Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Åtta personer åtalas i dataintrångshärvan


Polisen, åklagaren och MSB håller presskonferens om åtalet - hundratals miljoner har stulits från företag, myndigheter och kommuner.

SVT rapporterade · Åtal i stora dataintrångshärvan

12.51
Hej och välkomna till SVT Nyheters direktrapportering gällande dataintrångshärvan. Klockan 13.00 håller åklagare, polis och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en presskonferens där man berättar om åtalet som väcks i dag måndag.
12.53
En hackerliga på åtta personer har i dag åtalats i en av de största dataintrångshärvorna i svensk historia. SVT Nyheter erfar att hundratals miljoner har stulits från hundratals företag, myndigheter och kommuner.
12.57
Bland målsägande i åtalet finns flera stora företag. Exempelvis ABB, NCC Sverige, Swedbank, Gekås I Ullared, Ikano bank för att nämna några. Även riksdagspartiet Sverigedemokraterna finns bland målsägande.
13.02
Nu börjar presskonferensen i Malmö.
13.04
Vid podiet sitter: Peter Ståhl, kammaråklagare, Peter Jonegård MSB, Helena Ljunggren kammaråklagare och förundersökningsledare, Henrik Söderman kammaråklagare, samt Jan Holmström bitr. regionpolischef region syd.
13.06
Brotten har pågått mellan november 2015 - oktober 2016
13.06
Den huvudmisstänkta gärningsmannen är en 38-årig man, bosatt i Malmö. Han åtalas för samtliga dataintrång.
13.08
Förutom den huvudåtalade åtalas ytterligare sju personer.
13.10
21 företag och 6 banker/finansiella institut har utsatts för bedrägerier/försök till grova bedrägerier
13.11
Man har kommit över 25,5 miljoner kronor berättar Helena Ljunggren och försökt komma över ytterligare 15,5 miljoner kronor. Totalt landar bedrägerisumman på omkring 40 miljoner.
13.11
Vi ser detta ärende som en stor framgång, säger Jan Holmström, polisen.
13.15
Man har använt lättanvända men avancerande metoder i bedrägerierna. En person med grundläggande IT-kunskap kan få den här typen av intrång att fungera, säger Peter Jonegård MSB.
13.16
Hur motverkar man det här i framtiden?
Man behöver teknik och kompetent personal säger Peter Jonegård från MSB. Man måste jobba med ett systematiskt säkerhetsarbete, säger han.
13.17
Den här utredningen har blottlagt många utsatta organisationer, säger Peter Jonegård MSB.
13.19
Man har kommit in i systemen hos företagen. Man har gått in och ändrat bankgironummer till exempel, så att leverantörsfakturor betalas till fel konton, säger Helena Ljunggren kammaråklagare
13.22
Helena Ljunggren får nu frågan om varför man valt att begränsa utredningen till att bara röra de företag och myndigheter som finns med i stämningsansökan och inte valt att inkludera fler. 
 
- Vi har gjort ett urval, annars hade vi drunknat i utredningen.Vi har valt dem vi bedömt som allvarligast, sett till belopp och bevisning. Vi har också valt dem där vi tror att vi har störst möjlighet att nå framgång, säger Helena Ljunggren.
13.25
De misstänkta kommer lämna sin inställning i skuldfrågan i samband med att huvudförhandlingen påbörjas, säger Helena Ljunggren.
13.26
Maxstraffet för de åtalade ligger på runt åtta år.
13.27
Presskonferensen har nu avslutats och vi ska försöka sammanfatta några av de viktigaste punkterna.
13.30
Åtta personer åttalas.
En huvudmisstänkt 38-åring åtalas för samtliga fall av dataintrång och försök till dataintrång. Han åtalas också för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, ett fall av häleri och två fall av grov urkundsförfalskning. Det är bara 38-åringen som åtalas för dataintrång.
13.32
Gärningsman två är en 42-årig man, bosatt i Stockholm. Han åtalas för 7 grova bedrägerier, 11 försök till grovt bedrägeri samt ett grovt penningtvättbrott.
13.33
Gärningsman tre är en 38-årig man. Han åtalas för två grova bedrägerier, ett försök till grovt bedrägeri samt två fall av grovt penningtvättbrott.
13.35
Gärningsman fyra är 31 år gammal. Han åtalas för ett fall av grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri.
13.36
Tre personer, 21, 23 och 43 år gamla åtalas för att ha varit delaktiga i det grova häleriet.
13.37
Ytterligare en person åtalas för grovt penningtvättsbrott och grov urkundsförfalskning.
13.37
Vill bara fakta-kolla: Visst var Klarna ett av de drabbade bolagen?
Ja det stämmer!
13.38
 
Här är samtliga drabbade som finns med i åtalet (privatpersoner undantagna)

Här är listan på utsatta myndigheter och företag som finns med i åtalet

SVT NyheterI dag måndag väcks åtal mot åtta personer i vad som beskrivits som en av de största dataintrångshärvorna i Sverige någonsin. Ett 60-tal myndigheter, företag, privatpersoner samt ett riksdagsparti finns representerade som målsägande i stämningsansökan. Åtalspunkterna rör bland annat grovt dataintrång, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott.
13.44
Ett 50-tal medarbetare från polisen har arbetat med utredningen. Nationellt bedrägericentrum, säkerhetspolisen och MSB har också deltagit. 
- Vi är lite stolta, sa Jan Holmström, polisen under pressträffen.
13.49
En del av problemet är att i princip alla typer av organisationer (privat såväl som offentligt) är underdimensionerade på säkerhetssidan. Säkerhetsfrågor har under lång tid bagatelliserats och nu börjar det krackelera i och med teknikens utveckling. Möjligheterna för någon som vill "attackera" ett objekt är så pass omfattande att det är svårt att värja sig från utan rejäla resurser. Lägg därtill att användare/anställda också utgör en mycket stor säkerhetsbrist i sig. Dels är det för låg kunskap kring tekniska möjligheter men det är likväl också brister i en sorts grundläggande nivå på kritiskt tänkande hos var och en. Bara denna presskonferens och de frågor som dryftas visar på vilken låg nivå majoriteten av befolkningen befinner sig på. Journalister försöker ringa in ett tillvägagångssätt, men det finns enorma verktygslådor att ösa ur som medger mängder med sätt att utföra intrång av olika slag. Inte alla är heller av teknisk karaktär utan är helt och hållet mänskliga och bygger i stor del på människans ambition att vilja hjälpa andra. Mycket kan sägas inom området och det här som presenteras i och med denna rättegång är bara en bråkdel av de hot som finns.
13.51
Nu avslutar vi den här liverapporteringen. SVT Nyheter fortsätter bevaka åtalet under eftermiddagen.