Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Många döda vid konsert i Manchester


  • 22 personer är döda och 59 personer har skadats i ett misstänkt terrordåd i samband med en Ariana Grande-konsert vid Manchester Arena
  • Flera av de skadade och dödsoffren är barn 
  • Polisen utreder händelsen som en terrorattack och pekar ut 22-årige Salman Abedi som misstänkt självmordsbombare.
  • Storbritanniens premiärminister Theresa May fördömer "den avskyvärda terrorattacken"
  • Scotland Yard bedriver nu ett intensivt polisarbete för att utreda om gärningsmannen ingår i ett större nätverk
  • Terrororganisationen IS har tagit på sig ansvaret för sprängdådet i Manchester.



SVT rapporterade · Liverapportering misstänkt terrordåd i Manchester

05.49
Under en konsert med artisten Ariana Grande på en arena i Manchester i Storbritannien uppgav vittnen att det hördes explosioner kring klockan 23.30 svensk tid.
05.49
SVT Nyheter sänder live med start klockan 06.03 med anledning av det misstänkta terrordådet
05.57
Vittnen berättar om en eller två kraftiga smällar, och att 20 till 30 personer legat på marken.
06.07

Den lokala polisen i Manchester informerar löpande om händelsen på Twitter:

 


06.09
Vittnen som befunnit sig inne på konserten beskriver hemska scener. Enligt ett vittne som BBC pratat med ska det ha legat kroppar överallt. 
06.12

Andy Holey skulle hämta sin fru och sitt barn därifrån när han plötsligt slungades flera meter av explosionen.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/jag-sag-kropparna-ligga-pa-marken

06.12

Den brittiska polisen har upprättat ett nödnummer, +44 (0)161 856 9400, som oroliga kan ringa till, säger polisen på en presskonferens. Människor uppmanas fortfarande att undvika platsen, och så länge utredningen pågår. 

06.17
Premiärminister Theresa May stoppar sin valkampanj efter dådet: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/may-stoppar-valkampanj-efter-dadet
06.17
Svenska UD till SVT Nyheter: Vi uppmanar svenskar på plats i Manchester att höra av sig till sina anhöriga i Sverige.
06.24
06.29

Larm om explosion vid arena i Manchester

svt.se19 personer har dött och cirka 50 personer har skadats i ett misstänkt terrordåd i samband med en Ariana Grande-konsert vid Manchester Arena, uppger polisen. Larm om explosion har förekommit.
– Våra tankar är med offren och deras familjer, säger brittiska premiärministern Theresa May.
06.34
Ariana Grande ställer nu in resten av konserterna av sin värdsturné, på grund av explosionen i Manchester. Hon skrev tidigare under natten på Twitter att hon är "okej". Hon skrev även att hon är "broken".

Explosion i Manchester – så reagerar kändisarna

svt.seEfter att Ariana Grande hade uppträtt klart inträffade en explosion utanför arenan i Manchester. 19 personer har dött och minst 50 har skadats. Hennes representanter meddelade tidigt att hon är ”okej”, men nu bryter hon tystnaden. ”Krossad”, skriver hon bland annat i ett twitterinlägg.
06.37
Ett vittne berättar att hon hörde en kraftig explosion i slutet av konserten och att den inträffade när människor lämnade arenan.
-Vi var på väg ut och när vi var alldeles vid dörren hördes en kraftig explosion och alla skrek, säger hon till Reuters.
-Det var en kraftig explosion, man kunde känna den i bröstet. Det var kaos. Alla sprang och skrek och försökte ta sig ut, säger hon.
06.38
Robert Tempkin, 22, var på konserten och berättar för BBC:
-Alla sprang och skrek, det var jackor och människors mobiler på golvet. Folk bara släppte allt.
06.45
SVT:s Erika Bjerström på plats i Manchester: "Många av de unga flydde till tågstationen här i närheten, där det också utbröt kaos. Många här i Manchester har öppnat sina hem till dem som flydde i panik".
06.51
Statsminister Stefan Löfven har uttalat sig om det misstänkta terrordådet på Twitter: "Fruktansvärda nyheter från Manchester. Våra tankar är med offren, deras närstående och det brittiska folket". 

06.53

Tim Farron, ledare för oppositionspartiet Liberaldemokraterna, twittrar "mina djupaste kondoleanser till offer och anhöriga i Manchester".


