SVT rapporterade · Vad tänker du kring skolmatens innehåll?

08.55
Det är förfärligt med alla dessa tillsatser i maten, vem vet egentligen vad de gör med våra kroppar. Barnen borde verkligen förskonas från detta, så skärpning i skolorna.
08.57
Skolmaten bör vara sockerfri!
09.36
Det våre fel att helt blind litar på Livsmedelsverket, kopplingar till industrin är för starka och belastande för att deras undersökningar och rekommendationer ska vara trovärdiga, jag håller med föräldrarnas egen känsla och det är bra att utmana för att få till en ändring av nuvarande regler och vanor!
10.16
Håller fullständigt med Jessica Neogard.
10.45
Ge våra barn naturlig, näringsrik och Riktig mat i skolan. Då kommer barnen orka mer, det blir ett lugnare klimat och en trevligare vardag för pedagogerna!.
11.09
Se till att era barn rör på sig innan ni anpassar fetthalten efter stillasittandet som det antyds här.
13.15
Debattinläggen verkar tala för att varje familj själva svarar för maten, sluta med skolmaten så får alla som de själva vill.
13.15
Jag håller med Jessica. Byt ut margarinet mot riktigt smör och laga maten från grunden. Försök komma bort från hel- och halvfabrikat.
Barn behöver bra mat för att orka med skolan. Jag tycker att det är värt att lägga resurser på.
Det är förresten inte fett som gör barn överviktiga - det är socker och snabba kolhydrater.
13.15
De som gnäller har ofta inte bättre mat hemma.
14.48
Barn behöver bra och naturliga fetter, inte kemiskt tillverkade! Det är stor skillnad på fett och fett. Många allergiker tål rena produkter bättre än behandlade med tillsatser! Det är väl lag i Sverige nu om att förbjuda transfetter i mat. Danmark har haft det länge! Rekommendationerna från Livsmedelsverket är inte tvingande rekommendationer och annan forskning visar på att smör och rena produkter är bra. Naturliga för kroppen att bryta ner.
14.49
Givetvis har skolmatsalspersonalen redan idag fullt upp. Att tro att de har tid att baka bröd till hundratals barn och koka egen buljong etc verkar naivt att tro de hinner med. Dessutom är budgeten tajt så därav kanske man inte kan äta fisk jämt.
Smör är för mig i mataffären dubbelt så dyrt som margarin. Givetvis är det också en kostnadsfråga också för skolmaten.
Jag tycker vi ska vara tacksamma att vi får så bra mat i skolan som vi får till våra barn. Se på grannlandet Norge där smörgåsar äts varje dag.
14.49
På sätt o vis har hon inte rätt. Bara för att ett ämne är godkänt betyder det inte att det i stora doser ändå kan vara farligt. Allt handlar om en hälsosam mix och så rena basråvaror som möjligt o för barn kan det vara motiverat med ekologiskt odlat för att fördröja berikning av gifter i de små kropparna
14.49
...och när det gäller smör eller margarin så är nog lagom varianten Bregott att föredra då det har halva halva av det onda o goda, smör/rapsolja i lika delar, tillsatta vitaminer men inga onödiga tillsatser o mindre kalorier än smör
15.59
Jag tycker att skolmaten borde vara vegetariskt varje dag
16.17
Jag tror att skolmaten är alldeles utomordentligt lagom nyttig för det ändamål den har. Att hålla barnen alerta tills de kommer hem till de som har det faktiska ansvaret för kosthållningen = föräldrarna. Personligen känner jag många som gladeligen serverar sina barn färdiglagade köttbullar, pulvermos, frysta piroger och annat skräp, samtidigt som de klagar på skolmaten. Inte ok.
