SVT rapporterade · Terrorrättegången mot Rakhmat Akilov

06.49
God morgon! I dag startar rättegången mot Rakhmat Akilov som står åtalad för terroristbrott efter attacken på Drottninggatan i Stockholm. I detta nu är jag på väg till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt där ni tillsammans med mig kan följa rättegången.
06.52
Tingsrätten slår upp portarna klockan 7.30 och förhandlingen inleds inte förrän 9.15 men köerna förväntas ringla långa så det är bäst att vara där i god tid.
07.01
Än så länge lugnt utanför tingsrätten. Men kravallstaketet är långt. Enligt vår fotografer som varit här sedan klockan fem i morse har ett cirka 20-tal poliser och annan personal gått in redan.
07.07
Här är jag utanför säkerhetssalen.
07.15
Här kan ni läsa mer om Rakhmat Akilov. www.svt.se
07.19
Här är SVTs team på plats.
07.19
Säkerhetspådraget är enormt inför den första rättegångsdagen. Här står poliser utanför säkerhetssalen. Foto: Tomas Hallstan
07.25
Rakhmat Akilov står åtalad för terroristbrott och försök till terroristbrott alternativt framkallande för fara för annan. Klockan 9.15 inleds rättegången mot honom. Illustration: Anders Molin
07.32
Nu börjar kön bli allt längre.
07.32
Johan Eriksson är Akilovs försvarsadvokat och har tidigare sagt att hans roll i rättegångsprocessen blir att bevaka att Akilov får en rättssäker process. Illustration: Anders Molin
07.47
Nu har jag (som första person!) äntligen kommit igenom säkerhetskontrollen. Alla saker scannas och alla personer visiteras av polis.
07.52
Svt har fått ett eget kontor på tingsrätten och nu håller jag på att installera mig. Här kommer jag sitta före och efter förhandlingarna och även under pauserna men under förhandlingen är jag inne i en av rättssalarna.
07.52
Åklagaren Hans Ihrman yrkar på livstidsfängelse och att Akilov utvisas från Sverige. Hans mål är att Akilov aldrig mer ska röra sig fritt i det svenska samhället. Illustration: Anders Molin
07.54
Här kan ni läsa om huvudpersonerna i rättegången: 
 

Rättegångens nyckelspelare

svt.seEfter nio månaders utredningsarbete väcks nu åtal mot Rakhmat Akilov, som misstänks vara skyldig till det blodigaste terrordådet hittills i Sverige. Snart börjar rättegången - här är personerna du bör ha koll på.
07.55
Kommer SVT att bevaka hela rättegången?
08.06
Här kan ni läsa mer om hur Akilov radikaliserades. 

Så radikaliserades Rakhmat Akilov – hans väg mot terrorn

SVT NyheterHur blev Rakhmat Akilov den IS-sympatisör som mejade ned människor på Drottninggatan den 7 april? I förhör beskriver han själv hur han ville ansluta sig till IS eller utföra ett terrordåd i Sverige. – Enligt min religion så fort som jag sprängt mig så kommer jag i händerna på änglarna från paradiset, berättar han för polisen.
08.10
SVTs Oskar Jönsson sänder just nu live i Morgonstudion.
08.14
Regionala säkerhetschefen för Stockholms tingsrätter, Thomas Östman, säger till Svt att allt är väl förberett och han tror att allt kommer att flyta på bra.
08.15
Det är även mycket internationell press på plats, bland annat tyska medier är här.
08.20
För två veckor sedan kom åtalet mot Rakhmat Akilov, det som ligger till grund för rättegången som startar i dag. Här kan ni läsa mer om åtalet i korthet. 

Åtalet mot Akilov – i korthet

SVT NyheterI dag åtalades Rakhmat Akilov för terroristbrott.
08.28
Det dröjer fortfarande 45 minuter innan rättegången drar igång. Den kommer att inledas med att åklagaren Hans Ihrman påbörjar sin sakframställan - det vill säga hur han menar att Akilov har planerat och utfört terrordådet.
08.31
Finns det möjlighet att följa rättegången på engelska tyska frågas av kolleger vänner här i Zürich ...
08.37
Här är en analys som vår reporter Sofia Bering skrivit inför rättegången. 

Krönika: ”Såren kommer aldrig läkas helt”

SVT NyheterStrax före klockan 15 fredagen den 7 april förra året förändrades livet för många och i dag börjar rättegången. Rakhmat Akilov har erkänt att han den här eftermiddagen med berått mod dödade fem människor, skadade och satte skräck i många fler för att straffa Sverige för det svenska deltagandet i kampen mot IS. Ett terroristbrott som nu ska upp för prövning i Stockholms tingsrätt.
08.38
Är rakhmat akilov med i rättegångsalen idag?
08.41
Rättegången kommer att pågå fram till en bit in i maj. Här kan du se hålltiderna för förhandlingarna. 

Rättegången mot Akilov – det här händer

SVT NyheterDen 13 februari inleds rättegången mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov i säkerhetssalen på Stockholms tingrätt. Här listar SVT Nyheter de viktigaste hållpunkterna under processen, som väntas pågå en bit in i maj månad.
08.41
Får media fotografera eller filma eller liknande? Kommer bilder på Akilov kunna sändas ut?
08.47
Fråga att han har tolk är självklart men finns det även en oberoende tolk som kan försäkra språk övergången på plats.
08.50
Föraren till lastbilen lämnade nycklarna i i bilen. Det är inte intressant för åklagaren hur lätt det är att kapa lastbilar när de lastar av/på gods och jobbar med liften i centrum.
08.55
Om han nu blir dömnd till livstid med utvisning är det inte risk han slipper undan livstid straff då ??
08.59
Målsägarbiträde Göran Hjalmarsson anländer till rätten. Foto: Tomas Hallstan.
 
09.01
Förhandlingarna hålls i säkerhetssalen och det är ett stort säkerhetspådrag. Alla besökare måste kroppsvisiteras och alla saker röntgas. Tingsrätten gör en analys av säkerhetsläget tillsammans med polisen. Detta är en rättegång som har många målsäganden (155 stycken), det är ett allvarligt och väldigt uppmärksammat brott med många medier på plats , vilket alla är faktorer som spelar in. Polisen har inför rättegången sagt att man inte kommenterar hotbilden kring rättegången. Det är ett pansarglas mellan åhörarna och rätten och många poliser på plats som vaktar dörrarna.
09.07
Trångt utanför dörrarna till rättssalen.
09.15
Nu har vi fått komma in i rättssalen. Jag sitter på en av de 90 åhörarplatserna - ett pansarglas skiljer oss från rätten.
09.16
Nu sätter sig rättens domare och nämndemännen på plats.
09.18
Nu kom tingsrättens tekniska chef in för att fixa något framme hos domaren.
09.19
Målsägandena (cirka 90 stycken väntas vara på plats) sitter i en annan sal.
09.20
Nu kommer åklagarna och försvaret in.
09.20
Nu leds Akilov in i rättsalen. Han bär handfängslen och häktets gröna kläder.
09.21
Han kastade en blick mot åhörarna när han leddes in. Han såg neutral ut.
09.24
Akilov sitter omringad av sina advokater Robin Söder och Johan Eriksson längs fram vänd mot domaren och nämdemännen. Till vänster sitter åklagarna.
09.25
Domaren säger att 150 målsäganden ska höras och nu läser han upp alla målsägandebiträden som närvarar i salen.
09.27
Domaren Ragnar Palmkvist säger att målsägandena sitter i säkerhetssal 2 (bredvid den salen vi är) och även i en sal i rådhuset som ligger en bit härifrån, de följer rättegången via länk.
09.29
Hur många poliser krävs för detta spektakel...
09.31
Nu påbörjar åklagaren Hans Ihrman sin sakframställan. Han börjar med att beskriva hur Akilov tog lastbilen, vägen han körde, kraschen in i Åhléns och hur han antänt en explosion inne i lastbilen.
09.31
Kommer vi få ljud och bilder inifrån rättegångssalen?
09.36
- Akilov ville ingjuta allvarlig fruktan i Sveriges befolkning och få Sverige att avbryta den militära utbildningsinsatsen som genomförs av den globala koalitionen mot IS, säger åklagaren.
09.36
Flera av de skadade är inte offentliga och vi publicerar inte alla detaljer från rättegången, därför försvinner ljudet från sändningen ibland.
09.36
Nu läser åklagaren upp alla målsäganden.
09.39
Hur lång tid kan den här rättegången ta?
09.39
Hur är stämningen inne i salen?
09.40
Kommer vi få höra Rakhmat Akilov prata?
09.41
Det är en lång lista av målsäganden. De flesta nämns vid namn men vissa är oidentifierade. Det kan röra sig om utländska turister och andra som inte gett sig till känna, men synts på olika övervakningskameror och som åklagaren bedömt har påverkats av dådet och varit i fara.
09.42
Träffade en av de drabbade som närvarar på rättegången. Han såg hur föraren av lastbilen kastades mot framrutan vid kraschen mot varuhuset Åhlens. Offret har fått PTSD och varit sjukskriven pga dådet. Intervju kommer snart.
09.42
Nu börjar åklagaren prata om att Akilov börjat skriva i chattar med olika personer och erbjudit sig att utföra ett terrordåd i Stockholm och hur han tillverkat en spränganordning.
09.44
De har lyckats identifiera fem ytterligare målsäganden, men dessa har tackat nej till att medverka i utredningen, uppger åklagaren.
09.45
Nu läses de målsäganden upp som åklagaren anser har utsatts för brottet framkallande av allvarlig livsfara.
09.46
Det är 20 personer som anses ha utsatts för brottet framkallande för fara, de övriga 150 anses ha utsatts för brottet terroristbrott och försök av terroristbrott. Fem målsäganden vill inte medverka.
09.49
Nu tar försvarsadvokat Johan Eriksson ordet. - Det är Rakhmat Akilov som tagit lastbilen och kört den på det sätt som åklagaren påstår. I bilen fanns butangasbehållare som han antänt efter att han kört in i Åhléns. Motivet var att ingjuta fruktan och avbryta Sveriges delaktighet i koalitionen mot IS. Akilov accepterar att dömas för terroristbrott och framkallande för fara för annan, säger advokaten.
09.49
- Akilov har kört in i och dödat fem personer, säger Johan Eriksson.
09.51
Åklagaren yrkar på ett antal föremål ska förverkas som använts som hjälpmedel till brott. Bland annat rör det sig om en huva med hål för ögonen, en kniv, ett minneskort med avrättningsfilmer, en tändare, en braständare, delar till spränganordning. Dessa ska kvarstå som beslag.
09.52
Ihrman yrkar på att Akilov ska utvisas och aldrig få möjlighet att att återvända hit.
09.53
Även en barnhjälm, färdskrivaren från lastbilen och kläderna som Akilov burit ska behållas i beslag.
09.54
Akilov bestrider inte utvisningen utan accepterar både den och beslagen.
09.55
Nu delas ett presentationsmaterial från åklagaren ut till rätten, alla målsägandebiträden och försvaret.
09.56
- 500 meter, 40 sekunder och 12.5 ton plåt. En hastighet i genomsnitt på 60 km/h på en gågata i Stockholm. Det är ett angrepp på många människor men också ett angrepp på Sverige, säger åklagaren.
09.58
- Fem personer har dödats. Bevisningen kommer att visa att många fler skulle ha kunnat dödats. Många har skadats allvarligt och lever endast med anledning av tillfälligheter, säger åklagaren.
09.58
- Målet handlar om i allt väsentligt 40 sekunder som förändrade livet på många fler människor än de som befann sig på drottninggatan, säger åklagaren.
09.59
Åklagaren beskriver presentationsmaterialet som delats ut. Det är uppdelat i två delar. Den första handlar om Akilovs privata förhållanden och den andra delar handlar om attentatsdagen, före, under och efter dådet.
10.00
Man har delat upp brottsplatsen i olika zoner. Dessa kommer också att presenteras.
10.02
Ihrman säger att han nu ska påbörja presentationen men vill att ljuset i rättssalen ska sänkas en aning först.
10.03
Nu är det lite väntan medan man trixar med ljuset.
10.04
Nu visas en film på skärmarna. Det börjar med det första larmsamtalet 14.53.15.
10.05
Här kan du läsa SVT:s publicistiska principer för rapportering från Akilovrättegången:
 
Grunden för vår rapportering är att ge allmänheten en fördjupad förståelse av vad som ledde fram till terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017, beskriva hur nätverket runt Akilov sett ut och hur dådet genomfördes. 
 
En central punkt för oss är att i rapporteringen värna respekten för offrens och de anhörigas integritet. 
 
Namnen på de fem dödsoffren är redan publicerade och allmänt kända. Dessa namn publicerar vi även under rättegången. 
 
Men vi vill undvika andra namnpubliceringar av offer och vittnen och väljer därför att sända från rättssalen med 30 sekunders fördröjning och drar ned ljudet när dessa namn nämns. Vi är också återhållsamma med detaljer om de skador som offren åsamkats.
 
Charlotta Friborg
Ansvarig utgivare
 
10.05
"Skicka allt du har till Drottninggatan! Det är en lastbil som kört på Drottninggatan! Det är massa folk som ligger på gatan." hörs en upprörd kvinnas röst.
10.07
Larmoperatören: Kan du lugna ned dig lite och berätta hur många skadade du ser. Kvinnan: - Jag ser tre personer. Larmoperatören: Rör de sig? Andas de? Kvinnan: De rör sig inte. Larmoperatören: Påbörja hjärt-och lungräddning de som kan.
10.09
Kvinnan: - De är en läkare här. Förlåt att jag är så hysterisk.
10.10
Nu avslutas larmsamtalet och nu visas flera vittnesfilmer upp. På bilderna ses människor skrika och springa på Drottninggatan som är fylld med rök. Man kan också se hur människor som släpas bort från gatan och lastbilen som ryker efter kollisionen i Åhléns.
10.11
Filmerna var väldigt obehagliga och fördes oss genast tillbaka till brottsplatsen. Väldigt skakande bilder.
10.12
Ihrman fortsätter med att beskriva hur Akilov flyr ner i tunnelbanesystemet, sätter sig på Arlanda Express och hur han sedan grips 19.55 i Märsta.
10.12
Nu visas bilder på andra terrordåd som i Berlin och Nice där lastbilar har använts som medel för terrordåd.
10.14
Nu tas London och Barcelona upp, där en lastbil körts på gågata och broar. Även New York där en man använde en lastbil i oktober förra året för att köra på människor tas upp.
10.14
Nu visas bilder på Akilovs beslagtagna mobiltelefon.
10.15
Nu tar den andra åklagaren Hans-Jörgen Hanström ordet. - Denna mobil kommer att spela en avgörande roll för bevisningen. Det finns ohyggligt mycket material att hämta i den.
10.15
SVT sänder ljudupptagningen direkt från säkerhetssalen och har med experter och reportrar i studion som kommenterar den pågående rättegången.
10.17
- Att använda en telefon i dagens läge är inte bara att ringa utan också att skriva till många människor, säger Hansström.
10.18
209 chattkommunikationer finns i Akilovs telefon, varav 16 är intressanta för utredningen.
10.19
Det är chattverktygen Whatsapp, Telegram, Facebook, Viber, Google+ Wall och Zello som har använts.
10.21
När vittnesfilmerna visade upp tittade Akilov på skärmen och vände inte bort blicken.
10.21
Nu presenteras de olika IS-alias som Akilov har haft kontakt med.
10.22
Vart kan man lyssna på ljud direkt från rätten utan avbrott?
10.22
Jag är ledsen för alla offren , och alla i Stockholm beklagar. Må rättegången ha en bra utgång
10.25
- I detta sammanhang ska nämnas att Säkerhetspolisen i Sverige har ålagts att kontrollera om dessa personer som Akilov har haft kontakt med kan identifieras, säger Hanström.
10.27
-Det handlar om personer som har haft kännedom, diskuterat attentatet eller planerna med Akilov och gett religiös vägledning och delat med sig av kunskaper om sprängtillverkning.
10.28
Hanström berättar också att inledningsvis häktades en person som misstänkt för inblandning i dådet men misstankarna avskrevs sedan. Han kunde identifieras från Akilovs chattar. De övriga personerna bedöms inte befinna sig i Sverige eller utgöra något hot mot Sverige.
10.29
- Det har varit vissa svårigheter att tolka innehållet i chattarna, säger Hanström. - För det första ska man ha koll på att här finns 64 olika språk och språken har blandats i chattarna.
10.30
- Ibland har det använts kyrilliska och arabiska bokstäver. Det har blandats tempus och till detta ska tilläggas att det har använts vissa termer vanliga i IS-sammanhang.
10.32
Sorgligt att konstatera för oss hundälskare, att ingen nämner i något sammanhang den stackars huden som dödades i attacken. Den hade också en familj som saknar den och sörjer. de är lika mycket brottsoffer som de övriga som förlorat anhöriga.
10.33
Nu talar Hanström om Akilovs webbhistorik - det vill säga de webbsidor han har besökt innan dådet.
10.35
Nu talar åklagaren om de bilder som funnits i Akilov telefon. Det rör sig om 12.717 bilder. En del är bilder som tagits i rekognoceringssyfte till exempel på Drottninggatan men många är bilder som följt med historiken efter att Akilov besökt vissa sajter.
10.35
När vittnesfilmerna visade upp tittade Akilov på skärmen och vände inte bort blicken. Illustration: Anders Molin
10.36
-Det har raderats oerhört mycket i mobilen av Akilov men mycket har kunnat återskapats. Det har använts två olika programvaror för att tömma hans mobiltelefon.
10.37
- De har också funnits chattar i form av röstsamtal men de finns inte kvar, säger åklagaren.
10.38
Nu tar rätten paus och återupptas klockan 11. Vi måste lämna salen.
10.41
Akilov och hans tolk under rättegången. Illustration: Anders Molin
10.47
Akilov sitter uppmärksamt och lyssnar i rättssalen, har tät kontakt med sina advokater och antecknar. Oftast sitter han med huvudet böjt.
11.05
Nu är vi på plats inne i rättssalen igen.
11.06
Åklagare Hanström tar ordet igen.
11.08
Nu presenteras privata uppgifter om Akilov. Som att han är född 1978 i Samarkand, Uzbekistan. Han tillhör en tadzjikisk minoritet i Uzbekistan och har fru och fyra barn. Enligt uzbekiska myndigheter är han ostraffad.
11.09
Är alla på åhörarläktaren journalister eller finns det privatpersoner också?
11.10
Det hördes dåligt i ljudupptagningen. Vad svarade försvaret angående Akilovs inställning till att skada staten Sverige?
11.10
Säkerhetspådraget är enormt under den första rättegångsdagen. Foto: Tomas Hallstan
 
11.11
Akilov ska ha skickat extremistiskt material till sin äldsta son och till en uzbekisk person som tidigare varit i Sverige, enligt uzbekisk säkerhetsstjänst.
11.12
Nu visas en tidslinje upp för rätten. Den sträcker sig från 2014 och framåt.
11.13
Denna tidslinje är skapad med hjälp av en akt från Migrationsverket. Akten är sekretessbelagd men tidslinjen har kunnat tas fram med hjälp av uppgifterna i den.
11.14
- Det rör sig om ett femtiotal personer som har hörts i Akilovs bekantskapskrets men bara de som är relevanta för utredningen har tagits in i förundersökningen, säger åklagaren.
11.16
I oktober 2014 kommer Akilov till Sverige och den 10 november samma år ansöker han om uppehållstillstånd i Sverige. Den 21 november lämnar Akilov Sverige för Turkiet. I februari året därpå, 2015 återkommer han till Sverige via Polen. Samma månad får han en praktikplats till och med maj samma år.
11.20
Den 15 juni 2016 får Akilov avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Den 29 juni beslutas att hans pass ska omhändertas av Migrationsverket. I september prövas hans överklagan av uppehållstillståndsansökningen men den bifalles ej. Den 12 januari 2017 går Akilovs tidsfrist på att lämna landet inom fyra veckor, ut.
11.21
Det visas bilder på Akilovs pass och de in- utresestämplar som finns.
11.21
Akilov lämnade först ett annat namn när han ansökte om uppehållstillstånd i Sverige.
11.22
När han lämnade Sverige för Turkiet var hans avsikt att ta sig till Syrien för att ansluta sig till IS. Men det blir inte av och han återvänder till Sverige, berättar åklagaren.
11.24
Den 13 februari 2017 överlämnar Migrationsverket ärendet att utvisa Akilov till polismyndigheten som ska verkställa avvisandet.
11.28
Akilov uppgav när han ansökte om uppehållstillstånd att han sympatiserat och umgåtts med oppositionella i hemlandet. Han har inte uppgett att han hade någon religiös övertygelse.
11.31
Nu visas domen från Migrationsdomstolen upp som föll 20 september 2016, där Akilovs överklagande av beslutet att inte beviljas uppehållstillståndet, avslås. Han ska ha uppgett motstridiga uppgifter och inte anses ha skäl nog att beviljas uppehållstillstånd.
11.33
Akilovs rätt till dagpenning och bistånd avslogs också i januari 2017.
11.35
Nu går man igenom adressen i Vårby Gård, en förort i södra Stockholm, där Akilov har bott. Han har dock fått sin post till ett annat ställe.
11.36
- Han säger själv att han i perioder har bott i ett tält i Vårberg. Det har gjorts utredningar och vi har hittat ett tält men de tekniska undersökningarna har inte kunnat visa om han verkligen bott där, säger åklagaren.
11.38
Nu visas en planlösning av lägenheten i Vårby Gård/Vårberg där Akilov bott. Det är en tvårummare med kök där sex personer från Uzbekistan har bott i.
11.38
- Sammantaget om de som bott i lägenheten kan sägas att de har varit i Sverige för att arbeta och skicka pengar till anhöriga Uzbekistan. Vissa har sökt asyl medan andra har varit papperslösa.
11.40
- Ingen av de boende i lägenheten har haft någon närmare kontakt med Akilov utan alla har skött sitt. De säger alla att de inte har framkommit något på att han haft religiösa kopplingar. Inte heller har de själva haft några extrema kontakter eller kopplingar, säger åklagaren.
11.40
Samtliga mobiltelefoner hos de boende i lägenheter har gåtts igenom av polisen.
11.41
DNA från Akilov har hittats i lägenheten och man har alltså kunnat binda honom dit.
11.42
Akilov, hans tolk och åklagaren under rättegången. Illustration: Anders Molin.
11.42
Man har också hittat handlingar, bilder och privata saker från Akilov i en väska i lägenheten. I väskan har man också hittat ett minneskort som man har tagit i beslag. Minneskortet innehåller 2260 bilder och 63 videos. En del är raderat och har återskapats av polisen.
11.43
Bland annat finns en bild på en pistol på minneskortet, en bild som skapades april 2014, det vill säga innan han kom till Sverige.
11.46
18 oktober 2014, det vill säga när Akilov kommit till Sverige, skapades en bild på Abu Bakr- al-Baghdadi, ledare av terrorgruppen Islamiska staten på minneskortet.
11.47
Även ytterligare en bild på IS-ledaren finns på minneskortet, såväl som flera filmer av massavrättningar på människor. På filmerna kan man också se IS-flaggor.
11.49
I rätten visas frysbilder ur filmerna där man kan se hur människor ligger på marken och skjuts till döds. Alla offer är dock maskade.
11.50
Nu går åklagaren igenom Akilovs ekonomi.
11.54
Han har fått sin lön insatt på ett konto i Nordea och har även gjort transaktioner till utlandet, bland annat till sin fru. Han har också gjort inkomstdeklarationer för flera år i Sverige.
11.54
- Det finns indikationer på att han har ägnat sig åt svartarbete, säger åklagaren.
11.55
Nu tar åklagaren Hans Ihrman över ordet. Han börjar redogöra för terrororganisationen IS.
11.55
Mycket bra att SVT sänder med ljudupptagning i sin helhet. Bra!
11.56
Ihrman redogör för de olika namn IS har haft och hur den startade i Irak.
11.57
Han berättar om olika brytningar mellan olika al-Qaida-anslutna grupper som inte ville underställa sig IS.
11.58
Åklagaren tar också upp hur IS utropade sitt kalifat i Mosul 2014. - Det skulle vara ett religiöst statsskick med sharia-lagar.
12.00
Hur kan någon med utvisningsbeslut åka till Turkiet och tillbaka utan att gripas?
12.01
vart kan man lyssna?
12.01
- Jag kommer att återkomma om IS motiv och metoder i samband med förhöret med Säpos chefsanalytiker, säger Ihrman.
12.05
Nu tar Hanström, den andra åklagaren över ordet igen. Han går igenom hur förberedelse till terrorbrott går till och hur de ska lägga fram bevisningen för att visa hur Akilov gått tillväga. Han går igenom rent juridiskt hur man ser på brotten.
12.07
– Vi kommer också att gå igenom olika webbsidor som är IS-relaterade och i många fall åberopas det med styrkande för hans uppsåt, att vilja begå ett terroristbrott. De 16 olika chattkontakterna som vi har nämnt kommer vi också att gå igenom, säger åklagaren. 
12.09
- Då börjar vi med den första chattkommunikationen, säger åklagaren. Det är Abu Jacho som Akilov kontaktar för att fråga: "Hur svär man troheten, bror?" Efter att svära troheten planerade jag at jobba lite till och tjänstgöra staten (IS).
12.10
Nästa chattkommunikation är med Abu Salmon. Här skriver Akilov bland annat att "om Gud vill utför jag martyroperationen" och "vem av er kan hitta något sätt att slå till mot otrogna, jag vill passa på".
12.11
Akilov skriver också till Abu Salmon: "Samma i Turkiet min bror. Jag hade försökt att ta mig till Staten (IS) men det gick inte. ABu Salmon svarar: Ok, det var Guds vilja.
12.12
Ordet martyroperation har diskuterats med Akilov, som menar att det också betyder enbart operation. Men polis och åklagare har valt ordet martyroperation eftersom det i IS-sammanhang används på det sättet.
12.15
Nästa chatt är med Muhammad Miskin. Bland annat har Akilov skrivit olika potentiella mål för terrordåd. "1, Judisk synagoga 2) T-centralen 3) Färja med syndare 3) Nattklubb" och sedan skriver han: "kolla vad många möjligheter, det är fullt med syndare här".
12.15
Nu presenteras hur Akilov har besökt en sajt med en IS propagandavideo.
12.16
En annan webbsida han besökt fungerar inte länkarna på men filnamner tyder på att det handlar om IS nyhetsbrev.
12.17
Akilov har också tittat på en Youtubevideo där rysk polis ingriper mot IS-anhängare i en lägenhet.
12.17
Han har också lyssnat på ett propagandatal från IS.
12.20
Fler tal som Akilov har lyssnat på presenteras av åklagaren. Det handlar om motsägelser melland demokratin och Guds lagar.
12.21
Ytterligare tal med propaganda för IS presenteras. Det citeras koranverser och talas om jihad.
12.25
Varför illustrerar ni rättegångssalen som om den vore full av terrorister- gråa kläder med gråa huvor. Provocerande!
12.26
Bilder ur en Youtubefilm visas på när en gigantisk IS-flagga hissas.
12.27
Nu bryter rätten för lunch och återupptas klockan 14.00.
12.28
Akilov leds ut ur rättssalen. Han har skaffat sig ett långt skägg och går med snabba steg och sänkt huvud.
12.38
Kommer det finnas möjlighet att lyssna på ljudfilen även efter att rättegången är slut idag, alternativt läsa liverapporteringen?
14.09
Hej, nu är jag återigen i rättssalen.
14.11
Vi väntar på att Akilov, försvaret, åklagarna och målsägandebiträdena ska komma in. Än så länge är bara domaren och nämndemännen på plats.
14.12
Tack för ett bra arbete SVT!
14.13
"Han har skaffat sig ett långt skägg" Är det här tecken till att han radikalserat mer under häktning? Han hade ju inte långa skägg innan.
14.15
Är det möjligt för allmänheten att få se en viss del av filmen från Drottninggatan? Min dotter var där när det hände, och jag känner ett behov av att se hur hur pass nära lastbilen var. Jag har svårt att släppa tankarna på det hela.
14.15
Nu kommer åklagarna in och sätter sig.
14.16
Är det känt om IS har tagit på sig dådet?
14.17
Nu kommer försvaret och målsägandebiträdena in.
14.18
Nu kommer Akilov in, tillsammans med en häktesvakt och iförd handfängslen.
14.18
Nu återupptas förhandlingen, något försenad på grund av tekniska problem med medhörningen till den andra åhörarsalen.
14.19
 
Under eftermiddagen sänder vi ljudet från rättegången. Om en liten stund kommer du kunna lyssna... 
14.22
Åklagare Hans-Jörgen Hanström tar vid där han var innan lunchpausen och fortsätter berätta om ett av talen med IS-propaganda som Akilov tagit del av.
14.23
Nu beskriver åklagaren ett tal om religiösa förplikter för muslimer, som Akilov har sett. - I slutet talas det om förskastandet av demokratin och rättssystemet, säger Hanström.
14.25
Nu kommer vi till en chatt med alias Mansur. "Min mästare, jag är i Sverige, jag har inte handlingar (uppehållstillstånd)", skriver Akilov. Han nämner också en demonstration vid 1 maj och ber om vägledning och koordination för att utföra en martyroperation där.
14.26
Nu går vi till chattar med alias Abu Musa. "Jag vill flytta och ansluta mig till staten (IS) eller göra någon martyroperation här i Sverige. Detta skrev Akilov den 3 mars 2017.
14.27
"Jag har allt i denna världen, kläder, bil, bostad, fru och barn. Nu vill jag träffa Gud", skriver Akilov också till Abu Musa.
14.27
Hur långt är livstidsstraffet för detta brott? Konstigt att de vill döma honom för utvisning också. Kommer han ut om några år eller?
14.29
14 mars 2017 söker Akilov på nätet efter flera möjliga mål. Han gör sökningar på Google translate för att översätta "biljett på ett fartyg". Sedan går han in på Waxholmsbolagets hemsida och söker på ångbåten Mariefred.
14.30
Han är inne på olika fartygs, turbåtars och färjeföretags hemsidor och kollar biljetter. Allt görs på natten den 14 mars 2017.
14.32
Han kollar också upp hur långt det är från Vårby gård till Marina Ängelholm där någon turbåt går. Han kollar också upp avståndet från Vårby gård till Aqaba i Jordanien och google-översätter "jorden runt-resa med båt".
14.32
Nu går vi vidare till en chatt med ett alias vid namn Muhammad. De har 104 kontakter med denna Muhammad.
14.33
Akilov skriver till Muhammad den 15 mars 2017: "Min bror, jag behöver en koordinator. Jag vill skrämma de otrogna och lämna livet".
14.34
Akilov skriver också samma datum: Jag vill köra i centralen över otrogna med en stor bil. Sedan kommer polisen att skjuta ihjäl mig och det är allt."
14.35
Akiklov skriver också till Muhammad: "Det finns gott om män där, de måste skrämmas här för att få bort deras armar från muslimer. Sverige ger miljarder till NATO för att bomba våra egna, min bror. Deras bombtekniker utbildar kurder i Irak osv"
14.36
Det är denna Muhammad som har suttit misstänkt för medhjälp men han är helt avskriven och kommer inte förhöras. Han har i korthet tagit del av planer men inte utvecklat samtalet vidare med Akilov, säger åklagaren.
14.39
Nu går vi vidare till chatt med ett alias Abu Fotima. Den 15 mars 2017 skriver Akilov: "Min bror, min kunskap (i islam) är liten. Min bror, om man utför Dogma (kan översättas till självmordsdåd) här i Europa. Kommer Gud ta emot min shahada (att offra sitt liv för gud).
14.44
Akilov har tagit bilder på Åhléns och de visas nu upp.
14.44
Nu visar åklagare Hans-Jörgen Hanström bilder som Rakhmat Akilov själv tagit när han rekade på Drottninggatan. 
 
14.45
Nu går åklagaren igenom övervakningsfilmer från Drottninggatan och menar att man där kan se Akilov.
14.46
Vi får se bilder som Akilov har tagit på Hötorget.
14.47
Man ser också bilder på Drottninggatan med betonglejonen. - Här kan man se om det går att passera med bil eller ej, säger Hanström.
14.48
Nu ser vi en bild från en övervakningsfilm från ett växlingskontor på Drottninggatan.
14.49
Här är bilden som Akilov tog på betonghindren på Drottninggatan. 
 