06.54
Labour-ledaren Jeremy Corbyn twittrar att "mina tankar går till de drabbade":

06.57
TV: Charlotte Pinder var på konserten när hon plötsligt hörde en smäll. "Jag sprang för mitt liv", säger hon.

”Jag sprang för mitt liv”

svt.seEn explosion ska ha inträffat i samband med ett misstänkt terrordåd i slutet på en Ariana Grande-konsert i Manchester. Minst 19 personer har dött och 50 har skadats. Charlotte Pinder var på konserten när hon plötsligt hörde en smäll.
– Jag sprang för mitt liv och de sa åt oss att lugna ner oss för det var en ballong.
07.02
Skedde explosionerna inomhus konserthallen eller skedde explosionerna utanför?
Explosionen inträffade utanför arenan när människor var på väg ut efter konserten, uppger arrangören. Tidigare fanns uppgifter om att explosionen inträffade i arenans entré.
07.09
SVT:s Erika Bjerström på plats i Manchester: "Adriana Grande hade många unga fans och många lägger nu ut bilder på sina saknade anhöriga. Polisen befarar att det finns barn bland de döda".
07.17
Enligt polisen inträffade explosionen utanför arenan när folk var på väg hem. Vittnen berättar om en eller två kraftiga smällar. 20 till 30 personer ska ha legat på marken. Arenan ligger vid tåg- och spårvagnsstationen Victoria, en viktig knytpunkt i den norra delen av stadskärnan.
07.22
Många efterlyser nu saknade barn på sociala medier. Enligt uppgifter kom många barn och föräldrar ifrån varandra i kaoset som uppstod.
07.27
Carl Bildt kommenterar det misstänkta terrordådet på Twitter:

07.32
Ni är många som frågar hur mycket vi vet om det som hänt just nu. Här är en sammanfattning om vad vi vet:

Misstänkt terrordåd i Manchester – detta vet vi

svt.seEtt misstänkt terrordåd har inträffat vid en arena i Manchester i samband med en Ariana Grande-konsert.
07.35
Just nu pågår en rättsmedicinsk utredning vid arenan. Polisen arbetar för högtryck med att försöka säkra spår efter den misstänkta terrorattacken.
07.40
Utrikesminister Margot Wallström skriver på Twitter om attacken: "Chockerande nyheter om en misstänkt terrorattack i Manchester. Mina tankar är med offren och deras familjer."


07.42
Var det en förinstallerad bomb eller var det en självmordsbombare?
Det är fortfarande oklart vad det är som hänt. Även om polisen utreder händelsen som ett terrordåd är det viktigt att betona att man ännu inte vet vad som hänt. Polisen misstänker att det kan handla om en självmordsbombare, men de uppgifterna är ännu inte bekräftade.
07.47
Efter explosionerna i Manchester pausas nu valrörelsen i landet. "Jag har pratat med premiärministern och vi har enats om att allt nationellt kampanjande inför parlamentsvalet suspenderas tills vidare", skriver Labour-ledaren Jeremy Corbyn i ett pressmeddelande enligt Sky News.
07.51
En stor insats pågår just nu från polisen i området runt arenan. Helikoptrar cirkulerar i luften och på marken söker polisen med bland annat hundar.
07.56

Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd skriver i ett uttalande via sin talesperson att: "Det här var en barbarisk attack, riktad mot de mest sårbara i vårt samhälle - unga personer och barn på en popkonsert".


08.02
Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, säger att det är för tidigt att slå fast att det inträffade är ett attentat, men att både måltavlan och tidpunkten för explosionen talar för en terrorattack.
- Det är ganska väl känt att stora folksamlingar drar till sig den här typen av risker, och det inträffar av allt att döma i samband med att folk ska gå därifrån. Det tycks ha varit säkerhetskontroller när man kommit in, men det kanske har varit lätt för en gärningsman att ställa sig utanför, säger Hans Brun till TT.
05.57
-Vi behandlar för närvarande det här som en terrorhandling tills något annat är bekräftat. Vi arbetar nära polisens antiterrorgrupp och Storbritanniens underrättelsepartner, säger polischefen Ian Hopkins i ett uttalande.
08.06
Brittisk polis säger att den som utförde dådet dog i samband med attentatet.
08.07
Polisen säger vidare att mannen som utförde dådet höll i ett föremål som exploderade
08.08
Polisen tror att attacken utfördes av en ensam gärningsman, men utreder om det finns kopplingar till andra personer.
08.08
-Det finns barn bland de döda, bekräftar polisen på en presskonferens i Manchester.
Polisen vädjar också till allmänheten att bidra med foton och liknande från händelsen.
08.09
Ian Hopkins, polischef i Manchester, säger vid presskonferensen som pågår just nu att de skadade vårdas på åtta olika sjukhus i området.
08.13
Polispådraget har varit enormt, berättar polischef Ian Hopkins. Mer än 400 poliser har jobbat med händelsen under natten.
08.34

Polisen kommer under det kommande dygnet att fokusera på att spåra personen som ligger bakom attacken.

