SVT rapporterade · Männen och #metoo

10.45
Bra att de skyldiga åker fast. I övrigt är intresset litet då jag inte känner mig träffad.
10.45
Jag känner mig helt chockad av vad mina vänner berättar. Hur kan det finnas så mycket som jag inte sett? Det väcker en del svåra funderingar kring vad man själv kan ha gjort som man inte förstått är fel.
10.46
Äntligen. Detta har varit kvinnornas verklighet hur länge som helst och nu måste vi ta itu med problemet, även om det förstör den goda stämningen. Ifall vi män känner oss som oförtjänta offer bör vi betänka att denna känsla är många kvinnors vardag och att det är utanför vår bekvämlighetszon som vi har tillfälle att växa som människor. Skulle någon anklaga mig är det en möjlighet att rannsaka mig själv och ta ansvar för mitt agerande.
10.46
Jag är oerhört besviken på mitt "kön" (män). Vi klagar på andra kulturer men har själva inte kommit någon vart i denna del. Trodde i min enfald att vi kommit längre i utvecklingen. Merkvinnor i ledande positioner är kanske en del av lösn.
10.50
Jag stödjer så klart metoo helt och hållet. Men det finns män där ibland jag som också har blivit sexuelt utnyttjade. Det hade varit bra om metoo var till för boda skönen
10.50
Man blir helt chockad, trodde vi kommit längre. Har själv en dotter som blivit tafsad på
på dansgolvet. Det gäller att börja ändra attityder tidigt och jag tror föräldrarna har ett
stort ansvar, vi lever ju på 2000-talet men det känns som 1800-talet.
Underbart att ingen kan tysta ner längre!
10.51
Jag är för den kampanj som pågår just nu. Visst har det fått mig att tänka om på några saker som jag inte uppfattat som sexistik, men i det övriga så känner jag inte mig träffad. Tycker det är väldigt bra att det kommer upp till ytan.

Alla ska behandlas på lika villkor oavsett kön. Sexism finns åt båda hållen och det är bra att det upplyses från kvinnornas perspektiv, då dom är säkerligen mer utsatt än män.
Men i grund o botten så får samhället inte glömma att båda könen är utsatta och hur viktigt det är att diskutera det från bådas perspektiv som är drabbade av trakasserier.
10.51
Jag tycker kvinner måste bli tydligare med att säga ifrån när man tycker att något inte är ok , om det är rent brottsliga saker ska man polis anmäla , även för männen skull , då slipper alla men känna sig som brottslingar , in i fängelse med svinen , låt snälla men gå med rent samvete .
10.52
Jag hoppas att metoo blir en vattendelare. Att sexuella övergrepp, våldtäkter, trakasserier i alla dess former aldrig någonsin mer kommer att accepteras. Att andra män (och ibland även kvinnor) inte längre kommer att skydda som begår övergreppen. De vittnesmål som förs fram, av så många kvinnor, är chockerande och visar hur patriarkal makt föröder vårt samhälle. Det är verkligen dags för förändring. Alla män behöver rannsaka sig själva. Alltför många män förstör kvinnors liv - och dessa män förstör även för alla de män som inte drivs av att utöva makt över andra människor. metoo är stort - äntligen exponeras män som utövar våld i olika former.
10.53
Sliskiga män & kvinnor som inte vet var gränsen går har funnits jämt och kommer förmodligen att fortsätta att finnas, det är bra att det belyses och att dårarna kliver åt sidan. I övrigt känner jag mig inte alls berörd och träffad av detta utan min vardag är som den alltid har varit.
10.56
Tycker det är för mycket drev över detta. Med det sagt är det hög tid att män utan klass börjar hyfsa till sig.
10.56
Bra att bilden av Sverige som världsbästa i jämlikhet anpassas till verkligheten så att verkligheten kan anpassas och att vi inte sviker hälften av befolkningen.
10.59
Stödjer #metoo och tycker det är fantastiskt att historierna kan bygga förändring. Har märkt att det har öppnat upp även för andra manliga vänner att prata om problemen.
10.59
Ja det här har jag sett ända sedan skoltiden, och intressant nog är det dessa killar/män som attraherar flest tjejer/kvinnor. Jag tycker att mycket behöver göras från båda könen om detta ska ändras. För, varför skulle män som beter sig som svin ändra på sig om det ger dem positiv uppmärksamhet från andra könet? Fundera över det.
10.59
Har själv blivit tafsad på av både man och kvinna. Kan idag ännu mer sätta mig in i kvinnors situation än jag gjorde de gångerna. En kvinna tog mig i skrevet på ett mingelparty. Genant. Min fru fanns till och med i lokalen. Hon märkte dock inget och jag har inte berättat heller. Mannen som tafsade var en äldre manlig släkting och det hände på en släktfest. Kunde inte klippa till eftersom det var en familjefest. Tryckte helt sonika bort hans hand och avlägsnade mig. Har utöver detta blivit tafsad på av ytterligare en kvinna. Alkohol fanns med i bilden i samtliga fall, kan tilläggas.
10.59
jag är häpen över hur män(och enstaka kvinna) uppenbart beter sig. en mörk sida som jag inte helt varit på det klara med. bestört över all skit kvinnor fått/får stå ut med. förfärad över vad mycket alla gått miste om för att kvinnor/tjejer varit tvungna att backa. fantastiskt att detta kommer upp till ytan. oerhört imponerad över modet att säga ifrån nu. nu är det läge för oss icke utsatta att lyssna, agera och ge plats. känner hopp.
11.03
Kampanjen är väldigt bra och jag hoppas den permanentas. Förhoppningsvis kommer färre övergrepp och trakasserier ske i framtiden. Män (och kvinnor) måste sluta skydda förövarna. Män måste ta till sig vad som är korrekt uppförande.
11.04
Var är alla utsatta killar och män?I en värld som tolererar att alla är olika så borde killar/män också uppmärksammas. Har som öppet homosexuell själv blivit tafsad på och fått höra en massa, och då jag är "bög" har jag mig själv att skylla
Inom hotell och restaurangbranschen där jag har jobbat både ser och hör man. Äldre män (oftast i chefsställning)
"-Du är ju Bög så då måste du ju gilla att bli tafsad på!"
"-Vill du ha min k** uppkörd i ****"
"- Jag trodde att Ni bögar gillar att man tar er på k****"
Så det här finns överallt, oavsett kön och sexuell läggning.
11.04
Jag vågar inte säga någonting.
Jag uppfattar en häxjakt där många relativt oskyldiga blir utpekade.
Jag tror inte att det här kommer ändra speciellt mycket förutom att män blir ännu mer rädda att ha kontakt med kvinnor och kvinnor ännu mer avogt inställda till män.
11.08
Som tonåring blev jag anklagad för att ha våldtagit min tjej. Eller anklagad är nog ett starkt ord men det förekom i diskussionen. Med dagens språkbruk skulle vi nog kalla det tjatsex. Det här va på 70-talet och vi diskuterade och löste det med varandra. Jag blev klokare av det. Förhoppningsvis har jag blivit ännu lite klokare sen dess.
Det som är en aning, men tyvärr bara en aning, förvånande med Metoo är att så många män fortfarande inte fattar. Varken vad de gör eller vad de får göra.
11.08
Är man och kan inte känna igen mig själv i "mansbilden" som målas upp nu. Men det innebär inte att jag känner mig "kränkt" eller tycker att alla män dras över en kam. Jag tycker det är viktigt att detta kommer upp till ytan nu. Hoppas bara att det inte stannar upp när hashtagen tonas ut. Samtidigt hoppas jag innerligt att detta inte leder till en högre mur mellan män och kvinnor.
11.08
Metoo är grymt att det kommer upp till ytan. Upp med skiten.

Känner även att vi på nåt sätt behöver lyfta blicken lite. Det är för det mesta människor i maktpositioner som tar sig friheten att utnyttja nån annan. Rovdjur helt enkelt.
Samma egenskap som gett dom ”framgång” i livet är även den som gör att dom tycker sig stå över andra människor.

Som samhället ser ut idag är det mest män i maktpositioner. Dock finns något enstaka exempel på att kvinnor i samma position beter sig på ett liknande sätt.
Moralen på dessa ”ledare” är under all kritik. Förhoppningsvis kommer en ny generation med sundare värderingar. Kanske kan vi göra nåt åt dessa personlighetsstörningar om vi börjar upp uppmärksamma dom.
11.09
BRA att detta händer! Om män går runt och känner sig osäkra på vad de "kan" och "inte kan" säga och göra så får de ta sig en funderare till innan de ångar på.
11.09
Svårt att veta vilka den gäller. Själv utsatt för våldtäkt och sexuella övergrepp av män under flera år. Började innan högstadiet. Tidigt utsatt också för annat våld, även från tjejer. Inget togs på allvar av vuxna, skola, samhälle utan förnekades eller förminskades. Killar ska tåla mer. Vet inte om jag utsatt någon själv utan att förstå det, hoppas inte det men vill inte säga "just jag har inte gjort nått".
11.12
Som man blir jag besviken på hur många män beter sig mot kvinnor. Likväl som jag har svårt att se att dessa män inte beter sig lika illa även mot män, kanske inte sexuellt men likväl på ett förnedrande och maktfullkomligt vis, dvs det ligger i personens natur, ett svin är och kommer alltid vara ett svin, oavsett kön.
11.14
Även om det är förtvivlade att läsa om alla vidrigheter som andra män begått, så är det samtidigt fantastiskt bra att alla systematiska övergrepp mot kvinnor uppmärksammas - först då kan de åtgärdas. #metoo visar även vilken makt en chef besitter - inte bara över en arbetsplats och dess funktioner - utan lika mycket över sina anställdas integritet och välbefinnande. Ska vi kunna nå ett jämställt samhälle tillsammans kan vi börja med att lagstifta på ett sätt så att chefers maktpositioner ska kunna ifrågasättas. Och en chefs agerande ska få konsekvenser. Om ingen förändring sker där så kommer #metoo inte ha någon långsiktig effekt . Tack för ordet.
11.21
Jag känner igen en kultur jag vuxit upp med och uppfostrats i. Den handlar både om att som man mena sig ha olika slags ursäkter att kränka kvinnor, men minst lika mycket att både kvinnor och män ursäkter, överser med eller på andra vis accepterar detta slags beteende. Jag tycker det är mycket, mycket bra att den lyfts fram och förhoppningsvis nu vittrar bort. Det är som med tidigare barnagan, då tog det också tid för kulturen att komma ikapp samhällsnormernas förändring.
11.22
Är det genetiskt att män håller på så här eller har mödrar till dessa män som begått dessa trakasserier och övergrepp inte varit med och uppfostrat dom? Eller är det möjligen bara fäders dåliga inflytande som gjort dessa till vad som nu framkommer.....
11.22
Är inte överraskad ett dugg över hela den här grejen. Mer överraskad att folk inte visste. Ser det hela som ett symptom på det äckliga samhället vi har där att "ta för sig" är en positiv egenskap som belönas med chefspositioner, bättre förhållanden etc. Vilket i sin tur leder till att de "övre skikten" består av avskum.
11.26
För mig som gift man och far till 2 barn, kille och tjej, så är det för mig helt främmande med den respektlösheten och mänskoförakt vissa män omger sig med! Tack alla tjejer och kvinnor att ni tar upp och belyser denna svineri! Jag känner med er och ni ska inte ta detta på ert samvete! Stå på er!
11.28
Det verkar hända något kemiskt i hjärnan hos många män(och även vissa kvinnor) i maktposition, där de får för sig att de kan utnyttja sin ställning för att komma undan med helt vidriga saker. Detta är väl egentligen föga förvånande även om det är chockerande och fruktansvärt. Även personer i maktställning måste kunna fungera som vanliga resonliga människor med en fungerande moral-kompass. Det som oroar mig mest är situationen som beskrivs i skolan där barn blir utsatta för detta fullständigt avskyvärda beteende i väldigt ung ålder. Här behövs kraftiga åtgärder, och det bästa med metoo-kampanjen är kanske att det tar fram denna problematik på en nivå som politikerna får (förhoppningsvis) svårt att ignorera. Däremot kan man fråga sig hur effekten kommer att se ut på lång effekt.
11.28
Utan att förminska offren måste vi slå ett slag för oskyldig tills motsatsen är bevisad, det är viktigt att inte hammaren faller på personer p.g.a. enbart anklagelser, när en rättsprocess är över och domen vunnit laga kraft är personen skyldig inte dessförinnan.
11.29
Det är väl en alldeles utmärkt att all den skit som kvinnor genom alla tider tvingats acceptera nu belyses i o med #metoo-kampanjen, det är bra att män som uppenbarligen verkar lida av något som mest liknar narcissistisk personlighetsstörning också exponeras.

Dessa uppblåsta egon till män förtjänar ingen som helst respekt, bara ett stort mått av förakt.

