Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Trots katastrofval - May ska be om drottningens tillåtelse att bilda regering

  • Valet i Storbritannien blev en rysare då premiärminister Theresa May och hennes konservativa Tories tappar sin majoritet i parlamentet
  • På flera håll har kravet väckts på Theresa Mays avgång, men själv har hon inga sådana planer
  • May förväntas infinna sig på Buckingham Palace idag klockan 13.30 svensk tid för att be om drottningens tillåtelse att bilda regering
  • Det nordirländska, nationalkonservativa partiet DUP, som har vunnit tio mandat i valet, har sagt att de är beredda att stödja en konservativ regering
  • Labourpartiet har också uttryckt en vilja att söka stöd hos mindre partier för att bilda en regering. Partiledaren Jeremy Corbyn har också krävt premiärminister Mays avgång
  • EU-, och invandringskritiska UKIP förlorar sitt mandat i parlamentet. Som ett resultat av detta har UKIP:s partiledare Paul Nuttall meddelat att han avgår från posten
  • Den osäkra parlamentariska situationen skapar frågetecken kring Storbritanniens EU-utträde, som var planerat att påbörjas strax efter valet

Läs analyser och expertkommentarer i vår direktrapportering. 

SVT rapporterade · Valet i Storbritannien

Valresultatet klockan 11.55.

Theresa May har fått klartecken av Storbritanniens drottning att bilda regering, rapporterar TT. 


16.36

Hej och välkommen till SVT Nyheters direktrapportering om nyvalet i Storbritannien!
Vallokalerna stänger klockan 23 och kort därefter redovisas de första vallokalsundersökningarna. De flesta rösterna väntas vara räknade vid 07-tiden, men redan vid 04-tiden kan vi vänta oss ett preliminärt resultat.



16.38
SVT Nyheter sänder live på webben från och med klockan 22.15 och fram till midnatt. Med oss i studion finns Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet, Andreas Hatzigeorgiou på Stockholms handelskammare och SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter.
16.39
SVT Nyheter bevakar valet på plats med Europakorrespondent Ulrika Bergsten i London, reporter Henrik Silver i Edinburgh och reporter Jonas Ohlin i London.
16.40

Valsimulatorn

svt.seHur skulle Sveriges riksdag se ut om vi hade ett majoritetsvalsystem, som Storbritannien? Och hur skulle makten i det brittiska parlamentet förändras med ett svenskt valsystem?
16.40

TV: Så fungerar valsystemet i Storbritannien

SVT NyheterValsystemet Storbritannien använder är majoritetsval i enmansvalkrets. I Sverige har vi istället proportionella val. I den här videon förklarar vi vad skillnaden är – och vilka fördelar som finns med de olika systemen.
16.41
Det styrande konservativa partiet väntas bli vinnare i valet. Läs mer här.
16.44
Vallokalerna öppnade klockan 08 på torsdagen. Här går en kvinna förbi en vallokal i Ilford i östra London. Foto: TT
16.44

Få bättre koll på partiledarna i två korta klipp

SVT NyheterTheresa May är känd för att vara tuff, för sina spektakulära skor – och det politiska engagemanget väcktes redan när hon var barn. Jeremy Corbyn är vänsteraktivisten som blev partiledare – trots sin något nedtonade klädstil.
16.48
Labours ledare Jeremy Corbyn vill försäkra sig om att britterna går och röstar, och tipsar om var man kan hitta en vallokal. 


16.49
Även de konservativas ledare Theresa May puffar britterna mot valurnorna. 


16.50
SVT Nyheters korrespondent Henrik Silver är på plats i Edinburgh och träffar väljare. 


16.57
Tidigare på dagen röstade Labours ledare Jeremy Corbyn och de konservativas ledare Theresa May. Foto: TT
17.04

Många britter har redan poströstat. Vid valet 2015 stod poströsterna för 16,4 procent. Valdeltagandet var 66,4 procent, skriver BBC. 


17.09
Med anledning av de tre terrorattackerna som drabbat Storbritannien de senaste månaderna har polisen skärpt säkerheten vid vallokalerna. Här lämnar en polis en vallokal i Bermondsey i södra London, i närheten av London Bridge där det senaste attentatet ägde rum. Foto: TT
17.13
Vid midnatt väntas de första platserna i parlamentet vara klara, men det slutliga resultatet väntas inte bli klart förrän fredag eftermiddag, skriver BBC. 
17.16

Debattartikel: ”Snart vet vi om den nygamla strategin fungerade”

SVT Nyheter”Om opinionsundersökningarna är tillnärmelsevis korrekta så har det till synes omöjliga skett”, skriver professor Jonas Hinnfors.
17.20
I London har det varit riktigt blåsigt och regnigt tidigare i veckan, men dagens valväder är utmärkt. Molnigt, 15-20 grader och bara enstaka skurar.
17.22
Victoria station i centrala London idag. You decide = du bestämmer.
17.25
Det här är skådespelaren Seb Craig som tyckte det var tillräckligt varmt för att rösta i kortbyxor. För honom är den allra viktigaste frågan att ta sig ur EU så snabbt som möjligt. "Silly" kallar han unionen.
17.28
Vallokalerna har öppet till kl 23 ikväll (brittisk tid). Då kommer en prognos hur det går i valet. Men se upp, prognosen har pekat fel tidigare år!
17.37

Krönika: Valet som blev ett terrorval

SVT NyheterPremiärminister Theresa May tyckte att hon utlyste nyval vid exakt rätt tillfälle Men det blir inte alltid riktigt som man tänkt sig. I London märks i stället terrorn mer än valet.
17.38

May försöker skrämma till sig väljare

SVT NyheterBörsras och en sjunkande valutakurs för det brittiska pundet. Dessutom högre skatter. Det är troligtvis några av effekterna som en seger för brittiska Labour skulle ge. Och nu försöker premiärminister Theresa May skrämma till sig väljare i slutspurten av valet – med hjälp av ekonomin.
17.39
Samtliga 650 parlamentsledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet. Eftersom inga utjämningsmandat finns kan ett parti få stor majoritet i parlamentet, även om det bara vinner med knapp marginal i valkretsarna. skriver TT.

17.39
I valet 2015 vann exempelvis Konservativa partiet (Tories) 330 platser (24 fler än i valet 2010) med totalt cirka 37 procent av rösterna. Labour fick i sin tur 232 mandat (-26) med drygt 30 procent av rösterna, skriver TT.
17.43
Under morgonen har hashtaggen dogsatpollingstation trendat på Twitter. Många tar med sig hunden till vallokalen. Här en jycke i Brighton. TT
17.43
De flesta unga väljarna röstar på Labour, så om valdeltagandet i den gruppen blir högt så gynnat det Jeremy Corbyn. På bilden klistermärken från "Bite the Ballot" en organisation som vill öka engagemanget och få unga att gå och rösta.
17.44

Även brittiska hundar går till val

SVT NyheterDet brittiska valet är den tredje stora folkomröstningen i Storbritannien på lika många år och för att orka med verkar det nu som att britterna börjat ta hjälp av sina fyrfotade vänner. Under #dogsatpollingstations sprids bilder på minst sagt demokratiska hundar.
17.48
"Du bestämmer" står det på tidningen Evening Standards förstasida. Foto: TT
17.52
Inte bara hundar följer med till vallokalerna. 



17.55
Efter helgens terrorattack, den tredje på mindre än tre månader, har mycket handlat om säkerhet och arbetet mot islamistisk terrorism. För många väljare har dessa frågor blivit allt viktigare, frågan är om det stärker Theresa May som använt sloganen "strong and stable" eller om det försvagar henne eftersom hon under sin tid som inrikesminister skar ner på antalet poliser kraftigt.
17.55
Den här hundens ägare passar på att puffa för EU. Foto: TT
17.57

Så här bevakar SVT Nyheter valet i Storbritannien

SVT NyheterI dag håller Storbritannien nyval. SVT Nyheter följer rösträkningen hela natten och bidrar med valprognoser, analyser och expertkommentarer tills det finns ett färdigt resultat.
Här är de viktigaste hållpunkterna.
17.59
En vallokal av det lite ovanligare slaget.


18.01
Britterna fortsätter att pumpa ut bilder på djur vid vallokalerna på sociala medier. Här får ett marsvin snällt följa med och rösta.


18.07
Allianspartiet i Nordirlands kandidat Sorcha Eastwood gifte sig med Dale Shirlow på torsdagen. Därefter begav sig paret till vallokalen i Lisburn. Foto: TT
18.09

Få bättre koll på partiledarna i två korta klipp

SVT NyheterTheresa May är känd för att vara tuff, för sina spektakulära skor – och det politiska engagemanget väcktes redan när hon var barn. Jeremy Corbyn är vänsteraktivisten som blev partiledare – trots sin något nedtonade klädstil.
18.09

Valsimulatorn

svt.seHur skulle Sveriges riksdag se ut om vi hade ett majoritetsvalsystem, som Storbritannien? Och hur skulle makten i det brittiska parlamentet förändras med ett svenskt valsystem?
18.13
Frågan är hur helgens terroristattack ska påverka engelsmännen och dagens val.
18.17

Terrordådet kan påverka brittiska valet

SVT NyheterMånga är oroliga för nya terrordåd och allt fler pekar nu ut säkerhet som den allra viktigaste valfrågan. Frågan är om det kommer gynna Tories eller Labour på valet på torsdag. Ett val som nu ser ut att bli väldigt jämnt. 
18.20

Valet 1950 hade det högsta deltagandet sedan andra världskriget.
Så här har valdeltagandet sett ut de senaste åren, enligt BBC.
 