-Något som kommer att bli viktigt initialt är övervakningskamerorna, med dem kan du spåra gärningsmannen åtminstone en bit bakåt i tiden. Sedan kan polisen göra en husrannsakan och försöka utreda om personen var ensam eller inte, vem personen är och var personen kommer ifrån, säger Hans Brun, terrrorforskare vid King's College i London.

08.37
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra om attacken i Manchester:

08.42

”Vi är djupt chockade av gårdagskvällens fruktansvärda händelse i Manchester Arena. Våra tankar och böner går till alla som drabbats”, skriver Manchester United på sitt Twitter-konto.

Svenska fotbollförbundet ändrar än så länge inte säkerhetsrutinerna inför finalen som spelas 20.45 på onsdag.

Man United ”chockat” av bomberna - Sport | SVT.se

SVT SportMitt i Manchester Uniteds uppladdning inför finalen i Europa League mot Ajax på Friends på onsdag kom bombattacken i hemstaden, som tagit drygt 20 liv.
08.50
Andy Burnham, borgmästare i Manchester beskriver attacken som ”en ond handling”. Han hyllar också polisens och räddningstjänstens arbete. Han uppmanar folk att söka hjälp hos varandra med hjälp av social medier.


08.52

Ett misstänkt paket har hittats på busstationen Victoria i London, rapporterar BBC. Stationen och kringliggande gator, däribland Buckingham Palace Road, har evakuerats och spärrats av.

08.56

Senaste uppdateringen från polisen i Manchester.

Polis uppmanar folk att ladda upp bilder och filmer på brittiska polisens hemsida:


08.59

Statsminister Stefan Löfven har uttalat sig:

"I natt har världen bevittnat en fruktansvärd attack, riktad mot barn, unga och deras föräldrar, på väg hem efter en konsert i Manchester. Det är ett brutalt och vettlöst dåd som skär i hjärtat hos varje empatisk människa", säger statsminister Stefan Löfven.

Läs hela uttalandet här:

http://www.regeringen.se/uttalanden/2017/05/uttalande-av-statsminister-stefan-lofven-med-anledning-av-attacken-i-manchester/

09.10
Är det bara barn som är döda/skadade?
Polisen har inte gått ut med mer information angående dödsoffren än att "det finns barn bland dödsoffren".
09.12
Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, säger att arenor är enkla mål, eftersom många människor är i omlopp. Nu jobbar Special Operations 15 på Scotland Yard med att utreda om gärningsmannen haft medhjälpare.
09.16

Många frågor just nu om vad polisen vet/berättar om gärningsmannen.

Här har vi samlat vad vi vet just nu:

Polisen: Misstänkt gärningsman död i attentatet

svt.seDådet på arenan i Manchester utfördes med största sannolikhet av en ensam självmordsbombare. Det beskedet gav polisen nu på morgonen.
09.18
Både myndigheter och privatpersoner öppnar upp samlingsplatser och stöd till drabbade.

Råd till personer på plats i Manchester

svt.seEtt misstänkt terrordåd har inträffat vid en arena i Manchester i samband med en Ariana Grande-konsert. Nu öppnar både myndigheter och privatpersoner upp samlingsplatser och stöd till drabbade.
09.22
En stor polisinsats pågår just nu i området runt arenan och inne på området. Tekniker på plats, rapporterar våra utsända på plats.
09.23
Många vittnesuppgifter strömmar just nu in.
- Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Jag tog min lilla dotter och sprang, folk sa "en bomb, en bomb", det berättar en mamma för Sky News.
09.24
Vittnen beskriver upprivande scener när unga fans flydde ut ur arenan och föräldrar letade efter sina barn. Många desperata människor försöker fortfarande hitta sina anhöriga via sociala medier.
"Snälla dela det här, min lillasyster Emma var på Ari-konserten i kväll i #Manchester och svarar inte i telefon, snälla hjälp mig", skriver en Twitteranvändare och lägger upp en bild på systern.
En annan användare lägger upp en bild med texten: "Min son var i Manchester-arenan i dag. Han svarar inte i telefonen! Snälla..."
09.25
Nu kommenterar Sveriges kung dådet i Manchester. Följande skriftliga kommentar publicerades nyss på hovets sajt:
Det är med sorg som Drottningen och jag tagit emot beskedet om det avskyvärda dådet i Manchester, Storbritannien. Detta dåd är ytterligare ett attentat mot det öppna och toleranta samhälle som vi alla vill leva i. Det är viktigt att vi står enade tillsammans mot denna ofattbara ondska. Mina och Kungafamiljens tankar går till offren, deras familjer och till hela det brittiska folket.
09.32
Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att: "Den misstänkta terrorattacken i Manchester stärker vår beslutsamhet att kraftfullt stoppa förövarna tillsammans med våra brittiska vänner."
09.35
Det misstänkta paket som hittades på busstationen Victoria i London tidigare i morse var falskt alarm. Det skriver Metropolitan polis.


