SVT rapporterade · Vad tycker du om avlivningarna på Borås djurpark?

07.16
Tycker det är en dåligt att ni tar upp det här som något dåligt att avliva lejon, spisiellt att ni bara tar upp Borås djurpark när dom står och säger i tv att det här händer i många andra djurparker också!
07.28
De skapar själva sitt "problem". Har de inte plats för så kallade överskottsdjur så bör de inte heller avla fram sådana. Att avliva friska djur är förkastligt.
07.28
Tack för att ni tar upp detta. Det är tragiskt... och tyvärr har inte de flesta människor koll på att det är så här det går till...
Tack för att du läser Eva! Håll gärna koll på vår fortsatta granskning i veckan! /Fouad, reporter
07.29
Hela konceptet att hålla djur i bur för oss människor att betitta är absurdt. Att föda upp hotade arter för att hjälpa upp de naturliga stammarna är dock ett steg i rätt riktning OM avsikten är att släppa djuret fritt.
07.33
En typisk icke-nyhet. Finns det något alternativ?
Rovdjur som är hanterade av människor kan självklart inte släppas ut i frihet utan stor risk för människor i dess omgivning.
Att djuren får ungar i fångenskap är ett gott betyg för djurparken.
Visst är det tråkigt att det inte finns möjlighet att omplacera dessa till andra djurparker, men efterfrågan kan ju inte vara oändlig.
07.33
Det är fruktansvärt att man utnyttjar djur till marknadsföring bara för att senare avliva dem. Ville dem inte få så många kullar är jag väldigt säker på att dem hade kunnat komma på en effektiv lösning som är säker för båda parter
07.34
Djurhållning överlag är väl dålig? Skulle vi se allt som många döljer skulle vi diskutera annorlunda. Kött, päls. Ull, trav och djurparkersindustrin är alla av samma skrot och korn. Men det ger jobb. Och så länge dumsvensken slipper se det dåliga är vi alla nöjda och glada.
07.34
Djurparker kan dra. Lägg ner.
07.36
Dom försöker ju hitta andra lösningar för placering och avlivning är en sista utväg. Att bygga ut parken i oändlighet för att få plats med alla (efter ett tag inavlade) lejon är inte en bättre plan direkt. Att sterilisera lejonen eller på annat sett hindra dom från att föröka sig vet jag inte heller om det är nån kanonidé. Ska man nu bestämt ha en djurpark så ser jag inte detta som nått större problem... Men om en djurpark i sig är något man kan försvara och bör ha är en annan helt annan diskussion.
07.37
Det enda jag kan säga : SHAME ON YOU!
07.37
Inget problem. Djurparksfödda djur som ingen kan ta hand om eller som inte kan sättas ut i det vilda ska givetvis avlivas.
07.40
Vad finns det för alternativ till avlivning? Kan djuren utplaceras i naturen? Det skulle nog vara mycket dyrt för parkerna, men finns det någon organisation som gör sånt?
Bra fråga Martin! Kanske vet någon här i chatten om några sådana organisationer? Precis som du säger så skulle det troligtvis bli mycket dyrt att genomföra sådana projekt.
07.41
Hur man nu kan kalla levande djur för kollektion? Att använda djurungar som ett modemärke, visa upp och tjäna pengar på sen kassera dom som ett utsliten tröja, när dom inte är små och söta och inbringar pengar.
07.43
I det vilda hade många av djurungarna dött ändå. Eftersom de tas omhand bra så överlever för många? Inga konstigheter. Det avlivas ju tustentals grisar varje vecka som lär ha mått betydligt sämre....
Tack för din synpunkt!
07.44
Och vad gör man med överskottspersonal? Inte samma typ av hantering där hoppas jag. Helt befängt beteende enligt mig.
07.46
Behövs det födas kullar så ofta? Om de har fullt på djurparken och inte lyckas placera om ungarna, varför inte använda preventivmedel? Om syftet är att bevara arten borde det inte också innebära att placera ut individer i det vilda?
Hej Jenny! Djurparkens vd säger att det är viktigt att låta djuren utöva ett naturligt beteende för att de ska må bra. Du kan läsa mer här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/boras-djurpark-darfor-avlivar-vi-friska-djur
07.49
Håller helt med forskaren. Det är helt oacceptabelt att man gör såhär som djurpark. Men självklart handlar allt om ekonomisk vinning i slutändan och inte om djuren. De är till för att underhålla besökare.
07.52
Är det så bra med djur i parker??
Det finns olika åsikter om det. Vad tycker du själva Kenneth?
07.53
Bara att bojkotta....lägg ner. Djurparker är bara ett sätt att visa för våra barn att vi som människor står överst i hierarkin och att vi närhelst vi känner för det....styr över liv och död. Tråkigt.
07.55
Om det är så här det går till är det dags att förbjuda och sluta stänga in djur för vårt nöje!
07.56
Det kommer in många frågor här, som vi sparar tills vår reporter Valeria Helander är på plats och kan svara.
07.56
Varför ha lejon i djurpark långt från deras normala miljö överhuvud taget? Är det för lejonens skull, eller för att vi ska kunna stå och titta på deras nyfödda ungar?
07.56
Djurparksägaren vill påskina att det måste födas ungar i fångenskap år ut och år in. Det måste det inte alls. Det finns preventiva metoder för djur också.
07.56
Bojkottat alla djurparker för länge sen! Djur ska leva i naturen...
07.57
Alternativet är att djurparkerna expanderar med varje ny kull av varje art som de har. Det är ju inte bara lejon som har rätt att leva. Problemet är att då hade Skansen och Kolmården redan växt ihop... Eller så gör man som med vargen, släpp ut lejonen i skogen och ge dem rösträtt på en gång. Livet är trist när man ser det utan Disneyglasögon.
07.58
Och i det vilda finns det för få av dom... Välden är upp-och-ner och människan är den värsta parasiten av alla.
Känner du dig själv som en parasit?
07.59
Ryggmärgs reflexen var vad sysslar dom med, men sedan klarnade det och känns fullt rimligt. Vissa klagar på ordet kollektion och ordet urval hade varit bättre även om det i det här fallet är samma sak.
Och som sagt ovanligt med så produktiva djur i fångenskap, skulle vara trevligt om dom kunde skickas "hem" för att stärka den lokala populationen.
08.01
Jag har svårt att bli oerhört upprörd av detta. Precis som djuruppfödningen använder söta ungar i sin marknadsföring så använder Borås djurpark lejonungar för att promota sin verksamhet.

13 lejon att jämfört med 250 000 lamm. Var ska vår förfäran fokuseras på? 400 000 kor eller 2 500 000 grisar avlivas varje år i Sverige.

