Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Hur minns du Gösta Ekman?

I dag begravs Gösta Ekman. Här kan du dela med dig av en minneshälsning till den folkkäre skådespelaren.

SVT rapporterade · Hur minns du Gösta Ekman

13.16
Jag minns speciellt honom från Jönssonligan. Fantastisk i den rollen. Verkligen sorgligt att han lämnat oss!
13.17
Älskar Lena Nyman, Hasse Alfredsson, Tage Danielsson, Gösta Ekman. Vad de gjort för den smarta humorn är ovärderligt. R.I.P. Gösta.
13.18
Så tråkigt. Han har funnits med i hela mitt liv, en så bra skådespelare. Minns ju honom speciellt från Jönssonligan.
13.21
Vilken fantastisk människa! Papphammar var ju komik på högsta nivå! Men även i rollen som Martin Beck briljerade Gösta. Vila i frid!
13.21
Det kommer att bli oherhört tomt . Han gav oss så många goda skratt , han var en otrolig skådespelare .

Kommer att sakna Gösta Ekman ????????
13.21
Så sorgligt, han kunde ha haft många år kvar. Att angöra en brygga är den film jag minns bäst men även hans lågmälda sätt och vad ha sa i en intervju kring att han skulle föreläsa på någon skådespelarutbildning, minns ej vilken. Han sa då att han skulle tala om vad som gjorde att något blev riktigt "skrattretande". Det tycker jag var typiskt Gösta Ekman.
13.22
Han var superb i rollen som "Papphammar", samt de övriga roller han gestalat, ingen nämd och ingen glömd. Vila i frid .
13.23
Vila i frid Sickan. Jag saknar dig redan.
13.29
Komikern Henrik Schyffert twittrar om Gösta Ekmans bortgång:


13.30
Han fortsätter: 

13.30
Henrik Schyffert delar också en bild på honom själv tillsammans med Gösta Ekman:

13.31
Nä, så sorgligt.
Tycker fortfarande att han var den bästa Beck!
13.31
Han va bäst.....
13.31
Alla barndomens skratt med pappa, när vi tittade på Släpp fångarne loss, Fröken Fleggmans mustascher, Äppelkriget, Morrhår och ärtor, Mannen som slutade röka. Skratten finns kvar, men saknaden känns redan stor.
13.31
Glömmer aldrig repliken "Jag har en plan". Nu har han inga planer längre. R.I.P. Gösta 'Sickan'!
13.31
Jag kommer aldrig att glömma Gösta Ekmans fantastiska insats i Mannen som slutade röka - Tage Danielssons underbara film. Vila i frid.
13.31
Komediserien "En fot i graven" med Gösta Ekman och Lena Söderblom från 2001. Avsnittet i väntrummet hos läkaren är så bra! Dags att lägga in den på Öppet arkiv!
13.32
Vi kommer aldrig att glömma dig, Sickan! Fem filmer med citat och brilliant skådespeleri tillsammans med de också underbara karaktärerna Harry, Vanheden och Wall Enberg. Filmerna med Jönssonligan har varit en stor del av vår uppväxt och de underbara citaten lever vidare. Sådan glädje finns inte i svensk film längre. "Självklart"
13.32
Sorgesamt! Vilken scennärvaro! Han intog scenen!
13.32
När han inte kunde bestämma om han skulle köpa AB eller Expressen Hahaha
13.32
Gösta har för mig varit som en kontinuitet av kvalitetsskådespeleri genom min uppväxt. Har Gösta varit med i en film så har jag tagit det som en indikation om att filmen är bra. Jag har svårt att jämföra andra m honom som känns unik.
13.33
Var helt underbar som sickan i Jönssonligan.
13.38
Så sorgligt, hörde om Gösta Ekmans bortgång på radion i bilen, trodde jag hörde fel. Inte han också tänkte jag och blev påmind om att åren går så fort. Tack Gösta för alla vansinniga skratt du givit oss med dina sketcher och filmer.
En av Sveriges absolut roligaste människa är borta och han lämnar ett stort tomrum efter sig.
13.38
Säger bara Papphammar, och sketchen med skateboarden. Så genialisk
13.38
"Det är fan klart det är en släkting, men till VEM ???"

