SVT rapporterade · Skåpbil har kört in i folkmassa i Barcelona

  • Vid 17-tiden på torsdagseftermiddagen körde en vit skåpbil upp på trottoaren och in i fotgängarna på den folktäta gågatan La Rambla i Barcelona, Spanien. Minst 14 personer har dödats och omkring 130 skadats. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt terrordåd. 
  • Åtta timmar senare, under natten till fredag, avvärjde polisen en ny attack i staden Cambrils, söder om Barcelona. Fem misstänkta terrorister försökte även där att köra in en bil i en folkmassa på strandpromenaden. Polisen sköt ihjäl fyra av männen på plats, den femte avled senare av sina skador. De bombbälten som männen ska ha haft på sig, visade sig senare vara falska.
  • Fyra personer har gripits, misstänkta för iblandning i de båda dåden.
  • Inga svenskar uppges ha skadats i attackerna.
Då händelseutvecklingen har börjat gå in i ett lugnare tempo avrundar vi nu denna direktrapportering för tillfället. Vi fortsätter dock självklart bevakningen på svtnyheter.se, och återupptar såklart denna direktrapportering vid plötslig nyhetsutveckling. Tack för att ni har följt oss hittills!
17.53
SVT Nyheter direktrapporterar med anledning av den pågående händelsen i Barcelona, där en skåpbil har kört in i fotgängare på gågatan Las Ramblas.
17.55
Två beväpnade män har tagit sig in i en restaurang i staden strax efter att skåpbilen kört in på gågatan, rapporterar lokala medier enligt nyhetsbyrån Reuters.
17.56

Polisen i Barcelona säger att de utgår från att det rör sig om en misstänkt terrorattack efter att ett fordon körde in i människor på Las Rambla i Barcelona.
 
18.01
Minst en person har dött och 20 personer skadats i påkörningen, skriver den spanska tidningen El Pais.
18.03
Enligt poliskällor till tidningen El Pais ska ett pass, tillhörande en spansk medborgare, ha hittats i den övergivna skåpbilen.
18.08
Ambulanspersonal arbetar just nu febrilt med att ta hand om de skadade vid platsen, enligt premiärminister Mariano Rajoy, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
18.12
Las Rambla, eller "Ramblan" som den kallas är ett turistmål och en populär gågata, eller boulevard, i den spanska staden Barcelona.
18.12
Flera personer har dödats och omkring 20 skadats i det misstänkta terrordådet i Barcelona, skriver La Vanguardia, rapporterar TT.
18.13
Samtidigt som dödstalet stiger, rapporteras det om två beväpnade personer som har barrikaderat sig inne i en restaurang i staden.
18.15
Den misstänkta gärningsmannen i skåpbilen har obehindrat avvikit från platsen.
18.17
- Spanien har en lång erfarenhet av separatistisk terrorism, men de har inte betett sig på det här sättet i ett historiskt perspektiv, säger terrorforskaren Hans Brun till SVT Nyheter.
18.20
Foto: AP
 
18.22
Polis har spärrat av stora områden i anknytning till gågatan och ett flera räddningsfordon befinner sig på platsen för att ta hand om skadade.
18.24
"Folk stod och väntade på att det skulle bli grönt, folk började springa i panik och gömma sig i butikerna", sa det svenska ögonvittnet Hampus Hagander tidigare i SVT:s direktsändning.
18.28
Ett foto publicerat på public service-bolaget RTVE visar hur tre personer ligger ner och får hjälp av vårdpersonal och polis, troligen skadade.
18.32

Utrikesdepartementet (UD) har ingen information om att några svenskar ska ha drabbats.
- Svenska ambassaden i Madrid har kontakt med myndigheterna, men vi har ingen indikation på att någon svensk ska ha drabbats, säger Anne Thorngren, presskommunikatör vid UD till nyhetsbyrån TT.
 
18.44
Curt Möllhagen satt på en sidogata till La Rambla när han såg människor komma springande. -  Jag såg paniken bland folk som rusade hej vilt och nästan trampade ner varandra, säger Curt Möllhagen. Flera svenskar vittnade till händelsen, lär mer här.
18.46
Minst 13 personer har dödats i händelsen på La Rambla som nu utreds som terrordåd, rapporterar Ser Radio, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
18.49
TT: Den spanska nationella polisen uppmanar på Twitter folk att hålla sig undan så att polisen kan arbeta ostört. Man vädjar också till människor att inte ta bilder på offer, och att kontakta sina anhöriga via Twitter.
18.52

Se det dramatiska räddningsarbetet i Barcelona här.

18.58
Uppemot 13 personer har dödats rapporterar flera spanska medier, ett 30-tal personer har skadats.
19.04
Uppgifterna om huruvida det är en eller två personer som har barrikaderat sig inne på en restaurang/bar i Barcelona går isär. Vi följer utvecklingen.
19.10
Skåpbilen körde 500 meter längs med och in i människor på Las Ramblas, rapporterar Aftonbladet.
19.14
Rörliga bilder publicerade på El Pais visar hur ett dussintal personer ligger livlösa på gatan och människor runtomkring som skriker i chock och skriker efter hjälp.
19.20
Horrified by reports from Barcelona. I extend my deepest condolences to the victims and the families of those killed.
19.21
????Svenska ambassaden i Madrid uppmanar svenskar att kontakta anhöriga med anledning av händelserna i Barcelonkrisinformation.se/nyheter/2017/a…OED
19.31
Det är inte första gången som attacker av det här slaget utförs i Europa. På strandpromenaden i Nice 2016 dog 86 personer när en lastbil körde i folkmassa. Tolv personer dödades när en lastbil körde in i en folkmassa i Berlin 2016 under pågående julmarknad. På Drottninggatan i Stockholm 7 april 2017 dödades fem personer när en lastbil körde in och på människor på gågatan. 
 
