SVT rapporterade · Chatta med Uppsalapolitikerna om skolan

09.39
Hej Hanna! Jag håller med dig om att skollokalerna är viktiga. När det gäller Gottsundaskolan så har vi i Liberalerna föreslagit att vi ska bygga en ny skola, just eftersom Gottsundaskolan är så sliten. Den vill vi ska ligga på gränsen mellan Gottsuna och Sunnersta. För att få pengar till att bygga den nya skolan vill vi sälja  tomten där skolan ligger idag och bygga bostäder där. Men alla elever, oavsett i vilken skola man går, har rätt till bra lokaler. 
Vi behöver både bygga nya skolor och renovera de gamla. När vi renoverar gamla skolor får vi inte bara snyggare klassrum, bättre matsalar och trevligare toaletter. Vi kan också sätta solceller på taken och minska energiförbrukningen så att skolorna blir miljösmartare. Det jobbar vi i Miljöpartiet hårt för! I Gottsunda planerar vi att bygga en helt ny skola.
Hej Hanna! Jättebra fråga från dig. Vi socialdemokrater har nu påbörjat den största upprustningen och utbyggnaden av förskolor och skolor i Uppsala någonsin. Flera nya skolor är på väg att bli klara såsom Tiundaskolan, Jumkils skola och Brantingsskolan. Men vi investerar också resurser i att renovera och fräscha upp befintliga skolor. För några veckor sedan fattade vi beslut om att satsa pengar så att Gottsundaskolan kan rustas upp i viss omfattning i väntan på att vi bygger en helt ny och toppmodern skola för er. Jag tycker att det är jätteviktigt att elever och lärare har goda arbetsmiljöer och lärmiljöer. Vi ska inte bara bygga bostäder utan samhällen där det finns bra förskolor och skolor nära där man bor. Vi väljer alltid investeringar i skolan  framför stora skattesänkningar för de som tjänar mest.
09.46
Hej Wilmer, jag håller med dig. Vi är alla olika och därför är det oerhört viktigt att skolan individualiserar på utbildningen men också bedömningen. Risken idag är att elevers vissa kompetenser inte finns med i bedömningen. Det behöver vi nog se över. 
Hej Vilmer! Tidigare i veckan berättade Liberalernas partiledare Jan Björklund att Liberalerna vill se över kunskapskraven så att det blir tydligare vad det är man behöver kunna, för nu är det inte helt enkelt att förstå det som elev. Många begrepp som finns är svårbegripliga och abstrakta. Under ett läsår får du förhoppningsvis chansen att flera gånger visa upp vad du kan kopplat till varje kunskapskrav och då är det inte så viktigt att inte alla kunskapskrav finns med vid varje uppgift. Att som lärare vid varje uppgift bedöma alla kunskapskrav är inte lätt att hinna med och inte heller att planera uppgifterna så att alla krav täcks in.  
Hej Wilmer, det som du berättar om kände jag också som elev när jag gick i skolan. Vi socialdemokrater vill satsa mer resurser på skolan så att ni får fler lärare och vuxna som kan möta varje elev i klassrummet. Det behövs så att läraren har tid att förklara hur man bedömer insatser och sätter betyg. Och läraren behöver få mer tid med varje elev så att de kan känna att de kan göra ett bra jobb. Men mer resurser behövs också så att man som elev känner att man kan få stöd när man tycker att delar i undervisningen är svår att hänga med i eller om man vill ha extra utmaningar. Det också därför som jag blir upprörd när jag hör hur andra politiska partier sätter stora skattesänkningar framför investeringar i skolan.
Hej Wilmer!
Det är viktigt att kunskapskraven är begripliga och att det känns fyrkantigt är inte alls bra. Fyrkantigheten kan ju bero på många saker. Vi måste se till att lärarna har tid med sina elever.
 
09.46
Hej Malva, En jätte viktig fråga du ställer. Likvärdig utbildning är något vi eftersträvar, att alla barn och ungdomar oavsett vilken skola de går på ska få samma goda kvalité. Tyvärr är det så att det inte är riktigt så, och mycket beror på att vi inte har tillräckligt många utbildade lärare idag. Det är ett problem. Centerpartiet vill därför öka möjligheterna för fler att kunna utbilda sig till lärare parallellt med lärarutbildningen på universitet och högskolan. T.e.x civilingengörer, biologer och andra yrkesgrupper att komplettera med pedagogik. 
Hej Malva! För mig som liberal är det jätteviktigt att skolan är lika bra över hela Uppsala, Uppland och Sverige. Oavsett var man bor ska skolan vara bra - ge kunskap, stöd till den som behöver och utmaningar till den som ligger långt fram. I Uppsala är det skillnader mellan skolor, på vissa skolor är det så många som 25-30% av eleverna som efter nian inte är behöriga till gymnasiet. Det är absolut inte okej. Som politiker måste vi se till att skolorna får förutsättningar för att alla elever ska bli behöriga. I Liberalerna vill vi att de bästa lärarna ska finnas på de skolor där utmaningarna är störst. Vi vill också se till att alla barn får det stöd de behöver och göra det lättare för lärare att få hjälp med utmanande undervisningssituationer. 
Hej! Tyvärr har resultaten för skolorna i Uppsala Län visat sig ha skillnader beroende på vart i länet man bor. Detta är inte acceptabelt. Vi Kristdemokrater tycker att alla elever ska ha rätt till en jämlik skolgång och lika möjligheter att uppnå sina potential. Det ska vara en självklarhet. För detta behöver vi attrahera flera behöriga lärare till skolor som inte bara ligger i centrala Uppsala utan även på landsbygden. 
Hej Malva, jag tycker precis som du att det är ett problem att vi har stora skillnader i resultat mellan skolor. För oss socialdemokrater är en jämlik skola jätteviktig för att alla barn och unga ska ges lika möjligheter att klara kunskapsmålen och lämna skolan med en gymnasieexamen. Därför vill vi satsa mer pengar på skolan och prioritera det framför stora skattesänkningar för de som tjänar allra mest. Genom mer resurser kan vi anställa fler skickliga lärare och se till att vi får ordning och reda i skolan. Varje elev har rätt att få koncentrera sig i lugn och ro på undervisningen och då behövs fler vuxna i skolan som kan se till att studiemiljön blir trygg och bra. För oss är det också jätteviktigt att bryta skolsegregationen och se till att elever med olika bakgrund kan mötas och utmana varandra i sitt lärande. Då kan vi också nå bättre kunskapsresultat på alla skolor.
Hej Malva!
Regeringen med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i spetsen har gjort en mycket stor satsning på 6 miljarder kronor för att bryta ojämlikheten i svensk skola. Alla barn ska ha samma möjlighet att lyckas i skolan. Pengarna ska användas till: fler anställda, mindre klasser, fler i elevhälsan och bättre utbildning för lärarna.
09.51
Hejsan! Vi Kristdemokrater tycker det är oerhört viktigt att skolan hänger med i den teknologiska utvecklingen, därför vill vi att mer resurser går till just skolan. Tyvärr ser möjligheterna olika ut i varje skola. Här spelar friskolorna i kommunen en stor roll som kan öka konkurrensen och höja kravet på skolorna att satsa på bland annat bättre teknologi. 