16.38
Att mättat fett orsakar fetma är en myt. Det finns inga studier som visar att det är så. Teorin bygger på att man gav män kolesterolsänkande läkemedel och påstod att de hade färre hjärtinfarkter. Då tyckte man att det var bevisat att kolesterol var farligt. Men när man granskat den teorin i efterhand visade det sig att siffrorna inte stämde. De hade inte alls mindre hjärtinfarkter. Efter det har studier gjorts som säger att mättat fett inte är farligt. Det är ganska logiskt eftersom mättade fettsyror är stabila kemiskt i kroppen. Fett finns i våra celler. Det som är farligt är fett som härsknar och det gör inte mättat fett. Däremot gör fleromättat fett det, t ex vegetabiliska oljor som majsolja, sojaolja och solrosolja. Får vi i oss för mycket omega 6 kan det leda till inflammation i kroppen. Och inflammation ligger till grund för många sjukdomar. Däremot behöver vi omega 3 för vårt nervsystem bl a. Det finns i fet fisk t ex. Efter den här studien började myndigheter ge fettsnåla kostråd. Livsmedelsindustrin tog fram produkter som var fettsnåla. Men när man tar bort fett måste man kompensera smak och konsistens med stärkelse och socker. Äter man mycket av det kan man bli fet och få diabetes.
18.25
I Varberg känns det som om eleverna lever på soja produkter av olika slag, sojafärs, soja strimlor...minst en gång/vecka, ofta två!! När jag begärde ut innehållsförteckningen på buljongen som används så fanns det mesta, färgämnen i massor, gelatin (gris!!), olika smakförstärkare 5-10 st etc Detta är grönsaksbuljongen! Vem är maten ekologiska och närproducerad för? Hållbar utveckling? Inte för regnskogarna som skövlas pga all soja vi ska äta de vegetariska dagarna!!
18.26
Ett uppseendeväckande gravt faktafel om vad som orsakar fetma, tragiskt att se sådan okunskap på de institutioner som skall ge våra barn kunskap för livet.
Det är inte fett man blir fet av utan kolhydrater.
Kolhydrater stimulerar hormonet insulin, vårt fettinlagrande hormon, som då ser till att lagra undan kolhydraterna som fett i kroppen.
Jämför björnen som äter sig fet genom att äta stora mängder blåbär på hösten, för att sedan kunna sova hela vintern, vi människor fungerar precis likadant.
Man blir inte fet av fett, lika lite som man blir söt av socker.
Vad gäller fettets kvalitet så är riktigt smör ett klart bättre alternativ än den kemiska sörja som kallas margarin, och som bara bidrar till ohälsa genom framför allt sitt stora innehåll av Omega-6, som dels är hälsovådligt i sig, men som dessutom blir till cancerframkallande transfetter vid upphettning som t.ex. stekning.
18.26
Mättat fett är naturligt och något växande kroppar behöver. Titta hur margarin tillverkas och titta hur smör tillverkas. Vilket innehåller en massa kemikalier?! Sockerfri skola och förskola med naturlig mat så som ägg, smör, kött och grönsaker. Det hade varit fantastiskt!
19.54
Att byta ut de mest besprutade grönsakerna mot ekologiska alternativ borde vara självklart. Annars kan t.ex paprika och potatis uteslutas helt från menyn. Och fler svenska baljväxter istället för korv och andra hel- och halvfabrikat.
19.59
Handlar inte ens om maten är lagad från grunden eller inte. Lägg fokus på att maten faktiskt ska vara ätbar, sällan som maten är god i vår skola. Ingen av våra lärare äter i matsalen trots att det finns gratis måltider dagar, säger rätt mycket om vad lärarna tycker.
20.11
Naturligtvis skall barnen få svensk husmanskost helt utan tillsatser, gärna ekologiskt, men helst från närodlade ekologiska råvaror.
20.40
Jag har förståelse för att det inte finns resurser att tillhandahålla en bättre skolmat. Visst hade det varit bra om det funnits men på det hela taget så är det ändå helt OK mat. Visst är smör alla gånger bättre än margarin men förstår att pengarna inte räcker. Kunde man öka mängden Omega-3 från havet och minska på omega-6 (dock inte GLA) samt de skadliga transfetterna så hade det varit bra. Erbjud tillskott av vitamin B-12 för de som kör veggo och D-vitamin åt alla under vintermånaderna.
20.40
Så mycket dumt. All mat innehåller kemikalier. Gift är oftast en fråga om dos. Låt inte foliehattarna ta över och fatta beslut på ogrundade rädslor.
