SVT rapporterade · Kataloniens regionspresident håller tal

17.47
Ikväll klockan 18 väntas Kataloniens regionspresident Carles Puigdemont lämna ett besked om Kataloniens framtid. Sammanträdet i samband med uttalandet kan ta två timmar, om det kommer blir så långt och vad som kommer att sägas vet vi mycket lite om.
17.48
Beskedet kan bli att Katalonien utropar självständighet eller att man backar ett par steg och istället söker dialog med den spanska regeringen.
17.49
Spanien har sagt att man inte kommer gå med på att Katalonien utropar självständighet. I och med det går heller EU inte med på katalansk självständighet.
17.49
Här kan man läsa vad som har hänt hittills 

Detta har hänt: Folkomröstningen i Katalonien

SVT NyheterKonflikten mellan regionen Katalonien, med Barcelona som huvudstad, och den spanska regeringen har fördjupats. De styrande i Katalonien höll den första oktober en folkomröstning om självständighet, trots massivt motstånd från den spanska regeringen som förklarat att den bryter mot konstitutionen. Över 460 personer skadades i sammandrabbningar med polis under dagen, enligt Barcelonas borgmästare Ada Colau.
17.55
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk vädjade tidigare till Puigdemont att dra tillbaka kravet på självständighet. 
-I dag ber jag dig att, i dina avsikter, respektera författningen och inte tillkännage ett beslut som skulle omöjliggöra en sådan dialog, sa han.
17.57

Fem frågor om Katalonien

SVT NyheterKataloniens folkomröstning den 1 oktober förklarades som en seger av regionens separatistiska regering. Trots att Madrid förklarat omröstningen olaglig väntas regionpresidenten Carles Puigdemont ensidigt utropa självständighet under veckan, sannolikt redan under måndagen. SVT Nyheters utrikesreporter Per Anders Engler svarar på fem frågor om Kataloniens framtid.
18.06
Vi väntar fortfarande på att Carles Puigdemont ska göra ett uttalande om Kataloniens framtid. Det bör ske någon gång de närmaste två timmarna.
18.07
Katalansk polis med förstärkningsvapen har förstärkt närvaron kring parlamentet inför den eventuella självständighetsförklaringen. Minst 20 bepansrade polisfordon blockerar ingångarna till parken utanför parlamentet, rapporterar Reuters.
18.08
Förutom att EU har uttalat sig mot självständighet har även enskilda medlemmar uppmanat Katalonien att respektera Spaniens konstitution, bland dem Italien och Slovenien.
18.11
Det katalanska parlamentet är bara halvfullt ikväll och Puigdemont är inte på podiet, rapporterar The Guardian. Enligt Euronews sitter Puigdemont i ett möte med Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
18.12
Talet har senarelagts en timme.
18.17
Under den kommande timmen kommer det styrande partiet i Katalonien att hålla ett möte.
18.18
Vi vet som sagt fortfarande inte om självständighet kommer att utropas eller om det blir så att man sätter igång en dialog med Spanien om Kataloniens framtid.
18.19
Puigdemont tal kommer alltså att börja klockan 19.
18.26
Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet som SVT Nyheter talade med tidigare i dag, säger att Puigdemont är i en knepig position och att det blir svårt för Katalonien att ta sig ut ur denna konflikt som ett självständigt land. 

Statsvetare: Inte särskilt troligt att Europa får ett nytt land

SVT NyheterTrots den katalanska regeringens ambition att bilda ett självständigt Katalonien är sannolikheten för att vi på onsdag står med ett nytt europeiskt land inte särskilt stor, säger Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
18.32
Kataloniens kamp för självständighet har väckt frågor kring andra regioner i Europa. Bland annat har Serbien protesterat mot att Kosovos självständighet har erkänts av flera länder, när EU säger ett tydligt nej till Katalonien. Värt att notera är att Spanien är ett av de länder som inte har erkänt Kosovo, just på grund av hur det skulle kunna påverka de egna regionerna som söker självständighet. Här kan man läsa mer om reaktioner i Europa på situationen i Katalonien 

