Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Här följer du vår livegranskning

Över 500 tips om brott som borde gått att lösa har kommit in till oss. Här kommer vi att gå vidare med era tips, lyfta upp era historier och erfarenheter. Hela veckan så berättar vi hur vi arbetar, och vad vi kommer fram till!

SVT rapporterade · Vardagsbrott

08.17
Hej! Mitt namn är Fouad och jag är reporter i Göteborg.
Alldeles strax har vi som jobbar med ämnet Vardagsbrott ett möte där vi går igenom alla tips och tankar som kommit in från er. Fortsätt höra av er!
08.36
170 berättelser från er tittare redan! Nu ska vi läsa igenom dem och höra av oss till några av del som tipsat.
08.51
Hej! Har ni möjlighet att definiera "borde gått att lösa"? Många av allmänheten har en annan definition kring ert begrepp mot vad polisen har. Polisen har andra faktorer som ska spela in innan ett ärende avslutas och skickas till åklagaren för ett möjligt åtal. Från er sida bör man därför även klarlägga vad som krävs för att åklagaren ska vilja ta upp ärendet och förvänta sig en fällande dom. Ja, polisen borde kunna redovisa fler ärenden men i mina ögon finns det alltså vissa faktorer som ska spela in för vidare utredning. Det som är är helt självklart för den drabbade är inte alltid självklart för den utredande polisen. Millan
08.56
@Millan Hej! Kloka tankar, vi vill ha in tips på om folk tycker att brotten de utsatts för borde ha gått att lösa. Jag är medveten om att svaren blir subjektiva, men det är meningen. Vi vill höra vad Ni tycker borde gå att lösa. Tar med mig tankarna kring åklagarna!
08.57
Hej! MItt namn är Martin och jag är reporter i Falun.
08.57
Hej. Jag heter Philip och är reporter i Jönköping. Ska nu gå in i tipsmejlen och börja titta på era berättelser som ni skickat in. Mejlen är vardagsbrott@svt.se - men ni kan även skriva era berättelser direkt i chatten här.
08.57
Hej alla! Johan Ekman heter jag och arbetar som researcher och datajournalist för SVT i Stockholm. Kul att så många av er har hört av er!
08.59
Hej. Jag heter Erik och är reporter i Malmö. Jag ska försöka hålla koll på södra Sverige. Ska nu kolla igenom alla tips som kommit in från er.
09.01
Vi har fått ett mejl från Mats som skriver: "
Hej, utsattes för någon månad sedan för att min epost blev hackad och min kontaktlista (ca 400 personer) uppmanades skicka mig pengar så att jag , strandsatt i Kiev, skulle kunna ta mig hem.
Jag gjorde polisanmälan per omgående och fick efter en knapp vecka veta att min anmälan avskrivits. Jag överklagade beslutet. Jag har sedan dess inte hört ett ljud från vare sig åklagare eller polismyndighet". Vi kommer att försöka åka ut och träffa Mats under eftermiddagen för att få höra mer av hans berättelse.
09.02
Hej! Jag sitter som reporter i Orebro och ska tillsammans med mina kollegor nu börja gå igenom alla tips som kommit in. Har du en historia som du vill dela med dig utav mejla oss: vardagsbrott@svt.se
09.03
Hej, Rolf Lunneborg heter jag och är reporter i Sundsvall. Många hör av sig om bedrägeribrott - en typ av brott som ökat kraftigt under senare år. Vi ska ta fram lite fakta om det..
09.05
Hej! Jag heter Tina Enström. Jag är reporter i Norrköping. Vi har fått in jättemånga tips och berättelser redan. Fortsätt höra av er till oss! Antingen här, genom att kommentera. Eller till mejlen vardagsbrott@svt.se.
09.08
Nu ska jag ta reda på lite mer om vilket stöd man får som brottsoffer.

När man polisanmäler ett brott ska man få frågan: Vill du ha stöd av brottsofferjouren? Men långt ifrån alla får den frågan, har vi fått uppgifter om.

Har du erfarenhet av det? Hör av dig till mig och berätta här i scribblet eller till vardagsbrott@svt.se. Skriv "stöd till brottsoffer" överst i mejlet. Hälsningar Tina Enström, reporter i Norrköping
09.14

Rolfs båt stals två gånger – anmälan lades ner trots bevis

svt.seRolf Andersson fick sin båt stulen, inte bara en gång utan två gånger. Men trots att tjuvarna fastnat på bild lades förundersökningen ned.
Hej på er! Vardagsbrotten drabbar de flesta av
oss förr eller senare. Under dagen kommer vi att dela historier från hela landet
här. Har du blivit drabbad?
Skriv till oss här!

09.18
Vi har fått ett tips från Rolf som blivit utsatt för två brott där det fanns vittnen och misstänkta. Ska ringa honom nu.
09.21
Det är inte en fråga. Jag tycker benämningen vardagsbrott är fel. Jag tänker på ordet vardagsmat och det känns som om brottet är just det. Sker det inga stölder på helgerna? Använd mängdbrott istället!
Hej Lena! Vardagsbrott, mängdbrott och miljonbrott är tre begrepp som används om samma sak. Vi har valt ordet vardagsbrott eftersom vi tycker att det bäst signalerar att vi vill granska de brott som drabbar de flesta av oss i vår vardag, förr eller senare.
Värt att nämna är att polisen använder begreppet mängdbrott. Vilka brott som ingår i mängdbrotten hittar ni här: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-fa-brott-blir-uppklarade
09.29
Tack för att ni lyfter den här frågan. Polisen är katastrof!
09.35
Många mejl att gå igenom. Tack för alla era tips.
09.42
Hej!

Frågan är inte om att det händer utan när kommer det att summeras och åtgärdas, det fattas en bit till pusslet kanske den viktigaste biten.
09.46
JÖNKÖPING: Ska ringa en företagare som menar att han utsatts för upprepade brott som inte blivit utredda. Får se vad han berättar.
09.53
Jag sitter och läser igenom en del av tipsen nu. Många bra tips! Fortsätt skriva in till vardagsbrott@svt.se.
09.54
NORRKÖPING: Patrik skriver om ett brott som lades ner med motiveringen bristande resurser. Jag ska kolla lite mer med honom om det. Är det fler som har liknande erfarenheter? Hör av er till vardagsbrott@svt.se.
09.54
Det kommer in väldigt många bra tips till oss. Jag ska ringa en man som fått träd nedsågade på sin tomt som skymde utsikten.
09.55
NORRKÖPING: Sören har mejlat till vardagsbrott@svt.se. Han undrar hur många som har larm som ändå får inbrott. Bra fråga! Har du erfarenheter av det? Hör av dig till oss, antingen här i kommentarerna eller till vardagsbrott@svt.se. /Tina
09.56
NORRKÖPING: Rolf berättar om ett brott, vapenstöld, som lades ner på tio minuter. "Jag överklagade och samma sak hände igen." Jag ska kolla lite mer med honom. Är det fler som har liknande erfarenheter? Hör av er här i kommentarerna, eller till vardagsbrott@svt.se. /Tina
09.57
Jag får inte tag i Rolf. Försöker få tag i en kille som blev av med hela sin packning på tåget nu och hoppas att Rolf svarar senare.
09.58
Vi hade ett inbrott i vår bil på uppfarten till vårat hus. Upptäckte det på morgonen, min man ringde till polisen men de kom aldrig o gjorde nån undersökning. Jag har aldrig känt mig så kränkt och så rädd. Var orolig i flera dagar efteråt. Dåligt bemötande av polisen.
09.59
Fundering: Förstår att polisen inte har resurser att utreda alla småbrott. Men det förundrar mig också, att det ibland går väldigt fort och att polisen då framstår som väldigt effektiv. "Polisen har tillsatt en förundersökning" får vi veta efter teve-nyheter om misstänkt "ringa misshandel i krogkö", "osant intygande om inkomst" eller "tagande av muta genom jaktresa". Visst ska dessa misstänkta brott utredas, men hur kan det komma sig att det i vissa fall finns resurser - för brott som annars skulle bli oprioriterade?
Förstår inte riktigt din fråga? Menar du att rapporteringen är det som får dem att börja utreda de brott du nämner?
10.00
Han svarade inte, jag provar lite senare. Är lite nyfiken på hur vanligt det är att träd fälls olagligt för utsiktens skull. Vill minnas att det funnits några uppmärksammade fall men det kanske är vanligare än man tror?
Har du några erfarenheter av sådant? Mejla vardagsbrott@svt.se
10.04
Hösten 2016 blev vi bestulen på vår nya husvagn som stod parkerad på en husvagns firma för översyn och lite service. En natt var två förövare inne på firman och tog bland annat vår fina vagn. Ca 12 timmar senare hittar polisen husvagnen på en parkerings plats med ungdomarna i, dom hade trott att dom skulle kunna låna våran vagn och festa i .
Dom blev tagna på bar gärning men fallet av skrevs efter en vecka för att dom inte kunde bevisa vem som tagit vagnen.
Ungdomarna var i vagnen och deras bil stod utanför kopplad på husvagnen och dom har ändå inga bevis.
Jag blir förvånad.
Men vi fick tillbaka våran pärla i hyfsat bra skick och de som var förstört gick ju att laga.

Pelle

Bra att du fick tillbaka vagnen Pelle!
10.06
NORRKÖPING: Jan-Olof skriver att det är svårt att komma fram till polisen när man ringer 11414. Han har haft problem med ungdomsgäng i området där han bor, skriver han till vardagsbrott@svt.se. "Jag ringde 11414 och först efter väntan svarade en dam på en central i Skåne som sedan kopplade mig vidare." Han har tröttnat på att ringa, skriver han. Finns det fler med liknande erfarenheter - eller mer positiva erfarenheter - av att ringa till polisen? Hör av er! /Tina
10.07
ÖREBRO: Peter har hört av sig och berättat om hur hans båtmotor blev stulen. Trots att den var utrustad med spårsändare som visade var motorn fanns kunde tjuvarna få den ur landet innan polisen agerade. Jag ska försöka få tag på honom nu. Har du varit med om något liknande? Hör av dig.
10.12
NORRKÖPING: Nu har jag pratat med Rolf som mejlade till vardagsbrott@svt.se. Han lånade ut sin revolver till en kille som ville köpa den. Men fick varken tillbaka revolver eller betalt. Så han vände sig till slut till polisen. "Men de lade ner utredningen på bara tio minuter på grund av för lite bevisning, trots att de hade både namn på den misstänkta och flera vittnen. På tio minuter kan de ju inte ens hinna ringa till killen som hade tagit revolvern."
Har du liknande erfarenheter av polisanmälningar som lades ner snabbt? Eller har du positiva erfarenheter? Hör av dig till oss och berätta! /Tina
10.12
STOCKHOLM: Många av er har hört av er angående bedrägerier. Jag tänkte fördjupa mig i statistiken som Brå producerar ang anmälda brott och se om jag kan få lite jämförbara siffror på hur mycket det ökat över tid! Återkommer ASAP (eller så fort som möjligt som man säger på svenska).
10.17
JÖNKÖPING: Jag har bett företagaren skicka polisanmälningarna och dokumentationen av brotten han menar att han utsatts för så vi kan titta på det.
10.27
MALMÖ: Jag har pratat med Gustav som blev av med all sin packning på en tågresa. Han hade varit på sjön i tio veckor och blev av med rubbet. Trots att det fanns övervakningskameror så lades utredningen ner snabbt på grund av bristande bevis. "Det känns konstigt", säger Gustav själv.
10.32
JÖNKÖPING: Pratade med Evy som utsattes för ett inbrott 2011. I samband med inbrottet stals bland annat smycken som försäkringsbolaget värderade till 50.000 kr. Enligt henne var polisen på plats i lägenheten och gjorde en teknisk undersökning. Sedan hörde hon inget mer och slutligen lades utredningen ner, berättar hon.
10.32
NORRKÖPING: Polisutredaren blev själv vittne till brottet - ändå lades utredningen ner.

Nu har jag pratat med Patrik som polisanmälde en bilstöld. En släkting hade sålt hans bil vidare och förfalskat hans namnteckning på blanketten för ägarbyte.

Patrik satt på polisstationen i Linköping, tillsammans med utredaren, och blev förhörd om polisanmälan.

Då ringer den misstänkte personen upp Patrik - som satte på högtalartelefonen.

"Han var vansinnig och det blev en hel del hot och så."

Men trots att polisutredaren alltså blev vittne till detta så fick Patrik efter ett tag ett brev hem från åklagaren. Där stod att ärendet läggs ner på grund av att det inte fanns bevis.

"Jag blev jätteförvånad. Framför allt hade det varit bra för den här personen själv om han hade plockats in. Han hade psykiska problem, men ville inte söka vård. Och hade polisen gått vidare så hade man kunnat tvinga honom att ta emot hjälp", säger Patrik.

Jag kollar vidare på det här.

Har du liknande erfarenheter? Hör av dig! vardagsbrott@svt.se

/Tina Enström, reporter SVT Nyheter Öst
10.33
PITEÅ/VÄSTERNORRLAND: "Vi fick vårt liv förstört", berättar Lena om ett rån de utsattes för i Norrbotten 2011. Rånarna stod vid sängkanten en natt och lämnade efter sig DNA på en trasa som polisen hittade. De rånades på värden för nära en miljon kronor och själv är Lena och hennes man säker på vilka det var som rånade dem. Rånarna tog sig in via ett fönster i hallen. Hennes man blev slagen med en kofot när han låg i sängen och fick permanenta hörselskador av misshandeln medan den andra rånaren i sällskapet sökte igenom huset. Idag är de besvikna på polisen, men också på att de blev lämnade utan stöd efter rånet. "De psykiska och fysiska skadorna", är tunga att bära berättar Lena. "Vårt liv blev förstört den där natten och polisen har inte kunnat göra någonting.." Hon är också arg för bristen på information från polisens sida. Hon berättar att de brukar ha en kontakt med polisen en gång per år utan att några framsteg gjorts. "Det är konstigt eftersom polisen också tror sig veta vilka det var som gjorde det.." Lena och hennes man har numera flyttat till Sundsvall.
10.36
MORA: Nu fick jag tag på Nils som fått träd nedsågade på sin mark. Han var väldigt rädd om träden då han hoppades kunna få bygga på tomten som ligger fint vid sjön Siljan men att trädfällning kunde försvåra ett sådant bygglov.
– Det här handlar ju om miljonbelopp för en sådan tomt, säger han.
Enligt honom handlade det om två, max tre grannar som kunde gjort det för att få bättre utsikt men polisen la ändå ner utredningen.
10.38
GÖTEBORG: Lottie från Uppsala skickade en lista på alla brott hon kan komma ihåg att hon varit med om under sin livstid. 
  1. Vi hade arbetat på vårt hus i sju år och provade att bo där året runt. Förra vintern var vi borta i en vecka över nyår. När vi kom hem var huset delvis förstört av inbrottsorsakad vattenläcka, nyslipade/lackade golvet i storstugan förstört, saker var stulna, sovrummet i oordning, fönster krossat med splitter över halva köket, . Det tog ett år att återställa det vi renoverat. Förövarna återfanns inte men jag har antecknat bilnummer.
  2. Jag blev påkörd i en rondell (trasig strålkastare, plåtskador) och fick jaga killarna som kört på mig tills de stannade och jag ringde polisen. Deras bil hade körförbud och de hade inget körkort. De fick minsta dagsböterna och fick betala reparationen av bilen.
  3. Två killar på cykel kastade sig framför min bil så att jag  fick tvärnita. Jag tutade åt dem och då steg de av cyklarna och kastade in en cykel i sidan på bilen så att det blev en buckla.
  4. Vi såg ett inbrott i en bil på natten. Vi ringde polisen som tog ”tjuvarna”. Min man vittnade i rätten och killarna (som var ”studerande” och fick varsin försvarsadvokat gratis) blev frikända och fick skadeståndspengar. Min man fick p-avgiften för rättegången betald.
  5. Min son blev bestulen på en fin jacka på kollo i Sunnersta. Ingen åtgärd av någon. Vi och två familjer till från samma område tog våra barn därifrån pga att de blev knuffade och slagna av de andra barnen som bara tagit sig dit varje dag utan att vara anmälda. Ingen åtgärd av kommunen.
  6. Min son blev också bränd på armarna av några småkillar när han var i Gottsunda och cyklade när han var liten.
  7. Vi har fått tre cyklar stulna på UAS. (Akademiska sjukhuset reds.anm)
  8. Blev bestulen på alla mina smycken.
    Hos mig väcker detta frågan: Hur många brott drabbas vi av under en livstid?





10.41

Så få brott klaras upp

svt.seVardagsbrott är de vanligaste brotten i Sverige. Men endast vart sjunde klaras upp. Det visar SVT Nyheters kartläggning. Och över hälften av dem skrivs av innan någon utredning ens har inletts. 
10.42
ÖREBRO: Har inte fått tag på Peter vars båtmotor blev stulen - än. Under tiden jag väntar har jag nu kollat hur många andra som drabbats.Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes det förra året 2572 stölder av båtmotorer - en ökning med över 200 från året innan. Flest stölder skedde i Stockholms län med 800 anmälningar.
Rolfs båt blev stulen två gånger och tjuvarna fångades på bild. Här kan du läsa hur det gick sen:
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/halften-av-polisanmalningarna-laggs-ned-direkt
10.42
För ett par år sedan talade jag med en polis på en privat fest. Polisen i fråga tjänstgjorde i en av polisens ledningscentraler i södra Sverige. Polisen i fråga påstod att de inte fick skicka patruller med kvinnor som "första bil". Om detta gäller forfarande är ju antalet tillgängliga patruller betydligt färre än antalet patruller i tjänst. Detta kan i så fall vara en förklaring till att polisen inte har möjlighet att komma till vardagsbrott. Svt borde kontrollera om detta gäller.
MALMÖ: Enligt Robert Loeffel som är polisens kommunikatör i syd så finns det inte en chans att detta stämmer. Han säger att man inte gör någon skillnad på kvinnliga och manliga poliser.
Här kan du läsa historien om hur Anton ställdes öga mot öga med inbrottstjuven:
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/jonas-hamnade-oga-mot-oga-med-inbrottstjuven
10.43
MORA: Nils hittade polisanmälan han gjorde så jag tar och ringer polisen och kollar varför man la ner förundersökningen
10.48
JÖNKÖPING: Vi skickar ut en reporter i eftermiddag som träffar Evy, som utsatts för inbrott.
10.49
MALMÖ: Har pratat med polisen om hur viktiga övervakningskameror är för att klara upp stölder osv. Kommer skriva en artikel om det och tågstölden nu.
10.52
För drygt ett år sedan hade jag en elev som bevittnade en (dyr) skadegörelse i orten där jag jobbar. Jag ringde 114 14 och meddelade personnummer på båda personerna som min elev sett, samt hans namn och kontaktuppgifter och mitt namn och kontaktuppgifter. Dessutom nämnde jag att det skulle gå att gå fram andra vittnen, men att vi just då inte visste deras uppgifter.

