Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.
Under nattens Oscarsgala fick Linus Sandgren en Oscar för bästa foto, medan En man som heter Ove blev utan statyetter.Årets Oscarsgala fick ett chockartat slut när skådespelaren Warren Beatty läste fel titel i kategorin bästa film. Det var INTE La La Land, utan Moonlight som tog hem priset.
Här nedan följer pristagarna i de andra tunga kategorierna:
Bästa manliga huduroll: Casey Affleck
Bästa kvinnliga huvudroll: Emma Stone
Bästa regi: Damien Chazelle för La La Land
Bästa foto: Linus Sandgren
Bästa film: Moonlight

SVT rapporterade · Oscarsgalan 2017

23.49
Hej och välkommna till Kulturnyheterna! I natt kommer vi att guida er genom galornas gala – Oscarsgalan.
23.50
Nu börjar de första stjärnorna äntra röda mattan.
23.50
23.51
Här är skådespelaren Ruth Negga som är nominerad i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll.
23.53
Den etiopisk-irländska skådespelaren Ruth Negga är nominerad för rollen som Mildred Loving i den verklighetsbaserade filmen Loving. Året är 1967 och paret Richard och Mildred kämpar för sin kärlek till varandra trots att de lever i ett mycket segregerat samhälle i Virginia, USA, där det är olagligt att för svarta och vita att gifta sig med varandra. Ruth Negga var även nominerad till en brittisk Bafta i kategorin ”rising star” och en Golden Globe för Bästa kvinnliga huvudroll tidigare i år.
23.54
Lucas Hedges
23.55
20-åriga Lucas Hedges är den åttonde yngsta personen någonsin som blivit nominerad till en Oscar i kategorin Bästa manliga biroll och om han vinner kommer han att bli kategorins yngsta vinnare någonsin. Nomineringen har han fått för sin roll som den tuffa tonårssonen Patrick i hyllade Manchester by the sea, vars pappa går bort och hans farbror Lee (Casey Affleck) dyker upp som otippad vårdnadshavare.
00.03
Isabelle Huppert
00.04

Franskfödda superstjärnan Isabelle Huppert är nominerad till Bästa kvinnliga huvudroll för sin tolkning av Michèle Leblanc i filmen Elle. Det är en film som inleds med ett brutalt överfall där Michèle blir misshandlad och våldtagen i sitt hem av en maskerad inkräktare. Kyliga Michèle tar själv upp jakten på gärningsmannen och nystar upp en historia med vändningar som är både ”oförutsägbara och provocerande” enligt Kulturnyheternas filmkritiker Sofia Olsson:

www.svt.se

Huppert är en av storfavoriterna i den här kategorin och hon har tidigare i år redan tilldelats en Golden Globe för Bästa kvinnliga huvudroll.
00.04
Kära läsare, vi är igång. Den internationella skådespelareliten, och det finaste film- och branschfolket Hollywood har att erbjuda, börjar så smått att rulla in på röda mattan utanför the Dolby Theatre i Los Angeles där den 89:e Oscarsgalan går av stapeln ikväll. Men det är ett tag kvar. Galan börjar 02.30.
00.06
Skådespelaren och sångerskan Sofia Carson.
00.08
En stjärna uteblir på röda mattan. Natalie Portman, nominerad för bästa huvudroll som Jackie Kennedy i Jackie, har meddelat att hon inte hinner till röda mattan. Men hon ska vara med på galan.
00.09
Lin-Manuel Miranda
00.11
Lin-Manuel Miranda har skrivit låten ”How far I’ll go” som är nominerad till Bästa sång. Han är kanske mest känd för att ha skapat Broadwaysuccén Hamilton, en musikal som han även spelade i själv. Låten framförs av den kanadensiska sångerskan Alessia Cara. Låten har bara nått en 56:e plats på den amerikanska Billboardlistan men på den svenska Digilistan har det gått desto bättre, idag hamnade den på en 7:e plats av de mest streamade låtarna i Sverige.
00.13
Svenska Oscarshoppen Love Larson och Eva von Bahr.
00.13
Om Issabelle Huppert vinner i för sin insats i Paul Verhoevens Elle blir hon den tredje kvinnan att vinna en Oscar för bästa huvudroll i en icke-engelskspråkig film. Sophia Loren vann 1961 och Marion Cotillard gjorde det 2014.
00.14
Love Larson och Eva von Bahr fick en Guldbagge för bästa mask och smink för filmen ”En man som heter Ove” 2016. Redan förra året Oscarnominerades duon i samma kategori för ”Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann”. Love Larsson och Eva von Bahr fick i år en Guldbagge för bästa mask och smink i år för filmen "Jätten".
www.svt.se
00.17
Mandy Moore har gjort koreografin till favorittippade La la land.
00.18
Viggo Mortensen.
00.19
Dansk-amerikanska Viggo Mortensen har gjort en rad stora roller i både smala och breda filmer. Han blev internationell superstjärna genom sin roll som Aragorn i Peter Jacksons Sagan om ringen-filmer. Han har också samarbetat med David Cronenberg och spelat våldsamma män i A history of violence och Eastern Promises. I Captain fantastic spelar han en superintellektuell hippiepappa som tillsammans med sin bipolära fru och sex barn lämnat civilisationen och flyttat långt ut i skogen. De lär barnen att leva på det som finns i naturen och världslitteraturen. I stället för jul firar de Naom Chomskys födelsedag. När mamman dör och familjen måste åka till mormor och morfar och den riktiga världen för att gå på begravningen vänds allting på ända. Det här är Mortensens första Oscarsnominering.
00.19

Eva von Bahr säger till Kulturnyheterna att det är jätteroligt att vara tillbaka igen. Hon tror att de har lite större chans i år:

 - Lite större än förra året. Star Trek fick inte jätte brakritik och inte Suicide squad heller. Men å andra sidan är deras sminkningar mer uppenbara än vår Ovesminkning, säger hon.

På frågan om man blir mätt efter att ha Oscarsnominerats två år i rad svarar hon nej.

 -  Det är så roligt att ens arbete blir uppmärksammat, framförallt kanske just för yrkeskategorier
som vi tillhör, som annars verkligen jobbar bakom kameran, säger Eva von Bahr.

00.21
Artisten och skådespelaren Hailee Steinfeld.
00.26
SVT Nyheters USA-korrespondent är på plats i vimlet och twittrar live rakt in i vår rapportering @carinabergfeldt
00.27
Skådespelaren Sandra Hüller och regissören Maren Ade från Min pappa Toni Erdmann som är nominerad i kategorin Bästa utländska film.
00.28
Jag och en fotograf lekte mellan lajvar, och en annan fotograf fångade ögonblicket. 
????✨????????
00.31
Sunny Pawar som spelar den unge Saroo i filmen Lion har anlänt.
00.35
Skådespelaren och artisten Cynthia Erivo.
00.37
Skådespelaren Andrew Garfield är nominerad för Bästa huvudroll för sin insats i Hacksaw Ridge.
00.38
Mel Gibsons krigsfilm Hacksaw ridge handlar om pacifsten Desmond Doss. Andrew Garfield spelar vapenvägraren som överlevde andra världskriget utan att plocka upp ett gevär. Som sjukvårdare räddade han istället livet på 75 personer under ett anfall på den japanska ön Okinawa. Det här är hans hjältesaga, eller, "för att tala klarspråk", som Kulturnyhernas Kristoffer Viita formulerar sig i sin recension : "Jesusmyt". Han ger filmen en 2:a i betyg.
Men många andra i den svenska kritikerkåren var mer vänligt inställda till Gibsons film. Och internationellt är Hacksaw ridge mer hyllad och har ett snitt betyg på 7,4 på filmsajten Rotten Tomatoes. Hacksaw Ridge är nominearad i sex kategorier. Förutom bästa film har Gibson även chans på ytterligare en registatyett (han vann för Braveheart 1995).
00.40
Artisten John Legend är med i filmen La la land och han kommer också att uppträda under galan.
00.44
Tre generationer ur filmen Moonlight har klivit in på röda mattan. Skådespelarna Trevante Rhodes, Alex R. Hibbert och Ashton Sanders.
00.46

Ruth Neggas blåa band på klänningen är mer en politisk markering än ett renodlat fashion statement. ACLU som det står det på bandet står för American Civil Liberties Union. Det är en ideell organisationen som i snart hundra år jobbat för att försvara individens fri- och rättigheter i USA. Bland annat försvarar de HBTQ-rättigheter och rätten till abort.  Enligt Hollywood Reporter har de dubblat sitt medlemsantal de senaste tre månaderna och har samlat in 24 miljoner dollar helgen efter att Donald Trump vann presidentvalet. Ruth Negga spelar en av huvudrollerna i Loving, en film som också ACLU har en roll i. Filmen är baserad på verkliga händelser och handlar om Mildred och Richard Loving. En svart kvinna och en vit man som faller för varandra i Virginia 1958, då äktenskap mellan svarta och vita fortfarande var förbjudet. ACLU drev deras fall, som slutade i högsta domstolen med att raslagarna avskaffades.

LÄS MER HÄR: http://www.hollywoodreporter.com/news/aclu-blue-ribbons-2017-oscars-red-carpet-979073

00.47
Taraji P. Henson spelar Katherine G. Johnson i Dolda tillgångar.
00.48
Dolda tillgångar är Theodore Melfis biografiska film om ett amerikanskt matematiskt geni som spelade en avgörande roll i det amerikanska rymdprogrammet på 60-talet. Utan Katherine G. Johnson, i dag 99 år gammal, hade USA och NASA aldrig slagit Sovjet och kosmonauterna i kampen om rymden. Varför vi inte redan visste detta? För att 60-talets USA fortfarande var ett segregerat land och för att Katherine G. Johnson och hennes två kollegor filmen handlar om är svarta. Taraji Penda Henson spelar huvudrollen på ett övertygande sätt. Hennes kollegor, även de viktiga kugghjul i NASAS maskineri, spelas av Janelle Monáe och Octavia Spencer. Den sistnämnda är nominerad i bästa birollskategorin.
Kevin Costner och Kirsten Dunst gör också biroller i filmen, som är en trevlig historia. Lite väl trevlig. Att det rasistisa amerikanska samhällssystemet var på upphällningen den här tiden vet vi. Och det är sant att Katherine G. Johnson och hennes kollegor blev de första svarta att anställas på betydande poster på NASA. Men att det gick så pass friktionsfritt som filmen gör gällande – att alla vita kollegor långsamt verkar inse 'att det här med rasism, det är ju egentligen ingen bra idé' – är att förenkla i överkant. Men även om Dolda tillgångar är onödigt sockrad med feel-good-strössel, är det ändå en sevärd och välspelad film.
LÄS MER PÅ SVT NYHETER 

Kvinnliga hjärnan bakom rymdprogrammet träder fram

svt.seHennes liv är som en saga. Eller snarare en Hollywoodfilm. Efter 50 år i det fördolda kliver, Katherine Johnson, en av USA:s bästa matematiker fram i rampljuset.
00.53
Trudie Styler och Sting.
00.53
Tidigare i februari blev det klart att Sting är en av årets Polarpristagare. ”The empty chair” från dokumentären Jim: The James Foley Story är en av de nominerade låtarna till Bästa sång och framförs av Sting. Låten, med musik av J. Ralph, spelas under filmens eftertexter. Sting har varit nominerad till en Oscar i denna kategori tre gånger tidigare.
00.55
Kirsten Dunst har en roll i filmen Dolda tillgångar som är nominerad till Bästa film.
00.57
Skådespelaren Riz Ahmed.
00.58
Skådespelaren Octavia Spencer.
00.59
Spencer vann en Oscar för bästa biroll i Niceville 2012 och har spelat i en lång rad filmer sedan första rollen i Juryn – a time to kill 1996. 2013 hyllades hon av kritikerna för sin insats i Ryan Cooglers film Fruitville Station. Förutom Dolda tillgångar var hon även med i (den Oscarsnominerade) Zootropolis och (den ej Oscarsnominerade) Bad Santa 2.
01.04
Kompositören Justin Hurwitz är nominerad till tre (!) Oscars för musiken till La la land: två för Bästa sång och en för Bästa originalmusik.
01.10
Justin Timberlake är nominerad i kategorin Bästa sång tillsammans med svenska Max Martin och Shellback för monsterhiten Can't stop the feeling. Här är Timberlake tillsammans med sin fru Jessica Biel.
01.12
Just nu leder La la land vår omröstning om vilken film ni tycker ska vinna i kategorin Bästa film. Gå in och rösta du med.
01.18

Recension av ”La la land”

svt.seI den romantiska musikalen ”La la land” åker både steppskorna och de bjärta klänningarna på. Den belönades med rekordmånga Golden Globes häromveckan, och har chans till 14 Oscars.
”La la land inte bara flörtar med Hollywoods gyllene era, den grovhånglar med den” skriver Sofia Olsson som ändå känner sig lite snuvad på musikalkonfekten.
01.24
Matt Damon erbjöds huvudrollen i Manchester by the sea.