Sov gott, Gösta ????

13.39
Regissören och författaren Suzanne Osten skriver på Twitter:

13.41

Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman kommenterar Gösta Ekmans bortgång på Twitter:

13.41
Han fortsätter: 

13.42
Sorgligt besked. En betydelsefull kulturell del av min barndom försvinner. Varje jul tittar jag på Jönssonligan-filmerna och kommer att fortsätta med det så länge jag kan. Charles Ingvar Jönsson, the one and only, för alltid. Mannen med en plan. Vila i frid Gösta.
13.42
Allt han gjorde tillsammans med Hasse och Tage, fantastiskt!
En sorgens dag.
13.42
Han hade en busglimt i ögonen som gjorde honom ung.
13.42
En mästare har gått bort. Han kunde med synbart enkla medel göra en scen till ett komiskt mästarverk både i revyer och i filmer. Glömmer inte bort kulpåsen eller Papphammar
13.43
Mumlan, Papphammar, Beck, Sportaffären, Morrhår och Ärtor, Sickan osv. Han var så speciell, rösten, humorn och allvaret. ❤
13.44
En av de största ????
13.45
Komikern och programledaren William Spetz hyllar Gösta Ekman på Twitter:

13.46
En mycket folkkär skådespelare och konstnär har lämnat oss. Sverige är i sorg.
13.47
Gösta Ekman, exceptionellt nyansrik, var stor - även när det rörde sig om små format. Saknad.
13.52
"-Här kommer det en tjockis Nisse"
"-Åååh vad feeet du är"
Vila i frid Gösta, världen blir inte lika rolig utan dig.
13.52
Gösta var en konstnär där han själv var pensel och palett. Han kunde som ingen annan fånga det som gjorde oss som människor mänskliga. Kommer sakna...
13.52
Tack Käre Gösta! Så otroligt många glädjestunder och skratt Du har givit oss under åren som gått.
13.52
Gösta har betytt mycket för mig, då han var Hasse och Tages paradskådespelare som var med i så gott som alla deras filmer och revyer. De flesta tänker nog på Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson när Ekman nämns. Och det gör jag med. Men jag tänker också på Fängelsedirektörn från Släpp Fångarne Loss, Pitt-numret och Mahatma Ekman från Gula Hund, extrem-centerpartisten från Glaset i Örat, Endumen från Dunderklumpen, Sten Wall från Äppelkriget, säpo-chefen i SOPOR, Pablo Picasso från Picassos Äventyr så klart och många fler som jag inte får plats med här.
Tack för alla skratt, Gösta. Vila i frid.
14.15
Ett sannerligen dåligt aprilskämt...
Tyvärr inte. En av Sveriges främsta komiker och skådespelare.
In i minsta detalj!
14.15
Glöm inte Gösta Ekmans fina tolkning av Strindbergs Gustav III, i SVT i början av 70-talet.
14.15
Nu får du ha dina lysande planer i himlen. Sov så gott! ❤️
14.15
Tack!!
14.15
För mig fanns det alltid ett skimmer av glans och stort kunnande runt Gösta, han behärskade allt från barnprogram till stor dramatik, han var unik, en större skådespelare än Gösta finns det få av.
14.16
Tack för allt genom åren.
14.16
Vila i frid❤️
14.19
Före detta vänsterpartiledaren Lars Ohly hyllar Gösta Ekman på Twitter:

