SVT rapporterade · Chatta med Pererik Åberg

19.34
Om man tittar på kurvan som ni grundar era slutsatser på så kan man även säga att medeltemperaturen var på en nedåtgående trend fram till 1990 då..
Verkar lite fel att grunda temperaturökningen på de senaste 29 åren, tittar man på kurvan så kan man säga anta eller säga att det var en global uppvärmning under en tioårsperiod mellan 1930-1940 också.
Svårt att dra några definitiva slutsatser av så pass relativt kort tidsperiod.
Det fanns en varmare period runt 1930-1940 som klimatforskare har kunnat koppla till en ändring av solinstrålningen. 
19.40
Hej och välkommen till chatten! Nu sitter Pererik Åberg redo och börjar svara på era frågor.
Med vänliga hälsningar, Jonas Ohlin, moderator.
19.45
många stora forskare i världen och Sverige som inte är beroende av FN pengar säger att klimatrapporten är manipulerad och att det inte har varit någon klimat förändring på jorden sen1998 trots dramatiskt ökad koldioxid i atmosvären ????
@berit - Hej
Det är mycket få forskare som är beroende av FN-pengar. Det IPCC gör är att sammanställa hur forskningsläget ser ut just nu, även med andra teorier som inte beaktar koldioxiden som ansvarig. 
19.46
Blir det en kall påsk
19.46
Med tanke på höjd havsvattennivå. Kan man redan nu konstatera om medelvattennivån har stigit? Gäller hav givetvis.
@MagnusU - Ja
19.49
"Men det var troligen mer än tre miljoner år sedan halterna låg på samma nivå som i dag. En period då jorden var cirka 10 grader varmare och med en flera meter högre havsnivå"(Per-Erik Åberg)

Fråga: Om inte jorden gick under när den var 10 grader varmare, kan den väl inte "gå under" när den endast är 1,1 grader varmare idag? (enkel fråga?)
@ylvam - Hej 
Det är inte frågan om jorden går under eller inte utan vad som händer när klimatet snabbt förändras. Hur blir levnadsvillkoren för växter, djur och oss människor i framtiden.
19.50
Om Sverige slutar generera koldioxid, hur mycket minskar koldioxidhalten i atmosfären
@RolfHellström - varje svensk släpper ut cirka 11 ton koldioxid per år och hållbart ligger på mellan 1 till 1,5. 
19.51
Hur är det verkligen möjligt att veta att det blivit 1 grad varmare på 100 år! Ser det som omöjligt annat än det är en uppskattning då knappast funnits så exakt mätning åtmindstånde den första tiden av århundradet. Samt svängningar sträcker väl sig längre än ett sekel. Vad har SVT använt för mätmetod.
@Owe - Hej Owe
SVT gör inga mätningar utan de är plockade från SMHIs öppna data. 
19.53
Temperaturen steg på artonhundratalet också inga bilar
@Erikahlqvist - Hej
Tiderna och förutsättningar förändras. Bara för att något inte hände/inträffade/orsakade något innan ger inte per automatik att nya uppfinningar inte kan påverka i framtiden. Vädret har förändrats förut men nu ändras förutsättningarna.
19.54
Kan all vindkraft påverka atmosfären ?
@Nils - Hej 
Vet inte riktigt vad du menar.
19.57
Hej!
Kommer årstiderna kunna "suddas" ut här i Sverige om t.ex Arktis blir isfritt? Alltså ge oss fler milda vintrar men också fler svala somrar? Jag bor i södra delen av landet och tittar man på SMHI´s temperaturavvikelser månad för månad ser man redan nu att det är vanligt förekommande med varma decembermånader med överskott på 3-4 grader medans t.ex Juni ofta har normal eller lite under normal temperatur. Undantag finns dock givetvis. Känslan är ändå att det sällan är riktig vinter och även att sommaren aldrig blir riktig sommar, (så som sommaren 2017 exempelvis.) Är detta något som stöds i modeller för klimatförändringar?
Mvh
Tomas
@TomasWestling - Hej
Det vi ser i nuläget är att vintern blir kortare, så det skulle kunna bli en årstid som suddas ut i södra Sverige. Mindre skillnad mellan ishavet och Ekvatorn ger möjlighet för mer och fler låsta lägen, som tex långvarigt regnande eller långvarig torka. Sommaren kan jag inte direkt svara på
19.58
Hej, Finns det en global expertpanel med meteorolger/klimatforskare? Dvs. en expertpanel med representanter för stora delar av världens länder?
@Cecilia - IPCC, Fns klimatpanel sammanställer all tillgänglig forskning med typ 5 års intervall. Så det är väl den närmaste expertpanel man kan peka på.
 