Matt Damon intervjuades just på röda mattan och berättade att han erbjöds rollen som Lee Chandler i Manchester by the sea, men att han tackade nej för att han inte hade tid. 

 - Men jag älskade manuset, det var den bästa roll jag sett, men det gick verkligen inte att få ihop det. 

Han tipsade om sin barndomsvän Casey Affleck istället.

 - Ingen annan skulle kunna göra den som han, säger Damon, som varit vän med Casey (och förstås hans bror Ben) sedan barnsben. 

Matt Damon skulle säkert gjort det bra. Men utan Casey Affleck hade det inte blivit samma film. Så tack Matt.
01.25
Mahershala Ali är nominerad till Bästa biroll för sin insats i Moonlight.
01.27
Skådespelaren Dev Patel är nominerad i kategorin Bästa biroll för filmen Lion. Här tillsammans med sin mamma Anita Patel.
01.30
Pherrell Williams har skrivit en stor del av musiken till Dolda tillgångar.
01.32



Det är en timme kvar tills galan börjar. Under natten kommer vi portionera ut lite info om de nio filmer som är nominerade i Bästa film-kategorin. Här följer Manchester by the Sea:

Regissören Kenneth Lonergans tredje långfilm är utan tvekan
Oscarsgalans sorgligaste film. Den ä
r också en av favoriterna i Oscarsracet.
Filmens sex nomineringar är i de tunga kategorierna bästa film, regi, manliga
huvudroll, kvinnliga och manliga biroll, och bästa originalmanus.
Casey Affleck
som gör huvudrollen som Lee Chandler är om du frågar mig galans
säkraste kort, det ska mycket till om hans porträtt av en man så helt fylld av
sorg inte ger Affleck sin första Oscar i karriären.
I filmen jobbar han som
vaktmästare i ett bostadskomplex i en Bostonförort.
När hans bror dör blir Lee
förmyndare åt sin 16-åriga brorson och måste flytta tillbaka till den lilla
kuststaden Manchester i Massachusetts för att ta hand honom.


Allteftersom får man reda på vad som hände Lee och hans
familj i Manchester för ett decennium sen och man börjar förstå varför han har
ett ansiktsuttryck och kroppsspråk som en vandrande vålnad.
Kenneth Lonergans
lyckas, med hjälp av fantastiskt skådespeleri, berätta om en personlig tragedi
som är så stor att den inte borde gå att ta in.
Men Lonergan gör det möjligt.
Mötet mellan Lee och exfrun Randi mot slutet av filmen ser ut som ett
känslomässigt katharsis.
Men det är det inte. Istället förstår man i scenen,
samtidigt som sorgen fullständigt sprutar ur dem båda, att det inte finns något
slut på den.
Manchester by the sea är en film som visar att vissa källor aldrig
sinar, att det finns förluster man aldrig kommer över.
Att göra en film om det,
utan att någonsin få det att bli ett frosseri i någon annans olycka, är en stor
konst.
Michelle Williams är nästan bara med i den nämnda scenen, men helt klart
värdig en Oscar för den.

01.34
Regissörerna och några av skådespelarna till filmen Tanna som är nominerad till Bästa utländska film.
01.34
Filmen Tanna beskrivs som en australiensk ”Romeo och Julia”-historia som utspelas på ön Vanuatu i Söderhavet och regisserats av Bentely Dean och Martin Butler. Filmen är en av tre australiensiska filmer som tävlar om en Oscar i år – de andra två är Lion och Hacksaw Ridge.
01.36
Artisten och skådespelaren Janelle Monae spelar Mary Jackson i Dolda tillgångar.
01.40
Galavärden Jimmy Kimmel är en veteran i amerikansk showbiz. I 14 år har han programlett sin kvällsshow Jimmy Kimmel Live på ABC och han har varit värd för the Emmys, American Music Awards och andra stora evenemang. Men snart är han värd för galornas gala, och han är det i en politiskt väldigt turbulent tid. Läs om hans syn på det här www.nytimes.com
01.41
Syrianska Hala Kamil är med i kortdokumentären Watani: My Homeland.
01.43
Halle Berry.
01.44
Förra årets Oscarsvinnare Alicia Vikander har anlänt.
01.46
Hannes Holm på plats på röda mattan, här med sin fru Malin. Om En man som heter Ove vinner blir det den första svenska spelfilmen att sopa hem en Oscar på 23 år. Och varför inte? Även då var det förnamn med i filmtiteln: Fanny och Alexander, kanske är det det som är grejen.
01.47
Casey Affleck är nominerad till Bästa manliga huvudroll för sitt skådespel i Manchester by the sea.
01.47
Casey Affleck är storfavorit att knipa guldgubben i år. Ben Afflecks lillebror har länge varit en erkänd skådespelare och ofta gjort kritikerrosade biroller. Han nominerades i kategorin för sin roll som Robert Ford i Mordet på Jesse James av Robert Ford 2007 och har spelat i ett 30-tal filmer. Casey Affleck har också, precis som sin Batman-bror, också jobbat bakom kameran. Han regisserade mockumentären I'm still here som handlade om hur skådespelaren Joaquin Phoenix fejkar ett mentalt sammanbrott när han bestämmer sig för att bli rappare.
Hans insats i Manchester by the sea har hyllats av kritiker och redan kammat hem drösvis med priser. Bland annat på Golden globe- och på brittiska Baftagalan.
01.56
01.56


Hell or high water är nominerad till bästa film. Det är en modern western av regissören David
Mackenzie.

Två bröder gör små välplanerade väpnade rån mot en bankkedjas kontor
i småstäder i Texas.
Bara för att, efter att bytet tvättats på ett casino,
kunna betala tillbaka den avlidna mammans huslån till samma bank.
I
efterdyningarna av finanskrisen visar Mackenzie upp en amerikansk landsbygd i
ekonomiskt och socialt förfall.
Filmen handlar lika mycket om att hinna få ihop
tillräckligt med pengar i tid, som om manliga relationer.
Dels mellan bankrånarbröderna,
dels mellan de två Texas-poliserna som jagar dem.
Jeff Bridges är nominerad i
birollskategorin för sin roll som den muttrande, svårt ironiska, men
godhjärtade rangern Marcus Hamilton som är rånarna på spåren.
Filmens titel
Hell or high water betyder ungefär att det som ska ske ska ske oavsett vad som
händer.
Och så blir det också.

Filmen är också nominerad till bästa originalmanus, bästa klipp och bästa manliga biroll (Jeff Bridges)

01.56
Dead man walking the red carpet.
01.59
Viola Davis är nominerad i kategorin Bästa kvinnliga biroll för filmen Fences.
02.00
Galavärden Jimmy Kimmel och Bourne-stjärnan Matt Damon har länge, i flera års tid, haft en falsk fejd med varandra i Kimmels program. Det verkar som den kommer fortsätta på Oscarsgalan ikväll. LÄS MER HÄR
02.01
Regissören och manusförfattaren Ava DuVernay.
02.07
Damien Chazelle är nominerad för Bästa regi för filmen La la land.
02.07
Nu är jag och Snorre på plats på Svenska Filminstitutets Oscar Screening. Här rapporterar vi från galan på:
02.10
Ida Engvoll (unga Sonja) får hjälp av Filip Berg (unge Ove) med sin klänning.
02.10
Michael Shannon är nominerad till en Oscar för Bästa manliga biroll för sin roll i Nocturnal animals. Här tillsammans med sin fru skådespelaren Kate Arrington.
02.11
När klänningen är i ordning:
02.11
Michael Shannon är nominerad för sin roll som Bobby Andes i Nocturnal animals. Den psykologiska thrillern Nocturnal animals handlar om galleristen Susan Morrow (Amy Adams) som en dag får en bok skickad till sig, skriven av hennes exman Ed (Jake Gyllenhaal) som hon lämnade 20 år tidigare. Filmen är baserad på Austin Wrights roman Tony and Susan och är regisserad av Tom Ford. Så här skrev Fredrik Sahlin i sin recension av Nocturnal animals:
”Som modeskapare är det ju inte överraskande att Ford skapar en visuellt välskräddad film, men han har också en imponerande förmåga att ladda bilderna med en fundamental melankoli, som i alla fall ger sken av ett inre djup”. 
www.svt.se
Michael Shannon är även känd för bland annat sin roll i Revolutionary road och för sin medverkan i tv-serien Boardwalk empire.
02.16
Ryan Gosling är nominerad till Bästa manliga huvudroll för sin insats i La la land.
02.16
Tjusig trio på Röda mattan.
02.18
Bahar Pars är iklädd en klänning av stål signerad Naim Josefi. Så här såg det ut när Kulturnyheterna träffade honom inför Stockholms modevecka där stålklänningarna gjorde premiär:
02.18

Klänning av stål öppnade Stockholms modevecka

svt.sePå söndagen inleddes modeveckan i Stockholm med en visning av Naim Josefi, en modeskapare som inte vill se sig begränsad av traditionella material. Istället strävar han efter kontakt med oväntade branscher vilket förde honom till ett samarbete med stålindustrin.
02.20
Emma Stone är nominerad i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll för La la land.
02.20
Sveriges ambassadör i USA, Björn Lyrvall, håller tal om de fyra priser där svenskar kan vinna i natt.
02.24
Skådespelaren Brie Larson.
02.24

Kvinnliga hjärnan bakom rymdprogrammet träder fram

svt.seHennes liv är som en saga. Eller snarare en Hollywoodfilm. Efter 50 år i det fördolda kliver, Katherine Johnson, en av USA:s bästa matematiker fram i rampljuset.
02.25


Dolda Tillgångar är nominerad till Bästa film

Theodore Melfis biografiska film om ett amerikanskt
matematiskt geni som spelade en avgörande roll i det amerikanska rymdprogrammet
på 60-talet.
Utan Katherine G. Johnson, i dag 99 år gammal, hade USA och NASA
aldrig slagit Sovjet och kosmonauterna i kampen om rymden.
Varför vi inte redan
visste detta? För att 60-talets USA fortfarande var ett segregerat land och för
att Katherine G.
Johnson och hennes två kollegor filmen handlar om är svarta.
Taraji Penda Henson spelar huvudrollen på ett övertygande sätt.
Hennes
kollegor, även de viktiga kugghjul i NASAS maskineri, spelas av Janelle Monáe
och Octavia Spencer.
Den sistnämnda är nominerad i bästa birollskategorin.


Kevin Costner och Kirsten Dunst gör också biroller i filmen,
som är en trevlig historia.
Lite väl trevlig. Att det rasistisa amerikanska
samhällssystemet var på upphällningen den här tiden vet vi.
Och det är sant att
Katherine G.
Johnson och hennes kollegor blev de första svarta att anställas på
betydande poster på NASA.
Men att det gick så pass friktionsfritt som filmen
gör gällande – att alla vita kollegor långsamt verkar inse 'att det här med
rasism, det är ju egentligen ingen bra idé' – är att förenkla i överkant.
Men
även om Dolda tillgångar är onödigt sockrad med feel-good-strössel, är det ändå
en sevärd och välspelad film.