09.45

Frankrikes president uttrycker sina sympatier till offren och deras anhöriga efter attacken. Han säger också, via sin talesperson att han ska tala med Theresa May under dagen.

På Twitter skriver Macron: "Jag skickar mina tankar till det brittiska folket, till offren och till deras anhöriga. Tillsammans gör vi allt vi kan i kampen mot terrorismen".

09.45
Är live sändningen på TV slut? Eller bara tillfällig repris?
Live-sändningen är inte slut, vi klipper ut och sänder om korta delar till och från. Vi fortsätter sända med analyser, kommentarer och uppdateringar om senaste nyhetsläget.
09.49
Vet polisen vem mannen är?
Polisen har inte sagt om gärningsmannens identitet är fastställd. Men polisen har sagt att de bekräftar att gärningsmannen dog vid arenan. Här kan du läsa vad vi vet hittills om gärningsmannen: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/polisen-misstankt-garningsman-dod-i-attentatet
09.54
Varning för starka bilder. I det här klippet lyssnar konsertbesökare fortfarande på musiken när plötsligt en hög smäll hörs. Människor börjar sedan fly i panik.

Här smäller det – människor flyr i panik

svt.seKonsertbesökare lyssnar fortfarande på musiken när plötsligt en hög smäll hörs.
09.56
Med ytterligare ett terrordåd i Europa, riktat mot en stor arena och konsert med tusentals besökare, vänds blickarna mot morgondagens Europa League-final i Solna mellan Ajax och Manchester United. Men polisen är fåordig.
-Vi ser inga skäl till att höja terrorhotet, säger Säpo:s pressekreterare.
10.03
"Fasa och avsky" - det sammanfattar hur Europas ledare reagerat på den misstänkta terrorattacken. Det säger SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten.
10.06
Tungt beväpnad polis bevakar området kring Manchester Arena under förmiddagen.
10.25
- Det är ett otroligt tryck på hashtagen Manchester på Twitter just nu. Desperation och sorg uttrycks i det som skrivs, det är verkligen hjärtskärande att läsa. Många efterlyser sina barn och anhöriga, säger SVT:s reporter Daniel Gazett som följer rapporteringen i sociala medier.
10.27
USA:s president Donald Trump uttalar deltagande till de drabbade i Manchester från en en gemensam pressträff med den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Betlehem på Västbanken. -Som USA:s president och representant för dess folk; vi ber för människorna i Manchester. Vårt djupaste deltagande till dem som skadats så allvarligt i terrorattacken, till de många döda och till deras anhöriga.
Presidenten säger att USA står i "absolut solidaritet" med britterna.
-Så många vackra unga dödades av onda förlorare. . . Jag kallar dem inte monster, för de hade gillat den termen. Jag kallar dem förlorare för det är det de är – kom ihåg det, säger Trump.
Även Mahmud Abbas uttrycker sitt deltagande med Storbritannien och premiärminister Theresa May med anledning av det misstänkta terrordådet i Manchester.
10.30
Rysslands president Vladimir Putin har också uttryckt sitt deltagande till Theresa May.  

