SVT rapporterade · Så är läget i midsommartrafiken

09.55
Hej och välkomna till den här liverapporteringen om midsommartrafiken! Är du på vägarna ut mot sillen och jordgubbarna? Följ oss här för de senaste uppdateringarna om trafikläget. Har du tips och info om de ställen du befinner dig - kommentera gärna eller ställ frågor! Men först: Glad midsommar!
10.01
Hade du tänkt välja en alternativ väg för att komma undan köerna? Det tycker inte polisen att du ska. Läs mer här: 

Polisen tipsar: Så kör du säkert till midsommarfirandet

SVT NyheterMidsommarafton närmar sig och med den en av landets svartaste trafikhelger. Hårdast trafik väntas på de större vägarna redan i kväll – men polisen avråder ändå från att välja mindre vägar.
10.44
En bilist krockade med en älg och fick framrutan krossad strax innan 10. Olyckan inträffade öster om Svärdsjö i Dalarna, mellan Brattberget och Ågs bruk. Ingen person ska ha kommit till skada.
11.13
En person har skadats i kabelbranden mellan Stockholm Central och Stockholm Södra, uppger polisen. Branden ska ha skett i en tvärtunnel till Citytunneln.
11.26
Här är de mest olycksdrabbade vägarna i midsommartrafiken: 

Låt midsommarresan ta tid

SVT NyheterMidsommar är en av de mest trafikintensiva helgerna på hela året. Och allra mest bilar på vägarna blir det i dag, torsdag, när många ska ta sig ut från storstäderna för att fira i det gröna. Trafikverkets råd för att komma säkert fram till stången är att låta resan ta tid.
11.45
En person har skadats av branden och undersöks just nu av ambulanspersonal.
11.50
Tågtrafiken söder om Stockholm står alltså helt stilla efter en kabelbrand. Det finns ingen prognos om när trafiken kan komma igång.
11.55
Tusentals tågresenärer tros vara strandsatta just nu. Trafikverket uppmanar dem att kontakta respektive trafikbolag för att få besked om ersättningstrafik. Några klara besked har hittills inte kommit.
11.58
När tror de att trafiken kommer vara igång?
Det finns ännu ingen prognos. Kabelbranden är dock släckt och utreds som arbetsplatsolycka.
11.59
SL rekommenderar resenärer som kommer med tåg söderifrån att ta ordinarie buss till närmaste tunnelbana från pendeltågsstationen i Älvsjö där pendeltågen vänder. Resenärer med pendeltåg norrifrån uppmanas byta till tunnebana vid centralen.
12.05
Det tål att upprepas: Det är totaltstopp i tågtrafiken mellan Stockholm Södra och Stockholms Central efter en kabelbrand. Det finns ingen prognos om när trafiken kan komma igång igen.
12.07
Enligt Klas Keisu på SL har ersättningsbussar satts in i trafik mot Älvsjö.
12.17
- Att ordna ersättningsbussar till Älvsjö hade kanske kunnat gå - om vi haft flera veckor på oss, säger Stephan Ray.
12.18
Enligt SJ:s presstjänst har sex tåg hittills ställts in och 17 påverkas av stoppet mellan Stockholm södra och Stockholm C. SJ uppmanar resenärer att följa informationen som ges på informationsskyltar och på SJ:s hemsida.
12.23
Råd till dem som inte sitter fast i tågkaos: 

Vägarna att se upp för i midsommartrafiken

SVT NyheterMånga ger sig ut på vägarna när midsommar närmar sig. För att undvika trafikolyckor varnar nu Trafikverket för några trafikintensiva vägar.
12.25
Snart två timmar efter kabelbranden saknar Trafikverket fortfarande prognos om när tågtrafiken söder om Stockholm kan vara igång igen. Stoppet påverkar tiotusentals tågresenärer i hela landet.
12.48
Enligt SJ är prognosen just nu att ett spår i Stockholm kommer att öppnas för trafik klockan 14.
13.14
Börjar bli riktigt dålig luft på de avstängda tågen efter 3h nu, och SJ är fräck nog att inte bjuda oss midsommarsugna resenärer på varsin kompensationsöl, det tycker jag vi skulle kunna få!
Hej Andreas, tråkigt att du fastnade i trafiken, hoppas att du får en fin midsommarhelg när du äntligen kommit fram!
13.38
Hej, gäller förseningarna även snabbtågen mot Göteborg?
Inga tåg har kunnat gå söderut från Stockholms Central sedan i förmiddags. Vid 14 beräknas trafiken kunna komma igån igen, men räkna med förseningar hela dagen/kvällen.
13.45
Väg 725, Karlskrona, Blekinge län: 
Det är just nu begränsad framkomlighet på grund av att två personbilar kolliderat strax norr om Augerum i Karlskrona.
13.50
Köer till Ljusteröfärjan:
Det är just nu långa köer till Ljuseröfärjan på väg 276. 

