Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

SVT sänder debatt om vården – här kan du tycka till 

BB-nedläggning och platsbrist. Vården är en het fråga som SVT just nu synar extra noga. I kväll sänds en debatt  med vårdfokus där flera politiker medverkar. Debatten startar klockan 20, här kan du följa sändningen och skicka in dina kommentarer!

Debatten från Hullsta gård i Sollefteå leds av SVT:s Inger Ljung Olsson och Per-Anders Fredriksson. Bland debattörerna finns Erik Lövgren (S), regionråd i Västernorrland, Elisabeth Lassen (S), kommunalråd i Sollefteå, Nina Fållbäck Svensson, chef specialistvården i Västernorrland, och Kerstin Brandelius från föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus.

SVT rapporterade · Direktrapportering om vårddebatt

20.02
Hjärtligt välkomna till vår direktrapportering om BB-nedläggning och platsbrist.
20.02
När ska landstingen och sjukhusen börja fundera hur de är som arbetsgivare? En fungerande organisation och ledning som ser personalen som sin främsta tillgång brukar fungera väldigt bra!
20.03
Det måste vara bra med ett visst minsta antal födslar för att barnmorskorna skall få rutin och ha erfarenhet av olika komplikationer.
20.03
Såna här möjligheter att kommentera är totalt meningslösa. Folk i allmänhet utgår från sina mycket snäva personliga erfarenheter av vården och applicerar sedan detta på en åsikt om hela vårdläget i Sverige. Att Svenne Banan råkade ut för en dålig upplevelse på sin vårdcentral innebär inte att vården i landet står inför en systemkollaps.
20.03
Låga skatter=dålig vård.
Detta är det enkla sambandet.
20.05
Här i Åmål valde V:a Götalandsregionen att lägga ner vårdcentralen
Nu finns en privat vårdgivare som skall betjäna hela kommunen. Naturligtvis fungerar det ej.Dessutom har Åmåls borna c:a 10 mil till närmaste sjukhus och förlossningsvård
20.08
Förlossningen i Sollefteå öppnas inte - lagt beslut ligger, säger Erik Lövgren (S) Regionråd
20.11
Stora svårigheter att rekrytera personal - en av orsakerna bakom nedläggningen, säger Nina Fållbäck Svensson, förvaltningschef specialistvården i Västernorrland
20.12
En fråga som är värd att lyfta är hur vi kan ha krisande vård (samt polis, och försvar) i ett land med ett skattetryck som ligger i den absoluta toppen i världen?
20.12
Dåliga och okunniga chefer ger dålig vård.?
20.13
Högkostnadsskyddet i all ära men i den rödgröna regeringens regi har stora kostnader för den enskilde smygit sig in. Enorma kostnader för ett ityg som inte ens garanterar att en får vård. Enorma kostnader av läkemedel som ni inte räknas in i högkostnadsskyddet. Bättre ni slutar hymla och de som har råd kan skaffa sig försäkringar istället. För det ser ju redan ut då nu. Vad göra?
20.15
Publiken buar regionråd Erik Lövgren (S) regionråd i Västernorrland. Han är en av politikerna bakom nedläggningen.
20.15
Skatter?Nä de går inte till vården. Det går till annat. Så hög skatt hjälper föga. Vilka värnar ni om?
20.15
Kryssa in folk i politiken går bra!
Men hur "kryssar" man bort de odugliga?
20.17
Om skatten inte går till vård, polis, eller försvar....vad går den då till? Vägar? Järnväg?
20.21
- 19 fall av 20 hade vi bra förlossningar, säger Thomas Björk förlossningsläkare Sollefteå
20.22
Vad har egentligen förändrats de senaste åren, har det blivit mer patienter?
20.24
Sverige går för högtryck, ekonomin är bra och arbetslösheten relativt låg. Varför måste det läggas ned och stramas åt?
20.25
Om ekonomin nu går så bra som den sägs göra och nästan alla har jobb, varför ska det då sparas så mycket? Om ett land inte har råd med bra vård, så går det nog inte särskilt bra.
20.30
- Jag är kritisk till beslutet och processen, säger Elisabeth Lassen (S), kommunalråd i Sollefteå. Man borde ha börjat med att se till att säkra upp "bassjukvården"
20.32
Ska vi ha bra vård måste vi betala skatt svårare än så är det inte, efter att jobbskatte avdragen infördes så har vi fått sämre välfärd!
20.33
- Många väljer att dö istället för att åka till behandling, säger Elisabeth Grafström, sjukhuspräst på sjukhuskyrkan i Sollefteå.
20.33
Erbjud gratis sjuksköterskeutbildning, med garanti att stanna kvar i yrket ett antal år ,det betalar sig med råge
20.37
Om vi inte har råd med grundläggande funktioner i samhället kanske det inte är speciellt klokt att spendera 50-60 miljarder på ekonomisk migration.
20.41
Recept för en god vård: Se till att vi som jobbar i vården får möjlighet att jobba med det vi är utbildade till. Skapa bra stödfunktioner som avlastar oss med det som andra kan göra och sluta för guds skull tro att omorganisationer löser alla problem. Ge oss arbetsro att ta hand om patienterna och utveckla vården, oavsett organisationsform. Rekrytera chefer kompetenta för uppgiften och våga göra er av med de som inte håller måttet. Sluta sparka inkompetenta chefer åt sidan eller snett uppåt. Sluta låta enskilda "småpåvar" göra som de vill bara för att de är kompis med rätt person.
Följer man detta recept räcker vi som finns i vården troligen till, eller åtminstone kommer vi bra mycket närmre än idag.
20.42
Jag har en förälder som jobbar som läkare inom allmänmedicin inom den offentliga sektorn. Hen har en barnmorska som chef. Alltså en person med en lägre utbildning en hen själv har. Det märks att personen inte förstår hur läkareyrket fungerar och läkare blir ständigt tvungna att förklara mer än vad som borde behövas för att chefen inte förstår. Den här chefen väljer att satsa på vinster i ekonomin istället för att ta in fler läkare på arbetsplatsen för att det anses för dyrt. Men på det långa loppet är läkarna på hens arbetsplats utmattade pga allt extra jobb och flera läkare väljer en privat sektor istället för kommunal. Det anses även för dyrt att ta in en läkare som chef.

