SVT rapporterade · Vädervarning i Norrland - följ utvecklingen här

08.56
Just nu råder klass 2-varning i stora delar av Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län. Övriga delar har klass 1-varning. Det SMHI varnar för är ymnigt snöfall med kraftig drivbildning, och hårda vindar.
09.02
Under natten mot torsdag har det blåst vindar med orkanstyrka i Jämtlandsfjällen, och fallande träd har orsakat stopp på vägen. Det hårda vädret fortsätter nu på förmiddagen.
09.10
I Bureå i Västerbottens län har tre bilar krockat med varandra på E4. Körfältet i norrgående riktning är för tillfället avstängt. Väglaget uppges vara väldigt halt.
09.18
Skellefteå kraft uppger att drygt 500 kunder runt om Lycksele i Västerbotten har drabbats av korta strömavbrott under morgonen. Anledningen uppges vara mycket snö och vindbyar som gör att träden lutar sig mot ledningarna.
09.31
I Västernorrland har det rapporterats störningar i tågtrafiken Sundsvall-Örnsköldsvik och Sundsvall-Ånge. Flera busslinjer i Sundsvall, Timrå och Ljungandalen har också stoppats av ovädret.
09.34
Just nu har flera långtradare fått stopp på E4 i höjd med Skuleberget i Västernorrland.
09.35
Även vissa störningar inom tågtrafiken har rapporterats i Västernorrland. Det gäller sträckorna Sundsvall-Örnsköldsvik och Sundsvall-Ånge.
09.41
SJ har ställt in alla tåg mellan Narvik och Kiruna på grund av snöovädret. Det är även problem för tågen mellan Boden och Kiruna.
09.43
Polisen i Västerbotten uppger att utryckningstiden kan bli längre i och med det hala väglaget.
09.43
En bil fastnade i snön och blev påkörd bakifrån på E14 i höjd med Ås i Jämtlands län.

Trafikolycka på E14 – skapade långa köer

SVT NyheterPå torsdag morgonen krockade två personbilar på E14 mellan Östersund och Ås.
09.49
Plogaren Ulf Dahlberg i Umeå har plogat sedan 7 imorse. Han har laddat upp inför dagens snöoväder med energidryck, kaffe och snus. I den varma hytten spelas det hårdrocksmusik, Ulf räknar med att jobba hela kvällen.
 
Umeåplogaren Ulf Dahlberg tycker att det är på tiden att busvädret kommer.
 
09.58
Snökaoset uteblev. Istället blev det regnkaos. Den här bilden är från centrala Sundsvall. Foto: Ylva Holmgren
 
10.00
Skolorna och förskolorna i Bjästa och Sidensjö har drabbats av strömavbrott och måste stänga. Det gäller både förskolor och grundskolor. Enligt kommunens hemsida kontaktas just nu föräldrarna och barnen skickas hem.
10.01

En bil har kört in i mitträcket på E4 i Härnösand i höjd med Antjärn i Västernorrland. Just nu är det trångt att passera för tyngre fordon.

10.01
Det kraftigt snöfallet i Östersund har lett till ett intensivt arbete hela natten och morgonen på Jämtkraft Arena inför ÖFK:s Europa League-match mot Zorya Luhansk. Men snön ska inte påverka kvällens match.
10.07
Nu meddelar Trafikverket att E10 mellan Björkliden och Riksgränsen stängs av. Preliminärt kommer vägen vara avstängd fram till fredag förmiddag klockan tio.
10.08

F 21:s meteorolog: ”Använd sunt norrbottniskt förnuft”

Det är ett ruskigt oväder i Norrbotten. F21:s meteorolog Nicke Juuso sa igår att till och med norrbottningarna kan behöva varnas för snön.
10.09
På Holmön utanför Umeå var drygt 200 kunder utan ström tidigare i morse, men nu har strömmen kopplats om så att bara tre kunder drabbas. På grund av det hårda vädret är färjetrafiken till Holmön inställd och därför kan inga tekniker åka ut för att undersöka felet.
– Det är en säkerhetsfråga för vår personal, säger Johanna Mattsson på Umeå Energis pressjour.
10.13