Ingen från polisen återkom vare sig till mig eller min elev.
10.53
@Sven: Det låter verkligen som ett brott som polisen borde ha kunnat klara upp. Maila oss gärna mer information på vardagsbrott@svt.se
11.02
MORA:Nu har jag pratat med Stefan Dangardt på polisen i Region Bergslagen. Det inleddes aldrig någon förundersökning om de fällda träden då det var uppenbart att det inte gick att utreda. Men med de nya faktauppgifterna så vill polisen att Nils ska höra av sig igen.
11.10

800 tjuvtankningar på Askans bensinstation

svt.se”Vi har svårt att behålla personal på grund av det här”
11.10
JÖNKÖPING: Ska försöka få tag på en kvinna i Stockholm som fick däck stulna ur sitt förråd. Enligt tipset ska det ha varit däck med ovanliga fälgar. Senare hittade hon dem till försäljning på Blocket.
11.30
NORRKÖPING: Brottsoffer får inte det stöd de har rätt till.

Nu har jag pratat med Sven-Erik Alhem som är ordförande för Brottsofferjouren Sverige. Hos brottsofferjourerna ska man ju få stöd och hjälp. Tips om hur man kan gå vidare. Men också någon att prata med om oro och liknande.

Men deras statistik visar att allt färre brottsoffer får stöd av någon på brottsofferjouren.

- Därför är det viktigt att ändra lagstiftningen, säger Sven-Erik Alhem.

Polisen är skyldig att informera om att man kan få stöd - när man gör en polisanmälan. Men det sker inte alltid i dag.

Jag ska skriva en längre artikel om det här nu.

Fick du information om brottsofferjouren när du gjorde en polisanmälan? Hör av dig och berätta till vardagsbrott@svt.se. Skriv "stöd till brottsoffer" högst upp i mejlet.

/Tina Enström, reporter SVT Nyheter Öst
11.35
JÖNKÖPING: Nu har jag pratat med Christian i Stockholmstrakten som utsattes för däckstölden 2014. Däcken stals ur ett förråd vid familjens hus och dök enligt honom upp på Blocket bara några dagar senare, med ett telefonnummer till säljaren.

Han är säker på att det är samma däck eftersom kombinationen fälgar och däck är ovanlig. Enligt Christian ringde de polisen och berättade om att de stulna däcken låg ute på nätet, men polisen var inte intresserade.

– Jag visste att det var brister inom polisen, men detta är en handfast illustration hur man undvek att ta tag i tips, säger Christian.
11.35
JÖNKÖPING: Ska söka Stockholmspolisen nu.
11.37

Katten Sigge – enda vittnet till inbrottet

svt.seMelodifestivalen var i full gång. I gillestugan satt paret och gungade i takt med Owe Thörnqvists Boogieman Blues medan inbrottstjuvarna slog till på våningen ovanför.
11.37
ÖREBRO: Blev precis uppringd av en kvinna från Stockholmsområdet som anmält att hon blivit misshandlad av en taxichaufför i samband med en resa till Södertälje. Taxibolaget stängde av chauffören direkt men hon har inte hört någonting från polisen.
– Han knuffade mig i backen så jag höll på att slå huvudet i en trottoarkant. Jag ringde till polisen på 11414 men fick vänta jättelänge på svar och efter det har jag inte hört något trots att de lovat att ringa tillbaka.
Jag ska nu försöka få kontakt med polisen för att höra hur det går med utredningen.
11.46

7451 cyklar stals – 27 fall klarades upp

svt.sePolisens förmåga att klara att utreda vanliga vardagsbrott är låg. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet som SVT tagit fram.
11.58
Som man ser i bilden är det datorbedrägerierna som står för nästan hela ökningen av antalet anmälda bedrägerier under de senaste åren. En artikel om detta kommer strax efter lunch!
Tabellen ovan är då alltså anmälda bedrägerier, och det är de anmälningar som rör brott mot allmänheten. Jag har alltså tagit bort de där bedrägerier som finns mot försäkringskassan och kommun osv.
Edit: jag menar såklart diagrammet ;)
12.12

Lottie har varit med om minst åtta brott under sin livstid

svt.seLottie Rudholm från Uppsala drabbades av inbrott. Och tre cykelstölder. Och skadegörelse. Och en påkörning.
Men endast ett fall gick till domstol.
– Det var när jag blev påkörd och jagade ifatt killarna som körde. De fick dagsböter, den minsta summan.
12.13


GÖTEBORG: Tidigare ställde jag mig frågan: Hur många brott utsätts man för under sin livstid. Enligt Brå är den frågan svår att svara på. Däremot hittade jag den här statistiken, som visar att andelen personer som utsatts för brott sakta tycks dala nedåt, med några undantag. 
12.28
SUNDSVALL: Arne i Umeå är bekymrad över åklagarmyndigheten efter att två personer som misshandlade honom friades i en rättegång. Han upplevde åklagaren som passiv under rättegången och förundersökningen som illa skött. Bakgrunden inträffade en sen augustikväll när det ringde på dörren till villan och Arne öppnade i pyjamasen. Han slogs och knuffades och de båda "otäckingarna" greps sedan av polisen för förhör. I rätten blev det emellertid en friande dom som åklagaren valde att inte överklaga. "Jag vände mig själv till Justitiekanslern och Riksåklagaren för att få domen överprövad den vägen, men fick avslag", berättar han. "Jag hade stor tilltro till rättssystemet fram till att jag fick uppleva det som ett brottsoffer. Idag ser jag rättssystemet som en svart fläck på demokratin"
12.31
JÖNKÖPING: Det finns inget direktnummer till polisen som var fölrundersökningsledare på däckstölden jag tittar på. Mejlar honom istället.
12.42
NORRKÖPING: Nu har jag skrivit artikeln om att brottsoffer får sämre stöd. Den publiceras snart på svt.se.
Polisen förmedlar färre ärenden till brottsofferjourerna.
Minskningen är kraftig i många län.

Några exempel:
Stockholm: En minskning med 43 procent
Blekinge: En minskning med 55 procent
Östergötland: En minsking med 40 procent
Västernorrland: en minskning med 69 procent

Nu vill vi intervjua fler om det här.
Jobbar du på brottsofferjouren? Har du själv erfarenhet av att få stöd av brottsofferjouren? Eller jobbar du på polisen och tar emot anmälningar?

Hör av dig till oss på vardagsbrott@svt.se. Skriv "stöd till brottsoffer" högst upp i mejlet.

/Tina
13.22
Vore intressant att hörs om det finns forskning på hur brottsstatistiken påverkas av uppklarningsprocenten. Det är vanligt att ropa på strängare straff, men är det så effektivt i avskräckande syfte egentligen? Eller är det risken att åka fast som är mer avskräckande?
Hej Mathias! Jag håller med om att det är intressant. Man talar inom kriminologin om brottsprevention, dvs hur samhället arbetar för att förhindra önskade beteenden. Jag skulle gissa att dina frågor har olika svar inom olika typer av brottslighet? Kanske någon som är kunnig inom området sitter på ett bra svar?
Hoppsan! "...förhindra oönskade beteenden" ska det givetvis stå.
13.30

Fick sina träd fällda – grannen erkände

svt.seNils Munther fick träd fällda på sin strandtomt när en granne ville ha bättre sjöutsikt. Någon förundersökning inleddes aldrig men Nils tog själv reda på vem som fällt träden. Och den här gången kanske det kommer att utredas.
13.32
När man i New York lyckades minska brottsligheten markant, genom att även utreda "småbrott", lyckades få ner även antalet grova brott, bör detta vara inriktningen på brottsbekämpande!
D.v.s. beivra och red ut småbrott, så kommer även de grova brotten att minska!
Lyckades man i New York, borde man lyckas minst lika bra i Sverige! En annan viktig effekt är också att allmänheten får ökat förtroende för polisen och alltså även minskande brottslighet,
13.39
JÖNKÖPING: Nu har jag fått tag på förundersökningsledaren i ärendet med däckstölderna. Han vill inte uttala sig förrän han tittat på ärendet. Han har lovat att återkomma så snabbt han gjort det.
13.41
STOCKHOLM: Jag har fortsatt kolla på statistik rörande bedrägerier. Jag tyckte det skulle vara intressant att se hur det ser ut ännu längre tillbaka i tiden. Har därför gjort ytterligare diagram som visar hur stor andel av alla anmälda brott som var anmälda bedrägerier under de senaste 40 åren. Där ser man att det år 1980 var ett toppår för hur vanligt förekommande bedrägerier var bland de anmälda brotten.
Under 1990-talet sjönk anmälningarna för bedrägerier kraftigt. År 1996 är det dock en liten pik. Det förklaras av att det då kom in fyra anmälningar innehållande sammanlagt 24 500 brott.
13.46

Ulf skrämde tjuvarna – men polisen står handfallna

svt.seUlf och Lillemor väcktes mitt i natten av att inbrottstjuvar hade tagit sig in i deras hus. Ulf skrämde tjuvarna som lämnade både skoavtryck och en mobiltelefon efter sig. Men trots det har polisen inte kunnat gripa någon för brottet.
– Det förvånar oss, säger Ulf Nyström.
13.47
NORRKÖPING: Artikeln om stödet till brottsoffer publiceras i morgon bitti så att fler lokala redaktioner hinner fråga vidare om det här och hitta personer att intervjua. Har du erfarenheter av stödet till brottsoffer? Hör av dig till oss på vardagsbrott@svt.se.
/Tina
13.49
MALMÖ: Snackade precis med en före detta restaurangägare som sade att han slutade polisanmäla inbrott. "Självriskerna är så höga att det inte är värt det när utredningarna ändå alltid läggs ner", säger han.
13.57
I somras (maj, 2016) blev min motorcykel stulen en natt. Ett vittne hade sett tjuvarna lasta av min och 2st MC till, i ett skogspart tidig morgon och larmat polis. Polis kom dit och tog iaf 2 personer på plats. Allt skedde i Stockholm. Tjuvarna hade hyrt en skåpbil på Statoil som dom hade använt för att stjäla hojjarna.
Efter någon vecka fick jag en anmälan hem från polisen. Det var polisen själva som hade upprättat den. Ca 1-2 månad efteråt får jag ett nytt brev från polisen där det står att de lägger ner det pga "brist på bevis"!
Personligen tror jag inte alls på "brist på bevis" utan det var mer för att bli av med anmälan. Känns ju jäkligt trist, speciellt som dom tar dom på bar gärning. Blir en tråkig utveckling där folk tvingas försvara sin egendom själva med allt vad problem det kommer medföra.
13.58
@Tobias: Det låter väldigt märkligt, när de tog tjuvarna på bar gärning. Maila oss gärna mer information så ser vi om vi kan följa upp och se vad som hände.
14.07
JÖNKÖPING: Bilden som Christian, som utsattes för däckstölden, skickade på sig själv var för lågupplöst. Bad honom skicka en ny bild. Väntar fortfarande på att förundersökningsledaren ska höra av sig.
14.12

Packning för tio veckor försvann – utredningen nedlagd efter en vecka 

svt.seGustav Ohlsson från Norrhult i Småland hade varit på resa i tio veckor. På tåget hem genom Skåne försvann all hans packning. Men trots att tåget var kameraövervakat så lades utredningen ner efter bara en vecka. 
14.13
Blev påkörd bakifrån då jag stod still i korsning. Ingen utredning inleddes då motparten inte ville medge att denne gjort det. Lämnade en totalt annorlunda skadeanmälan. Jag fick skador för resten av livet. Jag har nu lämnat ansökan om överprövning av händelsen.
14.15
Vi bor ute på landet,en kväll så hörde jag att någon höll på att bryta sig in hos grannen och ringde Polisen om att det var ett pågående inbrott. Svaret jag fick var om jag inte kunde gå dit själv och kolla för dom åkte inte ut om det inte hänt något allvarligt ! Det är något som blivit galet i samhället.
14.16
ÖREBRO: Pratade precis med Peter som anmälde att någon stulit hans båtmotor. Några dagar efter att han gjort anmälan fick han två brev från polisen. Det ena om att anmälan var upprättad och det andra om att den var nedlagd.
– Jag hade larm på båten och kunde dagen efter se att båtmotorn fanns på en adress i Hägersten. Polisen åkte dit och tittade men gjorde inget mer och dagen efter var motorn i Litauen, säger Peter.
14.30
Länge, länge har jag trakasserats och hotats av grannar utan att polisen har lyft ett finger. Jag har mordhotats och spottats på. En knarkande granne gjorde inbrottsförsök hos mig tillsammans med sina knarkarpolare och jag har en ljudinspelning, men polisen gör ingenting. De gånger jag ringt polisen och frågat varför de inte gör någonting har jag blivit riktigt otrevligt bemött.
14.34
JÖNKÖPING: Visade sig nu att jag fick namnet på fel förundersökningsledare från polisen angående däckstölden. Nu har jag fått rätt namn och jag ska få prata med förundersökningsledaren om en halvtimme.
14.57
Vad berättar man när man gör anmälan? Har målsägande gps på godset? Perfekt men ring inte polisen direkt eftersom det inte finns något spaningsuppslag i det läget. Polisen kommer inte inleda någon förundersökning eftersom den här gps:en förmodligen inte fungerar då inte anmälaren kan säga var godset finns. Spåra först själv, därefter ringer du polisen! Nu kan polisen agera. Som målsägande kan man åka till platsen om det är möjligt. Har själv positiva erfarenheter av just ett sånt här uppklarat brott!
Intressant inspel! Kanske ska tänka på att vara försiktig först och främst. Vill du berätta mer om vad som hände dig?
15.18
NORRKÖPING: Jag har blivit intervjuad i studion hos SVT Nyheter Öst för att berätta om den här granskningen och alla tips vi har fått in. Jättebra att så många hör av sig! Fortsätt mejla till vardagsbrott@svt.se. /Tina
15.19
NORRKÖPING: Nu har jag pratat med brottsofferjouren i Norrköping. Vi ska träffa en brottsofferstödjare som heter Mari i morgon och höra mer om vilket stöd man kan få som brottsoffer. Har du frågor till henne, hör av dig till vardagsbrott@svt.se. Skriv "stöd till brottsoffer" överst i mejlet. /Tina
15.22
MALMÖ: Jag har haft ett långt samtal med en före detta restaurangägare som berättat om mängder av inbrott som aldrig klaras upp. Svensk handel bekräftar att detta är ett jätteproblem. Satsar på att få ut artiklar under morgondagen. Är du själv butiksägare/reastaurangägare och drabbad? Hör av dig till vardagsbrott@svt.se
15.24
NORRKÖPING: Har du frågor till polisen?

I morgon bitti ska jag träffa två poliser. En förundersökningsledare. Och en lokalpolisområdeschef. Jag tar med mig flera av de berättelser som ni har skickat in till oss.

Det handlar till exempel om flera polisanmälningar som har lagt ner, trots att det fanns både vittnen och namn på den misstänkta brottsligen.

Har du några frågor som du vill att jag ställer till dem? Hör av dig till vardagsbrott@svt.se. Skriv "polisfrågor" överst i ärenderaden.

/Tina
15.26
JÖNKÖPING: Nu har jag varit i kontakt med förundersökningsledaren som hade hand om däckstölderna. Hon menar att de både ringde telefonnumret i annonsen och kollat upp IP-adressen, men att de inte kunde knyta det till någon person. Som svar på frågan varför polisen inte följde med ut när Christian bokat ett möte med säljaren av däcken:
– Vi kan inte utgöra oss för att vara köpare, det blir ju en brottsprovokation.
15.33
Varför drar ni igång det här? Vi vet att Polisen inte har resurser. Kanske bättre att fokusera på hur politiker har kunnat försätta oss i den här situationen och hur den kan lösas. Vad har media förmedlat för åsikter förutom att Sverige är tryggare än någonsin? Vad är medias ansvar? Tycker er satsning är att "slå in öppna dörrar"...
Så här svarar vår redaktör Anton Svendsen: Vi gör den här granskningen för att vi vet att det är ett ämne som berör många människor. Vardagsbrottsligheten påverkar många! jag tror inte att det är så enkelt som att säga att det enbart beror på att polisen inte har resurser. Det finns många faktorer som spelar in, förhoppningsvis kommer vi kunna berätta om flera av dem. Vi kommer självklar
Tråkigt att du tycker så. Hittills har många hört av sig som vill berätta sin historia och ämnet verkar engagera. Vi kommer fortsätta bevaka ämnet under veckan och förhoppningsvis får du svar på dina frågor allt eftersom!
Slutet på Antons svar ovan föll bort. Det ska vara: Vi kommer självklart även att prata med polisen, och dessutom politiker senare i veckan.
16.06

Södertäljeborna om vardagsbrott: ”Jag tror att det är för lite poliser”

svt.sePolisen i Stockholms län är sämst i landet på att lösa vardagsbrott. Det visar statistik som SVT Nyheter har tagit fram, men ingen av de Södertäljebor som SVT pratar med har blivit utsatta för vardagsbrott av något slag.
16.26
Polisen driver utredningarna framåt och försöker få åklagaren med på tåget. Vålds- sexual- och fridsbrott utreds i regel av åklagare som förundersökningsledare, det är resten som är bekymret

Målsäganden/anmälare i ärenden som handlar om ex. tillgreppsbrott, bedrägerier, fridsbrott ( ej nära relationer) måste själv ta fram uppgifter som gör det möjligt för en förundersökningsledare att se en fällande dom i slutändan. Målsäganden/anmälaren ska när de gör anmälan berätta om det finns en bakgrund, om det finns någon som kan misstänkas och varför, om vittnen som har sett/hört (ta reda på det själv först om det är möjligt för då förbättras möjligheterna att klara upp brottet). Kom inte med svepande formuleringar som "nn var där men jag vet inte om han såg/hörde något".
16.26
Jag berättar inte mer om det som gjorde att polisen kunde lösa mitt fall. "De kriminella lägger pussel, behåll din bit" är något jag tycker borde lyftas upp på bordet. Det är alltid en risk när man är öppen om detaljer I utredningar, debatt är dock bra.
16.30
FALUN: Fantastiskt kul att så många hör av sig till oss. Imorgon kommer ett inslag med en man som hörde av sig och berättade att hans mejl kapades och ett brev gick ut som sa att han satt fast i Kiev och behövde pengar. Vi träffar honom nu under eftermiddagen.
16.52

