SVT rapporterade · Jakthärvan – rättegångens andra dag

09.24
Hej och välkommen till SVT Nyheter Norrbottens direktrapportering från den andra rättegångsdagen i jakthärvan. Klockan 9.30 inleds förhandlingarna kring den huvudmisstänkte som står åtalad för sex fall av grovt jaktbrott.
Enligt åklagaren ska mannen ha dödat tre lodjur och tre björnar mellan 2012-2016, mannen själv förnekar brott. En stor del av bevisningen består av bilder och filmer som hittats på mannens telefon och som delvis visar plågsamma och grymma jaktmetoder. Vi vill därför varna för att otäcka bilder kommer att förekomma i rapporteringen. 
09.27
Är det ingen raportering andra dagen?
Vi börjar alldeles strax!
09.34
Nu startar vi upp rapporteringen från dagens rättegångsförhandligar mot de fem men som står åtalade för grova jaktbrott i Norrbotten.
09.38
Man har nu kommit fram till punkten där den huvudmisstänkte och hans far står åtalade för grovt jaktbrott. Det handlar om en brunbjörn som ska ha skjutits 3 juni 2016. Jaktbrottet anses grovt bland annat därför att tjuvjakten enligt åklagaren bedrivits vanemässigt eller i större omfattning, men också för att björn är ett särskilt skyddsvärt vilt.
09.42
Bild från 3 juni 2016 som hittats på den misstänktes telefon. Foto: Polisens förundersökning
09.43
Är rättegången öppen för allmänheten?
09.43
Åklagaren visar nu upp bilder från den huvudmisstänktes telefon. En bild visar enligt åklagaren mannens far sittandes bredvid en skjuten brunbjörn.
09.45
Tekniker har kommit fram till att bilden är en originalbild, det vill säga att bilden tagits av mobiltelefonen i fråga, den har inte skickats till mobilen.
09.47
Bilden är tagen den 3 juni 2016 och då fanns det inte något beslut om skyddsjakt på björn för den sameby som den huvudmisstänkte och hans far tillhör,
09.47
Åklagaren visar nu bilder på den huvudmisstänktes hund för att visa att det är den hunden som syns bredvid den döda björnen.
09.49
Nu talar den huvudmisstänktes advokat.
09.50
Även om det finns bilder på både den huvudmisstänkte och hans pappa sittandes vid den skjutna björnen har båda förnekat inblandning. I polisförhör svarade pappan att det såg ut som en björn och "det är likt mig också".
09.52
Försvaret säger att det som åklagaren säger visar att det är en originalbild inte alls visar detta, däremot kan det tyda på detta. (Det var inte polisens IT-tekniker som påstod detta utan det var åklagarens tolkning av tekniska fakta.) Däremot fanns det en del som tyder att det kan vara en originalbild, Den huvudmisstänkte hävdar att det inte är han som tagit bilden.
09.55
Försvaret menar att det GPS-spår som åklagaren visat ( och som visar hur mannens GPS rört sig vid den aktuella tidpunkten) att det spåret lika gärna skulle kunna visa ett eftersök på en björn som någon annan skadskjutit.
09.56
Den huvudmisstänktes far menar att han inte deltagit i någon björnjakt. Han menar att bilden på honom sittandes vid en skjuten björn kan ha varit tagen vid något annat tillfälle då han vid legal skyddsjakt blivit fotograferad med en skjuten björn.
09.57
Bild från den misstänkte 46-åringens telefon. Foto: Polisens förundersökning
09.57
Åklagaren frågar nu ut den huvudmisstänkte.
09.58
Är det din telefon? Är det din hund som syns på bilden? Är det din far som syns på bilden? frågar åklagaren bland annat
.
09.58
På alla frågor svarar den huvudmisstänkte inga kommentarer.