20.40
På vilket sätt blir maten bättre om den lagas på skolan jämförelse om den lagas i storkök och sedan värms? Det är en hysteri kring att det ska vara ”hemlagat”. Maten är inte farlig för att den lagas någonannanstans. En faslig paranoia kring det här med tillsatser och var maten lagas.
20.41
Skolmat precis som all mat som vi äter borde innehålla näringsrika råvaror som är odlade utan besprutning (helst närodlade). Vill gärna se smör och vanlig mjölk på barnens matbord och inte margarin o lättmjölk! E-ämnena kanske är inte farliga men det kan vi inte veta just idag, så säkrare är att vara utan dem! Maten lagad från grunden som ska ätas i en harmonisk miljö är bästa för alla men särskilt våra barn:-)
20.41
Skolkockar hinner visst baka eget bröd och laga mat från grunden! Men det handlar också om skolledningen inser detta, att prioritera skolmaten, låta den kosta. Anställ utbildade kockar som får sätta menyn själva, de har både koll på näring och goda smaker och ekologisk matlagning!
20.41
Inget fel på att ha tillsatser så länge maten är näringsrik nog. Näringsmässigt är ekologisk mat inte bättre. Faktum är att man använder både konstgödsel och en annan typ av bekämpningsmedel även i ekologisk odling.

Sen är det viktigt att den inte är enformig utan erbjuder en bredd. En av de största kostproblemen idag är att vi äter alldeles för ensidigt. Hade gärna sett mycket mer ägg och fisk på menyerna.
20.41
10 kg smör betalar vi nästan 800:- för !
20.42
Fisk 3 dgr/v vegetariskt resten :-/
20.42
Jag tror det bästa vore att hålla sig till den veteskapliga fakta som finns och välja därefter, teorier finns det lika många som talare.
20.56
Jätteviktigt att våra barn får näringsriktig och tillräckligt mycket och god skolmat så att de blir mätta. De växer och ska ha fokus för att lära. Öka matpengen per elev, med idag i genomsnitt mindre än 15kr/elev per portion är det svårt att laga näringsriktig mat. Tycker också att det är självklart att servera riktigt smör och rena och lokala råvaror. Utgå från moderna och kostkunskaper.
20.56
Rekommenderar varmt Grotescos andra underverk - Föräldramöte , ett kammarspel. Många likheter med detta!
20.56
att tillsatser är godkända innebär inte att de är ofarliga. Försök leva enbart på tillsatser så får du se!
20.56
När det gäller debatter om skolmat måste vi faktiskt se på elefanten i rummet. Gör du din egen ketchup? Det är en riktig sockerfälla.
21.00
Om skolmaten och maten på äldreboende fick kosta lika mycket som maten i våra fängelser, hade vi inga problem med den.
21.01
@F.lind: Fast det är lite det som är problemet idag. Att handla ekologiskt är främst av moraliska orsaker. Att man vill att djuren haft det bra. Problemet är bara att miljömässigt är det inte speciellt mycket bättre. Det ger inte heller mer näringsriktig kost. Att handla lokalt är också i grunden moralisk. Att se till så att det finns jobb i närområdet. Inte heller egentligen speciellt mer miljömässigt eller nödvändigtvis bättre mat.

Personligen hade jag gärna sett att vi satsade mer på teknologiska lösningar som ökar effektiviteten och får ner priset på maten. Har fler möjlighet att äta mångsidigt kommer vi bli hälsosammare. Sötningsmedel som inte metaboliserar, påverkar syrabas eller natrium-kaliumbalansen i kroppen är betydligt mycket bättre än socker exempelvis. GMO (utan bekämpningsmedel) som är mer härdad mot klimatet ger bättre skördar och billigare mat.
21.05

De flesta livsmedelstillsatser är till för att kompensera för dåliga råvaror.
21.35
Undrar mest bara hur föräldrar som älskar att söka efter fel/tillsatser i skolmaten gör med maten i hemmet? Kokas det tex egen buljong, görs det egna kryddblandningar, görs det egen korv, bakas det alltid bröd osv osv..? Isåfall vill jag veta vilken tid på dygnet ni gör detta med barn i hemmet. Nä, ge er nu istället och tänk så långt fram skolmaten har kommit på bara ca 5 år.
