Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Live från påsktrafiken 


Skärtorsdagen är en av årets trafiktätaste dagar. Med hjälp av våra lokala redaktioner följer vi utvecklingen här under dagen. 

SVT rapporterade · Påsktrafiken

Flera bilar i olycka på E4

svt.seDet är långa köer på E4 utanför Linköping efter en trafikolycka med 3-4 bilar.
12.08
Hej och välkomna! Här kommer vi att liverapportera om påsktrafiken från och med nu fram till i kväll.
12.15
Det är stor risk för halt väglag under påskhelgen. Det är framförallt i norra Svealand och Norrland, men tidvis kan det även bli halt på vägarna även i norra Götaland.

Enligt SVT:s meteorolog Joel Mellin är det läge att byta tillbaka till vinterdäcken om man planerar att köra en längre sträcka.
12.16
Trafikverket har pekat ut en rad vägar som är betydligt mer trafikerade än vanligt, det handlar bland annat om E22 mellan Norrköping och Kalmar, liksom E4 mellan Stockholm och Sundsvall och E14 mellan Sundsvall och Åre.
12.21
UPPSALA: SMHI har tidigare aviserat om att vädret ska komma att bli något kallare i Uppsala län. Vilket innebär risk för underkylt regn alternativt snö - som kan komma att resultera i halare väglag.
12.21
Om man vill ta reda på hur läget är på just den väg du ska åka på, kan man kolla på Trafikverkets karta här.
12.22
UPPSALA: Polisregion Mitt har redan påbörjat en intensifierad trafikinsats runt om i hela regionen. Detta kommer innebära fler trafikpoliser ute på vägarna. Vid flera trafikplatser kommer patruller också vara stationerade och göra kontroller.
12.41
DOROTEA: Väg E45 har tillfälligt stängts av vid länsgränsen mellan Västerbotten och Jämtland efter en singelolycka i Fågelsta. Den väntas öppnas relativt snart igen.
12.43
UPPSALA: En trafikolycka har inträffat på E4:an i norrgående riktning - i närheten av Storvreta (mellan trafikplats Fullerö och Bärbyleden). Bilen har voltat över mitträcket, in på södergående körfält. Bilen ska enligt SOS Alarm ligga på taket. Räddningspersonal är på väg till platsen och Trafikverket bedömer att olyckan kommer ha stor påverkan på trafikflödet framöver.
11.54

Så kör du säkert i påsktrafiken

svt.seEn av årets värsta trafikhelger är här. Här är bästa tipsen på hur du blir en säker förare i påsktrafiken.
12.57
STOCKHOLMS LÄN: Färre åker tåg under påskhelgen, enligt Trafikverket. Därför utförs underhållsarbeten just i helgen för att påverka trafiken så lite som möjligt. Omfattande banarbeten är planerade norr och söder om Stockholm i påskhelgen. De flesta utförs nattetid. Mer information om vilka sträckor som påverkas hittar du här
13.01
KÄVLINGE, SKÅNE: En person har förts till sjukhus med oklara skador efter att en personbil och en hjullastare kolliderat mellan Kävlinge och Eslöv. Bilen har bärgats från platsen.
13.08
RIKSGRÄNSEN: E10 från Björkliden till Riksgränsen är avstängd i båda riktningar på grund av hårt väder och drivbildning. Efter kl 13 kommer man köra kolonnkörning på sträckan. Preliminärt öppnas vägen vid 18.
13.17

ÖREBRO LÄN: SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall – ett snöfall som kan ge 5-10 centimeter snö, främst i Bergslagen.  

– Det är verkligen jätteviktigt att ta det lugnt i trafiken, säger SVT:s meteorolog Tora Tommasdottir. 

Det ser alltså ut att bli en vit påsk i området


13.33
MOTALA: En lastbil har vält och blivit liggande över länsväg 1050 vid Klockrike. Vägen är helt avstängd för trafik. Det finns ingen prognos för hur lång tid bärgningen kan komma att pågå, meddelar polisen. Det finns inga uppgifter om att någon skadats.
13.42

UPPSALA LÄN: Singelolycka på E4 i närheten av Storvreta. Mellan trafikplats Fullerö och Bärbyleden. En personbil voltade över mitträcket till södergående riktning.