14.21
Artisten Patrik Isaksson skriver på Twitter om sina minnen av Gösta Ekman:

14.21
Tack för allt, Gösta Ekman. Du var en viktig del av min barndom med framförallt Sickan och dina roller i Hasse och Tages filmer i åtanke. Jag och min syster tittade om och om på de där filmerna. Flera scener kunde vi utantill och många repliker citerar vi till även idag. Massa glada fina minnen, tack!
14.25
Min största idol har gått ur tiden. Tack för alla skratt Gösta. Tack för din varma humor - Ingen kunde få mig att skratta som du.
14.25
Väldigt sorgligt! Jag minns Gösta från alla uppsättningar med Hasse och Tage, från Mannen som slutade röka, Papphammar, Jönssonfilmerna. Han gjorde livet lite roligare. Hans minne lever vidare.
14.25
En storartad skådespelarkarriär!
Vila i frid, Gösta Ekman
14.27
han va bäst helt enkelt
14.27
Har ljusa minnen från Gösta Ekman......papphammar,...fröken fleggmans mustach....och många fina filmer......vila i frid. .Gösta
14.27
Jag minns honom givetvis för alla hans fantastiska komiska roller. Vi är t.ex. ett gäng som såg Fröken Fleggmans Mustasch otaliga ggr på ett slitet VHS-band på 80-talet. Till slut kunde vi i princip alla repliker utantill och kan dom än. Sen minns jag Strindbergsserien En dåres försvarstal. Från 70-talet väl? Jag och en kompis satt som klistrade fast vi inte begrep allt. Stort Tack Gösta Ekman!
14.29
Före detta S-ledaren Håkan Juholt skriver på Facebook om hur Gösta Ekman syresatt våra hjärtan i mer än 50 år:
När Sverige och hela världen mer än någonsin behöver Gösta Ekmans humanism, humor och intellekt lämnar han oss ensamma med alla minnen, med final på 1 april, alla skämtens dag. Gösta har alltid funnits där. Han är en del av vårt blodomlopp, i mer än 50 år har han syresatt våra hjärtan. Vi alla, hela landet står i evig tacksamhetsskuld till den främste av de främsta. Jag är evigt tacksam att Grotesco förde oss samman. Tack för alla skratten och alla sanningar. Nu blir det "Ägget är löst" med Göstas liv i sjön. ❤️
Timeline Photos
av Håkan Juholt via Facebook

14.32
Sorgligt! Uppvuxen med honom och som född 1982 så var han var den största bland svenska skådespelare. Så bra komiker och lyckades alltid träffa det svenska folket gillar. En oerhört begåvad skådespelare.
14.32
Jag växte upp med Gösta Ekmans humor, hans djupt mänskliga fumligheter och fantastiska begåvning. Gösta var dock mer än bara komiker, hans insatser i Sjöwall-Wahlö-filmatiseringarna innehöll pärlor av fint spelat vemod och medmänsklighet, som inte fått lika mycket uppmärksamhet. Tack för allt, Gösta.
14.43
Idag möts vi av det dystra beskedet att skådespelaren Gösta Ekman gått ur tiden.
Förutom att han var namne med min pappa (och därmed även mig), var han min absoluta favoritskådespelare.
Lättsam men ändå med stark pondus och skådespelarstolthet.
I sin övertygande roll som Sickan i Jönssonligan, fick han hela Sverige att kikna av skratt.
Tack Gösta!
14.43
Från det jag såg Jönssonligan som barn på 80-talet har jag beundrat Gösta Ekman som skådespelare, han är enligt mig en av de största inom svensk film och hans karaktärer förblir odödliga.
14.44
Jag minns honom framför allt som Sickan i filmerna med jönssonligan, men också i samarbetet med Hasse och Tage, filmer som Skenbart och Morrhår och ärtor, Herr och fru Papphammar, barnprogrammet Mumlan och komediserien En fot i graven. Även om Gösta Ekman gjorde mycket dramatik också så minns jag honom helst som komiker.
14.45
Tror att de flesta av oss ibland vaknar upp och tänker, - Jag har en plan.
14.47
Det började med magister flykt o andra barnprogram som dunderklumpen och sedan när jag blev lite större så såg jag allt m Hasse o Tage o jönssonligan o morrhår o ärtor. Sedan blev det ju polisfilmer o dessutom böcker om honom. Jag älskade hans röst, kunde lyssna på intervjuer för att jag kände lugn o glädje av att höra honom. Han har varit med hela livet så känner mig riktigt ledsen. Är glad att jag gick fram o tog honom i hand på stan för ca 2 år sedan o tacka för allt fantastiskt jag fått av honom. Det blir ett tomrum utan Gösta ????
14.52
En kondoleanshälsning till Marie-Louise Ekman, Gösta Ekmans lika begåvade konstnärshustru.
14.52
Härliga barnprogrammet Mumlan där Gösta spelade mot Lena Söderblom låg ett tag ute på SVT Öppet Arkiv. Jag såg serien som barn på 70-talet och tillsammans med mina egna ungar för ett par år sedan. Det skulle vara fint om SVT kunde lägga ut den serien igen. Tack Gösta för allt det roliga och vemodiga!
14.52
Med både humor och allvar har denna underbara skådespelare alltid funnits på både film , teater och och tv. R.I.P.
14.52
En av våra tiders största skådespelare. Du kommer alltid vara Martin Beck och Sickan för mej. Sverige får aldrig en så bra skådespelare som du. Sov gott
15.08
En vandring i solen. Vila i frid. ❣️
15.08
Tack för att du fanns och fortfarande finns i mitt minne.????
15.08
Gösta betyder oerhört mycket för mig. Växte upp med hans filmer. Idag är det en sorgens dag. Han var ju altid bra i allt han gjorde. Mannen som slutade röka, En vandring i solen och Picassos äventyr är nog mina favoritfilmer.
15.08
jag minns hans röst i " Farbrorn som inte vill va stor "
Härligt program för barn och vuxna.
jag känner sorg trots att jag inte känner honom
15.15
R.I.P ...och tack för allt. Tänker just nu på farbrorn som inte ville vara stor.
15.16
Jag minns honom från saltsjöbanan när han datade Fatima på -60 talet, jag jobbade som konduktör då.
15.16
En av de riktig stora inom humor och allvar. Glömmer aldrig hans roll i "En vandring i solen".
15.16
Tack, Gösta Ekman för alla goda skratt men även allvaret i din långa karriär! Vilken rikedom vi har haft under alla år, och så mycket dagens unga har gått miste om! Hoppas SVT kommer att reprisera mycket!
Detta är en sorgens dag för hans familj, många goda tankar till er. Gösta Ekman vi minns dig med glädje!
15.16