Stulna identiteter och kapade kontokort

svt.seAntalet anmälda bedrägeribrott skjuter i höjden och polisen saknar verktyg för att komma åt den organiserade brottslighet som ofta ligger bakom.
16.56
Som pensionerad kriminalpolis vet jag att prio ett på en inkommen anmälan är att försöka hitta en avskrivningsgrund. Det gäller att få ned balanserna.
En annan förklaring är att man inte satsat på kriminalpolisen utan mera på blåljussidan. Bra i sig, men förödande för utredningssidan. Det har under många år skett en nedmontering av utredningssidan. Man kan inte patrullera bort brottsligheten vilket politikerna tycks tro.
Slutligen, statistiken ljuger, folk struntar i att anmäla när de vet att det inte leder till något. De anmäler bara de gånger när försäkringsbolagen kräver det för att betala ut ersättning. Tämligen ofarligt att vara tjuv o bedrövligt för den allmänna moralen.
17.03
JÖNKÖPING: Intervjuades precis till SVT Nyheter Jönköpings kvällssändningar om dagens arbete kring vardagsbrotten. Har även skrivit färdigt artikeln om däckstölden som kommer gå ut på SVT Nyheter Stockholms sajt.
17.04

Hans stulna däck såldes på nätet

svt.seChristian Åhlund fick åtta däck stulna ur sitt förråd vid villan. Två dagar senare dök däcken upp till försäljning på Blocket med ett telefonnummer till säljaren.
– Jag kontaktade polisen i Täby som sa att de inte var intresserade, säger han.
17.09
Tack alla som har bidragit med era berättelser och följt oss när vi granskar vardagsbrotten här i dag. Vi återkommer strax efter klockan 08 i morgon tisdag. Men tills dess kan ni fortsätta att tipsa oss!
08.03
Jag har en relevant fråga! Varför skall Polisen lägga ner resurser på att försöka lösa en Stöld ? Om Polisen skulle råka att fånga en tjuv , så blir han oftast släppt efter några timmar !
Dessa yrkestjuvar vet att det inte blir något straff om dom inte
har vapen eller hotar . Böter skiter dom i ,och fängelse riskerar
dom först efter ca 25 gånger !
Nä , om poliserna som jobbar ute på fältet vågade att vara ärliga, så skulle dom erkänna att det är meningslöst att fånga bovarna för dom får ju i praktiken inget straff !
08.09
FALUN: God morgon! Igår träffade vi Mats Myrén från Avesta som fick sin identitet stulen

Bedragare kapade hans identitet

svt.seBedragare påstod att Mats Myrén från Avesta var strandsatt i Ukraina. Över 400 vänner uppmanades att låna ut pengar. ”Det är uppenbart att brott inte går att utreda”, svarade polisen på hans anmälan.
08.22
Min väninna, 94 år gammal fick i januari sitt visakort utbytt efter en taxiresa från Hötorget i Sthlm till Huvudsta i Solna. Chauffören tog ut 18.000 kr som hon visserligen fått tillbaka från banken men brottet avskrevs genast. Fanns det ingen kamera vid bankomaten? Även om ett brott inte går att lösa omedelbart borde man väl samla bevis ifall man senare lyckas gripa någon för liknande brott.
08.31
Hej! I dag går vi vidare med era tips och tankar kring vardagsbrott. Bland annat så berättar före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem, som numera är ordförande i Brottsofferjouren att allt färre brottsoffer får stöd och hjälp.

Kraftig minskning av stöd till brottsutsatta

svt.seDen som har blivit utsatt för ett brott kan behöva både tips och stöd. Och polisen ska informera om att det finns brottsofferjourer som kan stötta. Men statistik från Brottsoffferjouren visar att allt färre personer får det här stödet.
08.35
NORRKÖPING: God morgon! Jag ska snart åka ut och prata med en förundersökningsledare och en chef för polisområde Norrköping. Jag kommer ta med mig flera av era frågor och exempel till dem. Fortsätt skicka in frågor och berättelser till vardagsbrott@svt.se. /Tina Enström, reporter SVT Nyheter Öst
08.38
@Gunilla: Hej Gunilla. Har du möjlighet att skicka din väninnas kontaktuppgifter till vardagsbrott@svt.se?
Med vänlig hälsning
/Philip Naskret, reporter
08.40
Min bil utsattes för skadegörelse av två minderåriga pojkar. Är det ett vardagsbrott som utförs av minderåriga är man helt rättslös. Allt fokus är på förövarna. Brottsoffret glöms bort. Polisen lade omgåendener ärendet. Socialen och skolan som då ska göra något tog inte ens kontakt med föräldrarna i ett fall och ingen informerade mig om någonting. Allting blev en fråga om försäkringspengar. Jag tror inte någon sade till de små gossarna att det som de gjort faktiskt var fel. Då kan dom ju känna sig " kränkta". I Sverige är man helt straffri om man är minderårig OAVSETT vilka brott som begås. Deromemordet är förskräckande i sin cynism. Jag undrar hur de efterlevande känner sig när de inte får någon avslutning av fallet.
08.49
Gissar att ca 5000 tiggare har olagliga hel-dagbosättningar i dörren till nationens butiker.
Stockholms stad säger att det är polisens sak.
Polisen säger att de inte har tid.
Polisen säger att det är meningslöst för tiggaren kommer tillbaka efter 5 minuter.
Sverige har ett till parallellsamhälle som tillåts leva utanför lagen.


08.50
@Anna: Hej Anna. Tiggeri är i nuläget inget brott. Så här skriver polisen: ”Tiggeri - att utan någon motprestation utbe sig om ekonomiskt understöd – är inte i sig straffbart eller annars otillåtet enligt svensk lag. I vissa fall kan det dock finnas anledning att pröva om det är fråga om verksamhet som omfattas av tillstånd enligt t.ex. ordningslagen (1993:1617) eller lokala föreskrifter.”
Med vänlig hälsning
/Philip Naskret, reporter
08.56
Hej . varför talas det aldrig om vardagsbrott i trafiken. Vi blev påkörda bakifrån på en lång raksträcka med full sikt. Hon som körde på oss hade inge sett oss! På en raksträcka på 400 meter. Ingen åtgärd från polisens sida! Hon satt helt säkert med en mobil i handen. Inget brott kunde styrkas!
Detta enda polisen frågade var om min man var nykter. I polisrapporten står det att vi körde i 60-70 km i timmen. Vi hade saktat ner farten för det vägmaskiner framför oss, vår hastighet var knappt tjugokilometer. Till oss sa tjejen att hon kört i drygt nittio. Helt oförklarligt att polisen inte ens frågar vad hos gjorde i sin bil.
Jag vill bara att ni uppmanar alla att be att få läsa sina journaler direkt. Både jag och min man har ont i våra nackar, axlar och armar. Men försäkringsbolaget tror mer på en ofullständig och polisrapporten än på oss och våra läkare.
Detta är också ett vardagsbrott som aldrig blir uppklarat.
Hälsningar
Elsy Persson
Söderköping

SUNDSVALL: Du har rätt. Trafikbrotten är en stor del av den vanliga vardagsbrottsligheten, men man ska komma ihåg att polisen under senare år minskat sina resurser till den fysiska trafikövervakningen ute på vägarna. Det är framför allt trafikpolisen som fått minskade resurser. I stället är det den vanliga polisen i utryckningsstjänst som hålla koll på trafiken. Det här är en ordning som trafikpolisen varit kritisk mot av olika skäl.
08.57
SVT Nyheter Jönköping berättar i dag om en sommarstugeägare som såg inbrottstjuvar genom en kamera kopplad till en app. Han ringde då grannen – som blockerade tjuvarnas flyktväg med en traktor.

Granne stoppade tjuvar med traktor

svt.seAllt fler skaffar kameraövervakning i hemmet som är kopplad till mobilen. Och tack vare det, och en rådig granne greps några tjuvar som försökte göra inbrott i en sommarstuga i Ölmstad utanför Gränna i förra veckan.
09.02
ÖREBRO: Godmorgon! Polisen verkar göra en offensiv den här veckan gällande nykterheten i trafiken över hela landet. Rattfylleri klassas som ett vardagsbrott och har en mycket hög uppklaringsprocent. Det är aldrig okej att köra påverkad men kanske ett sätt för polisen att snygga till statistiken.
09.03
JÖNKÖPING: God morgon! Igår skrev jag om en däckstöld där målsägaren hittade sina stulna däck till försäljning på nätet. Han bokade tid med säljaren och ringde polisen för att han ville att de skulle följa med, men polisen menade att det skulle utgöra "brottsprovokation". Ska ringa lite och försöka ta reda på var vilka befogenheter polisen har i sådana sammanhang.
09.07
Stoppa tjuvarna med stöldgods i bilar i Sveriges hamn terminaler.
Varje år förs det ut stöldgods för hundratals miljoner på färjorna och över Öresundsbron utan att tull eller polis hindrar detta.
Varför frågar du? Jo det är ju fritt fram för ligor att köra ut med flera lösa BMW-rsttar
09.08
@HenrySvenson: Hej Henry! Intressant med smuggelperspektivet. Kanske kan jag höra med Tullverket hur de arbetar för att stoppa stulet gods.
09.11
Innan bodde jag nära Norrköping och det fanns en second hand som hjälpa människor att sälja sin grejer och jag hade 10 st fina och dyra klänning. Jag frågade de att jag vill sälja de, de tog min klänningar och gav mig ett litet kvitto och när jag kom tillbaka efter en månad och fråga de om mina klännigar. De sa att jag har ingenting, och den kvitto de använda inte det förlänga sen.
På grund mitt svenska språk de lurade mig.
09.15
JÖNKÖPING: Pratade precis med Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren. Han menar att det inte hade utgjort en brottsprovokation om polisen åkt ut och mött säljaren av de stulna däcken. Men han säger att han förstår att polisen kan ha svårt att åka med på varje sådant tips. Ska kolla med fler.
09.16
Hur polisen kan lägga ner ett brott som hände min granne,han fick sin dörr sönderslagen av en yxa då var han inte hemma men hans sjuka pappa var hemma som blev helt förskräckt.Dagen efter kommer en yngling som är påverkad med bacebollsträ och hotar min granne och att han även ska söka upp mig och misshandla och råna polis kom till platsen då det fanns tre personer som kan vittna plus en trasig ytterdörr som nu har fått en ny dörr men får betala för den varje månad detta brott är nedlagt pga för lite bevis ????
09.24
Jag har varit utsatt för ett brott. Ett rådjur sprang in i sidan på bilen och eftersom viltolyckor måste polisanmälas så gjorde jag det. Fick hem 5 A4 från Polisen om rapporterat brott och att det var avskrivet. Inskrivet och avskrivet av en kommissarie. Jag hoppas att denna typen av "brott" inte är med i statistiken över outredda brott. Isf är en stor andel av dem viltolyckor vilket egentligen inte är brott. Att Polisen kalla det "brott" är bara löjligt och att ha en kommissarie som skall upprätta anmälan, istället för en civilanställd, är inte ett effektivt användande av poliser. Kunde ha hanterats mycket effektivare.
09.25
@Lars: Osäker på om detta ingår i just vardagsbrott (mängdbrott).
09.26
Det är väl bra att ni nu tar upp vardagsbrotten på dagordningen. Kanske kunde kommit flera ååår tidigare. Men bra i alla fall.
Varför kan inte ni journalistet ställa riktigt tuffa frågor och dessutom inte släppa taget om frågan till de berörda politiker. Ställ Ygeman mot väggen och låt honom inte glida eller somna undan under intervjun. Likaså kan ni ta och intervjua Eliasson och göra det samma. Det känns som ni ofta tappar taget om frågan och trycket också, så allt blir platt i slutet.
Hur länge kan en omorganisation få fortgå och när skall någon få gå för att de inte håller måttet. Fortsätt där så har ni en artikelserie som kan fortgå i månader.
09.26
@AndersSvensson: Hej Anders! Vi har ställt en fråga till Ygeman om en intervju på torsdag. Då hoppas vi kunna ställa många viktiga frågor. Vi har inte fått något svar från minister ännu.
09.27
Har i min bil blivit påkörd av cyklist som körde mot rött, polisen kom, bedömde att jag inte var vållande. Tog killen till sjukhus, han var inte allvarligt skadad, stod på benen. Polisen kollade inte ens hans identitet och jag fick till sist stå för hela självrisken. Kanske en cykeltrafikförsäkring vore nåt eller bättre uppföljning av polisen.
09.27
Polisen är fullständigt värdelös. Jag hade skämts om jag och mina kollegor skött våra arbeten lika illa som de sköter sina.
Jaga fartsyndare, då avskrivs inget. Oaktat hur summariskt mätningar och rapportering sker.
Tjoa om högre lön, de gör de också bra. Allt annat är de faktiskt rätt usla på om man jämför med övriga Europa. Tyvärr! Det är ju tänkt att de skall vara Last Defence Line... De som jag alltid kan lita på.
09.28
@AndersLundgren: Hej! Det låter som att du har väldigt tråkiga erfarenheter av polisen. Idag och imorgon kommer vi att prata med flera poliser och jag tror att de kommer att berätta om att de ändå gör en hel del. Men kanske har det inte varit tillräckligt i de fall du varit med om?
09.28
Precis efter julhelgen blev mina föräldrar utsatta för inbrott i Södertälje. Tjuven hade tagit sig in huset genom altandörren och letat efter värdesaker i flera rum i huset. Tack vare larmsystemet så fick mina föräldrar, som var på jobbet just då reda på att de hade fått inbrott. När de fick höra det så åkte dem direkt hem. Men då hade polisen redan varit på plats och åkt därifrån utan att söka efter för bevis. Mina föräldrar gjorde polisanmälan direkt samma dag, och polisen skickade brottsplatstekniker 2 dagar efter brottet. En vecka efter lades förubdersökningen ner pga av brist på bevis. När mina föräldrar pratade med grannarna så medgav dem att även dem hade blivit utsatta för inbrott minst en gång under de senaste två åren och ingen av dem brotten hade blivit uppklarade.
09.34
@BekzodRajabov: Hej! Vad tråkigt att dina föräldrar drabbades av det. Det är tyvärr väldigt få inbrott som klaras om. Igår berättade vi om just det i den här artikeln. I ert fall så verkar det iallafall som att de skickat tekniker, men då antar jag att de inte hittade något speciellt?
09.34
Bara ungefär fyra procent av alla villainbrott klaras upp. Ett av dem skedde hos Ingemar Backman i Storvreta.

Tjuvarna dömda – men Ingemar har jobb kvar

svt.seFörra året anmäldes omkring 800 villainbrott i Polisregion Mitt där Uppsala län ingår. Bara ungefär fyra procent av alla villainbrott klaras upp – så Ingemar Backman i Storvreta har haft tur.
09.34
Synd att ni bara tar upp vardagsbrott ! jag blev utsatt för ett brott på en söndag !
09.35
@Bosse:
Misstänker att du skämtar, men vardagsbrott sker även på söndagar. :)
09.35
Jag är övertygad om att polisen prioriterar hastighetskontroller, en fortkörning blir en bit och snabba pengar in till statskassan. Att utreda ett vardagsbrott ger ingen intäkt enbart kostnader. Vi måste få en rikspolischef värd namnet.
Jag tänker att fortkörningar också är viktiga att stävja. Olyckor kostar ju människor livet.
09.38
MALMÖ: Jag tittar nu närmare på hur vardagsbrottsligheten drabbar svenska handlare. Enligt svensk handel är detta ett jätteproblem.
09.40
Jag har i många år haft uppfattningen att utöver de brott som ni skriver om, finns mångfalt fler som aldrig rapporteras eftersom de flesta av oss vet att inget kommer att hända. Jag är själv en av dessa iakttagare. För ett antal år sedan färdades jag på E6 mellan Malmö och Landskrona. I backspegeln upptäckte jag en bils strålkastare som närmade sig oerhört fort. Det är ju näst intill omöjligt att uppskatta en bils hastighet när det handlar om motorvägshastiheter. Jag färdades själv i topphastighet och det som passerade mig körde MINST dubbelt så fort och förmodligen ännu mer. Trots min inställning ringde jag ändå polis och fick till svar: Hur skall vi få tag på den? Jag har många skäl för min inställning men det får räcka med det här exemplet.
09.45
Jag och min sambo hade varit ute och tagit några öl. Vi gick mot busshållplatsen. Där möter vi två ynglingar. Den ena håller upp en kniv mot min hals. Min sambo får en stor kniv mot buken. Rejält intryckt. Jag skrek och tog mig loss och även personer som förbipassade reagerade. Personen ifråga som höll kniven mot min sambos mage avlägsnade sig från platsen omedelbart. Jag ringde polisen direkt. För jag hade bra alibi på männen. Ville inte de skulle göra andra illa. Svaret jag fick från polisen var att jag skulle lägga mig och sova ruset av mig. Tack svenska poliskåren. Var totalt livrädd!!! Tack för vårat polisskydd
09.45
ÖREBRO: Vi fick ett tips om att arbetssituationen för utredarna på polisen i Örebro är ohållbar. Jag söker just nu huvudskyddsombudet för att höra hur hon ser på läget. Ordförande i polisförbundet säger att utredarna har en "tuff situation med ett stort inflöde av ärenden och en vardag kantad av press och stress".
09.46
Blekinges mest aktiva brottslingar kan göra hundratals inbrott på bara ett år.

Stortjuven kostar drabbade miljoner

svt.seSlutnotan för brottsoffer, polis och försäkringsbolag landar på flera miljoner kronor.
09.50
JÖNKÖPING: Nu har jag även pratat med Micael Dahlberg, vice chefsåklagare i Gävle, och han är inte lika säker på att det inte skulle utgöra en brottsprovokation om polisen åkte med och mötte säljaren av de stulna däcken. Om polisen själva kontaktat säljaren och gjort upp om att köpa däcken skulle det, enligt Dahlberg utgöra en brottsprovokation.
– Men om målsägaren själv ringer upp den misstänkta personen för att polisen i samband med affären ska identifiera honom, då är det inte enkelt att besvara om de är så aktiva att de provocerar fram eller bara är iakttagare, säger Micael Dahlberg.
09.59
Hittills har vi nu fått in över 400 tips från er. Tack! Och fortsätt berätta genom att fylla i vårt formulär!
10.00
SUNDSVALL: Flera hör av sig och berättar om bilstölder. Sture i Bureå blev utsatt för en spektakulär bilstöld när han tankade sin bil i samband med Halloween i höstas. När han betalat och skulle åka iväg var bilen spårlöst borta..På övervakningsfilmen så ser han och kassörskan efteråt hur en person i en halloweenmask hoppar in i bilen och gasar iväg. Bilen är fortfarande bort. Ärendet avskrevs och Sture fick betalt av försäkringsbolaget.
10.03
Jag har råkat ut för ett flertal småbrott där polisen bara har lagt ner utredningen. B.la. har jag blivit lurad på tradera ett flertal gånger. Namn, kontonummer och personnummer finns men ändå läggs utredningen ner. När det pratas om otrygghet i samhället så glöms en viktig faktor ofta bort: Majoriteten av småbrotten anmäls aldrig. Det är inte lönt att anmäla, därför finns ett enormt mörkertal. Otryggheten som folket känner är befogad oavsett vad politikerna säger...
10.05
FALUN: Nu har jag pratat med Henrik Johansson på Inte rasist men... som förra veckan blev dödshotad. Han polisanmälde men hoten fortsatte och till slut fick han inte ens lämna in en anmälan. Skriver en artikel på det som kommer om en stund.
10.06
Bilden av att allt färre brottsoffer får hjälp verkar finnas i flera delar av landet. Här är exempel från Jämtland och Blekinge.