Hej Bruce! Jag håller med om att skolan måste ha bra digitala förutsättningar. Tekniken får inte vara dålig och skapa problem. Tvärtom är det meningen att tekniken ska underlätta.  Liberalerna satsar mycket pengar på skolan, mer än de flesta partier och då måste resurser finnas till fungerande teknik. 
Hej Bruce!
Vi gör en stor satsning på digitalisering i Uppsala och det kommer självklart innebära att skolorna också ska hänga med i utvecklingen. Det viktiga är precis det som du säger i din fråga - om skolorna vet vilka problem som finns och ser att de problemen kan lösas eller förbättras med teknik så det är bra om ni som elever berättar vad ni tycker till era lärare och till rektorn.
Hej Bruce! Jag håller med om att vi måste se till att det finns bra teknik och verktyg i skolan för att man som elev ska kunna hänga med i undervisningen och lektionerna på ett bra sätt. Det är därför som vi socialdemokrater vill investera mer resurser i skolan så att ni kan mötas av fler bra lärare i klassrummet och att ni ska ha det tekniska stöd som ni behöver. Vi väljer det framför stora skattesänkningar för de som tjänar mest.
09.51
Hej Sofia! Jag tycker att betyg fyller en viktig funktion, så att vi vet att eleverna lär sig det dem behöver, men kunskapskraven måste förtydligas så att det blir lättare att förstå vad man ska kunna. Då tror jag också att stressen hos elever minskar. 
Socialdemokraternas mål är att alla elever ska ta sin gymnasieexamen och utmanas i sitt lärande.Jag tycker att det är viktigt att det finns betyg i skolan från de årskurser som gäller i dag. Genom betyg kan vi få koll på hur ni som elever klarar skolan och sätta in extra stöd om ni behöver mer hjälp. Sen vet jag att det kan vara stressigt med betyg ibland och då är det viktigt att vi investerar mer resurser i skolan framför stora skattesänkningar, så det finns vuxna man kan prata med om man känner oro eller stress. Det är viktigt att ni som elever får tydlig information om vad som förväntas i en kurs eller ämne och vad man kan göra bättre eller annorlunda för att klara kunskapsmålen.
Miljöpartiet tycker inte att betyg behövs i lägre årskurser.
 
09.51
Vi socialdemokrater vill investera mer resurser i skolan så att ni kan mötas av bra lärare, känna trygghet och få bra skolmat. Vi väljer det framför stora skattesänkningar.Bra skolmat som smakar gott är jätteviktigt för att man som elev ska klara skolans kunskapsmål och hänga med i lektionerna. På våra kommunala skolor är utgångspunkten att eleverna ska kunna välja mellan minst två rätter. Det ska alltid finnas en bra salladsbuffé som man kan komplettera med om man inte gillar vissa rätter som serveras.
Hej Mohammed!
När skolmaten är god, så äter eleverna och så blir resultaten i skolan bättre. Eller hur? I många av Uppsalas skolor så har eleverna flera rätter att välja på. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ. På några av våra skolor har elever och skolmatspersonal ett matråd där man kan pratar om maten och vilka rätter eleverna vill ha.
För oss politiker är det viktigt att skolmaten inte bara är god, utan att den också är bra för miljön och för elevernas hälsa. För att fler ska äta mer grönsaker så har skolköken oftast salladsbufféer. Vi i miljöpartiet har sett till att kommunen satsat 5 miljoner kronor extra i kommunbudgeten på maten.
Hej! Vi håller helt med dig om att en näringsrik skolmat är en viktig faktor för att få ork och energi att ta sig igenom skoldagen. Två rätter att välja mellan hade varit önskvärt då vi alla uppskattar olika, dock är det svårt att kunna lägga resurser på att varje skola ska kunna erbjuda flera olika maträtter när det framförallt finns viktigare prioriteringar som lyfter skolans kunskapskvalité. Exempelvis behövs pengar till lärarassistenter, upprustning av lokaler, nya skolböcker och höjda lärarlöner. 
Att skolmaten är god och näringsrik tycker vi är viktigt. Det påverkar skolresultaten dessutom. Jag brukar vara ute och testa skolmat ibland och jag kan  hålla med om att det varierar mellan skolor. Från centerpartiets sida jobbar vi för att mer av den mat vi serverar i våra skolor ska vara producerad och tillagad så nära den som äter som möjligt. 
Hej Mohamed! Du resonerar helt rätt. Skolmaten är viktig. Näringsrik och god mat gör att ni elever får bättre förutsättningar att klara skolan och få bra resultat. Jag vill att det ska finnas alternativ att välja mellan och goda grönsaker till. Vissa skolor får till riktigt bra skolmat. För några veckor sedan var jag på Nannaskolan som då var med i skolmats-SM. Kanske kan jag få besöka din skola och testa er skolmat med er?
10.00
Hej och välkomna till SVT Nyheter Uppsalas chatt om skolan. Politikerna är på plats och svarar på era frågor så snabbt de kan!
10.01
Vad händer med all mat som blir över i matslerna på skolorna?
Hej!
Bra fråga! Om maten inte ställts ut i matsalen så kan resterna ställas i kylen eller frysen och användas antingen som ingredienser i andra maträtter eller serveras som rester. Mat som slängs skickas till biogasanläggningen och blir biogas som stadens bussar körs på.
Maten kan antingen serveras som rester, eller ibland om det är lämpligt användas i nya maträtter om den håller god smak/kvalitet. Mat som inte kan serveras längre slängs/skickas till biogasanläggning för förnybar energi. Vi jobbar hela tiden med att minska matsvinnet tillsammans med eleverna, för det inte är bra att slänga mat.
10.11
Eleverna i årskurs åtta på Gottsunda skolan har många frågor.
Vi är redo att svara!  
10.13
Yusef, till höger i bild skickar in sin fråga, i bakgrunden synd Vilmer som också vill passa på att få svar från politikerna.
10.14
Tack alla elever för ert engagemang. Politikerna jobbar koncentrerat med att svara på era frågor.
10.16
Skulle ni kunna erbjuda tydligare info om maten vi äters ursprung. Det skulle till vara trevligt att veta om till exempel köttet är svenskt eller kommer utomlands ifrån med sämre djurvillkor. Det skulle också vara trevligt att veta om någon gröda transporterats väldigt långt bortifrån så att man kunde välja bort den av klimatskäl.
Det är en jättebra idé! Du skulle kunna föreslå det för personalen som jobbar i din skolmatsal. Vi politiker kan naturligtvis fatta beslut om mycket, men alla saker kräver inte politiska beslut. Det här kan skolan besluta om. 
Vi köper bara kött till kommunen som uppfyller svenska djurskyddskrav. Det borde vi berätta tydligare för alla uppsalabor. Men det är ju viktigt att vi kan berätta om maten är odlad här i närheten av Uppsala eller om den är importerad. En jättebra fråga som vi ska ta vidare till utskottet för kommungemensam service under kommunstyrelsen.