Jag är tror dessa lejon har ett bra liv och att uppfödningen av dem är viktig för att bibehålla djurparkens kompetens.
08.01
Det måste kunna lösas på annat sätt än att avlivas. Så tråkigt att människan inte kan värna om Liv.
08.02
Det här visar ju bara hur bisarrt det är med att hålla djur i fångenskap!
08.10
Tar man hand om ett djur, får man också göra så. Djuren skulle såklart ha sålts eller givits bort. Omplaceras med andra ord. Att avla ett liv och sedan avliva, borde vara väldigt nära mord.
08.11
Nu har Valeria Helander, som gjort granskningen, kommit till redaktionen. Hon kommer snart att börja svara på alla frågor som kommit in.
08.22
Det är förfärligt att man inte kan hitta en annan lösning än avlivning. Lejonen har ju minskat drastiskt ffa i Afrika. Det finns ju räddningscenter där och personer som driver egna parker. Där får de ju vara i sitt riktiga habitat. Har
man försökt etablera kontakt och finna lösningar innan avlivning? Det känns så inhumant och respektlöst mot detta ståtliga och beundrade djur.
Hej Britt-Inger. Djurparken samarbetar med flera internationella forskningsprojekt, och har satt ut visenter i det vilda. Men man gör inte detta med lejon. Varför vet jag faktiskt inte. /Valeria
08.24
Stäng djurparken!
08.24
Bedrövligt att avliva djur på de grunderna det måste kunna förebyggas, eller är det så hemskt att ungarna först ska användas till att locka besökare !! ???????? Nej fy kag är så emot dessa djurparker för djur ska ej leva för att vara uppvisningsobjekt till människor.
08.25
Jag skäms över att jag är människa. Att människor tar sig friheten att döda djur, som det behagar människan. Vidrigt. Äckligt. Oförlåtligt.
08.26
Slutade besöka djurparker för flera årsedan, djur ska inte leva i små burar... Tycker ovan stående är bara en av många bra anledningar att låta bli att gå dit.
08.26
Vad tror ni görs med hönsungar även kallade kycklingar varje dag?
Det stämmer. Friska kycklingar, grisar, får, kor etc avlivas varje dag för vår köttkonsumption. /Valeria
08.27
Förjävligt. Dom borde Kunnas placeras i Afrika där dom hör hemma
08.27
Helt kass! Man fattar ju helt klart aspekten med inavel och aggressioner inom djurgruppen, men då borde man väl hindra djuren från att bli dräktiga hur som helst från första början? Att låta ungarna födas bara för ett kort kommersiellt syfte är absolut cyniskt.
Hej Klas. Precis som du säger så finns det alternativ till att låta djuren föröka sig fritt, bla kastrering och p-piller. Mer om detta kommer i morgondagens reportage! /Valeria
08.29
Kastrera djuren som ni har om ni inte vill/kan/tar hand om avkomman!
Avla ungar för att tjäna pengar på besökare och sedan avliva dom för att dom inte passar er "kollektion".
Skitsnack!
08.29
Så bisarrt! Detta majestätiska och ståtliga djur, att avliva fullt friska ettåriga lejonungar, vidrigt tycker jag. Går inte längre på djurparker sedan flera år då jag vet vad som försiggår, det är inte så gulligt och mysigt bakom skynket i souvenirbutiken.
08.29
Olika djurparker har olika ambitioner med sin verksamhet idag. Enstaka djurparker som Nordens ark i Bohuslän är bildade helt för att bevara hotade djur, medan de flesta andra har ett primärt vinstmål och sekundära bevarandemål. Jag betvivlar att just lejon är en art som sätts ut i det vilda idag. Hotet mot lejon enligt iucn är inte antalet reproduktiva individer utan minskat livsutrymme på grund av mänsklig utbredning, inte minst västvärldens exploaterande verksamheter på plats. Lejon har för övrigt en historisk utbredning i hela medelhavsområdet även i Europa. Det är sannolikt korrekt ur ett djuretiskt perspektiv att låta lejonhonor föda och uppfostra ungar. Att lejonungar dör som små är mycket vanligt som hos de flesta djurarter, och total överlevnad i naturen är ganska ovanligt. Däremot är det såklart viktigt att mödrarna får möjlighet att utöva sitt moderskap på åtminstone någon unge. bland tigrar är de flesta djurparksindividerna blandras och olämpliga att sätta ut ur bevarandeperspektiv.
Hej Emil. Detta är en av de viktigaste argumenten från djurparkens håll, att lejonengruppen mår bra av att få ungar regelbundet. Tyvärr verkar möjligheterna att placera lejonen på andra djurparker inte vara så stora, vilket leder till avlivningarna av ungarna när de vuxit till sig. /Valeria
08.32
Finns det verkligen inga parker eller reservat som är det minsta intresserade att få nya lejon?
Låter otroligt...
Hej Johan. Som jag har förstått det har lejon lätt för att föröka sig, vilket leder till att andra djurparker inte har möjlighet att ta emot nya lejon från exempelvis Borås när de inte kan ha kvar sina lejonungar. /Valeria
08.32
Vilken tur att vi människor finns här på jorden så vi kan bidra till ett hållbart djurliv. Tänk hur hemsk denna värld hade sett ut om inte vi fanns och bidrog med denna död! Det hade ju sprungit djur över allt!
08.40
Hur många är det som måste avlivas för att klara av att hålla stammen livskraftig? Inavel är ett hot mot artens överlevnad också. Samt vilka ska betala för att ytterligare 13 stora kattdjur skall leva? Det är inte små kostnader. De skulle dessutom inte överleva i vilt tillstånd, utan vara kvar i parker resten av livet.
08.40
Sensationsjournalistik till vilket syfte? Vari ligger granskningen och hur menar ni att det borde ha gått till?
Hej Styrbjörn. Granskningen ligger i att vi har fått ut siffror från Borås djurpark som visar i vilken omfattning friska djur avlivas på djurparken, däribland lejonen. Vi lägger ingen värdering i hur det borde gå till, däremot finns det andra sätt att arbeta på, något som bland annat Veterinärförbundet uttalar sig om i morgondagens reportage. /Valeria
08.43
Går det inte att skicka dem till Afrika och låta dem levs i reservat där eller vilds naturen?
08.43
Jag tycker också att man borde rapportera om hur man gör med andra djur och i andra djurparker. När man skriver artikeln vet man redan att nyheten är kontroversiell, av SVT förväntar man sig något mer nyanserat än kvällspressen. Sedan är det hemskt att djurparker är en industri man kunde önska att djur kunde slussas ut i naturen istället för att avlivas.
Hej Jon. De flesta andra djurparker arbetar på detta sätt, det sägs även i artiklarna och reportaget. Då Borås djurpark är en kommunal djurpark kunde vi få ut dokument därifrån som visar i vilken omfattning man avlivar överskottsdjur, däribland lejonen. Detta hade inte varit möjligt att göra på andra djurparker inom vårt täckningsområde. Hoppas detta besvarar dina funderingar. /Valeria
08.46
Bojkotta Borås djurpark. Detta är inte ok. Vi kan bättre än så här. År 2018 och dumheten och ovissheten om många djurs lidande är otrolig. Fortfarande rider okunniga människor på elefanter på sina Thailandssresor tex. Människor poserar med apor. Ingen tänker någon sin på hur djuren hamnade där. Sorgligt.
