL:s hemsida.
16.37

Deniz Canpinar var på bombhotade tåget: "En del fick panik"

svt.seDeniz Canpinar, 32, från Göteborg pendlar ofta till Stockholm i jobbärenden. Resan hem till Göteborg flöt på som vanligt tills tåget tvärnitade några hundra meter före centralstationen.
16.41
Två timmars väntan. Inte kul
16.43
– Titta på hemsidor på de järnvägsföretag man tänkt åka med, för där kommer det att komma löpande info. Vi har löpande kontakt med järnvägsföretagen om hur de kan lägga upp sin information om hur de ska ha rätt information om hur det kan lägga upp sin förslag till trafik, Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.
16.43
Linnea Wikman satt på det bombotade tåget i Göteborg. Nu evakueras hon och de andra resenärerna.

Linnéa Wikman fast på tåget – får nu evakueras

svt.seLinnéa Wikman är en av de som suttit fast i det bombhotade tåget. Nu får hon evakueras tillsammans med de andra resenärerna.
16.46
Polisen skriver klockan 16.40 på sin hemsida angående bombhotet i Södertälje: "Genomsökningen av tåget har nu påbörjats. I nuläget finns inte mer än så att berätta."
16.46
Drabbas ni av tågstoppet? Mejla oss och berätta på adressen tipsaoss@svt.se!
16.49
Polisen är på plats i Södertälje.
16.50
Tusentals människor väntar just nu på Centralen i Stockholm. Foto: SVT
16.51
Det är bara att gilla läget, säger Tomas Pettersson som väntar på sitt tåg på Göteborgs centralstation.
16.53
Ytterligare en bild från polispådraget i Södertälje.
16.54
Specialutrustade bombtekniker söker igenom tåget i Södertälje.
-De har skyddsutrustning, och använder förstås hundar och teknisk utrustning där det går. Under tiden är stationen Södertälje Syd avstängd, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman i Stockholm till TT.
16.54
Hur långt kan man åka mot Södertälje med pendeltåg?
Tågen vänder i Flemingsberg respektive Järna, enligt Trafikverket.
SL hänvisar sina resenärer som ska vidare till Gnesta och Järna att ta sig fram på egen hand. SL:s förseningsersättning gäller och de täcker upp till 1110 kronor.
16.55
På Göteborgs centralstation har strömmen stängts av på spåret efter begäran från polisen.
– Den ström som är i banområdet där tåget stoppades har stängts av. Det är av säkerhetsskäl i samband med undersökningen, normalt ska det inte vara människor i det området, säger Ulla Brehm, presstalesperson på Polisen i Västra Götaland till TT.
16.56
Polisens tekniker är på plats i Göteborg. Foto: TT
16.58
SJ uppmanar alla resenärer att hålla koll på den senaste trafikinformationen på deras hemsida. – Man bör vara förberedd på att det blir många inställda avgångar och stora förseningar. I alla fall under de närmaste timmarna, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ, till TT.
16.59
Från TT: Trafikverket stod redo att öppna upp tågtrafiken mot Stockholm C vid klockan 16.30, då tåget som bombhotades skulle vara genomsökt. Men en olycka kommer sällan ensam. Klockan 16.22 skedde en olycka vid Stockholm Södra, som nu gör att all tågtrafik är avstängd till och från Stockholm Central i södergående riktning. Trafikverket räknar med att trafiken kommer vara avstängd fram till klockan 19.
-Det här är en fristående olycka och har ingenting med bombhotet att göra, säger Ulrika Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket.
17.01
Enligt uppgifter till MTR Nordic har genomsökningen av de två bombhotade tågen påbörjats, skriver TT. Vid Södertälje Syd beräknar det ta minst en timme, i Göteborg kommer det ta ytterligare en.
17.03
SVT:s reporter på plats vid centralstationen i Göteborg vittnar om knapphändig information till resenärerna. – Det är inte särskilt mycket information som man får här. Det som står på tavlorna är att tågen är inställda på grund av en incident. Men när tågen faktiskt går eller någon prognos, det har vi inte sett röken av. Det verkar inte som att det finns särskilt många svar att få, säger han.
17.05
Annelie Holm tvingades av det bombhotade tåget i Södertälje: ”Man tänker ju automatiskt att det är allvarligt”

Annelie evakuerades från hotade tåget i Södertälje

svt.seAnnelie Holm hamnade mitt i bombhotet på tåget från Göteborg.
– Jag blev orolig, om man evakueras på polisens begäran tänker man automatiskt att det är allvarligt, säger
17.06

– Om det finns ett samband mellan händelserna eller inte är för tidigt att säga, säger Ulla Brehm, vid polisen Väst till SVT Nyheter.

