Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

USA genomförde missilattack mot Syrien

Amerikanska militären genomförde natten mot fredag en attack mot en flygbas i Syrien. 59 kryssningsrobotar, av typen Tomahawk, avfyrades på order av Donald Trump. 

    SVT rapporterade · LIVE: USA:s missilattack mot Syrien


    Detta vet vi:

    • USA har genomfört en omfattande missilattack mot en flygbas i provinsen Homs, i Syrien, som svar på kemgasattacken i tisdags. Flygbasen ska ha blivit helt förstörd. Det finns också obekräftade uppgifter om att flygplanen ska ha evakuerats före attacken.
      Uppgifterna om dödssiffror går isär. Den syriska oppositionen rapporterar om att minst fyra syriska soldater, inklusive en officer, dödats. Syriska regeringskällor rapporterar om att tre soldater dödats, men även två civila i en närbelägen by, sju personer ska enligt dessa uppgifter också ha skadats. Syriska armén uppger sju döda och nio skadade. Syrisk statskontrollerad media uppger att nio civila, varav fyra barn, har dödats. Inga ryssar ska finns bland offren, enligt ryska källor.
    • Rysslands president Vladimir Putin anser att attackerna är en aggression mot en suverän FN-stat och att bryter mot internationell rätt. Ryssland kräver ett omedelbart sammankallande av FN:s säkerhetsråd. Ryssland säger att attacken skadar relationen till USA.  
    • Storbritannien, Israel, Saudiarabien, Frankrike, Polen, Turkiet, Japan, Förenade arabemiraten och Jordanien ger sitt stöd till USA. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger sig ha förståelse för de ansträngningar som gjorts i syfte att hindra fler kemvapenattacker.
    • Statsminister Stefan Löfven säger till Aftonbladet att nattens raketattack kan innebära en vändning i Syrienkonflikten. Han vill att FN ska agera. 
    Den syriska presidentadministrationen kallar USA:s missilattack för en ”vårdslös” och ”oansvarig aggression” – en handling man menar USA utfört sedan landet naivt dragits in i konflikten genom en propagandakampanj. 
Vidare säger man att den syriska regeringen efter attacken är mer beslutsam än någonsin att bekämpa terrorism i landet.
    05.52
    God morgon och välkommen till denna direktrapportering med anledning av att USA i natt har genomfört en omfattande missilattack mot Syrien.
    05.53
    Vid klockan 02.40 i natt avfyrades totalt 59 kryssningsrobotar, av typen Tomahawk, mot en flygbas i närheten av staden Homs.
    06.01
    USA:s president Donald Trump har uttalat sig om attacken som enligt USA kommer efter den giftgasattack man håller den syriska Assad-regimen som ansvarig för.

    06.01
    – Det är av intresse för USA:s nationella säkerhet att förhindra spridning och användning av kemiska vapen, sade Trump i ett uttalande i natt.

    06.03

    06.05
    Här är en karta över flygfältet Shayrat som attackerades av USA i natt. Foto: AFP PHOTO / US Department of Defense
    06.06

    06.06

    06.07
    Vita husets presstalesperson Sean Spicer uttalade sig på twitter nyligen. Citerade Donald Trumps uttalande.

    06.13
    Rebellgruppernas koalitionsgrupp i Syrien välkomnar beskedet att USA i natt alltså har attackerat Syrien.
    06.15
    Det har nu gått några timmar sedan Trump bekräftade att attacken ägt rum, och att den riktats mot en flygbas i Homs-regionen. Detta efter den giftgasattack, som genomfördes i tisdags, och vilken bland annat USA håller Assad-regimen ansvarig för.

    06.17
    I natt adresserade Trump ”civiliserade nationer” att det nu är upp till dem att gå med USA i arbetet med att:

    – Avsluta slakten och blodsutgjutelsen i Syrien.

