SVT rapporterade · Trump premiärtalar i FN

16.09
Välkomna till den här direktrapporteringen med anledning av att USA:S president Donald Trump talar  i FN.
16.11
Trump talar inledningsvis om alla länders rätt att i första hand se till sina egna intressen.
16.12
President Trump inledde sitt tal med att säga att USA har varit framgångsrika sedan han vann presidentvalet. 
"Börsen är på rekordnivå och arbetslösheten är på sin lägsta siffra någonsin". ."
16.13
Trump menar att starka, självständiga nationer låter sina medborgare ta kontroll över deras eget öde.
16.14
Trump säger att USA alltid kommer att sätta "Amerika först". Precis som han förväntar sig att andra nationer ska sätta sina medborgare i första rummet. Han får applåder i FN-församlingen.
16.17
Enligt Trump kommer USA aldrig mer låta sig utnyttjas. Det blir inga fler ensidiga överenskommelser där bara den andra sidan tjänar på det.
16.17
Trump talar om det amerikanska folkets uppoffringar genom åren, från världskrigen till kriget mot terrorismen.
– Vi tvingar inte på någon annan våra värderingar. I stället hjälper vi till att bygga organisationer som FN, för att alla länder ska kunna blomstra i sin självständighet, säger han.
16.19
President Trump pratar om terrorhotet från små regimer som går emot FN:s mänskliga rättigheter. Man kan anta att han pratar om Nordkorea.
 
- Vi måste jobba tillsammans och konfrontera tillsammans de som hotar oss med kaos och terror. Vi har ett gäng små regimer som inte respekterar sina invånare eller mänskliga rättigheter i deras respektive länder. 
16.20
Nu pratar Trump om de brott som begåtts av Nordkorea. Han tar upp fallet Otto Warmbier, den amerikanske studenten som dog efter att ha släppts ur nordkoreansk fångenskap.
 
- Vi har alla bevittnat regimens dödliga politik, när en amerikansk oskyldig student fördes tillbaka till USA, bara för att dö ett par dagar senare.
16.21
Trump säger att Nordkoreas utveckling av kärnvapen hotar hela världen.
16.21
Isa varit framgångsrikt ? De lever på vad förra administrationen åstadkom. Och vad har det med FN att göra?
16.22
Trump ägnar en stor del av talet åt Nordkorea.
 
- Jag vill tacka Kina och Ryssland för att de anslutit sig till FN:s sanktioner. Men vi måste göra mer. Det är dags för alla nationer att tillsammans utesluta Kim Jong-Uns regim. Det är dags för världen att stå upp emot en regim som hotar med massmord. 
16.24
Nu har han gått över till att tala om andra länder än Nordkorea. Iran och Syrien nämns.
16.24
Trump säger att USA, om de blir hotade, inte har något annat val än att "fullständigt förgöra" Nordkorea.
16.25
Trump pratar nu om Iran.
 
- Det är dags för Irans regering att frige alla amerikaner och medborgare i andra länder som sitter i fångenskap. Irans regering måste sluta stötta terrorism och börja respektera sina grannländer.
16.26
- Dagen kommer när folket i Iran kommer behöva ta ett beslut. Ska de fortsätta nedför vägen som kantas av blodbad eller ska de återgå till landets stolta rötter av välstånd och rikedom? Irans regerings stöttande av terror står i stark kontrast mot många av deras grannländer som står upp emot de vidriga handlingarna som utförs av terrorister, säger Trump.
16.27
Donald Trump kallar Iran en "skurkstat". Han beskriver kärnavtalet med Iran som "en pinsamhet" för USA och säger att Iran är ett korrupt land.
16.28
- Vårt land har uppnått mer mot IS under de senaste åtta månaderna än vad vi har gjort under många, många år, säger Trump nu och syftar på att han själv ska ha vidtagit större åtgärder mot Islamiska staten än sina föregångare.
16.29
- Rocket man är ute på ett självmordsuppdrag för sig själv och Nordkorea, säger Donald Trump i FN om Kim Jong-un. svt.se/nyheter/utrike…
16.32
Irans president Hassan Rouhani sa så sent som i går att USA skulle få betala "ett högt pris" om Trump tänker överge kärnavtalet med landet. 
 
- Avtalet är pinsamt för USA och jag tror inte att det här är det sista ni hör om det, tro mig, säger Trump i sitt tal i FN.
16.34
Trump pekade ut den syriska regimen under al-Assad som ansvarig för attacker med kemiska vapen mot sitt eget folk.

– Vi uppskattar FN:s arbete i områden som befriats från IS, säger han också.