Tåg inställda i snöovädret

SJ har ställt in alla tåg mellan Narvik och Kiruna på grund av snöovädret. Det är även problem med tågen mellan Boden och Kiruna.
10.13
Regnet skapade stora övesvämningar i centrala Sundsvall. Den här bilden är från Sidsjön där vägen förvandlades till en flod. Foto: Fredrik Israelsson
 
10.20
Just nu är nästan 1 000 personer i Kalix utan ström och 500 i Gällivare. De håller på att leda om och koppla på strömmen allt eftersom.  
– Det är stor sannolikhet att det är vädret som spökar, säger Roger Lindmark på Vattenfall.
10.25
Även i Västerbottens inland har ett 600-tal personer på Vattenfalls nät varit utan ström, men nu ska problemet vara avgränsat till ett område i Storumans kommun där cirka 80 personer påverkas.
– Vi följer väderläget med stor spänning och har gått upp i beredskap så att vi har människor som kan börja jobba omedelbart när det händer något, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på Vattenfall.
10.29
I Nacksta utanför Sundsvall förvandlades vägarna till små floder. Foto Fredrik Israelsson
 
10.31
Kommunalrådet i Robertfors var kallad till möte om Norrbotniabanan i Skellefteå. Men han väljer att inte åka dit.
- Vädret är för dåligt, det är inte värt att ge sig ut i trafiken, säger Patrik Nilsson (S).
10.34
Räddningstjänsten i Medelpad rapporterar om översvämmade villakällare. Än har inte så många hört av sig. En villa finns på Galaxvägen i Sundsbruk.
10.36

På länsväg 348 mellan Mellansel och Moliden i Örnsköldsviks kommun har ett träd blåst omkull och blockerar större delen av vägen.

10.36
SVTs team berättar att det är hårda vindar ute vid kusten i Luleå. Foto: Fredrik Westerberg
10.43
En personbil har kört av vägen på E14 mellan Fränsta och Torpshammar. Skulle göra en omkörning men fick sladd och for av vägen.
10.45
 

 

Här skottar de snö – in på ÖFK:s fotbollsplan

Kommunens vaktmästare har slitit hela natten för att få till en snöfri plan på Jämtkraft Arena inför kvällens viktiga Europa League-match mot Zorya Luhansk.

10.47
Översvämningarna i centrala Sundsvall har gjort att viadukten under Parkgatan nu stängts av.
10.59
Nextjets flyg från Örnsköldsvik påverkades av ovädret, berättar allehanda.se. Morgonplanet 06:15 försenades i samband med banröjning men ställdes helt in senare när ett tekniskt problem uppstod.
11.01

Elever får ledigt för att fly stormen

Rektorerna vill inte att elever på gymnasieskolan Hackspetten i Luleå ska bli strandsatta
11.08
Hur påverkar ovädret dig idag? Vem får mest snö och hur blir helgvädret? Ställ dina frågor till SVT:s meteorolog Deana Bajic här!
09.28

Ett stort antal elabonnenter hos Eon har drabbats av strömavbrott under morgonen, främst i Ångermanland där runt 3.000 abonnenter är strömlösa just nu.

11.11
Skellefteå Jessica Söderlund åkte förbi en buss som åkt i diket i Skellefteå under förmiddagen. Bussen är nu bärgad.Jessica Söderlund körde förbi en buss som halkat ned i diket i Skellefteå.
 
11.15
Hur kan ett land som Sverige, som bör vara vana vid snö få ström avbrott av just snö?! Känns orimligt.
Det låter som en fråga för vår meteorolog, som kommer hit kl 13 för att svara! Men ofta beror strömavbrotten på att blöt snö fastnar på ledningarna och tynger ned dem, eller att träd faller över ledningar.
11.17
Fler strömlösa i Norrbotten. Just nu är nästan 1 400 kunder utan el i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Kalix och Arvidsjaur.
11.37
Helt stopp i södergående riktning på E4 vid Skuleberget, Höga kusten. Nya långtradare har kört fast.
11.45
Kul att se att allt fungerar som vanligt i Norrland när snön kommer!
11.47
Under morgonen har tre flyg ställts in från Åre Östersund Airport. Flygen beräknas gå under eftermiddagen, men enligt Swedavia får resenärer räkna med "kraftiga följdförseningar."
12.16
 