Händelsen i Barcelona utreds under benämningen terrordåd av spansk polis. 
19.33
Rättelse: Av de 32 skadade personerna i attacken i Barcelona, är 10 allvarligt skadade, rapporterar nyhetsbyrån AP.
19.42
Det råder motstridiga uppgifter om antalet döda. Lokala myndigheter bekräftar att en person har dödats, medan lokala medier - som i sin tur hänvisar till poliskällor - rapporterar att minst 13 personer har dödats.
19.53
Spanska tv-stationen RTVE rapporterar att en misstänkt har gripits.
19.55

En andra lastbil kopplad till attacken i Barcelona har hittats i staden Vic i Katalonien, enligt lokala myndigheter på Twitter.
 
19.59
Många svenska vittnen har hört av sig till SVT och delat med sig av sina vittnesmål. Louise Malmberg är en av dem:

"Jag har semester så var hemma och hörde plötsligt skrik. Man hör mycket ljud från ramblan varje dag men skriken var utöver det vanliga så jag gick ut på balkongen direkt och jag hör då slag. Första tanken var att det lät som att något/någon blev påkörda. Skriken fortsatte. Ser massor av människor komma upp på taken runt omkring min byggnad och ser folk filma ner på ramblas.

Sen kommer det upp en kille som tagit sig från Ramblas upp på ett plåttak som är i höjd med min balkong, 20 m ifrån och han säger då till mig att där är en bil som kör över folk och att han såg en man med skjutvapen", skriver hon.

20.02

Terrorexperten Hans Brun till SVT Nyheter: ”Valet av plats är högst intressant”. Läs hela artikeln här: 

Terrorexperten Hans Brun: ”Valet av plats är högst intressant”

SVT NyheterPolisen hanterar händelsen på La Rambla i Barcelona som ett terrordåd. Enligt terrorexperten Hans Brun har Spanien en hög hotbildsnivå. – I första hand är det jihadistiska nätverk som är aktuella, säger han.

 

20.03
The United States condemns the terror attack in Barcelona, Spain, and will do whatever is necessary to help. Be tough & strong, we love you!
20.11
Enligt obekräftade uppgifter tror sig polisen ha identifierat personen i vars namn den vita skåpbilen hyrdes i. Samma bil användes i attacken på Las Ramblas.
20.14
Svenske Hampus Hagander, 19 år, arbetar i Barcelona och var på väg hem från jobbet när han såg skåpbilen köra in i folkmassan. 

Hampus Hagander var bara meter från attacken

SVT NyheterSvenske Hampus Hagander, 19 år, arbetar i Barcelona och var på väg hem från jobbet när han såg skåpbilen köra in i folkmassan. – Sen vart det totalt kaos, folk började springa och skrika, säger Hampus Hagander till SVT.
20.20
Katalansk polis bekräftar att en person har gripits, att det rör sig om en man och att han behandlas som en terrorist, rapporterar AP.
20.22
Polis dementerar nu medieuppgifter om att två gärningsmän ska ha befunnit sig på en bar/restaurang i staden.
20.25
Lokala myndigheter bekräftar nu på Twitter att 13 personer har dödats i attacken. Mer än 50 personer har skadats i samband med lastbilsattacken.
20.27
La meva més rotunda condemna a l'atemptat terrorista de Barcelona. Podem confirmar 13 morts i més de 50 ferits. @mossos @solercampins
20.33
Frankrikes premiärminister Macron skriver på Twitter att tankarna går till offren i Barcelona. "Vi förblir enade och beslutsamma" skriver han vidare. 
Toutes mes pensées et la solidarité de la France pour les victimes de la tragique attaque à #Barcelone. Nous restons unis et déterminés.
20.36
Läs mer om hur katalanskt polis tillbakavisade uppgifterna om att två personer barrikaderat sig inne på en restaurang i Barcelona här
20.41
Nu evakueras La Rambla, enligt katalansk polis, rapporterar AP. I praktiken innebär det att de människor som tagit skydd i butiker eller i bostäder nu kan evakueras.
20.43
Enligt tidningen La Vanguardia har en av de misstänkta gärningsmännen dött i en skottlossning med polis.
20.47
Det är många personer som just nu vårdas för svåra skador runtom på sjukhus i Barcelona. Lokala myndigheter uppmanar människor som har möjlighet att donera blod, skriver La Vanguardia.
20.55
Stora delar av Barcelonas centrum har spärrats av och många upplever att det är svårt att ta sig hem.
 
– Vi cirkulerar i centrum här och försöker ta oss hem, men allt är avspärrat. Vi kunde nästan se lägenheten, men vi kom inte över gatan. Det är fullt kaos här i stan, säger Kristian Tadic boendes i Barcelona, till SVT Nyheter.
21.03
En skadad kvinna får hjälp av civila på La Rambla. Foto: Reuters
 
21.07
Los terroristas nunca derrotarán a un pueblo unido que ama la libertad frente a la barbarie. Toda España está con las víctimas y familias MR
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy skriver på Twitter att terrorister aldrig kan besegra ett enat folk.
21.11
Poliskällor uppger till rtve att en bil ska ha kört på en eller flera poliser efter att fordonet inte stannat vid en poliskontroll. Enligt samma källa ska skott ha avfyrats mot polisen i samband med händelsen. I samband med skottlossningen ska en av de misstänkta gärningsmännen ha dött, uppger flera spanska medier. När skottlossningen exakt inträffade framgår. 
21.14
Två personer har nu gripits, uppger lokala myndigheter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
21.19
"We will not surrender": FC Barcelona star Lionel Messi posts condolences for #Barcelona attack victims cnn.it/2vMPVMx
21.23
Folk tar skydd inne i en butik i Barcelona, Spanien. Foto: AP
 