Några bilförare har hamnat i bråk just på grund av kösituationen. Enligt polisen ska de nu ha lugnat ner sig. 
13.53
Än så länge väldigt lugnt på vägarna i Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar.
- Vi räknar med att trafiken kommer igång på allvar först under sen eftermiddag, säger Anna Göransson på polisens ledningscentral.
Polisen kommer då att göra särskilda insatser i anslutning till Ölandsbron, på E6:an genom Skåne och på riksväg 25 genom Kronoberg mot Halland.
– Vi kommer att kontrollera hastigheter och nykterhet.
Även E4:an väntas bli hårt belastad i eftermiddag.
– Erfarenhetsmässigt bildas det då lätt köer i höjd med Ljungby.
14.06
Det är fortfarande stopp i tågtrafiken söder om Stockholm. Trafikverkets prognos är nu att tågen delvis kan börja rulla igen klockan 14.30.
14.53
Kl 14:32 larmade polisen i Västra Götaland om att E6:an är stängd för norrgående trafik i höjd med Rollsbomotet i Kungälv. Fyra bilar ska vara inblandade i en olycka och vägen är helt avstängd i norrgående under saneringsarbetet. Inga kända personskador just nu.
15.06
Olyckor med påföljande trafikstörningar har bland annat rapporterats från:
  • Söderleden i Norrköping
  • E6 i höjd med Kungälv
  • väg 50 samt E16 i Borlänge
  • väg 142 på södra Gotland
 

 

15.10
 

Det finns risk för trafikstörningar efter olycka på E18 i Bålsta. 

 

Två bilar i krock på E18

Två personbilar krockade på E18 i Bålsta, i västlig riktning mot Enköping på torsdagseftermiddagen.
15.11
Risk för svåra personskador efter olyckan på Gotland: 
 

Två skadade vid frontalkrock på södra Gotland

SVT NyheterTvå bilar har frontalkrockat på väg 142 vid Grötlingbo på Södra Gotland. Vägen är avstängd tills vidare.
15.17
Trafiken sinkar midsommarfirandet i Siljanstrakten: 

Totalstopp på E16 vid Duvnäs efter krock

SVT NyheterTvå bilar har krockat med ett släp som lossnat från en personbil på E16 vid Duvnäs utanför Borlänge. För närvarande är det helt stopp i trafiken.
15.30
Östergötland: 

Tre trafikolyckor samtidigt i Norrköping

SVT NyheterVid en olycka på Söderleden i Norrköping på eftermiddagen var flera fordon inblandade. Ungefär samtidigt skedde olyckor på två andra platser i eller strax utanför stan.
15.37
Enligt SVT:s reporter på plats i Leksand har trafiken på E16 börjat rulla igen. Tidigare rapporterades det om timslång kö efter att ett släp lossnat och kolliderat med två mötande bilar vid Duvnäs nordväst om Borlänge.
15.40
Sex personer ska ha skadats och förts till sjukhus efter en trafikolycka på länsväg 142 vid Grötlingbo på sydöstra Gotland. Flera ambulanser och en ambulanshelikopter har larmats till platsen. Två bilar frontalkolliderade och olyckan orsakade totalstopp i trafiken.
 