02.26

Recension: Rymdhistoriens bortglömda kvinnor i ”Dolda tillgångar”

svt.seTre svarta mattegenier i ett strängt rassegrerat USA är de bortglömda hjärnorna bakom NASAs framgångsrika rymdprogram på 60-talet. Nu berättas deras historia i den Oscarsnominerade filmen ”Dolda tillgångar”. Det är en viktig, rolig men något för trevlig film tycker Kulturnyheternas kritiker Sofia Olsson.
02.27
Meryl Streep är nominerad till Bästa kvinnliga huvudroll för Florence Foster Jenkins.
02.27
“Meryl Streep är lysande som naken kejsare i berättelsen om Florence Foster Jenkins, den sorgligt obegåvade sångerskan” skrev Sofia Olsson i sin recension av Florence Foster Jenkins.
www.svt.se
Meryl Streep har under sin långa och hyllade karriär belönats med tre Oscarsstatyetter: 1980 för Bästa kvinnliga biroll i Kramer vs. Kramer, 1983 för Bästa kvinnliga huvudroll i Sophie’s choice och 2012 för Bästa kvinnliga huvudroll i The iron lady.
I år är det 40 år sedan Meryl Streep debuterade på vita duken och hur kan man göra det på ett
02.27
I fjol blev det ingen vinst för Eva von Bahr och Love Larson, när de var nominerade för "hundraåringen". Snart får de chans igen.
02.28
Sverige har hela fyra chanser att kamma hem Oscarstatyetter i år och faktum är att vi har varit framgångsrika även tidigare. Totalt har vi haft 76 svenska Oscarsnomineringar genom alla tider varav 22 har lett till vinster. Här är alla vinnare. http://www.svt.se/kultur/film/svenska-oscarsvinnare-genom-tiderna
02.29
Första svenska vinstchansen kommer tidigt under galan. Bästa smink är pris nummer två.
02.31
Nu är det dags. Oscarsgalan 2017 börjar nu!
02.31
Pauletta Washington och Oscarsnominerade Denzel Washington.
02.32
Nu börjar det! Och först ut är Justin Timberlake med Can't stop the feeling.
02.32
Med låten ”Can’t stop the feeling” från filmen Trolls har vi en av våra svenska Oscarshopp. Justin Timberlake har skrivit låten tillsammans med de svenska superproducenterna och låtskrivarna Max Martin och Shellback. Den har legat 41 veckor på den amerikanska Billboardlistan och nåddeända upp till en förstaplats.
Så här såg det ut när Justin Timberlake framförde låten i Eurovision song contest i Stockholm förra året:
www.svtplay.se
02.33
Svensk vinstchans inleder Oscarsgalan. Max Martin och Shellback är nominerade för bästa låt med Justin Timberlakes sång.
02.34
Allsång på Oscarsgalan. Justin Timberlake får hela Hollywood att sjunga Max Martin och Shellbacks låt.
02.36
Nu kommer kvällens värd Jimmy Kimmel upp på scen.
02.38
"Om alla ni som tittar ikväll sträcker ut en hand mot någon ni är oense med så kan vi göra America great again." - Jimmy Kimmel inleder
02.41
Skämten mot presidenten fortsätter.
- Jag vill tacka Trump...kommer ni ihåg förra året när folk tyckte att Oscarsgalan var rasistisk?
02.44
Kimmel citerar Trumps tweet om Meryl Streep ("medioker och överskattad") och drar ner applåder.
02.45
"Fin klänning, förresten. Är det där en Ivanka Trump?"
- Jimmy Kimmels öppningsmonolog fortsätter att handla om Trump
02.46

Meryl Streep är nominerad i kategorin bästa huvudroll som Florence Foster Jenkins.

“Meryl Streep är lysande som naken kejsare i berättelsen om Florence Foster Jenkins, den sorgligt obegåvade sångerskan” skrev Sofia Olsson i sin recension av Florence Foster Jenkins.
http://www.svt.se/kultur/film/florence-foster-jenkins
Meryl Streep har under sin långa och hyllade karriär belönats med tre Oscarsstatyetter: 1980 för Bästa kvinnliga biroll i Kramer vs. Kramer, 1983 för Bästa kvinnliga huvudroll i Sophie’s choice och 2012 för Bästa kvinnliga huvudroll i The iron lady.


02.46
Nu är det Bästa manliga biroll
02.46
Mahershala Ali är nominerad till sin första Oscar för rollen som Juan i Moonlight.
”Regissören Barry Jenkins målar verkligen inte upp en exotisk bild av ”knarklangaren med ett hjärta av guld”, utan tecknar snarare en komplicerad far-son-relation där Juan både är källan till Chirons misär och hans enda livlina. Mahershala Ali balanserar sina dubbla roller med en imponerande orubblighet” skrev Kristoffer Viita i sin recension av Moonlight:
www.svt.se
Mahershala Alis första storfilm var Benjamin Buttons otroliga liv och vi har även kunnat se honom i Hungergames-seriens sista två filmer och i tv-serien House of cards.
02.46
Jeff Bridges har ett milslångt CV med flera prominenta roller i bagaget och har levererat klassiska repliker som exempelvis ”that rug really tied the room together” (som The dude i The big Lebowski från 1998). Han har tidigare blivit belönad med både en Oscar och en Golde globe i kategorin Bästa manliga huvudroll för tolkningen av den avdankade countrysångaren Otis "Bad" Blake i filmen Crazy heart från 2009. Nu är han nominerad för rollen som Marcus Hamilton, en lagens väktare i hjärtat av Texas, i filmen Hell or high water.
02.46

Alicia Vikander äntrar scenen för att dela ut Oscarstatyetten för bästa manliga biroll


02.46
20-åriga Lucas Hedges är den åttonde yngsta personen någonsin som blivit nominerad till en Oscar i kategorin Bästa manliga biroll och om han vinner kommer han att bli kategorins yngsta vinnare någonsin. Nomineringen har han fått för sin roll som den tuffa tonårssonen Patrick i hyllade Manchester by the sea, vars pappa går bort och hans farbror Lee (Casey Affleck) dyker upp som otippad vårdnadshavare.
www.svt.se
Lucas Hedges har vi även kunnat se i bland annat Wes Andersons Moonrise Kingdom.
02.47
Dev Patel debuterade som 17-åring i den brittska tonårsserien Skins men fick sitt stora genombrott med huvudrollen i Danny Boyls flerfaldigt Oscarsbelönade film Slumdog millionaire från 2008. Sedan dess har hans karriär tagit rejäl fart och han har spelat i allt från solig feelgood i Hotell Marigold till science fiction-rullen Chappie. Han har även spelat i Aaron Sorkins tv-serie The newsroom.
Nu är han nominerad för sin insats i adoptionsdramat Lion som är baserad på den självbiografiska boken ”A long way home” av Saroo Brierley. Dev Patel spelar den äldre Saroo som adopterades av ett australiskt par och 25 år senare försöker att spåra sin biologiska familj i Indien.
02.47
Michael Shannon är nominerad för sin roll som Bobby Andes i Nocturnal animals. Den psykologiska thrillern Nocturnal animals handlar om galleristen Susan Morrow (Amy Adams) som en dag får en bok skickad till sig, skriven av hennes exman Ed (Jake Gyllenhaal) som hon lämnade 20 år tidigare. Filmen är baserad på Austin Wrights roman Tony and Susan och är regisserad av Tom Ford. Så här skrev Fredrik Sahlin i sin recension av Nocturnal animals:
”Som modeskapare är det ju inte överraskande att Ford skapar en visuellt välskräddad film, men han har också en imponerande förmåga att ladda bilderna med en fundamental melankoli, som i alla fall ger sken av ett inre djup”. 
www.svt.se
Michael Shannon är även känd för bland annat sin roll i Revolutionary road och för sin medverkan i tv-serien Boardwalk empire.
02.48
Stark Sverigeöppning på det här. 
Svensk nominerad sång, och Alicia Vikander som första prisutdelare.
02.49
Oscarsgalans första vinnare är Mahershala Ali.
02.51
Det är en tagen Mahershala Ali som tackar sina lärare.
02.52
Maharshala Ali vinner kvällens första Oscar för Moonlight.
02.53

Dags för bästa make up. Svenskchans med andra ord för Eva von Bahr och Love Larson för En man som heter Ove


02.54

Love Larson och Eva von Bahr fick en Guldbagge för bästa mask och smink för filmen ”En man som heter Ove” 2016. Redan förra året Oscarnominerades duon i samma kategori för ”Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann”. Love Larsson och Eva von Bahr fick i år en Guldbagge för bästa mask och smink i år för filmen "Jätten".
www.svt.se
02.54
Love Larson och Eva von Bahr.
02.55
Richard Alonzo och Joel Harlow är nominerade för bästa mask och smink för Star Trek Beyond. Harlow vann 2009 en Oscar för den första av de ”nya” Star Trek-filmerna. Richard Alonzo har tidigare arbetat på filmer som Sjätte sinnet, A.I, Iron Man och Avatar.
www.svt.se
02.55
Maskerna till Star Trek Beyond.
02.55
Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini och Christopher Nelson är nominerade för mask och smink för filmen Suicide Squad. Det är första gången trion nomineras för sitt arbete.
Filmen Suicide Squad är en superhjältefilm baserad på serien från DC Comics-serie.
www.svt.se
02.56
Maskerna till filmen Suicide Squad.
02.57
President Donald Trump har de senaste åren twittrat frekvent under galan. Men inte i år. Inte än i alla fall.
02.59
Det blev ingen Oscar för Eva von Bahr och Love Larson i år heller. Men kanske tredje gången gillt 2018?
03.00
Angående Mahershala Ali: Det enda som var dåligt med Moonlight var att Mahershala Ali inte var med ännu mer.
03.01
Nu är det dags för kategorin Bästa kostym.
03.02
Mahershala Ali är också med i nominerade filmen "Dolda Tillgångar".
03.02
Bästa kostym går till Fantastiska vidunder och var man hittar dem.
03.04
Nästa kategori är bästa kvinnliga biroll.
03.04
Michelle Williams – Randi i Manchester by the sea
Den gamla Dawson’s Creek-stjärnan Michelle Williams har sedan den populära ungdomsserien slutade 2003 gjort blivit en lågmäld men lysande stjärna i drömfabriken. Hon har gjort minnesvärda roller i filmer som Brokeback mountain, Blue Valentine och My week with Marilyn. Hon Oscarsnominerades för allihop. Det här är alltså hennes fjärde nominering. Hon är med bara i några få scener i filmen, men i en av dem – årets absolut sorgligaste – spelar hon en mamma drabbad av det värsta på ett så trovärdigt sätt att man som publik förstår att det finns bottenlös sorg. Det är hemskt. Hemskt bra. Och värt en Oscar om du frågar mig.
03.04
En liten pratstund med Lill-Ove och Lill-Sonja i pausen. Om ni är nyfikna på vad de har att säga kan ni slå på
03.04
Kostymen i "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" bidrar till den finurliga, Rowlingska sagovärlden som man aldrig vill lämna.
03.04
Octavia Spencer – Dorothy Vaughan i Dolda tillgångar
Spencer vann en Oscar för bästa biroll i Niceville 2012 och har spelat i en lång rad filmer sedan första rollen i Juryn – a time to kill 1996. 2013 hyllades hon av kritikerna för sin insats i Ryan Cooglers film Fruitville Station. Förutom Dolda tillgångar var hon även med i (den Oscarsnominerade) Zootropolis och (den ej Oscarsnominerade) Bad Santa 2.
03.05
Nicole Kidman – Sue Brierley i Lion
Första gången Kidman är nominerad i birollskategorin. Hon har tidigare vunnit för bästa huvudroll, för sitt porträtt av Virginia Wolf i Timmarna, och nominerats för huvudrollerna i Rabbit Hole och Moulin Rouge. Kidman har varit en Hollywoodjätte i flera decennier. Hon slog igenom i tv-serien Bangkok Hilton och thrillerfilmen Lugnt vatten på 80-talet och har sen dess medverkat i otaliga filmer i drömfabriken. I Lion spelar hon huvudpersonens australiska adoptivmamma.
03.05
Viola Davis – Rose Maxson i Fences

Stor chans för uttrycket tredje gången gillt att få vatten på sin kvarn. Viola Davis var nominerad för bästa biroll i filmen tvivel 2009 och för bästa huvudroll i Niceville 2012. I Fences spelar hon Rose Maxson, hemmafru i 50-talets Pittsburgh åt den bittra sopåkarpatriarken Troy, spelad av Denzel Washington. Alla rollfigurer i Fences är i skuggan av Denzels Troy. Han håller, på ett imponerande sätt, låda nästan hela filmen. Resten av ensemblen får passa på i hans andningspauser, och de gör det bra. Viola Davis porträtt av en trogen hustru som står vid sin mans sida i alla väder är imponerande. Hon visar vad det innebär för sin egen själsliga och intellektuella utveckling när man alltid sätter någon annan i första rummet.
03.06
Naomi Harris – Paula i Moonlight

