SVT rapporterade · Läget i jultrafiken

VÄDRET: SMHI har utfärdat en klass 1-varning i nästan hela Sverige (förutom i Skåne). De varnar för plötslig ishalka på vägarna och får vind och regn/snö som drar in under kvällen och lördagen. Detta kommer förvärra väglaget ytterligare.
09.56
Hej och välkomna till vår direktrapportering om läget i jultrafiken! Skicka gärna in frågor, tips och information om hur det ser ut var du är och bilder till: tipsaoss@svt.se Vi kommer hålla koll på vägarna hela dagen.
09.57
Här får du en snabbkoll på vilka vägar du ska undvika i jultrafiken: 

Trafikverket: Här är värsta vägarna i jul

SVT NyheterI dag ger sig hundratusentals ut på landets vägar för att ta sig till julfiranden runt om i landet. Bengt Olsson på Trafikverket tipsar om vilka vägar du bör undvika.
10.06

Tio tips till julföraren

SVT NyheterVinterväglag och tät jultrafik ställer extra höga krav på de bilister som ska ge sig ut i trafiken i helgerna. Här är tio tips på saker som du bör tänka på inför avfärd.
10.07

Nu väntar några av årets trafiktätaste dagar

SVT NyheterMånga ska hälsa på släkt och vänner över jul. Nu väntas några av årets värsta trafikdagar med stora köer att vänta på många håll. Troligtvis är det som mest trafik fredag 22 december och lördag 23 december.
10.12
SKÅNE: I de södra delarna av Sverige blir julvädret ungefär som det brukar: regn och blåst. 
 

En grå och blåsig jul väntas i Skåne

På fredagskvällen kommer det in ett lågtryck med blåst och regn över Skåne. I de sydligaste delarna av landet ska det fortsätta vara regnigt och blåsigt hela julhelgen.
10.17
NORRKÖPING: Halt väglag orsakade flera trafikolyckor i centrala Norrköping tidigt på fredagsmorgonen. 
10.18
Klockan 10:30 direktsänder vi om läget i trafiken. Då kommer vår meteorolog Nils Holmqvist prata om vädret i helgen, vi kommer även prata om vad man kan tänka på ute på vägarna samt få se hur det ser ut i trafiken på flera platser i landet nu på morgonen.
10.22
SKÅNE: 
 

Stopp på väg 121 norr om Lönnsboda efter trafikolycka

SVT NyheterPolis, ambulans och räddningstjänst har larmats till en trafikolycka mellan två bilar på väg 121 i höjd med Böglarehult norr om Lönnsboda. Olyckan inträffade strax före klockan 10 på fredagen och vägen är avstängd tills vidare.
 
10.26
GOTLAND: Det var varit en olycka på väg 142 från Isums till Levide. Två personbilar har krockat. Det är begränsad framkomlighet i båda riktningarna enligt Trafikverket.
10.29
STOCKHOLM: På E20 i södergående riktning i höjd med Värtan, rapporteras om en lastbil som tappat last. Stor påverkan på trafiken där, enligt Trafikverket. 
10.29
SMÅLAND:  I Småland och på Öland har det sedan 2012 varit snöfritt över jul och detsamma gäller övriga delar av södra Sverige. 

