SVT rapporterade · Rättegången om mordet på Tova Moberg fortsätter

09.20
God morgon. Det är dag två av nio i rättegången mot 19-åriga Tova Mobergs expojkvän som är åtalad för mord och grov kvinnofridskränkning.

I dag är planen att åklagaren ska fortsätta sin sakframställan, därefter ska hela rätten flytta ut till den misstänkta mordplatsen där också Tova Mobergs kropp hittades i sjön intill.
Det är en så kallad syn som någon part kan vilja göra för att exempelvis förtydliga något.

Under eftermiddagen är det tänkt att Tovas föräldrar ska lämna sina vittnesmål.
09.22
Den misstänkte expojkvännen har nyss anlänt till Hudiksvalls tingsrätt. Bevakningen är lika stor som i måndags.
09.34
Nu har rättegången inletts, det var långt kö in till salen även i dag så intresset är stort. Dock inte lika mycket media.
09.37
Åklagare Christer Sammens fortsätter att gå igenom sin bevisning. Det handlar om tejp och en tejprulle.
En tejprulle som hittats i köket hör ihop med tejpen som satt runt Tova när hon hittades. Enligt Christer Sammens har NFC konstaterat att det är en fullträff i matchning.
09.43
Nu pratar åklagaren om den hammare som hittats i vattnet. NFC har undersökt om den har utsatts för värme i form av eld vilket det starkt tyder på. Det hävdar åklagaren menar att hammaren har eldats i samma tunna som kläder som misstänks komma från expojkvännen också har eldats.
09.46
Sammens fortsätter att prata om olika spår. Bland annat har blod från offret hittats på gårdsplanen.
09.48

Detta har hänt: Fallet Tova Moberg

I länken ovan kan ni se en sammanfattning av vad som hittills har hänt i fallet.

09.49
Nu går åklagaren igenom telefonlistor, vilka som har haft kontakt med varandra och var telefoner har kopplat upp sig..
09.50
Åklagaren vill visa att expojkvännen har varit hemma hos Tova natten innan mordnatten.
09.55
Nu går man igenom en konversation mellan Tova och en kompis om en fest på lördagkvällen.
- Tova har planer på att åka till den här festen, säger Sammens.
Konversationen äger rum kring 18-tiden på lördagen.
10.01
Efter 21 har Tova tagit sig till expojkvännens gård.
Strax innan 22 har Tova och vännen kontakt igen, där Tova skriver att hon kommer till festen om en stund.
- Det verkar som att hon bara skulle in till expojkvännen en liten stund, säger åklagaren.
10.03
Vid 23.30 skriver expojkvännen till sina vänner att de inte får komma till gården.
10.11
Strax efter 01 har Tova sista kontakten med vännen på festen över telefon. Därefter skriver expojkvännen åter till sina vänner att de inte får komma till gården.
01.21 ringer en annan vän till Tova, samtalet går direkt till röstbrevlådan. 
Därefter skriver expojkvännen till vännerna igen att de inte får komma än,
02.20 kopplar Tovas telefon upp till en mast sista gången.
- Det kan ha att göra med att hennes sim-kort tas ut, säger åklagaren.
Efter den tidpunkten meddelar expojkvännen åter vännerna att de absolut inte får komma till gården,.
10.14
Nu går man igenom en stegräknare i expojkvännens telefon som visar att den plötsligt har varit väldigt aktiv mellan 02 och 07. Det handlar om 3,6 kilometer, säger åklagaren.
10.16
Jämfört med expojkvännens normala dygnsrytm så sticker den här natten ut på ett unikt sätt, enligt åklagaren.
- Vad som förklarar dessa rörelser är att expojkvännen har berövat Tova livet och det har föranlett aktiviteten, säger Christer Sammens.
10.18
Vid 8-tiden på morgonen cyklar expojkvännen till anhöriga och tar ett bad. Därifrån skickar han en bild på Snapchat med texten "Fuuuucking skitliv!!! Som om man inte hade nog med problem redan!!! Men detta tar faan priset"
10.19
Tovas föräldrar kommer dit för att fråga efter Tova, då har de redan varit på gården och letat henne.
10.22
Under dagen är expojkvännen åter på gården med vänner och anhöriga. Han åker också för att köpa båtspackel på en mack, där fångas han av övervakningskameror.
Vid 16-tiden anländer polisen och håller första förhör.
10.25
Efter första förhöret är inte expojkvännen misstänkt.
Senare på kvällen ringer expojkvännen själv till polisen för att hjälpa till i sökandet. Han säger att han har försökt nå Tovas telefon men att den är avstängd.
- Han har aldrig någonsin, sedan hennes telefon stängs av och till att hon hittas, försökt få kontakt med henne vilket torde vara synnerligen anmärkningsvärt, säger Christer Sammens.
10.28
Åklagaren skickar nu runt hammaren som hittats i sjön till rättens ledamöter och försvarsadvokaten. Han visar också upp andra föremål som hittades i anslutning till fyndplatsen.
10.28
Reagerar expojkvännen på åklagarens sakframställan? Eller är han neutral?
10.30
@Picasso Expojkvännen är svår att tolka. Han ser ut att anteckna i papper men visar i övrigt inga tydliga reaktioner, tycker jag.
10.32
Åklagaren går nu igenom Tovas dagbok där hon vid flera tillfällen vittnar om hur expojkvännen hotar henne. Hon fruktar sin död vid flera tillfällen.
Det här är ett utrdag ur dagboken.
10.34
Nu är åklagaren färdig och rätten ska bege sig på syn för att titta på den misstänkta mordplatsen, några mil utanför Hudiksvall.
Den misstänkte vill inte att andra än inblandade är på gården, så det är oklart hur nära media får vara med. Vi återkommer om en stund.
10.39
Med poliseskort förs nu expojkvännen till sin gård för synen.
11.10
Rätten är på plats vid gården. På grund av att det är en privat tomt får inte media eller åhörare följa med.
11.19
Vad jag kan se från min position verkar rätten titta på gårdsplanen och man är inne i en gårdsbyggnad.
11.36
Man har nu varit nere vid vattnet där Tova hittades.
11.42
Nu lämnar rätten gården och det är lunchpaus innan förhandlingen återupptas. Då är tanken att Tovas föräldrar ska vittna.
13.22
Förhandlingen är åter i gång.
 