Nu får man också verkligen hoppas att detta initiativ innebär en början till reell förändring i synen på jämställdheten i samhället, och att det inte bara rinner ut i sanden.
11.34
Det är med stor sorg man hör hur män uppför sig så illa. Som fyrabarnspappa är det helt ofattbart. Alla utsatta är ju faktiskt någons barn! Hur kan man vilja göra någon så illa?
11.34
Sjukt jävla bra att kvinnorna får en plattform där de kan dela med sig av sina hemska upplevelser som vi män utsätter dem för. Jag applåderar alla kvinnor, och tar mig ansvar som man.
11.34
Man har väl alltid vetat att trakasserier existerat, men att de är så omfattande var en överraskning. Jag blev och blir shockad över vilka friheter vissa män tar mot kvinnor.
Jag trodde att behandla varandra med respekt var en självklarhet, oavsett kön
11.36
Det är självklart ett problem med mäns våld, men jag kan inte känna igen mig i ett samhälle där kvinnan inte kan ta för sig, vi är på god gång och har kommit långt, men det är extremt kontraproduktivt att försöka skipa någon sorts rättvisa genom offentlig & publik uthängning av män, är det någon man som försöker stoppa en kvinna i sin karriärsstege, eller tar sig friheter genom ex trakasserier, måste detta anmälas och utredas, vi lever i en rättstat, och hela systemt falerar om män ska offentliggöras och utpekas av kvinnor, utan att anmälas & ställas till rätta för det brott som begåtts.
11.36
Det är sjukt att en människas hela karriär kan bara slängas bort genom lite anklagelser utan någon som helst rättegång eller bevis. Det är precis därför det finns många som inte orkar bry sig om #metoo längre. Det råder ju mobbmentalitet över det hela. Häxjakt. Förstå mig inte fel, jag tycker att det är skitbra att detta händer och att det talas om, men #metoo får titta lite i spegeln också så att hela rörelsen inte undermineras.
11.36
Ännu en gång kommer det till ytan att vissa män, med eller utan makt, beter sig på ett fullständigt oacceptabelt vis. Är ju givetvis inget nytt, har förekommit i alla tider i alla samhällen men likväl förkastligt. Jag hoppas att många män därute inser och skäms rejält nu. Många av handlingarna är dessutom rent pinsamma för dem själva. Dickpics, wtf!
11.37
Tyvärr är jag inte förvånad, vittnesmål från mina kvinnliga vänner och familjemedlemmar under åren stämmer överens med det som nu diskuteras. Det är så positivt att debatten blivit så stark, kanske kan det nu bli en verklig förändring. Ansvaret ligger på oss alla att reagera och agera när vi ser eller hör om trakasserier eller övergrepp. Jag har en förhoppning om att vi kanske alla kommer att agera annorlunda nästa gång vi bevittnar ett agerande som vi tidigare bortförklarat eller i satt på kontot ”det är sånt som händer”.
11.40
Märker hur dålig syn vissa män inom mitt yrke har på kvinnor och tror att LO borde gå ut med information till sina olika fackföreningar runt om i landet var kvinnor kan höra av sig som blir trakasserade på arbetsplatsen eftersom på mitt företag vill dom att man ska vända sig till närmaste chef men kan ju mycket väl vara den chefen som är den skyldige...
11.41
Chockad och förvånad av två skäl:
1. Omfattningen av problemet. Att så många kvinnor blir utsatta och i så många branscher och att det börjar i såpass tidig ålder.

2. Att människor och media frångår så viktig princip i ett rättssamhälle nämligen att misstänkta skall få en rättssäker dom i en domstol. Och att den misstänkte är oskyldig tills motsatsen är bevisad. Hur kan någons tillvaro raseras baserat på anklagelser i media och genom hashtags utan rättslig prövning?

Båda punkterna förvånar mig.
11.41
Det finns aldrig ett tillfälle att som man berätta om utsatthet. Lyfter man sina egna erfarenheter så blir svaret att det inte händer ofta eller så kommer frågan, varför försvarade du dig inte? På krogen så finns det många kvinnor som tafsa. Oftast äldre. Går du till en vakt så kommer svaret att du borde knuffa bort personen och säga ifrån, eller så blir svaret, grattis du har ett ragg ikväll. Om en man skulle knuffa bort en kvinna så skulle den situationen vara den som lyfts som våld mot en kvinna. Alla män ses fortfarande av samhället som den stereotypa mannen.
11.42
Jag är man och blev under min uppväxt utsatt för ganska mycket våld och från jämnåriga. Våldet eskalerade och tog sig i sexuella förnedrande uttryck genom att jag blev avklädd och slagen över mitt könsorgan och nedsprutad med iskallt vatten. Ärren efter detta finns alltid kvar och jag måste erkänna att jag känner mig sviken av omvärlden. Jag är övertygad om att det finns en stor grupp män som också blivit utsatta för övergrepp, men vårt lidande kommer aldrig i fokus. Vi blir aldrig stöttade och får aldrig höra att det vi har varit med om är fel. Metoo är, i mitt tycke, för snävt och fyrkantigt.
11.45
Att en man har betett sig illa mot kvinnor är illa. Men när omgivningen sedan skyddar förövaren är helt galet. Skyddar man en förövare så borde man också skämmas.
#metoo är ett utmärkt tillfälle att lära barn i unga år vad som är ok och inte. Och vi som är äldre borde rannsaka oss själva och se om vi kan be om förlåtelse.
Även om vi kanske inte har gjort något dumt mot en kvinna så kanske vi har varit med om att skydda en förövare. Det är lika illa.
11.45
Bra om vi kan bryta våra historiska mönster, alla som inte kan kraftfullt säga ifrån blir mobbade utfrysta utnyttjade från 5-6 år och uppåt. Detta beteende finns i alla länder och kulturer. Allt bygger på maktkulturen där de starka eller rättare sagt tycker de är starka på alla sätt vill hävda sin makt mot andras vilja. Kämpa på alla som känner sig kränkta av vilken orsak som hellst, var aldrig mer tysta.
11.49
#metoo är oerhört viktigt. Samtidigt skrämmande att övergrepp, sexistiska och nedsättande ord och jargonger är så vanligt förekommande. Trodde inte att så många män (främst) räds sin egen osäkerhet, att de måste tvinga sig till makt över andra. Hoppas nu att fler börjar reflektera över sitt beteende och ökar sin respekt för andra. Vi är i behov av fler tillfällen att prata relationer, olikheter o värderingar. Ni utsatta- tack för att ni kämpar för respekt. Det är ni värda!
11.50
Det är oftast inte makten som öppnar upp för beteendet, utan beteendet öppnar dörrar till makten.
11.50
Metoo har varit en ögonöppnare, jag trodde att sexuella trakasserier var mycket ovanliga och att män i allmänhet betedde sig OK mot kvinnor. Det var vad jag såg runt omkring mig, på de arbetsplatser jag varit på, i utelivet. Jag förstår nu att denna bild var felaktig, men utan Metoo hade jag aldrig förstått det.
11.53
Män kan vara hårda mot män. Jag som man har svårt att känna någon som helst förståelse för bortförklaringar eller bagatelliserande över kladdet och respektlösheten som vissa har visat kvinnor som blivit utsatta. Domen från oss män som har fungerat normalt i umgänget med kvinnor kan vara ganska tuff.
11.53
Som jag ser det är syftet med #MeToo bra i grund och botten men när endast anklagelser ges lika tung vikt som ett fällande domstolsbeslut och som resultat att den utpekade blir av med jobbet är för jävligt.

Att någon blir sparkad har jag inga problem med men det måste finnas BEVIS. Det är som jag skulle börja anklaga vår statsminister för sexuella trakasserier. Bevis? Vem behöver bevis när det endast räcker med anklagelser. Så nu måste han avsättas.
11.55
Jag är inte förvånad egentligen. Har många tjejkompisar som drabbats och min flickvän har berättat om minst fem tillfällen där hon utsatts för olika typer av trakasserier. Bland annat från poliser. Men även i privata sammanhang.
Själv förstår jag mig inte alls på beteendet. Många av de här männen verkar behöva hjälp, både med sin attityd och många gånger även med sitt alkoholbruk.
12.05
Stöder alla grupper och upprop till hundra procent. Men tyvärr, eftersom jag har egen erfarenhet, finns det också män som drabbas av mäns trakasserier.
12.06
Dax att starta #wetoo för män som vågar stötta och ställa sig bakom detta uppror

#wetoo
12.11
Ni talar aldrig om killar som blivit utsatta och förnedrade.Hur kan det vara?Är det bara kvinnor som mår dåligt?Nu har det blivit för mycket metoo. Jag lider med alla som blivit utsatta det går aldrig över.