Din förmåga att gestalta olika roller har alltid varit genialiska.Jag kommer aldrig att glömma dig
15.16
en mycket stor sorg.han var ju allt inom homor och även inom seriös drama,han var långt före alla andra inom allt, som sago berättare,m,m,m,en stor skådespelare har gått ur tiden. tänker och ger en tanke till dom nära och dom kära.ha de gott.
15.17
Minns honom mest för hans roller i Jönssonligan och Beck. Jättebra skådis.
15.19
nu är det läge för svt att visa hans toppfilm en vandring i solen
15.21
Moderatledaren Anna Kinberg Batra twittrar en hyllning till Gösta Ekman och kondoleanser till hans familj. Samtidigt delar hon också ett klipp där Gösta Ekman som Papphammar visar vädret i Sverige. 

15.21
mycket tråkigt för oss alla i sverige
15.22
Från barnprogram till Papphammar, Jönssonligan, Beck och Gula Hund. Sorg, allvar och skratt.
Sy ytterst ironiskt att denna dag den 1 april så ska en av humorns lysande stjärnor lämna oss.
15.22
Jag vill tacka Gösta för all fantastisk kultur han skapat genom åren och alla underbara skratt. Du var rolig, duktig och som det verkar en härlig människa. Du kommer vara saknad, kära Gösta.
15.22
Återutsänd "En dåres försvarstal" från 1976. TV-teatern som bäst med Gösta Ekman i huvudrollen, byggd på Stindbergs bok och regisserad av Kjell Grede. Vilket gäng och vilken kortserie!
15.22
En underbar skådespelare och allround artist Suverän i allt han gjorde Kommer att saknas både som artist och en röst i det svenska kulturlivet
15.42
Med mycket humor, skicklig suverän skådespelare, Kommer att saknas av många, mina tankar går idag till hela Göstas familj...
15.42
Tack Göta Ekman "Sickan ". För du va just Sickan för mig.
Tack alla underbara filmer/föreställningar/glädje ect.
När Bergman gick bort kände jag inte alls som nu.
Du tillsammans med Allan Edwall va dem största i Sveriges historia.
Tack för denna tid. Vila i fred.
15.42
Tack för din konstnärliga gärning, du kommer att fattas oss.