14.51
Bilderna som tagits av Akilov och bilderna vi förevisas från övervakningskamerorna är tagna den 17 mars 2017 då Akilov antas ha gjort en rekognoceringstur i Stockholms centrum, det vill säga några veckor innan terrodådet.
14.51
Man kan se på en övervakningskamera från Regeringskansliet att Akilov tagit bild in mot regeringskansliet.
14.53
Han ska alltså ha fotograferat in mot regeringskansliet, visar en övervakningskamera. Man kan se på bilden hur han riktar sin mobiltelefon mot regeringskansliet. Detta sker alltså den 17 mars 2017.
14.54
Akilov fotograferar också Åhléns och en lastbil som åker förbi på Klarabergsgatan utanför varuhuset.
14.55
Han fastnar också på övervakningskameror utanför Åhléns när han går förbi utanför på Drottninggatan den aktuella dagen.
14.56
Vi får se en karta över hans olika positioner i Stockholm city under fredagen den 17 mars.
14.56
Nu kommer vi till den 18 mars 2017. Här får vi se fotografier som Akilov tagit på kemikalier som exempelvis lacknafta och sprayburkar i affären.
14.57
Samma dag tittar Akilov på en youtubefilm på striderna i Syrien.
14.58
Akilov söker också på spolarvätska och aceton på Google translate. - Redan nu kan jag säga att det kommer att komma olika kemiska beteckningar som det gjorts sökningar på. Jag kommer att komma till senare vad detta kan härledas till, men gör inte det nu, säger Hanström.
14.59
- Han vill väl egentligen veta vad dessa kemiska beteckningar heter på svenska så han kan hitta dessa i en butik, säger åklagaren.
15.01
Nu går vi vidare till en chatt med ett alias Abu Aisha. Den kontakten tas 21 mars 2017 och Akilov skickar bilder på Hötorget och Drottninggatan.
15.01
Flera sökningar på kemiska beteckningar på nätet - till exempel bikarbonat.
15.03
Den 21 mars lyssnar han också på ett tal av Abu Mohojir på tajikiska om självmordsattentat och jihad. - Han nämner särskilt användningen av bilar i terrordåd. Talet kommer antagligen att beröra Akilov, säger åklagaren.
15.04
Dagen därpå, den 22 mars, fastnar Akilov på övervakningsfilm på Biltema i Alby och där ses han köpa en liter aceton. Kvittot visas också upp.
15.04
Aklilov söker också på svavelsyra och granulat för avloppsresning på google translate.
15.06
Bra rapportering, och det här kanske är oviktigt i sammanhanget. Men shahada betyder inte "att offra sig för gud", det är namnet på den textrad som utgör trosbekännelsen. Den uttalas ofta i samband med att en troende individ är eller tror sig vara i livets slutskede. Frågan i den citerade chatten är nog alltså snarare "jag vet inte så mycket om religionen, om man gör si eller så, kommer gud ta emot mig då?". Shahid, däremot, brukar vara synonymt med religiöst martyrskap.
15.07
Nu är vi på fredagen den 24 mars, då Akilov också tagit bilder på Drottninggatan på nytt. Han har också fastnat på en övervakningsfilm på gågatan under dagen.
15.08
Han har också tagit bilder på konserthuset på Hötorget.
15.08
Färden den 24 mars fortsätter till Sveavägen där han fotograferar en lastbil.
15.09
Vi förevisas bilder som Akilov tagit på okända sprayflaskor och aceton, den 24 mars.
15.11
Vi går till en chatt med ett alias Kori. De har 31 kontakter mellan den 24-27 mars, säger åklagaren. Akilov frågar om acetonet och mer kring hur man tillverkar en bomb. "Hur ska jag blanda socker och salpeter i vilken proportion om jag inte hittar aluminiumpulver?".
15.12
Kori ger exakta hänvisningar om i vilka mängder de olika kemikalierna ska blandas för att tillverka sprängladdningen. Akilov tackar för vägledningen.
15.13
Akilov gör också sökning på "köp batteri" och går bland annat in på en annons för lastbilsbatterier till salu.
15.14
Akilov går också in på en sajt, en ryskspråkig portal om Sverige där han kommer in på en tråd med rubriken: "Sverige närmar sig Nato".
15.16
Han kollar också på en informationssida om gödningsmedel. - Inom parentes kan jag säga att både Breivik och Oklahomabombaren användes sig av dessa medel för att tillverka en bomb, säger åklagaren.
15.18
Ny chatt nu med Abu Fotima. Den 27 mars skriver Akilov: "Jag vill utföra martyroperationen här om Gud vill. Kan du säga om jag har rätt att göra det i Sverige." Han diskuterar också om att Sverige inte är med i Nato och "att de inte har några militära som krigar någonstans". Han uttrycker också oro över att det finns många muslimska flyktingar här och om det kan bli svårare för om han utför dådet här.
15.19
Ytterligare sökningar på olika kemiska beteckningar och någon typ av läkemedel, metenamin.
15.22
Vi kommer till en chatt med alias Mouvia Regari. Denna alias har som profilbild en person med en IS-flagga. Kontaktpersonen har skickat en lång lista på turkiska med olika kemikalier bland annat ammoniumnitrat. Akilov skriver: "Min bror, om jag vänder mig till apoteket med denna lista kommer jag fängslas direkt. "
15.22
Akilov skriver också: Ta emot min ed, jag tar en kniv med mig om gud vill.
15.23
1 april, en vecka innan dådet, tittar Akilov på en film om insatser mot IS på youtube.
15.24
Den 2 april besöker han ryska Wikipedia och läser om militära insatser mot IS.
15.25
Han läser också om hur Sverige avvisar flyktingar på en nyhetssida.
15.26
Akilov chattar den 2 april med en Mustafo Buhoriy. Akilov skriver: "Min bror, vad händer om man utför martyroperationen i Stockholm. Kommer Gud att godkänna (ta emot det)? Kan du svara ärligt, frågan är viktig för mig shejk".
15.27
Mustafa försöker ringa och videochatta med Akilov men misslyckas.
15.27
Akilov vill också veta hur domen för ett terrordåd i London blev.
15.29
Nu till chatt med Abu Fotima igen. Akilov skriver: "Min bror, kan du ta reda på om jag kan köra över de otrogna på en central gata här i stor bil. Svaret blir: Be min bror, be. Det är klart du kan.
15.31
Från Abu Fatima fick Rakhmat Akilov information om hur han skulle svära trohetseden till IS.
15.33
Åklagaren berättar nu att de kommer att hinna informera om vad Akilov gjorde fram till den 6 april 2017 under dagens förhandling. Nu tar de händelserna måndagen den 3 april 2017.
15.34
Då inträffade ett terrordåd i S:t Petersburgs tunnelbana, detta ser Akilov i en video på Youtube.
15.35
Vi får se en bild från terrordådet i S:t Petersburg.
15.36
Ny chatt presenteras med ett alias Togut Shikan. De har kontakt mellan 3 april och 7 april - alltså även på attentatsdagen. Akilov skriver den 3 april: I dag ska jag till centrala Stockholm för att rekognosera lite.
15.37
Vi går nu till tisdagen den 4 april, bara dagar innan dådet. Akilov chattar då med alias Abu' abdurahman. Akilov skriver: "Jag tänker om det där martyrattentatet dag och natt, min bror". Jag vill inte jobba åt de otrogna, jag är rädd att Gud inte kommer att ta emot det".
15.40
Han skriver den 4 april till  Abu' abdurahman att han "planerar denna gatan" och skickar en bild på Drottninggatan.
15.41
Akilov har också en chattkommunikation med ett alias, Umar. "Ok, bra min bror. Det är inte så mycket folk klockan 11 men det finns goda möjligheter att skaffa en lastbil. Man kan skaffa ett fordon på morgonen men då är det inte så mycket folk, det är mer folk på kvällstid."
15.41
Umar undrar också den 4 april om han har filmer - Akilov svarar nej.
15.42
"Vad ska jag filma, hur jag svär troheten eller martyroperationen?" frågar Akilov Umar. Umar svarar att han måste svära trohet senast på fredag.
15.43
Togut Shikan skriver till Akilov: "Min bror, det som planeras på fredag - berätta om målet, vi måste vara redo på det". Akilov svarar att han ska ha en kniv.
15.44
Nu går vi till onsdagen den 5 april.
15.46
Nu till en chatt med alias Umar: "Ok, min bror, även om det är för lite material kommer jag att använda allt som finns för att tillverka Dugma" (alltså knapp/sprängämne)
15.46
Nu till chatt med alias Abu Fotima. Akilov skriver: Min bror, jag vill utföra martyroperationer här i Sverige under närmaste dagarna.
15.48
Akilov frågar kontakten med alias Abu Fotima om IS kommer att förneka eller ta avstånd från hans agerande.
15.48
"Jag vill göra det här för att bli förlåten av Gud", skriver Akilov till Abu Fotima.
15.49
Tillbaka till alias vid namn Togut Shikan, som undrar om Akilov skickat videon där han svär trohetseden. Akilov svarar att han ska göra det.
15.50
Vi går till chatten med aliasnamnet Abu'abdurrahman och där ser vi en kopia av trohetseden som skickas till Akilov.
15.51
Akilov besöker också en hemsida där man ser en IS-prickskytt skjuta.
15.52
Nu är vi framme vid 6 april, dagen före attentaten. Alias Umar skriver till Akilov och påminner om att filma.
15.52
Akilov besöker den 6 april en hemsida där han ser en youtube film om en kemisk attack i Syrien.
15.53
Nu säger åklagaren att det kan uppfattas som känsligt men att man ska spela upp när Akilov svär trohetseden.
15.55
Åklagaren säger att man har sett att hans mobiltelefon var uppkopplad i närheten av Vårberg gård när inspelningen skedde.
15.57
Videon spelas upp och på den ser vi hur Akilov iförd en vit huvudbonad och med ett pekfinger i luften svär trohetseden på arabiska. Han står utomhus och talar med lugn röst.
15.57
Videon har skickats till ett alias vid namn Mouvia Regari, den 6 april.
15.57
Akilov tittar även han upp mot storbildsskärmen i salen när videoklippet med trohetseden som han spelat in visas. Han skruvar på sig något i stolen men tittar sedan ned i sina papper igen.
15.58
"Min bror, göm det i telefonen. Låt de veta att jag hade svurit ed till Emiren. Låt gud belöna dig", skriver Akilov till aliasnamn Mouvia Regari.
15.58
Alias Mouvia Regari skriver; Hoppas allt går bra, min bror.
16.00
Akilov skriver till Mouvia Regari att han blir "tacksam om ni kommer att lära och stödja föräldralösa barn". Aliasnamnet Mouvia Regari svarar att han vet att det är svårt men vi gör det för islam.
16.01
Nu till chatt med alias Abu Fotima igen. Här skriver Akilov om vad han har för kemikalier till bomben.
16.02
Nu ska ett sakkunnigutlåtande från Nationella forensiska centrum gås igenom. Det handlar om kemikalier att användas vid bombtillverkning.
16.03
Hanström går igenom olika kemikalier och dess användningsområden, till exempel aceton och salpetersyra.
16.06
Fler kemikalier räknas upp ur NFC:s sakkunnigutlåtande, det är alltså polisens rättstekniker som uttalar sig om de saker som kan användas för att tillverka en bomb.
16.07
Nu går vi till kvällen den 6 april. Då gör Akilov sökningar på hur man översätter "kom ut från bilen".
16.08
Han vill också översätta "hoppa ut ur bilen, om du inte vill dö" och "kom ut ur ur bilen om du inte vill dö" samt "kom ut, annars dör du".
16.08
Dessa kan tolkas som att han vill veta vad han ska säga om han behöver kapa en lastbil.
16.08
Akilov tittar också på en youtubefilm där IS-anhängare grips.
16.10
Nu går rätten igenom olika förklaringar av de begrepp som använts i chatterna. Det är Säpo som har sammanställt listan och det är begrepp som Hijra (flytta till annan plats för religionens skull) och Akhirah (livet efter döden).
16.11
Nu tänds ljuset i rättssalen och domaren avslutar dagens förhandlingar.
16.11
Det är slut för i dag och vi lämnar nu rättssalen.
16.15
Kommer ni livevisa presskonferensen?
16.27
- Den första rättegångsdagen gick enligt våra planer, säger åklagarna.
16.28
- Det är oerhört viktigt att bevisa radikaliseringen, det är en del av terroristbrottet, säger åklagare Hans Ihrman på pressträffen.
16.34
- Vi ser ett mönster, vi ser en röd tråd. Vi ser en person som bor i ett annat land och blir marginaliserad och sedan slår till där han är, säger åklagaren, när han ombeds beskriva vilken slags person Akilov är.
16.35
Åklagarna Hans Ihrman och Hans-Jörgen Hanström håller presskonferens.
16.37
-Man följer väldigt noga de offentliga uppmaningar som gått ut från IS och angriper mål som är helt oskyddade.Han är en del av ett större mönster, säger åklagare Hans Ihrman.
 
16.44
- Vi hoppas på det bästa, men man vet aldrig hur mycket den åtalade kommer berätta nästa vecka, säger Hans Ihrman.
16.45
Flera utländska journalister ställer frågor på engelska till åklagarna under pressträffen.
16.46
Bland annat får Hans Ihrman frågan vad som är den största utmaningen, eftersom den åtalade har erkänt.
- Att visa att detta inte enbart handlar om mord, utan att bevisa att det handlar om ett terroristbrott och en attack mot hela samhället, säger Ihrman.
16.52
- Jag hoppas att han (Akilov) upprepar det som han har berättat i polisförhören, det är väldigt viktigt att få veta vad han har haft för bevekelsegrunder, säger Hans Ihrman.
16.57
Även Akilovs försvarare Johan Eriksson håller en pressträff. Enligt honom är Rakhmat Akilov inställd på att svara på frågor och delta i rättegången.
17.02
- Vill han svara på frågor? Ja, det är han inställd på att göra. - Klarar han av det mentalt? Ja, det hoppas jag men det vore konstigt av mig att ge ett sådant löfte, säger Eriksson under presskonferensen.
- Allt handlar nu om att han ska klara det.
17.03
Han vill inte svara på om Akilov sover gott eller om han är ångerfull.
17.09
- Mitt mål är att se till att det blir en rättvis rättegång, säger försvarsadvokat Johan Eriksson.
17.19
Han har erkänt dådet ända sedan första början, berättar försvarsadvokaten.
- Redan kl 19.55 den 7 april när han låg på backen så sa han "det var jag som körde bilen".
17.20
- Någon form av respekt brukar det leda till att man erkänner sina handlingar. Det kan vara så att han vill berätta, säger Johan Eriksson.
17.21
- Vi har aldrig haft några problem med att samarbeta, säger Johan Eriksson. Detta trots att Akilov från början i polisförhör sagt att han ville ha en försvarare från Islamiska staten.
17.22
I slutet av varje rättegångsdag kommer både åklagare och försvarsadvokat svara på pressens frågor under en pressträff.
08.57
Hej och välkommen till onsdagens direktrapportering från rättegången mot terroråtalade Rakhmat Akilov!
Det här är andra rättegångsdagen.
08.58
Det här hände under första rättegångsdagen på tisdagen:
Åklagare Hans Ihrman spelade upp det första larmsamtalet från Drottninggatan. Han gick igenom Rakhmat Akilovs liv och sade att syftet med dådet var att ingjuta allvarlig fruktan i Sveriges befolkning och att få Sverige att avbryta den militära utbildningsinsatsen som genomförs av den globala koalitionen mot IS.
08.58
Det framkom att Akilov ska ha skickat extremistiskt material till sin äldste son. På Akilovs minneskort finns bland annat filmer på massavrättningar och bilder med terrorgruppen IS flagga.
Han ska även ha chattat med en person och skrivit att han ville köra över otrogna med en stor bil. Dessutom har han tagit bilder från delar av centrala Stockholm, vilket enligt åklagaren tyder på att han rekognoserat innan dådet.
08.59
I dag kommer åklagaren att fortsätta lägga fram sin sakframställan, det vill säga berätta vad förundersökningen visar.
Fokus ligger på det som hände dagen den 7 april, då Akilov enligt åtalet kapade en lastbil och körde in i människor på Drottninggatan. Fem personer dog och många skadades.
08.59
Akilov står åtalad för framkallande av fara för annan, försök till terroristbrott och terroristbrott.
08.59
Den 40-årige uzbeken erkänner att han kapat lastbilen och dödat fem personer. Han accepterar att dömas för terroristbrott och framkallande av fara för annan. Däremot innebär det inte, enligt hans advokat Johan Eriksson, att han erkänner försök till mord på alla offren.
08.59
Åklagaren Hans Ihrman yrkar på livstid och vill att Akilov utvisas ur landet efter avtjänat straff. Akilov har inget emot att utvisas, ”givet att det finns lagliga förutsättningar”, säger hans försvarsadvokat Johan Eriksson.
09.00
Lär vår reporter Helena Zachariassons krönika om den första rättegångsdagen: 

KRÖNIKA: Jag var där den dagen – i rättssalen blir det som att det var i går

SVT NyheterDen första rättegångsdagen mot Rakhmat Akilov har genomförts. SVT Nyheters reporter Helena Zachariasson har rapporterat från rättssalen hela dagen – och minns själv tillbaka till hur det var att befinna sig på plats vid Drottninggatan den 7 april 2017.
09.01

Rättegångens nyckelspelare

svt.seEfter nio månaders utredningsarbete väcks nu åtal mot Rakhmat Akilov, som misstänks vara skyldig till det blodigaste terrordådet hittills i Sverige. Snart börjar rättegången - här är personerna du bör ha koll på.
09.03
Om några minuter öppnas dörrarna till Säkerhetssalen i Stockholms Tingsrätt. Både vakterna och vi är redo för att bevaka utvecklingen. 
 
09.09

Hör rättegången mot Akilov

SVT NyheterI dag startar rättegången mot Rakhmat Akilov, som står åtalad för terrordådet på Drottninggatan. Här kan du följa rättegången.
09.09
Nu har vi gått in. Rubriken på storbildsskärmarna i salen är idag "attentatsdagen". 
 
09.12
Det är än så länge lite glesare i bänkraderna där journalisterna sitter, jämfört med i går.
09.14
Nu kommer domaren och nämndemännen in.
09.14
Vi väntar på att Rakhmat Akilov ska föras in i rättssalen.
09.15
Rätten meddelar att förhandlingarna nu fortsätter.
09.17

Hör larmsamtalet under terrordådet

SVT NyheterDet första larmsamtalet till SOS under terrordådet på Drottninggatan spelades upp i rätten. ”Skicka allt du har till Drottninggatan! Det är en lastbil som kört på folk! Det är massa folk som ligger på gatan.” hörs en upprörd kvinnas röst. Hör delar av samtalet i klippet ovan.
09.18
Akilov förs in, klädd i häktets gröna kläder precis som i går.
09.19
Domaren Ragnar Palmkvist inleder och säger att förhandlingarna nu återupptas.
09.19
Domaren påminner om hur man ska uppträda under en rättegång, det råder fotoförbud. Telefonerna bör hållas i knäet för att de inte ska kunna användas för fotografering.
09.21
Nu tar åklagarsidan ordet. Hans Ihrman berättar att de kommer att fokusera på vad som hände under terrordagen, från tidig morgon till gripandet på kvällen, det vill säga tillgripandet av lastbilen, flykten och gripandet.
09.28
Åklagaren Hans-Jörgen Hanström berättar om Akilovs telefon. Polisen har vänt sig till telefonbolaget som sagt att de levererat en router till ett hemnätverk i en bostad i Vårby, där Akilovs telefon varit aktiverad natten före terrordådet. Det tyder enligt åklagaren på att han befunnit sig där då.
09.31
Åklagaren redogör för en MP3 som Akilov lyssnat på i telefonen på attentatsmorgonen, det är en hyllning till Gud, profeten och IS. Där sägs att terrorgruppen IS är den enda medicinen mot ondskan, och att USA och dess allierade aldrig kommer att vinna.
09.35
Nu redogör åklagaren för chattar med två personer som kallar sig för togut shikan och muovia44. Akilov har skickat bilder på vad som ser ut som en spränganordning.
Åklagaren visar upp bilderna för rätten. Det ser ut som ett metallblad och en behållare som kan fyllas med tändmedel. Delar av det här påträffas senare i lastbilen, enligt åklagaren. 
Bilderna skickades vid lunchtid den 7 april. 
09.36
Här är en av bilderna som Akilov tog på den spränganordning han tillverkat. 
 
09.39
Därefter börjar Akilov röra på sig. Han fångas på bilder av övervakningskameror när han går in i Vårby Gårds centrum för att uträtta ett ärende, han är ensam och har inte tagit kontakt med någon under tiden.
Akilov går in i en spelbutik och köper en dosa snus. Han betalar kontant och lämnar butiken 12.39.
12.40 kommer han ut från köpcentret. 
09.39
12.41 går han ned i tunnelbanan i Vårdby Gård.
09.40
Rakhmat Akilov fastnade på många övervakningskameror när han åkte från Vårby Gård mot Stockholms central. Här i tunnelbanan. 
 
09.42
12.45 står han nere på tunnelbaneperrongen. 12.47 hoppar han på ett tunnelbanetåg in mot Stockholm.
Dessförinnan på perrongen har han haft chattkontakt och tagit fotografier på sig själv där han pekar med ett finger upp i luften, vilket enligt åklagaren lär betyda att det bara finns en gud.
09.44
13.15 syns han gående på en perrong på T-centralen. Han åker upp en rulltrappa till en annan perrong och hoppar på ett annat tåg klockan13.19. Åklagaren visar upp övervakningsbilder som visar detta.
09.45
Röda pilar på bilderna från övervakningskamerorna visar hur Akilov rört sig på T-centralen.
09.48
Akilov stiger in i ett tunnelbanetåg mot Odenplan, och anländer dit 13.23. Han går först upp i en uppgång, men vänder och tar en annan uppgång. Han har vita hörlurar, svart väska och grön jacka.
09.48
Här syns Akilov lämna tunnelbanestationen vid Odenplan, återigen själv på bild, vilket alltså är viktigt att bevisa enligt åklagarsidan. 
 
09.50
Mastuppkopplingen vid Odenplan visar att han befunnit sig där. Han beger sig till en plats vid Odenplan där han gör videoinspelningar. Den första är en sex sekunder lång provinspelning, därefter den egentliga videoinspelningen. Han pratar både på arabiska och tadjikiska.
09.53
Nu spelar rätten upp en inspelning från Odenplan utanför en skoaffär, där Akilov säger att det är dags att döda de otrogna. Han talar långsamt och det låter eftertänksamt.
Han ber sina bröder om ursäkt om han någonsin sårat dem och säger att de måste "upp till kamp". Han säger att det svider i hans hjärta när han ser hur muslimer i Levanten och Afghanistan dör. Han säger att muslimer kommer att lämnas ifred om de otrogna har rädsla i sitt hjärta 
09.54
Inspelningen görs mindre än en timme före terrordådet.
09.55
Åklagaren visar en kartbild som visar var skoaffären är belägen. Mastuppkopplingarna visar därefter hur Akilov förflyttar sig ned mot Adolf Fredriks kyrkogata 13.
09.58
Övervakningsbilder från Systembolaget vid Odengatan 92 visar hur Akilov går förbi, ensam.
09.59
Nästa iakttagelse är vid Coop på Odengatan 71-73, klockan 14.19.
10.01
Här är en video-sammanfattning över vad Akilov gjorde timmarna innan dådet, jag besökte bland annat lägenheten som han bodde i. 

Timmarna innan terrordådet

SVT PlayDet gjorde Akilov timmarna innan terrordådet på Drottninggatan. Vår reporter Oskar Jönsson tar med oss i fotspåren fem timmar innan attentatet.
 
10.02
Åklagare Hans Ihrman tar över. Han säger att Akilov rör sig ned mot city och sannolikt passerar Handelshögskolan. Han går via Sveavägen till Adolf Fredriks kyrkogata, där färden med lastbilen börjar.
10.02
Åklagaren visar en skiss över var övervakningskamerorna är placerade längs gatorna där lastbilen rör sig. Åklagarsidan har delat upp färdvägen i olika zoner, nu går han igenom zon A.
10.05
Färdvägen i zon A omfattar Adolf Fredriks kyrkogata, Holländargatan, Kammakargatan och Wallingatan, totalt 594 meter.
10.06
Kamerorna vid restaurang Caliente är intressanta eftersom de kommer att visa hur lastbilen rörde sig i området, säger åklagare Hans Ihrman.
10.11
14.24 siktas lastbilen när den anländer till restaurang Caliente för att lasta av varor. Chauffören lastar av två pallar med ölfat och upptäcker att en annan lastzon är ledig på andra sidan gatan och parkerar om fordonet. 
Ungefär 14.40 anländer Akilov till adressen. Akilov står kvar på platsen ett tag och tar två foton med sin mobilkamera, det första 14.42. Kort därefter tar han en andra bild av korsningen Adolf Fredriks kyrkogata och Drottninggatan. 
10.11
Rätten visar bilderna, som också finns med i en chattkonversation som åklagaren ska komma till senare.
10.13
Chattappen Zello är emellertid inte synkroniserad med telefonens tid, varför det ser ut som att bilderna är tagna en sekund efter att de skickats i chatten.
10.16
14.44 tar Akilov en tredje bild med telefonen vid platsen, sedan går han några steg och passerar en fjärde övervakningskamera vid en bank. Han går runt en stund och över till andra sidan gatan. Övervakningsbilderna visar att han håller på med sin telefon, vilket styrks av en chattkonversation med kontakten togut chikan. Polisen har dock inte lyckats återskapa chatten från det här tillfället.
10.17
Här är bilder strax innan Akilov stjäl lastbilen
10.17
Sedan passar Akilov på att hoppa in i lastbilens förarhytt, när den står obevakad. Han sitter i lastbilen 14.48 och kör mot Holländargatan. Innan han kommer fram till Holländargatan tar han en bild från färden och skickar bilden till sin kontakt togut chikan. Sedan följer ett röstmeddelande som utredarna inte vet vad det består av.
10.18
Färden fram till Drottninggatan sker i ganska maklig fart, vilket övervakningsbilder från ett hotell visar.
10.19
Färdskrivaren i lastbilen visar att hastigheten inte är mer än några enstaka kilometer i timmen, i genomsnitt kring tio kilometer i timmen, i början av färden. Men det är svårt att säga exakt.
10.20
Här är första bilden på Lastbilen när Akilov sitter bakom ratten. Det går ganska sakta, säger åklagaren. 

 
10.20
Det tar Akilov fyra minuter och en sekund att ta sig runt zon A och köra de 594 metrarna.
10.21
Akilov gör alltså ett varv runt området i zon A innan han genomför attacken på Drottninggatan.
10.21
Här är bilden som Akilov skickar till en av sina chattkontakter inifrån lastbilen.
10.21

Hör rättegången mot Akilov

SVT NyheterI dag startar rättegången mot Rakhmat Akilov, som står åtalad för terrordådet på Drottninggatan. Här kan du följa rättegången.
10.24
Han kör allt snabbare, åklagaren visar en video från den här övervakningskameran där det syns damma bakom lastbilen. 
 
10.26
Färdskrivaren har skickats för teknisk analys till tillverkaren i Tyskland, som lyckats återskapa delar av flashminnet. De svenska teknikerna har inte lyckats göra det eftersom den var svårt brandskadad. De tyska teknikerna har dock bara lyckats återskapa en sträcka på 553 meter, alltså kortare än de 594 metrarna som övervakningsbilderna i zon A visar.
10.28
Utredarna har även räknat ut färdhastigheten med hjälp av tre mätpunkter bestående av övervakningskameror vid butiker.
10.31
Här är en karta över det område som allt nu handlar om, ZON A. Det var på dessa gator som han körde runt innan han kom ut på Drottninggatan. 
 
10.34
I genomsnitt färdades lastbilen i drygt 60 kilometer i timmen mellan de tre mätpunkterna.
10.34
Betonglejonen, som utgör trafikhinder, väger 900 kilo och är inte fast placerade vid marken. Ett lejon har släpats nästan 250 meter från Kungsgatan till strax innan Mäster Samuelsgatan.
10.35
Nu är det paus. Efter pausen ska åklagaren tala mer om betonglejonen.
10.35
Akilov gick ut ur salen med raska steg.
10.36
Klockan 10.50 återupptas förhandlingarna.
10.44

Rättegångens nyckelspelare

svt.seEfter nio månaders utredningsarbete väcks nu åtal mot Rakhmat Akilov, som misstänks vara skyldig till det blodigaste terrordådet hittills i Sverige. Snart börjar rättegången - här är personerna du bör ha koll på.
10.52
Nu samlas rätten igen och förhandlingarna återupptas.
10.55
Det är fortfarande relativt glest i bänkraderna där journalisterna sitter. Flera platser gapar tomma.
Inte bara svenska journalister är på plats, utan även utländska, bland annat tyska.
10.55
Orimligt stort mediapådrag kring d3nna rättegång. Händer det inga andra intressanta saker i Sverige?
10.57
Rätten har problem med videokonferensen, utsändningen till andra åhörarsalar, som inte fungerar. Vi väntar på att ljudet ska fungera normalt igen.
10.58
Akilov bläddrar lite i några papper i väntan på att förhandlingarna ska starta igen.
11.00
Domaren ställer en kontrollfråga till målsägandebiträde Jessica Sandberg som inte vill att en vissa rörliga bilder ska visas för åhörarna. Åklagare Hans Ihrman anser också att visst rörligt material från zon B och C ska visas bakom stängda dörrar, av hänsyn till de anhöriga.
Materialet kommer inte att visas för rätten före lunch.
11.07
Nu går åklagaren in på zon B, som omfattar första biten på Drottninggatan. Han säger att lastbilen är tre meter bred och att bredden på Drottninggatan varierar, mellan cirka fem-sex meter. Det innebär att människor bara haft någon meter på vardera sida om gatan att undkomma lastbilen.
Åklagaren visar hur brett en och två meter är med hjälp av ett snöre. 
11.08
Åklagarna jobbar sig nu alltså metodiskt genom meter för meter på Drottninggatan, här är en ungefärlig beskrivning av hur zonerna är indelade:
 
ZON A = Lastbilens färd direkt efter att den stals på Adolf fredriks kyrkogata. När den kör runt i kvarteret och innan den får fart ut på Drottninggatan.
ZON B = Lastbilens första 150 meter på Drottninggatan. Mellan tvärgatorna Adolf fredriks kyrkogata – Olof palmes gata.
ZON C = 120 meter, mellan tvärgata olof palmes gata – kungsgatan.
ZON D = 150 meter, mellan tvärgata kungsgatan – bryggaregatan.
ZON E = 100 meter, mellan tvärgata bryggaregatan – Åhlens.
ZON F = Inne på Åhlens.
11.11
Nu är det dags för rätten att visa den tredimensionella filmen över Drottninggatan, som är unik för sitt slag i en svensk rättegång. Det strulade lite i början, men nu är den i gång.
11.12
Filmen visar Adolf Fredriks kyrkogata och restaurang Caliente, där Akilov tog bilder med sin mobilkamera innan han tog lastbilen.
11.13
Polisen har alltså fotograferat hela Drottninggatan med 3D-kameror bara timmar efter att dådet inträffade.
11.14
Filmen visar nu hjulspår som lastbilen lämnat efter sig. Långa svarta sträck längs hans färdväg.
11.15
Akilov skruvar lite på sig i stolen av och till och lyssnar på sin tolk, som översätter till ryska.
11.16
Det som nu visas i salen ger en unik inblick i hur brottsplatsen såg ut direkt efter dådet. Polisen måste ha jobbat otroligt snabbt för att lyckas säkra dessa bilder.
11.17
Åklagaren fortsätter att beskriva lastbilens färd med hjälp av de tredimensionella bilderna. Nu är de på Holländargatan. En parkerad bil blir påkörd. Här befinner sig också en av målsägandena, alltså offren.
11.18
Målsäganden befinner sig bakom bilen, och personen kläms mellan bilen och husfasaden när fordonet blir påkört.
11.19
De tredimensionella bilderna visar hur bilen är upptryckt mot husfasaden,
11.22
Nu visas bilder på två betonglejon på Drottninggatan, innan korsningen vid Olof Palmes gata, varav det vänstra har körts på.
Här körs två personer på, platserna är inringade på bilderna. 
11.22
Flera målsäganden har uppehållit sig vid korsningen till Olof Palmes gata, där Drottninggatan är fem meter bred. I jämförelse är som sagt lastbilen tre meter bred.
11.23
Filmen visade nyss den här bilen. Bakom den klämdes ett av Akilovs första offer när han körde på den med sin lastbil. Kvinnas knä och fot skadades svårt, men hon räddades av stolpen som syns bakom bilen. 
 
