SVT rapporterade · Vad tycker du om de nya reglerna för vedspisar?

14.28
Myndigheterna är inte av folket kör över utan vettig sans
14.45
Ska Boverket förbjuda skogsbränder också? Både hemma å globalt?
18.11
Vedeldning är ju verkligen ett stort behov vid elavbrott genom sabotage och kris o krigstillstånd. Det borde uppmuntras och att alla borde få hjälp med att anskaffa och bidrag därtill.
18.11
Regelverket skrivs för storstadsområdena utan hänsyn till människor i glesare befolkade områden. Likadant när det gäller diselbilar. Elbolagen ska väl tjäna lite mer??
18.11
Rent vansinne. Lite rök gör väl inget! Speciellt inte i glesbyggd. I stlm innerstad kan jag förstå
18.11
Men för guds skull om dom gjorde något vettigt!Dessa evinnerliga pekpinnar..Hur klarade sig folk förr?!Fattas det pengar för nån myndighet?
18.34
Dårarnas paradis!
Sila mygg och välja elefanter. Börja med flyget eller något annat som kan tänkas göra verkan.
18.34
Om alla som eldar i vedspisar, eldade på rätt sätt, skulle detta inte vara ett problem. Veden måste var torr. För skall den torka i vedhögen i ett år. Sedan tar man in den och låter den ligga torka lite innan man stoppar den i spisen eller kaminen. :)
18.35
Hmm kanske transport av varor på lastbil ska ordnas före i klimat debatten....
Slå sig för bröstet på Boverket över detta kräver siffror och inte tyckande.
Luktar illa skött tjänstemanna förslag...
Gör om och skicka över frågan till trafikverket
18.35
Myndighetsutövning när den är som sämst!!
18.40
Bara i "Bananrepubliken" Sverige!! Vilket skämt!!
18.40
Om det nu var så, att nya spisar ÄR bättre så kanske det fanns en mening med det. Som vanligt är det väl dem som beslutar beror har köpt aktier i vedspisföretagen.
Förslaget är oviktigt för miljön. Varken kor eller spisar är de verkliga miljöbovarna.
18.41
Jag har svårt att tycka något om de nya reglerna för jag vet inte vad de är. Här står OM de nya reglerna, länken till Boverket är också OM de nya reglerna, men var är själva reglerna? Vad säger reglerna? Dvs vad står det?

Det är som om något ber mig tycka något om en film som jag har hört många andra säga saker om, men jag inte själv sett den... Kan man verkligen uttala sig OM något då?
Hej Anders! Ovan har jag laddat upp PDF från Boverket. Under 6:7411 Fastbränslepannor kan du läsa mer./mvh cecilia
18.46

Boverkets byggregler (föreskrifter och allmänna råd), BBR

18.49
Totalt vansinne
18.49
Väldigt tråkigt beslut!
18.49
Maktmissbruk!!!!!!!!
18.57
Bra med en moderna regler ang vedelning
19.17
Vilket skämt! Ena dagen skall det vara miljövänligt , förnybart men inte nästa dag. Förbudssverige går som vanligt för långt och silar mygg. Vad göra om det blir krig om vi inte får elda i en kamin?
19.17
Nu har vi fått information om att vi skall klara oss minst en vecka utan el - mat - vatten o värme!
Är det inte då bra att ha möjlighet att laga mat , värma sig vid en spis eller kamin mm.
19.17
Oavsett vedspis så handlar NOX halterna om hur brukaren eldar. Med kompetens om hur man ”braseldar” så kan detta hanteras med sunt förnuft!
Maktmissbruk från en förlegad myndighet!
19.17
Fjöntar är de som vill förbjuda detta
vad är nästa.. förbjuda att grilla eller något annat
se till att vi får myndigheter som jobbar för oss och inte mot oss.
19.17
otroligt korkat förslag hur gör vi vid en krissituation utan ved eldning
19.17
Tack Cecilia.

Undrar vilken annan del av samhället de skulle kunna tänka sig tvinga på en sådan radikal sänkning. Tänk om man skulle kräva av flyget motsvarande mängd sänkning på ett år. De skulle få lägga ner sin verksamhet. Eller färjorna, samma sak där.