Sex till sjukhus efter frontalkrock på Gotland

SVT NyheterTvå bilar har frontalkrockat på väg 142 vid Grötlingbo på Södra Gotland. Vägen är avstängd tills vidare.
15.55
Nu återstår sex minuter till att ett av spåren mellan Stockholm Central och Stockholm Södra ska öppna igen efter förmiddagens kabelbrand. Ett stort antal avgångar har ställts in under dagen och tusentals tågresenärer är strandsatta.
15.57
Mellan 35 och 40 av SJ:s avgångar har ställts in på grund av tågstoppet söder om Stockholm, rapporterar TT. Och SJ har inte satt in någon ersättningstrafik.
- Vi har ingen ersättningstrafik att sätta in för det finns inte att tillgå, säger Tobbe Lundell, ställföreträdande presschef på SJ.
15.59
För en liten stund sedan såg det ut såg det ut så här på E6 vid Kungälv. Många midsommarfirare är på väg till Bohuslän. En masskrock i norrgående riktning orsakade långa köer. Foto: Linus Olsson
 
16.00
Två skadade har förts till sjukhus efter frontalkrocken vid Grötlingbo på Gotland. Det är oklart hur allvariga skador de har. Tidigare uppgifter gjorde gällande att samtliga sex personer som var inblandade i olyckan hade förts till sjukhus. 
 
16.05
Enligt SVT:s utsända reporter på Stockholm Central har flera tåg nu fått avgångstider. Visst hopp för att ett av de två spår som tidigare varit avstängda kan öppna igen.
16.07
Trafikverket kommer att prioritera att släppa fram de fjärr- och regionaltåg som stått stilla söder om Stockholm när det första spåret öppnar. Prognosen är att det andra avstängda spåret kan öppna för trafik kl 18.
16.08
Tågresenärerna kan dock räkna med stora förseningar. Enbart SJ har i dag ställt in över 35 avgångar, utan att kunna sätta in någon ersättningstrafik.
16.11
En olycka med tre bilar inblandade gör just nu att två körfält har blockerats på E4 vid Salem (trafikplats 145) i riktning mot Södertälje.
16.19
Dagens stopp kan även komma att påverka trafiken i morgon, vilket SJ nu börjat planera för, säger presschef Tobbe Lundell till TT:
 
- Vi förstår att det kommer att få enormt stor påverkan trafikdygnet ut. Vi måste titta på hur vår personal kan jobba med hänsyn till arbetstidsregler och i värsta fall kan det påverka även trafiken i morgon.
16.22
En personbil körde ner i diket på vägen mellan Vittsjö och Emmaljunga i norra Skåne, gränsen till Småland. En person fördes till sjukhus med oklara skador. Bilen bärgas från platsen.
16.29
Enligt SJ:s presstjänst har det fortfarande inte gått att öppna något av de avstängda spåren söder om Stockholms central. Senaste prognosen från Trafikverket anger klockan 17.
16.31
Ännu en gång förlängs tågstoppet i Stockholm. Enligt Trafikverket fungerade inte strömförsörjningen när de försökte dra igång trafiken vid 16.00. Nu är prognosen att tågen ska köra igen klockan 17.00 på ett av spåren. Det andra spåret ska enligt en preliminär prognos kunna trafikeras först klockan 18.00.
16.31
Fullt med folk som ska med bussen till Norrtälje från Östra station i Stockholm. Där delades det ut dryck och frukt till resenärerna, allt ackompanjerat av ett jazzband som gjorde sitt bästa för att förhöja stämningen, trots att stressnivåerna var höga hos många resenerärer som kämpade sig på bussarna ut mot norra Stockholms skärgård. SL:s underleverantör Nobina som kör bussarna i Stockholm, meddelade att de satt in 25 extra bussar mot Norrtälje under eftermiddagen.
16.33
Sitter och väntar på centralen för att åka mot Malmö och än har inga tåg avgått, verkar alltså inte som att något spår öppnat än?
Hej Sara. Det är korrekt uppfattat, Trafikverket har flera gånger flyttat fram prognosen. Nu är det klockan 17 som gäller.
16.34
Hej, jag ska åka bil mellan Stockholm och Berlin. Tänkte ge mig iväg nu. Kommer det att gå bra?
Hej Uwe, det var en lång resa! Den kommer säkert att gå bra men ta betydligt längre tid än om du rest en "vanlig" torsdagkväll. Ha en trevlig midsommar i Berlin!
16.34
Vid busstationen vid Tekniska högskolan hade man tänkt på hundarna som skulle på de varma bussarna ut mot Norrtälje.
16.49
Om SJ:S presstjänst säger att tåg inte kan börja gå förrän kl 17, varför står då tidigare tider på avgångstavlorna på Sthlm C? Ska informationen från SVT vara mer aktuell än den på själva stationen?
Enligt våra utsända på Stockhoms central verka man gång på gång flytta fram avgångarna 15 minuter i taget. Men enligt den senast prognosen från Trafikverket är det först klockan 17 som trafiken på ett spår kan komma i gång. Förhoppningsvis....
16.50
Nu är det åter fritt i alla körfält efter olyckan på E4 i höjd med Salem.
16.57
Hej! Sitter på jobbet I Arenastaden/Solna och ska snart åka hem till Segeltorp. Kan jag åka med pendeln hela vägen till Huddinge eller bör jag byta till Tunnelbanan mot Fruängen vid T-Centralen?
Hej Andreas. Tunnelbana är att rekommendera. Som framgår av vår rapportering är det totalt stopp i pendel- fjärr och regionaltågstrafiken. Men du kan ju chansa....
16.57
Fortfarande riktigt långsam trafik ut ur Stockholm söderut på E4 en ny olycka inträffat på E4 vid sjön Aspen.
17.30
SJ uppmanar sina resenärer att hålla sig uppdaterade via SJ:s app och webbsida. Alla som vill får också avboka sina biljetter, oavsett vilken biljettyp man har.
- Men vi ber alla att inte göra det just nu eftersom det är högt tryck på vår hemsida. Det kan man vänta med till i början på nästa vecka, säger SJ:s presschef Tobbe Lundell till TT
 
