Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Kidnappningsmordet – åtal idag

 
Den 32-årige mannen hittades död vid en skogsväg och en av de misstänktas bilar hittades utbränd. 


Utredningen av det så kallade kidnappningsmordet är troligen den mest omfattande polisutredningen någonsin i Gävle. Idag åtalas nio personer för att ha medverkat till att en 23-årig man kidnappades och dödades förra våren.

SVT rapporterade · Kidnappningsmordet – åtal idag

10.43
Presskonferensen startar om en liten stund. Polisens presstalesman i Gävle, Mikael Hedström håller ett upprop bland media på plats..
11.01
Alla väntar nu på att internationella åklagarkammaren och Gävlepolisen ska inleda presskonferensen.
11.01
Elisabeth Hermanrud, förundersökningsledare inleder.
11.03
Det började med ett larmsamtal till SOS strax efter klockan åtta på kvällen. Vittnet berättade om ett skri och att det fanns maskerade personer på plats. En person hade blivit indragen i en bil. Det var fem personer där...
11.04
Där fanns också en kvinna. Polisen upprättade då en anmälan om människorov.
11.05
Kvinnan har idag åtalats, även hennes tidigare make samt hennes två storebröder. Tre medgärningsmän är också medåtalade. De har konstruerat alibin, medverkat i att förstöra bevis.
11.06
De åtalade kommer från Irak, men är idag bosatta i Sundsvall. En person är bosatt i Sollefteå.
11.08
Fredagen den 8 april har polisen fått grepp om de åtalade. Det är fyra dagar efter bortförandet.
11.09
den 20 april hittas kroppen efter den bortförde i Maj söder om Sundsvall. Han har misshandlats och strypts.
11.11
Polisen har kartlagt ett 60-tal platser med koppling till mordet. Det är platser där offret och de misstänkta rört sig. Det har hållits över 500 förhör. Mobiler och andra databärare har undersökts.
11.13

Foto:Anders Sundin/SVT 

11.13
Kvinnan är central i händelseförloppet. Den åtalade kvinnan träffar offret i samband med en kurs i Sundsvall vilket leder till en konflikt med hennes exmake. Offret har flera gånger anmält att han blivit hotad av exmaken.
11.14
Utredningarna har dock lagts ned av polisen.
11.17
I början av mars är förhållandet mellan offret och kvinnan över. Deras förhållande har varit stormigt. När kvinnan hotar att göra slut hotar 23-åringen i sin tur att lägga ut bilder på nätet. Det sker en uppdatering på hans användarprofil på Facebook. Konflikten eskalerar därmed.
11.18
Nio personer åtalas. Sex för medhjälp och mord. Tre för medhjälp.
11.20
Bevisläget är gott, säger åklagaren. Det har påträffats blodspår. Det har också påträffats blod i anslutning till den Audibil som hittas utbränd på länsväg 331 i anslutning till brottet. Bilen misstänks vara den bil 23-åringen bortfördes i..
11.20
Bilar av märket Audi sågs också på Slottstorget i Gävle vid bortförande
11.20
Motivet: Hedersmotiv
11.22
I en hederskontext är bildpubliceringen på Facebook avgörande. Det är inte ett vanligt svartsjukedrama.
11.22
Nu tar polisen till orda.
11.23
Johan Bast har varit spaningsledare
11.24
Det här ärendet tog sin början den 4 april, berättar han. Det började som ett människorov och visade sig sedan bli ett spaningsmord.
11.25
Under 8-9 månader har vi haft 18 personer misstänkta. Komplicerat eftersom det var ett brott i Gävle som sedan visade sig ha sitt epicentrum i Sundsvall där offer och gärningsmän hörde hemma.
11.26
Polisorganisationen som engagerat upp till 60 personer.
11.28
Med experter och andra utredare har 100 olika poliser varit delaktiga i polisutredningen. Även NOA och forensiskt centrum. Polisen Syd har gjort gripanden av personer som försökt fly landet.
11.30
Utmaningen har varit stor. Analysen av de digitala spåren har tagit stora resurser.
11.31
Spåren har lett mot Sundsvall, Sollefteå, Örnsköldsvik, Göteborg, Gävle, Malmö.
11.32
Förundersökningsmaterialet är på 1,5 ton
11.33
Polisutredningen har kostat 1,6 miljoner så här långt.
11.34
Ingen medger brott, berättar åklagaren Elisabeth Hermanrud. De har ansträngt sig för att inte åka fast.
11.34