Blixthalka skapar kaos i Sälenområdet – skolbuss i diket

Det är extremt halt på vägarna i Sälenområdet. Flera långtradare står stilla på vägarna, en skolbuss och minst en långtradare har kört i diket. 
12.25
Lämna bilen hemma? Menar trafikverket att vi skall åka buss istället. Verkar ju fungera sådär. Bättre att stanna hemma.
12.26
Går det att köra E4:an från Piteå till Luleå vid 15-tiden idag eller är det bättre ta inlandet mot Älvsbyn via Kåbdalis till Jokkmokk?
Det är att rekommendera att hålla sig till de större vägarna. Trafikverket är beredda uppger de. Samtidigt uppmanar de att lämna bilen hemma om det inte är nödvändigt att köra.
12.29
Lägg till en miljon bilar på det så ska vi få se hur duktiga norrlänningarna är på att hantera vinter ????
Visst är det besvärligt trafikläge just nu, så som det blir flera gånger varje vinter, men tänk på att de här uppdateringarna kommer från fyra län som täcker mer än halva Sveriges yta.
12.47

Sikten på E4 mellan Sundsvall och Härnösand är högst begränsad. Anpassa hastigheten efter dimman!
13.01
Hej! Vår meteorolog Deana Bajic har lite tekniska problem, men kommer alldeles strax att börja besvara frågor!
/Jonas Ohlin, webbreporter
13.09
Hej! Nu är jag på plats!
13.11
Är det kallt?
13.11
Var kloka nu och tänk efter innan ni ger er ut! Vad är "måste"? väldigt få saker egentligen. Ta ett djupt andetag och slappna av - så det inte behöver bli det sista andetaget du tar!
13.11
Bor utanför Skara, minst sagt varierande väder... igår drygt 5 cm snö, idag inte nåt kvar och 10 plusgrader :)
Hej! Ja, det blir fortsatt milt fram till söndag. Nattetid finns det risk för frost när temperaturen faller ner lokalt på minussidan.
13.11
Ser det verkligen ut som att snön kommer komma till oss i Skåne? Hoppas inte.....
Nej, det har dragit milt luft söderifrån och i Skåne blir det lite regn i morgon.
13.20
HEJ SVT:s meteorolog DET ÄR ALEXANDER STYRMAN HUR LÄGE SKA DET BLÅSA IDAG DET VAR TUR ATT JAG HANN MED BUSSEN DET ÄR INGE KUL VÄDER HUR
LÄGE SKA DET HÅLLA PÅ JAG ÄR LESS
Hej! Vinden avtar i natt och imorgon bitti. Det var riktigt blåsigt främst i norra Lapplandsfjällen.
13.22
Hej Deana! Är detta en så kallad snökanon vi upplever just nu över västerbottenkusten? Snöfallet har tilltagit extremt mycket den senaste timmen.
Hej! Vid kusten har det kommit mycket snö på grund av förstärkning av sydostligvind, men det är inte riktigt snökanon.
13.25
En personbil har kört in i mitträcket på E4 i höjd med Antjärn i Härnösands kommun.
 
Hej! Vägarna är blöta nu och temperaturen sjunker ner lokalt på minussidan. Det gör att det blir halt på många håll där. Tack för bilden!
13.30
Parkgatan under järnvägsviadukten i Sundsvall måste länspumpas. Arbetet pågick för fullt vid 13-tiden.
 