Grön eller vit jul – här är snöstatistik för de senaste tio jularna

Senast det var snö på julafton över hela landet var 2012. I Småland och på Öland har det sedan dess varit snöfritt över jul och detsamma gäller övriga delar av södra Sverige.
10.32
Nu är vår direktsändning igång!
10.34
Vår reporter Hans Lindblom i Sundsvall pratar med en trafikpolis som i vår direktsändning säger att trafiken inte sätter igång ordentligt förrän senare i dag. 
- Det viktigaste är att respektera hastighetsbegränsningen, säger han.
10.34
Trafikpolisen varnar för vinterväglag. Trots att det ser blött ut kan det snabbt frysa på, säger han.
10.36
Trafikpolisen varnar även för vägar utan mitträcke. Han säger dessutom att det är viktigt att inte bestämma vilken tid man ska komma fram. Man bör ta det lugnt på vägarna, säger han.
10.37
Nu pratar vår meteorolog Nils Holmqvist säger att det idag ser ut att vara rätt fint och soligt väder. Imorgon blir det mer besvärligt.
10.38
Bosse Carlqvist i Jönköping är vid trafikplats Ekhagen vid E4 - som är en hårt trafikerad trafikplats under julhelgen.
10.39
Han pratar också med en trafikpolis. Just nu är läget på platsen lugnt, men han säger att man redan ser att det är något mer än vanligt. 
- Ikväll blir det väldigt intensivt, säger han. 
10.39
- Det blir tätare trafik, folk har svårt att hålla avstånd och då blir det lätt kökrockar.
10.40
- Man ska planera sin resa, att man räknar med att det tar längre tid än vanligt och så måste man hålla avståndet. Man kan inte göra mer än att ta det lugnt vid köer, säger trafikpolisen Charlie Rendahl i Jönköping.
10.41
STOCKHOLMS LÄN: En olycka mellan en lastbil och personbil på E18 påverkar trafiken i riktning mot Enköping. Olyckan har inträffat vid avfarten mot Kista, enligt Trafikverket. 
10.44
Nu pratar vår reporter Erik Leijonhuvud i Uppsala vid E4 där många trafikanter rör sig norrut under julhelgen.Just nu ser det lugnt ut, men under eftermiddagen kommer det tjockna. 
- Ofta är folk stressade, man handlar, packar in saker i bilen sen vill man bara komma fram. 
10.46
Vår reporter i Uppsala pratar med en vägarbetare som pratar om hur det är väldigt olika hur bra man saltat vägarna eller inte. Man måste därför vara försiktig.
10.46
Trafikanten Natalja pratar med vår reporter om läget på vägarna vid Uppsala.
- Det är ganska lugnt just nu.
10.49
- Storstäderna har lite snö, men man måste inte ge sig långt ut för att se snö på flera håll i landet, säger vår meteorolog Nils Holmqvist.
10.49
- Det är rätt soligt väder idag, men det kommer bli lite mer oroligt. På kvällen så får man se upp, säger vår meteorolog Nils Holmqvist
10.50
Då drar ett stort regnområde in över Sverige. Det kan då frysa på och då måste man passa på på vägarna. Speciellt på lördagsmorgonen, säger vår meteorolog Nils Holmqvist.
10.50
- Speciellt i Norrland kan det dessutom bli blåsigt, nästan stormvarning, på lördagen, säger vår meteorolog Nils Holmqvist.
10.52
- Det kan dock bli blåsigt i hela landet imorgon. I Skåne blir det regn, blåst och 10 grader.
10.57
HALLAND: 

Bil voltade ut i trädgård

SVT NyheterEn bil voltade av vägen och ut i en trädgård, enligt information från SOS alarm på fredagsmorgonen.
 
11.00
JÄMTLAND: Det är också störningar i tågtrafiken: 

Störningar i tågtrafiken mellan Östersund och Sundsvall under morgonen

SVT NyheterEtt omfattande signalfel orsakade förändringar i tågtrafiken på fredagsmorgonen.
11.01
NORRKÖPING: En personbil har kört in i en lastbil på Packhusgatan i centrala Norrköping. Trafiken på vägen, som vanligtvis är vältrafikerad, kan påverkas. Larmet kom 10.48, enligt räddningstjänsten. 
11.08
ÖREBRO LÄN: JUST NU: En trafikolycka har inträffat på E20 söder om Örebro. Det rapporteras om långa köer. Mer info följer. 
11.09
MOTALA: Polisen uppger att det skett en trafikolycka med två bilar på Spolegatan klockan 13.30. Tre personer var inblandade och ambulansen kom till platsen. Dock behövde ingen åka till sjukhus då alla bilar hållit en låg hastighet.
11.11
 

ÖREBRO: En kökrock orsakar långa köer på E20 i södergående riktning mot Marieberg. 