11.25
På andra sidan Olof Palmes gata är gatan ungefär sex meter bred. Här i zon C blir tre personer påkörda. En av dem har slungats en bra bit framåt in i ett fönster, och fått en svår huvudskada som följd.
11.26
Gatstenen på filmen är blodig. "Här anträffades ett offer med svåra huvudskador", säger åklagare Ihrman. Bredvid blodpölen står en söndertrasad barnvagn.
11.28
Nu är vi framme vid nästa korsning. Bredden mellan betonglejonen är knappt fem meter. Till vänster står en tillfällig bygghiss. Enligt åklagaren är det viktigt eftersom det dittills inte funnits så många hinder på vägen. Men nu delas gatan i två delar av parkbänkar och soptunnor. 
- Det är här Rakhmat Akilov måste välja mellan höger och vänster, annars kommer han sannolikt att fastna, säger Hans Ihrman. 
11.28
Akilov väljer att ta den högra sidan, vilket blir helt avgörande för de personer som befinner sig på gatan.
11.29
Längs husfasaden på Drottninggatans högra sida hänger söndertrasade skyltar. Utrymmet mellan fasaden och parkbänkarna i mitten har varit väldigt trångt.
11.30
Det är ungefär fem meter i bredd på gatan fram till Mäster Samuelsgatan.
- Här har det varit trångt och här har lastbilen kört oerhört nära fasaden eftersom den kört ned skyltar, säger Hans Ihrman.
11.32
Rakhmat Akilov sitter nu med huvudet sänkt mot bordet framför sig. Han tittar inte alls på det som visas. Tidigare har han tagit del av det mesta, men nu verkar han alltså inte vilja se lidandet han orsakat.
11.33
Här blir en familj påkörd. Två män i familjen slungas iväg, den ena, Chris Bevington, 41, från Storbritannien, dör av skadorna. 
Ytterligare en person blir påkörd, Maïlys Dereymaeker, 31, från Belgien. Hon försöker komma undan lastbilen genom att springa, men hinner inte utan träffas av fordonet och anträffas på Kungsgatan. Hon dör av skadorna. 
11.34
Bilderna visar den blodiga gatan efter påkörningarna.
11.35
Därefter måste Akilov välja mellan höger och vänster igen, bilspåren visar att han väljer vänster sida.
11.35
Mycket otäcka bilder nu. I korsningen Kungsgatan påträffas ett av dödsoffren. Det är såklart inte kvar när bilden togs, men spåren är tydliga.
11.36
Ytterligare en person körs på och slungas framåt på Drottninggatan. Även en hund körs på.
11.36
Ännu en person körs på av lastbilen och anträffas strax intill.
11.37
En övervakningskamera från butiken Zara Home visar att flera personer flyr in i butiken.
11.37
Här är lastbilen uppe i cirka 60 kilometer i timmen.
11.38
Färden fortsätter på vänster sida om hindren i mitten. Det ligger delar av lastbilen utmed hela färdvägen.
11.41
Akilov kör på ytterligare ett betonglejon, samtidigt släpas fortfarande ett lejon med som är fastkilad i lastbilens front. Det sistnämnda lejonet släpas totalt cirka 250 meter. Det förstnämnda släpper ganska tidigt och slungas in i butiken Stadium. 
- De här väger nästan ett ton och har mer eller mindre flugit som vantar, säger Hans Ihrman. 
11.43
Lastbilen svänger till höger och kör på en betongkruka, det gör att ett betonglejon släpper och träffar en av målsägandena. Hennes fot skadas svårt av betongklumpen.
11.45
Lastbilen kör på en väktarbil. En av målsägandena sitter i en permobil i närheten av väktarbilen.
11.46
Nu är lastbilen framme vid korsningen Mäster Samuelsgatan. Det finns vita skrapmärken på gatan från betonglejonet som krossade Maïlys Dereymaekers fot, betongklumpen har släpats med ända hit.
11.49
Någonstans i mitten av körbanan på Mäster Samuelsgatan kör Akilov på tre personer, bland annat elvaåriga Ebba Åkerlund som är ett av dödsoffren. De andra två skadas allvarligt.
11.49
Lastbilen kör sedan in i varuhuset Åhléns.
11.50
Nu ska åklagaren visa animerade bilder av brottsplatsundersökningen. Det tar ungefär 45 minuter.
11.51
Nationellt forensiskt centrum har gjort en animering av brottsplatsundersökningen.
11.37
Akilov fortsätter att ignorera bilderna. Jag har inte sett honom så här tidigare under rättegången. Hans huvud hänger framåt och han skruvar på sig i stolen.
11.38
Han borde vara tvingad att se all ondska och lidande han gjort.
11.39
Kommer ljudet vara på när utfrågningen på vitten sen?
11.41
Här kan ni följa lastbilens färdväg och läsa vittnenas berättelser. 
11.47
Här är en bild på betonglejonet som slungades iväg och krossade foten på ett av Akilovs offer.
 
11.50
Det är knäpptyst i säkerhetssal ett när Hans Ihrman visar bilden på lastbilen när den kraschat in i Åhléns.
11.52
Akilov fortsätter att stirra ned i sin bänk. Han småpratar lite med sin tolk utan att visa några känslor.
11.52
Nationellt forensiskt centrum har gjort en animering av brottsplatsundersökningen.
11.53
Hur kan SVT-nyheter godtyckligt välja att ha delar av redogörelsen bakom stänga dörrar.
Detta är en offentlig rättegång!
11.57
De animerade bilderna visar nu lastbilens färdväg, samma som vi redan har gått igenom med hjälp av övervakningsbilder. Röda cirklar visar var något inträffar.
11.58
Nu sneglar Akilov upp mot skärmen som visar lastbilens färdväg ovanifrån. Han tar sig för pannan och tittar ned igen.
12.00
Lastbilen kör in på Drottninggatan och kör på ett betonglejon, men svänger av på Wallingatan och kör på de parkerade bilen. Lastbilen fortsätter mot Holländargatan och kör på ett annat parkerat fordon. Hastigheten ökar på Adolf Fredriks kyrkogata innan fordonet kör in på Drottninggatan igen.
12.00
I slutet av färden var hastigheten kring 63 kilometer i timmen.
12.06
Ljudet från betonglejonet som släpas med 250 meter har sannolikt lett till att personer uppmärksammat fordonet i tid, menar åklagaren.
12.10
Åklagaren fortsätter att visa animerade bilder från lastbilens färdväg.
12.14
Efter lunch inleds förhandlingarna med stängda dörrar efter begäran från målsägandesidan. Detta av hänsyn till offer och anhöriga. Anledningen är att känsligt rörligt material ska visas.
12.14
Nu är det lunchpaus.
12.16
Förhandlingarna återupptas 13.45, men då med stängda dörrar vilket betyder att vi journalister inte får sitta med inne i åhörarsalen.
12.39
Här är åtalet i korthet: 

Åtalet mot Akilov – i korthet

SVT NyheterI dag åtalades Rakhmat Akilov för terroristbrott.
12.44
Precis som Anna säger är stor del av rättegången tillgänglig för allmänheten. Det som inte bedöms vara sekretessbelagt av olika anledningar går också att hämta ut som privatperson eftersom det är offentliga handlingar. SVT däremot har ett helt annat uppdrag. De går under pressetiska regler och gör publicistiska överväganden. De flesta rättegångshandlingar i sverige går att begära ut, eftersom de räknas som offentliga handlingar. Det är INTE samma sak som att det är SVT:s uppgift att publicera dessa för allmänheten. Det är ju jättebra att de sänder från rättegången eftersom det finns ett allmänintresse och också bra att de tar hänsyn till målsäganden genom att sänka ljudet. Målsäganden och allmänheten bör båda respekteras. Inga bilder får exempelvis tas i rättssalen enligt praxis. SVT gör precis som de bör. Inget att bråda om.
12.48
Här är Akilovs egna ord ur terrorchattarna: 

Här är Akilovs egna ord – från terrorchattarna

SVT NyheterRakhmat Akilov chattade med flera andra personer om att planera och utföra ett terrordåd. Här är hans egna ord ur terrorchattarna.
12.53
Här är bevisen mot Akilov: 

Här är bevisen mot Akilov

SVT NyheterEn huva med utklippta hål för ögonen, delar till en bomb och ett minneskort med material som kan knytas till IS, såsom avrättningsfilmer. Dessutom en stor mängd terroristrelaterade chattkonversationer. Det är några av de bevis som används mot Rakhmat Akilov.
12.54
Akilov ska ha planerat dådet i månader: 

Akilov planerade terrordådet i månader

SVT NyheterRakhmat Akilov svor trohet till IS innan terrordådet på Drottninggatan. Motivet till dådet ska ha varit att han ville att Sverige skulle sluta stötta Nato och ”skicka bombtekniker till Irak och utbilda kurder”. I olika chattkonversationer diskuterade han om att skaffa en lastbil och tillverka en bomb.
13.14
Vi har lite tekniska problem och lyckas inte svara på alla frågor. Men vi försöker ge så många som möjligt utrymme.
13.45
Som sagt återupptas förhandlingarna 13.45, men med lyckta dörrar. Därför kommer vi journalister inte att kunna rapportera inifrån rättssalen.
14.03
Man får inte fotografera inne i rättssalen, däremot är det okej att teckna av vad som händer. Här åklagare Hans Ihrman, tecknad av SVT:s tecknare Anders Molin.
 
14.10
Nu är förhandlingarna öppna igen och vi journalister släpps in i åhörarsalen.
14.12
Akilov tittar ned i bordet och skruvar på sig i stolen.
14.14
Åklagare Hans Ihrman fortsätter med att prata om zon D på Drottninggatan. Han börjar på butiken Kicks, på Drottninggatan 72, där lastbilens hastighet var 57 kilometer i timmen. Han visar rörliga bilder på en kvinna som slänger sig ned på marken och hukar för att undkomma fordonet.
14.16
Mycket starka övervakningsfilmer som nu visas, folk flyr för sitt liv när lastbilen passerar. Nyss fick vi se hur en person var centimeter från att bli påkörd.
14.16
Bilder visar hur människor flyr in i butiken River Island på Drottninggatan 72. Andra springer rakt fram för att undkomma fordonet.
14.17
Bilder från ytterligare en annan butik visar hur flera människor kastar sig in i lokalen. Enligt åklagaren visar det hur nära människor var att bli påkörda.
14.18
Åklagaren är mycket allvarlig i sin ton när han läser upp vilken adress filmerna vi får se visar. I övrigt helt tyst i salen.
14.18
Sista kameran i zonen ligger på Drottninggatan 66, där den uppmätta hastigheten var 63 kilometer i timmen.
14.20
Nu går åklagaren in på den sista zonen, zon E, sträckan från Bryggargatan till Åhléns. Lastbilen kör på vänster sida. Övervakningsbilder visar också hur lastbilen dundrar förbi.
14.22
Ett stort dammoln ryker efter lastbilen när den rusar förbi Stadium på Drottninggatan 53. Många kastar sig in i butiken för att få skydd.
14.23
Vid Kappahl rammar lastbilen en stor blomkruka, som slungas framåt och dränker Drottninggatan i jord.
14.24
Efteråt flyr människor ut ur butiken.
14.27
Bilder utanför Åhléns visar hur människor flanerar strax innan lastbilen kommer. En människa ser ut att köras över och ses ligga bakom fordonets bakhjul när lastbilen stannat.
14.28
Därefter utlöses en spränganordning.
14.28
Åklagaren kommer att återkomma till spränganordningen senare.
14.29
Nu kommer åklagaren att gå in på Akilovs flykt efter dådet, vilken färdväg han tog, vilket kan ses genom mobilens mastuppkopplingar.
14.30
En skiss visar hur lastbilen står inkörd i Åhlénsfasaden.
14.30
Bilder visar lastbilen efter att den kraschat in i varuhuset.
14.31
Fronten är rejält intryckt.
14.31
- Det är genom framrutan som Rakhmat Akilov tar sig in i Åhléns, säger Hans Ihrman.
14.33
Nu visas en bild inifrån varuhuset, där takpanel har rasat liksom hyllor. En barnvagn ligger vält framför fordonet, den tillhör en av målsägandena.
- Den här bilden visar med vilken kraft bilen har kört in i byggnaden, säger Ihrman och säger att 20 personer befunnit sig i lokalen.
14.33
Nu visas en bild på var elvaåriga Ebba Åkerlund påträffades, bakom en sockel på varuhuset. Hon dödades vid dådet.
14.33
Bilderna som nu visas från när lastbilen kraschades in i Åhlens. 
 
14.34
 
14.34
 
14.34
Varuhuset Åhléns tillhör zon F.
14.35
Sminkavdelningen som lastbilen rammade är full av krossat glas.
14.36
Nu visas en film, tagen från taket vid korsningen Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan.
14.37
Branden efter explosionen sprider sig snabbt.
- Det är en väldigt kraftig brand, säger åklagaren.
14.37
Förödelsen inuti Åhlens 
 
14.40
Åklagaren ska nu beskriva hur Akilov tar sig från lastbilen och vidare. Han visar en övervakningsfilm där Akilov tagit sig ut ur fordonet. Han fångas på bild när han är på väg ut ur huvudentrén. Uzbeken springer mot rulltrapporna ned i tunnelbanan. 
- Här kan man notera en skada på höger ben på byxorna. Det här är viktigt, det har varit en del av identifieringen av Rakhmat Akilov under hans förflyttning i tunnelbanesystemet, säger Ihrman. 
14.40
 
Dagarna efter dådet följde jag Akilovs flyktväg. Här kan ni se den med egna ögon 
 

TV: Så flydde misstänkte terroristen efter dådet på Drottninggatan

SVT NyheterRakhmat Akilov flydde ner i tunnelbanan efter att han kraschat in lastbilen i hörnet av Åhléns på Drottninggatan i Stockholm. Knappt fem timmar senare kunde han gripas i Märsta norr om Stockholm. SVT Nyheter kan nu berätta nya detaljer kring hur det gick till när den misstänkte terroristen flydde från attentatet. Enligt ett vittne ska han dessutom ha träffat medhjälpare precis innan han greps.
14.41
14.55 visar tunnelbanans övervakningskameror att han är på väg mot spärrarna och tar sig förbi dem.
14.42
En bild bakifrån visar en stor reva på höger bakben i byxorna. 
- Vid den här tidpunkten fanns det ingen uppfattning över huvud taget var föraren till lastbilen fanns, säger Ihrman. 
14.43
Akilov är nere på perrongen till tunnelbanans röda linje mot Mörby och Ropsten.
14.43
Sedan springer han ned till den blå linjen.
14.44
Under flykten ser det ut som att han har en telefon och har kontakt med någon.
14.46
Han springer nedför trapporna till den blå linjen och springer mot biljetthallen som leder upp mot Vasagatan. Han fångas på bild igen när han kommer upp i biljetthallen till Vasagatan och lämnar sedan lokalen. Klockan är då strax före 15 när han kommer upp till Vasagatan.
14.46
Han fångas på bild av restaurangen Max övervakningskameror. Han rör sig utmed Vasagatan i riktning Kungsgatan.
14.48
Akilov går förbi Nordic Light Hotel, och tar vänster vid Vasagatan förbi Casino Cosmopol.
14.48
Klart att Rakhmat Akilov väljer att erkänna terroristbrott, pga den gedigna bevisbördan. Livstidsfängelse borde i hans ”kläder” innebära ett lindrigare(?) straff. Såvida han inte utvisas och får avtjäna straffet hos IS-kollegorna någonstans i världen...
14.50
14.56 chattar Akilov med kontakten togut shikan via appen Zello, en röstkonversation som inte gått att återskapa. Därefter går Akilov tillbaka till Centralstationen och kliver på ett Arlanda Express-tåg.
14.51
15.04 tar Akilov en bild med sin kamera inifrån Arlanda Express. Någon minut senare skickar han ett meddelande: "Okej, tåget har gått".
14.52
Under resan tar Akilov en bild av sin hand och skickar till kontakten togut shikan. Han skriver: 
"Det var betongblockar i mitten. Jag tappade kontrollen och körde in i butiken".
14.52
Akilovs bilder från Arlanda Express 
 
14.53
15.11 skickar han ett textmeddelande: 
"Byxorna har brunnit, jag trodde att det skulle explodera, men det blev inte. Tio personer har dött".
14.53
Han kommer fram till Arlandas Terminal 4 och ses på bilder 15.33.
14.54
Det är oklart vad Akilov gör ute på Arlanda, men han har fortsatt kontakt med sin kontakt som frågar vad som händer:
 
14.56
Sedan äger följande konversation rum: 
Kontakten Abu Fotima skriver: "Frid vare med dig, hur är det med dig min bror"
Akilov svarar att det är dåligt, att han kört på några, men att bilen åkte fel.
Kontakten uppmanar honom att skicka en video med en uppmaning till deras bröder så att de kan se Akilov som en förebild.
Akilov svarar: "Senare min bror, om Gud vill". 
14.57
Abu Fotima uppmanar Akilov att inte vara svag och skriver att denna värld är tilllfällig.
14.58
16.47 tar Akilov en bild på sig själv som åklagaren tror är tagen i en buss mellan terminalerna. Den skickas några minuter senare med ett textmeddelande till Abu Fotima. 
 
14.59
Cirka 16.59 kliver Akilov på buss 583 till Märsta, visar SL:s bilder.
15.00

Hör rättegången mot Akilov

SVT NyheterRättegången pågår mot Rakhmat Akilov, som står åtalad för terrordådet på Drottninggatan – här kan du följa den direkt.
15.01
Så i 1 timme har han irrat runt på en internationell flygplats trots att terrordåd bekräftats 1-2 timmar innan? Eller vad gjorde han mellan kl 1533 och 1659?
15.04
Under en timme och 20 minuter vet alltså inte utredarna vad Akilov har gjort ute på Arlanda.
15.06
Bussresan tar cirka en kvart till Märsta. På bussen finns en bild på en övervakningskamera som visar att han talar i telefon. 
Av inhämtad teletrafik visar metadatan att från den här telefonadressen att han har haft en röstsamtal med en person. Han ringer personen strax efter att ha klivit på och frågar personen om han kan låna pengar. Vid gripandet hade Akilov bara tre kronor på sig. 
15.08
17.15 kliver Akilov av bussen.
17.30 befinner sig Akilov i närheten av Märsta station, då går polisen ut med en bild till medierna där mannen på bilden efterlyses. 
15.09
- Man påbörjar ett intensivt eftersökningsarbete, säger Ihrman.
15.09
Bilderna till medierna hade stor betydelse för att polisen senare kunde gripa Akilov.
15.11
Akilovs mobil kopplas upp till en mast i Valsta i närheten av Märsta station, därför menar åklagaren att Akilov rört sig ned mot bostadsområdet Valsta. 
- Här vistas han närmare två timmar, det är oklart vad Rakhmat Akilov gör under den här tiden, säger Ihrman och säger att han senare siktas på bilder från bensinmacken Circle K.
15.11
Det tar ungefär 30 minuter för en person att gå från stationen till bensinmacken. 19.12 fångas han på mackens övervakningsbilder.
15.12
Bilder vid macken visar Akilov i svart huvtröja.
15.13
19.16 ringer en person vid Circle K till SOS Alarm och berättar att han sett en man som liknar den som polisen har efterlyst.
15.14
Under 43 minuter, från att Akilov lämnat macken till att han grips 19.55, följer inringaren Akilov och gör fortsatta iakttagelser.
15.15
På Akilovs jacka anträffas glas som kan knytas till lastbilen. Detsamma gäller på byxorna.
15.16
Polisen hittar även Akilovs SL-kort.
15.16
Nu är det paus. Förhandlingarna återupptas 15.35.
15.16
Jag förstår bara inte varför vårat land har blivit så oroligt
15.23
Samtidigt som rättegången pågått har offrens advokater hållit presskonferens här i tingsrättens lokaler. Den pågår fortfarande. 
Advokat Jessica Sandberg tar ordet. 
- Det här är en oerhört smärtsam process för våra klienter, säger hon och menar att många har skadats för livet. 
Många orkar inte vara på plats vid rättegången medan andra vill vara här. 
- Vissa av dem har velat vara här i närheten, vissa har velat hålla sig långt härifrån. 
15.24
- Det är mycket smärtsamt för våra klienter att gå igenom allt material, säger Jessica Sandberg.
15.24
- Våra klienter är som sagt jättetacksamma för att det är lyckta dörrar, säger hon och syftar på att rätten stängde dörrarna när en känslig film visades på onsdagen.
15.25
Vart exakt greps Akilov?
15.27
Advokat Jessica Sandström säger att man yrkat på högre skadestånd än brukligt eftersom omständigheterna anses vara försvårande.
15.28
- Vi tycker att åklagaren har presenterat på ett bra sätt i sakframställan, säger Jessica Sandström.
- Vi är oerhört glada för presentationen.
15.28
Vad får ni för intryck av den åtalade?
15.32
De tre advokaterna vid presskonferensen säger att det här är en mycket tung dag. 
- Det har varit en oerhört tuff dag, säger Jessica Sandström.
Många har valt att inte komma till rättegången eftersom det är för smärtsamt.
15.33
Nu är presskonferensen slut. Förhandlingarna återupptas om några minuter.
15.34
När ska den tilltalades advokat uttala sig?
15.37
När planeras rättegången ta slut idag?
15.37
När kommer presskonferens ? Som i går 17?
15.38
Nu fortsätter rättens förhandlingar.
15.40

Hör rättegången mot Akilov

SVT NyheterRättegången pågår mot Rakhmat Akilov, som står åtalad för terrordådet på Drottninggatan – här kan du följa den direkt.
15.40

Akilovs film strax före attacken: ”Dags att döda de otrogna”

SVT NyheterBara en dryg timme innan attentatet inleddes på Drottninggatan spelade Rakhmat Akilov in en film vid Odenplan i Stockholm, där han bad sina bröder om ursäkt och uppmanade att de nu måste ”upp till kamp”. Detta presenterade åklagaren under sin sakframställan, andra rättegångsdagen om terrordådet i Stockholm förra året.
15.41
Nu har åklagaren knappt en timme kvar av sin sakframställan, säger domaren.
15.43
Domaren rådgör med målsägandebiträden och Akilovs advokat hur de ska lägga upp rättegången efter åklagarens sakframställan.
15.46
Rätten kommer fram till att det inte blir någon förhandling i morgon, det innebär att försvaret och målsägande får lägga fram sin sak först på tisdag.
15.49
Nu går åklagare Hans Ihrman in på spränganordningen som orsakade en explosion i lastbilen. Flera butangasbehållare, skruvar och fastsmälta vattenflaskor har hittats i fordonet. 
- I stort sett allting, hela interiören har smält, säger Ihrman. 
Han hävdar att gasbehållarna är identiska med de på bilderna i Akilovs mobiltelefon. 
15.50
Även tejp som Akilov avbildat med sin telefon ska vara identisk med tejp som hittats i lastbilen.
15.53
Utredarna har hittat en större mängd skruvar, som ska ha varit inlindade i butangasbehållarna, i lastbilen.
- De anträffades bland annat på den här platsen i förarhytten, säger Ihrman och visar en bild.
Även sex knivblad till mattknivar har påträffats i fordonet.
Han menar att en kniv sticker upp på bilderna av spränganordningen som fanns i Akilovs telefon. 
15.53
Det anträffades även en nageltång tillsammans med knivarna på passagerarsidan.
15.54
De här delarna har monterats enbart i syfte att maximera skadan av sprängladdningen, menar åklagaren.
15.55
Polisen har genomfört en rekonstruktion av brandförloppet. Uppdraget har varit att konstruera en anordning som är så lik som möjligt som den på bilden i Akilovs telefon. Senare under rättegången ska åklagaren höra två brandingenjörer om brandförloppet.
15.56
Nu visar åklagaren en rekonstruktionsfilm och övervakningsbilder som brandingenjörerna tagit del av.
15.57
Åklagaren menar att Akilov aktiverar spränganordningen strax efter kraschen, sedan tar han sig ut ur fordonet varpå det utlöses en explosion och det börjar brinna.
15.58
Åklagaren vill uppmärksamma rätten på hur många människor som befinner sig i lastbilens direkta närhet.
15.58
Det är tyst i salen medan bilderna visas.
16.00
Nu visar åklagaren polisens rekonstruktion av brandförloppet. Akilov tittar på skärmen där bilderna visas. Han sitter fortfarande ihopsjunken.
16.00
Sprinklersystemet inne på varuhuset aktiverades. 
- Det är anledningen till att det inte funnits någon spridningsrisk av den här branden, säger Ihrman.
16.01
Akilovs advokat Johan Eriksson säger att det brukar finnas tidsangivelser på övervakningsfilmer, vilket det inte gör på just den här filmen.
16.03
Anordningen ska ha varit placerad i mittkonsolen i lastbilshytten.
16.05
Polisen har byggt upp en träställning som ska symbolisera lastbilshytten och filmar brandförloppet. "Spränganordningen" är placerad i mitten. Det brinner ganska lugnt i början, men sedan blir förloppet betydligt häftigare.
16.06
Det är dock inga skruvar eller knivar med i rekonstruktionen, av vad man kan se.
16.06
Akilov fortsätter att betrakta de rörliga bilderna.
16.07
Bilderna visar enligt åklagaren vad fem butangasbehållare kan åstadkomma.
16.09
En kniv anträffades i anslutning till lastbilen, den hade rött blad. Åklagaren menar att Akilov haft kniven med sig i syfte att vid behov tvinga någon chaufför att lämna i från sig sin lastbil. Han skulle använda den som hot.
16.10
Utredarna har tagit glasprover från lastbilen och spår som hittats på Akilovs kläder. Glasproverna har tagits från framrutan på lastbilen.
16.13
Glasspåren har hittats i Akilovs vänsterficka och på byxorna. Analyserna ger starkt stöd för att det är just glas från lastbilen som hittats på hans kläder. Enligt åklagaren har det framför allt betydelse som stöd för att han klättrat ut ur förarhytten.
Det har även hittats dna från Akilov på en öronplugg till ett par hörlurar i lastbilens förarhytt. 
16.13
Åklagaren går nu in på varför dådet ska räknas som ett terroristbrott.
16.14
Han menar att Akilov har haft som motiv att skrämma och döda "otrogna", att påverka Sveriges insatser mot terrorgruppen IS.
16.17
Sverige deltar i den globala koalitionen mot IS, Försvarsmakten har utbildat kurdiska peshmergaförband i bland annat minröjning. Sverige har även utbildning och rådgivning till det irakiska försvaret, vad gällande sjukvård, minröjning med mera.
16.18
Att delta i den globala koalitionen är en del av svensk utrikespolitik, menar Ihrman.
16.18
Det svenska försvaret har kommunicerat sina insatser.
16.21
Ett konto som polisen laddat ned från appen Telegram uppmanar personer att utföra attentat mot Storbritannien. Åklagaren tar kontot som ett exempel på hur människor uppmanas till attentat. 
- Det här är en kommunikationsmetod, man vill visa på att man har förmåga att slå till när man vill var man vill. Det här är ett sätt att stärka sina anhängare och uppmana till nya attentat säger Ihrman.
Han betonar samtidigt att just det här exemplet inte hänger samman kronologiskt med terrordådet på Drottninggatan.
16.30
Åklagarsidan redovisar nu skälen för att detta ska bedömas som ett terroristbrott. Just nu om påverkan på samhället: 
- "Ofantlig påverkan på tågtrafiken i hela landet enligt MTR".
- Stabsläge på sjukhusen under lång tid, med över 1000 personer som sökt akut hjälp. 
- Överbelastade telefonnät
16.32
Åklagaren talar om att väldigt många påverkades. Ni minns att vi visade bilder på Skandiabiografen, där inne fanns 140 barn på besök, säger Hans Ihrman.
16.35
Det öppnades ett krisstödscentrum och man tog emot 380 krisstödssamtal. 
- Det handlar om att reducera och hantera det upplevda hotet. 
- Om det har varit syftet, att skapa en oro och förvirring i samhället, så har det lyckats, säger åklagare Ihrman.
16.36
Det var begränsade möjligheter att ringa nödsamtal via SOS Alarm, vilket hade en viss nationell påverkan.
16.37
Åklagaren visar nu en bild på en vägskylt som visar att delar av Stockholms centrum var avspärrat. 
- Det är klart att det här skapar en enorm oro. Fortfarande klockan 19 på kvällen är det ingen som vet omfattningen av det som har inträffat, säger Ihrman. 
16.38
Han visar också en bild på Västerbron i Stockholm, som är full med människor som försöker ta sig från innerstan till fots.
16.39
En annan bild visar en stor samling människor som går uppför Götgatsbacken på Söder i Stockholm.
16.43
Åklagaren menar att oron efter attentatet har bestått i samhället.
Han tar en händelse i Eskilstuna den 1 juni 2017 som exempel, då en person stjäl en lastbil. Polisen beslutade om en särskild händelse och nationella bombstyrkan kallades in. Han menar att det var en sedvanlig drograttfylla som utmynnade i en stor insats på grund av det som hade skett på Drottninggatan.
16.46
Åklagaren drar även paralleller med terrordådet i Nice den 14 juli 2016, då en person körde på människor på strandpromenaden. Han menar att dådet ska ses mot bakgrund av att terrorgruppen IS uppmanat sina anhängare att genomföra attentat med vad som står till buds, bland annat köra över personer med bilar. Det är ett sätt att sätta skräck i västvärlden, menar åklagaren. 
- Ingen ska känna sig trygg, Man kan slå till när man vill var man vill, säger Ihrman. 
16.46
- Det krävs ingen större planering, effekten däremot blir oerhört stor, säger Ihrman.
16.48
Ihrman drar även paralleller till dådet på julmarknaden i Berlin den 19 december 2016, då en person kapade en lastbil och körde in i en folkmassa, varpå många dog.
16.49
Enligt åklagaren refererar Akilov i en av sina chattkonversationer till terrordådet i London förra året, då gärningsmannen körde på människor på Westminster Bridge och sedan hoppade ur fordonet och knivskar människor.
16.51
Ihrman tar även upp ett dåd i London den 3 juni 2017, då människor mejades ned på London Bridge samt ett dåd på Las Ramblas i Barcelona den 17 augusti 2017 med samma tillvägagångssätt.
16.53
Han tar också upp ytterligare ett dåd i New York den 31 oktober förra året, då gärningsmannen körde på och dödade åtta personer. Gärningsmannen hade svurit sin trohet till terrorrgruppen IS. 
- Det här mönstret upprepas, säger Ihrman.
16.53
Nu avslutar Ihrman sin sakframställan. Dagens förhandlingar är över och fortsätter nästa tisdag.
16.54
Rätten tackar för i dag.
16.56
Nu väntar vi på presskonferensen.
17.04
Ihrman vilken otroligt duktig åklagare....med tanke på de anhöriga hur han framställer händelseförloppet på ett snyggt sätt....mycket proffsigt gjort...
17.06

Akilovs film strax före attacken: ”Dags att döda de otrogna”

SVT NyheterBara en dryg timme innan attentatet inleddes på Drottninggatan spelade Rakhmat Akilov in en film vid Odenplan i Stockholm, där han bad sina bröder om ursäkt och uppmanade att de nu måste ”upp till kamp”. Detta presenterade åklagaren under sin sakframställan, andra rättegångsdagen om terrordådet i Stockholm förra året.
17.06

Rättegångens nyckelspelare

svt.seEfter nio månaders utredningsarbete väcks nu åtal mot Rakhmat Akilov, som misstänks vara skyldig till det blodigaste terrordådet hittills i Sverige. Snart börjar rättegången - här är personerna du bör ha koll på.
17.08
Nu startar presskonferensen.
17.10
Åklagaren Hans Ihrman får en fråga om varför animationerna som visades var så viktiga. Han svarar att de har möjlighet att återge fynd och händelseförlopp på ett sätt som gör gärningen lättare att förstå. Det har betydelsen för rättens bedömning.
17.10
Enligt åklagaren har det inte någon betydelse att terrorgruppen IS inte tagit på sig dådet.
17.11
Läs mer om det här: 

Teorin: Därför tar IS inte på sig dådet på Drottninggatan

SVT NyheterRakhmat Akilov svor sin trohetsed till Islamiska staten före dådet på Drottninggatan. Men terrornätverket har inte tagit på sig skulden – attacken kan ha setts som ett misslyckande. – Det kan vara så att uppdraget inte blev helt genomfört eftersom attentatsmannen inte dog, säger Peder Hyllengren, terrorforskare på Försvarshögskolan.
17.12
Åklagaren berättar varför rätten valde att visa visst rörligt material bakom stängda dörrar i dag. I filmerna framskymtar personer som kort därefter avlider och av hänsyn till anhöriga ville inte rätten visa dem för åhörarna.
17.13
Åklagaren kan inte svara på om Akilov tittade på just det här materialet under förhandlingarna i dag.
17.14
En reporter frågar om hur stort bevisvärde övervakningsbilderna har. 
Åklagaren menar att det knyter Akilov till platsen och att det har stor betydelse för att visa att Akilov varit ensam under gärningen.
17.16
Åklagare Hans Ihrman menar att Akilov åkt in till stan för att leta efter ett vapen, en lastbil. Det finns inga uppgifter om det fanns en särskild avsikt med att kliva av vid just Odenplan.
17.17
Nu är presskonferensen med åklagare Hans Ihrman slut.
17.19
Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson håller presskonferens. Han vill inte svara på hur hans klient reagerade på det rörliga materialet som spelades upp bakom stängda dörrar.
17.20
Johan Eriksson har inga synpunkter på det som kommit fram under de två rättegångsdagarna. Framöver kommer han själv att lyfta saker som han tycker är viktiga att få fram under den här rättegången.
17.21
Eriksson säger att hans klient kommer att svara på åklagarens frågor och möjligen fylla på med information om vad han gjort under tidsluckorna.
17.22
Eriksson tycker att dagen har varit som han trodde. 
- Det har inte varit några överraskningar. 
17.22
Han vill inte gå in på hur dagen har varit för hans klient.
17.24
Eriksson menar att försvaret behöver mer tid att förbereda sig.
Han bedömer att förhöret med Akilov kommer att starta vid 10.30-tiden på tisdagen, dagen då förhandlingarna återupptas.
17.24
Eriksson vill inte gå in på om Akilov motsätter sig saker som kommit fram under de första rättegångsdagarna.
17.25
- Min klient erkänner terroristbrott, det beror på att han har sagt att han ett sådant syfte, säger Eriksson men betonar att det är upp till rätten att bevisa.
17.25
Nu tackar advokat Johan Eriksson för sig och presskonferensen är över.
17.29
Nu avslutar vi direktrapporteringen från tingsrätten. Nästa förhandlingsdag är på tisdag, då ska Akilov höras för första gången. 
Tack alla som följt oss, kommit med inlägg och ställt frågor!
08.32

Hej och välkommen till tisdagens direktrapportering från rättegången mot Rakhmat Akilov i Stockholms tingsrätts säkerhetssal! 