Man får väll elda med olja, eftersom det gällde fastbränslepannor. Det är kanske det som de vill? Varför hoppar de på det vanliga folket när industri, flyg, färjor osv släpper ut mycket mer? Vill de åstakomma något bra för miljön, börja sänka där och plåga inte den vanliga människan.
19.18
Avundsjuka billig värme och lata
19.18
Vansinnigt med tanke på att MSB vill att vi ska höja beredskapen.
19.18
Det finns väl lite större frågor att lagstifta om än om vedspisar. Hur många vedspisar per capita finns det i Sverige...?
19.36
Det är hemskt vad det börjat petas i folks direkta liv. Tal om förbud med rökning utomhus och nu inte få ha vedeldat i nybyggen... Jag har länge kallat vårt land för en "demokratisk diktatur", nu börjar äntligen andra få upp ögonen för vad som varit på gång länge!
19.36
Pilenås (Boverkets representant) uppgift om att 1000 personer dör av vedeldning är helt vilseledande. Den rapport siffran kommer ifrån gör en teoretisk beräkning, om hur många som borde dö en förtida död, det finns inga som helst bevisade dödsfall av utsläpp från vedeldning. Det finns heller ingen mätning av utsläpp från gamla järnspisar, heller ingen utredning om den finns någon påverkan på luftkvalitén i byar med eldning i järnspisar. Detta gör att Boverket fördärvar ett kulturarv, skapar en onödig byråkrati och allvarligt ingriper i möjligheten för människor på landsbygden att klara kriser och elavbrott. Iréne Flygare/Vedspisupproret
19.36
Vilket skämt, det där är möjligtvis ett problem i Indien eller Afrika men här...? Sluta flyga istället och sluta producera slit släp och släng så skall det nog ordna sig. BTW: 1000 döda per år har de tagit från luften.
19.36
Hur gör vi på landet när det blir elavbrott ? Ska vi frysa ihjäl då ? Lägg ner statliga myndigheter som bara är onödiga och överflödiga och kostar en massa pengar !
19.36
Fånig klåfingrighet hos de som uppryms av att stifta nya regler som gör livet besvärligt eller tråkigt för vanligt folk. Samtidigt som man säger sig värna om förnybara bränslen och möjlighet att överleva i kristider drar man i bromsen och hindrar folk från att elda som man gjort sedan urminnes tider.
19.36
Boverket har så otroligt mycket makt, det är skrämmande. Dom inför varje år nya regler. Nybyggda hus idag måste ha en toalett på bottenvången med låsbart skåp, dörröppningen måste vara enligt vissa mått, ramp måste finnas ut till altan för rullstol, barnsäkra lådor i köket för knivar. Och nu detta. Människor blir strypta av byråkrater som vet bäst
19.36
Kom igen när det kör ihop sig med el och ledningar kors o tvärs. Då är det nog skönt med en vedspis/panna.
19.43
Hur skulle vi kunnat hålla värme och matlagning i 3 veckor utan våran braskamin och vedspis.
Kan vi aldrig lära oss av erfarenheten. ??
Tänk efter före önskar jag.!!!!!!!
Säger som Tage Danielsson " SANOLIKHETEN ATT DET HÄNDER IGEN ÄR SÅ MINIMAL , SÅ DET HAR VÄL ALDRIG HÄNT"
19.43
Då måste EU reglerna för vedträn också följas som väl går att hitta på den officiella web platsen eller.... ( ett skämt)
20.22
Fact; 16 ships creates as much pollution as all the cars in the world. Taking care of that will have an hugh impact. ...succes fighting the real thing.
20.22
Funderar allvarligt på att dunsta ifrån det här landet.
20.23
Kanske fungerar bra i Stockholm? Fungerar inte så bra ute på landsbygden... Trist när det alltid är landsbygden som drabbas av konstiga nedskärningar, regler och villkor.
20.41
Vansinnigt stoppa idioterna !
20.41
Det är ändå hur och med vad man eldar som är viktigast. Ett slag i luften. Elda upp det! (Nej, det smutsar nog ner, skicka till återvinning.)
20.41
Jag undrar varför den ena myndigheten i det här landet inte vet vad den andra håller på med? Nu har vi fått höra i media det senaste halvåret att det är viktigt att kunna klara sig under en kris. Att man ska ha grejer hemma så att man kan lagra vatten, mat, grejer så att man kan laga mat och värma sin bostad även tex vid ett längre strömavbrott. Samtidigt försvårar man reglerna för att installera en vedspis så att bara rika människor kommer kunna installera en eftersom de så kallade typgodkända säkerligen kommer att kosta minst ca 20 000 kronor.
20.41
Följ dessa erfarna kulturvårdare och sunda vedeldare. Väl upprustad och torkad ved är absolut ingen miljöfara. Jag vill ansluta mig till vedspisupproret
20.48
Som vanligt silar de mygg
21.34
Uppåt väggarna
21.34
Det finns annat att göra för riksdag och regering. Bekämpa fattigdomen.