Foto: Anders Sundin 

11.35
Samtliga åtalade är av irakiskt ursprung.
11.36
Nu får media tillfälle till egna intervjuer med åklagare och polis.
11.36
SVT inleder med Johan Bast som lett polisens spaningsledare.
11.37
Han säger att det är skönt att ha kommit i mål med utredningen. Han har i princip jobbat heltid med kidnappningsmordet sedan i april, berättar han.
11.38
Daniel Wikdahl, SVT Gävleborg intervjuar på plats
11.41
Hur blev han mördad? - Han togs från Gävle och hittades två veckor senare i Maj söder om Sundsvall. Han var misshandlad och strypt. Vi kan inte exakt säga dödsdatum men enlig rättsläkaren har han legat i diket i Maj några dagar. Det går inte att säga mer exakt
11.42
Fem har deltagit i själva mordet. Alla fem verkar ha tagit lika stor del i mordet. - Själva har de haft individuella förklaringar till vad de haft i Gävle att göra.
11.43
Kvinnan? - Vi anser att hennes uppgift har varit att leda offret till männen. Hedersproblematiken kommer förmodligen att utredas närmare under rättegången.
11.44
Enligt Johan Bast har digitala medier som mobiltelefoner varit avgörande i utredningen.
11.45
Det saknas fortfarande en person? Kan det bli så att han blir "syndabock" och utpekad för hela förloppet? - Svårt att uttala sig om. Kanske.
11.45
Åklagare Elisabeth  Hermanrud
Foto: Anders Sundin 

11.47
Varför dröjde det flera dagar innan ni berättade om kidnappningen? Det gick ju flera dagar innan det blev offentligt? - Oj, det kommer jag inte ihåg. Tyvärr kan jag inte ge något besked.
11.48
Media på plats
 Foto: Anders Sundin

11.49
Mikael Hedström, som är polisens talesman i Gävle, går in under intervjun för att klargöra varför det skedde en fördröjning. Han säger till SVT att det under en tid var oklart om det rörde sig om ett människorov eller om han följt med frivilligt från Slottstorget i Gävle den 4 april. SVT: Trots skrik och anonyma vittnen? - Ja, det var svårt att få tag på vittnet och få uppgifter klarlagda.
11.50
chefen för utredningssektionen Thomas Johansson
Foto:Anders Sundin 

11.55
Johan Bast, spaningsledare
. Foto: Anders Sundin 

12.00
Vi väntar på nästa intervju: En kort sammanfattning så här långt. Ni personer åtalas för mord och medhjälp till mord. Motivet är hedersrelaterat.
12.01
Åklagaren Elisabeth Hermanrud vid internationella åklagarkammaren intervjuas strax.
12.07
Hedersmotivet, förklara? - Det beror på hur mordet gått till och den inbördes relationen mellan de inblandade. Kvinnan var tillsammans med en man från norra Irak. Hon inledde en hemlig relation med 23-åringen, men när hon gjorde slut blev han upprörd och lägger upp en bild på Facebook där de står tätt tillsammans på en bild. Den hemliga relationen och att den gjordes offentlig med en bild som ändå är ganska (oskyldig?) får allvarliga konsekvenser. Det är bakgrunden till att vi fastnat för att det rör sig om ett hedersmotiv
12.09
Hon lockade till sig 23-åringen på Slottstorget i Gävle. Släkten behövde kvinnan för att locka honom till sig. Hon har inte berättat att hon var satt under press. Tvärtom anser också hon att han borde dö. Också hon kommer från den här hederskontexten. Kanske var hon rädd att han skulle lägga ut fler bilder.
12.10
Under den tid de var ihop fanns det ett hot mot henne också. Om man känner till hederskontexten så är det udda att hon är i livet faktiskt.
12.14
23-åringen gjorde flera polisanmälningar om hot när relationen mellan honom och kvinnan blev känd. En av de som idag sitter åtalade för mordet på honom pekades då ut av honom själv. Åklagaren berättar att han då var mer orolig för vad som skulle hända med kvinnan än vad som skulle hända med honom själv.
12.16
SVT: Vad tänker du om att de polisanmälningar om hot han gjorde aldrig utreddes av polisen? - Det kan man självklart ha synpunkter på. Det ingår inte i min utredning att utreda vad som hände då men de hoten ingår i bevismaterialet vi lägger fram idag.
12.22
SVT har tidigare berättat om hoten som kom månaderna innan 23-åringen kidnappades och mördades. Först blev han misshandlad på OKQ8 i Skönsberg i Sundsvall av en man som nu åtalas, senare fick han ett dödshot via SMS som också riktades mot hans lillebror och mamma. Båda händelserna anmäldes till polisen men utredningarna lades ner. När mordet skedde flyttades hans lillebror och mamma till skyddat boende.
12.22
Presskonferens och intervjuerna är nu avslutade.
12.31
Sammanfattning:
Nio personer åtalas för mord och medhjälp till mord. Sex personer åtalas för direkt inblandning i människorovet och mordet, ytterligare tre för medhjälp. Bland de som åtalas för mordet finns 23-åringens flickvän som enligt åklagaren också ville se honom död. Åklagaren uttryckte förvåning att inte också hon dödats eftersom brottet tros vara hedersrelaterat. Upprinnelsen till mordet var att hon haft en hemlig relation med 23-åringen vilket hennes exmake och hans släkt ville sätta stopp för. Mordet skedde sedan 23-åringen gjort deras hemliga relation offentlig och publicerat en bild på Facebook där han och kvinnan står tätt samman. Samtliga åtalade kommer ursprungligen från Irak och 23-åringen från Afghanistan.
12.32
Liveuppdateringen är nu avslutad. Tack för intresset!