SVT rapporterade · SVT rapporterar direkt om snöovädret

07.45
Hej på er den här på sina håll snöiga tisdagsmorgonen! På grund av kraftigt snöande i södra Sverige har det varit många olyckor. Vi kommer att försöka ha koll på hur trafikläget ser ut. Dela gärna med dig av din trafikrapport om hur det ser ut där du är!
07.53
Under natten inträffade en olycka på riksväg 32 utanför Aneby. Foto: Tobias Marbenius
 
07.58
Just nu är flera vägar avstängda i Kronobergs län. Det gäller Lenhovda, Ingelstad, Vetlanda och Övre Hylte.
08.07
SVT Jönköpings redaktionschef Daniel Rundqvist tog nyss den här bilden på sin promenad till redaktionen på Bäckalyckan i Jönköping.
 
08.08

En buss har kört i diket utanför skolan i Barnarp. 

08.17
En lastbil körde på morgonen i diket på väg 31 genom Lenhovda i Småland. Enligt Trafikverket kommer trafiken förbi olycksplatsen påverkas under större delen av förmiddagen.
08.30
Vid 7-tiden i morse voltade en personbil av vägen utanför Uppsala. Olyckan inträffade på väg 72 vid Läbytrakten. Ingen uppges i nuläget vara allvarligt skadad.
08.30
Polisen meddelar att flera lastbilar ska stå still i backen upp mot Ekenässjön på riksväg 31 på grund av halt väglag. På grund av detta är det stopp i trafiken i den riktningen.
08.34
Den senaste halvtimman har det skett två avåkningar i halkan i Jönköpings län. Det gäller länsväg 656 vid Ryd, Jönköpings kommun, och E4 norrgående vid Torsvik, Jönköping.
08.34
Köerna ringlar sig långa på väg 27 strax norr om Ingelstad i Småland där en lastbil blockerar vägen i södergående riktning. Trafiken leds om under bärgningsarbetet.
08.35
För tillfället arbetar Uppsala kommuns snöröjare på högvarv. Omkring 140 enheter är just nu ute och röjer på vägarna. Upp till 10 centimeter snö väntas falla över merparten av länet och Trafikverket varnar för hala vägbanor.
08.50

Det snöiga vädret gör att många busslinjer dras med förseningar i Östergötland. Landsbygdstrafiken till och från både Linköping och Norrköping har drabbats av snöfallet. Förseningarna kan vara allt från några minuter upp mot  en halvtimme.

08.53

Tung blötsnö ställer till det för trafikanterna även i Stockholm och SVT:s meteorolog uppmanar alla att ta det extra lugnt i trafiken under dagen. 

09.04
"Snöfall i kombination med friska havsvindar kan orsaka så kallad snökanon över Uppland och kanske även Stockholmsområdet"  varnar SVT:s meteorolog Joel Mellin. Lär dig mer om fenomenet snökanon i klippet nedan:
09.07
Även i Skåne rapporteras det nu om halt väglag. Det gäller framför allt norra Skåne. Några olyckor har redan rapporterats in.
- Väglaget är besvärligt på vissa platser just nu, säger polisens pressinformatör Åsa Emanuelsson.
09.50
Tidigare i morse körde en skolbuss av vägen utanför Västerås. Flera barn var ombord på bussen, men ingen ska ha kommit till skada. Arkivbild.
09.50
Hur ser vägen ut mellan Göteborg och Nässjö? Vågar man köra bil?
Hej Helena! Riksväg 40 verkar hålla en ganska bra status till Ulricehamn, därefter är det ganska mycket snö och modd. Kör försiktigt!
09.50
Bor i Luleå och häpnar över vad lite snö kan ställa till med i södra Sverige! Vi kan få flera decimeter snö på kort tid och inte blir det någon rapportering i nyheterna. Sänk hastigheterna, det går inte att köra med full gas när det kommer snö och är vinter! Kan förstå att lastbilarna kan få problem, men vanliga bilister....oj,oj!! Har bott några år i Stockholm och bilisterna där är fullständigt galna i trafiken även då snön vräker ner, inte undra på att de kör i diket. Skärpning!
09.57

Hundratals kunder utan el i Uppsala län. Detta efter vad Vattenfall misstänker är ett elavbrott, på grund av snöfallet. Området som är drabbat är kring Torstuna-området.

 

10.03
 

Ytterligare en lastbil har vält i Småland. Denna gången en lastbil lastad med flis på väg 213 mellan Björnsholm och Loftahammar.

10.07
10.22
Man kan inte jämföra trafiken i Luleå med Stockholm på det sättet. Trafikintensiteten är annorlunda liksom snöns konsistens. Bilisterna i Stockholm kör minst lika bra som de i Luleå.
10.42
En spårvagn och en bärgningsbil krockade i centrala Norrköping på förmiddagen till följd av dagens väderlag. Tre personer fick föras till sjukhus. Östgötatrafiken meddelar att spårvagnstrafiken ersätts med buss.
10.47
Nu har snön börjat trilla in över Örebro och länet. SMHI har inte gått ut med någon varning i Örebro län, Trafikverket har inte rapporterat om några olyckor kopplat till vädret, men under förmiddagen har vi haft två olyckor.
10.59

Med dubbdäck och en god portion tålamod verkar de flesta klara sig bra på sina cyklar i snön. Se hur Uppsalabor tar sig fram på stadens cykelbanor i klippet nedan:

11.10

Under förmiddagen har flera olyckor inträffat i Örebro län, men ingen ska ha skadats allvarligt.

11.35
Snöröjaren Anders i Växjö säger att han var beredd på snön, men allmänheten blev som vanligt tagna på sängen.
13.58
Va längesen men en uppdatering för vägen mellan Göteborg och Nässjö. Hur ser det ut?
14.00
Angående sträckan mellan Nässjö och Göteborg ser det lugnt ut just nu enligt Trafikverket. En lastbil har fått punktering och står stilla innan Borås, men det är inga köer. Trafiken rullar något långsamt på sina håll men det ser inte ut att vara något stopp någonstans.
14.17
I Södertälje har man under natten och dagen sammanlagt gjort ett 15-tal bärgningar. Ett 60-tal snöröjare fortsätter att arbeta hela dagen för att göra framkomligheten i snön lättare.