SVT rapporterade · IT-skandalen - SVT Nyheter rapporterar direkt

Ställ gärna era frågor till oss om It-affären så försöker vi svara er så snart vi kan.
10.55
SVT:s reportrar är på plats i riksdagen, där mötet i försvarsutskottet snart inleds. Följ vår livesändning ovan.
 
 
11.22
- Det går inte att reparera skadorna av den här läckan. Informationen är redan läckt, säger, Lars Måreus, IT- säkerhetskonsult, som nu intervjuas i SVT:s studio. Man kan bara laga det här i efterhand och täppa till kommande, nya möjliga läckor, säger han.
 
 
11.23
Varför har försvarministern och Ygemann inte informerat ansvarig minister för transportstyrelsen i en så allvarlig situation?
Det är den fråga som regeringen och statsminister Löfven nu ställs inför. I går sa Stefan Löfven att han gärna hade fått informationen tidigare och kallade förvaltningskulturen i Sverige för ”traditionell".
Läs här om vad Ygeman sagt i frågan: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/alliansen-kallar-ygeman-till-justitieutskottet
12.08
När kommer intervjun med Peter Hultqvist, är det 14.45 eller kommer den tidigare?
Försvarsutskottet har kallat till möte där Hultqvist även deltar. Exakt när det mötet tar slut vet vi inte, men troligen innan kl 14.30 då ett annat möte inleds. SVT är på plats för att få kommentarer efter det pågående mötet.
12.15
Är också bankkomtonummer i omlopp eftersom många har autogiro (vägskatt, trängselskatt mm) upplagda hos Transportstyrelsen?
Tack för din fråga Marie-Louise. Det finns inga uppgifter om att bankkontonummer har läckt. Autogiro innebär att din leverantör via bankgirot har möjlighet att dra pengar från ditt konto på förfallodagen. Men det råder banksekretess i Sverige och jag har svårt att tänka mig att leverantörer har rätt att lagra uppgifter om bankkonton. Söker just nu Bankgirot för att dubbelkolla detta.
12.45
Löfven bildade Säkerhetspolitiska Rådet för att informeras av sina ministrar. Men han informerades inte av Ygeman eller Hultqvist under ett år?!
13.31
Jag ser nästan ingen debatt alls om varför det hela egentligen har uppstått. Nästan alla partier är numera för avregleringar och det mesta ska läggas ut på entreprenad (skola, sjukvård, infrastruktur, registerdata, med mera). Ju mer desto bättre ty när marknadsekonomi får råda då kommer saker och ting att per automatik optimeras och effektiviseras. "Marknaden har ju aldrig fel". Problemet är att detta gång på gång visat sig inte fungera i verkligheten. Om sanningen ska fram bör staten givetvis inte alls lägga ut vissa saker på entreprenad som i detta fall. Varför ingen debatt om detta? Nej istället för att diskutera de verkliga problemen (nutida & dåtida direkta & indirekta individuella fel & strukturella fel) ägnar man istället alltför stor tid åt bara personangrepp (nutida direkta individuella fel).
14.16
Ja, men i vilken kanal sänds dessa direktrapporteringar?
Finns inga tydliga uppgifter här eller i tablåerna för svt2 och svt2!
Hej Ingrid, du hittar livesändningen här ovanför. Den startar nu och kommer även att följas upp inför mötet kl.16.00.
15.03
SVT får inte delta i mötet i justitieutskottet där Anders Ygeman frågas ut om händelserna kring IT-affären. Frågan som många undrar över är vad inrikesminister Anders Ygeman (S)gjorde efter att han fått information om läckan av sekretessbelagd information på Transportstyrelsen.
15.28
Hur kan brott mot rikets säkerhet endast ge ett straff-föreläggande.
Ville man inte ha en offentlig utredning och isf varför?
Regeringen har tillsatt en ny myndighetschef för Transportstyrelsen och en ny styrelseordförande. Enligt Löfven kommer också relevanta delar av styrelsen att bytas ut och det ska leda till att myndigheten kan bedriva en bra verksamhet framöver, meddelade statsministern på en presskonferens i går. Han meddelade även att regeringskansliet nu bereder ett betänkande om en ny säkerhetslag. Tre ministrar har även KU-anmälts.
16.44
Kan man hoppas på nyval i höst så att det blir verklig ordning och reda i vårt kära fosterland?
16.45
Samantha: du sköter det excellenta! Bra frågor, frågor som vi som medborgare vill ställa, ställer du. Bra.
17.47
Det måste bli politiska konsekvenser av det här, det står alldeles klart, säger Jimmie Åkesson.
17.49
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt möter pressen utanför Rosenbad:
– Det är obegripligt att en ansvarig minister inte har vetat, trots att det har funnits information, säger han.
17.51
– Man måste gå ända tillbaks till den förra regeringen när besluten om outsourcingen togs, säger Jonas Sjöstedt. Han är inte säker på om det kommer bli aktuellt för partiet att ta ställningen för ett misstroendevotum. 
– Det ska vi tänka igenom väldigt noggrant, säger han.
17.51
Alliansens partiledare Anna Kinberg Batra intervjuas av SVT:s reporter. 
– Informationen väcker mer frågor än den ger svar, säger hon.
17.52
– Flera saker har hänt i dag, viktiga möten i riksdagen och nu ska jag ta del av dem och vi ska göra en samlad bedömning av den här krisen som vi ser mycket allvarligt på, säger Anna Kinberg Batra (M).
18.03
Det mest allvarliga är att vi har en myndighet som har frångått svensk lagstiftning som finns för att skydda Sverige och rikets säkerhet, säger Annie Lööf.
18.21
Vi avslutar nu vår direktrapportering. Vi kommer att gå igenom de frågor som kommit in och gå vidare med relevanta spår. Tack för att ni har följt oss live i dag.
Sammanfattningar från dagens rapportering kommer att sändas i Rapport och Aktuellt i kväll för er som inte kunnat följa vår livesändning.