10.00
Idag, rättegångens andra dag finns inte lika mycket press närvarande för att bevaka rättegången, som under den första dagen. En handfull personer från allmänheten sitter och lyssnar-
10.02
Nu visas bilder på den huvudmisstänktes far (eller i alla fall någon som liknar honom väldigt mycket) tillsammans med en skjuten björn. åklagaren frågar mannen om det är han på bilden. - Ingen kommentar, svarar mannen på alla frågor.
10.06
Den huvudmisstänkte, en man i 45-årsåldern, är klädd i en blå skjorta. Han ser sammanbiten ut och har sitter ofta med armarna i kors över bröstet.
10.08
Den huvudmisstänktes far är en äldre herre som ser mer avslappnad, men något avfärdande ut. Faders hälsoproblem framförs av försvaret som ett skäl till att han inte skulle klara av att vara med på en sån jakt.
10.13
Det går inte att läsa dina inlägg idag. Tekniskt fel?
Här verkar allt fungera normalt så jag vet faktiskt inte varför du inte ser det. Fler som har detta problem?
10.13
Nu tar rätten en kort paus.
10.14
@Ylva prova att ladda om sidan ett par gånger
10.16
Åklagare Åse Schoultz intervjuas i pasen. Foto: SVT
10.30
Nu fortsätter rättegångsförhandlingarna efter pausen.
10.35
Enligt de åtalspunkter som nu tas upp har den huvudmisstänkte vid tre tillfällen fångat lodjur i fällor och dödat dem. Brotten anses grova bland annat för att de utförts med en särskilt plågsam jaktmetod och då de utförts vanemässigt och i större omfattning.
10.38
Dessutom är han åtalad för att vid ytterligare två till fällen ha dödat björnar, i ett fall genom snarning vilket anses vara en särskilt plågsam jaktmetod.
10.39
Åklagaren visar nu en bild som hänger i ett träd med en snara runt halsen.
10.40
Bilden har använts
som skrivbordsbakgrund på en telefon som hittades i en byrålåda hemma hos den huvudmisstänkte.
10.41
Bild från den misstänktes telefon som även ska ha använts som bakgrundsbild. Foto: Polisens förundersökning.
10.44
Bilden är tagen den 15 januari 2016. En beslagtagen GPS visar hur den huvudmisstänkte anses ha rört sig vid den tidpunkt när bilden anses ha tagits.
10.49
Två telefoner har beslagtagits från den huvudmisstänkte. Bilden på det hängande lodjuret fanns i båda.
10.50
Nu visar åklagaren bilder som fanns i mannens mobiltelefon och är tagna den 23 mars.
10.52
Bilderna visar ett lodjur som är instängt i en slags bur som står utomhus. Enligt åklagaren är det en illegal fälla som lodjuret är instängt i.
10.53
Bilden som åklagaren visar inför rätten. Foto från polisens förundersökning
10.56
Det finns också en film som är tagen vid samma tillfälle, 20 minuter efter att den sista stillbilden togs.
10.57
Det finns teknisk data som tyder på att filmen är tagen med den huvudmisstänktes mobiltelefon.
10.59
11.02
Åklagaren går nu in på det misstänkta dödandet av ett lodjur den 20 april 2016. Hon visar en bild på ett lodjur instängt i en illegal fälla och en hund som sitter utanför fällan. Bilderna har hittats i den huvudmisstänktes mobiltelefon och är tagna den aktuella dagen.
11.03
Bilder tagna något senare visar hunden tillsammans med ett dött lodjur.
11.04
Foto: Polisen
11.06
Åklagaren visar nu tre filmer som tagits vid samma tillfälle och hittats i mannens mobil.
11.07
I de två första filmerna ser man lodjuret som sitter och trycker i fällan och hunden som står precis utanför gallret och skäller på lodjuret.
11.09
I den tredje filmen sticker en människa in en stör genom gallret och petar och stöter den mot lodjuret för att stressa djuret ytterligare.
11.10
11.10
11.13
11.11
Nu går åklagaren in på den åtalspunkt som rör misstänkt grovt jaktbrott på björn 31 maj 2016.
11.11
Återigen presenteras bilder som hittats i den huvudmisstänktes mobiltelefon.