20.00
Räcker det med 36 mätstationer för att lonstatera en uppvärmning på 1 grad på hundra år
@Rolf - 36 stationer placerade ute i landet kan ge en bra indikation på vad som händer. De pekar mot samma resultat som övriga miljontals observationer världen runt liksom satellitmätningar. Så i detta fall skulle jag säga ja.
20.03
Hej! Det är väldigt snack om hur allvarligt det är och alla konsekvenser... Men vad finns det vi kan göra som individer och ett samhälle tillsammans för att minska våra avgaser, saker som påverkar mycket och vi kan på något vis lösa?
@Anya - Hej
Svårt för mig att råda på vilket sätt förändringen ska ske eftersom det är mer politik än vetenskap. Men det finns många sidor på nätet som ger bra tips.
20.05
helt galet att klimathotet inte tas mer på allvar i västvärlden...men pengar styr väl det mesta o ingen bryr sig tillräckligt! måste ju ske globalt och här och nu ! anser att det är nog naturens gång att vi agerar som vi gör. bromsa går ju,men få tillbaka klimatet går väl inte eller ??
@Anders - Hej
I alla scenarier som IPCC kikar på som ska ge ungefär 2 graders maximal uppvärmning ingår tekniska lösningar som minskar koldioxiden i luften. Det intressanta är att dessa lösningar inte finns ännu så vi måste nog agera på något sätt
 
20.05
Tack för att du svarar sakligt på alla frågor, även de från folk som verkar ha fått det här med klimatet om bakfoten.
@Kalle - tack Kalle
20.06
Jag undrar om jag behöver vara orolig över klimatförändringar.
@Leo - jag personligen är orolig för hur framtiden kommer att se ut när mina barn är lika gammal som jag. Men oron får inte ta överhanden får då blir man handlingsförlamad.
20.07
Jag tror inte vi kan påverka mer än marginellt, har det inte vart så om man tittar historiskt under lång tid tillbaka att jorden själv sköter den globala uppvärmningen?
@östen - Hej Östen

Klimatet förändras och har alltid förändrats. Det förändras av olika orsaker och på olika tidsskalor. På riktigt långa tidsskalor (miljarder till miljoner år) så är kontinenternas placering på jordklotet och halten av koldioxid viktigast. På långa tidsskalor (miljoner till tusentals år) är det främst jordbanan som har betydelse. De senaste 500 000 åren syns tydliga och regelbundna svängningar mellan kallt och varmt klimat som förklaras med regelbundna svängningar i jordbanans förhållande till solen (s.k. Milankoviccykler). Koldioxidhalten är också av betydelse eftersom förändringar i denna förstärker klimatförändringar som orsakas av astronomiska förhållanden.

De senaste 10 000 åren har det globala klimatet varit förhållandevis stabilt. Variationer i klimatet har framförallt orsakats av variationer i jordbanan, men i viss mån också av variationer i solstrålningen samt vulkanutbrott. Uppvärmningen sedan 1900 har ingen motsvarighet under de senaste 1000 åren; både vad gäller storleken på uppvärmningen och på hur snabbt den gått. Sedan 1900 har den globala årsmedeltemperaturen ökat med 0.8°C. Det kan jämföras med den uppvärmning som skedde efter att den senaste istiden kulminerade för ca 21 000 år sedan; då steg temperaturen 4-5°C på 10 000 år.