2015: 66,2 procent
2010: 65,1 procent
2005: 61,4 procent
2001: 59,4 procent
1997: 71,4 procent

18.26
Någon har satt en vallokalsskylt på en telefonhytt i Rotherwick Hall, väster om London. Foto: TT
18.28
18.30
Valet äger rum i efterdyningarna av terrorattacken vid London Bridge. Här sätter en kvinna upp en skriven lapp vid en minnesplats i närheten av bron. Foto: TT
18.32
Det här är taxichauffören Kevin. Han bor i Essex och fruktar att Labour och Jeremy Corbyn ska vinna valet. Han skulle förstöra landet menar han. 
- De tar pengar från alla som har och ger till alla som inte har. Vet du vad det kallas? Kommunism! Säger han.
18.35
Vallokalerna stänger klockan 23 och strax därefter presenteras resultatet av de första vallokalsundersökningarna. SVT Nyheter sänder live från klockan 22.15 åtminstone fram till midnatt. Se sändningen här på webben. 
18.38

TV: Så fungerar valsystemet i Storbritannien

SVT NyheterValsystemet Storbritannien använder är majoritetsval i enmansvalkrets. I Sverige har vi istället proportionella val. I den här videon förklarar vi vad skillnaden är – och vilka fördelar som finns med de olika systemen.
18.40
Opinionsundersökningarna har varierat kraftigt inför valet. Vissa av dem förutspår en jordskredsseger för de konservativa (Tories), andra gör gällande att gapet mellan de konservativa och Labour blir betydligt mindre, skriver The Telegraph. 
18.42
I Liverpool får gymmet fungera som vallokal. 


18.56

En valaffisch har satts upp i närheten av en vallokal i Copeland. Händelsen utreds av polis eftersom det är förbjudet att sätta upp valaffischer i närheten av vallokaler, eftersom det kan påverka eller avskräcka människor som går och röstar, skriver Cumbria News & Star. 


19.06
En stark fingervisning om det brittiska valresultatet väntas i en stor vallokalsundersökning för etermediebolagen BBC, ITV och Sky när vallokalerna stängt.
Undersökningen har i tidigare val kommit närmare det verkliga valresultatet än vad brittiska opinionsmätningar gjort, betonar Rowena Mason i tidningen The Guardians valguide på nätet.
19.07

”EU är löjligt – vi måste ut så snabbt som möjligt”

SVT NyheterSVT Nyheter har besökt en vallokal nära konservativa Tories högkvarter i centrala London. Skådespelaren Seb Craig är en av dem som röstat och i år valde han parti efter vem han tror snabbast kan ta Storbritannien ut ur EU.
19.12
Många utländska journalister i centrala London idag.
19.14
Här är några journalister som häckar utanför konservativa Tories högkvarter.
19.17
Det regnar på flera håll i Storbritannien idag, något som kan missgynna Labour. Unga väljare röstar i större utsträckning på Labour och det är också de som stannar hemma om det regnar, enligt experterna. Så kanske jublar Theresa May åt dagens ruskväder.
19.20

Unga väljare i Storbritannien har tappat tron på politiken

SVT NyheterVem som är premiärminister i Storbritannien? Ingen aning, säger  Laury True, 23 år, glatt när SVT frågar henne på en gata i Norra Leeds.
Brittiska valet delas av en generationskonflikt. Det är äldre som röstar och därför satsar partierna på att frågor som t ex pensionsreformer. Det var också de äldre som röstade landet ut ur EU. Så nu undrar många unga varför de ens ska bry sig om att rösta i valet på torsdag .
19.25
FLERA NEKADE ATT RÖSTA
The Guardian skriver nu att de har blivit kontaktade av flera läsare som har haft problem med att rösta i dagens val, trots att det (trott att de) registrerat sig korrekt.
19.26

Från bostadslös till röstfiskare

SVT NyheterKlockan åtta på torsdagsmorgonen öppnade vallokalerna runt om i Storbritannien. En av dem som engagerat sig i valet är Kismet Meyton. Under flera års tid hade hon ingen bostad vilket väckte hennes engagemang för politik och nu försöker hon få fler unga att rösta.
– Jag vill att England blir ett land där människor kan blomstra, säger hon.
19.33
Centrala London idag. Väljarna röstar. Journalister fotar väljare och turister fotar journalisterna. Jag tog en bild på turisterna också.
19.35
Vilket parti tror ni på SVT kommer bli störst vid valet?
19.36
@Isak: Vi tror ingenting själva på SVT, men opinionsundersökningarna pekar fortfarande mot en seger för de konservativa.
19.36
Keep calm and close the borders. Glömde ni ta med.
19.37
@Hans: Jag var inne i en souveniraffär tidigare i veckan (där jag tog bilden som du syftar på). Fanns många varianter, men den missade jag. Samtidigt är det nog så många britter känner det, åtminstone om man ska tolka brexit-omröstningen. Många vill minska invandringen.
19.43
Vallokalen Holy Trinity i Belfast riskerar att bli översvämmad twittrar BBC:s politiska korrespondent på Nordirland, Gareth Gordon. Sandsäckar finns i beredskap. 


19.47

Nu har många slutat jobbet och köerna utanför vallokalerna tilltar på många håll. De är öppna ända till kl 23 ikväll svenskt tid (kl 22 brittisk tid) - då kommer också en stor vallokalsundersökning.

19.51
Många poliser syns till i centrala London.
19.52
Vilket val? På East Street Market i östra London som jag besökte för ett par dagar sedan var inte alla så intresserade av politik.
19.56
Det här är parfymförsäljaren Joel Rosenblum. 
- Vi kan inte låta Tories vinna, de förstör landet!
Han tycker att det är problematiskt att många bostäder sålts till rika utlänningar. Nu är det dyrt att hyra och omöjligt att köpa bostad.
19.59
Victor Williams jobbade i Londons tunnelbana förut men fick sluta när Östeuropéer med lägre löner anställdes istället. Han litar inte på Mrs May och röstar också Labour idag.
20.42

Det rapporteras att studenter på Keele-universitetet i Newcastle har avvisats från vallokaler, trots att de har rätt att rösta. Universitet verkar medge att det finns problem och antyder att det beror på att vissa personer inte finns med i de listor som skickats ut till vallokalerna, skriver The Guardian. 


20.45

Så här bevakar SVT Nyheter valet i Storbritannien

SVT NyheterI dag håller Storbritannien nyval. SVT Nyheter följer rösträkningen hela natten och bidrar med valprognoser, analyser och expertkommentarer tills det finns ett färdigt resultat.
Här är de viktigaste hållpunkterna.
20.55
I centrala London finns inga valaffischer. Men om man åker ut från centrum (och tittar riktigt nogrant) kan man hitta några...
20.56
Ofta är de halvt nerrivna. Men ändå...
20.57

Andelen kvinnor som kandiderar till parlamentet har aldrig varit så hög. 29 procent av kandidaterna, eller 965 personer, är kvinnor, skriver The Telegraph. 




20.58
Poliser syns lite överallt denna vecka. Några är extrainsatta efter terrordådet i helgen, några är extrainsatta för valet och många är ordinarie.
21.00
Om två timmar stänger vallokalerna. Strax därefter väntas resultatet från de första vallokalsundersökningarna. SVT Nyheter sänder live från och med klockan 22.15. Med i studion finns Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet, Andreas Hatzigeorgiou på Stockholms handelskammare och SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter.
21.10
Brittisk polis bevakar parlamentet. Foto: TT
21.13
Dockor som föreställer konservativa ledaren Theresa May, Liberaldemokraternas ledare Tim Farron och Labours ledare Jeremy Corbyn. Foto: TT
21.15

Valsimulatorn

svt.seHur skulle Sveriges riksdag se ut om vi hade ett majoritetsvalsystem, som Storbritannien? Och hur skulle makten i det brittiska parlamentet förändras med ett svenskt valsystem?
21.16

”EU är löjligt – vi måste ut så snabbt som möjligt”

SVT NyheterSVT Nyheter har besökt en vallokal nära konservativa Tories högkvarter i centrala London. Skådespelaren Seb Craig är en av dem som röstat och i år valde han parti efter vem han tror snabbast kan ta Storbritannien ut ur EU.
21.33

Strax efter klockan 23 väntas resultatet i de första vallokalsundersökningarna.
En opinionsundersökning gjord av Ipsos Mori, på uppdrag av Evening Standard, på tisdagen och onsdagen ger de konservativa 44 procent av rösterna och Labour 36 procent, skriver The Telegraph. 
En undersökning från Yougov, som publicerades på onsdagskvällen, ger de konservativa 42 procent av rösterna och Labour 35 procent.



 

21.59
Theresa May är en riktigt stark kvinna som står på sig.
Hoppas att hon vinner detta! Äntligen en stark profil i Europa.