21.35
Livsmedelsverket har godkänt tillsatserna. Om detta har gjorts med ett empiriskt tillvägagångssätt så kanske man redan känner till om det finns potentiella risker men har dessa risker inte tillräckligt stöd så finns det ingen anledning att ta hänsyn till dem för tillfället. Jag skulle uppskatta en inblick i livsmedelsverkets process, så att vi kan utvärdera om det finns grund för Jessicas påståenden.
21.35
Allt är testat och det har visat sig vara ofarligt. I en modern värld är artificiella tillsatser oundvikligt. Tillsatser är inte farliga bara för att de är tillsatser, finns mycket i naturen som är naturligt och många gånger dödligare än mattillsatser. Utan konserveringsmedel hade tillgången till mat varit mycket lägre. Det finns viktigare saker att diskutera och man får lita på att Livsmedelsverket gör sitt jobb. Är Jessica Neogard dietist, kemist och läkare?
Hej Läggner! Jessica studerar hälsovetenskap. Läs mer här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/vill-ha-renare-skolmat
21.36
Lokala råvaror ger mindre negativ miljöpåverkan vad gäller energiåtgång för transporten från "jord till bord".
21.37
Det är ju beklämmande att en ansvarig chef påstår att margarin skulle kompensera för ett accelererat stillasittande. Det är ett helt felaktigt påstående att helfet naturlig kost skulle leda till övervikt. Helfet mat ger en genuin mättnadskänsla och triggar inte det fettinlagrande hormonet insulin.
Man baxnar!
21.57
I skolans matsal finns de flesta tillsatser bland tillbehören: lingonen, smörgåsgurkan, senapen, å ketchupen... ta bort dem, så blir maten genast mycket nyttigare.
Handen på hjärtat: ni serverar väl ändå inte sånt hemma? Eller gör ni den själva, från grunden?
22.21
På vilket sätt är tillsatser farligt? Ni som pratar om hemlagad mat, har ni gjort hemgjort sylt någon gång? Då har ni använt pektin(framställt antingen från äpple eller citrus) vilket är ett förtjockningsmedel med e-nr 440 om det deklareras på en innehållsförteckning. Ni som lagar mycket mat från grunden använder mycket e-nr utan att veta om det. E-nr är ett sätt att numrera alla tillsatser. Varför skrämmer det så mycket och verkar livsfarligt enligt många i chatten? Citrus och äpple tycks vara rätt ”naturligt”?
22.21
@Malin: Tyvärr är jordbruk mer än bara transport från och till jordbruket.. hur effektivt jordbruket är har också betydelse för miljöpåverkan. Tänk dig hur många traktorer det körs på varje liten gård jämfört med en större.

Dessutom... om 5-10 år kommer transporter ske med el-lastbilar.
07.31
Min fyraåring får specialkost på förskolan pga syntetisk citronsyra. Han får utslag kring munnen och har läkarintyg på det. Naturlig citronsyra ger ingen effekt.
Den enda logiska förklaring som finns är att det är, eller kan vara, rester av svartmögel från produktionen i den syntetiska och att det är den han reagerar på.
Livsmedelsverket säger att man inte kan vara allergiskt mot citronsyra men jag har sökt i en mängd databaser med vetenskapliga studier och har inte hittat något om syntetisk citronsyra och allergi. Avsaknad av forskning betyder tyvärr inte att det är bevisat ok.
Om man googlar kan man däremot hitta säkerhetsdatablad för citronsyra (finns för alla kemikalier) och från vissa tillverkare står det att upprepad exponering kan leda till sensibilisering och dermatit.
Mer forskning tack.
07.31
Jag går i gymnasiet nu i andra ring, skol maten kan nog vara det vidrigaste som finns. Våran mat leverantör är sodexo och dem kan jag redan säga nu gör rätt så äcklig mat. Visst det finns flera tillfällen när maten är helt ok, men det kanske händer 2 ggr i månaden. Majoriteten av tiden så struntar jag bara i att äta maten eftersom den är oätbar. Jag vet många i min skola som håller med mig sedan är det folk som inte håller med mig. I sodexos försvar så är jag relativt kräsen med mat. Men många i min klass är inte alls kräsna men dem käkar ändå inte skol maten.