21.24
Senaste nytt: Terrororganisationen IS säger sig ligga bakom den dödliga lastbilsattacken på La Rambla i Barcelona, Spanien, rapporterar Reuters med hänvisning till Amaq News Agency. Att IS faktiskt utfört dådet har inte bekräftats.
21.31
En tyst minut kommer att hållas i morgon, fredag, på det ett torg beläget i centrala delarna av staden, enligt Barcelonas borgmästare.
21.33
Omkring 80 personer har tagit skydd i en kyrka i närheten av La Rambla, skriver The Guardian.
21.42
Det framgår inte om incidenten där en eller flera poliser tidigare blev påkörda vid en gränskontroll är kopplat till lastbilsattacken, säger katalansk polis, rapporterar AP.
21.46
Antalet skadade stiger: Minst 80 personer har tagits in och vårdas för sina skador på sjukhus. Uppgifterna om dödstalet är motstridiga. Enligt regionpresidenten Carles Puigdemont har tolv personer dödats i attacken. Tidigare har lokala myndigheter bekräftat att 13 personer dödats i attacken. 
21.52
f
Foto: AFP
21.56
SVT Nyheter har just nu tekniska problem med live-sändningen.
21.58
Polisens bombgrupp har nu skickats till samma område utanför Barcelona där en bil tidigare kört på en eller flera poliser vid en gränskontroll, rapporterar AP. Huruvida den händelsen hör samman med lastbilsattacken framgår ännu inte.
22.51
Även matcherna som spelas i La Liga kommer att hålla en tyst minut för offren under helgen.
22.56
Joaquim Form från det Katalanska inrikesministeriet bekräftar i en presskonferens att tretton personer har dödats och hundratalet har skadats. Han säger att dödssiffran väntas stiga.
22.57
Katalanska myndigheter meddelar att de utlyser tre dagars landssorg efter torsdagens attack.
23.04
En representant från polisen i Barcelona säger under en presskonferens att lastbilsattacken på Las Ramblas var "en uppenbar terrorattack med uppsåt att döda så många människor som möjligt".
23.10
Katalanska polisen har gripit två män misstänkta för inblandning i bilattacken i Barcelona. Ingen av dem är föraren, säger polisen.
23.11
Dagens dåd tros ha kopplingar till en explosion som inträffade i går. Då dog en person.
23.12
En av de två gripna männen är spansk medborgare, den andra är marockansk.
23.13
Den mannen som körde över en polis i Barcelona tidigare ikväll har skjutits till döds av polisen. Det finns i nuläget inga kända kopplingar mellan den händelsen och bilattacken.
23.14
Hittills är det alltså 13 döda och 100 skadade i Barcelona.
23.15
Attentatet genomfördes med målet att döda så många som möjligt, säger polisen.
23.19
Enligt den katalanska polisen finns det inget som nu tyder på att ytterligare attacker kan komma.
23.19
De misstänkta männen greps i städerna Alcanar och Ripoll, utanför Barcelona.
23.25
Tre tyskar turister uppges finnas med bland de som dödats i skåpbilsattacken, enligt den tyska tv-kanalen ZDF, skriver El País. Även grekiska och belgiska turister ska finnas med bland offren.
23.38
Onsdagens explosion, som tros ha kopplingar till dagens attack, inträffade i en stad söder om Barcelona.
23.39
Föraren är alltså inte gripen. Han har flytt till fots och tros inte vara beväpnad.
23.46
Enligt La Vanguardia har polisen nu hävt avspärrningarna på La Rambla
23.47
Från TT: "Enligt polisen kan attacken på La Rambla ha koppling till en kraftig explosion i ett hus i Alcanar, drygt 20 mil sydväst om Barcelona, sent på onsdagskvällen, rapporterar nyhetsbyråer och spanska medier. Två personer dödades i explosionen och flera skadades."


Tidigare har det rapporterats att en person dött i explosionen.
00.31
"Jag vill uttrycka min tacksamhet till alla internationella ledare som meddelat sitt stöd och solidaritet" säger
spanske premiärministern Mariano Rajoy under en presskonferens natten mot fredagen.
00.35
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger att dådet i Barcelona var "en jihadist-attack", enligt Reuters.
01.30
Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att det pågår en polisinsats i staden Cambrils söder om Barcelona. Det är ännu oklart om den har kopplingar till dådet på torsdagskvällen.
01.39
Polisen uppmanar invånarna i Cambrils att stanna inomhus, rapporterar Reuters.
01.50
Enligt poliskällor till Reuters inträffade onsdagens explosion som nu länkas till attacken i Barcelona för att de boende i huset tillverkade bomber och något detonerade
01.59
Det kommer uppgifter på nyhetsbyråerna om att flera gärningsmän ska ha dödats i Cambrils där en polisinsats har pågått
02.03
Det är oklart om det handlar om en ny misstänkt terrorattack eller om det har med dådet i Barcelona att göra
02.04
Cambrils ligger 120 km söder om Barcelona
02.11
Sammanfattning angående Cambrils: Flera personer har dödats av polisen i staden Cambrils, söder om Barcelona. Det är oklart om det handlar om en helt ny terrorattack eller om de dödade gärningsmännen som polisen benämner dem har med dådet i Barcelona att göra
02.18
Poliskällor uppger för spanska medier att det rör sig om en ny terrorattack som har stoppats
02.19
Spanska public service-kanalen RTVE rapporterar att polisen misstänker att personerna planerade en attack i Cambrils kort efter dådet i Barcelona
02.26
Fyra gärningsmän dödade och en skadad i Cambrils, uppger polisen
02.46
De dödade gärningsmännen i Cambrils ska ha försökt kopiera terrorattacken i Barcelona
02.49
Sju civila ska ha skadats i polisinsatsen i Cambrils, två allvarligt
02.58
Skottväxling mellan polisen och de misstänkta terroristerna skedde i Cambrils hamn
03.00
För att sammanfatta mycket kort: På torsdagseftermiddagen körde en bil in i en folkmassa i Barcelona. 13 människor dog, 100 skadades. Två personer är gripna, men föraren är på fri fot.

Polisen kopplade dådet till en explosion som skett dagen innan då något detonerade i ett hus där det tillverkades bomber.