10.35
Om ni som tittar på sändning undrar vad det var för högt larm i bakgrunden som gick igång, så var det ett brandlarm som gick igång på redaktionen. Men det handlade bara om en övning.
10.51
Varför skriver svt fortfarande om "misstänkt terrordåd", trots att t ex premiärminister May talar om "den avskyvärda terrorattacken"?
Vi skriver misstänkt terrordåd eftersom vi ännu vet för lite för att slå fast att det handlar om terrorism. För att något ska klassas som terror ska motivet vara politiskt och syfta till att påverka samhället eller ett lands politik.
11.04
Senaste uppdateringen från svenska UD är att det fortfarande inte finns några uppgifter om att det finns svenskar bland de skadade eller bland dödsoffren. Det säger Patric Nilsson vid UD:s presstjänst till SVT Nyheter.
11.07
Terrorexperten Magnus Ranstorp: ”Attacken i Manchester var faktiskt väntad.”
Läs hela intervjun med terrorexperten här:

Terrorexpert: Attacken i Manchester var faktiskt väntad

svt.seMåndagens attack mot en konsert i Manchester är den värsta som drabbat Storbritannien sedan attentaten i London sommaren 2005. Att det inte blivit fler beror enligt expertis på att den brittiska polisen varit mycket framgångsrik i sitt arbete mot terrorn.
11.08
Här är bilderna som delas för att hedra offren i Manchester. Bilderna sprids under #prayformanchester

Här är bilderna som delas för att hedra offren i Manchester

svt.sePå sociala medier sprids just nu bilder för att hedra offren i explosionen som skedde under måndagskvällen vid en konsert med Ariana Grande i Manchester.
11.17
På bilden ses konsertbesökare lämna hotellet Park Inn i centrala Manchester där många spenderat natten efter attacken.
11.18
Desperata och chockade föräldrar söker fortfarande efter sina barn som var vid arenan när bomben smällde.
– Jag ser människor som går runt i pyjamas med mobiler och letar på gatorna, det är hjärtskärande, säger SVT Nyheters utrikesreporter Erika Bjerström, på plats i Manchester.

Desperata människor letar på gatorna efter sina barn

svt.seDesperata och chockade föräldrar söker fortfarande efter sina barn som var vid arenan när bomben smällde. 22 personer dödades och minst 59 skadades i explosionen.
– Jag ser människor som går runt i pyjamas med mobiler och letar på gatorna, det är hjärtskärande, säger SVT Nyheters utrikesreporter Erika Bjerström, på plats i Manchester.
11.23
Det kommer att hållas en minnesstund i Manchester ikväll klockan 18.00 lokal tid, det skriver stadens borgmästare Andy Burnham på Twitter.
11.24
EU:S utrikesminister Frederica Mogherini säger i ett tal att rädsla inte ska ta över och att europeiska ungdomar ska fortsätta älska livet och njuta av frihet och glädje tillsammans. 

11.35
"I Manchester är vi som lim - vi håller ihop". Channel 4 News twittrar den här videon med en taxichaufför som hjälpte till att köra de chockade tonåringar från arenan. 

11.38
Varför kan ni inte svara på frågan om det finns någon koppling till IS eller inte?
För att vi inte vet i nuläget. Inget sådant är bekräftat.
11.56
Polis vid avspärrningarna utanför arenan. Foto: Iman Tahbaz
11.59
Oasis-sångaren Liam Gallagher som är från Manchester twittrar om hur han är i chock över attentatet och sänder ljus och kärlek till de drabbade. 


