SVT rapporterade · Rättegången om Katrineholmshärvan

Eftersom två av de mordmisstänkta är 22 år kommer jag hädanefter att kalla den person som pekats ut som skytt, och som alltså ska förhöras i dag, för den yngre 22-åringen. Det är även han som tidigare åtalades för penningtvättsbrott. Den andre 22-åringen kommer att kallas för den äldre. Så blir det förhoppningsvis lite lättare för er att hänga med.
09.14
Hej! Här kommer du under dagen kunna följa rättegången. SVT:s reporter Love Ahlstrand är på plats vid Nyköpings tingsrätt och kommer löpande rapportera från förhandlingarna som drar igång klockan 9:30.
09.19
Totalt står elva personer åtalade i den stora brottshärvan. Här ser du vilka som är misstänkta för vilka brott.

Här de misstänkta i brottshärvan i Katrineholm

SVT NyheterMord, våldtäkt, vapen och droger. Elva personer har åtalats för olika brott i samband med rättegången för mordet på Östra skolan. I bildspelet ovan ser du vilka som är misstänkta för vilka brott.
09.24
Det är ett stort säkerhetspådrag utanför tingsrätten i Nyköping. Polisen har spärrat av parkeringen närmast utanför och alla som vill in i rättsalen måste genomgå en noggrann säkerhetskontroll.
09.27
 
09.29
Intresset för rättegången är stort och det börjar fyllas på utanför rättssalen med journalister och nyfikna personer från allmänheten.
09.33
Det är flera brott som ska avhandlas under den här rättegången. Först ut är ett mål om vapenbrott. De tilltalade är den 40-åring som misstänks för mord och den 36-åring som misstänks för anstiftan till mord samt dennes 60-åriga mamma.
09.34
Den 60-åriga kvinnan är på plats i salen, 40-åringen och 36-åringen är med på videolänk från häktet.
09.35
Åklagaren menar att de tre vid olika tillfällen innehaft en kpist.
09.36
36-åringen förnekar brott medan 40-åringen erkänner. Den 60-åriga kvinnan erkänner omständigheterna men menar att hon inte begått något brott.
09.39
Åklagaren ska lägga fram sin bevisning men tekniken verkar strula för honom och han får inte igång sin dator. "Kan vi inte se på Champions League istället" säger 40-åringen.
09.39
Efter en omstart är åklagaren igång.
09.42
Åklagaren menar att följande hänt:
36-åringen åkte i fängelse för ett annat brott, och bad då sin mamma, den 60-åriga kvinnan, att gömma en väska. Väskan innehöll en kpist, vilket kvinnan senare upptäckte. Hon kontaktade då 40-åringen för att bli av med den. Han ska sedan ha sålt vapnet.
09.45
Åklagaren spelar upp ett inspelat samtal mellan kvinnan och en annan person. Där berättar hon hur hon fått tag i kpisten, och att hon lämnade över den till 40-åringen. Enligt kvinnan trodde hon först att väskan innehöll batonger.
09.50
Kvinnan menar att hon trodde att vapnet skulle lämnas in till polisen och litade på att 40-åringen skulle göra det.
09.54
Kvinnan visste inte vems vapnet var, uppger hon i det uppspelade telefonsamtalet. Väskan som hon hittade kanske inte var 36-åringens säger hon. Men hon var rädd att hans DNA skulle finnas på vapnet.
09.56
Kvinnans advokat pratar om de tre tilltalades relation till varandra, och går in på det utpressningsmål som ska upp i rätten senare under dagen.
09.59
36-åringen har haft problem med droger och kriminalitet, säger kvinnans advokat. Han dömdes för några år sedan till ett flerårigt fängelsestraff för vapenbrott, smuggling och utpressning. 36-åringens mamma har alltid stöttat honom, fortsätter advokaten.
10.01
Advokaten fortsätter: När 36-åringen grips för de tidigare nämnda brotten så kontaktar 40-åringen hans mamma, den 60-åriga kvinnan. 40-åringen säger sig vara en vän och mentor till 36-åringen och bygger ett förtroende hos den 60-åriga kvinnan.
10.02
40-åringen säger till kvinnan att 36-åringen är utsatt för hot av flera parter, bland annat Bandidos, enligt advokaten.
10.04
Advokaten är inne på det utpressningsmål som ska tas upp under eftermiddagen. Han säger att 40-åringen pressar den 60-åriga kvinnan på pengar som ska användas att till att betala för att slippa de hot som 40-åringen målar upp.
10.07
Dessutom använder 40-åringen det vapen som kvinnan lämnat till honom till att pressa henne på mer pengar. 40-åringen säger att 36-åringens DNA finns på vapnet, och att han kan åka dit om kvinnan inte betalar 40-åringen.
10.10
Kvinnans advokat fortsätter med att berätta att hon köpt ett hus åt 36-åringen. Där bodde han tidvis, när han inte bodde hos kvinnan eller hos sin pappa.
10.15
Advokaten berättar nu om hur kvinnan hittade väskan, i sin mors fastighet. En lokal som disponeras av familjens företag. Kvinnan hade inget ansvar för brott och trodde att vapnet skulle lämnas till polis, menar advokaten.
10.17
Nu pratar 40-åringens advokat. Han menar att 40-åringen förstörde kpisten genom att dela den i fem eller sex delar som han sedan spritt ut i skogar och sjöar. Kpisten inte gick att skjuta med, säger 40-åringens advokat..
10.20
Den 60-åriga kvinnan blir förhörd. Hon berättar att hon hittade väskan, att hon inte kunde något om vapen och inte var riktigt säker på vad det var. Hon säger att hon då ringde 40-åringen och bad honom hämta den.
10.23
Hon säger att hon bad 40-åringen att lämna det till polisen. Hon ville inte göra det själv säger hon. De hade haft husrannsakningar ute på hennes gård, och hon tyckte att de hade nog med problem, säger hon.
10.24
Den 60-åriga kvinnan blir förhörd. Hon berättar att hon hittade väskan med kpisten i, att hon inte kunde något om vapen och inte var riktigt säker på vad det var. Hon säger att hon bad 40-åringen att lämna den till polisen.
"Jag är så ärlig så jag tror ju på allt" säger hon.
10.26
Åklagaren påminner henne om ett inspelat samtal där hon säger att 36-åringen bett henne ta väskan. Kvinnan säger att hon var förvirrad och inte kom ihåg, att hon inte vill att han ska bli inblandad.
10.27
När man lyssnar på samtalet får man intrycket att du fått väskan, säger åklagaren. Jag kommer inte ihåg allt, svarar kvinnan.
10.29
Kvinnan berättar att de haft en skjutning utanför fastigheten, hon säger att det kanske är någon som var iblandad där som ställde in vapnet. Det var olåst, påpekar hon. "Det är folk som varit där och sprungit" säger hon.
10.32
Verkar det som att rätten tror på kvinnan?
10.33
Svårt att säga. Åklagaren menar ju att man ska tro på hennes ursprungsberättelse: att hon fick väskan av sin son. Något som hon alltså nu nekar till.
10.34
Kvinnan är mycket känslosam och börjar snyfta då och då medan hon pratar. Hon tittar hela tiden ner på bordet framför sig.
10.36
Hennes advokat ställer frågor till henne för att visa att många personer andra än 36-åringen kan ha rört sig i fastigheten där vapnet hittades.
10.42
40-åringens advokat ställer frågor till kvinnan. Han undrar hur många som kände till vapnet.
10.46
40-åringens advokat undrar om kvinnan inte också lämnade över någonting annat till 40-åringen tillsammans med vapnet? Till exempel frysspray? Nej, men rostlösare, säger kvinnan.
10.47
Rostlösaren lämnades inte över tillsammans med vapnet, säger kvinnan.
10.49
Kvinnan har berättat att någon ringt upp och krävt henne på 220 000 kronor när hon lämnade över vapnet till 40-åringen. Hon betalade eftersom hon var rädd att hennes eller sonens DNA fanns på vapnet. 40-åringens advokat frågar om det. Kvinnan säger att hon inte vet vem som ringde men att det var en bekant till 40-åringen.
10.50
40-åringens advokat undrar hur hon visste att det var ett vapen som fanns i väskan? Och inte en kopia? Det visste hon inte, säger hon.
10.52
Varför ville du att just 40-åringen skulle ta hand om vapnet, undrar kvinnans advokat?
"Han var ju som en vän" säger kvinnan. "Han verkade ha kontakt med alla möjliga, hade känningar i mycket". Hon frågade honom aldrig varför han visste så mycket.
"Jag litade på honom".
10.55
Nu är förhöret med kvinnan avslutat och rätten tar en paus på 15 minuter.
10.57
40-åringens advokat har bett om tid för att överlägga med sin klient innan man fortsätter.
11.02
Generellt om rättegången kan man säga att det är svårt att skilja de olika delarna från varandra. Nu handlar det alltså om ett vapenbrott, en kpist som åklagaren påstår att de tre tilltalade har hanterat vid olika tillfällen. Men både advokater och tilltalade återkommer gång på gång till andra delar av utredningen, framför allt till det utpressningsmål som ska avhandlas i eftermiddag. Där spelar kpisten en viktig roll då åklagaren påstår att 40-åringen bland annat använde sig av den för att pressa den 60-åriga kvinnan på pengar.
11.12
Nu är vi tillbaka. 40-åringen ska förhöras.
11.14
"Hon (60-åringen) tog kontakt med mig för hon hade hittat ett vapen" säger 40-åringen. Kvinnan ville att han skulle ha sönder vapnet, och gav honom en kylspray och en hammare, säger han.
11.14
Åklagaren påpekar att han i tidigare förhör sagt att han sålt vapnet.
"Jag minns inte ens själv allt jag sagt, jag har mått så psykiskt dåligt" svarar 40-åringen.
11.16
Vad gjorde du med vapnet, undrar åklagaren?
"Jag sprejade och hamrade och tog sönder det", säger 40-åringen.
11.18
Kvinnan ville inte att han skulle lämna in kpisten till polisen, utan hon bad honom förstöra det, uppger 40-åringen.
11.19
40-åringen frågade aldrig kvinnan om varifrån hon fått tag i kpisten, säger han. "Klart man har sina tankar, men hennes son satt ju för vapenbrott" säger han.
11.20
Åklagaren frågor varför han i tidigare förhör berättat att han fick ammunition till kpisten?
"Jag vet inte. Jag blir förvånad när jag själv läser mina förhör, det är så rörigt och grötigt. Som jag sa så mådde jag psykiskt dåligt" säger 40-åringen.
11.21
40-åringen nekar till att han använt vapen för att få pengar av kvinnan.
11.22
Åklagaren påpekar att han själv sagt att han gjort det i tidigare förhör, och läser från utredningen.
"Det stämmer inte, ni måste förstå att mitt psykiska mående har varit ett helvete. Jag vet inte ens vad jag har sagt" svarar 40-åringen.
11.26
Åklagaren fortsätter att läsa från utredningen. I förhör berättar 40-åringen att han lämnat bort eller sålt kpisten till en annan person.
40-åringen fortsätter att hävda att det inte stämmer och att han inte minns varför han sagt så.
11.28
Åklagaren fortsätter att konfrontera 40-åringen med vad han sagt i tidigare förhör. Bland annat har han sagt att den 60-åriga kvinnan ville ha tillbaka vapnet. Men det stämmer inte, menar 40-åringen nu.
11.31
40-åringen förnekar att han provskjutit med vapnet, något att han tidigare berättat om i förhör. Han minns inte varför han sa så tidigare, säger han.
11.33
I tidigare förhör har 40-åringen berättat att kvinnan sagt att vapnet tillhörde hennes son. Nu nekar han till att hon skulle sagt något sådant, han frågade aldrig varifrån hon fått vapnet säger han.
11.34
Du slog bara sönder vapnet och kastade det undrar åklagaren?
"Ja" svarar 40-åringen.
11.35
40-åringens advokat tar nu över och ställer frågor till sin klient.
11.36
Har förhörsledarna och du utgått från att det är ett vapen som fungerar när du fick frågor undrar advokaten?
Polisen gjorde det säger 40-åringen.
11.38
40-åringen vet inte om polisen försökt att hitta delarna till vapnet.
11.38
Varför hjälpte du kvinnan med vapnet, undrar advokaten?
"Hon är ju en kvinna, det var sunt förnuft att hjälpa till. Vi var inte så nära vänner, jag undrade varför hon ringde mig" säger han.
11.40
Kvinnans advokat ställer nu sina frågor till 40-åringen.
11.41
Varför fick du sprej och hammare undrar kvinnans advokat?
Kvinnan gav dem till honom, säger han. För att förstöra det.
11.42
Varför skruvade du inte bara isär vapnet undrar kvinnans advokat?
"Jag är ingen vapenexpert, det fungerade bra att slå sönder det" säger 40-åringen.
11.43
Nu ställer 36-åringens advokat sina frågor till 40-åringen.
11.45
Advokaten undrar om 40-åringen tidigare berättat att han förstört vapnet. Det har han.
11.46
40-åringen berättar att han målar i sin cell, att det hjälper honom att må bättre. Han har också pratat med en präst, som fått honom att må bättre.
11.47
Nu förhörs 36-åringen av åklagaren.
11.48
"Jag fick vetskap om något vapen under 2017, min pappa berättade det i samband med att min mamma blev utpressad. Det är allt jag vet. Jag har inte bett min mamma flytta något vapen".
11.50
Åklagaren undrar om han har någon kommentar till att hans mamma i ett telefonsamtal sagt att hon fick väskan med vapnet av 36-åringen.
Han känner inte till någon väska med vapen. "Jag har svårt att tänka mig det" svarar han på frågan om den skulle kunna vara hans.
11.51
Han har uppmanat sin mamma att gå till polisen, säger 36-åringen.
11.52
Hur kände du 40-åringen, undrar åklagaren?
"Vi är inte vänner direkt" säger 36-åringen, men han kände till 40-åringen. "Alla känner ju honom" säger han.
11.55
Han har inte pratat med sin mamma om vapnet säger 36-åringen.
11.58
Kvinnans advokat ställer nu frågor om hur 36-åringen bodde efter att han släpptes från fängelset.
11.59
Vem som helst skulle kunna ta sig till förrådsutrymmet där vapnet hittades, säger 36-åringen.
12.02
40-åringens advokat undrar hur 36-åringen finansierade renoveringen av ett hus?
"Vart vill du komma?" undrar 36-åringen. Han vill inte svara på frågan.
12.04
Nu ska en av de yngre män som jämte 40-åringen och två andra män har åtalats för mordet vid Östra skolan vittna.
12.06
Hans vittnesmål gäller alltså vapenbrottet.
12.06
Vittnet, som är 22 år, såg kpisten i en bil tillsammans med 40-åringen.
12.07
Enligt 22-åringen sa 40-åringen att kvinnan ville bli av med vapnet eftersom det tillhörde hennes son, alltså 36-åringen.
12.08
22-åringen vet inte om 40-åringen hade provskjutit vapnet.
12.09
Enligt 22-åringen skulle den 60-åriga kvinnan betala 40-åringen för att göra sig av med vapnet.
12.09
Kvinnans advokat undrar om 22-åringen pratat med kvinnan?
"Nej, det kommer från 40-åringen" säger 22-åringen.
12.11
22-åringen berättar att han och 40-åringen åkte för att sälja vapnet. Han såg inte några pengar, men vapnet var inte med när de körde tillbaka, säger han.
12.16
Nu tar rätten paus för lunch. Vi återkommer så häng kvar!
12.17
Det blir 75 minuters paus.
13.33
Sådär. Nu tar vi upp tråden igen. Vi väntar på att få komma in i salen igen där rättegången strax ska fortsätta.
13.36
Jag pratade med åklagare Fredrik Beijar i pausen, mycket av hans mål bygger på sådant som 40-åringen uppgett i tidigare förhör med polisen. Nu när han har ändrat sin historia flera gånger riskerar det att påverka hans trovärdighet. Något som är lite bekymmersamt för åklagaren.
13.36
Rättegången är igång och åklagaren lägger fram sitt slutanförande.
13.38
Han tar återigen upp det inspelade samtalet med 60-åringen, där hon säger att hon fått väskan med vapnet av sin son. Det ska man tro på, menar åklagaren, vapnet kom från sonen, alltså den 36-årige mannen. Att hon gav vapnet till 40-åringen för att denne skulle ge det till polisen är inte trovärdigt menar åklagaren, utan kvinnan ville att det skulle förstöras för att skydda sin son.
13.41
En brist i bevisningen är att någon kpist inte hittats, man har alltså inte det vapen som åtalet gäller. Men enligt åklagaren är det ändå befäst att det är ett riktigt vapen, eftersom ett vittne, den 22-årige mordåtalade mannen, och 40-åringen själv i tidigare förhör, pekat ut vilket vapen det gäller.
13.43
40-åringen har idag uppgett att vapnet var pluggat, något han inte pratat om tidigare. Enligt åklagaren är det inte trovärdigt, istället tar han upp tidigare förhör där mannen beskriver vapnet annorlunda.
13.44
"Det är ett fruktansvärt vapen i kriminella kretsar, därför är det ett grovt vapenbrott" säger åklagaren.
13.46
Åklagaren menar alltså sammanfattningsvis att kvinnan fått väskan med vapnet av sin son. När hon upptäckte att det var ett vapen i kontaktade hon 40-åringen och bad honom göra sig av med det. Detta för att skydda sin son. Samtliga har gjort sig skyldiga till grovt vapenbrott, anser han.
13.48
Kvinnans advokat menar att allt kvinnan gjort är att hitta vapnet. Det var dumt att lämna det till 40-åringen, men hon gjorde det för att han skulle ta det till polisen, säger advokaten.
13.50
Att hon disponerade det en kort stund är inte innehav av vapnet, menar advokaten.
13.51
Advokaten menar att vapnet kanske inte var en riktig kpist. Den 22-årige mannen som vittnade sa att vapnet var silverfärgat, några sådana kpistar finns inte säger advokaten.
13.52
Att en kpist skulle gå att förstöra på det sätt som 40-åringen säger kan man bortse ifrån menar kvinnans advokat, eftersom det inte är realistiskt att en kpist kan förstöras på det sättet.
13.55
Advokaten menar alltså sammanfattningsvis att kvinnan inte gjort sig skyldig till innehav, men om hon gjort det så är det osäkert vad hon innehaft eftersom ingen har hittat någon kpist. Därför kan det inte bekräftas om det var ett riktigt vapen, menar han.
14.01
Nu pratar 36-åringens advokat. Han menar att hans klient aldrig lämnat över vapnet till kvinnan. Dessutom menar han att det som beskrivs i åtalet, att han lämnat över vapnet till kvinnan, inte är ett innehav i rättslig mening. Därför kan han ändå inte dömas för det, oavsett om hans klient gjort det eller inte.
14.04
Advokaten hänvisar till flera andra rättsfall och betonar att det är höga beviskrav för vapenbrott.
14.07
Vittnets berättelse går att bortse från eftersom han aldrig pratat med 36-åringen eller den 60-åriga kvinnan utan fått sina uppgifter från 40-åringen. Dessutom har han intresse av att få 40-åringen och 36-åringen att se ut som om de har mycket med varandra att göra, eftersom det kommer hjälpa honom i den kommande mordrättegången där han själv är misstänkt. Det menar 36-åringens advokat.
14.14
Advoktaten ifrågasätter varför hans klient blev åtalad. 36-åringen är bara åtalad på grund av att åklagarna vill måla upp honom som en farlig gangsterledare, säger advokaten. Skälet är att hans klient också är åtalad för anstiftan till mord gällande dödsskjutningen utanför Östra skolan, och åklagarna bygger sitt åtal på att 36-åringen skulle vara en farlig kriminell. Några riktiga bevis för vapenbrott finns inte, säger advokaten.
14.16
Advokaten avslutar med att ifrågasätta om det var ett riktigt och funktionsdugligt vapen.
14.18
Man kan inte hänga upp sitt åtal på 40-åringens och 22-åringens uppgifter, de saknar trovärdighet, det måste finnas någon form av stödbevisning. Eftersom det inte gör det, så ska 36-åringen frias säger hans advokat.
14.18
Nu är det 40-åringens advokats tur. Han vill också att åtalat ska ogillas.
14.23
Liksom övriga advokater ifrågasätter han om det verkligen är bevisat att det var ett riktigt och funktionsdugligt vapen. Att hans klient tidigare erkänt berodde på att han trodde att det var ett riktigt vapen, men det betyder inte att det var det. Och var det inte ett riktigt vapen så begick inte 40-åringen något brott, även om han själv trodde det, säger advokaten.
14.26
40-åringens advokat ifrågasätter också 22-åringens vittnesmål, precis som 36-åringens advokat menar han att 22-åringen gynnas av att framställa 40-åringen och 36-åringen som tunga kriminella. 22-åringen har därför skäl att ljuga.
14.26
Några silverfärgade kpistar har 40-åringens advokat aldrig sett, trots att han är reservofficer i armén.
14.29
Att hans klient kunde slå sönder vapnet genom att kyla det med frysspray tyder på att det inte var ett riktigt vapen.
14.32
När kommer domen i detta åtal?
De håller på att dividera med varandra lite nu, förhoppningsvis får vi klarhet i det alldeles strax.
Det framgår inte av rättegångsschemat och rätten har inte meddelat något beslut. Det är många ärenden som ska avgöras, och flera av domarna kan dröja. Vi meddelar så fort vi har besked.
14.39
Nu är vapenbrottet avhandlat och rätten kommer att ta upp nästa mål i den stora brottshärvan. Det gäller grov utpressning. 40-åringen är fortsatt åtalad, men nu är det den 60-åriga kvinnan som är målsägande.
14.47
Åklagaren talar. Han menar att 40-åringen pressat den 60-åriga kvinnan på pengar. Det gjorde han genom att måla upp en bild av att hon och hennes familj var hotade av Hells Angels och Bandidos. I andra hand vill åklagaren att 40-åringen fälls för bedrägeri.
14.50
Den mordmisstänkte 22-åringen som vittnade i det tidigare målet är här åtalad för penningtvätt.
14.52
Enligt åklagaren handlar utpressningen om 12 miljoner kronor.
14.53
40-åringen nekar till utpressning men erkänner bedrägeri.
14.53
Bedrägeriet ska dock bara handla om strax under tre miljoner kronor.
14.54
22-åringen nekar till brott, han var inte medveten om att det handlade om något kriminellt när han hanterade pengar åt 40-åringen.
14.56
Åklagaren ska lägga fram sin bevisning men överföringen med videolänk till den tilltalade 40-åringen fungerar inte.
14.57
Det bestäms att 40-åringens advokat ska ta sig till rättssalen, därför blir det paus en stund.
15.03
22-åringen ska ha upplåtit sitt bankkonto till 40-åringen. Där ska denne ha hanterat pengarna som han fått av den 60-åriga kvinnan. 22-åringen nekar inte till att han låtit 40-åringen utnyttja sitt konto, men menar alltså att han inte visste att det rörde sig om något kriminellt.
15.05
40-åringens advokat satt med sin klient i häktet intill tingsrätten, och ska alltså ta sig över så att rättegången kan fortsätta.
15.12
Var kan man se vilka datum huvudförhandlingen kommer vara?
12-14 feb, 20-22 feb, 27-28 feb, 1 mars, 5 mars, 8-9 mars, 12-15 mars, 19-22 mars, 26-28 mars, 5-6 april, 9 april, 13 april, 18 april, 20 april. För mer detaljerad info får man vända sig till tingsrätten.
15.17
Nu är advokaten på plats och rättegången återupptas.
15.19
Åklagaren börjar med att repetera vilka förhållanden de inblandade har till varandra.
15.20
40-åringen och 22-åringen är vänner. 40-åringen känner till 36-åringen och dennes 60-åriga mamma, men de är inte vänner. När 36-åringen grips så kontaktar 40-åringen hans mamma, och genom hot och påståenden om att han ska hjälpa 36-åringen övertygar han mamman att överföra stora summor pengar till honom.
15.21
Tack Pontus Kinnander! :)
15.24
Åklagaren visar nu 40-åringens konto. Han har haft två konton i Sörmlands sparbank, vid flera tillfällen har det knappt funnits några pengar alls. Det samma gäller 22-åringens konto i Swedbank.
15.24
Däremot har det förflyttas stora summor pengar på båda kontona.
15.28
Åklagaren visar att det under 2015 förs över nästan 800 000 kronor till 40-åringen och 22-åringens konton. Pengarna skickas vid olika tillfällen, som mest är det 150 000 kronor som förs över, som minst är det 10 000. Det är den 60-åriga kvinnan eller företaget där hon jobbar som betalar ut pengarna.
15.29
Överföringarna är ibland märkta som "lån" eller något liknande, ibland står det ingenting.
15.31
Under 2016 fortsätter överföringarna, den 60 åriga kvinnan skickar över stora belopp till 40-åringen och 22-åringen. Under det första kvartalet handlar det om sammanlagt över en halv miljon kronor.
15.33
Åklagaren visar hur överföringarna fortsatte att åka, ibland betalade 40-åringen tillbaka vissa summor till 60-åringen. Men huvuddelen av pengarna betalade hon ut, under andra och tredje kvartalet handlar det om över åtta miljoner kronor. Större delen till 40-åringens konto, och en mindre del till 22-åringen.
15.35
I slutet av november stängde Sörmlands sparbank 40-åringens konton. Nu förs pengar istället över till 22-åringen, det handlar om närmare två miljoner.
15.36
Under 2017 förs 200 000 kronor över till 22-åringens konto. Totalt är det 12 877 500 kronor netto som överförts till båda männen.
15.39
Åklagaren visar att 40-åringens egna inkomster varit mycket små, länge har han inte haft några inkomster alls utöver beloppen som 60-åringen betalat till honom.
15.39
40-åringen har själv erkänt att han är spelmissbrukare, och åklagaren menar att han spelat bort pengarna.
15.41
Enligt en spelsajt har 40-åringen satt in 52 miljoner på ett spelkonto, han ska också förlorat strax över elva miljoner där. Vilket alltså på ett ungefär överensstämmer med pengarna som den 60-åriga kvinnan betalat ut.
15.45
Åklagaren menar att 40-åringen tog kontroll över 22-åringens konto i juni 2015. Innan dess hade 22-åringen 81 ören på sitt konto, sedan sätter den 60-åriga kvinnan in 40 000 kronor. Pengar som åklagaren menar var till 40-åringen.
15.46
Åklagaren menar att 40-åringen tar över 22-åringens kort i mars 2016 och börjar använda det. Från och med då börjar han enligt åklagaren använda kontot som sitt eget.
15.47
Åklagaren visar att 22-åringens konto var kopplat till 40-åringens spelkonto, på så vis vill åklagaren befästa att det var 40-åringen som kontrollerade kontot.
15.49
Åklagaren menar alltså att 22-åringen är skyldig till penningtvätt genom att han gav bankkort till 40-åringen och lät denne använda hans konto.
15.50
Åklagaren säger att det är utpressning eftersom 40-åringen framfört hot mot 60-åringens och hennes familj.
15.55
40-åringen utgav sig inte själv för att vara den som hotade, utan påstod sig agera som en mellanhand. Han sa till 60-åringen att kriminella gäng, bland andra Bandidos och Hells Angels, hotade henne och hennes familj. Om hon betalade 40-åringen kunde han betala gängen. Det hävdar åklagaren.
15.57
Åklagaren spelar upp ett telefonsamtal mellan den 60-åriga kvinnan och hennes 36-årige son, där hon berättar att hon betalat 40-åringen. I samtalet framgår det att kvinnan tror att Hells Angels hotar henne.
15.59
I det inspelade samtalet säger 36-åringen till sin mamma att 40-åringen lurar henne.
16.01
Åklagaren berättar att det vid ett tillfälle avlossades skott utanför kvinnans hus. Enligt åklagaren var det 40-åringen som låg bakom det i syfte att skrämma upp kvinnan.
16.05
Åklagaren spelar upp ytterligare ett samtal mellan kvinnan och hennes son. I samtalet säger 36-åringen återigen till sin mamma att hon blivit lurad.