Hur tänker våra politiker nu? Är det värt att anställa personer med en lägre utbildning för att det är billigt när det leder till en sämre vård för oss alla?
20.46
Tyvärr blir man inte förvånad över allt tjafs, landstingspolitiker är som dom är, litar på alla tjänstemän inom vårdens organisationer UTOM dom som vet vad det handlar om dvs läkare, sköterskorna och andra i verkligheten... suck...
20.47
Nu får det vara nog. Vad har hänt med mänskligheten och världen. Vi alla behöver vård i livet och jag betalar gärna mer i skatt OM dessa pengar går till sjukvården. Och om ALLA skulle betala mer i skatt för just detta ändamål skulle vi ha en BRA sjukvård i Sverige för alla och för våra framtida barn.
20.49
Erik Lövgren (S), regionråd i Västernorrland vittnar om hot mot honom och hans familj efter beslutet om nedläggning.
20.51
Vänsterpartiets Annicka Burman vågade inte komma till debatten.

LÄS MER: www.svt.se
20.52
Erik Lövgren S, har rätt när han säger att det sker få bilförlossningar. I Tärnaby lade BB ner 1970-71, sedan dess har mammor åkt nästan uppemot 30 mil, enkel väg till BB i Lycksele! Det har skett bilförlossningar, men de är inte många, och mig veterligt har de gått bra! Tidigare hade vi alltid tillgång till barnmorska i Tärnaby området. Nu delar vi på en barnmorska med Storuman som ligger 13 mil från Tärnaby i riktning mot Lycksele.
20.53
Om vi inte haft Regionskåne, som tar väldigt mycke resurser då hade pengarna räckt!!
20.57
Tf sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) skriver idag på SVT Opinion: - Ingen ska behöva känna sig otrygg eller rädd inför det speciella tillfälle i livet som det är att bli förälder och för första gången möta sitt barn ... Vi förväntar oss att landstingen nu anstränger sig maximalt för att förstärka och utveckla svensk förlossningsvård.

LÄS MER: www.svt.se
20.59
Programmet har promotats som en politisk debatt om sjukvården i Sverige.
Praktiskt taget alla medverkande politiker är socialdemokrater eller på annat sätt röda. En moderat finns med i övrigt inga från alliansen eller sverigedemokraterna. Tom repr. Från SKL och publik är socialdemokratiska politiker.
Hur har urvalet skett ?
”Vilken debatt”
20.59
Varför kan vi inte höja lönen inom vården samt avskaffa all privatisering?
21.00
Tack för att ni tittade och följde debatten som spelades in på Hullsta gård i Sollefteå, igår tisdag den 11 maj.