SVT rapporterade · Säkerhetsskandalen

Stefan Löfven har meddelat att han kommer att sitta kvar till nästa val även om Peter Hultqvist avsätts.
– Då hanterar jag den situationen. Jag är landets statsminister och då får jag hantera den också, säger Löfven till DN.
Hela Alliansen är överens om att gå vidare med misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist.
Även Sverigedemokraterna har tidigare meddelat sin avsikt att gå vidare med misstroendevotum mot försvarsministern.
Alliansen har meddelat att de inte kommer sammankalla riksdagen i förtid, utan vänta till ordinarie öppning i september.
08.52
Här kan du läsa hela vår rapportering om IT-skandalen inom Transportstyrelsen. 
09.01
Nu startar presskonferensen.
09.02
Moderaternas Anna Kinberg Batra inleder. Hon säger att de står här med anledning av den allvarliga säkerhetskrisen.
09.09
Jan Björklund ger fyra skäl till varför man väcker misstroende mot Ygeman: Han har särskilt ansvar för säkerhet och krisberedskapshantering, han är en tung ledamot i regeringens säkerhetspolitiska råd och han har haft kunskap om haveriet i ett års tid utan att informera statsministern, ansvarigt statsråd och riksdagen.
09.11
Ebba Busch Thor menar att förtroendet är förbrukat för de tre ministrarna. De har försökt göra saken till formalia, men det handlar om etik och ledarskap, menar hon. 
Hon säger att ​Peter Hultqvist avstod från att informera statsministern, riksdagen och ansvarigt statsråd trots att han känt till bristerna i ett års tid. 
09.20
Alliansen kommer att skicka in en begäran till talmannen om att kalla in riksdagen, det ska enligt reglerna ske inom tio dagar. En omröstning kan bli av de närmaste veckorna, menar Anna Kinberg Batra.
09.21
Anna Kinberg Batra menar att misstroendeförklaringen hamnar i ett annat läge om de tre ministrarna avgår.
09.22
Anna Kinberg Batra:
– Ansvaret för Sveriges säkerhet är viktigt. Om då inte regeringen tar ansvar för säkerheten är det allvarligt. 
09.37
Pressträffen är slut. Nu pågår enskilda intervjuer med partiledarna. Foto: TT
 
09.38
Vänsterpartiets pressavdelning meddelar att de kommer att ge en kommentar om Alliansens misstroendeförklaring under torsdagen, skriver TT.
09.58

Utländska medier om IT-affären: Hotar svenska regeringen

SVT NyheterSäkerhetsskandalen som just nu skakar Sverige uppmärksammas i flera utländska medier, och Danmark frågar sig nu hur det står till med känslig information från deras myndigheter – som också lagt ut IT-tjänster på IBM.
09.58

Anna Kinberg Batra: ”Stora problemet är att Löfven skyller ifrån sig”

SVT NyheterUnder tisdagen samlades samtliga partiledare i Rosenbad och informerades av ÖB och Transportstyrelsens generaldirektör angående Transportstyrelsens IT-affär. Jimmie Åkesson (SD) står fast vid att han anser att minst tre ministrar bör avgå medan alliansen ska göra en samlad bedömning innan de går vidare.
09.58
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger att de inte är beredda att stödja ett misstroende. Inte mot någon enskild minister och inte mot statsministern.
– Vi vill att Löfven sitter kvar, säger han till TT.
– Jag saknar all självkritik från Alliansen, som är grund till det här. De borde också se på sitt eget ansvar.
09.59
Det enda raka dom kunde göra. Att vi har ministrar som suttit på denna informationen i över ett år utan att föra vidare är helt oacceptabelt!
10.04
Liberalerna på Twitter:
"De här ministrarna har grovt åsidosatt sina uppdrag" @bjorklundjan
10.04
Helt rätt av alliansen att gå på SDs linje. Nu hoppas jag att Björklund och Lööf vågar samarbeta med SD i fler frågor. Det är ett måste om Sverige ska utvecklas åt rätt håll.
10.06
Kristdemokraterna skriver på Twitter att förtroendet är förbrukat: 
"Förtroendet är förbrukat" säger @BuschEbba på Alliansens presskonferens rörande Transportstyrelsens IT-affär
10.06
Det ända rätta de kunde göra. Vissa kallar det populism jag kallar ansvarstagande. Tills det framkommit att alliansen också hade tillgång till uppgifterna säkert krävs det att de faktiskt ansvariga ställs till svars.
10.14
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger att de inte är beredda att stödja den misstroendeförklaring som Alliansen nu ska väcka.
– Däremot kommer vi att återkomma om vi själva ska begära misstroende mot någon enskilt ansvarig minister. Det återkommer vi till inom de närmsta dagarna, säger han till TT. 
Han tycker att även Alliansen har ett ansvar för Transportstyrelseskandalen.
– Jag tror att ju längre man tittar på det här desto mer kommer man att se att huvudproblemet är själva privatiseringsbeslutet. Det vill säga Alliansens ansvar.
10.17
Helt rätt att kräva att en regering ska ta ansvar för sitt eget agerande.
Inte en dag för tidigt.
10.38
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller fast vid beskedet att samtliga tre ministrar bör avgå från sina tjänster. Och kommer att stödja Alliansen i frågan.
– Vi har vid flera tillfällen försökt att lyfta misstroende mot andra ministrar under den här mandatperioden och den här gången verkar de tagit sitt förnuft till fånga. Och vi stödjer naturligtvis det, säger SD-ledaren till TT.
10.57
Efter Alliansens misstroendeförklaring mot tre tunga ministrar har statsminister Stefan Löfvens (S) regering hamnat i en djup kris som saknar motstycke i svensk politik, förklarar statsvetare Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
– Jag har aldrig varit med om att man misstroendeförklarar totalt tre personer. Dessutom sitter de på tunga poster vilket gör att trycket blir större för statsministern. Hade det varit någon udda minister hade det varit annorlunda, säger Hinnfors till TT.

