SVT rapporterade · Läkaren och släktingarna möts i rätten

08.56
Hej och välkommen till SVT:s liverapportering. Rättegången startar 9.00.
09.00
SVT:s reporter Kaisa Andersson är på plats vid tingsrätten.
 
09.08
Nu är förhandlingen igång i Kalmar tingsrätts sal K. Läkaren är, till skillnad från den muntliga förhandlingen i juni, nu på plats.
09.10
Den gamla kvinnan företräds av hennes brorson och hennes gode man, samt advokat Petter Nilsson.
09.11
Läkaren företräds av sin advokat Jesper Arvenberg.
09.17
Nu ska den gamla kvinnans advokat hålla sin sakframställan. Han ska alltså berätta för rätten vad som är bakgrunden till deras krav att husgåvan ska ogiltigförklaras.
09.18
Advokaten berättar om kvinnans släktingar och att de hade god kontakt med henne genom åren. Ingen av dem har dock bott i Kalmar.
09.21
Advokaten om läkaren: ”NN vet vi inte så mycket om, eller åtminstone vet inte hennes släktingar så mycket om honom”
09.22
Han beskriver nu huset, som enligt kvinnans ombud värderas till minst 15 miljoner kronor: ”Huset ger ett palatsliknande intryck” säger han.
09.23
Det är oklart hur den gamla kvinnan och läkaren träffades, menar advokaten. Läkaren har uppgett olika versioner om första mötet till olika personer, visar anteckningar i kvinnans journal.
09.24
Enligt släktingarna hörde de först talas om läkaren 2012, och att den gamla kvinnan då sagt att de träffats något år tidigare utanför hennes hus. Enligt läkaren träffades de första gången redan 2009.
09.26
Den äldre kvinnan hade haft inneboende i det stora huset tidigare. Släktingarna tyckte därför inte det var konstigt när läkaren flyttade in i huset.
09.29
Enligt kvinnans släktingar ska hon ha sagt 2013 att läkaren skulle få köpa huset till ett förmånligt pris efter hennes bortgång. Detta erbjudande ska läkaren inte ha gillat, enligt släktingarna.
09.31
I en journalanteckning framgår att läkaren var ansvarig för att fördela hennes mediciner i dosett.
09.33
En hushållerska som bott och arbetat länge hemma hos den gamla kvinnan sades upp på initiativ av läkaren, enligt advokaten.
09.35
Kvinnan hade en husläkare sedan innan, men från och med juni 2013, cirka två månader efter att läkaren flyttat in i huset, tills dess att hon lades in på sjukhus våren 2016, hade hon ingen kontakt med sin vanliga husläkare.
09.37
Under året som går efter att läkaren flyttar in avsäger kvinnan sig hjälp från hemtjänsten och hennes trygghetslarm kopplas ur.
09.40
Från och med våren 2015 blev det allt svårare att få kontakt med den gamla kvinnan, uppger hennes släktingar. Oftast var det läkaren som svarade i telefonen, och släktingarna upplevde att han förhindrade kontakt dem emellan.
09.45
Advokaten går nu igenom kvinnans sjukdomshistorik. Han läser upp två läkarintyg som skrevs 2010 i samband med att man ansökte om eftergift till Bolagsverket. I läkarintygen står att kvinnan inte kan sköta sina företag på grund av sina sjukdomar. Bland annat har hon svårt att betala räkningar och har en nedsättning av närminnet. Man gör också en mindre demensutredning, ett MMT-test, som visar på mild demens.
09.49
Kvinnan var mycket intresserad av handel med aktier, men 2013 slutade hon med att aktivt förvalta sina pengar, visar dokument från hennes bank. Enligt hennes bankman var det svårt att veta om kvinnan verkligen förstod det han sa, och han upplevde att hon inte hängde med.
09.57
I oktober 2015 ger kvinnan bort sin dyrbara villa genom ett gåvobrev till läkaren. Trots att kvinnan haft samma bank och samma bankman i alla år, skedde överföringen med hjälp av läkarens egen bank.
10.01
Kvinnan hade tidigare skrivit en fullmakt till sin personliga bankman om att inga avtal som gällde miljonvillan fick slutas utan att hennes bank meddelades om detta och hade möjlighet att granska avtalet. Läkaren ska ha känt till fullmakten, enligt advokaten.
