SVT rapporterade · Vilken är den viktigaste vårdfrågan för dig?

07.41
Öppna Mora BB igen!!!!!
Det senaste vi rapporterade om från Mora BB var att en nyöppning utreds. Artikel finns här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/mojligheten-till-forlossningsvard-i-mora-utreds I kväll kommer bland annat landstingsrådet Gunnar Barke (S) till studion för att debattera olika vårdfrågor.
08.52
Hade läkare eller sjuksköterska tagit prover hade de upptäckt att jag hade cancer o inte muskelinflammation i ryggen./LED
09.06
Viktigt att få tillbaka förlossningen i Mora, samt att Helikoptern får finnas kvar. Detta för oss i norra och västra Dalarna. Vi har långa avstånd och mycket turisttrafik.
09.18
God morgon! Nu är vi på plats vid Mora Lasarett. Kom och prata vårdfrågor med oss!
09.46
Madelene Abberud, Mora: Jag tycker den viktigaste vårdfrågan är platsbristen och sjuksköterskebristen. 
Köerna till vården blir långa för att det inte finns plats för äldre på korttidsboenden och det blir inga flöden i vården. Dessutom blir det köer för att det inte finns sjuksköterskor, allt blir en ond spiral.
09.50
Vi träffar Monica Liljekvist från Vansbro som tycker det är viktigt att stoppa personalflykten från vården.
09.51
Väntetid till ortoped inför höftledsoperation måste kortas. Idag är det 8 mån tills första besök hos ortoped i Falun och därefter väntan på operation. Får snabbare tid utomläns!
09.55
Fler ambulanser som kan komma i alla väderlekar och på alla larm dom blir kallade på för dom åker med alla olika patienter alltid
10.00
Öka takten i nyttjande av digitala lösningar som både ger ökat patientinflytande och effektivare resursutnyttjande för landstingets olika verksamheter.
10.12
John Erland Eriksson, Malung: Jag tycker det är för långa köer. Har själv problem med hörseln och har fått vänta flera månader på hjälp. Vet inte vad man ska göra åt det, vi blir ju bara fler och fler.
10.21
10.29
Ta bort stafettläkarna! De gör i bästa fall ingen skada! Man blir bara ledsen när man går därifrån!
10.33
10.33
Nils Hållén, Mora: Jag tycker vården var bättre förr, det känns som om det sparas för mycket. Man måste stå på sig och helst veta själv vad man har för sjukdom för att få hjälp.
10.48
10.59
Jag tycker att man kan höja skatten så att vården fungerar. Man ska se till att sjuksköterskor få bra lön och läkarna bra arbetsvillkor - då blir det bra folk som jobbar och personalen kan jobba så bra som möjligt. /Anna Fjällbäck, Falun
11.19
Jag tycker den viktigaste vårdfrågan är att få hem alla patienter som är färdigbehandlade. Många blir kvar i väntan på ett korttidsboende och då finns det inte plats för akuta patienter. /Frida Smångs, Mora
11.40
11.54
Jennifer Stenqvist, Mora:
Jag tycker vården är både bra och dålig, men man kan lägga mer pengar på vården så att den blir bättre.
Då kan man få snabbare hjälp och dom får personal och resurser så att de kan hjälpa folk.
11.54
11.56
Nu tackar vi för oss i Mora! Kul att så många ville vara med och prata vård med oss. På återseende!
12.09
Se till att alla människor kan ta del av vården och få adekvat hjälp i tid - oavsett kön, ålder eller inkomst. Arbeta förebyggande och utbilda personal i att upptäcka stressymptom och förstå orsaken. Modernisera och förbättra tinnitusvården. Börja samarbeta med patienten, kommun och försäkringskassa istället för enbart sjukskrivning med ökad ohälsa. Ge sjukskötarna ökad förskrivningsrätt. Inför screeningsprogram för prostatavården. Inför ett högkostnadsskydd på tandvård med maxtak 3000 kr för alla över 18. Skrota landstingen.
13.49
Det saknas samarbete av vård och psykiatrin! De skulle lära sig att se människor i helheten. Läser symptomen av ögon, naglarna, hud mm. Anpassad kommunikation efter patienternas önskemål och behov saknas. Väntetider är oacceptabla.
13.50
Den skatt jag betalar i landstingsskatt ska vartenda öre gå till vården.Inget till kultur,konst,bussresor,teater,musik,m.m..Varför sitter det nästan 100 i Landstingstyrelsen som inte vet något om ekonomi i USA senaten sitter det 100 i Sverige flera tusen sitter dom där gratis? Lägg ner Landstinget fort som fan.. Jag är 72 år

18.26
Vad tycker du om kvällens debatt? Tyck till här!

Här diskuterar SD och S vården i Dalarna

SVT NyheterI måndagens nyhetssändning hölls en vårddebatt mellan det socialdemokratiska landstingsrådet Gunnar Barke och oppositionsrådet Jenny Nordahl från Sverigedemokraterna.
 
18.49
Hur kan det finnas sjuksköterskor att hyra men det finns inga att anställa? Är det privatiseringen som är boven.
18.49
Öppna akuten i Ludvika igen, en "lightvariant" samt kirurgmottagningen!
Naturligtvis även en kirurgavdelning!
M.a.o öppna för en "decentralisering" av vården! Är övertygad att det blir både effektivare och billigare sjukvård med det!
19.23
Man måste förbättra arbetsvillkoren för personalen för att få fler att vilja jobba inom vården.Man ska inte behöva jobba varannan helg och ge oss ordentligt betalt för alla storhelger.
19.24
Effektivisera sjukvården genom att skrota landstingen och låt sjukvården få alla pengar istället för en massa småpåvar och landstingsdirektörer som slukar pengar.
20.23
Gör om "akutmotagningarna" till akutmotagningar i stället för som i dag "droppinmotagningar" , det går fortare hos en frisör och dom är inte snabba!
Mvh.
/6,5 Tim förmaksflimmer!!!!!!!
08.28
Vårdkön
12.21
Fler vårdplatser är den viktigaste frågan. Ingen ska behöva vänta på en vårdplats eller bli hemskickad pga att vårdplatserna är för få!
14.32
Se över alla orättvisor som förekommer. Flytta på alla maktmissbrukande chefer. Så kanske fler återvänder.
14.32
Bättre arbetsvillkor för oss i personalen så fler stannar kvar..24-7 till alla personal så jobbet bli attraktivt..höj OB
19.32
Att gamla människor får kontinuerlig hälsotillsyn utan krångliga telefonsvarare, underliga köer och ständiga byten av läkare. Trygghet i vardagen liksom. Bättre samarbete landsting och kommun.
20.27
Vad tycker du om kvällens debatt mellan M och MP? Tyck till här!

Ambulansflytt blir valfråga – Hör kvällens debatt här

SVT NyheterI tisdagens nyhetssändning möttes landstingsrådet Mursal Isa (MP) och oppositionsrådet Ulf Berg (M) i en debatt om vården där aktuella ämnen som ambulansen i Rättvik diskuterades.