12.05
Nu är det dags för premiärminister Theresa May att hålla tal.
12.05
- Den här attacken har haft unga människor som måltavla och det här är en av de värsta terrorattackerna som någonsin slagit mot Storbritannien, säger May.
12.08
-En man utlöste en bomb vid entrén till arenan när människor var på väg ut, allt för att döda och skada så många möjligt i ett meningslöst dåd.
12.09
-Vi vet identiteten på gärningsmannen men kan inte i nuläget avslöja hans namn.
12.11
-Många ungdomar var där för att njuta av musiken och blev istället offer för detta fega dåd. Många vårdas också för livshotande skador.
12.12
-Gärningsmannens feghet mötte Manchesters mod. Det minne vi ska behålla är inte det av ett fruktansvärt dåd utan av alla Manchesterborna som hjälpte till och öppnade sina hem, riskerade sina liv för att rädda skadade.
12.14
Det var en hemmagjord bomb, säger Theresa May.
12.15
-Alla terrordåd är fega, men detta dåd står ut i feghet, säger Theresa May.
12.17
Terrorhotnivån i Storbritannien står kvar på förhöjd, meddelar premiärministern.
12.20
-Det är utan tvekan en av de värsta terrordåden som drabbat norra England. Det riktade sig mot unga och utfördes kallhamrat och beräknande, säger Theresa May.
12.22
-Storbritanniens folk står tillsammans med Manchester i denna svåra tid, säger May.
12.23
Theresa May kommer att resa till Manchester i eftermiddag, meddelar hon.
12.25
Valkampanjen inför nyvalet till det brittiska parlamentet avbryts, meddelar Theresa May.
12.38
Enligt BBC är just nu ett köpcentrum i Manchester utrymt. Enligt BBC:s reporter ska människor ha sprungit ut från köpcentret i panik. "Ingen vet vad som händer", säger Nafeesa Shan, reporter på BBC.
12.51
Arndale-gallerian öppnar igen efter larmet, uppger vittnen enligt Reuters. Vad som har hänt är fortfarande oklart.
12.09
Premiärminister Theresa May:
-Polisen och säkerhetstjänsten tror att de känner till gärningsmannens identitet, men i det här skedet av utredningen kan vi inte bekräfta hans namn.
13.02
En 23-årig man har gripits, misstänkt för att ha kopplingar till attacken. Det uppger BBC.
13.02
Enligt TT finns uppgifter om att den misstänkte mannen ska ha gripits inne i shoppinggallerian Arndale i Manchester, som evakuerades under en stund på tisdagseftermiddagen.
13.08
Polisen bekräftar att en man har  gripits inne i köpcentret Arndale. Först skrev polisen att mannen greps "med koppling till gårdagens händelser". Strax efter det uttalandet skrev polisen att det i nuläget inte är klart om det finns någon koppling.



13.44
Det första offret efter den blodiga attacken i Manchester har nu blivit känt. Det är en 18-årig student i Lancashire. Det rapporterar BBC.
13.47
Terrororganisationen IS tar på sig ansvaret för attacken i Manchester. Det skriver Reuters.
13.54
Terrorrörelsen IS hävdar att bomben hade placerats på arenan i förväg. Det skriver flera nyhetsbyråer, med IS propagandagren al-Amaq som källa.
14.12
IS skriver att "en soldat från kalifatet" placerade bomben mitt bland "korsfararnas möte" för att sedan detonera bomben. Terrorgruppen hävdar att 30 har dött och 70 skadats, de uppger alltså högre siffror än de officiella som brittiska myndigheter går ut med. Det skriver AP.
14.15


14.22
Det hölls precis en kort presskonferens från ett sjukhus i Manchester.
Där meddelades bland annat att ett sjukhus har tagit emot tolv allvarligt skadade barn, alla under 16 år. 
14.33

En åttaårig flicka dog i sprängdådet på konserten igår. Det är det hittills yngsta bekräftade offret för dådet. Det skriver BBC.
- Tanken att någon skulle gå till en konsert och inte komma hem är hjärtskärande. Hon var en underbar liten flicka på alla sätt. Nyheten om hennes död i attacken har chockat oss alla, säger hennes lärare till BBC.

14.36



14.41

Misstänkt terrordåd i Manchester – detta vet vi

svt.seEtt misstänkt terrordåd har inträffat vid en arena i Manchester i samband med en Ariana Grande-konsert.
14.49
Attentatet är det blodigaste i landet sedan bomberna i Londons kollektivtrafik 2005.
14.54
Christian Adams är tecknare på tidningen Evening Standard, här är hans kommentar på attacken:
#manchester #prayformanchester #manchesterunited #dangerouswomantour #arianators @evening.standard
av adamstoon via Instagram

14.58
Polisen i Manchester säger nu att de har utfört en "kontrollerad explosion" på en adress i Fallowfield som har koppling till den pågående terrorutredningen, det skriver Reuters.

15.09
Det är hela det fria Europa som har attackerats. Det är ungdomen som har attackerats i sitt hjärta, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

15.16

EU-flaggor på halv stång i Bryssel. Daniel Boffey är tidningen the Guardians chef i Bryssel.

15.19
Polisen i Manchester har genomfört två husrannsakningar, en i Whalley Range och en i Fallowfield. En "kontrollerad explosion" har genomförts i området.
Åtgärderna görs som en del "av utredningen av nattens fruktansvärda dåd på Manchester Arena", skriver polisen på Twitter.