11.12
Även en film påträffades i telefonen, från tillfället.
11.13
Filmen har också skickats till den 37-åring som också står åtalad.
11.13
Filmen visar två hundar som skäller i skogen.
11.14
11.14
Vi får också se hur den huvudmisstänktes GPS rört sig i skogen.
11.16
Åklagaren menar att GPS-spåret kommer från ett hundhalsband.
11.17
Bild på en död björn från den misstänktes telefon som åklagaren menar har samband med det påstådda brottet den 31 maj 2016. Foto: Polisens förundersökning
11.21
Nu handlar det om grovt jaktbrott på björn i april 2012. Återigen är det den huvudmisstänkte som står åtalad.
11.22
Åklagaren visar nu en otäck på en bild på en björn som ligger med en snara runt halsen. Snaran är fäst med en kätting i ett träd.
11.23
Mannen misstänks för att ha snarat och skjutit en björn i Norrbotten. Åklagaren menar dessutom att brottet är särskilt grovt eftersom det utförts med en "särskilt plågsam jaktmetod".
11.23
- Av bilden utläser jag att björnen har jobbat otroligt mycket, säger åklagaren.
11.24
Bild från den misstänktes mobiltelefon. Foto: Polisens förundersökning
11.25
Tack för rapporteringen Ulrika, man blir så bestört av dessa bilder samt filmer. Så onödigt lidande för dessa djur, hoppas verkligen dom blir fällda för detta. Otroligt gediget arbete av Åse Schoultz.
11.25
Åklagaren visar också en bild från samma dag som visar en björn som håller på att flås. Bredvid björnen står en pojke som åklagaren hävdar är den huvudmisstänktes son.
11.26
Bilderna har hittats i den huvudmisstänktes dator.
11.26
Bilderna är tagna med en typ av mobiltelefon som den huvudmisstänkte äger.
11.28
Nu är det den huvudmisstänktes advokat som ska tala.
11.29
Bild tagen bara några timmar efter den förra bilden på den snarade björnen. Foto: Polisens förundersökning
11.30
Advokaten säger att den huvudmisstänkte har ett intresse för jakt liksom många i hans omgivning. Han är vice ordförande i en sameby och hemma hos honom finns många saker som tillhör samebyn.
11.31
Fyra mobiltelefon är beslagtagna hemma hos den huvudmisstänkte, varav tre hittades i en kökslåda.
11.32
Inga spår av lodjur eller björn har hittats hemma hos den huvudmisstänkte och heller inga fällor.
11.35
Som jag förstår det menar advokaten att den telefon som åklagaren skickat bilder ifrån även har använts av andra personer.
11.35
Det samma gäller även annan utrustning som hundpejlar, vilket det återfunnits åtta stycken av. Försvaret menar att det är osannolikt att en enda person är ägare till åtta hundpejlar.
11.36
Försvaret menar att den som har tagit bilderna inte heller nödvändigtvis är den som har dödat djuret.
11.37
Advokaten framhåller att det inte finns någon plats angiven av åklagaren för vissa av åtalspunktrna.
11.39
Försvaret framhåller också det motsägelsefulla i att den huvudmisstänkte i ett inspelat samtal 2016 sa att det alltid varit hans dröm att snara en björn men att han aldrig gjort det, samtidigt åtalas han nu för att ha gjort det redan 2012.
11.42
Utdrag ur samtal mellan den huvudmisstänkte och 37-åringen. Foto: Polisens förundersökning
11.48
Absålut inte osannoligt äga så många.Har själv 10 st fungerande.
11.49
Nu tar rätten paus för lunch, förhandlingarna återupptas klockan 13.
11.50
Här finns en sammanfattande artikel om vad som hänt - från razzian till rättegång. 

Detta har hänt i den stora jakthärvan i Norrbotten

SVT NyheterEfter en tids spaning görs ett stort tillslag i augusti 2016, och fem män grips för inblandning i jakthärvan beskrivs som en av de största som utretts i Sverige. Över ett år senare inleds rättegången.
