SVT rapporterade · Vad tycker du om beskedet?

13.31

 

Västra länken i Umeå får klartecken

SVT NyheterVästra länken i Umeå får börja byggas efter att regeringen avslagit överklaganden vid dagens regeringssammanträde. Hans Lindberg (S) kommunalråd i Umeå fick beskedet under torsdagen.
13.50
Äntligen! Synd att byggandet med SVEVIA i spetsen kommet ta 10 år.
14.14
Jag förstår inte grejen med den här vägen. Vilka gynnas av den?
Hej Stina! Trafikverket och Umeå kommun vill bygga vägen för att förbättra trafiksäkerheten, framkomligheten och luftkvalitén i centrala Umeå. Samt förbättra framkomligheten på europavägnätet. Om du vill ha mer bakgrundsinfo om vägbygget hittar du det i den här artikeln: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/detta-ar-vastra-lanken
14.55
Martin Jonsson skriver på Facebook: "Förhoppningsvis prioriteras cykelvägar så kollisionerna minskas mellan bilister och cyklister."
14.56
Jon Ångman skriver på Facebook: "Enda som har fördel av denna dragning är Vännäsbor som ska till IKEA. 
En tunnel hade varit bättre för trafikflödet."
14.56
Erika Holmgren skriver på Facebook: "Alldeles för lång omväg för att vara värt det."
14.57
Erland Johagen skriver på Facebook: "Hur f-n tänker man?
Västra länken via Vännäs???
Var är miljötänket???
Inte vill då jag nyttja västra länken med en sådan omväg"
14.57
Mats Andersson skriver på Facebook: "En sanslös omväg för genomfart den så kallade "Holmlundskroken" som sällan kommer att användas."
15.10
Mållös över dumhet och inkompetens
15.15
Åh neej rakt över viktiga naturområden! Det finns andra alternativ.
15.33
Ser bra ut! Bygg!
15.36
 
Petra Thilman skriver på Facebook: Förstår ju poängen med en väg för syd-till-väst-trafik som inte går genom centrala stan. Tragiskt bara att den kommer att gå in i stadens södra delar innan den svänger av västerut. Vidare skära genom den lilla skog som finns på Teg (och nyttjas flitigt) och kapa av Röbäcksslätten. Tog en promenad idag för att njuta av vyn som kommer att "försvinna". Men - som med allt annat så blir vi väl vana denna nya väg också så småningom.
15.52
Så här ska Västra länken dras.
16.04
Äntligen kommer det igång! Bara fördelar för en växande stad👍
16.39
Bra att den äntligen byggs även om dragningen inte blev den bästa.
16.51
Det känns så tråkigt att separera bostadsområden från vackra naturområden med stora vägar IGEN. Att gå längs Nydalasjöns västra strand är inte längre vad det var, dånet är öronbedövande från E4:an. Nog hade de väl kunna gräva ner vägen? Umedalen blir helt instängt. Umeå tänker kortsiktigt med sina vägbyggen.
17.02
Att den inte går direkt på anslutningen norrut är ett mysterium. I övrigt är det väl vettigt, bra att den byggs!
17.48

Att den inte går direkt på anslutningen norrut är otroligt dumt
19.40
Alldeles för nära bostadsområden. Redan på Holmlunds tid var det dock tydligt att detta prestigeprojekt skulle drivas igenom oavsett vad medborgarna tyckte.
19.40
Det känns som att Umeå bygger in sig i en ruta. Det är helt sjukt att inte tänka långsiktigt utan ännu en gång bygga stora vägar nära bostadsområden, rakt igenom känsliga naturvärden. Samtidigt som omvägen gör att miljönyttan blir lägre, och frågan är om vägen kommer använda i så hög utsträckning. Sånt här gör att jag undrar om Umeå är en stad för mig att bo kvar i
20.29
Sluta fjanta er. Västra länken är tänkt att leda trafik väster-ifrån i östlig och sydlig riktning. Det gör det antaga förslaget utmärkt. Västra länken är inte till för lördagsturen till Ikea...