Detta är en skam för Sverige som jag trodde var bättre.
08.46
Varför går det inte att skicka lejonungar till naturreservat och nationalparker i Afrika. Där är det inte överskott på dom. Då skulle djurparker göra stor nytta?
Hej Johan. Som jag förstår det är det väldigt svårt att skicka lejon uppfödda på djurpark i Sverige till Afrika. De skulle helt enkelt inte klara sig. /Valeria
08.48
Fruktansvärt. Kan man inte starta något projekt där djuren blir omhändertagna och måste man avla fram nya kullar varje år?
Hej Lena. Som jag förstår det har lejon lätt för att föröka sig i fångenskap, därför blir det svårt för djurparker att placera dem på andra djurparker när de vuxit till sig och inte längre får plats/kan vara kvar i sin lejongrupp. Men det finns givetvis sätt att förhindra att lejonen får kullar ofta, bla genom kastrering eller p-piller. Mer om detta kommer i uppföljningen imorgon. /Valeria
08.48
Djurparkers enda syfte borde vara att hjälpa till att bevara utrotningshotade eller skadade djur. Sedan tillbaka till naturen direkt. Sjuk verksamhet att gå och titta på fängslade djur.
08.53
SVT Nyheter borde granska kyckling- och fåruppfödare också. Har hört att man föder upp kullar med djur på sådana kullar och sedan avlivar dem innan de blivit fullvuxna!! och att delar av djuren sedan säljs i vanliga matbutiker... Vet inte om det är sant men borde verkligen granskas!
Förstår din ironi, och att friska djur avlivas för vår köttkonsumption är ett faktum. Dock har vi fokuserat på djurparksdjuren den här gången. Men det finns mycket att granska inom kyckling/gris/ko uppfödningen också, absolut. /Valeria
08.55
Djurparken i Borås gör helt rätt i det här fallet. Alternativen är att antingen hindra djuren från att få ungar genom olika preventivmetoder, alternativt låta djuren få reproducera sig vilket inte bara är ett tecken på att djuren har det bra utan också en fantastisk chans för dem att få utföra en bred variation av naturliga beteenden som uppfostrandes av ungar medför. Djuren har en tryggare tillvaro i djurparken än i det vilda vilket medför att individer som många gånger inte hade klarat sig i naturen kan leva kvar. Då ser jag det som djurparkens ansvar att sköta detta istället. Sen är det knappast som att avlivade djur bara slängs! Boråsparken liksom många andra svenska djurparker är otroligt duktiga att ta tillvara på djuren även efter döden där de flesta går till forskningsprojekt och vi får en fantastisk chans att ytterligare öka vår förståelse för djuren. Är det verkligen ett överskott då? Det tycker inte jag!
Hej Thomas. Tack för din kommentar. Det finns givetvis flera sätt att se på saken. En del djurparker i Europa har börjat arbeta på andra sätt för att minska antalet överskottsdjur. Mer om detta kommer i morgondagens sändningar. /Valeria
08.55
Det är ju uppenbart att det inte får plats hur många lejon som helst i djurparken, så att avliva överflödiga djur är väl inget konstigt? Det känns helt orimligt att med dyra transporter föra dessa till Afrika, där det överlag finns gott om lejon.
08.56
Kastration av handjuren om flocken är fulltalig och ingen annan djurpark behöver nya lejon. Så gör vi ju med hundarna. Hur svårt kan det vara?
Men då tjänar ju inte djurparken pengar på fler besökare...
Hej Annsofie. Anledningen till att djurparken inte kastrerar är att de vill stimulera djurens naturliga beteenden med att uppfostra avkomma. /Valeria
08.58
Bra att detta rapporteras. Rätt eller fel så öppnar det upp en viktig dialog. Några inlägg jämför med bondgårdar (grisar, lamm, etc.), och visst är människan schizofren när det gäller djur. Vissa äter vi och dödar i miljontals, medan andra ska skyddas. Artism är att behandla varelser olika p.g.a. deras art (som rasism för ras). Människan är skyldig till detta dagligen. Som Orwell skulle ha sagt; alla arter är lika, men vissa arter är mer lika. Är det rätt eller fel att avliva dessa lejon? Fel. Men inte mer fel än att slakta djur för mat som händer varje dag. Felet ligger i att ta en annan varelses liv utan anledning (mat är ingen anledning, människor kan lätt leva utan kött men vi vill inte). Att detta händer på alla djurparker runt om i världen gör det inte rättfärdigat på något sätt. Två fel blir inte ett rätt. Djurparkens vd säger också att de gör moraliskt rätt, men få filosofer skulle nog hålla med om att ha en annan varelse i fångenskap och ta deras liv är moralskt rätt. Det moraliskt rätta vore att stänga parken och investera i organisationer som jobbar för att hjälpa djur i deras naturliga miljö. Oss som vill se lejon får nöja oss med bra dokumentärer (t.ex. Planet Earth av BBC) som är filmade på plats, istället för att se ett djur i bur. Att det inte går att placera om djuren verkar logiskt, då alla parker gör samma sak och redan har överblivna djur själva. Det vore intressant att veta om Borås djurpark någonsin i sin historia har släppt ett djur fritt igen (ytterst få djurparken har, det är inte deras intresse), och isåfall var, när, och hur många. Min gissning är att svaret är noll.
Hej Henrik. Borås djurpark har släppt ut visenter i det vilda. Tack för en intressant kommentar! /Valeria
08.59
Det är väl knappast som att man bara tar bort djur utan anledning? De har ju en trygg tillvaro i djurparken och individer som inte skulle klara förutsättningarna i det vilda kanske klarar sig i fångenskap. Då är det ju parkens ansvar att hindra en överpopulation även om djuren är friska. Dessutom är svenska djurparker oerhört duktiga att ta vara på avlivade djur i olika forskningssammanhang för att öka vår förståelse för djuren. Är de verkligen ett överskott då?
Hej Teo. Beteckningen överskottsdjur är något som djurparken själva använder. Men du har rätt, många djur går till forskningsprojekt när de har avlivats. /Valeria
08.59
Om man inte kan ta hand om eller placera ut lejonungar borde man förhindra att de föds. Ett cymiskt sätt att hantera djur för ekonomisk vinning.
09.01
Har Borås djurpark deltagit i bevarande-/återutsättningsprojekt direkt eller indirekt med sina lejon?
Även om det inte är aktuellt just nu så finns ett flertal historiska exempel där svenska djurparksdjur är eller varit involverade i bevarandeprojekt/återintroduktioner på ett eller annat sätt. Detta är fallet när det gäller bl.a. visenter och skogsvildren.
Vilda djur i fångenskap utgår på detta sätt ett slags levande genbank och är en möjlighet till ex-situ bevarande om levnadsförhållandena i ursprungsregionerna är ogynnsama pga. krig, svält, tjuvjakt, naturkatastrofer, sjukdomar el. dyl.