17.07
Är det telefonhot?
Polisen vill inte lämna ut information kring hur hoten kom in.
17.08
Finns det ännu några indikationer på vad som ligger bakom hoten? Pratar vi liksom om ett pojkstreck som spårat ur, eller regelrätt asymmetrisk krigföring?
Polisen berättar tyvärr inte detta i dagsläget. Men klart är att de tar hoten på allvar.
17.09
Tack SVT. Ni har bästa info om händelsen i Södertälje ????
Tack Leif!
17.09
Hur många resenärer som berörs av tågstoppen i Göteborg och Stockholm väljer SJ att inte gå ut offentligt med.

– Vi behåller de uppgifterna för oss själva och det av säkerhetsskäl. Sedan är det ingen hemlighet att torsdagar är en relativt stor resdag med fjärrtågen. Som alltid berörs många pendlare också av att regionaltågen inte går vid eftermiddagens rusningstrafiken , säger Tobbe Lundell, ställföreträdande presschef på SJ till SVT.
17.10
Hej!
Jag hade tidigt bilder att skicka till SVT som jag tror ni kunde haft nytta av, men hittade ingen adress att skicka dem till. Är ni inte otydliga angående tittarkontakt?
Hej Pelle. Både här i liverapporteringen och i puffen på SVT Nyheters startsida står mejladressen tipsaoss@svt.se som en länk att klicka på.
17.10
Polisen håller just nu på att genomsöka tåget i Södertälje och hur lång tid det kommer att ta kan Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen, inte svara på:
– Vi vågar aldrig ge prognoser med risk att göra folk besvikna. Det kan ta en stund till.
17.12
I Göteborg påverkas spårvagnstrafiken av händelsen. Linjerna 4, 7, 9 och 11 som går parallellt med järnvägsspåren leds om via Redbergsplatsen.

- Det blir längre körväg för spårvagnarna och därför är förseningar att vänta, säger Jens Holmberg, pressinformatör vid Västtrafik.
17.20
Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen:

– Om det finns några eventuella samband är för tidigt att säga. Vi får självklart titta på det i ett senare skede. Vi utesluter ingenting. Men just nu jobbar vi med den akuta situationen.
17.20

Polisen i Göteborg meddelar nu via sin hemsida:

"Avspärrningarna har hävts. Polisens bombtekniker har inte hittat någon farligt föremål i det aktuella tåget. Tåget kommer att köras fram till perrongen. Bagage mm överlämnas till de passagerare som tvingats lämna tåget. 

Förundersökningen angående grovt olaga hot fortsätter. I nuläget ingen gripen. Tågtrafik och övrig trafik kommer efter hand att återgå till normalt läge."

17.26
Enligt SJ:s pressjour påverkas all trafik från Göteborgs central och all trafik söderut från Stockholm. SJ uppmanar i första resenärer att boka om till en annan dag om det är möjligt. Man erbjuder ombokning eller återbetalning för resenärer men har inga planer på ersättningstrafik.
– Det är helt enkelt för många resenärer som är berörda, säger Lisa Silow på SJ:s pressjour.
17.27
På grund av en olycka vid Stockholm södra är det helt stopp i trafiken även för pendeltågen mellan Stockholm central och Älvsjö. SL hänvisar till alternativa resvägar.
På andra pendeltågssträckor råder förseningar upp till 30 minuter just nu.
17.27

Uppemot 300 resenärer befinner sig vid 17.20-tiden på Centralstationen i Göteborg i väntan på besked om hur det blir med deras resa.

SVT Nyheter Västs reporter Shohreh Zare är på plats.

– Det är en ganska lugn stämning här och folk ser ut att ta det hela med ro. På den stora informationstavlan om avgångar och ankommande tåg står det inställt eller förseningar. Inga tidsangivelser ges, bara att trafiken beräknas komma igång enligt tidtabell senare.

17.33
– Folk är frustrerade över att de inte får någon information. Det står bara inställt på skyltarna, rapporterar SVT:s reporter Annie Wärnersson från Stockholms centralstation.
17.34

Pendeltågen från Göteborgs central mot Kungsbacka ersätts av bussar. Bussarna är dock överfulla och resenärerna rekommenderas nu att ta spårvagnen till Mölndals station för att därifrån fortsätta resen med tåg söderut.

17.40

Avspärrningen i Södertälje ska vara hävd, enligt polisens hemsida: "Genomsökningen är nu klar och avspärrningarna hävda. Brottsutredningen fortsätter. Ingen misstänkt i nuläget.", skriver de.

17.45
Tågtrafiken i Göteborg verkar ha kommit igång så sakteliga, rapporterar SVT:s reporter på plats vid centralstationen: - Nyss pratade de i högtalarna om att tåg som skulle ha gått 14.15, nu kommer att gå 17.40, så precis detta nu så verkar det som att tågen faktiskt börjar rulla, säger han.
17.52
Trafikverket meddelar nu att tågen rullar igen men att vi kan räkna med förseningar långt in på kvällen.
17.53
På Trafikverkets hemsida finns prognosen att tågen ska börja gå 18.00. Flera tåg är över tre timmar försenade.
17.54
Situationen beskrivs som kaotisk i centrala Göteborg. De resenärer som ska mot Kungsbacka och som uppmanas ta spårvagn till Mölndals station får inte plats.
- Det var så mycket folk vid Korsvägen att alla inte kom med spårvagnen. Det är verkligen kaos, berättar Josefine Slätt, SVT:s medarbetare på plats.