 
10.58
Det finns inga andra historiska exempel i svensk politik att falla tillbaka på, säger Jonas Hinnfors till TT. 
– Det är inte som i andra länder som exempelvis Finland där man misstroendeförklarar ministrar titt som tätt och så får de gå och slutligen komma tillbaka. Sverige har relativt sett alltid haft en stabil regering.
10.58
Hinnfors säger att Löfven nu ställs inför svåra scenarion framöver och oavsett utfall kommer det att bli svårt att fortsätta som om ingenting har hänt.
– Han kan antingen låta misstroendevotumet gå igenom och sitta kvar till nästa val eller så kan han välja att sparka ministrarna själv, säger han till TT.
10.58
Förutom problemet att lämna tomma platser i områden som på senare tid blivit några av regeringens viktigaste frågor, säkerhet, polisväsende och infrastruktur, ska man inte glömma att detta är en av flera möjliga misstroendeförklaringar som Alliansen har hotat med.
– Om Löfven sitter kvar kommer det bli svårt för hans kvarvarande regering att fokusera på sina sakfrågor fram till nästa val, säger Hinnfors till TT.
 
10.59
Efter pressträffen är det tydligt att Alliansen kräver ett politiskt ansvar efter IT-skandalen vilket gör att pressen i slutändan kommer att falla på Löfven.
– Men en sådan skadeskjuten regering har Löfven alternativet att avgå eller att utlysa ett extraval. Det senare kan ses som ett sätt för Löfven att sätta hårt mot hårt genom att flytta fokus till Alliansen och deras svårigheter att bilda regering utan att få stöd från Sverigedemokraterna, säger Hinnfors till TT.
11.00
Har Bromander svarat på anklagelsen från Johansson?
Nej, men flera medier har försökt nå honom för en kommentar.
11.23
Har den här skandalen uppmärksammats av medier utanför Sverige?
Ja. Säkerhetsskandalen som just nu skakar Sverige uppmärksammas i flera utländska medier, och Danmark frågar sig nu hur det står till med känslig information från deras myndigheter – som också lagt ut IT-tjänster på IBM.
11.28

Anna Kinberg Batra: ”Stora problemet är att Löfven skyller ifrån sig”

SVT NyheterUnder tisdagen samlades samtliga partiledare i Rosenbad och informerades av ÖB och Transportstyrelsens generaldirektör angående Transportstyrelsens IT-affär. Jimmie Åkesson (SD) står fast vid att han anser att minst tre ministrar bör avgå medan alliansen ska göra en samlad bedömning innan de går vidare.
11.29

Utländska medier om IT-affären: Hotar svenska regeringen

SVT NyheterSäkerhetsskandalen som just nu skakar Sverige uppmärksammas i flera utländska medier, och Danmark frågar sig nu hur det står till med känslig information från deras myndigheter – som också lagt ut IT-tjänster på IBM.
14.42
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gick precis in i Rosenbad, uppger SVT Nyheters reporter Mari Forssblad på plats utanför.
14.51
Carl Bildt, tidigare statsminister, skriver på Twitter att IT-skandalen nu blivit regeringskris, "Misstroendevotum mot tre ministrar. Stort drama framför oss". 
Cyber security crisis in Sweden turning into government crisis. Votes of non confidence in three ministers coming. Major drama ahead.
14.51
Socialdemokraterna är beredda på extraval, uppger SVT:s politikreporter Mari Forssblad.
14.52
Ifrågasätt inte de marknadsliberala direktiv och strukturer som ligger till grund för detta. Vi svenskar har fått lära oss att det alltid finns minst en individ att skylla allt på.
14.55
Här anländer utrikesminister Margot Wallström till Rosenbad.
 