Finns det förresten p-piller för lejon?
Som jag förstår deltar inte Borås djurpark i några program för att sätta ut lejon i det vilda i nuläget. Däremot har man satt ut visenter. P-piller finns för djur, om det finns för specifikt lejon vågar jag inte svara på. /Valeria
09.01
Hur mår vuxna lejonhonor egentligen när ungarna försvinner inom korta lopp som 1 år? De lever i en flock där de tar hand om varandras unge och ser till att ungarna ska ha det bra tillhör ju natur. INTE konstigt om det leder till att de föröka sen, så fort när ungarna försvinner och sedan tänker jag också på klimat. Absurt att locka besökarna pga det som andra skrev.
09.02
Var ligger nyhetsvärdet i artikeln och vilken mening och syfte är det med att be om allmänhetens reaktioner på ett förfarande som ni själva skriver är normalt förekommande dessutom?
Nyhetsvärdet ligger i att regelbundna avlivningar av friska djur på djurparker är ett faktum som få känner till.
09.04
Hur stor del av lejon födda i en naturlig miljö överlever sitt första levnadsår? En hej del blir väl föda till andra predatorer. Och ett antal dödas väl också av hanar som inte är fäder till avkomman.
Hej Arne. Jag har inga exakta siffror på detta, men det är precis som du säger så att lejonungar dör även i det vilda.
09.06
Nyhetsvärde noll
Och det är ju naturligtvis orimligt att tänka att alla djur som föds i parken kan behållas. Utan att säkert veta gäller väl det fler djurarter än lejon....
Det gäller många olika djurarter, inte bara lejon. Och jag tror att det finns ett nyhetsvärde för dem som inte känner till att det går till så här på djurparker. /Valeria
09.06
När det pratas om överskott och kollektion, låter som en klädkedja som går dåligt :(
Vem tycker på riktigt att det är kul att gå och titta på "vilda djur" som är bakom stängsel och endast finns till för att nån tjänar pengar på dem. Och varför ska vi ens försöka bevara utrotningshotade djur i djurpark när vi är dom som gör att de försvinner i det vilda..
09.09
Blir inte deras föräldrar trötta till slut när deras ungar blir avlidna gång efter gång?
Hej Daniel. Som jag förstår det så försvinner lejon ur sina kullar efter några år, då de bland annat blir bortstötta. Lejonen kanske ser det som naturligt, men jag vågar inte svära på det. /Valeria
09.10
Så måste man ju göra om inga andra djurparker behöver typ lejonungar. Så görs ju dagligen med grisar kor får getter mm. Dessutom i det vilda sker det konstant. Vill vi ha djurparker så måste det vara så.
09.10
Låter ju helt stört att avliva helt friska djur. Det gör mig ledsen att hålla på sådär. Där sjönk parken i mina ögon. Skaffa inte kullar om ni inte har en plan för dom. Så är det med alla djur och människor. Skaffa ej husdjur eller barn om ni ej kan ta hand om dom.
09.11
Hej! Jag trodde att djurparkerna skulle medverka till att bevara mångfalden. Varför inte skicka tillbaka överskottsdjuren till den miljön där de hör hemma? Det finns ju hägn i exempelvis Afrika där de låter djuren vänja sig för ett liv i det vilda för att sedan släppas ut. Det tycker jag är att försöka bevara mångfalden! Så länge Borås Djurpark avlivar friska djur kommer inte jag att besöka den parken! Mvh! Stefan
Hej Stefan. Att sätta ut lejon födda i Sverige i deras naturliga miljö är inget alternativ om jag har förstått djurparken rätt. Istället försöker man placera djuren på andra djurparker, och när de inte kan ta emot avlivar man. /Valeria
09.16
Helt vansinnigt att behandla friska djur på det här sättet. Om man inte vill ha lejonungarna så får man väl se till att dom vuxna djuren inte parar sig.
09.18
Med tanke på de 6,5 miljoner djur vi slaktar för konsumtion varje år bara i Sverige, de över 1 miljon djur och fåglar vi skjuter till döds genom den hobbybetonade jakten bara i Sverige är det föga anmärkningsvärt det man gör i djurparker. Respekten för andra levande varelser är inte människans signum, tyvärr.
09.24
Kanske dags att lägga ner verksamheten om man anser sig tvungna att ta sådana makabra beslut att avliva fullt friska lejonungar? Finns det inga tankar på att exportera dessa till verksamheter som sysslar m återanpassning etc i Sydafrika el är allt en ekonomisk fråga??
Hej Nils. Att sätta ut lejon födda i Sverige i deras naturliga miljö är inget alternativ om jag har förstått djurparken rätt. Istället försöker man placera djuren på andra djurparker, och när de inte kan ta emot avlivar man. /Valeria
09.24
I det vilda överlever endast ett fåtal av ungarna. Vi föder upp grisar och höns som avlivas för att vi ska få mat. Jag tycker att det är ett ansvar som djurägare att också kunna avliva djuret om det behövs och den anledningen kan vara att det inte fungerar i gruppen eller att det inte går att omplacera.
09.25
Om man har en sådan syn på djur kan man fråga om man har samma syn på sin familj.
Detta är en av anledningarna till att jag aldrig besöker djurparker, man plockar bort det mest grundläggande hos vilda djur. Ta bort hela djurparken eller inför extrema kontroller, NU.
Hoppas att det kommer en SVT dokumentär så vi flyttar fram detta i ljuset.
09.25
Hur motiverar de att de inte släpper ut dem i Afrika? Det är väl det som är grejen med avelsprogram? För dyrt? Vad cyniskt!
Hej Hermina. Att sätta ut lejon födda i Sverige i deras naturliga miljö är inget alternativ om jag har förstått djurparken rätt. Istället försöker man placera djuren på andra djurparker, och när de inte kan ta emot avlivar man. /Valeria
09.27
Är lejon oattraktiva för andra djurparker? Det bör rimligtvis finnas någon park, någonstans, som vill och kan ta hand om ett gäng lejon? Det finns nätverk där djurparker kan få kontakt med andra djurparker och byta djur, eftersom handel med exotiska djur är förbjuden i de flesta länderna om jag har förstått det hela rätt.
Hej Rasmus. Djurparken ingår i ett världsomspännande nätverk av djurparker. Tyvärr verkar det bli allt svårare för dem att placera djur i andra parker, och då avlivar man när djuren inte kan placerar någon annanstans. /Valeria
09.27
Alla fel i djurhållning står att finna utanför burar och hägn. Girighet existerar inte bland djur.
09.27
Satte först morgonkaffet i halsen när jag läste om detta så oetiska förfarande .. men STORT tack till signaturen "Emil" nedan som ger en realistisk förklaring till det!
09.27
Så länge det finns folk som besöker djurparker kommer det att finnas såna här sjuka situationer, det är sjukt att släcka ett liv så där bara. Sjuka dom veterinärer som säljer själva för att tillåta att detta sker.
09.29
Borde inte en djurpark ha ambitionen att föda upp djur så det finns en möjlighet att släppa dem fria om man har god avel eller iallafall skicka om så gratis till andra parker? Jag kan förstå att djur som föds på djurpark inte överlever i det fria men borde ambitionen inte va den? Den kan ju iallafall inte vara att visa upp ungar,tjäna pengar på det, och sen avliva dem? att en djurpark får överskott pga god avel är ju nåt bra!?
Hej, att placera ut lejon i det vilda i nuläget är inget alternativ för Borås djurpark. Däremot vill man hålla en livskraftig stam ifall djurparken någon gång skulle behöva sätta ut djur i det vilda, är den informationen jag har fått. /Valeria
09.29
INTE OK!! Fy f*n för detta..
09.30
Djurparker är blott och enbart en kommersiell verksamhet. Har inget med bevarande att göra.
Om något inte passar in i kollektionen så gör man sig av med det opassande. Precis som HM, Lindex m.fl. Djur är också en modegrej. Borås har lejon. Furuvik hade chimpanser. Nu har man bytt. Blev lite tjatigt med chimpanser. Publiken tröttnade säkert.
09.31
Att människor inte känner någon skam över vad de håller på med. Jag är varken vegan eller vegitarian, men går det att förhindra att djur avlivas så är jag helt med på det. Dessutom så händer ju inget med lejonet, utan det bara försvinner. Jag ser det rent ut sagt som mord och brutalt utnyttjande. Skäms!
Hej. Lejonen används efter sin död i olika forskningsprojekt, så de försvinner i alla fall inte helt, om man vill se det från den ljusa sidan. /Valeria
09.33
Detta är ej ok! Att man överhuvudtaget får ha djur som inte tillhör Sveriges natur är skamligt!! Djurplågeri är ordet !! stäng alla djurparker, djur ska leva fritt och i sin egen miljö!
09.35
Finns det EU-direktiv om djurhållning i djurparker? Anders
Hej Anders. Det finns absolut och du kan läsa mer om det här: http://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Rattsinformation/Direktiv/EU-register---forfattningar-inom-miljobalkens-omrade/Djurparker-hallande-av-vilda-djur/ /Valeria
09.35
Ett extremt dåligt sätt av djurparken att tjäna pengar. Först slår man på stora trumman och visar upp en ny kull, hade det inte varit för att dom bara vill tjäna pengar kunde dom avlivat ungarna direkt när dom var födda. Sluta med att ha lejon i en djurpark som drivs enbart för att tjäna pengar. Det är bara Nordens Ark som bedriver en vettig verksamhet.
09.41
Jag tycker det är intressant att du Valeria som reporter valt att ta ett tydligt djurrättsperspektiv än att välja att se till hotade arter eller raser. Du har helt missat att bevarandearbete idag från de största naturvårdsorganisationerna i världen, uttryckligen behöver hjälp från djurparker för att klara målen för hotade arter och miljöer, eller väljer du av djurrättsskäl och/eller sensationsjournalistik att blunda för det i din smutsskrivning av djurparker?
Hej Thor. Jag har inte valt något perspektiv annat än viljan att berätta om avlivningar av överskottsdjur på djurparker, ett faktum som få känner till. Att djurparker arbetar med bevarande av arter är ett välkänt faktum och något som både vi och andra rapporterat om tidigare. Att vilja berätta om ett fenomen betyder inte att man bortser från alla andra, men det går inte berätta om allt på en och samma gång.
09.41
Jag blev bestört när jag läste artikeln! Tack Stephanie för upplysningen! Bojkotta Borås Djurpark och alla övriga djurparker! Vi ska inte hålla djur i fångenskap för "mänsklig underhållning"!!! Usch! Vidrigt!
09.42
Avskyvärd inställning och djurparken borde bojkottas!
09.42
Helt oacceptabelt!!!!!!!!!!!!!!!!
09.42
I min värld ska man bojkotta Borås djurpark. Att inte lägga ner mer möda på att placera ut leijonen i nationalparker är för mig obegripligt. Alla vet ju att leijonen är för få. Dessutom att använda ungarna i marknadsföring och sedan avliva dem är synnerligen oetiskt. Här styr tydligen bara pengarna. Istället för att stödja djurens mångfald.
Tummen ner för Borås djurpark.
09.42
Det är moraliskt förkastligt att driva djurpark på detta sätt. Det enda man vill är att tjäna pengar, inte att se till djurens bästa. Jag har varit på Borås djurpark och det är deprimerande att se hur små ytor de flesta djuren har att röra sig på. Om anledningen till att djuren inte kastreras är att man vill uppmuntra deras naturliga beteende så känns det som en riktigt dålig förklaring. För hur naturligt är det för djur att vara inlåsta på liten yta i en djurpark?
09.42
Detta är väl värsta icke-nyheten på länge. Djurparken sköter sitt jobb och sedan pekar man på "att de sköter sitt jobb".
Vänligen hitta ett liv.
09.44
De kan väl avsätta vissa lejon för avel och sterilisera de andra, svårare än så är det inte. Tycker de kan ta ett snack med gårdar som hanterar domesticerade djur och lära sig ett och annat av dem.
09.45
Varför inte sälja ungarna till andra djurparker just för att minimera risken för inavel?
Hej Marek. Djurparken försöker placera ungarna på andra djurparker, men då de inte lyckas avlivas de istället. På senare år har Borås djurpark i allt mindre grad lyckats placera djuren i andra djurparker, antagligen för att det föds många djur även i dessa. /Valeria
09.45
Kan de inte avsätta vissa lejon för avel och sterilisera de andra? Tycker de kan ta ett snack med gårdar som hanterar domesticerade djur och lära sig ett och annat av dem.
09.49
Tänk om du skulle ta och lägga din energi på de verkliga problemen vi har i den svenska djurhållningen istället? De tusentals djur som dagligen slaktas för att man inte vill avstå sin köttbit, de höns som hålls på små ytor i dysfunktionella grupper för att producera ägg eller alla de kor som fråntas sin kalv direkt efter födseln för att producera mjölk åt vårt samhälle?