Hej Wilmer, bra fråga från dig. Att se till att eleverna får en bra skolmat så att ni orkar vara delaktiga i undervisningen hela dagen och klara skolans kunskapsmål är jätteviktigt för oss socialdemokrater. Därför ställer vi höga krav på matens kvalitet och ursprung. Men ska ta med din fråga till de forum där vi beslutar om ex krav som ska ställas vid upphandling av skolmaten och se vad vi kan göra mer och bättre. Ska också höra hur vi kan förbättra informationen om maten i skolrestaurangerna.
10.22
Hej Hanna, en jätte bra fråga. Problemet är att de teoretiska kunskaperna premieras framför de praktiska. Därför blir det så. Vi behöver få göra praktiska saker i skolan också. Kombinationen mellan praktik och teori är den bästa. 
Hej! Det finns verkligen en viktig poäng i att praktisk undervisning som hemkunskap just ska vara praktisk undervisning. Det kan vara så att läraren har svårt bedöma betygsmässigt utan att få det skriftligt, men Kristdemokraterna tycker inte att majoriteten av ämnet ska gå åt skrivandet. 
Hej Hanna, det var en bra fråga från dig. För oss socialdemokrater är det jätteviktigt att elever får både teoretiska och praktiska kunskaper och att alla elever lämnar skolan med en gymnasieexamen. Men ibland så behöver man skriva och räkna en del i vissa praktiska ämnen för att man ska klara målen med utbildningen och få goda kunskaper. Sedan har lärarna förstås en jätteviktigt uppgift att planera lektionerna på ett bra sätt så att man känner sig motiverad som elev att delta. Därför behöver vi satsa mer på lärarna så att de har en god arbetsmiljö och förutsättningar att göra ett bra jobb. Vi prioriterar det framför stora skattesänkningar för dem som tjänar mest.
10.22
Hej Josef! Jag håller med om att skoldagen ska vara sammanhållen och välplanerad, så att man som elev orkar med och får chansen att lära sig så mycket som möjligt. För mig som liberal är skolan jätteviktig. En bra utbildning ger möjlighet att bestämma över sin framtid och styra sitt liv själv. Men för att komma dit så måste skolan först ge alla elever bra förutsättningar. Hur skoldagen är planerad är jätteviktig. Raster på två timmar är inte optimalt och förhoppningsvis kan den som lägger schema på din skola ändra om det. Men till dess, se till att använda tiden på bästa sätt. Sätt dig i ett av de tysta rummen på Gottsundabiblioteket och plugga. Jobbigt val att göra just då kanske, men det kommer att löna sig. 
Hej! Vi håller med! Är man i skolan så borde det inte vara långa ineffektiva håltimmar. Politiker lägger dock inte upp själva skolschemat, utan det är upp till var och en skola. Däremot kan man själv påverka genom att till exempel ge förslag om läxhjälp under håltimmen. Gå med eller starta ett elevråd i skolan och sätt press på ledningen! ;) 
Hej! Jag är helt enig med dig. Det är därför som vi socialdemokrater nu går fram med krav på att alla skolor ska planera elevernas scheman så att håltimmar kan minskas och att ni får en sammanhållen skoldag där ni kan fokusera på att få ny kunskap och klara skolans mål om att nå en gymnasieexamen. Vi investerar också mer resurser i skolan för att kunna anställa fler skickliga lärare i ett läge då skolan i Sverige står inför stora rekryteringsutmaningar. Vi väljer det framför stora skattesänkningar för de som tjänar mest.
10.22
Hej Samuel,  En anledning kan vara att skolan ska vara helt avgiftsfri. Tidigare var det möjligt för familjer att lägga en peng för att kunna genomföra resor. Idag är det inte så. De pengar och resurser skolan har vill nog skolorna använda till de tycker är viktigare. Det är en bedömning som skolorna gör. Varje skola har de pengar de har, och dessa prioriteras.
Hej Samuel! Klassresor och studieresor är absolut något som skapar variation i lärande under skolgången. Det är nämligen upp till var och en skola och inte politiker att fördela resurserna för sin verksamhet. Vissa skolor kanske satsar mer på teknologin och upprustning av lokaler, och andra arbetar mer med pedagogiska aktiviteter som klass-/studieresor.
Hej Samuel!
Klassresor och studiebesök är väldigt viktiga att göra. Ibland behöver ju inte resan vara så lång för att få besöka ett företag eller en organisation.
Hej Samuel! Bra fråga från dig! För mig som socialdemokrat är det absolut viktigaste att alla barn och elever klarar skolans kunskapsmål och lämnar skolan med en gymnasieexamen. Då tycker jag att det är viktigt att skolorna fokuserar på att ni som elever får en bra undervisning och tillräckligt med tid för att bli duktiga på tex matte, svenska och engelska. Därför vill vi också investera mer pengar på skolan framför stora skattesänkningar för de som tjänar mest. Då kan vi anställa fler skickliga lärare och vuxna som kan ge en bra undervisning, men också se till att skolorna har resurser för att anordna vissa klassresor där alla kan delta. En del sociala inslag i skolan är viktigt för att bygga trygghet och gemenskap. För mig som socialdemokrat är det jätteviktigt att skolan är avgiftsfri så att du som elev ska kunna delta i alla aktiviteter oavsett dina föräldrars inkomst.
Hej Samuel! Studiebesök och resor är bra eftersom de ger nya intryck och erfarenheter. Problemet är att det också ofta är kostsamt, i alla fall att göra större resor. Det räcker inte skolans resurser till. Det allra viktigaste för mig som liberal är att alla elever får en bra utbildning och klarar kunskapskraven. Då måste jag satsa pengarna i första hand på att se till att det finns lärare, undervisningsmaterial etc på plats i första hand. Sen är det också en fråga om att skolan ska vara avgiftsfri eftersom elever har olika ekonomiska förutsättningar - förut var det ofta så att eleverna fick betala en del själva, men kanske kan din klass gemensamt arbeta ihop lite pengar?
10.27
Vad vill ni göra, som inte görs nu, för att minska mobbning trakasserier otrygghet?

Det behövs tydligare nolltolerans mot kränkande beteenden. Allt fler elever uppger att de känner sig otrygga i skolan samtidigt som den psykiska ohälsan bland ungdomar i stort ökat. Skolan är den miljö där eleverna tillbringar ojämförligt störst del av sitt vakna dygn. Att det råder respekt och ordning i skolan är därför av största vikt. Allt kränkande beteende ska rapporteras och vid mobbningen är det eleven som utsätter andra för kränkningar som ska flyttas och inte den mobbade som ska byta skola. Kommunen bör utarbeta och implementera tydliga rutiner för att fullt ut använda den möjlighet som skollagen ger.
Våra förslag är bl.a att ha klassmorfäder i skolan som kan bidra till ökad trygghet, att elevhälsan blir mer proaktiv, att utarbeta tydliga rutiner för elever med utagerande beteenden samt att det genomförs forbildningsinsatser för lärare och annan skolpersonal kring risker för våld i elevers miljö och hur man använder pedagogiska verktyg för att förebygga detta. 

