SVT rapporterade · Skotta snötunga tak eller inte - dela med dig av dina tankar och tips

08.44
använd taggtråd den sågar sig igenom snön jag har själv provat detta lycka till.
09.04
Råkade just se ert inslag om snön på taken. Själv är jag just återkommen från Ärans och Hjältarnas land, alltså Öje, där jag under några dagar skottat ner ungefär 100 ton snö från olika tak. Inte av rädsla för att de ska braka ihop utan av ett helt annat skäl.

Nej, det är därför att snön orsakat ett nytt fenomen. Då snön är så här tjock isoleras den lilla värme som slipper upp från husets insida och får den nedersta snön att smälta. Vattnet söker sig sakta och lugnt neråt för att sen frysa i takfoten.

Det där har gjort att det byggts upp tjocka islager längst ner i takfoten. Det har också inneburit att isytan byggts på vilket lett till att vattnet sökt sig bakåt, hittat spikhål och skarvar och tagit sig in under yttertaket. Jag har själv istappar på undersidan av takfoten. Men jag vet också att folk fått in vatten i bostaden på det här sättet och har sett ett exempel på att vatten runnit längs fasaden vilket lett till att att ytterdörren till ett hus täckes med is och fick huggas fram.

Folk har också fått in vatten i själva bostaden på det här sättet. Då börjar problemet bli allvarligt.
09.15
Svar : för tjockt rep, rekommenderar ståltråd.
09.19
Vi på SVT Nyheter Dalarna testade den gamla repmetoden för att få bort snö på taken.  Klicka in dig på artikeln för att hur det gick.
 
10.10
Morfar Börje på taket, vallhunden Gunnel vaktar så att han inte ramlar ner. / Ulla Skogbergs.
 
19.10
Jag och min pappa gjorde så förut när jag var yngre. Funkade bra men vi använde ståltråd typ telefontråd.
Mvh Yngve
19.10
Hej
Jag fick börja skotta tak när jag var ca. 14 år.
Det går inte använda rep, det går för trögt genom snön. Man ska använda en tunn vajer eller tunn tråd typ stängseltråd.
Hälsningar Bengt-Åke Svahn, Orsa
19.15
09.48
Såg reportaget om snöskottning med rep. Men det är inte rätt metod. Man ska ha stark smal järntråd/wire i stället. Rep river sönder snön för mycket vilket gör att det inte kan glida. Sen gäller det att skära "tårtbitar" med bredaste ytan längst ner. Funkar utmärkt.