De senaste hundra årens uppvärmning beror främst på ökade halter av växthusgaser, ökad halt av växthusgaser betyder att mer värme stannar i atmosfären istället för att stråla ut i rymden. Förändringar i kontinenternas placering och i jordbanan är för långsamma för att kunna förklara klimatförändringar på 100 år. Förändringar i solstrålning påverkar klimatet, men de variationer i solstrålning som uppmätts under 1900-talet kan högst förklara 10 % av uppvärmningen. Vulkanutbrott och naturliga svängningar i klimatet (som till exempel El Niño) kan ha stor påverkan på temperaturen enskilda år, men har liten betydelse för den långsiktiga trenden. Utsläpp av partiklar påverkar också klimatet. Globalt är nettoeffekten av ökade partiklar en avkylning, men det råder osäkerheter om storleken på denna.

20.08
En del tror att 2 gradersmålet blir svårt att nå utan att det snarare handlar om 3 graders höjning globalt. Frågan är vad det innebär för Sverige? Jag har hört att vi kan få betydligt större skillnader än så här uppe i norr, allts uppåt 10-12 grader varmare, stämmer det?
@Martin - Hej 
Det kommer bli varmare för oss än medeltemperaturen, men hur mycket är svårt att sia om
20.09
Har klimatet ändrats på Kanarieöarna till det kallare? Kan Golfströmmen ändra sin riktning eller försvagas?
@Max - Hej 
Vet inte exakt hur de ser ut på Kanarieröarna. Golfströmmen ser i framtiden ut att kunna försvagas en del, typ 10 %. Vilket kommer mildra temperaturökningen hos oss
20.09
Kul att så många är här och ställer frågor! Pererik knappar på så snabbt han hinner och försöker svara på så många frågor som möjligt!
20.09
Finns det hopp för isbjörnarna om klimatförändringarna fortsätter i denna takten i framtiden?
@Anna - Hej
Ser bistert ut.
20.10
Har de senaste 12 månaderna varit varmare än vanligt?
Känns det bara son detta varit ett kallt år?
@Johan - Det har varit varmare...se på https://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/kartor/showImg.php?par=tmpYrAvvPrevYr&yr=2017&mon=12&day=31
20.11
Kommer vi att försvinna?
@Johan - Bra fråga som är svår att svara på . Sett på flera tiotalstusen år kommer människan försvinna för det har alla dominerande djurarter gjort.
20.12
Tror du att vi som är unga idag har någon framtid? Kommer problemen att lösas? För nu känns det som att inga politiker bryr sig
@Jakob18 - De yngre är framtiden och det kommer finnas en även för dem oavsett. Frågan är bara hur den kommer te sig.
20.12
Om jag är total egoist, kommer jag att drabbas under min livstid? Jag är 50 år idag och blir säkert 85.
@Örjan. - Hej
Små förändringar kommer du märka av men de stora förändringar kommer kommande generationer märka av ganska mycket.
20.13
Hej såg rapports propagandan om att det har blivit varmare om man tittar 100 års perjod!
Om man vill vara saklig och se på än längre perjod som man ska göra när det handlar om detta så ser man att det är normalt med svängningar! det har varit både kallare och varmare!
Fattar inte varför ni går på sådana enkla vingkligar!
@Peter - Hej

Klimatet förändras och har alltid förändrats. Det förändras av olika orsaker och på olika tidsskalor. På riktigt långa tidsskalor (miljarder till miljoner år) så är kontinenternas placering på jordklotet och halten av koldioxid viktigast. På långa tidsskalor (miljoner till tusentals år) är det främst jordbanan som har betydelse. De senaste 500 000 åren syns tydliga och regelbundna svängningar mellan kallt och varmt klimat som förklaras med regelbundna svängningar i jordbanans förhållande till solen (s.k. Milankoviccykler). Koldioxidhalten är också av betydelse eftersom förändringar i denna förstärker klimatförändringar som orsakas av astronomiska förhållanden.