Natten till fredag dödades fyra personer när polisen stoppade vad de tror var en terrorattack i staden Cambrils söder om Barcelona. De fyra ska också ha varit de misstänkta gärningsmännen. 
03.01
Situationen i Cambrils är nu under kontroll, enligt polisen
03.12
Tre misstänkta terrorister har gripits i Spanien. Två män som misstänks ha kopplingar till dådet i Barcelona och en efter polisinsatsen i Cambrils
03.19
De dödade terroristerna i Cambrils har kopplingar till både dådet i Barcelona och till explosionen i staden Alcanar i onsdags, säger polisen nu
03.19
En bombgrupp är på plats för att fastställa om terroristerna i Cambrils faktiskt bar bombbälten
03.22
Sex civila och en polis skadades i Cambrils
03.31
Den katalanska polisen kommer under natten att genomföra flera kontrollerade sprängningar i Cambrils, efter att man konstaterat att de dödade gärningsmännen hade på sig explosiva ämnen
04.13
Den femte misstänkte gärningsmannen i Cambrils har avlidit av sina skador.
05.03
Enligt de senaste uppgifterna från polisen bar gärningsmännen i Cambrils bombbälten och hade kört över civilpersoner med bil
05.35
Bland de döda och skadade i Barcelona ska det finnas personer från 24 olika länder. 

Enligt svenska UD finns fortfarande inga uppgifter om svenskar som drabbats i attacken. De fortsätter undersöka saken, enligt UD:s presstjänst.
06.32
Australiska utrikesministern Julie Bishop säger att en av de skadade är en australisk kvinna som vårdas för allvarliga skador men läget ska vara stabilt, uppger nyhetsbyrån AP.
06.37
Ytterligare några av de skadade har identifierats, varav en mor och dotter från Taiwan samt en turist från Hongkong.
07.28
Frankrikes president Emmanuel Macon har twittrat om attacken: 
"Alla mina tankar och Frankrikes solidaritet går till offren i den tragiska attacken. Vi förblir enade och beslutsamma."
Toutes mes pensées et la solidarité de la France pour les victimes de la tragique attaque à #Barcelone. Nous restons unis et déterminés.
07.35
Efter attacken i Barcelona släcktes Eiffeltornet ner för att hedra offren.
The Eiffel Tower goes dark for victims of Barcelona attack #BarcelonaAttack
07.41
Franska UD meddelar att 26 av de skadade i attacken i Barcelona är franska medborgare. 
Elva av dem uppges ha allvarliga skador, rapporterar Reuters.
08.08

Spansk polis har släppt en bild på en 28-årig man med marockanskt ursprung, vars ID-handlingar användes för att hyra skåpbilen som användes vid attacken i Barcelona. Mannen uppges själv ha kommit in till polisen efter att ha sett sitt ansikte i medierna. Han hävdar att hans handlingar stals när han befann sig i Ripoli i Girona, cirka tio mil från Barcelona, uppger tidningen La Vanguardia enligt BBC. 
Enligt poliskällor ska mannen ha sagt till polisen att hans bror kan ha stulit handlingarna som hittades inne i fordonet, uppger den spanska tv-kanalen TVE.

08.08

New York Times rapporterar att tre skåpbilar har hyrts i 28-åringens namn. Polisen i Barcelona uppges söka febrilt efter två andra skåpbilar. De söker igenom gator och underjordiska garage, uppger en polis till tidningen. En terrorexpert med insyn i utredningen uppger att polisen inledningsvis trodde att gärningsmännen ursprungligen hade planerat att använda sprängämnen och en stor lastbil.
– Delar av planen var att de försökte hyra en större lastbil, men de hade inte det rätta tillståndet så det slutade med att de fick mindre skåpbilar.

08.21
Den spanska tidningen El Mundo skriver på Twitter att attentatsmännen i Cambrils tillhör en terrorcell som försökte efterlikna attentatet i Barcelona.
08.31
Ytterligare en person har gripits för dådet i Barcelona, rapporterar Reuters.
08.34
Personen ska ha gripits i den katalanska staden Ripoll.
08.40
Enligt spanska tidningen El País misstänks den tredje personen som gripits under fredag morgon ha kopplingar till båda attackerna - både den i Barcelona och den i Cambrils.
09.23
De bombbälten som attentatsmännen i Cambrils bar var falska, enligt lokala myndigheter, rapporterar Reuters.
09.31
Mitt i sorgearbetet efter terrorattacken på Las Ramblas ska stadens fotbollslag spela match. På söndag tar Barcelona emot Real Betis i den första omgången av spanska ligan. På sin webbplats skriver Barcelona att spelarna i båda lagen ska bära sorgeband, att en tyst minut kommer hållas och att alla flaggor ska vaja på halv stång, skriver TT.
"FC Barcelona vill uttrycka sin djupa sorg och fullständiga avsky mot den terroristattack som slagit till mot hjärtat av vår stad. Klubben vill sända stöd och tankar till offren, deras familjer och vänner, samt till alla dem som bor i Barcelona och till dem som besöker staden", skriver Barcelona på sin webbplats.
 
09.32

Här är de misstänkta bakom attacken i Barcelona

SVT NyheterTre personer har gripits misstänkta för koppling till terrordådet i Barcelona. En ska ha anmält sig själv till polisen sedan han sett sin bild cirkulera i medierna. Hans id-handlingar användes för att hyra skåpbilen – men själv hävdar han att hans bror kan ha stulit dem.
09.32

Se det dramatiska räddningsarbetet i Barcelona

SVT NyheterEn skåpbil körde in i en folkmassa på den stora gågatan La Rambla i centrala Barcelona. Panik uppstod på platsen och ett stort räddningsarbete sattes igång. Se de dramatiska bilderna från platsen i klippet ovan.
09.36
Bilen som de fem attentatsmännen i Cambrils använde, bärgades för en stund sen bort från strandpromenaden i Cambrils. De bombbälten som männen hade på sig ska ha varit falska. Foto: TT
 
09.46
Myndigheter som utreder attacken i Barcelona och Cambrils tror att en terroristcell på åtta personer kan ha varit inblandad. De planerade en attack med gasbehållare, skriver Reuters.
10.06
Fler uppgifter om offren blir nu kända. Enligt spanska medier tros det yngsta dödsoffret ha varit en treårig flicka, rapporterar brittiska The Guardian. Flickan ska ha förts till sjukhus efter skåpbilsattacken i går men dog på sjukhuset. 

