SVT rapporterade · #dinröst - Om vården i Örebro län

09.24
Hej! Idag står vi utanför USÖ och pratar med besökare om hur de upplever vården. Du kan också delta genom att skriva dina kommentarer här i flödet.
09.32
 
Vi är på plats på Universitetssjukhuset i Örebro. Första personen vi träffade på var Sonja Stuberg från Guldsmedshyttan. Det viktigaste med vården är tillgänglighet, tycker hon. Hon är nöjd med hur vården fungerat den senaste tiden. - När du behöver vården ordentligt då får du den, säger Sonja.
09.43
 
Edinia Iovic från Örebro lyfter fram bemötandet och informationen från vårdpersonal. Något hon tycker fungerar bra och är väldigt nöjd med. "Jag tycker det fungerar jättebra för mig i alla fall. Jag kan inte klaga på någonting, varken vårdcentralen eller här på sjukhuset".
09.51
Hej, anser att väntetiderna är på tok för långa. Min man har väntat sin ögonoperation över ett år. Har fått meddelanden att han står på väntelista. De tycks ändå prioritera andra.

Har en känsla av att en seriös bemötande av patienter som söker vård, har försvunnit helt.
09.59
Gunnar Björklund tycker att telefonköer i vården och fastanställda läkare är viktigt att lyfta.  "Jag vet ju att bland mina bekanta är det allmän uppfattning att man träffar många olika lläkare"
10.01
Den viktigaste frågan gällande vården inför valet tycker Susanne Berg är vårdköer.
"Jag har inte personligen varit drabbad men man har förstått att det varit ett problem".
10.06
Tomas tycker överlag att vården blivit sämre. "Man får vara glad om man får en tid. Många tar inte en på allvar, jag vet inte om det är stress" Han skulle vilja fråga de beslutande politikerna hur man ska få tillbaka vården som den var förr.
10.08
Vad tycker du är den viktigaste vårdfrågan inför valet? Vad är dina erfarenheter? Skicka gärna in dina synpunkter, så syns de här i liveflödet.
10.17
Elisabeth Esbjörner har jobbat som barnläkare på USÖ i 44 år, idag är pensionär. "Jag tror det viktigaste är att få till en bra primärvård, så att alla människor har en egen läkare att vända sig till".  Att jobba inom vården är en fantastisk arbetslivserfarenhet, säger Elisabeth.
10.32
Göran Larsson tycker att vården i Örebro län fungerar bra överlag. Med han har upplevt långa väntetider. Att hålla vårdtider tycker han är en viktig vårdfråga inför valet.
10.46
Nils-Erik Berg från Hovsta. "Jag är  både njurtransplanterad och har diabetes, jag får den vård jag behöver" En viktig vårdfråga inför valet tycker han är möjligheten att få hjälp med att få dialys i hemmet efter att man fyllt 65.
11.05
Det är stora problem med tillgänglighet (enorma väntetider) och med läkarnas kompetens (klarar inte ens av att följa enkla riktlinjer för utredning av vanliga besvär).
11.16
Roxanna Hamberg jobbar som kurator på hudkliniken på USÖ. Den viktigaste vårdfrågan inför valet tycker hon dels är vårdköer. "Jag har mycket funderingar kring köer för specialistvård. Att man inte ska behöva vänta så länge på att komma fram". En annan fundering hon har är stöd från Försäkringskassan. I sitt arbete träffar hon många patienter som får besked att de ska börja arbeta, trots att de inte är återsällda. "Att fokusera på att bli frisk är svårare när de har oro kring ekonomi, hur ska jag betala hyran, hur ska jag handla mat den här månaden?"
11.17
Jag har sökt ett flertal gånger på min vårdcentral om min kroniska huvudvärk och värk i kroppen, får alltid "stress" till svar. Jag hade önskat mig en ordentlig utredning så en eller flera eventuella diagnoser kan ställas så jag kan få rätt behandling och kanske så småningom må bättre. Jag tror absolut stress är inblandat, vem skulle inte vara stressad av ständig smärta, men jag tror inte att det är grundorsaken.
11.34
Christina Gabrielsson upplever att det är svårt att få tid till vårdcentralen där hon bor. När man väl är "inne" i vården fungerar det bra. Men att få tid till läkare på vårdcentral är svårt.
11.51
Jennifer Nydén fick barn för ett tag sedan. BB är ett ämne inom vården som berör henne. Hon var orolig att hon skulle behöva föda i Karlskoga, i stället för på USÖ. "Jag lyckades väl tajma in en dag alla andra inte skulle föda på. Det är en viktig fråga, man ska absolut inte vara rädd för förlossning när det är dags". När jag väl födde här är jag jätteöjd hur jag blev bemött".
11.52
Hyrläkarsystemet måste bort, dels pga kostnaden men också ur patienternas synvinkel. Det åligger plötsligt patienten att hålla koll på att uppföljningar och vårdplaner följs.
Ibland förstår läkaren inte ens varför man har en medicin, för de har aldrig skrivit ut den till en eller läst journalen/labrapporterna.
Gäller att man har koll själv.
11.53
Nu lämnar vi Universitetssjukhuset och åker tillbaka till redaktionen. Ni kan fortsätta skicka in era synpunkter ett tag till.
12.48
För min del har vården varit bra
12.49
Jag har varit höginkomsttagare och betalat stora summor skatt. Men när man på äldre dagar behöver sjukvårdshjälp är det stopp. Behövde ögonoperation (starr) fick remiss och förväntade mig vård inom vårdgarantitiden men fick vänta över 10 månader innan första operationen på ena ögat (det andra senare). Det var nästan ett års lidande med flera olycksfall pga dålig syn.
Bemötande med oförskämdhet vid förfrågan om väntetid: "bara om du riskerar blidhet över en natt kan vi hjälpa dig" Man häpnar över bemötandet!
Mvh
12.50
Jag upplever läkare som stressade. De har inte tid att lyssna. Jag går sällan eller nästan aldrig till vårdcentralen. När jag upplever symptom som outhärdliga ringer jag. Och knappast ens då får en hjälp. Ständig smärta är ingenting jag trivs med och mår bra av. Jag köper billig och receptfri smärtlindring på nätet för att öht kunna gå upp ur sängen vissa dagar, då jag inte ens får recept på något att ta vid behov. Jag är tacksam att jag fått sjukpension, för ett jobb skulle jag aldrig klara p.g.a detta eftersom jag också sover dåligt och nästan ingenting alls vissa nätter. Det är sorgligt hur det blivit.
14.06
Vården för unga som har behov av psykisk hjälp är mycket undermålig.
Inget samarbete med anhöriga sker.
Den unge hamnar i olika köer, värsta kön är LOV kön. Dvs lagen om valfrihet som innebär att den sjuke själv ska veta vilken terapi som behövs själv ta kontakt med någon o hoppas att den utvalde har tid
Detta lov tar enorm tid o kraft för den sjuke.