Oscarsstatyetten kan mycket väl hamna hos Naomie Harris. För det stora flertalet känd från Pirates of the Caribbean-serien och som miss Monnypenny i de senaste James Bond-filmerna. I Moonlight spelar hon huvudpersonen Chirons mamma. Hon går från att vara en bestämd men omhändertagande mor, till ett trasigt crackvrak. Mot slutet av filmen har hon åldrats dubbelt så mycket som den tid som förflutit. Trots att hon spelade in alla scener på bara tre dagar – filmen utspelar sig när chiron är i lågstadieåldern, tonåring, och ung vuxen – för att inspelningen krockade med lanseringen av Bondfilmen Spectre sätter hon alla uttryck med ackuratess. Harris nominerades för rollen både på Golden Globe och Bafta-galan.
03.09
Mahershala Ali vann Bästa manliga biroll.
03.09
Vi åkte på en släng av fake news... Nästa kategori är bästa dokumentär. Ursäkta!
03.09
Trion från Dolda tillgångar är på scen för att presentera vinnaren för Bästa dokumentär.
03.10
Nu är Katherine Johnson på scenen. 
Så otroligt cool kvinna.
03.10
De nominerade är:
Bortom Lampedusa – Gianfranco Rosi och Donatella Palermo
Det 13:e tillägget – Ava DuVernay, Spencer Averick och Howard Barish
I Am Not Your Negro – Raoul Peck, Rémi Grellety och Hébert Peck
Life, Animated – Roger Ross Williams och Julie Goldman
O.J.: Made in America – Ezra Edelman och Caroline Waterlow
03.11
Gåshud när Katherine Johnson (99 år) rullas in på scenen i rullstol. Katherine Johnson var matematikern på NASA som "Dolda tillgångar" handlar om.
03.12
03.12
O.J.: Made in America vinner
03.13
Här kan ni se hela Jimmy Kimmels skämt om Meryl Streep och Donald Trump. twitter.com/themattwilstei…
03.13
Långläsning om Katherine Johnson för den som vill veta mer. npr.org/2016/09/25/495…
03.14
Så här såg det ut när Justin Timberlake framförde Can't stop the feeling i början av galan.
03.15
Dwayne Johnson på scen.
03.16
Och han bjuder på sång.
03.17
Lin-Manuel Miranda framför musik från Disneyfilmen Moana tillsammans med Auli'i Cravalho.
03.18
”How far I’ll go” är en låt från soundtracket till Disneyfilmen Moana, eller Vaiana som den heter på svenska. Låten är skriven och producerad av Lin-Manuel Miranda som kanske är mest känd för att ha skapat Broadwaysuccén Hamilton, en musikal som han även spelade i själv. Låten framförs av den kanadensiska sångerskan Alessia Cara. Låten har bara nått en 56:e plats på den amerikanska Billboardlistan men på den svenska Digilistan har det gått desto bättre, idag hamnade den på en 7:e plats av de mest streamade låtarna i Sverige.
03.19
Låten är också nominerad till Bästa sång.
03.19
Efter jag sett Vaiana tänkte jag "musiken var väl inget särskild?". Sen insåg jag att jag gick och nynnade på "How far I'll go" i flera dagar. Pampig!
03.21
Colleen Atwood vann Bästa kostym för Fantastiska vidunder och var man hittar dem.
03.22
Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini och Christopher Nelson vann Bästa smink för Suicide Squad.
03.23
Auli'i Cravalho som spelar Vaiana är 16 år. Svenska rösten görs av Wiktoria Johansson. Hon är 20 år. Också bra!
03.23
OJ-filmaren
Ezra Edelman håller ett kort tal där han tillägnar Oscarsstattyeten till mordoffren Nicole Brown och Ron Goldman. Hans sju timmar långa dokumentär handlar inte bara om OJ Simpson och det kända dubbelmordet han friades för, utan är en film som täcker in flera decennier av USA:s historia av segregation och rasförtryck. Ezra Edelman säger att han är stolt över att ta emot Oscarsstatyetten och att han också tillägnar den alla i USA som fallit offer för rasistiskt polisvåld, att han är stolt över att ta emot den å deras vägnar.
03.23

O.J. Simpson: Made in America

SVT PlayMordet på Nicole Brown Simpson och Ronald Goldman har kallats för århundradets kriminalfall. Det handlar om rasism, kändiskultur, massmedia, våld och det amerikanska rättssystemet. Tjugo år har gått och fallet fascinerar och provocerar fortfarande.
03.26
"I am proud to be part of the evolution of this artform" säger Oscarsbossen. Cheryl Boone Isaacs.
03.27
Cheryl Boone Isaacs, ordförande för den amerikanska filmakademin håller ett brandtal för konsten. Alla konstnärer, oavsett vilket land man kommer ifrån, är sammanlänkande med varandra, säger hon.
03.28
Bästa ljud är nästa kategori.
03.29
Cheryl Boone Isaacs, ordförande för amerikanska filmakademin, bemötte förra årets kritik mot frånvaron av svarta filmskapare och skådespelare.

Oscarsakademien svarar på vitkritiken

svt.seFlera framstående svarta skådespelare hotar med bojkott av årets Oscarsgala. Detta efter beskedet att samtliga statyett-nominerade skådespelare är vita. Nu bemöter Amerikanska filmakademien kritiken.
03.29
Arrival vinner sin första Oscar för kvällen, för bästa ljud. Och det kan den vara värd. Utan den suggestiva ljudbilden hade inte Arrival varit en så maffig filmupplevelse.
03.29
"Arrival" är en maffig men ändå liksom klaustrofobisk film. Ljudet har såklart en del med att göra.
03.30
Franskkanadensaren Denis Villeneuves långsamma sci-fi-historia Arrival har också chans på galajackpott. Filmen är precis som Moonlight nominerad till 8 statyetter, bland annat för bästa regi, film och manus.
Filmen handlar om en rymdinvasion. Flera gigantiska svarta geometriska figurer från yttre rymden kommer på besök på olika platser på jorden. Rymdvarelserna är stora bläckfiskliknande varelser som pratar med gutturala ljud och genom cirklar som de skjuter ut från sina tentakler. Världens ledare rustar för krig utifall att det värsta skulle inträffa. Men lingvisten Louise Banks, spelad av flerfaldigt Oscarnominerade Amy Adams (dock inte för denna roll), kämpar för att förstå rymdvarelsernas språk och ta reda på deras avsikter. För att göra det måste hon sluta att se tiden som linjär. Vilket gör att det är inte helt enkelt att veta vad som hänt, vad som händer och vad som ska hända, vare sig för henne, hennes kollegor eller för publiken. Men Kulturnyheternas Kristoffer Viita gillade vad han såg och gav filmen en 4:a i betyg.
LÄS RECENSIONEN HÄR 

Filmrecension: ”Arrival”

svt.seKulturnyheternas Kristoffer Viita ser en uppfriskande, mer idé- än effektbaserad science fiction, i en tid när alla superhjältefilmer flyttat ut i rymden utan att expandera vårt medvetande.
03.31
Nu en kategori som låter lik: bästa ljudmix: Vinnare är Hacksaw Ridge
03.31
Mel Gibsons krigsfilm Hacksaw ridge handlar om pacifsten Desmond Doss. Andrew Garfield spelar vapenvägraren som överlevde andra världskriget utan att plocka upp ett gevär. Som sjukvårdare räddade han istället livet på 75 personer under ett anfall på den japanska ön Okinawa. Det här är hans hjältesaga, eller, "för att tala klarspråk", som Kulturnyhernas Kristoffer Viita formulerar sig i sin recension : "Jesusmyt". Han ger filmen en 2:a i betyg.
Men många andra i den svenska kritikerkåren var mer vänligt inställda till Gibsons film. Och internationellt är Hacksaw ridge mer hyllad och har ett snitt betyg på 7,4 på filmsajten Rotten Tomatoes. Hacksaw Ridge är nominearad i sex kategorier. Förutom bästa film har Gibson även chans på ytterligare en registatyett (han vann för Braveheart 1995) och Andrew Garfield är nominerad för bästa huvudroll.
03.33
Krigsscenerna i Hacksaw Ridge är riktigt vidriga. Ljudet av kulor som borrar sig in i kött, unga rädda män som skriker, stövlar i ler-tjopp, bomber och granater.
03.35
Äntligen! är det läge att utbrista när Kevin O'Connell tillslut fick en Oscar. 22:a gången gillt fick han den. Han var nominerad första gången 1983 för Ömhetsbevis och har sedan en hel radda nomineringar, bland andra Armageddon, Pearl Harbor och Top Gun. Grattis Kevin!
03.35
Kevin O'Connel gråter av tacksamhet och glädje.
03.37
Jimmy Kimmels öppningsmonolog har redan skapat flera artiklar och han har fått hyllningar från komikerkolleger, bl.a Ellen DeGeneres.
03.37
Just nu leder La la land vår omröstning om vilken film ni vill ska vinna Bästa film. In och rösta!
03.38
Sötast på mattan, Sunny Pawar från Lion.
03.40



En spaning:

En man som heter Ove kommer att vinna. Varför? För att det är tredje gången gillt för Johan Widerberg. Han var med i pappa Bos film Lust och fägring stor (som inte vann på galan 1996) och i Colin Nutleys Under solen (som inte vann på galan år 2000). Men nu är det dags. Ove vinner tack vare Johan. Kom ihåg var ni hörde det först.

03.40
Vince Vaughn på scenen nu. Vaughn har liksom spottat upp sig på senaste tiden, från att ha gjort mycket rätt meningslösa romcoms har han briljerat som gangster i serien True Detective och så Desmond Doss överordnade i Hacksaw Ridge.
03.41
Nu Bästa kvinnliga biroll.
03.42

Vi är rätt säkra på det i alla fall:)


03.44
Vore roligt om Octavia Spencer vinner. Hon var bäst i Dolda tillgångar.
03.45
Viola Davis vinner Bästa kvinnliga biroll.
03.46
Grattis Viola Davis till "bästa biroll".
Tuff kategori med lika briljanta Naomie Harris, Nicole Kidman, Octavia Spencer & Michelle Williams.
03.46
Viola Davis spelar Denzel Washingtons fru i Fences. En film som inte gått upp på bio i Sverige.
03.46
Tredje gången gillt för Viola Davis.
03.47
Hon var även nominerad för Niceville (2012) och Tvivel (2009)
03.48
"We are the only profession that celebrates what it is to live a life."
- Viola Davis om att vara skådespelare
03.49
Hoppas på vinnare av HÖG kvalitet ;D ;D ;D

Heja er!
03.51
Så här såg det ut när Auli'i Cravalho framförde "How Far I'll Go" från Moana.
03.53
Ezra Edelman vann en Oscar för Bästa dokumentär.
03.53
Snart dags för Ove!
03.55
Viola Davis höll ett känslofyllt tal. ”Jag vill berätta om dem som drömde stort, men aldrig lyckades, om dem som hade kärleken, men förlorade den. Skådepelare är det enda yrket som hylla det vanliga livet”, säger hon och tillägnar sin Oscar Fences manusförfattare August Wilson som avled 2005. Han har chansen att vinna en Postum Oscar.
03.55
Flera av Hollywoods kändisar bär organisationen ACLU:s blå band i natt. (ACLU jobbar bl.a mot Trumps inreseförbud)
03.55
Flera av Hollywoods kändisar bär organisationen ACLU:s blå band i natt. (ACLU jobbar bl.a mot Trumps inreseförbud)
03.56