Hur ser ställningen ut?
Hej! Vallokalerna har inte stängt ännu. Resultatet från de första vallokalsundersökningarna väntas strax efter klockan 23.
22.01
SVT Nyheter sänder live på webben från och med klockan 22.15 och åtminstone fram till midnatt. Med oss i studion finns Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet, Andreas Hatzigeorgiou på Stockholms handelskammare och SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter.
22.02

TV: Så fungerar valsystemet i Storbritannien

SVT NyheterValsystemet Storbritannien använder är majoritetsval i enmansvalkrets. I Sverige har vi istället proportionella val. I den här videon förklarar vi vad skillnaden är – och vilka fördelar som finns med de olika systemen.
22.05
Resultaten från de första valdistrikten väntas trilla in någon timme efter att vallokalerna har stängt, skriver The Telegraph. Vi får dock vänta fram till 05-tiden på morgonen innan vi har ett preliminärt resultat. 
22.06
Kommer ni kunna visa allt eftersom resultaten kommer in? :)
Så som ni gör när Sverige går till valurnan? :)
Vi kommer att rapportera siffror löpande här på webben.
22.15
Vallokalerna stänger klockan 23 svensk tid, men om väljare fortfarande köar då kommer de att tillåtas rösta, skriver TT.
22.18
Nyheters livesändning om valet har startat. Följ den fram till midnatt, eller längre beroende på vad som händer. 
22.20
Vallokalsundersökningen klockan 23 är baserad på 144 vallokaler runt om i Storbritannien. 
22.23
SVT Nyheters reporter Henrik Silver, på plats i Edinburgh, säger att det inte har varit någon rusning till vallokalerna. Han menar att en del av väljarna har tröttnat på Skottlands försteminister Nicola Sturgeon. 
22.26
Röstar både Skottland och Walce ikväll också?
Hela Storbritannien röstar i dag.
22.27
Nu har jag tagit mig till området Haymarket där en konservativ grupp arrangerar valfest på en sportpub. De första gästerna har börjat droppa in för att kunna följa vallokalsundersökningarna härifrån, men många anländer nog först senare framåt natten för att fira en eventuell seger.
22.27
Nabil Najar är chef för kampanjgruppen "Conservative Progress" - han räknar med valvinst för Tories ikväll.
22.28

Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet, tror att ekonomi, välfärd och sjukvård tillhör de viktiga frågorna för väljarna. 


22.32
Kan ni fixa bättre ljud?
Vi beklagar ljudproblemen i sändningen. Det verkar vara åtgärdat nu.
22.37

Dagens Nyheters medarbetare Katrine Marcal, på plats i London, menar att Theresa May är partist ut i fingertopparna. Hon vill leverera det väljarna vill ha. 
– Jag tror att hon kommer att vara en ganska tuff förhandlare, säger hon om May vinner och får hand om de kommande förhandlingarna om EU-utträdet. 


22.39
Rösträkningen är i full gång vid en vallokal i Edinburgh i Skottland. Foto: TT
22.41

Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet, tror inte att det blir så stor skillnad om det blir Labourledaren Jeremy Corbyn som förhandlar med EU. 
– Realiteten är den att Storbritannien inte kan få det de önskar. Storbritannien måste se sanningen vid någon tidpunkt, säger han. 


22.43
BBC:s medarbetare twittrar från en vallokal i Newcastle, där rösträknarna är på plats. 


22.45

SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter menar att premiärminister Theresa May ville ha ett nyval för att ha ett så starkt mandat som möjligt inför de kommande EU-förhandlingarna. Hon menar att "plånboksfrågor" varit det viktiga för väljarna.


22.48

Enligt opinionsmätningarna vill de unga till stor del lägga sin röst på Labour, det har bland annat med studentavgifterna att göra, menar Eva Elmsäter.
– Han har lite Bernie Sanders-stämpel på sig Jeremy Corbyn, säger hon och syftar på den amerikanske presidentkandidaten vid förra USA-valet. 


22.50
Rösträknare väntar på att valurnorna ska komma i en vallokal i Hastings. Foto: TT
22.52
Labourledaren Jeremy Corbyn gör ett sista försök att få väljarna att gå och rösta. 


22.56
Timmarna innan valet har tiotusentals gått in och sökt på orden "Conservative manifesto 2017" via Google, skriver The Independent. Det kan tyda på att de i sista minuten vill uppdatera sig om vad de konservativa står för. 
22.58
Rösträkningen är i full gång i en vallokal i Edinburgh. Foto: TT
23.00
Nu stänger vallokalerna, men väljarna har fortfarande möjlighet att rösta om de köar. 
23.02
Den första vallokalsundersökningen visar att Konservativa vinner 314 platser i parlamentet, Labour 266, SNP 34, Liberaldemokraterna 14 och Ukip 0, skriver Sky News.
Undersökningen har gjorts av instituten Ipsos MORI och Gfk för BBC, ITV och Sky, skriver TT.
23.02
De konservativa ser ut att bli det största partiet, men får inte majoritet. 
23.05
Förre konservative finansministern George Osborne säger att vallokalsundersökningen är "fullständigt katastrofalt" för May och hennes konservativa parti, skriver Reuters. 
23.08
Om siffrorna håller i sig får Labour ytterligare 34 platser, jämfört med i dag, skriver BBC. 
23.10
Tv-bolagen har presenterat vallokalsundersökningar ända sedan 1974. Oftast ger de en träfffsäker fingervisning om det slutgiltiga resultatet, skriver BBC. 
23.16

Här är det fullständiga resultatet från vallokalsundersökningarna, enligt The Guardian. 2015 års resultat inom parentes:
Konservativa: 314 (330)
Labour: 266 (232)
SNP: 34 (56)
Liberaldemokraterna: 14 (8)
Plaid Cymru: 3 (3)
Greens: 1 (3)
Ukip: 0
Övriga: 138

23.18
Premiärminister Theresa May hade hoppats på att stärka sitt politiska mandat inför de kommande förhandlingarna om EU-utträdet, men nu blev det alltså tvärtom. partiet backar 16 platser. 
23.21
Siffrorna i vallokalsundersökningen projiceras på BBC:s byggnad i London. Foto: TT
23.22
Valutamarknaden skakas av utsikterna att det ska bli jämnt läge, "hung parliament", och pundet tappar i värde, rapporterar flera medier enligt TT.
Det handlar om mer än 2 cent ned mot dollarn. Investerare är oroliga för att de konservativas tapp ska försvaga regeringen inför de kommande EU-förhandlingarna, skriver AP.
23.23
Liberaldemokraternas talesperson Menzies Campbell säger att det är svårt att se att man ska kunna vara del av en koalition, skriver Reuters. 
23.26
Pundet har fallit med 1,7 procentenheter till 88,02 pence mot euron, skriver Reuters. 
23.28
Det hade krävts ytterligare 12 platser för att de konservativa skulle få en majoritet i parlamentet, enligt vallokalsundersökningen. 
23.33
Förre finansministern George Osborne säger till ITV att det vore "katastrofalt" för Theresa May och Tories om vallokalundersökningens indikationer besannas.
Flera röster höjs redan i de brittiska tv-kanalerna för att May kanske till och med bör avgå om det bekräftas. En av dem är Emily Thornberry, utrikesminister i Labours skuggregering, som uttalar sig för Sky News, skriver TT.
23.34
Det är bråttom i vallokalerna. Här en vallokal i Sunderland. Foto: TT
23.35
För att förtydliga resultatet av vallokalsundersökningarna: Inget parti har tillräckligt med platser för att få en majoritet. 
23.36
Enligt BBC:s analys är 76 mandat för osäkra för att bestämt säga vilket parti som får dem, skriver Reuters.

23.43
SVT Nyheters korrespondent Ulrika Bergsten säger i vår valvaka att hon tror att Theresa May kommer att avgå bara inom de närmsta dagarna som premiärminister, om vallokalsundersökningarna visar sig hålla i sig som resultat.
23.44
Corbyn har tidigare har varit helt uträknad, säger Ulrika Bergsten, även inom sitt eget parti. Om prognoserna nu håller i sig är det sensationellt, menar hon.
23.45
Craig Oliver, som var kommunikationschef hos före detta premiärministern David Cameron, säger att resultatet i vallokalsundersökningarna kommer att skaka det konservativa partiet, om det håller i sig. 
– Det kommer att bli en djup och långvarig chock, säger han enligt AP. 
Han menar att Mays beslut om att utlysa nyval kan ha slagit tillbaka.
– Det var den största chanstagningen en politiker har tagit på länge, säger han. 
23.48
Liberaldemokraterna, fjärde största parti, har fått ett relativt kraftigt uppsving sedan valet 2015, enligt prognoserna. Partiet har dock sagt sig ovilliga att bilda koalition med vare sig de konservativa eller Labour, så det är oklart om rösterna kommer att gagna någon av de partier med möjlighet att bilda regering.
23.50
”Inga pakter, inga uppgörelser, ingen koalition,” säger en senior företrädare för Liberaldemokraterna, anonymt, till Sky News.
23.50
Investerare reagerar på resultatet i vallokalsundersökningen. Foto: TT
00.00
Nu är livesändningen på webben avslutad. Följ direktrapporteringen här hela natten. 
00.06
Nu har den allra första valkretsen räknats klart officiellt: Newcastle. Labour tar hem den stolen.
00.06
Många besvikna på exil pollen på den konservativa valvakan på Haymarket i centrala London.
00.06
De konservativa ungdomarna på valvakan i London är besvikna, men tror att de kommer vinna om några timmar när resultatet står fast.
00.08
Levi Schapiro kollat valresultat på sin telefon. 
- Jag är före BBC, ropar han stolt.
00.12
Deanna Keene vrålade "Yes!" När vallokalsundersökningen kom medan Suzu Webb ropade "Noooo". Nu divideras det vilt på Sportbaren där många konservativa samlats till valvaka.
00.14
Bilden är från kl 23 då vallokalsundersökningen publicerades. Tystnad följt av mummel på den konservativa valvakan.
00.19
Sveriges före detta stats- och utrikesminister Carl Bildt har reagerat på valprognosen:
”Kan bli stökigt för Storbritannien de kommande åren. En oreda riskerar att följa på en annan. Ett pris man betalar för bristen på äkta ledarskap."