    06.19
    SVT Nyheter har sökt utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven för kommentarer. De har i nuläget inte kommenterat nattens attack från USA.
    06.21
    Hur reagerar Ryssland?
    Vi inväntar fortfarande reaktioner från officiellt håll från Ryssland.
    06.23
    En anonym källa inom USA:s försvar säger till Reuters att det handlar om en enda attack, och att det inte finns planer på upptrappning.
    06.28
    JUST NU: Enligt guvenören i Homs har nattens attack orsakat dödsfall, enligt AFP. Det är emellertid oklart hur många det rör sig om.
    06.29
    I tidigare uttalanden tidigt på morgonen har samme guvenör, Talal Barazi, uttalat att det mest rör sig om materiella skador.
    06.29
    Guvenören säger att USA:s attack tjänar "väpnade terroristgrupper" och IS.

    – Syriens ledning och syrisk politik kommer inte att förändras. Den här attacken var inte den första och jag tror inte att det blir den sista, säger han i en telefonintervju med statlig tv.

    (TT)
    06.49

    Israel ger sitt stöd till attacken. Landets premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Trump ”både i ord och handling ... skickat ett starkt och tydligt budskap... att användandetav kemiska vapen inte kommer att tolereras”, enligt AP.
    06.53
    Ordföranden i försvarsutskottet i ryska parlamentets överhus Viktor Ozerov säger i ett uttalande att USA:s flygattack kan underminera ansträngningar i kampen mot terrorism i Syrien, enligt Reuters.
    – Den här (attacken) kan ses som en aggressionshandling från USA gentemot en FN-nation, säger Viktor Ozerov och tillägger att Ryssland nu brådskande tänker sammankalla FN:s säkerhetsråd.
    06.58
    Även Saudiarabien ger ”sitt fulla stöd” för attacken, enligt Reuters.
    06.58
    Vet man varifrån USA skickade sina missiler mot Homs?
    Enligt USA har man riktat missilerna mot det flygfält utanför Homs som den kemgasattack som dödade minst 80 personer, kom ifrån.
    07.02
    Australiens premiärminister Malcolm Turnbull säger att den australiska regeringen "starkt stöder det snabba och rättfärdigade svaret från USA" att avfyra missiler mot en syrisk flygbas, rapporterar AP.
    07.04
    Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) säger att flygbasen ska ha blivit ”nästan helt förstörd” i USA:s missilattack. Fortfarande finns inga vidare uppgifter om döda eller skadade, utöver guvernören i Holms uttalande om att attacken inte inneburit några ”stora mänskliga förluster”.
    07.05
    Australiens Turnbull fortsätter: Attacken mot Syrien var ett proportionerligt, beräknat och riktat svar som sänder en stark signal till Assad-regimen. Men vi är inte i krig med Assad-regimen och USA har gjort det klart att de inte tänker störta den syriska regeringen.
    07.08
    Storbritanniens regering ställer sig också bakom USA och säger i ett uttalande att missilangreppen är ett ”rättmätigt svar på den barbariska kemvapenattacken”.
    07.10
    Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) säger nu att minst fyra syriska soldater, inkluderat en officer, ska ha dödats i attackerna, enligt Reuters.
    07.11
    USA:s utrikesminister är dock öppen för att al-Assad ska lämna presidentposten. I en presskonferens under torsdagskvällen sade han: – Vi ser inte att al-Assad har en roll i Syrien i framtiden. Vi vill se att al-Assad lämnar sin post. Det krävs en gemensam aktion för detta, säger Tillerson och fortsatte:
    – Vi diskuterar ett lämpligt svar på kemgasattacken.
    07.28
    JUST NU: CNN rapporterar att Ryssland kallar den amerikanska missilattacken mot Syrien en "aggressionsattack mot en FN-medlem" och hotar att avsluta det militära samarbetet med USA.
    07.35
    Australiska ABC News har gjort en jämförelse mellan flera amerikanska presidenter hur snabbt de har gått in och bombat i olika länder och hur länge de innan dess varnat. De konstaterar att Trumps svar kom snabbare än Obamas och Ronald Reagans och utan förvarning:

    How does Donald Trump's attack on Syria compare to other US presidents?