13.37
Hur ser det ut i morgon om man ska köra E4/E10 upp mot Kiruna från Piteå. Vilken tid är bäst att köra?
Hej! Det blir bäst om du kollar på Trafikverkets sida. När det gäller vädrat, det kan förekomma lite blötsnö och även regn där och det kan bli halt på vägarna. Ibland räcker bara med lite regn på kalla vägbanor för att vara riktigt halt. Lycka till!
13.39
Jag ska flyga från Arlanda imorgon kväll. Hur stor är risken för fler störningar under de kommande dagarna, likt de under gårdagen?
Hej! Det blir lugnare väder i morgon. Tror inte att det blir störningar i morgon kväll.
13.42
Hur långt innan meddelar SJ om tågen är inställda från Luleå till Kiruna?
Hej! Det måste du kolla med trafikverket.
13.44
Snö kommer till Stockholm
Hej! Nästa vecka återigen kallare väder och på torsdag kan det förekomma snöfall i Stockholm.
13.44
I ötå är det blåsväder men ingen snö ännu
Hej! Det kommer om ett par timmar.
13.51

Mellan Bjästa och Docksta längs E4 i Västernorrland är det just nu mycket svårt att passera i båda riktingar. Flera långtradare har fastnat på platsen och det är mycket besvärligt väglag på platsen.

Oj, vad jobbigt! Det är blöt på vägarna och vi har påfrysning av våta vägbanor på många håll. Lycka till och ta det försiktigt!
14.02
Hur blir vädret i Älvsbyn?
Hej! Det blir fortsatt snöfall under kvällen, men imorgon bitti övergår snöfallet till regn. Fram på dagen blir det mycket moln med tidvis regn eller blötsnö och risk för halka.
14.04
Hej! Är det någon risk för snöoväder i södra Sverige?
Hej! Det blir ganska lugnt väder och ingen risk för snöoväder i söder de kommande dagarna.
14.09
Väntar på "ovädret" på en plats söder om Jukkasjärvi. När förväntas det komma hit. För tillfället lite vind och dimma. Kl:13:40
Hej! Det kommer om ett par timmar.
14.12
Planerar att köra bil från Stockholm till Klövsjö i em eller ikväll. Kommer det vara framkomligt då tro? Tack!!
Hej! Kolla med trafikverket. Det kan bli halka under kvällen på vägen norrut.
14.16

Tack så mycket för era frågor! Ta det försiktigt trafiken!

 

14.22

Anders fastnade med postbilen – första gången på 28 år

 – Jag har kört post i 28 år och jag är ganska tjurig och fastnar aldrig. Men idag hände det, säger Anders Andersson efter att ha fastnat i snön i Gumboda.
14.23
Råder klass 2 varning ännu?
14.24
Ja i Sävast (Boden) är det just nu väääääldigt blåsigt och snöigt. Ska snart hem mot Luleå- någon som vet om 97:an har bra framkomlighet?
Hej! Kolla med trafikverket och ta det lugnt hem oavsett.
14.24
Kommer det att vara ledigt på skolorna i Luleå imorgon?
I nuläget är det fortfarande oklart. Skolorna avvaktar och ser hur vädret utvecklar sig.
14.26
En trafikant på Tomtebo i Umeå får försöka skotta loss bilen.
 
14.27
 

 

Snöskottare påkörd av personbil

SVT NyheterVid 14.43 kom larm om en trafikolycka på väg 331 i vid Utanede. En person ska ha blivit påkörd av en personbil.
14.38
Går bussarna som vanligt i Skelleftå kommun?
Bussarna går som vanligt i Skellefteå i nuläget men det finns en risk för förseningar enligt bussbolaget.
14.38
Hur är vägarna i centrala Umeå? Blir vädret värre nu på eftermiddagen?
Hej! Enligt gatudriftchefen Per Hilmersson så plogas det just nu för fullt på Umeås huvudvägar så de ska vara i körbart skick. Vad gäller villagator så kommer man tidigast ikväll kunna ploga där berättar han. Vad gäller vädret så är det senaste från SMHI att snön ska övergå i regn vid klockan 16.
14.45
Det har inträffat en singelolycka på E4 mellan Hagsta och Axmartavlan där en personbil kört in i vajerräcket. Det råder begränsad framkomlighet på platsen just nu.
14.51
Så här såg det ut vid Brunnshusleden i Härnösand tidigare i dag. Foto:Örjan Leek
 