Istället läggs energi på ett vinklat reportage om en verksamhet som bidrar till bevarande av hotade arter, information till hur vi alla skall leva mer hållbart samt till forskning för framtiden. Den reglerade verksamheten bemöter du medan produktionsdjuren står bi och kattungar, hundvalpar etc. avlivas direkt för att de inte uppfyller raskriterierna. För att inte tala om alla de hästar som årligen avlivas för att de inte uppfyllde förväntningarna och ägaren vill ha ut sina försäkringspengar.

Skamligt låg journalistik att försöka skapa sig ett scoop den här vägen.
Hej, det är klart det finns många problem med olika typer av djurhållning i Sverige, för att inte tala om andra samhällsproblem. Att man lyfter ett av dem betyder inte att de andra är oviktiga. Men det är omöjligt att granska precis allt samtidigt. /Valeria
09.49
Personligen avskyr jag allting där man skor sig ekonomiskt på människor eller djur. Kapitalism AT its worst. Det är vedervärdigt helt enkelt. Ska man ha djur i fångenskap så anser jag att man är skyldig att ta hand om avkommor på.ett värdigt sätt annars är det bara att sterilisera/kastrera lejonhanen. Det väljer man klart att inte göra eftersom det är en enorm ekonomisk vinning i att locka med nyfödda djur.
09.50
Varför används inte typ p-piller?
För att djurparken vill stimulera djurens naturliga beteenden, och ett av dem är att få och uppfostra avkomma. /Valeria
09.50
Sjukt upplägg att hålla vilda djur fångna samt avla på dem bara för att visa upp för allmänheten och tjäna pengar, bojkotta all sådan verksamhet!
09.50
Vi lever i ett sjukt samhälle som stänger in och föder upp vilda djur på det här sättet. Vidrigt är bara förnamnet... :(
09.50
Cyniskt. Djurparkernas historia är allt annat än hedervärd. Kommers är alltman tänker,
etiken glömmeroch gömmer man undan. Jag reagerar med avsky på djurparks hefens ord ”människor är kloka”. Sanningen är att människor har kritiska åsikter kring djurparkernas brist på etik. Där ligger det kloka och subda, ingen annanstans. Hoppas på att den kritiska debatten fortsätter och man bör diskutera bojkott av dessa cynisk djurparker. Att en lejonmamma skulle vara helt känslokall inför att hennes ungar dödasär nonsens. Hon märker det och känner säkert stor oro och förtvivlan, letar efter sina ungar och blir stressad.
09.51
Hur mycket kostar det att bli fodervärd till ett lejon?
Jag tror inte man kan bli fodervärd till ett lejon Ingrid :)
09.51
Men detta dödandet av levande djur svin, kor, fågel & fisk måste ju upphöra och folk bör lära sej hur man lever hur gott som helst av vegetarisk mat. FAST nu handlande ju detta om djurparker men jag tycker att det silas kameler för att göra sensationella reportage, förstår inte detta hur köttätare fungerar förstår de inte att deras föda måste DÖDAS?
09.53
Så har jag fattar den här ”journalistiska scoopet”rätt:
Faktum 1: Fler djur av hotade arter överlever än i det vilda. (Det är väl positivt.) En effekt av det är fler djur än man kan behålla.
Faktum 2: Det finns inga lagliga hinder och djuren försökt utplaceras men det går inte för 100%. (Undrar var man når 100%. Är det viktigare med enskilda individer än hela arten?)
Faktum 3: Flera arter såsom nämnda visenter har ju uppenbarligen klarat sig genom denna typ av arbete. Är det en journalist på SVT:s arbete att uppröra människor så inte djurparkerna kan utföra detta arbete? Det är ju följden som artikel och inslag verkar ha?
Hej Leidar. Reportaget handlar om avlivningar av friska överskottsdjur på djurparker, något som är ett faktum få känner till. Vi lägger ingen värdering i detta, men det finns kritiker och andra sätt att arbeta på, och detta redovisar vi. /Valeria
09.53
Kan man inte planera in detta då menar jag att man när kullen föds letar efter olika placeringsalternativ. Och det behöver inte alltid vara en annan djurpark som tar emot ett lejon. Och visst kan låta konstig att man har det i åtanke redan när kullen föds och letar efter placeringsalternativ med första kullen kanske. Men när man gjort detta till en rutin. Att avliva fullt friska djur. Borde man ha kunnat se att även den sista kullen vid födseln med 90% chans inte skulle få leva. Man måste kräva mer av djurparken. Att de verkligen ska göra allt i sin makt att det inte ska behöva gå så långt att man tar livet av ett fullt frisk djur.