Kan bli ett mångfaldsår på Oscarsgalan

svt.seEfter att Oscarsgalan två år i rad fått svidande kritik för att bara vita skådespelare nominerats i skådespelarkategorierna är sju ickevita skådespelare nominerade i år. Det är delat mångfaldsrekord med galan 2007.
03.57
Nu får filmstjärnorna berätta om sina förebilder. Charlize Thieron hyllar Shirley McLaine.
03.57
Nu Bästa utländska film med svensk chans för Ove. Och de nominerade är:
03.57
En man som heter Ove - Sverige
Den svenska filmen En man som heter Ove är regisserad av Hannes Holm och bygger på Fredrik Backmans roman med samma namn från 2012.
Inför Guldbaggegalan 2016 fick filmen sex nomineringar och tog hem priset i tre kategorier: bästa manliga huvudroll, bästa mask/smink och biopublikens pris.
Filmen vann även priset för 2016 års bästa europeiska komedi vid European Film Awards i polska Wroclaw.
Filmen har två Oscarsnomineringar, en för bästa icke-engelskspråkiga film och en för bästa mask och smink.
En man som heter Ove har hittills setts av 1,7 miljoner biobesökare och är en av de största svenska publiksuccéerna.
www.svt.se
03.57
Min pappa Toni Erdmann - Tyskland
Den tyska filmen Min pappa Toni Erdmann kretsar kring den medelålders, mycket bohemiske Winfried som i försök att tina upp den frostiga relationen med sin dotter Ines, som arbetar som hårdför managementkonsult i Rumänien, överraskar henne med ett spontanbesök. Ines överrumplas av pappans besök och relationen mellan far och dotter ser ut att vara dödsdömd. Winfried ger sig dock inte utan infiltrerar istället dotterns liv i rollen som den excentriske livsstilscoachen Toni Erdmann.
Förutom vinst i kategorierna bästa film, bästa regi och bästa manus belönades filmens huvudrollsinnehavare Peter Simonischek och Sandra Hüller för bästa manliga respektive kvinnliga skådespelare vid den Europeiska filmakademin i december 2016. Min pappa Toni Erdmann fick även kritikerpriset vid filmfestivalen i Cannes 2016.
www.svt.se
03.57
The Salesman – Iran
Den iranska filmen The Salesman handlar om Rana och Emad, ett par som tvingas lämna sin bostad då ett renoveringsarbete i en närliggande byggnad äventyrar deras säkerhet och istället flyttar in i en tillfällig lägenhet i Teherans centrala delar.
Paret spelar i en teateruppsättning av Arthur Millers En handelsresandes död. En kväll blir Rana överfallen av en okänd man i lägenheten och överfallet sätter deras relation på spel.
Filmen är regisserad av Asghar Farhadi, som tidigare vunnit en statyett 2012 för ”Nader och Simin”. Regissören har dock vägrat att komma till galan i protest mot det inreseförbud som i januari infördes för medborgare från sju länder av Donald Trump. The Salesman belönades med en Guldpalm för Bästa manus och Bästa manliga skådespelare vid filmfestivalen i Cannes 2016.
www.svt.se
03.57
Tanna - Australien
Filmen Tanna beskrivs som en australiensk ”Romeo och Julia”-historia som utspelas på ön Vanuatu i Söderhavet och regisserats av Bentely Dean och Martin Butler. Filmen är en av tre australiensiska filmer som tävlar om en Oscar i år – de andra två är Lion och Hacksaw Ridge.
Under sanden - Danmark
Efter Danmarks befrielse 1945 beordrades de tyska avväpnade soldater som fanns kvar i landet att röja upp de en och en halv miljon minor som sträckte sig över 34 mil längs Jyllands västkust. 
Under sanden, som regisserats av Martin Zandvliet, nominerades 2016 till Nordiska rådets filmpris. Filmen har fått stor uppmärksamhet i hemlandet och huvudrollsinnehavaren Roland Möller belönades i mars med det danska filmpriset Bodil för sin tolkning.
www.svt.se
03.58
80 nationer skickade in bidrag.
03.58
Och de kommer ut på scenen tillsammans! Älskar när Hollywood mysar runt så här.
03.59
Ingen vinst för Ove istället blir det The Salesman.
04.00
The Salesman av Asghar Farhadi har svensk biopremiär 24:e mars.
04.00
Tre svarta skådespelare och regissörer har hittills tagit hem en statyett: Ezra Edelman, Mahershala Ali och Viola Davis. Blir det fyra slås ett rekord, enligt The Guardian.
04.00

Bojkottar Oscarsgalan i protest mot Trump

svt.seIranska skådespelaren Taraneh Alidoosti som spelar en av huvudrollerna i den oscarsnominerade filmen ”The Salesman” bojkottar årets upplaga oscarsgalan i protest. Det här med anledning av Donald Trumps förmodade beslut att försvåra för flyktingar från Mellanöstern och Afrika att komma till USA.
04.01

Solidarity is key to resisting Trump, says Oscar-nominated Iranian director

the GuardianAsghar Farhadi, director of The Salesman, tells London protest that global reaction to US travel ban has become powerful movement
04.02
"My absence is out of respect for the people of my country," says #Oscar winner Asghar Farhadi in a statement
03.51
Så här såg det ut när Auli'i Cravalho framförde "How Far I'll Go" från Moana.
03.49
Hoppas på vinnare av HÖG kvalitet ;D ;D ;D

Heja er!
03.48
"We are the only profession that celebrates what it is to live a life."
- Viola Davis om att vara skådespelare
03.47
Hon var även nominerad för Niceville (2012) och Tvivel (2009)
03.46
Tredje gången gillt för Viola Davis.
03.46
Viola Davis spelar Denzel Washingtons fru i Fences. En film som inte gått upp på bio i Sverige.
03.46
Grattis Viola Davis till "bästa biroll".
Tuff kategori med lika briljanta Naomie Harris, Nicole Kidman, Octavia Spencer & Michelle Williams.
03.45
Viola Davis vinner Bästa kvinnliga biroll.
03.44
Vore roligt om Octavia Spencer vinner. Hon var bäst i Dolda tillgångar.
03.42

Vi är rätt säkra på det i alla fall:)


03.41
Nu Bästa kvinnliga biroll.
03.40
Vince Vaughn på scenen nu. Vaughn har liksom spottat upp sig på senaste tiden, från att ha gjort mycket rätt meningslösa romcoms har han briljerat som gangster i serien True Detective och så Desmond Doss överordnade i Hacksaw Ridge.
03.40



En spaning:

En man som heter Ove kommer att vinna. Varför? För att det är tredje gången gillt för Johan Widerberg. Han var med i pappa Bos film Lust och fägring stor (som inte vann på galan 1996) och i Colin Nutleys Under solen (som inte vann på galan år 2000). Men nu är det dags. Ove vinner tack vare Johan. Kom ihåg var ni hörde det först.

03.38
Sötast på mattan, Sunny Pawar från Lion.
03.37
Just nu leder La la land vår omröstning om vilken film ni vill ska vinna Bästa film. In och rösta!
03.37
Jimmy Kimmels öppningsmonolog har redan skapat flera artiklar och han har fått hyllningar från komikerkolleger, bl.a Ellen DeGeneres.
03.35
Kevin O'Connel gråter av tacksamhet och glädje.
03.35
Äntligen! är det läge att utbrista när Kevin O'Connell tillslut fick en Oscar. 22:a gången gillt fick han den. Han var nominerad första gången 1983 för Ömhetsbevis och har sedan en hel radda nomineringar, bland andra Armageddon, Pearl Harbor och Top Gun. Grattis Kevin!
03.33
Krigsscenerna i Hacksaw Ridge är riktigt vidriga. Ljudet av kulor som borrar sig in i kött, unga rädda män som skriker, stövlar i ler-tjopp, bomber och granater.
03.31
Mel Gibsons krigsfilm Hacksaw ridge handlar om pacifsten Desmond Doss. Andrew Garfield spelar vapenvägraren som överlevde andra världskriget utan att plocka upp ett gevär. Som sjukvårdare räddade han istället livet på 75 personer under ett anfall på den japanska ön Okinawa. Det här är hans hjältesaga, eller, "för att tala klarspråk", som Kulturnyhernas Kristoffer Viita formulerar sig i sin recension : "Jesusmyt". Han ger filmen en 2:a i betyg.
Men många andra i den svenska kritikerkåren var mer vänligt inställda till Gibsons film. Och internationellt är Hacksaw ridge mer hyllad och har ett snitt betyg på 7,4 på filmsajten Rotten Tomatoes. Hacksaw Ridge är nominearad i sex kategorier. Förutom bästa film har Gibson även chans på ytterligare en registatyett (han vann för Braveheart 1995) och Andrew Garfield är nominerad för bästa huvudroll.
03.31
Nu en kategori som låter lik: bästa ljudmix: Vinnare är Hacksaw Ridge
03.30
Franskkanadensaren Denis Villeneuves långsamma sci-fi-historia Arrival har också chans på galajackpott. Filmen är precis som Moonlight nominerad till 8 statyetter, bland annat för bästa regi, film och manus.
Filmen handlar om en rymdinvasion. Flera gigantiska svarta geometriska figurer från yttre rymden kommer på besök på olika platser på jorden. Rymdvarelserna är stora bläckfiskliknande varelser som pratar med gutturala ljud och genom cirklar som de skjuter ut från sina tentakler. Världens ledare rustar för krig utifall att det värsta skulle inträffa. Men lingvisten Louise Banks, spelad av flerfaldigt Oscarnominerade Amy Adams (dock inte för denna roll), kämpar för att förstå rymdvarelsernas språk och ta reda på deras avsikter. För att göra det måste hon sluta att se tiden som linjär. Vilket gör att det är inte helt enkelt att veta vad som hänt, vad som händer och vad som ska hända, vare sig för henne, hennes kollegor eller för publiken. Men Kulturnyheternas Kristoffer Viita gillade vad han såg och gav filmen en 4:a i betyg.
LÄS RECENSIONEN HÄR 

Filmrecension: ”Arrival”

svt.seKulturnyheternas Kristoffer Viita ser en uppfriskande, mer idé- än effektbaserad science fiction, i en tid när alla superhjältefilmer flyttat ut i rymden utan att expandera vårt medvetande.
03.29
"Arrival" är en maffig men ändå liksom klaustrofobisk film. Ljudet har såklart en del med att göra.
03.29
Arrival vinner sin första Oscar för kvällen, för bästa ljud. Och det kan den vara värd. Utan den suggestiva ljudbilden hade inte Arrival varit en så maffig filmupplevelse.
03.29
Cheryl Boone Isaacs, ordförande för amerikanska filmakademin, bemötte förra årets kritik mot frånvaron av svarta filmskapare och skådespelare.

Oscarsakademien svarar på vitkritiken

svt.seFlera framstående svarta skådespelare hotar med bojkott av årets Oscarsgala. Detta efter beskedet att samtliga statyett-nominerade skådespelare är vita. Nu bemöter Amerikanska filmakademien kritiken.
03.28
Bästa ljud är nästa kategori.
03.27
Cheryl Boone Isaacs, ordförande för den amerikanska filmakademin håller ett brandtal för konsten. Alla konstnärer, oavsett vilket land man kommer ifrån, är sammanlänkande med varandra, säger hon.
03.26
"I am proud to be part of the evolution of this artform" säger Oscarsbossen. Cheryl Boone Isaacs.
03.23

O.J. Simpson: Made in America

SVT PlayMordet på Nicole Brown Simpson och Ronald Goldman har kallats för århundradets kriminalfall. Det handlar om rasism, kändiskultur, massmedia, våld och det amerikanska rättssystemet. Tjugo år har gått och fallet fascinerar och provocerar fortfarande.
03.23
OJ-filmaren
Ezra Edelman håller ett kort tal där han tillägnar Oscarsstattyeten till mordoffren Nicole Brown och Ron Goldman. Hans sju timmar långa dokumentär handlar inte bara om OJ Simpson och det kända dubbelmordet han friades för, utan är en film som täcker in flera decennier av USA:s historia av segregation och rasförtryck. Ezra Edelman säger att han är stolt över att ta emot Oscarsstatyetten och att han också tillägnar den alla i USA som fallit offer för rasistiskt polisvåld, att han är stolt över att ta emot den å deras vägnar.
03.23
Auli'i Cravalho som spelar Vaiana är 16 år. Svenska rösten görs av Wiktoria Johansson. Hon är 20 år. Också bra!
03.22
Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini och Christopher Nelson vann Bästa smink för Suicide Squad.
03.21
Colleen Atwood vann Bästa kostym för Fantastiska vidunder och var man hittar dem.
03.19
Efter jag sett Vaiana tänkte jag "musiken var väl inget särskild?". Sen insåg jag att jag gick och nynnade på "How far I'll go" i flera dagar. Pampig!
03.19
Låten är också nominerad till Bästa sång.
03.18
”How far I’ll go” är en låt från soundtracket till Disneyfilmen Moana, eller Vaiana som den heter på svenska. Låten är skriven och producerad av Lin-Manuel Miranda som kanske är mest känd för att ha skapat Broadwaysuccén Hamilton, en musikal som han även spelade i själv. Låten framförs av den kanadensiska sångerskan Alessia Cara. Låten har bara nått en 56:e plats på den amerikanska Billboardlistan men på den svenska Digilistan har det gått desto bättre, idag hamnade den på en 7:e plats av de mest streamade låtarna i Sverige.
03.17
Lin-Manuel Miranda framför musik från Disneyfilmen Moana tillsammans med Auli'i Cravalho.
03.16
Och han bjuder på sång.
03.15
Dwayne Johnson på scen.
03.14
Så här såg det ut när Justin Timberlake framförde Can't stop the feeling i början av galan.
03.13
Långläsning om Katherine Johnson för den som vill veta mer. npr.org/2016/09/25/495…
03.13
Här kan ni se hela Jimmy Kimmels skämt om Meryl Streep och Donald Trump. twitter.com/themattwilstei…
03.12
O.J.: Made in America vinner
03.12
03.11
Gåshud när Katherine Johnson (99 år) rullas in på scenen i rullstol. Katherine Johnson var matematikern på NASA som "Dolda tillgångar" handlar om.
03.10
De nominerade är:
Bortom Lampedusa – Gianfranco Rosi och Donatella Palermo
Det 13:e tillägget – Ava DuVernay, Spencer Averick och Howard Barish
I Am Not Your Negro – Raoul Peck, Rémi Grellety och Hébert Peck
Life, Animated – Roger Ross Williams och Julie Goldman
O.J.: Made in America – Ezra Edelman och Caroline Waterlow
03.10
Nu är Katherine Johnson på scenen. 
Så otroligt cool kvinna.
03.09
Trion från Dolda tillgångar är på scen för att presentera vinnaren för Bästa dokumentär.
03.09
Vi åkte på en släng av fake news... Nästa kategori är bästa dokumentär. Ursäkta!
03.09
Mahershala Ali vann Bästa manliga biroll.
03.06
Naomi Harris – Paula i Moonlight