Allt färre brottsoffer får hjälp

svt.seBrottsofferjourerna finns som stöd för den som drabbats av ett brott. Men helt uppenbart har den verksamheten börjat vittra samman.
10.08
Vi har haft inbrott både i vår bil och båt. Bilen stod parkerad i vår carport och jag ringde polisen så snart larmet gick men fick svaret att detta ärende läggs ner direkt. Båten har vid båda inbrottstillfällena stått upptagen i vinterförvar i en inhängnad båtklubb. Min make har vid båda båtinbrotten ringt polisen samt själv åkt ner till båtvarvet så snart larmet gått. Senast, för ca en vecka sedan, kom två polisbilar med hundar. De genomsökte området men meddelade efter ett par dagar att ärendet läggs ner. Min slutsats är att vi medborgare har idag inget som helst skydd från samhället när det gäller inbrott. Vi får snällt betala vår självrisk och helt enkelt acceptera att kriminella begår brott mot oss. Det känns oerhört frustrerande och kränkande att det är så. Vad har vår justitieminister att anföra om denna bistra verklighet?
10.16
JÖNKÖPING: Ska försöka titta på hur bra polisen är på att lösa mängdbrott i andra länder.
10.32
Har slutat anmäla då det ändå inte händer något, har vid ett flertal tillfällen blivit utskrattad av tjuv som förstör och vandaliserar
10.33
JÖNKÖPING: Har pratat med Kriminologiska institutionen på Stockholms universitet och de har gett mig några namn som eventuellt kan lotsa mig vidare angående mängdbrottsstatistik i andra länder. Ska ringa runt nu.
10.33
"Vardagsbrott"?? Själva begreppet är defensivt - som valt för att motivera en usel uppklarningsprocent. För ett brottsoffer är inte brott något som hör till vardagen! Genom att använda begreppet som namn på granskningen så anammar SVT Nyheter synen på brottstypen som något vi bara har att acceptera. Välj en annan beteckning och problematisera själva ordet! Vem har myntat begreppet? Vem har skäl att bagatellisera brott på det här sättet? Vad finns det för risker med att använda en sådan skönskrivning?
Språk och värderingar samspelar! Ord beskriver inte bara verkligheten utan påverkar vår uppfattning av den! Brott får aldrig bli något vi ser som en självklar del av vår vardag.
Välj ett bättre ord för granskningen!
Vardagsbrott, mängdbrott och miljonbrott är tre begrepp som används om samma sak. Vi har valt ordet vardagsbrott eftersom vi tycker att det bäst signalerar att vi vill granska de brott som drabbar de flesta av oss i vår vardag, förr eller senare. Värt att nämna är att polisen använder begreppet mängdbrott. Vilka brott som ingår i mängdbrotten hittar ni här: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-fa-brott-blir-uppklarade
10.41
Vi blev påkörda av bil som smet. Jag som satt bredvid hann ta smitarens regnummer. Gick till polisen och anmälde direkt. Efter några dagar fick vi brev hem att fallet var nerlagt! Kanske inte det mest allvarliga fallet men när registreringsnummer finns har jag faktiskt svårt att förstå att det blev nerlagt.Måste dock tillägga att smitarens försäkringsbolag betalar vår skada!
Hej Marie! När hände detta?
10.42
FALUN: Nu ska jag ringa till Leif GW Persson och höra hur han ser på det här med vardagsbrott
10.46
NORRKÖPING: Nu har jag intervjuat Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef i Norrköping. Han sa att samordningen har blivit bättre med nya organisationen. Till exempel om det är in liga som gör inbrott i flera län. Men det har också blivit allt fler brott som ska utredas lokalt. Därför är det svårt att få tiden att räcka. Mer om det här kommer senare idag. /Tina
10.46
MALMÖ: Jag har pratat med en skrothandlare som säger att polisens frånvaro kan trigga människor till att själva agera på tveksamma sätt. Jobbar med den artikeln nu.
10.50
JÖNKÖPING: Har fått kontakt med en forskare som sägs kunna svara på mina frågor om mängdbrottsstatistik i andra länder. Ska få prata med honom runt lunch.
10.52
NORRKÖPING: (Förmedlar ett inlägg från reporter Tina Enström ute på fältet.) Nu har jag intervjuat Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef i Norrköping. Han sa att samordningen har blivit bättre med nya organisationen. Till exempel om det är en liga som gör inbrott i flera län. Men det har också blivit allt fler brott som ska utredas lokalt. Därför är det svårt att få tiden att räcka. Mer om det här kommer senare idag. /Tina
10.55
För flera år sedan försökte jag skicka min lösning på smitning
av bensinnota . Jag tror jag skickade den till OKQ8 men vet inte om
den gick fram. Nu gör jag ett försök att få mitt förslag framfört
Jag tycker att man skall ska använda KÖRKORTET i.st.f. medlemskort vilket skulle ju ge alla uppgifter på den som tankat
10.58
Från Småland kommer en story om en polishund som är en baddare på att klättra!

Så fångade polishunden Qrux den klättrande tjuven

svt.seQrux och Morgan Andersson har gripit många flyende tjuvar genom åren. En del söker skydd uppe i träd. ”Han klättrade 3-4 meter upp längs stammen”, säger polisen.
11.01
FALUN: GW skulle in på en inspelning och hade inte tid att svara på några frågor idag.
11.22
Det talas om att polisen skulle kunna lösa ett brott bara för att någon har tagit foto på förövarna på håll. Då undrar jag om det stod namn och personnummer på deras jackor eller i pannan? Vilka är på fotot? Polisen känner inte igen alla människor. Det är alltså inte så enkelt som många tycks tro, att identifiera personer.
MALMÖ: Det är klart att polisen inte känner igen alla människor. Men ett foto är i alla fall något att gå på om man tar sig tid att fråga runt.
11.33
STOCKHOLM: Jag sitter just nu och försöker bygga mig en bild av hur det går för polisen i upplagringen av de brott där minst en misstänkt kunnat knytas till brottet. Jag vill också se hur bra polisen är på att klara upp de brotten där de själv styr över anmälningar. Hittills har jag talat med en väldigt kunnig person på Brå som har hänvisat mig till en databas på handlagda brott som även redovisar hur många brott där en misstänkt finns. Jag återkommer så snart som möjligt med hur denna statistik ser ut inom vardagsbrottsligheten
11.43
Så här har grannarna i Varberg stoppat inbrotten.

Lyckad grannsamverkan minskade brotten i Sörse 

svt.seFör tio år sedan inleddes en grannsamverkan mot brott i bostadsområdet Sörse i Varberg. En rapport från Högskolan i Halmstad kunde konstatera att brotten minskat markant av arbetet. 
11.50
MALMÖ: Nu har jag fått kontakt med Svensk Handel. Klockan 14 ska jag få en intervju. Deras egna undersökningar visar att endast två procent av alla stöldbrott anmäls. Det låter ju galet lite.
11.57
ÖREBRO: Arbetsbelastningen är så hög att flera av utredarna hos polisen mår dåligt. Det säger huvudskyddsombudet i Orebro Anneli Alaby. Pratade med henne för en liten stund sen och att skriva en artikel kring det. Håll utkik så kommer den upp efter lunch.
12.01
NORRKÖPING: Nu har jag varit på brottsofferjouren i Norrköping. "Oj! Det var mycket värre än jag trodde", säger Mia Landell. Hon är verksamhetschef på Brottsofferjouren i östra Östergötland och reagerar på statistiken som visar att polisen förmedlar så mycket färre brottsoffer till Brottsofferjourerna. En minskning på 40 procent.
12.01
JÖNKÖPING: Pratade med Jan-Erik som berättade att Värnamo Bridgeklubb för några år sedan drabbades av inbrott. I samband med inbrottet stals pengar ur ett kassaskåp och ett antal Sverigelotter. Enligt Jan-Erik sa klubben till polisen att lotterna måste lösas in och att det bara finns två ställen att göra det på i Värnamo. Polisen ska ha noterat detta. När klubben sedan ringde runt till tobaksbutikerna visade det sig att tre unga killar hade löst in flera Sverigelotter. Jan-Erik berättar att utredningen sedan lades ner.
– De skiter i det. Det måste finnas ett grundläggande fel i organisationen, säger Jan-Erik.
Ska nu söka polisen och en webbartikel kommer publiceras under eftermiddagen.
12.06

Få mängdbrott klaras upp

svt.seBara en sjättedel av de mängdbrott, som till exempel inbrott, skadegörelse och stölder, klaras upp inom polisområde Bergslagen. Orsaken är att de är svårutredda och att den typen av brott prioriteras ner till förmån för grövre brott.
12.14
Här är reporter Tina Enström ute och intervjuar Brottsofferjouren i östra Östergötlandsa chef Mia Landell.
12.14
Jag är på besök i Brasiliens huvudstad. Här är invånarna mer vana med inbrott och ineffektiva myndigheter än i Sverige. Till exempel har alla hus meterhöga staket med taggtråd eller elkablar på toppen. Hur länge kan det dröja innan vi ser det även i Sverige och vilka lagändringar behövs?
12.14
JÖNKÖPING: Har pratat med Peter Lindstöm, docent i kriminologi, och han säger att hur olika länder redovisar uppklarade vardagbrott skiljer sig åt. Enligt honom har exempelvis England och Finland hög uppklarning i sin statistik.
– Men hur man redovisar har stor betydelse. De har egentligen ungefär samma nivåer som vi har, säger Lindström.
Ska även prata med Brottsförebyggande rådet om det.
12.42
JÖNKÖPING: Även Brottsförebyggande rådets presstjänst säger att det inte går att göra jämförelser mellan länder om antalet uppklarade mängdbrott. Ska förhoppningsvis få prata med en statistiker där under eftermiddagen.
12.55
FALUN: Nu har vi fått in ett väldigt spännande tips om ett inbrott i Smedjebacken. Jag ska ta och kika på det så fort jag hinner.
12.56

Polisen: Vi utredde fallet med båtstölden

svt.seAtt förundersökningen skulle lagts ner stämmer inte. Det menar förundersökningsledaren Lars Nordanbro.
13.15
– Jag blir så förbannad på all skit som dessutom skapar merarbete och indirekt skadar elevernas undervisning, säger rektor Johan Melin.

Tionde inbrottet – nu har rektorn tröttnat

svt.seHär är resultatet av tjuvarnas senaste besök på Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona – kaos och oreda på lärarnas rum. Inbrottet var det tioende som drabbat skolan de senaste åren.
13.16
Min katt väckte mig mitt i natten för något år sen och morrade och lät, vilket hon aldrig brukar göra. Så jag satte mig upp i sängen och kisade, eftersom jag inte hittade mina glasögon. Jag såg ett ljus bre ut sig på byrån mot hallen, jag bor väldigt trångt så jag ser nästan allt från sovalkoven. Det fanns en skugga som rörde sig i ljuset. Försiktigt klev jag upp och kikade runt hörnet ut i hallen. Jag såg en skugga slinka ut genom dörren hastigt och skyndade mig mot dörren att dra igen den. Jag mötte en tom glansig blick som försvann in i en annan dörr utan några ord. Jag är helt säker på att jag låste den dagen, men eftersom polisen aldrig kom får jag aldrig helt säker veta. Jag satt uppe hela den natten och väntade, vid 6 tiden på morgonen ringde de och sa att dem inte kunde komma. Jag är nu mera väldigt rädd att vara ensam hemma och sover dåligt. I dagsläget tror inte ens hyresvärden på mig.
13.17
Funderar på om man inte måste ta med försäkringsbolagens krav på polisanmälan innan de betalar ersättning för skador vid sk vardagsbrott. Många gånger så inser både jag som har blivit utsatt och skaderegleraren att det finns inte en chans till uppklarning men ändå måste statistiken leva.
Själv har jag blivit bestulen på en mobiltelefon som jag glömt i bilen för 15 år sedan, ungefär vid samma tid källarinbrott, och för ett halvårsedan inbrott i en lokal jag hyr. Har inte polisanmält något av dem, tycker polisen har viktigare saker att ta hand om, ex våld mot kvinnor och barn, pedofiler, gängkriminalitet etc. Mycket av vardagsbrotten borde vi själva kunna ta hand om genom bättre skalskydd, kontakter med grannar, minder slarv med öppna fönster etc.
Tänk på att tjuven är lat, se till att han/hon får det svårt.
13.40
En god vän hade blivit utsatt för identitetslapning och fått en kredit på mer än 10 000:- att betala till kronofogden. Jag utredde och vände mig till advokat för att få hjälp.

Han avrådd mig "Polisen kommer inte att göra någon ting" sa han. Du kommer att få stå där med advokatkostnader och arbete utan att kunna nå framgång.
Hej Lars! Hur slutade det hela?
13.46

Lena: ”Vi fick vårt liv förstört”

svt.seLena och hennes man rånades och misshandlades mitt i natten i sitt hem för sex år sedan. Brottet är än idag ouppklarat.
– Vi vill bara veta vem det var och varför, säger Lena.
13.46
JÖNKÖPING: Skriver nu en artikel om hur många vardagsbrott som polisen löser i Sverige jämfört med andra länder.
13.52
MALMÖ: Snart kan ni läsa om Lasse som lämnade sin restaurang efter 15 år. Han berättar om hur de återkommande inbrotten till blev för jobbiga att hantera. Nu tänkte jag ta ett snack med svensk handel. Återkommer om en stund.
14.00
För en stund sedan träffade jag en tonårig tjej som oprovocerat slogs ned i Göteborg i höstas. Gissa hur det gick med hennes polisanmälan.
14.03
Ibland eldade de upp en cykel, och ibland en moped, berättar Ann-Marie Karlsson om ungdomarna i hennes område.

”De följde efter och skrek jävla kärring”

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
14.15
NORRKÖPING: Jag och reportern Jenny Widell har varit ute i olika områden och pratat med folk om det här med vardagsbrott. Vad är de rädda för? Vilka brott har de varit utsatta för? Vi träffade bland andra Ann-Marie Karlsson som flyttade för att hon tröttnade på att det var så stökigt i området där hon bodde tidigare. Se klippet med henne här nedan!
14.21
Sammanlagt räknar Lars-Göran Gunnarsson med att han hade ungefär 40 inbrott under de 15 åren som han drev restaurangen.

Lämnade sin restaurang efter alla inbrott

svt.seLars-Göran Gunnarsson gjorde sig av med sin restaurang i Rävemåla efter 15 år.
14.27
Henrik Johansson hotades till livet, men fick inte anmäla nya hot.

Hotades till livet – fick inte anmäla nya hot

svt.seHenrik Johansson har slutat polisanmäla de anonyma hoten. Men när inte ens dödshot där gärningsmannen är identifierad togs på allvar blev han förbannad.
15.07
Det tog sex timmar efter polisanmälan innan en polis kom till Malå.

Paret var på fjälltur när tjuvarna slog till

svt.seAntalet anmälda inbrott har minskat i norra Sverige under de senaste fem åren. Men för de som drabbas är det tufft. SVT Nyheter Västerbotten har hälsat på i Malå där inbrottstjuvarna slog till i helgen.
15.28
MALMÖ: Mycket intressant samtal med Svensk Handel hanteras nu. Extremt få handlare polisanmäler när de utsatts för stöld.
16.34
Anna Kinberg Batra (M) tycker till om vardagsbrotten på sitt Instagramkonto.
16.36
– I grunden har allmänheten för höga förväntningar på polisen, säger kriminologprofessor Jerzy Sarnecki.

Kriminologen: Svensk polis har alltid varit ineffektiv

svt.seKriminologprofessorn Jerzy Sarnecki är inte förvånad över polisens låga uppklarningssiffror. Svensk polis har alltid varit ineffektiv, säger han till SVT Nyheter.
16.42
JÖNKÖPING: Kommer inte få några svar i dag om inbrottet på Värnamo bridgeklubb. Polisen meddelade precis att jag kommer få prata med en förundersökningsledare imorgon förmiddag. Alltså publiceras den artikeln under förmiddagen imorgon.
16.49
Efter två års trakasserier och trettiotalet polisanmälningar mot kvinnans ex har paret gett upp. Men idag lovar polisen att på nytt ta en titt på deras ärende.
16.58
Det här skrämmer Norrköpingsborna mest. Här kommer tre inspel från i dag. Erik i Lindö är mest rädd för inbrott och stöld.  

Erik larmar och låser brevlådan

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
16.59
Elsy i stan känner sig mest otrygg hemma.

”Jag tänder och tittar överallt”

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
17.02
Män skrämmer Malva i Skärblacka mest.

”Kanske är fördomsfullt men man har det ju i bakhuvudet”

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
17.09
– England har hög uppklarning i sin statistik, men det är hur man redovisar som har betydelse, säger kriminologen Peter Lindström.

Forskare ifrågasätter länders statistik över uppklarade brott

svt.seDet går inte att jämföra mellan länder hur många vardagsbrott polisen löser, enligt kriminologen.
17.16
Nu tackar vi för oss, och stänger butiken tills i morgon vid kl 08-draget. Men fortsätt gärna skicka in era berättelser via vårt formulär och ställ frågor och lämna kommentarer här i liveflödet. Vi ses i morgon!
08.18
FALUN: God morgon! Idag tänkte jag titta på ett tips som kom till oss från Smedjebacken igår. Det rör sig om ett inbrott i ett förråd men omständigheterna verkar vara ganska så mystiska.
08.23
GÖTEBORG: Idag är det dags att låta polisen få svara på många av de frågor som ni har gett oss under början av veckan. Jag själv vill prata med högsta regionpolischefen här i region Väst Klas Friberg. Vad vill ni framföra för frågor?
08.34
JÖNKÖPING: God morgon! I dag ska jag få prata med polisen om stölden på Värnamo Bridgeklubb där tjuvarna stal Sverigelotter. Klubben lyckades sedan själv spåra lotterna till tobaksaffären där tjuvarna löst in dem, medan polisen lade ner utredningen.
Utöver det har jag fått en del siffror på hur äredehanteringen förändrats i polisområdena i Jönköpings län från 2015 till 2016. Det finns även en del rikssiffror i handlingarna. Får se lite vad de ger.
08.51
ÖREBRO: Samtidigt som några av mina kollegor pratar med polisen ska jag försöka få tag på företrädare från riksdagspartierna för att se hur de vill lösa problemen inom polisen.
08.58
NORRKÖPING: Godmorgon! Jag håller just nu på med en artikel som handlar om utredningar som har blivit nedlagda - trots att det finns vittnen och man vet vem den misstänkta gärningsmannen är. Har du erfarenheter av det här? Hör av dig till vardagsbrott@svt.se eller skriv en kommentar här. /Tina Enström, reporter SVT Nyheter Öst
09.00
FALUN: Imorgon tänkte jag prata med en förundersökningsledare om hur det går till när en anmälan kommer in och en förundersökning startar. Undrar du något? Vill du skicka med en fråga? Mejla vardagsbrott@svt.se och skriv Förundersökning I ämnesraden
09.02
SUNDSVALL: Några kollegor är på väg ut för att träffa ett brottsoffer. Vi ska bland annat titta närmare på snatterier och butiksstölder idag.
09.04
– Det känns lite obehagligt att gå här just nu faktiskt. Det känns i magen. Även fast det var ett halvår sedan, säger Maja Fant ett halvår efter attacken.