16.07
Av samtalet framgår att kvinnan då fortfarande trodde sig vara utsatt för hot av Hells Angels.
16.12
Nu är åklagaren klar med sin sakframställan. Åklagaren hävdar alltså att 40-åringen utpressat den 60-åriga kvinnan genom att lura henne att hon och hennes familj är utsatta för hot. Åklagaren har visat att stora summor pengar betalats från 60-åringen till 40-åringens konto och till 22-åringens konto. Genom att spela upp två samtal som kvinnan haft med sin son visar åklagaren att kvinnan trodde sig vara utsatt för hot.
16.13
Rätten bryter därmed för idag. Förhandlingen fortsätter i morgon 9.30. Vi fortsätter vår rapportering då. Tack så länge!
05.49
Tack!!
09.31
I väntan på att rättegången ska starta. Foto: Love Ahlstrand
09.37
Idag fortsätter vi där vi slutade igår. Åklagaren vill få 40-åringen fälld för grov utpressning. Enligt åklagaren har han pressat en 60-årig kvinna på pengar genom att påstå att hon och hennes familj var utsatt för hot av kriminella gäng. En 22-årig man är också åtalad för grovt penningbrott, eftersom han låtit 40-åringen använda hans konto och bankkort.
09.38
40-åring nekar till utpressning men erkänner bedrägeri. Dock en mindre summa, åklagaren menar att det handlar om över tolv miljoner medan 40-åringen erkänner bedrägeri på strax under tre miljoner kronor.
09.39
22-åringen nekar till brott då han menar att han inte visste att 40-åringen sysslade med något brottsligt.
09.40
Både 40-åringen och 22-åringen är misstänkta för mordet vid Östra skolan. Den 60-åriga kvinnan är mamma till 36-åringen som åtalats för att ha anstiftat mordet.
09.41
Igår gjorde åklagaren sin sakframställan och lade fram sin bevisning. Nu talar kvinnans målsägande biträde.
09.42
Kvinnans advokat går, precis som åklagaren gjorde igår, igenom betalningarna som kvinnan gjort till 40-åringen och 22-åringen.
09.45
Advokaten visar på hur pengar först mellan målsägande och åtalade. Advokaten menar dock att det rör sig om över 13 miljoner, och inte strax över 12 som åklagaren påstod. Det eftersom några av betalningarna inte redovisats.
09.46
Den 60-åriga kvinnan som är målsägande här är alltså samma kvinna som igår åtalades för vapenbrott tillsammans med 40-åringen och sin 36-åriga son.
09.47
"60-åringen är en enkel person och en otroligt lättlurad person" säger hennes advokat.
09.48
Skälet till att hon betalade var påstådda hot mot henne, hennes son och hennes barnbarn, påstår advokaten. Hoten kom från 40-åringen.
09.50
När kvinnan och hennes familj insåg att de påstådda hoten från kriminella gäng, bland annat Hells Angels, var påhittade kontaktade hon 40-åringen för att få tillbaka pengarna.
09.50
Då ska 40-åringen ha lurat henne att föra över ännu mer pengar, med löfte om att göra henne rik.
09.50
Får alla gå på rättegången eller är det bara för journalister?
Det är öppet för allmänheten.
09.51
När kvinnans egna pengar var slut lånade hon av företaget som ägs av hennes familj, och av sina familjemedlemmar.
09.53
Advokaten betonar vid flera tillfällen att den 60-åriga kvinnan är "enkel och lättlurad". Hon levde i skräck på grund av de hot som 40-åringen ska ha hittat på.
09.54
Till att börja med handlade det om hot som skulle komma från kriminella grupper som 40-åringen påstod sig vara en mellanhand åt. Men efterhand började han själv hota kvinnan direkt, påstår kvinnans advokat.
09.56
Kvinnan och företaget där hon jobbade hade sina pengar i Sörmlands sparbank, advokaten menar att banken haft stora brister i sin rutiner när det gäller att upptäcka penningtvättsbrott.
09.59
Kvinnas advokat berättar om hur den kände expolisen Tommy Lindström anlitades för att hjälpa kvinnan efter att banken uppmärksammade de stora pengatransaktionerna. Han uppmanade henne att genast sluta betala 40-åringen, men kvinna fortsatte ett tag till. Skälet var, enligt advokaten, att hon var allt för rädd.
09.59
Nu ska 40-åringens advokat lägga fram sin sakframställan.
10.01
Han ber kvinnans advokat tydliggöra om de menar att de utsatts för bedrägeri eller utpressning.
Kvinnans advokat svarar att det gäller båda, men han kan inte svara på vilka belopp som är utpressning och vilka som är bedrägeri.
10.02
40-åringens advokat säger att 40-åringen förnekar utpressning, men erkänner grovt bedrägeri upp till strax under tre miljoner.
10.03
40-åringens advokat säger att 40-åringen är spelberoende.
10.05
Advokater och åklagare har svårt att hitta rätt bland alla papper, sammanlagt rör det sig om tusentals sidor förundersökning för alla brott. Det gör att en hel del tid går åt till letande.
10.08
40-åringens advokat säger att stora summor av de pengar som kvinnan och företaget betalade till 40-åringen var riktiga lån. Det ska handla om över en halv miljon. Sedan var en del av pengarna gåvor. Det finns ett gåvobrev på cirka fem till sex miljoner kronor, undertecknat av den 60-åriga kvinnan och utställt till 40-åringen.
10.10
De pengar som 40-åringen erkänner bedrägeri på, närmare tre miljoner, var pengar han lånade för att spela med. Enligt advokaten så trodde 40-åringen att han skulle vinna tillbaka pengar och därför kunna betala tillbaka till kvinnan.
10.11
40-åringens advokat påstår vidare att den 60-åriga kvinnan inte orkade med arbetet på företaget som ägdes av hennes familj och ville försätta det i konkurs. Som ett led i det ska hon ha bett 40-åringen att hjälpa henne att tvätta pengar, därför betalade hon stora summor till honom.
10.12
Advokaten påstår alltså att pengarna som kvinnan betalat till 40-åringen dels handlar om bedrägeri, dels om riktiga lån och dels om att kvinna ville betala pengar.
10.13
Enligt 40-åringens advokat hade 40-åringen och kvinnan en vänskaplig relation.
10.13
Gåvobrevet på flera miljoner förklarar 40-åringens advokat med att kvinnan och hennes familj ville dölja den påstådda penningtvätten.
10.17
Nu är det 22-åringens advokats tur. Hon beskriver hans uppväxt och hans kontakt med 40-åringen.
10.18
22-åringen känner 40-åringen som en "person som tror att han styr i Katrineholm", och de flesta har gjort som han sagt. Men det ville inte 22-åringen göra, säger advokaten.
10.18
22-åringen har inte varit 40-åringens springpojke, säger hans advokat. Och han har inte haft några affärer med 40-åringen.
10.19
Han känner heller inte kvinnan eller någon i hans familj. Och han har inte gjort några affärer med dem, säger 22-åringens advokat.
10.20
40-åringen bad om att få använda 22-åringens kort och konto för att använda det när han gjort saker med sina barn. 22-åringen har inte haft någon egen användning för det, därför tänkte han att han "lika gärna kunde låna ut det" säger advokaten.
10.21
Det är först genom utredningen som 22-åringen fått veta hur kontot användes av 40-åringen. Han har inte haft någon delaktighet i det här, och har inte tagit del av några pengar, påstår 22-åringens advokat.
10.24
Nu talar den 60-åriga kvinnans advokat igen. Han tar upp påståendet att hon skulle velat försätta företaget i konkurs. "Det är fullständigt nya uppgifter, man undrar vad som kommer påstås nästa vecka" säger han och syftar på att 40-åringen vid upprepade tillfällen ändrat sin historia.
10.25
Kvinnans advokat förnekar starkt att kvinnan på något sätt skulle velat tvätta pengar eller sätta företaget i konkurs.
10.25
Nu förhörs kvinnan.
10.26
"Hur kom du i kontakt med 40-åringen?" undrar åklagaren.
"Det var när min son blev häktad" säger hon. 40-åringen ska ha påstått sig vara vän till kvinnans son. "Jag tror ju inget illa om folk" säger kvinnan.
10.28
Kvinnan berättar igen om hur 40-åringen berättade att det fanns hot mot henne och hennes familj. 40-åringen själv påstod sig agera mellanhand.
10.29
"Det var Black Cobra och alla möjliga" säger kvinnan och berättar om alla kriminella som 40-åringen ska ha påstått hotade kvinnan.
10.30
"Jag ville ju inte själv ha med dem att göra" säger kvinnan. Därför betalade hon pengar till 40-åringen, så att han skulle sköta kontakterna med de påstådda gängen.
10.31
40-åringen sa att Bandidos skulle närvara på kvinnans sons rättegång om hon inte betalade, säger hon. Då belånade hon huset hon köpt åt sonen för at få pengar.
10.32
Om hon inte betalade 900 000 skulle någon "klippa hennes barnbarn", påstår kvinnan att 40-åringen sagt. Därför betalade hon, trots att hon fick problem med banken.
10.33
Det var 40-åringen som sa åt henne att märka betalningarna som lån. Det var aldrig några riktiga lån, säger kvinnan.
10.35
40-åringen förklarade aldrig närmare varför de kriminella gängen kontaktade honom. "Jag litade på honom" säger hon.
10.35
Kvinnan berättade inte för sin son om sina kontakter med 40-åringen. "Jag ville inte oroa honom" säger hon. 40-åringen sa också åt henne att inte berätta för sonen.
10.39
Under 2016 ökade antalet betalningar. Kvinnan berättar att 40-åringen sa att fler grupperingar ville ha pengar. "I mars hade Hells Angels kontaktat honom". Enligt 40-åringen hade hennes son gjort någon typ av affärer med organisationen, 40-åringen påstod att han själv var hotad av dem. Då betalade kvinnan återigen.
10.40
Okända personer rörde sig runt om hennes gård, 40-åringen påstod att det var Hells Angels, säger kvinnan.
10.41
Kvinnan är känslosam medan hon berättar. 40-åringen är med på videolänk från häktet och skruvar ibland på sig medan kvinnan pratar.
10.43
Kvinnan berättar nu att hon också hjälpte 40-åringen genom att låna honom en del pengar, dessa betalade 40-åringen tillbaka, vilket gjorde att kvinnans förtroende för honom ökade.
10.45
Kvinnan berättar att medlemmar i hennes familj också blev rädda av de påstådda hoten och hjälpte henne med en del betalningar.
10.45
"Jag var jätteorolig, det var fruktansvärt" säger kvinnan.
10.46
Åklagaren fortsätter att fråga om olika utbetalningar.
10.47
Kvinnan har som sagt gjort vissa utbetalningar till 40-åringen som denne betalade tillbaka, de utbetalningarna har inte räknats in de tolv miljoner som åklagaren menar att kvinnan pressats på.
10.50
I augusti 2016 sa 40-åringen till kvinnan att han blivit pistolhotad och knivhuggen i handen, han behövde därför pengar att betala av dem som hotade honom. Hon betalade.
10.51
Kvinnan och hennes familj sålde aktier och tog stora lån för att få pengar att betala 40-åringen med.
10.52
40-åringen ska också ha påstått att kvinnan skulle få tillbaka en del pengar, men att dessa var låsta på ett konto på en bettingsajt, och för att få loss dem behövde de skicka mer pengar.
10.53
Det var då gåvobrevet skrevs under, 40-åringen påstod att kvinnan var tvungen att skriva under brevet för att bettingsajten skulle betala ut några pengar.  Gåvobrevet är bakdaterat och skrev under långt senare, säger kvinnan.
10.54
Kvinnan berättar om de olika utbetningarna och beskriver hela tiden nya hot som 40-åringen målade upp.
10.59
Nu berättar kvinnan om hur hon fick kontakt med expolisen Tommy Lindström. Denne tog kontakt med 40-åringen, som reagerade mycket negativt. Kvinnan berättar att hon hade ett möte med 40-åringen på en skolgård, där maskerade män omringade henne för att demonstrera vad som skulle hända om hon gick till polisen.
11.00
Med på det mötet var även 22-åringen, säger kvinnan.
11.03
220 000 av pengarna som hon betalade till 40-åringen var för att få tillbaka den kpist som avhandlades i gårdagens rättegång om grovt vapenbrott.
11.05
Kvinnan förnekar att hon gett några gåvor till 40-åringen, att hon skulle vilja driva företaget i konkurs är lögn. "Jag har kämpat sex dagar i veckan" säger hon.
11.06
Det har aldrig funnits någon risk för att bolaget skulle gå i konkurs, säger kvinnan. Hennes mamma, bror och sambo fick hjälpa till med att få ihop pengar.
11.07
Det var mamman, brodern, sambon och hon själv som kände till historien. "Vi försökte hålla det för oss själva", säger hon.
11.08
Banken har inte förstått de var utsatta för utpressning, säger kvinnan.
11.08
"Jag visste inte vilka det skulle skada" säger kvinnan. Därför gick hon inte till polisen.
11.09
"Det är skönt att det flutit upp till ytan, det känns bra att sitta här och berätta" säger hon.
11.10
40-åringen var aldrig direkt hotfull mot kvinnan frånsett mötet på skolgården.
11.11
Nu är åklagaren klar med sina frågor. Rätter tar tio minuters paus. Vi återkommer strax.
11.23
Sådär nu är vi tillbaka igen. Advokaterna ska nu få ställa sina frågor till kvinnan.
11.26
Åklagaren tar dock först en fråga som han glömde innan. På en fråga berättar kvinna att 40-åringen sagt "du ser hur det går om man går till polisen" och syftade på granatsprängningen vid polisstationen i Katrineholm nyårsnatten 2016/2017. Ett brott som 40-åringen är misstänkt för att ha anstiftat.
11.27
Nu är det kvinnans egen advokats tur att ställa sina frågor.
11.28
Han börjar, precis som åklagaren, med att fråga om de olika utbetalningarna till 40-åringen.
11.31
En av utbetalningarna ska ha skett för att skydda kvinnan och familjen från en person, som 40-åringen påstod utfört en skjutning åt kvinnans son. Sonen är nu misstänkt för att ha anstiftat den skjutningen. 40-åringen sa till kvinnan att personen som utfört skjutningen ville hämnas eftersom han inte fått betalt. Det uppger alltså kvinnan. Men hon nekar bestämt till att hon haft någon kunskap om att sonen faktiskt skulle ha anstiftat någon skjutning, utan det var bara vad 40-åringen påstod säger hon.
11.31
Kvinnan berättar återigen om de gäng som 40-åringen sa hotade henne, Black Cobra, Hells Angels och Bandidos.
11.33
Advokaten frågor om vapnet som avhandlades under gårdagens rättegång. Kvinnan berättar återigen att hon lämnade den förmodade kpisten till 40-åringen för att han skulle lämna det till polisen. 40-åringen gjorde dock inte det utan använde vapnet för att få henne att betala ut pengar för att hon skulle få tillbaka, säger kvinnan.
11.35
Det var dock inte 40-åringen som krävde pengar för vapnet, utan en annan okänd person. Men hon betalade till 40-åringen. Hur vapnet hamnade hos den för henne okände personen förklarade aldrig 40-åringen, och kvinnan verkar inte ha frågat vidare. "Jag litade på honom", säger hon om 40-åringen.
11.36
Kvinnans advokat har liknande frågor som åklagaren, han ber kvinnan redogöra för de olika betalningarna och berätta varför hon gjorde dem.
11.37
Hon berättar återigen om olika hot som 40-åringen målat upp.
11.39
Ibland är det kriminella gäng, som Hells Angels, som kvinnan trodde hotade henne och hennes familj, ibland var det kriminella hon kände till och ibland var det okända personer. Enligt kvinnan specificerade 40-åringen inte alltid vilka det var som hotade henne.
11.41
Advokaten försöker få ordning på vilka hot som uttalades vid vilken utbetalning. Därför blir det mycket repetition.
11.44
Hon berättar om hur det gick till när hon betalade 40-åringen för att han, som hon trodde, skulle få loss pengar från ett bettingkonto för att kunna betala tillbaka pengar till henne. Bland annat skrev hon då på gåvobrevet, för att 40-åringen sa att det behövdes. "Vi förstod inte, men vi var tvungna att försöka få tillbaka pengarna" säger hon.
11.45
I april 2016 berättade hon för sin sambo, då hade hon redan betalat ut stora summor. Sambon hjälpte henne sedan att få ihop mer pengar.
11.46
"Jag har haft svårt att sova på nätterna. På mornarna har jag kräkts för att jag varit så orolig. Jag har fått sådana skulder" säger kvinnan.
11.49
"Jag vet inte ens hur man gör för att tvätta pengar" säger kvinnan. Hon har bara betalat till 40-åringen för att komma undan hoten säger hon, i övrigt har hon inte gjort något brottsligt.
11.50
"Det är otroliga belopp som betalats ut, funderade du inte på att få stopp på det?" undrar advokaten.
"Nej jag var orolig för alla runtomkring, det är svårt att beskriva. Jag var orolig för mina barnbarn."
11.54
"Det är väldigt tjatigt, kom till saken" utbrister 40-åringen via videolänk. Rättens ordförande säger åt honom att vara tyst.
11.55
40-åringen har skruvat på sig en del under rättegången och ibland sett påtagligt irriterad ut när kvinnan pratat.
11.57
Hon övervägde inte att gå till polisen innan banken till slut sa stopp och hon fick kontakt med expolisen Tommy Lindström.
11.57
Nu ska 40-åringens advokat ställa sina frågor till kvinnan.
11.59
Han undrar hur hon tog ut 76 500 kronor som hon säger att hon gett till 40-åringen?
"I en bankomat" svar hon.
12.01
Advokaten undrar hur hon kunde det i och med det finns spärrar på hur mycket pengar som man kan ta ut. Kvinnan svarar att hon också lånat pengar av sin mamma.
12.02
Advokaten frågar om det påstådda mötet med 40-åringen, där kvinnan säger sig ha omringats av maskerade män. Advokaten undrar om vilka hon träffa där?
Det var 40-åringen och 22-åringen samt fyra eller fem andra personer som var maskerade. De försvann när en polisbil åkte förbi platsen.
12.03
Ingen av de maskerade personerna sa något till kvinnan, uppger hon. Hon uppskattar att de var cirka 16 till 17 år gamla.
12.05
Hoten riktade sig mot kvinnans barn och barnbarn svarar hon på advokatens fråga.
12.05
40-årigen var aldrig dum eller otrevlig mot kvinnan, säger hon. Han sa sig bara framföra hot från andra.
12.06
Advokaten undrar om det är någon annan än hon själv som hört 40-åringen framföra hot.
"Nej, det är bara jag" svarar kvinnan.
12.07
Advokaten frågar hur många gånger hon lånat ut pengar till 40-åringen.
Kvinnan har inget svar på det. "Då får vi gå igenom hela listan" säger hon.
12.10
40-åringen betalade tillbaka över två miljoner kronor till kvinnan som hon betalat till honom, berättar hon. De pengarna räknas alltså inte in i de tolv miljoner som åklagaren menar att 40-åringen pressat kvinnan på.
12.11
Advokaten undrar om de inte skrivit några handlingar när hon lånat pengar till 40-åringen. Det gjorde de inte, säger hon.
12.14
Advokaten frågar nu hur det var när hon skulle betala honom för att få loss pengar från ett konto på en bettingsajt. Advokaten menade i sin sakframställan att kvinnan betalat pengar till 40-åringen för att han skulle tvätta dem via spelsajter, något hon själv förnekar.
12.16
Advokaten undrar varför företaget som ägs av kvinnans familj, och där hon arbetar, blivit inblandat. Hon har använt firmans konton för att betala 40-åringen, säger hon.
12.17
Anledningen var att det var så enkelt att skicka pengar från firmans konton, säger kvinnan.
12.17
Det har varit enklare att använda firmans konton än hennes eget, säger kvinnan.
12.18
Var det inte så att du använde firmans konton för att det var så stora belopp som du som privatperson kanske inte skulle kunna skicka, undrar advokaten.
Så var det inte, det var bara enkelt att skicka pengar från firmans konto. Det skulle gå fort, säger kvinnan.
12.20
Kvinnans förnekar återigen att hon skulle velat sätta företaget i konkurs, och det fanns ingen risk för det, säger hon.
12.22
Advokaten påpekar då att kvinnan i förhör sagt att banken ville sätta firman i konkurs. Det beror på att de upptäckte de stora utbetalningarna och ville att stänga firmans konto, det skulle innebära konkurs.
12.23
Advokaten frågar nu hur hon fick pengar till att köpa ett hus till sin son och hur mycket pengar det handlar om.
Kvinnan svarar att det var ett vrak till hus, det kostade runt 350 000.
12.25
Hon betalade för renoveringen av huset, advokaten vill veta hur mycket Hon säger att hon inte vet.
12.25
Advokaten undrar var hon och hennes sambo befann sig när de skrev under gåvobrevet.
De var i företagets lokaler, säger hon.
12.27
Advokaten undrar varför kvinnan trodde att hon behövde skriva på ett gåvobrev för att få ut pengarna från kontot på bettingsajten. Kvinnan svarar att 40-åringen sa det.
12.29
Advokaten undrar hur expolisen Tommy Lindström kom in i bilden.
Det var banken som tog kontakt med honom när de började titta närmare på utbetlaningarna från kvinnans och företagets konton. När banken avslutade sitt samarbete med Tommy Lindström anlitade kvinnan honom själv.
12.31
Det är kvinnans sambo som betalat för Tommy Lindströms tjänster.
12.32
Advokaten undrar om inte Tommy Lindström tyckte att de skulle polisanmäla 40-åringen. Nej, svarar kvinnan. Han försökte hjälpa henne att få tillbaka pengar genom att kontakta 40-åringen.
12.33
Advokaten undrar om kvinnan sökt medicinsk hjälp för sitt dåliga mående.
"Min terapi har varit att gå till jobbet" svarar kvinnan.
12.35
Rätten tar nu lunchpaus. Förhandlingen återupptas 13:45.
12.36
Därmed pausar vi också och återupptar rapporteringen kvart i två.
13.47
Nu är vi på plats i rättssalen igång och redo att dra igång.
13.48
22-åringens advokat ska få ställa sina frågor till kvinnan.
13.49
Hon undrar om att kvinnan sagt att 22-åringen ringt till henne.
Det har han gjort, svarar kvinnan. Hon kände igen hans röst. Hon minns inte om hon sagt det till polisen tidigare.
13.51
Enligt kvinnan ringde 22-åringen och berättade att 40-åringen blivit misshandlad, och bad henne sätta in pengar på dennes konto.
13.51
Advokaten säger att hon inte tidigare sagt att 22-åringen ringde henne. Kvinnan säger att hon kanske glömt det.
13.52
Rättens ordförande frågar nu kvinnan varför hon betalade pengar till 40-åringen när denne påstod sig ha blivit misshandlad.
Hon betalade för att han skulle slippa utsättas mer, säger hon. Hon ville hjälpa 40-åringen.
13.55
Nu är förhöret med kvinnan avslutat.
13.55
Åklagaren påpekar att kvinnan visst berättat i tidigare förhör att 22-åringen ringt till henne.
13.56
Nu ska 22-åringen förhöras.
13.57
Åklagaren frågar om när 22-åringen öppnade sitt bankkonto.
22-åringen vet inte, han bodde i Uppsala då. Det kan stämma att det var under 2014, som banken hävdar.
13.58
Åklagaren frågar om 40 000 kronor som skickades till 22-åringens konto under 2016.
De var till 40-åringen. Han tog ut pengarna och dem till 40-åringen, säger 22-åringen.
14.00
40-åringen sa aldrig varifrån pengarna kom, hans eget konto var spärrat därför kunde han inte ta emot dem själv. "Det var något med kronofogden" säger 22-åringen.
14.01
Några veckor senare frågade 40-åringen om han kunde få låna 22-åringens kort. Det fick han. "Jag behövde det inte själv".
14.02
Åklagaren undrar om 40-åringen verkligen fick kortet när 22-åringen säger, han tar upp några uttag som han tycker ser ut mer som 22-åringens än 40-åringens.
22-åringen säger att han inte vet någonting om det.
14.04
Åklagaren undrar vad 22-åringen vet om 40-åringens ekonomi.
Ingenting, mer än att han fått en del bidrag, säger 22-åringen. Såvitt han vet så var 40-åringen arbetslös större delen av tiden de kände varandra.
14.05
22-åringen gav två kort till 40-åringen, båda var kopplade till samma konto.
14.06
22-åringen gav också sin bankdosa till 40-åringen.
14.08
Det var 40-åringen som bad om bankdosan. 22-åringen själv säger att han inte visste någonting om hur internetbanken fungerar.
14.08
22-åringen säger att han inte visste om att 40-åringen skapat ett konto på en bettingsajt med hans kort.
14.09
40-åringen skickade in en bild på 22-åringens pass när han skapade kontot på bettingsajten, 22-åringen säger att han inte vet när den bilden togs.
14.10
22-åringen frågade under slutet på 2017 om han kunde få tillbaka korten.
14.10
Han ville börja ta hjälp av socialen, eller börja plugga, så han kände att han behövde ha tillbaka sina kort.
14.11
40-åringen sa att han skulle få det snart.
14.11
Det verkade som om 40-åringen hade mycket pengar, men miljonerna han fått av kvinnan har han mörkat, säger 22-åringen.
14.12
22-åringen trodde att 40-åringen fick sina pengar genom att sälja droger.
14.13
22-åringen säger att han har träffat den 60-åriga kvinnan tidigare. Hon satt i 40-åringens kök och drack kaffe. Det är enda gången han träffat henne, säger han.
14.15
22-åringen säger att han inte ringt till kvinnan och sagt att 40-åringen blivit misshandlad. Däremot kommer han ihåg historien. 40-åringen hade inte blivit misshandlad, men han berättade för 22-åringen att han tänkte lura i kvinnan det, så att hon skulle betala honom pengar.
14.17
22-åringen bekräftar alltså kvinnans historia om att 40-åringen sagt att han blivit misshandlad av kriminella gäng och behövde pengar för att betala dem. Men det var inte han som ringde och framförde det, säger 22-åringen.
14.18
22-åringen säger att 40-åringen berättade att han lurade en kvinna genom att påstå att hon var utsatt från hot av "Hells Angels, Bandidos, det var alla möjliga".
14.19
"Det är din grej, jag vet inte vem kvinnan är" säger 22-åringen att han tänkte när 40-åringen berättade om hur han fick pengar av kvinnan.
14.19
22-åringen reflekterade aldrig över att hans konto kunde användas till kriminalitet av 40-åringen.
14.22
Kvinnans advokat undrar om det var 22-åringen som ringde till kvinnan och berättade att 40-åringen var skadad.
Nej, det var det inte, säger 22-åringen.
14.23
22-åringen säger att han inte var med på mötet med maskerade män som kvinnan beskriver.
14.23
Nu ställer 22-åringens egen advokat frågor till honom.
14.24
Hon frågar varför han fick kort och konto. Det fick han för att han skulle få socialbidrag.
14.25
Han hade fått en lägenhet i Uppsala, men var inte där så länge. Han flyttade tillbaka till Katrineholm och fick inga bidrag. Hans mamma försörjde honom.
14.25
Tack för liverapporteringen!
14.26
Han tänkte inte så mycket på varför 40-åringen ville ha hans kort. "Jag såg inga problem med det, jag behövde det inte och han behövde det när han var med sina barn, alla köp kan man ju inte göra kontant", säger 22-åringen.
14.28
22-åringen tyckte inte det kändes konstigt att lämna ifrån sig bankdosan. "Jag visste inte vad man gjorde med den" säger han.
14.28
"Jag hade ingen vetskap att det var olagligt att låna ut kortet som jag fått höra nu", säger 22-åringen.
14.30
22-åringen blev chockad när han fick veta vad 40-åringen gjort med hans konto. "Jag visste inte om några miljoner" säger han.
14.31
Han kopplade inte ihop 40-åringens berättelse om att han skulle pressa en kvinna på pengar med sitt konto.