15.03
Går flyget som vanligt från Umeå till Stockholm i em, kväll?
Hej Susann! På Swedavias hemsida över Umeå Airport har det än så länge inte kommit upp några förseningar eller inställda flyg till Stockholm.
https://www.swedavia.se/umea/avgangar/#gref Här kan du följa avgångarna.
15.03
SMHI:s vädervarningar i Norrland ser vid 15-tiden på torsdagen ut så här:
Norrbottens län
Fjällen: Stormvarning, klass 2. Inlandet: Varning för snöfall, klass 1. Kustlandet: Snöfall, klass 2.
Västerbottens län
Fjällen: Mycket hård vind med nederbörd, klass 1. Inlandet: Snöfall, klass 1, Kustlandet: Snöfall som kan ge kraftig drivbildning, klass 2.
Jämtlands län
Fjällen: Hård vind med snödrev eller nederbörd, klass 1.
Dessutom har SMHI utfärdat en klass 1-varning gällande höga flöden i Västerbottens och Västernorrlands kustland. 

I länken ovanför kan du se skillnaden på SMHI:s olika grader av vädervarningar.
15.14
Enligt EON har cirka 6000 kunder varit strömlösa i Västernorrland i dag. Som mest var 4000 kunder strömlösa samtidigt och fortfarande är drygt 1000 kunder utan el.
15.15
15.24

Se SVT:s utsände reporter kämpa i snöstormen: ”Lägg ut!"

SVT:s reporter gav sig ut i snöstormen för att rapportera om väderläget vilket inte var helt lätt vid det stormiga havet.
15.31
Någon som vet status på 97an? Jag ska snart köra från Luleå till Boden.
Inga olyckor är inrapporterade från 97:an än så länge
15.35
Så här skriver Norrbottenspolisen på sin hemsida: "Kombinationen hård vind och kraftigt snöfall gör det mycket besvärligt i trafiken. Trafikverket har full beredskap i området och rekommenderar att man inte ger sig ut på vägarna. Polisen uppmanar alla trafikanter att anpassa hastigheten och hålla avstånd om man måste ge sig ut i trafiken."
15.35
  

ÖFK inför matchen: Det kommer vara halt på läktarna

Polisen i Jämtland manar till försiktighet på vägarna – och Östersunds FK varnar för hala läktare
15.36
När kommer regnet i Umeå? Kan man hoppas att man hinner hem från jobbet först? (om man slutar 17). Misstänker bussarna inte går om det kommer blixthalka.
Regnet ska enligt SMHI komma vid 16-tiden. Angående bussarna så har de enligt Transdevs pressjour lite kämpigt just nu. Mer och mer förseningar då bussarna fastnar bakom andra fordon med sämre däck. Enligt Mats Eriksson på Transdev får man alltså räkna med förseningar men halkan är inte ett faktum än berättade han.
15.46

TV: Se ekorren kämpa mot vädrets makter

En ekorre på Holmön utanför Umeå fick kämpa mot den hårda vinden idag.
16.05

Klass 1 varning för höga flöden under fredagen

SVT NyheterSenaste nytt från Västernorrlands län. SVT Nyheter Västernorrland sänder nyheter och väderprognoser. Kolla när du vill i SVT Play.
16.17
Två bilar krockade med varandra vid Umeå flygplats strax efter klockan 15, men enligt polisen ska de inblandade förarna ha löst situationen själv, utan att någon patrull behövde åka till platsen.
16.32
En lastbil har kört fast i snön på E4 vid Hökmarksberget, söder om Skellefteå. Enligt polisen är båda körfälten i södergående riktning blockerade och det är oklart hur trafiken ska ledas förbi den strandade lastbilen.
16.40
Hur ser E4 ut mellan Umeå och Piteå just nu?
Enligt Trafikverket är det risk för besvärligt väglag på E4 Umeå-Piteå, med halka och snörök, fläckvis is och moddig vägbana.
16.42
Nu meddelar polisen att lastbilen på E4 vid Hökmarksberget har ställt sig som en fällkniv över vägen och därför får en polispatrull dirigera om trafiken. Bärgare är beställd till platsen.
16.45
Hur ser 95:an ut, Arjeplog - Umeå?
Mellan Arjeplog halvvägs till Arvidsjaur är det mycket besvärligt väglag, med lössnö, snödrev, hårda vindar och snörök, enligt Trafikverket. Sedan blir det något bättre förhållanden men med risk för besvärligt väglag.
16.46
Dessutom ska två bilar vara inblandade i en trafikolycka på Skelleftehamnsleden. Räddningstjänsten har kommit till platsen och det ena körfältet är avstängt, däremot finns inga uppgifter om personskador eller hur olyckan har gått till.
16.54
Nu meddelar räddningstjänsten att bilarna hade frontalkrockat och att en person fick föras till Skellefteå lasarett, oklart för vilka skador. Båda körfälten ska vara öppna men polisen finns kvar på platsen tills bilarna bärgats.
– Det kan nog ta en stund, bärgarna lär ha fullt upp idag, säger insatsledaren Magnus Nyberg.
17.02