    ABC NewsHow does Donald Trump's attack on Syria compare to interventions from previous US presidents?
    07.40
    Konstantin Kosachev, rysk diplomat och politiker i överhuset, säger att antiterroristsamarbetet mellan USA och Ryssland nu ”lagts ner innan det ens påbörjats”. Vidare säger han att medan ”ryska kryssningsmissiler slår mot terrorister, träffar amerikanska missiler syriska regeringsstyrkor som leder slaget mot terroristerna”, enligt AP.
    07.43
    Guvernören i Holms säger nu till arabisk tv att USA:s attack orsakat civila offer i en by i närheten av flygbasen.
    07.45
    Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault säger att framtiden inte ligger för Assad, att amerikanerna börjar förtydliga sin position och att attacken är en ”varning” till en ”kriminell regim”. Han tillägger att ryssar och iranier nu måste förstå att det är poänglöst att stödja Assad och att han inte önskar konfrontera dem, enligt Reuters.
    07.49
    Hillary Clinton verkar tycka att hennes motståndare Donald Trump har gjort rätt i att anfalla det syriska flygfältet. I går sa hon att USA skulle ha varit mer villiga att konfrontera Syrien innan Ryssland blev involverade i det syriska inbördeskriget. - Assads flygvapen är orsaken till den största delen av de civila dödsfallen vi sett under åren och som vi sett nu de senaste dagarna (kemgasattacken i tisdags reds anm). Jag tycker verkligen att vi skulle och ska slå ut flygfälten och förhindra Assad från att bomba oskyldiga människor och släppa ut saringas på dem, säger den före detta utrikesministern och presidentkandidaten till ABC News.
    07.50
    Syriska armén ska ha evakuerat merparten av flygplanen från flygbasen före attacken, rapporterar Reuters.
    07.54
    Ryssland går ut i ännu ett uttalande och säger att Putin anser att attackerna på den syriska flygbasen är en aggression mot en suverän FN-stat och att de bryter mot internationell rätt, enligt Reuters.
    07.55
    Ryska regeringen säger också att USA:s missilattack är ett försök att "distrahera världen från de många civila dödsfallen i Irak".
    07.58
    Ryssland säger också att syriska armén inte har kemiska vapen.
    08.02
    Den syriska armén hann alltså evakuera de flesta av deras stridsflyg från flygbasen som USA bombade. Uppgifterna kommer från libanesiska tv-kanalen al-Mayadeen.
    08.06
    Frankrikes utrikesministrer Jean-Marc Ayrault säger att Frankrike blev informerat av USA innan missilattacken mot Syrien. Ayrault säger till France Info att Ryssland och Iran måste förstå att stötta Assad är meningslöst men att Frankrike inte vill konfrontera de två länderna.
    08.09
    Homs guvernör Talal Barazi säger att sju personer skadades i attacken. Han sa tidigare att missilerna föll över flygbasen i över en timme, rapporterar AP.
    08.11
    Polens regering säger att USA är en garant för världsfred och tillägger att det finns tider då man måste reagera, enligt Reuters.
    08.13
    Ryska regeringen säger att USA:s attack mot Syrien skapar ett allvarligt hinder mot att skapa ett internationellt samarbete för att besegra IS.
    08.16
    Vad säger det amerikanska folket just nu om det här?
    Vi har fått in kritiska röster från LA. Se klippet här: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/kritska-roster-mot-trumps-bombning
    08.17
    Turkiet sluter upp bakom USA. Turkiets vice premiärminister Numan Kurtulmus säger att han ser positivt på USA:s attack, att det internationella samfundet måste hålla fortsatt stånd mot Assads regim och att den syriska regeringen måste straffas fullt ut på den internationella arenan. Han tillägger att han hoppas på att USA:s operationer i Syrien ska bidra till fred och att processen måste accelereras, enligt Reuters.
    08.18
    Rysk nyhetsmedia uppger att inga ryssar skadats i attacken. 
    08.21
    Carl Fridh Kleberg, frilansjournalist i Moskva säger att Rysslands möjligheter att svara på USA:s attack i Syrien är små. - Ryssland kan sammankalla FN:s säkerhetsråd, komma med arga uttalanden och skarpa fördömanden eller symbolhandlingar som att trappa upp sin militära närvaro, men mycket mer än så kommer nog inte att ske. Syriska regeringen har redan ett stort militärt övertag tack vare Ryssland i konflikten och det finns ett motstånd i Ryssland att göra än mer.
    08.27
    Enligt en syrisk flygbasanställd, som citeras av den ryska nyhetsbyrån RIA, ska flygbasen ha blivit helt förstörd. Alla flygplan ska också ha förstörts – en uppgift som motsäger tidigare information om att flygplanen ska ha flyttats av den syriska militären före angreppet. 
    08.31
    BBC:s utrikeskorrespondent Riam Dalati har talat med en invånare i Homs vars kusin befinner sig vid det attackerade flygfältet. Han säger att det är totalförstört. Flygbasen var väldigt stort och användes för att tjäna alla frontlinjer. Flygplanen är borta, enligt vittnet. 
    08.32
    BBC:s utrikeskorrespondent rapporterar också om att det är många ambulanser och skadade vid flygfältet: 
    08.43
    Syriens informationsminister säger att attacken var ”begränsad” och ”väntad” och att man inte förväntar sig en militär eskalering, enligt RIA, som citeras av Reuters.
    08.51
    Känner du dig ouppdaterad om Syrienkriget och upptakten till varför USA i dag attackerar ett syriskt flygfält? Här får du bakgrunden:

    Bakgrund: Varför attackerar USA Syrien?

    svt.seEfter sex år av krig i Syrien har USA nu avfyrat kryssningsrobotar mot mål i Syrien. Flera personer uppges ha dött. Det var natten mot fredagen som amerikanska militären genomförde attacken som är ett svar på giftgasattacken i veckan.
    08.53
    Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon säger att man inte ser de amerikanska angreppet som starten på en ny militär kampanj, men att man också måste betänka och noga vara uppmärksam på eventuella svar från Rysslands sida. Fallon tillägger att USA:s angrepp var mycket noga utfört, för att inte skada rysk militär. 
    08.54
    BBC:s utrikeskorrespondent skriver på Twitter om en syrisk soldat på flygfältet som vaknade av den amerikanska attacken. - Vi låg och sov och vaknade upp i terror av den första missilen, skriver soldaten på Facebook. 
    08.56
    BBC:s Riam Dalati som har kontakt med människor på plats säger att sex personer rapporteras döda och att det kan röra sig om färre än 20 skadade. 
    08.56
    Enligt Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon ska den brittiska regeringen ha informerats om angreppet, men man ska inte ha blivit tillfrågade att delta. Fallon tillägger att han inte ser någon framtid för ett fortsatt Assad-styre i Syrien, enligt Reuters.
    09.01
    Ledare för de syriska rebellerna går nu ut och ber om en gemensam internationell flygattack mot alla syriska flygbaser, enligt den arabiska tv-kanalen Al-Hadath.
    09.05
    "Jim" kl 06.58 frågade VARIFRÅN missilerna avfyrades, det skulle jag också vilja veta.
    Robotarna avfyrades från två av amerikanska flottans jagare i östra Medelhavet, USS Porter och USS Ross.
    09.09
    Japans premiärminister Shinzo Abe uttalar sitt stöd för attacken.
    – Japan stödjer den amerikanska regeringens beslutsamhet att förhindra spridningen och användandet av kemiska vapen. Många oskyldiga människor föll offer för kemattackerna. Det internationella samfundet chockerades över den tragedi som drabbade många unga barn, säger han, enligt Reuters.
    09.12
    Den syriska armén säger i ett uttalande att USA har genomfört en ”påtaglig aggression” mot en av landets fyra flygbaser. Angreppet ska ha inneburit sex människors död, att flera skadats och stora materiella förluster, enligt Reuters.
    09.13
    Här kan du se när Donald Trump meddelar beslutet att attackera det syriska flygfältet. Du kan också läsa hela hans uttalandet (på engelska).