14.31
"Jag hade ingen aning" säger han om att hans konto använts av 40-åringen för att ta emot pengar från kvinnan.
14.32
2017 försökte han spärra sitt konto säger han, men det gick inte, han kunde bara få nytt kort och kod säger han.
14.32
Kvinnans advokat är klar med sina frågor, 40-åringens advokat tar vid.
14.33
Han ber 22-åringen berätta om första gången han träffade kvinnan.
Det var när hon drack kaffe i 40-åringens kök. Det kan ha varit under 2015, säger 22-åringen.
14.35
Han har inte träffat henne fler gånger säger 22-åringen.
14.35
Han har heller inte pratat med henne i telefon.
14.36
Kvinnan ljuger när hon säger att de pratat i telefon, säger 22-åringen.
14.37
När fick 22-åringen reda på 40-åringens planer att få kvinnan att betala honom pengar, undrar advokaten.
Det var när 40-åringen berättade att han ljög om att han blivit misshandlad.
14.39
Advokaten frågar om kontot på bettingsajten som upprättats i 22-åringens namn.
Han vet inget om det, han har aldrig fått några brev hem från bettingföretaget trots att hans adress stod på kontot.
14.41
Han vet inte om det var 40-åringen som fotograferade hans pass, han har bara antagit det säger 22-åringen.
14.42
Han reste till Kap Verde under 2017, advokaten undrar hur han hade råd att åka dit.
Det var en kompis föräldrar bjöd honom. Kompisen är den 19-årige man som är misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott, i målet om mordet vid Östra skolan.
14.46
Rätten tar en kortare paus för att 40-åringen ska få ringa sin advokat och rådgöra.
40-åringen sitter alltså inte i rättssalen, utan är med på videolänk.
14.54
Nu har 40-åringen pratat med sin advokat och rättegången tas upp igen.
14.56
Rättens ordföranden påpekar att ett av vittnena ska förhöras genom på videolänk. Det måste göras innan klockan fyra. Därför undrar ordföranden om vittnet kan höras innan 40-åringen.
Man gör så, men det betyder att advokaten återingen måste ringa till 40-åringen. Därför pausar rätten tillfälligt igen.
14.58
Vittnet som ska höras är kvinnans 36-årige sons exfru. Alltså samma kvinna som var tillsammans med den man som mördades utanför Östra skolan. Det mord som den 36-årige sonen alltså misstänks ha anstiftat på grund av svartsjuka.
Hon kommer även att vittna i själva mordrättegången, men nu gäller hennes vittnesmål alltså den påstådda utpressningen/bedrägeriet.
15.00
Det ser ut som att man inte kommer hinna klart med utpressningen idag. I så fall lär man fortsätta imorgon.
15.02
Alla väntar nu på att 40-åringen ska prata klart med sin advokat. 22-åringens advokat tycker det är kallt i rättssalen och undrar om det går att få varmare. Det går inte säger rättens ordförande.
15.02
Nu har 40-åringen och advokaten pratat klart. Rätten ringer upp till kvinnan som ska vittna.
15.04
Det verkar dock gå trögt att få kontakt.
15.05
Tidschemat har alltså redan sprungit, trots att vi bara är inne på den andra dagen av 25 planerade. Det suckas lite bland åklagare, advokater, biträden och ledamöter.
Även bland journalister och åskådare, kan jag tillägga. Rätten försöker nu få tag i vittnet.
15.09
Nu har man fått kontakt. Vittnet är med på videolänk.
15.10
Vittnet undrar om hon måste se 40-åringen på sin skärm. "Håll käften" säger han. Rättens ordförande säger åt honom att vara tyst.
15.11
Det är den 60-åriga kvinnans advokat som börjat med att fråga ut vittnet.
15.13
Advokaten undrar hur vittnets relation till den 60-åriga kvinnans son, alltså hennes exmake, såg ut under när denne blev fängslades för tidigare brott.
15.13
Vittnet säger att deras relation var dålig.
15.15
Vittnet säger att 40-åringen kontaktade henne en tid innan hennes exmake dömdes till fängelse. Han hade hört att deras relation var dålig och var snäll och trevlig. Sedan kom han med ett erbjudande: om vittnet gav honom pengar skulle han dubbla dem genom en kontakt han hade med en bankman.
Hon tyckte förslaget var konstigt.
15.16
Första gången hon kontaktades av 40-åringen var när hennes exmake anhölls misstänkt för en skjutning utanför Kullbergska. Då undrade 40-åringen om hon hade pengar eller knark som tillhörde exmaken, då kunde han hjälpa henne. Hon ville inte ha hans hjälp och hade varken pengar eller knark.
15.17
Hon visste vem 40-åringen var innan dess men de var inte vänner.
15.18
Vittnet säger att hon upplevde det som att 40-åringen fortfarande luskade om hon hade pengar när 40-årigen kontaktade henne för andra gången.
15.19
Hon upplevde inte att 40-åringen var hotfull, förutom på slutet när han insåg att han inte skulle få några pengar. Då blev han arg och stressad. Hon uppfattade det som att 40-åringen försökte lura henne.
15.20
40-åringen kontaktade vittnet igen när hennes make flyttades till Karsudden. Då frågade han inte om några pengar.
15.21
40-åringen frågade vittnet om den 60-åriga kvinnan kunde ha exmakens pengar.
15.22
Hon berättade för 40-åringen att det var den 60-åriga kvinnan som köpt huset till exmaken.
15.22
Då var förhöret avslutat. 40-åringens advokat hade inga frågor.
15.23
Nu ska 40-åringen förhöras.
15.25
Det har kommit in massa pengar från kvinnan och hennes familjs företag på hans bankkonto, säger åklagaren. Hur kommer det sig?
"Min och kvinnans relation är komplicerad. VI är lite som mor och son. Jag behövde pengar och hon lånade ut dem till mig. Det började med lån" säger 40-åringen.
15.26
40-åringen undrar också varför kvinnan ville låna ut pengar till honom, han förstår det  inte själv, säger han.
15.27
22-åringen har inget med pengarna att göra, säger 40-åringen. Han lånade bara hans kort eftersom hans eget var spärrat.
15.29
Det fortsätter komma pengar från, var det också lån, undrar åklagaren.
"Hon ville att jag skulle tvätta pengar, så skulle hon konka företaget. Hon var trött på allt" säger 40-åringen.
15.31
Pengarna som 40-åringen säger att han fick låna spelade han för. "Jag hade en sjukdom" säger han.
15.31
Ville inte kvinnan ha tillbaka pengarna som du säger att du lånade, undrar åklagaren.
"Hon var jättesnäll mot mig, vi litade på varandra. Vi hade en jättefin kontakt" säger 40-åringen.
15.33
40-åringen säger att han inte minns exakt vilka betalningar som var lån och vilka som var menade att han skulle tvätta åt kvinnan.
15.34
"Det är inget brott. Jag lånade pengar som jag spelade upp" säger 40-åringen. "Jag har aldrig hotat henne eller hennes familj".
15.35
40-åringen säger att han varit uppriktigt och berättat för kvinnan att han hade spelproblem. "Jag sa att jag spelat bort hennes pengar och frågade vad vi skulle göra" säger han.
15.38
Han erkänner bedrägeri på närmare tre miljoner. Han fick sex miljoner att tvätta åt henne. Tre av dem betalade han tillbaka, resten spelade han bort. Det är de pengarna som han lurade kvinnan på, menar han.
15.39
40-åringen undrar hur kvinnan kan ha varit rädd för honom, hon kom ju hem till honom fikade och kramade om honom.
15.40
40-åringen säger att han inte tycker åklagaren har någon teknisk bevisning. Det blir lite tjafs dem emellan. Rättens ordförande säger till 40-åringen att han ska svara på frågor, inte ställa egna. Han ber om ursäkt.
15.41
Åklagaren undrar varför 40-åringen aldrig tagit upp att han skulle tvätta pengar tidigare än idag.
40-åringen repeterar att han mådde psyksikt dåligt under förhören i utredningen, mer vill han inte säga om det.
15.42
40-åringen säger att det var kvinnan och hennes sambo som ville att de skulle skriva ett gåvobrev.
15.43
Att han påstått att de behövde gåvobrevet för att få ut pengar från bettingsajten stämmer inte, säger 40-åringen.
15.44
Åklagaren läser från ett förhör. Där berättar 40-åringen att det var han som ville ha gåvobrevet, som en säkerhet.
40-åringen säger att det inte stämmer, det var kvinnan som ville upprätta brevet.
15.46
Åklagaren undrar hur han kunde uppge exakt samma osanna historia som kvinnan i förhör, utan att de pratat med varandra.
40-åringen svarar att han och kvinnan pratat ihop sig för att de skulle lura kvinnans sambo.
15.47
Åklagaren är klar med sina frågor. Kvinnans advokat tar vid.
15.48
Advokaten undrar varför hon skulle vilja tvätta privata pengar. Det kan inte 40-åringen svara på.
15.49
Advokaten tar upp en gammal dom mot 40-åringen. 40-åringen vill inte kommentera den.
15.49
Kvinnans advokat är klar. 40-åringens egen advokat tar vid.
15.50
Han undrar om det är så att 40-åringen lånat närmare tre miljoner av kvinnan med vetskapen att han inte skulle betala tillbaka. Så var det, det är det brottet som 40-åringen erkänner.
15.51
Åklagaren undrar varför 40-åringen startade sitt spelkonto i 22-åringens namn.
Därför att han använde hans bankkort. 22-åringen vet inget om det, säger 40-åringen.
15.52
Nu är förhöret med 40-åringen avslutat.
15.56
Nu ska kvinnans sambo förhöras. Där måste vi tyvärr bryta vår rapportering för att ordna med tv-reportage till kvällens sändningar. Rättegången har dragit över tiden och kommer att fortsätta i morgon. Då ska ytterligare en av de mordåtalade männen vittna. Det är den 22-åring som utöver mord misstänks för narkotikabrott och grovt vapenbrott.
15.56
Vi bryter alltså för idag och fortsätter vår rapportering imorgon.
09.35
God morgon!
Då återupptar vi rapporteringen för dagen. I dag fortsätter förhandlingen om den misstänkta utpressningen.
Innan vi återupptar liveuppdateringen kommer en kort sammanfattning av gårdagen:
 Åklagaren påstår alltså att 40-åringen, som också misstänks för mordet vid Östra skolan och granatkastningen mot polisstationen i Katrineholm, har pressat en 60-årig kvinna på strax över 12 miljoner kronor. Utpressningen ska ha gått till som så att 40-åringen lurat i kvinnan att hon och hennes familj var utsatta för hot av kriminella grupperingar, bland andra Hells Angels och Bandidos. 40-åringen ska ha sagt sig agera som en mellanhand som kvinnan skulle betala.
Åklagaren påstår också att en 22-årig man, som också åtalats för mordet vid Östra skolan, hjälp 40-åringen genom att upplåta sitt bankkonto och kort till honom. 22-åringen är åtalad för penningtvättsbrott.
40-åringen nekar till utpressning. Han erkänner dock bedrägeri till ett mindre belopp, strax under tre miljoner kronor. Dessa lånade han utan avsikt att betala tillbaka. Resten av pengarna som kvinnan betalat till honom handlar dels om riktiga lån och gåvor, och dels om att kvinnan ville ha hjälp att tvätta pengar, påstår 40-åringen.
22-åringen nekar till brott även om han medger att han låtit 40-åringen använda hans konto. Han visste inte att det var till något brottsligt.
Igår hördes kvinnan, de två åtalade männen, och tre vittnen. I dag ska ytterligare ett vittne höras, det är ytterligare en av männen som misstänks för mordet vid Östra skolan.
Samtliga av de inblandade i den påstådda utpressningen har en koppling till andra brott i målet. Kvinnan är mamma till den 36-åring som misstänks ha anstiftat mordet vid Östra skolan, och hon misstänks själv för det grova vapenbrott som avhandlades under måndagen och ett skattebrott.
09.38
Efter den sammanfattningen fortsätter vi. Rättens ordförande frågar åklagaren om de betalningar som kvinnan gjort till 40-åringen. Vilka ska ses som bedrägeri och vilka som utpressning undrar hon?
Åklagaren svarar att det inte går att säga exakt, det är för snårigt. Den första halvan av betalningarna, strax över sex miljoner, är utpressning, den andra hälften är bedrägeri, säger åklagaren.
09.41
40-åringens advokat tycker att den nya uppdelningen av vad som åklagaren ser som bedrägeri och vad han ser som utpressning ställer till det lite och vill ringa till sin klient.
09.43
40-åringen är alltså inte i rättssalen, utan han är med via videolänk. Det beror på säkerhetsskäl. Varför det behövs har inte rätten velat precisera, men 40-åringen har ju berättat att han tidigare agerat som polisinformatör. Ett avslöjande som gör att det finns en hotbild mot honom.
09.45
Det bestäms att 40-åringens advokat ska ringa sin klient senare, först ska nästa vittne förhöras. Det är en av de unga män som åtalats för mordet tillsammans med 22-åringen, 40-åringen och en annan man.
Samma mord som den 60-åriga kvinnans son alltså är åtalad för att ha anstiftat.
09.46
Vittnet förs in i handfängsel och placeras i vittnesstolen.
09.47
Kvinnans advokat börjar ställa frågor till vittnet. Han frågar om vittnet känner 40-åringen och om denne har ett smeknamn.
Ja, svarar vittnet. 40-åringen kallas för Diablo.
09.48
Vittnet säger att han inte tror att han träffat kvinnan förut.
09.49
Han berättar att han uppmanades av 40-åringen att delta i ett möte, han skulle stå och se farlig ut i bakgrunden. Vad det gällde visste han inte.
09.49
Vittnet säger att han inte minns att kvinnan var den son träffade 40-åringen under mötet, men att det kan vara så.
09.50
Att han skulle se farlig ut och stå i bakgrunden var inget som han upplevde som konstigt. "Det var bara en dag till av 40-åringens teater" säger han.
09.51
Vittnet minns inte när det här mötet var.
09.52
40-åringens advokat frågar om det var fler personer närvarande vid mötet. Hade kvinnan med sig någon?
Nej, inte vad han kunde se. Det var andra personer med på mötet som 40-åringen hade med sig.
09.53
Kvinnan kom till mötet i bil, säger vittnet. Vilken kan han inte minnas.
09.53
Förhöret är nu slut och vittnet förs tillbaka till häktet.
09.54
Åklagaren har nya frågar till 40-åringen.
09.55
Åklagaren frågar om han kommer ihåg vad han sagt i polisförhör.
Nej, inte så mycket, svarar han.
09.56
Åklagaren berättar att 40-åringen sagt att han hade en kärleksrelation med 60-åringen och det var därför han fick pengar av kvinnan. Vidare berättar åklagaren att 40-åringen sedan ångrade sig och bytte historia. Då sa han att han bedrog kvinnan med olika historier för att få pengar till att spela.
Det minns han inte, säger 40-åringen.
09.58
Åklagaren säger att 40-åringen i tidigare förhör erkänt att han lurat henne på de pengar som åklagaren påstår.
Han ville skydda kvinnan, säger 40-åringen. Det var bland annat därför han ljög i polisförhör, säger han.
09.59
40-åringen säger återigen att han mådde dåligt när han satt häktad och inte minns så mycket av vad han sagt, nu talar han sanning.
10.02
Åklagaren är klar med sina frågor och rätten tar nu en paus för att 40-åringens advokat ska få tid att prata med sin advokat. När rättegången återupptas ska åklagare och advokater lägga fram sina slutanföranden.
10.04
Det som är bevisat är att kvinnan under två års tid fört över stora summor pengar till 40-åringens och 22-åringens konto. Båda har kontrollerats av 40-åringen, så långt är alla överens. 40-åringen har också vid några tillfällen fört över pengar till kvinnan, men nettosumman som hon fört över till honom är över tolv miljoner kronor.
 
 
Målet gäller i huvudsak hur man ska se på betalningarna, 40 åringen påstår att merparten var ln och pengar som kvinnan ville att han skulle tvätta. Han förnekar alla hot. Han erkänner dock att han bedragit henne på strax under tre miljoner.
Åklagaren hävdar å andra sidan hela summan, alltså över tolv miljoner, ska räknas in och att drygt hälften handlade om utpressning, resten om bedrägeri.
10.11
Kvinnan och hennes advokat, eller målsägarbiträde som den officiella rättsliga benämningar lyder, har i stort sett samma inställning om åklagaren, men anser att 40-åringen är skyldig henne ännu mer än de 12 miljonerna. De menar att det handlar om strax över 13 miljoner.
10.13
En stor del av rättegången har gått åt till att redogöra för de olika betalningarna kvinnan gjort. Vilka har utpressning, vilka har varit bedrägeri och har det varit några vanliga lån. Det är snårigt eftersom det rör sig om så många betalningar. Kvinnan har ibland haft svårt att minnas. Enskilda belopp minns hon, bland annat betalade hon 900 000 kronor, annars skulle kriminella åka och "klippa hennes barnbarn".
10.14
Nu har 40-åringen rådgjort med sin advokat och rättegången återupptas.
10.15
Åklagaren lägger nu fram sitt slutanförande.
10.16
Via banktransaktioner kan man se att pengarna förts över från kvinnan till 40-åringens och 22-åringens konton, säger åklagaren. Båda kontrollerades av 40-åringen.
10.17
Varför skulle hon vilja göra det? undrar åklagaren. Det finns ingen egentlig koppling mellan dem.
10.18
40-åringen tog kontakt med kvinnan därför att han kände till att hennes son hamnade i fängelse, och såg sin chans att få tag i pengar, påstår åklagaren.
10.19
Till stöd för det använder han kvinnans egen berättelse, och kvinnans sons exfru, som igår vittnade om att 40-åringen tog kontakt med henne och ville ha pengar när hennes exmake åkte i fängelse.
10.20
Att 40-åringen ibland betalade tillbaka pengar var bara en taktik för att få henne att betala mer, säger åklagaren.
10.20
Vilken bra rapportering av dig Love! Jag undrar om det kommer vara rättegång varje dag nu i några veckor?
Tack så mycket! Nej, detta är den sista dagen denna vecka. På tisdag näsa vecka börja själva mordrättegången.
10.22
40-åringens nya påstående, att kvinnan ville tvätta pengar och sätta företaget där hon jobbade i konkurs är helt osannolikt, säger åklagaren.
Att påståendet kom först när rättegången börjar gör att man kan bortse från det helt i hållet, säger åklagaren. Det är något 40-åringen hittat på.
10.25
Åklagaren säger att 40-åringens påstående att gåvobrevet, där kvinnan och hennes sambo skänker fem till sex miljoner, var kvinnans idé är lögn. Det var 40-åringen som ville ha det för att skydda sig själv, åklagaren lyfter fram att 40-åringen själv erkänt det.
10.26
Det handlar om både utpressning och bedrägeri, säger åklagaren, men det började med utpressning. 40-åringen påstod att kvinnans 36-åringe son var hotad av kriminella. Därför börjar kvinnan betala.
10.28
40-åringen har en förmåga att prata, han skulle kunna prata omkull vem som helst, säger åklagaren. Han är skyldig till grov utpressning och grovt bedrägeri. Kvinnan har varit oerhört rädd.
10.29
40-åringen upprätthåller ett hot under hela tiden som brottet pågår, och det gör det ända fram tills att 40-åringen häktas för mordet vid Östra skolan under sommaren 2017.
10.31
Åklagaren yrkar på fem års fängelse för 40-åringen. Han påpekar att denne är dömd för bedrägeri tidigare, då blev det tre års fängelse. Nu är det mycket allvarligare, säger åklagaren.
10.32
22-åringen måste ha förstått att 40-åringen fick pengar kriminell väg, därför är han skyldig till penningtvättsbrott genom att upplåta kort och konto till denne.
10.32
22-åringen måste ha förstått att hans konto användes till att ta emot kriminella pengar, säger åklagaren.
10.33
22-åringen har nog inte vetat hur mycket pengar det handlade om, men han har hört 40-åringen prata om hundratusentals kronor. Därför är brottet grovt.
10.34
Då var åklagaren klar. Nu lägger kvinnans advokat fram sitt slutanförande.
10.35
Han tar upp 40-åringens tidigare dom för bedrägeri.
10.35
Offret då var en jagsvag person, säger advokaten.
10.38
Tillvägagångsättet den gången är väldigt snarlikt det som åklagaren och advokaten påstår har skett nu.40-åringen hittade en person med pengar, som han byggde ett förtroende hos och sedan påstod att det fanns en hotbild mot.
10.38
40-åringen har fått information genom att vara polisinformatör och genom att röra sig i kriminella kretsar, säger kvinnans advokat.
10.40
Advokaten menar att det är ett mönster hos 40-åringen. "Med sin skådespelartalang inger han förtroende" säger advokaten. Kvinnan är "jagsvag, enkel och lättlurad" säger advokaten, hon är därmed ett enkelt byte för 40-åringen.
10.41
Advokaten jämför återigen den gamla domen mot 40-åringen, och jämför hur 40-åringen både där, och nu, målat upp att det funnits en hotbild mot sina offer. Själv har han påstått att han varit sina offers vän, och erbjudit sig agera som mellanhand.
10.43
Advokaten berättar igen om de olika hoten som 40-åringen målade upp, det var Bandidos och Hells Angels. Dessutom hittade 40-åringen på att han själv också var hotad och blivit misshandlad för att få kvinnans sympati och förtroende. "Det är ett otroligt skådespeleri" säger advokaten.
10.44
Kvinnan har levt i skräck och aldrig tvivlat på 40-åringen. "Hon har betalat ofantliga belopp" säger advokaten.
10.47
Hon har inte tvättat några pengar, "det är bara ett rent påhitt från skådespelaren" säger advokaten. Att hon ville sänka företaget är lögn.
10.48
"Det är en väv av bedrägeri och utpressning, hotet ligger hela tiden" säger advokaten. "Skräcken, obehaget och rädslan har funnits under nästan två års tid".
10.49
Advokaten kallar situationen som kvinnan levt under ett "skräckvälde".
10.50
Advokaten tycker kvinnan ska få 60 000 kronor för kränkning, och 25 000 för psykiskt lidande.
10.51
Advokaten tycker också att kvinnan ska få ersättningen för de pengar som betalats till expolisen Tommy Lindström, som hjälpt henne.
10.52
Kvinnan vill ha tillbaka de miljoner hon menar att hon lurats och pressats på.
10.52
Nu är hennes advokat klar. 40-åringens advokat tar vid.
10.54
Han har en formell invändning mot att åtalet har justerats idag, han undrar om det ens är tillåtet. Han antyder därför att rätten kan ogilla åtalet.
Summorna i gärningsbeskrivningen har justerats lite. Det är det advokaten syftar på.
10.56
Advokaten säger att han förstår att åklagaren klumpat samman utpressning med bedrägeri, eftersom det inte går att skilja vad de olika betalningarna varit. Om det är gåvor, bedrägeri, lån eller utpressning.
10.58
Han säger att Europakonvention hävdar att en gärningsbeskrivning ska ange i detalj vad en misstänkt har att försvara sig mot, och det "kan ingen med bästa vilja i världen påstå" att denna gärningsbeskrivning gör.
10.59
Advokaten menar alltså att åklagarens gärningsbeskrivning är för oprecis och saknar detaljer, därför går det inte att försvara sig mot. Han vill därför att åtalet ogillas på formell grund.
11.00
Om åtalet inte ogillas vill advokaten att hans klient döms för det brott han erkänt. Det är ett bedrägeri på strax under tre miljoner kronor.
11.00
40-åringen skäms för sitt bedrägeri, säger hans advokat.
11.02
Advokaten säger att det är ett svårt mål, eftersom kvinnan inte bara är målsägnande, utan också åtalad för andra brott. Därför är hon inte trovärdig, säger han.
11.03
Kvinnan har ensam drivit ett aktiebolag, det kräver mental förmåga och kapacitet, säger 40-åringens advokat.
11.04
Att hans klient har betalat tillbaka en del summor till kvinnan tyder på att han hade en vilja att betala tillbaka, därför rör det sig om riktiga lån, säger advokaten.
11.05
Han kommentarerar den gamla domen som kvinnans advokat tog upp. Den ska domstolen bortse från, säger 40-åringens advokat. Rätten ska titta på de bevis som finns nu, inte vad som hänt tidigare.
11.07
Vad finns det för bevisning, undrar advokaten? Kvinnan saknar trovärdighet, det gör även 40-åringen (som ju tidigare erkänt). Därför krävs det stödbevisning, säger advokaten.
11.08
Men någon sådan finns det inte, anser advokaten. Det är bara kvinnan som hört de indirekta hoten som hon ska ha fått av 40-åringen.
11.10
Advokaten tar upp mötet som kvinnan och hennes sambo säger sig ha haft med 40-åringen, där de träffade flera maskerade män som skrämde dem. Det finns inga bevis för att det ska ha skett. Hon och sambon saknar trovärdighet.
11.13
Den mordmisstänkte man som vittnade idag talar emot åklagarens gärningsbeskrivning säger advokaten. Han var ju häktad när mötet skulle ägt rumt. Kvinnas sons exfru, som vittnade igår, tillförde inget, säger advokaten.
11.15
Advokaten tar upp gåvobrevet. Att brevet, som kvinnan och hennes sambo påstår, tecknades för att 40-åringen sa att det behövdes för att få ut pengar från en bettingsajt är obegripligt. Om 40-åringen ville utpressa kvinnan, vore det obegåvat att upprätta gåvobrevet. Därmed talar det emot att han skulle gjort det, säger advokaten.
11.16
Advokaten tar nu upp expolisen Tommy Lindströms vittnesmål, han anlitades alltså av kvinnan under slutet av den påstådda utpressningen/bedrägeriet.
11.17
Varför gjorde Tommy Lindström ingen polisanmälan om han trodde att det var tal om något brott, undrar advokaten.
11.18
Har Tommy Lindström tillfört något, undrar advokaten. Hans vittnesmål styrker inte åtalet.
11.20
40-åringen medger att han är skyldig att betala kvinnan 2 960 000 kronor till kvinnan, det är det belopp han erkänt att han bedragit henne på.
11.20
40-åringens advokat är klar. 22-åringens advokat tar vid.
11.23
Hon säger att 22-åringen inte alls har insett att pengarna var som 40-åringen satte in på hans konto var illegala, som åklagaren påstår att han måste ha gjort.
11.23
Hon berättar återigen 22-åringens version, om hur det gick till när han fick sitt kort och konto och sedan lånade ut dem till 40-åringen.
11.24
22-åringen använde varken kort eller konto, och inte bankdosan heller.
11.25
Den första summan som 40-åringen sätter in säger 40-åringen kommer från hans familj, 22-åringen hade inte en tanke på att det var någonting konstigt.
11.26
22-åringen trodde att 40-åringen använde kort och konto för att göra saker med sina barn. Någon tanke på att det kunde vara något annat hade han inte. Han blev chockad när han fick veta hur kontot använts.
11.27
Advokaten betonar att 22-åringen lånade ut kort och konto, han gav inte bort dem.
11.28
22-åringen visste att 40-åringen uppfattade sig själv som "kung i Katrineholm". Men 22-åringen uppfattade att det var mycket i 40-åringens huvud, att denne levde i en låtsasvärld, säger advokaten.
11.30
22-åringen står på egna ben, han gör inte som han blir tillsagt, säger advokaten. 22-åringen sprang inga ärenden åt 40-åringen.
11.30
Åklagaren har inte bevisat att 22-åringen känt till att 40-åringen använda konto och kort till brottslighet, 22-åringen hade ingen aning.
11.31
Det finns ingen stödbevisning, säger 22-åringens advokat.
11.33
22-åringen har visserligen hört 40-åringen prata om hoten mot kvinnan, men det fanns ingen koppling till 22-åringens kort och konto, säger advokaten.
11.34
Om rätten ändå dömer 22-åringen, då är det inte ett grovt brott, säger advokaten.
11.35
Advokaten tycker inte att de pengar som betalades in på 22-åringens konto, något under fyra miljoner, är en tillräckligt stor summa, därför är brottet inte grovt.