00.20
Hans tweet har också citerats i BBC:s valvaka, som exempel på utländska reaktioner på valet.
00.22
Valresultatet i natt väntas enligt brittiska medier komma något senare än brukligt, med tanke på det till synes oväntat höga valdeltagandet.
00.26
Nick Clegg, tidigare ledare för Liberlademokraterna, som ingick koalition med den tidigare konservativa premiärministern David Cameron, säger nu att han inte kan se några omständigheter då partiet skulle stödja en konservativ regering.
00.34
Hej, jag fattar inte varför May utlyste valet. Påminner om brexitomröstningen. Varför gjorde hon det?
Theresa May utlyste officiellt nyval för att hon sökte ett starkare mandat för sin regering och därmed ha ett starkare stöd i förhandlingarna med EU om brexit. May har ju själv aldrig valts till premiärminister, utan David Cameron var statsministerkandidaten vid valet 2015, men han avgick som bekant efter brexitomröstning och "lämande över" sin tjänst till May.
00.34
De första prognoserna har sedan 2001 visat sig kunna förutspå det slutgiltiga resultatet väl i grova drag. Men det kan variera i antalet vunna mandat, uppger BBC.

Under förra valet 2015 fick Tory-partiet slutligen 14 fler mandat än vad som förutspåddes i den första prognosen. Om samma avvikelser gäller också i denna prognos skulle det kunna räcka för att ge dem majoritet.
00.38
-Det kommer bli en sen natt, konstaterar Mo Metcalf-Fischer som kampanjat för de konservativa Gruvarbetarområdet och Labourfästet Doncaster.
00.40
Ukip-ledare Paul Nuttall uttrycker redan skarp kritik mot premiärminister May för att ha misslyckats med sitt mål med nyvalet, att samla ett starkare mandat för brexit. Nuttall menar nu att May satt brexit på spel.

00.40
Christine Forrester har varit volontär för Tories. 
-Visst är jag besviken men det är lite för tidigt att säga något säkert än, säger hon.
00.42

Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon påpekar för BBC att man inte bör förhasta sig.
– Det här är endast en beräkning, det är inget resultat. De här prognoserna har varit felaktiga förut.
00.44
Partiet Sinn Féin, som ställer upp i valet i valkretsarna på Nordirland, har nyss bekräftat att de än en gång inte kommer att nyttja och fylla sina eventuella platser de vinner i parlamentet.
00.45
Förre Labour-politikern Ed Balls varnar för att prognosen kan innebära ytterligare ett val.
– Om det här är riktigt kommer vi att stå inför ännu ett val snart, säger han till BBC.
00.46
Många på valvakan som arrangeras av Conservative Progress har kampanjat länge och anser sig nu vara värda en drink eller flera i väntan på resultatet.
00.48
Sinn Féin hade efter valet 2015 fyra mandat i parlamentet, och deras val att avstå sina platser har betydelse eftersom det kan påverka antalet mandat i parlamentet som krävs för en majoritet. De fyra platserna de har lämnat tomma nu gör exempelvis att antalet fyllda mandat blir 646 (av 650), vilket sänker antalet mandat nödvändiga för en majoritet från 326 till 324.
00.50
Skälet till att Sinn Féin inte tar plats i parlamentet är politiskt. Det republikanska partiet vägrar att svära den trohetsed till drottning Elizabeth II som krävs av alla ledamöter, och får därför inte officiellt delta i parlamentens sammanträden. I praktiken står alltså dessa stolar tomma.
00.51
Vi vet dock i nuläget inte hur många mandat Sinn Féin vunnit i detta val.
00.55
Flera här i flödet har frågat varför detta nyval hålls. Ni är inte ensamma, som synes i denna tweet från Google, som visar hur just den frågan är den just nu mest sökta hos söktjänsten i Storbritannien.

00.55
För att kortfattat upprepa svaret: May utlyste valet för att försöka samla starkare mandat från folket inför brexit-förhandlingarna med EU.
01.04
Ett par till valkretsar har nu räknats. Sammanlagt fyra har gått till Labour, en till de konservativa (Tories).
01.10
På den konservativa valvakan i central London kollar alla på BBC. Så fort det dyker upp en politiker som folk inte gillar hörs högljudda burop.
01.26
För den som vill följa rösträkningen i realtid, erbjuder vi denna tjänst, som redovisar valkretsarna i den takt de officiellt är färdigräknade:

Läget just nu i brittiska valet

SVT NyheterStorbritannien går till val. Följ utvecklingen distrikt för distrikt.
01.27
Just nu är kartan rätt så blank, men räkna med att den fylls på i allt snabbare takt nu under natten.
01.28
Många planerar att stanna på den konservativa valvakan i centrala London till kl 6 imorgon bitti. Nu laddas det med nattamat så att alla valvakare ska orka stanna.
01.30
Holly Chapman och Anthony Charlton tänker hålla ställningarna och nattvaka. De har förberett sig genom att ta ledigt från jobbet imorgon.
01.33
Det har ju under natten spekulerats bland brittiska kommentatorer, och även internationella, att Theresa May skulle kunna avgå till följd av det till synes svaga resultatet. Nu säger dock ett av de konservativas toppnamn, före detta finansministern George Osborne, att May i alla fall sitter kvar på tjänsten om partiet skulle lyckas med att säkra en egen majoritet när resultatet väl står klart.
01.37
Labour har från centralt håll nu publicerat ett första uttalande kring den första valprognosen.
01.39
”Om denna undersökning visar sig vara någotsånär korrekt, skulle det var ett extraordinärt resultat. Labour skulle ha gjort en stark återkomst för att krossa hoppet o en konservativ jordskredsseger," skriver Labours talesperson.
01.39
”Det har aldrig skett någon sådan helomvändning under en kampanjs gång. Det ser ut som att de konservativa straffas för att ha tagit det brittiska folket för givet."
01.40
Man talar vidare om Jeremy Corbyns positiva effekt för partiet och hur man är tacksamma över att ha lyckats mobilisera så många att gå och rösta.
01.47
Har Jeremy Corbyn helt gett upp hoppet om att bli Prime Minister? Eller har han någon chans till posten? Om man spekulerar om slutresultatet.
Corbyn är i egenskap av partiledare Labours naturliga premiärministerkandidat. Som det ser ut i prognosen kommer det dock att bli mycket svårt för Labour att samla stort nog stöd för att bilda regering, även i koalitionsbygge med mindre partier. Men, vi har ju som sagt ännu inte det slutgiltiga resultatet.
01.52
Om Labour vinner, hur stor är chansen att Storbritannien stannar kvar i EU?
Labour har, liksom de konservativa Tories, lovat att respektera folkomröstningen om brexit och genomföra landets utträde ur EU. Vem som leder landet och förhandlingarna kan dock påverka exakt hur villkoren till utträdet kommer att se ut.
En del mindre partier har lovat att de vill stoppa brexit, eller förhala det i oändlighet, men den politiska realiteten i Storbritannien just nu är att det står mellan Tories och Labour som de två regeringsalternativen.
01.56
Det jag sitter och funderar över är.. Cameron hade inte behövt utlysa Brexit men gjorde det och förlorade och fick lämna. Varför begår May exakt samma övermodiga misstag.

Allt verkar så ologiskt i mitt huvud.
Brittiska statsvetare och analytiker har kallat Mays beslut ett vågat risktagande, som man nu efter prognoser menar har gått "hemskt illa" för henne.
01.58
Ingen jag pratar med på den konservativa valvakan i centrala London erkänner rätt ut i en intervju att det var ett misstag av Theresa May att utlysa nyval. Men "off the record" kan de vara ärligare.
-Det var ett stort misstag och väldigt egoistiskt gjort av henne, säger en person under löfte om att få vara anonym.
02.20
Sammanlagt 25 valdistrikt har nu räknats färdigt:
  • Konservativa: 8
  • Labour: 16
  • Övriga: 1 (en oberoende kandidat i Nordirland)
02.21
Labour har som synes dubbelt så många mandat som Tories nu, men det är värt att anmärka att Labour traditionellt har starkare stöd i rösträkningens inledning, till följd av vilka områden som räkans klart först.
02.22
Det går att jämföra med valet till Sveriges riksdag, då landsbygdskommuner traditionellt räknas klart snabbast under valkvällen och ger en preliminär bild som sedan hastigt kan förändras när storstädernas röster är färdigräknade senare under valnatten.
02.27
Är det några resultat hittils som tyder på något trendbrott i något distrikt? Någon indikation på vartåt vindarna går,
Ja, intressant fråga. Som det är nu svängar vindarna åt båda håll i olika kretsar. Enligt en sammanräkning av the Guardian kunde man mäta sig till en svängning av 0,8 procent av rösterna från de konservativa till Labour. Inte så mycket än alltså.
02.34
Labours vice ordförande Tom Watson, säger nu i ett uttalande att det ser ut att bli ett ”väldigt, väldigt dåligt” valresultat för premiärminister May.
02.35
Flera brittiska tidningar har sina förstasidor klara inför fredagens upplaga. Det flesta är inte nådiga mot Theresa May och hennes förväntat låga valresultat.
02.36
”Mays stora rikstagning misslyckas,” toppar The Times med.