Ytterligare en liten flicka, sex år gammal, ska finnas bland de allvarligt skadade, uppger ansvariga på sjukhuset där hon vårdas enligt amerikanska New York Times.
10.14
I dag klockan 12 ska en tyst minut hållas på Plaza Catalunya, alltså det stora torg i centrala Barcelona som La Rambla utgår från. Katalanska poliskåren skriver på Twitter att de ber människor att färdas till fots och inte ha för stora väskor med sig.
Si aneu a la concentració de Pça Catalunya: - accediu a peu - no porteu motxilles o bosses grans - es faran controls de seguretat previs
10.23
En bild på morgonens löpsedlar på flera spanska riks- och lokaltidningar. Foto: TT
 
10.34
Polisen fokuserar nu jakten på en 17-årig ung man, som ses som huvudmisstänkt, rapporterar El Mundo och hänvisar till poliskällor.
10.36
Katalanska regionpresidenten bekräftar samtidigt att att en misstänkt gärningsman fortfarande jagas efter attacken i Barcelona.
10.39
I Tyskland har politiker beslutat att avbryta sitt valkampanjande under dagen till följd av händelserna i Spanien. Socialdemokraten Martin Schulz berättade på fredagsmorgonen att han och förbundskanslern Angela Merkel har pratat och bestämt att pausa kampanjen som "ett tecken på solidaritet med de personer som har påverkats i Spanien". Han sa även att "det här är bittra dagar" och att Europa kommer fortsätta vara ett "öppet tolerant samhälle", skriver AP.
10.54
Det finns minst en terrorist kvar därute.
Regionpresidenten i Katalonien, Carles Puigdemont, har även sagt att man inte har information gällande vilken kapacitet som finns att göra mer skada, skriver AP.
 
11.00
Nu är även spanska polisen tydliga med att det är en 17-årig ung man som fortfarande jagas för attacken. 17-åringen uppges av källor till flera spanska medier vara föraren av skåpbilen som körde på människor på La Rambla i går.
11.03
Den katalanska polisen bekräftar att den tredje personen som gripits är en 34-årig marockansk man som bodde i Ripoll, norr om Barcelona. Han tros ha varit bekant med den 28-årige marockanske mannen som också uppges ha gripits. 28-åringens id-handlingar användes för att hyra skåpbilen. Föraren till skåpbilen tros fortfarande vara på flykt, uppger The Telegraph.
11.12
El Pais skriver att en terrorcell på 12 personer misstänks ligga bakom attackerna i Barcelona och Cambrils. Tidningen hänvisar till källor inom spanska antiterrorismenheten.
11.15
Den man som polisen nu jagar är 17-årige Moussa Oukabir. Bror till Driss Oukabir som gripits i Ripoll, norr om Barcelona.
11.20
Tillståndet uppges vara mycket allvarligt för åtta av de skadade i attacken, skriver BBC.
11.21
Att rikta in sig på oskyldiga civila och döda dem är en del av en satanisk plan som utförs av de terrorister som vill förstöra konceptet av jihad (heligt krig) och befläcka bilden av islam.
Nu har även den libanesiska militanta och shiitiskt islamistiska gruppen Hizbollah fördömt attacken i Barcelona, som terrororganisationen IS har tagit på sig. I ett uttalande skriver Hizbollah att attacken måste bli en förnyad drivkraft till att eliminera gruppen "vars ideologi är baserad på hat", rapporterar AP. 
11.23
La Rambla har öppnat igen efter attacken. Här tar polisen bort avspärrningar. Foto: TT
 
11.23

Terrorexperten Hans Brun om attacken i Barcelona: ”Inte tillräckligt för att skaka Västeuropa”

SVT NyheterEnligt terrorexperten Hans Brun är det förvånande att det inte inträffat något liknande i Spanien tidigare, med tanke på att det enligt spanska myndigheter gjorts flera försök. Men trots att attacken i Barcelona är det åttonde terrordådet i Europa hittills i år, är det inte tillräckligt för att skaka Västeuropa, menar han.
11.25
Människor lägger blommor framför spanska ambassaden i Moskva. Foto: TT
 
11.30

I juni 2015 höjde Spanien sin terrorhotnivå från fyra till fem, det innebär att det är en hög risk för en terrorattack. Därefter har polisens insatser mot jihadister ökat kraftigt. Fram till torsdagens attack hade 52 misstänkta jihadister gripits i landet. 2015 greps 69 personer och 2015 var siffran 75, uppger El Pais enligt BBC.
 

11.34
De första dödsoffren har identifierats. Enligt El País ska av dem ska vara en man i 60-årsåldern från spanska Granada. Även en belgisk kvinna bekräftas finnas med bland dödsoffren, bekräftar belgiska myndigheter, rapporterar AP.
11.34
Skådespelaren Laila Rouass skriver på Twitter att hon gömde sig i en frys på en restaurang: 
 
In the middle of the attack. Hiding in a restaurant freezer. Happened so fast. Praying for the safety of everyone here x
11.34
Hon fortsätter: 
 
Gunshots just heard. Armed police running down thw street looking for someone
11.50
På Placa Catalunya i centrala Barcelona har massvis med människor samlats inför den tysta minuten som ska hållas klockan 12.
11.53
 
La Rambla. Fredag morgon - dagen efter den blodiga attacken som tog minst 13 människors liv. En man sitter på en bänk och läser tidningen el Periódico. Foto: TT
11.56
Många människor på plats inför den tysta minuten som ska hållas för offren för gårdagens attack. Foto: TT
12.04
Den tysta minuten avslutades med en två minuter lång applåd.
12.06
Både den den spanske premiärministern Mariano Rajoy och kung Felipe deltog, tillsammans med tusentals andra under den tysta minuten.
12.08
"No tinc por" - "Jag är inte rädd" på katalanska, skanderar folkmassan på placa Catalunya under manifestationen, rapporterar El País.
12.10
Foto:TT
12.26
Antalet döda har nu stigit till 14 personer, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
12.29
Enligt katalanska myndigheter ska dödsoffret ha avlidit av sina skador som hon fick i samband med attentatet i Cambrils, skriver rtve.
12.33

Se hur människor i Barcelona flydde undan från platsen där attacken skedde.

