Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.
  • Vädret har under morgonen orsakat problem för busstrafiken på flera håll i Stockholmsområdet
  • Även Arlanda express står still efter ett befarat banfel, utan någon prognos för när felet är åtgärdat 

SVT rapporterade · Problem i kollektivtrafiken efter snökaos

Hej! Välkomna, vi rapporterar direkt med det senaste från trafikläget här.
Vädret har under morgonen orsakat problem för busstrafiken på flera håll i Stockholmsområdet – all busstrafik stoppades i innerstaden men började gå igen strax före klockan 11.
Även Arlanda express stod still i flera timmar under morgonen och förmiddagen, detta för kontroll av rälsen efter ett befarat banfel. Vid 10.30-tiden kunde tågen börja rulla igen.
09.23
Enligt SL råder det mycket stora störningar i innerstadstrafiken på grund av halka. Resenärer hänivsas till tunnelbanan.
09.25
Hej!
Men har inte bussarna vinter och eller dubbdäck?? Har de de så kan de väl köra?Obegripligt...
Hej Lennart! Jo, det kan man fråga sig. Det är ändrar dock inte faktumet att det fortfarande är halt på vägarna. Och mycket innerstadstrafik under morgonrusningen.
09.29
Alla avgångar med Arlanda Express är alltså inställda tillsvidare. Mer om det här:

Arlanda Express står still

SVT NyheterArlanda Express-tågen står just nu stilla på grund av banfel.
09.35
Det rapporteras störningar på Nynäsvägen (Rv73), i höjd med nedfarten till Södra länken in mot stan. Detta efter en tidigare kökrock.
09.45
Stor trafikpåverkan efter en olycka på E4 i höjd med Västertorp i riktning mot city, enligt Trafikverket.
09.45
Samma sak varje år, 2 snöflingor i kors och det är totalkaos i Stockholm!
09.48
Hej! När kommer Arlanda express börja rulla igen??
Hej Mats! Just nu kontrollerar Trafikverket rälsen och så fort besiktningen är gjord och allt är OK, kan tågen rulla igen. I nuläget ingen prognos för när detta är klart. Vi håller er uppdaterade här!
09.54
Hur ser läget på busstrafiken i upplands-bro?
Hej Martin! Inga rapporter om problem med busstrafiken där vad jag kan se. Väglaget på E18 i höjd med Bålsta är besvärligt och det finns risk för halka, enligt Trafikverket.
10.00
All busstrafiken i innerstaden är indragen på grund av rådande väderlek, uppger SL.
10.01
Efter stora problem med förseningar fattar SL beslutet att stoppa all busstrafik i centrala Stockholm. På i princip alla busslinjer, i alla väderstreck, råder förseningar.
- På vissa håll är det blixthalka och det får naturligtvis konsekvenser för bussarna, säger Claes Keisu vid SL:s presstjänst, till TT.
- Vi kör med allvädersdäck, men det är snorhalt helt enkelt. Då hjälper inga däck.
10.04
En lång buss väger nästan 20 ton då den är tom. Full med folk så är det några ton till.
Då det blir halt så är backar ett stort problem bara på grund av vikten. Backe i kombination med sväng näst intill omöjligt. Innan det kommer salt och sand på strategiska platser så är det oundvikligt med problem vid blixthalka.
Bussarna är utrustad med vinterdäck men inte med dubb.
10.24
Hur ser det ut för bussarna från Vaxholm in till stan? Linje 670.
Hej Cecilia! Ingen direkt information om busstrafiken från Vaxholm, men enligt SL råder det stora framkomlighetsproblem även där, på grund av halka.
10.25
Körde buss på 80-90-talet. Då var det aldrig tal om att ställa in trafiken.
Man försökte ta sig fram utan att hålla tidtabeller, bad folk sätta sig över de drivande hjulen med förhoppning att kunna komma upp för backar. Backade för att få fart för att komma upp för backar. Man grät i nedförsbackar för man var rädd att allt skulle börja glida utan kontroll. Man var rädd för sig och sina passagerare, att någon skulle skadas. Bilar fick inte stopp och man fick parera och ibland var det så jobbigt, så man fick stanna för att spänningarna i en skulle släppa, så att man orkade köra vidare. När man om hem efter jobbet, var man som gele i hela kroppen, och man var både fysiskt och psykisk utarbetad.
Är idag glad att de finns de som vågar ta beslut om att stoppa trafiken för allas bästa...
Tack för att du delar med dig!
10.32
Arlanda Express rullar nu igen. En del följdförseningar kan förekomma.
– Vi har precis dragit igång trafiken igen efter att ha besiktigat färdigt banan, det visade sig inte vara något allvarligt fel. Vi rekommenderar att man följer avgångarna på vår sajt, säger vd Per Thorstenson till SVT.
10.33
Hur fungerar bussarna i Kista & Danderyd?
Hej Erik! Kraftiga bussförseningar på flesta linjer där, på grund av vädret. Även en del störningar kring Danderyd, enligt SL. Tänk på att alla innerstadsbussar är inställda.
10.35
Jag är så gammal att jag saknar spårvagnarna som fanns när jag var ung. Dom klarade snö och halka bättre.
Hej Karin! Tack för att du delar med dig. Det var tider det, antar jag.
10.45
All busstrafik i Stockholms innerstad är som sagt indragen. I övrigt ser läget ut så här just nu:
Oregelbunden busstrafik i Haninge, Tyresö, Åkersberga på grund av halka.