Långa köer på E20 södergående från Örebro

SVT NyheterVid 10.50 kom ett larm om en trafikolycka i södergående riktning mot Marieberg, Örebro.
11.11
Bengt Olsson, från Trafikverket, säger att det verkar vara ovanligt lugn på vägarna idag, vilket kan bero på det goda vädret.
11.12
Nu är vår direktsändning avslutad, men vi kommer fortsätta hålla koll på läget i jultrafiken hela dagen i denna chatt. Ställ gärna frågor eller tipsa oss om hur det ser ut i trafiken där du är just nu.
11.16
STOCKHOLM: Olycka med ett tungt fordon i Årstatunneln i riktning mot Årsta, enligt Trafikverket. Stor påverkan på trafiken. 
11.19
SKÅNE: Två personbilar krockade i Höör vid 11-tiden. Polis och räddningstjänst är på väg till platsen. 
11.30
JUST NU I SKÅNE: En lastbil har vält på Önsvalavägen vid Staffanstorp - den blockerar vägen. Räddningstjänsten är på väg till platsen. Det finns ingen information om några skador. 
 

Lastbil har vält vid Staffanstorp – blockerar väg 11

SVT NyheterEn singelolycka med lastbil har vält och blockerar väg 11 i höjd med Staffanstorp.
11.31
NYKÖPING: En bil har halkat av vägen och krockat med ett träd på väg 508 vid Näverkvarn. "Ta det lugnt idag, det är halt på vägarna, säger Malin Holm på räddningstjänsten i Nyköping". 
11.43
MOTALA: Ett barn har blivit påkört av en bil och är förd till sjukhus - men klarade sig utan allvarliga skador.
11.54
KALMAR: På väg 671 från Mörlunda C till Stora Sinnerstad är vägen avstängd i båda riktningarna. Det efter en trafikolycka med flera fordon i Mörlunda väster om Oskarshamn. Vägen beräknas öppnas igen 12:30. Skadeläget är oklart för tillfället.
11.59
SKÅNE: Väg har öppnats igen.
 

Åter full framkomlighet på väg 121 norr om Lönnsboda

SVT NyheterPolis, ambulans och räddningstjänst har larmats till en trafikolycka mellan två bilar på väg 121 i höjd med Böglarehult norr om Lönnsboda. Olyckan inträffade strax före klockan 10 på fredagen och vägen mellan Duvhult och Kärraboda är avstängd tills vidare.
12.08
ÖREBRO LÄN: En buss och en personbil har krockat på E18 i höjd med Lekhyttan mellan Karlskoga och Örebro. Vägen är helt avstängd i riktning mot Örebro och det råder långa köer. Uppmaning från Trafikverket: Välj en annan väg om du har möjlighet. Foto: SVT. 
 

Två personbilar i krock med buss på E18

SVT NyheterVid 11.35-tiden kom ett larm om att en buss ska ha krockat med två personbilar på E18 mellan Örebro och Karlskoga.
 
12.13
VÄSTERBOTTEN Trafikverket varnar för renar på vägen på E4 mellan Åänget och Lövånger i Västerbotten.
12.17
UPPDATERING STAFFANSTORP: Vi har fått in bilder på lastbilsolyckan i Staffanstorp. Det är stopp i trafiken på väg 11. Lastbilen ska nu bärgas och det kommer ta cirka 2-3 timmar enligt polisen. En har förts till sjukhus. Skadeläget oklart.  Lastbilen läcker betong. Foto: Mikael Nilsson
 

Läs mer: Lastbil har vält vid Staffanstorp – blockerar väg 11

 
Räddningstjänsten är på platsen. Foto: Mikael Nilsson.
 
