Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Debatt om Thelinaffären i regionfullmäktige

Idag tas frågan om Lena Thelins fallskärm upp på regionfullmäktige i Härnösand. Det sedan vänsterpartiet krävt landstingsledningen på besked. Vi är på plats och direktrapporterar med start cirka klockan 10. 

SVT rapporterade · Thelinaffären i regionfullmäktige

09.52
Bengt Sörlin (S) från Sollefteå är starkt kritisk mot att det inte finns en ordentlig kontroll på de anställdas bisysslor. Jan-Olov Häggström (S) säger att han gett regiondirektören i uppdrag att granska detta.
09.54
Erica Markusson (L) vill införa att alla anställda ska anmäla sina bisysslor till respektive chef. Hon säger att bisysslor i sig inte är skadligt, det kan berika landstinget. Men då behövs tydliga riktlinjer och inte personliga bedömningar.
09.57
Per Wahlberg (M): Diskussionen om bisysslor har pågått länge, sedan 2011. Jag tror inte att det är fel på regelverket utan om uppföljningen och konsekvens. Det vore väldigt bra om vi tog en blocköverskridande dialog om hur vi kan få ordning på uppföljning och kontroll av bisysslorna.
10.00
10.02
Nu är Erik Lövgren (S) i talarstolen.
10.25
Andra frågor diskuteras just nu men Thelins fallskärm kommer att debatteras när Lars-Gunnar Hultins (V) interpellation ska upp. Han vill ha svar på hur ledningskulturen inom landstingets högsta ledning ser ut.
10.27
Lars-Gunnar Hultin (V) har tidigare polisanmält de tidigare cheferna som skrivit under Thelins guldkantade avtal.https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/anders-l-johansson-och-inger-bergstrom-polisanmals
10.40
Hultin ställer en rad frågor till Erik Lövgren (S) i interpellationen. Han vill bl. a veta vilka åtgärder som vidtagits för att gå till botten med vad som hänt. Han ställer sig också frågan hur en sådan ledningskultur kunnat uppstå inom landstinget.
10.46
Ögonblicksbild inifrån regionfullmäktige
11.02
Enligt uppgift kommer det på eftermiddagen idag redovisas en rapport om Thelinaffären.
11.04
Lars-Gunnar Hultin (V): - Det kommer att ta tid att återställa förtroendet förr oss politiker. Jag blev bekymrad när jag hörde dig säga att "jag lyssnar inte på skvaller" i intervjuer. Det borde du ha gjort, säger Hultin till Lövgren och syftar på Thelin-affären.
11.05
Erik Lövgren (S): - Det här har skadat förtroendet för landstinget, det håller jag med om.
11.05
Polisanmälan som Hultin gjorde är nedlagd, meddelar Erik Lövgren (S). Han har precis fått beskedet.
11.06
Hultin är besviken. Han säger också att han vill ha en extern utredning av Thelin-avtalet. Inte bara en intern.
11.11
Det viktigaste är att vi fokuserar på hur förtroendet kan återställas, säger Erica Markusson (L) . "Det går inte att stoppa huvudet i sanden. Vi måste lägga korten på bordet. Organisationskulturen måste förändras", menar Markusson.
11.12
Erik Lövgren (S) återkommer till att han gett i uppdrag till utredarna att titta på kulturen i organisationen.
11.14
Nu är Per Wahlberg (M) i talarstolen. Han talar också om hur förtroendet har skadats. Han vill att det ska ske en granskning ända tillbaka till 2010: "Det är enda sättet att bygga förtroende."
11.15
Jan-Olov Häggström (S): - Det som har hänt är bedrövligt och förkastligt.
11.25
Gunnar Fors (V): "Jag tror inte att du struntade i frågan men du borde ha varit mer kritisk och nyfiken".
11.28
Häggström (S): Det finns fler polisanmälningar - återstår att se vad som händer med dessa.
11.42
Challis ger Sundsvalls tidning credd för avslöjandet om Tehlins hemliga chefsavtal men det är Sveriges radio som ligger bakom det.
11.43
Per Wahlberg (M) korrigerar Challis och säger att det var Ulla Öhman på Sveriges radio som låg bakom avslöjandet.