 
12.44

"Det jag minns är skräcken i allas ansikten".

Amerikanska turisten Tom Gueller blev ögonvittne till den hemska attacken på La Rambla.

 
12.48
Barleconaborna Mireia Masferrer och Laura, båda 19 år, tycker att det är viktigt att visa sig ute på gatorna efter dådet.
– Man måste visa solidaritet med offren för det hemska som hänt, säger Mireia Masferrer till TT. 
12.56
Ett mindre antal britter har skadats i terrorattacken, uppger brittiska UD enligt The Telegraph.
12.59
Flaggorna vajar på halv stång runt om i Europa efter terrordådet. Här utanför EU-kommissionen i Bryssel. Foto: TT
 
13.00
Tre portugisiska medborgare ska finnas med bland dödsoffren, rapporterar portugisiska medier.
13.05
Gågatan Las Ramblas i Barcelona är åter fylld med människor efter gårdagens attack. Foto: TT
13.05
Myndigheterna trappar upp säkerheten runt om i Spanien efter terrordådet i Barcelona. Flera misstänkta är fortfarande på flykt, bland annat den 17-årige pojke som tros ha kört skåpbilen.
Nu spärrar myndigheterna av promenadstråk i Madrid, samtidigt är många poliser på plats vid turisttäta områden som Guggenheim-museet i Bilbao, skriver The Independent.
13.07
Spanien väntas ompröva sin terrorhotnivå under ett möte sammankallat av inrikesdepartementet på lördagen. För tillfället ligger den på en fyra på den femgradiga skalan, skriver The Independent.
13.09
 
 

Moussa Oukabir pekas ut som huvudmisstänkt i terrordådet i Barcelona

SVT Nyheter17-årige Moussa Oukabir misstänks ha kört den vita skåpbilen in i folkmassan i Barcelona. Han uppges ha radikaliserats i ung ålder. För två år sedan skrev han på sociala medier: ”Döda alla otrogna.”
13.10

TV: Ögonvittnen berättar om terrorattacken

SVT NyheterSenaste nyheterna och analyserna från SVT:s utrikesredaktion.
13.11
Tidigare fordonsattacker i Europa: 
  • Augusti 2017: Sex soldater skadas när en 36-årig man kör in i dem i en förort till Paris.
  • April 2017: En man kör in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och kraschar därefter in i varuhuset Åhléns. Fem människor dödas.
  • Mars 2017: Ett attentat utförs vid brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskör med en bil på Westminster bridge för att sedan knivhugga en polis vid det parlamentsbyggnaden. Sex människor dödas inklusive attentatsmannen. Ytterligare en skadad kvinna avlider senare.
  • December 2016: Tolv människor dödas när en lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts senare ihjäl av italiensk polis.
  • Juli 2016: 84 människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. IS tar på sig dådet.
    TT
13.11
Las Ramblas i Barcelona är en bred gata som sträcker sig från Columbusmonumentet i hamnen till Plaça de Catalunya, cirka 1,2 kilometer lång. Den utgör ett populärt turiststråk och kantas av mängder av uteserveringar och butiker, och samlar allt från gatukonstnärer till marknadsförsäljare. Gatan har en begränsad trafik men desto mer flanörer, skriver TT.
Ordet "rambla" står för boulevard eller aveny.
13.13
De döda och skadade kommer från 34 olika länder, uppger de katalanska myndigheterna enligt The Telegraph.
13.17
I ett uttalande säger Spaniens justitieminister Carles Mundó, att regeringen enbart kommer att gå ut med nationaliteterna för offren för attackerna i Barcelona och Cambrils när de identifieras och deras familjer blivit underrättade.
13.20

Pia Hankö: "Det är jobbigt att gå här i dag"

 
13.27
Människor lämnar Placa de Catalunya efter den tysta minuten för att hedra offren. Foto: TT
 
13.28

Twitter fylls med katter efter attentatet i Barcelona

SVT NyheterNär ett attentat inträffar på öppen gata sprids bilder av offren snabbt i sociala medier. Som motreaktion lägger spanska Twitter-användare upp bilder på katter.
13.28
Bland de dödade och skadade finns personer från bland annat de här länderna, enligt spanska myndigheter:
Spanien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Argentina, Venezuela, Belgien, Australien, Ungern, Peru, Rumänien, Irland, Grekland, Kuba, Makedonien, Kina, Italien, Taiwan och Algeriet, skriver TT. 
26 franska medborgare har skadats i dådet i Barcelona. Av dem är minst elva allvarligt skadade, enligt ett uttalande från det franska utrikesdepartementet.
Svenska UD har ingen information om att några svenskar ska ha drabbats.
13.30

Bilder från terrorattacken i Barcelona

SVT NyheterDen vita skåpbilen rammade hundratals människor längs den kända gågatan La Rambla i hjärtat av Barcelona. Torsdagens terrorattack krävde 14 liv och omkring hundra personer uppges vara skadade.
13.32
Katalanska myndigheter publicerar via sin twitter nationaliteten på de offer (skadade och döda) i attackerna i Barcelona och Cambrils.
13.34
"Jag sjunger i dag för rösterna som du har vågat tysta", står det på plakatet som kvinnan håller upp under den tysta minuten i Barcelona. Foto: TT
 