11.36
22-åringen har varit oaktsam, säger advokaten. Men mer än så är det inte.
11.37
Advokaten menar alltså i första hand att åtalet ska ogillas, eftersom något uppsåt från 22-åringen inte bevisats. I andra hand är det inte ett grovt brott, utan ett brott av normalgraden.
11.37
Därmed är hon klar.
11.39
Kvinnans advokat gör ett tillägg. Anledningen till att det inte gjordes någon polisanmälan när Tommy Lindström kopplades in var att de ville ha tillbaka pengarna. De förstod inte att pengarna spelats bort.
11.40
Därmed är den här delen av rättegången avslutat. Kvinnan är också åtalad för ett skattebrott, men det kommer vi inte att rapportera från.
11.41
Själva mordrättegången inleds på tisdag nästa vecka. Vi återkommer med vår liverapportering då.
11.42
En sammanfattning av dagens rättegång kommer ni att kunna se i våra sändningar i kväll. Vi fortsätter givetvis att rapportera om fallet i vår app, på webben och i våra sändningar. Så följ oss där. Tack så länge!
08.29
Här kan du från cirka 9.30 fortsätta följa rättegången om den omfattande brottshärvan i Katrineholm. Nu är det mordet vid Östra skolan som ska tas upp.
09.08
God morgon! I dag inleds den del av rättegången som ska avhandla mordet vid Östra skolan. Det märks att intresset är stort. Det är mycket folk som väntar utanför rättssalen och kön genom säkerhetskontrollen är lång.
09.08
Det är alltså sju personer som åtalats för mordet, fyra för mord, en för anstiftan till mord och två för skyddande av brottsling.
09.11
Enligt åklagaren är det en 36-årig man som anstiftan mordet. Motivet var svartsjuka. Han ska då ha anlitat en 40-åring, som också åtalats för flera andra brott, att genomföra mordet. Det gjorde denne med hjälp av tre yngre män, två som är 22 år gamla och en som är 24.
09.14
Samtliga nekar till brott, men har under förhör i olika grad pekat ut varandra. 40-åringen anses av åklagaren ha varit drivande, och pekas av flera personer ut som en viktig person i Katrineholms kriminella värld. Han visade sig ha verkat som polisinformatör, och under utredningen har han försökt att peka ut de tre yngre männen. Dessa har istället i olika grad pekat ut 40-åringen. 36-åringen nekar helt till inblandning.
09.16
Domstolen ska dock gå på vad de åtalade säger under rättegången, inte vad de uppgett i tidigare förhör. 40-åringen var uppe i rätten redan förra veckan för vapenbrott och utpressning, och hade då ändrat sin historia. Han menade att man mått psykiskt dåligt under polisförhören och att han inte talade sanning då. Det är därför oklart vilken inställning han har till mordanklagelsen i dag.
09.22
Förhandlingen börjar alltså 9.30. Då ska åklagaren först lägga fram sin sakframställan. Det vill säga förklara vad det är som han menar har hänt.
09.24
Därefter kommer de åtalade att uppge hur de ställer sig till anklagelserna innan det är dags för förhör. Hur långt vi hinner idag är oklart, rättegången fortsätter fram till slutet av april.
09.28
Det är som sagt ganska trångt utanför rättssalen. Frågan är om alla åhörare får plats.
09.34
Nu har vi fått komma in i rättssalen. 36-åringen och 40-åringen är med på videolänk. Övriga åtalade är på plats.
09.36
40-åringen visade sig ha verkat som polisinformatör. Det anses finnas en hotbild mot honom, och det är förmodligen därför han inte finns på plats i rättssalen. Det enda som uppgetts är att det är av säkerhetsskäl, men någon motivering till det har rätten inte uppgett.
09.40
Chefsåklagare Robert Eriksson säger att 36-åringen förmått 40-åringen att döda den 35-årige småbarnspappan.
09.40
40-åringen har tillsammans med de tre andra mordåtalade skjutit 35-åringen med sex skott. Kanske deltog även andra förövare.
09.41
40-åringen har planerat mordet, och kommunicerat med offret så att denne kom till platsen där han sköts till döds.
09.42
40-åringen har vidare planerat för att gömma mordvapnet uppger åklagaren.
09.43
Det var även 40-åringen som såg till så att de som genomförde mordet fick tillgång till mordvapnet.
09.44
Mordvapnet var en Glock, den innehades av 40-åringen.
09.45
En av 22-åringarna hämtade vapnet på uppdrag av 40-åringen. Han verkställde själv mordet eller var i vart fall närvarande. Han hjälpte sedan till att gömma vapnet.
09.45
Åklagaren har samma gärningsbeskrivning för 25-åringen.
09.46
Det samma gäller den andra 22-åringen.
09.46
Alla fyra åtalas alltså för mord och grovt vapenbrott.
09.48
En 19-åring åtalas för grovt vapenbrott eftersom han innehaft mordvapnet. Han har också gömt undan vapnet genom att gräva ned det, för det åtalas han för skyddande av brottsling.
09.49
40-åringens 18-åriga flickvän åtalas också för att ha hjälpt till att gömma mordvapnet. Hon åtalas därför också för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling.
09.50
Den mördade mannens mamma yrkar på 60 000 kronor i skadestånd från de fyra mordåtalade och den man som åtalats för anstiftan. Mordoffrets pappa yrkar på samma summa.
09.51
Mordoffrets flickvän, som alltså tidigare var gift med 36-åringen, yrkar på samma sak.
09.52
Mordoffrets barn yrkar också på skadestånd. Yrkandet är på 95 000 kronor.
09.52
36-åringen nekar till brott.
09.54
40-åringen förneker samtliga brott. Han har inte kommunicerat med brottsoffret eller försett någon med vapen. Han har inte gömt vapnet.
Han har inte heller innehaft mordvapnet.
09.55
40-åringen verkar alltså ha ändrat sin historia även i detta fall, i polisförhör har han tidigare erkänt att han kan ha innehaft vapnet.
09.56
Den första 22-åringen förnekar samtliga brott.
09.57
24-åringen, som jag tidigare felaktig kallade för 25-åringen, nekar också han till alla anklagelser.
09.58
Det gör även den andre 22-åringen.
09.59
Samtliga nekar alltså, de har inte skaffat något vapen, inte deltagit i någon planering och inte mördat någon eller befunnit sig i närheten när mordet begicks. De har heller inte gömt vapnet.
10.00
19-åringen förnekar brott. Hans advokat invänder mot att åklagaren ändrat misstanken för vapenbrott, yrkandet är inte detsamma som 19-åringen delgetts.
10.01
Den 18-åriga kvinnan erkänner att hon tagit upp en pistol och flyttat den från en påse till en väska, men nekar till brott. Hon nekar också till att ha skyddat brottsling.
Hon yrkar också på ansvarsfrihet med hänvisning till sitt förhållande med 40-åringen-
10.06
Åklagaren kommer nu att lägga fram sin bevisning. Han vill därför visa obduktionsbilder. 22-åringen vill inte att han ska få det, eftersom det är onödiga bevis. Det är alltså själva bilderna som 22-åringen inte vill ska ses.
Det betyder att rätten måste pausa för att ta ett beslut. Vi måste därför lämna rättssalen tillfälligt.
10.07
Den åtalade 22-åringens advokat uppger att invändningen är av hänsyn till mordoffrets anhöriga, men framförallt anser han att det är onödigt med bilder.
10.21
Rätten fortsätter överlägga om bilderna från obduktionen ska visas eller inte, när de ska vara klara vet vi inte.
10.22
Ingen av de åtalade har hittills visat några särskilda känslor, så långt ger samtliga ett lugnt och avslappnat intryck.
10.26
Nu meddelas att vi får komma in igen.
10.31
Vad ska bilderna visa, undrar rättens ordförande?
Kulhålen, svarar åklagaren.
10.31
Bilderna får visas.
10.32
Åklagaren säger att han ska varna innan bilderna visas, så att de som vill får chansen att lämna salen.
10.33
Åklagaren säger att det kan finnas en del misstag i formalian, det eftersom utredningen är så omfattande.
10.33
Det kommer ta några timmar att presentera bevisningen.
10.34
Åklagaren kommer först att presentera vem offret var, och vilka de åtalade är. Sedan kommer en beskrivning av vad som hänt och sedan läggs bevisen fram.
10.35
Offret fyllde 35 en månad innan mordet, han lämnar tre barn efter sig.
10.35
När han mördades var han tillsammans med en kvinna som tidigare var gift med den åtalade 36-åringen.
10.36
Offret hade problem med missbruk, han har jobbat inom restaurangbranschen.
10.37
40-åringen förekommer under 18 avsnitt i belastningsregistret. De allvarliga brotten, bland annat utpressning och grov misshandel, ligger dock många år tillbaka i tiden.
10.38
40-åringen var kamrat med de tre män som också åtalats för mord, han kände till 36-åringen, men de var inte vänner.
10.39
Åklagaren går igenom de andra brott som 40-åringen åtalats för, bland annat granatkastningen mot Katrineholms polisstation, våldtäkt och flera fall av vapenbrott.
10.41
Genom att analysera 40-åringens telefontrafik kommer man fram till att han är polisinformatör, det bekräftas sedan av 40-åringen och poliserna som han haft kontakt med honom.
10.41
Den förste 22-åringen förekommer under 15 avsnitt i belastningsregistret, mest för narkotikabrott.
10.42
Han var kamrat till övriga åtalade utom 36-åringen.
10.43
24-åringen förekommer under 14 punkter, bland annat våldsbrott, narkotika och stöld. Inte heller han har någon synlig koppling till 36-åringen.
10.45
Under våren 2017 var 24-åringen häktad för ett narkotikabrott i Örebro.
10.46
Den 18-åriga kvinnan är tillsammans med 40-åringen, och bodde huvudsakligen hos denne under tiden för mordet.
10.48
19-åringen är tidigare dömd för ringa narkotikabrott. Han bodde där åklagaren påstår att mordvapnet grävdes ner. Han var god kamrat med de övriga åtalade, frånsett 36-åringen.
10.49
36-åringen dömdes 2015 till fängelse för grov utpressning, smuggling och grovt vapenbrott. Han avtjänade större delen av straffet på Karsuddens sjukhus. Där var han under tiden för mordet.
10.50
36-åringen var alltså tidigare gift med den kvinna som mordoffret hade en relation till.
10.51
Han är också åtalad för att han anstiftat skjutningen utanför Kullbergska 2014, där en man sköts i benet.
10.51
Den andre 22-åringen förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret.
10.52
Vid tiden för mordet bodde han huvudsakligen hos sin flickvän i Katrineholm.
10.53
Han är liksom 24-åringen åtalad för ett narkotikabrott i Örebro.
10.54
22-åringen blev skjuten i benet 2016, det har antytts att det var samma vapen som användes för att mörda 35-åringen. Men det har inte gått att kontrollera.
10.55
Åklagaren ska nu presentera telefonanalyser.
Det vill säga trafik till och från de åtalades telefoner.
10.57
De åtalade har pratat genom appen Wikr, informationen där går inte att komma åt, uppger åklagaren.
10.58
Det som presenteras nu är därför ett axplock, mycket av telefontrafiken känner man inte till.
11.00
Mordoffrets telefon har inte kunnat öppnas, därför vill åklagaren behålla den som bevis. "För eller senare lyckas man komma in" säger han.
11.01
Åklagaren visar en lista på hur de åtalades telefoner användes i början av juni.
11.01
Kom alla åhörare in i salen?
Ja.
11.03
Åklagaren berättar nu om när det åtalade hade restriktioner, alltså när de inte kunde kommunicera obehindrat.
11.04
Enligt listan som åklagaren presenterade verkar det ha varit mycket trafik mellan de åtalades telefoner, men åklagaren har inte gått in på det ännu.
11.04
Viss information från utredningen läckte tidigt ut på internet, säger åklagaren. Det gällde ett av vapenbrotten.
11.05
Åklagaren ska nu berätta om morddagen, säger han.
11.08
Åklagaren går igenom en karta där han visar platser som haft betydelse under mordkvällen.
11.09
Ett vittne, en polisman som inte är i tjänst, ser vid 19.15 under mordkvällen de fyra män som åtalats för mord, stå tillsammans utanför 40-åringens bostad. Med dem är en femte man som inte är identifierad.
11.12
En telefonanalys visar att 40-åringens telefon befunnit sig på platsen eller i närheten när vittnet påstår att åtalade träffades.
11.14
19.37 skickar 40-åringens telefon sms till 19-åringen, denne befinner sig då i Stockholm.
11.14
Enligt åklagaren beställer 40-åringen fram mordvapnet via sms:et, som finns någonstans vid 19-åringens bostad.
11.16
Någon gång mellan 19 och 20 kontaktar en av de åtalade mordoffret, det sker via en internetapp. Enligt åklagaren var det troligtvis 40-råingen.
11.17
Den som kontaktar offret ber denne möta honom utanför Östra skolan.
11.20
En taxi beställs 19:44, från 40-åringens nummer. Den stannar närheten av 24-åringens bostad. I taxin åker sedan två personer, den första 22-åringen och 24-åringen. De åkte sedan och hämtade mordvapnet utanför Katrineholm.
11.24
Via gps kan man se att taxin kör till en plats i närheten där åklagaren menar att mordvapnet fanns. Taxin är framme 19.55. Det är nu cirka 20 minuter kvar tills 35-åringen mördas.
11.27
Under taxiresan kommunicerar 40-åringens telefon ett stort antal gånger med ett nummer som åklagaren menar tillhört en av de två personer som befunnit sig i taxin.
40-åringens telefon ringer telefonen i taxin sju gånger under resan, enligt åklagaren rapporterar 40-åringen att mordoffret är påväg till den tilltänkta platsen för mordet.
11.31
19:åringen smsar sin mamma 19:56. I smset skriver 19-åringen att en vän kommer förbi och ska hämta en laddare. Laddaren är enligt åklagaren mordvapnet.
11.32
20:02 är mordvapnet hämtat och taxin är på väg in mot Katrineholm.
11.33
40-åringen befinner sig  20.07 sjuhundra meter från mordplatsen, han köper då en kaffe på en mack. Enligt åklagaren var det en medveten plan för att skaffa sig ett alibi.
11.35
20.04 stannar taxin och i Katrineholm och de två passagerarna kliver av. Cirka tio minuter innan mordet.
11.36
Ett vittne ser hur två män lämnar taxin, de har en påse med sig och är på väg mot ett grönområde.
11.37
Ett annat vittne befinner sig vid grönområdet och ser en person som hon uppfattar som "obehaglig", denne person möter två andra. Enligt åklagaren är det männen som befann sig i taxin, det vill säga 22-åringen och 24-åringen.
11.38
Vittnesuppgifterna på hur männen ser ut skiljer sig åt, enligt åklagaren bör man lita på taxichauffören.
11.39
Vittnet som ser personerna mötas vid grönområdet säger att de börjar springa när de ser henne. Med sig har den en påse.
11.40
De befinner sig mycket nära Östra skolan.
11.41
Personen som möter de två männen är den andre 22-åringen, säger åklagaren.
11.42
Under tiden sitter mordoffret och väntar på en bänk utanför Östra skolan. Han har blivit kallad dit av någon av de åtalade.
Ett vittne ser hur han sitter och knappar på sin telefon.
11.44
Ett vittne åker förbi i närheten av mordplatsen och ser då en person som är på väg mot mordplatsen. Vittnet reagerar på att "något är väldigt fel med personen". Det är nu bara minuter kvar till mordet.
11.45
Personen vittnet ser är förmodligen den förste 22-åringen, men det kan också vara den andre eller 24-åringen, säger åklagaren.
11.45
Två vittnen går passerar mordoffret som nu flyttar sig och står på den gräsplätt där hans kropp sedan hittades.
11.47
20.14 ringer 40-åringen en sista gång till numret som befann sig i taxin.
11.48
Nu ska bilderna från obduktionsprotokollet visas.
11.48
Anhöriga till mordoffret ämnar salen.
11.49
Mordoffret skjuts. Det avlossas sju skott. Sex av dem träffar. Ett samtal som ringdes till SOS spelas upp.
11.51
"En man skadad, snabbt som fan måste det gå. Andas han?" En stressad mansröst berättar för larmoperatören om en skottlossning utanför Östra skolan. "Han blöder som fan."
11.52
"Nu andas han inte längre, snabbt som fan, vi försöker trycka". Mannen får instruktioner om hur kan ska ge hjärt- och lungräddning.
11.53
Mannen berättar att han sett en misstänkt gärningsman springa västerut.
11.54
Mannen som ringer SOS är samme man som gick förbi offret precis innan mordet.
Han och hans fru rusade tillbaka när de hörde skott.
11.55
Uppspelningen av samtalet avslutas.
11.57
Bilder på 35-åringens skottskadade kropp visas nu. Han sköts i magen, benen, handen, bröstet och armen
11.58
Rätten tar nu paus för lunch. Förhandlingen återupptas halv två, vi återkommer då.
13.30
Nu ska vi strax dra igång igen. Det är mycket folk igen. Vakterna har flaggat för att alla åhörare inte kommer att få plats.
13.33
Vi har släppts in i rättssalen, chefsåklagare Robert Eriksson ska strax fortsätta med att lägga fram sin bevisning.
13.34
Eftersom tre av de åtalade är belagda med handfängsel och har vakter med sig in i rättssalen tar det alltid lite tid innan alla kunnat sätta sig.
13.36
Åklagaren visar nu en teckning på en kropp där kulhål  efter sex skott är utritade, det är kulorna som mordoffret träffades av. Det dödande skottet träffade honom i bröstet.
13.37
Åklagaren läser nu från obduktionsprotokollet. En kula gick rakt genom hjärtat på mordoffret.
13.40
35-åringen dog av sina skador kort efter att han sköts. Han sköts framifrån.
13.40
Brottsplatsen spärrades av strax efter mordet. Åklagaren berättar nu om brottsplatsundersökningen.
13.40
Har de kommit fram till vem som avlossade skotten?
Nej, åklagaren har inte presenterat någon teori om det än. Återstår att se om de gör det.
13.43
Åklagaren visar bilder från brottsplatsen tagna under kvällen. Där syns offrets kvarlämnade kläder och stora blodfläckar.
13.44
Enligt åklagaren talar hylsor som hittats på platsen för att mördaren inte behövde flytta sig utan sköt sju skott under snabb följd från nära håll.
13.47
Nu hävdar åklagaren att det var den 22-åring som också misstänks för penningtvättsbrott som sköt 35-åringen.
Två vittnen såg en person fly från platsen, 22-åringen stämmer bäst in på det signalementet. Ytterligare ett vittne såg en flyende man vars utseende stämmer in på 22-åringen.
13.50
Ansvaret för mordet faller dock på alla de åtalade, menar åklagaren. Det var en gemensam plan.
13.52
Enligt vittnet var skytten lång, 22-åringen är enligt sitt pass 188 cm.
13.55
Åklagaren går nu igenom flyktvägen.
13.58
Efter mordet springer mördaren cirka 400 meter genom att grönområde. Det har polisens hundpatrull kunnat spåra.
13.59
På en adress i närheten bor en person som tidigare varit misstänkt för mordet. Han kände de tilltalade. Han kan vittna om att 22-åringen kom hem till honom efter mordet och ringde efter en taxi.
14.00
Åklagaren tar fram en lista som visar att vittnets telefon ringde och beställde en taxi 21:43 på mordkvällen.
14.01
Från 40-åringens telefon går ett stort antal samtal in och ut under mordkvällen, enligt åklagaren har han fungerat som en sambandscentral.
Under kvällen blir 40-åringen uppringd av sin hanterare på polismyndigheten, och han ringer själv upp denne. 40-åringen var informatör åt polisen.
14.05
21:39 ringer 40-åringens telefon till mannen som 22-åringen kom hem till efter mordet. Enligt åklagaren är 22-åringen hemma hos mannen när denne pratar med 40-åringen.
14.06
Det är alltså precis efter att man pratat 40-åringen som en taxi beställs.
14.07
Efter att taxin är beställd ringer mannens telefon upp 40-åringens telefon. Enligt åklagaren är det ett tydligt mönster som framträder: Det rings och bestäms något, sedan rings det taxi och så ringer man tillbaka och avrapporterar.
14.08
21.52 lämnar 22-åringen lägenheten där han befann sig och åker taxi till 40-åringens lägenhet.
14.09
Taxichauffören känner igen 22-åringen eftersom han kört honom tidigare, och kan peka ut honom genom att han vet var denne bor, då han brukar hämta upp honom där. Det säger åklagaren.
14.10
Taxin stannar en bit utanför 40-åringens port. Det eftersom 40-åringens 18-åriga flickvän står där. Hon är på väg för att handla i en butik längre bort.
14.12
I tidigare förhör har både 40-åringen och hans 18-åriga flickvän berättat att 22-åringen dyker upp hos 40-åringen på kvällen och lämnar ett vapen. Det återstår att se om de håller kvar vid den berättelsen.
14.13
Enligt åklagaren lägger man vapnet i 18-åringens väska, sedan går hon och 40-åringen ut och gömmer vapnet genom att gräva ned det, påstår åklagaren.
14.14
Mordvapnet har ett smeknamn och kallas för "Jasmine", uppger flera personer i utredningen. 40-åringen har tidigare erkänt att han skaffade det någon gång i slutet av 2015. Det är dock oklart om han håller fast vid den versionen, då han verkar ha ändrat sin historia.
14.15
Åklagaren går nu igenom taxiförarnas körrapporter.
14.19
Åklagaren går igenom reserapporten för den resa som han menar att 22-åringen gjort till 40-åringens bostad. Där tog taxin en paus som räcker för att 22-åringen skulle kunna lämna vapnet. När han gjort det fortsatte 22-åringen med taxin.
14.23
Genom att lägga samman telefontrafik, taxiresor och vittnesuppgifter vill åklagaren visa hur de misstänkta rört sig under mordkvällen. De  har befunnit sig på kritiska platser och haft möjlighet att hämta mordvapnet, genomföra mordet och sedan dumpa vapnet.
14.23
Åklagaren går nu in på 36-åringens roll i det hela.
14.25
36-åringen kände till 40-åringen, även om de inte var vänner. Hans mamma utpressades av 40-åringen, det målet togs upp under förhandlingen förra veckan.
14.27
Ett telefonnummer, som åklagaren menar har använts av mördaren, upphör att finnas efter mordet. Det numret är av central vikt menar åklagaren.
Det är det nummer som 40-åringen ringde till innan när två personer åke taxi för att, som åklagaren påstår, hämta mordvapnet.
14.30
Åklagaren visar att den andre 22-årigen handlat så kallade vouchers, som används för att ladda på samtalstid till det misstänkta numret.
14.32
Det misstänkta numret har även ringt till mordoffret två dagar tidigare, 40-åringen har tidigare uppgett att det var hans som ringde på uppdrag av två av de andra åtalade. Vad han säger om det nu är än så länge oklart.
14.33
Enligt åklagaren användes numret huvudsakligen av 24-åringen.
14.35
Under mordkvällen användes numret dock av 22-åringen. Ett vittne har berättat att han kommunicerat med 22-åringen på det numret under mordkvällen.
14.36
19.50 finns alltså telefonen i den taxi som enligt åklagaren är på väg för att hämta mordvapnet. Åklagaren fastslår att det är 22-åringen som använt  telefonen under mordkvällen.
Alltså den 22-åring som misstänks ha skjutit 35-åringen.
14.41
Nu är tydligen paus igen. Den ska pågå fram tills 14.55.
15.02
Något försenat fick vi nu komma in igen. Det blir rätt många pauser.
15.05
Åklagaren fortsätter med sin sakframställan. Enligt rättens ordförande ska man fortsätta i ungefär en timme till idag. Sedan bryter man och fortsätter i morgon.
15.08
40-åringen har under förundersökningen berättat att han ringt till 36-åringen när denne befann sig på Karsudden. Samma dag stoppade polisen en taxi för en rutinkontroll, där satt 40-åringen och de andra mordåtalade samt en person till. Det visar att de umgicks dagarna före mordet, säger åklagaren.
15.09
40-åringen ska ha ringt till mordoffret och bett denne installera en app som de skulle prata via. Trafiken från den appen kan polis och åklagare inte se.
Ett vittne som satt i en bil med mordoffret har berättat om samtalet från 40-åringen till moroffret.
15.13
Åklagaren berättar återigen att 40-åringen verkat som polisinformatör. Det var inget som vanlig utredande polis kände till.
 
40-åringen träffade sin hanterare dagen efter mordet, denne undrar om 40-åringen vet någonting om mordet. Det är viktigt menar åklagaren, för om 40-åringen inte var inblandad i mordet, skulle han berättat för sin hanterare om mordvapnet, som han i senare förhör uppger lämpades av i hans hem av 22-åringen.
15.14
Efter mötet med hanteraren ringer 40-åringen till avdelningen på Karsudden där 36-åringen sitter. Enligt åklagaren handlar det om att 40-åringen vill meddela att mordet är genomfört.
15.16
Åklagaren visar en lista på samtal som 40-åringen ringt till sin hanterare hos polisen veckan efter mordet. Det är 32 samtal. "Han hade ett stort antal tillfällen på sig att berätta om mordvapnet" säger åklagaren. Det gör 40-åringen aldrig, det tyder på att han är inblandad, säger åklagaren.
15.18
Istället för att lämna vapnet till polisen gräver 40-åringen tillsammans med sin flickvän ned vapnet på kvällen efter mordet. De gräver sedan upp det dagen efter och åker tillbaka med det till platsen där det hämtades. De åkte enligt åklagaren taxi, en sådan taxiresa har genomförts.
15.21
Uppgifterna kommer i första hand från 40-åringen och 18-åringen själva, men utöver själva taxiresan finns det annan stödbevisning. 18-åringen sa sig ha sett en poliskontroll när de åkta taxi för att lämna mordvapnet. En sådan poliskontroll genomfördes den tiden på platsen som 18-åringen uppgav, det tyder på att hon talade sanning säger åklagaren.
15.23
Den 8 juni görs en husrannsakan i huset där mordvapnet ska ha gömts. Ingenting hittas, men det blir reaktioner från de åtalade. 19-åringen, vars mamma, bor i huset, ringer till 40-åringen.
15.23
Åklagaren spelar nu upp det samtalet, som avlyssnades.
15.25
19-åringen säger i samtalet till 40-åringen att det pågår en husrannsakan. "Säg ingenting" säger 40-åringen.
15.27
19-åringen säger i samtalet att han inte vet vad poliserna letar efter.
15.28
19-åringen förhörs av polis efter husrannsakan. Sedan ringer han till 40-åringen. Det samtalet avlyssnas och åklagaren spelar upp det.
15.30
40-åringen undrar vad förhöret handlat om. 19-åringen säger att polisen undrar om en taxiresa ut till huset under mordkvällen.
15.34
Både 40-åringen och 19-åringen säger vid flera tillfällen att de inte vet varför polisen vill prata med 19-åringen. 40-åringen frågar mycket om vad polisen gjort och sagt.
15.37
40-åringen vill veta vilka poliser som förhörde 19-åringen. 19-åringen beskriver utseendet på den. "Aha, han har vargögon, han är vass. Duktig utredare" säger 40-åringen.
15.38
40-åringen frågar efter var "Jasmine" är? Enligt åklagaren är Jasmine ett smeknamn på mordvapnet. I förhör har 40-åringen uppgett att 19-åringen gömt vapnet.
15.40
19-åringens advokat invänder att det är fel att ta fram uppgifter från förhören, utan borde vänta tills de åtalade förhörs under rättegången. Åklagaren får dock fortsätta.
15.41
Nu spelas tre samtal mellan 40-åringen och den 18-åria kvinnan upp. Dessa ägde rum samma dag som husrannsakan.
15.44
40-åringen uppmanar 18-åringen att lämna lägenheten. När hon inte vill skäller han på henne. "När jag säger något till dig säger du 'ja absolut'".
15.46
I nästa samtal uppmanar 40-åringen henne återigen att gå ut. Enligt åklagaren beror det på att 40-åringen är orolig för en husrannsakan.
