SVT rapporterade · Tyska parlamentsvalet 2017

Senast uppdaterade valresultat:

CDU: 33,0 (-8,5)

SPD: 20,6 (-5,1)
Linke: 9,1 (+0,5)
Grüne: 8,9 (+0,5)
FDP: 10,6 (+5,8)
AFD: 12,8 (+8,1)
Övriga: 5,0 (-1,3)
Flera hundra demonstranter har samlat sig utanför det invandringskritiska partiet AFD:s valvaka vid Alexanderplatz i centrala Berlin. Partiet har gjort ett historiskt val, och väntas få 13 procent. Flera medier rapporterar om en hetsk stämning. 
15.01

Så bevakar SVT Nyheter det tyska valet

SVT NyheterPå söndag går Tyskland till val. SVT Nyheter punktmarkerar valet – både i Sverige och från Tyskland.
15.06
Här röstar Tysklands förbundskansler Angela Merkel i en vallokal i Berlin. Foto: TT
 
15.41
Fram tills de stänger klockan 18.00 har drygt 60 miljoner tyskar möjlighet att rösta. Angela Merkels kristdemokrater ser enligt prognoserna ut att bli störst, men det finns andra spänningsmoment...
 
Många undrar hur det kommer gå för det invandringsfientliga och EU-kritiska partiet AfD (Alternativ för Tyskland).

Socialdemokraterna SPD, riskerar göra sitt sämsta val någonsin.

Dessutom är en viktig fråga vilka partier som ska bilda regering.
 
15.42

Så kan Tyskland styras – koalitionsalternativen är flera

SVT NyheterValet i Tyskland handlar inte bara om vem som blir kansler – utan också om vilka partier som tillsammans kan få majoritet och bilda regering.
16.16

Så här ser SVT Nyheters bevakning av det tyska valet ut ikväll och imorgon: 

Klockan 17.30 börjar den direktsända valvakan på svtnyheter.se och i vår app. Gäster i studion kommer analysera läget, och vi kommer få rapporter från våra utsända på plats i Tyskland. 

Klockan 17.58, strax innan den stora valllokalsundersökningen presenteras, börjar sändningen även i SVT2. Strax efter 18.00 kommer bland andra SD:s partiledare, Jimmie Åkesson, och KD:s partiledare, Ebba Busch Thor, gästa studion för att kommentera resultatet av valllokalsundersökningen. 

Klockan 21.15 fortsätter bevakningen i Agenda, då EU-minister Ann Linde (S) ger den svenska regeringens kommentar om det tyska valresultatet. 

På måndag morgon fortsätter bevakningen från klockan 06.10 med reaktioner och kommentarer om valresultatet, samt direktrapporter från Berlin. 
16.17

Här är partierna som slåss om makten i tyska valet

SVT NyheterVilket parti vill skrota euron? Upplösa Nato? Förespråkar ökat stöd till föräldrar som stannar hemma med sina barn?Här är en snabbguide till de sex partier som slåss om makten i det tyska parlamentet. 
16.56
 Bild från en vallokal i Breckerfeld i Nordrhein-westfahlen i västra Tyskland. Drygt 60 miljoner tyskar är röstberättigade i dagens parlamentsval. Foto: TT
 
17.03
Berlinarna går till val i ett i ett gråruggigt väder. Samtidigt som valet pågår går Berlin Marathon av stapeln, därför är många gator avspärrade och hundratals poliser bevakar loppet. 
 
17.04
Valdeltagandet i tyska valet är ser ut att bli ungefär lika högt som för fyra år sedan.
 
Vid klockan 12 hade 41,1 procent av de valberättigade avlämnat sina röster.  Vid samma tidpunkt för fyra år sedan var 41,4 procent, rapporterar Reuters.
17.10
Katrin Schleisser var en av hundratusentals Berlinbor som hejade på maratonlöparna på söndagen. Hon har poströstat eftersom hon inte visste om hon skulle vara på plats i den tyska huvudstaden i dag. Men valet är viktigare än maratonloppet, säger hon. Samtidigt tycker hon att det har varit en utmaning att välja rätt parti. - Det har varit ett svårt val på grund av valkampen. Jag tycker att fokus har legat på fel frågor, jag hade velat att det skulle handla mer om utbildning för barnen än om flyktingar. Nu har den bara handlat om flyktingar, säger hon.
 
17.21
Vallokalerna runt om i Tyskland öppnade kl 8 och stänger kl 18. Då kommer också en första prognos som baseras på en vallokalsundersökning. Denna väntas vara ganska tillförlitlig.
17.21
Det är lite av folkfest på gatorna. Här får maratonlöparna underhållning i form av ett band.
Söndagen är en utmaning för polisen i Berlin som både ska bevaka valet och maratonloppet. Samtidigt är terrorhotet fortsatt högt i Tyskland. Två poliser som SVT Nyheter talade med på söndagen säger att det inte går att förbereda sig på ett terrorangrepp. - Vi är här för att se till att inget händer och att ingripa om något händer. Vi står överallt och ser oss omkring, säger en av dem .
 