12.12
Jag har blivit allvarligt omskakad av vad jag tagit del av. Det känns som att MeeToo är en viktig kulturrevolution. Allt behöver bli annorlunda. Respekten för egna och andras kroppar återupprättas, alkoholkulturen brytas. Låt oss hoppas!
12.16
Blev våldtagen av en äldre kvinna när jag var 11 år gammal. Som de flesta män har Machokulturen hindrat mig att säga ifrån. #metoo är inte ögonöppnare.
12.21
Dagens män är uppvuxna i samma samhälle och system som dagens kvinnor. Jag har själv blivit utnyttjad sexuellt av tjejer men vi män får inte uttrycka känslor för då är vi direkt anklagade för att vara kränkta och priviligerade.
12.21
Metoo är hjälp till alla problemen lyfts upp, även om det är en chans för kvinnor att komma till tal, så bör det hjälpa på arbetsplatser för även utsatta män, Mansbilden behöver sig en omgång. Jag önskar jag blev tröstad när jag var liten, att få visa känslor, utan att bli hånad av kvinnor å män på arbetsplatsen. Företag i sverige bör öppna ögonen, samt krävas att göra en Metoo övning inom närtid för att öppna ögonen på jobbet.
12.21
Jobbar i byggbranschen och konstaterar att åsikterna på jobbet handlar om att tjejer blivit lättkränkta och överkänsliga. Att dom flesta som råkat illa ut verkar ha varit fulla och lättklädda och oförsiktiga. Metoo ser dom som påhopp av män i allmänhet av" fula vänstervridna batikhäxor " som borde vara tacksamma om någon petar på dom. Vet inte hur dom här åsikterna ska kunna ändras. Snacket är grovt och sexism vardagsmat. Jag har två döttrar och hatar snacket på jobbet och hur många som jobbar här kommenterar brösten på tjejer småtjejer till och med. Säger man ifrån ses man som konstig eller pk. Tycker att det är både skrämmande och bra med Metoo men ser inte hur nåt kan förändras. Det är en otrevlig kultur bland många män att nedvärdera och objektifiera tjejer.
12.28
Det är i grunden bra att det nu blir konsekvenser för de personer som grovt missbrukat sin maktposition. Samtidigt är det som så ofta frustrerande att debatten måste bli så förenklad och tandlös. Finns det någon som vågar prata om den faktiskt livsavgörande skillnaden mellan s.k. sextrakasserier, sexuellt ofredande och våldtäkt? Som människa bör man faktiskt ha klart för sig att, även utanför det som är brottsligt enligt svensk lag, finns det utrymme för alla människor, oavsett kön, att missbruka sin sexualitet och på så vis göra andra skada.
12.53
Jag är berörd av alla tragiska historier jag fått höra från nära vänner som äntligen pratat ut. Jag ser med förväntan fram mot en uppbygglig diskussion kring hur vi går vidare efter detta.
Personligen menar jag att den massiva (och växande) porrkultur som finns i vårt samhälle ger näring åt detta sviniga beteende. Att titta på porr och tro att man inte påverkas är en ren lögn. Ska vi män börja behandla kvinnor värdigare, behöver det börja med att behandla kvinnor värdigt även när ingen annan ser oss. Man kan inte göra vad man vill med kvinnor i sin fantasi på nätet, och sedan tro att detta beteende inte kommer att påverka hur man behandlar kvinnor i verkligheten.
12.54
Jag tycker att det ända botemedel är att avslöja och avslöja igen de personerna som har skadat så många för livet.
12.54
Det här är så nyttigt för att synliggöra strukturer i samhället. Jag är en av dem som inte sett, förstått, lyssnat eller llrod tagit kvinnor på allvar innan. Idag sköms jag och försöker föklara för andra som ännu inte förstårr.
12.54
Jag har vid flera tillfällen blivit taffsad på av kvinnor. Både äldre och yngre. I skolan, på tillställningar och på pendeltåget. Det har till och med hänt ett par gånger på jobbet. Kvinnor är förmodligen mer utsatta, men de har också mer möjlighet att ta upp det. När det kommer till jämställdhet rent generellt så är kvinnor inte direkt några helgon. De gör allt från att inte inkludera män i gemenskapen, till att utesluta män ur ”jämställdhetskampen”, till att driva rörelser som helt utesluter män. I mina ögon har toleransen blivit mindre i takt med SDs uppgång, så att utesluta människor ligger i tiden. Jag hoppas att människor vaknar upp en dag och inser vad de håller på med.
12.55
Det finns säkerligen några tragiska fall där människor råkat illa ut. Tyvärr tror jag att huvuddelen av det som beskrivs under #MeToo är berättelser om episoder som varje normalt funtad människa lätt kan avvärja utan att det uppstår några problem för någon av parterna, om de verkligen hänt. Det kan ju vara så att många känner sig kallade när sådana kampanjer drar igång och vilka har kurage nog att stå utanför när drevet går? Sedan undrar jag hur mycket som egentligen är sant. Jag har fått för mig att #MeToo kampanjerna för till för att media inte skall skriva om andra samhällsproblem.
12.55
Har helt klart gått överstyr.Snart törs man ju inte hälsa på en kvinna.
13.37
Föevånad över så många inte säger ifrån direkt. Är karriären så viktigt att man blundar för lagbrott?
13.37
Nej går inte överstyr väldigt bra av kvinnor att ta upp problemen kan dock vara problematiskt om bara kvinnor gör sig hörda utan någon hänsyn till rättsystemet, häng ut människor som har betett sig skadligt men låt det inte bli lynchmobbar, problemet är vissa enskilda individer och dåliga strukturer.
13.37
Det verkar som att vissa män inte har utvecklats sen grottstadiet för hur kan man vara totalt okänslig för kvinnans signaler till vad som är Ok och inte okej. Jag har haft många kvinnliga arbetskamrater som jag har haft fin relation med utan att trampa över gränsen. För över 60 år sedan hade vi i vår skoltidning en blankett för samtycke till sex. Så utvecklingen har uppenbart stannat om än inte på grottstadiet så väldigt nära
13.40
Helt klart ögonöppnare!
13.45
Använd sunt förnuft.
13.46
Nu när vi ser hur vissa män tar sig rättigheter, och faktiskt begår brott mot kvinnor, så känns det som att vi "riktiga" män borde göra oss hörda i detta. Om VI inte öppet visar att vad vi tycker om detta, så är risken att kvinnor inte vågar lita på oss. Jag vågar gissa att majoriteten av oss inte skulle behandla kvinnor på detta vis, men det hjälper inte mycket om vi håller tyst. Det blir lite som med det mesta annat, att den som håller tyst tycker att det är ok. Trots att det inte måste vara på det sättet så är det viktigt att visa att man tar ställning emot.
13.47
Det handlar om en rutten kultur som alla män är ansvariga för. Att tafsa på en kvinna har inte ansetts vara nåt fel än mindre brottsligt. Det tar sin början redan i tidiga år och förstärks genom livet eftersom väldigt få reagerat mot den här behandlingen av kvinnor. Nu ser vi dock en förändring som förhoppningsvis är bestående
13.48
Jag tycker att det går lite till överdrift med dessa anmälningar. Snart kan man inte prata med kvinnor utan att bli anklagad för något.
13.49
Det konstiga med kampanjen är att det började som ett sätt att uppmärksamma om sexuella övergrepp, men det blir fel när en uhängning i metoo:s namn leder till laglöshet där en uhängning väger lika tungt som ett domstolsbeslut. Ska Sverige vara ett land där rättvisa ska främjas på juridisk väg eller ett land där ord väger tyngre än bevis?
13.51
Jag tycker det är sjukt att man kan förstöra en mans liv bara genom att berätta om det för media, även om det inte är sant.
13.52
Omfattningen sköljer över en. Uppenbart att kravställningen nu ytterligare ökar på att vi själva måste utveckla mansrollen. Strukturerna har anpassats efter oss och vi måste vikta tillbaka det. Alla är inte förändringskapabla ("allt är överdrivet"-typerna), vissa förstår inte problematiken ("vi män har faktiskt också..."-typerna) och några kommer att hamna på efterkälken ("snart får man inte kramas"-typerna) när kravställningar ökar och nya förhållanden uppstår.
13.52
#metoo är det viktigaste som hänt på länge. Jag hoppas det fortsätter och fortsätter. Kanske kan vi män så småningom våga rannsaka oss själva och våra sammanhang. Och börja göra annorlunda. I det lilla och i det stora. I samtal med våra söner till exempel. Och kanske någonstans i framtiden slipper våra barnbarnsbarn ha liknande upplevelser som de som framkommit i #metoo-kampanjen
13.52
Riktigt bra initiativ. Bra jobbat till alla kvinnor som törs göra sin röst hörd.
13.53
#Metoo har avslöjat många svin, men det har verkligen blivit en sinnessjuk häxjakt utan dess like. Jag och många av mina vänner vågar ju knappt se åt en annan kvinna längre. Vart går gränsen? Det här har dragits till sin spets att det blivit löjligt.
13.53
Kan man inte förbjuda alkohol. Den ställer uppenbarligen till det för hela samhället. Splittrade familjer våldtäkt insest djursex mord rån kriminalitet varför är Sverige så kär i denna dryck. Ta bort den så kommer mycket att bli bättre.
13.54
Jag är en del av problemet när jag säger sexistiska, rasistiska eller homofobiska skämt och bidrar till en exkluderande jargong, vilket jag har gjort många gånger. Det har aldrig varit illa menat, utan med syfte att istället försöka lyfta gemenskapen genom skratt. Detta är FEL och jag skall inte längre skämta i sammanhang då någon kan ta illa upp. Bara att inse att man är en del av problemet på grund av hur jag pratar som man, till andra. Tror detta är en viktig aspekt över viktiga förändringar i strömningarna efter metoo.
13.55
Väldigt tråkigt att det ser ut så här, viktigt att lyssna och tro på kvinnornas berättelser, sedan rannsaka sig själv och se vad man själv kan göra, tex säga ifrån när man hör och ser sexism samt vara noga med att inhämta samtycke innan man gör något sexuellt närmande, självklart kan man tycka. Man får förstås flörta men märker att det inte blir nån respons, då lägger man ner bara, istället för att sexuellt ofreda kvinnan verbalt eller fysiskt, vilket vissa män verkar tro är rätt väg att gå, pinsamt! Hur svårt ska det vara att skilja på flört och övergrepp undrar man? Och är man chef eller har annan maktposition så ska man vara extra vaksam förstås, då det kan vara svårt att säga nej får nån i beroendeställning. Det ska inte behövas att kvinnan skriker nej, man ska kunna läsa av signaler på om kvinnan är intresserad eller ej, och kan man inte det så är det ju bara att fråga. Hoppas dessa upprop leder till något bra nu!
13.56
Varför anmäler inte kvinnorna?
13.56
Det är ju ganska hårresande historier som rullas upp, det är för mig helt obegripligt att det finns bildade och inflytelserika män som beter sig på det här sättet, och det är utmärkt att vidden av problemet kommer upp i ljuset.
13.57
Naturligtvis skall inte övergrepp accepteras, vare sig ena eller andra vägen. Men vart tog rättssäkerheten vägen ? Det räcker att någon blir anklagad för att ha gjort något otillåtet, helt utan krav på bevis eller domar, så förlorar personen jobbet, blir uthängd och förödmjukad. På det viset börjar det likna de gamla häxprocesserna.
Jag trodde annars inte att det var riktigt så vanligt som det nu låter men var drar man gränsen ? Om någon man kommer med ett sexuellt förslag till en kvinna är det väl inget övergrepp, så länge som mannen i fråga utan problem accepterar om det blir nej på förslaget ?
13.58
Tycker det är otroligt bra att problemen lyfts fram! Tycker dock att man inte kan bedriva häxbränning på nätet mot förövarna. Vi har ett rättssystem som ska nyttjas.

Tror dock att fler och fler män blir räddare för att göra något närmande mot tjejer. Att ragga på någon som inte är intresserad kan ju i vissa fall i den här debaten likställas med våldtäkt.
Känns även som att även den här kampanjen kommer kidnappas av alla radikalfeminister och leda till mer manshat.
13.58
Det känns som att MeToo har flyttat debatten ifrån förbrytare till män som grupp ska stå till svars. Det är skevt och utpekande. Hyllar såklart alla avslöjanden.
13.58
Snacka om drev! Vad vet vi egentligen om allt det här?? Jag känner inte igen mig som mansgrisen i sammanhanget!
13.59
Viktigt att detta förfärliga kommer fram. Det kommer säkert innebära förändringar i mäns beteende kan man hoppas. Men för att det skall lyckas bör kampanjen fördjupas och inte som nu börjar få en karaktär av att skuldbelägga alla män. /nils
13.59
Det bästa som hänt, vi har levt i en förljugen tid! Nu går det ej stoppa! Ingen man kan tillåta övergrepp! Detta är en otäckare variant av mobbning. Den, finns överallt och drabbar alla!
14.00
De som inte ens vågar hälsa på en kvinna längre kanske gjort fel innan då? Kanske bra de lär sig och det blir en ögonöppnare. Bete dig mot en kvinna på ett juste sätt bara. Tycker argumentet är lite lamt...
14.00
Jag tycker att #metoo har en bra baktanke. Vi vet dock inte vilka berättelser som är sanna eller ej samt vilka som är överdrivna. Vi borde vara väldigt specifika med vad som är ett sexuell trakassering, många ungdomar har dragit radikala tolkningar på det. Om en man tar en tjej på rumpan så är det fel, men en kvinna kan ta på en mans rumpa och det kommer ses som ett skämt om han försöker anmäla henne. Vi behöver vara mer tydliga.
14.00
Det är såklart hemskt att detta händer. Men det har gått för långt med #metoo. Snart vågar man ju inte ens tala till någon kvinna av skräck att bli anmäld
14.01
För mig handlar det om en kultur mellan män som måste förändras. Vi måste bli tryggare med vad som är rätt och fel i samhället och mellan oss män. Då är det lättare att reagera. Tycker det är fantastiskt bra att debatten kommer upp och fucked up att så många män verkar tappat bort sin moraliska kompass.
14.03
Absolut inte förvånad över att sexism och även övergrepp förekommer i arbetslivet och i samhällets alla delar. Många av de grövre berättelserna har dock checkerat. Stöttar givetvis #metoo fullt ut.
14.03
Ok. Allt det här som kommer upp nu är ju förjävligt. Har själv inte dåligt samvete. Tycker ändå att diskussionen är lite sned. Hörs inte ett ljud om gruppvåldtäkter som man läser om varje dag. Däremot om nån lagt en hand på en kvinnas knä 1979..... klumpiga raggningsförsök kanske har lite lägre prio? Men ok . Kämpa på!
14.04
Övergrepp är aldrig OK. Men detta har snart escalerat till en mobb mot män i allmänhet. Vitnessmålen behöver nyanseras och framförallt bekräftas innan media blåser syre till branden. Bör inte all nyhetsbevakning faktagranskas och ifrågasättas före punlicering?
14.04
Varför ska jag säga att jag varit en gris?? Hur kan ni lansera en rubrik som ska uppmana män till ett erkännande av det här slaget?? Lågt!!!!!
14.05
Jag tycker de här uppropen är fantastiskt bra, men sorgligt att det behövs. Det är så ynkligt att många män inte tänker längre än s*****n räcker. Jag skäms som man, över mig själv och andra män. Jag är säker på att det här kommer att förändra kvinnors, och därmed mäns situation, till det bättre. Så, skärp oss! Kvinnor och tjejer skall behandlas med respekt.
14.29
Det är sorgligt, det är skrämmande. Men otroligt viktigt att det blir belyst. Att viss män tagit sig friheter, många gånger i samband med alkohol är inget nytt. Men att omfattningen är som det verkar, är för mig som en total överraskning. Det som gör det värre blir ju när man utnyttjar sin maktposition oavsett om man är politiker eller inom media och kultur. Jag vart uppfostrad av mina föräldrar att alltid visa respekt för andra människor. Beteende som dessa är för mig främmande. Jag har själv under många år haft chefspositioner och i den verksamhet som jag drev var beteenden som dessa heltäckande oacceptabla. Vi jobbade med policys redan på 90 talet och mest viktiga av allt. Vi följde dom….
14.29
Jobbat inom vården i 40 år och kan säga att det skulle behövas ett upprop bland den manliga personalen, kvinnor kan verkligen vara sexistiska och nedlåtande mot sina manliga kollegor.
14.30
Dåligt, säg det till polisen istället för på sociala medier
14.30
Metoo har fått mig att inse att övergrepp, verbala och fysiska, sker överallt i samhället av alla sorts män. Den börjar med ord, klapp på rumpan, visslande, till att gå över i fysiska övergrepp. Jag ser för första gången att det är saker alla män i samhället för vidare, vissa mer andra mindre, men alla är ansvariga. Vilket gör allt så djälva viktigt. En kommentar eller att en slår någon på rumpan är lika viktigt att diskutera som fysiska övergrepp i form av ex sexuella trakasserier och våldtäkt. Då det är en kultur som hela tiden byggs upp av i största möjliga mån män... Sluta slå ifrån er! Börja rannsaka er själv!
14.30
Det är motbjudande att höra Lars Ohly och andra män först erkänna sig ha gått över kvinnors gränser, för att i nästa andetag skjuta ifrån sig skulden på kollektivet män genom att låtsas prata om strukturer. Fegt. Riktiga män tar ansvar för sina handlingar.
14.31
När jag som Ung började arbeta inom Vården så blev jag utsatt för tror jag det som många kvinnor idag skulle kalla sexuella trakasserier. Själv 18 år, Ung man tog detta mer som spänning och komplimang. Inget jag tänkt på förrän nu med "me too" så är Kvinnor bättre än män?
14.32
Hela aktionen har väl från början haft ett visst berättigande, men nu har den gått över styr, den har blivit ett renodlat hysteri - i Sverige åtminstone.
Den har så småningom totalitära drag: Det räcker inte längre att man tiger, i stället måste var och en applådera för att vara en "god människa".
14.33
Trots att jag är över 50 år gammal så har jag aldrig sett, hört om något slag av grövre övergrepp på kvinnor. Att det tafsats i fyllan å villan har jag sett och hört, men då har det varit oskyldigare, typ ett nyp i skinkan på "skoj"...Tycker det nu blivit en modern häxjakt på män.
14.34
Jag förstår på ett sätt inte hur så många män kan vara förvånade över allt som kommer fram mer öppet nu. På ett annat sätt förstår jag det, för de som utövar allt detta maktbeteende verkar inte alls alltid öppet, tvärtom. Jag har sett detta genom livet på de flesta arbetsplatser jag jobbat på, också blivit hårt utsatt själv som man, av både män och kvinnor som tycks njuta av maktutövande och mobbning. Det är fantastiskt att detta blir mer synligt i samhället oavsett kön. Stort tack till alla modiga kvinnor som påbörjat detta sjuka som verkar i samhället. Det är ett samhällsproblem på alla nivåer och så integrerat att jag iaf inte har ngt hopp om stor förändring. Har sett alltför många exempel på total maktlöshet och feghet inför sånt här.
14.36
Som vit, heterosexuell man har jag aldrig upplevt att vara förringad på grund av mitt kön. Det betyder att jag inte vet hur det är att vara kvinna i dagens samhälle och därför är #metoo viktigt för att belysa hur utbrett problemet är. Det är tveklöst frågan om strukturer där man som jag tidigt lärde sig att saker som var "tjejiga" var negativa och något man blev retad för. På förskolan var mina bästa kompisar tjejer men så fort jag började skolan pressades jag att istället börja umgås med killar för att slippa bli retad. Jag växte upp med ideal om att man inte skulle köra, kasta, prata, känna eller på något sätt bete sig som en tjej. Det gjorde att man blev retad och mindre värd som pojke. Det värsta man kunde vara var därför homosexuell eftersom en man förväntades ha ett sexuellt övertag och att vara bög innebar att bete sig kvinnligt även sexuellt. Om barn lär sig att män och kvinnor är olika värda fortplantas dessa ideal och det gör i förlängningen att män anser sig vara berättigade att behandla kvinnor på ett nedvärderande sätt samtidigt som kvinnor lär sig att de ska ta skiten. Ge ingen skit och ta ingen skit.
14.36
Jag är förvånad över hur vanligt det verkar vara och det förvånar mig att detta kopplas till en manlig ”kod”. I hela mitt liv har jag levt efter det jag ser som ett manligt ideal, möjligen något i stil med en gentleman. Aldrig slå en kvinna, aldrig slå nåm som ligger, aldrig flera mot en. I min bild av manlighet är det den yttersta botten av avskum som förgriper sig på en kvinna. Kanske problemet inte är den manliga ”normen” utan att samhället allt mer verkar uppmuntra normlöshet? Dessutom är jag uppväxt med att tjejerna hellre valde bad guys till pojkvänner och fortfarande hyllar filmer som förhärligar män som beter sig som samma män de nu hänger ut. En sån bild är inte alltid lätt att förstå för en man... En uppmaning till alla män, återta en trygg mansroll där det lägsta man kan göra är att slå, förnedra eller förgripa sig på en kvinna, hur svårt ska det egentligen vara?! Förbånad över hur många män som väljer att framstå som patetiska i tron att de visar makt.
14.44
Men handlar om individer inte män som grupp! Häng ut de som gjort illa! Inte oss män som grupp. Sen är det oroande att så många män i eliten burit sig åt som svin. Fot i baken ut med dem på gatan.
14.45
Jag betvivlar inte att det sker och har skett många övergrepp, men denna enligt mig ensidiga debatten/kampanjen har närmast skapat ett eget rättsväsende. Man är helt enkelt skyldig tills att motsatsen är bevisad. Vissa människor verkar ta allt som påstås för givet. Folk får sparken höger till vänster. Är Sverige en rättsstat eller är detta en modern häxjakt? Där ett flörtigt hej likställs med en grov våldtäkt? Det finns flera fall där kvinnor blivit fällda för falsk tillvitelse pga. sådana här typer av anklagelser. Dessa falska anklagelser har förstört många människors liv. Även dem utpekade har en historia att berätta.