15.30
En kvinna lägger ner blommor i centrala Manchester för att hedra offren. Foto: TT
15.39
Religiösa ledare ber för offren vid Deansgate, nära Manchester arena, där många skadades och dog i attacken sent i går kväll. Foto: TT
15.40
Hur är skadeläget för de drabbade? Lätt/måttligt/svårt?
Många av de som är skadade är allvarligt skadade. Bland annat har sjukhuspersonal meddelat att tolv barn (alla under 16 år) är allvarligt skadade. Premiärminister Theresa May har tidigare idag sagt att hon fruktar att dödssiffran kommer att stiga ytterligare.
15.43
Polska medborgare finns bland de som saknas efter gårdagens sprängdåd. Det skriver the Guardian som hänvisar till det polska utrikesdepartementet, som bekräftat detta för en polsk nyhetsbyrå.
15.54
USA har ännu inte verifierat en koppling mellan IS och dådet i Manchester, även om terrororganisationen har tagit på sig ansvar för attacken. Det rapporterar Reuters.
16.03
Polisen i Manchester efterlyser nu videofilmer från vindrutekameror (som finns i vissa bilar) från alla som har befunnit sig i centrala Manchester igår kväll.


16.11

Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, sätter litet värde till att IS påstår sig ligga bakom det blodiga bombdådet mot en konsert i Manchester.
- Jag skulle inte sätta någon tilltro till det alls. De är ganska opportunistiska och brukar passa på att exploatera den här typen av händelser – även om de inte är direkt inblandade. Så här får man helt enkelt avvakta utredningen, säger han till TT.
16.11
Hans Brun drar liknelser till attacken mot fotbollsarenan Stade de France i Paris den 13 november 2015, där en förbipasserande dödades, utöver de tre gärningsmännen.
-Det är en typ av beteende som vi har sett i Mellanöstern och Afrika också, så det är egentligen ingenting nytt. Säkerheten på arenor kan aldrig bli 100 procent, det är mycket folk i rörelse, man kan ha säkerhetskontroller och filter, men det uppstår alltid en kö någonstans. Och många åker dit med kollektivtrafiken och blir då en måltavla i sig, säger Brun.

16.13
MER RESURSER TILL POLISEN

Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att säkerhetstjänsten undersöker om en större grupp var inblandad i Manchesterattacken, rapporterar Reuters.

Hon säger också att hon har försäkrat sig om att polisen har de resurser som man behöver. May understryker att polisen nu kommer att titta särskilt på säkerheten runt arenor så att "människor kan "avnjuta sommarevenemang".
16.23
Ian Hopkins, chef för Manchesterpolisen och premiärminister Theresa May träffades idag. Foto: TT
16.25
Om det inte är IS varför har inga andra tagit på sig attackerna som skett?
Det kan vara IS som ligger bakom. Det kan också vara någon som är inspirerad av IS. Det kan också vara någon annan som ligger bakom eller en ensam galning. Det är för tidigt att slå fast. IS har alltså tagit på sig dådet, men det behöver inte betyda att det är de. Se t ex kommentar från Hans Brun här nedan.
16.28
LONDONPOLISEN HÖJER SÄKERHETEN

Polisen i London meddelar att specialpoliser i detalj håller på att gå igenom alla kommande publikevenemang i huvudstaden. det rapporterar Reuters.

Det kommer innebära en högre närvaro av beväpnade och obeväpnade poliser, uppger Londonpolisen, som också meddelar att beväpnad extrapersonal kommer att placeras ut på Wembleystadion och Twickenkams rugbystadium.
16.32
MINNESVAKA IKVÄLL KL 19

En minnesvaka för offren i attentatet kommer att hållas på i kväll klockan 19–20 svensk tid, skriver Manchesterpolisen på Twitter. Vakan kommer hållas på Albert Square, under närvaro av bland andra borgmästare Andy Burnham.
17.29
Bomben i Manchester Arena har hittills krävt 22 liv. Ytterligare 59 människor har skadats, minst tolv av dem barn. Fortfarande saknas också flera människor, många av dem tonåringar, som kan finnas bland dödsoffren, rapporterar BBC.
17.44
Drottning Elizabeth och prins Philip höll en tyst minut i Buckingham Palace trädgård, för att hedra offren. Foto: TT
17.55
Totalt ska omkring 120 personer ha skadats i attacken. 59 vårdas på sjukhus - flera av dessa med livshotande skador. Ytterligare omkring 60 personer fick vård för mindre skador i närheten av arenan. Det uppger ambulanspersonal, enligt Manchester Evening News.
18.15