17.27
Hur allvarligt är terrorförberedelserna en dag som denna?

Här kan du läsa mer om förberedelserna inför dagens val.

www.svt.se
17.27
Juristen Katharina Schmitt blev tillfrågad om att hoppa in som valfunktionär i en vallokal som är inrymd i ett museum i stadsdelen Prenzlauer Berg. Hon började klockan 10 på förmiddagen och någon timme senare hade hon fullt upp, vilket hon tycker är bra. 
- Jag hoppas att så många som möjligt går och röstar. Jag vill att vi ska dra nytta av demokratin nu när vi har det, säger hon. 
17.29
Jannis, som inte vill vara med på bild eller uppge sitt efternamn, röstade på söndagen i Prenzlauer Berg. Han vill inte säga vilket parti han valde, men säger att valet var lätt. 
- Jag är klar över vad jag tycker och röstade på samma parti som förra gången. 
17.30
Jannis planerar att gå på barnkalas under dagen. Han är måttligt intresserad av rösträkningen. 
- Jag bryr mig inte så mycket, säger han. 
17.31
Nu börjar SVT Nyheters tyska valvaka med Camilla Kvartoft och Malin Lundgren som programledare, på www.svtnyheter.se och i vår app.
17.33
I studion sitter utrikesredaktör, Ingrid Thörnkvist  – som rapporterat om Tyskland sedan Berlinmurens fall, och Anke Schmidt Felzmann, forskare vid Utrikespolitiska institutet. 
17.35
En av SVT Nyheters utsända i Tyskland är Europakorrespondenten Christoffer Wendick, som befinner sig på en sportbar i Berlinstadsdelen Kreuzberg. 

– Människor här ser på val som sportevent, och firar demokratin, säger Christoffer Wendick.
17.36
Christoffer Wendick beskriver stämningen i Berlin som en "folkfest".
17.37
Vallokalen i Prenzlauer Berg i norra Berlin är inhyst i ett museum. Stadsdelen tillhör valdistriktet Pankow, där vänsterpartiet Die Linke är starka. Vid förra årets delstatsval röstade över 21 procent på partiet. Men även De gröna och Socialdemokraterna är starka i området.
 
17.38
Utrikesredaktör Ingrid Thörnkvist berättar om de största tyska partierna, här kan du läsa mer om allt du behöver veta om det tyska valet: 

17.41
På sociala medier är det hashtaggen #BTW17 (Bundestagswahl 17) som gäller för den som vill följa det tyska valet.
17.42
SVT:s utsände Rolf Fredriksson rapporterar direkt från CDU:s valvaka, och intervjuar journalisten Jan Lewenhagen, som också befinner sig där. 
17.43
Jan Lewenhagen förväntar sig att CDU får runt 35 procent, som förväntat, och att invandrarkritiska AFD får över 10 procent. 

– Enligt AFD:s retorik är flyktingkrisen precis lika akut idag som för två år sedan, säger Lewenhagen.
17.44
De tyska kristdemokraterna har inför valet försökt lansera den rätt långa och krångliga hashtagen #fedidwgugl (Für ein Deutschland, in dem wir gut und gerne Leben)
17.45
Frauke Feldmann är en av alla som röstar i Prenzlauer Berg. Hon tänker lägga sin röst på vänsterpartiet Die Linke och är spänd på valresultatet. - Absolut, jag är mycket nervös och ängslig för att AFD ska komma in in i förbundsdagen. Det är liksom ett ödesval.
 
17.47
Frauke Feldmann har alltid röstat på Die Linke. Hon är uppvuxen i gamla Östtyskland och tycker att social trygghet är viktigt. 
- Die Linke företräder mina värden. Jag vill ha trygga löner och en bra arbetslöshetsförsäkring, säger hon. 
17.47
Vilken betydelse har det tyska valet för oss här i Sverige? Rolf Fredriksson förklarar i den här förklarande videon.
17.50
Journalisten Ylva Nilsson och den adj. professorn Sylvia Schwaag Serger analyserar läget i Tyskland idag. 

– Tyskarna är nöjdare än på väldigt länge, säger Sylvia Schwaag Serger. 

– Den enda seriösa utmaningen till Merkel var när socialdemokraterna gick till val på fattigdom och inkomstklyftor. Men det visade sig att tyskarna inte tyckte att det var så illa, säger Ylva Nilsson.
17.53
– Det har en stor symbolisk betydelse. Det känns väldigt allvarligt för mig, som växte upp i Tyskland på 70-talet, säger Silva Schwaag Serger, om att invandringskritiska och antimuslimska AFD troligen för första gången får mandat i det tyska parlamentet. 
17.53
Som Pinnberg röstar - så röstar Tyskland.