Media har en skyldighet här. Ett mer källkritiskt tänkande tack!
14.46
Först vill jag säga att om man säger ifrån så ska det absolut räcka och dom som ändå fortsatt blir utsatta bör anmäla saken istället för att i efterhand tala om hur illa berörda dom blivit. Vi har ett rättssystem och det bör man utnyttja där och då inte efteråt. Sedan så kan jag tycka att inte allt ska ses så jäkla allvarligt då jag själv har fått båda klappar på rumpan och betydligt allvarligare saker gjorda mot mig men ibland får man ta det för vad det är det vill säga skoj, komplimang, flört eller fylla. Det vore ett sterilt samhälle om man ska behöva vara rädd för att bli anmäld så fort man försöker flörta med någon. Tyvärr så tror jag att många passar på att utnyttja metoo medan det finns dom som verkligen har fått stå ut med alldeles för mycket skit som drunknar i alla dessa dessa skriverier. Det är otroligt bra att flera nu får en bättre arbetsmiljö men det räcker det dock med kampanjen för när det enda men ser varje dag är metoo skriverier så blir man luttrad och slutar bry sig men detta får tillskrivas medierna då dom som vanligt ältar allt i det oändliga.
14.46
Föräldrar, syskon och kamrater, lärare och chefer oavsett kön som inte säger ifrån gynnar de som tar för sig mest och bidrar till förekomsten av omoraliskt beteende. Det är drivna, ambitiösa och extroverta personligheter som vinner på marknaden. Det räcker allt som oftast med att titta på valfri jobbannons så förstår man det. Så länge det är så kommer machomänniskorna och deras kultur inte att försvinna.
14.48
Jag vågar inte alla uttala mig. Det räcker att man ens nämner ordet jämställdhet och vill nyansera lite. Direkt blir man som man en måltavla för allehanda misstänkliggöranden. Normala män som föraktar de som förgriper sig på andra är tysta. De är tysta eftersom de inte tycker att män kan uttala sig alls i dessa frågor. Man är inte intresserade av normala män i debatten heller. Kul att SVT nu öppnar för det i alla fall! Det vet man om som normal man: Du är en potentiell förtryckare! Därför kan man inte heller komma ut ur sin kammare och bidra till en nyansering samtalsklimatet. Var finns intresset och forumet för män som är män men inte vill bli betraktade med misstänksamhet utan vill bli bemötta ac en känsla av samarbete för gemensamma mål?
14.49
Nej, jag behöver inte ändra mitt beteende eftersom jag aldrig har tafsat eller gjort något annat olämpligt mot en tjej. Män som har gjort det och skyller sitt beteende på patriarkala strukturer i samhället är ynkliga. Borde vara dags att lyfta upp alla män som inte har gjort något då vissa debattörer vill få det till att det handlar om dom flesta män.
14.49
Jag är väldigt berörd av dom historier som kommit fram. Det har fått mig att omvärdera en del manliga relationer jag har och fått oss som företag att slipa på vår policy för anmälning av kränkningar så att det även inkluderar bolag som vi samarbetar med. Personligen har jag pratat väldigt mycket med mina manliga och kvinnliga vänner om gränser, kränkningar och hur vi förhåller oss till varandra. Jag tycker #meeto har varit en ögonöppnare och jag beundrar modet hos dom som valt att träda fram och samtidigt respekterar dom som valt att fortsätta hålla dom kränkningar dom utsatts för hemliga. Hoppas att dom i #meeto hittat ett forum att ändå prata om gränser.
14.50
Jag stöttar #metoo helt och hållet. Problemet med skev kvinnosyn är nåt jag fått erfara tidigt, redan under min högstadietid (det var slutet på 2000-talet, ska jag påpeka) blev det en hel del sneda blickar bara för att jag sa ifrån när de "coola" grabbarna pratade ut om sina absurda fantasier...

Det finns dock en aspekt som tyvärr faller under radarn, nämligen att även killar drabbas, men är i allt mindre utsträckning benägna att tala ut om det, än mindre anmäla en incident. Därmed kan jag konstatera så här, patriarkatet gynnar bara vissa män: gärningsmännen.
14.50
Tystnadskulturen inom #metoo måste försvinna. Det är makabert, på gränsen till perverterat, med ett upprop där de specifika männen inte namnges. Vad fan är ni rädda för? Kanske vill ni fortfarande hålla dessa maktpersoner på god fot.

Sluta med allmänt skvaller. Namnge och häng ut. Annars är det bättre att ni håller tyst. Ty er tystnadskultur skapar ett stigmatiserande av alla män. Det kanske det som är syftet...?
14.50
I egenskap av man, rannsakar jag mig ständigt och man skäms över det som kommit fram! Det är som en omvänd Lysistrate, där det som sagts borde få oss att bättre förstå kvinnors känslor samt deras sätt att tänka. Vi måste lära oss lyssna, se och höra - känna!
14.52
Börja i omklädningsrummen, speciel

lt i hockey! Vad flickor ska finnas till för och hur en man ska vara har vidriga standarder här. Aldrig bra att samla män/pojkar i grupp, blir stenålder av det då.
15.03
Kampanjen är bra men det har gått till överdrift. Det är stor skillnad på sexuella inviter och sexuella trakasserier!
15.03
Den som har ögon att se med anar hur många kvinnor i omgivningen som bär på denna typ av smärtsamma upplevelser. Precis som vid drogmissbruk eller psykisk sjukdom blir detta till skamfyllda hemligheter som utspelar sig mitt bland oss. Tycker att det ligger en fantastisk kraft att kvinnor vågar tala ut om detta hemska.

Att de as som utövar sexuellt rovbeteende som maktmedel äntligen få stå till svars är väl på tiden!

Vad gäller oskyldigt klumpiga och ovälkomna närmanden bland jämlikar är detta något annat. De flesta av oss har varit med om det i någon form. Kvinnor drabbas dessvärre utan tvekan oftare. Av oss som människor krävs styrka att säga ifrån, självrannsakan och ödmjukhet att be om ursäkt, och tolerans att förlåta.
15.04
Oriktad ilska kommer inte att hjälpa någon.

Uppenbarelsen slog mig hårt. Det är nog ingen som inte är sympatisk till offren, men för att verkligen lösa problemet i en samhällelig nivå krävs en vetenskaplig perspektiv. Hur kommer det sig att främst män är skyldiga till dessa brott? Vad är det som bidrar till sannorlikheten att någon sexuellt utnyttjar någon annan - En position av makt? Hög libido? Personliga egenskaper? Vad kan vi göra åt det här?

Hur kommer det sig ochså att vissa offer inte väljer att polisanmäla omedelbart? Är det för att brotten inte går att bevisa, och i så fall, varför är det så? Finns det något som kan göras för att förändra det? Kommer det att hjälpa?

Finns det något mer som kan göras?




15.27
Självklart är inga övergrepp okej men sedan när fick kvinnorna som grupp monopol på trovärdighet? Har inte sett ett enda ifrågasättande av någon kvinnas historia. Bara en reflektion.
15.27
Vissa män visar makt med att kränka kvinnor. Använder nu vissa kvinnor me too för att visa makt genom att överdriva eller hitta på?
15.28
Grabbar lär sig en massa strunt av äldre grabbar. "Ta en sup och var som folk" utan den självklara invändningen "Det är lättare att bete sig som folk om man låter bli att supa".
Grabbarna kommer upp i mogen ålder utan mognad. Tror att de är män för att de är myndiga, vädrar sin "manlighet" i flabben med grabbarna. "Ålderns vishet" är ofta samma gamla grabbighet, vilket en sittning i en badhusbastu nära dig kan bekräfta. Skitattityderna (och fördomarna) traderas utan skam eller kritisk reflektion.
Vad gör jag åt det då? Förutom att undvika grabbar i klunga, inte mycket.
Ett mansuppror mot grabbigheten skulle väl vara något. Det lätt att känna, att mot grabbigheten kämpar själva gudarna förgäves, men om männen deltar i förändringskampen kan man ha större hopp.
15.29
Jag är så jävla trött på allt det här jag i min enfald trodde att det här tillhörde samhällets lägre skikt så ta er nu i kragen alla skyldiga kostymnissar och träd fram vi normalt funtade kräver det för att inte misstänkta
15.30
Jag tycker vad som händer är väldigt bra, sexuella övergrepp är något av det vidrigaste jag vet. Jag tror att kampanjen skapar en beredskap hos människor som gör att man kommer stå upp för sig själv och andra i större utsträckning när man ser övergrepp och trakasserier hända. Vad gäller mitt eget beteende så trakasserar jag inte kvinnor och har aldrig gjort och jag hoppas att jag alltid kommer ha modet att fortsätta ingripa när jag ser det hända.
15.30
Sverige är en rättsstat där det råder oskuldspresumtion så fram till att den anklagade bevisats skyldig av en domstol så är personen oskyldig. Ta därför era påstådda övergrepp till domstol och inte via sociala medier eller media. #häxjakt
15.30
Det är bra att det här debatteras, men skärpning på er som menar att det finns en kollektiv skuld. Testa att byta ut begreppet "män" mot någon etnicitet/religion som helst och se om det känns rätt. Exemplet från kongressen i USA: "Åk inte hiss ensam med män".
Vet flertalet killar som inte tar metoo på allvar pga just att det är fritt fram att skuldbelägga en majoritet - hyfsa diskussionen tack.
15.30
Sverige är ju världledande när det gäller jämställdhet! Men ändå hör man fruktansvärda behandlingar mot kvinnor! Hur ser det ut i andra uländer?
Krafttag mot mäns beteende mot kvinnor är att stärka kvinnors självförtroende och mod! Varenda klagomål från kvinnor måste tas på största allvar av rättsväsande, chefer, huvudmän, fackliga organisationer! Det kan är bara toppen av isberget vi fick reda på nu! Toppoliker, toppartister, topp akademiker kom ut me tusentals mardrömmar! Hur ligger det till i restaurangbranchen? Handeln? Bygg? Siffrorna kan vara oerhört högs tyvärr! Kvinnor, säg nej, stå på dig, anmäl, spela in konversationer o möten, sätt ditt varenda man som inte fattar att sexuella närmande med kvinnor är totalt ömsesidigt!
Viktigt att påpeka att detta ska inte leda till separata skolor o arbetsplatser för olika kön som i Saudiarabian! Det fria samhället och människan val bör stärkas utan att en enda kvinna känner sig sextrakaseras!
15.31
Ser inte något som helst problem med att synliggöra strukturer och faller någon pompös gubbe eller aktad komiker så är det bara några ägg i omeletten.