Att bygga trygga skolmiljöer är ett hårt och enträget arbete. Om du som elev känner otrygghet och ser att mobbing förekommer måste du prata med dina lärare eller andra vuxna i skolan. Elevhälsan kan du också prata med. Det behövs fler vuxna som arbetar i skolan, därför har Miljöpartiets utbildningsminister Gustav Fridolin sett till att regeringen satsat extra på att skolan ska ha råd med fler anställda.
Hej Leila! Som barn och ungdom har man rätt att känna sig trygg i skolan. För det krävs ett aktivt arbete i varje skola som både elever, lärare och elevhälsa måste vara delaktiga i. Och det måste pågå ständigt. Det krävs också att det finns tillräckligt med personal på plats i skolorna. Fler vuxna ökar tryggheten. Vi vill också att det ska finnas kuratorer på varje skola. 
Hej Leila, mobbning och trakasserier i skolan är helt oacceptabelt. Elever och lärare ska kunna känna sig trygga i skolan varje dag och det ska vara ordning och reda i klassrummen så att man kan fokusera på att lära sig nya saker. Därför vill vi investerar mer pengar i skolan så att vi kan anställa fler lärare och vuxna som kan gå in och stödja när det blir konflikter och se varje elev. Vi gör också den största investeringen i modern tid i att rusta upp befintliga förskolor och skolor och bygga ut nya. På så sätt kan vi bygga bort tex mörka korridorer eller andra utrymmen där mobbning och trakasserier lätt kan förekomma.
10.41
Jag undrar vem som bestämmer hur mycket pengar en skola ska få?
Hej Sofia, det är vi som politiker i utbildningsnämnden som beslutar om hur mycket pengar en skola ska få. Vi socialdemokrater vill se till att skolorna i Uppsala får mer pengar så att vi kan anställa fler lärare, satsa på höjda lärarlöner och bättre arbetsmiljö för både elever och personal.
Hej Sofia! Det är politikerna som bestämmer det. Kommunfullmäktige i Uppsala skickar pengar till utbildningsnämnden som sen fördelar. Liberalerna satsar mer pengar är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som nu bestämmer i Uppsala kommun och skulle vi få bestämma skulle skolorna få mer pengar som kan räcka till fler lärare och ge er elever bättre förutsättningar att nå kunskapskraven.  
Det är kommunfullmäktige som beslutar om Mål och budget. Nästan hälften av kommunens budget går till skolan. Det är vår viktigaste verksamhet! Miljöpartiet prioriterar pengar till skolan, lärarlöner, skolmaten, elevhälsan mycket högt!
10.42
Om tekniken krånglar, blir man tvungen att ta igen tiden som förlorats på tekniskt krångel genom att arbeta hemma. Mindre fritid ger mindre ork vilket leder till att man hinner ännu mindre i skolan. Hur tänker ni bryta den onda cirkeln?
Hej Wilmer!
Tekniken måste funka! Man ska inte behöva ta igen tid som gått förlorad på grund av tekniskt krångel. Det är politikernas och skolornas ansvar att se till att det finns ordentlig utrustning. Vi måste se över om tillräckligt mycket pengar går till teknikutrustning.  
Hej Wilmer! Förstår verkligen att det är frustrerande när tekniken inte funkar som den ska. Vi satsar mer pengar på skolan så att de ska kunna köpa in den teknik som behövs, men vi jobbar också för att förbättra kommunens IT-support  så att man snabbt och enkelt ska kunna få hjälp när det strular. Det prioriterar vi framför stora skattesänkningar för de som tjänar mest.
Hej!
Teknikstress är ett stort problem. Och det finns ju inget annat sätt att råda bot på det än att se till att utrustningen fungerar bra. Sedan vi samlade ihop IT-verksamheten i kommunen har jättemycket förbättrats. Men bra kan bli ännu bättre. Jag ska ta med mig din fråga till våra tjänstepersoner.
10.43
I ämnen som man trodde var praktiska t.ex. hemkunskap, måste man ofta skriva mycket. Varför kan inte det vara mer muntligt?
Hej Sofia! Det är en bra fråga. Och samtidigt en ganska krånglig. För dels beror det på hur kunskapskraven är skrivna och dels på hur din lärare väljer att lägga upp undervisningen. Som lärare måste man tydligt dokumentera vad eleverna kan, för att kunna visa att man har satt rätt betyg, och då är det lättare att göra det om man har skriftligt material att visa. I Liberalerna vill vi se över kunskapskraven och förbättra dessa och samtidigt underlätta för lärarna. Det är jätteviktigt för oss liberaler som alltid prioriterar skolan. 
Jag känner en hemkunskapslärare som brukar säga att Hemkunskap är bästa övningen i svenska, matte och kemi. :-) Prata med din lärare om frågan. Vi politiker ska inte lägga oss i exakt hur lärarna genomför sina lektioner. Men jag kan absolut hålla med dig om att det borde kunna finnas flera olika sätt att svara på prov, så prata med läraren.
10.56
Hej alla elever! Det är jättemånga bra frågor som kommit in. Tack så mycket! För att hinna  blir vi  tvungna att slå ihop en del frågor. Politikerna jobbar för fullt, och nu behöver de kaffe för att köra hårt även de andra timmen;).
Kaffet är gott!
Nu orkar vi lite till! :-) Tack för alla smarta frågor!
10.58
Vad har ni för plan för Lundellska skolan?
Vi kommer att behöva bygga en matsal, men det är stora problem med byggnation just där Lundellska skolan ligger. Området är mycket känsligt för dricksvattentäkten i åsen. När vi ska bygga ut den nya stadsdelen i Ulleråker så ställs mycket stora krav på hur byggnaderna ska byggas och vi satsar på spårvagnar istället för bilar/bussar, eftersom det finns så stora risker för vattnet. I vissa delar av Ulleråker måste man undvika att bygga helt.
Hej Hanna, Lundellska skolan är en jättebra skola som behövs i området för att man familjer ska ha tillgång till bra utbildningar nära där man bor. Det jag närmast vet planeras är en ny matsal så att ni får en bra och trevlig miljö för era skolluncher.
Lundellska är en bra skola, och vi i Liberalerna vill se till att skolan får fortsätta utvecklas och ge er elever bra möjligheter att nå goda resultat. För Lundellska precis som andra skolor vill vi se till att era lärare har tillräckligt bra förutsättningar att göra sitt jobb så bra som de vill och kan. Vi vill avlasta lärarna och se till att de får ägna sig åt undervisning och att de slipper andra uppgifter. Just när det gäller Lundellska kommer en ny matsal behövas. 
10.58
Socialdemokraterna har gått ut med att de vill förbjuda religiösa friskolor. Vad har ni politiker i de andra partierna för ställning i denna fråga?