Tyska valforskare följer extra noga den lilla staden Pinnberg nordost om Hamburg.  med drygt 300.000 invånare. Anledningen: Pinnberg anses i valresultatsammanhang vara som ett Tyskland i miniatyr.  Sedan 1953 har Pinneberg prickat in 16 val i rad. Den kandidat som vinner här, vinner hela valet, skriver den tyska radiokanalen ndr.
 
17.54
Forskaren Anke Schmidt Felzmann säger att hon läser flera rapporter om att fler än 90 procent har röstat i miljonstaden München – en väldigt hög siffra. 
17.56
En man vid vallokalen i Prenzlauer Berg, som vill vara anonym, säger att det är en plikt att gå och rösta. Själv väljer han regeringspartiet CDU. Han tycker att förbundskansler Angela Merkel har gjort ett bra jobb hittills. 
- Vår kansler har gjort mycket rätt. Man känner sig trygg, säger han.
Den viktigaste frågan för honom är EU, han vill att unionen ska hålla ihop. Även flyktingkrisen är en viktig fråga. 
​- Den måste man lösa på ett europeiskt plan. 
17.57
Som läget är nu tycker han inte att det finns något egentligt alternativ till Merkel. 
- Jag skulle eventuellt kunna tänka mig att rösta på De gröna, men inte något av de andra partierna. 
Högerpopulistiska AFD är definitivt inget alternativ, säger han och tycker att det vore katastrof om de blir tredje största parti, vilket opinionsmätningar tyder på. 
- Jag anser att de är högerradikala. 
17.59
Alldeles strax ska en första prognos baserad på en stor vallokalsundersökning publiceras...
18.01
CDU/CSU får 33,5 procent enligt den första prognos som publicerades kl 18, strax efter att vallokalerna stängt i Tyskland.
18.01
SPD får 21 procent - ett riktigt katastrofval, möjligtvis det sämsta valresultatet någonsin, om den första prognosen som släpptes kl 18 stämmer.
18.03
Högerpopulistiska AFD (Alternativ für Deutschland) blir alltså det tredje största partiet, enligt den första prognosen som baseras på en stor vallokalsundersökning..
18.04
– Före klockan 18.00 jublade ett gäng från ungdomsförbundet, men när prognosen kom strax däefter blev det lite mer tveksamt här – inte det där riktigt stora segerjublandet, säger Rolf Fredriksson direkt från CDU:s valvaka.
18.05
En vallokal inhyst i en idrottshall i Lichtenberg. I valdistriktet är högerpopulistiska AFD starka. Här röstade 19 procent på partiet vid förra årets delstatsval. Men vänsterpartiet Die Linke plockade hem flest röster och fick 26,9 procent. 
 
18.09
Merkels CDU och systerpartiet CSU blir alltså största parti med 33,5 procent. Samtidigt går de kraftigt bakåt, förra valet fick 2013 fick de 41 procent.
18.11
Det är slut på storkoalitionen i Tyskland, säger SPD:s vice partiledare. Socialdemokraterna går i opposition.
18.11
– Det här är en stor dag i tysk historia, säger Alexander Gauland, partiledare för det invandringskritiska och antimuslimska partiet AFD, som alltså väntas få 13 procent. I det senaste valet 2013 lyckades de inte få mer än parlamentsspärren på 5 procent.
18.12
Många som röstar i vallokalen i Lichtenberg är äldre, så också Karin Ursutha. Hon är kritisk till alla partier och tycker att de för i princip samma politik. 
- Det spelar ingen roll vilket parti man röstar på. De lovar också saker som de inte håller. 
18.14
– Nu när SPD går i opposition måste Merkel och CDU få till en så kallad Jamaicakoalition – kristdemokratiska CDU (33,5 procent), miljöpartistiska Grüne (9 procent) och liberala FDP (10 procent), säger forskaren Anke Schmidt Felzmann.
18.15
En man i Lichtenberg, som vill vara anonym, säger att han kommer att rösta på vänsterpartiet Die Linke. Den viktigaste frågan för honom är att behålla freden. 
- Jag är övertygad om Vänsterpartiets principer och inställningen till krig. Inga soldater ska skickas till utlandet. 
Vänsterpartiet vill upplösa Nato och är emot militära insatser utomlands. 
18.17
Nu gästar SD:s partiledare Jimmie Åkesson och KD:s partiledare Ebba Busch Thor SVT Nyheters studio för att kommentera de preliminära resultaten.
18.19
– Jag är väldigt inspirerad av Angela Merkel och CDU, säger Ebba Busch Thor, och tillägger att Merkel har visat hur värderingsdriven politik kan vara framgångsrikt. 
18.19
SPD:s vice partiledare Manuela Schwesig säger att Martin Schulz kommer bli kvar som partiledare för SPD, enligt Reuters.
18.19
– Att AFD kommer in i parlamentet kan skapa stabilitet framöver, att vi får ett systerparti i Tyskland, säger Jimmie Åkesson, och säger att SD och AFD har många gemensamma fråga. 
18.20
Mats Karlsson är Tysklandsexpert och direktör för Utrikespolitiska Institutet och säger att AFD:s frammarsch i tyska valet är överraskande.