Efter flera års köande o undermålig hjälp så är min anhörig sönderskuren. Ångesten måste lindras på ngt sätt....och då är ett rakblad snabbare hjälp än vårdens psyk.

Att som anhörig se sin unge skuren sönder o samman, att ständigt vara tillgänglig, att se den unges ångest - o att uppleva vårdens nonchalans - det tar på hela familjens krafter

14.06
Akta dig för att ha mer än en sjukdom i taget. Vården är organiserad i stuprörsformat.
Därtill så är det enkelt för vården om det resan finns en diagnos, ffa om det är en psykdiagnos. Då kan alla symtom skyllas på ex depression. Oavsett om det är svullna leder, hjärtproblem eller ögoninflammationer
#dinröst
14.17
Låt tandvården ingå i högkostnadsskyddet . #dinröst.
Tänderna sitter faktiskt på kroppen o hör ihop. Infektion i munnen kan påverka ex hjärtat o inflammationer i leder kan påverka tänderna
15.50
Nu är det förbjudet att sim privatperson anmäla till Ivo
Patientnämnden har inga muskler utan är en tandlös förskrämd liten mus.

Patientkontoret som tidigare fanns i m huset är nu nedlagt.

VEM STÅR PÅ PATIENTENS SIDA?
Så vart ska den sjuke vända sig?
15.50
Önskar enklare sätt att kontakta vården.
Dels via chatt o sms för de som har lättare för text än tal. I realtid.Samling
Och dels önskar jag att man kunde tidsbestämda via 1177 istället för att datorn plockar ut en slumpvis våld tid o skickar ut.
15.50
Nyligen inflyttad i stan och upplever tyvärr primärvården ojämn och organisationen ”amatörmässig” i Örebro.
Dålig tillgänglighet till vårdcentralerna, osmidiga och resurskrävande system för tidsbokning, ojämn kompetens hos läkarna och ibland dåligt bemötande/attityd vid kontakt med VC.
1177 har dock utmärkt sig väldigt positivt. Likaså har flera läkare varit väldigt bra.
Framförallt tror jag vården skulle upplevas mycket bättre om organisationen var annorlunda, samt utveckla bemötande och kompetens hos enskilda individer.
17.59
Min vc gjorde bra jobb att första vc ha öppettider akut dropp in. Däremot stafett läkare har jag svårt förstå.. . Och inte träffa samma läkare eller få samma läkare på primärvården. Jag mött nu alltför unga osäker de på utbildning är ju bra o lär sitt yrke men. Hoppas däremot att de vågar vara kvar o jobba på samma plats några år o kanske chansen större träffa samma läkare o de får kompetens o större chans träffa samma patienter. ALLTSÅ saknar från förr ha samma läkare på Vc
20.00
Har barnbarn som väntar på att få komma till BUP. Det har gått över ett år sen han blev ”hemmasittare”. Hela familjen berörs av att inte få en diagnos och en plan som fungerar. Finns det en väntelista? Hur lång är den?

