SVT rapporterade · 20-åring begärs häktad för moskébranden

10.23
Om drygt en halvtimme drar häktningsförhandlingen mot den 20-åriga man som misstänks för mordbranden i Örebro moské igång. Följ vår live-rapportering här.
10.27
Känslorna efter branden har varit många. Örebro moskés vd Jamal Lamhamdi har uttryckt tacksamhet för det stöd församlingen fått från polis, brandkår, kyrkor och andra samhällsinstitutioner.
10.51
Polisen har satt in extra resurser och är tydligt närvarande inför häktningsförhandlingen i Örebro tingsrätt.
10.57
20-åringen begärs häktad på två punkter. Han misstänks för grov mordbrand i Örebro moské, men också förberedelse till mordbrand i en kiosk i Örebro.
11.00
I häktningsframställan framgår att åklagaren anser att det finns en risk för att den misstänkta mannen kan komma att förstöra bevis om han sätts på fri fot. Det är bland annat av denna anledning som åklagaren vill att den misstänkte fortsätts hållas frihetsberövad.
11.02
Nu går åhörare och media in i rättssalen.
11.04

En man anhållen för branden i moskén

SVT NyheterEn man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för mordbrand efter branden i moskén i Vivalla.
Polisen ser i nuläget inga politiska eller religiösa motiv till brottet.
11.04
Nu inleds förhandlingen. Det är en vild start. Den misstänkte skriker i rätten och försöker lämna sin stol. Han tvingas hållas ner av tre poliser.
11.05
Nu spottar mannen mot rätten och skriker att han inte vill ha någon advokat.
11.06
Rätten förklarar för den misstänkte att han ska ha en offentlig försvarare oavsett om han vill det eller inte.
11.07
Rätten tvingas nu flytta den misstänkte mannen från rättssalen. Han ska istället få följa förhandlingen från ett enskilt rum.
11.09
Ett stort antal poliser eskorterade mannen ur salen. Nu väntar man på att kunna fortsätta förhandlingen.
11.10
Rätten är redo. Åklagaren åberopar att den misstänkte ska häktas och att den fortsätta förhandlingen ska ske bakom stängda dörrar.
11.11
Medierepresentanter och journalister lämnar nu salen.
11.14
I tumultet som uppstod inne i rättssalen gick ett larm i tingsrätten, berättar SVT:s fotograf som stod utanför salen och bevittnade hur 4-5 poliser kom springande och tog sig in till den pågående förhandlingen.
11.22
Eftersom att förhandlingen nu pågår bakom stängda dörrar måste vi vänta utanför rättssalen. Men vi fortsätter att uppdatera om förhandlingen här så snart den blir offentlig igen.
11.35
Under tumultet som uppstod inne i rättssalen erkände den misstänkta 20-åringen att han är skyldig till brottet.
11.42
När rätten förklarade att han ska ha en offentlig försvarare utbrast mannen i affekt: "Jag är den som har gjort brottet - jag får bestämma".
11.48
Nu fortsätter förhandlingen offentligt.
11.49
Mannen häktad av tingsrätten.
11.49
Rätten finner att det finns en risk att han kan komma att förstöra bevis om han släpps.
11.59
I en intervju med SVT säger åklagaren att mannens erkännande i rättssalen var oväntat och kommer leda till nya förhör med den misstänkta.
12.03
Rätten har slagit fast att den misstänkte även ska genomgå någon form av rättspsykiatrisk prövning.
12.06
Och med det avslutar vi denna live-rapportering från tingsrätten i Örebro. Mer om häktningen på webben och i kvällens lokala nyhetssändningar från Örebro.