– Det är en mycket stark framgång för ett parti som är högernationalistiskt i sin karaktär och det är anmärkningsvärt och chockerande för många tyskar. Partiet har gått från bara några procent av väljarstödet till att bli landets tredje största parti. Det är även första gången sedan 1960-talet som ett högernationalistiskt parti kommer in i tyska förbundsdagen. Det påverkar inte regeringsutövandet, men det kommer påverka Tyskland, säger han till TT.
18.20
Monika Glorius, 74, i Lichtenberg, är uppvuxen i gamla Östtyskland och röstar på CDU. Hon tycker att det är ett kompetent parti som har styrt landet väl. 
- De är intelligenta människor, välutbildade. 
Hon är mycket förtjust i förbundskansler Angela Merkel. 
- Hon är en mycket trovärdig och intelligent kvinna. Hon gör nästan allt rätt. 
18.20
Jimmie Åkesson "kan inte bedöma" huruvida AFD är ett islamkritiskt parti, eftersom de bytt profil så ofta, och tillägger att "det är samma epitet som etablissemanget givit mig och mitt parti". 
18.23
SPD som tidigare har samarbetat med Merkels CSU går i opposition. Blir det en så kallad "Jamaica-koalition" nu?

Så kan Tyskland styras – koalitionsalternativen är flera

SVT NyheterValet i Tyskland handlar inte bara om vem som blir kansler – utan också om vilka partier som tillsammans kan få majoritet och bilda regering.
18.23
– Det hänger ihop med att CDU och SPD regerat ihop - det gynnar extrema partier som AFD, när man inte har klara skiljelinjer mellan höger och vänster. SPD har fört en borgerlig politik, säger Vänsterpartiets partiledare, Jonas Sjöstedt i SVT Nyheters sändning, och tillägger att det är "synd" att vänsterpartiet Die Linke inte gick starkare framåt. 

– Det är extremhögern som vunnit på detta val, säger han. 
18.25
– Det har funnits en stor rädsla bland tyska socialdemokrater att uppslukas av kristdemokraterna, och det är nog därför vi ser att SPD går i opposition nu, säger Ebba Busch Thor.
18.25
Högerpopulistiska AFD:s toppkandidat Alexander Gauland säger att partiet ska motarbeta Merkel och "återta vårt land och vårt folk".
-Vi kommer att förändra det här landet, säger han enligt AFP.
18.25
Jimmie Åkesson säger att de stora regeringskoalitionerna har gjort det svårare för mindre partier, som AFD, att få inflytande i den tyska politiken. 
18.26
Både Die Linke och AFD är starka i Lichtenberg, men partierna är inget alternativ för Monika Glorius. Hon tycker att de lovar saker de inte kan hålla. Hon är också skeptisk till vänstern eftersom partiet har rötterna i DDR:s gamla kommunistparti. 
- AFD är bara emot utlänningar. Jag har inget emot utlänningar, även om jag tycker att människor ska åka tillbaka till sina hemländer när det är fred. 
18.29
Rolf Fredriksson intervjuar två 21-åriga studenter som varit aktiva valarbetare för CDU. 

Varför har ni kommit ända hit till Berlin för att valarbeta?

– Ibland är jag inte med på alla partiets åsikter, men när det gäller Angela Merkel har hon gjort ett bra jobb, säger Rickard och tillägger att man blir besviken på det preliminära resultatet på 33,5 procent när man varit ute och arbetat så mycket och länge under valkampanjen.
18.31
Marzahn i östra Berlin tillhör valdistriktet Marzahn-Hellerdorf, där 23,6 procent röstade på AFD i förra årets delstatsval. Vänsterpartiet fick nästan lika många röster. Heinz Hacker har röstat i vallokalen i centrala Marzahn. Han säger att säkerheten är den viktigaste frågan.
- Ja, den personliga säkerheten. Men även boende är viktigt. 
Han vill dock inte säga vilket parti han röstat på. 
18.32
– Många trodde inte vi hade kunnat nå det resultat som vi gjort idag, säger partiledare för de Grüne, som alltså fått 10 procent och kan mycket väl ingå i en regeringskoalition.
18.32
Nu talar SPD:s ledare Martin Schulz, som gjort ett väldigt dåligt val, och som går i opposition. 
18.33
– Tack för modet, tack för er kraft. Idag är en tung dag för den tyska socialdemokratin. Det är inget att sticka under stol med: vi har missat målet. Det är en stor valkampanj, vi har arbetat hårt. Jag vill tacka alla som röstat på oss, och dem kan lita på att SPD kommer kämpa på era principer, säger Martin Schulz.
18.34
Paula von Lipinski som passerar förbi vallokalen i Marzahn är skeptisk till att det förändrar så mycket genom att gå och rösta. Men hon vill inte att AFD ska plocka röster. 
- Jag delar inte deras åsikter. Jag har själv bott i utlandet. 
18.36

Alexander Gauland (AFD): "Vi har klarat det!"