18.02

Polisen i Jönköping rapporterar om en singelolycka på riksväg 40. 17.42 larmade SOS Alarm om en trafikolycka på riksväg 40, riktning mot Göteborg, efter trafikplats Ljungarum. Två personbilar ska ha kolliderat.Enligt larmet ska ingen ha skadats. Polisen är på väg till platsen, skriver polisen på sin hemsida.

18.23
Polisen i Halland rapporterar att en kvinna i 45-årsåldern har stoppats i Vinberg, misstänkt för rattfylleri. Hon tros vara narkotikapåverkad och tas med för provtagning.
18.24

Experten: Så kör du säkrare i midsommartrafiken

SVT NyheterMidsommartrafiken är en storhelg då många av oss är ute och reser på Sveriges vägar och det kan vara riskabelt. Trafiksäkerhetsutbildaren Hans Löfgren ger sina bästa råd om hur du kör mer säkert i trafiken.
18.45
Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, menar att ursprunget till tågstrulet är en arbetsplatsolycka i samband med arbetet med Citybanan i Stockholm. Fel kabel, en starkströmskabel, klipptes av. Två personer skadades och fördes till sjukhus för observation och vård. Det uppstod en kabelbrand som satte eld på isoleringsmaterial runt kabeln och andra kablar. Det bildades rök.
18.45
– Sedan har det varit fråga att reparera den här starkströmskabeln. Men samtidigt är det så att när man ska koppla på strömmen efter att ha reparerat kabeln har det ofta hänt andra saker i anläggningen, typ reläer eller andra datachip som styr växlar som kan ha blivit skadade. Det är troligtvis det som gör att det är problem att få igång strömtillförseln, säger Bengt Olsson till SVT Nyheter.
18.49
– Just nu håller vi på och leder om en del trafik som går söderut och västerut via den norra vägen förbi Västerås och vidare söderut. Trafikföretagen informerar om vilka tåg det gäller och vilka som kan resa med vilka tåg, säger Bengt Olsson på Trafikverket.
18.49
– När det gäller pendeltågstrafiken i Stockholm med omnejd har den också påverkats, där vänder pendeltågen i Älvsjö och sedan pekas man över till tunnelbanan för att komma vidare in till city, säger Bengt Olsson på Trafikverket.
18.51
Tågen från norrgående riktning påverkas inte av strulet, utan kommer in till centralstationen i Stockholm.
19.08
Anders säger att informationen har varit hyfsad.
– Vi har fått information via telefonen, meddelanden och så, men de skjuts ju fram hela tiden, säger han och syftar på avgången.
19.13
Resenären Stefan ska till Malmö för att gå på bröllop. Han säger att läget än så länge är bra, men att det beror på hur länge han måste sitta där.
– Det flyttas fram en halvtimme i taget, så det kan väl pågå i oändlighet, säger han och tycker att tåget är för sårbart.
Han fascineras över kaoset på centralstationen, det sitter människor på golvet. 
– Man har ju ingen beredskap att ta fram stolar eller någonting extra. Folk får sitta på golvet, därmed blir det kaotiskt för dem som ska komma fram med resväskor. 
Det är varmt i lokalen och svetten lackar: 
– Det blir inget fräscht gäng som kommer fram.
19.17
Följ läget i vägtrafiken på Trafikverkets interaktiva karta. Klicka på fliken Väg och zooma in på enskilda händelser. 
19.29
Strandade resenärer på Stockholms central. Foto: SVT
 
19.31
Vissa resenärer fördriver tiden med att läsa. Foto: SVT
 
19.36
Åtminstone en person är förd till sjukhus efter en trafikolycka på Närkevägen i Kristinehamn för en stund sedan. 
 