– En bil som har kört norrut och voltat över i södergående riktning. Det ska ha varit en person i bilen som togs omhand av ambulans, säger Kim Hellberg, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Två ambulanser skickades till olycksplatsen. Enligt Sjukvårdens larmcentral ska personen inte ha blivit allvarligt skadad.Trafiken var under en tid mycket begränsad och trafik i båda körriktningar var avstängd. 

– Vägen har varit helt avstäng men vi har nyligen öppnat den igen. Just nu är det en fil i vardera körriktning som är påverkad. Vi räknar vara på plats i ytterligare en timme.

13.51
GÄVLE: Polisen och Trafikverket har infört omkörningsförbud på E4 Gävle-Tönnebro, i dag samt på måndag. Det ska ge bättre flyt i trafiken:
– Stressen att köra om till varje pris ställer till det när det går ihop till ett körfält. Då blir det trångt och man krockar eller kör in i vajern, säger enhetschefen.


13.54
Bilbälte, avstånd och hastighet - trafiksäkehetsutbildaren Hans Lögren ger här sina bästa råd hur du kör mer säkert i trafiken.
13.54
Hur ser trafikläget ut på E20 mellan Sthlm och Gbg?
Hej Mattias! Det är en ganska lång sträcka så det beror på var du befinner dig. Än så länge har vi inte fått rapporter om några större trafikstörningar på E20-sträckan mellan Stockholm och Göteborg. Håll utkik här – och kör försiktigt!
14.05
UPPLANDS VÄSBY: En trafikolycka har inträffat vid Upplands Väsby vid avfarten Glädje, i riktning mot Uppsala, rapporterar Sveriges Radios trafikredaktion. Fyra personbilar är inblandade. Avfarten och höger körfält är blockerat.
14.22
UPPDATERING UPPSALA: Trafiken på E4 i höjd med Storvreta ska flyta på som vanligt igen efter en tidigare singelolycka.
14.22
Här kort uppdatering kring trafikläget i landet:

  • Redan under torsdagseftermiddagen har flera olyckor skett i påsktrafiken. Ingen av olyckorna har dock varit allvarlig eller föranlett stora avstängningar.
  • Mötesfria vägar separerade med mitträcken är att föredra. 
  • Vid 14-tiden varnar SMHI för snöfall i följande län: Kalmar, Östergötland, Örebro, Värmland och Dalarna. 
  • Generellt sett flödar trafiken tät utifrån storstäderna och på vägarna mot fjällen. Särskilt E45 mellan Göteborg och Åre, E20 mellan Stockholm och Göteborg, riksväg 66 mot Sälen och E14 är hårt ansatta.
  • Vid vinterväglag är det tillåtet att använda vinterdäck och dubbdäck, och polisen i Dalarna uppmanar människor att byta tillbaka till vinterdäck.

14.47
JÖNKÖPING: Polisen uppmanar genomresande att om möjligt välja en annan väg än att passera genom Jönköping under helgen. I samband med motormässan på Elmia väntas väldigt många bilar köra på E4 i Jönköping och Huskvarna. Förra året var det stora problem i trafiken.
15.04
Påverkas tågtrafiken av detta?
Nej inte som det ser ut på Trafikverkets hemsida.
15.09
STOCKHOLM: Det rapporteras om mycket långsam trafik på vissa platser i Stockholm. Kring Gullmarsplan och avfarten från Södertäljevägen mot Årstalänken kan man se på trafiken.nu att det går mycket långsamt just nu.
15.10
Vi avslutar nu vår livesändning, men fortsätter att rapportera här fram till cirka 21 i kväll. 