09.11
Vi borde fundera allvarligt över - Varför behövs tillsatserna? Är de verkligen nödvändiga? Hur vill vi ha vår mat? Hur mycket är vi beredda att betala för maten?
09.11
Sodexo som fick entreprenaden på landstinghuset hantverkargatan för (8 år sedan?) trots en mycket skickligt kök som lagade maten där då har givit mig en otroligt dålig erfarenhet av dem! Direkt misslyckade fullständigt smaklösa fattiga saker de lät kalla lunch har jag aldrig upplevt sen dess, vi kompisar som åt där tog beslutet efter ha gett dem flera dagar/ chanser att sluta äta där då hade vi under den föregående entreprenören som blev utslängd på felaktig grund ätit lunch där i mer än ett ÅR. Vet att Sodexo då tog över många kök i den del sv Stocholm jag jobbade i! Viket kan skrivas till halva innerstaden - fredhäll, kunghsholmen, högalid, söder..
09.11
I livsmedel får bara tillsatser som är godkända användas. För att en tillsats
ska godkännas måste den till exempel vara av värde för konsumenten eller nödvändig för livsmedlets hantering.
Det finns cirka 30 E-nummer i ett ÄPPLE. Finns det ren naturlig mat??

10.16
Jag anser att maten påverkar oss betydligt mer än vad de flesta tror.. vårt humör, ork, koncentration, vårt immunförsvar och vår hälsa (eller brist på). Grymt mycket okunskap där ute och det verkar inte vara många som hänger med den senaste debatten och forskningen, minst av alla livsmedelsverket.. och dessa ska vi lita blint på? Jag lagar gärna tillsatsfri RIKTIG mat här hemma och skulle aldrig drömma om att byta ut mitt smör direkt från kossan till ett kemiskt processat margarin där man hittar ex. kaliumklorid, kaliumcitrater, emulgeringsmedel som sojalecitin, aromer och färgämne samt härdade vegetabiliska oljor.. hua.. och det behöver inte ta längre tid än annan matlagning. Bara att fylla på i kyl frys o skafferi med bra råvaror så det finns tillgängligt samt tar reda på lite nytt och lättlagat käk som går hem hos barnen.. Ingen brist på tips/råd och enkla recept i diverse böcker eller på nätet nuförtiden och matutbudet i butikerna har ju blivit så mycket bättre bara senaste åren. Varför skulle inte skolorna hänga på denna utveckling? Behöver inte vara komplicerat med ren, naturligt och näringsrik mat och allt går att åstadkomma utan en enda tillsats. Inte heller komplicerat att dra ner på vissa saker och introducera lite annat.. tex byta ut någon smörgåsstund och istället prova smoothies, omelett, bananpannkaka osv. Come on people - det är våra barn och deras välmående, hälsa och framtid vi pratar om här!
11.50
Ser att det kommit in en del inlägg som ifrågasätter min/vår egen kosthållning. Känner mig inte så träffad i kommentarerna att vi inte skulle laga från grunden. Igår blev det hemlagad blodpudding, morötter från grönsakslandet, kokta bönor och hemmagjord lingonsylt ???? busenkelt!
och tillsatser som diskuteras en hel del finnas absolut naturligt i vissa livsmedel men de flesta som jag kikat utifrån de recept jag fått att tillgå från kommunen har inte varit de naturliga och varje enskild studerad tillsats som livsmedelsverket säger är godkända kan fortfarande ge påverkan beroende på mängd och frekvens. Samt att tex citron sällan används naturligt utan är konstgjord citronsyra. Många av de tillsatser som fanns förekommande i recepten finns studier på att de kan ha en påverkar på astma och olika allergier.
11.50
Hon kan göra eget mat till sin barn och ta med till skola som andra länder gör, om hon inte tycker om skolans mat. Jag tänker inte betala extra skatt för föräldrars hysteri och barn brukar ändå slänga en del mat i komposten.