Kataloniens omröstning väcker blandade reaktioner hos omvärlden

SVT NyheterFrågan om Kataloniens självständighet har blivit en het potatis bland länder som själva hanterar eller har hanterat potentiella utbrytarrepubliker. Turkiet och Cypern uttryckte under tisdagen stöd till Madrid-regeringen samtidigt som Serbien anklagade världsamfundet för dubbelmoral.
18.36
För dem som precis kommit in i denna direktrapportering och undrar vad som händer i Katalonien: Regionspresidentens tal har blivit uppskjutet i minst en timme. Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är i möte med Puigdemont - troligen för att försöka stoppa en självständighetsförklaring.
18.40
Varför är det sånt motstånd mot att Katalonien blir ett eget land. Om viljan finns hos befolkningen så borde inte andra länder ha synpunkt på detta.
För att en region ska bli självständig brukar det krävas att man är överens med staten den tillhör. Sedan ska man komma ihåg att även om 90 procent sa ja till självständighet i folkomröstningen var det bara 42 procent av de röstberättigade som tog sig till vallokalen.
18.48
Tycker ni att man ska undvika att åka till Barcelona nu?
Så här skriver UD: Den 1 oktober ägde en folkomröstning om självständighet rum i Katalonien. I anslutning till denna förekom oroligheter och demonstrationer. Ambassaden har inte några indikationer på att det skulle råda oroligheter som är av sådan art att det skulle vara förenat med stor risk för personlig säkerhet att resa till Katalonien, särskilt Barcelona. Demonstrationer och folksamlingar bör undvikas och d
18.51
UD:s hela kommentar angående resor till Barcelona för dem som har problem att se hela som en kommentar i denna direktrapportering: Den 1 oktober ägde en folkomröstning om självständighet rum i Katalonien. I anslutning till denna förekom oroligheter och demonstrationer. Ambassaden har inte några indikationer på att det skulle råda oroligheter som är av sådan art att det skulle vara förenat med stor risk för personlig säkerhet att resa till Katalonien, särskilt Barcelona. Demonstrationer och folksamlingar bör undvikas och det är lämpligt att följa utvecklingen i lokala medier samt lokala myndigheters anvisningar.
18.54
Vi utgår från att Carles Puigdemont ska tala nu klockan 19 eller att ett nytt besked om när talet kommer att ske kommer att lämnas då, men just nu kommer det väldigt lite information från Barcelona.
18.56
Hur är reaktionerna i andra regioner som t ex Baskien? Vill man där också arbeta för självständighet?
Baskien har en lite annan överenskommelse med Spanien än Katalonien och som det ser ut nu verkar situationen i Katalonien inte ha väckt någon större vilja i Baskien att arbeta för självständighet.
19.00
Detta kommer från TT: Skälet till att den katalanske ledaren Carles Puigdemont sköt upp sitt tal en timme i regionparlamentet var att han hade sista minutenkontakter för att få till stånd internationell medling" uppger en talesperson för regionparlamentet enligt AFP.
Men medlingskravet tillbakavisades omedelbart av Madrid.
- Det finns inte på kartan, säger en talesperson för regeringen i Madrid till AFP.
19.02
Enligt spanska medier ska talet ha skjutits upp för att partiet CUP som är för självständighet inte var nöjda med formuleringar i uttalandet.
19.02
Nu börjar parlamentet i Barcelona fyllas på igen.
19.04
Nu kliver Puigdemont in i parlamentet.
19.05
Puigdemont sitter nu i parlamentet med glasögonen i munnen och läser ett papper.
19.08
Puigdemont sitter fortfarande och bläddrar i papper i en pärm.
19.08
Parlamentet är nästan fullt.
19.09
Ett par dussin fotografer riktar sina kameror mot Puigdemont som sitter kvar på sin plats men nu har lagt ifrån sig pärmen.
19.10
Puigdemont ler mot kollegor.
19.11
För dem som undrar så sänder vi talet i Play 

Nyheter Direkt - Blir Katalonien självständigt eller inte?

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
19.12
Mötet i parlamentet börjar.
19.13
Puigdemont börjar nu tala.
 

Nyheter Direkt - Blir Katalonien självständigt eller inte?

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
19.17
Många har kommit med förslag på vad jag borde göra, säger Puigdemont. Jag respekterar dem alla. Alla har sina skäl.
19.17
Det är viktigt att minska spänningarna, säger Puigdemont.
19.18
Jag hoppas att Katalonien stannar i Spanien men framförallt tycker jag att det är ett beslut katalanerna ska få fatta själva.
19.18
Puigdemont kritiserar polisen som gick till attack mot väljarna 1 oktober.
19.19
Polisen agerade som de gjorde för att skrämma folk till att stanna hemma, säger Puigdemont.
19.21
Puigdemont hyllar dem som röstade trots polisens brutalitet. .
19.21
Han säger att han tänker på de hundratals som blev skadade på valdagen.
19.22
Jag förstår att många är oroliga för vad som kan hända, säger Puigdemont.
19.24
"Många har ögonen på oss nu och jag tycker vi ska förklara hur vi tänker." Puigdemont fortsätter med att Katalonien har bidragit till Spaniens demokrati och ekonomi.
19.24

Det blir svårt att klara ansiktet för puigdemont
19.26
Puigdemont pratar nu om den spanska konstitutionen.
19.27
Den som känner att de har dålig koll på vad som har hänt kan läsa in sig snabbt här 

