SVT rapporterade · Akutläkare får betalt per patient - vad tycker du?

07.19
Läkare jobbar extra på akuten och får mer betalt ju fler de behandlar. 350 kronor per "färdig" patient får de i ersättning. Det är en del av Sahlgrenskas arbete med att försöka få akutmottagningen att fungera bättre efter förra vinterns kris när patienter kunde bli kvar i uppemot tre dygn. Är det här en bra eller dålig lösning, vad tycker ni?
07.20
Har du erfarenheter från akuten? Dela med dig!
07.35
Det är väl bra? Ingen vill sitta tre dygn och vänta, lika bra att de får betalt då så man kan få hjälp snabbare.
07.35
700 kronor per patient är inte klokt. Är det vad som ska krävas för att man ska kunna få hjälp när man blir sjuk i Sverige?
08.14
Redovisa sjukvårdskostnaderna från 60 talet och framåt. Hur har kostnaden utvecklats per skattebetalare? Har sjukvården fått mindre pengar per person?
Varför får bara läkare del av ackordet?
Risken för slarv med ett ackord hängande över sig blir ju uppenbart!!
Hälsn. Ingemar
08.26
Självklart. Alla skattefinansierade jobb ska betalas efter mätbar utförd prestation med kvalitet och återbetalningskrav om motsatsen.
08.52
Det är för lätt att komma till ett sjukhus med bl.a. typ förkylningar och småkrämpor. Det behövs hårdare regler vilka som får söka sig till akuten. Barn och äldre ska ha förtur och givetvis riktiga akutfall. Alltså i första hand reglerat mottagning. Men som vanligt drar man sig för att angripa överfulla akutmottagningar eftersom man räds konflikter. Hade vårdcentraler fungerad , med kortare väntetider och fler akuttider hade det avlastad sjukhusens akutmottagningar avsevärt.
09.54
Närhälsan borde ha specialister som kommer med jämna mellanrum o tar patienter. Ibland bryr sig inte läkare på vårdcentraler att följa upp patienter/ prover som sjukhusen sagt till patienten att följa upp på VC. Man tenderar mer och mer att hänvisa till psykosomatik. Dessutom frågar man bara ”vad är det aktuella problemet” och ser inte sammanhang - kanske pga tidsbrist. Snabbt in snabbt ut. Tror att det är väldigt många som ”går runt” i vården pga att ingen helhet ses och att kunskapen ibland är dålig på VC.

09.54
Tid är pengar. Den bästa lösningen är att ha fler mottagningar med möjlighet för drop in tider. Vårdcentral med möjlighet för sortera de lättakuta. Akuten ska vara det som verkligen är akut.
09.54
Om patienter kommer in med småkrämpor eller annat icke-akut så lär det här systemet underlätta för personalen att skicka dem till t.ex. vårdcentralen eller en specialist istället för att de ska vänta under lång tid på akuten. Akuten är trots allt för akutfall och inte standardundersökningar.
11.05
Det gör man redan i Skåne sedan länge. Läkare som jobbar för tex Capio som får ersättning från Region Skåne har betalt per patient och ej per timme, eftersom region skåne ersätter de privata vårdgivarna per behandlad patient för man över detta på läkaren.
11.05
Detta är ett farligt och dyrt system. 1,8 patienter i timmen borde i ovan exempel innebär en ersättning på 630 kr per timme. Jag förstår inte vad alla extra pengar kommer ifrån eftersom dom extra pengarna aldrig finns när man diskuterar att fastanställa läkare. Det verkar mer som om ma försöker driva upp ersättningen till läkarna. Först skall dom ha en hög grundersättning /ca 50000-60000 kr per månad. sedan en bonus för något som egentligen skall ingå i deras arbete, att behandla patienter.????????
11.06
Landstinget i Västmanland, Västerås sjukhus, har en lättakut som tar hand om just de "lätta" akutfallen vilket har underlättat för övriga omhändertaganden. "– Det kan vara sådant som inte kan vänta till dagens efter. Det kan vara en sårskada som behöver sys till exempel, säger Maria Tiston, verksamhetschef för jourmottagningen."

Dock ej öppen kvälls- och nattetid.
Också en variant för att lätta på trycket på de svårare fallen som omgående behöver behandlas.
11.42
Anställ fler personal. Det är annars risk för fel behandling p g a slarv.
12.21
Borde inte den ordinarie personalen (läkarna) på akuten bli lite upprörda med tanke på den stora löneskillnaden?
12.22
Och vad får sjuksköterskor i bonus när det blir sk crowding på akuten? Sjuksköterskan som tar hand om flera patienter samtidigt-oftast fler än vad som är rimligt, när skall hon/han få betalt?
12.23
Helt vansinnigt med tanke på att det inte finns ett fungerande kvalitetssystem inom vården, den enda konsekvensen felbehandling får för läkaren är en stor löneökning varje år och sist men inte minst att det nästan är omöjligt för en patient att få rätt mot en läkare även vid uppenbara missar.
12.23
En väldigt kortsiktig lösning. Kvantitet istället för kvalitet. Sedan funderar jag på hur man skall lösa detta med bemanning av övrig sjukvårdspersonal? Har man fler läkare kommer man även behöva fler sjuksköterskor och undersköterskor eftersom läkarna kommer behöva assistans
12.23
Om patienter blir handelsvara kommer kvaliten att bli lidande.
12.23
Tycker inte detta är en vettig modell.
Tillräckliga resurser måste ju anslås för att anställa fler läkare på fasta tjänster.
Har själv dåliga erfarenheter av icke kompetenta stafettläkare som gjort felbedömningar i akuta lägen, och därmed tillfogat ytterligare skada.
12.23
Stefan.
1.8×350/patient (accord) + fast timlön 350
12.33
Felet är väl att allt som handlar om vård bara handlar om pengar.
12.49
Just läkarprofessionen kan erbjudas ekonomisk ersättning som denna.
12.49
Känns lika tveksamt som telefondoktorn.
12.49
Fördjävligt. Marknadskrafterna har sedan länge slagit klorna i vården.
12.50
Hej