13.37
Spanien har drabbats av en rad terrordåd tidigare: 
  • Juli 2009: Över 60 personer skadas när en bilbomb exploderar i staden Burgos i norra Spanien. Den baskiska separatiströrelsen ETA beskylls för attacken, som riktades mot civilgardet.
  • Juni 2009: Två civilgardister dödas när en bomb exploderar under deras patrullbil nära Palma, Mallorca. ETA sade sig ligga bakom dådet.
  • December 2006: Två personer dödas och 52 skadas när en bilbomb exploderar på en parkering vid flygplatsen i Madrid. ETA tog på sig dådet.
  • December 2004: Fem samordnade bomber exploderar vid bensinstationer och knutpunkter runt huvudstaden. Fyra personer skadas lindrigt. Dådet föregicks av en varning från ETA.
  • Mars 2004: 191 människor dödas och närmare 2 000 skadas i attentat mot fyra pendeltåg i Madrid. En islamistiskt inspirerad terrorcell låg bakom dåden.
  • Juli 2003: 13 personer skadas, däribland två svenskar, när sprängladdningar detoneras i två hotell i turistorterna Alicante och Benidorm i södra Spanien. Dåden föregicks av en varning från ETA.
    TT
13.38
130 personer skadades vid attackerna i Barcelona och Cambrils, uppger räddningstjänsten enligt Reuters.
13.43
Borgmästaren i den Katalanska orten Llimiana bekräftar att en treåring hemmahörande där, finns med bland dödsoffren som omkom i attacken på La Rambla. Treåringen ska ha dödats i samband med att familjen promenerade på gångstråket, rapporterar La Vanguardia.
13.47
En fjärde person ska ha blivit gripen skriver polisen i Katalonien på Twitter.
13.47
Nu kommer nya uppgifter om polisingripandet i Cambrils natten till fredagen. En polis dödade fyra av de fem misstänkta terroristerna som kom farande i en Audi mot fotgängare, skriver The Telegraph.
Bilen träffade fyra personer innan den körde in i polisbilen och välte. När polisen såg gärningsmännen ta sig ut ur bilen och gå mot honom med machetes och yxor sköt han fyra av dem. Den femte flydde mot en park och högg en förbipasserande i ansiktet med kniv, innan han sköts av en polis.
13.52
Spaniens kung Felipe VI på minnesstunden som hölls på Placa de Catalunya, vid La Rambla.
 
13.56
Polisen i Katalonien bekräftar att en fjärde person gripits. 
13:42 S'ha detingut una quarta persona relacionada amb els fets registrats en les darreres hores a #Cambrils #Barcelona
13.56
Polisen uppger via sin twitter att de kommer att hålla en presskonferens med anledning av gripandet.
14.00

De blev offer för attackerna

SVT NyheterDe första dödsoffren identifieras nu efter terrorattacken i Barcelona. En belgisk kvinna, som var på semester i staden med sin make och söner, var en av dem som dog när skåpbilen körde in på La Rambla, uppger landets vice premiärminister.
14.01

Se hur Eiffeltornet i Paris släcktes ner i går kväll för att hedra Barcelonaoffren.

 
14.04
Enligt polisen ska gripandet av den fjärde misstänkte skett i staden i Ripol, där man redan gripit en person.
14.14
Både Tysklands och Frankrikes utrikesministrar anländer till Barcelona senare på fredagen. Sigmar Gabriel och Jean-Yves Le Drian, säger att att de vill visa solidaritet med offren, rapporterar El País.
14.26
Enligt vittnesuppgifter till nyhetsbyrån EFE, ska en ensam polis ha dödat fyra av de misstänkta terroristerna i Cambrils, rapporterar El País.
14.32
Spaniens premiärminister, Mariano Rajoy och den katalanska presidenten, Carles Puigdemont, håller just nu en presskonferens i Barcelona.
14.34
Ett barn med brittiskt medborgarskap befaras ha försvunnit i samband med attacken i Barcelona i går. Storbritanniens premiärminister Theresa May uppger enligt The Guardian säger att myndigheterna nu undersöker uppgifterna.

- Tyvärr måste jag meddela att ett antal brittiska medborgare drabbades av attacken och vi tittar nu närmare på uppgifterna om att ett brittiskt barn, med dubbla medborgarskap, tros ha försvunnit.
14.35
Spaniens premiärminister Rajoy sa under presskonferensen att kampen mot terrorismen är "global kamp" efter attacker i Katalonien.
14.43
13 tyskar ska finnas bland de skadade, enligt tyska utrikesdepartementet.
Vissa av dem är svårt skadade och kämpar fortfarande för sitt liv, säger talespersonen Martin Schäfer, enligt The Guardian. Han kan dock inte bekräfta uppgifterna om att tre tyskar ska finnas bland de döda.
14.44
Frankrike har skärpt kontrollerna vid spanska gränsen. Enligt landets inrikesminister Gerard Collomb har beslutet fattats med tanke på att en misstänkt fortfarande är på flykt.
#Barcelone : un individu est en fuite. Nous renforçons les contrôles aux frontières avec la @policia & @guardiacivil. ????- s@franceinfonfo
14.46
JUST NU: Polisen håller presskonferens. Polisen uttrycker stor solidaritet med skadade och döda samt med deras familjer.
14.47
Polisens presskonferens: Man bekräftar att fem attentatsmän dog i nattens attentat i Cambrils och att man undersöker kopplingar mellan dem och det tidigare attentatet i Barcelona.
14.48
Polisen fokuserar nu på att identifiera de gripna misstänkta personerna, uppger de under presskonferensen.
14.51
Polisen undersöker också kopplingar mellan de två attentaten och den explosion som inträffade i ett hus Alcanar tidigare under torsdagskvällen. Man tror att attentatsmännen förberett attentatet under längre tid, i Alcanar.
14.54
Polisen förkunnar att ny infomation kommer att presenteras de närmsta timmarna.
14.55
De fyra gripna har inga tidigare kopplingar till terrorism, uppger polisen.
14.55
Katalansk polis på presskonferensen.
 