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
18.36
 Christoffer Wendick intervjuar en väljare på en sportbar i Berlinstadsdelen Kreuzberg.

– Jag känner medlidande och tycker synd om SPD eftersom Martin Schulz var bra en valkandidat, och tycker att det är tråkigt med AFD:s framgång, men Grüne gick ändå framåt, och det är bra, säger väljaren Marianne. 


18.37
En äldre kvinna i Marzahn, som vill vara anonym, säger att det inte var ett svårt beslut att rösta på CDU. 
- Merkel är bra, hon är mycket intelligent. 
Hon sympatiserar med delar av AFD:s flyktingpolitik, men tycker att partiet är för radikalt. 
- Det kan ju komma en del flyktingar, men om de är kriminella måste de ut. 
18.37
Om Jamaicakoalitionen säger väljaren Marianne att Liberalerna FDP är det sämsta partiet i hennes ögon.
18.40
Svenska kyrkan har bjudit in till valvaka i sina lokaler i västra Berlin. Här laddar utlandssvenskar upp inför kvällens valvaka.
 
18.42
Nu gästar språkvetaren Charlotta Seiler Brylla, och Anna Lena Lodenius som granskat politisk extremism i många år SVT Nyheters studio för att prata om det invadrings- och Islamkritiska partiet AFD.
18.46
– Det kommer att förändra det politiska samtalet, blir nya talmannens uppgift att gränsen för anständighet inte överskrids, säger Charlotta Seiler Brylla om AFD:s intåg i parlamentet. 
18.47

ANALYS: Merkels nya utmaningar

SVT NyheterHögerpopulistiska och islamfientliga partiet Alternativ för Tyskland, AFD har framgångsrikt sugit upp missnöjet, oron och rädslan för okända kulturer som ett hot mot välståndet och den nationella identiteten.
18.48
Anke Schmidt Felzmann säger att 60 procent av AFD-väljare röstade bara på partiet för att de var missnöjda med övriga partier, och refererar till en tysk opinionsundersökning – alltså är inte AFD-väljare övertygade anhängare. 
18.48
Emmi Knoke Wennersten från Stockholm deltar i Svenska kyrkans valvaka i Berlin. Hon är 22 år och jobbar som barnvakt i Berlin samtidigt som hon pluggar tyska. - Jag är inte tysk medborgare, men planerar att bo här framöver så det känns som att valet påverkar mig, säger hon. Hon hoppas att AFD ska få så få röster som möjligt och befarar att partiets syn på flyktingpolitiken kan påverka resten av Europa om det vinner framgångar. - Jag är väldigt engagerad i flyktingfrågan. Skulle AFD komma in kan det bli otroligt stora förändringar.
 
18.49
18.51
– Vår comeback är någonting som ger oss nytt mod, vissas misslyckande är de andras möjlighet, säger liberala FDP:s ledare Chrstian Lindner, som väntas få 10 procent – senaste valet fick partiet inte tillräckligt mycket stöd och sparkades ut ur parlamentet. 
18.51
Nu talar Angela Merkel.
18.52
SPD:s partiledare säger till tv-kanalen ZDF att han räknar med att det blir en "Jamaica-koalition" och han säger att han utesluter en fortsättning på en "stor koalition" mellan SPD och CDU..
18.52
– Det är ingen idé att skönmåla, vi hade hoppats på bättre resultat än dessa. Men jag är nöjd över att vi har nått våra strategiska mål: Vi är den starkaste politiska kraften och har som avsikt att bilda regering och så kommer det bli, säger Merkel till jubel och applåder. 
18.53
Även Laura Lind är på plats på Svenska kyrkans valvaka i Berlin. Hon är här tillfälligt för att plugga tyska och tycker att valet är viktigt. - Tyskland är en stormakt i Europa. Valet kan komma att påverka opinionen i flyktingfrågan i resten av Europa, säger hon.
 