    Här lämnar Trump beskedet – har genomfört attack mot Syrien

    svt.seKlockan var ungefär 02.40, natten mot fredag, när USA:s militär avfyrade 59 så kallade Tomahawk-robotar mot Syrien. Detta som ett svarsanfall mot den giftgasattack i tisdags som man menar att Syrien bär skulden för. Under natten bekräftade USA:s president Donald Trump att attacken ägt rum.
    09.14
    Företrädare för Syriens armé säger att USA:s ”aggression” underminerar arméns antiterroristoperationer i landet. Man att man kommer att besvara attacken med att fortsätta ”krossa terrorism” och återställa ”freden och säkerheten i hela Syrien”, enligt Reuters.
    09.25
    Syriska armén säger att attacken gör USA till en partner till Islamiska staten, Nusrafronten och andra ”terroristorganisationer”, enligt Reuters. 
    09.26
    Ryska utrikesparlamentet uppger att USA:s flygattack mot Syrien inte kommer att påverka den amerikanska utrikesministern Rex Tillersons kommande besök i Moskva, uppger ryska nyhetsbyrån Interfax.
    09.33
    En talesperson för Turkiets regering säger att USA:s attack utgör en mycket positiv respons och att oskadliggörandet av syriska flygbaser är ett viktigt steg för att försäkra sig om att syriska attacker inte passerar obesvarade. Vidare vill den turkiska regeringen se flygförbudszoner i Syrien, detta för att förhindra fler massakrer (som giftgasattacken), enligt Reuters.
    09.35
    USA har sagt att nattens flygattack mot Syrien är ett direkt svar på den kemgasattack som dödade många civila som syriska armén ska ha utfört tidigare i veckan. Här kan du läsa med om den:

    Många civila dödsoffer i giftgasattack i Syrien

    svt.seOmkring 70 personer ska ha kvävts till döds efter en flygräd med giftgas i syriska Idlibprovinsen. Vittnesuppgifter tyder på att det rör sig om ett nervgasliknande ämne, möjligtvis sarin.
    – Man får kramper, andningssvårigheter och slembildning, säger Britt Karlsson på Totalförsvarets forskningsinstitut.
    09.36
    Rysslands utrikesdepartement säger att USA:s attack är en styrkeuppvisning mot ett land som bekämpar terrorism och att attacken förvärrar redan existerande problem. Ryssland kommer att avsluta gällande avtal med USA om militär flygsäkerhet i Syrien, och efterlyser ett krismöte i FN:s säkerhetsråd.
    09.37
    Här är vittnesmål från de skadade i kemgasattacken. Ett vittne beskriver attacken "det var som döden utan blod". - Vissa av dem hade öppna ögon och var alldeles blåa i ansiktet, vissa hade fradga i munnen.

    Vittnesmålet från syriska staden: ”Det var som döden utan blod”

    svt.seMånga civila har dödats i en giftgasattack i Khan Skeikhun, i Syrien. SVT Nyheter har pratat med en hjälparbetare på plats som vittnar om hur människor hittats döda i sina hem, utan skador.
    – Det såg ut som att de legat och sovit och sedan bara fortsatt att sova.
    09.38
    Rysslands utrikesdepartement menar också att det är uppenbart att den amerikanska attacken mot flygbasen planerades innan kemvapenattacken i tisdags, enligt Reuters.
    09.41
    Kina säger att det nu är bråttom att förhindra en försämring av läget i Syrien. Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, uppmanar alla parter att hålla sig till rådande politiska överenskommelser, enligt Reuters.