De senaste 10 000 åren har det globala klimatet varit förhållandevis stabilt. Variationer i klimatet har framförallt orsakats av variationer i jordbanan, men i viss mån också av variationer i solstrålningen samt vulkanutbrott. Uppvärmningen sedan 1900 har ingen motsvarighet under de senaste 1000 åren; både vad gäller storleken på uppvärmningen och på hur snabbt den gått. Sedan 1900 har den globala årsmedeltemperaturen ökat med 0.8°C. Det kan jämföras med den uppvärmning som skedde efter att den senaste istiden kulminerade för ca 21 000 år sedan; då steg temperaturen 4-5°C på 10 000 år.

De senaste hundra årens uppvärmning beror främst på ökade halter av växthusgaser, ökad halt av växthusgaser betyder att mer värme stannar i atmosfären istället för att stråla ut i rymden. Förändringar i kontinenternas placering och i jordbanan är för långsamma för att kunna förklara klimatförändringar på 100 år. Förändringar i solstrålning påverkar klimatet, men de variationer i solstrålning som uppmätts under 1900-talet kan högst förklara 10 % av uppvärmningen. Vulkanutbrott och naturliga svängningar i klimatet (som till exempel El Niño) kan ha stor påverkan på temperaturen enskilda år, men har liten betydelse för den långsiktiga trenden. Utsläpp av partiklar påverkar också klimatet. Globalt är nettoeffekten av ökade partiklar en avkylning, men det råder osäkerheter om storleken på denna.

20.15
Hej! Vad är nästa steg vi måste ta? Lägga ner köttindustrin, sluta konsumera eller sluta resa? Ska vi säga nej till EU?
@Samuel - Hej 
Vi måste få ner användandet av fossila bränslen. Sätten är många. En uppmuntrande sak är att priset för hållbar energi blir allt billigare och nu billigare än att bygga ut kolkfraftverk
20.15
Hej, tror ni att det kommer bli en ny istid långt in i framtiden? Jag tänkte på golfströmmens förflyttning så att det blir kallare.
@Elin - Tittar vi bara på den naturliga variationerna så skulle jorden kylts något sedan 50-talet. Så istiden som komma skall är förhindrad
20.17
Kan planeten hitta tillbaka till normal temp? Finns det en naturlig återhämtning? Om 10000 år? Eller är klimatförändringen ett E. L. E? (extintion level event tror jag det kallas)
@Joachim - Hej 
Slutar vi släppa ut koldioxid kommer halterna att minska naturligt. Men det tar tid för hälften av det som vi släpper ut nu kommer stanna kvar i omkring 100 år.
 
20.18
Hej! Jag har många gånger försökt komma i kontakt med media och speciellt svt som på liknande sätt som idag gör mycket kattegoriska utsagor om klimatet och vad som skall hända. Mycket utan någon djupare problematisering, vilket är på gränsen till mannipulativt.

Låt mig bara ta en sak som jag önskar en vettig kommentar kring. Professorn sa att det finns naturliga och CO2 förklaringsfaktorer som bestämmer klimatet. Han sa också att klimatet har blivit +1 grad på ca. 100 år. För att kunna göra en sådan utsaga måste man väl ha en uppfattning om hur klimatet har varierat tidigare 100 års perioder långt tillbaka.
Han sa också att CO2 är den enda förklaringen till ökningen på 1 grad på 100 år.
Hur kan man kan vara säker på den utsagan. Tänk om klimatet har varierat även tidigare 100 årsperioder, detta tycks ju inte helt otänkbart speciellt mot bakgrund av att vi har haft 4 istider innan CO2 konsumerades av människan. Jag skulle bara önska en förklaring hur detta skall tolkas och förklaras. Vi kan stanna där för stunden/ MVH
@RonnieH - Hej

