SVT rapporterade · Ställ dina frågor till meteorolog-Nils om sommarvädret

13.27
Hej! Snart svarar väder-Nils på alla era frågor som rör himmel och jord, sol vind och vatten! Bara att börja skicka in!
13.32
Nu är vi igång!
13.36
Hej! Jag ska till Way out west i Göteborg 10-12:e augusti och undrar vad det blir för väder då. Tack Nils!

/ Biggest fan
Hej! Roligt du diggar mina prognoser. Jag är dock inte så bra att jag kan veta vad det ska bli för väder. Håller tummen för att du får en fantastisk festival.
13.36
Hej blir det sol nästa vecka på Öland??
Hej! Det blir ganska taskigt väder i helgen och sen blir det lite bättre nästa vecka. I kölvattnet av lågtrycket blir det nog inte fantastiskt men okej.
13.41
Hejhej, här är min fråga, vilket väder är bäst ifall man vill ha en sommar med så lite spindlar som möjligt?
Svår fråga. Är dålig på spindlar och vad de önskar sig. Men jag tror en blöt sommar är dåligt spindelväder. Insekter gillar ju generellt sett inte regn.
13.51
Hej! Jag ska flyga från Danmark till norra Spanien imorgon och är orolig att det blir mkt åska. Vad tror du?
Hej! Jag förstår din oro, men med tanke på omständigheterna ser det okej ut. Åskrisken är inte så hög, men det ser regnigt och blåsigt ut. Hoppas det blir lugnt!
13.52
Finns det något trick att se på ett moln om det är ett regnmoln och att det kommer regna typ närmsta timmen?
Hur grå molnen är avslöjar ju en del, men också hur höga de är. De måste nästan vara högre än vad de är breda för att skurar ska bildas. Och om vinden plötsligt blir byig och kall, kan det vara ett tecken på att regn är påväg ner till marken.
13.58
Tjena Nisse!

Hur blir det på Fårö tror du? Skulle behöva måla, men drar mig pga regnrisk...
Hej! Jag förstår det. Nu regnar det över Hoburg. Det närmar sig sakta.
14.02
Varför fortsätter det att blåsa kall nordlig vind
Hej! Det är lågtryckets placering som avgör vindens riktning.
14.12
Jag har sommarhus 2,5 mil nordväst om Oskarshamn. Nu sitter jag här, många mil därifrån, och undrar om det kommer att drabbas av översvämningar de närmaste dagarna....Ska jag vara orolig?
Det beror på hur nära vatten stugan ligger. SMHI har en risk (som en svag varning) för höga flöden samt risk för kraftigt regn.
14.12
Hejsan! Vet att det är svårt att sia in i framtiden när det gäller vädret, men hur brukar vädret se ut i slutet på augusti?
Hej! Alltid som varmast i vattnet och det kan vara okej att bada :) Solen är inte lika stark och skurarna blir färre och inte lika kraftiga. Det är fortfarande relativt varmt i luften och ca 20 grader beroende på var du befinner dig.
14.22
Du är så mycket bra
Tack vad snällt :) Trevlig sommar! // Nils
14.25
Är det normalt med snö i innersta norrland vid denna tidpunkt på året?
Just nu är det ovanligt mycket snö. Kolla här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/tydligt-att-vi-far-mer-sno-varje-ar
14.25
Hej! Hur blir vädret i Europa under juli? Tänker främst Tyskland Kroatien Ungern Polen :)
Hej! Det var svårt att svara på. Bäst att kolla på hur klimatet brukar vara för respektive land. Generellt varmt soligt och med skurar eller någt lågtryck som kommit på villovägar.
14.31
Hej!
Hur blir vädret i Norra Jämtland närmaste veckorna? Enl. prognos skulle det bli mycket regn i helgen men det verkar ha skjutits framåt i tiden. Kan det kanske utebli helt?
Hej! Det kan utebli, men kommer troligen på söndag. Hur det blir därefter vet jag tyvärr inte. Mvh Nils
14.31
När kommer det utlovade regnet till oss i dina hemtrakter? När kommer sommarvärmen?
Hej! Utlovat vet jag inte :) Det splittrades och gick öster och väder om Skåne. Men det kan bli av till kvällen/natten. Värme ser jag tyvärr ingen.
14.35
Föregår regn alltid med blåst?
Ofta går de hand i hand. Men ibland smyger ett stilla regn på.
14.40
Hej, du är gym du! Undrar bara om det blir en lugn regndag i Malmö på lördag eller om den blir väldigt hemsk och regnig/blåsigt?
Hej och tack så mycket! I närheten av lågtrycket blir det troligt ganska blåsigt och det finns risk för skurar. Men var de hamnar vet jag inte. Hoppas du får en fin helg vädret till trots.
14.41
Hej Nils! Det har tjatat sedan igår om det myckna regnet Skåne med början idag. Men inget regn. Inte här i Hbg . Kan du se hur det blir fredag o lördag.
Hej! Tjat var kanske ett starkt ord :) Men det kan bli skurar i helgen. Om de hamnar i Hbg eller i Landskrona vet jag inte. Kan bara förmedla en riks. Mvh Nils
14.43
Hur går det egentligen till när man "spår väder" (om uttrycket ursäktas)? Tittar man bara på teknisk data eller brukar meterologer använda sig av gammal kunskap typ "svalorna flyger högt så imorgon blir det vackert väder"? ;-)
Hej! Vissa uttryck bygger på en del sanning. Men för det mesta använder vi radar/satellit prognoser och vår kunskap.
14.43
Är det värt att investera i en regnjacka?
Hej! Det är alltid värt att investera i en regnjacka. I ett varmare klimat väntas fler och kraftigare skurar. Kanske kommer din regnjacka bli mer värd med tiden? :)
14.44
Lysekil vecka 28?
Hejhej! Det är lite för tidigt. Men jag uppskattar förtroendet :)
14.48
Hej Nils! Har på flera ställen läst att det ska regna i Södertälje idag, nu är himmelen klarblå och solen skiner. Vem ska avgå för denna besvikelse?
Hehe Du får ta upp det med min chef Åsa Rasmussen tror jag. Hon bestämmer.