16.45
Till Lagom Är Bäst och er andra som hänvisar till att tillsatser som E-ämnen är ofarliga bara för att Livsmedelsverket godkänt dem, ta och titta på Azofärgämnen. Dessa var förbjudna i Sverige framtill vi gick med i EU. Varför blev de mindre giftiga då? En annan sak är transfetter, det finns vad jag vet ett Riksdagsbeslut att förbjuda dessa i livsmedel (som Danmark redan har gjort). Men detta blockeras av Livsmedelsverket! Varför, när alla är ense om de är farliga? Så visst finns det tillsatser som man bör undvika, samtidigt finns det också de som är naturliga och inte gör någon skada.
20.06
Heja Jessica! I slutändan handlar det om vad vi vill gynna, en bonde eller en kemifabrik. Tillsatser används för att pressa kostnaderna. Om vi hela tiden efterfrågar billigare mat blir det mer tillsatser. I butik finns det idag många varor med en majoritet av syntetiska ingredienser snarare än biologiska råvaror. Tillsatsboomen kan säkert visa sig i sänkt folkhälsa om några år samtidigt som en hel generation nu är präglad på dess onaturliga smaker och konsistenser. Slaget vinns dock hemma i köket, laga riktig mat!
20.06
Alla som arbetar/arbetat inom restaurang med ansvar för inköp vet att det är mycket billigare att laga från grunden. Det finns tyvärr mycket "kickbacks" från leverantörer/tillverkare. Stat och Kommun köper för mycket stora summor och det skulle vara intressant med en kritisk granskning om detta.
"Kocken"
20.06
Ät inte mer fisk. Fisk är giftig
Miljöpåverkan.
20.25
I myself are kökschef åt getingeskolan i Halmstads kommun. And we produce food from scratch use local products and keep under our budget 12:- per Children.
What every kommun needs is to pay cooks that can and will better. We are under paid.then more experienced cooks will come over to public service.
07.52
hur kan du på livsmedelsverket säga att jästextrakt och citronsyra inte är farligt för barn.? Vet du ens hur citronsyra tillverkas? Råvaran till citronsyra är sällan längre citroner eller annan frukt (i vilken den förekommer naturligt). Istället är den någon form av sockerhaltig lösning, inte ofta framställd av den billiga och i dagens livsmedel frekvent använda majsen. Till denna lösning sätts svampar av svartmögel, Aspergillus niger, som när de "äter" av sockret producerar bland annat citronsyra.

Nästa steg i processen är att filtrera bort själva möglet. För att sedan utvinna just citronsyran ur lösningen tillsätts det starkt basiska ämnet släckt kalk, kalciumhydroxid, varpå ett salt av citronsyra, ett citrat, fälls ut.

Detta salt omvandlas sedan tillbaka till citronsyra genom behandling med svavelsyra. Av citronsyra framställs också en handfull andra E-nummer med liknande effekt, kallade citrater.

Produktionen av citronsyra sker i stora fabriker, varav många ligger i Kina. Enligt statistik från 2007 tillverkades ungefär 1,6 miljoner ton citronsyra i världen, varav ungefär 70 procent användes till livsmedel.

En del personer uppger sig få allergiska reaktioner eller överkänslighetsreaktioner av tillsatsen citronsyra, vilket skulle kunna ha att göra med eventuella rester av mögel, mögelsporer eller mögelbiprodukter i tillsatsen. Vi känner dock inte till någon forskning som stödjer detta och EU:s matsäkerhetsmyndighet EFSA menar att biotekniskt framställd citronsyra är säker, bland annat eftersom den endast får framställs av icke-toxinproducerande stammar av svartmögel.
På senare tid har dock många tillverkare bytt ut mononatriumglutamat E621, ofta ackompanjerad av ytterligare en rad smakförstärkare. mot till exempel jästextrakt, som innehåller höga halter av just de ämnen som smakförstärkare består av, men som inte behöver deklareras som en tillsats. Ni på livsmedelsverket verkar tycka att detta är väldigt bra för barn?
14.57
Trams. Vad får barnen sedan när de kommer hem? Och varför får barn idag oftare allergier och blir intoleranta mot olika varor. Vad gör det för nytta med matråd? Det finns ju instanser i samhället som kontrollerar innehållet i maten. Vad är skillnaden?