Klimatet förändras och har alltid förändrats. Det förändras av olika orsaker och på olika tidsskalor. På riktigt långa tidsskalor (miljarder till miljoner år) så är kontinenternas placering på jordklotet och halten av koldioxid viktigast. På långa tidsskalor (miljoner till tusentals år) är det främst jordbanan som har betydelse. De senaste 500 000 åren syns tydliga och regelbundna svängningar mellan kallt och varmt klimat som förklaras med regelbundna svängningar i jordbanans förhållande till solen (s.k. Milankoviccykler). Koldioxidhalten är också av betydelse eftersom förändringar i denna förstärker klimatförändringar som orsakas av astronomiska förhållanden.

De senaste 10 000 åren har det globala klimatet varit förhållandevis stabilt. Variationer i klimatet har framförallt orsakats av variationer i jordbanan, men i viss mån också av variationer i solstrålningen samt vulkanutbrott. Uppvärmningen sedan 1900 har ingen motsvarighet under de senaste 1000 åren; både vad gäller storleken på uppvärmningen och på hur snabbt den gått. Sedan 1900 har den globala årsmedeltemperaturen ökat med 0.8°C. Det kan jämföras med den uppvärmning som skedde efter att den senaste istiden kulminerade för ca 21 000 år sedan; då steg temperaturen 4-5°C på 10 000 år.

De senaste hundra årens uppvärmning beror främst på ökade halter av växthusgaser, ökad halt av växthusgaser betyder att mer värme stannar i atmosfären istället för att stråla ut i rymden. Förändringar i kontinenternas placering och i jordbanan är för långsamma för att kunna förklara klimatförändringar på 100 år. Förändringar i solstrålning påverkar klimatet, men de variationer i solstrålning som uppmätts under 1900-talet kan högst förklara 10 % av uppvärmningen. Vulkanutbrott och naturliga svängningar i klimatet (som till exempel El Niño) kan ha stor påverkan på temperaturen enskilda år, men har liten betydelse för den långsiktiga trenden. Utsläpp av partiklar påverkar också klimatet. Globalt är nettoeffekten av ökade partiklar en avkylning, men det råder osäkerheter om storleken på denna.

20.19
Om hur många år kommer vi behöva lämna Jorden? Nu är det kört.
@BenganBäckström - Hej
Tycker det är för tidigt att ge upp.
20.20
Det finns fortfarande kommuner som tänker skapa planer för lyxiga bostäder i låglända hamn- och strandområden utan läande holmar och skär...Är det inte hög tid att verkligen avråda från sådan projekt i.o.m beräknade förhöjda havsvattennivåer?
@Johnny - Hej 
Många vill bo vid vattnet och det finns en hel del kommuner som tar höjd för kommande nivåhöjningar. Men att bygga på samma sätt som förut är inte att rekommendera.
20.22
Vi ser redan idag att den minskade tillgången på vatten leder till att jordbrukare i Nordafrika och Mellanöstern får söka sig in till storstäderna för att försörja sig. Bristen på jobb leder till massarbetslöshet och konflikter, som i Syrien och många andra länder. Hur allvarlig blir vattenbristen under de kommande 30 åren om vi fortsätter som idag?
@MartinM - Hej
Du sätter verkligen fingret på en öm punkt. Rent vatten kommer att bli en större bristvara än det är nu om inga tekniska och billiga lösningar kommer till.
 
20.23
Tack för bra och intressanta artiklar som alla kan förstå! Och tack för sakliga artiklar Per-Erik! Kan behövas i denna tid av skeptism och ointresse. Mer av den varan SVT!

