SVT rapporterade · Nobelpriset i fysik 2107

11.29
Hej och välkommen till SVT Nyheters direktrapportering kring fysikpriset. Cirka kl 11.45 tillkännager Kungliga Vetenskapsakademien vem eller vilka som får årets pris.
11.31
We're setting up for this morning's announcement of the 2017 #NobelPrize in Physics. Not long to go now!
11.32

Blir det Nobelpris för gravitationsvågorna idag?

SVT NyheterDet är många som gissar att Nobelpriset i fysik i år går till dem som bekräftat det som Einstein förutsade för hundra år sedan – att gravitationsvågor existerar.
11.36
Nu är det åtta minuter kvar till priset tillkännages...
11.38
Our Secretary General Göran K. Hansson and Chairman of the Prize Committee Gunnar Ingelman are making the magic phone call! #NobelPrize
11.41
Alldeles strax börjar pressträffen på Vetenskapsakademin.
11.45
Presskonferensen dröjer lite. Oklart varför.
11.53
Nobelpriset går som väntat till upptäckten av gravitationsvågor
11.54
"En upptäckt som skakade världen"
11.54
BREAKING NEWS The 2017 #NobelPrize in Physics is awarded to Rainer Weiss, Barry C. Barish and Kip S. Thorne @LIGO.
11.55
Det är alltså en trio som får Nobelpriset i fysik. Alla tre är amerikaner.
Kip Thorne, Barry C. Barish och Rainer Weiss får Nobelpriset i fysik för banbrytande forskning om gravitationsvågor.
11.56

"Gravitationsvågorna äntligen fångade", skriver Nobelpriskommittén i rubriken på pressmeddelandet.

11.57

Rubriken på motiveringen är:

"för avgörande bidrag till LIGO-detektorn och observationen av gravitationsvågor"


Den 14 september 2015 observerades för första gången någonsin universums gravitationsvågor. Vågorna, som Albert Einstein förutspådde hundra år tidigare, kom från en kollision mellan två avlägsna svarta hål. Det tog 1,3 miljarder år för vågorna att färdas till LIGO-detektorn i USA.

12.00
Här finns ett avsnitt av Vetenskapens värld som handlar om gravitationsvågor:

Gravitationsvågorna som gäckar forskarna

SVT PlayUr Vetenskapens värld 13/2016
 
12.01

Fyra frågor om gravitationsvågor

SVT NyheterVetenskapsnyheter från SVT:s vetenskapsredaktion.
12.02

Forskning kring gravitationsvågor belönas

SVT NyheterDet var många som gissat att Nobelpriset i fysik i år går till dem som bekräftat det som Einstein förutsade för hundra år sedan – att gravitationsvågor existerar.
12.03
"Trots att signalen var extremt svag, lovar den redan en revolution för astrofysiken. Gravitationsvågor är ett helt nytt sätt att se de våldsammaste händelserna i rymden, och testa gränserna för vårt vetande.", skriver Kungliga Vetenskapsakademin i ett pressmeddelande.
12.09
Nu är en av pristagarna, Rainer Weiss, med på telefon.
12.10
SVT Nyheters Thomas von Heijne får ställa första frågan. Han frågar vad man kan lära sig genom upptäckten av gravitationsvågor.
12.11
Rainer Weiss, en av fysikpristagarna. berättar på en sprakig telefonlinje att det finns väldigt mycket att upptäcka och lära sig, efter upptäckten av gravititionsvågor.
12.12
De tre herrarna som får fysikpriset i år är 77, 81 och 85 år gamla.
12.13
Trots att Albert Einstein förutsade gravitationsvågor redan 1915, var det först hundra år senare, 2015, som man lyckades detektera dem för första gången. De första resultaten publicerades i februari 2016.
12.13
Hittills har forskarna lyckats detektera sådana vågor vid fyra tillfällen, den senaste gången den 14 augusti.
12.14
Fakta: Gravitationsvågor
Gravitationsvågor är en form av strålningsenergi. De utgörs av förändringar i rummets och tidens geometri som rör sig med ljusets hastighet bort från källorna som alstrar dem. Källorna är oftast massiva kollisioner och explosioner i rymden, såsom kolliderande svarta hål.
12.15
Imorgon ca kl 11.45 är det kemipriset som delas ut.
12.15
Gravitationsvågor sprids med ljusets hastighet och fyller hela universum så som Einstein beskrev i sin allmänna relativitetsteori. Själv var Einstein övertygad om att vågorna aldrig skulle kunna mätas men detta visade sig alltså vara fel.
12.16
Nya hittills osedda världar öppnar sig, och en rikedom av upptäckter väntar dem som lyckas fånga gravitationsvågorna och tolka deras budskap, skriver Vetenskapsakademin.
12.18
Pristagaren: "Det är underbart"

- Jag mår bra, jag har till och med kläder på mig nu, säger Rainer Weiss när han blir uppringd från Nobelförsamlingen i Stockholm för en intervju efter att lite tidigare fått beskedet att han tilldelats Nobelpriset.

- Det är underbart. Jag ser det som ett erkännande för ett arbete som gjorts av många människor och som pågått i över 40 år, säger Weiss.
12.25
Trots att signalen från gravitationsvågor som fångades upp var extremt svag, så lovar den redan en revolution för astrofysiken.
 
"Gravitationsvågor är ett helt nytt sätt att se de våldsammaste händelserna i rymden, och testa gränserna för vårt vetande.", skriver Vetenskapsakademin.