15.11
HÄR kan man läsa om det aktuella trafikläget i Stockholm och Göteborg.
15.11
Hej! Hur kommer vädret vara imorgon runt Sthlm??
Enligt SMHI kommer det vara omkring fyra grader och mulet mitt på dagen.
15.23
Finns det möjlighet att komma till Tyskland på andra sätt?
Öresundsbron beräknas att åter tas i trafik vid 16:30, så man spar nog ingen tid på att försöka hitta alternativa vägar.
15.28
Hej, kommer ni också att informera om eventuella störningar i tågtrafiken?
Vågar man att lita på att tåget kommer fram i tid?
Hej Homan. Vi gör vårt bästa för att uppdatera om alla färdmedel, även tåg. Just nu ser det inte ut att vara några störningar i tågtrafiken, men jag vågar inte lova att ditt tåg kommer fram i tid.
Hej Homan, vart ska du?
15.30
Vad grymma ni är som har sån koll på hela landet! Tack för den fina tjänsten.
Tack Helena!
15.33

Hur ser trafikläget ut där du är?

15.36
Är öresundsbron öppen
Ja, den ska just ha öppnat. Kan återstå en del köer under uppstarten.
15.36
Vill bara säga Glad påsk
Glad påsk Stefan!
15.37
Öresundsbron ska nu vara öppen igen, rapporterar vår reporter i Malmö.
15.45
Ni som ska resa med tåg under påskhelgen: Det pågår mycket banarbeten runt om i hela landet dessa dagar vilket kan påverka restiden för regionaltågen och snabbtågen. Enligt Trafikverket kan vissa turer ta lite längre tid än vanligt för att man tvingas köra andra vägar.
15.45
Hej Karin, Jag tackar ödmjukast för din fråga. Gbg till Halmstad. Glad påsk
Det ska inte vara några störningar i trafiken mellan Göteborg och Halmstad. På grund av banarbeten som sker under helgen kan restiden påverkas. Men fram kommer du att komma, försäkrar Trafikverkets trafikplanerare Mikael Eriksson. Ha en fin påsk!
Och om din restid är förändrad kan du se det på din biljett.
15.57
KARLSKRONA: En medelålders man har förts till sjukhus med oklara skador efter att tre bilar kolliderat på Österleden i Karlskrona.
– Det är lite osäkert vad som hänt men en bil har kört på fel sida och det kan ha berott på en omkörning, säger Stefan Sjöholm, räddningstjänsten Östra Blekinge.
15.59
Finns det någon prognos för trafik söndag till onsdag Göteborg - Karlstad?
15.59
Hej, hur ser det ut på söndag när vi ska hem från Helsingborg till Stockholm?
16.02