Hur bidrar du själv till minskade utsläpp?
@Jakob - Hej
Cyklar som mycket jag kan,  källsorterar, har bytt värmesystem och elleverantör. Försöker äter mer klimatsmart....men jag har mycket kvar att ändra på.
20.24
Kommer den höjda medeltemperaturen att påverka hur golfströmmen driver upp värme och därför göra det kallare här?
@Carina - Hej
Både ja och nej. Golfströmmen kan komma att påverkas, forskningen visar på cirka 10 procent. Det skulle mildra temperaturökningen men inte hejda den.
20.26
Hur lång tid tror du tar det innan vi ser stora flyktingströmmar pga torka och obeboddhet etc?
@Daniel - Hej
Det beror helt på hur infrastrukturen förändras i drabbade länder och vilket styrelseskick de har. Strängt taget har en demokrati i stort sett aldrig drabbats av svältkatastrof.
20.28
Vad anser du för lösningen gällande människor som inte tror på växthuseffekten. Fast man har informerat dem och utbildat dem om problemet så fortsätter de att ignorerade detta Globala problemet.
@ELJ - Hej
Vetenskap är till för att kritiseras och debatteras, då blir den levande. Tror att det bästa sättet att få till en lösning är att ha en dialog även om det ibland kan verka hopplöst.
20.29
Hej san, kan inte staten ta bort eller minska moms på alla ekologiska varor i början av kosmetiska varor och kläder och vidare till alla mat varor. Så att det blir alla ekologiska produkter nära och tillgängliga för människor då hjälper mycket miljön ock klimat. .. det kostar inte staten mer än de katastrofer som klotet råkar dem.Tack
Med vänliga hälsningar
En student i Geografi A i Uppsala universitet
Fatma Mardan
@fatmamardan - Hej
Intressanta ideer. Tack för att du delade med dig av dina tankar.
20.33
Jag är 13 år och jag undrar vad man kan göra för att förhindra detta problem. Finns det någonting jag kan göra till nytta?
@Elmo - Hej
Det finns nog massor men en del är att prata och diskutera problemet med dina föräldrar och andra vuxna. De är de som just nu har makten att göra förändringar. Gör bra val genom livet och (om jag får föreslå) bli naturvetare och arbeta med forskning i framtiden. 
20.36
Är grönlandsblockaden (och tidigare nordliga blockader) en produkt av klimatförändringarna eller helt naturlig?
@Sanna - Hej
Den är med största sannolikhet naturlig.
 
20.37
Kul med alla frågor! Nu avrundar vi med några sista frågor...
 
 
20.38
Ni verkar mest ta upp inlägg som är oroliga till klimatförändringarna?
Inte till oss som inte tror på det!
Men ska återkomma till tittarservice imorgon när jag räknat inläggen noga!
Lutar åt en anmälan
@Magnus - Hej
Vi försöker svara på så många frågor som vi kan och ha lite varierat utbud samtidigt. Har svarat även de som inte tror. Men du är mer än välkommen att göra en anmälan om du känner för det.
20.39
Kan "klimatkompensation" för t.ex. flygresor ge ett netto positivt bidrag till minskningen av den globala utsläppstakten (t.ex. genom att finansiera forskning eller infrastruktursatsningar) eller är det alltid bättre att inte orsaka utsläppen till att börja med?
@Emil - Hej
Skulle luta åt det senare alternativet.
20.42
Hej!
Hur ser du på att vi ofta uppmanas att ändra vårt beteende som individer, men problemet är så omfattande att det krävs förändringar på systemnivå?
@Eva - Hej
Blir lite sur faktiskt. Den hållbara nivån för vad varje person i världen kan släppa ut ligger på mellan 1-1,5 ton och i dag släpper redan samhället och dess funktioner ut ca 2 för varje svensk. Du som individ kan alltså nolla, utan att komma ner på en hållbar nivå. Men med detta sagt måste också sägas att det vi som individer gör spelar roll eftersom varje svenska idag står för upp mot 10 ton.  
20.44
Tack för alla frågor, tyvärr hinner vi inte svara på alla, men vi har försökt välja ut olika slags frågor under kvällen!
- moderator Ohlin
 
20.44
Vill tacka alla för ett fantastiskt engagemang. Hoppas vi kan göra om det hela inom en snart framtid. Väl mött/ Pererik