12.35
VÄSTERÅS: Under förmiddagen inträffade en trafikolycka vid Nordanbyrondellen i Västerås. En lastbil ska ha kört på en personbil och sen smitit från platsen. En person ska ha fått lindriga skador.
 

Lastbil körde på personbil – smet från platsen

SVT NyheterUnder förmiddagen inträffade en trafikolycka vid Nordanbyrondellen i Västerås. En lastbil ska ha kört på en personbil och sen smitit från platsen.
 
12.47
SKÅNE: Uppdatering lastbilsolyckan i Staffanstorp: "Chauffören har klarat sig med mindre skador men har blivit transporterad till sjukhuset", uppger Kenneth Karlsson, yttre befäl vid räddningstjänsten Lomma/Staffanstorp.
12.51
ÖREBRO LÄN: En personbil har kört in i ett ett parkerat lastbilssläp norr om Askersund på länsväg 517. Enligt Trafikverket råder det mycket begränsad framkomlighet på platsen.

Personbil har kört in i lastbilssläp

SVT NyheterVid 10 över 12 kom larm om en trafikolycka norr om Askersund. Enligt de första rapporterna är det en personbil som kört in i ett parkerat lastbilssläp.
13.17
ÖREBRO LÄN: Flera trafikolyckor på kort tid i Örebrotrakterna. Det är halt på vägarna och polisen manar till försiktighet. 
  • Strax före klockan 13 kom larm om en olycka vid en rondell vid Marieberg köpcentrum vilket påverkar trafiken på platsen. 
  • E20 utanför Örebro var helt avstängd i riktning mot Marieberg utanför Örebro. Vid 12-tiden var vägen framkomlig igen. 
  • Två bilar krockade med en buss på E18 mellan Örebro och Karlskoga. Vid 12.15-tiden uppgav SVT:s team på plats att endast ett körfält var öppet. 
  • Vid 12-tiden: En personbil körde in i ett stillastående släp på länsväg 517 i höjd med Läggesta norr om Askersund. Där råder begränsad framkomlighet. 
13.23
 

Stopp på E16 mellan Falun och Borlänge

DALARNA Det är just nu stopp i trafiken på E16 från Falun i riktning mot Borlänge efter en trafikolycka med flera fordon.
13.30
STOCKHOLM/UPPSALA/SÖDERTÄLJE: Förseningar i tågtrafiken mellan Stockholm och Uppsala. "Obehöriga i spåret", enligt Trafikverket som uppger att polis är på väg till platsen. Störningen drabbar fjärrtåg mellan Stockholm C och Uppsala/Falun/Borlänge/Mora/Gävle/Sandviken och SL Pendeltåg på linje 40 mellan Södertälje och Uppsala. Ingen prognos för när trafiken kan rulla med normalhastighet igen. 
13.31

VÄRMLAND: Enligt SOS Alarm har en av Värmlandstrafiks bussar kört av väg 62 i Sysslebäck.

Buss har kört av vägen

13.35

KALMAR: På E22 mellan Mönsterås–Kalmar har det hänt en trafikolycka. Vägen är avstängd i södergående riktning. Väntas öppnas igen vid 14.00. Oklart om någon har skadats.

13.43

HABO: Två bilar i krock. Räddningstjänst och ambulans på platsen. Bilarna bärgas just nu. 

13.45

JÖNKÖPING: Det är köer på herkulesvägen, mellan Yttre och Inre Ljungarumsvägen, in mot stan på grund av att en personbil med haveri står mitt på vägbanan.

13.47
KALMAR: I höjd med Brusemåla. Två bilar har krockat. Den ena står på vägbanan mot Ålem och vägen har därför stängts av. Den andra bilen är i diket. Vägen beräknas öppnas inom kort.
13.51
Polisen konstaterar att vi står inför en av årets värsta trafikhelger. Kör försiktigt! 
 