02.37
The Herald är inne på samma spår.

02.38
Liksom The Independet:


02.39
...och Financial Times

02.40
Avbryter tidningskavalkaden för att berätta att Labourledaren Jeremy Corbyn har kommit med ett uttalande:
"Jag vill tacka alla våra medlemmar och anhängare som har arbetat så hårt med kampanjen, från dörrknackning till sociala medier, och till alla som röstade för ett program som vill ha riktig förändring för vårt land. Oavsett det slutgiltiga resultatet har vi redan förändrat den brittiska politiken," förklarar han.
03.00
67 distrikt nu färdigräknade:
  • Konservativa: 23
  • Labour: 36
  • Skotska nationalistpartiet: 5
  • Övriga: 3 (samtliga i Nordirland)
03.01
Påminner om denna länk till vår grafik där man kan följa rösträkningen i realtid på den brittiska kartan:

Läget just nu i brittiska valet

SVT NyheterStorbritannien går till val. Följ utvecklingen distrikt för distrikt.
03.03
Värt att notera är att ett antal vadslagningssidor på nätet har nu sänkt sina odds för Jeremy Corbyn, och utmålat honom som favorit att ta över som premiärminister.
03.03
Corbyn nu oddsfavorit hos paddypower, vet ni vad det kan bero på?
Nej, det är upp till deras egna beräkningar (och affärsstrategi).
03.09
Andra spelbolag har dock kvar May som favorit att fortsätta som regeringschef, och hos en del förändras det ständigt.
03.15
Nu kommer första beskedet om en sittande minister som förlorat sin plats i parlamentet. Tory-politikern Jane Ellison, som innehar en biträdande finansministerpost, har förlorat sin plats i valkretsen i Battersea, mot Labours Marsha de Cordova.
03.17
Londons borgmästare Sadiq Khan (själv Labour) har personligen gratulerat de Cordova för att ha vunnit valkretsen:

03.23
Skotska nationalistpartiets gruppledare i parlamentet i Westminster har också förlorat sin plats. Mandatet går till de konservativa.
03.24
Enligt BBC har nu de konservativa, Mays regeringsparti, accepterat att man inte kommer att få någon egen majoritet i parlamentet.
03.25
Partiet förväntar sig nu i egna prognoser 322 mandat, och förutspår att Labour får 261.
03.26
Detta alltså enligt källor inom partiet till BBC.
03.27
326 mandat krävs alltså för en egen majoritet (eller 324, om det nordirländska partiet Sinn Féin behåller sina fyra mandat från 2015).
03.34
Ukips forne ledare, EU-parlamentarikern Nigel Farage, säger nu i ett uttalande att vad som än blir resultatet i kväll, så är Theresa Mays tid som premiärminister räknad.
03.35
Tidigare i kväll har han också twittrat ut sin uppskattning för Labours ledare Jeremy Corbyn:
"Corbyns personlighet är mycket starkare och ärligare än Mays. Han plockar upp anti-brext-väljare i London och Ukip-väljare på annat håll."


03.38
Farage var en nyckelfigur i pro-brexit-kampanjen förra året, men lämnade efter folkomröstningen partiledarskapet.
03.43
Nytt uttalande från en minister: Brexit-minister David Davis menar att det fortfarande är alldeles för tidigt för att konstatera att det ska ha varit en dålig natt för Theresa May.
03.50
Så enligt prognoserna ser det alltså ut som att varken Tories eller Labour kommer att kamma hem en egen majoritet i parlamentet, och med Liberaldemokraternas explicita vägran att delta i någon koalition, finns alltså möjligheten att ingen av de två största partierna i ett första skede kan bygga en stabil regering.
03.51
Och frågan man då såklart kan ställa sig är: Vad händer då? Vi tar en stund och reder ut det här.
03.53
Situationen om inget parti får egen majoritet att bygga sin regering på, kallas "hung parliament". [direktöversatt: "hängt parlament"]
03.55
I ett första skede skulle då den nuvarande konservativa regeringen stanna vid makten, med premiärminister Theresa May i spetsen. Hon kan sitta kvar tills det är klart vem som kan bilda en ny regering, eller självmant avgå innan dess.
01.58
Ingen jag pratar med på den konservativa valvakan i centrala London erkänner rätt ut i en intervju att det var ett misstag av Theresa May att utlysa nyval. Men "off the record" kan de vara ärligare.
-Det var ett stort misstag och väldigt egoistiskt gjort av henne, säger en person under löfte om att få vara anonym.
01.56
Det jag sitter och funderar över är.. Cameron hade inte behövt utlysa Brexit men gjorde det och förlorade och fick lämna. Varför begår May exakt samma övermodiga misstag.

Allt verkar så ologiskt i mitt huvud.
Brittiska statsvetare och analytiker har kallat Mays beslut ett vågat risktagande, som man nu efter prognoser menar har gått "hemskt illa" för henne.
01.52
Om Labour vinner, hur stor är chansen att Storbritannien stannar kvar i EU?
Labour har, liksom de konservativa Tories, lovat att respektera folkomröstningen om brexit och genomföra landets utträde ur EU. Vem som leder landet och förhandlingarna kan dock påverka exakt hur villkoren till utträdet kommer att se ut.
En del mindre partier har lovat att de vill stoppa brexit, eller förhala det i oändlighet, men den politiska realiteten i Storbritannien just nu är att det står mellan Tories och Labour som de två regeringsalternativen.
01.47
Har Jeremy Corbyn helt gett upp hoppet om att bli Prime Minister? Eller har han någon chans till posten? Om man spekulerar om slutresultatet.
Corbyn är i egenskap av partiledare Labours naturliga premiärministerkandidat. Som det ser ut i prognosen kommer det dock att bli mycket svårt för Labour att samla stort nog stöd för att bilda regering, även i koalitionsbygge med mindre partier. Men, vi har ju som sagt ännu inte det slutgiltiga resultatet.
01.40
Man talar vidare om Jeremy Corbyns positiva effekt för partiet och hur man är tacksamma över att ha lyckats mobilisera så många att gå och rösta.
01.39
”Det har aldrig skett någon sådan helomvändning under en kampanjs gång. Det ser ut som att de konservativa straffas för att ha tagit det brittiska folket för givet."
01.39
”Om denna undersökning visar sig vara någotsånär korrekt, skulle det var ett extraordinärt resultat. Labour skulle ha gjort en stark återkomst för att krossa hoppet o en konservativ jordskredsseger," skriver Labours talesperson.
01.37
Labour har från centralt håll nu publicerat ett första uttalande kring den första valprognosen.
01.33
Det har ju under natten spekulerats bland brittiska kommentatorer, och även internationella, att Theresa May skulle kunna avgå till följd av det till synes svaga resultatet. Nu säger dock ett av de konservativas toppnamn, före detta finansministern George Osborne, att May i alla fall sitter kvar på tjänsten om partiet skulle lyckas med att säkra en egen majoritet när resultatet väl står klart.
01.30
Holly Chapman och Anthony Charlton tänker hålla ställningarna och nattvaka. De har förberett sig genom att ta ledigt från jobbet imorgon.
01.28
Många planerar att stanna på den konservativa valvakan i centrala London till kl 6 imorgon bitti. Nu laddas det med nattamat så att alla valvakare ska orka stanna.
01.27
Just nu är kartan rätt så blank, men räkna med att den fylls på i allt snabbare takt nu under natten.
01.26
För den som vill följa rösträkningen i realtid, erbjuder vi denna tjänst, som redovisar valkretsarna i den takt de officiellt är färdigräknade:

Läget just nu i brittiska valet

SVT NyheterStorbritannien går till val. Följ utvecklingen distrikt för distrikt.
01.10
På den konservativa valvakan i central London kollar alla på BBC. Så fort det dyker upp en politiker som folk inte gillar hörs högljudda burop.
01.04
Ett par till valkretsar har nu räknats. Sammanlagt fyra har gått till Labour, en till de konservativa (Tories).
00.55
För att kortfattat upprepa svaret: May utlyste valet för att försöka samla starkare mandat från folket inför brexit-förhandlingarna med EU.
00.55
Flera här i flödet har frågat varför detta nyval hålls. Ni är inte ensamma, som synes i denna tweet från Google, som visar hur just den frågan är den just nu mest sökta hos söktjänsten i Storbritannien.

00.51
Vi vet dock i nuläget inte hur många mandat Sinn Féin vunnit i detta val.
00.50
Skälet till att Sinn Féin inte tar plats i parlamentet är politiskt. Det republikanska partiet vägrar att svära den trohetsed till drottning Elizabeth II som krävs av alla ledamöter, och får därför inte officiellt delta i parlamentens sammanträden. I praktiken står alltså dessa stolar tomma.
00.48
Sinn Féin hade efter valet 2015 fyra mandat i parlamentet, och deras val att avstå sina platser har betydelse eftersom det kan påverka antalet mandat i parlamentet som krävs för en majoritet. De fyra platserna de har lämnat tomma nu gör exempelvis att antalet fyllda mandat blir 646 (av 650), vilket sänker antalet mandat nödvändiga för en majoritet från 326 till 324.
00.46
Många på valvakan som arrangeras av Conservative Progress har kampanjat länge och anser sig nu vara värda en drink eller flera i väntan på resultatet.
00.45
Förre Labour-politikern Ed Balls varnar för att prognosen kan innebära ytterligare ett val.
– Om det här är riktigt kommer vi att stå inför ännu ett val snart, säger han till BBC.
00.44
Partiet Sinn Féin, som ställer upp i valet i valkretsarna på Nordirland, har nyss bekräftat att de än en gång inte kommer att nyttja och fylla sina eventuella platser de vinner i parlamentet.
00.42

Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon påpekar för BBC att man inte bör förhasta sig.
– Det här är endast en beräkning, det är inget resultat. De här prognoserna har varit felaktiga förut.
00.40
Christine Forrester har varit volontär för Tories. 
-Visst är jag besviken men det är lite för tidigt att säga något säkert än, säger hon.
00.40
Ukip-ledare Paul Nuttall uttrycker redan skarp kritik mot premiärminister May för att ha misslyckats med sitt mål med nyvalet, att samla ett starkare mandat för brexit. Nuttall menar nu att May satt brexit på spel.