15.47
I nästa samtal uppmanar 40-åringen henne att installera en app så de kan prata utan att det spåras,
15.48
Ytterligare ett inspelat samtal spelas upp, denna gång mellan 19-åringen och 22-åringens flickvän. 19-åringen undrar varför 22-åringen inte svarar i telefon.
15.50
22-åringens flickvän kallar polisen för efterblivna. "De är en månad efter" säger hon.
Husrannsakan genomförs ungefär en månad efter mordet, påpekar åklagaren.
15.53
Ett samtal från 19-åringen spelas upp. I ett samtal med en man nämns återigen "Jasmine". "Jag hittade Jasmine i sängen, de letade med två hundar" säger 19-åringen. "Är den borta nu då? Du är helt ren?" säger mannen.
15.55
Nästa del kommer att handla om fynd som gjorts, dna och likande. Det får dock vänta tills imorgon, för nu bryter rätten för i dag. Förhandlingen återupptas imorgon, vi fortsätter då.
15.58
Åklagaren har alltså ännu inte hunnit klart med sin sakframställan och ska fortsätta när rätten börjar i morgon klockan 9.30. Vi fortsätter såklart att rapportera då. En sammanfattning av dagens förhandling kan ni se i kvällens tv-sändningar. Tack för i dag!
09.07
God morgon! Vi är på plats utanför rättssalen och väntar på att förhandlingen ska återupptas klockan 9.30. Chefsåklagare Robert Eriksson påbörjade sin sakframställan i går, men hann alltså inte klart. Genom vittnesuppgifter, de åtalades telefontrafik och uppgifter om taxiresor försökte han visa hur de mordåtalade männen rörde sig under mordkvällen. De befann sig på kritiska platser och rapporterade hela tiden till varandra menade åklagaren.
Vidare pekade han ut en av männen, den 22-åring som också åtalats för penningtvättsbrott, som skytten. Men männen planerade och genomförde mordet tillsammans, därför bär alla ansvaret, menar åklagaren.
09.10
Åklagaren kommer alltså att fortsätta sin sakframställan idag. Nu väntas han gå igenom DNA, fingeravtryck och andra liknande bevis som finns mot männen. Enligt uppgifter ska den 22-åringen som utpekats som skytten ha sitt DNA på mordvapnet. Det är dock inget som åklagaren hunnit presentera i rätten än.
09.14
Samtliga inblandade nekar till brott. Tidigare har 40-åringen och den 22-åring som utpekas som skytt gjort vissa medgivande som åklagaren bygger sin tes på. Det är dock oklart om de håller fast vid de sina ursprungliga historier. 40-åringen har vid de tidigare åtal som avhandlats, alltså vapenbrott och utpressning, ändrat sin historia och menat att han inte talade sanning under polisförhören.
Åklagaren hoppades vara klar med sin sakframställan innan lunch i dag. Efter det blir det de sju åtalades tur att lägga fram sin sak, då får vi se vad de säger.
09.29
Lite mindre folk som är här och tittar i dag. Även om det säkert blir rätt fullt ändå. Tidigare har de öppnat en annan rättssal där man kunnat följa rättegången på video, men enligt vakten tror man inte att det behövs idag.
09.31
Nu har vi släppts in i salen och förhandlingen ska börja alldeles strax.
09.32
Precis som tidigare är 40-åringen och 36-åringen med på videolänk. Övriga åtalade sitter i salen. Det blir rätt trångt på de åtalades bänk med alla advokater och vakter.
09.35
Åklagaren börjar med att sammanfatta det han sa igår, om mordet, dagarna innan och efter.
09.37
Han går igenom när de misstänkta häktades. Det har  varit flera vevor med omhäktningar.
09.37
I ett förhör från mitten av juli berättar 40-åringen för polis var man kan hitta mordvapnet. Det hittas.
40-åringen sa då att hon fått vetskap om var vapnet fanns från 19-åringen.
09.39
Vapnet hittades i närheten av 19-åringens mammas hus utanför Katrineholm, samma plats där åklagaren menar att det hämtades upp under mordkvällen. En del av åklagarens bevisning är att de åtalade åkte taxi till och från huset vid flera tillfällen.
09.40
Vapnet hittades den 21 juli, det var nedgrävt i skogen. Vapnet är en pistol, vid det hittades även ett kpist-magasin.
Kpist-magasinet är av samma typ som den kpist som avhandlades i vapnebrottet förra veckan, där 40-åringen, 36-åringen och dennes mamma var åtalade.
09.43
Samtidigt som vapnet hittas sitter den 18-åriga kvinnan i förhör. Hon beskriver där ett vapen som ser ut som mordvapnet.
09.45
Vapnet låg i flera påsar, en av dem är en Ica-påse. En sådan påse sågs av vittnen som iakttog män som rörde sig mot mordplatsen under mordkvällen.
09.48
Det har hittas två fingeravtryck på en av påsarna som vapnet låg i. Ett av avtrycken tillhörde 19-åringen. Det andra från en annan man som varit misstänkt och häktad för mordet. Den misstanken är dock avskriven.
09.49
Plastpåsen med avtrycken är den som låg närmast vapnet.
09.52
DNA på pistolen kommer från 22-åringen och 19-åringen. Det är "extremt sannolikt", enda andra möjligheten är att det är nära släktningar till dem, säger åklagaren.
09.53
Blod som hittades i plastpåsen där pistolen låg, blodet tillhörde 19-åringen.
09.54
19-åringen som åtalats för grovt vapenbrott och skyddande brottsling har alltså blod, DNA och fingeravtryck på mordvapnet och påsen det låg i.
09.55
22-åringen har tidigare påstått att hans DNA planterats på vapnet, möjligen kan ha rört vid det under 22-åringen. En DNA-expert ska senare vittna och berätta om det är möjligt, säger åklagaren.
09.56
Åklagaren tar nu upp en skjutning i en lägenhet i december 2015, även då användes mordvapnet.
09.57
Man vet att det är mordvapnet eftersom det låg hylsor vid mordplatsen och fanns kulor i mordoffrets kropp.
09.59
Åklagaren går i detalj igenom kulorna och de hylsor som hittats.
10.02
Allt talar "extremt starkt" för att kulorna i mordoffrets kropp avlossats från pistolen som hittats, säger åklagaren.
10.03
All identifiering på vapnet har filats bort, det talar för att det är ett "kriminellt vapen", säger åklagaren.
10.03
Nu ska åklagaren prata om motiv.
10.04
"Motivet för 36-åringen var svartsjuka, det kanske finns andra som har andra motiv" säger åklagaren.
10.05
36-åringen var gift och hade barn med en kvinna, de skilde sig. Efter det skaffade 36-åringen en bostad intill sin exfru. Det för att övervaka henne, påstår åklagaren.
10.06
Exfrun hade en relation med mordoffret. Mordoffret övernattade hos henne till och från. 36-åringen fick reda på detta genom att av hans barn talade om det för honom vid ett besök när han satt i fängelse.
10.07
Vänner och släktningar till mordoffret kan vittna om att denne var rädd för 36-åringen.
10.08
Mordoffret ska ha hotats av 36-åringen och blivit tillsagd att lämna exfrun i fred, det vittnar vänner till mordoffret om.
10.09
Mordoffret var orolig för vad som skulle hända när 36-åringen kom ut ur fängelse.
10.10
36-åringen använde sig av 40-åringen för att genomföra mordet, då 36-åringen själv satt i fängelse.
10.11
Dagen efter mordet försökte 40-åringen ringa till avdelningen där 36-åringen satt.
10.13
De övriga åtalade hade ekonomiska motiv. 40-åringen, som bedragit och pressat 36-åringens mamma på pengar, vill "få igång kranen" säger åklagaren. Han vill alltså ha mer pengar av familjen. De övriga åtalade skulle få dela på de pengar som man fick loss.
10.14
Nu tar åklagare Fredrik Beijar över. Han ska gå igenom polisens ärendeanalys.
Det handlar alltså om telefonerna igen, vilka som använde vilka nummer.
10.16
Han förklarar lite begrepp som kommer att användas i analysen.
10.17
Det handlar om att visa var de åtalades telefoner befunnit sig, vilka som använt dem och när.
10.20
Polisen får telefonlistor från operatörer där det framgår utgående och ingående samtal, samtalslängd, ingående och utgående sms, och vilka telefonmaster som telefonerna kopplas upp mot. Alltså var telefonerna befann sig.
10.22
Det är mycket teknisk information om vad olika termer betyder och vad tekniken kan berätta, åklagaren har inte kommit in på vad analysen gett för resultat.
10.24
Han pratar om appen som de åtalade använt för att kommunicera. Den skickar krypterad information, det betyder att bara mottagaren och sändaren kan läsa meddelandena. Polisen kan alltså inte komma åt innehållet.
10.26
Polisen har fått del av vissa sms-konverationer och likande från de åtalades telefoner.
10.30
Det går lite långsamt i rapporteringen nu, anledningen är att det helt enkelt inte finns så mycket att berätta. Åklagaren går alltså igenom hur telefonanalysen gjorts, tekniska termer o.s.v.
10.31
Nu går han in på själva innehållet dock. Han börjar med en telefon som ska ha tillhört 40-åringen.
10.32
Telefonen har haft flera olika simkort i sig.
10.33
Den 14 maj användes telefonen 363 gånger till samtal, sms och surf.
Det är alltså dagen för mordet.
10.37
40-åringen och 22-åringen hade telefonkontakt vid över tio tillfällen under morddagen, det samma gäller för 40-åringens kontakter med flera av de andra mordåtalade. 40-åringen använde sin telefon oerhört mycket under dagen.
10.39
40 åringen har haft mycket kontakt med 36-åringens mamma, han försöker också nå Karsuddens sjukhus där 36-åringen sitter fängslad. Dessa kontakter var under 2017, men inte bara på morddagen.
10.41
40-åringen har som sagt bytt nummer på telefonen flera gånger, bland annat efter mordet.
10.41
Åklagaren går över till 24-åringens nummer.
10.42
Men då vill rättens ordförande ta paus. Vi återkommer alltså om 15 minuter.
10.58
Nu är vi tillbaka igen. Åklagaren går igenom hur 24-åringen använt sin telefon.
11.00
Hans telefon var inte uppkopplad i Katrineholm under mordkvällen.
11.00
Men polisen menar att 24-åringen använde ett annat nummer under veckan innan mordet.
Det är samma nummer som åklagaren menar användes av 22-åringen i samband med mordet.
11.04
Åklagaren går nu igenom hur numret som antingen användes av 22-åringen eller 24-åringen användes under mordkvällen.
11.05
Telefonen befann sig i Katrineholm under hela morddagen. Den hade bland annat kontakt med 40-åringens telefon.
11.06
Åklagaren visar att numret laddats på med kredit att ringa för, det är en av de misstänkta, den andre 22-åringen, som köpt krediten.
11.08
Åklagaren visar alltså att en nummer som beställt taxiresor ut till platsen där man menar att mordvapnet hämtades, som befann sig vid eller i närheten av mordplatsen när mordet skedde och som hade kontakt med andra misstänktas telefoner laddades på av en av de misstänkta. Numret har också lagts in i andra telefoner, då ofta under 24-årinigens namn.
11.13
Numret försökte ringa mordoffret två dagar innan mordet.
Vid det tillfället satt de mordmisstänkta i samma bil, säger åklagaren, det enligt uppgifter som 40-åringen lämnat.
11.16
Mordoffret uppmanades via telefonsamtalet att skaffa en app så att de kunde kommunicera via  krypterad information.
11.17
Åklagaren visar att numret befann sig där taxi befann sig som åkte ut för att hämta mordvapnet under mordkvällen. Under den tiden hade numret kontakt med 40-åringens telefon.
11.18
Det blir lätt lite snårigt med alla nummer som ringt och rört sig fram och tillbaka, men det är en viktig del av åklagarens bevisning att visa hur de åtalade rört sig  innan, under och efter mordet och vilka kontakter de haft med varandra och andra.
11.19
Åklagaren pratar nu om 19-åringens telefon, den har man i beslag.
11.20
19-åringens telefon har kontakt med 40-åringens telefon under morddagen. Men den befinner sig inte i Katrineholm utan i Stockholm.
11.22
Det går inte att knyta någon telefon till den andre 22-åringen. I förhör har han sagt att han "sällan har någon telefon och nås via kompisar".
11.23
Den 22-åringen som åklagaren pekat ut som skytt har däremot använt telefon.
Hans telefon har kontakt med de övriga misstänkta under morddagen.
11.27
Åklagaren är nu inne på mordoffrets telefon.
11.28
Nu är man tillbaka på 40-åringens telefons kontakter med övriga misstänkta.
11.30
Under morddagen var 40-åringen först och tittade på ett av sina barn som spelade en fotbollsmatch. Sedan återvände han till Katrineholm. Det visar hans telefon.
11.31
20.14 på mordkvällen, bara minuter innan mordet, har 40-åringen kontakt med det nummer som åklagaren menar har använts av personen som sköt.
11.32
Nu rundar åklagaren av telefonanalysen.
11.33
"De har umgåtts med varandra, de har kriminella värderingar och umgås under kriminella former. Det förekommer vapen och narkotika i deras kretsar" säger åklagare Fredrik Beijar.
Han syftar på de män som åtalats för att ha genomfört mordet. De är aktiva kriminella menar han. Därmed avslutas åklagarens sakframställan.
11.36
Rätten ska nu ta paus för lunch. Efter det ska advokaterna börja med sin sakframställan. Då ska den andra 22-åringens advokat lägga fram sin sak.
11.39
Vi återkommer med vår rapportering 13.10. Tack så länge!
13.14
Välkomna tillbaka! Vi är på plats i rättssalen igen och försvarna ska få göra sina sakframställningar. Den andre 22-åringens advokat börjar, alltså inte den 22-åring som misstänks ha skjutit utan den andre.
13.14
22-åringen känner de andra mordåtalade, säger advokaten. Han är haschmissbrukare.
13.15
22-åringen greps för narkotikabrott i mars förra året. Han var då dimmig och misstänksam, säger advokaten. Efter någon vecka blev det bättre, när han tvingades vara drogfri.
13.17
22-åringen har inte laddat på en telefon vid alla tillfällen som åklagaren påstår, säger advokaten.
13.18
22-åringen har inte haft den telefon som åklagaren anser användes av mördaren under mordkvällen.
Beviset är att det inte funnits någon kontakt mellan 22-åringens sambo och den telefonen, och 22-åringen har kontakt med sin sambo flera gånger per dag, säger advokaten.
13.21
Taxiföraren som körde ut två män till en stuga där de enligt åklagaren hämtade mordvapnet kände inte igen 22-åringen vid en fotokonfrontation.
13.22
22-åringen åkte till Åland efter mordet, det var inte för att fly utan för att hälsa på sin mamma.
13.24
Advokaten tar upp en bild på 22-åringen där denne håller i en telefon. Det är en annan typ av telefon än den som åklagaren menar användes av mördaren eller någon som var med denne, säger advokaten.
13.25
Bilden är tagen några dagar efter mordet. "Det är en drogfri och välmående kille, inte någon som genomfört ett mord" säger advokaten.
13.26
När han kommer tillbaka från Åland får han höra talas om ett rån som ska genomföras mot bingohallen i Katrineholm. Han grips för det brottet.
Enligt advokaten var 22-åringen inte själv med och planerade eller genomförde rånet.
13.29
Från den 26 maj har han haft restriktioner, i juni grips sedan 40-åringen och den andre 22-åringen. De har haft tid på sig att prata ihop sig, säger advokaten.
13.31
40-åringen har under utredningens gång sagt att 22-åringen haft motiv till mordet, eftersom han bråkat med mordoffret i en tatueringsstudio. Även den andre 22-åringen har antytt att 22-åringen haft med mordet att göra. Det bestrids, säger advokaten.
Advokaten har kallat ägaren till tatueringsstudion som vittne, han kommer berätta sin version senare under rättegången.
13.32
Därmed är 22-åringens advokat klar.
13.32
Då tar den andre 22-åringens försvarare vid. Det är alltså han som enligt åklagaren höll i pistolen och sköt.
13.33
Hon berättar om hans bakgrund, han bodde med sin mamma och sina syskon i Katrineholm.
13.35
Det gick dåligt i skolan, och 22-åringen hamnade i felaktigt sällskap, säger advokaten. 22-åringen omhändertogs och bodde en period i Uppsala. Han flyttade sedan tillbaka till sin mamma i Katrineholm och hamnade i ett kraftigt haschmissbruk.
13.36
Han känner den andre 22-åringen och 24-åringen sedan barnsben. 40-åringen lärde han känna när han flyttade tillbaka till Katrineholm, främst genom att han passade 40-åringens barn.
13.37
40-åringen har "hållit på med sitt", 22-åringen har uppfattat att det inte alltid är lagliga saker. 22-åringen har levt sitt eget liv. 22-åringen säger att han är välkänd i Katrineholm, inte ökänd. Folk uppfattar honom som snäll och ärlig, även om han sålt hasch. Han har inga ovänner.
22-åringen gör inte som folk säger åt honom, han kan säga nej, säger advokaten.
13.38
22-åringen kände inte till mordoffret eller 36-åringen innan mordutredningen drog igång. De hade aldrig träffats.
13.38
40-åringen hade berättat om 36-åringen, men 22-åringen hade ingen egen uppfattning om denne.
13.39
22-åringen har inte haft någon egen kontakt med den 18-åriga kvinnan, bara via 40-åringen.
13.40
Advokaten berättar om en annan man, som tidigare var misstänkt, denne gör som 40-åringen säger åt honom. Enligt 22-åringen är det inte en pålitlig person, han är tidigare dömd för mened.
Mannen har ett signalement som kan påminna om 22-åringen, och 22-åringen har tidigare i förhör pekat på att det kan vara den personen som sköt. Det är förmodligen därför advokaten tar upp honom. Alltså för att presentera en alternativ gärningsman.
13.43
22-åringen var mest med sin flickvän innan mordet. Han åkte mycket taxi och har inget körkort, säger advokaten.
13.43
22-åringen är vän med 19-åringen, de var bland annat på semester tillsammans.
13.45
22-åringen uppfattade att någonting höll på att gå över styr innan mordet, 40-åringen blev  "konstigare och konstigare". 22-åringen drog sig därför undan och isolerade sig från de andra åtalade. På morddagen var han hos sin flickvän.
13.46
Telefonnumret som åklagaren menar tillhör 22-åringen tillhör inte alls honom, säger advokaten.
13.47
Ingen taxiförare har kunnat peka ut 22-åringen.
13.51
Det finns brister i utredningen tycker advokaten, de har inte fått tag på alla potentiella vittnen som kan ha sett mördaren som flydde från platsen. Man har också inte utrett andra potentiella gärningsmän tillräckligt.
13.53
Det finns andra personer som kunde vara den skyldige, men man har nöjt sig med 22-åringen, säger advokaten.
13.53
Att hans DNA finns på vapnet kan förklaras genom att han var med när 40-åringen köpte det. Han tog då i pistolen.
13.55
22-åringen är kvar i Katrineholm efter mordet, när ett signalement som påminner om 22-åringens publiceras får han reda på det. 22-åringen försöker inte fly, utan han stannar kvar.
13.56
Ett drygt dygn efter mordet ringer en anonym kvinna till polisen och säger att det är den man som advokaten lyft fram som alternativ gärningsman är skyldig till mordet.
13.59
22-åringen frihetsberövats i juli, först för det penningtvättsbrott som han också åtalats för. Sedan blir han delgiven misstanke för mordet, det efter att 40-åringen berättat sin version.
14.01
40-åringen har fabricerat det han sagt om 22-åringens inblandning i mordet. Den 18-åriga kvinnan har talat osanning vid flera tillfällen, säger advokaten. 40-åringen och 18-åringen hade tid på sig att hitta på en historia där de blandar in 22-åringen fast att han inte hade något med mordet att göra.
14.01
22-åringen har inte deltagit i några möten med de andra åtalade innan mordet. Det var inga möten, han har aldrig använt det ordet.
14.03
22-åringen har inte hämtat något mordvapen, han har inte mördat någon, han har inte transporterat mordvapnet, han har inte åkt taxi till 40-åringen och lämnat vapnet som åklagaren påstår, säger advokaten.
14.05
Där var hon klar. Nu är det 40-åringens advokats tur att göra sin framställan.
14.05
Han ska fatta sig kort säger han.
14.06
40-åringen nekar till alla anklagelser.
14.06
40-åringen känner de andra åtalade, utom 36-åringen. Han vet vem denne är, men det är ingen han umgås eller kommunicerar med på något sätt.
14.07
22-åringarna, 19-åringen och 24-åringen ingår i 40-åringens bekantskapskrets. I den kretsen har det förekommit droger.
14.08
Han har suttit frihetsberövad sedan juni, han har inte begärt att få häktningen upphävd eftersom han erkänt ett grovt brott, bedrägeri, som avhandlades förra veckan.
14.09
40-åringen har mått fruktansvärt dåligt, och haft med kontakt med psykologer. Han minns inte själv vad han sagt i förhör, han tror själv att han led av en psykos då.
14.10
40-åringen har inte haft någon kontakt med något vapen, han har inte haft kontakt med 36-åringen eller med mordoffret. Inte på något sett.
14.12
Det nummer som ringer till mordoffret några dagar innan mordet. Telefonen som ringde befann sig i Katrineholm, 40-åringen var i Norrköping då, det är inte han som ringer, säger hans advokat.
14.12
Han har aldrig använt den telefonen själv, även om han kanske ringt den.
14.15
Flera av de kontakter som togs från 40-åringens telefon var försök till kontakter, det var inga samtal utan personer som inte svarade.
14.16
Jasmine är ett kodord för droger, främst kokain och ecstasy. Det är alltså inte ett namn på mordvapnet, säger advokaten.
14.17
Advokaten tar nu upp läckor som varit i utredningen, polisförhör med 40-åringen fanns uppladdade på internet. Det är bedrövligt och det kontaminerar hela förundersökningen, säger advokaten.
14.18
Han tar upp en tråd på ett internetforum där mordet diskuteras, där skrivs 40-åringens namn ut.
Det är inte bra då det påverkar vittnen som ska höras, hur ska han återkomma till i sin slutplädering.
14.20
40-åringen försökte kontakta 36-åringen på uppdrag av dennes mamma, mamman ville att 40-åringen skulle verka som 36-åringens övervakare när denne friges. Därför försökte han ringa till Karsudden där 36-åringen satt fängslad. Men han kom inte fram, de har aldrig haft någon kontakt.
14.22
Att 40-åringen skulle mördat för att få mer pengar av 36-åringens mamma stämmer inte. Den sista betalningen från henne var innan mordet, efter mordet har det inte gjorts några betalningar.
14.23
40-åringen hade en "intim relation" med mordoffrets flickvän, alltså 36-åringens exfru, säger advokaten.
Det är helt nya uppgifter. Ingen har nämnt någon sådan relation tidigare i utredningen.
14.26
Advokaten kommenterar inte vidare 40-åringens uppgift att han haft en relation med 36-åringens exfru samtidigt som denne var tillsammans med mordoffret, utan det får 40-åringen själv berätta om när han förhörs.
14.27
Han avslutar därmed sin sakframställan.
14.29
Rätten tar nu paus i en kvart.
14.30
Påståendet att 40-åringen haft en relation med mordoffrets flickvän verkar överraska större delen av rättssalen. Jag pratade med några poliser här under pausen, de var riktigt förvånade.
14.35
40-åringen tar alltså tillbaka i princip samtliga påståenden som han gjort tidigare i utredningen och ändrade sin historia, detsamma gjorde han under rättegången för vapenbrott och utpressning.
14.43
I tidigare polisförhör har 40-åringen bland annat påstått att han haft en relation med 36-åringens 60-åriga mamma, kvinnan han åtalats för att ha utpressat. Men det har han sedan dess tagit tillbaka. Men någon relation till 36-åringens exfru, alltså mordoffrets flickvän har han aldrig nämnt. Det har ingen annan heller.
14.47
Det är alltså 40-åringen som enligt åklagaren haft en ledande roll i mordet. Han ska ha fått i uppdrag att mörda av 36-åringen, som varit motiverad av svartsjuka. Enligt åklagaren var det 40-åringen som fick de tre yngre männen att begå mordet tillsammans med honom.
14.48
Nu är vi tillbaka i rättssalen. Nu är det den 18-åriga kvinnans advokats tur att göra sakframställan.
14.49
18-åringen hoppade av skolan när hon var 16, hon har erfarenhet av narkotika sedan hon var 13. Hennes uppväxt var inte enkel.
Hennes liv var tråkigt, Strängnäs, där hon växte upp, är "inte den roligaste staden i Sverige".
14.50
När hon träffar 40-åringen blir hon blixtförälskad, hon flyttar in hos 40-åringen och hennes liv förändras.
14.51
Hon kände inte mordoffret, 36-åringen eller 19-åringen. De andra har hon träffat genom 40-åringen.
14.52
När 40-åringen grips vänds hennes liv upp och ner, hennes kokainmissbruk upphör då det var 40-åringen som försedde henne med drogen.
14.53
Advokaten spelar nu upp ett förhör med 18-åringen som hölls när hon delgavs misstanke.
14.54
I förhöret spelar polisen upp ett meddelande från 40-åringen där han uppmanar henne att hjälpa polisen att hitta ett vapen, det är inte mordvapnet, utan ett annat som ska avhandlas senare under rättegången.
14.56
Advokaten säger att 18-åringen delvis kommit med osanna uppgifter, och att man måste ha förståelse för den situation som hon befann sig i. Hon fick stort förtroende för en polis, som hade privat kontakt med henne och bland annat gick och åt glass med henne.
14.57
Relationen gjorde att 18-åringen ville vara till lags, hon är ung och befann sig i en mycket utsatt situation. Därför kan hon ha sagt saker som inte var sanna.
14.57
Där stannar 18-åringens advokat. Nu är det 19-åringens försvarares tur.
14.59
Advokaten är kritisk till att åklagaren kompletterat åtalet under förhandlingen, det ställer till det för försvaret, säger hon.
Beskrivningen av det grova vapenbrott som han åtalats för har ändrats flera tillfällen.
15.03
19-åringen har inte förvarat vapnet och inte medvetet låtit någon förvara vapnet nära hans mammas tomt. Han saknar helt uppsåt.
15.05
Det har hittats DNA från 19-åringen på vapnet, det beror på att han vid ett tillfälle mycket kort rörde vid vapnet. Det var innan mordet. 19-åringen har inte haft någon kännedom om mordet.
15.06
19-åringen har inte försökt skydda någon som begått ett brott.
15.07
Det är komplex utredningen, den är rörig. Advokaten har aldrig läst en förundersökning som är en sådan röra, säger hon.
15.08
Det har använts okonventionella metoder i utredningen, som att spela upp uppmaningar från åtalade till andra åtalade. Det är inte särskilt lämpligt, säger advokaten.
15.09
"Det finns flera osaliga andrar" säger advokaten och syftar på tidigare misstänkta som inte åtalats.
15.10
19-åringen bodde med sin mamma utanför Katrineholm, alltså i närheten av den plats där mordvapnet hittades.
15.11
Men en vecka innan mordet flyttade 19-åringen till sin pappa i Stockholm, och han börjar jobba där. Han fortsätter jobba där tills han grips i juni.
15.12
19-åringen känner inte mordoffret och hade aldrig hört talas om honom innan. Han kände inte till några mordplaner.
15.14
En stuga på 19-åringens mammas tomt har fungerat som en samlingsplats för många som 19-åringen känner. Många bekanta har varit där, även när 19-åringen inte var där. Ibland utan att han kände till det.
15.14
19-åringen har tidigare brukat narkotika, säger advokaten. Nu är han ren.
15.15
19-åringens advokat säger att Jasmine och andra tjejnamn är kodord för droger, det var inte en pistol. I varje fall inte vad 19-åringen kände till.
Det är alltså samma förklaring som 40-åringen uppgav. Jasmine var kod för droger, inte ett vapen.