18.55
EU ska hålla ihop och Europa ska vara starkt, säger Angela Merkel. 
18.56
Martin Schulz säger att han ställer upp till omval som partiledare för SPD i december.
18.56
Nu gästar statsvetaren Göran Von Sydow och journalisten och författaren, Ylva Nilsson, SVT Nyheters studio för att analysera Angela Merkel.
18.57
Den tyska tv-kanalen ZDF har analyserat AFD:s väljare. De konstaterar att fler män än kvinnor röstar på partiet och att partiet är särskilt starkt bland män i östra Tyskland, där röstade uppskattningsvis 27 procent av väljarna på högerpopulistiska AFD.
18.57
– Merkel kan få kritik för den riktning hon tagit CDU i, med betoning på mitten och inställningen till flyktingkrisen, säger Göran Von Sydow.
18.59

AFD: ”Vi ska återta vårt land och vårt folk”

SVT NyheterDet högerpopulistiska partiet AFD, Alternativ för Tyskland, ser ut att gå starkt framåt i valet. Enligt de första prognoserna väntas partiet få 13 procent av rösterna.– Vi kommer att förändra det här landet, säger kanslerkandidaten Alexander Gauland, enligt AFP.
18.59
– De gröna är Europavänliga – till och med mer än Angela Merkel – och FDP kämpar för att tyska skattepengar inte ska hamna utanför Tyskland, säger Ylva Nilsson om två av de tre partierna som ingår i den eventuella så kallade Jamaicakoalitionen. 
19.00
Saga Nyman Renström på Svenska kyrkans valvaka i Berlin är spänd på valresultatet. - Det är lite skräckblandad förtjusning, säger hon och befarar att AFD ska ha medvind. Hon tycker att det ska bli intressant att se hur valutgången kommer att påverka kommande val i grannländerna. - Sverige har väldigt nära kontakter med Tyskland. Jag tror att det kan ha stor inverkan på valet i Sverige.
 
19.01
– Finns en stor förväntan med att Merkel ska bli klar med regeringsombildningen och att man skapar en "tajtare klubb" som kan lämna länderna i periferierna åt sidan, som Sverige, säger Ylva Nilsson om förväntningarna av Merkels nya regerings Europapolitik vad gäller eurozonen. 
19.03
Nu intervjuar Rolf Fredriksson Carl Bildt, på plats på CDU:s valvaka.
19.04
– Det är en stor förändring, mer splittrat politiskt landskap. Bra med Merkel fortsatt förbundskansler. SPD gör det sämsta valet i historian. Jag förstår det emotionella beslutet att gå i opposition. Från allmän europeisk utgångspunkt är det stabilt med Merkel som fortsatt förbundskansler, säger den förra utrikesministern Carl Bildt. 
19.06

Följ valet i Tyskland live

svt.seFölj rösträkningen hos SVT Nyheter
19.08
– Svårt att säga, AFD har ju delvis ett ursprung som kan påminna om junilistan i Sverige, sen har det blivit mer invandrarfrågan efter 2015. Sen är de väldigt starka i de östra delarna av Tyskland. I vissa delar är de större än socialdemokraterna. Men endast 25-30 procent av AFD:s väljare uppger att de röstar på partiet för att de faktiskt håller med om partiprogrammet, resten är missnöjesväljare, säger Carl Bildt. 

Är detta ett högerextremt parti?

– Det är ett högernationalistiskt parti med väldigt olika beståndsdelar, säger Bildt, och tillägger att trots det höga valresultatet hotar det absolut inte EU:s stabilitet. 
19.09
– I Östtyskland är invandringskritiska AFD det andra största partiet, och vänsterpartiet Die Linke tredje största. Missnöjet med kristdemokrater och socialdemokrater är störst där, säger forskaren Anke Schmidt Felzmann. 
19.10
Tyska Bild Zeitung skriker ut "Wahl-Beben" (ungefär Val-jordbävning) i stora röda rubrikbokstäver. Tidningen konstaterar att SPD gör det sämsta valet någonsin och att Merkels CDU gör det sämsta valet sedan 1949, om prognoserna håller. Dessutom anses det vara en chock att AFD kommer in i parlamentet och blir tredje största parti.
19.10
AfD går stark! Skönt att se!
19.11
Bra att Fdp kom in. Skrämmande att Afd & V ökar. Cdu & Spd backar ju stort. Men Fraue Merkel sitter kvar.
19.11
Känns bra att Tyska Socialdemokraterna fullkomligt slaktas
19.12
Det är många läsare som är engagerade. Här nedan är några kommentarer:
19.13
Marika Lagercrantz, före detta kulturattaché i Berlin, gästar studion och journalisten Jan Lewenhagen, direkt från CDU:s valvaka, talar om Angela Merkel, som varit förbundskansler i Tyskland i 12 år. 
19.15
– Under mina år där när man talade med människor över partigränser sa de att "mitt parti är bäst men Angela Merkel ska leda vårt land", säger Lagercrantz. 
19.16
Marika Lagercrantz berättar om när kärnkraftkatastrofen Fukushima inträffade, att Angela Merkel totalt ändrade sin syn på kärnkraft och började avveckla den tyska kärnkraften bara några veckor senare. 