13.54
STOCKHOLM: Vi har fått in ett tips från en läsare om att det är köer på E4 mellan Knivsta och Stockholm. Om du tar dig ut från stan ska du därför vara beredd på att det kan ta en liten stund. Har du bilder du vill skicka till oss på hur det ser ut hos dig? Mejla: tipsaoss@svt.se
 
14.03
Låt kraschade lastbilar ligga kvar till efter helgen. Står dom i vägen, putta ner dom i diket.
Hej! Så kan man tänka. Tror dock de bärgas bort av säkerhetsskäl.
14.06
Vinterväglaget är som farligast i november och december. Så gör du om du får sladd! 

 

 

 

14.19
Hur är läget i Staffanstorp?
Polisens senaste uppgift är att de står i Särslövskorset och vägleder trafiken som kommer ifrån Malmö. Lastbilen ska bärgas och enligt polisens tidigare prognos ska detta vara klart om cirka 40 min.
14.24
ESKILSTUNA: Just nu ska det vara köer vid Gillberga– trafikplats Marielund. Nu verkar jultrafiken vara igång ordentligt på flera platser i landet.
14.32
DALARNA E16 mellan Falun och Borlänge är åter öppen efter olyckan med flera fordon.
14.36
Jultrafiken börjar komma igång ordentligt nu på eftermiddagen. SMHI har bland annat utfärdat en klass 1-varning för halka i hela landet. Så ta det lugnt på vägarna! Hör även gärna av dig om hur läget ser ut just där du är och med bilder till: tipsaoss@svt.se
15.04
Hur är läget Essingeleden och E4 norrut?
Det är en hel del köer på Essingeleden. Man får räkna med köer och en del trafik på E20 och E4 genom Stockholm.
15.15

UPPSALA: En personbil står stilla på E4, i norrgående riktning strax före Knivsta. Höger körfält stängs därför av medan bilen bärgas bort.Räkna med köer.

15.17
STAFFANSTORP: Ny information angående lastbilen som vält och blockerar väg 11. Man har satt en ny prognos till när vägen är fri igen: Den nya tiden är 19.00.
15.18
Ni har lovat att sända kl 15:00
Hej Sead! Ja precis, vi har skjutit upp sändningen något. Vi hoppas på att kunna sända senare under eftermiddagen/kvällen.
15.26
Vilken tid blir det ungefär.
Hej! Direkt-redaktionen hälsar att det är lugnare på vägarna än vad vi räknat med. Om det händer något som påverkar många trafikanter kommer vi att sända direkt. I så fall meddelar jag er om det här i chatten.
15.29
FALUN: En lastbil och en personbil har kolliderat och en bil ska ha kört in i räcket. Det finns ännu inga uppgifter om skador. Det är väldigt halt på platsen och totalstopp i trafiken. Kör försiktigt! 
15.31
BRÄKNE-HOBY: Singelolycka på E22:an mellan trafikplats Åryd till trafikplats Bräkne Hoby. Vägen öppnad igen men med begränsad framkomlighet. . Skadeläget okänt.
Vägen öppen igen men med begränsad framkomlighet.
Trafikverket flaggar för att det fortfarande är långa köer förbi olycksplatsen
15.33
Hur är läget på E4 från Jönköping till Stockholm
Hej! Vid trafikplats Ekhagen ser det ut att vara en del köer, men framför allt söderut men man kan räkna med lite mer trafik precis när man kör upp på E4 vid Jönköping. I övrigt ser det relativt lugnt ut på E4 mot Stockholm i nuläget tills man når Södertälje där det är köer, och även den sista biten in till Stockholm.
15.52
Bengtsfors: Vid två-tiden körde en personbil in i ett träd utanför Bengtsfors. Föraren skadades allvarligt och avfördes med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset.
 