14.58
Den förra Alliansregeringen har också del i detta! De borde inte kasta sten i glashus...
14.59
Det riktigt pinsamma är att myndigheter inte kan bedriva verksamheten de har ansvar för – det blir till och med mer kostnadseffektivt med dyra IBM-konsulter. Redan där någonstans gick det snett. Allt som hänt senaste tiden är bara följdeffekter.
14.59
Om det blir ett extraval äger det då rum nu i höst?
Det är nog för tidigt att säga exakt när ett extraval skulle äga rum, men man får räkna med att det tar lite tid att förbereda.
15.13
Nu anländer även finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Rosenbad, enligt SVT:s reporter Mari Forssblad.
15.18
Så gott som samtliga riksmedier är på plats, i väntan på nya besked från regering.
15.20
Centerpartiets partiledare Annie Lööf: 
Historiskt, unikt haveri på Transportstyrelsen o flerdubbelt informationshaveri inom regeringen. Hela min kommentar… twitter.com/i/web/status/8…
15.21
Klockan 16 chattar statsvetaren Jonas Hinnfors med SVT Nyheters läsare om de politiska efterdyningarna till IT-skandalen inom Transportstyrelsen. Strax kan du gå in och ställa dina frågor!
15.22
Har pressekreterarna sagt något om nät vi kan vänta oss ett uttalande ifrån statsministern?
Nej, det har inte kommit några sådana uppgifter ännu. Men det ser ut som att regeringen samlas för ett möte på Rosenbad, så det verkar vara på gång.
15.37
Nyval tack
15.50

Regeringskrisen kan påverka ekonomin på sikt. Bland annat kan Riksbanken vänta längre med att höja räntan. Även höstens budget kan påverkas, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till SR Ekot.
– Som det ser ut idag ser det ännu svårare ut att genomföra skattehöjningarna som regeringen vill göra, säger han.

15.51
Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet: 
Vänsterpartiet KU-anmäler Alliansregeringen som outsourcade TS register. Vi vill gå till botten med affären, även Alliansen måste granskas.
16.10
Tänk att årets mest intressanta och händelserika politikvecka sker när riksdagen stängt...
16.19

Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

SVT NyheterKänslig information från Transportstyrelsen har gjorts tillgänglig för ej säkerhetskontrollerad personal i utlandet. Det handlar om hela det svenska registret över körkort, inklusive bilder, och även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige. Information som kan innebära fara för rikets säkerhet. Detta har hänt:
16.19
Chatten med statsvetaren Jonas Hinnfors pågår. Ställ dina frågor här. 
16.20
Ser ut som valåret har tjuvstartat idag. Alliansen måste se starka ut för sina väljare då det är många som är besvikna på dem denna mandat period. Desto närmare valet sep 2018 desto sämre fungerar statsministerns hot om ett extra val.
16.20
Varför skulle det vara kris om regeringen avgår? De viktigaste funktionerna fungerar som vanligt. Överdriv inte regeringens betydelse.
16.49
Sara Skyttedal (KD), kommunalråd i Linköping, twittrar om champagne: 
Tror minsann jag kan bli sugen på lite Bollinger snart. Lika bra att lägga magnumflaskan på kylning.
16.50
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson anser att Alliansens besked att väcka misstroende mot tre ministrar kan medföra osäkerhet kring svensk ekonomi. Men på valutamarknaden är det lugnt.
– Än så länge har det varit väldigt, väldigt små reaktioner om man tittar på de finansiella marknaderna, framför allt på valutamarknaden. Det är knappt skönjbart, säger Richard Falkenhäll, valutaanalytiker på SEB, till TT.
16.50
Enligt Richard Falkenhäll är bilden att de finansiella marknaderna spelat ned frågan om misstroendeförklaring fram till i morse när det väl blev verklighet. Men även efter att Alliansen lämnade beskedet vid pressträffen klockan 9 på förmiddagen har det alltså varit lugnt på valutamarknaden.
– Jag tror att det är så enkelt att en sådan här politisk kris, ensam, utan en ekonomisk kris, inte berör de finansiella marknaderna speciellt mycket. Det är egentligen först, precis som vi hade i början på 90-talet, en ekonomisk kris, som i sig skapar en politisk kris, som det får betydelse för de finansiella marknaderna, säger han till TT.
 
17.14
Det är inte bara svenskar som stannar till. Även många turister, kanske på väg från närliggande Gamla stan, stannar till och försöker få en aning om vad vi egentligen alla väntar på.
17.35

Efter IT-skandalen: Här är Löfvens alternativ

SVT NyheterStatsminister Stefan Löfven har ett antal alternativ för att bemöta de misstroendeförklaringar som Alliansen och SD nu riktat mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist. Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap, kommenterar de fyra mest sannolika utfallen.
17.43
Kanske det blir ordning och reda
17.44

Analys: Så blev skandalen ett faktum

SVT NyheterDet skulle spara pengar åt staten men slutade med en av de största informationsskandalerna i svensk historia. Det här är berättelsen om bakgrunden till haveriet på Transportstyrelsen. 
17.45