Problemet är att det inte händer mer, inget snack om de osäkra anställningar som skapar otrygg miljö. Inte ett knyst om vilka politiska satsningar för att stävja denna kultur.

Nä bara historier och ilska som inte leder någonstans förutom till glömska för nästa virala storm..
15.31
Just nu pågår en häxjakt där vi bränner folk på bål utan rättslig prövning. Väldigt märkligt. Polisanmäl istället det som är brottsligt och låt rättsamhället hantera övergreppen.
15.31
Jag har inte gjort någonting och vägrar att känna någon inbillad form av kollektiv manlig skuld.
15.32
Hade det varit lika stort engagemang när det gäller mobbningen på våra skolor och arbetsplatser, ett problem som leder till otaliga självmord årligen. Så hade vi med stor sannolikhet kommit väldigt långt med det problemet.
När det gäller mobbning och
sexuella trakasserier, så är det upp till varje medmänniska som märker något sådant, att visa att man äger en ryggrad och ryta ifrån.DET DÄR ÄR INTE OKEJ!!
16.08
Som man behöver jag inte ändra mitt beteende alls för det är individen som utför handlingen och inte män kollektivt, så sluta upp med er häxjakt!
16.11
Kan inte annat än applådera för att detta ämne äntligen synliggörs! Tror aldrig att jag stött på en man som inte har bidragit till sexismen i samhället, mig själv inkluderad. Det är den bistra sanningen. Det finns självklart män därute som ändå kan hålla huvudet högt men ni är allt för lätträknade. Ni andra som inte inser detta faktum bör nog gå hem och fundera över er kvinnosyn.
16.11
Bra att detta kommer fram i ljuset.
Det här är ett problem för samhället, det börjar bli synd om alla `vanliga` tjejer som ingen lyssnar på.
16.11
Problemet är väl att många män har väldigt svårt att fatta skillnaden mellan sexuella trakasserier och sexuella inviter, man tror att trakasserierna i själva verket är nån sorts oskyldig invit. Som man blir jag äcklad av vad jag hör i många sammanhang men fattar samtidigt att håller man tyst och inte säger ifrån så blir man medskyldig - så jo visst fan finns den kollektiva skulden där. Tjejer och kvinnor, stå på er!
16.12
Det bästa med #metoo är att det öppnar för gränsöverskridande kamp. Hur sjukt det än låter så är faktiskt männen de egentliga vinnarna av denna kampanj. Äntligen får vi en möjlighet att bli dem vi vill vara. Älskande, varma och mänskliga.
Tack kära systrar för ert mod. Tillsammans krossar vi patriarkatet!
16.12
Har jobbat på krogen i många år och kan säga att man som kille blir antastad i hög utsträckning, det är händer på rumpan och skamliga förslag från medelålders kvinnor. Ser inte problemet som könsbundet och tycker att "vi mot dom"-mentaliteten skadar mer än den gynnar. Vi är många män som inte antastar och som agerar när vi ser sådant runt om kring oss, jag vill inte bli förknippad med dessa människor bara för att jag är man. Det isolerar och utesluter, trist.
16.12
Alla behöver förstå att hänsynslöst beteende riktat mot enskilda individer som ej betett sig illa mot enskilda individer alltid är oacceptabelt vare sig du är man eller kvinna.
16.13
När det väl händer att kvinnor blir antastade av män så måste kvinnor våga tala om detta även för män och inte bara till sina kvinnliga vänner. Det är när en människa får reda på sanningen som den kan agera där efter - inte få höra att denna kvinna inte vände sig till en man för det råkade vara en annan man som gjorde fel.
Det är det som är händer nu. Män får upp ögonen för vad kvinnor känner är fel och vi män tar åt oss. Det gäller för alla att sluta behandla oss som kvinnor och män. Vi må bara dela upp att det finns förövare och offer. Alla andra må få vara endast åhörare - vare sig man är kvinna eller man.
16.13
Har sagt till på min nuvarande arbetsplats. En äldre man runt 50 som smällde till en kvinna på röven. Meeen när jag sa ifrån om det så fick jag en massa skit från både mannen och kvinnorna på arbetsplatsen då "han är sån" och "det är på skämt". Vilket leder till att jag som inte gjort något är the bad guy som alla tycker är jobbig och förstör stämning istället. Kommer inte säga ifrån igen
16.13
Det är bra att dessa problem uppmärksammas, men vet inte om det är så enkelt att det handlar om en manskultur eller patriarkala strukturer. Vi lever i ett samhälle där vi dagligen matas med sex i media. Vi ska också inte förringa de problem som alkoholen för med sig.

Själv har jag blivit tafsar på flera gånger av både män och kvinnor, mest kvinnor. Första gången det hände var det en av mina bästa vänner (kvinna) och jag kände mig otroligt kränkt. Därefter typ vande man sig. Är jag ett undantag som har upplevt detta som man? Svårt att tala om detta också, jag skulle aldrig våga göra det som många kvinnor nu har gjort.
16.15
Jag tycker det här är väldigt dåligt, Vi har ett rättsystem I Sverige, använd det, För det sämsta man kan göra är att bedriva häxjakter, tänk om dessa män som är anklagade är oskyldiga ? Dom kommer få sin rykte förstört, även om dom är oskyldiga. Och det kommer leda till att deras liv blir skit i framtiden.
16.15
#metoo är inget annat än en #häxjakt där kvinnor bränner män på bål utan rättslig prövning. #masspsykos
16.15
#metoo
Bra att den finns, sorgligt att den behövs!
Jag tror, precis som rubriken på denna liverapportering, att det är vi män som måste börja prata om och sprida hur vi vill att ett jämlikt och bra samhälle ska fungera och vilka regler som ska gälla.
Att kvinnor nu äntligen med kraft kan komma ut o berätta är inte en sekund för tidigt och tack alla ni som vågar.
Jag har hela mitt liv levt med starka kvinnor och blivit en stark empatisk o hänsynstagande man som är mycket omtyckt, som det går bra för och som min omgivning gillar. Jag har därför ett jättekul liv.
Frågan blir då: Varför väljer många män att ofreda kvinnor och barn vilket bara ger problem i deras eget liv?
16.17
Metoo. Har utan tvekan öppnat ögonen på många. Att det var så utbrett och vanligt det är nyheter för mig. Nåt som jag dock reagerar på, vissa skriver Hur de blivit förföljda på gator osv. Mig har det hänt, jag vet inte hur många gånger, att jag kliver av bussen och börjar gå dit jag ska, och ögonblick senare ser jag hur någon som av en ren slump går framför Mig, helt plötsligt ser jätterädd ut och nästan börjat springa. För att komma ifrån mig. Bara för jag gått åt samma håll. Så. Ibland kanske saker missuppfattas också. Tänk på det också.
16.17
Jag tycker att det är bra att folk kan komma ut och berätta om brott. Felet ligger ju alltid på den som utför brottet. Det är bra att sexuella trakassier blir den tabu som det bör vara. Däremot tycker jag inte att man ska gå över till ett angiverisystem och räkna anklagelser som domar. Sedan ser jag att detta har givit media otroligt mycket makt vilket gör att detta snart kommer ge ett rekord i antal artiklar skrivna i svensk media. Hysterin ska inte överväga till ”alla män är våldtäktsmän” för det är sexism att dra alla med samma kam.
16.18
Om man som medmänniska visar ryggrad, och säger ifrån " du, det där är inte okey" när man ser någon blir trakasserad så har vi kommit långt.
Det gäller alla former, allt från den "vaniga" mobbningen, rasistiska påhopp till sexuella trakasserier.
Med cvilkurage och ryggrad så kan vi bekämpa alla former av trakasserier!!
16.19
Låt #metoo blåsa på, men låt också lagen få säga sitt dvs ingen mobb som ska döma innan personen blir hörd. Som medelålders man är jag i skottgluggen, men som gay har jag aldrig hört att det har varit så utbrett, nästan som om det är ett måste. Sjukt i ordets riktiga bemärkelse. Vilka subkulturer bland heteromän, som också kan förnedra gaykillar och -tjejer. Som gay får jag också dick pics och det är lika obehagligt som kvinnors berättelser. Hur kul är det eller upphetsande? Noll!

Sexuella inviter som får NEJ gäller omedelbart. Man kan inte höra fel och man kan inte missta sig på ett kroppsspråk, då någon inte vill. Varför gäller inte NEJ som ett svar? Mister mannen sin identitet då? Sitter den i snoppen bara, så är det ömkligt. Man kan ju undra vem det då är som är det svaga könet?

Det går heller inte att skylla på att man har stark könsdrift eller var lite berusad, man har sin skyldighet att hålla ordning på sig själv och kan man inte har det så får man ju förvänta sig, att någon anan tar till orda eller svingar sin handväska.

