SVT rapporterade · Åtal för mordet på Tova Moberg

09.04
Hej och välkommen till vår direktrapportering om fallet Tova Moberg!
Åtalet är nu inlämnat. Ex-pojkvännen, en 22-årig man från Forsa åtalas för mord och grov kvinnofridskränkning.
09.04
Tova Moberg försvann den 13 maj i Njutånger utanför Hudiksvall. Några dagar senare, den 18 maj, hittades hon död 20 meter ut i vattnet i Storsjön i Forsa. Enligt åklagaren Christer Sammens dödades hon genom yttre våld.
09.04
Tre män delgavs misstanke om mord, men senare begränsades misstankarna till en av dem, hennes 22-åriga ex-pojkvän. Han hade tidigare anmälts för att ha misshandlat henne.
09.07
Enligt åtalet har ex-pojkvännen natten den 14 maj dödat Tova Moberg genom att ta strypgrepp kring hennes hals och slagit henne med en hammare, eller ett liknande tillhygge, med 20 minst kraftiga slag mot huvud och kropp.Mordet ska ha skett på gårdsplanen vid 22-åringens hus.
09.08
Därefter ska ex-pojkvännen ha placerat hennes döda kropp i en skottkärra tillsammans med en fälg. Han ska sedan ha lindat in kropp och fälg med metalltråd och silvertejp, varpå han placerade skottkärran med kroppen i sjön.
09.09
Skottkärran hade försetts med en lyftstropp för att senare kunna flyttas ut på djupt vatten för att undgå upptäckt, hävdar åklagaren i åtalet.
09.13
Innan 22-åringen tog livet av Tova Moberg ska han ha gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning vid totalt 15 tillfällen.
"Var och en av gärningarna har utgjort led i en upprepad kränkning av hennes integritet och gärningarna har varit ägnade att allvarligt skada hennes självkänsla", skriver åklagare Christer Sammens i åtalet och fortsätter: 
"De nedan angivna hoten har samtliga varit ägnade att hos Tova framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet till person samt i ett fall, även allvarlig fruktan för andras säkerhet till person."
09.20
22-åringen ska ha hotat Tova Moberg med att hon skulle misshandlas eller dö om hon inte avstod från kontakter med tre väninnor. Hon skulle även misshandlas om hon deltog i viss skolundervisning och utförde arbete inom hemtjänsten. Hoten yttrades vid ett flertal tillfällen mellan den 1 januari och 18 december förra året, enligt åtalet. De ledde till att Tova Mobergs umgänge med vännerna begränsades betydligt.
09.26
Den 4 januari i år ska 22-åringen ha hotat Tova Moberg med att hon och hennes föräldrar skulle dö eller skadas om inte hon fick låna föräldrarnas bil.
09.35
22-åringen ska ha misshandlat Tova Moberg vid flera tillfällen genom knuffar, slag och strypgrepp. Han ska även ha hotat att misshandla henne och hotat henne till livet vid ett flertal tillfällen. För två år sedan ska han bland annat ha hotat att dränka henne i en älv.
09.36
Polisen har tagit två mobiltelefoner, en handväska, en hammare och silvertejp i beslag. Polisen har också hittat knappar i en tunna vid 22-åringens bostad, som styrker att han eldat sina kläder under mordnatten.
09.43
Polisen har muntlig bevisning i form av förhör med bland andra Tova Mobergs föräldrar, vänner och skolpersonal.
Enligt en av de två personerna som inledningsvis misstänktes för mord ska 22-åringen ha tvingat dem att ljuga för polis.
En person vittnar om att kvinnoskrik hörts under mordnatten från mordplatsen.
En polis vittnar om att 22-åringen ska ha eldat kläder under mordnatten i syfte att undkomma brott. 
Vårdpersonal vittnar om att Tova Moberg hade en revbensskada, vilket styrker uppgifter om en misshandel den 18 februari i år. Vid vårdbesöket ska Tova Moberg ha varit rädd för att uppge vad som hade hänt.
09.45
22-åringen under häktningsförhandlingarna i maj i år.
 