Jag har fått flera frågor som jag har haft svårt att svara på under synen.
Expojkvännen var med vid synen, ute vid vägen är det media ni ser på bilden. Har inte sett några andra åhörare där.
13.23
Var det folk ute på vägen? (nyfikna ortsbor)
13.23
Hur reagerar Expojkvännen?Ser han lugn ut?
13.25
Nu är det familjens advokat K-G Myhrberg som har ordet. Han berättar att Tovas bror har haft svårt att vara i skolan efter Tovas död, hennes föräldrar har varit sjukskrivna under lång tid.
13.27
Vid besöket då föräldrarna kom till gården för att leta efter Tova på morgonen efter Tovas försvinnande, vad fick de för svar och reaktion från Expojkvännen?
13.27
@Jessica När Tovas föräldrar kom till gården på morgonen var inte expojkvännen där. De träffade honom senare hemma hos expojkvännens anhöriga där han låg i badet. Då berättade han att Tova lämnade gården under kvällen.
13.31
Försvarsadvokat Bo Karlsson har ordet. Han vill att rätten ska tänka på medias omfattande rapportering kring fallet. Han menar att expojkvännen har blivit mer eller mindre dömd på förhand.
 
Karlsson tar också upp förhållandet. De har haft en bristande tillit till varandra. Båda har uppvisat ett starkt kontrollbeteende gentemot varandra, säger advokaten.
-. Man får väl kalla det för ren svartsjuka, säger Bo Karlsson.
13.35
Under utredningstiden har det förekommit minst två inbrott på gården, berättar advokaten. Han går inte in närmare på varför han nämner det.
 