Arvidsjaur känner av stormen

SVT NyheterSnöstormar och oväder tvingar ofta in folk och fä i stugorna.
Skottningen pågår för fullt i villakvarteret i Arvidsjaur.
17.05
Flera trafikolyckor har larmats i Norrbotten sent på eftermiddagen. Tre bilar kolliderade i Arvidsjaur före 15-tiden, två ambulaner förde skadade till sjukhus.
Även i Luleå har flera trafikolyckor larmats.  

Tre bilar i krock i Arvidsjaur

SVT NyheterTre personbilar har kolliderat i korsningen mellan Storgatan och Villavägen i Arvidsjaur. Skadeläget är än så länge oklart.
17.43
Marcus Isacson, kommunikatör på RLC-nord berättar att en personbil fått motorhaveri på Kolbäcksbron i Umeå. Bilen står i södergående riktning och köer har uppstått.
– Det verkar vara svårt att ta sig förbi så det är bra om kan ta en annan väg. Vi har skickat en bil som är på väg nu, berättar han.
17.53
Vägen mellan Umeå Gräsmyr är ej plogad.
17.59
Hur ser det ut för tåg från Narvik mot Stockholm under dagen och morgondagen?
@Camilla: Under torsdag har tåg mellan Narvik och Kiruna ställts in. Oklart hur det blir under fredag, följ SJ:s information: https://www.sj.se/sv/trafikinfo.html
18.05
Tung snö börjar falla från taken så ni som är ute och går kan ta det lite försiktigt och hålla ögonen öppna.
18.06
Hur är läget på E10 upp till Gällivare?
Enligt Trafikverket är det besvärligt väglag eller risk för det, med snörök, lössnö, risk för halka.
18.10
jag ska till helsingborg i morgon behöver jag vara orolig
SVT:s meteorolog är inte längre med och svarar här, men du bör kontakta reseföretagen som du planerat att åka med, för att se om det väntas några trafikstörningar.
Eller självklart följa reseföretagens information på sina respektive webbsidor.
18.52

Risk för halka på många håll

SVT NyheterSe hur vädret ska bli där du befinner dig – timme för timme. Här kan du även läsa månadskrönikor, lära känna SVT:s meteorologer och hitta läsarnas väderbilder.
18.53

Flera bussturer är inställda i Norrbotten

SVT NyheterOvädret gör att Länstrafiken i Norrbotten har fått ställa in flera bussturer under eftermiddagen. Störningarna har blivit större än vad bolagets vd, Kenneth Johansson, räknat med.
19.13
Linje 55 med avgångstid 17:20 från Vännäs till Umeå samt linje 55 med avgångstid 18:00 från Umeå till Vännäs är för tillfället stillastående i Skravelsjö på grund av dåligt väglag. Båda turerna förväntas bli kraftigt försenade, meddelar Länstrafiken i Västerbotten.
20.05
Väg 95 mellan Merkenes och norska gränsen är avstängd på grund av hårt väder. Det gäller alltså fjällvägen i sydvästra Norrbottens län. Det meddelar Trafikverket. Preliminärt gäller det till 22.00 ikväll.
21.06
Därmed avslutar vi trafikrapporteringen från norra Sverige för idag.