    Kina fördömer också användandet av kemiska vapen "av alla länder, under alla omständigheter".
    Kina uppmanar också till att undvika "ytterligare försämringar" i Syrien.
    Kinas president Xi Jinping är just nu på besök i USA för att träffa Donald Trump, rapporterar TT.
    09.44
    Här ses när USA avfyrar missilerna. Foto: TT
    09.45
    Sveriges utrikesminister Margot Wallström uttalar sig nu. 

–  Kemvapenattacken mot civila i Syrien är avskyvärd. Under svensk ledning, tillsammans med nio andra länder i säkerhetsrådet, försökte vi i natt nå enighet kring en resolution om en seriös undersökning av detta illdåd för att ansvariga ska kunna ställas till svars. Vi beklagar att det inte gick att nå enighet bland de permanenta medlemmarna. Vi är redo att fortsätta arbetet.

 Hon menar att det oklart hur attacken ska tolkas i den långsiktigt politiska kontexten.

– Det är oklart om robotangreppet i natt är ny amerikansk politik. Det är viktigt att det finns en folkrättslig grund för agerande. Nattens robotangrepp reser också frågor kring hur detta kan vara förenligt med folkrätten. Frågan måste därför tillbaka till säkerhetsrådet, som måste ta ansvar för att nå en hållbar politisk lösning. Det finns redan för mycket vapenmakt i Syrien. Det är hög tid att det syriska folket får bestämma över sin framtid.
    Läs mer om Wallströms uttalande här: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/wallstrom-1
    09.51
    Ryssland bryter alltså sitt militära samarbete med USA genom att man avslutar det avtal man har med USA om flygsäkerhet, efter att USA attackerat en flygbas i Syrien. Ryska utrikesdepartementet säger att det är "uppenbart att USA förberedde attacken redan innan den påstådda kemgasattacken i syriska Idlib".
    09.57
     Centerledaren Annie Lööf försvarar USA:s attack.  
    09.58
    Det avtal som Ryssland nu säger upp med USA handlar om att amerikansk och rysk militär informerar varandra innan de genomför flyg- och robotbeskjutning. Detta för att undvika att skada varandras styrkor. USA har sedan 2014 bombat terrorgruppen IS i Syrien och även ryskt flyg är aktivt i Syrien.
    10.01
    Pentagon har släppt rörliga bilder på när missilerna avfyras. 
    10.05
    Turkiets utrikesminister säger att Assad måste avsättas från makten i Syrien och att tillfällig övergångsregering bör träda in i hans ställe. Utrikesministern tillägger att Turkiets regering, i likhet med Storbritannien, informerats i förväg om USA:s attack.
    10.10
    Just nu pågår samtal mellan världen ledare. Frankrikes president Francois Hollande har varit i kontakt med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Hollande säger att Frankrike efterlyst ett sådant svar som USA nu givit, redan 2013 efter en tidigare kemvapenattack i Syrien.