Krönika: ”Det är tilliten till vuxenvärlden som står på spel”

svt.seVuxna kan söka tröst i tanken på hur Manchesterborna ställde upp för de drabbade, öppnade sina hem och skjutsade i sina bilar. Men för barnen är det mer komplicerat än så, skriver SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström, på plats i Manchester.
18.16
Vi väntar alltså på en pressträff med Ian Hopkins, som är chef över polisen i Manchester. Pressträffen var utlyst till kl 17.30 svensk tid, men är försenad.
18.19
Nu kommer polisen Ian Hopkins, som är chef över Manchester-polisen.
18.23
Polisen säger att det är den 22-årige Salman Abedi, som är misstänkt gärningsman. Polischefen vill ännu inte gå in på några detaljer kring mannen.
18.26
Ian Hopkins poängterade också att polisen inte kommer tolerera hat och att det är viktigt att samhället håller samman och att människor stödjer varandra.
18.27
Enligt sajten Politico ska den misstänkte gärningsmannen Salman Abedis bror ha gripits.
18.29
Polisen arbetar nu med att försöka ta reda på om den misstänkte gärningsmannen agerade på egen hand eller om han är del av ett terrornätverk.
19.01
Nu börjar en minnesvaka för offren i attacken i Manchester.
19.02
Ceremonin hålls på Albert Square i centrala Manchester.
19.09
Bland annat kommer vi att få höra tal från representanter från en rad trossamfund i Manchester.
19.11
Det är svårt att få en överblick över hur många som samlats på torget, men det är minst ett par tusen människor.
19.13
Nu talar polischefen Ian Hopkins: "I dag är en dag som vi alla hoppades att vi aldrig skulle behöva uppleva"
19.14
"Mina tankar är hos offrens familjer och alla räddningspersonal som gjort ett fantastiskt jobb"
19.14
Han talar om alla frivilliga som hjälpt till efter attacken. Om läkare som ryckt in, om privatpersoner som ställt upp för de i nöd.
19.15
"Styrkan i vår stad är mångfalden. Vi måste stå enade tillsammans för att besegra terroristerna."
19.18
Det var strax före minnesstunden här i Manchester en imponerande ström av folk, alla på väg åt samma håll, till minnesstunden.
19.18
Övriga gator är nu relativt tomma.
19.21
Det är just nu här "alla" är, på Albert Square.
19.23
Det är en slående tystnad som råder. Utöver de som talar och framträder hörs bara enstaka viskningar ur folkmassan.
19.24
Samt de rungande applåderna.
19.28

"I kväll står vi enade", skriver Manchesterpolisen på Twitter.

19.31
"Manchester! Manchester! Manchester!" skanderade nu hela folkmassan unisont och applåderade.
19.32
Sikher från Manchester håller upp skyltar med "I love MCR", alltså jag älskar Manchester, på Albert Square i Manchester. Foto: TT


19.32
En del börjar nu droppa av, medan andra tar tillfället i akt för att röra sig mer mot torgets centrala delar.
19.43
– Det är bara sorgligt. Och lite läskigt, säger Elan, 11 år, som är här på minnesstunden med sin pappa Jeff.
19.44
– Vi är här för att visa respekt, egentligen. Och visa enighet, säger Jeff som i dag är här med sonen Elan, 11.
19.45
De båda har rest till Manchester i dag bara för att medverka här på torget, de bor ett par mil bort på en mindre ort.
19.46
– Det här borde inte hända, det är så svårt att förstå. Och när det händer barn..., säger Jeff och tittar på sin son.
19.48
– Och om jag vet något så är det att det har inte med religion att göra. Se bara på alla olika människor här i dag! Att göra så mot barn, det kan aldrig vara i en religions namn, säger Jeff.
19.49
19.50
– Men det det gör är ge kraft åt högerextremister och sådana, suckar Jeff, som dock ändå inte tror att nattens händelse lär få någon större påverkan på det kommande parlamentsvalet.
– Jag är inte på något sätt konservativ, men man kan verkligen inte klandra regeringen för det som hände.
19.51
19.52
19.52
Ceremonin är officiellt över men väldigt många är ändå kvar på Albert Square.
19.57
Det är svårt att avgöra exakt hur många som är här väl bland folkmassan, men många tusen har cirkulerat här den senaste timmen.
20.03
– Det är chock, bara chock, säger Asma, en ung kvinna här på torget.
20.04
Hon kom hit tillsammans med väninnan Mariam för att visa sin respekt för offren.
– Det finns en så himla fin gemenskap i den här staden, säger Mariam.
20.05
Ingen av dem tror att nattens händelse kommer att rubba Manchesterbornas eller övriga britters sätt att leva sina liv.