350 Kroner per färdig behandlad patient, har någon tänkt på att felbehandlingarna kommer att öka drastiskt. Att så kommer att ske behöver man inte vara raketforskare för att förstå, snabbt in och snabbt ut.

Men är patienten färdigbehandlad?? Med stor sannolik het NEJ, men Läkaren får en bra lön, att Läkaren sen missar den cancer som hade kunnat rädda liver på patienten om den hade upptäckts på akuten, är det underordnad bar det går fort?

Ett bättre alternativ, skulle kanske vara att Landstingen ökar anslagen och tillsätter fler Läkare, men detta kosta ju pengar, men blir antagligen billigare i längden, inter heller detta behöver man vara raketforskare för att förstå. Om man nu inte jobbar på SU eller landstinget.

Med Vänliga hälsningar

Torbjörn
12.50
Kan minska kaffe drickande!!
12.57
Ackord ... har inte samhället kommit förbi sådan idioti. Känns inte riktigt säkert.
12.57
Om man brinner för sitt yrke, så borde patienterna vara viktigare än pengarna.
För stafettläkare och sjuksköterskor som åker till Norge, verkar pengarna viktigare än patienterna.
13.28
Jag har inga problem med att betala lite mer i skatt för bra sjukvård för ALLA. När blev vi så giriga...?
13.28
Ser klara risker med upplägget, det som begränsar patientflödet är huvudsakligen bristen på inläggningplatser. Här ges läkarna ett ekonomiskt incitament att ta större risker genom att skicka hem oklara fall snabbare. Är själv läkare med erfarenhet av akut sjukvård.
13.55
Nej, gör som i andra länder, att läkaren är den att först ta hand om patienten!
13.55
Riktigt bra idé! Eftersom det råder läkarbrist och för att läkarna jobbar så sin lediga tid så är det helt rätt att dom ska få hygglig lön för det.
Att ta in en hyrläkare är betydligt mycket dyrare och jag tror inte att kvaliteten påverkas negativt, snarare tvärtom om då läkarna blir mer motiverade att jobba lite snabbare.
14.16
Att behandla patienter både snabbt och med bra vård är väl viktigt. Men jag fundera på de läkare som går in och jobbar och tar 1.8 patienter Hur många tar de på ordinarie arbetstid 1.8 eller är det då 3.5 per timme. Man kanske skulle göra den jämförelsen med...
14.16
Väldigt bra initiativ tycker jag. Det är orimligt långa väntetider på akuten. Jag förstår att personalen måste prioritera vilka patienter som är mest akut sjuk, men att behöva vänta 9 timmar eller mer för att få hjälp tycker jag är oacceptabelt. De sjukaste går först, där är jag med. Men varför inte behandla dom mindre sjuka lite fortare, då skulle man slippa dom långa köerna på akuten. Om personalen anser att man inte är så sjuk, varför kan man inte behandla snabbare då?
14.16
Vård är inte en verksamhet som ska bedrivas på ackord! Dessutom blir det märkligt att de som tar hand om de enklaste fallen får tre gånger så hög timpenning som de som behandlar de sjukaste.
14.56
Bevis att vinstmaximering motiverar bra arbete!
14.56
Att betala tre gånger så mycket till extrainsatt personal låter helt galet.
Varför inte höja lönen för den ordinarie personalen och anställ fler istället? Då slipper de nog att personal slutar pga överbelastning och dåliga löner.
14.56
Det var länge sedan jag läste så många förutfattade meningar. Det kommer alltid att vara upp till den behandlade legitimerade personen att ge bra vård. Med eller utan "ackord". (Som ju egentligen är ett tantiem.)
15.32
Det är bra med nytänkande
15.32
Jag arbetar extra på min fritid på streamteam Sahlgrenska. Funkar bra. Får 350kr/pat som jag lägger in/skickar hem. 150kr om jag lämnar över till annan läkare.
Jobbar lika som jag gör på ordinarie arbetstid. Men får enbart enkla fall i streamteam motsvarande vc/jourcentral.
15.47
Som patient hinner du inte prata färdigt vilket är viktigt om man har flera diagnoser.
16.09
Varför just 350 kr per timme, är 300 kr eller 250 kr för lite?
17.06
Inser att jag så länge som möjligt skall hålla mig borta från läkare. Det som borde avgöra ersättningen för läkare är inte kvantitet UTAN KVALITE
17.08
Jag har väntat 3år för op på kör så varför inte ge dom en tusing för kortare köer pengarna kan tas från politikerna feta löner
17.18
Helt vansinnigt. Känns som sketchen för många år sen där patienterna sitter på ett löpande band. Behöver läkare ingen ledighet eller är det enbart girigheten som gäller? Bara undrar????????