Det värsta är att det upprepas gång på gång. Skandal!
09.54
Djurparker, Zoo anlägg borde ju nedläggas då det ju är fängelser för djur och åkså den rena förbrukningsvaror är ju helt tydligt i hur de marknadsförs och dessutom betraktas som överskott när de bliver för 'många'. Kommer att tänka på 'vit kolonialmakt'.
09.54
Nu är det dags att stänga. våra djurparker!
09.54
Om man inte långsiktigt kan ta hand om de lejonungar som föds bör man se till att inte avla fram dem! Men de "gulliga ungarna" utgör förstås en för stor publikmagnet för att Borås djurpark skall vilja avstå från sin cyniska hantering. Smutsigt hantverk, inget att bara stolt över!
09.54
Som många sagt. Skaffa inte fler djur om ni inte vill ha dem. Men sanningen är ju att Borås vill ha djurungar. Och sedan... Djup oetiskt.
09.54
Hur kan man sova om natten när man gör något sådant???
09.54
Stäng ner alla zoos i Sverige!
09.54
Stäng borås djurpark :)
09.54
Sista gången jag besökte den djurparken
10.02
Någon borde starta en insamling för att starta en ny slags djurpark - en fristad för alla "överskottsdjur". Den parken skulle garanterat bli en publiksuccé och ingen "normal" djurpark borde därefter få döda sin djur utan orsak! Kom igen politiker - börja jobba med ett nytt lagförslag!
10.03
Men att föda upp tamboskap är ok eller. Lägg ner alla bondgårdar också.???
Borås djurpark vet vad dem gör. Låt dem fortsätta att sprida kunskapen om dessa djur och öka medvetenheten om att de är utrotningshotade.
10.03
Det verkar som att många inte förstår riktigt hur världen fungerar. Jag ska försöka förklara kortfattat. Vad händer om du har flera tuppar i ett höns hus? De pickar ihjäl varandra. Hur många lejonhanar brukar finnas i samma grupp på savannen? Det hade varit helt oetiskt att låta inlåsta djur tvingas ihop för att försöka slita ihjäl varandra. Skicka ut dem på savannen efter en lätt inavling och ett liv bakom galler hade (får jag ändå säga att jag tror) bara gett dem en dryg död och ett ensamt liv. Kastrera dem hade gett betydligt mindre mångfald och slutat med att stänga alla djurparker i världen eller hämta fler djur ifrån savannen. Honorna bör ju betydligt lättare att förflytta men de flesta parker kan inte ha hur många som helst och tillslut är ju behovet fyllt. Avlivning ser jag som det mest humana sättet..
10.07
Är detta en nyhet ?
Just denna diskussionen var upp för några år sedan.....

Djurparker har 2 uppgifter, varav den ena är att se till att djurarter inte dör ut. Att bevara arter för framtiden.
Är väll bra när populationen är så stor att "djur inte behövs" ?

Det är hemskt det som sker, men vem har lust att smyga sig in i lejonburen och sätta kondom på lejonhannen 9 av 10 gånger då populationen inte behöver ökas och "lusten kryper på" ?????
Hej Torgny. Man behöver nog inte sätta kondom på lejonen :) det finns bla p-piller och kastrering om man vill minska antalet kullar, något som parker i andra länder har börjat med enligt Svenska Veterinärförbundet. /Valeria
10.07
Räddar många liv av djur som skulle bli mat till lejonen. Se det så. Tror absolut att djurparken vet vad som är rätt.
10.07
Kan man inte återanpassa och placera ut friska "vilda" djur som dessutom är utrotningshotade ska man se till att det inte föds ungar! Ytterst cynisk pengamaskin. Djurparker är dessutom djurplågeri i de flesta fall. Avveckla dem istället i snabbast möjliga takt!
10.10
Ni som är sorgsna över detta, samtidigt som ni äter kött är riktiga hycklare. Jag tycker det är riktigt tråkigt att djurparkerna är så pass cyniska för djuren.
10.10
Alltid lika "rolig" fråga detta. Just för att ett lejon är ett lejon, en djurpark är en djurpark etc. så har folk alla möjliga olika åsikter som baseras på all möjlig moral och paralleller dras till allt möjligt som har med djur att göra.

Djurparker är bra, äta kött är okej

Det är väl ungefär nivåerna folk lägger sig på, tycker att alla under gör fel och alla över överdriver och har fel på annat sätt? :)
10.10
Stäng djurparken!
10.12
Skulle det funka att när ungarna är stora nog skicka de till ett reservat där de förbereds för det vilda livet djurparken slipper avliva och lejonbeståndet ökar kan bli winwin situation
Utifrån svaren jag har fått från Borås djurpark så är detta inget alternativ. Man sätter inte ut lejon födda i Sverige i det vilda, utan försöker placera dem på andra djurparker. När detta inte går avlivas de. /Valeria
10.14
Är det bättre att stänga ner djurparken och behöva avliva dem 550 djuren dem har på djurparken? Låter ganska mycket sämre enligt mig.
12.22
Forskaren hävdar att människan har full kontroll över deras liv, avel och död. Parken har ganska stor kontroll över aveln och de bör inte avla på honorna utan att se till att de i tidigt skede hittat hem åt eventuella hannar i kullen. Det här låter som om parken leker med djurens liv utan att ta ansvar fullt ut. Människan får sluta leka Gud och börja respektera djurlivet, samtidigt som vi använder vår förmåga för att berikar stammen. Australian Zoo jobbar inte så här, hör med dem hur man SKA göra.
12.23
"– Det går inte att säga generellt vad ett överskottsdjur är men det är ett djur som av en eller annan anledning inte passar in i vår kollektion."

Kollektion?
Undrar om det finns ett modellprogram med tillval också?

Nä detta var inget bra. Inget bra alls. Finns det inte ett internationellt samarbete för omplacering?
Hej, djurparken ingår i flera internationella samarbeten. Men man har inte lyckats placera ungarna hos någon annan djurpark. /Valeria
12.23
Vansinne!!! Stäng djurparken!
12.24
Och vart tar alla gulliga björnungar vägen?
Publika djurparker har inget berättigande.
Så kallade överskottsdjur som avlivas pga platsbrist eller felaktig genetik är vanligt i de flesta svenska djurparker. Även björnungar blir avlivade när de har vuxit till sig. /Valeria
12.24
Jag tycker inte att lejon bli lidande och avlivas när dom är fullt friska då är Borås djurplågeri jag skulle stämma djurpark för de så dom borde polisanmäla för djurplågeri jag blir jätteförbanad när djurpark avlivar fullt friska djur
12.26
Rapporteringen är definitivt vinklad, framförallt i utformningen där det ser ut som det handlar om gulliga små kattungar.
Vet inte vem som skrev artikeln, men jag läser den som att den ger uttryck för en åsikt. Om det var Valeria så följer hon upp genom att fortsätta argumentera samma åsikt i det här flödet. Inte den nyhetsrapportering jag vill att mina skattepengar skall gå till.
Hej, reportaget är bildsatt med bilderna som Borås djurpark har använt i sin marknadsföring. Syftet med reportaget är att berätta om det faktum att friska så kallade överskottsdjur avlivas på Borås djurpark och även andra svenska djurparker, då det är något som många inte känner till. /Valeria
12.26
Smaklöst att jämföra slakterier, där djur blir till mat, mot en djurpark där man avlivar utrotningshotade djur för att de inte "passar in i kollektionen"