09.46

Åklagaren om arbetet med Tova-åtalet

SVT NyheterI mitten på maj hittades 19-åriga Tova Moberg mördad i Storsjön i Forsa, utanför Hudiksvall. Hennes tidigare pojkvän har sedan dess suttit häktad för mordet.
09.49

Detta har hänt: Fallet Tova Moberg

SVT NyheterSökandet efter 19-åriga Tova Moberg var intensivt efter att hon anmäldes försvunnen i maj. Under natten mot tisdagen till den 18 maj hittade polisen en död kropp vid en avskild gård. Åklagare Christer Sammens har bekräftat att den döda personen är Tova Moberg. Det här vet vi hittills.
09.49
Åtalet presenteras på en pressträff i Bollnäs klockan 13 på eftermiddagen, där åklagare Christer Sammens närvarar. SVT Nyheter sänder direkt från klockan 12:55.
Rättegången är planerad att börja den 27 november.
09.53

Mördade Tova skrev dagbok – var rädd för att dö

SVT NyheterI det misstänkta mordet i Hudiksvallsområdet där 19-åriga Tova Moberg dödades har ny information bubblat upp till ytan. Enligt uppgifter från åklagare uttryckte Tova fara för sitt liv i sin personliga dagbok.
09.58
22-åringens försvarsadvokat Bo Karlsson.
 
10.46
22-åringens advokat Bo Karlsson säger till SVT Nyheter Gävleborgs reporter Markus Dahlberg att hans klient förnekar all inblandning i mordet.
Den misstänkte hävdar att han har minnesluckor under mordnatten, eftersom han tagit droger. Han ska ha köpt narkotikaklassade tabletter inför helgen. Men han hävdar att han inte begått mordet under minnesluckorna.
– Enligt min klients uppfattning lämnade hon gården vid en tidpunkt sent på kvällen eller natten, säger Bo Karlsson och fortsätter senare: 
– Det finns minnesluckor under natten. Han slutsats av minnesluckorna är att han har legat däckad. 
10.48
22-åringen vet inte vad som hänt med Tova Moberg efter att hon lämnade gården, men säger att hon uppenbarligen har kommit tillbaka eftersom hon hittades sänkt vid gården. Han har ingen förklaring till hur hon bragts om livet eller vem som ska ha gjort det, uppger advokaten.
 
10.53
Som kommentar till åtalspunkterna om grov kvinnofridskränkning säger advokaten att 22-åringens relation med Tova Moberg varit "ganska speciell".
– Det framgår redan av förundersökningen, det tar vi upp ännu tydligare under rättegången, deras relation har varit ganska egenartad, säger Bo Karlsson.
 
10.53
Enligt advokaten medger 22-åringen att det förekommit våld i relationen. 
– Han har tillstått att det har förekommit våld vid vissa tillfällen, men det betyder inte nödvändigtvis att han ensam har utövat våld, säger hans advokat Bo Karlsson.
10.54
Advokat Bo Karlsson vill inte gå närmare in på hur hans klient mår, men säger att han har suttit frihetsberövad sedan i maj.
– Det är klart att det inte är någon vidare situation att hamna i för någon, säger han.
11.26

 

Försvararen: ”Min klient förnekar all inblandning i mordet”

SVT NyheterDen åtalade 22-åringen förnekar all inblandning i mordet, men medger att det förekommit våld i relationen.
11.27
Åtalet presenteras på en pressträff i Bollnäs klockan 13 på eftermiddagen, där åklagare Christer Sammens närvarar. SVT Nyheter sänder direkt från klockan 12:55. Följ rapporteringen på webben så länge.
12.15
Läs allt om fallet Tova Moberg här: 