15.53
HULTSFRED: En personbil har kolliderat med en buss vid Mörlunda. Ett spädbarn fanns i personbilen. Senare meddelade SOS att spädbarnet är skickat med ambulans till sjukhus. Skadeläget är okänt. Även vuxna var i bilen men skadades ej allvarligt. Olyckan berodde på en omkörning som gick fel. Det är väldigt halt på platsen.

 
15.55
SMÅLAND: Bilist körde in i vägarbetsfordon på E22. "Det är inte så vanligt att arbetsfordon blir påkörda", säger Sabine Hedlund, inre befäl räddningstjänsten. olyckan skedde vid Haraldsmåla och Trafikplats Ålem S i södergående riktning. Vägen stängdes av en stund, men har öppnats igen. 
16.03
Vår läsare Daniel Kvist har skickat bilder från sin julresa:
 
"Lugnt och fint, bra väglag. Nästan tomt på bilar en bit söder om Svenstavik på väg norrut."
 
"Woops! Från åsarna blev det tjockt norrut. Lång karavan."
 
"Fortsatt mycket trafik norrut på 321 från svenstavik mot Hallen, Bydalen och Åre."
 
16.05
Hur är trafikläget E4 söderut från Stockholm city
Hej! Det ser ut att vara köer från Stockholm city fram till Tumba. Det ser även tjockt ut vid Södertälje. Jultrafiken har satt igång, men än så längre verkar det inte vara några olyckor på sträckan.
16.16

STOCKHOLM: Begränsad framkomlighet på E4 från Trafikplats Bredäng (152) till Trafikplats Kungens Kurva (151) i riktning mot Södertälje i Stockholms län. Två personbilar har krockat i vänster körfält. Oklart skadeläge.

16.20
SKÅNE: det har skett någon typ av olycka på E6.01 vid Trafikplats Lindeborg. Begränsad framkomlighet i rondellen i trafikplats Lindeborg - åt båda hållen.
16.23
PARTILLE: Två bilar har kolliderat på E20 vid Partillemotet i riktning mot Alingsås. Enligt räddningstjänsten är två personer avförda till sjukhus. Troligen en del trafikpåverkan fortfarande, men räddningstjänsten uppger att man har lämnat platsen.
16.28
VÄRMLAND: En lastbil har fått stopp i en rondell på väg 61 utanför Eda. Stor trafikpåverkan i båda riktningar fram till omkring 18-tiden tror man på trafikverket.
16.59
VÄNERSBORG: En personbil tappade ett framhjul vilket orsakade en trafikolycka på E45 norr om Vänersborg strax innan klockan 17.00. Det ska vara helt stopp på vägen i norrgående riktning.
 
17.07
JÖNKÖPING: På E4 genom Jönköping är det mycket långa köer, åt båda hållen. En lastbil med haveri står dåligt till mitt emellan körfälten. Den ska bärgas bort, vilket beräknas ta en stund till. Kör försiktigt och håll avstånd!
17.23
GÄVLE: Just nu är det långa köer på E4 mellan Gävle upp mot Tönnebro.
17.29
  
Det är mycket halt på vägarna i nästan hela landet och vädret kommer bli ännu värre under natten. Vind, regn, snö och ännu halare vägar väntar.
 

Jultrafiken förvärras under lördagen: ”Kan bli glashalt på vägarna”

SVT NyheterRuntom i landet har de flesta njutit av det soliga och klara vädret under fredagen. Men i kväll och i morgon ska man vara extra uppmärksam, särskilt om man planerar köra bil på lördag morgon. – Nederbörd under kvällen och natten kan göra att det blir glashalt på vägarna, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.
17.50
Nu kommer vi ta en paus i denna direktrapport om jultrafiken. Tack för att ni följt oss. Fortsätt hålla koll på vår nyhetssajt där vi publicerar de senaste nyheterna. Händer något större trafikrelaterat som påverkar väldigt många trafikanter kommer vi återuppta denna direktrapport. Till sist vill vi även varna för det hala väglaget i landet, ta det lugnt på vägarna och god jul!