Flytta de till en annan park?
12.26
Intressant att se hur vissa mycket väl intresserar sig för djurens väl och ve, men samtidigt tycker att man ska lägga ner väl fungerande djurparker. Det verkar inte finnas förståelse för att arter riskerar dö ut pga människan. Kan ni inte bara hålla era dumsöta fingrar borta från det ni inte förstår? Det är ingen cirkus det talas om, utan en djurpark vars uppgift är att hålla arter vid liv så att de inte bara blir ett minne och bilder i böcker. Behöver ni vara så verklighetsfrånvända???
12.26
Tycker inte om! ????
Kan ni inte placera dom i deras naturliga omgivningar
12.26
Djurparker är djurplågeri. Liksom cirkus. Det är dags att vi ser djuren som individer med både hjärna och känslor.ska vi äta kört så är det bättre med mindre gårdar än stordrift.
12.33
I naturligt habitat stöts manliga lejonungarna ut från flocken när de är 2 år. Den här lösningen blir det kommersiella i djurparkens intresse. Hade manliga lejonungarna stannat hade de blivit dödade av resten av flocken. Lejon som dödar varandra är inte turistvänligt. Däremot små nyfödda lejonungar. Lejonen får inte jaga, vilket också är deras naturliga beteende. De är levande DNA-banker i bur. I det vilda skjuts de ihjäl som troféer och i djurparker dödas de för att lejonen ska va gulliga gosedjur som inte dödar. Sen kan vi börja prata "naturligt". Det naturliga är det som fungerar i den "domestricerade" lejonets värld.
12.34
Men varför behöver vi ha djur bakom galler för att titta på och roa oss själva? Om vi inte kan ta hand om deras behov från början bör vi inte ge oss in i det. Slakterier är en annan sak, även om det finns problem med även den moralen.
12.34
Tycker det är jävligt sjukt låt lejon leva !!!! Mvh mig o mina katter
12.34
Om ni driver businessen 'Djur i bur' med utrotningshotade arter, är Ert förbannade ansvar att se till att ev. 'överskottet' skickas tillbaka till den Afrikanska vildmarken där de hör hemma.
Fungerar inte detta i Er ekonomiska kalkyl, lägg ned skiten.
12.34
Kastrera eller ge djuren p piller jag tycker att detta att först föda ger klirr i kassan o sen döda i skymundan fruktansvärt oetiskt kom inte med bortförklaringar om bevarande av arter.
12.34
Förbjud djurhållning med hotade arter
12.34
Riktigt tragiskt, måste gå att lösa på annat sätt!
12.38
Klart intressant hur "journalisten" Valeria Helander på "opartiska" SVT går svaromål och försöker argumentera mot inlägg som står upp för djurparkens fullt rimliga agerande. Inlägg som visar upp total negativitet och okunskap för Borås Djurparks arbete får stå oemotsagda trots uppenbara sakfel. Ett exempel; Det pratas om kommers och att tjäna pengar i enm del inlägg här, inget kunde vara mer fel. Borås Djurpark drivs inte med vinstsyfte vilket "journalisten" så klart borde veta och replikera mot. Djuren har det mycket bra i Borås Djurpark och de bevarandeprojekt som Borås Djurpark är en del av skrivs det så klart ingenting om. Det är väl inte så spännande nyheter med att man bland annat hjälper elefanter i det vilda antar jag. Läge att förnya årskortet på Borås Djurpark!
Hej Jan-Erik. Att djurparken arbetar med bevarandeprogram har vi rapporterat om tidigare och det nämns även i reportagen nu. Syftet med detta reportaget är att lyfta från om avlivningar av överskottsdjur då detta är något som få känner till. /Valeria
12.39
djurparker är ett påfund för att tjäna pengar,inget annat. Avelsarbete/fortlevnad för arter kan göras på annat sätt. Men oroa er inte,snart gulliga dmå djurungar på SVT o TV4 igen!
12.39
Lägg ner djurparker, jobbar man med djur måste man brinna för detta. Skit snack att avliva de man kallar överskotts djur är enda lösningen, möjligen billigast. Dock själslöst beteende.
12.43
Att Djurparker kan vara så här okunniga, de intervjuar en representant för Borås Djurpark och som säger att ”det är en naturlig gång” JA för ER kanske MEN om du hade höjt blicken och tagit till dig den forskning som finns så gör inte en djurpark som har ert renommé, angående forskning, mm så här, ert beteende tyder på en enorm okunskap.

De personer som tagit dessa beslut verka vara, på fel arbetsplats samt ha fel utbildning för sitt arbete.

Utan hjälp till, NI borde vara medvetna om att vi står inför det sjätte stora massutdöendet. Den här gången ÄR ORSAKEN KÄND MÄNNISKAN.

Så hjälp till i stället och det gör man inte genom att agera som NI gör.

Definitionen på en sådan massutrotning är att mer än 75 procent av alla existerande arter slås ut.

Torbjörn

12.43
Djurparken borde skämmas! Händelser betyder stor okunnighet och ingen empati från dom som driver djurparken.
Jag har själv en djurverksamhet och man skaffar in nya kullar om man inte ha plats eller framtid för. Man bygger ut och behålla ungdjur för att sen sälja dom vidare när dom är vuxen, eller avla på dom eller ha dom som resurs. Dessutom man anvila inte valpar bara för att! Man låta dom ha ett liv först! Det för att välja vilka individer passar bättre för att bli avelsdjur.
Dom borde inte skaffa ungar om man inte kan ge någon sort av framtid.
12.43
Det skulle finnas ett rehabiliterings program för dessa övertaliga lejon så de kan återgå till friheten och till ett naturligt liv
12.44
Snälla SVT, kan ni inte sluta med de här direktkommentarerna?
Jeg blir så nere och ledsen av alla människor som tror sig veta hur allt är och t ex börjar sina inlägg med ”Det verkar som att många inte förstår riktigt hur världen fungerar” osv. Jag tycker att det var och informativa artiklar och extra bra att flera olika synvinklar tagits upp så att djurparkens åsikter inte får stå oemotsagda.
12.44
Angrip problemen i grunden....stäng ner alla djurparker under en 10-15 årsperiod och låt konceptet bevaras i historieböckerna.
12.44
Konstigt att man inte kan ta mer ansvar för de liv som man väljer att avla fram. Dessa djur tjänade ett enda syfte - att dra in pengar till djurparken innan de dödades. Moraliskt förkastligt att behandla levande, kännande individer på detta sätt.
12.45
Cyniskt...precis som forskarna nämner. Allt handlar om pengar. Annars hade inte djurparkerna låtit nya kullar komma till världen varje vår.
Att sedan vissa jämför detta med att äta kött eller inte, är irrelevant! Vi äter varken lejon eller zebror eller utrotningshotade djurarter t ex i Sverige! För avelsbevarandet av exotiska djurarter så borde detta stöttas i de ursprungliga länderna så mycket som möjligt.
Vi har väl kommit lite längre i vår syn på liv och levande varelser 2018 än ett så cyniskt hanterande som detta?!
12.45
STÄNG DJURPARKEN! GO VEGAN!
12.45
Avlivning sker många gånger, helt naturligt i det vilda, då en ny hanne övertar en ledarskapet flock. Detta för att naturen självt på så sätt anpassar sig till det livskraftiga.
En del i syftet att bevara en art (- bevarande program) är ju också att de fredade zoner (tyvärr många gånger bara djurparker) där en art kan överleva utrotning också måste kunna överleva, då handlar det om ekonomi.
12.48
Då lejonungarna föddes bjöds besökare och media in att beskåda händelsen. Varför skedde inte detsamma när lejonungarna avlivades? Eller var detta måhända inte ekonomiskt lukrativt?
Hej Patrik. Jag har frågat Borås djurpark varför de inte själva har gått ut med att lejonen avlivats och fick då svaret att man valt att inte göra det, men att det inte är någon hemlighet och att man har berättat det bland annat för studenter under studiebesök. /Valeria
12.48
Vad är det för fel på oss människor. Såg på Tjuren Ferdinand igår med min dotter. Och hon undrade varför dem skulle ha ihjäl Ferdinand?
"För nöjes skull": Vore ju rätt svar av mig. Men hur förklarar man det?