Bo Karlsson nämner att kriminalsökhundar aldrig har hittat blod inne i byggnaderna på gården.
- En gärningsman borde rimligtvis ha haft blod på skorna, och avsaknaden av blod kan tala för att den som har gjort det inte har varit in i de här utrymmena, säger han.
13.46
Bo Karlsson pratar om den tunna som fanns på gården. I den menar åklagaren att expojkvännen har eldat kläder och hammaren för att dölja spår. Bo Karlsson säger att expojkvännen inte sopsorterade utan eldade allt avfall i tunnan så det är därmed inte konstigt att man hittar brandrester där.
13.50
Advokaten nämner att rättsläkaren inte har hittat några skador på expojkvännen som tyder på att någon har avvärjt sig mot våld från honom.
13.55
Bo Karlsson tror att hammaren som hittades i vattnet intill kroppen kan ha legat längre i vattnet än vad åklagaren påstår eftersom den har rostfläckar.
13.56
Hur många ledamöter sitter i rätten?
13.56
@Ellen Förutom domaren är det tre nämndemän och en tingsfiskal (också domare) som också för protokoll.
13.58
Hammaren kan ha haft rostfläckar innan den användes som mordvapen, efter att ha legat ute i regnet. Han letar efter halmstrån (vilket iofs är hans jobb).
14.02
Vet du om någon undersökning gjorts för att kolla vilken mast en mobil kopplar upp till beroende var på gården i Fränö man är? Ex. vid bostadshuset, vid bårhuset och stranden eller vid infarten vid stora vägen.
14.09
@Åsa Advokaten går just nu igenom mobiltelefonernas mastuppkopplingar, Han säger att master som Tovas telefon kopplar upp till under kvällen/natten täcker stora delar av Hudiksvall, och att det finns master med bättre täckning vid gården än vad telefonen kopplar upp mot.
- Vad vill jag säga med det här? När Tovas telefon kopplar bort från mobilnätet (sista gången) så är det den mast som har sämst täckning över gården. Slutsatsen är att Tova inte befinner sig på gården när den stängs av, säger Bo Karlsson.
14.10
Hur reagerar Tovas föräldrar hittills?
14.11
@S De sitter med sina blickar riktade mot expojkvännen, men är samlade.
14.16
Enligt Bo Karlsson finns vittnen som från början säger sig ha sett Tova på en hamburgerrestaurang i Hudiksvall på natten. Bo menar att polisen pressar vittnena på ett hårt sätt, och ett av dem då blir osäker men tror ändå att det kan ha varit Tova han såg.
14.17
Är det mycket folk i rättsalen förutom dom anhöriga,vittnen m.fl
14.18
@K Rättssalen är nästan fullsatt. Förutom anhöriga och media finns några privatpersoner och ett antal poliser. Bland andra utredningsledaren i ärendet.
14.20
Bo Karlsson avslutar, men han vill ta upp några sekretessbelagda uppgifter först så nu blir det stängda dörrar och därefter paus.
14.25
Vilka typer av uppgifter kan tänkas vara sekretessbelagda?
14.26
@Jenny Protokollet från obduktionen är sekretessbelagd och det innehåll där som Bo Karlsson ville gå igenom.
14.53
Pausen är över och nu vittnar Tovas mamma. Åklagaren ställer frågor och det börjar med vad som hände under lördagen.
14.54
Mamman skjutsar ju Tova på kvällen, när hon ska till festen, men släpper av henne i en mindre ort där Tova har uppgett att hon ska samåka med en kompis.
Mamman berättar att hon erbjuder sig att hämta henne under kvällen eller natten.
14.55
Vem avgör om protokollet på obduktionen ska vara sekretess? Har anhöriga nått att säga till om o sånna fall?
14.55
@J Rätten avgör när det ska vara sekretess. Det är ju många bilder där som vi inte får se, av förståeliga skäl.
14.57
Mamman säger att hon och Tova kommer överens om att mamman ska hämta Tova från festen senare på natten.
14.58
Expojkvännen tittar just nu ner i bordet och antecknar i ett papper. Han verkar inte vilja möta föräldrarnas blickar men ser relativt oberörd ut.
14.59
Mamman somnar under kvällen och vaknar klockan 6 på morgonen. Då ringer hon Tovas telefon men får inget svar.
- Då blir jag ganska rädd, men samtidigt vet jag att hon skulle festa så det är inte konstigt om hon har sovit hos någon kompis, säger mamman.
15.01
Hon fortsätter att försöka nå Tova men får inget svar. Klockan 8 åker hon ensam till expojkvännens gård.
Vid gården tutar hon med bilen, hårt och länge, sen går hon för att knackar på dörren och ropar efter Tova.
Här är det svårt för mamman att berätta, hon är tagen.
15.03
I kanske tjugo minuter är mamman vid gården. Hon ringer till Tovas kompis (som var på festen) som säger att Tova aldrig kom till festen, utan åkte till expojkvännen istället.
Då ringer mamman efter Tovas pappa som också kommer till gården.
15.03
Att dokumentera ett obduktionsprotokoll till allmänheten vore inte vackert. Bra att det är sekretess.
15.06
Mamman berättar att de lyckas ta sig in i huset men hittar inget. Då åker de istället till expojkvännens anhöriga där han och Tova brukar vara.
De får veta att expojkvännen ligger i badkaret.
Expojkvännen kommer ut i morgonrock.
- Vi frågar var Tova är, men det vet inte han. Jag säger att jag vet att Tova var hos dig. Då säger han att Tova åkte vid 21.30-tiden, säger mamman,
15.08
Sa han hur hon tog sig från gården, undrar åklagaren.
- Ja, att det var någon som hämtade henne, svarar mamman.
Säger han något mer, undrar åklagaren?
- Ja, han säger att han blir orolig när han hör att vi inte vet var Tova är.
15.12
Mamman påpekar för expojkvännen att det inte kan vara möjligt att Tova lämnade gården så tidigt, eftersom mamman vid den tidpunkten nyss hade släppt av Tova några kilometer därifrån. Då ändrar han sig och säger att det kan ha varit senare, han minns dåligt på grund av alkoholintag.
15.14
Vid 10-tiden är föräldrarna hemma igen. Mamman berättar att hon försöker nå Tovas kompisar. Hon har ytterligare kontakt med Tovas kompis som var på festen som undersöker om någon annan kan ha sett Tova där, men det har ingen, visar det sig.
15.14
Några känsloyttringar/reaktioner från expojkvännen här?
15.15
@Picasso Expojkvännen reagerar inte synligt i alla fall. Tittar fortfarande mest ner i sitt bord.
15.18
Expojkvännen hör av sig under söndagen och säger sig ha letat efter Tova i stan, berättar mamman. Expojkvännen nämner ett namn som han tror att bilföraren som ska ha hämtat Tova kan heta. Mamman ringer flera personer i närområdet med det namnet men får inget napp.
15.19
Vid 14.30 ringer mamman polisen.
- Det regnade hela dagen och jag är så rädd att hon ska ligga någonstans, säger mamman med gråt i halsen.
15.20
Har det gjorts någon psykisk utredning på expojkvännen?
15.20
@Rebecca Ja, en liten undersökning har gjorts. Mer om det här: 