Det får vara nog med sånt här - så låt #metoo blåsa och se till att ha styr på vinden. Gammal smutsig byk måste vädras och tvättas och saneras bort. Det kommer att ta tid, men det är det värt. Snart är det val och vi har ögonen på er politiker även då det gäller detta! Handlingsplan och ivrig att verkställa den.
16.19
Är glad att jag inte är någon av dessa för mig ” sjuka människor ” det finns faktiskt många av min sort . Ibland vill man inte var man ! Manssamhället är ju fruktansvärt ! Hoppas att det blir bättre nu när alla män får skämmas och må dåligt ! Hoppas att dom mår jävligt dåligt ! Tack för att detta uppdagades !
16.21
Jag är chockad och förvånad över antalet men också grovehten i en del brott. Men jag är också förbannad på den skenhelighet det finns i en del brancher. Man är snabb inom kultureliten att peka moralfinger mot andra, när man egentligen borde titta inått istället. Men jag är också förbannad på en del kvinnor som har låtit dessa förövare fått fortsätta. För mig är det en del av den moderna kulturen, där det är viktigare att ses och synas än at ha intigritet. Se program som Paradise Island, Big brother, vad folk, även kvinnor, är beredd att göra för kändisskap.
16.21
Jag blir både arg och ledsen. Övergrepp, maktmissbruk och trakaserier är ALDRIG ok! Samtidig måste vi skilja på detta och inviter till sex som ju i grunden är både roligt och skönt OM båda (alla) parter är intresserade.
16.22
#Metoo har sina fördelar och nackdelar, men jag tycker att media nu börjar mörka för mycket av andra samhälls problem med att endast bara prata #MeToo #MeToo #MeToo hela tiden. hela svenska media branschen har för mycket vinst intresse just på enstaka saker som enbart #MeToo. Vårt samhället har mycket grövre problem för att man endast ska prioritera sexbrott. det funkar inte.
16.22
Jag har full förståelse för dessa kvinnor. Hur kan så många män sakna respekt för motsatta könet? Jag förstår inte! Jag blir så ledsen. Sänder en stor kram till alla utsatta kvinnor.
16.23
Att män och kvinnor ser varandra som objekt är inget konstigt alls. Det viktiga är hur man behandlar varandra och att man aldrig tar på någon oombedd, att man inte säger något illa och att man faktiskt är hövlig mot varandra. Viktigt är också att man säger till andra som går över gränsen.
Jag vet att den absoluta majoriteten av kvinnor vill bli behandlade artigt av män i så mån att de alls inte har något emot att man håller upp dörrar eller erbjuder sig att hjälpa till med något som kan behövas. De allra flesta kvinnor tycker även om en positiv kommentar ang att de gjort sig fina i håret eller så. Det är just bara en positiv kommentar och är inte en förolämpning eller något som går över gränsen. Men om kvinnan säger jag vill inte ha några sådana kommentarer så gäller det.
16.25
Vissa undrar (på allvar) varför kvinnor inte anmäler. Andra ifrågasätter berättelsernas trovärdighet. Samband?
16.26
Först och främst måste vi män inse var problemet ligger, det ligger hos OSS! Vi är inga offer i detta, vi är problemet! Detta är ett samhällsproblem mer än ett individproblem, hade det varit ett individproblem skulle de få personerna som begått alla dessa taffsningar, övergrepp, våldtäkter, ofredande etc haft ett fruktansvärt fullspäckat schema. Ne vi MÄN måste rannsaka oss själva. Tänk till en gång extra, tycker ni att dessa handlingar är rätt? Även de som vissa kallar för ”små” och ”oskyldiga”? Och ni som har döttrar hur hade ni reagerat om eran dotter kommer hem och berättar att grannen gjorde några tjuvnyp på rumpan under helgens fest. var hade ni satt denna kille i för kategori då? Ne detta är ett attitydproblem samhället har fostrat oss till och jag är övertygad att om de flesta satte sig ner och rannsakade sig själv och öppet så tycker VI att detta är fel! För att komma i bukt med det måste vi MÄNNEN i detta samhälle ändra på attityden och säga ifrån när vi ser nått som är fel inte bara titta på!
16.26
Jag är bög och har ej utfört sexuella trakasserier (varken mot män eller kvinnor) och ej bevittnat några heller. Den här kampanjen känns som 2000-talets motsvarighet till häxjakterna på medeltiden. Det krävs bara att några anonyma personer påstår något så förstörs en persons liv - utan rättegång. Mycket farligt. Vi har ett rättsväsende av en anledning.
16.26
Sjalvklart ar valdtakter och overgrepp fruktansvart, men att forstora folks liv utan nagon foregaende rattprocess ar fel vag att ga. Kampanjen har en god grundtanke men de negativa sidorna av tillvagagangssattet overvager de positiva. Farligt!
16.26
Det är med stor sorg jag följer "metoo" Jag är en äldre kille med uppväxt på 50 och 60 talet. Det är fantastiskt det som sker och jag skäms för det jag kan ha medverkat till under min uppväxt. Jag vill bara tillföra att våldtäkt inom äktenskap blev kriminaliserat 1969 och det var motstånd mot det. Barnaga blev förbjudet 1979 och det var motstånd mot det. Det är ingen idag som tycker att det ska återgå till hur det var förr. Stora förändringar har alltid mötts av mostånd så håll ut alla och räkna med bakslag. Vi står sida vid sida.
16.27
Inte varit någon speciell ögonöppnare eftersom jag inte känner igen mig i debatten. Men verkar definitivt som att många behöver tänka om, be om ursäkt och försöka lösa det på det bästa möjliga sätt. När man väl har insett sitt fel själv, så bör man lära rätt till de yngre.
16.27
Väldigt enkelt en man rör en annan kvinna eller man på ett olämpligt sätt = trakasserier/ofredande eventuellt sexuellt ofredande/trakasserier. Samma sak gäller kvinnor omvänt.
16.28
Kampanjens grundsyfte tycker jag är välgrundad och har ett gott syfte. Problemet jag ser är kulturen som växt upp kring kampanjen där det har gått från en kampanj om att öppna ögonen för folk, till något som liknar en häxjakt där man ska leta reda på varje förbrytare och hänga ut dem. Ett annat problem som inte enbart denna kampanj lider av är något av en mobbmentalitet där någons berättelse och hypoteser ses som mer viktiga än juridiska beslut. Vårat rättssystem är byggt på idén om "Oskyldig tills motsatsen är bevisad", men i dessa kampanjer så har motsatsen växt fram och blir istället "Skyldig tills motsatsen är bevisad".
Kort slutsats: Jag anser att folk bör lugna ner sig och tackla problemet mer sansat och systematiskt. Folk är för hetsiga och låter sina känslor styra dem istället för rationalitet. Men självfallet så har denna kampanj gjort mycket gott för samhället och kan fortfarande fortsatt göra gott.
16.28
Jag är positiv till kampanjen! Jag tycker det är starkt av kvinnor att berätta om de trakaserier och upplevelser de har. Jag har alltid sett på mig själv som vuxen att jag inte tillhör de män som utsätter andra för sånt de inte vill vara med om. Å andra sidan är kampanjen en ögonöppnare, för visst, när jag ser tillbaka på mitt liv, när jag var yngre hade jag en skev inställning till mina ”rättigheter” som kille till vad jag ville ha av tjejer. Trots detta har jag (mig veterligen) aldrig antastat någon och inte heller fått höra att jag gjort det? Men i ljuset av kampanjen bör man ransaka sig själv. Vi är ju alla del av en kultur där mannens sexualitet är prioriterad och då blir det ju så att kvinnor inte har positionen att säga sin mening och ge uttryck för sina känslor, tills nu! Det måste bli förändring i detta som hjälper alla människor oavsett kön att leva sina liv som de vill där ingen annan har rätt att ta sig friheter över dig! Hoppas kampanjen hjälper åt det hållet och inte bara blir ett medialt drev och häxjakt...
16.29
Det är väldigt bra att allt detta uppmärksammas, speciellt högt uppsatta personer som utför vidriga handlingar. Jag tycker dock att det blir en intensiv "jakt" efter förbrytare, och anser att namnpubliceringen av vissa personer är rent kränkande, även mot mig själv som svensk medborgare. "Oskyldig tills motsatsen är bevisad i rätten" heter det, men något sådant gäller tydligen inte längre.... Nu räcker det med anklagelser, som lika gärna kan vara påhitt, vem vet det riktigt? Sedan kan tydligen en person bli helt offentligt anklagad av hela samhället, bli av med sitt jobb och ha ett rykte som aldrig går bort, för något som kanske aldrig ens skett. Skärpning i media, vänta med en namnpublicering tills en dom har fallit, och om ni tänker publicera vissa "folkkära" namn, publicera då alla, för annars är det ju rent hyckleri!
16.29
Min osäkerhet som man och mina sexualitet har mognat och min förståelse för kvinnors liv, frihet och sexualitet har klarnat. Tycker det är ledsamt att känslor, kärlek och att ha en partner man vill dela lycka med inte verkar finnas, eller att tala om o h stå för sin ensamhet.
16.30
Det är ju hemskt att det har kommit fram så himla många historier genom #metoo.

Samtidigt kan jag känna att, liksom vafan ska det verkligen behövas en social media kampanj för kvinnor att öppna upp sig och berätta dom här historierna, man blir ju fundersam över vad det är som hindrat dom tidigare. Det är ju nästan så att man tror att några historier är PR moves bara för att få med sig uppmärksamhet vilket skulle vara helt förjävligt om det vore sant. Sedan gillar jag inte heller att detta har förvandlats till en witch hunt, det är ju bra att männen som gjort dom här sakerna kan ställas inför rätta men att hänga ut dom tycker jag är lite väl mycket.
16.32
Jag tycker allvarligt detta är det bästa som hänt på mycket länge. Äntligen blir de strukturer som ligger till grund för detta våld tydligt. Förändringen mot ett samhälle och en värld fri från sexuellt våld sker inte tack vare modiga tjejer/kvinnor som vågat berätta utan ääven tillsammans med vi som identifierar oss som män. Skall vi dra vårt strå till stacken så måste vi först erkänns för oss själva att det finns en struktur och att vi är en del av den, oavsett om vi utsatt tjejer/kvinnor eller inte. Förändring kommer från en själv, erkänner vi så är bollen i rullning men så länge vi förnekar eller skyller på andra så bidrar vi till att strukturen lever vidare.
16.33
Metoo är kulturell revolution. Men den får aldrig agera självständigt bortom statens och rättsväsendets domän. Alla brott ska ställas inför rätta, även sexualbrott, och därefter bemötas efter den rådande domen. Innan den franska revolutionen avrättades folk på gatan efter pöbelns dom. Detta får inte ske i ett civiliserat samhälle som Sverige!
16.33
Ge inte en kvinna en kommentar eller komplimangen om du inte kan ge en liknande till en man. För då är den sexistisk. Motsatt gäller för kvinnorna. Tänk på samma sätt om du vill röra någons kropp.
16.35
Har mina skelett i garderoben från min ungdom som jag skäms över och inte kan stå för idag. Jag kan inte ändra på vad jag gjort, men jag kan hjälpa till och förändra hur vi lär våra unga män att behandla sina medmänniskor. Vi måste bryta den här gamla onda cirkeln abrupt. Me too är det viktigaste som hänt på länge!
16.35
Jag blev utsatt för tassande och sexuella anspelningar av flera kvinnliga lärare.bla på en skolresan.det finns män och pojkar som också drabbas.hasse
16.36
Det är jättebra att dessa problem uppmärksammas, Däremot tycker jag inte det är bra att bara en anklagelse kan leda till en förstörd karriär. Vi lever trots allt i ett rättssamhälle där man är oskyldig till motsatsen är bevisad. Man har ju hört att "Många kvinnor vågar inte anmäla" Därför tycker jag att man borde ta tillfället i akt nu när #metoo har fått så stor medial uppmärksamhet uppmanar jag alla utsatta kvinnor att anmäla så att den minoritet av män som begår hemskheter hamnar på rätt plats, I fängelse
16.37
Hela senaste åren, krönta med #metoo-hashtaggen, har varit ett skifte för mig. Jag inser plötsligt att det där som viftas bort som något konstigt, den automatiska reaktionen inom grabb-dynamiken. Det betyder något! Bakom finns, i det för oss manliga nyttiga idioter dolda, ett nerpetat kvinnligt initiativ. Inte alls menat som något hotfullt för det mesta. Jag har valt att lyssna på diskursen om strukturer och rasism. Jag har upptäckt att det är automatiserat. Därför går det inte att ändra så lätt. Det krävs aktivt, idogt arbete!
16.38
Jag blir så förbannad men inte förvånad. Experternas/politikernas lösningar är ett slag i luften så länge man inte gör något rätt från början, hemma och tidigt i skolan. Personligen har jag inget att skämmas för. Önskar alla kan säga så om några år.
16.38
Kvinnor: Sluta att dra alla män över en kant. Det finns inget bättre sätt att underblåsa situationen.
Alla män som inte vet hur man uppför sej: skärp er eller flytta till nåt ställe där ingen bryr sig om er.
16.39
Förstår inte varför ni försöker förneka det som händer. Och att kalla det en rökridå för att skymma andra frågor är ju bara befängt. Att förlöjliga de här problemen är knappast produktivt. Och att kalla allt lögner är helt otroligt. Vilken kvinna vill ljuga om att ha blivit våldtagen? Anledningen till att de kanske inte tidigare vågat berätta eller polisanmäla är ju just sådana här kommentarer. Förstår inte vad ni försöker uppnå genom att förlöjliga detta. Det är ju helt klart en problematik som påverkar många. Och det som detta lyft fram är att det händer i alla kretsar och inte bara i mörkar skogar sent en lördagkväll. Vill vi att det ska vara så här? Troligen inte. Jag hade åtminstone ingen sning om utbredningen av problemen och det är säkerligen skönt för många kvinnor att äntligen ha fått en platform att komma till tals och faktiskt få gehör för en gångs skull.
16.40
Bra att det äntligen pratas om det.
Ända sen sjutuotalet har det för somliga i vår generation varit fritt fram att tjata sig till sex och andra perversa önskningar från kvinnor i deras omgivning.
Skönt att denna skamens garderob äntligen vädras ut, och att mannen inser sitt ansvar för ett mänskligare samhälle.
16.42
Jag tycker det är väldigt bra att detta har kommit upp på ytan. Jag tror att det viktigt att börja prata om detta redan i grundskolan. Det är redan där som framför allt killarna ska börja bli coola för att få kompisar och sen accelererar detta.
16.43
Jag skäms över alla män som skäms över att vara män. Ryck upp er för fan och ta ansvar för ett bättre liv för oss alla, män som kvinnor, utan trakasserier och stigma. Övergrepp är aldrig ok. Men inte fan existerar det en kollektiv skuld grundat sitt kön.
16.45
För mig personligen har #metoo framförallt fått mig att reflektera över hur jag själv betett/beter mig mot kvinnor. Det var den där gången på gymnasiet när jag inför hela klassen lite kaxigt bjöd in elevrådsrepresentanten att spendera natten hos mig och fick ryggdunk av polarna, det var alla de där gånger då jag dragit nedsättande "skämt" om kvinnor i min närhet, det var den där gången på konserten när jag var 20 då jag var alldeles för närgången mot tjejen som uppenbarligen inte hade det minsta intresse av att umgås med mig. Det finns säkerligen fler exempel. Min stora förhoppning med #metoo är att män väljer att vända blicken inåt och inte fäster blicken på alla andra som betett sig illa.