08.33

Förhandlingarna startade förra veckan och det här är tredje rättegångsdagen. Den 40-årige uzbeken står åtalad för terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan efter lastbilsattacken på Drottninggatan den 7 april förra året, då fem personer dog och ett stort antal personer skadades. 

08.33

Motivet till dådet var enligt åklagaren Hans Ihrman att Akilov ville straffa Sverige för deltagandet i den globala koalitionen mot terrorgruppen IS. Han yrkar på livstids fängelse och därefter utvisning.

08.33

Akilov erkänner att han kört lastbilen och dödat fem personer. Han medger också att han utsatt ett antal personer för försök till mord. Men enligt hans advokat Johan Eriksson betyder det inte att han erkänner försök till mord på samtliga offer.

08.34

Förra veckan lade åklagaren fram sin sakframställan, det vill säga berättade vad förundersökningen hade kommit fram till. Under första rättegångsdagen spelade åklagaren upp det första larmsamtalet från Drottninggatan och visade stillbilder från videofilmer som hittats i Akilovs mobiltelefon, för att visa hur han inspirerats av terrorgruppen IS propagandafilmer. Polisen har bland annat hittat filmer på massavrättningar i telefonen. 

08.35

Åklagaren gick även igenom flera chattar, bland annat en där Akilov några veckor före dådet skriver att han vill köra över ”otrogna” med en stor bil. Dessutom visades bilder från Åhlénshuset, Hötorget, Drottninggatan och regeringskansliet som Akilov ska tagit innan dådet när han antas ha rekognoserat i centrala Stockholm.

08.35

Andra rättegångsdagen presenterade åklagaren bildbevis på att Akilov befunnit sig i centrala Stockholm när attacken ägde rum och beskrev lastbilens färdväg med hjälp av en 3D-film. Han fortsatte med att redogöra för Akilovs flyktväg innan gripandet i Märsta. 

08.35

Det finns dock flera tidsluckor i Akilovs förehavanden på attentatsdagen. Polisen vet fortfarande inte exakt vad Akilov gjorde efter att han hade flytt till Arlanda eller vad han gjorde i Märsta strax före gripandet. 

08.40
Man får inte fotografera inne i rättssalen, därför har SVT Nyheter tecknaren Anders Mohlin på plats. Här är en bild av Rakhmat Akilov som han tecknande under förra veckans förhandlingar.
 
08.41
Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson, tecknad av Anders Mohlin.
 
08.45
Åklagare Hans Ihrman. Bild: Anders Mohlin
 
08.47

I dag är det dags för det första förhöret av Akilov, vilket kan ge svar på vad han egentligen gjorde under tidsluckorna på attentatsdagen. Men dagen startar med att målsägandesidan lägger fram sin sakframställan, och därefter är det dags för försvarets dragning. Preliminärt kommer förhören med Akilov att starta omkring klockan 10.30.

08.47

Rätten räknar med att Akilov kommer att höras under tre dagar den här veckan: tisdag, onsdag och torsdag.

08.48

Detta vet vi om den misstänkte terroristen

SVT NyheterEn 39-årig frånskild uzbek som jobbat på byggen, uttalat stöd för IS och nekats uppehållstillstånd. När rättegången nu börjar får vi förhoppningsvis veta mer om vem Rakhmat Akilov egentligen är.
08.49

Rättegångens nyckelspelare

svt.seEfter nio månaders utredningsarbete väcks nu åtal mot Rakhmat Akilov, som misstänks vara skyldig till det blodigaste terrordådet hittills i Sverige. Snart börjar rättegången - här är personerna du bör ha koll på.
08.50
Ni kan ställa frågor under rapporteringen och jag ska försöka svara på så många jag hinner och kan.
08.53

Här är bevisen mot Akilov

SVT NyheterEn huva med utklippta hål för ögonen, delar till en bomb och ett minneskort med material som kan knytas till IS, såsom avrättningsfilmer. Dessutom en stor mängd terroristrelaterade chattkonversationer. Det är några av de bevis som används mot Rakhmat Akilov.
08.59

Så körde lastbilen längs med Drottninggatan

SVT NyheterPolisen har återskapat Rakhmat Akilovs färdväg längs Drottninggatan med 3D-teknik. Under den andra rättegångsdagen fick rätten ta del av filmen.
09.04
Här kan ni lyssna på ljudupptagning från rättegången.

Forum - Idag 09.00

SVT PlayRättegången om attentatet på Drottninggatan. Rättegången i Stockholms tingsrätts säkerhetssal går in på sin andra vecka. I dag sakframställning i ansvarsdelen från målsägandebiträden och försvaret, samt förhör med den tilltalade.
09.10
Förhandlingarna startar 9.15, vi väntar på att bli insläppta i åhörarsalen.
09.15
Nu är vi inne i salen. Rätten är också på plats med domare Ragnar Palmkvist i spetsen.
09.18
Akilov har förts in i rättssalen.
09.18
Domaren inleder förhandlingarna och hälsar god morgon.
09.18
Akilov har flera tolkar som översätter från svenska till ryska.
09.19
Domaren drar reglerna, han betonar att man ska undvika utbrott från åhörare och att det är förbjudet att ta bilder inne i salen.
09.21
Domaren berättar att ett vittne som befann sig på Drottninggatan kommer att höras.
09.21
Förhandlingarna inleds med att målsägandesidan håller anförande.
09.24
En av advokaterna för målsägandesidan, Sanna Bergenheim, säger att det här inte är fråga om vilka mordförsök som helst, utan det finns försvårande omständigheter vilket har betydelse för skadeståndsfrågan.
09.27
En annan av målsägandebiträdena betonar att Akilov har valt en attentatsplats där det finns många små barn, tittar man på bilderna från händelsen finns det barnvagnar.
09.28
09.28
Ytterligare ett målsägarbiträde berättar att hennes klient blev mycket svårt skadad och svävade mellan liv och död.
09.29
Målsägandebiträdena ansluter sig till åklagrens sakframställan.
09.31
Göran Hjalmarsson, som företräder 13 klienter, ansluter sig också till åklagarens sakframställan.
- Jag kan redan nu säga att vi kommer att få höra mycket starka berättelser från mina klienter, säger han.
09.32
- Mina klienter har också en förhoppning att få svar på ett antal frågor, säger Göran Hjalmarsson och menar att det är viktigt för att de ska kunna gå vidare i livet.
09.33
Göran Hjalmarsson menar att det finns synnerligen försvårande omständigheter, och att skadeståndet bör ligga något högre än praxis på 125.000 kronor.
09.35
Flera målsäganden är beredda att stå öga mot öga med Akilov när de berättar hur de drabbats.
- Även den 5-åriga flicka jag företräder är beredd att göra detta, säger Göran Hjalmarsson. 
09.36
Ett annat målsägandebiträde företräder en pappa som har förlorat sin lilla dotter. Hon säger att hennes klient bör få ersättning för terroristbrott.
09.39
Advokat Jessica Sandberg berömmer åklagarens skickliga sakframställan. Hon företräder 13 klienter från andra länder.
- För att dessa terrormål ska få så stor spridning och effekt som möjligt väljer man platser med många turister, säger hon och drar paralleller till dåd vid turiststråken i London, gatan Las Ramblas i Barcelona och strandpromenaden i Nice.
09.40
Jessica Sandberg berättar att tre av hennes klienter är små barn som mist sina föräldrar vid dådet, det handlar också om föräldrar och makar samt ett barn som var på plats vid dådet och mirakulöst överlevde.
09.41
Jessica Sandberg anser att hennes klienter har rätt till kränkningsersättning samt högre skadestånd än praxis.
09.41
Nu ska Akilovs advokat Johan Eriksson hålla sin sakframställan.
09.43
Precis som tidigare under förhandlingarna sitter Akilov mest ihopsjunken på stolen mellan sin advokat och sin tolk. Han tittar nedåt i bänken, iklädd häktets gröna kläder.
09.44
Johan Eriksson säger att han ska sätta försvarets ramar för vad rätten ska pröva, och föregripa skadeståndsanspråk som ännu inte är framförda. Skälet är att han vill göra det när alla målsägandebiträden är samlade. Han vill att de ska få reda på Akilovs inställning till skadestånden.
09.45
Nyss fick vi höra berättelsen om ett av dödsoffrens son. Pappan dog men sonen överlevde mirakulöst, mycket tack vare att han hade en cykelhjälm på sig säger hans biträden. På bilden syns hans hjälm sprucken och sargad efter Akilovs framfart. 
 
09.47
Eriksson berättar att Akilov omedelbart erkände att han låg bakom attacken när han greps. Han menar också att hans klient har medverkat i utredningen. Akilov kan med några undantag inte uttala sig om vilka målsäganden som drabbats av hans gärningar eftersom han inte har några sådana minnen under färden. 
- Akilov erkänner inte bara att han kört bilen har erkänner också att han gjort sig skyldig till terroristbrott och försök till terroristbrott.
09.47
Akilov erkänner också framkallande av fara för annan.
09.49
Akilov går med på att betala skadestånd på 60.000 per person till anhöriga till dödade personer.
09.51
Han anser att det är rimligt att barn som bevittnat anhörigas död har rätt till 75.000 kronor i skadestånd.
09.52
Akilov går inte med på kränkningsersättning till anhöriga.
- Det är försvarets uppfattning att det inte finns rättsligt fog, säger Johan Eriksson.
09.54
Akilov medger 10.000 kronor i skadestånd till personer som utsatts för framkallande av fara till annan, om de inte skadats. Till de som skadats går han med på 15.000 kronor i skadestånd.
När det gäller barn har de inte samma möjligheter att fly, därför kommer han att medge ersättning med 15.000 kronor till barn som utsatts för framkallande av fara för annan.
09.56
Akilov går med på att betala skadestånd på 125 000 kronor för personer som utsatts för mordförsök och som skadats allvarligt. Människor som inte skadats allvarligt går han med på att betala 100.000 kronor till.
09.57
Målsägandebiträdet Göran Hjalmarsson kommer in i sal 2, där ett antal av de målsägande sitter, för att stötta sina klienter på plats
09.57
Nu är det dags för förhören av Akilov. Förhören spelas in med kamera på väggen bakom domaren.
09.58
Åklagare Hans Ihrman tar ordet. Han frågar vad Akilov ville uppnå med attacken.
09.58
Rakhmat Akilov sitter och antecknar när åklagaren ställer första frågan
10.01
Akilov svarar via sin tolk att han ville att Sverige skulle avbryta sitt deltagande i striden mot kalifatet.
- Jag ville att Sverige skulle sluta skicka soldater till krigszoner där man bekämpar Islamiska staten.
10.02
Han säger också att han ville att Sverige skulle sluta gigantiska summor pengar för att bekämpa kalifatet.
10.03
Akilov har svårt att svara på åklagarens fråga om vad han ville åstadkomma med att göra lastbilen på Drottninggatan.
- Jag ville skapa problem så att Sverige skulle fokusera bort på sina egna problem.
10.04
Rakhmat Akilov säger att hans mål med att köra bilen på Drottninggatan var attt mörda svenska medborgare.
10.04
Åklagaren frågar vilket mål Akilov hade för mål med att köra på Drottninggatan.
- Att mörda svenskar. De som befann sig på den här gatan.
10.04
Han hade dock inte planerat att mörda ett visst antal personer.
10.05
Jag ville göra en egen liten insats i kampen för den Islamiska staten, säger Akilov
10.06
Akilov säger att han ville göra en egen insats i kampen att stöda Islamiska staten.
Han menar att fienden är den som skickat pengar och soldater mot IS.
10.07
Han säger att de är fienden eftersom de bombar IS och deras soldater dagarna i ända.
10.08
Åklagaren frågar vad man vill angripa hos fienden.
- Det finns inga specifika mål, men man ska skapa stor uppmärksamhet genom en viss händelse, säger Akilov och menar att det ska få medborgarna att fundera över sin stats agerande.
10.12
Åklagaren frågar om Akilov känner till om ett visst attentat påverkat ett lands regering i Europa. Akilov nämner Spanien och menar att Spanien drog tillbaka sina trupper efteråt. Han säger också att Japan drog tillbaka sina trupper från IS territorium sedan man tillfångatagit japanska journalister.
- Genom mitt terrordåd är min förhoppning att Sverige skulle sluta sponsra ett krig där det dör miljoner oskyldiga muslimer.
10.13
Åklagaren frågar hur han har fått vetskap om de svenska insatserna. Akilov säger att det har skett genom internet och genom telefonsamtal med personer som är anslutna till terrorgruppen IS.
 
10.16
Åklagaren frågar om Akilov kan berätta om han inspirerats av andra terrordåd än det i Spanien.
- Det finns massvis, det är jättemånga som har genomförts, men de har inte inspirerat mig, säger han och menar att han har gjort dådet i Stockholm på grund av vad som fanns i hans eget hjärta.
10.17
Akilov säger att andra som gjort terrordåd har gjort intervjuer som lagts ut på kalifatets kanaler, där de förklarat varför de ska göra dådet, vilket mål de har.
10.17
Akilov har tagit del av de andras berättelser via nätet.
10.18
Åklagaren frågar hur Akilov tagit del av uppmaningarna till att göra terrordåd.
- Det var också genom chatten och jag hörsammade den sista uppmaningen, säger Akilov.
10.20
Akilov säger att IS emirer ger uppdrag att angripa mål som ligger utanför Islamiska Staten. Uppmaningarna har skett på arabiska som översatts till olika språk, ryska, turkiska, franska med mera. Själv har han tagit del av uppmaningarna på ryska, turkiska och persiska.
Akilov säger att hans kunskaper i arabiska är ungefär "30 procent".
10.23
Åklagaren frågar vilken betydelse talet av IS-ledaren Abu Bbakr al-Baghdadi i december 2015 hade.
- Han gav uppmaningen till muslimerna, förklarade vad vi ska sträva efter och vad vi ska komma fram till, säger Akilov.
10.25
Akilov säger att han ville tillbaka till kalifatet som det var för hundra år sedan.
10.26
Åklagaren visar nu upp en chattkonversation med kontakten Abu Salmon som Akilov hade i januari 2017.
10.28
Akilov säger att han ville dö som en martyr.
Åklagaren: Vad är en martyroperation?
Akilov: Ett kraftigt slag.
Åklagaren: Vilka är de otrogna?
Akilov: Alla som strider mot kalifatet.
10.30
Åklagaren frågar om en chattkonversation från den 1 mars med kontakten Mansur. Då berättar Akilov att han är i Sverige och att "bögparaden" kommer att äga rum den 1 maj, och att han kan utföra en martyroperation om han får vägledning.
10.31
Åklagaren frågar om det här (homosexuella) också är fiender och varför.
- Det står i Bibeln om Sodom och Gomorra och en av de bibliska lagarna är att man inte ska bedriva otukt med män, säger Akilov.
10.33
Åklagaren frågar om Akilov hade som mål att angripa "bögparaden" den 1 maj.
- Senare insåg jag att 1 maj var fel, men i princip är svaret på din fråga ja, säger Akilov.
10.34
Åklagaren frågar om en chattkonversation med kontakten Abu Musa den 3 mars 2017. Han undrar vad Akilov frågar om i konversationen.
Akilov svarar att frågan är om att begå ett terrordåd i Sverige.
10.35
Akilov menar att han behöver tillstånd för att begå terrordåd.
10.36
Akilov vänder sig om och tittar på journalisterna samlade på läktaren.
10.38
I en chatt med kontakten Abu Fotima den 15 mars skriver Akilov att han kommer att förbereda bältet.
- Martyrbältet. Det är ett slags bälte som man stoppar med sprängmedel och metallkulor, muttrar, skruvar och så vidare. Sedan har man den på kroppen och den är kopplad till en knapp, och när man trycker på knappen sprängs den, säger Akilov på frågan om vad det är för bälte.
10.39
Åklagaren undrar vad syftet med att trycka på knappen är.
- Att skada kalifatets fienden och hamna i ett evigt paradis, säger Akilov.
 
10.40
Akilov säger att han vill använda sprängbältet på en central gata i Sverige.
10.41
I en chatt den 15 mars med kontakten Muhammad skriver Akilov att han behöver en koordinator. "Jag vill skrämma de otrogna och lämna livet".
Åklagaren frågar vad en koordinator är.
- En koordinator är en sådan som kan lära ut hur man begår ett terrordåd.
10.41
Åklagaren undrar på vilket sätt han ville skrämma de otrogna. Akilov svarar att han bara sökte råd vid tillfället.
10.42
Vidare i chatten skriver Akilov att han vill köra i centralen över otrogna med en stor bil. Varifrån kommer den iden frågar åklagaren.
10.43
Akilov skriver samtidigt i chatten att han vill köra över "otrogna" med en stor bil. Akilov säger att den nu döde al Qaida-ledaren Usama bin Ladin lärde ut hur man kunde skrämma människor.
10.43
Det finnes exempel på andra terroristattentat med fordon i Frankrike, Tyskland Spanien säger Akilov
10.44
Åklagaren undrar var Akilov har hört att Sverige skickar bombtekniker till Irak och utbildar kurder.
- Det finns på internet, på informationssidor som tillhör vårt kalifat, säger Akilov.
10.44
Nu bryter rätten för en paus. Den samlas åter 11.05.
10.54
Vilket språk pratar Akilov/tolkas det till och från i rättegången?
11.07
Nu samlas rätten igen.
11.08
Hur länge väntas rättegången pågå? Hur långt in har den kommit?
11.14
Åklagaren frågar om det finns några befolkningsgrupper i Sverige som utgjort fienden mot IS. Akilov menar att det är stora företag som skickar pengar till insatser mot IS, men vill inte namnge några för att inte "skada deras rykte".
Akilov har i förundersökningen sagt att det finns pizzerior som ger pengar.
- Olika grupper samlar pengar och så skickar de till grupper för att bekämpa kalifatet, säger Akilov.
Enligt Akilov handlar det om pengar till bland annat PKK och kurdiska Peshmerga.
11.16
Nu tar åklagaren upp en chattkonversation med Abu Fotima den 27 mars 2017, där Akilov frågar om han har rätt att utföra en martyroperation i Sverige.
- Jag fick ett svar där Koranen citerades, där det står att man ska bekämpa otrogna som strider mot muslimer, säger Akilov.
11.17
Akilov frågas nu om en annan chatt från den 5 april med en annan kontakt, där han skriver att han håller på med det sista förberedelserna inför martyroperationen
11.18
Vad är det för förberedelser du pratar om frågar åklagaren. Det är tillverkningen av anordningen som ska explodera säger Akilov
11.22
Åklagaren går vidare till en chattkontakt som Akilov hade med Umar den 6 april. Umar uppmanar Akilov att filma. Åklagaren frågar Akilov vad det är han ska filma.
- Jag ska filma mina handlingar, De som skulle se den här videon efter terrordådet skulle förstå innebörden av mitt handlande, säger Akilov.
11.23
Åklagaren frågar om han hade för avsikt att filma något mer än det han gjorde.
- Nej, svarar han.
11.24
Varför pratar han ryska?
11.29
Personen som tolkar det Akilov säger, sitter han i rummet med honom eller är han med via telefon?
11.30
Han är väl från Khazakstan?
11.30
Akilov får nu frågor om en chatt han hade den 2 april med Abu Fotima. Akilov frågar då om Abu Fotima kan kolla om han har tillstånd att "köra över de otrogna".
- Det är klart du kan, får han till svar
11.32
Den 5 april har Akilov kontakt med Abu Fotima igen. Han skriver att shirk och fasad äter upp honom. Åklagaren ber honom förklara uttrycken.
- Det är avgudadyrkan, säger Akilov om shirk.
Han säger att han tror att det förekommer avgudadyrkan i Sverige.
11.33
Akilov säger att uttrycket fasad syftar på homosexuella och pedofili.
11.43
Detta kan inte vara en direktsändning -hur hinner ni i så fall censurera i förhöret?!
11.36
Om ni som lyssnar på ljudet från rättegången hörde en liten klapp nyss var det Akilov som slog ihop sina händer efter att ha hållit sig för ansiktet en kort stund. Han börjar se uttråkad ut.
11.40
Åklagaren går in på ett tal från en av IS representanter som Akilov ska ha tagit del av. Det rör sig om en uppmaning till att stödja Islamiska staten och spränga broar, byggnader med mera.
- Det var en allmän order, säger Akilov och menar att han fick talet från en person hos IS.
Åklagaren frågar hur han vet att talet kom från representanter för IS.
- Jag litar på Allah, säger han och fortsätter:
- Jag behövde inga bevis, jag drog mina egna slutsatser.
11.42
Visar han någon ångest eller liknande?
11.44
Ser han ut att visa nån form av ånger över det han har gjort?
11.44
Nu byter Akilov tolk.
11.48
Åklagaren går in på en chatt den 2 april 2017 med en kontakt kallad Mustafo Buhoriy. Akilov frågar vad som händer om han utför martyroperationen i Stockholm och om Gud kommer att godkänna det. Åklagaren undrar vem kontakten är och vad han vet om denne.
- Nästan ingenting.
Varför frågar du just Mustafo om den här martyroperationen kan godkännas?
- Kontakten har också lämnat sin familj. Han är ende sonen och han gav sig ut för att stödja muslimer som blev bombade av Natokoalitionen, säger Akilov.
11.49
Varför vill Akilov byta tolk?
11.50
Hur många fins det i salen
11.50
Nu får Akilov frågan varför han valde Drottninggatan?
11.52
Det är en central gata som kommer att påminna dem vad som de gjort mot kailfatet, svarar han.
11.52
Akilov säger att det ligger centralt och att det skulle påminna dem om allt det onda de gjort. Men det finns ingen särskild anledning till att han valde just Drottninggatan.
11.53
Akilov säger att det ligger centralt och att det skulle påminna dem om allt det onda de gjort. Men det finns ingen särskild anledning till att han valde just Drottninggatan.
11.53
Alla de gatorna jag övervägde ligger i samma område. Till en början ville jag utföra terrordådet i Danmark men mina emirer godkände att jag skulle göra det i Sverige säger han.
11.55
Åklagaren frågar om han övervägde olika platser i Stockholm.
- Ja, säger Akilov.
11.57
Åklagaren visar bilder som Akilov ska ha tagit med sin mobiltelefon, bland annat utanför Åhléns och i området vid Drottninggatan, före dådet.
- Jag gick bara runt och tog bilder. För att skicka dem till vänner i IS.
Varför skickade du dem till IS?
- För att utföra ett terrordåd, säger Akilov och menar att platsen skulle godkännas av IS.
11.58
Han menar att Hötorget var en alternativ plats att genomföra ett dåd på.
11.59
En bild visar en amerikansk flagga utanför en byggnad. Akilov menar att det hade betydelse för att han tog bilden.
- För att de krigar mot vår stat, säger han.
12.00
Akilov kommenterar nu varför han tog bilder på betonglejonen. De hade betydelse för att han kunde krocka med dem med lastbilen. Han ville se hur bred gatan var.
12.01
En bild är tagen ganska högt upp på Drottninggatan, han skickar sedan bilden till en kontakt i syfte att få platsen godkänd som mål.
12.02
En bild är tagen på Vasagatan med samma syfte som de övriga. Ovanpå byggnaden finns utländska flaggor, vilket var av intresse för Akilov.
12.03
Akilov har också tagit en bild på en lastbil i centrala Stockholm. Den 17 mars när han tog bilderna övervägde han att använda just en lastbil vid attacken.
12.05
Akilov skickar bilderna till en kontakt den 21 mars, fotot på lastbilen, Vasgatan, Drottninggatan och Hötorget. Syftet var enligt Akilov att visa hans planer på att genomföra operationen.
12.06
Den 12 februari gör Akilov en nätsökning på orden gayklubb i Stockholm. Syftet var att hitta en klubb där det begås "otukt".
- Och köra in med en lastbil så att de skulle bli skadade, säger han.
12.10
Akilov säger att han tagit samtliga bilder som påträffats i hans telefon.
12.12
Åklagaren frågar varför Akilov valde att utföra attentatet på en fredag.
- Det blev bara så.
Tidigare har han enligt åklagaren lämnat uppgifter om att det fanns en tanke med att det var en fredag. Nu säger han:
- Det spelade ingen större roll men jag tänkte att jag skulle göra det på en fredag eller en helgdag. På helgerna finns det många turister som kommer från länder i Natokoalitionen som promenerar på de här gatorna.
12.14
Akilov menar att han egentligen planerade dådet mot turister, det skulle finnas fler turister på gatorna på en eftermiddag och inte lika många barn, menar han.
12.16
Åklagaren frågar varför Akilov valde en stor lastbil.
- I en stor kunde jag köra och orsaka mer skada.
Vad hade hänt om du inte hittat lastbilen?
- Jag skulle ha återvänt hem.
Akilov menar att han försökte hitta en mindre lastbil.
- Vid Odenplan planerade jag att ta en mindre lastbil, men chauffören kom ut och körde iväg.
12.17
Åklagaren frågar vilken skillnad det finns mellan att använda en stor eller liten lastbil vid ett terrorattentat.
- För mig spelade det ingen roll om det var en större eller mindre lastbil, men eftersom jag inte kunde komma över en mindre lastbil blev det en större.
12.18
Åklagaren frågar när han bestämde sig för att utföra dådet på Drottninggatan på just en fredag.
- I mitten av mars.
12.19
Nu tar rätten lunch fram till 13.15.
12.20
Är Akilov trött låter så
12.33

Advokaten: Akilov har valt en plats med många små barn

SVT NyheterRakhmat Akilov valde att utföra lastbilsattacken på en plats med många små barn. Det säger Mari Schaub, som företräder nio av de personer som direkt drabbades av dådet den 7 april.
12.33

SVT sänder ljudupptagning med Akilov

SVT NyheterSVT sänder i dag ljudet när den terrormisstänkte Rakhmat Akilov hörs under rättegången i Stockholm. SVT kommer att fördröja sändningen, berättar Michael Kurcera, SVT:s nyhetschef Online.
12.33

Terrorrättegång: Akilov i förhör

SVT NyheterOredigerade sändningar ur samhällsdebatten i frågor kring demokrati och politik.
13.10
Rättegången återupptas 13.50, inte 13.15 som jag skrev tidigare.
13.15

Akilov om tidpunkten för dådet: Då är det mest turister

SVT NyheterRakhmat Akilov valde att slå till en eftermiddag för att framförallt skada turister. Det sade han när han i dag förhördes om lastbilsdådet på Drottninggatan. – På eftermiddagen så tänkte jag att det inte fanns så mycket barn utan mest turister.Men han var också ute efter att skada Sverige, berättar han.
13.18

Rättegångens nyckelspelare

svt.seEfter nio månaders utredningsarbete väcks nu åtal mot Rakhmat Akilov, som misstänks vara skyldig till det blodigaste terrordådet hittills i Sverige. Snart börjar rättegången - här är personerna du bör ha koll på.
13.54
Nu återupptas förhandlingarna. Domaren säger att det uppkommit att det finns bilder inifrån rättssalen som publicerats av medier. Han vill inte se ytterligare sådana bilder.
13.58
Åklagare Hans Ihrman tar ordet igen.
I en chatt den 4 april skriver Akilov att det inte är så mycket folk ute klockan 11, men att det finns goda möjligheter att skaffa en lastbil. Åklagaren menar att det här ger en annan bild än vad Akilov sade under förhören på förmiddagen, att det inte spelade någon roll när på dagen han genomförde attacken.
Akilov säger att det han menade var att det inte spelade någon roll vilken veckodag det var, men att tidpunkten var av betydelse för att det var lite folk före lunch men mer efter. 
- Det är för lite folk för att köra på, är det det du menar? frågar åklagaren. 
- Ja, svarar Akilov. 
14.01
I en chatt med kontaktpersonen Abu´abdurahman skickar Akilov en bild från Hötorget. Texten i anslutning till bilden lyder "sprängmedel", eller "en plats där en explosion kan inträffa". Åklagaren frågar om det fanns något särskilt skäl till att han inte valde Hötorget. 
- Nej, säger Akilov – men menar att han bad om tillstånd att få genomföra en attack där. 
Åklagaren: Varför valde du inte Hötorget?
- För att jag och mina vänner från Kalifatet hade tvivel om sprängämnen, säger Akilov. 
14.03
Akilov säger att han fick ett allmänt godkännande för hela Sverige och Europa. Åklagaren undrar om det fanns någon övervägan om att det var för lite folk på Hötorget.
- Nej, svarar Akilov. 
- Jag frågar, för det har du ju uppgivit i polisförhör, säger åklagaren. 
Akilov nekar igen.
 
14.05
Nu går åklagaren in på en video som Akilov laddade ned den 21 mars 2017, ett tal om självmordsattentat och jihad. Där nämns uttryckligen användandet av bilar vid självmordsdåd. Akilov säger att han minns videon. 
- Var det här en del som du tog intryck av för att genomföra attentat med bilar, frågar åklagaren.
- Ja, svarar Akilov.
14.08
Åklagaren går vidare med en chatt som Akilov hade med kontakten Togut Shikan den 3 april. Akilov skriver att han ska in till centrala Stockholm för att rekognosera och att han inte anser att det blir några problem att hitta en lastbil.
- Hur hade du tänkt vid den här tidpunkten med att hitta en lastbil? frågar åklagaren.
- Gå runt på gatorna, se sig omkring, hitta en passande lastbil, ta den och köra iväg, svarar Akilov. 
14.09
Här är en av bilderna som Akilov tog när han rekade på Hötorget. Akilov har tidigare sagt att han noterade flaggorna och ansåg att de stod för flera länder som stödjer kampen mot IS. 
 