Oscarsstatyetten kan mycket väl hamna hos Naomie Harris. För det stora flertalet känd från Pirates of the Caribbean-serien och som miss Monnypenny i de senaste James Bond-filmerna. I Moonlight spelar hon huvudpersonen Chirons mamma. Hon går från att vara en bestämd men omhändertagande mor, till ett trasigt crackvrak. Mot slutet av filmen har hon åldrats dubbelt så mycket som den tid som förflutit. Trots att hon spelade in alla scener på bara tre dagar – filmen utspelar sig när chiron är i lågstadieåldern, tonåring, och ung vuxen – för att inspelningen krockade med lanseringen av Bondfilmen Spectre sätter hon alla uttryck med ackuratess. Harris nominerades för rollen både på Golden Globe och Bafta-galan.
03.05
Viola Davis – Rose Maxson i Fences

Stor chans för uttrycket tredje gången gillt att få vatten på sin kvarn. Viola Davis var nominerad för bästa biroll i filmen tvivel 2009 och för bästa huvudroll i Niceville 2012. I Fences spelar hon Rose Maxson, hemmafru i 50-talets Pittsburgh åt den bittra sopåkarpatriarken Troy, spelad av Denzel Washington. Alla rollfigurer i Fences är i skuggan av Denzels Troy. Han håller, på ett imponerande sätt, låda nästan hela filmen. Resten av ensemblen får passa på i hans andningspauser, och de gör det bra. Viola Davis porträtt av en trogen hustru som står vid sin mans sida i alla väder är imponerande. Hon visar vad det innebär för sin egen själsliga och intellektuella utveckling när man alltid sätter någon annan i första rummet.
03.05
Nicole Kidman – Sue Brierley i Lion
Första gången Kidman är nominerad i birollskategorin. Hon har tidigare vunnit för bästa huvudroll, för sitt porträtt av Virginia Wolf i Timmarna, och nominerats för huvudrollerna i Rabbit Hole och Moulin Rouge. Kidman har varit en Hollywoodjätte i flera decennier. Hon slog igenom i tv-serien Bangkok Hilton och thrillerfilmen Lugnt vatten på 80-talet och har sen dess medverkat i otaliga filmer i drömfabriken. I Lion spelar hon huvudpersonens australiska adoptivmamma.
03.04
Octavia Spencer – Dorothy Vaughan i Dolda tillgångar
Spencer vann en Oscar för bästa biroll i Niceville 2012 och har spelat i en lång rad filmer sedan första rollen i Juryn – a time to kill 1996. 2013 hyllades hon av kritikerna för sin insats i Ryan Cooglers film Fruitville Station. Förutom Dolda tillgångar var hon även med i (den Oscarsnominerade) Zootropolis och (den ej Oscarsnominerade) Bad Santa 2.
03.04
Kostymen i "Fantastiska vidunder och var man hittar dem" bidrar till den finurliga, Rowlingska sagovärlden som man aldrig vill lämna.
03.04
En liten pratstund med Lill-Ove och Lill-Sonja i pausen. Om ni är nyfikna på vad de har att säga kan ni slå på
03.04
Michelle Williams – Randi i Manchester by the sea
Den gamla Dawson’s Creek-stjärnan Michelle Williams har sedan den populära ungdomsserien slutade 2003 gjort blivit en lågmäld men lysande stjärna i drömfabriken. Hon har gjort minnesvärda roller i filmer som Brokeback mountain, Blue Valentine och My week with Marilyn. Hon Oscarsnominerades för allihop. Det här är alltså hennes fjärde nominering. Hon är med bara i några få scener i filmen, men i en av dem – årets absolut sorgligaste – spelar hon en mamma drabbad av det värsta på ett så trovärdigt sätt att man som publik förstår att det finns bottenlös sorg. Det är hemskt. Hemskt bra. Och värt en Oscar om du frågar mig.
03.04
Nästa kategori är bästa kvinnliga biroll.
03.02
Bästa kostym går till Fantastiska vidunder och var man hittar dem.
03.02
Mahershala Ali är också med i nominerade filmen "Dolda Tillgångar".
03.01
Nu är det dags för kategorin Bästa kostym.
03.00
Angående Mahershala Ali: Det enda som var dåligt med Moonlight var att Mahershala Ali inte var med ännu mer.
02.59
Det blev ingen Oscar för Eva von Bahr och Love Larson i år heller. Men kanske tredje gången gillt 2018?
02.57
President Donald Trump har de senaste åren twittrat frekvent under galan. Men inte i år. Inte än i alla fall.
02.56
Maskerna till filmen Suicide Squad.
02.55
Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini och Christopher Nelson är nominerade för mask och smink för filmen Suicide Squad. Det är första gången trion nomineras för sitt arbete.
Filmen Suicide Squad är en superhjältefilm baserad på serien från DC Comics-serie.
www.svt.se
02.55
Maskerna till Star Trek Beyond.
02.55
Richard Alonzo och Joel Harlow är nominerade för bästa mask och smink för Star Trek Beyond. Harlow vann 2009 en Oscar för den första av de ”nya” Star Trek-filmerna. Richard Alonzo har tidigare arbetat på filmer som Sjätte sinnet, A.I, Iron Man och Avatar.
www.svt.se
02.54
Love Larson och Eva von Bahr.
02.54

Love Larson och Eva von Bahr fick en Guldbagge för bästa mask och smink för filmen ”En man som heter Ove” 2016. Redan förra året Oscarnominerades duon i samma kategori för ”Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann”. Love Larsson och Eva von Bahr fick i år en Guldbagge för bästa mask och smink i år för filmen "Jätten".
www.svt.se
02.53

Dags för bästa make up. Svenskchans med andra ord för Eva von Bahr och Love Larson för En man som heter Ove


02.52
Maharshala Ali vinner kvällens första Oscar för Moonlight.
02.51
Det är en tagen Mahershala Ali som tackar sina lärare.
02.49
Oscarsgalans första vinnare är Mahershala Ali.
02.48
Stark Sverigeöppning på det här. 
Svensk nominerad sång, och Alicia Vikander som första prisutdelare.
02.47
Michael Shannon är nominerad för sin roll som Bobby Andes i Nocturnal animals. Den psykologiska thrillern Nocturnal animals handlar om galleristen Susan Morrow (Amy Adams) som en dag får en bok skickad till sig, skriven av hennes exman Ed (Jake Gyllenhaal) som hon lämnade 20 år tidigare. Filmen är baserad på Austin Wrights roman Tony and Susan och är regisserad av Tom Ford. Så här skrev Fredrik Sahlin i sin recension av Nocturnal animals:
”Som modeskapare är det ju inte överraskande att Ford skapar en visuellt välskräddad film, men han har också en imponerande förmåga att ladda bilderna med en fundamental melankoli, som i alla fall ger sken av ett inre djup”. 
www.svt.se
Michael Shannon är även känd för bland annat sin roll i Revolutionary road och för sin medverkan i tv-serien Boardwalk empire.
02.47
Dev Patel debuterade som 17-åring i den brittska tonårsserien Skins men fick sitt stora genombrott med huvudrollen i Danny Boyls flerfaldigt Oscarsbelönade film Slumdog millionaire från 2008. Sedan dess har hans karriär tagit rejäl fart och han har spelat i allt från solig feelgood i Hotell Marigold till science fiction-rullen Chappie. Han har även spelat i Aaron Sorkins tv-serie The newsroom.
Nu är han nominerad för sin insats i adoptionsdramat Lion som är baserad på den självbiografiska boken ”A long way home” av Saroo Brierley. Dev Patel spelar den äldre Saroo som adopterades av ett australiskt par och 25 år senare försöker att spåra sin biologiska familj i Indien.
02.46
20-åriga Lucas Hedges är den åttonde yngsta personen någonsin som blivit nominerad till en Oscar i kategorin Bästa manliga biroll och om han vinner kommer han att bli kategorins yngsta vinnare någonsin. Nomineringen har han fått för sin roll som den tuffa tonårssonen Patrick i hyllade Manchester by the sea, vars pappa går bort och hans farbror Lee (Casey Affleck) dyker upp som otippad vårdnadshavare.
www.svt.se
Lucas Hedges har vi även kunnat se i bland annat Wes Andersons Moonrise Kingdom.
02.46

Alicia Vikander äntrar scenen för att dela ut Oscarstatyetten för bästa manliga biroll


02.46
Jeff Bridges har ett milslångt CV med flera prominenta roller i bagaget och har levererat klassiska repliker som exempelvis ”that rug really tied the room together” (som The dude i The big Lebowski från 1998). Han har tidigare blivit belönad med både en Oscar och en Golde globe i kategorin Bästa manliga huvudroll för tolkningen av den avdankade countrysångaren Otis "Bad" Blake i filmen Crazy heart från 2009. Nu är han nominerad för rollen som Marcus Hamilton, en lagens väktare i hjärtat av Texas, i filmen Hell or high water.
02.46
Mahershala Ali är nominerad till sin första Oscar för rollen som Juan i Moonlight.
”Regissören Barry Jenkins målar verkligen inte upp en exotisk bild av ”knarklangaren med ett hjärta av guld”, utan tecknar snarare en komplicerad far-son-relation där Juan både är källan till Chirons misär och hans enda livlina. Mahershala Ali balanserar sina dubbla roller med en imponerande orubblighet” skrev Kristoffer Viita i sin recension av Moonlight:
www.svt.se
Mahershala Alis första storfilm var Benjamin Buttons otroliga liv och vi har även kunnat se honom i Hungergames-seriens sista två filmer och i tv-serien House of cards.
02.46
Nu är det Bästa manliga biroll
02.46

Meryl Streep är nominerad i kategorin bästa huvudroll som Florence Foster Jenkins.

“Meryl Streep är lysande som naken kejsare i berättelsen om Florence Foster Jenkins, den sorgligt obegåvade sångerskan” skrev Sofia Olsson i sin recension av Florence Foster Jenkins.
http://www.svt.se/kultur/film/florence-foster-jenkins
Meryl Streep har under sin långa och hyllade karriär belönats med tre Oscarsstatyetter: 1980 för Bästa kvinnliga biroll i Kramer vs. Kramer, 1983 för Bästa kvinnliga huvudroll i Sophie’s choice och 2012 för Bästa kvinnliga huvudroll i The iron lady.