Maja, 16, attackerades av okänd man

svt.seDet skulle bli en kväll fylld av fest och skratt. Istället slutade den på akuten med blodigt ansikte.
09.19
JÖNKÖPING: Lite oklart när jag ska få prata med polisen. De ska återkomma med en tid snart.
09.20
Gör endast polisanmälan för att försäkringsbolag kräver det. Blev av med alla mina saker på ett gym en gång. Uppgav vid anmälan att det fanns kameror vid in- och utgångar. Anmälde ca kl 19 på kvällen det var nedlagt kl 19.13 samma kväll. Att tro att polisen ska utreda något är som att leva i en annan värld. Har inget förtroende för att polisen löser vardagsbrott överhuvudtaget.
09.25
MALMÖ: En kvinna från Gävle skriver till oss och berättar om en obehaglig händelse som inträffade för fyra år sedan. Hon blev kraftigt misshandlad vid en bankomat av en okänd person. Tre vittnen lyckades skrämma bort personen. Hon berättar att polisen efteråt sade att det kunde finnas bilder från bankomaten som kunde visa förövaren, dessutom hade vittnena gett ett signalement. Men när kvinnan några månader senare pratade med polisen fick hon veta att man aldrig kollat på kamerabilderna, och nu var det försent då bilderna var borta. Fallet lades ner på grund av bristande bevis.
09.27
Det största problemet är ju att OM dom skulle åka fast så får dom ju inget straff ! dan efter är dom ju ute och fortsätter stjäla och förstöra, så vad blir skillnaden ? Varför tar ni inte upp det ?
Hej Bo! Vi tog upp lite av det du nämner i en artikel igår. Läs den gärna här. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/stortjuven-kostar-drabbade-miljoner-varje-ar
09.29
Jag skickade in tips ang en bedragare/sol och vårare igår...eländet fortsätter! Hämtade posten nyss - ett krav från intrum Justitia gällande ett Nordea Gold kreditkort där de kräver in polisanmälan och kräver 32 547,74:- en kredit som gärningsmannen utnyttjat hela på 30 000:- räntor nu då.. med det stulna kortet! Inte jag! Jag har det framför mig i detta nu.. Jag och min son kommer gå under - detta är en mardröm! Vad kan jag göra? Ensamstående mamma och sjukpensionär?
Hej Linda! Det låter som en fruktansvärd situation. Just bedrägerier är en typ av brott som polisen har väldigt svårt att lösa. Så jag tar med mig din fråga till polisen idag.
09.33
Två miljoner stöldbrott drabbar svenska handlare varje år, men bara en bråkdel av dem anmäls

Svensk Handel: ”Bara två procent av stölderna anmäls” 

svt.sePolisen vill att alla brott ska anmälas, men inom handeln anmäls väldigt få stölder. ”Jag förstår att man struntar i det”, säger svensk handels säkerhetschef Per Geijer. 
09.43
JÖNKÖPING: Ska var med i en inspelning nu och berätta om den här granskningen i SVT Nyheter Jönköping.
09.46
FALUN: Jag försöker få tag på en nedlagd förundersökning av ett inbrott i Smedjebacken för några år sedan. Men än har jag inte lyckats lokalisera den. Försöker mejla registratorn och se om det lyckas bättre
09.56
ÖREBRO: Nu börjar politikerna svara om sin syn på vardagsbrott. Ingen är nöjd med hur resultaten ser ut idag, att bara 14 procent av brotten klaras upp. Allianspartierna vill att polisen ska få mer pengar. Lite intressant är att flera av politikerna själva har anmält brott som polisen sen har lagt ned.
10.12
Mitt barn blev utsatt för ett kidnappningsförsök och ärendet polisanmäldes. Filmbevis från vittne fanns att tillgå, men polisen struntade i att fanns bevis trots upprepande påpekningar. Ärendet lades ner i brist på bevis.
Gör då en JO-anmälan som ganska snabbt också läggs ner.
Är inte kidnappning av barn tillräcklig allvarligt brott för att utredas?
Det låter verkligen som att det det borde utredas Tommy. Hur gick det för ditt barn?
Så här svarar Tommy: Det har satt sina spår på honom. Han känner sig otrygg i vissa situationer och bland okända människor.
10.39
SUNDSVALL: Här utsätts butiken i centrala Sundsvall för en kupp. Kläder för tusentals kronor stjäls och ägaren Per-Erik Christensen är uppgiven. Stölder är vardag och vi får inget stöd från polisen, säger han till SVT
Det kommer mer om hans historia under dagen.
10.44
I glesbygden är avstånden ett stort problem för polisen. I Dalsland kämpar till exempel två polispatruller för att täcka ett område stort som Stockholm

Långa avstånd försvårar för Dalslandspolisen

svt.seBostadsinbrott klaras upp i låg utsträckning. I Västra Götaland klarades till exempel bara tre procent av bostadsinbrotten upp första halvåret 2016. Dalsland har varit hårt drabbat, och där kämpar två polispatruller för att täcka ett område stort som Stockholm.
10.50
Jag blev utsatt för sexuella övergrepp av en kollega under en längre tid. Gärningsmannen erkände via SMS. Polisen ville inte utreda saken och ville inte se SMS som bevis. "Jag tror på dig" sa polismannen. Polisen la senare ner ärendet.
10.53
DN:s ledarskribent Erik Helmerson uppmärksammar vår satsning i en artikel där han fokuserar på den låga uppklarningsprocenten av vardagsbrott.

Erik Helmerson: Bisarrt dålig uppklaring, rikspolischefen - DN.SE

DN.SEBara var sjunde vardagsbrott klaras upp. Poliser säger att det är "för farligt" att bygga polisstation i Rinkeby. Detta håller inte, Dan Eliasson.
Här är artikeln han hänvisar till: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-fa-brott-blir-uppklarade
11.02
NORRKÖPING: En stor andel brott klaras inte upp, trots att det finns en person som är skäligen misstänkt. Det gäller till exempel hot och sexuellt ofredande. Jag försöker ta reda på mer om vad det beror på. Har du tankar och erfarenheter av det? Hör av dig. /Tina
11.15
MALMÖ: Hej alla. Har haft en lite trög morgon, just nu är jag på jakt efter någon på polisförbundet som kan kommentera de stora avstånden i vissa distrikt. Vi vill veta hur de stora avstånden på vissa håll i landet påverkar polisens möjlighet att lösa brott. Jag återkommer så fort jag kan.
11.16
JÖNKÖPING: Även här har det varit en trög förmiddag. Söker polisen igen nu för att få svar på mina frågor om inbrottet på Bridgeklubben.
11.20
MALMÖ: Jag har nu fått prata med polisförbundets pressekreterare som lovade att sätta mig i kontakt med rätt person. Nu hoppas jag få lite fart på dagen.
11.27
JÖNKÖPING: Polisens kommunikatör messar: ”Stött på problem. Roddar i det”. Alltså oklart när de återkommer.
11.27
GÖTEBORG: Det var inte det lättaste att få tag på regionpolischefen. Hoppas fortfarande på en intervju under eftermiddagen.
11.32
Polisen vill att försäkringsbolagen kräver att en ägare som blivit av med sin cykel åtminstone måste fråga polisen om cykeln kommit till rätta innan de betalar ut ersättning.

Polisen kritisk mot försäkringsbolagen

svt.seUnder första halvåret ifjol arbetade polisen i Syd med över 7.000 cykelstölder men bara 27 av dem klarades upp. 
11.32
JÖNKÖPING: Styr om medan jag väntar på att polisen återkomma. Ska försöka ta reda på hur långt man får gå i att skydda sig mot brott.
11.37
Och apropå cykelstölder: Även om tjuvarna är identifierade är det inte alltid de grips ändå.

Cykeltjuvarna identifierades – men utredningen las ner

svt.seI fjol fick polisen i region Syd in 7 451 anmälningar om cykelstölder under de första sex månaderna.
Bland dom avskrevs 96 procent direkt och mindre än en procent klarades upp.
11.53
Mitt under Tv-programmet på Spåret bröt man sig in i min lght 3 trappor upp, med i stort sett alla grannar hemma - vilka i efterskott säger att de hört ett brak men inte kunnat lokalisera det. En polispatrull anlände rätt snart och fastighetsbolagets låssmed och jag kunde övernatta i den tillstökade lägenheten. 2 dagar senare kom två brottsplatsundersökare och gjorde en seriös brottsplatsundersökning; säkrade skoavtryck och brytmärken och tog sig tid att fråga mig hur jag mådde och informerade om hur man kunde söka hjälp. Ingenting stulet, bara åverkan - inga kontanter eller smycken fanns. Förundersökning nedlagd och kommer bara att tas upp om man griper någon som också kan kopplas till detta. Ingen ersättning från försäkringsbolaget, mina skador understeg självrisken. Polisen gjorde vad man kan förvänta sig och uppträdde professionellt.
12.04
NORRKÖPING: Jag ringer runt och försöker få tag på någon som kan hjälpa mig att förstå varför många hot-brott inte klaras upp, trots att det finns en skäligen misstänkt. Jag har pratat med flera personer på Brottsförebyggande rådet.
12.06
JÖNKÖPING: Halv tre i eftermiddag ska jag få prata med en polis om stölden på Bridgeklubben i Värnamo.
12.07
NORRKÖPING: Personuppklaringsprocenten för hot och ofredande har sjunkit sedan år 2000, visar en färsk rapport från Brottsförebyggande rådet. Men varför?
Jag har pratat med flera personer hos polisen, men blir hänvisad runt till olika personer. Och så har jag ringt flera olika forskare - och lämnat meddelanden på deras telefonsvarare.
I dag verkar vara en sån där dag när jag mest pratar med telefonsvarare... Men det lossnar nog snart.
12.10
ÖREBRO: Anställ fler poliser och höj polisernas löner, det är två av politikernas förslag på hur fler vardagsbrott ska klaras upp. Ska sammanställa fler svar och mer om hur de vill gå till väga får du veta i eftermiddag.
12.12
NORRKÖPING: Jag försöker få tag i någon som kan förklara varför så få anmälda hot klaras upp. Ännu en telefonsvarare...
11.45
20 av elevernas datorer stals från Vänge skola utanför Uppsala i januari – fortfarande har polisen inte hört av sig

Barnens datorer stals vid inbrott

svt.seEn natt i början av januari gick larmet gick på Vänge skola utanför Uppsala. Tjuvarnas byte blev 20 datorer, och rektorn har varken sett röken av dem eller polisen sedan dess.
12.38
NORRKÖPING: Jag lyssnar igenom intervjun med lokalpolisområdeschefen i Norrköping nu.

Frågan är:
- Varför lägger man ner en utredning trots att man har både vittnen och misstänkt gärningsman?

Han säger:
- Jag går inte in på specifika ärenden, men generellt så är det så att vi har en bevisbörda att angripa. Och sett till brottskategorin och den mån av resurs som vi måste lägga på det här arbetet, så ska det vara skäligt för oss att utreda det här brottet.

Vad menas med skäligt att utreda?
- Vilken fog finns det för att vi kommer att klara upp det här brottet? Vilken tid och resurs är skäligt att lägga på det här brottet? Det är en aspekt för oss att lägga in i bedömningen, säger Peter Wahlberg.

Ni kommer att kunna se den här intervjun senare i dag.

/Tina
11.51
Klädbutiksägaren Per-Erik Christensen anmäler inte brott längre, och är besviken på polisen.

Butiksägaren: ”Vi får inget stöd från polisen”

svt.seSnatterier och organiserade stöldräder är vardag för klädbutiken i centrala Sundsvall. Ägaren Per-Erik Christensen är besviken på polisen.
12.48
Jakten på regionpolischefen i Väst fortsätter. ”Jag vet att hon har några möten inplanerade i eftermiddag, men vi ska se vad vi kan göra”, är beskedet från kommunikationsavdelningen på Polisen.
13.05
Till Lena vernerstöm, kontakta banken och skicka in polisanmälan, jag fick tillbaka mina pengar av banken som bedragaren handlat för.
13.22
MALMÖ: Det här jobbet handlar mycket om att vänta i telefon. Men nu har jag blivit lovad en intervju med polisförbundets ordförande klockan 15:30
13.23
Tack; för att ni äntligen synliggör verkligheten som politiker och Rikspolischef jobbar så hårt på att inte låtsas om och släta över !
MALMÖ: Tack Per. Kul att du uppskattar vårat arbete.
13.28
Bara i Umeå saknas det 20 poliser

Brist: Här står 20 polistjänster tomma

svt.seNär polisen för två år sedan fick en ny organisation öppnade det upp för många nya arbetsplatser. Men det har också inneburit att polisbrist nu har uppstått på både utredningssidan och i yttre tjänst.
13.32
JÖNKÖPING: Nu har pratat med Kristoffer Axell, gruppchef för områdespolisen i Jönköping, om hur långt en medborgare får gå i att freda sig eller skydda sin egendom. Det korta svaret är ganska långt – så länge våldet den drabbade använder står i proportion till våldet hen blir utsatt för.
– Det bedöms från fall till fall, säger Axell.
Skriver nu en artikel om det.
13.44
GÖTEBORG: Jag pratade precis med Veronica från Trollhättan som var med om att få en bil stulen förra vintern. Polisen var helt ointresserad, tyckte hon, så hon åkte själv runt i staden för att hitta bilen och lyckades! Plötsligt stod den där, med krossat glas och förstört innandöme. I bilen fanns DNA i form av blodfläckar och sprutor från tjuvarna. Vi ska se vad som hände med hennes fall.
14.01
– När det var som värst hade jag dieselstölder varenda natt. Du kan förstå hur man kokar när man kommer på morgonen, berättar skrothandlaren Ralph Bokelund i Klippan.

Skrothandlaren: ”Risk att man tar saken i egna händer”

svt.seRalph Bokelund har haft sin skrotfirma i 26 år. Han beskriver en tillvaro där tjuvarna kan komma och gå som de vill.
14.01
MALMÖ: Gunnel från Norrbotten har skrivit till oss och berättat om ett garageinbrott. Hon skriver att bland annat verktyg försvann. Polisen kom ut och gjorde en brottsplatsundersökning men ingen lösning har kommit fram.
Enligt Gunnel var polisens kommentar: "Det är förmodligen någon som tänker öppna verktygsföretag för det har varit många liknande inbrott den senaste tiden".
14.25
ÖREBRO: Nu har partierna tyckt till och föreslår bland annat fler poliser, löneökningar och mer pengar. Men ansvarig minister Anders Ygeman hälsar genom sin pressekreterare att han tyvärr inte har möjlighet att besvara våra frågor, på grund av ett väldigt fullt schema..
14.28
Vi har sökt rikspolischefen Dan Eliasson för att intervjua honom om vardagsbrotten. Han har avböjt av tidsskäl. Möjligen kommer hans andreman, Mats Löfving, som är chef för NOA att ha mer tid för oss.. Tipsa oss gärna om frågor..
14.39
Arbetssituationen är pressad, och de som utreder vardagsbrotten mår dåligt, larmar skyddsombud.

Få brott klaras upp – polisanställda mår dåligt

svt.seSamtidigt som många utredningar blir liggande och brottslingar går fria mår polisanställda dåligt. På utredningsenheten i Örebro är nu huvudskyddsombudet inkopplad.
– Det är ansträngt på avdelningen. Individer som mår dåligt och en gruppdynamik som inte är helt bra, säger huvudskyddsombudet Anneli Alaby.
14.45
FALUN: Jag ska prata med skadechefen på Dalarnas Försäkringsbolag om deras syn på det vardagsbrott. Är det något du skulle vilja fråga? Mejla vardagsbrott@svt.se eller kommentera i tråden
15.09
Det viktigaste: Använd försvarligt våld i proportion till brottet, enligt polisen.

Långtgående rätt att skydda sig själv och egendom

svt.seDen som blir angripen eller får sin egendom angripen har långtgående rätt att försvara sig. Det uppger Kristoffer Axell, gruppchef för områdespolisen i Jönköping.
– Men du ska använda försvarligt våld i proportion till brottet, säger han.
15.26
SUNDSVALL: Maria Abrahamsson (M) anser att det är en mänsklig rättighet att bli sedd som brottsoffer och att brottet utreds. Hon har tagit upp det i riksdagen och kommer att utveckla det i en artikel som kommer..
15.51
– I början tänkte jag ”aja, det här kommer klaras upp ganska snabbt”, men sex år har gått och ingenting har hänt, säger Lena.

Lena: ”Vi fick vårt liv förstört”

svt.seLena och hennes man rånades och misshandlades mitt i natten i sitt hem för sex år sedan. Brottet är än idag ouppklarat.
– Vi vill bara veta vem det var och varför, säger Lena.
16.25
– Det är skrämmande. Det här beror på slarv hos polisen, säger Mari Landellpå brottsofferjouren i östra Östergötland.

Polisen hänvisar allt färre till brottsofferjourerna


svt.seDe lokala brottsofferjourerna i Östergötland får betydligt färre ärenden från polisen. Det är en dramatisk minskning de senaste två åren. 
16.29
Vi/jag utsätts för brott nästan varje dag av en granne, som bl a grävt av vår avloppsledning. Polisen på plats säger att vi måste fotografera honom när han blir hotfull, annars bryr sig inte åklagaren om ärendet.
Hej Klas! Ja vi känner igen att polisen ofta ber brottsoffer att själva dokumentera händelser om de vill att ärenden ska utredas.
16.38
JÖNKÖPING: Nu har jag slutligen fått prata med polisen om inbrottet på bridgeklubben. Artikel kommer snart.
16.39
GÖTEBORG: Sedan niotiden imorse har jag försökt boka upp en intervju med regionpolischefen i region Väst, för att ställa frågor om varför polisen lägger ner så många av de vardagsbrott som ni drabbats av. Nu ser det ut som att intervjun blir av först imorgon eftermiddag. Suck.