15.17
19-åringens bostad var ett känt tillhåll för personer i missbrukarkretsar.
15.18
Mordvapnet hittades inte på 19-åringens mammas tomt, utan 75 meter därifrån.
Fingeravtryck, blod och DNA som hittades på påsar och vapen är inget han ifrågasätter. Det fanns säkert påsar i hans stuga på mammas tomt som någon kunde ta.
15.20
19-åringen har varit bekant med de andra tilltalade, frånsett 36-åringen och den 18-åriga kvinnan.
Han är en social och snäll person som känner många i Katrineholm, säger advokaten.
15.23
Advokaten tar upp ett avlyssnat som samtal där 19-åringen pratar med 40-åringen efter en husrannsakan som gjordes i hans mammas fastighet. I det samtalet säger 19-åringen att han inte vet vad polisen letar efter.
15.25
19-åringen pratade inte i telefon med 40-åringen så många gånger under morddagen, utan det var mestadels samtal som inte gick fram.
15.25
Då var 19-åringens advokat klar. Nu är det 36-åringens försvarares tur.
15.27
36-åringens advokat tar upp det påstådda svarsjukemotivet. 36-åringen och exfrun gick vidare med sina liv efter skilsmässan, båda har haft förhållanden sedan dess.
15.28
Han har inte köpt något hus för att kontrollera sin exfru, utan det var 36-åringens mamma som köpte huset. 36-åringens hjälpte till att renovera det, men tanken var aldrig att han skulle bo där, säger advokaten.
15.29
36-åringen har haft ytterst begränsad kontakt med omvärlden under tiden han satt fängslad, han har inte själv kunnat ringa och kontakta någon och han har inte haft några permissioner.
15.31
Han har besökts av sin pappa och sin exfru och barn under tiden han satt fängslad. All kontakt med exfrun gällde barnen ingenting annat.
15.32
36-åringen har inte haft någon kontakt med 40-åringen, 40-åringen har försökt ringa, men det har han ju inte lyckats med, säger advokaten.
15.34
Att mordoffret var rädd för 36-åringen är inget som advokaten kan uttala sig om, men han kan omöjligt ha blivit hotad eftersom de inte haft någon kontakt. Det är bara rykten som baseras på 36-åringens tidigare liv.
15.35
Eftersom bevisningen mot 36-åringen nästan uteslutande kommer från andra åtalades uppgifter vill advokaten ta upp brister i förhören. Det har skickats lappar och hållits förhör utan försvarare, säger advokaten.
15.37
Det fanns hot mot 36-åringen och dennes familj, säger advokaten, och tar upp en skjutning som utfördes med mordvapnet. Den skjutningen var mot 36-åringens dåvarande flickväns bostad.
15.38
Advokaten säger att det verkar som att 40-åringen ville sätta dit 36-åringen för mordet för att kunna fortsätta pressa dennes mamma på pengar. Där var han klar.
15.38
Nu börjar 24-åringens advokat sin framställan.
15.39
24-åringen är uppvuxen i Katrineholm, men bodde under mordet i Örebro.
15.40
Han har en bakgrund med missbruksproblem, huvudsakligen cannabis och alkohol. De brott som han dömts för har varit kopplade till hans missbruk.
15.42
24-åringen har hela tiden förnekat brott. Anledningen till att han varit så kortfattad i förhör beror dels på att han inte har förtroende för polisen. Han har också bristande förtroende för hur utredningen bedrivits.
Uppgifter ur förhör har, som tidigare nämnts, läckt ur utredningen. 24-åringen ville inte att saker han sagt i förhör skulle läcka på samma sätt.
15.45
Att polisen under förhören vidarebefordrat meddelande mellan de åtalade bidrog till att ytterligare sänka hans förtroende för utredningen.
15.46
24-åringen har ingen kännedom om mordet, han har inte hanterat vapnet, han har inte deltagit i några möten. Han har inte varit nära mordplatsen, att han befann sig i centrala Katrineholm är inte konstigt. Han är ju uppvuxen här, säger advokaten.
15.47
24-åringen kände inte mordoffret, de hade ingen som helst relation.
15.47
24-åringen använde inte den telefon som polisen påstår innehades av den person som hämtade mordvapnet och sedan genomförde mordet.
15.52
Åklagaren har under sin sakframställan sagt vad vittnen som ska höras kommer att säga, den uppfattningen delar inte 24-åringens advokat. Det är inte alls säkert vad de kommer att berätta, säger han.
15.53
Då var han klar med sin sakframställan. Det betyder att alla försvarare avslutat sina sakframställningar, samtliga nekar alltså till brott.
15.54
I morgon ska målsägandebiträdet lägga fram sin sak. Försvarna undrar dock om det inte kan skjutas upp till tisdag nästa vecka.
15.55
Det argumenteras lite fram och tillbaka mellan försvararna.
15.56
Det blir förhandling imorgon trots allt, 9.30 börjar den.
15.57
Vi fortsätter vår rapportering då. En sammanfattning av dagens förhandling kan ni se i kvällens tv-sändningar, där kommer även en intervju med chefsåklagare Robert Eriksson.
16.00
Nu passar 36-åringens mammas advokat på att prata, hon är åtalad för vapenbrott och är målsägande i ett utpressningsärende men inte misstänkt för mordet. Trots det har åklagaren nämn kvinnans namn i sin sakframställan. Åklagaren menar att motivet för mordet var att 40-åringen ville få mer pengar av kvinnan, som han alltså åtalats för att ha utpressat och bedragit. Advokaten påpekar att hans klient inte är inblandad i mordet.
Enligt åklagaren mördade 40-åringen mordoffret på uppdrag av 36-åringen. Hans vinning skulle alltså vara mer pengar från mamman. Advokaten gillar inte att hans klient dras in i morddelen på detta sätt.
16.03
40-åringen och mamman hade kontakt, men det var för att mamman ville få tillbaka de pengar som hon blivit pressad på, säger advokaten.
16.06
40-åringen ville få en starkare hållhake på mamman, det är därför han kontaktat henne, säger advokaten. Därmed är han klar.
16.07
Då var allt klart för idag, vi fortsätter vår rapportering imorgon 9.30 då mordoffrets anhöriga ska få lägga fram sin sak. Tack så länge!
09.32
God morgon! Vi är på plats i rättssalen igen och förhandlingen ska strax börja. Igår blev åklagaren och försvararna klara med sina sakframställningar. Idag är det målsägarbiträdenas tur. Det betyder att det lär bli en relativt kort dag. Först nästa vecka ska förhören med de åtalade börja.
Det mest anmärkningsvärda som hände under gårdagens förhandling var att 40-åringen återigen ändrat sin historia. Han nekar till alla anklagelser och påstår nu att han haft en ”intim relation” med mordoffrets flickvän. Alltså exfrun till den 36-åring som åtalats för anstiftan till mord, där motivet enligt åklagaren var svartsjuka på exfruns relation med mordoffret. Det är helt nya uppgifter och inget so
09.32
Har utredningen sådana brister som advokaterna påstår?
Utredningen är väldigt omfattande och åtalet har justerats på vissa punkter. Det har blivit lite fel i formalian stundtals. Utredarna har ibland använts sig av lite okonventionella förhörsmetoder, som att låte misstänkta personer skicka meddelanden till varandra. Det gillar inte försvarna. Mer allvarligt är att delar ur förhör läkte och kom ut på internet.
09.39
Nu öppnar rättens ordförande förhandlingen. Mordoffrets föräldrars advokat börjar med sin sakframställan.
09.40
Mordoffret hade en nära relation till sina föräldrar. De pratade dagligen.
09.40
Vet du något hur åklagaren ser på dessa brister?
Chefsåklagare Robert Eriksson har kommenterat och erkänt att material läckt ut, det var illa ansåg han. I övrigt har han inte svarat på advokaternas påståenden.
09.43
Mordoffret hade inget pågående missbruk när han dödades, det har tagit hårt på familjen att han målats ut som kriminell, säger advokaten.
09.44
Advokaten är klar där och går inte in på några skadestånd, det tar hon i slutpläderingen istället.
09.46
Nu tar åklagaren faktiskt upp läckan. Det handlar inte om den del som tas upp nu, alltså mordet, och det material som läkte var en häktningspromemoria som en misstänkt och dennes advokat hade tillgång till. Det är svårt att stoppa sådana läckor, säger åklagaren.
Åklagaren fortsätter att svara på en del frågor som försvararna hade om utredningen. Polisen har visst följt upp ett spår som en försvarare påstår att de inte gjort.
09.50
40-åringens nya påstående att han befann sig i Norrköping när åklagaren påstår att han var i Katrineholm och ringde till mordoffret, bemöter åklagaren genom att visa att 40-åringens telefon befann sig i Katrineholm. Telefonen var aldrig i Norrköping under den dagen.
09.52
Nu tar den andre åklagaren, Fredrik Beijar, över och förklarar lite mer om ett nummer som åklagarna vill koppla till den 22-åring som pekats ut som skytten.
Man har inte telefonens telefonlista, men man har uppgifter om andra misstänktas telefontrafik och kan se när numret ringde dem.
09.55
Den person som 22-åringens advokat vill lyfta fram som en alternativ gärningsman har avlyssnats. Man har inte kunnat ta dennes telefon i beslag, det var ett misstag, men skadan är inte så stor, säger åklagaren.
09.57
24-åringens advokat gör några tillägg. 24-åringen har inte suttit i någon bil när det ringts till mordoffret två dagar innan mordet, säger han återigen.
09.59
19-åringens advokat undrar om försvaret ska få svar på hur många tillfällen som åklagaren menar att 19-åringen haft mordvapnet i besittning. Det är viktigt för försvaret. Vad menas med att han "till och från innehaft vapnet på allmän plats" undrar advokaten.
10.00
Åklagaren påstår att platsen där vapnet är nedgrävt är en allmän plats, 19-åringen hade vapnet när det förvarades i närheten av hans mammas tomt.
10.03
Nu tar 40-åringens advokat vid, han säger att 40-åringens telefon låg kvar i hans lägenhet när 40-åringen var i Norrköping. Därför kopplar den upp i Katrineholm.
10.05
Det betyder att det som ska avhandlas idag är klart. Därmed ska rätten avslutas för dagen. Som sagt, en mycket kort dag. Rättegången fortsätter på tisdag nästa vecka. Då ska förhören med de åtalade börja. Tack så länge!
09.33
Nu är vi plats utanför rättssalen. Det kommer dock att bli något försenat. Vädret gör att alla berörda, advokater, jurister och biträden inte kunnat ta sig hit i tid. Säkerhetspådraget är inte lika stort som tidigare, säkerhetskontrollen vid inpasseringen är kvar. Men det är bara ett fåtal poliser på plats. Om det beror på att de är upptagna med trafikkaoset eller något annat är än så länge oklart.
09.37
Igår förhördes mordoffrets föräldrar och flickvän. Flickvännen, som alltså var gift med den 36-årige man som åtalats för att ha anstiftat mordet, berättade om saknaden efter den mördade mannen. Pappan sa sig vara säker på att den mordmisstänkte 40-åringen ringt till deras son innan mordet, något som 40-åringen själv förnekat.
09.42
I dag ska förhören med de åtalade börja. Först ut ska den 18-åriga kvinnan vara. Hon har eller har haft en relation med 40-åringen och misstänks för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling.
Hon är dock inte på plats i tingsrätten på grund av trafiken, och nu väntar alla på att hon ska komma hit. Någon tid för när det kan börja är inte sagt.
09.48
Mordoffrets flickvänt som förhördes igår nekade till att hon haft en relation med 40-åringen, något som denne påstod förra veckan. Enligt flickvännen är det ren lögn.
09.49
Den 18-åriga kvinnan som ska förhöras idag har, liksom 40-åringen, vid flera tillfällen ändrat sin berättelse under utredningens gång. Nu nekar hon till brott.
09.59
Igår korrigerade 40-åringen sin inställning ytterligare. Från att från början ha meddelat att han nekar till alla brott erkände han via sin advokat att han befattat sig med ett vapen som han misstänkte kunde vara mordvapnet. Han nekar dock fortsatt till inblandning i mordet. Han har alltså ännu inte kunnat förhöras, om allt går som planerat ska det äga rum i morgon.
09.59
Nu meddelade en vakt för övrigt att man hoppas komma igång med rättegången vid halv elva.
Anledningen till att vi inte uppdaterar mer är att det helt enkelt inte händer något. Vi sitter och väntar på att rättegången förhoppningsvis drar igång vid halv elva.
10.23
Nu klev åklagarna in genom dörrarna till tingsrätten, så nu är i alla fall de på plats. Då väntar vi på den 18-åriga kvinnan som ska förhöras.
Nu är hon på ingång så vi ser ut att kunna börja snart.
10.33
Så där! Nu är vi på plats i salen och förhandlingen ska strax börja.
10.34
"Vi går mot våren" säger rättens ordförande. Drömma går ju.
10.35
Nu börjar förhöret med 18-åringen.
10.36
Hon berättar själv att 22-åringen kom hem till henne och 40-åringen på mordkvällen och kastade ett vapen på golvet. Hon mötte honom när hon var på väg till Ica, 22-åringen kom i taxi.
Hon gav honom pengar till taxin. Hon bad honom vänta på baksidan av huset.
10.37
Hon handlade och gick tillbaka, sen gick hon upp till lägenheten samtidigt med 22-åringen.
10.37
Hon gick in på sitt rum men kunde se genom dörren vad som hände utanför.
10.38
22-åringen knuffade på 40-åringen och tog upp ett vapen som han slängde på golvet, 40-åringen blev chockad.
10.38
22-åringen var chockad och påverkad, det var svårt att få kontakt med honom. Han sa inget om mordoffret, han sa bara att "det var en olycka".
10.39
40-åringen sa till slut att han skulle ta hand om vapnet, hon gav 22-åringen pengar till en taxi och han åkte iväg.
10.40
Hon tog vapnet och la det i en grön påse.
10.41
Hon minns inte hur du de kom fram till att de skulle gå till parken, men hon tog sin väska och en påse med 40-åringens kläder och gick till parken.
Där kastade hon 40-åringens kläder, hon var rädd för att han hade spår efter 22-åringen på dem.
10.42
Hon hade med sig vapnet, som låg i påsen, hon grävde ner det i parken.
10.42
Nu ska åklagaren ställa sina frågor. Vad hände nästa dag undrar han?
Hon flyttade inte på vapnet till 19-åringens mammas stuga som hon tidigare berättat säger hon. Hon gick tillbaka till parken och grävde upp vapnet. Hon tog tillbaka det till lägenheten.
10.44
Hon och 40-åringen åkte till stugan, men det var för att "hämta knark". De lämnade inte vapnet, det var kvar i lägenheten. Vart det tog vägen sedan vet hon inte.
10.44
Hon har aldrig sett 40-åringen hantera vapnet.
10.45
Hon såg aldrig vapnet efter att hon grävde upp det och tog tillbaka det till lägenheten.
10.45
Vad trodde hon om vapnet på mordkvällen, undrar åklagaren?
Hon tänkte inte så mycket,"det är inte första gången jag ser ett vapen".
10.46
22-åringen kom i en taxibuss, det var bara han och föraren i den.
10.47
22-åringen är den man som åklagaren pekat ut som skytten, alltså den person som också åtalats för penningtvättsbrott.
10.47
22-åringen var "helt borta".
10.48
Det var bara hon, 40-åringen och 22-åringen som befann sig i lägenheten på mordkvällen.
10.48
Han såg genom nyckelhållet att 22-åringen kastade vapnet på golvet.
10.49
22-åringen befann sig bara några minuter i lägenheten. Hon minns inte hur han var klädd, svart eller blått kanske.
10.49
Hon tänkte inte så mycket om vapnet, bara att hon inte ville ha det i lägenheten.
10.50
Hon varken arbetade eller gick i skolan under mordet, på dagarna var hon med 40-åringen. Han jobbade inte heller. De fikade, var ute och gick och umgicks.
10.51
Hon hade pengar sedan innan, det var så hon försörjde sig.
10.52
Hon kände de både 22-åringarna lite grann, men bara via 40-åringen. Hon är inte nära någon av dem. Detsamma gäller 24-åringen. 19-åringen och 36-åringen känner hon inte alls.
10.53
40-åringen och hon har en relation. Hon känner till smeknamnet Diablo, men hon kallade honom inte det. Hon vet inte varför han kallades det.
10.53
Hon bodde hos 40-åringen men var skriven hos sina föräldrar.
10.54
40-åringen skulle ha betalat hyran, men de fick påminnelser så han missade förmodligen att göra det.
10.54
Appen Wickr, har hon haft den?
Ja det har hon, för att "folk inte ska lägga näsan i blöt". Appen raderar meddelanden och skickar krypterad information, man kan alltså inte avlyssna den.
10.56
Uppfattade hon 40-åringen som kriminell?
"Kanske lite busig", han höll på med droger och körde bil utan körkort.
10.57
40-åringen är snäll och rolig, hon minns inte vad hon sagt om honom i polisförhör. Åklagaren säger att hon sagt att 40-åringen "inte är guds bästa barn", och att hon inte ville bli inblandad i hans "skit".
Hon var arg på honom då, säger hon. Han lämnade henne kvar, det var därför.
10.58
Hon har inte träffat 40-åringen sedan han häktades, men hon har brevväxlat med honom.
10.59
Hon fick reda på mordet genom att läsa om det i tidningen.
11.00
Hon kom till Katrineholm strax efter nio på kvällen under dagen för mordet. Hon var i Strängnäs innan.
11.01
Hon gick direkt hem till sig och 40-åringen. Hon ringde till 40-åringen när hon var på väg till lägenheten.
11.01
Hon ringde för att han skulle öppna porten, det finns bara en nyckel.
11.02
Hon beskriver nu hur lägenheten där hon och 40-åringen bodde såg ut, det var en trea.
11.03
40-åringen öppnade åt henne, han var som vanligt. De gjorde inget särskilt. Kollade kanske på tv.
11.03
Hon minns inte om hon ringde någon, 40-åringen brukade använda sin telefon mycket.
11.04
Åklagaren frågar om hon kände en person som tidigare varit misstänkt, men som inte åtalats. Hon kände honom inte men visste vem det var. Han ringde till 40-åringen för att han ville ha knark.
11.05
Åklagaren undrar varför hennes telefon ringt till mannen? Det vet hon inte, det kanske var 40-åringen som ringde. Det var i varje fall inte hon. 40-åringen lånade ofta hennes telefon.
11.06
Hon minns inte hur mycket 40-åringen ringde under kvällen, han brukade tala telefon ofta.
11.08
Hon vet att 40-åringen ringde till den tidigare misstänkte mannen, det var för att mannen velat ha tag i knark från 40-åringen. Åklagaren frågar om samtal mellan dem, men hon minns inte. Hon minns inte heller om 40-åringen pratade om några andra under kvällen.
11.09
Åklagaren påminner om att hon i förhör sagt att 40-åringen sagt åt henne att 22-åringen skulle komma dit och att hon skulle ge honom pengar till taxi. Det stämmer, säger hon. 40-åringen visste inte varför 22-åringen skulle komma.
11.10
Hon minns inte var hon fick pengarna som hon gav till 22-åringen. Kanske fick hon dem av 40-åringen.
Det var kanske 400 kronor som hon gav till 22-åringen.
11.11
Har hon tidigare sagt någonting annat till polisen om hur mycket pengar det var? Det har hon säkert, hon var helt borta då. Hon kan inte stå för vad hon sa i förhören.
Åklagaren påminner om att hon tidigare nämnt en mindre summa. Det kan stämma säger hon.
11.13
Det kändes som att taxin som 22-åringen åkte med tvärnitade när den såg henne, det var inte ett planerat stopp.
11.14
Hon såg inte om 22-åringen hade vapen eller telefon på sig.
11.16
Hon säger igen att 22-åringen var borta, hon fick inte ögonkontakt. Han svarade bara ja och nej.
11.17
Hon minns inte vad hon handlade på Ica, det gick fort.
11.18
Ringde hon till 40-åringen när hon var och handlade? Det minns hon inte, men det är möjligt.
11.19
Åklagaren säger att hon ringde till 40-åringen samma tid som hon rimligen träffade 22-åringen.
11.19
Hon minns inte om 22-åringen kommit när hon ringde, säger hon.
Hon ringde nog för att fråga om 40-åringen ville ha något från affären.
11.20
Hon minns inte om någon i lägenheten försökte ringa någon efter att hon kom tillbaka från affären. Alltså när hon, 22-åringen och 40-åringen var där.
11.22
Stämningen var dålig när 22-åringen kastade vapnet på golvet, 40-åringen var förvånad och ifrågasatte 22-åringen, men denne hade knarkat och var "inte den lättaste att kommunicera med".
11.23
40-åringen fortsatte ifrågasätta 22-åringen, denne sa "det var en olycka". Det var inte en bra stund.
11.24
Hon hörde 40-åringen säga att han skulle kasta vapnet. 40-åringen letade efter pengar, när hon såg det gick hon ut ur sitt rum och gav honom pengar som han kunde ge till 22-åringen. De kanske skulle gå till en taxi. Hon minns inte.
11.26
Hon antog att 22-åringen pratade om någon som blivit skjuten, och att vapnet använts till att skjuta någon. Men hon visste inte. Hon var inte rädd.
11.27
När 22-åringen gått pratade hon och 40-åringen inte så mycket, hon ville bara få bort vapnet. Båda var stressade, de diskuterade inte. Hon sa att hon skulle ta vapnet och fixa det.
11.28
Hon tog vapnet från golvet och la det i en påse på eget bevåg. Hon använde en tröja för att ta i vapnet, för hon ville inte lämna några fingeravtryck.
11.29
22-åringen var bara i lägenheten en kort stund, kanske några minuter.
11.29
När hon gått till parken med vapnet ringde hon till 40-åringen, parken där vapnet grävdes ner är sjukhusparken i Katrineholm.
Hon ringde för att säga att hon satt i parken och väntade på honom.
11.31
Hon sa åt 40-åringen att klä av sig och ge henne kläderna, eftersom hon ville slänga dem. Hon var rädd att de skulle ha spår av 22-åringen.
Det var därför 40-åringen kom efter henne till parken, han skulle ta på sig nya kläder.
11.32
Hon säger att det var hennes idé att ta vapnet. Åklagaren säger att hon tidigare sagt att det var 40-åringen som sa åt henne.
Hon vet inte varför, hon var inte klar i huvudet så, säger hon.
11.33
Varför gick hon inte till polisen med vapnet? Hon brukar inte gå till polisen, hon ville inte bli inblandad i något, säger hon.
11.35
Efter att vapnet grävts ner i parken gick de hem. De var bara hemma under resten av kvällen. Det var inte första gången de såg vapen, men det är klart att de pratade om varför 22-åringen kommit dit med vapnet. Men hon minns inte vad de sa.
11.36
Åklagaren påminner om att hon tidigare berättat om kvällen på ett annat sätt för polisen. Hon sa tidigare att hon kände att det var ett vapen i påsen först dagen efter mordet.
Det var för att hon blev hotad. 40-åringen berättade att hon skulle få problem om hon berättade sanningen, hon vet inte vem som låg bakom hotet.
11.38
Det var hennes egen idé att hämta tillbaka vapnet till lägenheten nästa dag. Men hon hade inte med sig vapnet när hon och 40-åringen åkte till 19-åringens mammas stuga.
11.40
Åklagaren fortsätter att påminna om att hon tidigare berättat att det var 40-åringen som sa åt henne att gå till parken med en påse, och att hon då inte visste att det fanns ett vapen i. Så var det inte, säger hon.
11.41
Dagen efter hämtade hon vapnet runt lunchtid, hon sa tidigare att hon hämtade vapnet tillsammans med 40-åringen. Hon minns inte om det stämmer, men det var i varje fall hon som grävde upp det.
11.44
Hon åkte taxi till stugan för att hämta knark. Hon minns att hon passerade en poliskontroll. Hon blev nojig eftersom hon knarkat. Hon vet att hon sagt till polisen att hon var orolig för att de hade vapnet med sig, men det stämde inte. Hon sa så efterson hon inte ville berätta att hon knarkat. För henne är det allvarligare än vapnet.
11.45
Hon har tidigare sagt till polisen att hon lämnade vapnet i stugan. Men det stämmer inte, säger hon. Hon har berättat om hur det gick till, hon kom på någon historia. När man tänder av kan man erkänna vad som helst, säger hon. Hon har inte lämnat något vapen.
11.46
Ingen har talat om för henne vad hon ska säga i rätten, säger hon. 40-åringen har inte instruerat henne.
11.47
Hon och 40-åringen lämnade inget i stugan. Åklagaren påminner henne om tidigare förhör där hon berättat att de lämnade vapnet. Det stämmer inte, säger hon.
11.49
Hon vet inte vad som hände med vapnet efter att hon tog det tillbaka till lägenheten.
11.50
Hur många vapen var hon i kontakt med under sommaren 2017? Två svarar hon, dels mordvapnet och dels ett vapen som ska avhandlas senare under rättegången.
11.51
Har hon ljugit för polisen? Absolut, hon ljög större delen av sina förhör.
11.51
Talar hon sanning i dag? Ja, det gör hon, säger hon.
11.53
Hon har tidigare sagt att hon kom till Katrineholm tidigare på kvällen för hon ville ge andra alibi för mordet, men det stämmer inte. Hon ljög, säger hon.
11.54
Litar du på 40-åringen, undrar åklagaren? Ja det gör hon, han säger sanningen. 40-åringen lider av posttraumatisk stress, säger hon. Han gillar inte polisen, tror hon.
11.54
Litar 40-åringen på andra? Nej det tror hon inte, han litar inte på vem som helst.
11.56
40-åringen sa till henne att hon kunde säga att de skulle hämta en laddare i stugan om polisen frågar, det var för att de inte ville berätta om knarket. I övrigt har han inte försökt ge henne några instruktioner.
11.57
Hon var med 40-åringen när han greps.
11.58
Hon litar på 40-åringen. Hon har tidigare sagt till polisen att man inte kan lita på honom, att han är den sista människan på jorden man kan lita på.  Det sa hon för att hon var arg på honom.
11.59
Åklagaren pausar sitt förhör och man tar paus för lunch. Vi återkommer med rapporteringen vid halv två.
13.33
Vi är på plats igen och väntar på att få komma in i rättsalen igen, där förhöret med den 18-åriga kvinnan ska fortsätta.
13.37
Nu är vi inne i salen och förhandlingen ska återupptas.
13.38
Åklagaren undrar igen om 18-åringen litar på 40-åringen? Det gör hon.
13.39
Åklagaren tar upp ett förhör där hon säger att inget 40-åringen säger är sant. Det sa hon för att hon var arg, säger hon.
13.40
18-åringens bästa vän ska vittna, åklagaren frågar hur deras umgänge såg ut under sommaren förra året.
Det var inte bra, de umgicks inte. Vännen gillar inte när 18-åringen "hittar på bus".
13.41
Åklagaren frågar om andra personer som ska vittna, känner 18-åringen dem? Några känner hon lite, de flesta inte.
13.42
40-åringen är aldrig arg på henne, telefonsamtalet som spelades upp i rätten förra veckan där 40-åringen skällde är "enda gången" han höjt rösten säger hon.
13.43
Hon skrev ett brev till polisen i september förra året, det var för att polisen försökte vända henne mot 40-åringen. Hon sa ifrån och skrev att han inte alls hade tvingat henne, säger hon.
13.44
I brevet erkänner hon att hon "begått alla brott med fri vilja". Då syftar hon på vapenbrotten.
13.44
Hon har ingen aning om vem som sköt mordoffret.
13.46
I förhör påstod hon att någon av de två 22-åringarna eller 24-åringen genomfört mordet, troligen den 22-åringen som hon påstår kom hem till henne och 40-åringen under mordkvällen. Hon trodde det då, säger hon.
13.47
Hon säger att hon satt i en bil och hörde när 40-åringen hade ett möte och pratade med de tre männen, han såg arg ut och sa "vad har ni gjort?" säger hon. Mötet var bara några dagar efter mordet.