02.45
"Fin klänning, förresten. Är det där en Ivanka Trump?"
- Jimmy Kimmels öppningsmonolog fortsätter att handla om Trump
02.44
Kimmel citerar Trumps tweet om Meryl Streep ("medioker och överskattad") och drar ner applåder.
02.41
Skämten mot presidenten fortsätter.
- Jag vill tacka Trump...kommer ni ihåg förra året när folk tyckte att Oscarsgalan var rasistisk?
02.38
"Om alla ni som tittar ikväll sträcker ut en hand mot någon ni är oense med så kan vi göra America great again." - Jimmy Kimmel inleder
02.36
Nu kommer kvällens värd Jimmy Kimmel upp på scen.
02.34
Allsång på Oscarsgalan. Justin Timberlake får hela Hollywood att sjunga Max Martin och Shellbacks låt.
02.33
Svensk vinstchans inleder Oscarsgalan. Max Martin och Shellback är nominerade för bästa låt med Justin Timberlakes sång.
02.32
Med låten ”Can’t stop the feeling” från filmen Trolls har vi en av våra svenska Oscarshopp. Justin Timberlake har skrivit låten tillsammans med de svenska superproducenterna och låtskrivarna Max Martin och Shellback. Den har legat 41 veckor på den amerikanska Billboardlistan och nåddeända upp till en förstaplats.
Så här såg det ut när Justin Timberlake framförde låten i Eurovision song contest i Stockholm förra året:
www.svtplay.se
02.32
Nu börjar det! Och först ut är Justin Timberlake med Can't stop the feeling.
02.31
Pauletta Washington och Oscarsnominerade Denzel Washington.
02.31
Nu är det dags. Oscarsgalan 2017 börjar nu!
02.29
Första svenska vinstchansen kommer tidigt under galan. Bästa smink är pris nummer två.
02.28
Sverige har hela fyra chanser att kamma hem Oscarstatyetter i år och faktum är att vi har varit framgångsrika även tidigare. Totalt har vi haft 76 svenska Oscarsnomineringar genom alla tider varav 22 har lett till vinster. Här är alla vinnare. http://www.svt.se/kultur/film/svenska-oscarsvinnare-genom-tiderna
02.27
I fjol blev det ingen vinst för Eva von Bahr och Love Larson, när de var nominerade för "hundraåringen". Snart får de chans igen.
02.27
“Meryl Streep är lysande som naken kejsare i berättelsen om Florence Foster Jenkins, den sorgligt obegåvade sångerskan” skrev Sofia Olsson i sin recension av Florence Foster Jenkins.
www.svt.se
Meryl Streep har under sin långa och hyllade karriär belönats med tre Oscarsstatyetter: 1980 för Bästa kvinnliga biroll i Kramer vs. Kramer, 1983 för Bästa kvinnliga huvudroll i Sophie’s choice och 2012 för Bästa kvinnliga huvudroll i The iron lady.
I år är det 40 år sedan Meryl Streep debuterade på vita duken och hur kan man göra det på ett
02.27
Meryl Streep är nominerad till Bästa kvinnliga huvudroll för Florence Foster Jenkins.
02.26

Recension: Rymdhistoriens bortglömda kvinnor i ”Dolda tillgångar”

svt.seTre svarta mattegenier i ett strängt rassegrerat USA är de bortglömda hjärnorna bakom NASAs framgångsrika rymdprogram på 60-talet. Nu berättas deras historia i den Oscarsnominerade filmen ”Dolda tillgångar”. Det är en viktig, rolig men något för trevlig film tycker Kulturnyheternas kritiker Sofia Olsson.
02.25


Dolda Tillgångar är nominerad till Bästa film

Theodore Melfis biografiska film om ett amerikanskt
matematiskt geni som spelade en avgörande roll i det amerikanska rymdprogrammet
på 60-talet.
Utan Katherine G. Johnson, i dag 99 år gammal, hade USA och NASA
aldrig slagit Sovjet och kosmonauterna i kampen om rymden.
Varför vi inte redan
visste detta? För att 60-talets USA fortfarande var ett segregerat land och för
att Katherine G.
Johnson och hennes två kollegor filmen handlar om är svarta.
Taraji Penda Henson spelar huvudrollen på ett övertygande sätt.
Hennes
kollegor, även de viktiga kugghjul i NASAS maskineri, spelas av Janelle Monáe
och Octavia Spencer.
Den sistnämnda är nominerad i bästa birollskategorin.


Kevin Costner och Kirsten Dunst gör också biroller i filmen,
som är en trevlig historia.
Lite väl trevlig. Att det rasistisa amerikanska
samhällssystemet var på upphällningen den här tiden vet vi.
Och det är sant att
Katherine G.
Johnson och hennes kollegor blev de första svarta att anställas på
betydande poster på NASA.
Men att det gick så pass friktionsfritt som filmen
gör gällande – att alla vita kollegor långsamt verkar inse 'att det här med
rasism, det är ju egentligen ingen bra idé' – är att förenkla i överkant.
Men
även om Dolda tillgångar är onödigt sockrad med feel-good-strössel, är det ändå
en sevärd och välspelad film.

02.24

Kvinnliga hjärnan bakom rymdprogrammet träder fram

svt.seHennes liv är som en saga. Eller snarare en Hollywoodfilm. Efter 50 år i det fördolda kliver, Katherine Johnson, en av USA:s bästa matematiker fram i rampljuset.
02.24
Skådespelaren Brie Larson.
02.20
Sveriges ambassadör i USA, Björn Lyrvall, håller tal om de fyra priser där svenskar kan vinna i natt.
02.20
Emma Stone är nominerad i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll för La la land.
02.18

Klänning av stål öppnade Stockholms modevecka

svt.sePå söndagen inleddes modeveckan i Stockholm med en visning av Naim Josefi, en modeskapare som inte vill se sig begränsad av traditionella material. Istället strävar han efter kontakt med oväntade branscher vilket förde honom till ett samarbete med stålindustrin.
02.18
Bahar Pars är iklädd en klänning av stål signerad Naim Josefi. Så här såg det ut när Kulturnyheterna träffade honom inför Stockholms modevecka där stålklänningarna gjorde premiär:
02.16
Tjusig trio på Röda mattan.
02.16
Ryan Gosling är nominerad till Bästa manliga huvudroll för sin insats i La la land.
02.11
Michael Shannon är nominerad för sin roll som Bobby Andes i Nocturnal animals. Den psykologiska thrillern Nocturnal animals handlar om galleristen Susan Morrow (Amy Adams) som en dag får en bok skickad till sig, skriven av hennes exman Ed (Jake Gyllenhaal) som hon lämnade 20 år tidigare. Filmen är baserad på Austin Wrights roman Tony and Susan och är regisserad av Tom Ford. Så här skrev Fredrik Sahlin i sin recension av Nocturnal animals:
”Som modeskapare är det ju inte överraskande att Ford skapar en visuellt välskräddad film, men han har också en imponerande förmåga att ladda bilderna med en fundamental melankoli, som i alla fall ger sken av ett inre djup”. 
www.svt.se
Michael Shannon är även känd för bland annat sin roll i Revolutionary road och för sin medverkan i tv-serien Boardwalk empire.
02.11
När klänningen är i ordning:
02.10
Michael Shannon är nominerad till en Oscar för Bästa manliga biroll för sin roll i Nocturnal animals. Här tillsammans med sin fru skådespelaren Kate Arrington.
02.10
Ida Engvoll (unga Sonja) får hjälp av Filip Berg (unge Ove) med sin klänning.
02.07
Nu är jag och Snorre på plats på Svenska Filminstitutets Oscar Screening. Här rapporterar vi från galan på:
02.07
Damien Chazelle är nominerad för Bästa regi för filmen La la land.
02.01
Regissören och manusförfattaren Ava DuVernay.
02.00
Galavärden Jimmy Kimmel och Bourne-stjärnan Matt Damon har länge, i flera års tid, haft en falsk fejd med varandra i Kimmels program. Det verkar som den kommer fortsätta på Oscarsgalan ikväll. LÄS MER HÄR
01.59
Viola Davis är nominerad i kategorin Bästa kvinnliga biroll för filmen Fences.
16.05
Dead man walking the red carpet.
01.56


Hell or high water är nominerad till bästa film. Det är en modern western av regissören David
Mackenzie.

Två bröder gör små välplanerade väpnade rån mot en bankkedjas kontor
i småstäder i Texas.
Bara för att, efter att bytet tvättats på ett casino,
kunna betala tillbaka den avlidna mammans huslån till samma bank.
I
efterdyningarna av finanskrisen visar Mackenzie upp en amerikansk landsbygd i
ekonomiskt och socialt förfall.
Filmen handlar lika mycket om att hinna få ihop
tillräckligt med pengar i tid, som om manliga relationer.
Dels mellan bankrånarbröderna,
dels mellan de två Texas-poliserna som jagar dem.
Jeff Bridges är nominerad i
birollskategorin för sin roll som den muttrande, svårt ironiska, men
godhjärtade rangern Marcus Hamilton som är rånarna på spåren.
Filmens titel
Hell or high water betyder ungefär att det som ska ske ska ske oavsett vad som
händer.
Och så blir det också.

Filmen är också nominerad till bästa originalmanus, bästa klipp och bästa manliga biroll (Jeff Bridges)

01.56
01.47
Casey Affleck är storfavorit att knipa guldgubben i år. Ben Afflecks lillebror har länge varit en erkänd skådespelare och ofta gjort kritikerrosade biroller. Han nominerades i kategorin för sin roll som Robert Ford i Mordet på Jesse James av Robert Ford 2007 och har spelat i ett 30-tal filmer. Casey Affleck har också, precis som sin Batman-bror, också jobbat bakom kameran. Han regisserade mockumentären I'm still here som handlade om hur skådespelaren Joaquin Phoenix fejkar ett mentalt sammanbrott när han bestämmer sig för att bli rappare.
Hans insats i Manchester by the sea har hyllats av kritiker och redan kammat hem drösvis med priser. Bland annat på Golden globe- och på brittiska Baftagalan.
01.47
Casey Affleck är nominerad till Bästa manliga huvudroll för sitt skådespel i Manchester by the sea.
01.46
Hannes Holm på plats på röda mattan, här med sin fru Malin. Om En man som heter Ove vinner blir det den första svenska spelfilmen att sopa hem en Oscar på 23 år. Och varför inte? Även då var det förnamn med i filmtiteln: Fanny och Alexander, kanske är det det som är grejen.
01.44
Förra årets Oscarsvinnare Alicia Vikander har anlänt.
01.43
Halle Berry.
01.41
Syrianska Hala Kamil är med i kortdokumentären Watani: My Homeland.
01.40
Galavärden Jimmy Kimmel är en veteran i amerikansk showbiz. I 14 år har han programlett sin kvällsshow Jimmy Kimmel Live på ABC och han har varit värd för the Emmys, American Music Awards och andra stora evenemang. Men snart är han värd för galornas gala, och han är det i en politiskt väldigt turbulent tid. Läs om hans syn på det här www.nytimes.com
01.36
Artisten och skådespelaren Janelle Monae spelar Mary Jackson i Dolda tillgångar.
01.34
Filmen Tanna beskrivs som en australiensk ”Romeo och Julia”-historia som utspelas på ön Vanuatu i Söderhavet och regisserats av Bentely Dean och Martin Butler. Filmen är en av tre australiensiska filmer som tävlar om en Oscar i år – de andra två är Lion och Hacksaw Ridge.
01.34
Regissörerna och några av skådespelarna till filmen Tanna som är nominerad till Bästa utländska film.
01.32



Det är en timme kvar tills galan börjar. Under natten kommer vi portionera ut lite info om de nio filmer som är nominerade i Bästa film-kategorin. Här följer Manchester by the Sea:

Regissören Kenneth Lonergans tredje långfilm är utan tvekan
Oscarsgalans sorgligaste film. Den ä
r också en av favoriterna i Oscarsracet.
Filmens sex nomineringar är i de tunga kategorierna bästa film, regi, manliga
huvudroll, kvinnliga och manliga biroll, och bästa originalmanus.
Casey Affleck
som gör huvudrollen som Lee Chandler är om du frågar mig galans
säkraste kort, det ska mycket till om hans porträtt av en man så helt fylld av
sorg inte ger Affleck sin första Oscar i karriären.
I filmen jobbar han som
vaktmästare i ett bostadskomplex i en Bostonförort.
När hans bror dör blir Lee
förmyndare åt sin 16-åriga brorson och måste flytta tillbaka till den lilla
kuststaden Manchester i Massachusetts för att ta hand honom.


Allteftersom får man reda på vad som hände Lee och hans
familj i Manchester för ett decennium sen och man börjar förstå varför han har
ett ansiktsuttryck och kroppsspråk som en vandrande vålnad.
Kenneth Lonergans
lyckas, med hjälp av fantastiskt skådespeleri, berätta om en personlig tragedi
som är så stor att den inte borde gå att ta in.
Men Lonergan gör det möjligt.
Mötet mellan Lee och exfrun Randi mot slutet av filmen ser ut som ett
känslomässigt katharsis.
Men det är det inte. Istället förstår man i scenen,
samtidigt som sorgen fullständigt sprutar ur dem båda, att det inte finns något
slut på den.
Manchester by the sea är en film som visar att vissa källor aldrig
sinar, att det finns förluster man aldrig kommer över.
Att göra en film om det,
utan att någonsin få det att bli ett frosseri i någon annans olycka, är en stor
konst.
Michelle Williams är nästan bara med i den nämnda scenen, men helt klart
värdig en Oscar för den.

01.30
Pherrell Williams har skrivit en stor del av musiken till Dolda tillgångar.
01.27
Skådespelaren Dev Patel är nominerad i kategorin Bästa biroll för filmen Lion. Här tillsammans med sin mamma Anita Patel.
01.25
Mahershala Ali är nominerad till Bästa biroll för sin insats i Moonlight.
01.24
Matt Damon erbjöds huvudrollen i Manchester by the sea.

Matt Damon intervjuades just på röda mattan och berättade att han erbjöds rollen som Lee Chandler i Manchester by the sea, men att han tackade nej för att han inte hade tid. 

 - Men jag älskade manuset, det var den bästa roll jag sett, men det gick verkligen inte att få ihop det. 