Hej! Vi Kristdemokrater tycker inte det är acceptabelt att man ska dra alla religiösa friskolor under en och samma kam. Av Sveriges nästan 7000 grund- och gymnasieskolor är 70 konfessionella, varav ca 60 kristna, och resten exempelvis judiska och muslimska. Grejen är att inga skolor får ha religionspräglad undervisning utan måste följa läroplanen som alla andra. Det har även visat sig att dessa friskolor har högre genomsnittsbetyg än andra. Förslaget från S är inget annat än signalpolitik. Vi tycker att alla friskolor ska granskas av skolinspektionen och värna om elevers frihet kring sitt egna skolval. 
Miljöpartiet sitter i regeringen tillsammans med Socialdemokraterna. Det regeringen beslutat är att utreda om religiösa friskolor  ska få fortsätta drivas och vad som är problemet. Lagstiftningen är tydlig redan i dag. Ingen elev ska få påverkas att få en religiös tro även om skolan drivs av en kyrklig organisation. Men det finns rapporter som visar att dessa organisationer visst påverkar eleverna och att undervisningen inte alla gånger beskriver vetenskap på rätt sätt för att ta ett exempel.
Skolor måste vara helt fria från religiös indoktrinering.
 
Hej Mattias! Liberalerna bestämde i höstas att vi vill förbjudna nya religiösa skolor att starta. Vi vill inte stänga de som redan finns, men stänga dörren för fler eftersom vi tycker att religion och skola ska hållas separat. I skolan har religion ingen plats.  
10.59
Mycket förändringar har gjorts eller diskuteras att genomföras för att förbättra lärare eller läroplaner. Det som inte diskuteras är att ungdomars attityder till skolan också är en bidragande faktor till låga betyg. Vilka åtgärder finns det för det?
Utbildningspolitikerna har förnyat och fördjupat samarbetet med elevkårer och elevråd. Miljöpartiet har jobbat för att öka delaktighet och sett till att elever kan vara med och tycka till i viktiga frågor. Jag tycker att det vore bra att diskutera den här frågan med elevkårerna. Kanske är det ni elever som behöver beskriva problemet tydligare för oss politiker?
Hej! Detta är något vi Kristdemokrater ofta diskuterar, och vi håller helt med dig! Både attityden från elever och föräldrar måste ändras när det kommer till skolan. Ser vi till Finland är det exempelvis vanligt med stöd i tidig ålder, medan föräldrar i Sverige har en attityd om att extrastöd signalerar något fel i sitt barns inlärningsförmåga - det behöver förändras. Ungdomar behöver också känna att skolan är stället där man kan utveckla sin potential och därmed se skolan som en positiv tillgång och ge vidare möjligheter. 
Hej Sarah! Samhällets attityder och då så klart även ungdomars inställning till skolan är en jätteviktig del. Om elever inte känner ansvar för skolan och skolarbetet så spelar det ingen roll hur mycket pengar vi satsar. Som samhälle måste vi lyfta fram hur viktig skolan är. För mig som liberal är skolan vägen till frihet. En bra utbildning ger dig möjlighet att sen styra ditt liv i den riktning du vill.
11.02
Hej Frida, Läxor handlar om att nöta in saker som vi lärt oss i skolan. Om du behöver ta ledigt för att hinna med dina läxor gör mig fundersam. Så ska det inte vara. Jag tror mycket på elevdemokrati. Om det här är ett vanligt problem så tycker jag att ni ska diskutera det i elevrådet. 
Hej! Nej, så ska det inte vara. Som elev ska man självklart kunna delta i undervisningen och få utrymme att klara av de läxor man behöver göra utanför skoltid. Vi socialdemokrater satsar bl a pengar på läxstöd i skolan så att man kan få hjälp på plats med en del läxor. Det prioriterar vi framför skattesänkningar. Vi vill också se till att skolan får resurser för att anställa fler skickliga lärare och vuxna som man kan prata med om man känner oro över att inte hinna med allt. Då kan man få bättre hjälp och stöd att prioritera mellan olika uppgifter.
11.02
Hej Moa! Du har helt rätt. Psykisk ohälsa är så viktigt att lyfta fram. Många mår dåligt, både unga och vuxna, och behöver få veta att hjälp finns att få och att det går att vända måendet och må bättre. Elevhälsan är jätteviktig här. Det måste finnas kuratorer på varje skola. I Liberalerna tycker vi att det är jätteviktigt att lyfta och diskutera psykisk ohälsa och hitta sätt att stoppa utvecklingen. Vi måste motverka den stress som många ungdomar känner för skolan. Till exempel genom att planera skolarbetet och proven bättre, så att inte alla kommer samtidigt. Men fler insatser behövs samtidigt. 
Hej, jag ser precis som du mycket allvarligt på att allt fler unga mår psykiskt dåligt både i och utanför skolan. Att få prata med en lärare eller en annan vuxen när man känner att man mår dåligt är jätteviktigt. Det är därför vi socialdemokrater vill investera mer pengar i skolan så att vi kan anställa fler skickliga lärare och vuxna som finns där när man behöver stöd. I gymnasieskolan satsar vi bl a på att anställa fler psykologer som ska arbeta för att motverka psykisk ohälsa. 
Hej Moa, Vi kan konstatera att fler unga mår sämre. Det betyder att allt fler i vår klass och runt omkring oss mår dåligt. Det behöver vi prata om, både för att öka kunskapen och för att ingen ska behöva känna skam för att man mår dålig. Om vi lär oss mer så vågar fler berätta hur de mår. Ingen ska behöva må ännu sämre för att man inte vågar prata om det. 
Hej Moa! Du har helt rätt! Den psykiska ohälsan har ökat markant och det finns många fall där gymnasieungdomar är utbrända när dom tar studenten. Så ska det självfallet inte vara och då behöver det tas upp i skolorna på allvar. Elevhälsan behövs satsas mer på, och kuratorer borde samarbeta med studievägledare för att hjälpa elever att lägga upp studierna. Vi hoppas att detta kommer diskuteras mer i kommunen!
Moa!
Det här är en mycket viktig fråga! Vi har satsat på mer skolpsykologer i skolan. Kommunen har också bättre samarbete med Region Uppsala för att unga med psykisk ohälsa ska få hjälp mycket snabbare. Alla som mår dåligt ska kunna prata med vuxna i skolan för att få hjälp.
11.10
Hej Mattias, svarade precis på den frågan till en annan som frågade. Centerpartiet som värnar valfrihet tycker det är viktigt att inte fastna i vem som driver skola. Vi tycker att kvalité ska vara i fokus och att alla skolor oavsett vem, ska följa lagar och regler. De som inte gör det måste tas tag i och om det behövs stängas ner. Det ska gälla alla skolor både kommunala och friskolor. 
Hej Mattias! Jag har svarat på din fråga lite längre ner, när den lagts in i skriftform. 