Statsvetaren Jonas Hinnfors svarar på läsarnas frågor om IT-skandalen

SVT NyheterJonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, svarade på era frågor om IT-skandalen och dess konsekvenser. Läs hans svar här nedan.
17.47
Så här säger statsvetaren Jonas Hinnfors på frågan om det är märkligt att statsminister Stefan Löfven ännu inte lämnat någon kommentar efter misstroendeförklaringen:
"(...) nja, – eftersom Alliansens hot gäller tre ministrar och inte bara en, kom saken i ett mer akut läge angående om han kan sitta kvar eller ej. Då är det viktigt att genomföra något slags förankring inom regeringen och med nyckelpersoner inom regeringspartierna för att inte hasta fram åtgärder. Tomma uttalanden gör ju ingen glad i sig", skriver han som svar på en läsarfråga till SVT Nyheter.
17.49
Jonas Hinnfors menar att det är sannolikt att regeringen kommer att avgå:
"(...) relativt sannolikt om han vill undvika att leda en regering som är väldigt svag och där Alliansen hela tiden kan hota med misstroendevotum", skriver han som svar på en läsarfråga till SVT Nyheter.
17.51
Jonas Hinnfors menar att Löfven faktiskt kan vinna på att avgå:
"(...) potentiellt kan Löfven genom att avgå sätta fokus på splittringen inom Alliansen kring hur SD skall hanteras. Han kan också undvika vad som annars kan bli en mycket besvärlig höst med allianshot om att försöka ändra i budgeten/misstroendevotum angående flygskatt/brytpunkt skatterna osv.", skriver han. 
18.59
Det var ett kort och koncist uttalande från Odd Guteland, utan tillfälle för frågor. Det enda som sas var att det inte blir något besked i kväll, utan att en pressträff alltså ska hållas i morgon.
19.11
Socialdemokraterna twittar information om pressträffen: 
19.15
Caroline Szyber, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, twittrar: 
Skrivit under begäran om ett extra sammanträde i Riksdagen för yrkande om misstroendeförklaring mot Johansson, Ygem… twitter.com/i/web/status/8…
19.22
– De har sammanträtt många timmar, det finns väl olika uppfattningar om vad som ska göras när regeringen diskuterar det här. Jämfört med hur långsamt vissa saker har gått med att hantera Transporstyrelsen är det ändå snabba ryck, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, till TT.
19.23

Ingen i regeringen vill uttala sig efter mötet på Rosenbad under onsdagen.

– Det har inte varit något regeringssammanträde i dag, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven, till TT.

Hon hänvisar till presskonferensen i morgon klockan 10 och säger att regeringen kommer att hålla sitt sammanträde i morgon, som brukligt på torsdagar. 

21.17
– Om regeringen i morgon avgår kommer vi i Alliansen att sätta oss och ta nästa steg. Vi har lite olika ingångar, men jag tror absolut vi kommer överens, säger Lööf.
21.18
– Bollen är hos Stefan Löfven. Han har försatt Sverige i den kris vi är i nu, om han i morgon vill dra in oss i en ny kris får han motivera. Löfven försöker outsourca ansvaret för myndigheter i stället för att ta det, säger Kinberg Batra.
21.18
– Säkerhetsläckan kan jämföras med ett hål i taket, där försvarsministerns svar har varit att sätta en hink under hålet, säger Ebba Busch Thor.
21.19
– Nu ska ansvar utkrävas, säger Jan Björklund.
22.08
08.15
Hej och välkommen till dagens rapportering om den politiska krisen i efterdyningarna av IT-skandalen inom Transportstyrelsen!
På onsdagen väckte Alliansen misstroende mot inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson. 
Klockan 10.45 på förmiddagen håller statsminister Stefan Löfven presskonferens.
SVT Nyheter sänder live med start klockan 10.30. I studion finns SVT Nyheters politiska reporter Mari Forssblad, dessutom är statsvetaren Jonas Hinnfors med oss via länk. 
Följ rapporteringen här hela dagen!
08.29
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt säger till TT på torsdagsmorgonen att han inte vågar spekulera i vad som händer, och att han inte haft någon kontakt med regeringen. Han önskar att dagens besked blir att Johansson får gå.
– För att visa att man tar det här på allvar. Vänsterpartiet vill inte att regeringen ska tvingas bort, utan vill fortsätta budgetsamarbetet, säger han.
08.30
På frågan om vad han tror är Alliansens syfte med att rikta in sig på alla tre statsråden, säger Sjöstedt till TT:
– Jag tror att det finns två syften. Det ena är att försöka att tvåla till regeringen så mycket man bara kan, att skada regeringen Stefan Löfven. Det andra är att ta bort fokus från det faktum att det var de som tog ansvaret för outsourcing och den här olycksaliga upphandlingen.
 
08.31
– Vi önskar inget extraval, men vi är redo. Valplanen ligger i byrålådan, vi drar samman folk i dag i så fall och sätter i gång valkampanjen, säger Jonas Sjöstedt till TT.
08.33
Eva-Marie Rasmusson som är socialdemokraternas försteombudsman i Göteborg är inte främmande för ett extraval:
– Då får ju svenska folket ge domen istället för att de fyra alliansledarna gör det, säger hon till SR Ekot.