Bidra gärna med frågor ni vill att jag ska ställa!
16.48
FALUN: Det är jättekul att så många hör av sig. Idag har jag nog spenderat flera timmar i telefon med människor som vill prata vardagsbrott. Tack för att ni hör av er!
16.55
Tack för att ni har följt oss i dag! I morgon kommer flera intressanta uppföljningar med avstamp i era berättelser. Bland annat får vi veta hur politikerna har tänkt sig att lösa problemen med att så få vardagsbrott utreds och får rättsligt efterspel. Vi drar igång igen strax efter klockan 08!
18.17

Politikerns råd till brottsoffren: ”Stäm staten!”

svt.seBrottsoffer som inte får sin sak prövad uppmanas stämma staten. Det är riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) som anser att Sverige bryter mot Europakonventionen.
08.17
Till signaturen "a"
Jag tror det var mig du menade angående BEDRAGAREN... Att gå till banken var det första jag gjorde (nordea) och jag har blivit illa bemött . De fick in polisanmälan redan i början efter jag anmält i slutet av 2015. Det är bara kalla handen???? de har inte ens hört talas om att banker i sådana här fall bör betala ut 50 000:- i sk nödkontanter..får inte hjälp någonstans och jag och min son håller på att gå under fullständigt..
08.18
Blev utsatt för att någon köpte varor på mitt kreditkort via internet, affären hade uppgifter vem det var, namn, nummer och adress. Hade även hämtat ut varorna och visat legitimation, polisen la ned ärendet i brist på bevis. De hade ALLA uppgifterna om bedragaren.
08.25
NORRKÖPING: God morgon! Skummar igenom alla mejl som kommit bara sedan igår. Fantastiskt att så många hör av sig till oss och berättar. Intressanta, skrämmande, oroande och hoppingivande berättelser. I dag hoppas vi kunna berätta lite mer samlat om alla berättelser som har kommit in till oss.
08.28
God morgon! Jag har precis insett att vi aldrig kommer att hinna berätta om alla intressanta fall som vi fått in den här veckan. Så en del av er kanske jag hör av mig till först nästa vecka!
08.33
FALUN: God morgon! Sent igår eftermiddag pratade jag med Ola Berglund som är skadechef på Dalarnas Försäkringsbolag. Han menar att vardagsbrott inte är någon större sak för dem, brand och vatten kostar betydligt större summor. Även om polisen skulle ha 100% uppklarningssgrad så skulle de ändå få betala ut premier då det sällan brukar finnas pengar att få ut.
Det kommer en längre artikel om det om en stund.
08.35
JÖNKÖPING: God morgon! Artikeln om Bridgeklubben i Värnamo blev klar i går, men glömde lägga ut den här i chatten.
Här är artikeln! http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/bridgeklubb-sparade-stulna-lotter-sjalva
08.40
Bara var sjätte anmälan om olaga hot klaras upp av polisen – trots att det finns en misstänkt.

Bara var sjätte olaga hot klaras upp

svt.seBara var sjätte anmälan om olaga hot klaras upp av polisen. Trots att det finns en misstänkt person. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet som SVT har analyserat.
08.43
MALMÖ: God morgon. Sätter mig nu och skriver en artikel där polisfacket ger sin syn på vardagsbrotten. Bilden är ganska mörk, tänker att den ska vara klar till lunch nån gång.
08.49
Trots att bridgeklubben löste brottet själva lade polisen ner utredningen

Bridgeklubb spårade stulna lotter själva

svt.seNär Värnamo Bridgeklubb drabbades av ett inbrott stal tjuvarna både pengar och lotter. Men när polisen inte ringde runt till tobakshandlare för att kontrollera om lotterna blivit inlösta gjorde klubben det själva – och fick napp.
09.04
JÖNKÖPING: Tittar nu på stölderna av bilddelar som ökade förra året. Blir en artikel senare i dag. Ska nu kolla vad polisen har att säga om det.
09.06
Iom att polisen tappar personal och inte kan utföra sitt uppdrag, hur länge dröjer det innan medborgargarden kan motiveras ur juridisk synpunkt? Människor måste ju få känna sig säkra och när det inte finns någon polis att skydda så måste man få skydda sig själv.
Idag finns ju bland annat grannsamverkan och nattvandrare i olika delar av landet. Vilken form tänker du dig att medborgargarden ska ha?
09.06
GÖTEBORG: Träffar snart Mikael som hörde av sig härom dagen. Han fick sin motorcykel stulen, men tjuven lämnade efter sig en plånbok. Med ID-kort. Trots det lades ärendet ner efter en tid.
09.12
Gör försvarsvapen lagliga!
Polisen skyddar en inte och som kvinna eller 1 person mot flera gärningsmän är man underläge. Brottslingar har vapen, låt oss andra ha rätt att skydda oss med åtminstone tårgas och pepparspray.
09.16
ÖREBRO: Vad gör man när polisen inte utreder brotten? Annika utanför Örebro gjorde en egen utredning och hittade sina stulna motorcyklar på en utländsk annonssajt. Med hjälp av en polis i litauen lyckades hon få tillbaka motorcyklarna. Hör av dig om du varit med om något liknande.
09.23
JÖNKÖPING: Polisen kommer återkomma till mig med någon som kan uttala sig om stölderna av bilddelar.
09.31
NORRKÖPING: Så här mot slutet av veckan finns det många olika vinklar att gå vidare med. Jag har diskuterat med min kollega Jenny Widell och redaktörerna vad vi ska göra till SVT Nyheter Öst och till webben.

Vad är viktigast att berätta om? Har vi reportrar som hinner göra det? Har vi plats i kvällens sändning?

En minut och 30 sekunder finns det plats för i den lokala sändningen. Det låter ju inte långt, men är en rätt vanlig längd när det gäller nyhetsreportage.

I morgon kväll ska vi göra desto mer. Ett nästan fyra minuter långt reportage om hur man kan minska oron för vardagsbrott. Det ska ni inte missa! /Tina
09.21
– Det kan ju vara att folk hänger ut varandra. Men vi jobbar på att det ska bli bättre. Vi som är administratörer försöker hålla allt i ordning, säger gruppens administratör.

Facebookgrupp vill förhindra misstänkta brott

svt.seEn Järnabo, André Af Forselles, har startat en grupp på Facebook för att uppmärksamma människor om misstänksamma saker som händer i Järna.
09.52
FALUN: Nu ska jag ringa Åklagarmyndigheten angående att de ska stärka upp polisen. I ett pressmeddelande skriver man: "Inom fyra av landets sju geografiska åklagarområden/polisregioner – Syd, Väst, Bergslagen och Mitt – kommer åklagare att anställas som polisiära förundersökningsledare. Det handlar om ett tiotal åklagare och den sammanlagda tidsperioden blir minst sex månader per polisregion.
Förutom anställningar, kommer åklagare inom samtliga polisregioner att på olika sätt bistå i de brottsutredningar som leds av poliser. Exempelvis inrättas en särskild utredningsgrupp i Öst som består av en polisiär förundersökningsledare, cirka sex utredande poliser och en åklagarresurs. Denna grupp ska under sex månader arbeta av mängdbrottsärenden som ännu inte avgjorts inom ett av lokalpolisområdena i regionen."
12.08

Resultat · Polisanmäler du när du utsätts för vardagsbrott?

  1. Ja, alltid
    32 %
  2. Nej, aldrig
    8 %
  3. Jag har gjort, men har nu slutat
    30 %
  4. Ibland
    11 %
  5. Jag har aldrig utsatts
    19 %
09.58
JÖNKÖPING: Väntar fortfarande på att polisen ska återkomma till mig angående billdelsstölderna.
09.59
NORRKÖPING: Just nu lyssnar jag igenom en intervju med Stöldskyddsföreningens vice vd om grannsamverkan.

"Ofta handlar det om att man ska bygga på vardagsrutiner, att man gör det enkelt. Det kan vara att man bestämmer sig för att vi hälsar på varandra i den här trappuppgången", säger hon.

Tja, det låter ju trevligt... Och tydligen visar forskningen att det också faktiskt minskar vardagsbrottsligheten i området också.

En artikel kommer på webben senare i dag.

Så här i slutet av veckan försöker vi fokusera mer på lösningar och positiva exempel. Hur gör du för att förebygga brott och känna dig tryggare? Hör av dig till vardagsbrott@svt.se och berätta!

/Tina
09.59
Tusse sköts med tio skott – fallet lades ner samma dag.

Katten Tusse sköts till döds: ”Vem sjutton gör något så fruktansvärt?”

svt.seFör drygt en månad sedan fick familjen Norlén avliva sin katt ”Tusse” efter att någon skjutit honom tio gånger med luftvapen. Familjen anmälde då händelsen till polisen, men samma dag lades ärendet ned – trots tips.
– De har bara vänt på pappret känns det som, säger matte Jennie Norlén.
10.09
NORRKÖPING: Det var någon som frågade tidigare i veckan om det här med att man har larm verkligen leder till att man inte får inbrott.

Nu har vi ställt den frågan till både Erika Sallander, utredare på Brottsförebyggande rådet, och Pia Lindström, vice vd på Stöldskyddsföreningen.

Ingen av dem kände till några studier som visar det.

"Larm förhindrar inte inbrott, men upptäcksrisken är större och det förkortar tiden som inbrottstjuven har på sig", säger Pia Lindström.
10.15
Vi tackar Sven-Erik Alhem för förtydligandet att vardagsbrott kan inträffa när som helst!


10.15
ÖREBRO: Jag försöker nu få tag på inrikesministern Anders Ygeman (S) för att få regeringens kommentar kring vardagsbrott. Men det är lättare sagt än gjort. Under veckan har alla riksdagspartier - förutom socialdemokraterna - uttalat sig. Återkommer när jag får svar.
09.16
– Det är ju väldigt enkla och jordnära råd om hur vi ska arbeta och verka tillsammans.

Hon vaktar grannskapet

svt.seGrannsamverkan är enligt statistiken ett bra sätt att motverka bland annat inbrott och skadegörelse. Karin Eklind har i fyra år varit ansvarig för fem hus i ett villaområde i Södertälje.
10.24
Vi har tittat mycket på olika former av grannsamverkan under den senaste tiden. Här ett exempel på att den inte alltid är helt oproblematisk.

Grannsamverkan på sociala medier växer – men får kritik

svt.seGrannsamverkan är den enda brottsförebyggande metoden som har effekt på brottsligheten, enligt Stöldskyddsföreningen som är huvudman för Grannsamverkan i Sverige. Men på senare år har grannsamverkan också flyttat in på sociala medier och det är något som Stöldskyddsföreningen är skeptisk till.
10.16

Så här utföll svaren på frågan vi ställde här i livegranskningen. Uppseendeväckande att 30 procent uppger att de tidigare polisanmält vardagsbrott men nu slutat.  


10.49
GÖTEBORG: På väg hem till Mikael som fick sin motorcykel stulen men där tjuven glömt kvar plånboken på brottsplatsen. Detta blir intressant!
11.04
NORRKÖPING: Nu är artikeln om grannsamverkan färdig. Den handlar bland annat om de trygghetsappar som många företag marknadsför som en digital form av grannsamverkan.

Men på Stöldsskyddsföreningen, som är huvudman för Grannsamverkan, är man inte lika positiva.

- Appar och modern teknik kan absolut vara ett komplement. Men om man enbart kör med app och inte övriga delar i grannsamverkan är det osäkert om grannsamverkans effekter blir detsamma. Vi är mycket tveksamma, säger Pia Lindström, vice vd på Stöldskyddsföreningen.

Läs mer om det här i en artikel som publiceras snart.

/Tina
11.05
Vi fortsätter berätta om grannsamverkan. I bland annat Kalmar använder polisen en app som de skickar ut notiser till grannsamverkansgrupper

Kalmarpolisen kör egen trygghetsapp

svt.sePolisen i Kalmar har börjat använda sig av en trygghetsapp där de skickar ut pushnotiser till olika grannsamverkangrupper. Polisen centralt ställer sig inte bakom den här typen av appar och inte heller Stöldsskyddsföreningen, som är huvudman för Grannsamverkan, litar på apparnas säkerhet.
11.06
Och samma sak är det i Laholm!

Digital grannsamverkan hyllas av polis

svt.seGrannsamverkan har funnits länge, men på senare år har de digitala hjälpmedlen blivit fler. I Laholm är idag 1.300 hushåll anslutna till en app där användare kan skicka varningar om brott. Och även polisen använder appen.
11.08
MALMÖ: En person som heter Erik skriver till oss och berättar om sitt bilinbrott. Detta är hans historia:

"För några år sedan hade jag inbrott och stöldförsök i bilen. På golvet i bilen låg en flaska med receptbelagd hostmedicin. Personnumret var tyvärr bortrivet men det gick att se läkare, apotek och andra nummer. Jag ringde polisen och frågade vad jag skulle göra med flaskan eftersom det var ett tydligt spår. Jag uppmanades att inte röra flaskan, att stoppa den i en papperspåse och lämna in den på polisstationen. Jag skrev numret från polisanmälan på en papperspåse, stoppade flaskan i påsen och lämnade in den på polisstationen. Öppet mål tänkte jag. Några veckor senare ringde en polis som utredde inbrottet han frågade om flaskan och var den fanns nu. Jag sa att jag lämnat in den till polisen. Jaså sa han och bad om att få återkomma. Det gjorde han aldrig."
11.20

GÖTEBORG: Hos MIkael som fick sin motorcykel stulen berättar han för mig att MC:n var fastkedjad, men att tjuvarna troligtvis släpade bort MC:n.
11.21
FALUN: Nu ska polisen få hjälp med att utreda vardagsbrotten.

Åklagarmyndigheten förstärker polisen

svt.seÅklagarmyndigheten ska nu gå in och förstärka polisen i arbetet med mängdbrott. I fyra polisregioner ska nu åklagare gå in och leda förundersökningar.
11.25
GÖTEBORG: Mikael märker inte att motorcykeln är borta förrän han får samtal från personer som berättar att de hittat hans motorcykel.
11.25
ÖREBRO: Att vara minister med ansvar för polisen innebär ett fullspäckat schema. Har mejlat och ringt utan att få svar. Men så en ljusning. 11:15 läste pressekreteraren SMS:et till Ygeman så snart kanske vi har kontakt.
11.26
GÖTEBORG: Tjuvarna hade väckt några grannar när de försökt använda någon form av vinkelslip för att få bort låset på Mikaels motorcykel. Grannarna försökte hålla kvar tjuvarna, men de lyckades fly platsen.
11.17
Reporter Andreas Ericson i Örebro har jagat politiker i flera dagar. Här är vad de har att säga om hur de vill se till att fler brott klaras upp.
11.29
GÖTEBORG: Och det verkar som att motorcykeltjuvarna inte hade en speciellt lyckosam natt. För utanför, på Mikaels uppfart hittar hans fru en okänd plånbok. I plånboken finns ett ID-kort. Troligtvis tillhörde det motorcykeltjuven. Trots det la polisen ner ärendet, med motiveringen "Det är uppenbart att brottet inte går att utreda".

Det ska vi bli två om, tänker jag.
Jag ska se om jag kan få kontakt med killen som ägde plånboken efter lunch. Missa inte!
11.30
GÖTEBORG: Här visar Mikael upp sin motorcykel som stals, men som han sen fick tillbaka. Polisen fick "allt serverat på silverfat", säger han.
11.33
SUNDSVALL: Kommer ni ihåg fallet med de vandaliserade bilarna utanför Sundsvall? Nu kan en lösning vara på gång sedan polisen lovat granska fallet på nytt. Polisen har varit i kontakt med paret sedan SVT berättat deras i historia i veckan. 30 gånger har de fått sina bilar vandaliserade och spåren leder mot kvinnans ex..
11.52
Tillbaka på jobbet så ser datorn ut såhär...
11.29
– Vad har jag för alternativ? Det är inte lätt att komma tillrätta i tillvaron när du inte ens har ett eget boende, säger "Manne".

”Manne” lever på vardagsbrott

svt.se”Manne” i Karlskrona har nyss återfått friheten efter ännu ett fängelsestraff. För vilken gång i ordningen vet han inte. Som en av de livsstilskriminella i Blekinge har han vigt hela sitt vuxna liv åt brott och droger.
11.32
Upp till vart femte brott kan förebyggas genom grannsamverkan, enligt Stöldskyddsföreningen.

Grannsamverkan kan förebygga var femte stöld och inbrott

svt.seAtt hälsa på grannen i trappuppgången. Att hålla extra koll när man går ut och går med hunden. Det behöver inte vara svårare än så att öka tryggheten och minska risken för vardagsbrott kring bostaden. Det finns studier som visar att grannsamverkan har effekt. Och just nu pågår också en omfattande utvärdering för att ta reda på varför det är så.
11.34
Stöldskyddsföreningen rekommenderar inte de grannsamverkansappar som vi rapporterat om (nedan). – Det är svårt att värdera appens säkerhet. Det kan lätt urarta till att bli hets mot olika personer och folkgrupper, säger säger Pia Lindström, vice vd på Stöldskyddsföreningen.

Tveksamt med grannsamverkan via appar

svt.seDet finns forskning som visar att grannsamverkan fungerar. Nu rekommenderar många företag grannsamverkan via appar. Men Stöldskyddsföreningen (SSF), som är huvudman för Grannsamverkan, vill inte rekommendera det.
12.32
FALUN: Vardagsbrotten är mycket värre ur ett mänskligt perspektiv, en vattenskada går ju att fixa även om det blir dyrt, ett inbrott skapar ju en annan sorts otrygghet, säger Ola Berglund, skadechef på Dalarnas försäkringsbolag.

Ingen större sak för försäkringsbolaget

svt.seEn stor aktör i hanteringen av vardagsbrott, förutom då polisen, är försäkringsbolagen. Det är hit de drabbade vänder sig när man vill ha ersättning.
12.46
I ett bostadsområde i Karlstad är var fjärde person medlem i en Facebookgrupp som funkar som ett slags grannsamverkan.

Facebook-grupp mot stölder och bråk

svt.sePå Orrholmen i Karlstad har de boende tagit saken i egna händer för att komma till rätta med stölder och bråk. I en facebookgrupp delar de med sig av sina iakttagelser.
12.48
JÖNKÖPING: Fick ett sms från polisens presskommunikatör: ”Din fråga är vidarebefordrad till regionen via min chef. De har underlaget och dina kontaktuppgifter – så de hör av sig”. Alltså fortfarande oklart när jag får svar om bildelsstölderna.
11.37
– Då blev jag riktigt, riktigt vansinnig, för jag har gett dem personnummer, adresser och alltihopa. Och hur de kan lägga ner något så enkelt, det förstår jag inte, säger hon.