00.38
-Det kommer bli en sen natt, konstaterar Mo Metcalf-Fischer som kampanjat för de konservativa Gruvarbetarområdet och Labourfästet Doncaster.
00.34
De första prognoserna har sedan 2001 visat sig kunna förutspå det slutgiltiga resultatet väl i grova drag. Men det kan variera i antalet vunna mandat, uppger BBC.

Under förra valet 2015 fick Tory-partiet slutligen 14 fler mandat än vad som förutspåddes i den första prognosen. Om samma avvikelser gäller också i denna prognos skulle det kunna räcka för att ge dem majoritet.
00.34
Hej, jag fattar inte varför May utlyste valet. Påminner om brexitomröstningen. Varför gjorde hon det?
Theresa May utlyste officiellt nyval för att hon sökte ett starkare mandat för sin regering och därmed ha ett starkare stöd i förhandlingarna med EU om brexit. May har ju själv aldrig valts till premiärminister, utan David Cameron var statsministerkandidaten vid valet 2015, men han avgick som bekant efter brexitomröstning och "lämande över" sin tjänst till May.
00.26
Nick Clegg, tidigare ledare för Liberlademokraterna, som ingick koalition med den tidigare konservativa premiärministern David Cameron, säger nu att han inte kan se några omständigheter då partiet skulle stödja en konservativ regering.
00.22
Valresultatet i natt väntas enligt brittiska medier komma något senare än brukligt, med tanke på det till synes oväntat höga valdeltagandet.
00.20
Hans tweet har också citerats i BBC:s valvaka, som exempel på utländska reaktioner på valet.
00.19
Sveriges före detta stats- och utrikesminister Carl Bildt har reagerat på valprognosen:
”Kan bli stökigt för Storbritannien de kommande åren. En oreda riskerar att följa på en annan. Ett pris man betalar för bristen på äkta ledarskap."

00.14
Bilden är från kl 23 då vallokalsundersökningen publicerades. Tystnad följt av mummel på den konservativa valvakan.
00.12
Deanna Keene vrålade "Yes!" När vallokalsundersökningen kom medan Suzu Webb ropade "Noooo". Nu divideras det vilt på Sportbaren där många konservativa samlats till valvaka.
00.08
Levi Schapiro kollat valresultat på sin telefon. 
- Jag är före BBC, ropar han stolt.
00.06
De konservativa ungdomarna på valvakan i London är besvikna, men tror att de kommer vinna om några timmar när resultatet står fast.
00.06
Många besvikna på exil pollen på den konservativa valvakan på Haymarket i centrala London.
00.06
Nu har den allra första valkretsen räknats klart officiellt: Newcastle. Labour tar hem den stolen.
00.00
Nu är livesändningen på webben avslutad. Följ direktrapporteringen här hela natten. 
23.50
Investerare reagerar på resultatet i vallokalsundersökningen. Foto: TT
23.50
”Inga pakter, inga uppgörelser, ingen koalition,” säger en senior företrädare för Liberaldemokraterna, anonymt, till Sky News.
23.48
Liberaldemokraterna, fjärde största parti, har fått ett relativt kraftigt uppsving sedan valet 2015, enligt prognoserna. Partiet har dock sagt sig ovilliga att bilda koalition med vare sig de konservativa eller Labour, så det är oklart om rösterna kommer att gagna någon av de partier med möjlighet att bilda regering.
23.45
Craig Oliver, som var kommunikationschef hos före detta premiärministern David Cameron, säger att resultatet i vallokalsundersökningarna kommer att skaka det konservativa partiet, om det håller i sig. 
– Det kommer att bli en djup och långvarig chock, säger han enligt AP. 
Han menar att Mays beslut om att utlysa nyval kan ha slagit tillbaka.
– Det var den största chanstagningen en politiker har tagit på länge, säger han. 
23.44
Corbyn har tidigare har varit helt uträknad, säger Ulrika Bergsten, även inom sitt eget parti. Om prognoserna nu håller i sig är det sensationellt, menar hon.
23.43
SVT Nyheters korrespondent Ulrika Bergsten säger i vår valvaka att hon tror att Theresa May kommer att avgå bara inom de närmsta dagarna som premiärminister, om vallokalsundersökningarna visar sig hålla i sig som resultat.
23.36
Enligt BBC:s analys är 76 mandat för osäkra för att bestämt säga vilket parti som får dem, skriver Reuters.

23.35
För att förtydliga resultatet av vallokalsundersökningarna: Inget parti har tillräckligt med platser för att få en majoritet. 
23.34
Det är bråttom i vallokalerna. Här en vallokal i Sunderland. Foto: TT
23.33
Förre finansministern George Osborne säger till ITV att det vore "katastrofalt" för Theresa May och Tories om vallokalundersökningens indikationer besannas.
Flera röster höjs redan i de brittiska tv-kanalerna för att May kanske till och med bör avgå om det bekräftas. En av dem är Emily Thornberry, utrikesminister i Labours skuggregering, som uttalar sig för Sky News, skriver TT.
23.28
Det hade krävts ytterligare 12 platser för att de konservativa skulle få en majoritet i parlamentet, enligt vallokalsundersökningen. 
23.26
Pundet har fallit med 1,7 procentenheter till 88,02 pence mot euron, skriver Reuters. 
23.23
Liberaldemokraternas talesperson Menzies Campbell säger att det är svårt att se att man ska kunna vara del av en koalition, skriver Reuters. 
23.22
Valutamarknaden skakas av utsikterna att det ska bli jämnt läge, "hung parliament", och pundet tappar i värde, rapporterar flera medier enligt TT.
Det handlar om mer än 2 cent ned mot dollarn. Investerare är oroliga för att de konservativas tapp ska försvaga regeringen inför de kommande EU-förhandlingarna, skriver AP.
23.21
Siffrorna i vallokalsundersökningen projiceras på BBC:s byggnad i London. Foto: TT
23.18
Premiärminister Theresa May hade hoppats på att stärka sitt politiska mandat inför de kommande förhandlingarna om EU-utträdet, men nu blev det alltså tvärtom. partiet backar 16 platser. 
23.16

Här är det fullständiga resultatet från vallokalsundersökningarna, enligt The Guardian. 2015 års resultat inom parentes:
Konservativa: 314 (330)
Labour: 266 (232)
SNP: 34 (56)
Liberaldemokraterna: 14 (8)
Plaid Cymru: 3 (3)
Greens: 1 (3)
Ukip: 0
Övriga: 138

23.10
Tv-bolagen har presenterat vallokalsundersökningar ända sedan 1974. Oftast ger de en träfffsäker fingervisning om det slutgiltiga resultatet, skriver BBC. 
23.08
Om siffrorna håller i sig får Labour ytterligare 34 platser, jämfört med i dag, skriver BBC. 
23.05
Förre konservative finansministern George Osborne säger att vallokalsundersökningen är "fullständigt katastrofalt" för May och hennes konservativa parti, skriver Reuters. 
23.02
De konservativa ser ut att bli det största partiet, men får inte majoritet. 
23.02
Den första vallokalsundersökningen visar att Konservativa vinner 314 platser i parlamentet, Labour 266, SNP 34, Liberaldemokraterna 14 och Ukip 0, skriver Sky News.
Undersökningen har gjorts av instituten Ipsos MORI och Gfk för BBC, ITV och Sky, skriver TT.
23.00
Nu stänger vallokalerna, men väljarna har fortfarande möjlighet att rösta om de köar. 
22.58
Rösträkningen är i full gång i en vallokal i Edinburgh. Foto: TT
22.56
Timmarna innan valet har tiotusentals gått in och sökt på orden "Conservative manifesto 2017" via Google, skriver The Independent. Det kan tyda på att de i sista minuten vill uppdatera sig om vad de konservativa står för. 
22.52
Labourledaren Jeremy Corbyn gör ett sista försök att få väljarna att gå och rösta. 


22.50
Rösträknare väntar på att valurnorna ska komma i en vallokal i Hastings. Foto: TT
22.48

Enligt opinionsmätningarna vill de unga till stor del lägga sin röst på Labour, det har bland annat med studentavgifterna att göra, menar Eva Elmsäter.
– Han har lite Bernie Sanders-stämpel på sig Jeremy Corbyn, säger hon och syftar på den amerikanske presidentkandidaten vid förra USA-valet. 


22.45

SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter menar att premiärminister Theresa May ville ha ett nyval för att ha ett så starkt mandat som möjligt inför de kommande EU-förhandlingarna. Hon menar att "plånboksfrågor" varit det viktiga för väljarna.


22.43
BBC:s medarbetare twittrar från en vallokal i Newcastle, där rösträknarna är på plats. 


22.41

Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet, tror inte att det blir så stor skillnad om det blir Labourledaren Jeremy Corbyn som förhandlar med EU. 
– Realiteten är den att Storbritannien inte kan få det de önskar. Storbritannien måste se sanningen vid någon tidpunkt, säger han. 


22.39
Rösträkningen är i full gång vid en vallokal i Edinburgh i Skottland. Foto: TT
22.37

Dagens Nyheters medarbetare Katrine Marcal, på plats i London, menar att Theresa May är partist ut i fingertopparna. Hon vill leverera det väljarna vill ha. 
– Jag tror att hon kommer att vara en ganska tuff förhandlare, säger hon om May vinner och får hand om de kommande förhandlingarna om EU-utträdet. 


22.32
Kan ni fixa bättre ljud?
Vi beklagar ljudproblemen i sändningen. Det verkar vara åtgärdat nu.
22.28

Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet, tror att ekonomi, välfärd och sjukvård tillhör de viktiga frågorna för väljarna. 