Samtidigt betonar hon att åsikten är hennes personliga. 
08.34
Nu har tidpunkten för Löfvens presskonferens ändrats. Presskonferensen hålls klockan 10.45 i Rosenbad.
09.02
Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, säger att Löfvens presskonferens är väldigt oförutsägbar. 
– Statsministern har ju tidigare överraskat, det var väl ingen som trodde att han skulle föreslå extraval hösten 2014, säger hon till SVT Nyheter. 
Då utmynnade krisen i Decemberöverenskommelsen, då allianspartierna gick med på att stödja regeringen. Marja Lemne tror inte att vi kommer att få se en liknande överenskommelse nu. 
– Nej, då är Alliansen död för väldigt många år framöver, de skulle tappa i trovärdighet som ett samlat alternativ i valet 2014. 
09.06
Samtidigt reagerar Lemne på att Löfven oväntat flyttat fram presskonferensen till 10.45. Den var egentligen planerad till klockan 10. 
– Att han skjuter på den kan bero på att han ska ha dit flera människor, men det är bara en spekulation, säger hon och syftar på eventuella ersättare till statsråden. 
09.12
Frågan om vem som är ansvarig för IT-skandalen inom Transportstyrelsen är uppe för debatt. Alliansen hävdar att det är Transportstyrelsen som bär ansvaret eftersom tjänstemännen brutit mot lagen, medan regeringen menar att den förra Alliansregeringen initierade outsourcingen av it-drift. 
Marja Lemne påpekar att den nuvarande regeringen har haft tre år på sig att göra något åt outsourcingen om den hade velat. Men tvärtom verkar de rödgröna ha fortsatt puffa för outsourcing. 
– Om man läser offentliga utredningar och uppdrag till myndigheter finns det gång på gång uppmaningar om att outsourca, säger hon. 
09.34
Centerpartiets europaparlamentariker Fredrick Federley: 
En regering som medvetet undanhåller ytterst relevant kunskap från riksdagen i åratal kan inte förvänta annat än misstroende
09.36
Första vice talman Tobias Billström (M):
Regeringens pressträff framflyttad. De måste väl först hitta ett rum. #svpol
09.49
Inrikesminister Anders Ygeman såg glad ut när han steg ur bilen vid Rosenbad. Foto: TT
 
09.49
Inför pressträffen i Rosenbad tror Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, att två av de tre misstroendeförklarade ministrarna kan få gå: inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S).
Därmed skulle statsminister Stefan Löfven (S) inte offra den tredje, försvarsminister Peter Hultqvist (S).
– Det är svårare att knyta Hultqvist till verkliga misstag och felbedömningar i den här affären. Han är också en starkare minister och mer kompetent än någon av de andra, säger Björkman till TT.
 
09.56
Missade du onsdagens presskonferens, då Alliansen väckte misstroende? Se den här.
09.58
Politikjournalisten Margit Silberstein pekar på frågor som väntar på svar:
Avgår Löfven tvingar han Alliansen att visa korten. Är de eniga i att regera med stöd av SD? Eller gäller enigheten bara misstroendet?
09.58
En KU-utredning måste väl göras INNAN några beslut kan fattas om ministrarnas öden?
09.58
Ett intressant scenario är ju om Löven upplöser regeringen och sätter press på Alliansen att bilda regering. De får Alliansen verkligen visa hur mycket de är beredda att stå upp för Svea rikes välmående och säkerhet med tanke på deras inbördes käbbel ang stöd från SD eller inte!

09.59
Outsourcingen är INTE problemet!

Problemet är BESLUTET å den 2015-03-02 på Transportstyrelsen om att "ta avsteg från gällande lagstiftning och Transportsstyrelsens riktlinjer" undertecknat av fd generaldirektören Marie Ågren