16.36
Trump har övergått till att prata om Kuba.
 
- USA har stått emot den korrupta regimen på Kuba och har månat om den kubanska befolkningens dröm att leva i frihet. Vi kommer inte att lyfta våra sanktioner mot Kuba.
16.38
Nu nämnde Trump precis Venezuela. Han hoppar snabbt mellan olika länder.
 
- Som en ansvarsfull vän har vi ett mål. Det målet är att hjälpa folket återvinna sin frihet och återställa demokratin. Jag vill tacka folk i det här rummet för att ha hjälpt till att hålla regimen ansvarig. Vi är redo att vidta större åtgärder om den venezuelanska regeringen fortsätter att behandla sitt folk illa. 
 
Han får en liten applåd, vilket han fått flera gånger hittills. Denna gång är det mycket tveksamma applåder.
16.39
Är inte FN tänkt att arbeta för fred. Här står Trump och hotar med att ödelägga Nordkorea
16.40
Nu pratar president Trump om länder som lever under kommunistiskt styre.
 
- Vart socialism eller kommunism än har införts har den levererat kaos och lidande för folket som lever under de här grymma systemen. USA är solidariska med alla som lever under fruktansvärda förhållanden på grund av dessa regimer. 
16.41
Donald Trump har inga höga tankar om vart världen är på väg. Han uttryckte sig starkt under en del av sitt tal.
 
– Stora delar av världen är i konflikt med varandra och på väg att gå åt helvete, säger han.
16.43
Trump frågar sig om FN:s medlemsländer älskar sina egna nationer tillräckligt. 
 
- Viktigast av allt är att vi öppnar våra hjärtan för patrioter, män och kvinnor som är beredda att offra sig för sitt land. Vi måste bygga friska samhällen. Vi kan inte vänta på att någon annan ska hjälpa oss. Vi måste lösa våra problem och säkra vår framtid. 
16.43
Någon som tror att han skrivit talet själv? ;)
16.43
Äh allt är ett spel för "galleriet".
16.44
Hur länge får han tala?
En halvtimme har det sagts.
16.45
Nu talar Trump om den amerikanska revolutionen på 1700-talet. Han hänvisar till en av landets "founding fathers"; John Adams. Det gör han för att betona folkets rätt till frihet och självständighet.
 
– Revolutionen fanns i hjärtat och sinnet hos befolkningen, säger han.
16.46
Såhär avslutade Donald Trump sitt tal i FN:
 
- Låt det vara vår vision och vårt meddelande till världen: vi kommer att slåss tillsammans, offra oss tillsammans och stå tillsammans för fred, för mänsklighet och för den allsmäktige guden som skapat oss alla. Gud välsigne världens nationer och Gud välsigne Amerikas förenta stater.
16.51
Viktigt för världsfreden med ett starkt och tydligt USA som inte flyr från sitt ansvar likt under Obama.
16.51

President Trump gav också en känga till FN och nämnde den stora del av FN:s budget som betalas av USA. 

- De mäktiga människorna i detta rum skulle kunna lösa många av världens komplexa problem. Vi betalar 22 procent av hela budgeten och mer, sa han tidigare under sitt tal. 

 

16.51
Sorstilade floskler!
16.52
Bra sagt om Iran! /Iranie
16.53
Har Trump patriotiskt gjort militärtjänst för sitt land?
Han fick frisedel på grund av hälsporre. Läs mer om det här: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/trumps-halsporre-kan-bli-politisk?
16.54
Blir man censurerad här?
Nej det blir man inte. Har bara haft svårt att både släppa fram kommentarer, lyssna på talet och skriva samtidigt, Men kommer släppa fram lite kommentarer nu på slutet om det är relevanta frågor. /Ann
16.54
Only anti Trump comments that get published then. Tack SVT.
Nejdå, har försökt släppa fram lite av varje.
16.55
@Kim: Trumps USA flyr från sitt ansvar när det gäller det viktigaste av allt - klimatavtalet.
16.56
Ni tänkte inte nämna Trumps kritik mot er "journalister"? Och hur flyktingar ska hjälpas i närområden och inte massinvandra till dessa delar av världen? Jag är förvånad att ni nämner kängan mot kommunismen och socialismen i alla fall. Ett steg i rätt riktning men bättre kan ni nu när licensen läggs på skatten
Hann inte med att höra om han sa något om journalister? I stort handlade ju talet om olika regimer, hans åsikt om dem och FN:s arbete i världen.
16.57
Nu avslutar vi den här direktrapporteringen. Tack alla som följt oss!