Det är helt avskyvärt att avlida dessa djur.
Varför inte ha ett samarbete med ett reservat och föra djuren dit "om dem inte har något ekonomiskt intresse".
12.49
Avla inte fram fler djur,det går att marknadsföra sig med vuxna djur samt få tillräckligt med besökare till parken!!
12.49
Kan dom inte behålla ungarna ska dom inte heller få para honorna. Det finns p-piller. När dom sedan behöver föryngra djurbeståndet kan dom göra det.
12.49
För några månader sedan visades ett naturprogram i Svt, med ett inslag om ett rehabiliteringscenter för omhändertagna björnar i Ryssland. Björnarna hade haft ett hemskt liv som cirkusdjur etc. och var märkta av stress, slag och stryk. Men personalen på rehab tog emot och vårdade dessa vanvårdade djur, för att kanske en dag släppas ut i vildmarken igen. Man vårdade även en liten björnugne som var förlamad i sin bakkropp - följden av djurplågeri. Den lilla björnen sågs även den som värd att få överleva och få ett bra liv. Vilken kontrast mot detta vanvett i Borås där fullt friska djur avlivas på djupt oetiska grunder. Först är lejonungarna lockvara för alla barnfamiljer, sedan dödas de. Tänk på detta nästa gång Borås djurpark glr reklam för sina nyfödda djurungar.
12.49
Nivån på kommentarerna här är pinsamt låg. Läs hela artikeln ordentligt och ta dig sedan en tankeställare - hur många hundar, katter och hästar avlivas varje år av uppfödare för att de inte lyckas sälja "missfostren"? Borås djurpark är kunniga och gör ett bra arbete. Såhär fungerar det över hela världen, annars kan vi ju avliva alla djur i alla djurparker. #tänklängreännäsanräcker
12.49
Somliga ser djur som individer, andra ser djur som "del av en kollektion". Vi snackar levande medvetna djur med vilja att leva! Skam!
12.50
Fruktasvärt! Besök inga djurparker då det är djur i fängelse utan åk till nationalparker och hoppas då se djur i dess rätta miljö.
12.50
Djurparker måste förbjudas! Djuren är inte till för att underhålla oss! Låt dessa djur bli fria eller leva resten av sina liv i en fristad.
12.55
intressant och viktig granskning.
Men att djuren föder ungar är väl det tecken på att de mår bra?
Avlivning är förstås tråkigt, men hur gör alla katt- och hundägare som står med för många ungar och valpar?
Hade varit intressant att veta hur många husdjur som veterinärer tvingas avliva.
Om man inte accepterar parkernas djurhållning går det utmärkt att inte besöka dem.
Hej Jakob. Jag tror precis som du att faktumet att djuren förökar sig tyder på att de mår bra. Sedan har vissa arter lättare för att reproducera sig i fångenskap än andra. Att veterinärer tvingas avliva friska husdjur som ingen vill ha är så vitt jag vet väldigt utbrett, tyvärr. Hade varit absolut varit intressant att titta vidare på detta. /Valeria
12.56
Varför inte skicka tillbaka djuren till sin riktiga miljö,där de kommer ifrån början,ut i vildmarken.vi har en gång hämtat hit din då var det inga problem med kostnader och annat så nu är det väll Pay back time
Tycker jag/Arja
Hej Arja. Att släppa ut lejon födda i djurparker i det vilda är inte möjligt som jag förstår det. Istället försöker man omplacera dem i andra djurparker, och när detta misslyckas får man ta till avlivning. /Valeria
12.56
Jag förstår inte varför folk lägger sådan stor vikt i att djurparker är okej för dom håller kvar utrotningshotade arter vid liv. Om vi alla la våran koncentration vid roten till varför arter blir utrotningshotade så hade vi sluppit det problemet och inte behövt "förlita" oss på dessa djurfängelsen. Borås Djurpark driver ett företag och dom vill gå med så mycket vinst som möjligt. Att uttnyttja, som i detta fallet, lejonungar ÄR inget annat än cyniskt och jag kan iallafall med gott samvete säga att jag aldrig kommer sätta min fot på det stället.
12.56
Det är det här som gör att man slutar gå på djurparker.
Som barn upplevde man kanske sensation i att kunna se exotiska djur på riktigt men redan i de övre tonåren blev man varse den känsla av nöd och förnedring som fanns i olika "samlingar". Har undvikit sådana "företag" sedan dess. Ser hellre en äkta naturfilm.
12.56
Om alternativet att släppa ut lejonen i det vilda inte finns för lejon födda i Sverige och det uppenbarligen verkar vara brist på djurparker att omplacera lejonen till gör det desto mer glasklart att det här är en verksamhet som endast ska genera i ekonomisk vinst för djurparken och underhållning för människor. Stäng ner alla djurparker!!
12.57
Att avliva friska djur är hemskt ,Dett fins alltid alternativ att låta dem leva ,bättre att ni stänger djurparken.
12.57
Hanteras djuren på detta sätt tycker jag att vi kan vara utan djurparker!
12.57
Angrip problemen från grunden. Jordbruksverket lokalt har börjat vakna vad gäller cirkusdjur, även i riksdagen har frågan varit föremål för motioner. Avveckla djur generellt på cirkusar och likaså djurparker som industri. Lägg ner skiten på 10-15 års sikt i takt med att djuren fasas ut. Förpassa konceptet till historieböckerna.
12.57
Lägg ner djurparker. Varför låter de djuren para sig om de ändå ska ta död på ungarna? Jo, för att få in folk som ska titta på ungarna och tjäna pengar.. vidrigt!
12.57
Vad ska man annars göra?
Ingen annan djurpark vill ta emot djuren enligt Borås. Det är vad de helst vill ska hända såklart.

"aggressioner i gruppen" är bara ett fint sätt att säga "låter vi det vara så här i längden kommer lejonen döda varandra". Att stötta ut eller döda oönskade ungar är vad lejonen gör i naturen.

Mest humant är alltså att avliva. Inget konstigt i det. Dessa lejon är djurparksdjur och inte i avelsprogram där de tränas för naturen - så det är inget alternativ, de skulle dö även i naturen.
13.14
De flesta verkar inte läsa mer än rubrikerna.
TACK VARE djurparkernas avelsprogram har djurarter räddats från utrotning.
TACK VARE att avelsprogrammen är strikta med vilka djur som avlas behåller de en stark genpool.
Ni som säger att djurparkerna ska bojkottas och stängas tack vare en vettig avling propagerar bara för massavlivning och djurplågeri.
13.14
Så vidrigt att lejonmamman ska föda fram ungar som en pr grej..dax att folk börjar reagera och visa att det är förljuget och fel in the name of money..hoppas ni får många mindre besökare tack vare detta
13.37
Men det är väl ändå självklart att man måste reglera beståndet av djur i en reglerad miljö. I naturen är det så att ett bestånd av en art som exempelvis får en kull ungar på år där överlever endast 2 individer dvs föräldrarna och alla ungar tillsammans och då är beståndet av arten konstant om balansen i omgivningen med dess andra arter är sund och frisk. Att det inte förkommer någon naturlig reglering av beståndet i en skyddad miljö, som ex en djurpark gör att man för gruppen i en art skall fungera så naturligt som möjligt måste regleras på konstgjort väg. Att inte reglera beståndet skulle ju innebära en exponentiell tillväxt av lejon som efter inte allt för många år skulle innebära att denna djurpark skulle behöva bygga ut i en takt som inte är möjligt. Frågan som Valeria Helander borde ställa är istället om vi skall ha djurparker eller inte, som frågan nu slås upp blir det bara en ickefråga, som tyvärr skapar mycket hat.
13.37
Djurparker i syfte att viss djur för människor är rent vedervärdiga. Djur skall inte vara fångna hela sitt liv i trånga utrymmen som ska likna fejkad natur. Stäng djurparkerna.
14.20
FRUKTANSVÄRT
15.17
Låter riktigt hemskt. Men det finns ju en massa men sedan. I naturen dör en hel del. Vuxna kattdjur är farliga för människan. De flesta äter kött (=industriell massavlivning av andra djur). Höja djurparksavgifter rejält för att kunna bygga ut inhägnader till alla individer som överlever? Skicka tillbaka "överskottet" till ursprungsländerna och vem betalar detta? Men visst hemskt att avliva små söta kattdjur.
15.29
Det måste väl finnas andra alternativ ????
15.29
Hemskt parken borde inte få vara kvar om dom inte har råd med den. Det har dom tydligen inte. Har varit på media förut.
15.55
Nu stänger vi av den här chatten för idag men i morgon kommer ni att kunna diskutera ämnet igen, tack alla för er medverkan!