SVT rapporterade · SCB presenterar vårens partisympatiundersökning

09.20
Hej och välkomna till denna direktrapport kring dagens SCB-undersökning!
09.21
Undersökningen presenteras kl 09.30. SVT Nyheter sänder live med start kl 09.25.
09.33
Moderaterna rasar i SCB:s partisympatiundersökning. Partiet får 18,1 procent av rösterna.
09.33
Detta är därmed första gången partiet är mindre än Sverigedemokraterna i SCB:s undersökningar.
 
09.36
Samtliga resultat från SCB:s undersökning.
 
09.37
Sverigedemokraterna får 18,4 procent och är därmed större än Moderaterna och Sveriges näst största parti, bakom Socialdemokraterna. Det är en ökning med 0,9 procentenheter jämfört med novembermätningen.
 
09.38
Centerpartiet får 11,3 procent, en rejäl ökning med 4,2 procentenheter jämfört med november.
09.38
Miljöpartiet faller nära 2,5 procentenheter, men håller sig kvar över riksdagsspärren med 4,5 procent.
09.38
Socialdemokraterna får 31,1 procent, en ökning med 1,9 procentenheter jämfört med november.
09.39
Det är första gången på mycket länge som S är tillbaka på valresultatet.
09.41
Vänsterpartiet backar till 6,3 procent, ett tapp på 1,4 procentenheter.
09.41
Liberalerna får oförändrat 5 procent.
09.41
Kristdemokraterna å sin sida är kvar under riksdagsspärren och får 3,2 procent.
09.43
I opinionsundersökningen minskar övriga partier utanför riksdagen, där Feministiskt initiativ är störst, med en procentenhet och stannar på 2,2 procent.
09.46
Partisympatiundersökningen, maj 2017: scb.se/hitta-statisti…
09.47
Statistiska centralbyrån (SCB) presenterar två gånger om året sin stora partisympatiundersökning, där man genom statistiskt säkerställda metoder presenterar statistik kring ett hypotetiskt valresultat om det skulle vara val till riksdagen i dag.
09.49
Hur många har tillfrågats i undersökningen?
Omkring 9.000 personer har deltagit i SCB:s undersökning.
09.50
SCB:s mätningar betraktas som den tyngsta sympatiundersökningen i Sverige.
09.50
Lite reaktioner då på siffrorna:
09.51
Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler ställer sig lite undrande till dagens undersökning.
– Det är lite gåtfullt för oss, vi har sett andra mätningar där vi ligger i snitt runt 9 procent, säger Aron Etzler.
09.53
För krisande Miljöpartiet kommer nog dagens siffror som något av en lättnad, enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. De håller sig kvar över riksdagsspärren med 4,5 procent.
– De drar nog en lättnadens suck att de ligger över riksdagsspärren. Men i jämförelse med valet är det ett stort tapp, och tittar man längre tillbaks i tiden är det väldigt låga siffror, kommenterar Elisabeth Marmorstein i vår livesändning.
09.54
Bättre än väntat för M. Hur kan S ha var tredje väljare fortfarande? Ofattbart.
09.55
Centerpartiets uppgång, med 4,2 procentenheter, nu upp till 11,3 procent, beror enligt SVT Nyheters Elisabeth Marmostein till stor del på det tydliga ställningstagande mot Sverigedemokraterna.
10.02
I texten står det att V backar till 6,3%, ett tapp med 1,4%. I grafiken står det att ändringen är + 0,6%. Vad gäller?
Det är lite olika jämförelser. V backar med 1,4 procentenheter sedan SCB:s förra mätning i november, men ökar med 0,6 enheter jämfört med valresultatet 2014.
Vi ska förtydliga detta, tack för påpekandet!
10.04
Under vilken period genomfördes undersökningen? Och hur stort är bortfallet?
Från SCB: Det totala individbortfallet uppgår till 46,4 procent. Det totala antalet svarande är 4 808, motsvarande 53,6 procent. Det förekommer också att personer inte velat besvara vissa frågor. Data samlades in under perioden 28 april till 28 maj.
Hos SCB finns mer att läsa om metoden, längst ner i en blå ruta om man följer denna länk: http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/demokrati/partisympatier/partisympatiundersokningen-psu/pong/statistiknyhet/partisympatiundersokningen-psu-i-maj-2017--val-idag/
10.08
Varför räknas KD med i alliansen? De skulle idag inte ens komma in i riksdagen och då inte kunna vara med i någon "AlliANS".
10.09
Sverigedemokraterna gläds i dag åt att enligt SCB:s mätning vara Sveriges näst största parti.
– Jag glädjer mig åt att vi fortsätter att ha en positiv trend, även om den är svag. Och att vi nu är andra största parti i den här mätningen är också glädjande så klart, säger Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson, till TT.
10.10
Karlsson bedömer att Centerns uppgång beror på att partiledaren Annie Lööf är en duktig debattör och att nedgången för M beror på att det tar tid för M att bygga upp trovärdighet för sin nya politik.
– Det tar ett tag för dem att bygga trovärdighet för sin nya politik och det tycker jag att det ska göra om man svängt så kraftigt som man gjort. Jag tror att en del av väljarna man tappat kommer att gå tillbaka när man ser att C föredrar en S+MP-regering framför en borgerlig regering med stöd från oss, säger Karlsson.
10.11
Resultatet i SCB:s undersökning (jämfört med den förra mätningen i november 2016)
 