21.39
Tycker det är bra som astmatiker, det vore ju skönt att slippa få in utsläppen från kaminer m m via friskluftsintag. Nu har jag visserligen luftrenare som går igång, men då är skadan för mina luftrör redan skedd så att säga.
21.39
Lär vedspisägare att elda rätt. Vid första tändning
använd torr lättantändlig ved och spinke.Använd ALDRIG rotbjörkända son har grov bark, vars tväsnittsyta liknar kork. Denna bark binner ALDRIG, ryker endast med kolsvart rök. Ett annat misstag 0 för, är att de har för lite syretillförelse vid första tändningen, öppna en dörr eller fönster och fullt öppet skäll.hjärntest
13.26
Jag har köpt tre stycken renoverade norska etagekaminer som är 100år gamla.
Dessa kommer aldrig att få installeras som ersättning till öppna spisar i vårat kulturhus?!
Vansinne????
13.26
Som tidigare insändare, vi ska lära oss att klara kriser under längre perioder. Hur ofta har vi inte elavbrott i vårdat land som är så tekniskt utvecklat men el kan bli en bristvara. Förr fanns det sotare som hjälpte invånarna med att inspektera och hjälpa medborgarna. I dag lägger man lagen på medborgaren.
#birgitta
13.27
Löjligt! Vi har vedeldning som är billigt. Dessutom vedspis som vi kan laga mat på om det blir strömavbrott. Detta är ju motsatt mot att regeringen vill att alla ska ha en överlevalåda om det blir krig. Då klarar vi oss bra.
13.37
Oavsett typ av eldstad bidrar det till rök som stilla vinterdagar kan bli irriterande för alla oss med känsliga luftrör. Luftkvaliteten bör mätas regelbundet i alla tätorter och resultatet redovisas. Vedeldning förorenar luften väl så mycket som bilarna i tätorter. Det är en bra luftkvalitet som ska
vara målet.
13.37
Det här är bland det mest bisarra jag hört på länge. Vedeldning har en minimal effekt på klimat och miljö samtidigt som det är en viktig del i en hel del människors vardag och energihushållning. Att elda ved från sin egen eller andras skog borde vara en mänsklig rättighet, oavsett om det sker på öppen eld eller i en splitter ny vedspis. Snacka om att världen har spårat ur om det här är något myndigheter lägger sej i. Ta tag i flygtrafik, industriutsläpp, utfiskning, utarmning av ekosystem, kärnbränsleavfall, överkonsumtion eller varför inte fattigdom och inkomstklyftor - RIKTIGA PROBLEM! Det är uppenbart att beslutsfattarna inte bor i skogsbygd med låg inkomst och egen skog. Vidga era perspektiv, tack!
13.37
Big brother ger sig aldrig
13.37
Man blir stum!! Är det sånt här trams våra skattepngar går till? Jag skäms för det här landet!!
13.38
Vänta bara...snart önskar alla att de hade en vedspis. Då kanske det blir annat ljud i skällan
13.38
Sysselsättningsbefrämjande arbetsuppgifter är har tydligen fokuserat på vedspisar. Blir det grillplatser nästa gång som råkar bli i onåd.? Hemskt olustigt att betala skatt till hat mot användning av en gammal vedspis.
13.38
Minimala utsläpp med vedspis om man eldar som man ska - om inte, inga stora utsläpps problem heller. På landsbygden aldrig några som helst problem. Varför jaga oss?!
Och snacka om att lösa fel problem! Hur kan ni lägga ner en massa tid och våra skattepengar på att hitta på meningslösa regler som ingen nytta gör. Ta båttrafiken som släpper ut mångdubbelt mer än biltrafiken, som släpper ut mångdubbelt mer än lastbilstrafiken. Vi har flygtrafik, oljeuppvärmning, fjärrvärmeverk, osv. Långt, långt ner på utsläppslistan kommer någon miljövän som eldar lite i sin vedspis. - Och som framöver måste betala 20 - 30 000 kr för att ni ska känna er riktigt nöjda samtidigt som ni har dödat en fin gammal vedkultur.
13.38
Lär ut hur man eldar, och framförallt VAD som kan eldas istället. Håller med om att det osar något fruktansvärt på vissa håll, men det är nog mest beroende på vad som stoppats i eldstaden.
13.38
Detta är fel.
Korkade politiker.
Det finns andra saker som dom borde jobba med.
13.38
Den svenska hjärntrusten gör framsteg efter framsteg. *liten golfapplåd*
15.14
Alla i Sverige måste bidra till klimathotet genom att sluta flyga och elda samt prutta och bajsa om man inte ätit ekologiska och kravmärkta varor. Detta gäller förstås alla förutom MP-politiker som flyger till pojkvänner utomlands. Gäller inte heller MP-politiker som värmer båten med skattefri diesel.
Sedan att resten av världen, t.ex Indien och Kina fullständigt struntar i miljön behöver inte lilla Sverige bry sig om. Däremot om Trump gör ett uttalande... då j*vlar!