SVT rapporterade · Unga rökare - chatta med reporter Johan Pisoni

17.07
Vi tar emot alla frågor från och med nu och sorterar till Johan som börjar att svara 18:40.
18.16
Nu börjar vi snart med chatten men fortsätt att skriva in era frågor här!
18.43
Nu är chatten öppen - kom igen med era frågor!!
18.47
Ni säjer att många unga röker men det är väl tvärt om faktiskt? Blir det inte färre ungdomar som röker varje år?
18.49
Flera av mina elever(högstadiet) påstår att de kan köpa cigarretter, även styckvis, på Alibaba. Gräsligt i så fall!
18.53
Hej, först vill jag säga vilken bra granskning! Jag funderar dock om det var någon skillnad när ni försökte köpa ut cigaretter, skiljde det sig mellan "småbutiker" och större butikskedjor?
18.54
Hej! Jag såg inslaget då ni följde med ungdomar som testade att köpa cigaretter. Hur gamla var de ungdomarna och hur kom ni i kontakt med dem? Väldigt intressant rapportering av er!
18.55
Det är samma åldersgräns på öl och cigaretter. Varför häller polisen ut öl för underåriga men dom beslagtar inte cigaretter från underåriga?
18.56
18.57
Vilken inställning har du själv till rökare och rökning?
19.02
Affärer som ssäljer ciggaretter till barn b orde inte få sälja dessa alls! Hur många åker dfast egetnligne?
19.05
Jättebra att ni faktiskt kollar upp hur det verkligen går till, planner ni att göra någon uppföljning i de butikerna som sålde till er i gårdagens inslag?
19.07
Tror du att det har blivit inne att röka igen? Själv minns jagj hur A Non Smoking generation for runt och avskräckte alla från stinkpinnarna på 80-talet.
19.10
Hej! Finns det anledning att tro att kassaapparater med självservice kan underlätta att ungdomar får tag på cigaretter? Av egen erfarenhet verkar butikspersonal inte bry sig om att kolla leg vid “slumpade kontroller”
19.18
Intressant och viktigt reportage. Det talas en del om hur droganvändningen hos unga ökar, samtidigt som alkohol- och tobaksmissbruket minskar för samma åldersgrupp. Har du märkt av denna påstådda trend under rapporteringen eller vid samtal med politiker/berörda organisationer? Vad har du reagerat starkast på? Jag finner det högst alarmerande att en så stor andel gymnasister fortfarande röker – fy för de butiker som möjliggör att unga blir beroende!
19.28
Kul att så många av er vill chatta - ni som inte fått svar på era frågor, kolla i flödet. Det är många som vill ha svar på nästan samma fråga.
21.05
Tack för ikväll! Nu stänger vi chatten och ni som vill kontakta oss angående den här reportageserien eller andra nyheter kan göra det via mejl till orebro@svt.se.