11.51
Därimot är det osannoligt att en Jämthund skulle kunna bita ihjäl en Järv. Jämthunden är för slug för att närma sig ett sådant rovdjur.
13.07
Rättegångsförhandlingarna återupptas nu efter lunchpausen.
13.08
Den huvudmisstänkte får frågan vad han har att säga om det som presenterats av åklagaren under förmiddagen.
13.09
- Inte på något annat sätt än att jag inte har medverkat i det och absolut inte har tagit några bilder eller filmat, säger den huvudmisstänkte.
13.11
Åklagaren ställer sedan frågor på olika detaljer som presenterats under förmiddagen. En av många frågor gäller till exempel hur bilder på lodjuret som hänger i ett träd är bakgrundsbild på hans dator.
13.11
- Inga kommentarer, blir svaret från den huvudmisstänkte på åklagarens alla frågor.
13.14
Den huvudmisstänkte vill inte kommentera bilden på det snarade lodjuret som hittats i hans mobil. Foto: Polisen
13.14
Nu tar advokaten upp frågan om hundarna på bilderna med den huvudmisstänkte.
13.15
Bland annat säger den huvudmisstänkte:
13.15
- Hundarna som finns hemma hos mig tillhör egentligen inte mig utan de används av många personer.
13.25
Åklagaren ställer nu frågor kring lodjuret som fotograferades och filmades i en fälla när det hetsades av människa och hund.
13.25
- Vad är det för en fälla? är en av åklagarens alla frågor.
13.26
- Inga kommentarer, svarar den åtalade på den och andra frågor.
13.28
Den åtalade verkar ha bestämt sig för att besvara alla åklagarens alla frågor med "inga kommentarer".
13.31
Svaret blir det samma även när det gäller frågor som. Är det din dator? Är det din hund? Är det din son som syns på bilden?
13.41
att huvudmisstänkt inte vill svara på frågor åklagaren ställer med "inga kommentarer". Vad tyder det på?
13.49
Rätten har just nu tagit en kort paus.
13.49
Efter pausen skall enligt planeringen den huvudmisstänktes far höras.
13.50
Rättens ordförande har även bestämt att två punkter om vapenbrott ska tas upp i eftermiddag.
13.56
@ylva: Alla svar på den frågan blir ju spekulationer från min sida. Det skulle ju kunna vara så att den åtalade vill undvika att snärja in sig i lögner eller att den åtalade inte vill rikta misstankar mot någon annan person. Det är hur som helst åklagarens uppgift att bevisa att det begåtts brott och att det är den åtalade som begått dem. Den åtalade är inte skyldig att svara på frågorna.
14.03
Förhandlingarna återupptas och nu handlar det om misstankar om grovt vapenbrott mot den huvudmisstänkte.
14.06
Det handlar om vapen, ljuddämpare och ammunition som hittats i den huvudmisstänktes fyrhjuling och i köket hemma hos den misstänkte. Åklagaren anser att brottet är grovt då det är flera och särskilt farliga vapen som hittats.
14.07
Försvaret anser inte att vapenbrottet är grovt.
14.13
Det handlar om flera vapen. Ett repeterkulgevär av märket Krico är modifierat och numret är bortslipat, enligt åklagaren.
14.15
Modifieringen av vapnet har gjort så att det går lätt att transportera vapnet dolt, enligt åklagaren
14.24
Även ytterligare två gevär är modifierade på likande sätt.
14.42
- De tre vapnen är inte den åtalades. Han har hittat dem i en jaktkoja och inte hunnit lämna in dem, säger försvarsadvokaten. Däremot har han licens för sex vapen.
14.44
Ett repeterkulgevär av märket Krico. Foto: Polisen
14.52
Rättegången avslutas nu för dagen och återupptas imorgon.
14.54
Tack för att ni var med oss idag. Intervjuer och kommentarer från rättegången kommer i kvällens sändningar; 18.30, 19.55 och 21.46.