Hej! Vi Kristdemokrater tycker inte det är acceptabelt att man ska dra alla religiösa friskolor under en och samma kam. Av Sveriges nästan 7000 grund- och gymnasieskolor är 70 konfessionella, varav ca 60 kristna, och resten exempelvis judiska och muslimska. Det har även visat sig att dessa friskolor har högre genomsnittsbetyg än andra. Förslaget från S är inget annat än signalpolitik. Vi tycker att alla friskolor ska granskas av skolinspektionen och värna om elevers frihet kring sitt egna skolval. Enskilda skolor som inte uppfyller skolkraven ska stängas, men det gäller kommunala som övriga friskolor. Skulle Sverige stänga ner alla åkerier bara för att några få åkerier har misskött sig?
Hej Mattias, som socialdemokrat tycker jag att det är viktigt att barn och unga fritt får forma sina liv och sin framtid utan vare sig ideologisk eller religiös påverkan i skolan. Jag vill se en jämlik skola där elever med olika bakgrund kan mötas och där man tex inte separerar pojkar och flickor i undervisningen av religiösa skäl. Elever ska kunna välja skola. Men skolor ska inte kunna välja elever. Vi behöver bryta skolsegregationen för att förbättra skolresultaten och se till att elever lämnar skolan med goda kunskaper om grundläggande demokratiska principer. 
Miljöpartiet har tillsammans med Socialdemokraterna i regeringen beslutat att tillsätta en utredning för att utreda skolor med religiös huvudman. Elever ska inte utsättas för religiös påverkan i skolan.
11.17
Hej!
Varför ska man alltid få strida för barn ned dyslexi eller andra med läs o skriv svårigheter ska få rätt stöd?
Hej Stefan! Jag blir alltid lika upprörd när jag tänker på barn och ungdomar som inte får det stöd de har rätt till och behov av. Man ska inte behöva strida. Men jag vet att det är så. Vi i Liberalerna kommer att satsa ordentligt på att alla barn ska få det stöd de behöver om vi får överta ansvaret för skolan i höst. Jag tycker inte att s, mp och v har gjort tillräckligt. Det visar till exempel deras hantering av friskolan Kajan i höstas. 
Hej Stefan, blir ledsen över din fråga. Är det verkligen så? Jag beklagar. Jag ska göra vad jag kan för att ta reda på hur det ser ut med detta i skolorna i Uppsala skolor. Så ska vi inte ha det. 
Hej Stefan, så ska det inte behöva vara. Alla barn och unga ska känna att de får det stöd som de behöver för att klara skolan. Men jag vet att det inte alltid är så i dag. Det är därför som vi socialdemokrater vill investera mer resurser i skolan så att det finns skickliga lärare som kan möta elever med särskilda behov. Och vi gör det framför stora skattesänkningar. Vi går också fram med en lokal läsa-, räkna- skriva garanti i Uppsala skolors lägre årskurser för att verkligen garantera att barn får tidigt stöd och så att vi kan upptäcka om barn eller elever stöter på svårigheter. Jag tycker det är synd att de borgerliga partierna röstade ner det förslaget i riksdagen, men vi gör vad vi kan i Uppsala för att göra satsningen möjlig.
Stefan!
Nej, det ska inte vara en strid. Regeringens satsning på läsa-, räkna- och skriva-garanti gör att vi nu kommer bli bättre att fånga upp elever med läs- och skrivsvårigheter.
11.18
Varför väger betygen så ofantligt mycket? Elever fokuserar endast på att få så många poäng som möjligt på provet för att kunna nå de högre betygskraven istället för att fokusera på det som egentligen betyder mest, inlärningen.
Hej Simon! Det behöver vi jobba på att förändra. För viktigast är så klart inlärningen. Betygen är kvittot på att man lärt sig tillräckligt. Men till och med min son som går i trean är orolig för om han ska prestera tillräckligt för att klara godkänt. Jag försöker förklara att det inte är en katastrof om man missar ibland, att det går att reda upp. Man behöver så klart göra sitt bästa, och betygen spelar roll för framtiden, det går inte att komma ifrån. 
Hej Simon, förstår att det är tufft med betygen ibland.  Men de är viktiga för att vi ska kunna följa hur det går för er som elever och kunna sätta in mer stöd när ni behöver hjälp för att klara skolan. Sen är det viktigt att det finns bra lärare och andra vuxna i skolan som man kan prata med när man känner oro över betygen och få hjälp och stöd i hur man kan prioritera så att det inte blir för mycket stress och press. Därför vill vi socialdemokrater satsa mer pengar på skolan framför stora skattesänkningar så att vi kan anställa fler vuxna och investera i elever och lärares arbetsmiljö.
Hej!
Det är viktigt att prata om vad betygen är till för. Det betyg är bra för är att det är ett urvalskriterium när du som elev ska söka jobb och utbildning efter skolan. Därför är det ok med betyg i gymnasiet och sista åren i grundskolan. Men tidigare betyg stressar mest. Det viktiga är inte en bokstav, utan att eleverna lär sig för livet.
11.20
Psykisk ohälsa ökar bland ungdomar vilket påverkar bland annat skolresultaten. Hur ska ni stoppa denna negativa trend?
Hej Sandra! Jag ser allvarligt på att fler unga mår dåligt både i och utanför skolan. Det är därför som vi socialdemokrater alltid alltid prioriterar mer resurser till skolan framför stora skattesänkningar så att skolorna kan anställa fler bra lärare, fler vuxna och förbättra elevhälsan. Jag tror att det är viktigt att det finns många vuxna i skolan som ser en när man mår dåligt och som man kan prata med för att få hjälp och stöd. I gymnasieskolan satsar vi nu på fler psykologer som ska arbeta för att motverka psykisk ohälsa på skolorna. I grundskolan anställer vi fler kuratorer så att man kan få hjälp.
Hej! Det borde vara något som kommunen borde tagit krafttag i för länge sen. Psykisk ohälsa behövs komma upp till ytan då många delar samma situation, och här kan man inte lägga det enskilda ansvar till skolan utan ta en grepptag för hela länet. Vi Kristdemokrater kommer arbeta för att strukturer för samverkan mellan skola, socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatrin ska utvecklas för att elever ska kunna fångas upp i tid. 
Hej Sandra! Jag är riktigt orolig för utvecklingen med psykisk ohälsa. Och särskilt för att så många unga drabbas. Det är en fråga som är allvarlig för hela samhället och som vi gemensamt måste jobba för att lösa. Socialdemokraten Caroline Hoffstedt skriver ovan att de inte vill sänka skatten och på så sätt kan de satsa mer på skolan. Liberalerna planerar att sänka skatten, men vi satsar ändå mer pengar på skolan. Skattenivån är inte allt, utan det handlar om hur man använder pengarna som är avgörande. Pengarna måste användas smart, och att se till att barn och unga mår bra är ett smart sätt att använda pengar. Vi vill satsa på elevhälsan, på att lättare få hjälp med psykisk ohälsa hos vårdcentralen och få psykologkontakt. Risken att skolresultaten blir lidande är stor när man drabbats av psykisk ohälsa. 
Hej Sandra!