20.00
Är väl i stort nöjd, dom gånger jag haft med vården att göra har det oftast handlat om skador som inte varit så mycket att fundera på, däremot min fru som tyvärr råkat ut för massor med sjukdomar har det väl varit en del problem med att få sjukvården att lyssna, men det har ordnat sig till slut även om det många gånger varit väldigt jobbigt.
20.21
Upplever att om man samtidigt har psykiska besvär och söker för något fysiskt så hänvisas alla problem till det psykiska direkt utan en vidare utredning, och det "skylls" allt för ofta på stress.
20.34
Tycker synd om alla andra som är i behov av hjälp inom psykiatrin! Även om man uttrycker sig som totalt utbränd och på gränsen till suicidal finns det ingen hjälp att få, för vissa...
09.41
Hej! Idag befinner vi oss på Brickebackens vårdcentral i Örebro och pratar med vårdtagare om hur de upplever vården. Du kan också delta genom att skriva i kommentarsfältet.
10.01
Mats Kjellström har haft kontakt med vården de senaste åren och tycker det har fungerat bra, men hade velat att det skulle gå snabbare. "Ibland tar det lite tid, så det är tidsaspekten, men annars tycker jag det fungerar bra. Jag tror politikerna kan påverka, allting går ju att förändra."
10.17
"Jag tycker det fungerar bra", säger Hani Morad. "Man får enkelt en tid när man ringer. Ibland kan det ta lite längre tid för de prioriterar annorlunda, så då får man vänta. Men jag tycker man får ett bra bemötande."
10.33
Majvor Gerdin har tidigare haft en stroke och kritisk till att hon ofta får träffa nya läkare. "Det hade känts bättre att ha samma läkare vid varje träff. Nu träffar jag många nya och de måste gå igenom all information varje gång. Annars tycker jag vården i sig är väldigt bra."
10.44
Maria Hanseborg är inte själv i kontakt med vården så ofta, men tycker att det finns flera olika saker som kan förbättras. "Politikerna borde prioritera äldreomsorgen och arbetsmiljön för dem som jobbar inom vården. Höjda löner och bättre arbetsvillkor. Med tanke på arbetslösheten borde det inte vara så stor personalbrist. När min mamma var sjuk träffade vi ofta nya läkare hela tiden och det var jobbigt."
10.49
"Jag tycker det fungerar bra, men ibland är det lång väntetid. På akuten har vi fått vänta länge till exempel, så ibland bra ibland inte", säger Sarah Al-Abboodi. "Jag förstår att det är svårt för dem som jobbar, men ibland säger de att det bara finns en läkare, så mer personal hade varit bra."
14.07
Det fungerar utmärkt i de fall jag och mina anhöriga har haft kontakt med sjukvården.
14.07
Lyckligt lottad som bor i Lekeberg. Där Vårdcentralen funkar till 100%
14.08
Adolfsbergs vårdcentral har telefontid kl.07-17 för rådfrågning och tidsbeställning.
Men redan tidigt på morgonen/f.m. möts man av en telefonsvarare som meddelar att telefontiderna är SLUT!!!!
Det är riktigt DÅLIGT.
14.09
På Adolfsbergs vårdcentral har jag haft en och samma läkare under 10 år. Det har varit en stor trygghet för mig.
Sedan blev jag "listad" till olika hyrläkare vid varje besök. Det sägs grunda sig på siffran för DAGEN i mitt ID. Har bett om att få tillbaka min fasta läkare men utan resultat.....
10.19
Hej! I dag befinner vi oss på vårdcentralen i Kopparberg för att fråga om hur vården fungerar här. Du kan också delta genom att skriva i kommentarsfältet.
10.37
"Det är svårt att få samma läkare, men jag söker när jag måste och det brukar gå bra", säger Barbro Eriksson. Om du skulle föreslå en förändring, vad skulle det vara? "Jag tycker årskontrollerna som fanns förr var bra, jag tror det skulle förebygga mycket."
10.42
Margaretha Geschwind tycker att vården här fungerar precis som den ska. "Jag har ingenting att klaga på. Det är väl lönen för de anställda, det tycker jag att de kan förbättra."