Heja alla kvinnor som vågar träda fram och berätta vad ni utsatts för!
16.46
Mycket trött på metoo. Kan någon förklara för mig vad skillnaden är mellan sexuella trakasserier och vanliga sådana? Och varför trakasserier med sexuell karaktär ska få en särskild ställning?
Kvinnor verkar råka ut i större utsträckning för sexuella trakasserier medan män utsätts oftare för våld. Hur ser samhället på detta?
Det pratas mycket om patriarkatet och hur män dominerar kvinnor. Men jag ser en stark lobby av kvinnor i maktposition som tar mycket plats och utnyttjar tragiska händelser för att föra fram sina egna intresse. Och oavsett kön kommer maktmänniskor att fortsätta utnyttja svagare på ett eller annat sätt. Inte minsta början på en positiv förändring.
16.46
Jag tycker MeToo rörelsen har startat en hetsig häxjakt på män där folk bakom datorer är anklagare och bödel.
16.46
Metoo-kampanjen, media och ett antal arbetagivare agerar rättsvidrigt. Man anklagar, utreder och dömer påfallande ogenerat i flera allvarliga fall utan respekt för rättsstatens värderingar och spelregler. Det vi ser nu är ett pöbelbeteende samt ett tecken på ett djupt genusproblem i vårt samhälle, nämligen att kvinnors anmärkningsvärda tolkningsföreträde i relationsfrågor. Det är så här man kastar ut barn med badvattnet.
16.47
#metoo är en ögonöppnare och jag är starkt berörd. Jag tror det finns en könsmaktsordning som gör att vi män medvetet och omedvetet går över gränsen i många situationer. Allt från skämt som inte är illa menade till svinaktigt utnyttjande av kvinnor. Vi män måste förändra vårt uppförande i förhållande till kvinnor. Bli mer hänsynstagande och lyhörda. Därmed inte sagt att gentlemannaidealet är utdömt. Våga vara en man som ser en kvinna i ögonen utan maktanspråk och jaktinstinkt.
16.47
Meetoo är 2000-talets motsvarighet till medeltidens häxjakter. Peka ut någon och dennes liv förstörs - utan rättegång. Mycket farligt. Vi har ett rättsväsende av en anledning.
16.48
Jag struntar högaktningsfullt i det hela. Jag får inte se house of cards säsong 6. Jag bryr mig bara om det idrottare och skådisar gör på plan eller framför kameran. Jag behandlar alla på samma sätt.
16.49
Metoo är en revolution som måste innebära en förändring.
Annat vore en katastrof!
Vissa män har ett provocerande byrålådstänkande: Här har jag lådan med bilen, här fyllorna, här skrönorna från lumpen, här brudarna jag satt på, här mina ekonomiska bedrifter, min karriär.
Sen är det fullkomligt tomt och innehållslöst; precis som hålen i en schweizerost.
Centrala orsaker till dessa mäns beteenden är:
- En deformerad självbild av kamrater, media och (kanske) testosteron.
- Oförmåga till självinsikt och förändring.
- Omgivningens tysta ängslighet och därmed medgivande.
16.49
Det är förfärligt att läsa/höra om alla dessa vittnesmål från utsätta kvinnor. Det finns inga ursäkter för mäns brott och svinaktigheter. Vi har en lång väg att vandra innan samhället verkligen är jämställt. Det är det enda goda av att denna fasansfulla bubbla äntligen sprack: att vi aktivt måste motarbeta sånt här från och med nu. En annan tanke är också alla dessa kolleger som vänt bort blicken, bortförklarat och urskuldrat förövarna. Fegheten har varit monumental!
16.50
Någon form av förbud av alkohol konsumtion på konferenser och jobbfester skulle kunna kraftigt minska övergreppen, finns ingen ursäkt till dåligt eller skadligt beteende då.
16.50
Är det uppropens mening att " kollektivt bestraffa" samtliga män? (Även det är ett lagbrott) Om det skall komma ut några bestående effekter av skriverierna så måste de drabbade ange/hänga ut/polisanmäla sina förövare så att det blir konsekvenser för de som gjort sig skyldiga till dessa oförsvarbart handlingar.
16.51
Jag bryr mig /verkligen/ inte
16.51
Jsg tycker det är fruktansvärt att dessa män i maktpositioner fått vara kvar så länge. Uppenbart måste kvinnor och män oftare våga larma när saker händer, och de måste få hjälp med det. Tycker dock människor i allmänhet borde vara lite försiktigare med att yttra sig om saker man inte vet någonting om eller har med att göra.
16.52
Jag kan inte identifiera mig med männen som beter sig illa och många fall brottsligt mot kvinnor. Jag kommer inte att ta något som helst kollektivt ansvar för dessa män och deras handlande, har man betett sig illa så får man stå för det själv. Har själv fått händer på både rumpa och könsorgan av kvinnor som jag både känner och inte känner men som man ska man ska man väl känna sig hedrad - NOT. Alla män är inte svin, så försök inte smeta ut svinens handlande/ansvar på oss skötsamma män. Jag stödjer dem kvinnor som kommer fram i #metoo
16.54
Skärpning män som är överdrivet rädda att bli anklagande av kvinnor en anledning till varför kvinnor driver detta är ju för att dem inte fått tillräckligt gehör tidigare för problematiken.
16.54
Alla vet ju vilka män som får flest tjejer och genom vilken typ av beteende. Eller vilka egenskapar hos män som är mest eftertraktade. Det är något som måste ändras på något sätt om man vill lösa sådana här problem, men jag vet inte hur.
16.55
Jag känner inte en enda vuxen kvinna som inte kränkts grovt vid något tillfälle. Endast en av mina manliga vänner har kränkts på liknande sätt. Låt oss skapa verklig förändring nu! Låt oss undvika att leta syndabockar, låt oss istället ta hand om varandra och ta ansvar för vad vi själva gör.
16.55
Man blir både mörkrädd för mänskligheten och glad att det ändå har tagits upp och faktiskt börjas tas om hand om!
Jag är alltid lite tveksam när folk får bestraffning innan det är bevisat om de faktiskt har gjort något, men hur det än är med det så är jag oerhört med glad att vi kommer någonstans i världen.
I min värld är det redan självklart att en kvinnor/tjejer har precis lika mycket värde som vilken man som helst. Det skulle vara väldigt skönt om det gick och blev verklighet snart.
Vi är olika, kvinnor och män, men det finns ingen värdeskillnad i olikheten!
16.57
Stå på Er alla kvinnor! Jag stöder er till 100 procent. Håll ut!!
Männens makt måste brytas!
16.57
Jag har själv insett mitt opassande beteende i vissa situationer även innan #MeToo och efter detta försökt att ändra mig. Det är en otroligt positiv grej att detta systematiserade förtryck kommer fram i ljuset, och jag räknar med att det är en ögonöppnare för många män. Att det har förekommit är nog ingen främmande för, men att det har varit så enormt utspritt är nog en förvåning för flera män som kanske inte själva insett sitt bristande beteende. Jag köper inte argumentet att detta skulle vara orimligt och vara nästan en mobb mot alla män - detta är snarare en reaktion hos dem som fortfarande inte insett sin egna del i förtryckarkulturen och kanske I förlängningen blir skrämda av att detta äntligen uppmärksammas. Vi har en lång väg att gå, men #MeToo är en bra början!
16.58
Till Jonas med #wetoo
Det finns en hashtagg för män som stöttar uppropet.

#ISupportMeToo
16.58
Tråkigt att så många män vänder på det och tycker synd om sig själva. Det är klart män kan bli utsatta också men i stort blir kvinnor betydligt mer utsatta än män och det är det hela #metoo handlar om
16.59
#metoo, jag har alltså som man också tagit på sexuellt kvinnor som inte bett om det. En gång i högstadiet och en gång i gymnasiet. Jag tror att jag försökt förtränga det men det tynger mig väldigt mycket. Vet inte om jag ska höra av mig och be om ursäkt eller om det är att klampa in och riva upp något. Har i alla fall engagerat mig i en lokal förening där män pratar med män om mäns sexuella makt.
19.40
Sett mycket. Aldrig förstått varför det inte blivit större konsekvenser. Valt att fortsätta mitt liv med mina värderingar och skjutit bort det andra inklusive bekanta som betett sig illa. Kallats asocial och enstöring. Känner nu att jag haft rätt värderingar men känner skuld för de som utsatts.
19.41
Jag är uppfostrad på ett sånt sätt att ett sånt här nedsättande beteende mot kvinnor inte ens finns i min fantasi, i grunden tycker jag att det här är ett uppfostringsproblem,jag uppmanar alla kvinnor som blir utsatta för kränkande behandling ger dessa ynkliga män en rejäl örfil.....
19.41
Stoppa kränkningar! Det här är ett bra slag för feminism där kvinnor har lika värde i samhället.
19.42
Äntligen sätts fokus på det strukturella våldet mot kvinnor och män. Men det finns också annan våld mot kvinnor som likaväl är kulturellt betingad, nämligen könsstympning, tvångsgifte, gruppvåldtäkter med flera. Men en sådan diskurs passar väl inte in i det som anses vara politiskt korrekt. Om debatten handlar endast om människor som kan hävda sin röst och inte omfattar kvinnor ur alla samhällsklasser och etniska minoriteter löper diskursen risk att bli till hyckleri.
19.43
Det här är precis vad kvinnor behöver för att slå ett slag mot män som betett sig illa. Jag hoppas att kvinnor också inte glömmer att majoriteten av män faktiskt är vettiga och att #metoo inte betyder att det inte finns rötägg hos kvinnor också.
19.44
Jag har alltid arbetat i mansdominerade arbeten men aldrig sett eller hör talas om något tafsande eller sexuellt våld mot kvinnor. Jag har aldrig sedan 5:e klass i grundskolan ofredat någon tjej. Jag bekymras däremot av den inflation som går i begreppen våldtäkt och sexuellt ofredande. Om man missbrukar de starkaste orden så förlorar man möjligheten att uttrycka nyanser.
19.45
Jag tycker att alla som kommer fram och delar sina berättelser är väldigt modiga, och jag hoppas att det uppmuntrar fler att komma fram. Det känns som att fler och fler män börjar fatta att det inte handlar om manshat eller uppmärksamhetsbehov, det ger mig iallafall en liten gnutta hopp för framtiden!
19.46
Det finns dom män som är snälla också alla är inte grisar så jag tycker inte dom alla män över samma kant
19.46
En individ som pekas ut av en eller flera andra individer och sedan döms som skyldig av allmänheten utan rättegång. Hm, jag har läst om något liknande i skolan. Vänta nu, måste tänka… ja just det. Häxjakten under 1400-talet.
19.47
Jag blir förbannad och känner mig lurad av ett etablissemang som borde stått för något mycket bättre. Jag tänker då inte främst på de som begått övergreppen för de är nog förhållandevis få men däremot de som vetat om det och inget sagt eller gjort. Det som förevarit på Akademin är ofattbart. Hur kan så många så länge låtit sig toppridas av en mental krympling? De delar ut nobelpriset och jag mår illa när jag tänker på dem allihop. Ändå så är jag glad att man lyft på locket men huvuden måste rulla i stor omfattning.
19.47
Den människa som inte förstår det sociala spelet brister i empatisk förmåga. Ett nej är ett nej oavsett när var och hur. "Kliv ur din personliga box och fundera på hur omvärlden uppfattar dig" Ett ligg är inte detsamma som att låna kompisens motorcykel en stund.
19.51
Jag tycker de inte okey att förgripa sig på någon som inte samtycker till samma akt MEN att plötsligt hela befolkningen går ut och säger att de har blivit förgripna vill jag verkligen inte hoppas är sant!!
Obs då menar jag inte dem som har drabbats eller fått anspelan om att bli tvungna mot sin vilja fått vara med på någon akt som är sexuellt våld eller påtvingad akt.

Jag som är själv är man har blivit tagen på baken samt framdelen ute på klubb men jag vet inte är de något jag skall också skall skriva på min Facebook om? #MeToo#
Dock så tycker jag de är beklagligt att så många har blivit antastade mot sin vilja.
19.51
Svårt att komma med någon form av inlägg som inte innebär att lägga sig platt, som man. Då blir man stämplad som både mansgris och sex trakassör
19.51
Obegripligt att vuxna människor inte kan begripa vad som är rätt eller fel. Mycket bra att allt kommer upp till ytan. Allt stöd till er som berättar vad ni har varit med om.
19.52
Den här lynchmobben hör inte hemma i ett modernt samhälle. Båda sidor ska höras innan någon döms.
19.52
Det är skrämmande att se den brist på respekt för kvinnor som vissa män visar. En bättre attityd måste grundläggas i tidig ålder. Skolan och framförallt föräldrar har ett stort ansvar.
19.52
Jag tycker att det är en fantastisk kampanj och hoppas att den leder till att min dotter och son får leva i en bättre och mer jämställd värld.
19.53
Jag tror tyvärr på vartenda ord. På ett sätt skulle man kunna kalla det för perverterat manligt beteende som beror på patriarkala strukturer. Det handlar om makt, alltså könsmaktordningen. Även kvinnor kan kopiera detta beteende. Trist.
19.53
Blir så trött på alla män som inte förstår. Även om de är få män som våldtar och våldför sig på kvinnor så är alla män skyldiga i den meningen att vi historiskt har stått över kvinnan.
Jag har aldrig gjort grova saker, men har med ord och annat sårat kvinnor.
Vi män måste rannsaka oss själva, inse att vi som individer ingår i något större och att alla måste tänka på hur man beter sig.
19.53
Nu har det väl gått för långt. Det är väl lika bra att dela på könen. Jag har pratat med båda könen och t.om mina kvinnliga kamrater tycker att det gått till överdrift. Men jag är övertygad om att vissa har varit utsatta. Men varför har ingen tagit tag i detta tidigare? Tänk om någon utnyttjar detta för sin egen skull. Typ någon som inte har nått sitt mål. Och tar chansen att utnyttja detta. Vi män är också trakasserad också.
19.53
Jag fattar inte vad det är för fel på så många män. Respektlöst!
19.54
Jag känner inte alls igen mig i det här med MeToo. Visst tafsas det mer än vad de flesta verkar tro vilket är bra att det kommer upp till ytan men tittar vi på vilka män som blivit uthängda är de flesta äldre, inte "snygga" enligt normen och många har helt enkelt varit klumpiga. Jag försvarar inte våldtäktsmän, pedofiler eller folk som klämmer randoms på rumpan men ibland handlar det också om att vissa män är dåliga på att läsa av situationer och känner ånger efteråt. Samtidigt är samhällets dom hård. Det är fel.
19.54
Jag är väldigt tacksam för alla tjejer som var med i kampanjen, till och med för en månad sen skylldes alla trakasserier och våldtäkter på invandrare och förorter, vi alla fick kollektiv straff i form av näthat och bojkott, men nu tack vare #metoo så vet alla vilka som är riktiga våldtäktsmän och politiker kan inte skylla allt på oss.
19.54
Jag har lite gammaldags uppfostran och har aldrig betett mig opassande mot kvinnor. Det är en hederssak. Metoo är kanske bra på ett sätt, men har tyvärr blivit lite av en folkdomstol och jag har märkt en mer negativ attityd mot mig som man, nästan som om det var en arvssynd att vara man. Idag vågar jag knappt ta kvinnliga kolleger i hand, prata om vad som helst och liknande. Någon kan ju bli stött eller känna sig trackasserad. Var ska det här sluta?
19.55
Jag har verkligen inget till övers för män som begår övergrepp mot kvinnor på olika sätt. Men vart har rättssäkerheten tagit vägen? Vanligen är man inte skyldig förrän man fått en rättvis dom. Som debatten utvecklas nu så räcker det med att en kvinna lägger fram sitt vittnesmål. Jag ifrågasätter inte vittnesmålen men ensidiga anklagelser, även om de är korrekta, räcker vanligen inte i ett rättssamhälle för att få någon dömd utan att få försvara sig. Men så sker ju på löpande band just nu.
19.56
Det är tråkigt att höra alla dessa berättelser och jag hoppas de som anmälts verkligen går till domstol och antingen blir fällda eller friade. Men det verkar gälla skyldig till motsatsen bevisats med alla de här berättelserna, i alla fall enligt det som man hör rapporteras i nyheterna. Jag trodde det gällde tvärtom när det gäller rätssäkerheten i en demokrati.