Taxichauffören Jenny tog leg på tjuven

svt.seJenny Alsin jobbar som taxi- och färdtjänstchaufför och blev bestulen under en av sina taxiturer i Värmland. Och trots att hon kunde identifiera flera av de misstänkta gärningsmännen, så lades förundersökningen ner.
– Då blev jag riktigt, riktigt vansinnig, för jag har gett dem personnummer, adresser och alltihopa. Och hur de kan lägga ner något så enkelt, det förstår jag inte, säger hon.
13.01

SVT Nyheter Jönköpings Philip Naskret har bland annat skrivit om bridgeklubben som själv spårade sina stulna lotter under den här satsningen. Här kan du följa honom och tipsa om nyheter. 



12.50
Goda nyheter! Ett av de fall reporter Rolf Lunneborg i Västernorrland har tagit upp kan vara på väg mot en lösning!

Fallet med vandaliserade bilarna kan bli löst

svt.seKommer ni ihåg fallet med de vandaliserade bilarna utanför Sundsvall? Nu kan en lösning vara på gång sedan polisen lovat granska fallet på nytt.
13.21
ÖREBRO: Då så, inrikesminister Anders Ygeman kommer att svara på våra frågor om vardagsbrott och vad politikerna kan göra för att polisen ska bli effektivare. Jag kommer under eftermiddagen att få besked om när han har tid.
13.25
– Det fanns alltså vittnen i form av kommunalråd och 30 andra personer på plats. Jag var själv vittne. Det fanns också poliser på plats, säger stadsdelsutvecklaren Thomas Lindqvist.

Utredningen lades ner trots 30 vittnen – ”Det känns för jävligt”

svt.seBåde kommunalråd och poliser blev vittne till ett allvarligt hot under ett möte i Norrköping. Polisen omhändertog en person direkt. Trots det lades utredningen ner. ”Det var märkligt. Man blir jävligt förbannad”, säger stadsdelsutvecklaren Thomas Lindqvist som blev vittne till hotet.
13.25
Blev av med en älskad cykel på Stenungsunds station. Polisanmälde. Fick till svar att det "är uppenbart att brottet inte går att utreda." Jag tänkte: Hur svårt kan det vara att ha civilbevakning på stationen en gång i veckan och fånga de som uppenbarligen klipper sönder lås och slänger in cyklarna i bilar? Cyklarna försvann hela tiden därifrån. Svaret jag fick verkade signalera att man gav cykeltjuvarna fritt fram.
13.30
GÖTEBORG: Senare i eftermiddag ska jag se om jag kan lyckas lösa ett brott åt en av er som hört av sig. Men först: Intervju med regionpolischefen om en stund!
13.42
– Man kan alltid hoppas på att ett projekt ska bli framgångsrikt. Men att nå en minskning av inbrotten med 35 procent är fantastiskt, fantastiskt, säger tryggshetsansvarige Patrik Runesson på Staffanstorps kommun.

DNA-märkning stoppade inbrottsvågen

svt.seBostadsinbrotten i Staffanstorps kommun har minskat med 35 procent, sedan invånarna började DNA-märka sina värdesaker.
13.55
MALMÖ: Hej! Nu har jag haft ett långt samtal med chefsåklagaren i Malmö. Han säger att åklagarkammaren är redo och vill ha in många fler utredda ärenden att hantera. Börjar skriva på den texten nu.
14.01
NORRKÖPING: Vad gör människor trygga och otrygga i ett bostadsområde?

Jag har pratat med en forskare i kriminologi om det. Han sa många väldigt intressanta saker. Till exempel att många tror att tryggheten främst påverkas av var vi bor. Men i själva verket påverkas den mer av vilka vi är.

Om man har problem, kanske är sjuk eller saknar arbete, så påverkar det tryggheten mer än var man bor någonstans.

Han gav också exempel på flera myter. Folk säger ofta "öppna fritidsgårdar" och "sätt upp övervakningskameror" när man frågar hur man ska öka tryggheten.

- Men det finns inte så mycket studier som stödjer det. Det har förmodligen en ganska marginell betydelse, säger Manne Gerell, forskare i kriminologi vid Malmö högskola.

Jag ska skriva en artikel om det här nu. Så ni kommer att kunna läsa mer om det här senare i dag eller i morgon.

Hör gärna av er till vardagsbrott@svt.se med tankar om vad man kan göra för att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Vad är du rädd för? Var känner du dig trygg och otrygg?

I morgon kommer också ett längre reportage där vi har pratat med olika människor om det här. Missa inte det!

/Tina
14.08
Det här är Cecilia, som jobbar på SVT i Göteborg. Hon har gått igenom alla tips och berättelser ni har skickat in. Klart hon är glad när det börjar få effekt!



14.13
– Det är jätteallvarligt. Först tänker jag på brottsoffren och deras situation, men det påverkar också förtroendet för polisen, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Polisförbundets larm – tar timmar att bara bilda patruller 

svt.seStora områden ska täckas med alldeles för få poliser. Polisförbundet säger att situationen är likadan över hela landet.
14.19
– Polisen i Litauen var helt fantastisk. En okänd kvinna från Sverige ringer men de ställde upp och hjälpte till, berättar Annika Berggren.

Hon fick tillbaka stöldgodset – efter egen utredning

svt.seNär polisen lade ned anmälan startade Annika Berggren en egen utredning. Ett år senare kunde familjen hämta hem de stulna motorcyklarna.
– Jag minns känslan av frustration när polisen sa att de inte kunde hjälpa till, säger Annika Berggren.
14.50
Jag pratade precis med Carina Persson, som är regionpolischef i Väst om era berättelser.

Hon känner med dem som drabbas av vardagsbrott. Samtidigt står hon upp för den hårda prioriteringen som polisen gör idag. Det kändes lite arrogant, med tanke på alla era berättelser om hur vardagsbrotten påverkat era liv långt efter händelserna.

Är säker på att Carina Persson inte menade att vara arrogant, men för mig blev det iallafall tydligt att vi troligtvis inte kommer att se några gigantiska skillnader den närmaste tiden, när det gäller hur bra polisen är på att klara upp vardagsbrott.

Hon sa dock också att resultaten här i region Väst verkar ha vänt uppåt under hösten 2016. Jag ska försöka förkovra mig i hur statistiken ser ut där.
15.10
FALUN: Jag tänkte jag skulle prata med en förundersökningsledare idag om hur dom jobbar. Men som vanligt så fastnade jag i andra saker som dök upp. Ska se om jag får tag i honom nu under eftermiddagen men än så länge är det inget svar. Annars gör jag ett nytt försök imorgon!
15.15
Egentligen är det något som staten borde bekosta, säger kommunalrådet Per Eriksson (S).

Kommunalrådet: Staten borde betala för ordningsvakter

svt.seNär polisen är borta... anställer kommunen ordningsvakter.
– Vi ser att vi kan göra det, men egentligen vill vi inte betala för det, säger Per Eriksson (S) kommunalråd i Bengtsfors.
16.14
JÖNKÖPING: Nu ringde polisens presskommunikatör tillbaka. Jag kommer troligtvis inte få prata med någon om stölderna av bildelar i dag. Alltså kommer den artikeln under morgondagen.
16.16
Så här gör du som drabbad för att få hjälp av Brottsofferjouren.

"Vi är vanliga människor som kan lyssna och stötta"

svt.seMånga som drabbas av brott söker hjälp hos Brottsofferjouren när polisens insatser inte räcker till. Hjälpen kan pågå länge, när offren mår dåligt över att brottet inte klaras upp.
16.42
– Vi vill ha så mycket ärenden så vi fyller kostymen, annars är risken vi får mindre resurser framöver, säger chefsåklagare Ola Sjöstrand.

Chefsåklagaren vill ha in mycket fler ärenden: ”Är redo”

svt.seTrots det hårda trycket från den grova brottsligheten i Malmö så skulle åklagarkammaren klara vardagsbrotten. Problemet är att det inte kommer in några ärenden, säger chefsåklagaren. 
17.03
Tack för att ni varit med oss under dagen!

I morgon kör vi avslutningen på veckans granskning av vardagsbrott. Bland annat har Sveriges inrikesminister Anders Ygeman lovat att svara på frågor om era historier. Vi hoppas också kunna ge lite glada exempel på när saker har löst sig till det bästa. Följ oss från klockan 08:00 på morgonen.
08.28
NORRKÖPING: God morgon! Vad kul att se att så många ställde frågor under chatten i går kväll.

Idag ska jag ringa upp fler av er som har hört av er till oss. Det finns väldigt många bra och intressanta berättelser och tips.

Vi kommer inte att hinna berätta om alla den här veckan. Men det finns inget som hindrar oss från att göra det veckorna som kommer...

Så fortsätt att skicka in era berättelser till vardagsbrott@svt.se.

Och stort stort tack för att ni hjälpt oss att rikta strålkastarna mot det här viktiga ämnet den här veckan.

/Tina
08.38
Hej på er! I dag skriver tidigare justitieminister Beatrice Ask (M) på SVT Opinion om hur hon vill se att vardagsbrotten ska prioriteras upp.

Debattartikel: ”Mängdbrotten måste prioriteras”

svt.se”Det är orimligt att en majoritet av de brott som anmäls inte får den uppmärksamhet av rättsvårdande myndigheter som medborgarna har rätt att förvänta sig i ett rättssamhälle”, skriver Beatrice Ask (M).
08.55
FALUN: God morgon! Idag hade jag tänkt prata med en förundersökningsledare men han fick lov att åka på ett möte så han hade inte tid, eventuellt hade han tid i eftermiddag. Vi får se om det blir något av med det.
08.58
JÖNKÖPING: God morgon! I dag ska jag slutligen få prata med polisen om bildelsstölderna. Jag ska bli uppringd efter klockan 10.
09.08
Inrikesminister Anders Ygeman säger nu på morgonen i Gomorron Sverige med anledning av vår granskning att han inte har någon förståelse för att utredningar där det finns vittnen eller filmer läggs ned.

Ygeman om vardagsbrotten: ”För dåligt”

svt.seAtt så många vardagsbrott, exempelvis bostadsinbrott, inte utreds av polisen är för dåligt, tycker inrikesminister Anders Ygeman. Han påpekar dock att brott som skadegörelse är mycket svåra för polisen att utreda.
09.13
– När man är ute på kvällarna blir man av med saker ibland. Det kan vara mobiler och märkesjackor, säger Oscar Källgren, som går på Bergaskolan i Limhamn, Malmö.

Hälften av niorna utsatta för brott

svt.seDet är vanligt att ungdomar utsätts för stölder av cyklar, mobiler, dyra kläder och andra värdesaker.
Var fjärde elev i årskurs nio uppger att de någongång har blivit bestulna.
09.31

NORRKÖPING: Nu ligger intervjun med kriminologen ute. Du hittar den här: www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/upplevd-trygghet-handlar-inte-om-var-du-bor-utan-hur-du-mar

Han säger mycket intressant, bland annat:

Tre saker som polisen borde satsa mer på för att förebygga brott och öka trygghet

1. Besöka bostadsrättsföreningar och hyresgästföreningar i utsatta områden

”Det kostar så lite resurser, men ger förhållandevis mycket. Om man kan satsa tusentals timmar på de här områdena så borde man kunna lägga tio timmar om året på att träffa grupper som vill det.”

2. Grannsamverkan

”Det är väldigt troligt att det också blir en starkare upplevd trygghet av grannsamverkan, för man får en större känsla av sammanhang. Och det krävs en väldigt liten insats av polisen så det är resurseffektivt.”

3. Satsa på de icke-kriminella

”Det är väldigt mycket fokus på de kriminella och stökiga i ett område. Men det är väldigt svårt att nå dem om man inte har lång erfarenhet av att jobba med dem. Det är bättre att fokusera på de övriga, eldsjälar som vill starta kaféer eller nattvandra. Att sponsra eller uppmuntra dem kostar så lite i resurser, men kan ge viss effekt.”
09.31
SUNDSVALL: Att inrätta kommunpoliser igen, kan det vara något? Kommunala poliser försvann på 60-talet men nu finns det förslag från moderaterna att införa kommunpoliser igen för att ta tag i den nära brottsligheten på gator och torg.
Och då pratar vi om en kår av kommunalt anställda poliser som jobbar parallellt med den vanliga polisen. Vi berättar mer under dagen.
09.33
NORRKÖPING: Hur ska man minska brottsligheten i ett område? Hur ska man öka tryggheten?

Det pratade jag med kriminologen Manne Gerell om igår. Han fick flera saker som jag inte riktigt tänkt på förut. Bland annat tycker han att det finns flera myter om det här. Alltså lösningar som man ofta slänger ur sig, typ "öppna fler fritidsgårdar", men vad säger forskningen egentligen?

Lite provocerande kanske... Vad tycker du? Har du något bra exempel på hur man har lyckats minska brottsligheten och ökat tryggheten i ett bostadsområde? Mejla oss på vardagsbrott@svt.se.

Tre myter om vad som minskar brottslighet och ökar trygghet:

1. Föräldrar måste ta ansvar för sina barn

”I teorin låter det som en bra idé, men i praktiken är det inte så lätt. Det finns inte så mycket forskning som visar hur man ska få föräldrar att ta mer ansvar.”

2. Öppna fler fritidsgårdar

”Det är långt ifrån säkert att man når framgång för att man öppnar en fritidsgård. Det kan vara bra, men det är inte troligt att det får så stora effekter.”

3. Sätt upp övervakningskameror

”Det har förmodligen ganska marginell betydelse för tryggheten och det hjälper inte heller till att förebygga de flesta typer av brott. Det är lite överskattat i debatten.”

Läs mer om vad forskningen säger om det här på www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/upplevd-trygghet-handlar-inte-om-var-du-bor-utan-hur-du-mar
09.47
Annsofie undrar vem som ska lösa djurbrott. Här ovan finns polisen svar:

Vem ska lösa djurbrott som djurplågeri och djurmord om inte polisen har tid?
Behövs nån ny organisation inom polisen för dett? Eller nån omorganisation?
Som det ser ut idag så sköter ju inte polisen sitt uppdrag om att hantera brott MOt djur, eftersom anmälningar läggs ned samma dag och pga lågt straffvärde o därmed låg prio.

Om inte polisen sköter det uppdraget och utreder o klarar upp större del av djurbrotten då är något stort fel inom polisens organistion och i deras uppdrag och prioriteringar. Även straffskalan måste höjas från lagstiftarnas sida.

Vart kan man klaga om polisen inte sköter sitt uppdrag här då?
Tack för svar

www.svt.se
09.39

Polisexperten: ”Djurplågeri har låg prioritet”

svt.seFörundersökningsledaren Henrik Blusi berättar att anmälningar om djurplågeri har bottenprioritering hos polisen. Men i regel ska polisen gå vidare med djurplågeriärenden om misstanke om gärningsman föreligger.
– Finns det spår, då kommer vi hantera det, säger Henrik Blusi.
09.45
ÖREBRO: En fin vårdag i Örebro och jag har suttit på möte fram tills nu. Tänkte gå igenom några fler av de reaktioner och berättelser som ni skickat in. Jag tänkte framför allt se om det finns några bra exempel där polisen eller någon annan faktiskt löst brott.
09.16
– Jag var helt enkelt trött på det. Jag sökte själv behandling och i samma veva träffade jag min sambo Jenny. Det blev vändningen, säger Mats Tjäder

Kärleken räddade yrkeskriminelle Mats

svt.seI nästan tjugo år levde han med missbruk och kriminalitet – som en av länets värsta yrkesförbrytare. Men Mats Tjäder, 41, lyckades förändra livet. Tack vare en stöttande familj, hjälp från socialen och inte minst: den stora kärleken.
09.50
JÖNKÖPING: Kommer gå igenom de berättelser vi fått från er i Jönköpings län och försöka svara er under dagen. Även om vi inte går vidare med era tips den här veckan tar vi dem med oss och kommer kanske göra något på dem framöver.
Ett stort tack till alla som tipsat! Och fortsätt med det. Skicka din berättelse till vardagsbrott@svt.se
10.20
Hej.

Vi har i höstas blivit utsatta för skadegörelse på vår fordon framför vår hus utav en granne som anses vara mentalt instabil.
Han använde sig utav järnrör och yxa. Halva bilen har blivit förstörd och skadorna enligt försäkringsbolaget beräknas till över 100 kkr.
Det förekom även hot mot min fru under tiden då skadegörelsen skedde, han har till och med gått efter förbipasserande med yxan i handen och mot polisen (som inte uppfattade det som en hotfull situation)?

Nu har förundersökningen tydligen lagts ner, utan att vi har fått veta något om det och vi får inte ens något papper på det trotts att vi frågar efter den flertal gånger.
Misstänker att absolut ingenting har gjorts och får hela tiden en känsla av att polisen försvarar honom eller att de helt enkelt skyller ifrån sig för att slippa göra jobbet.
Det finns ju klara bevis på vem, var och hur. Borde inte vi få någon rätt i vår sak att kräva honom på skadestånd?
Allt vi har kunnat göra från vår sida har vi försökt göra så gott vi kan, men ingen tar hänsyn till våra krav, hur vi känner, i vilken miljö vår barn får växa upp nu, hur mycket det har kostat oss m.m.

