Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Här kan du följa onsdagens direktrapportering från rättegången om mordet på Ramin Scherzaj.


SVT rapporterade · direktrapport från rättegången om mordet på Ramin

10.26
Här kan du följa onsdagens direktrapportering från rättegången om mordet på Ramin Scherzaj.
10.34
Detta har hänt under förmiddagen:
32-åringen berättar utförligt om hedersbakgrunden till mordet att den gifta kvinnans makes släkt förklarat att maken inte kunde ta tillbaka sin fru efter att hon inlett en relation med Ramin Scherzaj.
10.35
Men maken förklarade att han älskade sin fru och ville ha henne tillbaka till varje pris. När han förstod att det inte var möjligt blev han rasande. 32-åringen berättar vidare om upprinnelsen till mordet på Scherzaj, om hur ett sällskap i två bilar reste till Gävle den 4 april i fjol för att söka upp Scherzaj som de visste befann sig där för att misshandla honom.
10.36
Vid ett torg i Gävle överföll männen Ramin Scherzaj. 32-åringen berättar att alla männen var maskerade i rånarluvor. De misshandlade Scherzaj med flera slag. När förbipasserande såg vad som hände knuffades Scherzaj in i bilen. 32-åringen säger att Scherzaj fördes in i bilen med tvång för att gärningsmännen blev skrämda av uppmärksamheten från de förbipasserande. Det var ingen planerad kidnappning, menar han.
– Det var ingen som hade sagt att han skulle kidnappas, säger 32-åringen.
10.37
Ramin Scherzaj var skräckslagen där han satt i baksätet i samma bil som 32-åringen, tillfångatagen och misshandlad av maskerade män 32-åringen tog då av sig masken och Scherzaj frågade då: varför gör ni så här? Männen förklarade att de ville ha Scherzajs bilder på honom och den gifta kvinnan där de kysstes.
10.38
Ramin Scherzaj lovade att de skulle få bilderna men bilresan fortsatte ändå under tvång tillbaka mot Sundsvall. Under resans gång beslutades att Scherzaj skulle flyttas över till den andra bilen. men han förstod inte varför, berättar han.
10.46
Efter första pausen:
Hittills bekräftar 32-åringen i huvudsak det den medåtalade 21-åringen berättade när han hördes i hovrätten i förra veckan.
10.47

”Jag visste inte att han skulle föras bort”

SVT NyheterNär rättegången i målet om det så kallade kidnappningsmordet återupptogs i hovrätten på måndagen hade en av de åtalade, en 21-åring, bestämt sig för att berätta.
">Livstidsdömde 21-åringens berättelse
10.57
På väg till Sundsvall stannade sällskapet till på en parkering i Hudiksvall efter att Ramin Scherzaj förklarat att han inte hade lägenhetsnyckeln med sig så att de inte kunde få bilderna förrän om ett par dagar.
10.59
Enligt 32-åringens berättelse ska kvinnans make, som också är den huvudmisstänkte i målet, blivit upprörd och sagt att Scherzaj ljög. Maken ska då ha dragit ut Ramin ur bilen och misshandlat honom svårt. 32-åringen hävdar dock att flera av männen i sällskapet var skräckslagna och försökte avbryta misshandeln.
11.01
När Ramln Scherzaj släpas in i den andra bilen igen visar han inga livstecken enligt 32-åringen.
När han efter en stund kliver ut för att se vad som står på ser han Ramin Scherzaj sitta livlös i den andra bilens baksäte.
- Han var helt blå ansiktet. Kanske hade han strypts. Men han var död då, säger 32-åringen inför rätten.
11.03
Därefter tar en diskussion vid om var man ska göra av Ramin Scherzajs döda kropp. Männen i de två bilarna kommer till slut fram till att de skulle kunna dumpa kroppen på en plats i Njurunda söder om Sundsvall. Ramin Scherzajs kropp finns då i den bil som 32-åringen åker i.
11.04
I ett skogsparti i Maj i Njurunda stannar de, lyfter ur kroppen ur bilen och lämnar den en bit från vägen innan de åker därifrån.
I sin berättelse namnger och pekar 32-åringen ut vilka i sällskapet som gjorde vad.
I tingsrätten nekade han till allt.
11.08
Vidare berättar han om hur männen i sällskapet diskuterat att bränna bilen där blodspår efter Ramin Scherzaj fanns.
11.09
32-åringen berättar också om den oro, skräck, rädsla och de samvetskval han säger sig ha känt dagarna efter mordet - och om sina funderingar på att gå till polisen och berätta allt.
Han säger sig även ha funderat på att fly utomlands.
11.10
32-åringen erkänner att även han misshandlat Scherzaj, men endast inledningsvis, och att han sedan försökt avbryta det hela men när allt gått överstyr.
11.22
Varför hade handskar och en stor kniv tagits med om Ramin Scherzaj skulle misshandlas, frågade åklagaren.
- Han sa att vi bara skulle skrämma Ramin med kniven, säger 32-åringen.
11.23
Men åklagaren Krister Peterson hänvisar till ett polisförhör med 32-åringen gjort knappt ett par månader efter mordet där han sa att maken uttalat hade planerat att döda Ramin Scherzaj. Vilket 32-åringen nu alltså nekar till.
11.35
Åklagaren pressar 32-åringen på hans nya uppgifter och hänvisar till de tidigare förhören. Han menar att hans historia inte går ihop.
32-åringen står på sig och menar att det är sanningen som han nu berättar.
11.55
Åklagaren ställer många frågor om omständigheterna bakom bilderna.
Åklagaren undrar bland annat varför de hade masker på sig när de sökte upp Ramin Scherzaj.
- Vi skulle misshandla Ramin och jag ville inte att han skulle se mig. Jag ville inte att han skulle känna igen mig, förklarade 32-åringen.
11.55
Rätten tar nu paus för lunch och förhandlingarna återupptas igen klockan 13.
12.14
r det
många åhörare
Inte särskilt många. Främst anhöriga.
12.14
Villa är närvarande i salen?
De åtalade, deras försvarare, tolkar, rättens ledamöter, ordningsvakter och häktningspersonal. Samt anhöriga
12.16
Nu avslutar vi direktrapporteringen men håll koll på vår webb under dagen.