Det är riktigt oroande att så många unga drabbas av psykisk ohälsa. Därför har vi en stor satsning på psykisk hälsa tillsammans med Region Uppsala för att elevhälsan och närvårdssamverkan ska bli bättre. Vi har gjort en social investering på att anställa koordinatorer som jobbar med ungdomar med låg skolnärvaro. Som ung ska du alltid kunna få hjälp snabbt, så att inte problemen blir större. Utbildningsnämnden jobbar tillsammans med elevkårerna för att frågan om psykisk hälsa ska ha hög prioritet! Ni elever måste vara med för att vi ska kunna se vad det är som stressar och skapar ohälsa. Sedan måste de frågorna in i kommunens åtgärdsprogram. 
Hej igen!
Jag glömde skriva att vi byggt ut elevhälsan med fler skolpsykologer. Det är ju jätteviktigt.
11.24

Redan idag erbjuds civilingenjörer och andra yrkesgrupper olika program med pedagogisk utbildning för att komplettera sina kunskaper. Det behövs mer av detta. Centerpartiet vill ha mer av fristående lärarutbildningar och initiativ liknande Teach for Sweden, som rekryterar från andra akademiska yrken än lärare. Det är viktigt att utveckla och ta till vara på de ledartalanger som finns och skapa fler vägar till läraryrket, parallellt med de ordinarie lärarutbildningarna. Och detta kan med fördel ske parallellt med att man arbetar inom skolan och därmed har en inkomst under tiden.

 

Läraryrket är ett av världens viktigaste yrken och det behövs många framtida lärare. Miljöpartiet har drivit på för höjda lärarlöner, men det behövs också bra arbetsmiljö, möjligheter till karriärvägar i skolan och att lärarutbildningen håller hög klass. Behörighets- och legitimationsreglerna håller på att ses över och undervisningsskickligheten ska sättas i centrum.
Hej Emma! För att få fler behöriga lärare till gymnasiet behöver lärarlönerna höjas och den 5 åriga högskoleutbildningen skulle även kunna effektiviseras genom att erbjuda sommarkurser så att lärarstudenter kan läsa av sin utbildning snabbare. 
Vi Kristdemokrater tycker även det är viktigt att lärarnas administrativa börda minskas bl.a. genom anställning av lärarassistenter.
Hej Emma! Vilken bra fråga! Jag är själv en sådan lärare som lämnat läraryrket för att istället ägna mig åt annat. Det är tufft att vara lärare idag. För att yrket ska bli mer attraktivt krävs flera insatser. Bättre arbetsmiljö - och det är där Liberalerna lägger mest krut just nu -, högre lön och fler karriärvägar. För att legitimerade lärare ska stanna eller återvända vill vi att det ska vara en rimligare arbetsbelastning. För precis som många unga drabbas av psykisk ohälsa så blir många lärare sjuka till följd av stress och hög arbetsbelastning. Jag vill lösa det genom att låta lärare fokusera på undervisning och låta andra yrkeskategorier göra sådant som en lärare inte behöver göra. Det måste finnas tillräckligt med elevhälsopersonal, administrativ personal och assistenter i skolan. Jag vill testa supermentorer så att fler lärare inte behöver vara mentorer, rätta nationella prov centralt (det är en superstor belastning för lärare och central rättning ökar likvärdigheten) med mera. Då får läraren istället tid att ägna sig åt det hen är proffs på och kan fokusera på att planera och genomföra kvalitativ undervisning i stället. 
11.26
Hej, Det är svårt att garantera eftersom många lever gömda med sina föräldrar men Centerpartiet vill att alla papperslösa barn ska få möjlighet att gå i skolan. 
11.36
Förespråkar ni mindre klasstorlekar? Om ja, hur ska detta uppnås samtidigt som det finns lärarbrist?
Hej Mattias, Centerpartiet tycker att det måste göras en bedömning från klass till klassen och att klasstorlek ska bestämmas utifrån elevernas behov. Ibland behöver klasser vara mindre och ibland kan det funka hur bra som helst med större grupper. med andra ord så är det behoven som ska styra det. 
Hej Mattias, vi socialdemokrater tycker att det är viktigt med mindre klasstorlekar framför allt i skolans lägre årskurser. Forskningen visar att mindre klasser har störst betydelse för förbättrade kunskapsresultat i de lägre åldrarna. Det är därför som vi satsat resurser de här åren för att möjliggöra mindre undervisningsgrupper och fler lärare i grundskolan. Det vill vi också fortsätta prioritera och vi gör det framför stora skattesänkningar för de som tjänar mest. För jag vet att vi inte är framme på det här området ännu. I Uppsala är klasserna fortfarande för stora och det är trångt på våra skolor. Därför investerar vi också över 4 miljarder på att rusta och bygga ut våra skolor i Uppsala kommun. 
Hej Mattias! Det är viktigt att lärarna har möjlighet att se och hinna med varje elev och därför är klasstorleken viktig. Särskilt för de yngsta barnen. Alla barn måste få den hjälp de behöver, det är centralt för mig som liberal. Vi måste se till att få fler att vilja utbilda sig till lärare och att flera legitimerade lärare som lämnat yrket att komma tillbaka. Då måste läraryrket bli mer attraktivt. Arbetsbelastningen behöver bli rimlig, det är den ofta inte idag, lönerna höjas och fler karriärvägar finnas. 
Hej! Ja, Kristdemokraterna har länge förespråkat mindre klasstorlekar för att kunna uppnå flera elevers enskilda behov. För detta måste vi ta itu med lärarbristen genom att höja lönerna, lärarstatusen och effektivisera den 5-års långa högskoleutbildningen. Friskolor har här också en viktig roll genom att vara konkurrenskraftiga och ge elever valmöjligheten att välja den skolan som passar bäst efter sina efterfrågningar. 
11.36
Många har problem med att plugga. Tycker ni att studieteknik ska bli ett ämne/undervisas i skolan?
Hej Mattias! Studieteknik är jätteviktigt. Att förstå hur man lär sig och hur man kan lägga upp studierna är viktigt. Det bör tas upp i skolan. 
Hej! Vi tycker att det alltid ska erbjudas lektioner i studieteknik på alla skolnivåer, vilket det görs på högskolor och universitetet. Dock ser vi det inte önskvärt som ett nytt enkilt skolämne, men studieteknik som en del utav befintlig undervisning är något vi absolut borde arbeta för att appliceras mer i kommunen! 
Hej Mattias, Absolut, och det borde vara upp till varje lärare att få in det i undervisningen av sitt ämne. 
 
Hej Mattias, självklart ska man få hjälp med studieteknik i skolan. Och därför behöver vi satsa på våra lärare så att de kan ge det stödet i undervisningen i sitt ämne.
11.37
Hur kan ni ge samma befogenheter till en utbildad respektive outbildad lärare?
Så ska det inte vara. En outbildad lärare får till exempel inte sätta betyg. Det är oerhört viktigt att förstå att det är stor skillnad på en legitimerad lärare och en outbildad. Jag vill att alla lärare ska vara legitimerade. 
Hej! En icke-legitimerad lärare har inte samma befogenheter att sätta exempelvis betyg. Däremot är det tyvärr många fall där elever inte har en legitimerad under majoriteten av studieämnet, detta vill vi ändra på. Det behövs flera lärare och därför måste läraryrket bli mer attraktivt genom höjda löner och mindre administrativt arbete för läraren som istället bör fokusera på själva undervisningen.