    Turkiets utrikesminister säger sig ha varit i kontakt med Frankrikes och Tysklands motsvarigheter, däremot har han inte lyckats etablera kontakt med Ryssland och USA, enligt Reuters.
    10.12
    Rysk tv visar nu bilder över vad som ska vara den attackerade flygbasen. Bilderna visar kratrar efter missilerna, men landningsbanan ska vara ”nästan helt oförstörd”. Enligt rysk tv ska nio flygplan ha förstörts, enligt Reuters.
    10.14
    Flygfoto över flygbasen Shayrat från 2016, alltså innan attacken.
    10.17
    Enligt ett ögonvittne som ABC News har talat med ska syriska armén ha evakuerat både personal och material från flygbasen innan attacken skedde. USA hade informerat Ryssland om attacken i förväg. Källor till The Guardian säger att amerikansk underrättelsetjänst tror att rysk personal fanns på plats på flygbasen när saringas lastades på det flygplan som bombade Idlib - där över 80 civila dödades i en kemgasattack. Den kemgasattacken är anledningen till USA nu bombat flygbasen i Syrien. USA har ännu inte kommit fram till i fall de ryssar som fanns på flygbasen visste om kemgasplanerna.
    10.25
    Är det bara ett mål som har blivit attackerat?
    Ja, vad vi vet just nu är det flygbasen al-Shayrat utanför Homs som attackerats. USA tror att det är från den basen som kemgasattacken i Idlib utgick ifrån.
    10.29
    Homs governör Talal Barazi ger uttryck för en hård kritik mot USA:s missilattack och säger till BBC:s radioprogram Today att han "inte är överraskad över att USA och Israel stöttar terrorism".
    10.30
    Turkiets utrikesminister säger att så kallade säkra zoner i Syrien nu är viktigare än någonsin, enligt Reuters.
    10.48
    I morse livesände vi i över fem timmar om USA:s attack mot Syrien. Här kan du se den i efterhand i SVT Play.

    SVT Nyheter: Extrasändningar - USA har skickat missiler mot Syrien

    SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
    10.50
    Carl Bildt förutspår "tumult mellan stormakterna USA och Ryssland" efter USA:s attack mot det syriska flygfältet, vilket ryssarna är starkt kritiska mot.

    Bildt om missilattacken: ”Kraftig men begränsad reaktion”

    svt.seFöre detta utrikesminister Carl Bildt (M) säger att den amerikanska missilattacken mot Syrien är en tydlig och kraftig reaktion på en situation som är annorlunda än den som den förra amerikanska presidenten, Barack Obama, stod inför. – Det kan bli tumult mellan stormakterna, säger han.
    10.54
    Statsminister Stefan Löfven säger till Aftonbladet att nattens raketattack kan innebära en vändning i Syrienkonflikten. Han vill att FN ska agera. – Det är världssamfundets uppgift att hitta en lösning - då har supermakterna en väldigt stor betydelse, säger Löfven till tidningen.
    10.57
    Franska presidenten Francois Hollande ska hålla ett krismöte med sin försvarsledning om nästa steg i Syrien efter de amerikanska missilattackerna.
    11.01
    Syriska myndigheter säger till AP att minst sju personer dödats och nio skadats i den amerikanska raketattacken.
    11.12
    Syriska journalisten Thabet Salem har talat med en syrisk aktivist i norra Syrien som säger att 14 plan har blivit förstörda i attacken mot flygbasen. - En källa säger ju inte så mycket men det finns rapporter om att 14 plan förstörts och även landningsbanor och depåer. Är det sant är det en betydande attack, säger Salem till BBC World. Han fortsätter: Den viktiga frågan enligt mig är nu, kommer den här attacken vara en början till en lösning för Syrien? Syrien har lidit i sex år nu.
    11.14
    Israels president säger att attacken var ett proportionerligt svar på den otänkbara brutalitet som kemgasattacken tidigare i veckan var. Kemgasattacken dödade omkring 80 civila i en by utanför Idlib.
    11.25
    Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har uttalat sig om den amerikanska attacken och säger att den visar på att en lösning kring kemgasattackerna i Syrien behövs omgående. - EU kommer att arbeta tillsammans med USA för att stoppa brutaliteten i Syrien, säger Tusk enligt Reuters.
    11.29
    En syrisk flykting som nu bor i Sverige skriver detta på Twitter: 
    11.31
    Vår utrikeskommentator Eva Elmsäter har skrivit en analys om läget.