Därmed blev hemligt material och information tillgängligt för icke säkerhetsklassad IT-personal
10.10
Extraval och att Stefan Löfven uppmanar statsråden att avgå innan riksdagen röstar om misstroendeförklaringar mot de tre statsråden, är alternativlösningar, menar Li Bennich-Björkman.
– Att man avgår innan, så att man slipper processen med att riksdagen riktar detta mot dem, säger hon till TT.
Då kan också regeringsarbetet fortsätta.
10.10
Li Bennich-Björkman kommenterar också kritiken mot Alliansens press på regeringen.
– Man måste tänka på vad som är oppositionens roll. Det är trots allt oppositionens roll att bedriva en granskning av regeringen i olika former och det här är en form. Oppositionen har en roll i ett parlamentariskt och demokratiskt system. Man granskar och tar ibland till ganska hårda åtgärder, säger hon till TT.
10.35
Utöver mig är reporter Kerstin Holm är på plats, för medverkan i SVT Nyheters direktsändning.
10.53
Folkhälsominister Gabriel Wikström har bett om att bli entledigad på grund av hälsoskäl.
10.53
Från vänster på plats  alltså: Thomas Eneroth, ny infrastrukturminister, Helene Fritzon, ny migrationsminister, Peter Hultqvist, Stefan Löfven, Annika Strandhäll, ny socialminister, och Morgan Johansson, ny inrikesminister, och även sedan tidigare justitieminister.
10.54
Löfven säger att Ygeman lämnar regeringen på egen begäran. Anders Ygeman har gjort bedömningen att regeringens arbete underlättas om han lämnar som statsråd, säger Löfven om Ygeman.
10.54
Samtliga är socialdemokrater, inga miljöpartister medverkar vid dagens presskonferens.
10.55
Anders Ygeman blir ny gruppledare i riksdagen.
10.55
Peter Hultqvist sitter kvar som försvarsminister.
10.55
10.56
Löfven menar att Hultqvist inte bär ansvar för det som har hänt inom Transportstyrelsen.
11.01
Morgan Johansson ser två huvuduppgifter: att slå undan benen för den organiserade brottsligheten och bekämpa terrorismen.
11.01
Morgan Johansson håller en mer nedtonad profil i sin kommentar, och talar om vilka allvarliga utmaningar som står framför honom som ny inrikesminister.
11.02
Morgan Johansson vill peka på en kommande straffskäprning för grovt vapenbrott. Han flaggar även för fler poliser:
– Vi kommer att behöva anställa och utbilda tusentals nya poliser. 
11.03
Morgan Johansson anförande är flera gånger längre än Eneroths och Fritzons.
11.12
Hultqvist: 
– Jag är fortsatt beredd att ta ansvar som Sveriges försvarsminister. 
11.13
Nu tar ministrarna frågor från journalisterna på plats.
11.14
Hultqvist lever fortfarande under hotet av en misstroendeförklaring från Alliansens sida. Han menar dock att han och hans departement har fullföljt sitt uppdrag. 
– Om sedan andra vill ta ställning till misstroendevotum är det upp till dem. 
11.14
Hultqvist får frågan om hans syn på det hotande misstroendevotum som kan vänta honom. Han menar att han själv har gjort allt han kan för att allt ska ha gått rätt till, apropå vilka områden han själv har makt över.
11.19
Löfven får frågan med vilken rätt han trotsar majoriteten av riksdagspartier som kräver Hultqvists avgång.
Han hänvisar till konstitutionen och menar att det är statsministern som tillsätter statsråd. 
11.19
Löfven påtagligt irriterad efter fler frågor om teoretiska nya regeringsbildningar med andra partier i Alliansen.
11.20
– Jag tar ansvar för situationen att regera, de får ta ansvar för sitt agerande, säger Löfven om oppositionens hot om misstroendeförklaringar.
11.21
Löfven: 
– Det är vi som styr landet: 
11.40
– Särskilt om man tittar på att vi har en orolig omvärld just nu, säger nya socialministern Annika Strandhäll om vikten av en stabil regering.
11.42
I en kommentar till TT skriver Miljöpartiets språkrör, tillika minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister i Löfvens regering, Isabella Lövin att "mycket allvarliga felaktigheter" har begåtts på Transportstyrelsen.
"Anna Johansson har själv dragit slutsatsen att hon har brustit i sitt ansvar som ansvarigt statsråd för Transportstyrelsen och därför välkomnar jag att hon idag lämnat in sin begäran om entledigande och att statsministern har bifallit den", skriver Lövin.
11.42
Morgan Johansson, ny inrikesminister och kvarvarande justitieminister, säger att det känns som ett tufft nytt uppdrag han har fått.
11.42
Isabella Lövin fortsätter:
"Det är viktigt att händelseförloppet på myndigheten och regeringens hantering nu kommer granskas ytterligare. Jag konstaterar att oppositionen hade kunnat extrainkalla konstitutionsutskottet för att granska statsrådens agerande men valde att inte göra det. Istället har man valt att frångå det kvalitetssäkrande arbete riksdagen ska utföra för att direkt uttala misstroende mot hela tre statsråd. Det är anmärkningsvärt och är inte att ta ansvar för Sverige."
Hon skriver att hon samtidigt är glad över att välkomna Heléne Fritzon och Tomas Eneroth till regeringen.
 
11.43
– Man kan inte göra allt heller, säger han om att migrationsportföljen flyttas från honom till nya migrationsministern Heléne Fritzon.
11.43

Statsministerns pressträff: Politiker reagerar på sociala medier

SVT NyheterStefan Löfven meddelar att Ygeman får lämna regeringen och att ytterligare två nya ministrar tillsätts. Så här reagerar politikerna på Stefan Löfvens pressträff i Rosenbad.”Försvarsministerns förtroende är förbrukat”, skriver Ebba Busch Thor (KD).
11.43

Lövin: Jag välkomnar att Anna Johansson avgår

SVT NyheterNu kommenterar vice statsminister och språkrör Isabella Lövin (MP) händelserna kring IT-skandalen i ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter. – Jag välkomnar att Anna Johansson idag lämnat in sin begäran om entledigande och att statsministern har bifallit den, skriver hon och tillägger att hon välkomnar de nya ministrarna.
11.43
– Det är ingen tävlan detta, säger han om att ha "blivit av" med migrationsfrågorna.
11.53
En rokad i regeringen och alla inblandade talar om vad de skall göra i framtiden. Varför nämner ingen det bakomliggande problemet med bristande IT-säkerhet och framför allt bristande kunskap hos politiker om IT-säkerhet?
11.54
Nej Nej Nej Nej.
12.05
Samtliga statsråd bar under presskonferensen Socialdemokraternas ros på kavajslaget, troligen koordinerat i förväg. Här syns Hultqvists.
12.06
Anna Johansson skriver på Facebook att det som hänt i Transportstyrelsen är helt oacceptabelt. 
"Som ytterst ansvarig för myndigheten har jag, direkt då jag fick information om vad som hänt, agerat".
Hon fortsätter med att hon var beredd att fortsätta ta politiskt ansvar genom att fullfölja det påbörjade arbetet med att förbättra säkerhetsarbetet i de myndigheter som ligger under henne.
"I det läge som uppstått med ett misstroendevotum riktat mot mig har jag dock kommit till slutsatsen att det bästa för regeringen är att jag ställer min plats till förfogande. Jag välkomnar också den kommande KU-granskningen av hanteringen av ärendet."
12.20