Mannen släpptes från psyket ca 3 veckor efter det och där bor han nu.
Hej Lukas! Det låter som en jobbig situation ni haft. Jag känner igen maktlösheten ni känner från många andra vi haft kontakt med den här veckan.
Här kommer några tips:
1. Ring polisen på 114 14, tryck 0 på knappval, och säg sedan "Växeln" i den automatiska röststyrningen. I Växeln ber du att få prata med registrator i den polisregion brottet utreddes. Be sedan registratorn att skicka dig alla handlingar i ditt ärende. Hon behöver få ditt personnummer eller ärendenummer för att kunna hjälpa dig. Då får du dina handlingar och kan se vad polisen gjort och inte gjort.
2. Fundera på om du vill begära överprövning av polisens nedläggningsbeslut. Då tvingar du polisen att lämna över ärendet till en åklagare som får ta ett nytt beslut i ärendet. Det är till din handläggare som du anmäler att du vill ha beslutet överprövat.
10.22
MALMÖ: Många av er har under veckan frågat varför polisen inte lägger ut bilder på misstänkta brottslingar för att få allmänhetens hjälp. Faktum är att det görs, men i väldigt liten omfattning. Jag har pratat med polismästaren i Malmö som säger att möjligheten borde kunna användas oftare. Artikel kommer inom någon timme.
10.25
Luleåbon Anna Waara har fått vänja sig vid att bli påhoppad av män på gatan

Hon anmälde 15 brott – inget ledde till åtal

svt.seLuleåbon Anna Waara har upprepade gånger blivit påhoppad och utsatt för hot på grund av att hon är muslim. Men ingen av hennes polisanmälningar har lett till åtal.
10.26
Lyssnat på polisens förklaringar att brott läggs ner på grund av att det tar polisen för mycket resurser i förhållande till straffskalan, och att man då lägger ner det som bara genererar bötesbrott. Detta är så horribelt! Om det tar för mycket resurs, så är det polisen som måste fundera över hur man kan effektivisera sina processer, inte prioritera bort ärenden! Har polisen verkligen ett mandat att säga att ärenden som genererar böter inte är relevanta? Att även skylla på morden i tex Stockholm och Malmö är lika irrelevant. Då borde alla andra städer ha bättre procent för uppklarade brott vilket man inte har! Detta är inte tillräckligt bra och journalisterna bör pressa på än mer - varför effektiviserar man inte processerna istället för att lägga ner ärenden med tillräckliga bevis?
Hej Christina! Ja, många ställer sig samma frågor som du. Hur menar du när du skriver att polisen borde effektivisera processerna? Har du något exempel eller förslag vi kan nämna här?
10.37
GÖTEBORG: Igår träffade jag ju Mikael från Göteborg, som fick sin motorcykel stulen, men kvar på brottsplatsen fanns en kvarglömd plånbok, som troligtvis tillhörde tjuven. Och nu har jag hittat en bild på ID-kortet som fanns i plånboken. Vi ska se om det går att komma vidare i det här fallet, som polisen valde att lägga ner.
10.43
ÖREBRO: Blev precis uppringd av en man som tidigare i veckan skulle skicka över kopia på en polisanmälan. Han hade mejlat men brevet kom inte fram. Fick veta nu att jag har en namne här på SVT som jobbar som dekorsnickare.
10.49
– Det enda vi hade i somras var ett avsågat lås vid en grind, berättar Mats Klockljung som är polisens kontaktperson för grannsamverkan i byn.

Inbrotten avtog – när byborna tog tag i saken

svt.seGrannsamverkan ger lägre brottslighet visar forskning. Vi har besökt ett par byar där inbrottsvågen försvann sedan byborna började grannsamverkan. 
10.55
GÖTEBORG: Har inte hittat något telefonnummer till killen på ID-kortet som glömdes kvar på brottsplatsen där Mikaels motorcykel stals. Men enligt tingsrätten är personen på ID-kortet tidigare dömd för flera mopedstölder.
10.55
– Jag tror att de flesta brottsoffer förstår att de sakerna måste prioriteras före bötesbrott, säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving om skjutningarna i Malmö och Stockholm.

Polischefen om vardagsbrotten: ”Bötesbrott är mindre värda”

svt.seStällföreträdande rikspolischef Mats Löfving är besviken över polisens låga uppklarningsfrekvens av vardagsbrott, men förklarar att det beror på en prioriteringsfråga.
– Bötesbrott är mindre värda än väldigt allvarliga brott som förskyller långa fängelsestraff, säger Löfving i torsdagens Aktuellt..
10.59
FALUN: Sitter och försöker sammanfatta veckan lite och slås över hur mycket som blivit gjort. Men kanske ännu mer över hur mycket mer det finns att göra. Själv sitter jag med ett flertal tips som jag kommer jobba vidare på under kommande veckor. Har ni fler tips så fortsätt mejla!
11.05
JÖNKÖPING: Nu har jag pratat med Peter Lundström på polisens nationella operativa avdelning om bildelsstölderna. Han säger att det skett en "kraftig ökning" av den här typen av stölder under förra året. Börjar skriva på en artikel strax.
11.08
NORRKÖPING: Jag läser igenom flera av de berättelser som har kommit in till oss. Det finns många häpnadsväckande berättelser att gå vidare med även efter den här veckan. Det finns många som jag vill prata mer med. Jag har mejlat till flera som inte har skrivit sitt telefonnummer och frågat om jag får ringa upp. Nu tänkte jag försöka få tag i ett par som fick inbrott i radhuset i Mjölby.
11.01
- Det har nog aldrig varit så bra som nu, säger Solveig Svanberg, enhetschef på Göteborgs stads stödcentrum för brottsoffer om den nya polisorganisationen.

Göteborgs stad hyllar polisomorganisationen

svt.sePolisens omorganisation har fått kritik från en rad olika håll. Men Göteborgs stads stödcentrum för brottsoffer hyllar den.
– Polisen i Göteborg har ett större fokus på brottsoffer idag, säger Solveig Svanberg, enhetschef.
11.24
GÖTEBORG: MOTORCYKELSTÖLDEN:  I en gammal förundersökning har jag nu hittat inte bara ett utan TVÅ telefonnummer. De ska tillhöra mannen på ID-kortet jag skrev om tidigare. ID-kortet hittades på brottsplatsen efter att Mikael från Göteborg fått sin motorcykel stulen. Hoppas att någon svarar på telefonnumren.
11.03
- Majoriteten av dem som bor i utsatta områden känner sig faktiskt trygga, säger kriminologen Manne Gerell.

Upplevd trygghet handlar inte om var du bor – utan hur du mår

svt.seÄr du trygg eller otrygg? Det handlar inte så mycket om var du bor, enligt forskningen. Utan om hur du mår. ”Majoriteten av dem som bor i utsatta områden känner sig faktiskt trygga”, säger kriminologen Manne Gerell
11.43
FALUN: Ikväll ska jag vara med och sammanfatta veckan i SVT Nyheter Dalarnas sändning. Är det något du vill jag tar upp då? Hör av dig!
11.49
När man vet att man inte får någon hjälp av polisen, får man själv avväpna en tjuv, inkapacitera tjuven för att förhindra att inbrottet fortsätter och ta tillbaka det stulna? Vilket straff får man om man stoppar tjuven? Lägger polisen ner även en sådan utredning?
Eller ska man bara sitta och titta på och kanske bjuda tjuven på en kopp kaffe? Man sparar ju in lite på samtalskostnaden genom att inte ringa det meningslösa samtalet till polisen.
Olle, här kan du läsa om din rätt att skydda dig:
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/langtgaende-ratt-att-skydda-sig-sjalv-och-egendom
11.06
– Den största internationella studien visar att grannsamverkan minskar vardagsbrottsligheten med ungefär en femtedel. Sedan har vi exempel i Sverige där man prövat grannsamverkan i flerfamiljshus och där det tagit bort en tredjedel av brotten, säger Erika Sallander, utredare på BRÅ.

Grannsamverkan förebygger var femte vardagsbrott

svt.seGrannsamverkan kan minska en rad av de så kallade vardagsbrotten. I kommunerna Lindesberg, Nora och Ljusnarsberg har antalet områden med just grannsamverkan vuxit rejält.
11.57
Småbrott utvecklas till stora, därför måste även vardagsbrott lagföras. Har inte svenska polisen hört talas om New Yorks policy att införa nolltolerans. Vad jag har hört var det lyckosamt och framgångsrikt. Varför inte lära av goda exempel?
11.13
Helen Johansson har drabbats hårt av inbrott. Vid ett tillfälle satte någon eld på bostaden, och allt i den förstördes.

”Det var hela mitt liv som försvann”

svt.seHelen Johansson drabbades av två inbrott i sin bostad på kort tid. Vid andra tillfället tände tjuven eller tjuvarna eld på hemmet som brandskadades svårt, men förundersökningen lades ner kort därefter.
12.15
Kjell Carlsson: Enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, berodde framgångarna med att få ner brottsligheten i New York bland annat på att de lokala polischeferna fick ett stort ansvar för brottsutvecklingen i ett område och klarade av att följa upp, återkoppla och sätta mål inom det lokala polisarbetet.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det är svårt att jämföra statistiken över uppklarade brott mellan länder. Enligt forskare jag pratat med beror det på att olika länder redovisar uppklarade brott olika. Brottsförebyggande rådet rekommenderar heller inte att göra sådana jämförelser mellan länder.
/Philip, reporter
12.18
NORRKÖPING: Har pratat med Ann-Christine som är ordförande i en kattklubb. De har gång på gång haft inbrott i lokalen som ligger i Linköping.

I början var det ordentliga ungdomar som tog sig in genom en källardörr. "De kokade kaffe och diskade efter sig." Men sedan blev det allt grövre. Sönderslagna fönster och dörrar, silvertejp på väggarna och fimpmärken i soffan.

Polisen hittade narkotikarester, gamla kondomer, handskar och annat. Och efter ett av inbrotten fick man också DNA.

"Men vi fick bara ett papper där det stod att utredningen är nedlagd för att personen är minderårig. Han var 14 år", säger Ann-Christine.

Hon säger att hon förstår att det här inte har högsta prioritet hot polisen. Det handlar ju inte om några stora ekonomiska värden. "Men för oss, och många andra föreningar och hyresgäster som får sina vindsförråd länsade gång på gång, så är det här ändå ett stort problem."

"Det får en att känna sig väldigt maktlös. Och man inser att polisen står rätt handfallna i såna här fall."
12.26
MALMÖ: Fler bilder på misstänkta brottslingar borde kunna läggas ut på internet säger polismästaren i Malmö

Polismästaren vill att fler bilder läggs ut 

svt.sePolisen har redan idag möjligheten att lägga ut bildmaterial på misstänkta gärningsmän. Men möjligheten används väldigt sällan. 
12.29
MALMÖ: Samma ämne. SVT i Småland gjorde för några veckor sedan ett reportage där en privatperson lade ut bilder på misstänkt snattare på sociala medier

Tröttnade på polisen – hängde ut snattare på sociala medier

svt.seButiksägaren Roger Johnsson i Vimmerby har flera gånger blivit utsatt för snatteri. Till sist valde han i ren frustration att publicera en bild på gärningsmannen på sociala medier. Något som har väckt starka reaktioner.
11.15
– Han sprang iväg med två motorsågar men kom ju inte så långt, säger Olof Olsson, som var med och stoppade tjuven.

Granne upptäckte inbrottet – tjuv kunde gripas

svt.seEn uppmärksam granne la märke till att dörrarna till ladan som finns i närheten stod öppna. Samtidigt la han märke till en person som vistades i området. Tack vare att grannen upptäckt detta kunde en misstänkt inbrottstjuv gripas.
12.41
MALMÖ: Hej alla! Efter en vecka är det dags för denna reportern att logga ut. Ett stort tack till alla människor som hört av sig och berättat sin historia. Utan er hade detta inte gått att genomföra. Fortsätt följa mina kollegor resten av dagen. TACK!
11.16
- Här i Knivsta är det många inbrottstjuvar som bara svänger av från E4 och vi behöver hjälpas åt för att stoppa det.

Grannar går ihop för att stoppa tjuvar

svt.seAtt starta Grannsamverkan är ett sätt att förebygga bostadsinbrott. Och statistiken visar att det fungerar.
13.02
JÖNKÖPING: Inte hunnit skriva klart artikeln om bildelsstölderna än. Det kommer saker emellan.
13.03
GÖTEBORG: Jag som under veckan suttit och läst alla tips förmedlat dem till rätt plats i Sverige känner mig helt torktumlad. Vilka historier ni därute varit med om! Vad många ni är som lider över ouppklarade brott och som inte har blivit lyssnade på tidigare. Tack för att ni är modiga och delar med er! Vi har över 500 berättelser nu.
13.10

JÖNKÖPING: Slutspurten i livegranskningen nu. Kollar igenom berättelserna ni skickat in och flera av er uppvisar en stor uppfinningsrikedom när det kommer till att samla in bevis och i vissa fall även själva lösa de brott ni blivit utsatta för.

13.12

Vardagsbrott landet runt

SVT NyheterSVT Nyheter livegranskar vardagsbrott – se inslagen på kartan
13.22
GÖTEBORG: Jag filmade nyss ett väldigt intressant samtal som reporter-Fouad hade, hoppas han avslöjar mer om det snart...
13.54
ÖREBRO: Sitter och försöker summerar veckan i ett inslag till sändningen i Orebro nu ikväll. Det är så manga intressanta saker som kommit fram att det är svårt att veta vad jag ska ta med. Vad tycker du? Resultatet ser ni 18:30 .
13.54
– Jag anser att en kommunal polis skulle kunna göra mycket för att stävja den vardagsbrottslighet som polismyndigheten uppenbart inte hinner med att hantera, säger Jörgen Berglund (M) som är oppositionsråd i Sundsvall.

Moderatförslag: Dags att återinföra kommunala poliser

svt.seSverige hade kommunal polis fram till 1965 och nu dammas tankegångarna på kommunalt anställda poliser av på nytt i kampen mot vardagsbrottsligheten.
13.59
FALUN: Just nu sitter jag och förbereder mig på att bli intervjuad av kvällens programledare, Bengterik Busk. Klockan 18:30 är jag gäst i SVT Nyheter Dalarnas sändning.
14.10
14.10
Polisen ska utreda fler vardagsbrott. @Ygeman . Nu väntar vi på resurser och fler poliser. Vi har prioriterat hårt under lång tid. #svpol
14.23
SUNDSVALL: Vi närmar oss målsnöret för livegranskning. Massor av berättelser har kommit in men det finns absolut plats för mer. Vi hoppas kunna följa upp framöver.
Vi vet att polisen återupptagit granskningen av fall som tidigare lagts ner och kommer givetvis att följa vad som händer. Lita på det!
14.32
NORRKÖPING: Attackerad av maskerad man med yxa - utredningen lades ner

Jag har nyss pratat med Daniel som berättar en helt sanslös berättelse.

Daniel och hans gravida sambo hade stannat på macken på E4 mellan Norrköping och Linköping för att tanka. Det var tidigt på morgonen och de var själva på macken. Då kör en bil in och ställer sig på tvären framför dem.

- Det kliver ut en maskerad man med yxa, går fram till vår bil och drämmer yxan rätt i backspegeln. Vi hade ju gjort första ultraljudet precis dagen innan, sett första hjärtljuden och allt. Min första tanke var: Hur ska jag skydda min sambo?

Den här historien är betydligt längre, och jag ska berätta mer senare, men Daniel lyckas till slut backa undan och kör iväg. De ringer polisen - som griper de den maskerade mannen med yxan och hans kompis som hade en machete.

Polisen har alltså gripit de båda personerna och de borde också ha en övervakningsfilm från macken.

Solklart fall? Nej tydligen inte. För efter ett tag får de hem ett brev från åklagaren: "Ärendet nedlagt. Kunde inte identifiera passageraren."

- Det är ju helt sinnessjukt. De grep ju personerna. Vi kunde ju identifiera dem, säger Daniel.

Jag måste ta reda på mer om det här.
14.36
Så här ser fördelningen ut av de nästan 500 brott vi fått in.
08.52
På torsdagskvällen chattade polisens experter om vardagsbrotten. Här kan du läsa alla frågorna och svaren!

Polisen svarade på tittarnas frågor om vardagsbrott

svt.seHär är de som chattade:
Jan Olsson – jobbar med bedrägerier
Mats Hjelmgren – jobbar med att utveckla polisens utredningsprocesser
Tomas Granlund – Förundersökningsledare
14.49
Här hittar du alla 117 artiklar vi skrivit denna vecka - hittills.
14.49
GÖTEBORG: MOTORCYKELSTÖLDEN: Jag har jagat på flera spår kring motorcykelstölden i Göteborg, där ärendet lades ner trots att motorcykeltjuven troligtvis lämnat efter sig en plånbok, med ID-kort! Försöker ta reda på exakt vad polisen faktiskt gjorde i ärendet. Eftersom de fick in ID-kortet så förväntar jag mig att de iaf hörde av sig till personen.
14.54
Nu sitter alla vi som ägnat denna vecka åt Vardagsbrott och försöker avsluta. Har ni synpunkter eller önskemål? Skriv till oss här eller mejla vardagsbrott@svt.se
15.01
Fouad Youcefi skulle nog kunna få hjälp att hitta mc-tjuven på nolltid om id-kortet inte var pixlat.
Tack för omtanken! Men det vore oetiskt att publicera namn och bild på en person som inte är dömd för ett brott. Men du har nog rätt i att det vore lättare att få tag på honom om vi spred bilden. Men jag ska nog lösa det iallafall!
15.10
Så här många av er har eller har inte lämnat in bevis till polisen.
15.11
NORRBOTTEN: – Vi var helnöjda med polisens insats, men det är väldigt integritetskränkande och det känns otryggt att vi haft främmande människor i huset som stulit av oss. Sonen sov med en fiskeklubba under kudden i ett halvår, så för honom var det jobbigare än för oss, säger Lotta Åman.

Tjuvarna gömde vigselring i ketchupflaska

svt.seArvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman (S) är en av de som drabbats av ett vardagsbrott, men inbrottsligan åkte fast samma dag och ett viktigt bevis var hennes mans vigselring som tjuvarna gömt i en ketchupflaska.
15.22
All kärlek till er som följt oss och delat med er!
15.24
NORRKÖPING: Nu börjar det bli dags att avrunda den här veckan.

Stort stort tack alla ni som har skickat in berättelser, frågor och tips - och ni som har följt oss under den här veckan.

Utan er - ingen granskning.

Vi kommer fortsätta att följa upp tips och berättelser som ni har skickat in. Ni hittar dem bland artiklarna om "SVT granskar vardagsbrotten".

Där kommer ni så småningom att kunna läsa mer om både kattföreningens kraschade källarförråd och om den maskerade machete-mannen på macken.

Tack!

/Tina Enström, reporter SVT Nyheter Öst
15.44

Hon anmälde 15 brott – inget ledde till åtal

svt.seLuleåbon Anna Waara har upprepade gånger blivit påhoppad och utsatt för hot på grund av att hon är muslim. Men ingen av hennes polisanmälningar har lett till åtal.
15.46
Avslutar veckan med en inspelning inför kvällens sändning i Dalarna. Tusen tack för alla tips och all respons under veckan!
15.47
De här staplarna visar att detta verkligen varit hela Sveriges livegranskning. Låt oss hoppas att någon av er som ej uppgett län bor på Gotland, för annars saknar vi medverkan därifrån.
15.58
Tack alla för att ni har delat med er av alla berättelser de senaste dagarna. Förutom de inslag och artiklar vi producerat de senaste dagarna kommer vi att fortsätta bevakningen.
16.00
Stort tack alla som deltagit i denna livegranskning, nu tänker jag gå på AW. Ta det försiktigt där ute!
16.02
GÖTEBORG: Stort tack till alla er som följt oss under den här veckan. Nu fortsätter jag att granska fler ämnen. Ni är välkomna att tipsa mig på fouad.youcefi@svt.se Trevlig helg!
16.04
SUNDSVALL: Tack för den här veckan. Tack för alla historier och berättelser. Fortsätt berätta och tipsa.
17.23
 JÖNKÖPING: Ett stort tack till alla som hört av sig och vågat berätta! Fortsätt höra av er.