14.11
Samma dag hade Akilov en chatt med kontakten Umar, där han frågade hur han skulle filma samt hur han skulle svära troheten eller martyroperationen. Åklagaren frågar vad han skulle filma.
- En video på trohetseden (bayat reds. anm.) till kalifatet, säger Akilov.
Umar säger att han måste göra det senast fredag. 
- Här handlar det om en video med uppmaningen till mina bröder, säger Akilov.
Varför var det viktigt att det skulle ske just på fredag? frågar åklagaren.
- Nej, svarar Akilov.
14.14
I chatten med Togut Chikan samma dag uppmanar kontakten Akilov att berätta om målet. Kontakten frågar om han tog en kniv och om han hittade bensin. 
- Varför frågar han om kniven, undrar åklagaren. 
- Kniven skulle man kunna använda för att skrämma chauffören och på så sätt skulle jag kunna få tag på en bil, säger Akilov.
Bensinen skulle användas för att tända på. 
14.16
- Med en kniv kan man skrämma, såra, säger Aklilov.
Åklagaren undrar vilken kniv han syftar på i chatten med Togut Shikan. 
- Den som blev kvar i bilen, säger Akilov.
- Vad hade du tänkt använda kniven till? undrar åklagaren.
- Om det hade funnits en chaufför i bilen hade jag använt kniven för att få tag i bilen.
14.18
Dagen före attentatet, den 6 april, söker Akilov på orden "kom ut ur bilen" och "hoppa ut ur bilen om du inte vill dö" på Google translate.
- I och med att det skulle sitta en svensktalande person bakom ratten var det viktigt för honom att förstå vad jag tänkte göra, säger Akilov.
14.20
Åklagaren undrar när Akilov anslöt sig till IS. 
- Efter att den Islamiska staten blev till. Innan dess var jag en al-Qaida-anhängare, säger Akilov. 
Officiellt anslöt han sig dock när han svor en trohetsed i april.
14.21
Akilov reste till Turkiet med avsikt att ta sig till Syrien för att ansluta sig till kalifatet. Åklagaren undrar om Akilov haft fysisk kontakt med IS-anhängare, och inte bara via nätet. 
- Nej, svarar Akilov och menar att han bara haft kontakt via sociala medier. 
14.23
I en chatt den 16 januari 2017 med kontakten Abu Jacho undrar Akilov hur man svär trohetseden.
14.26
I en kontakt med Abu Fotima den 5 april skriver Akilov att han vill genomföra martyroperationen i Sverige de närmaste dagarna. Han ber om religiös vägledning. 
- Jag insåg efter att jag sprängt mig så skulle jag dö, säger han och menar att han sökte bekräftelse på vad som skulle hända efter döden.
14.31
Akilov fick trohetseden överskickad av kontakten Abu´abdurahman. Han läste upp texten på arabiska i en video som han spelade in.
14.31
En video som han spelar in framför en skobutik på Odenplan på attentatsdagen skulle visas för medlemmar i kalifatet, men han fick inte iväg filmen till kontakten Togut Chikan som planerat.
14.33
Åklagaren frågar om bilder som hittats i Akilovs telefon. Han svarar att de föreställer skruvar, med mera.
Han säger att han köpt butangasbehållarna i en butik i tunnelbanan. Han valde den här typen av behållare eftersom han inte lyckades tillverka den sprängladdning han ville. 
- Det här var sista utvägen, säger han.
14.34
Här är  bilden som Akilov tog på sin hemmagjorda bombanordning, butangasflaskor ihopsurrade med tejp, skruvar och mattknivar. 

 
14.35
Åklagaren undrar varför det blev på det här sättet.
- Anledningen är att det som jag tänkt mig att göra lyckades jag inte tillverka, i Sverige fanns inte insatsvaror med rätt halt. 
Syftet var egentligen att tillverka ett sprängmedel som man använder i Irak när man "kör in i fiendeland".
- På så sätt skadar man och dödar fienden, säger Akilov.
14.39
Åklagaren undrar hur Akilov kom på idén att tillverka den spränganordning som han hade med sig i lastbilen. 
- Det var min egen idé, säger Akilov.
Åklagaren visar bilder på spränganordningen och Akilov förklarar att det är fem gasbehållare omslutna av tejp. Inne i anordningen fanns knivar och skruvar. Han undrar vad syftet var med knivarna.
- Jag räknade med att de skulle flyga åt olika håll efter en explosion. 
Akilov säger att han tillverkade anordningen på attentatsdagen och att han transporterade den i en väska. I väskan fanns även några av hans foton, en reservtelefon, en mössa och så vidare. 
14.40
Åklagaren påpekar att Akilov också hade en acetonburk med sig in till centrala Stockholm. Akilov säger att han hade planerat att hälla acetonet över spränganordningen för att antända den.
14.41
Polisens bild på resterna av Akilovs bombanordning. 

 
14.41
Åklagaren visar bilder på acetonburken och en kniv som hittats i lastbilen. Akilov säger att kniven tagits från en bostad där han sov ibland.
14.43
En av acetonburkarna fastnade av sprängkraften i lastbilens dörr.
 
14.44
Åklagaren undrar var Akilov hade tänkt antända spränganordningen. 
- Om polisen skulle gripa mig, eftersom jag inte ville att polisen skulle ta mig levande, skulle jag tända den här anordningen, men mina planer blev ändrade eftersom jag träffade byggnaden och var i chock. 
Akilov menar att det började brinna och att han måste fly. 
- Min sista önskan var att antända anordningen och sprängas och dö, säger han och menar att det skulle ske i hytten.
14.45
Åklagaren undrar hur splitterbomben skulle ha effekt om den antändes inne i lastbilen, Akilov säger att han räknade med att sprängkraften skulle vara stor.
14.47
Åklagaren undrar om självmord är tillåtet enligt Akilovs religiösa tro. 
- Det här skulle inte räknas som självmord, utan en martyroperation, säger Akilov och menar att det var martyroperationen som var syftet.
 
14.49
Åklagaren undrar varför Akilov klev av vid Odenplan på attentatsdagen. Akilov menar att syftet var att hitta en lastbil.
- Det finns en stor gata där vid Odenplan, där det står lastbilar på båda sidorna, där man lastar av och lastar på. 
14.52
Akilov säger att det stod en vit lastbil vid Odenplan men när han närmade sig bilen dök chauffören upp, satte sig i bilen och körde iväg. Akilov gick vidare mot Sveavägen med syfte att hitta en bil och köra den på Drottninggatan. Han kommer inte ihåg varför han gick till Adolf Fredriks kyrkogata, utan "vägen förde honom dit". Han hittade en lastbil, startade den och körde iväg när chauffören gick in för att skriva på handlingar.
14.52
- Hur visste du att nyckeln satt i? undrar åklagaren
Akilov säger att han gick fram och tittade och såg att nycklarna satt i tändningslåset. 
14.53
Nu tar rätten en paus igen, den samlas 15.05.
14.54
Kommer rättegång i morgon samma tid?
14.55
Hur kunde han veta nyckeln satt kvar i lastbilen?
14.56

Så körde lastbilen längs med Drottninggatan

SVT NyheterPolisen har återskapat Rakhmat Akilovs färdväg längs Drottninggatan med 3D-teknik. Under den andra rättegångsdagen fick rätten ta del av filmen.
14.57

SVT sänder ljudupptagning med Akilov

SVT NyheterSVT sänder i dag ljudet när den terrormisstänkte Rakhmat Akilov hörs under rättegången i Stockholm. SVT kommer att fördröja sändningen, berättar Michael Kucera, SVT:s nyhetschef Online.
14.57

Terrorrättegång: Akilov i förhör

SVT NyheterOredigerade sändningar ur samhällsdebatten i frågor kring demokrati och politik.
14.57
Akilov i rätten: "Min sista önskan var att antända anordningen och sprängas och dö". Bild: Anders Molin
 
15.05
Finns det möjlighet till att själv komma och lyssna på rättegången? Får man eller är det full?
15.08
En del av texten fick inte plats i frågan nedan. Så här skriver tingsrätten på sin hemsida: 
"Sal 1, där förhandlingen kommer att hållas, rymmer 90 åhörare. Dessa platser kommer att reserveras för media. I sal 2, som rymmer 60 åhörare, kommer ett antal platser att reserveras för allmänheten och media. Man kommer från sal 2 att kunna följa huvudförhandlingen via ljud- och bildöverföring. Vid varje förhandlingsdag sker säkerhetskontroll för inpassering. Åhörare bör därför infinna sig i god tid före förhandlingens början."
15.09
Åklagaren tar nu upp en bild som han tog under färden med lastbilen och skickade till Togut Shikan. Han säger att det var tänkt att bli hans sista bild, som skulle skickas till en bekant. Sedan skulle polisen skjuta ihjäl honom.
15.11
Akilov säger att han var i kontakt med fyra-fem personer under färden, eftersom de alla var "kalifatets soldater" och hjälpte honom. Han hade telefonkontakt med en person.
15.11
Akilov tillsammans med sin advokat och tolk. Bild: Anders Molin
 
15.16
När han kör ut från Adolf Fredriks kyrkogata är Akilovs tanke att köra ut på Drottninggatan och till Åhléns, säger han.
Åklagaren ska nu spela upp den 3D-film av lastbilsfärden som visades förra veckan. Åklagaren undrar varför han först körde med låg hastighet. 
- Bilen hade låg växel och den hade en låg hastighet, säger Akilov. 
Vilka erfarenheter har du av att köra lastbil? undrar åklagaren.
- Ett tag så körde jag lastbil.
Åklagaren undrar varför han svängde av från Drottninggatan när han först kom ut på den. 
- Jag har inte tänkt på det egentligen, säger Akilov och menar att det inte fanns någon speciell anledning. 
15.18
- Det är antagligen lejonen som stod där, säger Akilov som svar på varför han svängde av från Drottninggatan och syftar på betonghindren. 
Men han är osäker.
- När jag väl sätter mig i bilen så slutar jag tänka. 
15.19
Han säger sig inte ha gjort några överväganden, men att han såg människor. Han såg dock inte vilka han körde på. Han vet inte hur många han körde på.
- Jag har bara hört ljuden, säger han.
15.20
När han kom fram till Åhléns svängde han till vänster för att inte träffa en pojke och en kvinna med en barnvagn. Han svängde för att inte krocka med betonglejonen och körde in i Åhléns.
15.21
Åklagaren undrar om han någon gång hade planer på att avbryta färden.
Akilov menar att färden inte tog mer än en minut och att han inte hade tid att fundera. 
15.23
När han kört in i Åhléns befann han sig i någon slags chocktillstånd, därför hamnade en del av acetonet som skulle antända spränganordningen på hans byxor, berättar Akilov.
Hans byxor började brinna när han tände på gastuberna. Gastuberna brann, men det kom ingen explosion. På grund av smärtan var han tvungen att hoppa ur hytten.
15.23
intressant
15.24
Akilov hörde ljuden när de han körde på träffade lastbilens framruta. Här bilden som han själv tog när färden började.
 
15.26
Åklagaren visar en karta över sista delen av färdsträckan, zon E. Han undrar var Akilov svängde och Akilov säger att det var vid H&M. 
- Intill Kappahl stod barnen, där var jag tvungen att styra till vänster. Det var på grund av detta som jag körde på krukan. 
Åklagaren invänder att det inte fanns några personer vid platsen när han körde förbi och frågar om han kan ha misstagit sig och tagit krukan för barnen. 
- Det kan ha varit så, säger Akilov och menar att han därefter tappade kontrollen över bilen. 
 
15.27
- En eller två dagar innan när jag var där och kollade stod en polisbil vid platsen. Jag trodde att jag när jag kom fram i höjd med H&M skulle polisen komma och skjuta mot mig, säger Akilov.
15.29
Målet var att komma fram till ingången vid tunnelbanan vid Åhléns. Åklagaren undrar varför den tänkta slutpunkten var just där.
- Det brukade alltid stå en polisbil (där), säger Akilov men nekar till att just polisen skulle ha varit målet. 
Han menar att det fanns galler och arbetare där när han rekognoserade på platsen.
15.30
Åklagaren undrar varför Akilov valde att fly ned i just tunnelbanan. 
- Innan jag kom ned till tunnelbanan hade jag inga tankar. 
 
15.33
Åklagaren undrar om han hade kontakt med några personer innan han satte sig på tåget ut till Arlanda. Akilov säger att han tog kontakt med sin bekant när han befann sig på tåget. 
Akilov skickade en bild till kontakten Togut Shikan på tåget och berättade vad som hade hänt. 
- Jag meddelade honom om vad som hade hänt och sade att nu satt jag på tåget. 
15.37
Akilov skrev i chatten att det var betongblock i mitten (av gatan) och att han körde på dem, att bilen tappade kontrollen. Han skrev att byxorna hade brunnit och att cirka tio hade dött. Åklagaren undrar varför han trodde att cirka tio hade dött. 
- Av de slag som var mot bilen trodde jag att det var ungefär tio personer, säger Akilov. 
Han kan inte svara på om han hade tänkt sig att döda fler eller färre än så.
Åklagaren: Det spelade ingen roll om det var fler eller färre?
Akilov: Det tänkte jag inte på. 
15.37
Intressant rättegång
15.37
Åklagaren undrar om det var ett lyckat attentat. 
- Nej, svarar Akilov
Varför inte det?
- Eftersom jag överlevde. 
15.39
Åklagaren undrar vad Akilov gjorde under cirka en timme och 20 minuter på Arlanda. 
- Jag satt på en hållplats och sedan tog jag mig till fots till nästa hållplats. 
Han satte sig på en buss som körde runt på flygplatsen.
- Sedan steg jag av och tog bussen till Märsta. 
15.42
I en chatt med Abu Fotima vid 16-tiden skriver Akilov att han körde på några, bilen åkte fel.
Då hade Akilov ingen speciell plan på var han skulle ta vägen, men funderade på att ta sig ut ur Sverige och vidare ned till Syrien och Irak.
Akilov skriver i chatten, som svar på hur det var, att det var dåligt. Han syftar på att spränganordningen inte fungerade som det var tänkt.
15.45
Åklagaren undrar hur mycket pengar han hade på sig när han befann sig på bussen till Märsta.
- Tre kronor. 
I Märsta ville han ta ett pendeltåg, men det gick inte. 
Åklagaren undrar om han träffade några personer när han befann sig i Märsta under två timmar. 
- Nej, svarar Akilov. 
Enligt Akilov slocknade telefonen när han åkte buss så han hade heller inte telefonkontakt med någon. Sista gången han använde telefonen var på bussen när han tittade på en karta över Stockholm. 
15.48
Akilov vistades en kort stund vid en bensinmack i Märsta, det var strax innan gripandet. 
-  Jag visste inte åt vilket håll jag skulle gå, det fanns ingen gångväg, det var svårt för mig att hitta vägen. 
Han bestämde sig för att gå rakt fram och hamnade vid bensinmacken av en slump. 
Åklagaren undrar varför han gick av vägen och hamnade vid just bensinmacken. 
- Det fanns ingen gångväg som gick vidare, jag visste inte vart jag skulle gå. 
15.48
Åklagaren undrar om tanken var att komma över en personbil vid macken. 
- Nej, det kom jag inte på. 
15.50
Akilov säger att han ville ta sig ned till vattnet, men det fanns ingen väg och han var tvungen att gå tillbaka. 
- Jag tror att jag gick ett par kilometer, sedan tog vägen slut. Jag var tvungen att vända och gå tillbaka.
Han hade brännskador, ont i hela kroppen och kunde inte tänka. 
- Jag gick bara rakt fram, jag gjorde inget mer, jag tänkte inte på något.
15.51
- Jag var så vettskrämd. Jag kunde inte tänka på något.
15.56
Åklagaren undrar vad som hände sedan.
- Sedan kom en polisbil. Jag såg polisen på långt håll, jag lade mig på marken. De kom fram till mig, satte handbojor på mig och väntade på förstärkning. 
Varför lade du dig på marken?
- Jag visste bara att polisen visste att det var jag och att man redan hade skickat alla mina uppgifter och foton till polisbilar. För att undvika svårigheter med polisen lade jag mig på marken. 
Vad vill du undvika för svårigheter?
- Att de skulle skjuta mot mig, skada mig. 
Men vill inte du bli martyr?
- Nej, men det var under själva terrordådet, varken före eller efter hade jag rätt att göra något. Det fanns ingen order från Islamiska staten som gällde något mord varken före eller efter terrordådet.
15.57
Akilov menar att han inte tillhör sig själv utan Islamiska staten och att han inte kan göra något utan deras godkännande.
15.57
Nu tar rätten paus till 16.10
16.01

Akilov om tidpunkten för dådet: Då är det mest turister

SVT NyheterRakhmat Akilov valde att slå till en eftermiddag för att framförallt skada turister. Det sade han när han i dag förhördes om lastbilsdådet på Drottninggatan. – På eftermiddagen så tänkte jag att det inte fanns så många barn och arbetare, fredliga människor så att säga. Egentligen planerade jag det mot turister. Men Akilov var också ute efter att skada Sverige.
16.01
Intressant. Det här kommer att påverka valet 2018.
16.01

Advokaten: Akilov har valt en plats med många små barn

SVT NyheterRakhmat Akilov valde att utföra lastbilsattacken på en plats med många små barn. Det säger Mari Schaub, som företräder nio av de personer som direkt drabbades av dådet den 7 april.
16.02

Terrorrättegång: Akilov i förhör

SVT NyheterOredigerade sändningar ur samhällsdebatten i frågor kring demokrati och politik.
16.02

SVT sänder ljudupptagning med Akilov

SVT NyheterSVT sänder i dag ljudet när den terrormisstänkte Rakhmat Akilov hörs under rättegången i Stockholm. SVT kommer att fördröja sändningen, berättar Michael Kucera, SVT:s nyhetschef Online.
16.11
Målsägandebiträdet Mari Schaub säger till SVT Nyheter att åklagaren har gjort en bra dag i dag. 
- Temat för åklagarens frågor har varit övergripande. Han vill visa att det har varit noga planerat, säger hon och menar att han har lyckats väldigt bra med det. 
Men det finns några lösa trådar menar hon, men vill inte gå in på vilka. 
16.14
Nu samlas rätten igen. Åklagaren säger att han kommer att slutföra förhören med Akilov i dag.
Domaren säger att förhören med Akilov kommer att slutföras under morgondagen, efter att målsägandesidan gjort sitt. Det här innebär att det inte blir några förhandlingar på torsdag.
Egentligen var tre dagar vikta för förhören med Akilov. 
16.16
Åklagaren inleder förhören igen. Han frågar hur många människor Akilov uppskattade att det befann sig på Drottninggatan när han körde lastbilen. Akilov uppskattar antalet till 30-40 personer. 
- Det var lite folk, säger han.
16.18
Akilov uppfattade att människor hoppade undan när han körde lastbilen. När han körde in på Drottninggatan hörde han skrik. Till en början gick människor undan från lastbilen.
- Jag uppfattade det som att några ville gå i gatan och stoppa mig. Någonstans i mitten (av gatan). 
Åklagaren undrar om människor vinkade åt honom att stanna.
- Ja. 
16.19
Åklagaren undrar varför Akilov körde till höger och vänster om parkbänkarna som utgjorde ett hinder i mitten. Akilov säger att han inte tänkte. 
- Allting hände väldigt plötsligt och snabbt. 
16.19
Nu är åklagarens förhör över.
16.21
Rätten avslutar dagens förhandlingar. I morgon tar målsägandesidan över förhören. Som sagt är rättegångsdagen på torsdag inställd, eftersom man räknar med att klara av alla förhör i morgon.
16.26
Nu kommer åklagaren Hans Ihrman och Akilovs advokat Johan Eriksson att hålla presskonferens.
16.36
Nu kommer åklagaren Hans Ihrman.
16.36
"Inga överraskningar", säger han om dagens förhör med Akilov
16.37
Ihrman: "Min slutsats: Det vi drabbats av i Stockholm är en del av en större plan."
16.39
Ihrman pratar nu om den underrättelseinformation som man samlat ihop inför åtalet. Bland annat säger han att det är svårt att få fram riktiga identiteter på de personer som Akilov har chattat med.
16.41
Ihrman får nu frågor om hur Akilovs syn på Sverige stämmer ihop med verkligheten.
"Det är en väldigt fragmentarisk bild av Sverige. Vilka insatser vi är inblandade i osv. Jag kan inte förstå den och hans bild av Sverige är definitivt inte klar."
16.43
Hans Ihrman säger åter att Akilov har planerat och förberett gärningen på egen hand och han har inte varit beroende av andra personer. "Han har sökt stöd", säger Ihrman.
16.44
"Akilov har inte tvekat, utan han har velat förklara sin handlingar", säger Ihrman.
16.46
Ihrman får nu frågor om Akilovs påstående att han väjat för två barn innan han körde in i Åhlens. ”Jag behöver få en mer klar bild kring detta innan jag kan svara på den frågan”
16.49
Vissa uppgifter och förtydliganden har inkommit i dag efter förhören med Akilov, säger Ihrman. Vad det handlar om vill han dock inte säga. 
16.49
Frågestunden med åklagaren Hans Ihrman är nu slut.
16.50
Akilovs advokat Johan Eriksson kommer snart att hålla sin presskonferens.
16.56
Vart kan jag lyssna på hela rättegången från idag, såhär i efterhand?
16.57
Nu försvarsadvokat Johan Eriksson.
16.58
Han får frågan om hur Akilov mår: "Han är trött"
16.58
Eriksson säger också att det inte kommit fram några överraskningar under dagens förhör.
16.59
”Ett erkännande kan inte bli mer tydligt”, säger Eriksson om Akilovs förhör i rätten.
17.01
"Akilovs personliga åsikter och tankar om händelserna är inte ett moment för rätten just nu", säger Eriksson angående om Akilov kommer att uttrycka eventuell ånger kring dådet.
17.02
"Han erkänner terrorbrott. Han erkänner försök till terrorbrott och han erkänner att han utsatt andra för fara."
17.02
Eriksson: "Det rätten ska ta ställning till är: Är alla målsägande utsatta för försök till mord?"
17.04
”Vi har lagt enorm energi på att förbereda honom på rättegången så att han skulle kunna berätta allt han berättade i dag. Jag var osäker på hur det skull gå”, säger Johan Eriksson.
17.05
Johan Eriksson svarar inte på frågan om hurvida Akilov vet att IS inte tagit på sig dådet på Drottninggatan.
17.08
Nu avslutar Akilovs advokat Johan Eriksson presskonferensen.
17.10
Vi avslutar för i dag och tackar er som följt oss under dagen. Med start 09:15 kör vi åter live från rättegången i morgon onsdag.
08.25
Hej och välkommen till dagens direktrapportering från rättegången mot Rakhmat Akilov som hålls i Stockholms tingsrätts säkerhetssal!
08.29
Den 40-årige uzbeken står åtalad för terroristbrott, försök till terroristbrott och framkallande av fara för annan efter lastbilsattacken på Drottninggatan den 7 april förra året, då fem personer dog och ett stort antal personer skadades.
Rättegången startade förra veckan och det här är fjärde dagen som förhandlingar hålls. 
08.29
Motivet till dådet var enligt åklagaren Hans Ihrman att Akilov ville straffa Sverige för deltagandet i den globala koalitionen mot terrorgruppen IS. Han yrkar på livstids fängelse och därefter utvisning.
08.29
Akilov erkänner att han kört lastbilen och dödat fem personer. Han medger också att han utsatt ett antal personer för försök till mord. Advokat Johan Eriksson uppger dock att det inte betyder att han erkänner försök till mord på samtliga offer.
08.32
Det är förbjudet att fotografera i rättssalen, men det går bra att teckna vad som händer. Här en bild av Akilov gjord av SVT Nyheters tecknare Anders Mohlin tidigare under rättegången.
 
08.35
Förra veckan lade åklagaren, försvaret och målsägandesidan fram sin sakframställan. Den här veckan ligger fokus på förhör med den tilltalade.
I går höll åklagaren sina förhör med Akilov och i dag tar målsägandesidan över. Rätten räknar med att alla förhör ska vara avslutade under onsdagen, och sedan blir det inga mer förhandlingar förrän nästa vecka. 
08.40
Under gårdagens förhör berättade Akilov att målet med attacken var att döda svenskar, men även utländska turister. Han sade även att han hade bett om tillstånd från terrorgruppen IS för att genomföra dådet. IS har dock inte tagit på sig attacken. 
Akilov såg dådet som misslyckat eftersom han överlevde. Han hade räknat med att polisen skulle skjuta ihjäl honom eller att han skulle dö när hans hemmagjorda spränganordning detonerade. 
08.43
Akilov påstod att han hade väjt undan för att inte köra på en pojke och en kvinna med en barnvagn på Drottninggatan, vilket fick fordonet att köra på en stor blomkruka och krascha in i Åhléns. Åklagaren påpekade att det enligt övervakningsbilder inte fanns några personer på den platsen vid tillfället och undrade om han hade misstagit blomkrukan för personerna.
08.45
Akilov säger sig ha vaga minnen av färden. Han märkte inte att han körde på människor annat än genom dunsarna mot fordonet och bedömde efteråt att han hade dödat cirka tio personer.
08.46
Här kan ni uppdatera er mer om vad som har hänt tidigare under rättegången: 

Rättegången - dag för dag

svt.seVarje rättegångsdag sammanfattar vi det viktigaste som hänt i rättegången mot Rakhmat Akilov.
08.47

Akilov: Dådet misslyckades eftersom jag överlevde

SVT NyheterRakhmat Akilov var beredd på att spränga sig i lastbilshytten. Det sade han i dagens förhör under rättegången mot honom. Han berättade också att han inte ser dådet som lyckat – eftersom han överlevde.
08.47

Målsägare: ”Jag lider av posttraumatisk stressyndrom”

SVT NyheterSenaste nytt från Stockholms län. SVT Nyheter Stockholm sänder nyheter och väderprognoser. Kolla när du vill i SVT Play.
09.00
Akilovs advokat Johan Eriksson, tecknad av SVT Nyheters tecknare Anders Mohlin tidigare under rättegången.
 
09.05
Nu har journalisterna släppts in i åhörarsalen och rätten börjar sätta sig på plats.
09.11
Det är lite glesare i bänkraderna i dag jämfört med i går, då de första förhören med Akilov hölls.
09.14
SVT Nyheter sänder ljudet från rättegången med cirka 30 sekunders fördröjning och skruvar ned då och då för att undvika allt för känslig information som rör offren samt för att inte sprida terrorpropaganda. 

Forum - Idag 09.00

SVT Play9.00: Terrorrättegången: Åklagare och försvaret. Sammandrag av tisdagens pressträff i tingsrätten.09.15: Rättegången om attentatet på Drottninggatan. DIREKT. Rättegången om det misstänkta terroristdådet fortsätter i Stockholms tingsrätt. I dag förhör med åtalade Rakhmat Akilov.
09.16
Nu kommer åklagarsidan och målsägandebiträdena in i rättssalen. Akilov förs också in.
09.18
Hittills har Akilov gjort ett lågmält intryck. Han talar lugnt och ger ett ganska blasé intryck. Ibland ser han nästan uttråkad ut. Han sitter lätt ihopsjunken och skruvar lite på stolen.
09.20
Domaren har inlett förhandlingarna. Han påminner om ordningsreglerna i domstolen. Det råder fotoförbud i rättssalen och han säger sig ha fått vetskap om att det kan ha publicerats bilder som tagits på ett olämpligt sätt.
09.21

Advokat Göran Hjalmarsson är talesperson för alla målsägandebiträden. Han säger att advokat Mari Schaub kommer att inleda förhören med Akilov.

09.22
Domaren ber Rakhmat Akilov att presentera sig för rätten och uppmanar honom att prata in i mikrofonen. 
- Okej, jag förstår, säger han. 
09.26
Advokat Mari Schaub inleder. Hon representerar nio målsäganden, bland annat två barn som var fem och tolv år gamla när attacken inträffade. 
Hon tar upp en chatt som Akilov haft med sin kontakt Abu Fotima den 15 mars 2017, där Akilov skrev att hans kunskap i islam var liten, undrar om Akilov har varit en utövande muslim. 
- 1984 eller 1985 började jag studera arabiska, säger han och menar att alla muslimer har kunskap om islam.
09.29
Mari Schaub undrar om Akilov har undersökt om det finns något annat sätt att nå himmelriket än genom en martyroperation. Han säger att han har gjort det, men att jihad är en av pelarna av islam. 
- En av de främsta och bästa är jihad, säger han.
Hon undrar vad ordet jihad betyder. 
- Det är ett väldigt brett begrepp, säger Akilov.
Hon säger att hon har fått lära sig att det betyder att man anstränger sig till det yttersta och undrar om han gjort det. 
- Jag har gjort mitt bästa, säger Akilov. 
09.31
Akilov säger att han inte kunnat undgå att reagera på de hemskheter som pågår. 
Schaub undrar om skriftlärda har fel när de säger att man inte får attackera civila. 
- Det finns inte, under ett krig får man attackera alla som strider mot muslimer, säger Akilov.
Hon undrar om Akilovs uppfattning är felaktig.
- Så kan det vara, men alla gör fel, säger han. 
09.33
Schaub undrar om Akilov har kontrollerat uppgifterna från sina kontakter och undrar om han kan ha misstagit sig. 
 - Nej, säger Akilov. 
Hon säger att man enligt Koranen ska undvika att skada barn, kvinnor och arbetare. 
Domaren uppmanar Schaub att ställa tydligare frågor. 
09.39
En bild från Drottninggatan i förundersökningen visar en kvinna med en barnvagn. Ytterligare en bild från gatan visar en kvinna med ett barn i en barnvagn. En tredje bild visar också två barnvagnar. Alla är tagna en eftermiddag på gatan.
- Kan vi vara överens om att det på i princip alla bilder finns kvinnor med barn på den här dagen när du varit ute och rekognoserat. Har du med flit valt att begå ditt attentat när det har funnits många kvinnor med barn på Drottninggatan, säger Schaub. 
- Nej, svarar Akilov och fortsätter senare:
- Jag såg att det fanns människor. 
09.39
Här är en av bilderna som advokat Schaub frågar Akilov om. Ser du vilka som är på bilden? Det är en kvinna med en barnvagn svarar Akilov. 

 
 
09.39
Schaub undrar vad Akilov har gjort för att undgå att skada arbetare. 
- Ingenting, säger Akilov. 
09.40
Ytterligare en bild som visar att det var många kvinnor och barn ute när Akilov rekade på Drottninggatan. 

 
09.42
Schaub påpekar att det bor många muslimer i Sverige och undrar om han gjort något för att undvika att skada andra muslimer under attentatet.
- Nej, svarar Akilov. 
- Valde du plats för att göra så illa som möjligt och skada så många kvinnor, barn och arbetare som möjligt? undrar Schaub. 
- Nej, svarar Akilov. 
Hon undrar varför han valde Drottninggatan, varpå han svarar att han ville att Sverige skulle reagera på attentatet och dra tillbaka sina soldater. 
Schaub undrar om det han gjort inte är haram (förbjudet).
- Jag anser inte att det är haram, säger Akilov. 
09.46
Schaub undrar om en av anledningarna till att Hötorget valdes bort som mål var att det fanns för få barn där.
- Nej, säger Akilov.
09.47
Det verkar som att advokat Schaub vill bevisa att Rakhmat Akilov sökte efter en plats där han kunde döda så många barn som möjligt, Akilov nekar.
09.47
Advokaten undrar om trohetseden till terrorgruppen IS som Akilov svor fortfarande gäller. 
- Ja, säger Akilov.
- Är du fortfarande övertygad om att den handling du gjorde var rätt? undrar hon.
- Ja, säger han. 
09.53
Nu tar Göran Hjalmarsson över förhören. Advokaten företräder 13 målsäganden, bland annat unga pojkar. Han säger att han förstått att Akilovs övergripande mål med attacken var att Sverige skulle sluta stödja insatsen mot IS och att företag skulle sluta skicka pengar.
Han undrar om Akilov betraktar handlingen den 7 april på samma sätt i dag som när han utförde den.
- Det är svårt att svara på den frågan, säger Akilov. 
09.54
Advokaten undrar också om det finns något uns av ånger hos honom i dag. Akilov säger att det är svårt att svara på den frågan.
- Någon måste ha förklarat för dem, stoppat dem från deras agerande. Det som hände på Drottninggatan med Taimour Abdulwahab (bombdådet i Stockholm 2010) har inte stoppat dem, och min förhoppning var att det här skulle ha stoppat dem. 
Akilov menar att det här (attackerna) kommer att fortsätta om Sverige inte avbryter sitt deltagande i insatserna mot IS. 
- Men jag vill understryka att det här inte är ett hot från min sida, säger han.
09.55
Akilov menar att det kommer att väcka större internationellt intresse om även turister drabbas av attacker.
09.55
Den här tolken är ju den bästa. skippa dom andra två.
10.00
Akilov menar att de enligt kalifatet har rätt att utföra terrordåd. 
- När du ser skräcken hos alla de här människorna, hur tänker du då. För du såg väl skräcken? undrar Hjalmarsson.
- Sedan 2014 har jag ofta tittat på videoklipp från kalifatet, de klippen jag sett från kalifatet är mycket mer hemska, mycket mer hänsynslösa, blodiga, där tusen oskyldiga muslimer dör och de här bilderna lämnade mig aldrig, de hade jag framför mig, säger Akilov.
Han fortsätter: 
- Jag har berättat i förhör att dagen innan terrordådet blev fyra av mina bekanta i Afghanistan dödade av Natokoalitionens bombningar. 
 