10.03
Under hösten 2015, vid samma tid som gåvobrevet skrevs under, märkte släktingarna att kvinnan blivit allt sämre. Hon kunde t.ex. inte äta själv när de träffades för en jullunch och upplevdes som drogad, enligt släktingarna.
10.09
Advokaten läser nu upp anteckningar ur den gamla kvinnans journal. Läkaren benämns vid ett tillfälle som hennes ”nya husläkare” och vid ett annat som hennes ”nya distriktsläkare”.
10.12
Läkaren har också själv skrivit anteckningar i kvinnans journal. Han har till exempel gjort en bedömning om hon ska opereras för sin cancer, och har även skrivit två remisser till kvinnan. Remisserna är skrivna på den vårdcentral i Kalmar län där läkaren jobbade.
10.14
Under 2015 är Läkaren den enda som förskrev medicin till den gamla kvinnan. Enligt advokaten har läkaren ”aktivt verkat för att han och ingen annan ska ansvara för vården” av henne.
10.17
Enligt släktingarna är det oklart vad kvinnan drabbades av när hon lades in på sjukhus våren 2016, knappt ett halvår efter att hon gett bort huset. Flera undersökningar gjordes då men ingen visade på någon tydlig diagnos. Det är därför oklart om hon ”blivit” sämre, eller om hon redan var i mycket dåligt skick sedan innan, hävdar advokaten.
10.17
Nu blir det 15 minuters paus.
10.46
Nu är vi i gång igen!
10.50
Kvinnans advokat har velat visa ett videoklipp från Youtube som bevis för vilken typ av person som Läkaren är. Läkaren har motsatt sig att klippet visas, men nu har rätten tagit beslut att det får visas. Men teknikstrul i tingsrättssalen gör nu att man får skjuta upp visningen av klippet.
10.53
Kvinnans advokat: ”Redan nu framgår det att NN(Läkaren) varit aktiv i vården av NN (Kvinnan). Det har också framkommit att han själv utgett sig för att vara hennes läkare, och att det även uppfattats så”
10.57
Huruvida kvinnan och läkaren har haft en patient-läkare-relation är centralt i det här fallet. Släktingarna menar att läkaren utnyttjat sin yrkesroll för att kunna få kvinnans hus, och att kvinnan ska ha varit i en beroendeposition till läkaren. Läkaren själv menar att de hade en strikt privat relation, där han bara hjälpt henne med mediciner och annat inom ramen för vad en läkare kan göra som en tjänst till släktingar och vänner.
11.05
Nu går man igenom de remisser som Läkaren skrivit, och vilka mediciner han skrivit ut till den gamla kvinnan. Han har skrivit ut flera olika lugnande och ångestdämpande läkemedel, men även t.ex. värkmedicin.
11.09
Kvinnans advokat använder den här informationen för att bevisa att Läkaren haft god insyn i hur den gamla kvinnan mådde, och att hon var i behov av många olika mediciner när hon gav bort huset. ”Han är ju läkare.”
11.11
Våren 2016, efter att hon lagts in på sjukhus, fick brorsonen reda på att hans faster gett bort huset till Läkaren. ”Det var ett minst sagt omtumlande besked” säger advokaten.
11.14
Kvinnan hade lämnat in huset som pant för ett lån på 1,2 miljoner kronor. Men i gåvobrevet, där Läkaren får huset, framgår att han inte övertar lånet. Det betalar fortfarande den gamla kvinnan av, med ränta.
11.15
Läkaren har aldrig betalat någon hyra för att få bo i huset.
11.21
Nu går man igenom kontantuttag som gjort från kvinnans bankkonto. Under en dag i oktober 2014, när kvinnan låg inlagd på sjukhus, togs 66 000 kronor ut från kontot. ”Efter det här fullkomligt skenade bankomatuttagen”, säger advokaten. Under en sexmånadersperiod därefter togs det ut totalt 204.000 kronor från kontot i olika omgångar.
11.22
Hon har också bekostat en stor mängd renoveringar, visar kontoutdragen.
11.25
I mitten av januari 2016, en månad innan kvinnan lades in på sjukhus, tömmer hon sina konton på en bank i utlandet. Enligt bankens anteckningar var Läkaren med när hon stängde sina konton. Över en miljon kronor fördes över till kvinnans eget konto och läkarens konto.