IT-skandalen: Så reagerar oppositionen på sociala medier

SVT NyheterOppositionen är kritisk till statsministerns pressträff och Jimmie Åkesson (SD) skriver på Facebook att kravet om att försvarsministern bör avgå står kvar. ”Försvarsministerns förtroende är förbrukat”, skriver Ebba Busch Thor (KD) på Twitter.
12.22
Johansson säger att han tycker att "hetsporrarna" i Alliansen gått för långt, när de annonserade planerna på misstroendevotum mot tre ministrar.
12.33
Så: Hejdå från Rosenbad för tillfället. Rapporteringen fortsätter dock självklart under dagen kring Stefan Löfvens regeringsombildning. Fortsätt gärna följa oss här på SVT Nyheter!
13.20
Idag har Löven visat att han är som bäst när det stormar runt om honom. Oppositionens oseriösa utnyttjande av sin makt skrämmer mig inför framtiden.
13.28
Heja Löfven,Stå på dig .
13.29
Obegripligt att försvarsministern inte anser att en säkerhetsrisk för Försvarsmakten är något han har ansvar att informera statsministern om
13.36
Sverige har idag en regering som bör ta sitt ansvar fullt ut och vårt krav om att även Försvarsministern bör avgå står kvar. #svpol
13.43
Har nyss kollat med Riksdagens Kammarkansli, det har ännu inte lämnats in någon begäran från Alliansen om extra sammanträde för Riksdagen
13.44

Åkesson: Samtliga ministrar måste gå

SVT NyheterSverigedemokraternas Jimmie Åkesson är inte nöjd med dagens besked från Stefan Löfven. – Det räcker inte med bara två ministrar går, alla tre måste lämna sin poster. Jag utgår från att Alliansen står fast vid det de sa igår, säger partiledaren.
13.48
Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har alltså bekräftat att de ämnar fullfölja misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Vi inväntar kommentar från Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna.
14.00
TT rapporterar att det, trots sorg över avgångna statsråd, råder stor uppslutning bakom Stefan Löfven och regeringens ageranden bland socialdemokratiska partikamrater runtom i landet.
– Utifrån den information jag har så var det väldigt enigt kring lösningen. Det var oseriöst av de fem borgerliga partierna att i detta läge driva fram något såhär drastiskt, säger Matilda Ernkrans (S), distriktsordförande i Örebro och medlem i partistyrelsen, till TT.
14.27
Enligt uppgifter till SVT Nyheter kan vi inom kort vänta oss ett besked om när Alliansen avser hålla pressträff.
14.35