Detta har hänt: Folkomröstningen i Katalonien

SVT NyheterKonflikten mellan regionen Katalonien, med Barcelona som huvudstad, och den spanska regeringen har fördjupats. De styrande i Katalonien höll den första oktober en folkomröstning om självständighet, trots massivt motstånd från den spanska regeringen som förklarat att den bryter mot konstitutionen. Över 460 personer skadades i sammandrabbningar med polis under dagen, enligt Barcelonas borgmästare Ada Colau.
19.28
Spanska regeringen har betett sig väldigt aggressivt, säger Puigdemont.
19.30
Miljoner kataloner vill ha en egen stat, säger Puigdemont.
19.31
Många av våra parlamentsledamöter har blivit förföljda av domstolar, säger Puigdemont.
19.32
Vet man hur länge talet ska vara?
Ursprungligen var det tänkt att vara i två timmar, vi vet inte hur det påverkas av förseningen.
19.33
Har han sagt att dom är självständiga än?
Nej. Han har pratat om valet och Kataloniens historia.
19.34
Vi är inte kriminella, vi är inte galna, säger Puigdemont som nu har bytt till spanska.
19.36
Vi har vunnit rätten att vara ett självständigt land, säger Puigdemont.
19.36
"Den nuvarande relationen med Spanien är inte hållbar."
19.37
Ja-sidan vann i valet, konstaterar Puigdemont igen.
19.37
Det här är ett historiskt ögonblick, säger Puigdemont. Jag vill följa folket vilja och låta Katalonien bli självständigt.
19.41
Det verkar som att Puigdemont vill ha självständighet men skjuter på den för dialog med Spanien.
19.44
Vad säger han egentligen?
Det är en mycket bra fråga. Han har sagt att han vill förklara självständighet, men samtidigt sträckt ut en hand till Spanien. BBC sammanfattade det så här "Han har typ förklarat självständighet".
Det är en mycket bra fråga. Han har sagt att han vill förklara självständighet, men samtidigt sträckt ut en hand till Spanien. BBC sammanfattade det så här "Han har typ förklarat självständighet".
19.54
Vi ska försöka reda ut förvirringen som uppstod i samband med Puigdemonts tal. Under de sista minuterna som han talade sade han att detta är ett historiskt ögonblick, att han vill följa folkets vilja och förklara självständighet - men, inte nu. Precis efter att ha sagt att han vill ha självständighet sa Puigdemont att han vill ha dialog med Spanien.
19.55
Får Katalonien samma stöd av EU och FN som Kosovo får för sin kamp för självständighet?
Katalonien ser inte ut att få något stöd från EU alls.
20.01
Oppositionsledaren i Katalonien kallar regionspresidentens tal för "en kupp" som inte har någon stöd i Europa.
20.08
"Vi föreslår att verkställigheten av självständighetsförklaringen skjuts upp några veckor, för att öppna för dialog", skriver den katalanska regionregeringen på Twitter rapporterat TT.
20.12
SVT har nu tekniska problem. Inga artiklar kan i nuläget uppdateras vilket gör att informationen om det katalanska valet släpar efter. Men här liveflödet ska det fungera så att ni kan läsa det senaste. Vi jobbar på att få upp sajten så snabbt som möjligt.
20.28
Spaniens regering accepterar inte Kataloniens "implicita" självständighetsförklaring, rapporterar AP.
20.30
Efter regionpresidenten Carles Puigdemonts tal var reaktionerna blandade i kammaren. Många såg besvikna ut, medan andra applåderade, rapporterar TT.
20.38
Den regionala oppositionsledaren Inés Arrimadas syftar på den del av Puigdemonts tal där han förklarade att det katalanska folket har mandat att utropa självständighet när hon kallar hans tal "en kupp" som inte har något stöd i Europa, rapporterar TT.
20.38
Inés Arrimadas säger att majoriteten av katalanerna är katalaner, spanjorer och européer och de kommer inte att tillåta att regionledningen "krossar deras hjärtan", skriver AP.
20.39
- Det är oacceptabelt att underförstått utropa självständighet för att sedan uttryckligen skjuta upp den, säger en talesperson för regeringen i Madrid till AFP.
 
20.53
Katalonien vill utropa självständighet - men inte i dag
  • Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont sa under sitt tal att han vill följa folkets vilja och att han vill se ett självständigt Katalonien. Men att han inte kommer att utropa självständighet i dag.
  • Istället efterfrågar regionpresidenten en dialog med Spanien. Han säger att det är värt att undersöka möjligheterna till internationell medling.
  • Spaniens centralregering avfärdar vad de kallar en "underförstådd" självständighetsförklaring. "Det är oacceptabelt att underförstått utropa självständighet för att sedan uttryckligen skjuta upp den", säger en talesperson för regeringen i Madrid till AFP.
20.54
Vi avslutar nu den här direktrapporteringen. Tack för att ni har följt oss!