Två bilister i krock vid E18-avfart

SVT NyheterTvå bilister var inblandade i en trafikolycka i östra Kristinehamn på torsdagskvällen.
19.40
SR:s trafikredaktion varnar för en stillastående bil som står illa vid avfarten Vadstena på riksväg 50 mellan Motala och Mjölby.
19.42
Nu ska det vara full framkomlighet vid Olskroksmotet–Gullbergsmotet på E6/E20 efter en tidigare olycka. Men det finns risk för restköer, rapporterar SR:s trafikredaktion.
19.43
Det är olja på vägen i södergående riktning på E6 mellan trafikplats Falkenberg S och trafikplats Falkenberg C, rapporterar SR:s trafikredaktion.
20.29

Axelsson fortsätter och säger att SJ inväntar Trafikverkets prognos innan de kan meddela när de kan återgå till ordinarie trafik. Tills det att felet avhjälpts omleds tågen som ska söderut. 

-Vi har inte ställt in några fjärrtåg. Alla fjärrtåg som ska söderut har vi omlett, säger Carina Axelsson.  

 

20.29
Claes Hedberg på trafikledningen i Göteborg meddelar att det är långa köer på E6 norr ut från Göteborg.
- Det är fortsatta köer och det är ovanligt vid den här tiden på dygnet, säger han.
20.30
I Halland har det läckt ut bränsle från en lastbil på E6 i södergående riktning i höjd med Falkenberg. Detta orsakar begränsad framkomlighet.
21.06
– Det har varit en tuff dag. För både våra kunder och för personalen, säger Carina Axelsson vid SJ:s presstjänst.
21.41
Klockan närmar sig tio på kvällen och Trafikverket har fortfarande ingen prognos. 
– Vi jobbar för fullt, vi har lagt in alla våra resurser för hitta felet och få tillbaka strömmen i den här delen av tunneln, säger Ulrika Karlsson vid Trafikverkets presstjänst. 
21.46
Det var i förmiddags som en brand uppstod när en kabel klipptes av i en sidotunnel mellan Stockholm Central och Stockholm Södra. Branden orsakade skador i tunneln som slog ut strömmen.  
– Det är den mänskliga faktorn. Det är väldigt beklagligt, jag förstår frustrationen men vi försöker leda om tåg så gott det går. 
21.50
Varning för köbildning på E4 i norrgående riktning från Trafikplats Gävle N till Trafikplats Hagsta. Det bedöms vara stor påverkan fram till 23-tiden och Trafikverket uppmanar bilister att hålla avstånden.
21.56

Enligt Trafikverket har båda spåren förbi Södra Station i Stockholm nu öppnats för tågtrafik, rapporterar TT. 
22.02
- Det som har legat nere under dagen är nu åtgärdat. Sedan klockan 21:30 har spåren varit öppna för trafik igen. Men det har inte körts någon trafik med resenärer än, utan det är upp till tågoperatörerna med hjälp av trafikledningen att bedöma hur de ska köra, säger Ulrika Karlsson vid Trafikverket.
22.38

Tågtrafiken igång igen efter kabelbranden

Efter en lång dag av totalstopp i tågtrafiken söder om Stockholm öppnades sent på torsdagskvällen spåren förbi Södra station åter för trafik. En kabelbrand som stoppade trafiken på förmiddagen, och ett 50-tal regionaltåg ställdes in. Tusentals midsommarresenärer drabbades.
22.39
Det går väl inte att åka tunnelbana till Älvsjö Henrik?
Sant! Det var slarvigt formulerat. Har ändrat nu. Tack för korrläsning!
22.39
Nu kommer vi avsluta vår direktrapportering om trafikläget för i dag, men vi återupptar detta flöde när det finns mer att berätta. Tack för att ni har följt oss och glad midsommar!