– Hon är en ledare som låter sig påverkas, och därför har hon min respekt, säger Lagercrantz. 
19.18
– Angela Merkel är fostrad i en tid då alla skulle delta i ett mycket underligt samhälle. Och hon var med när Berlinmuren föll utan våld, säger Lagercrantz, och tillägger att Merkel varit en kvinnlig förebild för henne. 
19.23
19.23
Det är stor kritik mot AFD och redan demonstrationer i Berlin mot att det invandringskritiska partiet blivit Tysklands tredje största, berättar Ingrid Thörnkvist och Anke Schmidt Felzmann.
19.26
Nu gästar näringsministern Mikael Damberg (S) SVT Nyheters studio. 
19.26
– För första gången får Tyskland ett högerextremt parti i parlamentet sedan andra världskriget, det är inte en rolig dag för demokratin, säger Damberg. 
19.27
– Parallellerna till Sverige är intressant, säger Damberg, och säger att när det går bra för ett land (högkonjunktur) så ska alla i samhället känna att de får ta del av det, genom olika samhälleliga investeringar i infrastruktur, till exempel. 
19.29
– Det kan ibland uppstå en känsla att det inte finns opposition eller alternativ, och då kan människor komma att rösta på extrema partier, säger Damberg och tillägger att Sverige kan lära sig av det. 
19.30
– Sverige har allt att vinna på ett närmare samarbete med Tyskland, som är Sveriges viktigaste exportmarknad, avslutar näringsministern Mikael Damberg. 
19.30
AFD-supportrar jublar efter att en första prognos presenterats kl 18. Om prognosen håller blir högerpopulistiska AFD tredje största parti.
 
19.30
Liberala FDP:s ledare Christian Lindner säger att han är öppen för koalitionssamtal med Merkel, men också att det kräver en ny politisk kurs.
19.33
SPD:s ledare Martin Schulz säger i en intervju med tyska ARD att han inte kommer ställa upp som gruppledare för SPD i det tyska parlamentet. 
19.34
Nu gästar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), och liberalernas partiledare, Jan Björklund SVT Nyheters studio. 
19.34
– Man har gjort ett tillräckligt bra val för att gå in i förhandlingar om regeringsunderlaget med CDU, säger Fridolin.
19.35
– Jag är förstås väldigt glad att liberalerna gjort ett kanonval, säger Björklund, och lägger till att de gröna i Tyskland och Sverige inte ser sig själva som borgerliga partier, vilket kommer göra det svårare att samarbeta. 
19.37
– Man har en tradition av blocköverskridande överenskommelser i Tyskland som man inte har haft i Sverige, säger Björklund. Förr ville man hålla ut Die Linke och nu finns två extrema partier att hålla ut, säger Björklund.
19.47

Nu gästar Martina Krüger, klimat- och energiansvarig på Greenpeace och Jessica Alenius, vice VD för Bil Sweden för att prata om den tyska dieselindustrin, där tusentals jobb är i farozonen.

19.49
Foto: SVT 

Näringsminister Mikael Damberg kommenterar det preliminära valresultatet i Tyskland, och betonar parallellerna till Sverige:

– När det går bra för ett land, med högkonjunktur, så ska alla i samhället känna att de får ta del av det, genom olika samhälleliga investeringar i infrastruktur, till exempel, säger Damberg och fortsätter med att analysera det politiska läget i båda länderna:

– Det kan ibland uppstå en känsla att det inte finns opposition eller alternativ, och då kan människor komma att rösta på extrema partier, säger Damberg och tillägger att Sverige kan lära sig av det, säger han och tillägger att Tyskland är Sveriges viktigaste exportmarknad.

– Sverige har allt att vinna på ett närmare samarbete med Tyskland, säger Damberg.

19.57
Vänsterpartisten och Europapolitikern Malin Björk och Moderaternas migrationspolitiska talesperson  Johan Forsell gästar nu SVT Nyheters studio. 
19.58
– Det lidande som pågår i Syrien såg Merkel. Det var att visa politiskt ledarskap att ta emot flyktingarna, det var rätt, säger Malin Björk. 
19.59
– Det aktualiserar en rad andra frågor, som att få en ny flyktingmodell, säger Johan Forsell om Merkels beslut att ta emot flyktingar i Tyskland. 
19.59
– Man ska inte göra upp med auktoritära despoter som Erdogan, säger Malin Björk. 
20.00
Johan Forsell säger, däremot, att det var nödvändigt att förhandla med Turkiet för att "få bukt med den här okontrollerade migrationen, där folk blev tvungna att betala människosmugglare". 
20.01
– Det dör flera på medelhavet idag än då, säger Malin Björk, så det argumentet håller inte.
20.01
– Det är svårt att gå runt migrationsfrågan - viktigaste frågan för tyska väljare, säger Johan Forsell om invandringskritiska AFD:s framgång. 
20.02
Kan man dra paralleller till Moderaterna i Sverige? Som tappat väljare till Sverigedemokraterna? 