"För vi gjorde en måne av silver
och en underbar krona av guld
och ett drama med rytande lejon
och ett tåg för effektens skull.
De' ä' mera än låtsas och leka
för du kan vara alldeles viss
om att riktiga rosor är bleka
mot en handmålad rosenkuliss."
(Mumintrollen, Skådespelet, slutsång 1969.Tove Jansson)
15.42
Har aldrig skrattar så mycket som åt scenen i ärtor och morrhår med gardinen och gardinstången. Jag kiknade av skratt.
Mer humor än det han gjorde som skådespelare kan det inte bli. Vila i frid.
15.42
Gösta Ekman var en fantastisk skådis kunde komedi och drama. Såg honom med Hasse och Tage samt Lena Nyman på Göta Lejon annandag påsk -82 i Fröken Fleggmans mustach och på Oskars i Hotelligaren -86 och flera filmer./ knut
15.42
Jag har alltid beundrat honom
varför måste han ryckas ifrån oss?

15.43
Komikern Özz Nûjen twittrar sin hyllning till kollegan:

15.51
Gösta Ekman Du hade en plan i jönsson ligan. Nu är du borta. Kanske en plan någon annanstans. Du var unik fantatisk helt underbar skådespelare den bäste.
Du spelade i morötter och ärtor .
Du kunde vara allvar rolig och fick publiken att skratta av glädje. Tack för att du fanns jag glömmer dig inte.
Sov i ro tänker på Gösta Ekmans familj i denna sorgliga stund.
15.51
Tack för allt du gav oss! Vila i frid
15.51
Den absolut största komikern i detta land! Tack för alla skratt.
15.53
Serietecknaren Nina Hemmingson twittrar hyllning till Gösta Ekman:

15.54
Tack för allt roligt du underhållit oss med genom tiderna! Hasse-Tage tiden, Jönssonligan, Papphammar o mkt annat! Underfundig humor som knappt finns numera! ❤
16.29
Äj nu är jag ledsen, Gösta Ekman du var så bra, seriöst rolig, seriöst allvarlig. Hej då.
12.26
Stor saknad när nu Gösta går vidare. Mina tankar går till de närmsta. Vila i frid
12.47
En riktigt cool katt
13.37
Vila i frid!
13.37
Mångsidigh, dramatisk, glädjespridare, oförglömlig..! Tack Gösta för allt vi har fått uppleva genom dig och ditt livsarbete.
13.37
Du är en av de få riktigt genuina❣️
13.37
Du kunde gott varit kvar ett tag till.

13.37
Minns han som Papphamnar. Rolig och en underbar person
Vila i frid
13.37
Tack för allt roligt du har gett oss och tack för alla filmerna roliga som spännande. Vila i ro nu Gösta Ekman.
13.37
En av de bästa, Papphammar är ju oförglömligt. Precis som Gösta Ekman själv
13.42
vila i frid❤️ Tack för att du har roat oss med Jönssonligan, Papphammar med mera.
13.55
Minns Mahatma Ekman och ännu mer expediten i sportaffären om säljer kulor till Lena Nyman - modern kulturhistoria. Jag har lånat mycket av det ekmanska kroppsspråket till min karaktär som sjukhusclown.
15.15
För ett antal år sedan satt jag med ett glas på en uteservering vid Café Opera, och bordet bredvid flankerades av herr Ekman, och tror ni inte att han snubblade så där karaktäristiskt när han så småningom skulle gå. Ha ha. Oförglömligt!
15.15
Från när jag var liten på -70 talet och såg honom på TV. Till alla filmer han var med i. Gösta Ekman var alltid så otroligt bra på allt han gjorde.
15.15
En fantastiskt rolig skådespelare tack för alla skratt vila i frid
16.03
Fantastiska Gösta Ekman ????tack för allt roligt som du gett oss genom alla decennier. Jönsson ligan har vi sett fram och baklänges när sonen var liten. Vila i frid ????????