11.30
Två månader efter att den gamla kvinnan formellt gav bort huset till Läkaren ska hon ha sagt till en släkting att hon funderade på att sälja huset och flytta. Hon har också flera gånger genom åren sagt till vårdpersonal och vänner att hon skulle sälja huset till läkaren, men aldrig att hon skulle ge bort det.
11.31
”Hon har inte förstått att hon gett NN(Läkaren) fastigheten”
11.38
Läkaren var med i diskussionerna med biståndshandläggare våren 2016 när man kom fram till att kvinnan inte kunde flytta hem igen, efter sjukdomsfallet i februari. Där framgår att Läkaren anser att Kvinnan inte är i skick att återvända hem, och att det inte går att handikappanpassa huset så att hon kan bo hemma.
11.40
Kvinnan flyttade in på ett äldreboende våren 2016, där Läkaren i början besökte henne. Enligt en undersköterska, som kommer att vittna senare, ska Läkaren ha sagt ”Jag har skänkt massor med år till henne, det är inte mer än rätt att jag får huset”.
11.41
Kvinnan ska enligt vårdpersonalen på boendet också sagt att Läkaren nu ”struntar i henne” och har ”vänt henne ryggen”.
11.43
När Kvinnan kom in på boendet så bedömde man snabbt att hon var övermedicinerad med lugnad medicin, och flera av läkemedlen togs bort eller trappades ner.
11.44
”Lugnande medicin” ska det förstås stå.
11.45
Flera gånger under advokatens sakframställan så skakar läkaren på huvudet.
11.47
Läkaren kommer att få vittna senare under förhandlingen, oklart om vi hinner med det idag. Hans advokat kommer hursomhelst föra fram hans svar efter lunch. Men nu lunchrast fram till 13.
13.05
Nu är vi tillbaka. Nu är det advokat Jesper Arvenberg som ska ge Läkarens version av den här historien.
13.07
Läkarens advokat säger att vänner till den gamla kvinnan beskrivit henne som intelligent, social, självständig, egensinnig och viljestark.
13.08
”Det finns en naturlig förklaring till att hon väljer att ge fastigheten till NN(läkaren)” säger advokaten. Det är att hon ville att miljonvillan skulle användas som läkarmottagning, vilket det också hade varit i huset tidigare.
13.10
Advokaten säger att Läkaren inte har varit ”inneboende” hos kvinnan. ”De delade inte bara tak, de var väldigt goda vänner” säger han.
13.14
Anledningen att man inte använde sig av kvinnans egen bank när man skulle ta fram gåvobrevet var för att det var rimligast att anlita en jurist, säger läkarens advokat. Banken som användes i stället var vid tillfället även juristbyrå, och är inte läkarens egen bank.
13.14
Två oberoende jurister från banken var närvarande när gåvobrevet upprättades och signerades.
13.17
Utlandsresan, när flera av den gamla kvinnans bankkonton tömdes, var inte bara en resa som gjordes för att hämta pengar, säger läkarens advokat. Läkaren och kvinnan var där en vecka tillsammans och turistade i stan och tog guidade turer bland annat.
13.22
Nu kommenterar advokaten de påståenden som släktingarna fört fram om kvinnans sviktande hälsa, och det läkarintyg från 2010 där man gjort ett demens-test.
”Det finns inte en enda diagnos på demens. Det finns en utredning som påbörjats men den är inte fullständig”, säger advokat Jesper Arvenberg.
13.24
”Det är olyckligt att vi som jurister ska sitta här och tolka läkarutlåtanden. Det vore bättre om de läkarna som skrivit intygen hade varit här”, säger Läkarens advokat.
13.30
Nu går advokaten igenom olika anteckningar i kvinnans sjukjournal. Jag kommer inte gå in i detalj på sjukdomarna här, men poängen advokaten gör är att journalerna totalt sett inte visar att kvinnan var vid dålig hälsa under åren som hon och Läkaren bodde tillsammans. Något som släktingarna påstår.
13.37
Han lyfter fram sådana anteckningar i journalen som talar emot släktingarnas version. I vissa av journalanteckningarna uppges den gamla kvinnan vara klar i huvudet, glad och opåverkad av tidigare sjukdomar.