22.27
Nabil Najar är chef för kampanjgruppen "Conservative Progress" - han räknar med valvinst för Tories ikväll.
22.27
Nu har jag tagit mig till området Haymarket där en konservativ grupp arrangerar valfest på en sportpub. De första gästerna har börjat droppa in för att kunna följa vallokalsundersökningarna härifrån, men många anländer nog först senare framåt natten för att fira en eventuell seger.
22.26
Röstar både Skottland och Walce ikväll också?
Hela Storbritannien röstar i dag.
22.23
SVT Nyheters reporter Henrik Silver, på plats i Edinburgh, säger att det inte har varit någon rusning till vallokalerna. Han menar att en del av väljarna har tröttnat på Skottlands försteminister Nicola Sturgeon. 
22.20
Vallokalsundersökningen klockan 23 är baserad på 144 vallokaler runt om i Storbritannien. 
22.18
Nyheters livesändning om valet har startat. Följ den fram till midnatt, eller längre beroende på vad som händer. 
22.15
Vallokalerna stänger klockan 23 svensk tid, men om väljare fortfarande köar då kommer de att tillåtas rösta, skriver TT.
22.06
Kommer ni kunna visa allt eftersom resultaten kommer in? :)
Så som ni gör när Sverige går till valurnan? :)
Vi kommer att rapportera siffror löpande här på webben.
22.05
Resultaten från de första valdistrikten väntas trilla in någon timme efter att vallokalerna har stängt, skriver The Telegraph. Vi får dock vänta fram till 05-tiden på morgonen innan vi har ett preliminärt resultat. 
22.02

TV: Så fungerar valsystemet i Storbritannien

SVT NyheterValsystemet Storbritannien använder är majoritetsval i enmansvalkrets. I Sverige har vi istället proportionella val. I den här videon förklarar vi vad skillnaden är – och vilka fördelar som finns med de olika systemen.
22.01
SVT Nyheter sänder live på webben från och med klockan 22.15 och åtminstone fram till midnatt. Med oss i studion finns Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet, Andreas Hatzigeorgiou på Stockholms handelskammare och SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter.
21.59
Theresa May är en riktigt stark kvinna som står på sig.
Hoppas att hon vinner detta! Äntligen en stark profil i Europa.

Hur ser ställningen ut?
Hej! Vallokalerna har inte stängt ännu. Resultatet från de första vallokalsundersökningarna väntas strax efter klockan 23.
21.33

Strax efter klockan 23 väntas resultatet i de första vallokalsundersökningarna.
En opinionsundersökning gjord av Ipsos Mori, på uppdrag av Evening Standard, på tisdagen och onsdagen ger de konservativa 44 procent av rösterna och Labour 36 procent, skriver The Telegraph. 
En undersökning från Yougov, som publicerades på onsdagskvällen, ger de konservativa 42 procent av rösterna och Labour 35 procent.



 

21.16

”EU är löjligt – vi måste ut så snabbt som möjligt”

SVT NyheterSVT Nyheter har besökt en vallokal nära konservativa Tories högkvarter i centrala London. Skådespelaren Seb Craig är en av dem som röstat och i år valde han parti efter vem han tror snabbast kan ta Storbritannien ut ur EU.
21.15

Valsimulatorn

svt.seHur skulle Sveriges riksdag se ut om vi hade ett majoritetsvalsystem, som Storbritannien? Och hur skulle makten i det brittiska parlamentet förändras med ett svenskt valsystem?
21.13
Dockor som föreställer konservativa ledaren Theresa May, Liberaldemokraternas ledare Tim Farron och Labours ledare Jeremy Corbyn. Foto: TT
21.10
Brittisk polis bevakar parlamentet. Foto: TT
21.00
Om två timmar stänger vallokalerna. Strax därefter väntas resultatet från de första vallokalsundersökningarna. SVT Nyheter sänder live från och med klockan 22.15. Med i studion finns Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet, Andreas Hatzigeorgiou på Stockholms handelskammare och SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter.
20.58
Poliser syns lite överallt denna vecka. Några är extrainsatta efter terrordådet i helgen, några är extrainsatta för valet och många är ordinarie.
20.57

Andelen kvinnor som kandiderar till parlamentet har aldrig varit så hög. 29 procent av kandidaterna, eller 965 personer, är kvinnor, skriver The Telegraph. 




20.56
Ofta är de halvt nerrivna. Men ändå...
20.55
I centrala London finns inga valaffischer. Men om man åker ut från centrum (och tittar riktigt nogrant) kan man hitta några...
20.45

Så här bevakar SVT Nyheter valet i Storbritannien

SVT NyheterI dag håller Storbritannien nyval. SVT Nyheter följer rösträkningen hela natten och bidrar med valprognoser, analyser och expertkommentarer tills det finns ett färdigt resultat.
Här är de viktigaste hållpunkterna.
20.42

Det rapporteras att studenter på Keele-universitetet i Newcastle har avvisats från vallokaler, trots att de har rätt att rösta. Universitet verkar medge att det finns problem och antyder att det beror på att vissa personer inte finns med i de listor som skickats ut till vallokalerna, skriver The Guardian. 


19.59
Victor Williams jobbade i Londons tunnelbana förut men fick sluta när Östeuropéer med lägre löner anställdes istället. Han litar inte på Mrs May och röstar också Labour idag.
19.56
Det här är parfymförsäljaren Joel Rosenblum. 
- Vi kan inte låta Tories vinna, de förstör landet!
Han tycker att det är problematiskt att många bostäder sålts till rika utlänningar. Nu är det dyrt att hyra och omöjligt att köpa bostad.
19.52
Vilket val? På East Street Market i östra London som jag besökte för ett par dagar sedan var inte alla så intresserade av politik.
19.51
Många poliser syns till i centrala London.
19.47

Nu har många slutat jobbet och köerna utanför vallokalerna tilltar på många håll. De är öppna ända till kl 23 ikväll svenskt tid (kl 22 brittisk tid) - då kommer också en stor vallokalsundersökning.

19.43
Vallokalen Holy Trinity i Belfast riskerar att bli översvämmad twittrar BBC:s politiska korrespondent på Nordirland, Gareth Gordon. Sandsäckar finns i beredskap. 


19.37
@Hans: Jag var inne i en souveniraffär tidigare i veckan (där jag tog bilden som du syftar på). Fanns många varianter, men den missade jag. Samtidigt är det nog så många britter känner det, åtminstone om man ska tolka brexit-omröstningen. Många vill minska invandringen.
19.36
Keep calm and close the borders. Glömde ni ta med.
19.36
@Isak: Vi tror ingenting själva på SVT, men opinionsundersökningarna pekar fortfarande mot en seger för de konservativa.
19.35
Vilket parti tror ni på SVT kommer bli störst vid valet?
19.33
Centrala London idag. Väljarna röstar. Journalister fotar väljare och turister fotar journalisterna. Jag tog en bild på turisterna också.
19.26

Från bostadslös till röstfiskare

SVT NyheterKlockan åtta på torsdagsmorgonen öppnade vallokalerna runt om i Storbritannien. En av dem som engagerat sig i valet är Kismet Meyton. Under flera års tid hade hon ingen bostad vilket väckte hennes engagemang för politik och nu försöker hon få fler unga att rösta.
– Jag vill att England blir ett land där människor kan blomstra, säger hon.
19.25
FLERA NEKADE ATT RÖSTA
The Guardian skriver nu att de har blivit kontaktade av flera läsare som har haft problem med att rösta i dagens val, trots att det (trott att de) registrerat sig korrekt.
19.20

Unga väljare i Storbritannien har tappat tron på politiken

SVT NyheterVem som är premiärminister i Storbritannien? Ingen aning, säger  Laury True, 23 år, glatt när SVT frågar henne på en gata i Norra Leeds.
Brittiska valet delas av en generationskonflikt. Det är äldre som röstar och därför satsar partierna på att frågor som t ex pensionsreformer. Det var också de äldre som röstade landet ut ur EU. Så nu undrar många unga varför de ens ska bry sig om att rösta i valet på torsdag .
19.17
Det regnar på flera håll i Storbritannien idag, något som kan missgynna Labour. Unga väljare röstar i större utsträckning på Labour och det är också de som stannar hemma om det regnar, enligt experterna. Så kanske jublar Theresa May åt dagens ruskväder.
19.14
Här är några journalister som häckar utanför konservativa Tories högkvarter.
19.12
Många utländska journalister i centrala London idag.
19.07

”EU är löjligt – vi måste ut så snabbt som möjligt”

SVT NyheterSVT Nyheter har besökt en vallokal nära konservativa Tories högkvarter i centrala London. Skådespelaren Seb Craig är en av dem som röstat och i år valde han parti efter vem han tror snabbast kan ta Storbritannien ut ur EU.
19.06
En stark fingervisning om det brittiska valresultatet väntas i en stor vallokalsundersökning för etermediebolagen BBC, ITV och Sky när vallokalerna stängt.
Undersökningen har i tidigare val kommit närmare det verkliga valresultatet än vad brittiska opinionsmätningar gjort, betonar Rowena Mason i tidningen The Guardians valguide på nätet.
18.56

En valaffisch har satts upp i närheten av en vallokal i Copeland. Händelsen utreds av polis eftersom det är förbjudet att sätta upp valaffischer i närheten av vallokaler, eftersom det kan påverka eller avskräcka människor som går och röstar, skriver Cumbria News & Star. 