Mordmisstänkte 22-åringen kan lida av allvarlig psykisk störning

SVT NyheterDen 22-årige expojkvännen som tidigare bott i Vännäs och misstänks ha mördat 19-åriga Tova Moberg i Hudiksvall har genomgått en mindre rättspsykiatrisk utredning. Resultatet visar att mannen kan lida av en allvarlig psykisk störning.
15.26
Åklagaren stannar där och nu har familjens advokat ordet.
Han stämmer av uppgifterna om hennes sjukskrivningar efter mordet, därefter är han nöjd.
15.26
Nu ska åklagaren ställa frågor till Tovas pappa.
15.29
Åklagaren undrar om han känner igen sig i sin frus beskrivning, och det gör han.
Åklagaren frågar om han vill tillägga något.
Pappan berättar om när de båda är på gården och letar Tova. Han berättar att de "lever om rejält" för att väcka deras uppmärksamhet, om de skulle vara inne i huset.
15.30
Vad kommer du ihåg av samtalet med expojkvännen på morgonen, undrar åklagaren.
- Han ser ut som vanligt, jag tänkte inte på att det var något speciellt, säger pappan.
15.33
 Pappan berättar att han och mamman får sms av expojkvännen under söndagen, där han beklagar sig och förstår om de inte gillar honom med anledning av tidigare incidenter (föräldrarna polisanmälde expojkvännen tidigare under året för misshandel av Tova).
- Jag svarade att vi inte vill att du ska vara en del av Tovas liv, säger pappan.
15.37
Nu är ordet hos familjens advokat igen. Han frågar även pappan om hans sjukskrivningarna.
- När tror du att du orkar gå tillbaka till jobbet igen, undrar K-G Myhrberg.
- Det vet jag inte, säger pappan.
15.39
Åklagaren vill sälla kompletterande frågor till Tovas mamma.
Han undrar om expojkvännen sa något under söndagen om att han skulle ha försökt att ringa Tova. Det kan hon inte komma ihåg att han sa.
Mamman berättar att på eftermiddagen frågar de runt bland jämnåriga bekanta till Tova för att se om de kanske har sett henne i stan, men det hade ingen.
Åklagaren är klar där.
 
15.43
Nu vill domaren bryta för dagen. Nästa del i rättegången är förhör med den misstänkte expojkvännen och det är på onsdag den 6:e december.
Därmed tackar jag också för mig för i dag.
I kvällens lokala tv-sändningar över Gävleborg, som också kan ses på SVT Play, kommer ett tv-inslag, bland annat med bilder från synen på gården.