13.41
Att betecknas som ”anhörig” inom sjukvården förutsätter inget släktband, det är därför Läkaren har registrerats som anhörig i flera av journalanteckningarna, säger advokaten.
13.45
Kort efter att läkaren flyttar in i huset opereras den gamla kvinnan. Operationen blir en framgång och hon slipper smärtor. Enligt advokaten förklarar det varför hon i gamla journalanteckningar beskrivs som påverkad av sina sjukdomar, och i anteckningar efter operationen beskrivs som glad, klar och smärtfri.
13.48
Släktingarna påstår att Läkaren tog över vården av kvinnan när han flyttade in, men journalerna säger något annat, menar advokaten. Under perioden har hon sökt vård från flera andra läkare på olika mottagningar.
13.51
Advokaten beskriver nu den gamla kvinnan: ”Hon är en förmögen kvinna, som har unnat sig saker i livet”. Hon har haft flera anställda i huset som hon avlönat kontant, vilket ska förklara de stora kontantuttagen.
13.52
”Hon hade inte en särskilt god relation till sina släktingar. Hon såg ingen anledning att efterlämna mycket pengar efter sin bortgång, utan hon ville leva ett gott liv tillsammans med NN(läkaren)”, säger advokaten.
13.52
Läkaren sitter bredvid sin advokat och nickar instämmande.
13.55
Kvinnan ville att Läkaren skulle ha pengar för att kunna genomföra framtida renoveringar av huset. Därför hämtade man pengar i utlandet, säger advokaten.
13.57
400.000 kronor av pengarna som hämtades från det utländska bankkontot var en gåva till Läkaren för att han skulle kunna köpa sammetsgardiner och antikviteter till villan, enligt advokaten.
14.05
I samband med att det uppdagades att Läkaren fått villan så hörde släktingarna av sig till sjukvården för att få ut kvinnans sjukjournaler, detta utan att ha en fullmakt från kvinnan. Sjukvården sa då nej, med hänvisning till att kvinnan var klar nog att besluta själv om hon ville att journalkopior skulle lämnas ut eller inte, framhåller advokaten.
14.05
Nu för advokaten ett resonemang om Läkaren och Kvinnan haft en vårdrelation eller inte. ”Hon var inte hans patient när de träffades”, säger han.
14.06
Nu blir det paus, och vi tar också en lite längre paus från live-rapporteringen. Då blir det vittnesförhör med Kvinnans gode man.
14.47
Nu är vi tillbaka igen efter att ha gjort en liten inspelning med programmet Sverige idag. Det sänds vid 17.30 i dag på SVT 1, om ni vill kolla.
14.48
Nu är det vittnesförhör med Kvinnans gode man, som också är en släkting till henne. Läkarens advokat Jesper Arvenberg ställer frågor.
14.53
Han frågar om inte Kvinnan hade gett uttryck för att hon ville ha en oberoende god man, och inte en släkting. På den frågan svarar den goda mannen nej.
15.02
Släktingarnas advokat Petter Nilsson läser högt ur kvinnans sjukjournal för att beskriva hennes psykiska mående. Där framgår att hon känt sig mycket ensam och varit deprimerad i perioder.
15.08
I sjukjournalen framkommer att kvinnan mådde psykiskt dåligt även efter den operation som Läkaren menar förändrade hennes mående radikalt till det bättre.
15.20
Fortsatt uppläsning ur utvalda delar av sjukjournalen. Kvinnan har bara två kontakter med sin ordinarie husläkare efter det att hennes vän Läkaren flyttar in i villan.
15.34
Enligt anteckningar hos hemtjänsten, som besökte Kvinnan innan Läkaren flyttade in, har hennes mående gått upp och ner från dag till dag. Detta framför släktingarnas advokat som en förklaring till de hyfsat olika bedömningarna som läkare och vårdpersonal gjort av hennes mående, och nedtecknat i journalen.
15.35
Nu ska advokaten visa ett videoklipp från Youtube där läkaren är med. Detta för att ”till styrkande för att NN(läkaren)s liv var inriktat på lyx och flärd”.
15.38
Frågan är om det här klippet kommer att visas överhuvudtaget idag. Nu kabelstrul.