Så kör du säkert i påsktrafiken

svt.seEn av årets värsta trafikhelger är här. Här är bästa tipsen på hur du blir en säker förare i påsktrafiken.
16.06
STOCKHOLM: Väg E 18, innan avfart Jakobsberg, personbil står i vägrenen, vilket påverkar trafikflödet, rapporterar Trafikverket.
16.12
Gävleborgs län: Väg 84, singelolycka, personbil, väster om Ljusdal, i höjd med Håvra i riktning mot Sveg. Olyckan bedöms ha liten påverkan på trafikflödet, enligt Trafikverket.
16.18
VÄSTERBOTTEN: Väg 503, söder om centrala Umeå. Mycket glas och glassplitter på vägen, efter förmodad olycka. Räddningspersonal är på väg. Bedöms ha liten påverkan på trafikflödet, enligt Trafikverket.
16.18
LINKÖPING: Efter en olycka med två bilar inblandade på E4:an i södergående fil i höjd med Malmslätt utanför Linköping kan vissa trafikstörningar uppstå under bärgning, meddelar polisen. Ingen uppges ha blivit skadad.
16.26
DALARNA: Varning för vinterväglag – Det väntas mycket snö i bland annat västra Dalarna ikväll, från 5 cm upp till 15 cm lokalt. Enligt SMHI ska det snöa ända till middagstid imorgon, och en klass 1-varning är utfärdad.
16.26
JÄMTLAND: Väg 768. Mycket vatten på vägen. Risk för vattenplaning, i höjd med Brynjegård i båda riktningarna. Bedöms ha stor påverkan på trafikflödet, enligt Trafikverket.
16.29
HALLAND: E6 vid Frillesås ,störning för trafiken norrut. Polis på plats, rapporterar Sveriges Radio.
16.32
LINKÖPING: På E4:an södergående i höjd med Tokarp utanför Linköping har en olycka precis inträffat. Enligt de första uppgifterna handlar det om en skåpbil som kört in i en kö med tre-fyra bilar.
16.33
STOCKHOLM: Väg E4, Kungens kurva. Personbil står i avfarten. Bedöms ha stor påverkan på trafikflödet, enligt Trafikverket.
16.34
LINKÖPING: Polisens presstalesperson Fredrik Kliman säger att man har två patruller på väg till platsen, förutom ambulans och räddningstjänst. En person uppges vara kvar i en av bilarna.
16.36
VÄSTRA GÖTALAND: E6, Bil som står i vänster körfält. Gäller E6 från Åbromotet (66) till Torrekullamotet (65) i riktning mot Malmö. Påverkan bedöms som stor, enligt Trafikverket.
16.38
VÄSTRA GÖTALAND: Väg E6. En stillastående husbil blockerar höger körfält, under bron till Kållereds industriområde. Stor påverkan på trafikflödet, rapporterar Trafikverket.
16.43
STOCKHOLM: VÄg 1004. En olycka har inträffat. Gäller väg 1004 från Svinningelund till Runö båda riktningarna. Stor påverkan på trafikflödet, rapporterar Trafikverket.
16.45
LINKÖPING: Uppdatering: Olyckan på E4:an södergående, Tokarp, avfart 111. Polisen rapporterar om totalstopp och långa köer. Totalt fem fordon ska vara inblandade.
16.52
SÖDERMANLAND: E4 vid Trafikplats Vagnhärad (138) i riktning mot Norrköping. Två fordon har kolliderat, rapporterar Trafikverket. Två personbilar, med fem personer drabbade, enligt SOS Alarm. SR varnar för köbildning.
16.54
ÖSTERGÖTLAND: E4 Linköping-Mjölby. Krock, stillastående fordon, människor rör sig på körbanorna. Var uppmärksam! ”Det senaste vi hört från räddningstjänst är att vägen är avstängd söderut, just nu vet vi inte hur länge”, rapporterar Sveriges Radio.
17.12
SKÅNE: Lund, trafikolycka på länsväg 103, trafikplats Värpinge i norrgående färdriktning, vid Värpinge. En person uppges ha färdats i bilen. Oklart skadeläge. Polis, räddningstjänst samt ambulans skickas till platsen, rapporterar polisen.
17.27
HALLAND: När polisen försökte stanna en personbil på E6 vid Skrea backe vägrade föraren att stanna inleddes en dramatisk biljakt som slutade med spikmatta och att flera bilar kommer att bärgas.
17.30
GÄVLEBORG: Väg 56. Singelolycka med personbil i höjd med Ålbo, Vägen är avstängd och bärgning pågår, rapporterar Trafikverket.
17.40
JÖNKÖPING: Väg 572.
Trafikolycka med personbil norr om Landeryd. Räddningspersonal finns plats. Olyckan har stor påverkan på trafikflödet, enligt Trafikverket.
17.42
JÖNKÖPING: Väg 27. Trafikolycka sydost om Värnamo. Flera fordon är inblandade. Olyckan har stor påverkan på trafikflödet, enligt Trafikverket.
17.43
JÖNKÖPING: E4. En lastbil blockerar delvis höger körfält och begränsar trafiken, rapporterar Trafikverket.
17.45
SKÅNE: E22. En motorcykel står till vid körbanan och påverkar framkomligheten, enligt Trafikverket.
17.47
SKÅNE: E6. Framkomligheten påverkas av en skottkärra. Räddningspersonal är på väg till platsen.

SKÅNE: Väg 21, väster om Klippan – framkomligheten är mycket begränsad sedan en trafikolycka inträffat.
18.30
SÖRMLAND Trafikolyckan på E4 i höjd med Vagnhärad – trafiken flyter långsamt i ett körfält
med köbildning ovan Hölö, enligt Sveriges Radio.
18.32
KALMAR Väg 137. En personbil med haveri står på Ölandsbron strax innan Öland. Stor påverkan, enligt Trafikverket.
19.45
Vi avslutar nu rapporteringen om trafiken. Tack för visat intresse och kör försiktigt!