Hej Pontus! Helt enig med dig. Så får det inte vara. Precis som Helena skriver så får lärare utan legitimation inte sätta betyg. Vi socialdemokrater vill investera mer resurser i skolan så att vi kan höja lärarlönerna, skapa bättre arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter för våra lärare. På så sätt kan vi göra läraryrket mer attraktivt och se till att fler söker sig till lärarutbildningen och blir behöriga lärare. Men dessa satsningar kräver mer resurser. Därför tycker jag det är oansvarigt när de borgerliga partierna går fram med stora skattesänkningar framför investeringar i skolan.
Hej!
Så är det inte. Men många lärare som inte är behöriga är duktiga lärare. Vi borde se till att fler duktiga obehöriga lärare får fortbildning så att de kan bli behöriga.
11.37
Det är inte politiker som bestämmer vilket innehåll ämnen ska ha, men inte minst kopplat till Meetoo så är det uppenbart att något behöver läggas till i sexualundervisningen. 
11.44
Mycket diskussioner bland eleverna på Lundellska om hur en bra lärare ska vara.
Så spännande! Vad kommer ni fram till?
11.47
Finns de risk för att Katarinaskolan kommer stängas ner?
@Hanna - Jag hoppas inte det, men det är nog något som socialdemokraterna behöver svara på. Jag hörde rektorn igår på radion och han undrade mest vad det är socialdemokraterna är ute efter. Han kände sig trygg eftersom han vet att skolan följer alla lagar och regler.  
Hej Hanna! Liberalerna vill inte stänga ner Katarinaskolan. Vi vill inte att fler religiösa friskolor ska få öppna men vi vill inte heller stänga ner de som redan finns. 
Nej, inte så länge Katarinaskolan uppfyller kraven i lagstiftningen.
Hej Hanna, för mig som socialdemokrat är det viktigt att alla elever ska vara fria att forma sina liv och inte utsättas för vare sig ideologisk eller religiös indoktrinering i skolan. Det är därför som vi inte vill se religiösa inslag under skoltid. Det finns exempel på skolor som visat sig inte kunna garantera det och det är ett problem. Målet med skolan ska vara att elever ska få med sig kunskaper som vilar på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund. Jag hoppas att Katarinaskolan delar den uppfattningen och att man fortsatt vill verka i Uppsala kommun utifrån dessa grundläggande principer.
11.48
Har ni några planer på hur man skulle kunna förbättra arbetsförhållandena för lärare samt locka fler att utbilda sig inom yrket?
Hej Cornelia,  Att få fler att välja läraryrket är en av de viktigaste frågorna när det gäller skolan. Centerpartiet vill att lärare måste få tid att fokusera på att undervisa sina elever. En av anledningarna till att många lärare slutat och slutar jobba i skolan är för att det är så mycket annat än undervisning som tar för mycket tid. Vi behöver ha fler yrkesgrupper i skolan som är bra på allt annat som händer i skolan, inte minst på raster.
Hej Cornelia! Bra och viktig fråga. Skickliga lärare är helt avgörande för att vi ska förbättra resultaten i skolan. Därför satsar vi socialdemokrater på höjda lärarlöner, bättre utvecklingsmöjligheter i yrket genom bl a satsningar på fortbildning, men också förbättrad arbetsmiljö. Vi har anställt  lärarassistenter i Uppsalas skolor och vi socialdemokrater kommer fortsätta den satsningen för att avlasta lärarna i sitt uppdrag. Vi arbetar också med en förenklingsdelegation för att ta bort och minimera onödig administration. Det tror jag på sikt kommer öka attraktiviteten i yrket. 
Hej Cornelia! Liberalerna har ett antal förslag för att förbättra arbetsförhållandena:
* Låt lärare fokusera på undervisning. 
* Fler yrkeskategorier i skolan som avlastar lärarna - vaktmästare, kuratorer, administratörer etc. måste finnas in högre utsträckning. 
* Central rättning av nationella prov. En jättestor belastning för lärare och central rättning ökar också likvärdigheten. 
* Låt lärare slippa mentorskap. Inför supermentorer. Kontakter med föräldrar och administration kring elever som inte är kopplat till undervisning tar mycket tid.
* Mer stöd till lärare och skolledare med särskilt utmanande undervisningssituationer. 
 
Samtidigt behöver vi fortsätta satsningen på högre löner, fortbildning hela yrkestiden och karriärvägar. 
 
Att skickliga lärare finns i skolorna är helt avgörande för en bra skola. Det får vi inte glömma.   
Hej!
Nu håller tiden på att ta slut här. Men regeringen jobbar på för fullt med att öka löner, attraktivitet och förbättra utbildningen för lärare.
11.51
Varför finns det ingen kurs som på riktigt förbereder oss för vuxenlivet inlagt i studieplanen? Alltså där du kan lära dig om hur du betalar räkningar och om lagar (som vi har skyldighet att veta).
Hej Cornelia! Delar av detta brukar ingå i samhällskunskapen. I alla fall har jag när jag jobbat som lärare berört och övat på liknande saker med mina elever. 
Cornelia!
Mycket bra fråga! Jag tycker att det borde finnas hemkunskap på gymnasiet. Det är ju då man har störst nytta av kunskap om ekonomi mm.
11.55
Hej! Liberalerna vill ändra lite grann på kunskapskraven. Det måste bli tydligare vad man ska kunna. Idag är det lite för abstrakt och inte lätt att förstå vad som krävs. Och att då veta vad man måste leverera är inte lätt. Däremot vill vi inte ändra betygssystemet med A-F. 
11.58
Hej alla som har deltagit i chatten! Superkul att få svara på era kloka frågor. Ni är varmt välkomna att höra av er direkt till mig med fler. helena.hedman-skoglund@liberalerna.se 
Hälsningar Helena Hedman Skoglund (L), skolpolitisk talesperson Liberalerna 
12.00
Vi rundar av vårt skolscribble nu. Tack för alla frågor som kommit in. Vi följer upp chatten på svt.se/uppsala och i våra sändningar. Ha det så bra!
12.00
Hej allihopa! 
Stort tack för dessa två timmar fullt med frågor! Det har varit så roligt, och jag kommer ta med mig mycket av era synpunkter och frågor som kan förbättra skolpolitiken i Uppsala kommun!
Hälsningar Sarah Havneraas (KD)
 
12.01
Hej alla smarta och kloka elever som skickat in frågor till oss politiker. Jag är så imponerad av all den klokskap som ni mailat in. Hoppas att ni känner att ni fått svar på era frågor. Jag tar med mig massor in i mitt fortsatta arbete med att göra skolan ännu bättre. Tack och ha det så bra. Hälsar //Anne
12.02
Tack alla ni för grymt bra och kloka frågor! En ära att få diskutera med er och svara på era frågor! Lycka till med era studier nu! Allt gott /Caroline Hoffstedt, kommunalråd (S)
12.16