18.42
I Liverpool får gymmet fungera som vallokal. 


18.40
Opinionsundersökningarna har varierat kraftigt inför valet. Vissa av dem förutspår en jordskredsseger för de konservativa (Tories), andra gör gällande att gapet mellan de konservativa och Labour blir betydligt mindre, skriver The Telegraph. 
18.38

TV: Så fungerar valsystemet i Storbritannien

SVT NyheterValsystemet Storbritannien använder är majoritetsval i enmansvalkrets. I Sverige har vi istället proportionella val. I den här videon förklarar vi vad skillnaden är – och vilka fördelar som finns med de olika systemen.
18.35
Vallokalerna stänger klockan 23 och strax därefter presenteras resultatet av de första vallokalsundersökningarna. SVT Nyheter sänder live från klockan 22.15 åtminstone fram till midnatt. Se sändningen här på webben. 
18.32
Det här är taxichauffören Kevin. Han bor i Essex och fruktar att Labour och Jeremy Corbyn ska vinna valet. Han skulle förstöra landet menar han. 
- De tar pengar från alla som har och ger till alla som inte har. Vet du vad det kallas? Kommunism! Säger han.
18.30
Valet äger rum i efterdyningarna av terrorattacken vid London Bridge. Här sätter en kvinna upp en skriven lapp vid en minnesplats i närheten av bron. Foto: TT
18.28
18.26
Någon har satt en vallokalsskylt på en telefonhytt i Rotherwick Hall, väster om London. Foto: TT
18.20

Valet 1950 hade det högsta deltagandet sedan andra världskriget.
Så här har valdeltagandet sett ut de senaste åren, enligt BBC.
 
2015: 66,2 procent
2010: 65,1 procent
2005: 61,4 procent
2001: 59,4 procent
1997: 71,4 procent

18.17

Terrordådet kan påverka brittiska valet

SVT NyheterMånga är oroliga för nya terrordåd och allt fler pekar nu ut säkerhet som den allra viktigaste valfrågan. Frågan är om det kommer gynna Tories eller Labour på valet på torsdag. Ett val som nu ser ut att bli väldigt jämnt. 
18.13
Frågan är hur helgens terroristattack ska påverka engelsmännen och dagens val.
18.09

Valsimulatorn

svt.seHur skulle Sveriges riksdag se ut om vi hade ett majoritetsvalsystem, som Storbritannien? Och hur skulle makten i det brittiska parlamentet förändras med ett svenskt valsystem?
18.09

Få bättre koll på partiledarna i två korta klipp

SVT NyheterTheresa May är känd för att vara tuff, för sina spektakulära skor – och det politiska engagemanget väcktes redan när hon var barn. Jeremy Corbyn är vänsteraktivisten som blev partiledare – trots sin något nedtonade klädstil.
18.07
Allianspartiet i Nordirlands kandidat Sorcha Eastwood gifte sig med Dale Shirlow på torsdagen. Därefter begav sig paret till vallokalen i Lisburn. Foto: TT
18.01
Britterna fortsätter att pumpa ut bilder på djur vid vallokalerna på sociala medier. Här får ett marsvin snällt följa med och rösta.


17.59
En vallokal av det lite ovanligare slaget.


17.57

Så här bevakar SVT Nyheter valet i Storbritannien

SVT NyheterI dag håller Storbritannien nyval. SVT Nyheter följer rösträkningen hela natten och bidrar med valprognoser, analyser och expertkommentarer tills det finns ett färdigt resultat.
Här är de viktigaste hållpunkterna.
17.55
Den här hundens ägare passar på att puffa för EU. Foto: TT
17.55
Efter helgens terrorattack, den tredje på mindre än tre månader, har mycket handlat om säkerhet och arbetet mot islamistisk terrorism. För många väljare har dessa frågor blivit allt viktigare, frågan är om det stärker Theresa May som använt sloganen "strong and stable" eller om det försvagar henne eftersom hon under sin tid som inrikesminister skar ner på antalet poliser kraftigt.
17.52
Inte bara hundar följer med till vallokalerna. 



17.48
"Du bestämmer" står det på tidningen Evening Standards förstasida. Foto: TT
17.44

Även brittiska hundar går till val

SVT NyheterDet brittiska valet är den tredje stora folkomröstningen i Storbritannien på lika många år och för att orka med verkar det nu som att britterna börjat ta hjälp av sina fyrfotade vänner. Under #dogsatpollingstations sprids bilder på minst sagt demokratiska hundar.
17.43
De flesta unga väljarna röstar på Labour, så om valdeltagandet i den gruppen blir högt så gynnat det Jeremy Corbyn. På bilden klistermärken från "Bite the Ballot" en organisation som vill öka engagemanget och få unga att gå och rösta.
17.43
Under morgonen har hashtaggen dogsatpollingstation trendat på Twitter. Många tar med sig hunden till vallokalen. Här en jycke i Brighton. TT
17.39
I valet 2015 vann exempelvis Konservativa partiet (Tories) 330 platser (24 fler än i valet 2010) med totalt cirka 37 procent av rösterna. Labour fick i sin tur 232 mandat (-26) med drygt 30 procent av rösterna, skriver TT.
17.39
Samtliga 650 parlamentsledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet. Eftersom inga utjämningsmandat finns kan ett parti få stor majoritet i parlamentet, även om det bara vinner med knapp marginal i valkretsarna. skriver TT.

17.38

May försöker skrämma till sig väljare

SVT NyheterBörsras och en sjunkande valutakurs för det brittiska pundet. Dessutom högre skatter. Det är troligtvis några av effekterna som en seger för brittiska Labour skulle ge. Och nu försöker premiärminister Theresa May skrämma till sig väljare i slutspurten av valet – med hjälp av ekonomin.
17.37

Krönika: Valet som blev ett terrorval

SVT NyheterPremiärminister Theresa May tyckte att hon utlyste nyval vid exakt rätt tillfälle Men det blir inte alltid riktigt som man tänkt sig. I London märks i stället terrorn mer än valet.
17.28
Vallokalerna har öppet till kl 23 ikväll (brittisk tid). Då kommer en prognos hur det går i valet. Men se upp, prognosen har pekat fel tidigare år!
17.25
Det här är skådespelaren Seb Craig som tyckte det var tillräckligt varmt för att rösta i kortbyxor. För honom är den allra viktigaste frågan att ta sig ur EU så snabbt som möjligt. "Silly" kallar han unionen.
17.22
Victoria station i centrala London idag. You decide = du bestämmer.
17.20
I London har det varit riktigt blåsigt och regnigt tidigare i veckan, men dagens valväder är utmärkt. Molnigt, 15-20 grader och bara enstaka skurar.
17.16

Debattartikel: ”Snart vet vi om den nygamla strategin fungerade”

SVT Nyheter”Om opinionsundersökningarna är tillnärmelsevis korrekta så har det till synes omöjliga skett”, skriver professor Jonas Hinnfors.
17.13
Vid midnatt väntas de första platserna i parlamentet vara klara, men det slutliga resultatet väntas inte bli klart förrän fredag eftermiddag, skriver BBC. 
17.09
Med anledning av de tre terrorattackerna som drabbat Storbritannien de senaste månaderna har polisen skärpt säkerheten vid vallokalerna. Här lämnar en polis en vallokal i Bermondsey i södra London, i närheten av London Bridge där det senaste attentatet ägde rum. Foto: TT
17.04

Många britter har redan poströstat. Vid valet 2015 stod poströsterna för 16,4 procent. Valdeltagandet var 66,4 procent, skriver BBC. 


16.57
Tidigare på dagen röstade Labours ledare Jeremy Corbyn och de konservativas ledare Theresa May. Foto: TT
16.50
SVT Nyheters korrespondent Henrik Silver är på plats i Edinburgh och träffar väljare. 


16.49
Även de konservativas ledare Theresa May puffar britterna mot valurnorna. 


16.48
Labours ledare Jeremy Corbyn vill försäkra sig om att britterna går och röstar, och tipsar om var man kan hitta en vallokal. 


16.44

Få bättre koll på partiledarna i två korta klipp

SVT NyheterTheresa May är känd för att vara tuff, för sina spektakulära skor – och det politiska engagemanget väcktes redan när hon var barn. Jeremy Corbyn är vänsteraktivisten som blev partiledare – trots sin något nedtonade klädstil.
16.44
Vallokalerna öppnade klockan 08 på torsdagen. Här går en kvinna förbi en vallokal i Ilford i östra London. Foto: TT
16.41
Det styrande konservativa partiet väntas bli vinnare i valet. Läs mer här.
16.40

TV: Så fungerar valsystemet i Storbritannien

SVT NyheterValsystemet Storbritannien använder är majoritetsval i enmansvalkrets. I Sverige har vi istället proportionella val. I den här videon förklarar vi vad skillnaden är – och vilka fördelar som finns med de olika systemen.
16.40

Valsimulatorn

svt.seHur skulle Sveriges riksdag se ut om vi hade ett majoritetsvalsystem, som Storbritannien? Och hur skulle makten i det brittiska parlamentet förändras med ett svenskt valsystem?
16.39
SVT Nyheter bevakar valet på plats med Europakorrespondent Ulrika Bergsten i London, reporter Henrik Silver i Edinburgh och reporter Jonas Ohlin i London.
16.38
SVT Nyheter sänder live på webben från och med klockan 22.15 och fram till midnatt. Med oss i studion finns Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet, Andreas Hatzigeorgiou på Stockholms handelskammare och SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter.
16.36

Hej och välkommen till SVT Nyheters direktrapportering om nyvalet i Storbritannien!
Vallokalerna stänger klockan 23 och kort därefter redovisas de första vallokalsundersökningarna. De flesta rösterna väntas vara räknade vid 07-tiden, men redan vid 04-tiden kan vi vänta oss ett preliminärt resultat.