Det ska också under en period ha varit strömlöst vid Korsvägen vilket gjorde att spårvagnarna blev stående.
17.55
Resenärer på Stockholm central säger sig inte ha fått någon information om när tågen går igen. SVT:s reporter säger att det är få tågvärdar på plats och att folk söker information på annat sätt.
17.59
Enligt Trafikverket ska tågtrafiken komma igång vid klockan 18 och vara någotsånär ikapp med avgångar vid 22-23-tiden. Inte först imorgon bitti räknar man med tågtrafiken vara helt i fas.
18.01
Brottsrubriceringen är grovt olaga hot mot grupp.
18.04
Carina Skagerlind, presstalesperson Stockholmspolisen:

– Den uppgift jag har nu är att vi är klara. Exakt vad vi har hittat eller inte hittat vet jag inte.
Nu går utredningen vidare. Vi analyserar den info vi har och ser vad den ger och vad vi kan dra för slutsatser. Vad är det för hot, var kommer det ifrån, vad vet vi och vad kan vara orsaken.
18.11
När jag pratade med SJ:s pressjour för en dryg timme sen sa de att stoppen i dag kan påverka trafiken även på fredagen.
– Både tåg och personal kan hamna på fel plats och det kan ställa till det. Vi uppmanar alla resenärer att hålla koll på vår hemsida för information, sa Lisa Silow på SJ:s pressjour för en dryg timme sen.
18.16
Exakt hur många poliser som har jobbat med insatsen i Södertälje vill inte polisen svara på. Men Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen säger att det har varit ett stort antal patruller på plats och flera olika specialkompetenser.
18.20
Många har väntat på att få komma iväg med sitt tåg under många timmar. Tågen har börjat rulla igen både i Stockholm och i Göteborg men förseningarna är mycket stora.
18.23
SL meddelar nu på sin hemsida att trafiken åter är igång mellan Södertälje centrum och Gnesta. Bussar förstärker mellan Södertälje hamn och Gnesta, men de stannar inte vid Södertälje syd.
18.47

När jag pratade med Lisa Silow på SJ:s pressjour alldeles nyss bekräftade hon att tågen nu rullar men med stora förseningar. SJ har tvingats ställa in flera tåg under eftermiddagen så de som nu rullar är fullsatta.
– Vi rekommenderar att boka om eller få resan återköpt, eller att man går in på hemsidan och begär ersättning vid försening. Det är så pass stora förseningar att man är berättigad till den högre, säger Lisa Silow.
19.01
Enligt Lisa Silow på SJ:s presstjänst gäller de vanliga reglerna för ersättning vid försening. Men vid större händelser som i dag kan SJ ta beslut om att ge en större ersättning.
– Vi har inte tagit nåt beslut ännu, men det kan komma i morgon, säger Lisa Silow, på SJ:s presstjänst.
19.04
Dagens tågkaos började alltså med att ett tåg i Göteborg blev bombhotat strax efter lunch. Strax efter det blev ytterligare ett tåg, den här gången utanför Södertälje bombhotat.
19.05
Båda tågen har blivit genomsökta av polis men det finns hittills inga uppgifter om att några farliga föremål har hittats.
19.06
Däremot skapade stoppen kraftiga förseningar i tågtrafiken. Flera avgångar har ställts in och SJ uppmanade tidigt resenärer att, om de kan, boka om sina resor till morgondagen.
19.07
Det finns risk att förseningarna spiller över till fredagen.
– Det kan bli så om tågen och personalen hamnar på fel ställen, sa Lisa Silow på SJ:s pressjour tidigare i dag.
19.22
– Det har varit fantastiskt dåligt informationsmässigt, säger Shoreh Zare som hamnade mitt i kaoset på Göteborgs central.
– Ingen verkade veta nånting och på skyltarna på centralen stod det bara att det var en incident.
19.27
Trots, eller kanske tack vare det, har stämningen varit lugn.
– Hade folk fått reda på att det var ett bombhot kanske det hade varit lite mer panikartat.
19.28
Hennes tåg har nu lämnat Göteborg och är på väg mot Stockholm.
– Nu har vi väldigt mysigt här trots att vi har blivit försenade.
19.36
I Göteborg kör nu spårvagnslinjerna 4, 7, 9 och 11
sina ordinarie sträckor parallellt med järnvägsspåren vid Göteborgs Central, meddelar Västtrafik för SVT Nyheter Väst.

Spårvagnarna fick tidigare ledas om via Redbergsplatsen på grund av avspärrningarna vid centralstationen.
19.58
Nu avslutar vi direktrapporteringen från den här händelsen. För mer uppdateringar följ oss på svt.se/nyheter
Tack för i dag!