– Ja det kan man, säger Forsell.
20.05
Tysk media talar om ett "chockval", säger utrikesredaktör Ingrid Thörnkvist, eftersom de två stora partierna har tappat så mycket, och invandringskritiska AFD ökat så mycket. 
20.05
Kan man få se några +/- siffror bakom procentsatserna jmf med tidigare.
20.06
Ja, Sockna, här kan man se det på SVT Nyheters rösträkning: 

20.18
Nu börjar "Berliner Runde", elefantrundan på svenska, den traditionsenliga partiledardebatten med representanter från samtliga partier som kommit in i det tyska parlamentet. Det sänds direkt på tysk public service tv, och simultantolkas av SVT Nyheters medarbetare. 
20.26
SD-ledaren Jimmie Åkesson applåderar framgången för Alternativ för Tyskland (AFD). Men V-ledaren Jonas Sjöstedt kallar högerpopulisternas intåg i förbundsdagen för sorglig.
Statsminister Stefan Löfven (S) gratulerar förbundskansler Angela Merkel till segern, skriver TT.
20.48
Katrin Göring-Eckardt, en av De grönas två toppkandidater, säger att partiet ska undersöka om det finns tillräckligt med gemensamma ståndpunkter för att sätta sig i koalition.
Hon klargör också att klimatförändringar, social rättvisa och EU är viktiga frågor för partiet, skriver Reuters.
20.48
"Den som tiger håller med! ", står det på ett plakat som en grupp demonstranter håller upp utanför AFD:s valvaka vid Alexanderplatz.
20.50
"Martin Schulz är på hugget" säger SVT:s utrikesredaktör Ingrid Thörnqvist som följer partiledardebatten på tv-kanalen ZDF. Schulz vill utmåla Angela Merkel som valets stora förlorare trots att hans eget parti ser ut att (också) göra ett katastrofval.
20.52
Judiska grupper runtom i Europa och USA uttrycker oro sedan tyska vallokalsundersökningar visat på högerpopulistiska framgångar, skriver TT.
20.52
Lysande bra valvaka! Ni presenterar inte bara valet utan även mycket av vad Tyskland är. Fortsätt så! Anställ fler tyskspråkiga på redaktionen. Vi har egentligen i bild av Tyskland. Katastrof med tanke på Tysklands betydelse!!! Relationen öst och väst i Tyskland. Kultur -bortsett från Berlin. Varför aldrig nya tyska filmer i TV? Vad händer i Litteraturen? Den ensidiga fokuseringen på USA bör balanseras!
Vielen Dank!
20.53
En av demonstranterna säger att han inte är här för att AFD får 13 eller 14 procent av rösterna. "Jag är här för att 13-14 procent av tyskarna tycker att det är en bra idé att låta flyktingar dö i Medelhavet och skjutas vid gränsen", säger han. 
Han vill inte uppge sitt namn eller ha med sitt ansikte på bild.
20.55
Demonstranter utanför AFD:s valvaka vid Alexanderplatz i Berlin skanderar " Hela Berlin hatar AFD". De blåser i visselpipor. Det rör sig om hundratals personer, de flesta är unga.
20.59
Snart avrundar vi valvakan här på webben, men vi fortsätter att direktrapportera, bland annat direkt från demonstrationerna i Berlin, ett tag till.

Vill du se mer om det tyska valet kan du även fortsätta se Aktuellt och Agenda direkt i spelaren här ovan.
21.00
En annan av demonstranterna säger att han har varit på plats utanför AFD:s valvaka sedan 19-tiden.
"Jag är här för att jag är emot AFD:s rasistiska och antisemitiska politik", säger han.
Han menar att det kan vara farligt för honom att uppge sitt namn och vill inte vara med på bild.
21.02
Poliserna står utspridda i stora klungor.
21.03
Polisbilar på plats vid protesterna.
21.10
Demonstranterna har en högtalarbuss som de regelbundet pumpar ut sitt budskap med.
21.15
"Krossa AFD", står det på en banderoll som demonstranterna håller upp.
21.20
Polisen på plats kan inte svara på hur många poliser som bevakar demonstrationen, men man kan se att det rör sig om tiotals. De står utspridda i klungor runt folkmassan.
21.22
Minst 20 polisbussar är på plats.
21.23
Polisbussar.
21.26
Demonstranter håller upp regnbågsflaggan och EU-flaggan.
21.26
Nu buar alla intensivt och skanderandet tilltar i styrka.
21.35
Andreas och Gabriele von Erdmann fick kännedom om demonstrationen via internet och bestämde sig för att åka dit. "13 procent är alldeles för mycket, tycker jag", säger Gabriele von Erdmann om AFD:s väntade valresultat.
21.43
Andreas von Erdmann anser att AFD är farligt för flyktingar och tror att det döljer sig nationalsocialister bland partiet. "Jag tror att partiet är farligt och måste demonstrera. Jag hoppas att fler demonstranter kommer hit så att AFD måste tillbringa natten här", säger han.
21.46
Nu avslutar vi liverapporteringen från valet i Tyskland. Men rapporteringen fortsätter som vanligt på webben. Tack alla som läst, tittat och ställt frågor!