10.52
Torgny Emilsson tycker att vården fungerar rätt så bra. "Man känner ju igen sjuksköterskorna, men jag tror bara de har en läkare. Men i stort sett tycker jag det fungerar bra."
10.56
"Vården här fungerar verkligen jättebra! Jag har ingenting att klaga på. De hjälper till med allting, om jag klagar då ljuger jag", säger Vera Bets. En sak är hon däremot kritisk till. "Tyvärr får man inte träffa samma läkare."
11.08
Ahmet Hasani är kritisk till att det tar tid att få träffa en läkare. "Det fungerar kanske inte riktigt som man vill. Det skulle behövas mer personal och fastanställda läkare, nu finns det inte en chans att man får träffa samma läkare och det vill man", säger han.
11.16
Det är egentligen bara att knalla hit så får man träffa en sjuksköterska, men det är en väldig rundgång på läkare", säger Dick Östlund. "På sommaren vill man knappt gå hit för då är det bara jourläkare. Men vården i sig fungerar bra. Kan de inte lösa ens problem här så får man remiss till Linde eller Örebro. Då föredrar jag Örebro."
11.24
I dag var det lille Lukas som skulle besöka vårdcentralen då Peter Lundberg och Eva-Lotta Tsupukka kom hit. "Man får ett bra bemötande  och de gör vad de kan", säger Peter. "Tyvärr är det alltid stafettläkare och det är lite oroligt, men det brukar gå bra", säger Eva-Lotta. "Ja, det skulle vara en trygghet att få träffa samma läkare varje gång, annars får man dra samma historia varje gång", säger Peter.
11.46
"Inte är det väl någon höjdare med vården här. Man får aldrig träffa samma läkare, så jag undviker att söka vård här. Jag söker privat istället", säger Stig Fjelling. "Jag tycker politikerna ska se till att vi får läkare hit som stannar så att patienterna får träffa samma."
11.53
Berndt Safström tycker även han att det behövs fler läkare. "Vården är inte den bästa, det skulle behövas en kontinuitet bland personalen med fler fasta läkare." Vad tycker du att politikerna ska göra? "De måste ordna med läkarbristerna. Det funkar inte att man som patient alltid ska behövad ra sin sjukdomshistoria varje gång man träffar en ny läkare. Det hinns inte med och det fungerar inte. Att få ha samma läkare, det vore det bästa för alla."
11.55
Nu lämnar vi Kopparberg för i dag. Du kan fortfarande lämna kommentarer i kommentarsflödet angående vården, hur du tycker att den fungerar och vad du tycker är viktigt att fokusera på inför valet. Tack för oss!
15.14
Det kan vara svårt att få tag på rätt läkare som berör aktuell patient. Detta ledde i vårt fall till att en ändrad rutin för blodtryckstagning i stående aldrig kom fram för en hjärtpatient. Detta orsakade permanenta hjärnskador och demens. (Gick inte att anmäla p.g.a. preskription). Angående meddelandet fick vi svaret .."detta är inte adresserat till mig, därför tittar jag inte på detta". enl. läkaren. (Blod tryck tas normalt bara sittande och liggande, inte stående som bör göras enl överläkare.)
15.14
Bygg ut Vårdcentralerna och uppgradera bemanningen. Lägg pengar på att få fast personal. Då avlastas sjukhusen som kan fokusera på den tyngre vården.
15.15
Tyvärr är det så lång kö i Örebro och så dåligt med tider att jag hellre väljer privat vård trots att det kostar. Ser man till förlorad arbetsinkomst så går det nästan jämnt ut i och med att man får välja tid hos det privata.
15.17
Jag ger snart upp.när ska man få en läkare som kan svenska.har haft tre stycken på det senaste året,och ingen kan svenska.lider av hypertoni,och det känns som rena experimentverkstad,ingen som tar detta på allvar.tar blodtrycket med fel manschett,förmedlar fel dos pga kan inte språket känns som att man skiter i och söka dit igen.