Pendeltågen: Förseningar och oregelbunden trafik mellan Bålsta och Nynäshamn. Detta dock inte på grund av vädret, utan tidigare växelfel, enligt SL.
10.46
Hej och tack för bra info,
Någon som vet hur det ser ut med bussar från Arlanda till City?
Hej Johan! Bussarna går, men med förseningar i upp till en halvtimme, enligt Flygbussarna.
10.48
Går Värmdöbussarna?
Hej Karin! Ingen rapporter om störningar på Värmdö.
10.52
Kraftiga förseningar i tågtrafiken förbi Älvsjö. Det påverkar samtliga pendeltågslinjer som passerar Stuvsta/Farsta strand-Årstaberg. Orsaken är ett spårfel. I nuläget finns ingen prognos för när det är åtgärdat. SL hänvisar till deras webbplats för mer info.
10.55
Innerstadsbussarna har börjat rulla igen. "Sedan en halvtimme tillbaka har vi nu börjat rulla ut bussar och försöker köra de linjer i innerstan där det bedöms som trafiksäkert. Dock kommer de att gå oregelbundet", säger Claes Keisu Presskommunikatör på Trafikförvaltningen, till SVT.
10.55
Nej bussarna till Värmdö går inte.
11.00
Hej! Hur är det med flygbussarna från Bromma till Arenastaden?
Hej Tinta! Inga rapporter om förseningar från Bromma, däremot vet vi att vädret ställt till för trafiken i innerstaden så var beredd på att det eventuellt kan ta längre tid än vanligt.
11.03
Hur går bussarna från Huddinge
Hej Jimmy! Enligt SL finns inga störningsrapporter från Huddinge – i nuläget i alla fall.
11.04
Stora störningar för busslinjerna 165, 145 och 726 under morgonen och förmiddagen. Hörde av förbipasserande att någon buss åkt av vägen och blockerade vägbanor. Busschauffören hade uppmanat resenärerna att gå.
11.04
Väntade på bussar mot Älvsjö station i en timme. Men gav upp och gick hem. Får helt enkelt missa dagens föreläsning på högskolan.
11.08
Varför är inte bussarna utrustade med dubb?
"Vi kör med allvädersdäck, men det är snorhalt helt enkelt. Då hjälper inga däck", svarade SL tidigare i morse.
11.25
Många frågor om varför bussarna inte kör med dubbdäck. Bussarna i Stockholms stad kör med så kallade allväderdäck. Enligt SL är det ytterst få tillfällen man behöver dubbdäck.
- Allväderdäcken är godkända för trafik. Det är ytterst få tillfällen man behöver dubbdäck och det är svårt att hålla på byta till dubbdäck på alla bussar, och idag hade det inte hjälpt i den här blixthalkan, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL till SVT.
11.28
Det ser ut som som att det börjar tina upp i kollektivtrafiken. Fortfarande en del förseningar och oregelbunden trafik till följd av morgonens störningar. SL räknar med att bussarna kommer ikapp och kör enligt tidtabell under eftermiddagen. Men det är fortfarande halt på vägarna.
11.28
Argumentet att "det är snorhalt helt enkelt. Då hjälper inga däck" håller inte med tanke på att det aldrig ställs in trafik i övriga delar av landet. Samma visa varje år.
11.35
"Allvädersdäcken" SL och andra aktörer använder är ett skämt. Det är förståeligt att man vill undvika dubbla uppsättningar däck, det kommer med en kostnad. Men att köra med däck som varken är bra på sommaren eller vintern kommer också med en kostnad.