10.14
Enligt SCB:s undersökning är samtliga partier något mer populära bland kvinnor än män, med undantag för Sverigedemokraterna som är mer populärt bland män.
10.16
Skillnader på väljarsympatier mellan kvinnor och män. Bild ur SCB:s undersökning.
 
10.19
Moderaterna har ännu inte kommenterat dagens undersökning. Partisekreterare Tomas Tobé hänvisar till att partiet just nu håller på att analysera siffrorna.
10.19
Med tanke på M:s tapp i flera mätningar på sistone har krav väckts på Anna Kinberg Batras avgång som partiledare, men beskedet är att hon för närvarande sitter kvar.
”Moderaterna har tappat i opinionen och vi är i ett allvarligt läge. Det väcker givetvis frustration”, sade M:s partisekreterare i ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter i går onsdag.
10.22
I går medverkade M:s partisekreterare Tomas Tobé i SVT:s Aktuellt och talade om kritiken mot sin partiledare.
– Anna Kinberg Batra har ju också själv gett uttryck för att det är klart att det finns förbättringspotential. Kommunikationen är väl det som kanske har lyfts fram allra mest, sa han då.
Se intervjun här:
10.32
– Vi måste vara tydligare med vad vi prioriterar, säger partisekreterare Tomas Tobé (M), nu till SVT Nyheter, med anledning av dagens mätning.
10.33
Fler partireaktioner:
10.33
Kristdemokraterna ökar knappt, med 0,1 procentenheter, sedan SBC:s stora mätning i november.  Partiet ligger fortfarande under riksdagsspärren med 3,2 procent.
10.33
– Det är inte bra, verkligen. Det här visar att vi har mycket att arbeta med framöver, säger Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.
10.34
För Liberalerna visar SCB:s undersökning 5 procent, vilket är en oförändrad ställning i jämförelse med 2014 års valsiffror.
10.34
Avgångskrav har väckts även mot partiledaren Jan Björklund från flera partidistrikt, men partisekreterare Lotta Arnholm tror inte på något partiledarbyte.
– Det finns ett starkt stöd för Jan Björklund inom vårt parti, säger hon till SVT Nyheter.
10.35
Socialdemokraterna får 31,1 procent, en ökning med 1,9 procentenheter jämfört med november. Det är första gången på mycket länge som S är tillbaka på valresultatet från september 2014.
10.35
– Ett kvitto på det ledarskap som Stefan Löfven har visat, menar partisekreterare Lena Rådström Baastad (S).
10.38
Centerpartiet, på 11,3 procent, delar SVT Nyheters Elisabeth Marmorsteins analys om att uppgången till stor del beror på det tydliga ställningstagandet mot Sverigedemokraterna.
10.38
– Vi vill inte bilda regering med Sverigedemokraterna, och det är vi kanske det mest tydliga partiet med, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthurssontill SVT Nyheter.
10.39
För TT talar han också om Annie Lööfs betydelse som partiledare:
– Hon är oerhört trovärdig.
10.43
 Anna Kinberg Batra ger själv ett första uttalande om siffrorna på sitt Instagram-konto:
Det är ett allvarligt läge och utvecklingen måste vända. Vi måste vara ödmjuka inför att svenska folket inte känner tillräckligt förtroende för Moderaterna.
10.50
Statsvetare Jenny Madestam sa till SVT Nyheter i går att ett partiledarbyte inom M kan bli för riskabelt för partiet, med så kort tid kvar till nästa riksdagsval, i september 2018:

Statsvetare: Riskabelt byta ut Anna Kinberg Batra ett år före valet

SVT NyheterDet saknas en tydlig utmanare, samtidigt är det riskabelt att byta ut en partiledare ett år före valet. Det här talar till Anna Kinberg Batras fördel när flera höga M-toppar kräver hennes avgång. – Man får inte förminska aspekten att hon är den första kvinnliga partiledaren, säger statsvetaren Jenny Madestam.
10.57
Vi kommer nu att avrunda denna direktrapportering. Tack för att ni har följt oss! Fortsätt följa bevakningen av SCB-undersökningen här i artikeln och på övriga SVTnyheter.se. Hej så länge!