Fallet Tova Moberg

SVT Nyheter19-åriga Tova försvann och hittades död – tre män är misstänkta för brott
13.00
Nu har presskonferensen startat. Åklagare Christer Sammens inleder.
13.01
Han säger att 22-åringen natten till den 14 maj berövade Tova Moberg livet med hjälp av slag från en hammare. Kroppen lades i en skottkärra och forslades ut i sjön.
13.02
Sammens redogör för innehållet i åtalet, bland annat de 15 punkterna av grov kvinnofridskränkning.
13.02
Nu får journalisterna ställa frågor.
13.03
Bevisningen består av flera olika omständigheter. Åklageren anser det styrkt att brottet begåtts på gården, polisen har hittat blodspår och tejp. 
– Vi har kunnat konstatera att offret har släpats ett antal meter och placerats i en skottkärra, säger Christer Sammens. 
13.03
Polisen har även hittat rester av kläder i en tunna som hör till 22-åringen.
13.04
Enligt åklagaren har 22-åringen även bett sina vänner, de två tidigare misstänkta, att lämna oriktiga uppgifter till polisen.
13.05
Polisen har dock inget dna från 22-åringen i skottkärran som har hittats i vattnet. Åklagaren anser dock inte att det utgör något problem i det här fallet.
13.05
Mordet ska ha inträffat vid 02-tiden natten till den 14 maj.
13.08
Polisen tog inga prover av alkohol eller narkotika på 22-åringen när han plockades in till förhör. 
22-åringen hävdar själv att han tagit droger och har minnesluckor från natten.
13.09
22-åringen hävdar i dag att Tova Moberg varit på gården under kvällen men sedan åkt därifrån.
13.10
– Jag anser att han förnekar saker som man tycker att det är ganska uppenbart att han borde medge, säger åklagare Christer Sammens om 22-åringen.
13.12
Spaningsledare Christer Lööf har inga kommentarer till vad det grova våld som Tova Moberg blivit utsatt för tyder på. Åklagaren Christer Sammens säger: 
– Jag tolkar det som att det är ett besinningslöst våld hon utsatts för, okontrollerat våld.
13.14
22-åringen förnekar grov kvinnofridskränkning, men medger att det förekommit våld och hot i relationen. 
– Han menar att det är tjafs som förekommer i relationer, och att båda ska ha bråkat med varandra, säger Sammens. 
13.17
Tova Mobergs föräldrar gjorde en polisanmälan om misshandel i mars. Men enligt åklagaren ville inte Tova Moberg inte medverka i utredningen och det gick inte att driva ärendet vidare. Den anmälan är numera en del av de 15 punkterna av grov kvinnofridskränkning.
13.19
Sammens menar att det krävs att kvinnan medverkar för att nå framgång i en misshandelsutredning. Det krävs att hon får stöd. 
– Det har gjorts så mycket som man kan förvänta sig, tror jag, säger han.
13.21
Åklagaren pratar om Tova Mobergs dagbok där hon beskriver tillfällen då hon blivit hotad, hur hon får avbryta sina kontakter med väninnor och fått sin skolgång begränsad. Han har även hotat henne via telefon och beskriver våldsamma händelser, skriver hon. 
– Förmodligen kommer jag inte att överleva, skriver hon. 
13.22
Händelser i dagboken omfattas av åtalet.
13.22
På frågan om varför 22-åringen skulle vilja döda Tova, svarar Christer Sammens.
– Det är väl för att han vill ha kontroll över henne, han är svartsjuk. Det är min tolkning av det. 
13.24
22-åringen kände till att föräldrarna hade anmält honom för misshandel:
– Det ledde väl till att deras umgänge kom att brytas, säger Sammens och syftar på Tova och 22-åringen.
De ska dock ha träffats även efter brytningen.
13.24
Enligt Sammens mådde 22-åringen inte bra av brytningen med Tova. Han hade hjärtklappning och uppsökte vård, bland annat akut för paniksymptom.
13.27
Polisen har konstaterat att 22-åringen köpt droger dagen innan och tagit av dem, men kan inte fastställa hur stor mängd han intagit.
13.27
– Det är ett oerhört grovt våld, säger Christer Sammens.
Han vill dock inte gå in på eventuellt straffvärde, vilket straff som kan bli aktuellt för 22-åringen.
13.29
Åklagaren pekar på en rad av bevis som hittats. Blod på gården, silvertejp, knappar i tunnan där kläder ska ha bränts.
– Vi anser att bevisläget är gott, säger Sammens. 
13.29
Kroppen hittades 20 meter ut i vattnet på två meters djup. Hon hade samma kläder som tidigare under kvällen. Det saknades inga tillhörigheter.
13.31
Enligt polisen har 22-åringen en skada på knäet som möjligen skulle kunna förklaras av att han "krånglat med en skottkärra på natten".