10.01
Advokaten undrar om det finns något som Akilov reflekterar över i dag när det gäller människorna som han dödade. 
- Det var inte bra, men jag vet att det kommer att leda till konsekvenser, säger han.
Han kan dock inte svara på om det kommer att leda till bra eller dåliga konsekvenser.
10.02
Lastbilsfärden på Drottninggatan tog ungefär 40 sekunder. Advokaten undrar om Akilov kan framkalla minnesbilder från färden. 
- När jag satte mig i bilen och körde på Drottninggatan och körde på lejon, hytten ligger lite på en höjd, jag såg inte människorna eftersom de befinner sig under rutan, säger han. 
10.03
Advokaten undrar vad Akilov kände när han uppfattade dunsarna från människorna han körde på med fordonet. 
- Det är svårt för mig att svara på.
10.06
Advokaten undrar om han reflekterat om det fanns en bättre tidpunkt för dådet. 
- Ja, på helgerna, säger Akilov. 
I förhör har Akilov sagt att sex-sju-tiden på kvällen hade varit en bättre tidpunkt. Advokaten undrar varför det hade varit bättre några timmar senare. 
- Det hade varit bättre för att det skulle ha varit färre barn, men fler turister, säger Akilov. 
 
10.07
- Med helgen menade jag lördag eller söndag och vid sex-sju-tiden skulle arbetarna vara hemma och det skulle vara fler turister, säger Akilov och menar att fler länder då skulle uppmärksamma dådet.
10.09
I förhör har Akilov sagt att han avsiktligt styrde för att skada människor, men att han helst ville träffa vuxna. Advokaten undrar om han helst ville träffa vuxna, men om det även gick bra med barn.
- Ja, säger Akilov.
10.10
Advokaten undrar om han hade möjlighet att fatta egna beslut - om han inte bara styrdes av IS. 
- Ja, säger Akilov och menar att han hade handlingsutrymme.
10.11
känner sig Akilov pressad tror ni?
10.13
Advokaten undrar om Akilov har något eget ansvar. Han undrar hur Akilov kunde göra det här.
- Finns det något du vill säga till de människor som mirakulöst överlevde och som lever med ångest och rädsla varje dag, undrar advokaten.
- Nej, det är den allsmäktige Allah som kommer att döma oss och kommer att förklara för oss vad vi gjorde för fel, säger Akilov.
10.15
Målsägandebiträde Fredrik Åkerblom tar över förhören. Han säger att Akilov inte minns alla personer framför lastbilen. Han undrar om Akilov minns någon alls.
- Nej, inte ansikten på någon, säger Akilov. 
Han minns heller inga kläder på personer, säger han.
10.19

Målsägandebiträde Gustaf Linderholm tar över förhören. Han undrar om ett uttalande i förhören som Akilov sagt att det finns "bögar, lesbianer och annan skit" i Stockholm.
Advokaten undrar om Akilov haft för avsikt att begå ett dåd mot ett första majtåg, eftersom han talat om en "bögparad" den 1 maj. 
- Nej, säger Akilov. 

10.20
IS har inte tagit på sig ansvaret för dådet. Advokaten undrar vad Akilov känner inför det. 
- Har de inte erkänt det? Det är Allahs vilja, säger Akilov. 
10.25
Ett annat målsägandebiträde, Sofia Björksten, undrar om Akilov hade någon fundering på hur många han skulle köra ihjäl. 
- Nej, säger han. 
Advokaten undrar om det stämmer att Akilov har sagt till personalen på häktet att han funderat på att det skulle vara 40-50 personer. 
- Jag vet inte. Jag minns inte, säger han.
10.26
Nu tar rätten paus fram till klockan 10.40.
10.29
Tack för svar . Ni rapporterar bra
10.30
sänder ni inte ljudet från rättegången idag?
10.30

Akilov-rättegången - Idag 09.15

SVT PlaySe dina favoritprogram när du vill i SVT Play - fri television på nätet.
10.32

Rättegången - dag för dag

svt.seVarje rättegångsdag sammanfattar vi det viktigaste som hänt i rättegången mot Rakhmat Akilov.
10.33

Rättegången mot Akilov – det här händer

SVT NyheterDen 13 februari inleddes rättegången mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov i säkerhetssalen på Stockholms tingrätt. Här listar SVT Nyheter de viktigaste hållpunkterna under processen, som väntas pågå en bit in i maj månad.
10.43
Nu startar förhandlingarna igen. Akilov förs in.
10.46
Målsägandebiträde Elsa Svalsten tar över förhören. Hon företräder pappan till elvaåriga Ebba Åkerlund som dog på Drottninggatan.
10.50
Advokaten refererar till bilder i förundersökningen, bilder som Akilov tog när han rekognoserade. En bild skickade han till en av sina kontakter den 4 april och skrev då att han planerade denna gata - syftades på Drottninggatan. "Den är tre kilometer lång och det är bara folk där", skrev Akilov och menade att det på kvällarna var "bögar, lesbianer och annan skit" där.
10.53
Hon undrar om det fanns något annat syfte än att få Sverige att dra tillbaka sitt stöd till den Natoledda koalitionen och undrar om det även fanns ett syfte att påverka befolkningen.
- Vad skulle hända med befolkningen? undrar hon.
Akilov svarar att befolkningen skulle börja fundera.
10.55
- Jag tänker på att om det blir skadade kanske befolkningen börjar tänka efter på hur deras parlament fungerar, säger Akilov.
10.58
Hon hänvisar till att Akilov inte säger sig minnas de han körde på och undrar om det beror på att det är jobbigt för Akilov att prata om. Frågan är om han inte vill prata eller om han inte minns vad han tänkte. 
- Det är för att det gick väldigt fort, säger han.
11.02
Nu tar målsägandebiträde Jessica Sandberg över förhören. Hon undrar om hans syfte var att skada så många turister som möjligt.
- Ja, säger Akilov. 
Akilov säger att IS uppmaning till attacker går ut på att befolkningen inte ska känna sig trygga. 
Sandberg undrar om det är korrekt att han inte ångrar sig. 
- Jag har svårt att besvara den frågan. 
Hon påpekar att han i alla fall inte har sagt att han ångrar sig. 
- Jag har inget minne av att ha svarat på det sättet.
 
11.05
Akilovs advokat Johan Eriksson frågar sin klient när han tog på sig ansvaret för gärningen. Akilov säger att det var omedelbart vid gripandet. 
Eriksson undrar om det är fel att säga att han uppfattar sig som soldat.
- Ja, jag är soldat och jag har tagit emot en uppmaning om att delta i ett terrordåd. 
Eriksson undrar vem han har inspirerats av för att begå terrordåd. 
- Det fick jag på grund av de förluster som kalifatet lider. Efter att ha tittat på de här filmerna insåg jag att jag måste agera. 
11.08
Akilov har berättat att han först försökt ta sig till Syrien för att ansluta sig till IS. Därefter tog han emot en uppmaning om att genomföra ett dåd och fick godkännande att genomföra det i Sverige. 
Du vill inte uttala dig om dina känslor kring det här? undrar Eriksson. 
- Nej, det är svårt för mig, säger Akilov. 
 
11.11
Domaren undrar om en huva som finns med i bevismaterialet, om Akilov använde den under färden på Drottninggatan.
- Nej, enligt min plan skulle jag sätta på mig huvan efter att jag fått tag på bilen, då skulle jag köra till en plats där jag blev stoppad av polisen eller så skulle jag sätta eld på mig. 
Tanken var att ingen skulle se hans ansikte under bilfärden. 
Men om jag förstår dig rätt använde du inte huvan? säger domaren.
- Nej, jag hade glömt den och jag kom på den först efter det att jag hoppat ut från bilen. 
11.12
Nu är förhören med Akilov avslutade. Förhandlingarna återupptas den 6 mars, då ska rätten höra två målsäganden och ett vittne i zon A samt Akilov. Det blir även sakframställan beträffande zon B.
11.13
Dagens förhandlingar är avslutade.
11.15
Får han gå skälv eller har han handbojer på sig?
11.18
Åklagaren Hans Ihrman och försvarsadvokaten Johan Eriksson brukar hålla presskonferens efter varje rättegångsdag. Vi tror att det blir så även i dag.
11.19
Blir det presskonferens som vanligt?
11.20
sänder ni ljudupptagningar även 6 mars, med målsäganden och vittnen eller får media inte delta då?
11.21
Ett samlat pressuppbåd väntar på presskonferensen.
11.23
Nu kommer åklagaren Hans Ihrman och startar presskonferensen.
11.24
Åklagare Hans Ihrman håller presskonferens efter dagens förhandling.
11.24
SVT Nyheter undrar hur han tycker att förhören har gått. 
- Väldigt odramatiskt och helt planerat, säger han.
Ihrman menar att det har varit väldig uppmärksamhet kring om Akilov skulle orka delta i förhandlingarna. Men han påpekar att Akilov inte stakar sig.
- Jag förstår inte den här oron över huvud taget, säger han och tror att Akilov vill få ut sitt budskap.
11.25
- En sak är om han bryter ihop, men det finns inga sådana incidenter, säger han.
11.26
- Jag tycker att redan från första stund framstår det som att han har inga problem att sitta i rättssalen. Jag ställer mig frågande till den här oron, att han inte skulle klara av att sitta i rättssalen.
11.27
Flera målsäganden har frågat om Akilov känner ånger. Ihrman säger att det inte har någon betydelse för honom, utan hans uppgift är att bevisa vad som har hänt.
11.29
Ihrman säger att det har betydelse att Akilov har velat väcka uppmärksamhet, vilket framkommit under dagens förhör. 
- Han agerar fortfarande, det här attentatet pågår än i dag, säger Ihrman. 
Han menar att det medierna rapporterar ger dådet fortsatt uppmärksamhet. 
- Hela den här planen rullar på fortfarande, säger han och menar att propagandan från Akilov fortsätter. 
Däremot är han inte kritisk till mediernas rapportering.
- Det här måste rapporteras. Det är ofrånkomligt. 
11.30
Ihrman menar att det symboliska målet är det viktiga för Akilov, inte antalet personer som dog. 
- Det är en del av planen, att väcka uppmärksamhet. 
11.32
Ihrman kan inte tolka Akilovs reaktion på att han i dag hörde att IS inte har tagit på sig dådet.
11.33
Ihrman kan inte svara på varför han genomförde dådet i Sverige och inte i Danmark, vilken en journalist frågar om. 
- Jag vet att han hade en tanke på att göra det i Danmark. 
11.35
- Det viktigaste är att man väljer ett symboliskt viktigt mål som väcker uppmärksamhet för att sprida ett budskap om att motståndare till IS aldrig ska kunna känna sig trygga, säger Ihrman om vad som framkommit under dagen.
Han trycker också på vikten av att välja turister som mål, för att väcka internationell uppmärksamhet. 
11.36
Försvarsadvokat Johan Eriksson håller presskonferens.
11.38
Akilovs advokat Johan Eriksson kommenterar uppmärksamheten kring Akilovs mentala hälsa. Han säger att det alltid finns en risk att en människa inte klarar av mentalt att bli inlåst.
- Jag och advokat Söder har ägnat ganska stort arbete att försöka få honom att klara av det. Om ni tyckte att han inte har några svårigheter att klara av det har vi lyckats, säger han och syftar på Akilovs framträdande under rättegången.
- Det har inte varit lätt, det finns ingen taktik med att försöka få honom att framstå som sjuk. 
11.40
Eriksson får en fråga om att Akilov inte verkade känna till att IS inte har tagit på sig dådet. Han vill inte svara på vad han och Akilov har talat om innan rättegången.
11.41
Eriksson vill inte kommentera det faktum att Akilov inte svarar på om han känner någon ånger och menar att det skulle vara ett brott mot hans tystnadsplikt.
11.42
Eriksson säger att han bara är glad över att Akilov kunde svara på alla frågor. Han upprepar att han inte kan svara på om det här var första gången som Akilov hörde att IS inte tagit på sig dådet.
11.44
Eriksson säger att han förstår att en del av målsägandebiträdenas frågor präglades av offrens behov av svar på vissa frågor, men menar att de inte har någon juridisk betydelse. 
- Rättegången handlar ytterst om att fastställa skuld.
11.44
Nu är presskonferensen över.
11.46
Några av målsägandebiträdena håller presskonferens.
11.47
Nu håller målsägandebiträdandena presskonferens. Advokat Göran Hjalmarsson inleder. Han säger att de i dag har fått svar på en del frågor och menar att det funnits en tanke bakom frågorna.  
- De har betydelse såväl i skuldfrågan som tar sikte på terroristbrottet och skadeståndsdelen, säger han.
- Det här med ånger är självklart en fråga som har betydelse för våra klienter också. När vi frågade Akilov så visade han i alla fall ingen ånger. 
11.49
Advokat Jessica Sandberg tar över. Hon företräder 13 offer och menar att frågorna de ställer har med brottet att göra. Hon säger att hon har varit intresserad av att fråga om syftet var att döda turister för att få internationell uppmärksamhet.
11.50
Hjalmarsson säger att svaren på frågorna de ställde visst har betydelse för målet, till skillnad från vad Akilovs förvarsadvokat säger.
11.51
- Vi fick svar konkret på många frågor, men vi fick ingenting i hans inre, om vad han tyckte och tänkte, om han visade empati. Vi kan bara konstatera att han har valt att inte berätta mer i dag, säger Hjalmarsson.
11.53
Jessica Sandberg tycker att de har fått svar på många frågor i dag som rör brottet och syftet med brottet. Mer än vad som framkommit under åklagarens förhör.
11.54

Advokat Elsa Svalsten uppfattar efter dagens förhör att Akilov har en fullständig bild av händelsen på Drottninggatan, att han minns mer än vad som tidigare framkommit.

11.56

Gustaf Linderholm säger att det var en medveten strategi att släppa fram advokat Mari Schaub först under förhandlingen. 
Mari Schaub menar att Akilov inte har någon egentlig kunskap om islam. 
- Akilov framstår för mig som något mindre demoniserad. Det här är en förvirrad själ, säger hon och menar att han har ett själviskt skäl med attacken - att hamna i himlen. 

11.57
Schaub tycker att de har fått ut så mycket de kan av Akilov. Det han inte har svarat på kan ge en indikation på hur de ska vidare under rättegången, menar hon.
11.58
Hjalmarsson säger att de framöver kommer att ställa en mängd frågor kring de konkreta mordförsöken.
11.59
Schaub vädjar om att låta målsägandena förbereda sig tillsammans med advokaterna. 
- Försök låta bli att ringa, skicka sms till målsäganden. Låt dem förbereda sig i fred, säger hon och menar att det även omfattar deras anhöriga. 
12.22
Nästa vecka är det som sagt uppehåll i förhandlingarna, som återupptas först den 6 mars. Då ska rätten höra två målsäganden och ett vittne i zon A samt Akilov. Det blir även sakframställan beträffande zon B.
12.23

Rättegången mot Akilov – det här händer

SVT NyheterDen 13 februari inleddes rättegången mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov i säkerhetssalen på Stockholms tingrätt. Här listar SVT Nyheter de viktigaste hållpunkterna under processen, som väntas pågå en bit in i maj månad.
12.25

Akilov: Jag ser mig som en soldat

SVT NyheterRakhmat Akilov fick utveckla sin relation till terrorrörelsen IS när han förhördes av sin advokat Johan Eriksson.– Jag är soldat och jag har tagit emot en uppmaning från IS att delta i terrordåd, säger han under dagens rättegång.
12.25

Åklagaren: Akilovs attentat pågår än i dag

SVT NyheterAkilov agerar fortfarande och attentatet pågår än i dag. Det säger åklagare Hans Ihrman efter dagens förhör med Rahkmat Akilov. – Det han säger här är en del av hans plan att fortsätta förmedla sin propaganda, säger åklagaren.
08.52
God morgon! I dag fortsätter rättegången mot Rakhmat Akilov och det är dags för de första målsäganden och vittnena att höras. Vi kommer att få höra de som var det första att se lastbilen komma körandes.
09.10
Klockan 9.15 börjar rättegången och då får jag gå in i rättssalen.
09.11
Här kan du läsa mer om vad som kommer att ske i rätten i dag: 

I dag möter offren Akilov i rätten

SVT NyheterNu inleds förhören med målsägarna i rättegången mot terrormisstänkta Rakhmat Akilov. Rätten ska höra hur de överlevande kastade sig undan när Akilov kom körandes längs Drottninggatan och knappt klarade sig med livet i behåll.
09.13
Är det inga live sändningar från tingsrätten nu???
09.14
Kommer ni att sända ljud ifrån förhören?
09.16
Vi har fortfarande inte fått komma in i rättssalen. Det är lite lugnare här än förrförra veckan, då det var senaste rättegångsdagen men fortfarande en hel del medier på plats.
09.20
Nu har vi fått komma in i rättssalen.
09.21
Det är en hel del åhörande från allmänheten som befinner sig inne i säkerhetssalen tillsammans med medierna i dag. Tidigare har de suttit i en angränsande sal.
09.22
Akilov går nu in i salen. Som vanligt klädd i de gröna häkteskläderna.
09.23
Rätten har drabbat av viss sjukdom, en nämndesman är sjuk såväl som Robin Söder, en av Akilovs advokater.
09.25
Nu på förmiddagen innan lunch kommer två vittnen att höras - en kvinna och en man. De är båda också målsägande i rättegången.
09.28
I förundersökningen är brottsplatsen - den väg som lastbilen färdades - uppdelad i sex zoner. I dag kommer vi att höra personerna i det som kallas zon A.
09.29
Åklagare Hans Ihrman tar ordet och berättar om zon A. Den innefattar Holländargatan, Kammakargatan, Adolf Fredriks kyrkogata och Vallingatan och rör sig om en sträcka på 500 meter.
09.30
I zon A finns två målsägande och de befann sig på Holländargatan.
09.31
Åklagaren visar en karta på hur lastbilen körde på de aktuella gatorna.
09.31
 
09.32
Nu visas en datoranimerad film över hur lastbilen har kört. Man ser hur den krockar in i flera bilar som står parkerade längs med gatorna.
09.34
Den här bilen kommer vi att se mycket av idag, det var bakom den som ett av dagens målsägande klämdes när Akilov krockade in i den.
 
09.36
Hur många dömer? 2 domare & hur många nämndemän?
09.37
Johan Eriksson, Akilovs försvarsadvokat har en fråga om visualiseringen vi just har fått se. Han vill veta om det är säkert att man vet att lastbilen kört på trottoaren. Åklagaren säger att han inte påstår att lastbilen gjort det, men att det borde vara svårt att inte göra det i svängen in på nästa gata.
09.38
Nu tar målsägandebiträde Mari Schaub över och berättar om den första målsägandet och hans skadeståndskrav. Mannen vill ha 150 000 kronor jämte ränta.
09.39
Schaub berättar att hennes klient fick kasta sig upp på en mur för att undkomma lastbilen, innan han bevittnade hur lastbilen klämde en kvinna mot väggen.
09.40
- Det här är fråga om ett mordförsök, för det fall att rätten bedömer att det inte är ett mordförsök yrkar min klient på 30 000 kronor i skadestånd, säger Schaub.
09.42
Johan Eriksson säger att Akilov förnekar brott. Alltså förnekar han att det var ett mordförsök som han utsatt denna man för. - Skulle gärningen rubriceras som mordförsök vitsordas ett skadestånd på 100 000 kronor, säger advokaten.
09.45
Åklagaren fortsätter att peka ut den plats där den andra målsäganden - en kvinna, befann sig. Akilov kör på en parkerad bil som skjuts upp på trottoaren och i sin tur klämmer fast kvinnan mot husväggen.
09.46
Vi återgår till filmen där vi ser lastbilen köra in på Holländargatan i ungefär 20 km/h och kör på bilen som puttas upp mot husfasaden.
09.47
Vi får se bilder på hur bilen står uppskjuten på trottoaren.
09.48
Mari Schaub berättar att hennes klient yrkar på ersättning om 30 000 kronor. Kvinnan har ådragit sig skador i ett ben och ett knä när hon klämdes.
09.49
Eriksson säger att Akilov erkänner gärningen och medger en ersättning om 15 000 kronor jämte ränta.
09.51
Akilov sitter med böjt huvud och tittar mest ned i bordet.
09.52
Eriksson säger att zon A innefattar 594 meter.
09.53
Eriksson berättar varför Akilov förnekar brott mot den första målsäganden. Hans syfte var inte att träffa en specifik person utan att påverka Sverige.
09.54
- Hans syfte var att köra Drottninggatan fram till T-centralen. Han var inte ute efter att gira för att specifikt träffa personer utan syftet var att träffa de som kom framför bilen, säger Eriksson.
09.55
Eriksson menar därför att de enskilda mordförsök som åklagaren yrkar på inte går att erkänna för Akilov.
09.55
Försvaret menar att man måste skapa en enskild händelse för varje enskild person gällande anklagelser om mordförsök.
09.56
Eriksson menar att den första målsäganden inte befann sig i en omedelbar fara. (Mannen som fick hoppa upp på en mur).
09.57
Beträffande kvinnan som klämdes erkänner Akilov gärningen och ifrågasätter inte att hon skadats på det sätt hon anfört.
09.59
Har ni inte någon ljudupptagning idag?
10.00
Mari Schaub tar upp att hennes klient, mannen i fråga, har fått skador. Han har till exempel fått söka vård för psykiska skador efter händelsen.
10.01
Eriksson svarar att han avser fysiska skador när det kommer till inställningen angående skadeståndskravet.
10.01
Nu tas en kort paus om tio minuter och vi får lämna förhandlingssalen.
10.16
Nu återupptas förhandlingarna.
10.19
Målsägandebiträde Mari Schaub vill bara tillägga att hennes klient, kvinnan som klämdes skadades i benet, knät och en hand.
10.20
Nu är det dags för åklagaren att börja förhöra den första målsäganden och det är alltså den man som hoppade upp på en mur när lastbilen kommer körande.
10.20
Domaren berättar för målsäganden hur förhöret kommer att gå till. - Det är helt i sin ordning att gråta i en rättssal, säger han.
10.21
Åklagaren: När iakttog du lastbilen? Vittnet: Innan den har svängt. Jag befann mig på Holländargatan.
10.22
Jag kommer att kalla denna första målsägande för "vittnet" eller "mannen" när jag berättar vad han säger.
10.22
- Jag var på väg till mitt jobb när jag såg lastbilen kom uppifrån Wallingatan innan han svängde höger in på Holländargatan, säger vittnet.
10.23
- Jag förstod direkt att det inte stod rätt till när jag såg hans hastighet. Jag förstod att det där inte var en vanlig varuleverans, säger vittnet.
10.24
- Med den hastigheten blir jag ju tvungen att reagera, jag minns att den studsade upp på trottoaren.
10.25
- Jag springer efter bilen och känner ilska och tänker att det är någon idiot som ska sno dricka. (Det var en Spendrupslastbil).
10.26
- Jag ser hur den mosar mot en bil och prejar upp den mot väggen. Jag minns hur jag springer efter och gapar. Jag blir helt förskräckt när jag ser att den svänger ut på Drottninggatan. Jag hade ju gått där precis.
10.27
- Känslan är att lastbilen nästan nuddar mig. Jag känner vinddraget när den kör förbi. Jag tror den var ungefär 10-20 centimeter ifrån mig.
10.27
Målsägandebiträdet Mari Schaub tar över förhöret.
10.28
Hon börjar fråga om hur det ser ut på Drottninggatan när mannen gick där. - Det var fullt med folk, ett myller och vårkänsla i luften, säger mannen.
10.29
Schaub frågar mer om när lastbilen körde förbi. - Jag springer åt sidan och hoppar upp på muren som en spiderman.
10.31
- Din första känsla är ilska, vad kommer sen? frågar målsägandebiträdet. - Jag känner bara "nej!" när han kör in på Drottninggatan. Jag kände ju till om Nice och så.
10.31
- Jag tog mig till jobbet och ringde min fru och att jag skulle hämta barnen.
10.32
- Jag skrev ett sms till min fru "Jag mår bra".
10.32
- Mådde du bra då? frågar målsägandebiträdet. - Jag var vid liv, säger vittnet.
10.33
Mannen berättar att han inte mår så bra i dag och att han inte velat återvända till Drottninggatan och undviker folksamlingar.
10.33
Han har varit och träffat psykologer, berättar han.
10.34
Vittnet bryter samman och börjar gråta. Han sätter händerna för ansiktet.
10.34
Mari Schaub ställer flera frågor om hans mående.
10.35
Han är spänd, har sömnsvårigheter och huvudvärk.
10.35
Försvarsadvokaten Johan Eriksson tar över för att förhöra vittnet.
10.36
-Är det kvarter du brukar röra dig i? - Ja, men jag är inte så bra på namnen på gatorna.
10.36
Eriksson frågar hur mannens riktning var när han gick.
10.36
- När ser du bilen först? - När jag är på väg över Holländargatan.
10.39
Eriksson: Hur tycker du att dina minnen av den här händelsen är? - Bra, svarar vittnet.
10.39
Eriksson ställer detaljerade frågor om vilken väg mannen tog, vilke sida av gatan han tog.
- Jag går mitt i gatan, säger mannen.
10.40
Johan Eriksson tar upp ett telefonförhör som mannen gjorde med polisen tidigt i förundersökningen.
10.42
Eriksson citerar i förhöret. Du säger att lastbilen kom in från Kammakargatan i stället för det du säger nu, att det var Wallingatan. Det är ju ett kvarter längre fram.
- Jag är ingen taxichaufför så jag känner inte till alla gator så väl. 
 