Han tipsade om sin barndomsvän Casey Affleck istället.

 - Ingen annan skulle kunna göra den som han, säger Damon, som varit vän med Casey (och förstås hans bror Ben) sedan barnsben. 

Matt Damon skulle säkert gjort det bra. Men utan Casey Affleck hade det inte blivit samma film. Så tack Matt.
01.18

Recension av ”La la land”

svt.seI den romantiska musikalen ”La la land” åker både steppskorna och de bjärta klänningarna på. Den belönades med rekordmånga Golden Globes häromveckan, och har chans till 14 Oscars.
”La la land inte bara flörtar med Hollywoods gyllene era, den grovhånglar med den” skriver Sofia Olsson som ändå känner sig lite snuvad på musikalkonfekten.
01.12
Just nu leder La la land vår omröstning om vilken film ni tycker ska vinna i kategorin Bästa film. Gå in och rösta du med.
01.10
Justin Timberlake är nominerad i kategorin Bästa sång tillsammans med svenska Max Martin och Shellback för monsterhiten Can't stop the feeling. Här är Timberlake tillsammans med sin fru Jessica Biel.
01.04
Kompositören Justin Hurwitz är nominerad till tre (!) Oscars för musiken till La la land: två för Bästa sång och en för Bästa originalmusik.
00.59
Spencer vann en Oscar för bästa biroll i Niceville 2012 och har spelat i en lång rad filmer sedan första rollen i Juryn – a time to kill 1996. 2013 hyllades hon av kritikerna för sin insats i Ryan Cooglers film Fruitville Station. Förutom Dolda tillgångar var hon även med i (den Oscarsnominerade) Zootropolis och (den ej Oscarsnominerade) Bad Santa 2.
00.58
Skådespelaren Octavia Spencer.
00.57
Skådespelaren Riz Ahmed.
00.55
Kirsten Dunst har en roll i filmen Dolda tillgångar som är nominerad till Bästa film.
00.53
Tidigare i februari blev det klart att Sting är en av årets Polarpristagare. ”The empty chair” från dokumentären Jim: The James Foley Story är en av de nominerade låtarna till Bästa sång och framförs av Sting. Låten, med musik av J. Ralph, spelas under filmens eftertexter. Sting har varit nominerad till en Oscar i denna kategori tre gånger tidigare.
00.53
Trudie Styler och Sting.
00.48
Dolda tillgångar är Theodore Melfis biografiska film om ett amerikanskt matematiskt geni som spelade en avgörande roll i det amerikanska rymdprogrammet på 60-talet. Utan Katherine G. Johnson, i dag 99 år gammal, hade USA och NASA aldrig slagit Sovjet och kosmonauterna i kampen om rymden. Varför vi inte redan visste detta? För att 60-talets USA fortfarande var ett segregerat land och för att Katherine G. Johnson och hennes två kollegor filmen handlar om är svarta. Taraji Penda Henson spelar huvudrollen på ett övertygande sätt. Hennes kollegor, även de viktiga kugghjul i NASAS maskineri, spelas av Janelle Monáe och Octavia Spencer. Den sistnämnda är nominerad i bästa birollskategorin.
Kevin Costner och Kirsten Dunst gör också biroller i filmen, som är en trevlig historia. Lite väl trevlig. Att det rasistisa amerikanska samhällssystemet var på upphällningen den här tiden vet vi. Och det är sant att Katherine G. Johnson och hennes kollegor blev de första svarta att anställas på betydande poster på NASA. Men att det gick så pass friktionsfritt som filmen gör gällande – att alla vita kollegor långsamt verkar inse 'att det här med rasism, det är ju egentligen ingen bra idé' – är att förenkla i överkant. Men även om Dolda tillgångar är onödigt sockrad med feel-good-strössel, är det ändå en sevärd och välspelad film.
LÄS MER PÅ SVT NYHETER 

Kvinnliga hjärnan bakom rymdprogrammet träder fram

svt.seHennes liv är som en saga. Eller snarare en Hollywoodfilm. Efter 50 år i det fördolda kliver, Katherine Johnson, en av USA:s bästa matematiker fram i rampljuset.
00.47
Taraji P. Henson spelar Katherine G. Johnson i Dolda tillgångar.
00.46

Ruth Neggas blåa band på klänningen är mer en politisk markering än ett renodlat fashion statement. ACLU som det står det på bandet står för American Civil Liberties Union. Det är en ideell organisationen som i snart hundra år jobbat för att försvara individens fri- och rättigheter i USA. Bland annat försvarar de HBTQ-rättigheter och rätten till abort.  Enligt Hollywood Reporter har de dubblat sitt medlemsantal de senaste tre månaderna och har samlat in 24 miljoner dollar helgen efter att Donald Trump vann presidentvalet. Ruth Negga spelar en av huvudrollerna i Loving, en film som också ACLU har en roll i. Filmen är baserad på verkliga händelser och handlar om Mildred och Richard Loving. En svart kvinna och en vit man som faller för varandra i Virginia 1958, då äktenskap mellan svarta och vita fortfarande var förbjudet. ACLU drev deras fall, som slutade i högsta domstolen med att raslagarna avskaffades.

LÄS MER HÄR: http://www.hollywoodreporter.com/news/aclu-blue-ribbons-2017-oscars-red-carpet-979073

00.44
Tre generationer ur filmen Moonlight har klivit in på röda mattan. Skådespelarna Trevante Rhodes, Alex R. Hibbert och Ashton Sanders.
00.40
Artisten John Legend är med i filmen La la land och han kommer också att uppträda under galan.
00.38
Mel Gibsons krigsfilm Hacksaw ridge handlar om pacifsten Desmond Doss. Andrew Garfield spelar vapenvägraren som överlevde andra världskriget utan att plocka upp ett gevär. Som sjukvårdare räddade han istället livet på 75 personer under ett anfall på den japanska ön Okinawa. Det här är hans hjältesaga, eller, "för att tala klarspråk", som Kulturnyhernas Kristoffer Viita formulerar sig i sin recension : "Jesusmyt". Han ger filmen en 2:a i betyg.
Men många andra i den svenska kritikerkåren var mer vänligt inställda till Gibsons film. Och internationellt är Hacksaw ridge mer hyllad och har ett snitt betyg på 7,4 på filmsajten Rotten Tomatoes. Hacksaw Ridge är nominearad i sex kategorier. Förutom bästa film har Gibson även chans på ytterligare en registatyett (han vann för Braveheart 1995).
00.37
Skådespelaren Andrew Garfield är nominerad för Bästa huvudroll för sin insats i Hacksaw Ridge.
00.35
Skådespelaren och artisten Cynthia Erivo.
00.31
Sunny Pawar som spelar den unge Saroo i filmen Lion har anlänt.
16.05
Jag och en fotograf lekte mellan lajvar, och en annan fotograf fångade ögonblicket. 
????✨????????
00.27
Skådespelaren Sandra Hüller och regissören Maren Ade från Min pappa Toni Erdmann som är nominerad i kategorin Bästa utländska film.
00.26
SVT Nyheters USA-korrespondent är på plats i vimlet och twittrar live rakt in i vår rapportering @carinabergfeldt
00.21
Artisten och skådespelaren Hailee Steinfeld.
00.19

Eva von Bahr säger till Kulturnyheterna att det är jätteroligt att vara tillbaka igen. Hon tror att de har lite större chans i år:

 - Lite större än förra året. Star Trek fick inte jätte brakritik och inte Suicide squad heller. Men å andra sidan är deras sminkningar mer uppenbara än vår Ovesminkning, säger hon.

På frågan om man blir mätt efter att ha Oscarsnominerats två år i rad svarar hon nej.

 -  Det är så roligt att ens arbete blir uppmärksammat, framförallt kanske just för yrkeskategorier
som vi tillhör, som annars verkligen jobbar bakom kameran, säger Eva von Bahr.

00.19
Dansk-amerikanska Viggo Mortensen har gjort en rad stora roller i både smala och breda filmer. Han blev internationell superstjärna genom sin roll som Aragorn i Peter Jacksons Sagan om ringen-filmer. Han har också samarbetat med David Cronenberg och spelat våldsamma män i A history of violence och Eastern Promises. I Captain fantastic spelar han en superintellektuell hippiepappa som tillsammans med sin bipolära fru och sex barn lämnat civilisationen och flyttat långt ut i skogen. De lär barnen att leva på det som finns i naturen och världslitteraturen. I stället för jul firar de Naom Chomskys födelsedag. När mamman dör och familjen måste åka till mormor och morfar och den riktiga världen för att gå på begravningen vänds allting på ända. Det här är Mortensens första Oscarsnominering.
00.18
Viggo Mortensen.
00.17
Mandy Moore har gjort koreografin till favorittippade La la land.
00.14
Love Larson och Eva von Bahr fick en Guldbagge för bästa mask och smink för filmen ”En man som heter Ove” 2016. Redan förra året Oscarnominerades duon i samma kategori för ”Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann”. Love Larsson och Eva von Bahr fick i år en Guldbagge för bästa mask och smink i år för filmen "Jätten".
www.svt.se
00.13
Om Issabelle Huppert vinner i för sin insats i Paul Verhoevens Elle blir hon den tredje kvinnan att vinna en Oscar för bästa huvudroll i en icke-engelskspråkig film. Sophia Loren vann 1961 och Marion Cotillard gjorde det 2014.
00.13
Svenska Oscarshoppen Love Larson och Eva von Bahr.
00.11
Lin-Manuel Miranda har skrivit låten ”How far I’ll go” som är nominerad till Bästa sång. Han är kanske mest känd för att ha skapat Broadwaysuccén Hamilton, en musikal som han även spelade i själv. Låten framförs av den kanadensiska sångerskan Alessia Cara. Låten har bara nått en 56:e plats på den amerikanska Billboardlistan men på den svenska Digilistan har det gått desto bättre, idag hamnade den på en 7:e plats av de mest streamade låtarna i Sverige.
00.09
Lin-Manuel Miranda
00.08
En stjärna uteblir på röda mattan. Natalie Portman, nominerad för bästa huvudroll som Jackie Kennedy i Jackie, har meddelat att hon inte hinner till röda mattan. Men hon ska vara med på galan.
00.06
Skådespelaren och sångerskan Sofia Carson.
00.04
Kära läsare, vi är igång. Den internationella skådespelareliten, och det finaste film- och branschfolket Hollywood har att erbjuda, börjar så smått att rulla in på röda mattan utanför the Dolby Theatre i Los Angeles där den 89:e Oscarsgalan går av stapeln ikväll. Men det är ett tag kvar. Galan börjar 02.30.
00.04

Franskfödda superstjärnan Isabelle Huppert är nominerad till Bästa kvinnliga huvudroll för sin tolkning av Michèle Leblanc i filmen Elle. Det är en film som inleds med ett brutalt överfall där Michèle blir misshandlad och våldtagen i sitt hem av en maskerad inkräktare. Kyliga Michèle tar själv upp jakten på gärningsmannen och nystar upp en historia med vändningar som är både ”oförutsägbara och provocerande” enligt Kulturnyheternas filmkritiker Sofia Olsson:

www.svt.se

Huppert är en av storfavoriterna i den här kategorin och hon har tidigare i år redan tilldelats en Golden Globe för Bästa kvinnliga huvudroll.
00.03
Isabelle Huppert
23.55
20-åriga Lucas Hedges är den åttonde yngsta personen någonsin som blivit nominerad till en Oscar i kategorin Bästa manliga biroll och om han vinner kommer han att bli kategorins yngsta vinnare någonsin. Nomineringen har han fått för sin roll som den tuffa tonårssonen Patrick i hyllade Manchester by the sea, vars pappa går bort och hans farbror Lee (Casey Affleck) dyker upp som otippad vårdnadshavare.
23.54
Lucas Hedges
23.53
Den etiopisk-irländska skådespelaren Ruth Negga är nominerad för rollen som Mildred Loving i den verklighetsbaserade filmen Loving. Året är 1967 och paret Richard och Mildred kämpar för sin kärlek till varandra trots att de lever i ett mycket segregerat samhälle i Virginia, USA, där det är olagligt att för svarta och vita att gifta sig med varandra. Ruth Negga var även nominerad till en brittisk Bafta i kategorin ”rising star” och en Golden Globe för Bästa kvinnliga huvudroll tidigare i år.
23.51
Här är skådespelaren Ruth Negga som är nominerad i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll.
23.50
23.50
Nu börjar de första stjärnorna äntra röda mattan.
23.49
Hej och välkommna till Kulturnyheterna! I natt kommer vi att guida er genom galornas gala – Oscarsgalan.