13.31
Tova hade skador på armar och händer, vilket tyder på att hon har försökt värja sig mot hammarslag.
13.32
När polisen åkte ut på gården i samband att Tova anmälts försvunnen fanns det flera personer på gården. Polisen ansåg att deras uppgifter inte gick ihop. Därför plockades de in till förhör.
13.34
Åklagaren vet inte om det går att säga att mordet är planerat.
– Efter att gärningen är begången vidtas det ganska omfattande åtgärder för att dölja att den begåtts. 
13.36
Åklagaren menar att bland annat sim-kortet var borttaget i Tovas mobiltelefon.
13.37
Gärningsmannen ska ha försökt dölja blodfläckar på gården och misstänks ha eldat bevismaterial i en tunna, säger spaningsledare Christer Lööf.
13.37
22-åringen säger att han somnat, men det tror inte polisen på och hänvisar till en stegräknare som visar att han varit ganska aktiv vid vissa tillfällen under natten.
13.38
Tovas mobiltelefon stängdes av vid 02.20 på natten.
Vid sju-tiden på morgonen lämnade 22-åringen gården och cyklade iväg och duschade. 
13.40
Övriga familjen kom till gården när 22-åringen var borta och duschade, sedan kom 22-åringen tillbaka och började laga en båt. Projektet att laga båten startade inte den här dagen.
13.41
Enligt polisen visade 22-åringen inga speciella känslor efter att Tova anmälts försvunnen, han var inte särskilt nervös utan beskrevs som väldigt trött.
13.41
Åklagaren menar att man har en ganska fullödig bild av vad som har hänt under mordnatten och därefter.
13.42
Åklagaren pratar om Tovas dagbok igen. 
– Vad man slås av är just att hon vid några tillfällen beskriver att hon aldrig kommer levande igenom det här, säger han. 
13.44
Dagboken sträcker sig fram till februari i år.
13.44
Polisen har inte hittat några alternativa gärningsmän.
13.45
– Det är han som varit misstänkt från första dagen som varit kvar, säger spaningsledare Christer Lööf.
13.46
– Uppfattningen är att hon är utsatt för ett ganska besinningslöst våld, säger åklagaren.
13.46
– Det har inte varit några större reaktioner under tiden han har varit misstänkt, säger spaningsledaren om 22-åringens stämningsläge.
13.48
– Vad som lite grann sticker ut är att i det här fallet har vi kunnat kartlägga att, förutom har det skett ett mord, har vi kunnat kartlägga ganska lång tid före vad som har hänt, eftersom vi har kunnat använda hennes dagbok som underlag, säger åklagaren.
13.49
Åtalet har skjutits upp vid flera tillfällen. 
– Det har tagit sin tid att utreda det här, säger åklagaren.
13.52
– Vi vet ju att vänner till henne också vid tillfällen tagit rådgörande kontakt med polis för att man är orolig för henne och fått rådet att hon måste komma och anmäla, men de har också misslyckats och inte fått henne att ta tag i det hela. Det är en kombination av rädsla och att inte förstöra för någon som man har haft en intensiv relation med, säger spaningsledaren Christer Lööf. 
Han syftar på tiden före misshandelsanmälan i våras. 
13.52
Spaningsledaren menar att man inte kan tvinga fram en anmälan från en person.
13.53
Varken åklagaren eller spaningsledaren har varit inblandade i misshandelsanmälan och har svårt att uttala sig om hur ärendet har skötts.
13.53
– Man tycker nu att vi borde kanske ha gjort något, men då kommer frågan "vad skulle vi ha gjort", säger åklagaren.
13.58
SVT Nyheters sändning från presskonferensen i Bollnäs är slut men fortsätt att följa rapporteringen här på webben.
14.12
 

Se hela presskonferensen här: 

Nyheter Direkt - Åtal i Tova Moberg-fallet

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
14.13

Detta har hänt: Fallet Tova Moberg

SVT NyheterSökandet efter 19-åriga Tova Moberg var intensivt efter att hon anmäldes försvunnen i maj. Under natten mot tisdagen till den 18 maj hittade polisen en död kropp vid en avskild gård. Åklagare Christer Sammens har bekräftat att den döda personen är Tova Moberg.Det här vet vi hittills.
14.13

Försvararen: ”Min klient förnekar all inblandning i mordet”

SVT NyheterDen åtalade 22-åringen förnekar all inblandning i mordet, men medger att det förekommit våld i relationen.
14.19
Nu avslutar vi direktrapporteringen kring fallet Tova Moberg. Följ den vanliga rapporteringen här på webben.