10.43
Eriksson frågar om hastigheten på lastbilen. - Den var högre än normalt, speciellt för att kunna ta kurvan.
10.44
Eriksson frågar om hur mannen hoppade upp på muren. - Jag tog tag i ett metallräcke och hoppar upp på muren som kanske är en halvmeter hög.
10.45
- Menar du att muren gjorde att du kom längre bort från lastbilen, frågar advokaten. - Ja, det är känslan, säger mannen.
10.46
Advokat Eriksson delar nu ut ett fotografi på muren till rätten. Alltså den mur som mannen hoppade upp på.
10.47
Det är flera fotografier på muren och vittnet ombeds titta på dem.
10.51
Eriksson visar upp en bild där det illustreras hur man ställer en fot på muren för att kliva upp på den. - Det här med akrobatik som du beskrev, det är ju egentligen bara att kliva upp på den där muren, säger advokaten. Vittnet: - Min känsla är att det var att jag hoppade upp på den.
10.51
Nu är det dags för nästa vittne, som också är målsägande i rättegången. Det är den kvinna som klämdes fast mot husväggen.
10.53
Åklagaren börjar med att visa upp den kartbild på zon A, där kvinnan befann sig.
10.54
Vittnet ombeds att berätta var hon befann sig. - Jag hade tittat på vårblommor på kyrkogården och gick tillbaka mot Hötorget.
10.56
- Jag kan inte säga att jag helt säkert såg lastbilen, jag mera kände den. Jag förstår att något hände vid min sida. Jag minns smärtförminnelserna, när min nacke klickar till, min fot blir överkörd av bilen och min hand kläms fast. Sedan blir allt stilla.
10.56
- Jag anade den i ögonvinkeln. Den kom farande bakifrån, jag hörde ljud, jag hörde rop, säger kvinnan.
10.57
- Jag hör folk skrika att man ska ta kort på bilen så vi vet vem det är, sedan hör jag att någon ropar att den kör ut på Drottninggatan och då förstår jag vad som är på väg att hända, säger vittnet.
10.58
- Det var en väldigt skrämmande upplevelse att gå på en gata i vårsolen och sedan drabbas av det här. Men det blev ett ytterligare lager när jag insåg att det var flera som skulle drabbas av det här, säger kvinnan.
11.00
- När jag insåg att jag var vid liv och hade klarat mig så fick jag en nästan euforisk känsla av lycka, säger kvinnan.
11.00
Sedan är förhöret med kvinnan slut.
11.00
Nu är det förhör med Akilov om den första zonen.
11.01
Åklagaren: Uppfattade du den här mannen (den första målsäganden) som gick där? - Ja, svarar Akilov.
11.02
- För mig var det bara en fotgängare som gick på en trottoar. Mitt mål var att ta sig till den centrala gatan och jag var ingen fara för honom.
11.03
Nu visar åklagaren upp 3D-filmen igen så att Akilov ska få kommentera. Han vill veta om hastigheterna och möjligheten att svänga.
11.04
Åklagaren: Tog du kurvan utan att köra upp på trottoaren? - Ja, svarar Akilov.
11.06
Advokaten: Du ville ta dig upp på Drottninggatan. Var din mening att inte köra på någon på gatorna dessförinnan? -Ja, svarar Akilov. Eriksson försöker alltså peka på att Akilov inte ville skada några människor innan han kom in på Drottninggatan.
11.07
Nu är förhöret med Akilov slut och rätten tar paus.
11.07
Det blir en lång paus eftersom nästa vittne inte är bokat att höras förrän klockan 14.00. Då återupptar vi liverapporteringen. Hej så länge!
13.54
Nu börjar förhandlingen på nytt.
13.56
Johan Eriksson börjar med att ställa frågor till Akilov om de korsningar han har svängt i innan han åkte in på Drottninggatan.
14.00
Åklagare Hans Ihrman tar ordet. Han börjar med att visa bilder från en av de aktuella gatorna, han vill visa på trottoaren och hur sockeln till den ser ut.
14.00
Nu är det dags för nästa vittnesförhör. Det görs på telefon eftersom vittnet befinner sig utomlands.
14.02
Vittnet är nu med på telefon och domaren presenterar rätten för vittnet.
14.03
Telefonlinjen var för dålig så rätten ska ringa upp vittnet på hans mobiltelefon i stället.
14.05
Detta vittne ska höras om att han befann sig på Holländargatan och såg den kvinna som klämdes fast mot husväggen.
14.06
Vittnet avlägger nu vittneseden.
14.07
Hans Ihrman tar ordet och ber vittnet fritt berätta om vad han minns från händelsen.
14.07
Vittnet berättar att han och en kollega hade varit på ett möte och gick och pratade intensivt.
14.08
- När vi kommer upp på Holländargatan hör jag en smäll och ser hur en lastbil drar med sig en bil och genar i en kurva, säger vittnet.
14.08
- Jag tänker att det är någon som kör vårdslöst och skriker "ta en bild" så man kan känna igen registreringsskylten.
14.10
- Då hör jag en kvinna jämra sig och ligga på alla fyra. Jag ser att hon klämts mot husväggen och jag hjälper henne upp och ringer en ambulans. Någon minut senare är det fullt pådrag överallt och jag inser att det har hänt något stort, jag tar med kvinnan in på kyrkogården för det känns som en säker plats.
14.11
- Ambulansen kommer inte och till slut ringer räddningstjänsten och frågar om kvinnan är allvarligt skadad eller om det kan vänta. För de berättar att det finns flera som behöver ambulansen mer. Hon säger att det är okej och jag följer med henne tills henne dotter kommer. Hon kan gå men stöttar sig på mig, berättar mannen.
14.11
- Det var helt surrealistiskt, säger vittnet och berättar hur han tog farväl av kvinnan när hennes dotter kommit.
14.12
Målsägandebiträdet Mari Schaub tar över förhöret och frågar i vilken riktning lastbilen körde. Vittnet beskriver det.
14.14
Mari Schaub läser upp ur ett tidigare förhör med vittnet där han beskrivit att lastbilen kört mot körriktningen. Vittnet minns inte om han sagt det och menar att om han godkänt det så stämmer det.
14.15
Advokat Eriksson frågar vittnet om han vände sig om. - Jag hörde en smäll men jag kan inte identifiera lastbilen. Jag ser att den drar med sig en bil, det är det enda jag ser.
14.16
Advokaten: Såg du bilen innan? Vittnet: Nej, jag vet faktiskt inte, jag var fullt inne i mitt samtal med min kollega.
14.17
Förhöret med vittnet på telefon är nu avslutat.
14.19
Nu går domare Ragnar Palmkvist igenom vad som ske härnäst. Åklagaren ska börja med sakframställan angående nästa område av brottsplatsen, den så kallade zon B och sedan ska målsägandebiträden komma med yrkanden.
14.20
Hans Ihrman börjar nu med zon B som börjar i korsningen Barnhusgatan/Drottninggatan.
14.20
Han visar kartbild igen och berättar om de betonglejon som står på gatan.
14.21
Det finns sammanlagt fem zoner: A, B, C, D, E, F och det är olika många målsägande som befann sig i de olika zonerna.
14.23
I zon B finns 17 målsägande enligt åklagaren, bland annat finns här de två avlidna kvinnorna Lena Wahlberg och Marie Kide.
14.23
Vi får se 3D-filmen igen där lastbilen kör på Drottninggatan.
14.26
Åklagaren ska nu berätta mer om Lena Wahlbergs position.
14.26
Åklagaren visar på bilder var Lena Wahlberg och Marie Kide stod när de blev påkörda.
14.27
De står i i korsningen Drottninggatan/Barnhusgatan.
14.28
Nu visas en bild på hur människor samlats runt kvinnorna för att hjälpa dem. De befinner sig då utanför en juvelerarbutik.
14.29
Nu ska en övervakningsfilm från juvelerarbutiken visas.
14.31
På filmen kan man se fyra personer som springer upp mot Barnhusgatan när lastbilen kör förbi.
14.32
Nu visas ytterligare en film från juvelerarbutiken. Där kan man se kvinnorna bli påkörda. Det är knäpptyst i salen.
14.33
Det är obehagliga bilder.
14.35
Åklagaren går vidare med nästa målsägande - en kvinna som befinner sig utanför juvelerarbutiken. Hon är i närheten av kvinnorna som blir påkörda.
14.36
Akilov tittar ned i bordet och är orörlig när bilderna visas.
14.37
Vi får se övervakningsfilmen där kvinnan springer undan igen.
14.39
Åklagaren går vidare till nästa målsägande, en man som går i korsningen Barnhusgatan/Drottninggatan när lastbilen passerar.
14.40
Det finns också två oidentifierade personer som kan ses på övervakningsfilmen, som springer undan när lastbilen passerar.
14.41
Åklagare menar att de också är målsägande och har blivit utsatta för ett mordförsök. - De har hunnit kasta sig åt sidan och överlevt.
14.41
- Jag kommer återkomma till varför Marie Kide och Lena Wahlberg inte lyckades upptäcka lastbilen och undkomma.
14.43
Åklagaren går vidare lite längre fram längs lastbilens väg. En övervakningsfilm från en klädesbuitk visas och man ser hur två målsägande springer in i butiken när lastbilen kör förbi.
14.44
- Dessa två målsäganden ska sedan höras och berätta vilka åtgärder de gjorde för att undkomma lastbilen, säger åklagaren.
14.44
De två målsägande är ett medelålders gift par - de ska alltså höras senare i rättegången.
14.45
Filmen från klädesbutiken visas igen.
14.45
Åklagaren går vidare längre ned mot Drottninggatan och visar en karta var två unga kvinnor befunnit sig när lastbilen passerade. De är nästa målsägandena som presenteras.
14.47
Ihrman går snabbt vidare till nästa målsägande - en kvinna med två barn som befinner sig utanför ett café ungefär vid korsningen till Olof Palmes gata.
14.48
Kvinnan ska höras senare i rättegången.
14.48
Ett foto visar var kvinnan och hennes barn befann sig.
14.50
Ytterligare en oidentifierad målsägande presenteras. Personen fångas på en övervakningsfilm från en klädesbutik.
14.51
- Det är en person som vi inte har kunnat identifiera men befinner sig mitt i farlinjen och har befunnit sig i sådan fara att hen utsatts för ett mordförsök, säger åklagaren.
14.53
Åklagaren går nu vidare till nästa målsägande, det är en familj på tre personer som har befunnit sig nära ett av betonglejonen på Drottninggatan. De går i riktning mot söder och lastbilen kommer bakifrån dem.
14.54
- De undkommer lastbilen genom att ta sig till höger när lastbilen kommer, säger åklagaren. Ett av målsägandena ska höras senare i rättegången.
14.54
- Det var de personer som jag menar har utsatts för en brottslig gärning i den här zonen, säger åklagaren.
14.55
Åklagaren ska än en gång visa 3D-filmen.
14.56
Ihrman påpekar särskilt att rätten ska uppmärksamma de smala utrymmena på sidan av gatan som kantas av uteserveringar som målsägandena har att undkomma på.
14.56
- Lastbilen färdas femtio meter på tre sekunder, det vill jag understryka, avslutar Hans Ihrman.
14.57
Nu är det dags för målsägandebiträdena att föra deras klienter talan.
14.58
Mari Schaub yrkar ersättning på 150 000 kronor på vardera av hennes målsägande i denna zon.
14.59
Advokat Gustaf Linderholm yrkar på 150 000 kronor i kränkningsersättning för det gifta par som är målsägande (de som sprang in i klädesbutiken).
15.00
Båda målsägandebiträdena yrkar på 30 000 kronor om rätten dömer att deras klienter inte har utsatts för någon omedelbar fara.
15.02
Advokat Göran Hjalmarsson företräder den familj som lyckades undkomma lastbilen. - Vi kommer att få höra dottern i familjen berätta sin berättelse här i rätten och hur hennes pappa lyckades dra undan henne, säger advokaten. För vardera av hans klient yrkar han också på 150 000 kronor i skadestånd.
15.03
De anhöriga till avlidna Marie Kide begär också skadestånd på 150 000 kronor via sin advokat.
15.05
Akilovs advokat säger att Akilov förnekar mordförsök på de som undkommer lastbilen.
15.06
Akilov erkänner dock terroristbrott genom mord på de två avlidna kvinnorna. Han medger ersättning 60 000 respektive för deras anhöriga.
15.07
Till två kvinnor som är målsägande vill försvaret återkomma till ställningstagande om han erkänner eller förnekar.
15.08
Akilov erkänner mordförsök på den familj som höll på att bli påkörda. Ersättning medges om 100 000 kronor. Han vill dock avvakta ställningstagande gällande den kvinna med två barn som befann sig utanför caféet.
15.09
Varför är det ingen ljudupptagning som det varit tidigare?
15.11
Mari Schaub berättar nu om en av de kvinnorna som är målsägande. - Min klient brukar ha hörlurar men får en förnimmelse av att något är på väg att hända och tar därför av sig en hörlur när lastbilen kommer. Hon hoppar över ett av betonglejonen för att komma undan lastbilen, säger Schaub.
15.12
Schaub går vidare och berättar om den man som är hennes klient som undkommer "som av ett under" när lastbilen kör förbi.
15.13
Schaub berättar nu om två tonårsflickor som är hennes klienter. Den ena av flickorna sitter med den avlidna kvinnan i sitt knä, berättar Schaub, vilket hon kommer att höras om senare i rättegången.
15.14
Schaub berättar vidare om kvinnan och de två barnen. - När lastbilen kommer greppar de tag om varandra och kastar sig in på caféet, säger advokaten.
15.14
Det äldsta barnet ser de avlidna och de försöker hålla för ögonen på det yngre barnet medan de springer därifrån.
15.15
Nu är Schaub klar.
15.17
Nu tar advokat Kristofer Stahre, målsägandebiträde till de anhöriga till Marie Kide och Lena Wahlberg, ordet.
15.17
Tittar Akilov på de bilder, som visar vad han ställt till med?
15.18
det verkar vara en komplicerad rättegång
15.19
Stahre berättar om hur de anhöriga mår. - De rycktes ifrån sina nära hastigt och oväntat, säger målsägarbiträdet. Vissa ska höras i rätten, andra orkar inte. - Smärtan och sorgen är för stor, tillägger han.
15.20
Blir det något eftersnack eller presskonferens nu efter?
15.23
Johan Eriksson vill göra några tillägg. - Vi befinner oss nu på den gata som omfattas av Akilovs brottsplan. Det har inte funnits något särskilt uppsåt till att döda någon utan mer en likgiltighetsuppsåt inför de som kommit framför bilen.
15.28
Nu tar rätten en paus. När den återupptas kommer det att vara stängda dörrar av sekretesskäl så då får vi inte vara här inne.
15.59
Förhandlingen pågår igen nu, men bakom stängda dörrar. Det innebär att rättegången hålls utan åhörare av sekretesskäl. Jag kommer att återuppta min rapportering när det är dags för presskonferensen efter avslutad förhandling.
16.08
Nu pågår presskonferensen.
16.09
Johan Eriksson håller presskonferens.
16.10
Eriksson förklarar varför Akilov nekar till vissa mordförsök. - Han svänger inte bilen för att försöka köra på någon person, men han förstår att vissa personer kommer att träffas av bilen.
16.11
- Det kommer att bli en svår nöt för rätten att knäcka vilka som har blivit utsatta för brott eller inte, säger Eriksson.
16.13
Dags för åklagaren att tala. - Jag vill understryka att det är personernas berättelser och upplevelser som är centralt. Jag har gjort en bedömning utifrån vilka målsägande som finns utifrån de uppgifter jag har fått i form av filmer och vittnesmål och jag menar att den är korrekt.
16.14
- Vi talar om en till två meter som de här personerna har på sidan av gatan att kasta sig undan på, säger åklagaren.
16.15
- Jag är inte förvånad över att Akilov nekar till vissa av brotten, säger åklagaren.
16.16
Åklagare Hans Ihrman på presskonferensen.
16.19
Det var en kort presskonferens i dag och nu är det slut för i dag. Tack alla som varit med oss. Vi återupptar rapporteringen i morgon. Trevlig kväll!
08.16
Hej och välkommen till dagens rapportering från rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov i Stockholms tingsrätts säkerhetssal!
08.21
Den 40-årige uzbeken står åtalad för framkallande av fara för annan, försök till terroristbrott och terroristbrott i samband med terrordådet på Drottninggatan den 7 april förra året. Åklagaren yrkar på livstids fängelse och därefter utvisning.
08.22

Fem personer dog vid dådet och många skadades. Akilov har erkänt att han velat döda ett stort antal människor på Drottninggatan. Han erkänner terroristbrott bestående av fem mord. Han medger också att han utsatt ett antal personer för försök till mord.

08.27
Rättegången startade den 13 februari och beräknas pågå fram till i början av maj. Akilov har hörts och i går, tisdag, startade förhören med målsäganden, det vill säga offren.
08.27

Vittnet: Jag skrek bara nej! när han svängde in på Drottninggatan

SVT NyheterFör första gången sedan dådet har de drabbade ställts öga mot öga med terrormisstänkte Rakhmat Akilov. I förhören vittnar de överlevande om skräcken när Akilov kom körande med lastbilen på Drottninggatan. – Jag skrek bara ”Nej!” när han svängde in på Drottninggatan. Jag fick bilder av Nice, säger en man som kastade sig undan lastbilen i sista stund.
08.28

Målsägandebiträdet: ”Det är ljudet av lastbilen de talar om”

SVT NyheterMari Schaub, målsägarbiträde berättar om hur det var när offren mötte Akilov i Stockholms tingsrätt.
08.28

När media vill göra mördaren begriplig

SVT Nyheter”En morgon sitter det två pojkar framför mig på bussen och jag hör hur de pratar om att 'Akilov ser grym ut'. En rysk hockeyspelare, tänker jag först, men inser sedan vem det handlar om.” Kulturnyheternas redaktör Anders Jansson skriver om mediernas vilja att göra en begriplig berättelse med ett uppbyggligt slut av Rakhmat Akilov.
08.33
I dag fortsätter förhören med målsäganden. I början av rättegången sände SVT Nyheter en ljudupptagning från rättssalen med en stunds fördröjning, men det kommer vi inte att göra nu av hänsyn till offren.
08.34

Detta vet vi om den misstänkte terroristen

SVT NyheterFem personer dödades och flera skadades allvarligt när en lastbil körde in en folkmassa på Drottninggatan i Stockholm fredagen den 7 april. 39-årige Rakhmat Akilov sitter häktad misstänkt för terrorbrott genom mord. Detta vet vi om den misstänkte, enligt uppgifter från polisen.
08.34

Unik minidokumentär med Ebbas mamma Jeanette Åkerlund

SVT NyheterSVT Nyheters Diamant Salihu har träffat Ebbas mamma Jeanette Åkerlund. I dokumentären berättar hon med egna ord om det oerhört tragiska som drabbade hennes familj.
08.51
Sex målsägande ska höras under dagen, fyra kvinnor och två män. Åtalspunkterna mot Akilov gäller försök till terroristbrott.
09.01
Ni är välkomna att ställa frågor här så ska jag försöka svara på dem i den mån jag kan och hinner. Ni kan också kommentera rättegången.
09.20
Rätten är på plats och vi journalister har släppts in i åhörarsalen. Vi väntar på att förhandlingarna ska starta.
09.21
Akilov kommer in i rättssalen och sätter sig på plats.
09.21
Förhandlingarna startar.
09.22
I dag kommer de första 150 metrarna som lastbilen färdades på Drottninggatan att avhandlas. Det var i den här zonen som Lena Wahlberg, 69, och Marie Kide, 66, dödades.
09.24
Åklagare Hans Ihrman inleder. Han startar med att rekapitulera händelserna i den så kallade zon B på Drottninggatan.
09.27
Ihrman berättar att zon B sträcker sig från korsningen Barnhusgatan till Olof Palmes gata.
Lastbilen svänger in från Adolf Fredriks kyrkogata. Zonen börjar med att två betonglejon blockerar delar av vägen. Strax därefter blir två kvinnor påkörda och dör. Av övervakningskamerorna framgår att de befinner sig utanför en butik och att två andra personer, en kvinna och en man som ska höras i dag, passerar förbi butiken. De tar sig in i en butik för att undkomma lastbilen.
09.28
Strax innan Olof Palmes gata finns ytterligare två målsäganden.
09.29
Ihrman spelar upp den animerade lastbilsfärden som har visats tidigare under rättegången.
09.30
Ihrman berättar om ytterligare målsäganden längs gatan, som ska höras senare under dagen.
09.31
Nu startar förhören med en kvinna som befann sig i början av lastbilens färdsträcka på Drottningggatan. Hon sprang för sitt liv undan lastbilen och såg en kvinna bli ihjälkörd.
09.32
Domaren uppmärksammar att förhören kan vara känslosamma. Han säger att det är helt okej att gråta i en rättssal.
09.32
Här är en karta över Zon B som det handlar om idag. De röda ringarna är målsäganden.
 
09.35
Åklagaren inleder förhören med kvinnan som befann sig på Drottninggatan, strax utanför butiken Carat. Hon säger att hon upptäckte att det stod en lastbil vid ett litet torg. 
- Jag är ungefär två tre meter från lejonen i riktning mot Barnhusgatan. När jag upptäcker lastbilen får jag känslan av att han ska in på Barnhusgatan. 
Hon säger att den varvar. 
- Sedan trycker han på gasen och kör.
- Det var ett högt motorljud.
09.35
Åklagaren: Den rusar, motorn?
Hon: Ja.
09.36
Hon berättar att hon såg två kvinnor bli påkörda.
09.38
- Det är väldigt mycket folk på gatan, säger kvinnan och fortsätter: 
- Det går väldigt väldigt fort alltihopa. När den första kvinnan träffas är den första tanken att han har fått fel på pedalen. Det blir bara kaos. Det är väldigt svårt att tänka. 
09.39
Kvinnan berättar att hon springer in på Barnhusgatan men återvänder. När hon kommer tillbaka ser hon ena kvinnan ligga på gatan. Hon har svårt att minnas exakt  vad som har hänt.
09.40
Åklagaren: Vad hade hänt om du inte sprungit undan?
- Då hade han träffat mig också, säger kvinnan.
Är du säker på det?
- Ja, hundra.
09.41
Kvinnans målsägandebiträde Mari Schaub tar över förhöret. Hon frågar vad kvinnan lyssnade på vid tillfället i sina hörlurar. 
- En avslappnande meditationsmusik. 
 
09.41
Kvinnan menar att passagerarsidan av lastbilen, frontdelen, hade träffat henne om hon inte hoppat undan.
09.42
Kvinnan berättar att hon har gått i terapi efter händelsen och har deltagit i en "ångestgrupp".
09.43
Kvinnan menar att hon känner tacksamhet efter händelsen. Hennes advokat undrar vad hon är tacksam över.
- Livet.
09.45
Akilovs advokat Johan Eriksson tar över. Han undrar lite över hur hon går på Drottninggatan. Hon berättar att personerna som blir påkörda befinner sig framför henne när lastbilen kommer. Fordonet träffar en av kvinnorna och då kastar hon sig åt sidan.
09.46
Akilov sitter mest och tittar ned i bordet medan hans tolk översätter till ryska. Han petar sig lite i ansiktet.
09.49
Johan Eriksson påpekar att lastbilen aldrig står stilla, vilket strider mot vad kvinnan minns. Han frågar hur hon upplevde allt detta.
- Jag var i chock, jag trodde inte att det var sant, säger kvinnan.
09.51
Nu vill Akilovs advokat titta på en övervakningsfilm tagen från butiken Carat. Den visar var kvinnan befann sig när lastbilen kom farande. Hon pekar ut var betonglejonet stod. Han säger att de borde kunna vara överens om att kvinnan inte hoppat över lejonet, som hon hävdar.
- Det är så jag minns det, säger kvinnan.
09.52
Nu ska en man höras som också var nära att träffas av bilen på Drottninggatan.
09.54
Åklagaren inleder förhöret. Han visar på en karta var mannen befann sig när lastbilen kom farande och ber mannen förtydliga positionen. Mannen säger att han tror att positionen är korrekt, utanför butiken Carat.
09.55
Mannen säger att han var på väg mot Tegnerlundshållet.
- Jag gick i mina egna tankar. När jag såg den var det något mörkt, lastbil, motorljud, väldigt konstig situation, det var bara fråga om någon sekund. Jag var inte medveten om det, förrän, plötsligt var det bara en lastbil som körde fort. Jag minns bara att något var fel med situationen, säger han och stakar sig. 
09.56
Mannen säger att han går den här vägen varje dag.
09.58
Mannen vet att han var i höjd med butiken Carat när bilen kom. 
- Sedan går det så fort. De här två kvinnorna är väl bredvid mig. Jag ser snett bakom bredvid mig hur de träffas.
Han tror att kvinnorna är lite snett bakom honom när bilen kommer. 
10.00
Han berättar att den ena kvinnan kastas långt. 
- Hon kastas så långt. 
Vad gör du då?
- Först tror jag bara att jag skriker nej och är chockad. Så ser jag direkt hur flera människor ställer sig bredvid de två kvinnorna. Då tar jag upp mobilen och ringer 112. Jag är dessutom livrädd för..., de ser väldigt skadade ut.
- Så ringer jag efteråt. Jag ser efteråt att vi har pratat i fyra minuter, det ser jag på displayen.
10.01
Han har sett övervakningsbilderna och säger att det ser ut som att han springer baklänges. 
- Det är speciellt att hon kastas så långt, det är sådan kraft, säger han och menar att han hör ljudet.
10.01
- När jag ringer 112 står jag runt hörnet, säger han och berättar att han kollar runt hörnet för att beskriva skadorna för 112.
10.03
Han hade svårt att uppfatta lastbilen utan såg "något mörkt".
- Jag upplever bara fara, en stor gasande bil mot mig, men jag tänker absolut inte terror. 
Han kan inte svara på vad som hade hänt om han inte hade hoppat undan.
- Jag har tänkt jättemycket på det.
10.04
Mannens advokat Mari Schaub tar över. Hon undrar hur han hanterat situationen efter händelsen.
Han berättar att han pratade med två vänner som är psykologer som uppmanade honom att gå i terapi. 
- Jag sköt på det väldigt länge, säger han och berättar att han började gråta när han talade med försäkringsbolagets växel.
10.05
Nu är förhöret med mannen avslutat. Akilovs advokat har inget att tillägga.
10.09
Nu tar rätten en paus fram till klockan 10.30. Då ska vi höra ytterligare en kvinna som befann sig på Drottninggatan när bilen kom farande.
10.09
Full respekt för att ni inte har ljudupptagningar i denna del. Ni gör ett bra jobb! Hur många dagar förhörs offren och vittnen samt när kommer ni kunna återupta ljudinspelningen?
10.14

Unik minidokumentär med Ebbas mamma Jeanette Åkerlund

SVT NyheterSVT Nyheters Diamant Salihu har träffat Ebbas mamma Jeanette Åkerlund. I dokumentären berättar hon med egna ord om det oerhört tragiska som drabbade hennes familj.
10.14

”Jag väntade på Ebba”

svt.seEbba dog på Drottninggatan den 7 april. Nu berättar hennes mamma om Ebba och om dagen som tog ifrån henne den värdefullaste och viktigaste uppgiften - att vara förälder.
10.32
Nu återupptas förhandlingarna.
10.33
Vi väntar på att Akilov ska föras in i salen igen.
10.34
Akilov är på plats nu, men en del personer saknas fortfarande.
10.37
Nu ska rätten höra ett medelålders par som gick på Drottninggatan när lastbilen kom farande. De kastade sig in i en butik för att undgå fordonet. Åklagaren inleder förhöret med kvinnan, som företräds av målsägandebiträde Gustaf Linderholm.
10.40
Advokat Linderholm säger att makarna inte bor i Stockholm och att de inte är helt bekanta med omgivningarna kring Drottninggatan.
10.43
Åklagaren säger att de har gjort en uppskattning var makarna befunnit sig när lastbilen kom farande. Han menar att de tillsammans går in i en butik när fordonet kommer. 
- Vi hade varit uppe på Drottninggatan, så kommer vi gående mot Åhlens säger hon.
Hon berättar att hon hör ett jättehögt motorljud långt bort. Hon ser en bil komma farande. 
- Han kom för långt ut så han var tvungen att svänga om snabbt. Det var ett jättehögt motorljud, jag står som paralyserad. 
- Jag ser honom i förarhytten och ser hur han tar sikte mot oss. Precis när han svänger kommer förbi oss, vänder sig (mannens namn) om, säger hon. 
10.45
Kvinnan berättar hur hon ser en kvinna bli påkörd och slungas iväg. 
- Då säger (mannens namn) till mig. "Titta inte, titta inte". 
Hon berättar att mannen talade i telefon med deras son när lastbilen kom farande. Sonen trodde först att de hade blivit påkörda. 
- Det var som en krigszon. Jag kunde inte fatta att det kom ett så stort monster mot oss och skulle köra över oss. 
Hon såg att mannen i lastbilen hade en mössa uppvikt.
10.46
Kvinnan menar att kvinnan som blev påkörd hade färgglada kläder på sig.
10.47
Kvinnan som vittnar är mycket nära gråt, är tagen och stakar sig. Det är uppenbarligen mycket jobbigt för henne att berätta om händelsen.
10.48
Kvinnan säger att hon såg när bilen kom farande, när han gasade, hur han tog sikte mot dem.
- Den här dunsen kommer väl aldrig att försvinna. Den 7 april förändrades mitt liv. Jag är rädd för bilar, för ljud, sover inte på nätterna. Det är en fruktansvärd upplevelse, säger hon. 
10.50
- Jag uppfattar det som att han tog sikte på mig och (mannens namn). 
- Jag uppfattade det som att han körde fort, men det kanske han inte gjorde. 
10.50
Hon menar att lastbilen kan ha stått stilla i en tiondels sekund. 
- Jag kände mig som en råtta som var paralyserad.
10.50
Paret vände sig om samtidigt. Mannen skrek att hon inte skulle titta och drog in henne i en butik.
10.52
Kvinnan säger att de stod mitt på gatan när bilen kom farande. 
Hon hörde en duns och tror att det var när ett betonglejon blev påkört. 
- De var våra skyddslejon, säger hon och tror att de hade varit de första offrena om inte lejonet varit där.
10.55
Nu är förhöret med kvinnan avslutat. Hennes man ska höras av rätten.
10.57
Åklagaren inleder. Han ber honom komplettera om han vill tillägga något utöver det som hustrun har berättat. Han menar att han har samma minnesbild som henne. 
Han hörde motorljudet men trodde att det var en ungdom som testade sitt fordon. När han hörde smällen och såg en kvinna slungas långt iväg tänkte han direkt att det var ett terroristdåd.
Han uppfattade att betonglejonet blev påkört.
- Det var en grov duns och sedan känner jag bildraget.
10.59
Advokat Gustaf Linderholm frågar hur han mått efter dådet. 
- Jag har ju mått dåligt eftersom min fru har mått dåligt.
Advokaten frågar hur länge det tog innan paret fick kontakt med sonen igen efter dådet. 
- Det kanske tog en 15-20 minuter, säger han.
Åklagaren: Under den tiden trodde han att ni var döda?
- Ja. 
11.00
Förhöret med mannan är avslutat. Nu ska rätten höra två 18-åriga kvinnor som befann sig i sällskap på Drottninggatan vid dådet.
11.03
Åklagaren inleder förhöret med den ena kvinnan. Han frågar var hon befann sig när fordonet kom. Hon berättar att hon gick längs en text som är ingjuten på gatan i riktning mot Åhlens. 
- Jag går på platsen, fram och tillbaka. Jag pratar med min mamma då (i telefon), säger hon. 
Hon menar att hon egentligen inte rörde sig framåt.
11.04
- I alla fall så kommer lastbilen. Jag känner bara att hon drar undan mig, säger hon om den andra unga kvinnan som var i sällskap med henne.
Hon hörde dock inget ljud eftersom hon var i telefon.
11.05
Kvinnan uppskattar att lastbilen passerar en halv meter från henne.
11.08
Hennes advokat Mari Schaub undrar vad som händer sen. 
- Sedan hör jag hur en kvinna skriker, jag vänder mig om och skriker och springer åt det hållet. Vid det laget har jag lagt på med min mamma. Vid trottoarkanten ligger en kvinna och blöder väldigt väldigt mycket. Det är jättemycket blod. Jag tänker "en människa kan inte blöda så här mycket".
Hon tänker att det är en Youtube-kanal som skämtar. 
- Jag sätter mig bredvid henne och tar tag i hennes hand. 
Hon vet inte hur hon ska agera i situationen. 
11.09
Någon skriver att han är tillbaka med pistol, vilket dock inte stämmer. 
De bankar på butiken Carat som släpper in dem. 
- Om han kommer är vi körda, säger hon.
11.09
Kvinnan berättar att hon mått dåligt efter händelsen och haft svårt att sova.
11.10
Kvinnan frågas ut av Akilovs advokat. Hon säger att hon först trodde att dådet var ett skämt, men att hon sedan tänkte att det var ett terrorattentat.
11.12
Akilovs advokat frågar om stämningen inne i butiken Carat. 
- Jag och (väninnans namn) börjar gråta och jag börjar hyperventilera.
Hon hade känslan av att "nu dör jag". 
- Lite senare tänker jag att hade inte (väninnans namn) dragit undan mig hade jag blivit påkörd.
11.12
- Jag kan inte säga att jag vet, men jag är väldigt säker på att jag hade blivit påkörd.
11.13
Förhöret med kvinnan är avslutat. Nu ska hennes väninna höras.
11.14
Åklagaren frågar om hon kan berätta när hon upptäckte lastbilen. Hon säger att hon hade ryggen mot lastbilen och hörde en smäll. 
- Så ser jag hur den mejar ned (namnet på ett av offren). Min första tanke var "vad händer". Så tänker jag att det är en fyllgubbe som kör rattfull. 
 
11.16
Åklagaren undrar vad hon gör. 
- En väldigt kort sekund avvaktar jag. Sedan ser jag att han riktar in sig på mig och (namnet på väninnan). 
Hon säger att hon tänkte på tidigare terrordåd och drog tag i väninnan och att de snubblade till undan lastbilen, som bara var en armlängd från dem.
- En halvmeter, en armlängd. 
11.17
- Jag ser att han har siktat in sig på oss. 
- (Namnet på väninnan) är i mitten av motorhuven, jag kanske lite mer på sidan. Det är väldigt tydligt att han siktar in sig på oss. Jag står med ansiktet mot honom. 
11.18
Hennes advokat Mari Schaub frågar hur hon uppfattar att bilen rör sig. 
- Jag uppfattar att den kör lite slalom, säger hon och menar att det finns det finns plats för bilen att köra en annan väg. 
- Den kör längs huskanten.
11.20
Hon berättar att det varit jobbigt att gå i skolan efter händelsen. 
- Jag hade ingen ork. Jag hamnade efter, säger hon och berättar att hon fick underkänt i matte. 
Hon har gått till psykolog eller kurator, men tycker inte om att prata om händelsen. 
- Det slutade med att jag sprang ut ur rummet. 
11.21
Akilovs advokat säger att hans klient erkänner försök till terroristbrott genom mordförsök och medger skadestånd på hundratusen kronor till var och en av de unga kvinnorna.
11.22
Nu har rätten hört alla målsägandena som är inplanerade i dag.
11.23
Domaren säger att de måste se över huvudförhandlingsplanen, det kanske inte behövs så mycket tid som är inplanerat. Rätten ska tillsammans med åklagare och advokater sätta sig ned och se över tidsplanen.
11.24
Förhandlingarna avslutas för dagen och fortsätter i morgon, torsdag.
11.25
Åklagaren, försvaret och målsägandesidan brukar ha presskonferens varje dag efter förhandlingarna. Sannolikt blir det så även i dag.
11.32
Kommer ni sända presskonferensen eller bara skriva om den?
11.32
Bryr sig Akilov ? Eller är han likgiltig i dag med?
11.33

Ebbas mamma vägrar känna hat mot Akilov

SVT NyheterEbba Åkerlund, 11, kördes ihjäl av Rakhmat Akilov när hon hoppade av bussen intill Åhléns. Mamma Jeanette vägrar känna hat mot mannen som tagit dotterns liv. – Han har tagit alldeles för mycket utrymme i mitt liv redan och han ska inte få en sekund till, säger Jeanette Åkerlund till SVT Nyheter.
11.38
Det verkar inte som att det blir någon presskonferens i dag.
11.40
Målsägandebiträde Mari Schaub, som bland annat företräder de två 18-åriga kvinnorna, säger att hennes klienter uppger att det är skönt att deras vittnesmål är över. Hon säger att hon brukar råda sina klienter att vara med på slutförhandlingarna. 
- Nu får vi knyta ihop säcken så man får gå vidare i livet.
11.41
Mari Schaub intervjuas efter dagens förhandling.
11.45
Mari Schaub fortsätter:
- Det är en lättnad över att det här är över och det är skönt att slippa vara nervös inför en förhandling, det är en mycket speciell situation att sitta i rätten och bli förhörd. Det är också så att man är orolig för att man inte kommer ihåg saker. Det som är viktigt är att man berättar sin version, att man är ärlig, säger hon. 
 
 
 
11.46
- Sedan kan man bli väldigt trött efteråt, det blir som en urladdnjng att förhöras. Man blir givetvis tagen också. Det är självklart så att man grips av situationens allvar, för mig innebär det en sporre att jag ska försöka göra ett så bra jobb som möjligt, säger Mari Schaub.
11.47
Hon tycker inte att det var konstigt att Akilovs advokat ifrågasatte en del minnesbilder hos offren som förhördes i dag. 
- Han gör det mycket skickligt.
 