Det var det som fick henne att tro att någon av de tre hade genomfört mordet.
13.48
"De tjafsade" under mötet, säger hon. Någonting hade hänt, vad vet hon inte. Hon vet inte vad de syftade på. Mötet slutade med att 40-åringen "vände på klacken och gick därifrån".
13.49
Hon har inga konkreta bevis för att det skulle vara någon av de tre männen som sköt, mer än att hon trodde det efter mötet.
13.51
Vilka var i lägenheten dagen efter mordet undrar åklagaren? Hon lämnade Katrineholm den dagen, hon hade sin väska med sig där vapnet låg innan men det var inte kvar där då. Vart det var visste hon inte.
13.53
Nu är hon inte rädd för att berätta om knark längre säger hon, därför berättar hon nu att hon hämtade knark i stugan och inte ett vapen som hon sa tidigare. Åklagaren tycker det låter långsökt att hon ljög och berättade att hon gömde ett vapen för att dölja att hon knarkade.
13.54
18-åringen gav 22-åringen cigaretter under mordkvällen, när denne kom hem till henne och 40-åringen.
13.54
Hon var inne i lägenheten när hon gav 22-åringen cigaretter, inte utomhus som hon påstått i tidigare förhör med polisen.
13.55
Hon kände inte mordoffret, hon hörde talas om honom en stund efter mordet. Hon läste om det på ett internetforum.
13.56
Hon har sökt på Östra skolan på internet, det var för att hon ville gå en promenad dit säger hon.
13.58
Hon funderade aldrig på att gå till polisen, hon ville inte bli inblandad. Därmed är åklagaren klar med sina frågor. Målsägandebiträdet tar vid.
13.59
Varför grävde hon upp vapnet och tog hem det? För att 40-åringen skulle lösa det, hon minns inte om han sagt något om det.
13.59
Nu är det hennes egen försvarare som ställer frågor. Han undrar om hennes och 40-åringens relation.
Hon passade hans barn ofta, lekte med dem och gick med dem på träningar.
14.01
Hon blev blixtförälskad i 40-åringen, hon flyttade in hos honom efter någon vecka.
14.01
De levde på 40-åringens pengar. Det var hon som städade, tvättade och diskade. 40-åringen hjälpte till ibland.
14.02
Sa 40-åringen åt henne att göra saker som hon inte reflekterade över? Han tvingade henne aldrig, men visst sa han åt henne att göra saker ibland.
14.02
Hon ville inte säga emot honom och ifrågasätta honom, hon tyckte det var onödigt.
14.03
Hon upplever dock inte att han blivit arg när hon sagt emot honom.
14.04
Nu ändrar hon sig, det var inte hennes idé att gå till parken och gömma vapnet. Det var 40-åringen som sa till henne, men det var inget tvång.
Hon har alltså ändrat sig sedan förmiddagen.
14.05
Nu säger hon att hon inte minns vem som grävde ner vapnet. Tidigare idag sa hon alltså att det var hon.
14.05
Det var inte hennes idé att hämta vapnet dagen efter som hon sa till åklagaren, det var 40-åringens.
14.06
Varför svarade du annorlunda när åklagaren frågade, undrar advokaten? "Jag gillar inte honom" säger hon.
14.06
Det hon gjorde under morddagen och dagen efter gjorde hon för att 40-åringen sa det till henne.
14.08
Nu tar den 22-åringen som utöver mord också misstänks för narkotikabrotts advokat vid.
Alltså inte den person som åklagaren menar skjutit mordoffret och som 18-åringen säger kom hem till henne och 40-åringen under mordkvällen.
14.09
Advokaten undrar om det dödshot som hon berättat att 40-åringen förmedlat till henne. Det har väl påverkat henne? Ja, men det var ju den som hotade henne som påverkade henne, inte 40-åringen själv säger hon.
14.11
Advokaten undrar om mötet mellan 40-åringen och de andra som hon säger sig ha sett, advokaten tar upp annorlunda versioner som hon uppgett tidigare.
Hon minns inte riktigt.
14.13
Advokaten undrar om hon är rädd för dödshotet fortfarande? Jo, det är klart, säger hon.
14.14
Varför har hon inte berättat om mötet tidigare undrar advokaten? Hon gillar inte att prata om andra, säger hon.
14.14
Nu tar den andre 22-åringens advokat vid. Hon undrar om 22-åringen minns hur det gick till när hon började prata om 22-åringen i förhör.
14.15
Hur reagerade hon på att 40-åringen visade sig vara polisinformatör? Hon blev förvånad, hon trodde inte på det.
14.17
Advokaten tar upp ett förhör där 18-åringen först nekar till att 22-åringen kom hem till henne och 40-åringen på kvällen.
Efter att hon konfronterades med vad 40-åringen sagt i förhör ändrade hon sig och sa att 22-åringen kom till lägenheten.
14.18
Hur ska man veta vad som är sanningen undrar advokaten? Idag pratar jag sanning, säger 18-åringen.
14.19
Advokaten undrar hur hon kunde se ut genom dörren från sitt rum, som hon säger att hon gjort. Det är inte så svårt, det finns ett hål, säger 18-åringen. Tidigare i förhör sa hon andra saker, bland annat att hon satt på sin säng.
14.21
Sista natten innan 40-åringen greps tillbringade de på vandrarhem. Hon minns inte att hon sagt till polisen att 40-åringen frågat henne om hon trodde att han genomfört mordet. Han sa inte heller att mordoffret var skyldig honom pengar, så som hon sa till polisen. I dag talar hon sanning säger hon, tidigare ljög hon.
14.22
Hon och 40-åringen är fortfarande ett par, säger hon. Hon tänker sig en framtid med honom.
14.23
Nu tar 24-åringens advokat över. Han undrar varför hon var hemma hos 40-åringens mamma samma dag som hon förhördes av polis. Det var planerat. De skulle fika och äta frukost.
14.24
Är det något ni brukar göra, undrar advokaten? Det händer, säger hon. Var det fler där? Bara hans lillasyster, det kan ha varit en släktning där.
14.25
Varför åkte de till stugan för att hämta kokain? Det vet hon inte. Varför fanns det kokain där? Det vet hon inte heller. Hon kallar kokain för ladd.
14.26
24-åringens advokat är klar, 40-åringens advokat har inga frågor så 36-åringens försvarare tar vid.
14.27
Han undrar när frukosten med 40-åringens mamma var? Hon minns inte, säger hon. 18-åringen säger att det var en födelsedagsfrukost, advokaten undrar när mamman fyller år? Det vet hon inte.
14.27
Hon umgås lite med några ur 40-åringens familj.
14.29
Hon blev arg på 40-åringen för att denne lämnade henne när han blev häktad, ville hon följa med honom in i häktet undrar advokaten? Det är en orimlig fråga, tycker 18-åringen. Hon trodde han blev häktad på grund av de bedrägerier som han delvis erkänt, dessa kände hon till. Det gjorde henne arg. på honom
14.30
Hon kan ha hittat på att 40-åringen sagt att mordoffret var skyldig honom pengar. När sa han det undrar advokaten? Hon sa det när de låg och pratade, säger hon.
Advokaterna ställer snabba och raka frågor och får 18-åringen att blanda ihop sina svar, hon har ändrat sig flera gånger nu.
14.32
Nu har 40-åringens advokat en fråga trots allt. Han undrar om hotet som hon säger att 40-åringen ska ha förmedlat till henne. Hade de då läst på internet om vad som inträffat? Inte hon, kanske 40-åringen.
14.34
Åklagaren frågar nu igen, har hon gett polisen några råd om vilka frågor som ska ställas till 40-åringen. Ja, det har hon. Åklagaren säger att hon sa åt polisen att fråga 40-åringen av pengar. Det minns hon inte. Hade 40-åringen pratat om att hon skulle få pengar? Ja, det var något lån, säger hon.
14.34
Åklagaren läser från ett förhör där hon säger att 40-åringen lovat henne att hon skulle få en "jävla massa pengar". Det hade inget med mordet att göra, säger hon.
14.36
I förhör spekulerade hon om att 40-åringen kanske fått pengar för mordet. Hon skäms för att hon sagt så säger hon. Hon var ensam. Men det stämmer att 40-åringen sa att hon skulle få pengar, det handlade om ett lån.
14.37
Åklagaren undrar om 40-åringen var orolig för bli gripen för mordet när de pratade sista kvällen innan han faktiskt greps. Hon svarar först nej, sedan ja och sedan nej igen när åklagaren upprepar frågan med andra formuleringar.
14.40
Advokaten till den 22-åringen som misstänks ha skjutit ställer frågor igen. Hon påpekar att 18-åringen tidigare sagt till polisen att hon trodde att en tidigare misstänkt person, vars signalement påminner om 22-åringens, var skytten. 18-åringen trodde det, eftersom hon läst rykten på internet.
14.41
36-åringens advokat tar vid igen. Han undrar om vad hon läst på internet? Hon minns inte allt. Hon minns att hon läst att 36-åringen var misstänkt för anstiftan.
14.43
Polisen har spelat fulspel under förhören, säger 18-åringen. En polis manipulerade henne genom att bli hennes vän. Hon mötte henne för att äta glass.
14.45
Polisen ringde henne ibland och undrade vad hon gjorde, hon hade inte alltid advokat med under förhören.
14.47
Hennes egen försvarare undrar om kläderna hon sa att hon slängde under mordkvällen. Hon minns inte vem som tog initiativ till att slänga kläderna, i förmiddags sa hon att det var hennes idé. I tidigare polisförhör har hon sagt att det var 40-åringens idé, påminner advokaten. Ja det låter rimligt, säger hon, hon gör som hon blir tillsagd.
14.48
Det var oftast samma polis, polisen som byggde en relation med henne, som ledde förhören.
14.50
22-åringens advokat påminner nu om hur hon reagerade när polisen först berättar att 40-åringen sagt att 22-åringen kom till lägenheten under kvällen. Då blev hon upprörd och nekade till att det hänt. Hon var rädd för att berätta då, säger hon.
14.51
Hennes egen advokat tar över igen. Var det mycket narkotika i hennes relation med 40-åringen? Ja det var det. Och när hans greps? Då bestämde hon sig för att sluta. Hon hade ingen tillgång till kokain längre. Hon mådde inte bra då.
14.52
Hon var tvungen att flytta, hon var jättetrasig.
14.53
Hon flyttade hem till sin pappa i Strängnäs igen. När hon lämnade nya uppgifter till polisen blev hon gripen, och förhör hölls. Var det ett avbräck i tristessen? Ja det var det.
14.54
Stämmer det att hon lämnat 15 olika berättelser till polisen? Ja det stämmer.
14.55
Därmed är förhöret med henne avslutat och rätten tar 15 minuters paus innan förhöret med den 22-åring som misstänks ha skjutit ska börja.
14.57
Den 18-åriga kvinnan, som tidigare lämnat mängder med olika historier under polisförhören, han alltså hunnit med att ändra sin historia även under dagen. När åklagaren frågade ut henne under förmiddagen påstod hon att det var hon själv som var drivande i att gömma mordvapnet, när hennes advokat ställde samma frågor på eftermiddagen berättade hon att det var 40-åringen som sagt åt henne.
När advokaterna sedan fortsatte ställa frågor ändrade hon sig flera gånger och gav ibland uppgifter som strider mot varandra.
15.16
Nu är vi på plats i salen igen. Det är alltså den 22-åring som misstänks ha avlossat de dödliga skotten som ska förhöras.
15.16
Han är oskyldig, säger han.
15.17
Han befann sig inte i taxin på väg till stugan för att hämta mordvapnet. Inga vittnen känner igen honom där. Han har inte heller åkt taxi till 40-åringen på mordkvällen.
15.18
Hans DNA finns på mordvapnet eftersom han fick skjuts från Stockholm till Katrineholm samma dag som 40-åringen köpte vapnet.
15.19
Vad gjorde han den 14 maj, alltså dagen för mordet, undrar åklagaren? Han var hemma och var sjuk, säger 22-åringen.
15.19
Han visste inte vem mordoffret var.
15.19
Visste han om mordet var planerat? Nej, det visste han inte.
15.21
Vet han något om planeringen? 40-åringen har berättat att han ringde 36-åringen på Karsudden och pratade om mordoffret. En gång satt han vid kyrkan med de två andra yngre mordmisstänkta, då kom 40-åringen och sa att han "ville ta bort" mordoffret.
15.21
22-åringen blev chockad, han trodde inte på det. Han visste inte vem 36-åringen var eller vem mordoffret, som 40-åringen "ville ta bort" var.
15.23
Åklagaren läser från ett förhör där 22-åringen sagt att mordet planerats till den 14 maj. Det kommer från när 40-åringen gick förbi dem utanför kyrkan, det var ingen planering, det var något i 40-åringens huvud, säger 22-åringen.
15.24
Åklagaren läser från ett förhör där 22-årigen säger att 40-åringen planerat med 36-åringen att genomföra mordet. Det kommer också från de två tillfällen, samtalet som 40-åringen ska ha haft med 36-åringen och mötet utanför kyrkan.
15.25
22-åringen vet inte vem som genomförde mordet.
15.26
Åklagaren läser från ett förhör där 22-åringen sagt att han tror att det antingen är den andre 22-åringen eller 24-åringen som sköt. Det stämmer inte, han har aldrig sagt det, säger 22-åringen.
Åklagaren säger att han kan leta upp förhöret och spela upp det. 22-åringen håller fast vid att han aldrig sett det.
15.28
40-åringen har sagt till 22-åringen att han haft ett vapen i 19-åringens mammas stuga. Men 22-åringen visste inte om det var sant.
15.29
Han vet inte vem som hämtade vapnet den 14 maj säger han. Åklagaren läser från ett förhör där han säger att han tror att det är den andre 22-åringen. Det stämmer inte säger 22-åringen, polisen har ändrat i förhören säger han.
15.30
Åklagaren ber 22-åringen beskriva sig själv. Han är snäll, säger han. Givmild och social. Lojal.
15.30
Jobbade han eller gick i skolan under tiden för mordet? Nej, han gjorde ingenting.
15.31
Han har ett smeknamn, han kallas för Wiz.
15.31
Han bodde med sin flickvän i Katrineholm.
15.32
Han sov i deras lägenhet natten efter mordet.
15.32
Han har alltid haft två telefoner. En knapptelefon för att ringa med och en smartphone för att surfa med.
15.33
Han minns inte vilket nummer han hade under tiden för mordet. Åklagaren nämner ett nummer, 22-åringen känner inte igen det. Han vet inte om det är hans.
15.34
Han vet inte var knapptelefonen är någonstans.
15.34
Han minns inte om han pratade i telefon under morddagen.
15.35
Han känner den andre 22-åringen. Han ser honom som trevlig, ärlig, misstänksam och rak på sak.
15.35
Han rökte hasch dagligen, ibland gjorde han det med den andre 22-åringen.
15.36
Den andre 22-åringen blev skjuten för några år sedan, han vet inte varför.
15.36
Han känner 24-åringen. De umgicks, de var vänner.
15.37
Han känner inte den 18-åriga kvinnan, men han har träffat henne. 40-åringen presenterade henne som hans nya flickvän. De har träffats två gånger innan 40-åringen blev häktad. Efter det kontaktade hon honom.
15.38
19-åringen känner han bra. De har bott och varit på semester ihop.
15.38
Han har bott i en stuga som står på 19-åringens mammas tomt. Han var där mycket.
Alltså stugan där mordvapnet hittades i närheten av. Åklagaren påstår också att mordvapnet förvarades där innan mordet.
15.40
Han har sett 40-åringen vid stugan vid något tillfälle. Han har aldrig sett något vapen där.
15.40
40-åringen har pratat om att han haft ett vapen vid stugan, antagligen var det i stugan.
15.40
Han känner inte 36-åringen och har aldrig träffat honom.
15.41
Han känner 40-åringen. De åkte på utflykter med 40-åringens barn. 40-åringen kallades för Diablo.
15.42
Han tror att 40-åringen haft smeknamnet Diablo under lång tid.
15.43
40-åringen är stressad, det är mycket som händer samtidigt. Han sitter för det mesta med sin telefon.
15.45
Att den 18-åriga kvinnan skulle kunna ha sett från sovrummet vad som hände i hallen stämmer inte, säger 22-åringen. Han vet precis hur det ser ut där.
15.45
Han drog sig från de andra misstänkta en tid innan mordet, säger 22-åringen.
15.46
Är 40-åringen kriminell undrar åklagaren? "I högsta grad" säger 22-åringen.
15.47
"Han är kriminell till 100 procent", han sålde kokain, han lurade folk på pengar. 40-åringen är en stark person, står du inte upp kör han över dig, säger 22-åringen.
15.48
Har det funnits ett kriminellt gäng runt 40-åringen? Gäng och gäng, säger 22-åringen, han känner många kriminella. Alla äldre som "hade något för sig" tog kontakt med 40-åringen.
15.49
Om folk ville ha hjälp med något så gick de till 40-åringen. Under våren 2017 styrde han allt. Folk var rädda för honom, säger 22-åringen. Alla hade respekt.
15.50
22-åringen vet inte om 40-åringen har lånat pengar av någon.
15.51
Våren 2017 umgicks 22-åringen mest med sin flickvän.
15.52
Uppfattade han att något var på tok i Katrineholm våren 2017? Ja, många blev tagna med vapen och knark, det var därför han började dra sig undan. 22-åringen berättar att polisen stormade hans lägenhet och letade efter ett vapen innan mordet, efter det drog han sig undan.
15.53
Det blev för mycket, han ville inte vara med.
15.54
22-åringen har ingen åsikt om polisen, men har var irriterad på att han blev stoppad så ofta.
15.56
40-åringen tyckte inte om polisen. Det fanns två stycken han hade problem med. De hade stoppat honom ofta tidigare.
15.58
I ett polsförhör har 22-åringen sagt att 40-åringen låg bakom granatkastningen mot polisstationen i Katrineholm. 22-åringen var irriterad på att 40-årigen pekade ut alla andra i sina förhör, då ville han berätta vem 40-åringen verkligen var. 40-åringen låtsades vara informatör för att få sin egen kriminalitet att gå ihop.
15.59
I förhör har 22-åringen sagt att han fruktar 40-åringens familj. De är kapabla till vad som helst, säger 22-åringen.
16.00
Det var många fester i stugan. Men de andra misstänkta var inte med på dem.
16.00
När han ska någonstans i Katrineholm åker han taxi, kanske två eller tre gånger om dagen.
Hans mamma betalar eller så delar han med någon.
16.01
Han har åkt med ett bolag, de har inte så många bilar. 22-åringen har nog åkt med alla säger han.
16.02
Han har åkt med många förare, kanske upp till tio stycken.
16.02
Det var både personbilar och taxibussar.
16.02
Förarna kunde hans namn. De visste vem han var.
16.04
Därmed pausar förhöret. Förhandlingen är slut för idag och ska återupptas i morgon halv tio. Vi återupptar vår rapportering då. Tack så länge!
09.25
God morgon! Jag är på plats i tingsrätten, förhoppningsvis ska förhandlingen börja i tid i dag. Åklagaren ska fortsätta sitt förhör med den 22-åring som utpekats som skytt. Denne nekar till brott.
Under gårddagen fick han många frågor om sin relation till 40-årinngen, han beskrev då denne som "100 procent kriminell" och som en person med stort inflytande som många var rädda för.
09.34
Nu är vi inne i rättssalen igen. Åklagaren ställer frågor till den yngre 22-åringen. Varför fanns hans DNA på mordvapnet?
Han träffade 40-åringen i Stockholm när denne köpte vapnet, då kollade han på det och tog i det. Därför finns hans DNA på det. Det var 2015. Han vet inte varför 19-åringens DNA finns på vapnet.
09.36
Åklagaren undrar om den yngre 22-åringen sagt någonting annat till polisen tidigare?
Han har sagt att han inte hade något med något vapen att göra.
09.37
Den yngre 22-åringen ljög inte i förhör, det var så länge sedan han tog i vapnet att han inte kom ihåg det säger han.
09.38
Åklagaren tar upp flera tidigare förhör där poliserna frågat om han någonsin tagit i vapen, då svarade han nej.
Han håller fast vid att han glömt bort att han tog i vapnet i Stockholm 2015.
09.39
Här är alla misstänkta i den komplicerade brottshärvan:
 

Här de misstänkta i brottshärvan i Katrineholm

SVT NyheterMord, våldtäkt, vapen och droger. Elva personer har åtalats för olika brott i samband med rättegången för mordet på Östra skolan. I bildspelet ovan ser du vilka som är misstänkta för vilka brott.
09.41
Åklagaren undrar varför han minns bättre nu än tidigare? För att han tidigare var i chock, han anklagades för mord, säger den yngre 22-åringen.
09.42
Har den yngre 22-åringen berättat någon annan historia för polisen om hur hans DNA hamnat på mordvapnet?
Ja, han tänkte att det kanske var planterat där av 40-åringen.
09.44
Det är bara 40-åringen som kan bekräfta att den yngre 22-åringen tog i mordvapnet under 2015, han har inte berättat om det för någon annan.
09.45
Vapnet tillhörde 40-åringen, säger 22-åringen. Han köpte det i Bromma under 2015. Vapnet låg i en påse, säger 22-åringen.
09.46
Vapnet hade ett ljuddämparsystem, 40-åringen var glad för det och sa att det var ovanligt, säger 22-åringen.
09.46
Han visste inte att vapnet han hållit i var mordvapnet förrän långt in i utredningen.
09.47
Åklagaren undrar om 22-åringen hållit i några andra vapen? Nej, det har han inte. Och ändå hade han glömt det? Ja, det hade han.
09.48
40-åringen tyckte om vapnet. 22-åringen känner inte till att vapnet skulle kallas för Jasmine.
09.49
40-åringen skulle ha vapnet för att skydda sig själv. Han förvarade det på olika platser, en tid hade han det vid 19-åringens mammas stuga. Alltså där åklagaren menar att vapnet hämtades från under mordkvällen, och där det senare hittades av polisen.
09.51
40-åringen hade vapnet hemma en tid, eftersom han "hade problem med några personer".
09.52
I förhör har 22-åringen sagt att vapnet var "40-åringens bäbis, han älskade det". Ja, han tyckte om det, säger 22-åringen nu.
09.53
Den yngre 22-åringen såg aldrig vapnet i stugan, det var 40-åringen som berättade.
09.55
22-åringen vet inte om 19-åringen kände till vapnet, de pratade aldrig om det. I förhör har han sagt att 19-åringen förvarade det, då menade han bara att var i stugan. Han antog att 19-åringen kände till vapnet, men han visste inte säkert.
09.55
Vet 22-åringen om vapnet använts vid något annat tillfälle än mordet? Nej, det vet han inte.
09.56
Samma vapen användes i december för att skjuta mot en lägenhet där en vän till den 36-åring som åtalats för anstiftan till mord bodde.
Det visste han inte.Det var inte han som sköt, säger 22-åringen.
09.58
40-åringen berättade för alla om vapnet, för att de "skulle veta att han var beväpnad". De andra mordåtalade kände förmodligen till vapnet, säger 22-åringen.
10.00
40-åringen spred att han hade vapen för att "folk inte skulle gå på honom".
10.01
Första gången den yngre 22-åringen hörde talas om mordoffret var när 40-åringen sa att "han ville ta bort" honom. 22-åringen visste inte vem det var "han var som ett spöke".
10.02
40-åringen sa inte varför han ville ta bort mordoffret.
10.02
Det var en eller två månader innan mordet som 40-åringen sa att han ville ta bort mordoffret.
10.03
Dem äldre 22-åringen och 24-åringen var också med när 40-åringen sa att han ville ta bort mordoffret. Det var mitt på ljusa dagen.
10.04
Den yngre 22-åringen började skratta och tog det som ett skämt. Det gjorde de andra också. Sedan började den yngre 22-åringen ifrågasätta 40-åringen. Varför och vem ska göra det?
10.05
40-åringen blev chockad när 22-åringen ifrågasatte honom, för han trodde att de var intresserade av att vara del i mordet, säger 22-åringen.
10.06
De pratade ingenting om Östra skolan, hur de skulle möta mordoffret eller något liknande, säger den yngre 22-åringen.
10.08
I tidigare polisförhör har han sagt att de andra två var mer frågande när 40-åringen sa att han ville ta bort mordoffret, men det stämmer inte. Det var han som frågade, säger 22-åringen nu.
10.08
Åklagaren påpekar att 22-åringen till polisen tidigare sagt att det pratades om Östra skolan och hur mordoffret skulle komma dit. Ja, okej det har han. 40-åringen pratade om det, säger 22-åringen.
10.09
40-åringen skulle locka mordoffret till platsen genom erbjuda sig att sälja droger, säger den yngre 22-åringen.
10.10
Det var 22-åringen själv som pratade med 40-åringen, inte den äldre 22-åringen eller 24-åringen som han tidigare sagt i polisförhör.
10.11
I tidigare förhör sa han att det var några dagar innan mordet, inte några månader som han påstår nu, säger åklagaren.
10.13
I tidigare förhör sa 22-åringen att 40-åringen erbjöd dem pengar för att vara delaktiga i mordet. Det nekar han till nu.
10.13
22-åringen berättar att 40-åringen ringde till 36-åringen när denne satt på Karsudden.
10.15
Åklagaren ställer flera frågor om vad 22-åringen sagt i tidigare förhör, 22-åringen svarar lite svävande. En del av svaren han gav till polisen var hans egna slutsatser, inte sådant han visste, säger han.
10.17
40-åringen ville sälja tramadol, säger 22-åringen. Han hade många boxar hemma i lägenheten, fler än tio.
10.18
Laddare, som skrivits i sms mellan de misstänkta, är förmodligen ett vapen, säger 22-åringen. 40-åringen brukade kallade vapen för laddare.
10.19
Det var inte han som åkte taxi till stugan och hämtade vapnet under mordkvällen. 22-åringen vet inte om det var någon av de andra mordmisstänkta.
10.22
Åklagaren läser från ett tidigare förhör. Där säger 22-åringen att den äldre 22-åringen och 24-åringen hämtade vapnet. De gick till 40-åringen och bad denne ta kontakt med 19-åringen och säga att de skulle komma och hämta vapnet.
Det stämmer att han sagt så, säger 22-åringen. Det var en teori.
10.24
22-åringen har inte haft någon nyckel till 19-åringens stuga, men det har 40-åringen, säger 22-åringen.
10.24
Han vet inte vart den nyckeln är i dag.
10.25
När 40-åringen sa att han ville ta bort mordoffret, hur uppfattade 22-åringen det då? Han tänkte att det var allmänt snack.
10.26
I tidigare förhör har 22-åringen sagt att 40-åringen planerade att döda mordoffret tillsammans med 36-åringen. Det stämmer att han sagt så, säger 22-åringen.
10.27
Om det inte vore för 40-åringen skulle mordoffret ha levt i dag, säger 22-åringen. Det är 40-åringen som ligger bakom mordet, säger han.
10.28
Pratade 40-åringen något om motivet?
Det var en gammal skuld till 40-åringens bror, säger 22-åringen. 40-åringen sa det när han de satt i en bil, men de nämnde inte mordoffrets namn.
10.29
Han hörde inte om något svarsjukemotiv innan mordet.
10.31
40-åringen ringde till Karsudden och presenterade sig som att han var från Arbetsförmedlingen. Han pratade med någon, och frågade om han skulle "ta bort" en person. Det bekräftades att det skulle han. 40-åringen spelade in samtalet, säger 22-åringen.
10.32
22-åringen visste inte att 40-åringen skulle ringa till Karsudden.
10.33
40-åringen sa att han pratade med 36-åringen, men han vet inte om det var sant, säger 22-åringen. 40-åringen sa att 36-åringen hade mycket pengar.
10.34
Under telefonsamtalet sa 40-åringen "ska vi ta bort honom", de bekräftade det för varandra. Mordoffrets namn nämndes inte under samtalet.
10.35
40-åringen sa att han spelade in samtalet "i fall något skulle hända".
10.35
22-åringen tyckte det var ett konstigt samtal. "Det lät inte normalt".