Själv undviker jag tjejer/kvinner så långt som möjligt sedan några år, till stor del för att jag inte har mötts av respekt från just tjejer och kvinnor. På dejtingsiter var det knappt 10% av de jag ställde en snäll fråga till som svarade, sådant är läget om man försöker vara vänlig. Den bristen på respekt fick mig att tröttna på det helt.

Hoppas dock alla kampanjerna mynnar ut i något riktigt, som t.ex. ömsesidig respekt och vänlighet. Det är något som tycks fattas idag, från både män och kvinnor.
19.57
Syftet med kampanjen är bra: Att väcka uppmärksamhet kring hur vi behandlar och tänker om varandra. Jag har gjort fel mot kvinnor och män och blivit behandlad fel av män och kvinnor. Vi kan alla gå till oss själva och dra lärdom och tänka efter. Det är det viktigaste. Jag är dock orolig att det blivit så mycket uppmärksamhet kring frågan nu att det tröttar ut mer än det får en del att tänka efter. De som borde ta till sig stänger av. De är en av många. Det blir avtrubbat men inte mindre hemskt.
19.58
Känns torftigt att anklaga samtliga män i hela yrkesgrupper och sportorganisationer. Varför ska alla pekas ut för något som några är ansvariga för? Är verkligen alla män inom advokatsamfundet eller politiken skyldiga till sexuella trakasserier? Troligtvis inte. Hashtaggen #metoo börjar kännas som medeltiden, när det räckte att skrika ”Häxa!” för att få någon bränd på bål. Dags för balans och nyans i ämnet.
20.01
Dom är lika skyldiga scheferna som inte gjort något. Men som nu plötsligt vaknat. För att nu är dom rädda om jobbet. Sparka dom direkt
20.06
Oskyldig till motsatsen bevisats, gäller t o m när man har DNA bevis vid mord...#metoo: skyldig tills motsatsen bevisats....sjukt...Alla mynt har alltid två sidor...
20.58
Det är spännande att se hur många slår ifrån sig. Ja, jag har gjort dumheter som troligen kvalificerar sig som sexuella trakasserier. Kan vi inte försöka se att det är ett systemskifte som behövs. Ord och tankar formar beteenden. Oavsett om det bara är skämt så skapar ord tankar och omedvetet beteenden.
Ja alla vi män är skyldiga om inte till händelserna så till att gemensamt skapa förutsättningarna till dem genom att normalisera synen på det motsatta könet. Sedan bidrar vi alla, män och kvinnor till att skapa förutsättningarna för att det ska kunna ske med för att förändring ska kunna ske måste vi göra det obekväma och se oss som delaktiga i det som sker. Jag tänker inte be om ursäkt men jag tänker tänka igenom vad jag säger fortsättningsvis och säga ifrån om jag upplever att något går över gränsen.
20.59
Efter 40 år i yrkeslivet och som chef i 37 har jag aldrig upplevt eller bevittnat något dylikt. Så omfattningen förvånar verkligen. Men uppenbarligen finns det många fula fiskar. Tydligen är vissa branscher otroligt drabbade Det som förvånar mest, förutom omfattningen, är att så många hållit tyst, att så många valt att inte agera, valt att titta bort och såklart att så många förövare fått hållas år efter år. Vem vill vara kollega eller vän med en unken och sliskig gubbe eller kanske ibland tant? För nog fläckas ditt eget varumärke av din undfallenhet och ditt svek.
Skall vi få till en bestående effekt får vi sluta hålla käften, och ta tag i skiten, även om det är obekvämt.
21.27
Det är klart att dom som beter sig som svin ska klämmas åt. MEN jag hoppas VERKLIGEN att ingen blir falskt anklagad, lätt att det blir oskyldiga som åker med i karusellen.
21.27
Jag är inte förvånad över omfattningen, men chockad över hur vanligt och uppenbarligen normaliserat det är med så grova övergrepp. Jag har sett och hört mängder med subtila, mest verbala övergrepp. Jag har inte vågat säga ifrån. Nu har vinden vänt. Jag vill inte vara en del av det tysta stödet längre. Hela #metoo är en befrielse även för oss män.
21.28
Men på riktigt!!! Anmäl dessa maktmissbrukande människor istället för att starta massa upprop på sociala medier som har en tendens att balla ur och för en normal människa bara bli larvigt och verkligen tappa sin trovärdighet efter en stund.
Gör något åt skiten när det händer för vad gör det för nytta för alla andra som drabbas om man väntar 10 år för att haka på ett mediadrev?
21.28
När eländet nu kommit fram att många av oss män beter sig fruktansvärt illa, så innebär det att från och med idag måste vi alla män ändra vårt sätt mot alla kvinnor och respektera dem för allt vad de står för, som människa och individ. Det finns nu ingen ursäkt mot framtida övergrepp mot kvinnor. Vi har ett kollektivt ansvar - alla män. Vi måste använda hjärnan och sunt förnuft.
21.29
Bra med ett upprop som samhället står bakom men det blir blott en halv fotnot om vi inte följer upp #metoo aktivt och intensivt. Hashtagg är en trend men strukturella frågor måste följas upp efter slutsignalen.
21.29
Varför säger en del män att alla blir utpekade? Det är dom som tafsar som är utpekade. Om tusentals kvinnor berättar liknade historier så är det väl hög tid att ta detta på allvar och krypa bakom en skylt där det står ” jag har inte gjort något”
21.31
Vad som är bra med kampanjen är att det fungerat som en ventil för många som blivit utsatta. Sedan kan det kännas knepigt när konkreta personer pekas ut och det utvecklar sig åt drevhållet. Å andra sidan är ju många av dessa fall uppenbart sanna och bevisligen har ingenting annat hjälpt innan metoo.
Många känner sig utpekade som man. Jag säger att har man själv rent samvete så finns inget skäl att skämmas. Det har i vissa krönikor och kolumner svepts lite väl yvigt mot manssläktet, men i stort sett ligger det ju mycket i vad som dyker upp. Svårt att bli annat än tagen av magnituden av de uppenbara övergrepp som pågår. Sedan verkar det ju som att kvinnor har skrivit av sig båda vad gäller högt och lågt förstås. Det är trots allt skillnad på en enstaka ovälkommen klantig uppvaktning och sexuella trakasserier. Men det förhindrar inte att det är överväldigande hur mycket som faller inom det senare gebitet.
Kvinnor går inte utan skuld från den mansbild som frodas - det är ett samhällsproblem och inte enbart ett mansproblem - men det är uppenbart att största förändringen måste ske från männens håll. Det som dock blir svårt är när man lägger kollektiv skuld på männen. Som man får man skaka av sig det man inte känner igen sig i och fundera över vilka sidor av sitt eget agerande man kan ändra, om det finns skäl...
21.32
Alla de män som nu får lämna sina arbeten är inga oskyldiga offer, deras övergrepp har varit kända under lång tid men ingen har aggregerat tidigare på deras övergrepp utan de har skyddats av chefer och andra medarbetare. Nu blir alla rädda att verksamheterna ska skadas ekonomiskt på uppmärksamheten och nu får dom sparken.
Vi män har inte en aning om vad kvinnor får utstå och även om vi själva inte är skyldiga så har vi alla någon gång tigit när en polare fällt en sexistisk kommentar eller tittat åt ett annat håll när polaren gått över gränsen i sitt sätt att behandla någon kvinna. Erkänner vi inte ljuger vi eller förtränger att den någonsin skett.
21.33
Bra att ett samhällsproblem som ligger under ytan kommer fram. Dock är det bara ytan som berörs anser jag. Det är dags att vi nu vågar börja titta på rötterna. Handlingar och ord kommer från tankar. Tankar från det du tar in. Vad är det då vi matas med varje dag i TV, radio, internet, samhälle mm? Börja där...
Vem sätter agendan och driver vår översexualiserade världsbild där kvinnor och män blir objekt för egen tillfredsställelse istället för en vän, en bror eller syster?
Nu är det dags för root cause analys!!!
21.34
Myntet har alltid två sidor, men de som inte känner skuld för de felsteg och de brott man begått är de värsta kring det hela och detta gäller både män och kvinnor. För detta uppträdande finns hos båda könen, alla yrkesgrupper och samhällsklasser det är detta vi måste vara observanta på, för problemet är inte bara ett uppror mot manlighetens svineri, utan skall om det skall ha någon egentlig effekt riktas mot sexismen som maktmetod. Men kanske framför allt mot vårt över sexualiserade samhälle och behovet av att visa sin makt genom erövringar.
21.35
Känner inte igen denna verklighet som målas upp i media. Samtidigt tycker jag att det råder rena häxjakten på män
21.37
Vill bara berätta att jag känner mig ytterst kränkt av att bli grupperad med våldtäktsmän för mitt kön.

Normalt brukar jag snabbt komma över att bli kränkt, men när jag inser att det är jag som är med och finansierar denna hets ni utsätter mig för, är det som att strö salt i såren.

Ni har nog insett att det är lågt att dra en grupp över en och samma kam och förhoppningsvis har ni dragit lärdom av detta och hittar åtgärder för att det inte ens ska kunna ske i framtider.

Ha en trevlig helg!
21.37
Full respekt för utsatta kvinnor. Tyvärr har detta blivit en mediahändelse som på sikt omöjliggör kvinnors förutstättningar att bli tagna på allvar när det verkligen gäller. Media blandar, "en karl tittade på mig med otäcka ögon" med berättelser om övergrepp och våldtäkter. Viktigt att upplysa/ belysa om enskilda mäns vidrigheter, men just nu är det ett enögt drev påhejat av en helt okritisk media. Stor sympati/medkänsla till de kvinnor som allvarligt utsätts av "män".
21.39
Varför inte bara lyssna och ta till sig för engång skull? Så trött på alla försvarstal.
21.39
Som Peter (kl 20.59) skriver, väljer många tyvärr att titta bort, gång på gång. När jag gick på högstadiet, tafsade en minoritet av killarna, men tyvärr sa ingen i majoriteten nånsin att tafsandet är ojuste. Jag minns inte att någon vuxen ingrep mot tafsande. Normen bland killarna var att när vi killar snackade om vem som tafsat var på vem, skulle man garva. Vi som hade mindre muskler än genomsnittet ville inte öka risken för att få en smäll genom att avvika från killnormen i onödan, och den normen skapades av killarna som flera gånger per termin slog fram blåmärken på jämnåriga. Grupptrycket på högstadiet var hårt! Jag tänker prata med mina söner om hur vi kan motverka trakasserier.
21.41
Varför är det ok att kritisera sina medmänniskor men inte samhällsstrukturen? Det här blir allas krig mot alla - män mot kvinnor, män mot män och kvinnor mot män. Men varför får man inte påpeka att det finns övergripande maktstrukturer som medvetet har format detta hårda samhällsklimat?
21.41
Jag är man men är inte skyldig till övergrepp eller sexuella trakasserier. Jag köper inte alls att jag bara genom att vara man är skyldig. Det är förfärliga berättelser som jag inte alls känner igen från mitt eget sammanhang. Jag kan bara beklaga att vissa män gör som de gör. Men att anklaga en grupp på grundval av vad enskilda individer gör, leder inte till en förbättring, dessutom blir resonemanget mycket problematiskt om vi skulle översätta ’män’ till judar, muslimer eller homosexuella. Döm aldrig en grupp av människor, döm de enskilda individerna.
21.46
Nu har det blivit dags att avsluta. Tack alla som har delat och skickat in era åsikter och synpunkter. Inläggen har verkligen strömmat in, intresset har varit enormt. Vi har publicerat och läst så mycket vi har hunnit.
Tack!
/Karolina