11.48
Hon anser att övervakningsfilmerna är av ganska dålig kvalitet och inte gjorda för att filma ett skeende på Drottninggatan. 
- Avstånd och djup blir lite förvrängt. Jag ska återkomma till det i mitt slutanförande.
11.52
Åklagare Hans Ihrman säger att vittnesuppgifter i regel är fragmentariska. Han menar att det handlar om ett mycket snabbt händelseförlopp. Han menar att målsägandena har varit väldigt samlade och starka de senaste dagarna.
- De har visat en bra samlad uppfattning.
11.54
Hans Ihrman menar att det sker en prövning om en person varit utsatt för brott i varje enskilt fall. Det går inte att klumpa ihop alla målsägandena.
11.56
Han vill ge en bild av hur stora marginaler offren haft för att undkomma lastbilen, därav fokus på mått under rättegången. 
- Jag menar att det har varit oerhört små marginaler.
12.03
Är rättegången öppen för allmänheten?
12.03
Har åhörare fått vara med och lyssna idag? Var det fullt i rättssalen?
12.07
Nu avslutar vi dagens direktrapportering från terrorrättegången. Förhandlingarna fortsätter i morgon och då är vi på plats igen. 
Tack alla som läst, ställt frågor och kommenterat!
08.19
Hej och välkommen till dagens direktrapportering från terrorrättegången mot Rakhmat Akilov som hålls i Stockholms tingsrätts säkerhetssal!
08.20
Förhandlingarna startar klockan 9.15. Ni är välkomna att ställa frågor under dagen, så ska jag försöka svara om jag kan och hinner. Ni kan även skicka in kommentarer.
08.24
Akilov står åtalad för framkallande av fara för annan, försök till terroristbrott och terroristbrott i samband med lastbilsattacken på Drottninggatan den 7 april förra året. Åklagaren yrkar på livstids fängelse och därefter utvisning.
Den 40-årige uzbeken har erkänt att han kört lastbilen. Han erkänner terroristbrott bestående av fem mord, han medger också att han utsatt flera personer för försök till mord.
08.33
I veckan startade förhören med målsägande, det vill säga offren. De har vittnat om skräcken när lastbilen kom farande.
08.33

Vittnet: Jag skrek bara nej! när han svängde in på Drottninggatan

SVT NyheterFör första gången sedan dådet har de drabbade ställts öga mot öga med terrormisstänkte Rakhmat Akilov. I förhören vittnar de överlevande om skräcken när Akilov kom körande med lastbilen på Drottninggatan. – Jag skrek bara ”Nej!” när han svängde in på Drottninggatan. Jag fick bilder av Nice, säger en man som kastade sig undan lastbilen i sista stund.
08.34

Vittne i terrorrättegången: Kunde inte fatta att det kom ett så stort monster mot oss

SVT NyheterLastbilsföraren rusade motorn och siktade in sig på fotgängare på Drottninggatan. Det vittnade offer om när rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov fortsatte på onsdagen. – Jag kunde inte fatta att det kom ett så stort monster mot oss, sade en kvinna som var nära att bli träffad av fordonet.
08.37
I dag ska rätten höra ytterligare fem målsägande, fyra som befann sig i zon B och en som var i zon C - lite längre ned på Drottninggatan. Samtliga åtalspunkter är försök till terroristbrott.
En av dem har i polisförhör berättat att hon såg hur lastbilen körde rakt in i en kvinna samt en äldre kvinna med en barnvagn. 
En annan kvinna som hörs på torsdagen har berättat att hon såg hur fordonet körde på en äldre kvinna som kastades upp i luften.
08.37
Akilov har redan hörts av rätten, men kommer att höras igen i dag. Denna gång med fokus på vad som hände i den så kallade zon B på Drottninggatan mellan de korsande gatorna Barnhusgatan och Olof Palmes gata. Det var här som de första dödsoffren kördes på, Lena Wahlberg, 69, och Marie Kide, 66, från Västsverige. 
08.38
Åklagaren kommer även att hålla en sakframställan om zon C. Dessutom kommer målsägandebiträden att lägga fram enskilda skadeståndsanspråk för klienter i zon C.
Det var i zon C som Chris Bevington, 41, från Storbritannien och Maïlys Dereymaeker, 31, från Belgien dödades.
08.38
I början av rättegången sände SVT Nyheter en ljudupptagning från rättssalen med en stunds fördröjning, men det kommer vi inte att göra nu av hänsyn till offren.
08.38

”Jag väntade på Ebba” – hör mamman om dagen som förändrade allt

SVT NyheterSVT Nyheters Diamant Salihu har träffat Ebbas mamma Jeanette Åkerlund. I dokumentären berättar hon med egna ord om det oerhört tragiska som drabbade hennes familj.
08.38

Ebbas mamma vägrar känna hat mot Akilov

SVT NyheterEbba Åkerlund, 11, kördes ihjäl av Rakhmat Akilov när hon hoppade av bussen intill Åhléns. Mamma Jeanette vägrar känna hat mot mannen som tagit dotterns liv. – Han har tagit alldeles för mycket utrymme i mitt liv redan och han ska inte få en sekund till, säger Jeanette Åkerlund till SVT Nyheter.
09.00

De var där när terrorn slog till

SVT NyheterTerrorn slog till mot Stockholm. Det här är vad som hände, berättat av de som var där. Klicka på den interaktiva kartan och låt vittnena ta dig igenom dådet på Drottninggatan.
09.08
Förhandlingarna startar som sagt klockan 9.15. Vi väntar på att bli insläppta i åhörarsalen.
09.10
Fotoförbud råder i rättssalen. Här är en bild tecknad av åklagare Hans Ihrman tidigare under rättegången. Teckning: Anders Mohlin
 
09.11
Och här är en bild på Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson. Teckning: Anders Mohlin
 
09.17
Nu håller rätten på och installerar sig. Akilov har förts in i rättssalen.
09.18
Förhandlingarna startar.
09.22
Åklagare Hans Ihrman inleder. Han säger att han kommer att uppehålla sig i slutet av zon B under dagen. Närmare bestämt vid två lokaler som ligger mitt emot varandra. Salt Men, där det finns en övervakningskamera samt ett kafé som heter Belmondo, där flera målsägande befann sig under attentatsdagen.
09.25
Advokat Mari Schaub berättar att hon företräder en kvinna och hennes två barn som bodde i området vid Drottninggatan. Hon vill berätta vad en av sönerna sagt och menar att det har att göra med kränkningen som han utsatts för. Meddelandet från barnet är:
"Den tilltalade har gjort mig illa, jag hoppas att du skäms."
09.27
Domaren säger att syftet med dagens förhör är att utreda vad målet gäller och frågan om skadestånd till offren.
- Vi har full förståelse för att det här är en känslosam upplevelse. Det är helt i sin ordning att uttrycka känslor, att gråta, säger Ragnar Palmkvist.
09.29
Åklagare Hans Ihrman inleder med att visa en kartskiss över zon B, där han har försökt positionera var kvinnan befann sig med sina söner på attentatsdagen.
09.30
Kvinnan berättar att hennes son upptäckte lastbilen när den kom farande. Han frågade sin mor om bilen kunde vara farlig. 
- Kan det vara som i Frankrike, mamma? undrade sonen. 
- Jag fick en obehagskänsla, säger mamman. 
Sedan svängde lastbilen runt och de gick vidare. 
09.32
Nästa gång de upptäckte lastbilen var när den hade svängt tillbaka in på Drottninggatan. De gick mitt på gatan. Mamman hörde en smäll och såg att bilen kom bakom dem. 
- Det kändes som att den åkte fort, jättefort.
Hon såg en kvinna bli påkörd. Hon tappade greppet om sin äldre son, men fick in den yngre sonen i kaféet.
- Det blir kaos, vi springer så långt in vi kan.
09.33
Hon berättar om när kvinnan blev påkörd.
- Hon går ensam, allt bara smäller, det är rök.
Hon tror inte att den yngre sonen såg kvinnan bli påkörd.
09.37
Kvinnans advokat Mari Schaub tar över förhöret. 
Kvinnan säger att de sprang ut på Olof Palmes gata. Människor skrek "bomb" och hon visste inte vad som pågick. De sprang in i en annan butik. 
Hon säger att hon har förlorat ett barn tidigare och att det här är extra känslosamt för henne. Hon säger att hon bröt ihop under händelsen.
09.39
Ena sonen har fått fruktansvärda katastroftankar. 
- Han mår fruktansvärt dåligt, säger mamman. 
Familjen bodde tidigare i området, nu har de flyttat från stan. 
- Jag kan inte gå på stan. Det är så mycket lastbilar och flyttbilar. Och de där ljuden tycker jag är värst.
Hon mår dåligt över att hon inte hann ropa till kvinnan som blev påkörd att hon skulle flytta sig. 
09.42
Åklagaren undrar lite mer om kvinnan som blev påkörd. Han undrar om mamman såg kvinnan innan hon blev påkörd. Det gjorde hon inte förrän hon hörde skriken och såg röken. 
- Jag tänker när vi springer, jag hoppas att hon överlevde. 
09.44
Förhöret med mamman är avslutat. 
Akilov erkänner försök till terroristbrott genom mord på mamman och de två barnen. Han går med på att ge skadestånd på hundratusen kronor vardera till de tre personerna.
09.46
Nu ska rätten höra en kvinna som var på besök i Stockholm tillsammans med sin make och dotter när attacken inträffade. Hon företräds av advokat Göran Hjalmarsson.
09.52
Åklagaren ber kvinnan att titta på kartskissen. Han undrar om familjen är rätt markerade på kartskissen som visas upp och hon säger ja.
Kvinnan berättar att hon, maken och den då 14-åriga dottern gick mot Åhlenshållet när hon vände sig om och såg lastbilen. Hon tror att fordonet var 25 meter ifrån dem när hon såg bilen, tidigare i polisförhör har hon uppskattat avståndet till 50 meter.
09.53
Hon såg en kvinna, en farmor eller mormor, med barnvagn bli påkörd. Kvinnan flyger upp i luften ovanför lastbilen. Barnet slungas ur barnvagnen.
- Barnvagnen ligger på marken, säger hon.
09.53
Maken säger att de måste hjälpa andra. Han går fram till en tant och sedan till barnet och försöker stoppa blödningen. 
Kvinnan är mycket tagen när hon vittnar.
- Man känner sig så överflödig för alla hade redan fått hjälp av andra. 
- Det blev sådant kaos, det var som krig. Det kändes som en livstid, sedan såg jag att det bara hade gått en halvtimme.
09.55
Kvinnans advokat Göran Hjalmarsson tar över förhöret. Han undrar vad kvinnan tänker i dag. Hon berättar att det är svårt.
- Det är jättejobbigt att vara här, säger hon men tror samtidigt att det är bra att gå igenom processen. 
- Så att man kan lämna det bakom sig.
09.55
Hon såg inte när lastbilen smällde in i Åhlens, men hörde det och såg röken.
09.58
Hon visste inte hur nära de var att bli påkörda förrän hon såg övervakningsfilmen. 
Advokaten försöker rekonstruera vad som hände när bilen kom. Kvinnan tror att hon skrek sin dotters namn och att hon knuffade undan dottern. Hon tror att de räddades av hennes reaktion, annars hade de drabbats värre.
- Alla hade inte klarat sig. Förmodligen hade alla dött eller blivit svårt skadade.
09.59
Familjen hade tagit semester för att åka tåg till Stockholm för att shoppa och äta.
10.00
Efter att lastbilen passerat försökte familjen komma in i en lokal för att få vatten, men nekades. 
- Vi kände oss som flyktingar. Vi bara gick runt där på gatan och kunde inte komma hem, säger hon.
10.01
Kvinna berättar att hon gått till psykolog, men att det inte hjälpte särskilt mycket. I stället har familjen försökt göra saker tillsammans och prata om det som hände. De dansar finsk tango för att bearbeta det som hände.
10.02
Familjen har också varit tillbaka till Drottninggatan för att bearbeta vad som hände. 
- Jag kommer aldrig att kunna gå på den där gatan helt avslappnad.
10.03
Kvinnan berättar att dottern inte har velat prata om händelsen, att hon stängt in sig på sitt rum och varit väldigt arg. Hon har känt sig kränkt av uppgifter som kommit fram efteråt. Men nu har hon börjat må bättre.
10.04
Nu hörs pappan i familjen.
10.05
Åklagaren frågar om han vill komplettera vad hustrun berättar, men han tycker att allt stämmer. 
Mannen säger att han såg att föraren till lastbilen körde väldigt målmedvetet. 
- Han hade tänkt på vilka han skulle köra på. Det var ju kvinnor och barn.
10.07
Pappan berättar att han drog tag i dottern när bilen kom. Han tog tag i jackan, men har ingen förklaring på varför. Det var bara något han gjorde.
Hans minnesbild är att bilen passerade väldigt nära. 
- Nu på filmen såg jag att det var ännu närmare.
- När jag drog undan (namnet på dottern) såg jag att det bara var någon centimeter ifrån, säger han.
10.08
Han säger att dottern var paralyserad när han drog undan henne.
10.09
Pappan menar att familjen hade hamnat under bilen, dött eller blivit svårt skadade, om inte hustrun hade skrikit.
- Hon skrek högt.
Han tycker att det känns som att attacken inträffade för bara någon månad sedan, tiden har gått fort.
10.11
Pappan säger att en dam bredvid dem blev träffad hårt. 
- När vi sitter i säkerhet och frågar om alla är okej är det dags att hjälpa andra. Vi går fram till de skadade och hjälper till så gott det går.
Han går fram till en svårt skadad kvinna.
- Jag känner på hennes nacke, kollar så att den inte är skadad. 
 
10.11
Det kommer fram några "invandrarkillar" och lägger en jacka över kvinnan och lägger sig bredvid henne för att hålla henne varm. Han är tagen av deras medmänsklighet.
10.12
Familjen är kvar ungefär en halvtimme vid platsen.
10.13
Pappans advokat frågar hur han haft det efter händelsen.
- Jag fick ju problem med humöret. 
Han säger att familjen har börjat dansa för att hitta tillbaka till varandra, annars skulle de glida ifrån varandra, tror han. Det har hjälpt.
 
10.15
Akilovs advokat Johan Eriksson tar över. Han ställer frågor kring pappans minnesbilder och vad han har sett på övervakningsbilderna efteråt. 
- Minnesbilden är lite skev, säger pappan.
10.16
Advokat Mari Schaub, som företräder andra klienter i målet, undrar hur lastbilen körde. Pappan säger att den sicksackade. 
- Han körde nog där det fanns folk, för det fanns plats, säger pappan.
10.16
Nu ska den i dag 15-åriga dottern förhöras. Hon får en kram av pappan på vägen till vittnesbåset.
10.20
Åklagare inleder förhöret. Han frågar var hon befann sig i förhållande till ett betonglejon på kartskissen. Hennes minnesbild är att hon befann sig mitt ute på Drottninggatan.
- Jag hörde bara min mamma skrika mitt namn. Jag tror att jag såg lastbilen komma och då blev jag väl paralyserad. Då slet min pappa mig över lejonet.
10.22
Dottern bedömer att hon bara var någon centimeter ifrån att bli påkörd.
- Jag kände luftdraget och gruset komma emot mig, så det var väldigt nära.
10.22
Dottern säger att det är väldigt jobbigt att vara här i dag, men att det inte syns så mycket på henne, att hon har svårt att visa känslor.
Hon får frågan om hur hon haft det efter händelsen.
- Jag ville bara vara ensam, stänga allting ute och reparera allting själv men det kan jag ju inte. 
10.25
Dottern säger att mamman skrek hennes namn och "akta" när bilen kom. 
Efteråt var hon nära att svimma och brista ut i gråt, men hennes pappa sade att de måste hjälpa andra. Hon har svårt att minnas exakt vad som hände, men hon såg skadade människor.
- Ja, det gjorde jag. Överallt.
10.26
Advokat Mari Schaub frågar om dottern tittade på lastbilen när den hade passerat. 
- Ja, jag ser att den svänger för att komma förbi bänkarna och krukorna, allt som står i mitten av gången.
10.27
Dottern säger att hon trodde att det var något fel på lastbilen, att föraren hade tappat kontrollen.
10.29
Nu tar rätten en kort paus innan det är dags för att höra Rakhmat Akilov om händelserna i zon B.
Förhandlingarna fortsätter 10.45.
10.49
Förhandlingarna fortsätter.
10.52
Akilov ska nu höras om händelserna i zon B. Alla frågor tolkas till ryska.
10.54
Åklagaren säger att Akilov förnekat att han haft för avsikt att köra på fyra personer i zonen, två av dem hördes i går. Åklagaren vill ha en närmare förklaring till hur han menar att han försökt undvika att köra på dem.
11.00
I polisförhör har Akilov sagt att han haft för avsikt att köra på de här fyra personerna i zon B, men det nekar han till i dag, menar åklagaren. Hans Ihrman vill veta varför han har en annan inställning i dag än under polisförhören.
 
 
 
11.05
Åklagaren frågar:
- Varför förnekar du att du har velat köra på de här personerna?
Akilov undrar om det var före eller efter 7Eleven.
- Efter 7Eleven tryckte jag på gasen, säger Akilov.
Han säger att han kanske har sett personerna, men att han inte minns något efter betonglejonen.
Åklagaren undrar om han kan utesluta att de här personerna hoppat undan från lastbilen.
- Ja, för att när jag var vid 7 Eleven tryckte jag på gas så att den här föraren skulle försvinna, sedan kom jag åt betonglejonet och då hördes det ett väldigt ljud. Ett stort antal människor hörde ljudet och vände sig om och såg att jag började köra, säger Akilov.
Åklagaren:
- Men då har du gjort iakttagelser.
Akilov:
- Innan jag kom fram till betonglejonet, ja. 
11.07
Advokat Mari Schaub påminner om att en av målsägandena  i går uppfattade det som att bilen stod stilla ett tag på Drottninggatan.
Akilov förnekar att han stått stilla, utan säger att han körde med låg hastighet men att han gasade på vid 7Eleven.
- Nej, jag stannade inte. Jag hade en låg hastighet.
11.08
Nu blir det lunchpaus. Förhandlingarna återupptas klockan 13. Då ska åklagaren lägga fram sin sakframställan om zon C. Rätten ska även höra en målsägande som befann sig i zonen.
13.02
Nu startar förhandlingarna igen.
13.08
Åklagaren ska lägga fram sin sakframställan om zon C, som sträcker sig från Olof Palmes gata till Kungsgatan.
Sträckan var vid tidpunkten kantad av flera uteserveringar, som gjorde gatan smalare än vad den egentligen var. Lastbilen var cirka tre meter bred och tolv meter lång. I början på zon C var bredden på gatan ungefär sex till åtta meter. 

 

13.08
Efter Apelbergsgatan begränsades bredden på gatan genom en bygghiss, bredden var där cirka sju meter. Därefter fanns bänkar och blomkrukor i mitten som begränsade framkomligheten. Zonen avslutas vid korsningen med Kungsgatan, där det fanns betonglejon.
Fram till Apelbergsgatan har det varit möjligt att köra lastbilen i stort sett rakt fram, men efter bygghissen står bänkar som gör att man måste välja att köra vänster eller höger om bänkarna. Akilov har valt att köra höger.
- Han hade sannolikt fått stopp direkt om han hade försökt att forcera bänkanordningarna, säger åklagaren.
13.09
Det var i zon C som Chris Bevington, 41, från Storbritannien och Maïlys Dereymaeker, 31, från Belgien, blev påkörda och dog.
13.09
Åklagaren har bedömt färdvägen med hjälp av bland annat övervakningsbilder.
13.11
I zon C har åklagaren markerat cirka 30 personer som befunnit sig på gatan. Han vill visa 3D-animeringen av lastbilens färd i zonen.
13.14

Det framgår av filmen att bilen först körde i mitten av gatan och senare till höger när parkbänkarna dök upp.

13.14

Åklagaren menar att Akilov tvingas välja att köra till höger om bygghissen på grund av lastbilens längd. Det är utmed bänkarna efter hissen som de två personerna blir påkörda och dör. Akilov kör även på ett betonglejon som sitter kvar under bilen fram till Mäster Samuelsgatan.

13.14
- Det är möjligtvis så att de skador som Maïlys Dereymaeker uppvisar beror på att hon bli påkörd och hamnar mellan lastbilens front och det här betonglejonet, säger åklagaren.
13.15
Enligt åklagaren färdades lastbilen i cirka 60 kilometer i timmen när Chris Bevington och Maïlys Dereymaeker upptäckte den.
13.18
Åklagaren talar om en farmor som blir påkörd bakifrån. Hon hade en barnvagn och pojken slungades ur barnvagnen ned på gatan. 
Åtalspunkten vad gäller kvinnan är försök till terroristbrott.
13.21
Åklagaren berättar att barnet hamnar med huvudet mot ett plexiglasliknande skydd vid en uteservering. Barnet undkommer med livet i behåll, men skadas allvarligt.
Barnet var sju år vid tillfället. Egentligen var det hans tvååriga systers barnvagn, men den här dagen var det sjuåringen som ville åka i vagnen.
13.23
En bild på barnvagnen. Foto: Polisen
 
13.24
Enligt åklagaren har pojken varit nära att mista livet. Han visar bilder på blod från pojken på gatan.
13.24
Barnvagnen har blivit helt demolerad av smällen.
13.26
Åklagaren berättar att ett stort antal skolbarn blev fast på en biograf efter attacken. Det var stora belastningar på mobilnätet så föräldrarna kunde inte komma i kontakt med sina barn.
13.27
Akilov kör utmed fasaden på höger sida.
13.29
Chris Bevingtons son slungas till vänster efter påkörningen.
13.30
Chris Bevington slungas en lång sträcka. 
- Det här är en fullvuxen man, vilket med önskvärd tydlighet visar vilken kraft det här är fråga om när en sådan här tung lastbil träffar något i den här hastigheten, säger åklagaren.
13.30
Maïlys Dereymaeker påträffas mitt på Kungsgatan efter påkörningen, mellan zon C och zon D.
13.32
Åklagaren vill visa var ett av betonglejonen ursprungligen stod innan det kilades fast i lastbilen och släpades med.
- Här kan man se tydligt de vita skrapmärkena, hur de fortsätter upp till vänster, säger han.
Det ger stöd för att Akilov sedan väljer att köra på vänster sida, menar åklagaren.
13.35
Målsägandesidan vill ha lyckta dörrar för en del av övervakningsfilmerna som åklagaren planerar att visa. Detta av hänsyn till offren. Rätten kommer att visa några filmer nu innan de andra visas bakom stängda dörrar.
13.38
Den första filmen visar hur farmodern går med barnvagnen och håller det andra barnet i handen. Hon passerar förbi butiken Salt och ska gå över övergångsstället. 
Den andra filmen är hämtad från butiken Nicole. Den visar hur barnet slungas ur barnvagnen när lastbilen kommer farande. En kvinna i närheten, en annan målsägande i fallet, slår i marken när fordonet passerar. 
 
13.39
Den tredje filmen visar hur personer utanför butiken Nicole springer undan lastbilen mot dörren.
13.41
Nästa film är hämtad från butiken Cityoptik, strax efter bygghissen. Den visar hur två målsägande kastar sig in i butiken.
13.47
Målsägandesidan ifrågasätter om åklagaren ska visa en film från butiken Bik Bok och rätten beslutar om stängda dörrar.
13.47
Ser ni om Rakhmat reagerar när åklagaren pratar om den skadade pojken och barnvagnen?
Nej, han tittade mest ned i bordet. Han ser väldigt passiv ut mest hela tiden. 
13.51
Hur många från allmänheten finns det plats för som sitter och lyssnar ?
Det är lite behovsstyrt. I början av rättegången var 60 platser vikta för allmänheten och 90 för journalister. Men nu är antalet åhörare färre och då sitter alla i en sal.
13.53
Vad betyder "bakom stängda dörrar"? Om en film är några sekunder lång, måste ni alla journalister och resten gå ut och sen in igen? Och sen ut och sen in igen varje gång en sån film ska visas?
Det betyder att alla åhörare måste gå ut ur åhörarsalen under känsliga delar av rättegången. Men rätten klumpar ihop de filmer som är aktuella för lyckta dörrar nu, så det är inte ett hattande hit och dit.
13.56

Offren vittnar om skuldkänslor och otillräcklighet efter terrordådet på Drottninggatan

SVT NyheterOffren vittnar om skuldkänslor och en känsla av otillräcklighet efter attacken på Drottninggatan. En kvinna berättar att hon inte kunde hjälpa skadade så mycket som hon ville. – Man känner sig så överflödig, för alla hade redan fått hjälp av andra, sade hon under torsdagens förhör.
14.00
Kan vem som helst kolla på rättegången?
Ja, rättegången är öppen för allmänheten. 
14.14
Är rapporteringen klar?
Nej, det är lyckta dörrar just nu eftersom känsliga filmer visas för rätten. Enligt målsägandesidan en film där Chris Bevington, som dog i attacken, är med.
14.24
Nu släpps åhörarna in igen.
14.26
Tingsrätten har haft enskild överläggning om filmerna. Rätten konstaterar att en av filmerna ska visas en gång till, denna gång för allmänheten. Det finns inte skäl för sekretess. Filmen är tagen vid Change Money.
14.28
Flera målsägande finns med på filmen, bland annat Maïlys Dereymaeker, 31, från Belgien, som dog vid attacken.
14.30
Nu tar målsägandesidan upp skadeståndsanspråk. 
Farmodern med barnvagnen vill ha 150.000 i skadestånd för kränkning. Yrkandet för sjuåringen som slungades iväg är också 150.000, uppger advokat Sofia Björksten.
14.31
Akilovs advokat Johan Eriksson säger att hans klient erkänner försök till terroristbrott genom mord och går med på 125.000 i skadestånd till farmodern. Samma summa till de två barnbarnen.
Han avvaktar med att meddela sin inställning i fråga om en annan kvinna. 
14.39
Akilov erkänner mordförsök på åtta klienter som företräds av Sanna Bergenheim. Han avvaktar att meddela sin inställning i tre andra fall.
14.46
Advokat Jessica Sandberg vill ha 150.000 kronor i psykiskt lidande och samma summa för kräkning för Chris Bevingtons familjemedlemmar, inklusive syskon. Detsamma för Maïlys Dereymaekers familj.
14.47
Akilov går med på ersättning till bland andra Chris Bevingtons son och hustrun, men summorna är lägre än de begärda.
Syskonen är enligt advokat Johan Eriksson inte berättigad till ersättning enligt svensk lag. 
14.51
Målsägarbiträde Sanna Bergenheim säger att skadeståndet grundar sig på den allvarliga kränkningen som de utsatts för. Det handlar om 14 personer som är nära att mördas.
- Synen av skadade människor, kaos, rädsla, säger hon.
Klienterna har ännu inte hörts av rätten. 
14.56
Jessica Sandberg företräder 13 anhöriga till de dödade Chris Bevington och Maïlys Dereymaeker. Hon berättar om hur de drabbades av dådet:
Chris Bevington arbetade i Stockholm. Han och hans son hade varit på läkarbesök vid en mottagning på Drottninggatan när han blev träffad av lastbilen. De hann inte ta många steg ut på gaten när bilen kom. Den färdades i uppskattningsvis 63 kilometer i timmen vid tillfället, enligt förundersökningen.
 
14.58
Chris Bevingtons son var också nära att dödas. Enligt advokaten har han fått ett allvarligt trauma efter attacken och var livrädd för att själv dö. Pojken slungas över gatan när han blir påkörd. 
- Han flyger hela den här vägen till andra sidan Drottninggatan, säger Jessica Sandberg. 
 
15.02
Kort därefter kommer räddningsmanskapet. Pojken får hjälp och bärs in i en butik. En brandman tar honom och börjar gå med honom mot Cityakuten. De tvingas gå förbi platsen där pappan körts på.
- Det här är ju en krigszon har flera målsägande berättat. Under de här filtarna ligger alltså (pojkens namn) pappa. (Pojkens namn) har alltså sett sin döda pappa, säger Jessica Sandberg.
Hon menar att pojken sannolikt överlevde för att han hade cykelhjälm på sig. 
15.06
Enligt advokaten har hjälmens bakparti krackelerat av smällen.
15.07
Advokaten menar att Chris Bevington har stått särskilt nära syskonen. De träffades regelbundet både i Sverige och Storbritannien.
15.12
Jessica Sandberg går nu över till att berätta om vad som hände Maïlys Dereymaeker när hon dog på Drottninggatan.
Hon var på besök i Sverige och skulle träffa sin belgiska väninna under helgen. Hon hade just landat och ankommit till Centralstationen. 
15.12
Enligt advokaten flyr hon för sitt liv när lastbilen hinner ikapp henne strax före Kungsgatan.
- Hon fullständigt kläms och krossas mot detta betonglejon. Påkörningen måste ha varit mycket kraftfull, säger Jessica Sandberg.
15.12
Advokaten menar att hennes anhöriga haft det särskilt svårt efter dödsfallet med tanke på hur hon dog.
15.19
Advokat Sofia Björksten redogör nu för sina klienter som omfattar farmodern och hennes barnbarn som skadades vid attacken. Hon berättar att de promenerade längs Drottninggatan. Den sjuårige pojken satt i barnvagnen medan tvååringen gick bredvid. 
Det sista kvinnan minns är att hon är vid korsningen vid Olof Palmes gata, sedan minns hon inget förrän tre dagar senare när hon vaknar på sjukhuset. 
Hon hade livshotande skador, var nedsövd i tre dygn och det tog sex månader innan hon kunde gå helt igen. 
- Hon har en hel del fysiska besvär och smärta och hon har även påverkats psykiskt av händelsen, säger advokaten. 
15.22
Sjuåringen fick en allvarlig smäll i huvudet och blödde mycket. 
- Han hade glassplitter i huvudet, säger advokaten.
Pojken var kvar på sjukhus fram till söndagen efter attacken som inträffade på fredagen.
Barnen bor kvar i närheten av platsen och ställer ofta frågor om händelsen. Pojken är också störd av ett ärr på kroppen.
15.23
Tvååringen fick hjälp av personer på gatan efter attacken. När mamman träffade dottern på sjukhuset var hon tyst och kramig och hade ett blåmärke på näsan. Hon pratade återkommande om en händelse när farmodern och brodern "flög iväg från henne".
15.24
Nu ska rätten höra farmodern, som alltså skadades i zon C.
15.26
Åklagaren undrar om hon kan berätta om vad som hände innan hon passerade övergångsstället. Kvinna berättar att hon hade hämtat barnen och att pojken ville sitta i vagnen. De gick och köpte några bullar på vägen hem. De köpte majblommor och fortsatte mot Drottninggatan, de stannade och väntade på att gå över gatan. 
- Sedan är det kanske en halv meter över korsningen som jag kommer ihåg. Jag kommer inte ihåg något mer, säger hon. 
15.28
När hon vaknar på sjukhuset tre dagar senare har hon armen i gips, Hon frågar vad som hänt och får svaret att hon blivit påkörd av en lastbil.
- Det kan inte ha hänt, säger hon.
Hon berättar att hon låg 1,5 månad på sjukhuset. Hon kunde inte gå.
- Det tog sex månader att lära mig gå på nytt. Jag hade jättemycket frakturer i kroppen, säger hon och menar att hon blev opererad flera gånger. 
15.29
Hon kunde inte förstå att hon blivit påkörd eftersom hon trodde att hon hade passerat över övergångsstället. Hon trodde även att hon var skyddad på Drottninggatan eftersom det är en gågata.
15.30
Hon får frågan om hur hon mår i dag.
- Hela västra sidan är skadad. Jag har svårt att somna, tänker på vad som har hänt. Jag har ont i benen, ont i armen, ont i ryggen.
15.31
Hon träffar sina barnbarn en gång i veckan och pratar om vad som hänt. Hon märker att pojken är rädd och vill hålla henne i handen. Häromdagen frågade han varför de blev påkörda. 
- Vad ska man säga? Jag kunde inte ge honom något svar.
15.34
Nu är det lyckta dörrar, medan medicinska uppgifter ska gås igenom. Det är sista punkten för i dag. 
Förhandlingarna återupptas tisdagen den 20 mars. Rätten kommer även att göra en ny huvudförhandlingsplan. Hittills har inget förhör med målsägande tagit mer än 30 minuter, det går alltså snabbare än vad rätten har tänkt sig.
15.35
Rätten ger besked om hur förhandlingsplanen kommer att se ut nästa vecka.
15.36
Kommer ni rapportera 20 mars?
Med största sannolikhet, ja.
15.38
Nu blir det stängda dörrar för resten av dagen.
15.44
Presskomfrerans i dag?
Jag tror inte att det blir presskonferens i dag, det blev ingen i går.
15.44
Kommer ni livesända något idag?
Nej, ingen livesändning i dag.
15.46
Nu avslutar vi direktrapporteringen från rättegången för i dag. Förhandlingarna återupptas den 20 mars. Följ oss då.
Tack alla som läst, ställt frågor och kommenterat!