15.41
Filmen kommer att visas i morgon i stället. Nu tar vi en liten paus.
15.56
Så har det blivit dags att läkaren själv att komma till tals. Det blir första gången han uttalar sig själv om gåvorna från den gamla kvinnan och deras relation.
15.59
Hans egen advokat börjar ställa frågor, och ber Läkaren beskriva sin bakgrund.
”När man talar om en sådan här situation så måste man hitta en helhetsbild, och bygga upp en helhetsbild av något som kan tyckas annorlunda. Att exempelvis en kvinna född på slutet på 20-talet och en man född i början på 70-talet ska bli goda vänner. Det kanske inte är så vanligt.”, säger läkaren.
16.01
Läkaren berättar att han är född i norra Sverige. Att han jobbat inom modebranschen och inom tv, film och media - innan han började läsa till läkare.
16.02
Han var verksam vid en vårdcentral i norra Sverige och var nere på en kurs i Kalmar när han träffade den gamla kvinnan, berättar han.
16.04
Han ombeds beskriva den gamla kvinnan som han var nära vän med: ”som med alla människor så finns det alltid minst två bilder av en person. En person man är privat, och en när man representerar eller håller hov inom vissa kretsar. För mig var hon omtänksam, kärleksfull och ville väl. Hon var full av idéer och visioner, ville uppleva och utveckla. Det skulle hända nytt!”
16.05
Läkaren är välformulerad och har ett nästan teatralt sätt att prata.
16.08
Han letade efter antikaffärer i Kalmar när han gick förbi den adress ”som är mitt hem, och fortfarande är vårt hem”, säger Läkaren. Den gamla kvinnan ropade då på honom från trädgården och de började prata. Hon bjöd in honom på kaffe och även något stärkande, men han tackade nej eftersom han skulle på en bankett på slottet, berättar han.
16.09
Han svävar ut i detaljer i sitt svar, och beskriver bland annat ingående vilken typ av blommor han sen köpte till kvinnan efter det första mötet.
”Försök att inte brodera så mycket och vara mer rak i dina svar”, säger domaren.
16.11
Han och den gamla kvinnan han mött i Kalmar hade sedan kontakt på telefon. På hans födelsedag sommaren 2012 ska hon enligt läkaren ha ringt och sagt att ”Nu har jag bestämt mig. Du ska överta det här”, berättar läkaren.
16.14
Han besökte sedan kvinnan i hennes villa samma sommar och hon ska då ha gett honom en nyckel och sagt: ”Här är nyckeln till ditt hus”, berättar läkaren.
16.14
”Vi skulle leva tillsammans som de närmsta och godaste vänner. Och vi blev så mycket mer än bara goda vänner. Det blir man när man med stor glädje umgås varje dag”, säger läkaren.
16.15
De reste mycket runt i Småland och besökte vänner. De levde ett aktivt liv - mer aktivt än han hade haft det när han arbetade i modevärlden, berättar läkaren.
16.18
Under tiden de höll kontakten per telefon berättade hon aldrig om sina sjukdomar, säger läkaren.
När han sen flyttade ner till Kalmar mådde hon mycket dåligt, hade ont och var förtvivlad. Då började han ringa runt till olika vårdcentraler och hemtjänsten för att de skulle göra något, säger Läkaren.
16.22
Advokaten ber nu Läkaren kommentera det som lästs upp om kvinnans psykiska hälsa. Var det något du märkte i ert samliv, frågar advokaten.
”Nej, inget som jag kände att jag behövde reagera på med min kunskap som yrkesman. Ingenting som var alarmerade på något sätt”, säger läkaren.
16.27
Varför har du förskrivit medicin till henne, frågar advokaten. ”Hon ville inte ha att göra med sin hälsocentral utan frågade mig om jag inte kunde vara behjälplig och ge henne den servicen.”
16.30
Läkaren säger att han bara har förnyat och förlängt Kvinnans recept.
Innebär det att du är behandlande läkare, frågar advokaten.
”Att man påstår att en läkare som skriver ut medicin till en person som mår bra med den medicin man har, och ser till att den får adekvat vård vid rätt instans, anser inte jag vara en behandlande läkare utan en nära vän som ÄR läkare”.