10.36
Det är det enda tillfället som 22-åringen var med om att 40-åringen ringde till Karsudden.
10.38
I tidigare förhör har 22-åringen sagt att 40-åringen och 36-åringen pratade om mordoffrets flickvän, 36-åringens exfru. 36-åringen gillade inte att hon var tillsammans med mordoffret, och det bestämdes att "de skulle ta bort honom".
Det var bara ett rykte, han hörde inte något om mordoffret eller någon flickvän i samtalet, säger 22-åringen i rätten.
10.41
Uppfattade 22-åringen att det var några koder i samtalet mellan 40-åringen och 36-åringen? Koder och koder, "ta bort honom" är en kod, sådana enkla ord, säger 22-åringen.
10.42
40-åringen kanske spelade in samtalet för att använda det till att utpressa någon, säger 22-åringen.
10.42
22-åringen uppfattade det som att 40-åringen skulle få betalt för att ta bort någon.
10.44
Rätten tar nu 15 minuters paus. Vi återkommer då.
11.02
Nu är vi på plats igen. Åklagaren ska fortsätta ställa frågor till den yngre 22-åringen.
11.03
Åklagaren frågar hur samtalet mellan 40-åringen och 36-åringen spelades in? Det var med två telefoner, 40-åringen pratade i den ena och spelade in med den andra.
11.04
Åklagaren undrar om 22-åringen uppfattade att det som att 40-åringen och 36-åringen kände varandra? Det var oklart, 36-åringen kände först inte igen 40-åringen, då presenterade sig denne.
11.04
Det var första gången som 22-åringen hörde talas om 36-åringen.
11.05
40-åringen sa att 36-åringens föräldrar var miljonärer.
11.07
Varför sa 40-åringen det? För att 22-åringen frågade hur 40-åringen visste att 36-åringen hade pengar. Varför undrade han det? Han var nyfiken.
11.08
Nu säger 22-åringen att han trodde att 40-åringen skulle få pengar av den han pratade med, men han visste inte varför.
11.08
Uppfattade 22-åringen något om hur mycket pengar 40-åringen skulle få? Nej, det gjorde han inte.
11.09
Bötning, vad är det? Det är när man bötfäller en person, om man är försenad med någon skuld kan bötfälla en att betala mer, säger 22-åringen.
11.10
Vet han om mordoffrets skulle bötfällas? Han vet ingenting om det, säger 22-åringen.
11.11
Vet 22-åringen vad motivet till att döda mordoffret var? Nej, han hörde något om en gammal skuld. Sedan har det "surrats om en massa andra saker", men han vet ingenting.
11.12
Han uppfattade att 40-åringen skulle få pengar för mordet, han uppfattade det från 40-åringens samtal med 36-åringen. I övrigt vet han inte.
11.13
Åklagaren läser från förhör där 22-åringen säger att "grabbarna skulle få pengar" för att genomföra mordet. 22-åringen säger att det är fel och att han inte sagt så.
Åklagaren säger att han har förhöret inspelat och att han ska spela upp det senare.
11.15
22-åringen vet inget om någon planering av mordet. Han vet inte hur mordvapnet kom till platsen.
11.17
i tidigare förhör har han pratat om fler tillfällen som han och de andra ska ha pratat om mordet, påpekar åklagaren.
Han menade två tillfällen, den gången utanför kyrkan när 40-åringen sa att han ville ta bort mordoffret, och den gången som 40-åringen ringde till Karsudden.
11.19
Åklagaren säger att han i tidigare förhör berättat att de pratat om det kommande mordet mer i detalj, vem som skulle göra det, om pengar o.s.v.
22-åringen säger att han ställde frågor för att han var nyfiken, han tog det inte på allvar.
11.22
De pratade inte om vapen och inga personer gavs några uppgifter, säger 22-åringen. I tidigare förhör har han sagt att 24-åringen fick i uppgift att hämta vapnet, säger åklagaren. 22-åringen tycker inte att han sagt som det står i förhöret.
11.25
Åklagaren läser från förhör där 22-åringen säger att 40-åringen tog upp det kommande mordet igen cirka tre veckor innan mordet. Nu säger 22-åringen att han inte menade så, 40-åringen tog inte upp mordet med dem igen efter att de träffades utanför kyrkan ett par månader innan mordet.
11.27
Kommer 40-åringen att infinna sig plats någon gång under rättegången? Eller kommer allt med honom vara över videolänk ?
Det kommer förmodligen att ske via videolänk. Så har tidigare förhör med honom gått till.
11.29
Åklagaren tar återigen upp ett förhör där 22-åringen sagt att de såg tre veckor innan mordet. Det är samma tillfälle, det var inte tre veckor.
11.29
Åklagaren fortsätter att ställa frågor om saker som 22-åringen uppgett i förhör, och framhåller att det skiljer sig från vad 22-åringen uppger nu.
22-åringen svarar väldigt korthugget och tycker inte att svaren skiljer sig, det är missuppfattningar eller fel i de utskrivna förhören, säger han.
11.33
40-åringen trodde att 22-åringen och de andra två var intresserade av att hjälpa till med mordet, men de sa nej.
11.33
Hej igen :)
Hur funkar det? Ser han rättssalen och alla där honom?
Ja, precis, han syns på två skärmar och ser själv den som förhör i sin skärm.
11.38
Åklagaren tar gång på gång upp att 22-åringen i tidigare förhör berättat med många detaljer om 40-åringens planer på att mörda. Han har pratat om vapen, pengar och de andras inblandning. Nu vill han tona ner det. Han menade inte så som det står och en del står fel, säger 22-åringen.
11.40
Första gången 22-åringen hörde talas om mordoffret var när 40-åringen "surrade för sig själv om en gammal skuld till hans bror". 22-åringen vet inte när det här var. Han hörde bara talas om mordoffret vid ett eller flera tillfällen, säger han.
11.41
I tidigare förhör sa 22-åringen att 40-åringen pratat om mordoffret "jävligt många gånger". Han menade bara det samtalet, säger 22-åringen. Det kanske var två gånger.
11.41
Men "jävligt många gånger" är väl fler än två, säger åklagren? Nej, det tycker inte 22-åringen.
11.42
Och nu? Är han med på skärmar och hör och ser den 22-åring som förhörs nu?
Ja, det är han. Detsamma gäller 36-åringen som också är med via videolänk. 40-åringen sitter ganska lungt och lyssnar, då och då tittar han i några papper som han har framför sig.
11.46
i tidigare förhör har 22-åringen sagt att 40-åringen hade två anledingar till att mörda, dels skulden som mordoffret hade till 40-åringens bror och dels svarsjuka, att 36-åringen ville ha bort honom. Hur visste du det, undrar åklagaren?
De var hans egna slutsatser, som han byggde på rykten som gick efter mordet, säger 22-åringen.
11.47
Kände han till att mordoffret var tillsammans med 36-åringens exfru? Nej, och han visste inte heller vem 36-åringen var.
11.48
Känner han den 25-åringen som åtalats för två fall av vapenbrott? Ja, men de är inte vänner.
11.50
Åklagaren undrar om han minns den 4 maj? Då kontrollerade polisen ett fordon där de mordmisstänkta och några andra män satt. Det stämmer inte, säger 22-åringen. Det är nog fel i polisens rapport.
11.53
Åklagaren pausar nu sitt förhör. Det ska göras tid för lunch. Förhandlingen återupptas 13.20 så vi återkommer med rapporteringen då. Då ska 22-åringen frågas ut om själva morddagen.
13.19
Då ska vi strax börja igen. Under förmiddagen pressade åklagaren den yngre 22-åringen med uppgifter som denne lämnat i polisförhör om hur planeringen av mordet gick till. 22-åringen svarade korthugget och ville inte kännas vid att han sagt allt det som åklagaren påstår. I själva verket hade 40-åringen bara nämnt att han ville "ta bort" mordoffret vid ett tillfälle, inga detaljer nämndes och ingen av de andra åtalade ville hjälpa honom, påstår 22-åringen nu. Sedan säger han sig också ha överhört ett samtal mellan 40-åringen och någon på Karsudden, förmodligen 36-åringen, där det pratades om att någon skulle "tas bort". Men det är allt, säger 22-åringen. Han vet inget om vem som genomförde mordet, hur det gick till eller om motiv. Han tror dock att det är 40-åringen som ligger bakom.
Åklagaren påstår å sin sida att det är 22-åring som var den som sköt mordoffret. Han ska nu under eftermiddagen ställa frågor om själva morddagen.
13.24
Nu har vi fått komma in i rättssalen igen och förhandlingen ska börja.
13.25
Åklagaren undrar återigen om mötet vid kyrkan, när var det? Nej, det vet han inte.
13.26
Tidigare har han sagt att det var i mars, kan det stämma? Det kan det, han minns inte.
13.27
Den äldre 22-åringen och 24-åringen satt häktade för ett narkotikabrott större delen av mars säger åklagaren. Var de med på mötet? Ja, men det kanske var i april då, säger den yngre 22-åringen.
13.28
Visste han var mordoffrets föräldrar bodde? Nej, det visste han inte. Har han sagt något annat till polisen tidigare? Nej, det har han inte, säger 22-åringen.
13.29
Åklagaren läser från ett förhör där 22-åringen tycks veta var föräldrarna bor.
13.30
Han fick reda på det efter mordet, säger han.
13.31
Han har i  tidigare förhör sagt att den som sköt mordoffret skulle gå hem till den 26-åring som tidigare misstänktes för mordet. Det var en slutsats han drog, säger 22-åringen.
13.32
Nu frågar åklagaren om den 14 maj, morddagen.
13.32
22-åringen var hemma hela dagen, han minns inte om han hade några telefonkontakter.
13.33
Åklagaren tar upp ett nummer som andra haft i sina telefoner listat under Wiz, 22-åringens smeknamn. Är det hans nummer undrar åklagaren? Det vet inte 22-åringen. Han minns inte sitt nummer.
13.34
Han visste inte vad 40-åringen gjorde den dagen säger han.
13.35
Åklagaren säger att det nummer han menar är 22-åringens ringt till 40-åringen ett flertal gånger under morddagen. Det vet inte 22-åringen säger han.
13.36
Åklagaren undrar om det nummer som tidigare tagits upp i rättegången, som enligt honom användes av mördaren eller någon nära denne. 22-åringen säger att han inte kände till det numret. Den äldre 22-åringen och 24-åringen kontaktade han genom internet eller genom att gå hem till den, han ringde inte till dem, säger han.
13.37
Åklagaren frågar om två personer som ska vittna, känner han dem? Ja, en av dem är en person som brukar köpa knark, säger 22-åringen.
13.38
Åklagaren undrar var han befann sig strax innan klockan åtta på kvällen den 14 maj?
Han var hemma, säger 22-åringen. Han var hemma hela dagen.
13.41
Åklagaren tar upp telefonen som han påstår användes av mördaren, var det 22-åringen som använde det under mordkvällen? Nej, det var han inte.
13.43
40-åringen sa någon gång att han skulle skaffa sig ett alibi, säger 22-åringen. Det kan ha varit fyra veckor innan mordet. 22-åringen visste inte vad alibit skulle vara för.
22-åringen brydde sig inte heller så mycket, "vad hade det med mig att göra?" säger han.
13.44
Har du skjutit mordoffret undrar åklagaren?
Nej, absolut inte.
13.45
Besökte du en 26-åring man som ska vittna efter mordet?
Nej, det gjorde han inte. Han ljuger om han säger det.
13.46
Besökte du inte 40-åringens lägenhet klockan tio på kvällen efter mordet?
Nej, det är bara något som 18-åringen och 40-åringen hittat på.
13.48
22-åringen vet inte vad som hände med mordvapnet, men han tror inte att 40-åringen tog hand om det . "Det skulle han aldrig göra".
13.49
I tidigare förhör har 22-åringen sagt att han hört att 40-åringen och 18-åringen grävde ner vapnet i sjukhusparken, något som 18-åringen berättade om igår.
Det var uppgifter han fick av polisen, säger 22-åringen, och inget han visste själv.
13.51
Han kollade på studentfirandet tillsammans med 19-åringen förra året. De pratade inte om något vapen, 19-åringen skulle träffa 40-åringen senare.
22-åringen tänkte inte så mycket på det.
13.52
I tidigare förhör har 22-åringen sagt att 19-åringen och 40-åringen skulle gömma vapnet tillsammans.
Det var en slutsats han drog, säger 22-åringen.
13.55
Jasmine är ett kodnamn för droger, tror 22-åringen, inte ett vapen. Laddare betyder däremot vapen.
13.56
Där var åklagaren klar. Nu tar målsägandebiträdet vid.
13.57
Hon undrar när det var han var med 40-åringen och köpte vapnet och fick ta på det? Det var 2015. Tidigare i förhör har han sagt 2016? Han blev förvirrad med åren, det var 2015.
13.58
Kan 40-åringen styra den 18-åriga kvinnan? Absolut, hon tror att hon känner honom, men det gör hon inte.
13.58
Målsägandebiträdet är klar. 22-åringen egen försvarare tar vid.
13.59
Vem är du, undrar hon? "Jag är en lättsam, enkel människa" säger 22-åringen.
14.00
Advokaten berättar om 22-åringens uppväxt, det gick inte så bra i skolan och placerades utanför hemmet.
14.01
Sedan kom han tillbaka till Katrineholm. Han kom tillbaka för att börja om. Men det gick inte så bra. Folk kände honom som stökig i skolan, att han rökte på och så hade han polisen på sig sedan förr. Han återgick till sitt gamla liv.
14.02
Första gången han träffade 40-åringen var utanför en matbutik, han stod med några som 22-åringen kände.
14.03
De träffades på fester och började umgås mer och mer. De var mycket tillsammans. Han hjälpte till med att passa 40-åringens barn.
14.04
Vad är 40-åringen för människa? Han strävar efter det han vill ha, han gör allt för att få det, säger 22-åringen.
14.05
Advokaten frågar om förhören, åklagaren tror han pratar om egna upplevelser, men hur var det?
Det var saker som kom från 40-åringen och egna slutsatser han dragit.
14.07
Alla i 22-åringens värld är kriminella på olika nivåer, men 40-åringen var på en annan nivå än de andra, säger 22-åringen.
14.07
22-åringen sprang inte 40-åringens ärenden, det gjorde nog inte de andra heller. Alla gjorde sina egna saker, alla stod upp för sig själv.
14.08
22-åringen hamnade i bråk med personer som inte tyckte om honom, 22-åringen stod upp för sig själv.
14.10
22-åringen kommenterar uppgifter om att han ska ha misshandlat två personer utanför en restaurang i Katrineholm, och att han då ska ha letat efter mordoffret. Det stämmer inte alls, säger han.
14.11
Är det den äldre 22-åringen som är den som misstänkts för att ha skjutit?
Nej, det är den yngre. Det är han som förhörs idag.
14.13
Varför kan han inte svara på när saker har hänt undrar advokaten? Han har inte koll på sådant, datum och likanade, säger 22-åringen.
14.14
Under våren 2017  träffade han 40-åringen allt mindre. Denne ringde hela tiden dock.
14.15
Under våren blev hans lägenhet stormad av polisen som letade efter vapen. Då tröttnade 22-åringen. han drog sig undan sina gamla vänner. Han slutade gå ut på staden, för han ville inte se polisen.
14.17
Advokaten undrar över samtalet som 22-åringen överhörde mellan 40-åringen och 36-åringen, hur tycker han det var  att beskriva det i förhör? Det var svårt, för han lyssnade inte så mycket.
14.18
40-åringen blev allt konstigare under våren säger 22-åringen, "Han var skev i huvudet". Det berodde förmodligen på att 40-åringen tog kokain dagligen då, säger 22-åringen.
14.19
22-åringen vet hur 40-åringen fungerar, hur han tänker. Hur vet han det undrar advokaten? Han är en bra människokännare, säger 22-åringen.
14.19
Var 22-åringen rädd för 40-åringen? Absolut inte, svarar han.
14.20
Han låg hemma och var sjuk hela veckan innan mordet, säger 22-åringen.
14.20
Hans flickvän har sagt att han mötte henne utanför en butik under veckan. Det kan ha hänt, det är inget han kommer ihåg. Han var sjuk och trött.
14.22
Han blev chockad när han fick höra om mordet. Men har fortfarande sjuk och tänkte inte så mycket på det, han var trött och sov hela dagen.
14.23
Det började pratas om mordet på stan, alla verkade tro att 40-åringen låg bakom det och att 22-åringen utfört det. Han påminde om signalementet. Men 22-åringen visste att han var oskyldig så han levde sitt vanliga liv, han tänkte aldrig på att gömma sig, säger han.
14.24
Sedan greps 22-åringen av polisen, misstänkt för det penningtvättsbrott som avhandlas i rätten för två veckor sedan.
14.24
Han släpptes och greps sedan igen. Då misstänkt för mordet.
14.26
Då fick han reda på att 40-åringen varit polisinformatör. 22-åringen blev chockad. "Han var polisinformatör men han sprängde polisen, jag förstod inte" säger han och syftar på att han påstått att 40-åringen ligger bakom granatkastningen mot Katrineholms polisstation.
14.27
22-åringen satt tyst i förhören, sedan fick han läsa vad 40-åringen sagt till polisen. "Det var skådespel, han tog en liten sanning och lade på massa lögn".
14.28
"Han tog bort sig själv från allt, han var en ängel. Han golade ner alla andra men inte sig själv. Så jag hjälpte honom genom att berätta vem han var, för polisen verkade inte veta".
14.29
Efter det började 22-åringen berätta för polisen om vad han visste om 40-åringen.
14.31
22-åringen har pratat utifrån vad 40-åringen sagt, han drog många slutsatser. Men han kan inte veta att det stämde. Det är därför det kan se lite konstigt ut i hans förhör.
14.32
22-åringen tror att 40-åringen vill dra med sig andra i sitt fall, det är därför han påstår saker om dem.
"Om jag ska torska så ska alla torska" ska 40-åringen ha sagt enligt 22-åringen.
14.34
Den 26-åring som tidigare var misstänkt, vad vet 22-åringen om honom?
Han var en gammal vän till 40-åringen.
14.35
26-åringen går inte att lita på, säger 22-åringen. 40-åringen ska enligt 22-åringen ha sagt att han skulle prata med 26-åringen om sina mordplaner. Något som 22-åringen påstår sig ha ifrågasatt.
22-åringens advokat påstod i sin sakframställan att 26-åringen är en potentiell gärningsman som polisen inte utrett tidigare.
14.37
Advokaten frågar om en polis som arbetat mycket med utredningen. 22-åringen känner honom. De träffades redan när 22-åringen var liten.
14.38
Är 22-åringen välkänd i Katrineholm? Ja, det är han.
14.41
22-åringen har absolut inte skjutit mordoffret. Därmed är advokaten klar och rätten tar 15 minuters paus. Vi återkommer när den är klar.
15.00
Är 22 åringen nervös eller lugn
Han ger ett lungt intryck. Pratar långsamt och med mjuk röst. Men svarar mycket korthugget med några få ord på varje fråga.
15.03
Nu är vi tillbaka i rättssalen. Förhöret med 22-åringen ska fortsätta. 24-åringens advokat tar över.
15.04
Jag ber om ursäkt, det är den äldre 22-åringens advokat som ställer frågor, inte 24-åringens.
15.05
Han undrar om mötet utanför kyrkan, där 40-åringen ska ha sagt att han ville ta bort mordoffret. I tidigare förhör har 22-åringen sagt att 40-åringen kanske pratat med fler om sina planer?
Ja, den yngre 22-åringen tror det.
15.06
Den äldre 22-åringens advokat är klar, nu tar 24-åringens advokat vid.
15.06
Hur fick han tag i 24-åringen undrar denne? Via internet, säger den yngre 22-åringen, 24-åringen hade ingen telefon.
15.08
40-åringens advokat tar över. Han undrar över när den yngre 22-åringen först fick reda på att 40-åringen var polisinformatör. Vad kände han då?
Det kändes som om polisen ville skrämma upp honom, säger 22-åringen.
15.10
22-åringens känslor för 40-åringen ändrades inte av att denne var polisinformatör, men han blev irriterad över att denne "golade ner alla andra men inte sig själv".
15.10
Hans känslor ändrades inte heller när han fick reda på att 40-åringen misstänks för att ha våldtagit hans flickvän.
15.10
Är det någon mer än 40-åringen som hävdar att det är den yngre 22-åringen som är skytten?
40-åringen har inte uttryckligen sagt att den yngre 22-åringen sköt, men han och 18-åringen berättar en historia som gör att det verkar troligt. Sedan har flera vitten iakttagit en person som liknar den yngre 22-åringen i anslutning til mordet.
15.13
22-åringen vet inte att 40-åringen hade vapnet, men 22-åringen tror det. Är det en gissning, undrar advokaten? Ja, säger 22-åringen.
15.13
Misstänks 40 åringen för att ha våldtagit 22 åringens flickvän
Ja, flickvännen har sagt det i förhör och 40-åringen har åtalats för det. Det åtalet ska avhandlas senare under rättegången.
15.17
40-åringen har sagt att han hade "ett tjafs" med några personer, därför hade han vapnet i sin lägenhet. I de utskrivna förhören står det står att 22-åringen säger att han sett vapnet i 40-åringens lägenhet. Det anser inte 22-åringen att han sagt.
15.18
I tidigare förhör har den yngre 22-åringen sagt att mordvapnet användes för att skjuta den äldre 22-åringen i knät.
15.19
Det var spekulationer, säger 22-åringen. Det gick ett rykte att det var 40-åringen som sköt den äldre 22-åringen i knät, säger den yngre 22-åringen.
15.21
Advokaten frågor om en resa som 22-åringen gjorde med 19-åringen till Kap Verde, minns han när det var? Nej, det minns 22-åringen inte.
15.22
Advokaten säger att det var i mars, var det före eller efter mötet med 40-åringen vid kyrkan?
22-åringen minns inte.
15.23
Samtalet när 40-åringen ska ringt till Karsudden, var det före eller efter resan?
22-åringen tror att det var före resan.
15.25
Samtalet till Karsudden var före mötet vid kyrkan, säger 22-åringen.
15.26
40-åringen sa att han skulle prata med den 26-åring som ska vittna om sina mordplaner. Det tyckte 22-åringen var dumt, för 26-åringen var opålitlig.
15.27
Var det inte dumt att överhuvudtaget mörda, undrar advokaten?
22-åringen visste inget om det, han kunde inte stoppa det ändå, säger 22-åringen.
15.28
40-åringen pratade om att få en skytt "utifrån". 22-åringen vet inte vem, men 40-åringen känner många. Kanske någon från Örebro.
15.30
Advokaten tar upp att 22-åringen sagt att han var sjuk hela mordveckan, när blev han sjuk? Helgen innan mordet, säger 22-åringen.
15.30
Är mordoffrets föräldrar på plats
Ja, det är de. De lyssnar lungt, men det syns att de tycker det är jobbigt.
15.32
Finns det någon som kan styrka att 22-åringen var hemma hela morddagen undrar advokaten?
Hans flickvän kan styrka att han var hemma från åtta på kvällen.
15.33
22-åringen mådde bättre än tidigare under morddagen, men han var fortfarande "såsig i huvudet".
15.34
Varför finns bara ditt DNA på mordvapnet undrar advokaten?
Han vet inte, kanske den som sköt hade handskar.
15.35
Sitter åringens flickvän åtalad?
40-åringens? Hon är åtalad för vapenbrott och skyddande av brottsling. Hon förhördes i går. 22-åringens flickvän är inte misstänkt för något.
15.36
40-åringens advokat är klar, 19-åringens advokat börjar ställa sina frågor.
15.37
Var det mycket folk ute och rörde sig vid 19-åringens mammas hus, där 19-åringen hade en stuga? Ja det var det.
15.38
Det fanns droger där, 40-åringen hade droger där och det hade även 22-åringen själv.
15.39
40-åringen hade en egen nyckel till stugan, säger 22-åringen.
15.40
Advokaten undrar om 22-åringen såg att 19-åringen träffade 40-åringen dagen när de var studentfirande tillsammans? Nej, det såg inte 22-åringen. Men han trodde att de träffades.
Han kan inte säga säkert att de sågs.
15.42
Har 22-åringen sagt till polisen att 40-åringen förvarat vapnet på andra ställen än hos sig själv och i stugan?
Ja, hos hans familj. "Den familjen verkar hålla ihop".
15.43
Borde 19-åringen sitta här, undrar 19-åringens advokat?
Nej, det borde han inte, tycker 22-åringen. Han tycker det är orättvist mot 19-åringen.
15.44
36-årinngens advokat tar över. Brukar 40-åringen ljuga mycket undrar han?
Ja, det gör han, säger 22-åringen.
15.45
Advokaten undrar om 40-åringens samtal till Karsudden. Vet han att det verkligen var till Karsudden?
Ja, men han vet inte om det var 36-åringen som svarade, säger 22-åringen.
15.46
Stämmer det att 22-åringen fick reda på 36-åringens namn av polisen?
Ja, det stämmer.
15.48
Advokaten berättar om hur det gick till när 22-åringen fick höra 36-åringens namn av polisen.
Det var under ett förhör.
15.49
36-åringens advokat är klar. Den 18-åriga kvinnans advokat tar över. Hur uppfattade 22-åringen relationen mellan 40-åringen och 18-åringen?
22-åringen tyckte det var skämmigt, för att hon var så ung. Han säger att 40-åringen kunde titta på och prata om tjejer som han själv tyckte var alldeles för unga.
15.51
Har dom inte inspelningen från samtalet på kudden?
Nej, det har de inte.
15.52
Den 18-åriga kvinnan känner inte 40-åringen, säger 22-åringen. 40-åringen manipulerade henne. Han träffade andra tjejer också.
15.52
Finns det någon reaktion från 40-åringen under utfrågningen av den yngre 22-åringen?
Han har varit lugn, sitter och lyssnar. Tidigare under rättegången har det hänt att han brutit in, men inte i dag.
15.55
40-åringen styr 18-åringen och får henne att berätta olika historier, säger 22-åringen.
15.55
Där var advokaten klar. Åklagaren har några fler frågor.
15.57
Han undrar varför 22-åringen sa att hans DNA var planterat där först? Första gången 22-åringen nämner att han tagit i vapnet tidigare är den 31 oktober, hur kan han komma på det först då?
Han var i chock över att vara anklagad för mord.
15.58
Är historien att du tog i vapnet i Stockholm 2015 en efterhandskonstruktion, undrar åklagaren? Nej, säger 22-åringen.
15.59
Åklagaren frågar nu återigen om 22-åringen sagt att 40-åringens planerat mordet och att "grabbarna skulle få betalt".
Ja, det stämmer att han sagt det, säger 22-åringen nu. Tidigare nekade han till det.
16.00
40-åringen lockade med pengar men ingen ville vara en del av det planerade mordet, säger 22-åringen.
16.02
Åklagaren frågar om ett bråk som den äldre 22-åringen och 24-åringen ska ha haft med mordoffret i en tatueringsstudio, vad visste den yngre 22-åringen om det? Han visste inte någonting, säger han.
16.03
Åklagaren undrar återigen om han visste att det skulle hämtas vapen och var det skulle hämtas? Nej, han visste ingenting, säger 22-åringen.
16.04
Att han sagt det i tidigare förhör var bara en slutsats han drog, säger 22-åringen.
16.05
Där var åklagaren klar. 18-åringens advokat har en sista fråga. Han undrar om det fanns tillit mellan 18-åringen och 40-åringen?
40-åringen litade inte på 18-åringen.
16.07
Nu är det inga som har några fler frågor för tillfället. Därmed är man klar för idag.
16.07
Nu pratar om 40-åringens kommande förhör. Ska han förhöras i salen?
Så blir det. Förhören med honom kommer att hållas antingen på måndag eller tisdag.
16.12
Rättegången är alltså klar för idag. Nästa vecka ska först 19-åringen förhöras innan det är dags för 40-åringens förhör.
Därmed är också vi klara för idag, i kvällens sändningar kan ni se en sammanfattning av dagens rättegång. Tack så länge!