    Analys: Nu lovordas Trump av kritiker

    svt.seEn snabb amerikansk attack har ändrat dynamiken i Syrien. Det är första gången USA slår till mot regimen. Och även om attacken var begränsad så har den stor symboliskt värde och budskapet bör ha gått hem hos både Assad och Putin.
    11.34
    Den brittiska regeringen blev informerad i förväg om USA:s attack, vilket också Frankrike blev. Storbritannien stöder USA:s ingrepp. - Det var ett lämpligt svar på den barbariska kemiska attacken som den syriska regimen utfört och USA:s attack var avsett att förhindra flera sådana attacker, säger en talesperson för premiärminister Theresa May.
    11.47
    Den ryska journalisten Yevgeny Poddubny, som rapporterar för nyhetskanalen Rossiya 24, är på det bombade flygfältet Sharyat. Han säger till BBC att nio syriska militärflyg blev förstörda och att hangaren med flyg blivit träffad. Landningsbanan är inte skadad men full av splitter. Han tillägger att inte alla flyg blev förstörda.
    11.57
    Ryssland kommer inte svara med att eskalera sina militära insatser i Syrien efter USA:s attack mot det syriska flygfältet, uppger en talesperson för den ryska regeringen.
    Vice talesman i statsduman, Pyotr Tolstoy, talade inför en fullsatt församling i det ryska underhuset och begärde ett "lugnt och logiskt handlande i regel med internationell rätt": - Hur ska vi svara? Självklart inte genom att trappa upp militära insatser och inte med missiler.
    11.59
    Ryska regeringen bekräftar nu att de förvarnades av USA om den amerikanska attacken.
    12.03
    Jag skrev tidigare här om det avtal som Ryssland har med USA om flygsäkerhet och som nu Ryssland har avbrutit. Det går ut på att de båda länderna berättar för varandra om var de ska bomba, så de inte bombar och skadar varandra. Nu går den ryska regeringen ut och säger att risken för att ryska och amerikanska flygen kommer att kollidera är högre efter USA:s attack. Ryssland kommer fortsätta ha tekniska militära kontakter med USA men inte byta någon information.
    12.07
    Syrisk statskontrollerad media uppger att nio civila, varav fyra barn, har dödats, enligt Reuters.
    12.12
    EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger att EU informerats om att attackerna varit ”begränsade” och har utförts i syfte att hindra fler kemvapenattacker. Juncker säger vidare att han har förståelse för de ansträngningar som gjorts.
    12.18
    Ryssland säger nu i ett uttalande att man kommer hjälpa Syrien att stärka sitt luftvärn efter USA:s attacker. Ryssland hävdar också att endast 23 av de påstått 59 Tomahawk-missilerna träffade flygbasen, enligt AP.
    13.25
    Nu tar vi en liten paus i denna liverapportering. Vi återupptar om nyhetsutvecklingen kräver det. Men här på sajten kan du fortfarande följa nyhetsuppdateringen i form av artiklar.

    SVT Nyheter

    svt.seSVT:s samlande nyhetstjänst med nyheter från hela Sverige och världen inom kultur, sport, opinion och väder.
    14.40
    Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att USA:s attack mot en syrisk flygbas är ett positivt steg, men att det inte är nog och att han hoppas på att attacken är början på en ny hållning från USA:s sida.
    14.45
    EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att användandet av kemiska vapen är att betrakta som krigsbrott, men att Unionen inte ser militära aktioner som lösningen på konflikten i landet.
    14.49
    Jordanien sluter nu upp i raden av länder som stödjer USA:s attack. Ett ”nödvändigt och riktigt svar”, heter det i ett uttalande, rapporterar Reuters.
    11.18
    Sammanfattande text om attacken:

    Efter giftgasattacken – USA har avfyrat missiler mot Syrien

    svt.seUSA har genomfört en omfattande attack mot Syrien efter kemgasattacken i tisdags. 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk avfyrades, natten mot fredag, mot ett flygfält i närheten av staden Homs, på direkt order av Donald Trump. Attacken ska ha slagit ut stora delar av flygbasen. Minst sju syriska soldater ska ha mist livet, enligt den syriska armén.