Hultqvist sitter kvar – Alliansen i möte om hur man ska gå vidare

SVT NyheterI och med att försvarsminister Peter Hultqvist (S) sitter kvar på sin post efter torsdagens regeringsombildning, är frågan om Alliansen kommer att gå vidare med sina planer på en misstroendeomröstning mot honom. Enligt en källa till SVT Nyheter sitter alliansledarna just nu i ett möte kring frågan. – Jag är beredd att fortsätta, och det har jag redogjort för i dag, säger Peter Hultqvist till SVT Nyheter, och tillägger att han är redo att gå igenom processen om Alliansen driver på om misstroendet.
14.54
Kort sammanfattning av dagsläget: vid en presskonferens klockan 10:45 i förmiddags meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) bett att få bli entledigade från sina poster.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S), den tredje minister vars avgång Alliansen och Sverigedemokraterna krävt, sitter kvar på sin post. Hultqvist har enligt regeringen gjort det han ska i egenskap av ansvarig för Försvarsdepartementet – vilket inte innebär ansvar för koordinering av information mellan myndigheter – och anses inte bära skulden för IT-skandalen.
Löfven har för Dagens Nyheter bekräftat att han kommer att sitta kvar som statsminister även om Alliansen och SD väljer att genomföra misstroendevotum och tvinga bort Hultqvist.
Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har via sociala medier meddelat sin avsikt att fullfölja misstroendevotum mot Peter Hultqvist. Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet har ännu inte gett besked.
Alliansen väntas meddela sin ståndpunkt vid en pressträff, men det är inte bekräftat om eller när den kommer äga rum. Uppgifterna går isär om huruvida en presskonferens är att vänta i dag eller inte – hittills har inget bekräftats.
15.17
Den externa upphandlingen påbörjades under förra regeringen. Till motsats vad ni påstår här. Läs säpos granskning! Underlaget till upphandlingen verkar ha varit allvarligt undermåligt. Folket på Transportstyrelsen visste inte vilken information som var skyddsvärd.
15.33
.@alliansswe & @sdriks misstroende mot Hultqvist är oseriöst. Nu är det upp till riksdagen & varje enskild riksdags… twitter.com/i/web/status/8…
15.39
Välkommet besked från Stefan Löfven att två ministrar avgår efter säkerhetskrisen. Men grunden för misstroende mot Peter Hultqvist kvarstår.
15.50
(...) framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning.
15.51
Alliansens samlade besked om säkerhetskrisen, regeringens ansvar och fortsatt grund för misstroende mot Hultqvist: alliansen.se/2017/07/allian…
16.15
– Vi tycker att det är rimligt, nu när det rör sig om ett statsråd och inte tre, att vi inte extrainkallar riksdagen utan att vi kan hantera det vid ordinarie sammankallande i september, säger Busch Thor.
16.16
– Det finns de som ser förtjänster med Hultqvist som försvarsminister, men det kan aldrig avhjälpa det bristande omdöme han uppenbarligen visat, säger Busch Thor.
16.18
– Vi har haft risker för försvarsmakten i Sverige, försvarsministern har haft kännedom om detta, men ansett att det inte varit rimligt att föra frågan vidare till statsministern eller riksdagen. Det gör att vårt förtroende är förbrukat, säger Busch Thor.
16.18
– Det här hade inte hänt om inte Alliansen ställt krav, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till SVT Nyheter.
16.19
– Ansvar måste utkrävas för hur regeringen har skött det här, därför välkomnar jag att Anna Johansson och Anders Ygeman avgår. Men grunden för misstroende mot Peter Hultqvist är inte annorlunda i dag gentemot i går, säger Kinberg Batra.
16.40
Vad händer om löfven avgår?
Han har till Dagens Nyheter uttryckt att han inte kommer att avgå, även om Peter Hultqvist blir avsatt.
16.56
David dessa avtal skrevs på 2015 allt annat är bara skitsnack för att skylla ifrån sig.
16.57
Christopher, den regering som bestämde att IT-funktioner på transportstyrelsen skulle outsourcas var den gamla alliansregeringen, det som händer 2015 är bara skillnaden i tid mellan beslut och verkan, se också kommentaren av David Bäckström, sen kan man ju tycka att myndigheten ska följa lagar och förordningar när man handskas med klassificerat material
17.06
Vänsterns desperata försök att göra skandalen till en politisk fråga om privatisering är pinsam.
17.38
Peter Hultqvist visste om säkerhetskrisen samtidigt som Anders Ygeman. Därför kvarstår grunden för misstroende. - A… twitter.com/i/web/status/8…
17.38
LO, jag håller inte med dig. Jag jobbade med IT-frågor i en statlig myndighet och det var en ständig kamp att påpeka säkerheten. Ekonomin var ALLTID viktigare och brandvägg och lösenord skulle väl räcka, eller?
17.38
Jag tycker att det är oförskämt av alliansen att kräva Peter Hultqvist avgång. Efter vad jag förstår har han skött sitt jobb. Kämpa på Löven.
17.38
Bra AnnMarie! Transportstyrelsen är bara ett exempel på bristande säkerhetstänkande. Vården är betydligt värre. Vare sig system eller personal har tillfredsställande kvalitet/kunskap i IT-frågor
17.40
Mia, vilken myndighet?
17.40
Kan någon förklara för mig varför Maria Ågren inte sitter i fängelse vid det här laget?
17.40
Ska inte inbilla mig att man inte viste.
Detta är så amtörmässigt o visar än en gång att politiker måste ha riktig arbetslivs erfarenhet innan man kan skryta med att man e erfaren
17.45
När öppnar riksdagen efter 3 månaders ledighet ?
Tisdag 12 september klockan 14:00 hålls riksmötets öppnande, vilket markerar starten för riksdagens arbete efter sommaruppehållet.
17.45
Vad politiker vet och minns skiljer sig rejält om man sitter i opposition eller regering. Alliansen har en del allvarliga "haverier" där ministrarna inte "visste eller kunde minnas" vad som hänt.
17.45
Att upphandla Transporstyrelsens IT-drift på det sätt som gjort är fullständigt huvudlöst och ska resultera i att ansvariga inom berörd myndighet samt för myndigheten ansvarigt statsråd avsätts. Men att Alliansen väljer att med buller och bång tro sig vara listiga och ta politiska poäng genom att försöka skada regeringen genom misstroende mot Försvarsministern är både lågt, oansvarigt och korkat. Peter Hultqvist är den bästa och mest kompetenta försvarsministern på länge. Den som möjligen kommer upp i samma division är Mikael Odenberg. Hultqvist har mycket högt förtroende inom såväl politiska led som inom de myndigheter han ansvarar för. Hultqvist har med beslutsamhet sätt sett till att incidentens skadeverkningar minimerats. Alliansen, i vilken numer SD verkar ingå, visar å andra sida motbjudande oansvarsamhet, pinsam inkompetens och sjukligt maktbegär!
17.57
Varför har ingen jounalist , vad jag vet och hört, ställt frågan ingående till Alliansen varför de inte vill invänta KUs utredning.?
Den har ställts ett flertal gånger. Generellt har man från Alliansens håll svarat att skandalen är såpass allvarlig att det krävs omedelbar handling, då ministrarnas förtroende är förbrukat.
17.58
Kan ni lägg in bilden som florerar på nätet angående tidigare omröstning angående outsourcing av denna tjänst?
Det var bara ett parti som röstade emot outsourcing nämligen SD.
Förtjänar inte allmänheten att få veta?
18.02
Nu är det dags att avrunda denna liverapportering/diskussion. Stort tack ska ni ha för många intressanta och välformulerade inlägg! Vår rapportering om IT-skandalen och dess efterverkningar fortsätter – håll er uppdaterade på www.svt.se/nyheter.