16.31
Nu får Läkaren kommentera hur gåvobrevet kom till. Alltså när miljonvillan formellt fördes över till läkarens ägo. ”Hon sa att hon behövde upprätta ett gåvobrev för att skydda mig. Jag visste inte då vad det innebar..”
16.33
De tog fram formen för gåvobrevet tillsammans, berättar läkaren. Han sökte efter en passande jurist på Google och ringde själv till banken (som då även var juristbyrå) för att boka ett möte hemma hos henne, eftersom den gamla kvinnan hörde så dåligt, säger han.
16.34
Läkaren beskriver villkoren i gåvobrevet, där han fick hela huset utan att behöva bli betalningsansvaret för huslånet: ”Hon sa att jag skulle få allt, att jag inte skulle vara belastad och att hon skulle hjälpa mig på alla sätt”
16.35
Var hon vid den tidpunkten (när gåvobrevet undertecknades) sjuk eller nedstämd, frågar advokaten.
”Nej hon mådde alldeles utmärkt” svarar läkaren.
16.38
Nu får läkaren frågor om den jullunch med släkten där släktingarna har beskrivit att den gamla kvinnan upplevdes som drogad och inte kunde äta själv.
”Jag delar inte den uppfattningen alls. Hade den uppfattningen där och då hade det väl uttalats vid det tillfället”, säger läkaren.
Jullunchen skedde drygt en månad efter att hon formellt fört över huset på honom.
16.41
Läkaren kommenterar utlandsresan när de reste och tömde hennes bankkonton på över en miljon kronor. Resan skedde på hennes initiativ, säger läkaren. ”Hon ville säkerställa att hennes älskade hus, vårt älskade hus sköttes om”, säger läkaren. Pengarna han fick då var avsedda för renoveringar av huset.
16.43
”Hon fick en orsak att bygga upp sitt hus igen, för vi levde på ett sätt tillsammans som stimulerade oss båda” säger läkaren.
16.45
Läkaren var med vid besöket på den utländska banken och var den som tog emot kontanterna. Det var dock den gamla kvinnan som i huvudsak pratade med banktjänstemännen, eftersom Läkaren inte kan språket så bra, säger han.
16.46
Läkaren får återigen propåer från domaren att försöka hålla nere på detaljerna i sin berättelse.
16.48
Kontanterna man hämtade ut lades i den äldre kvinnans kassaskåp i huset i Kalmar. Det är bara hon som har nyckeln till kassaskåpet, säger läkaren.
16.50
En del av pengarna har läkaren använt för att betala två personer som kvinnan haft som anställda i huset, sammanlagt omkring 160 000 kronor.
16.52
Var det sagt att det var du som skulle betala personalen i huset, frågar advokaten. Nej, det var den gamla kvinnans ansvar att betala ut lönerna men bad hon honom om något så var han behjälplig, säger läkaren:
”Det är väl självklart att jag gjorde det, likväl som jag kunde ge henne ett glas vatten”
16.55
Läkaren säger att det inte var han som avskedade den gamla hushållerskan i huset, som fick sluta kort efter att han flyttat in. Det var den äldre kvinnan som tog det beslutet, eftersom hushållerskan ”serverade mamma Scan-köttbullar med fil till middag”, säger läkaren.
16.57
Läkaren säger att han inte hämtat ut stora kontantbelopp ur bankomaten, som släktingarna berättat om. Det var den äldre kvinnan själv som tog sig till bankomaten och pengarna hon hämtade ut var till för att betala personalen i huset.
16.57
Om tiden efter gåvobrevet: ”Ingenting förändrades i vår relation, hon var fortfarande värdinnan i huset”, säger läkaren.
17.00
Den gamla kvinnan ville gärna att Läkaren och hennes släkt skulle bli vänner, säger han. Hon sträckte ut en hand, men fick ingen respons från släkten, menar han.
17.00
Sista frågan från advokaten. Har den gamla kvinnan varit i en beroendeställning till dig, frågar han. ”Det är ett av det otaliga absurda påståenden som framförts. Den som känner henne vet att hon inte är beroende av något eller någon”, säger läkaren.
17.01
Det får avsluta live-rapporteringen för idag. Förhören med läkaren fortsätter i morgon, då är det släktingarnas advokat som ställer frågorna.
Tack för att ni hängt med!