14.56
Polisen pratar nu om de gripna personerna. Tre av de gripna ska vara av marockansk nationalitet och den fjärde av spansk nationalitet.
14.57
Föraren av skåpbilen vid torsdagens attack på Las Ramblas i Barcelona är fortfarande inte identifierad, säger polisen.
15.03
I slutet av den tysta minuten som hölls på Placa Catalunya vid lunch så hördes folkmassan ropa: Vi är inte rädda! 
Nu hyllas de som ropade av regionpresidenten i Katalonien, Carles Puigdemont.
- Vi är övertygade om att vinna över terrorismen med det bästa vapen som vårt samhälle har, och det är solidaritet, frihet och respekt. Som bevis på det vi hade det här spontana utropet "vi är inte rädda". Det har återerövrat vår gemensamma allmänna plats. Det är vårt vapen, säger Carles Puigdemont.
15.12
De gripna personerna är 21, 28, 34, respektive 27 år gamla, enligt polisen.
15.15
Polisen säger att det finns en "tydlig länk" mellan explosionen i ett hus i Alcanar i onsdags och attackerna i Barcelona och Cambrils.
15.22
Polisen säger att de arbetar efter hypotesen om att de misstänkta planerat de båda attackerna (i Barcelona och Cambrils) i huset i Alcanar, men har ännu inte hela händelseförloppet klart för sig. Polisen utesluter inte att gruppen misstänkta, (fortfarande oklart hur många inblandade det rör sig om) planerade flera attacker.
15.24
En av de fem misstänkta terroristerna som dödades efter attentatet i Cambrils, kan ha varit personen som körde skåpbilen i attacken på la Rambla, uppger polisen. Detta är dock ej bekräftat. Föraren är ännu inte identifierad.
15.26
Polisen bekräftade att de misstänkta terroristerna i Cambrils ska ha haft en yxa och knivar i skåpbilen, och att de bar falska sprängbälten.
15.41
"De bar bälten som såg ut som självmordsvästar, men de sig vara falska. De försökte simulera sprängämnen ", sa polischefen Josep Lluis Trapero under presskonferensen.
15.43
Polisen fokuserar ju på att identifiera på de misstänkta som greps i Alcanar och att undersöka bilarna som användes i attackerna i Barcelona och Cambrils.
16.20
USA:s utrikesminister Rex Tillerson bekräftar att en amerikan dödades i attacken i Barcelona.
16.36
Utöver den amerikanska medborgare som dödades ska ytterligare en amerikan ha skadats lindrigt vid attacken, enligt landets utrikesdepartement.
16.54
65 av de som skadats är fortfarande kvar på sjukhus. För 17 av dem är tillståndet kritiskt, för 28 betecknas tillståndet som allvarligt, skriver räddningstjänsten på Twitter.
17.06
Samtliga fotbollsmatcher som spelas i Spaniens högstaliga (Primera division) under helgen kommer inledas med en tyst minut, skriver tidningen La Vanguardia.
17.11
Spanska medier uppger att polisen just nu söker efter fyra misstänkta gärningsmän.
17.13
En av de fyra eftersökta personerna uppges vara 17-åriga Moussa Oukabir.
17.38
Hi insistirem tant com calgui: NO feu difusió d'informacions q corren per la xarxa i q no surten de fonts oficials! No creem falses alarmes
 
Mängder av falska uppgifter kopplade till terrorattentaten sprids på social medier, skriver polisen i Katalonien.
Allmänheten uppmanas att inte sprida falska uppgifter vidare.
17.45
Uppgifterna om att polisen just nu söker efter fyra misstänkta gärningsmän kommer från ett internt polisdokument, enligt tidningen El Pais. Ett dokument som tidningen har tillgång till. 
Förutom den tidigare namngivna 17-åringen handlar det om en 18-årig man, en 22-årig man och en 24-årig man.
 
18.23
Enligt poliskällor ska föraren av skåpbilen vid torsdagens attack på La Rambla i Barcelona vara en av de fem gärningsmän som senare dödades i Cambrils, skriver El Pais.
19.33
Polisen i Katalonien skriver på twitter att man fortfarande  jobbar med att identifiera skåpbilsföraren - samtidigt skriver spanska medier att det rör sig om 17-åriga Moussa Oubakir. Enligt spanska medier ska han även vara en av de fem personer som sköts ihjäl av polis under natten till fredagen i Cambrils.
19.49
19:11 h Trobades restes biològiques a casa Alcanar q s'estan analitzant / Restos biológicos encontrados en casa Alcanar #Barcelona #Cambrils
 
Polisen har hittat "biologiska rester" i huset i Alcanar. Enligt tidningen La Vanguardia ska det handla om ytterligare ett dödsoffer - det är dock obekräftade uppgifter.
20.15
 
 
Los ultras gritan: "España cristiana y no musulmana" 24 h después #AtentadoBarcelona elpais.com
 
Polisen har lyckats hindra en konfrontation mellan högerextrema och antifascister i Barcelona. Högerextrema ska ha skanderat "Spanien kristet, inte muslimskt".
20.21
Los mossos evitan una manifestación de ultraderecha en Barcelona que se había encontrado con un grupo antifascista cort.as/yq9n
Demonstranterna nära att drabba samman.
20.25
9 av de 14 döda har hittills identifierats. Bland dem finns en belgisk medborgare, två italienska medborgare, och en portugisisk medborgare. En australisk pojke, vars mor vårdas på sjukhus saknas dessutom fortfarande, skriver El Pais.
20.38
Tre av de döda ska vara spanska medborgare skriver La Vanguardia. Enligt tyska medier ska även tre tyska medborgare finnas bland de döda. Tidigare har USA:s utrikesminister Rex Tillerson bekräftat att en amerikansk medborgare finns bland de döda.
20.47
Hittils har en person bekräftats ha dött i explosionen i ett hus i Alcanar under onsdagen. Polisen undersöker just nu om biologiska rester som hittats i huset kan tillhöra ett andra dödsoffer.
22.14
Polisen i Katalonien har nu identifierat de 5 gärningsmännen som sköts i Cambrils, meddelar man på twitter.
22.49
Då händelseutvecklingen har börjat gå in i ett lugnare tempo avrundar vi nu denna direktrapportering för tillfället. Vi fortsätter dock självklart bevakningen på svtnyheter.se, och återupptar såklart denna direktrapportering vid plötslig nyhetsutveckling. Tack för att ni har följt oss hittills!