SVT rapporterade · Rättegången mot Peter Madsen dag 2

Detta har hänt idag:
  • Åklagaren Jakob Buch-Jepsen fortsatte de förhör av mordåtalade Peter Madsen som påbörjades första rättegångsdagen.
  • Peter Madsens försvarare Betina Hald Engmark talade men hann inte bli klar. Förhöret återupptas en annan dag.
  • Kim Walls dödsorsak har inte kunnat fastslås - man har hittat spår av både skärsår och kvävning. Madsen fortsätter att neka till mord men har erkänt oaktsamhetsbrott.
  • Peter Madsen har inte velat svara på varför han styckat kroppen. Han svarar heller inte på varför det fanns stick på Kim Walls könsdelar. 
  • Enligt den psykologiska undersökningen framstår Peter Madsen som svårt sexuellt avvikande med narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag.
  • Det är förbjudet att filma eller ta upp ljud inne i rättssalen.
  • SVT försöker rapportera så utförligt som möjligt från rättegången. Vissa detaljer utelämnas av publicistiska skäl.
  • Domen avkunnas 25 april. 
08.56
När börjar det hela idag?
Rättegången startar 09:30.
08.59
Jag är på plats i rättssalen. Dagens förhandling börjar klockan 9.30. Det är färre journalister här än under första rättegångsdagen, men det finns åhörare som har köat länge för att komma in. En kvinna har stått utanför byretten sedan klockan 2 i natt. Förra rättegångsdagen fick sex personer från allmänheten följa rättegången i rättssalen. Idag finns det fler platser att fördela.
09.01
Madsens advokat Betina Hald Engmark sitter redan i rättssalen.
09.03
Vi väntar på att övriga ska ta plats. När domaren kommer in i rummet, måste alla resa sig upp och får inte sätta sig förrän domaren säger "varsågod och sitt". Lite mer formellt än i en svensk domstol.
09.06
I dag är det totalt förbud på att fotografera eller filma inne i rättssalen där rättegången pågår, men den här bilden är tagen där vid ett tidigare tillfälle. Under första rättegångsdagen satt Madsen till vänster vid fönstren, på höger sida stod åklagaren. Vittnesbordet är i mitten och rättens ledamöter har sina platser rakt fram. Foto: DR
09.10
Första rättegångsdagen var förhören med Peter Madsen ganska övergripande, idag kan det komma mer detaljerade frågor.
09.12
Nu har åklagaren Jakob Buch-Jepsen kommit in i rättssalen. Också Jens Möller Jensen, Köpenhamnspolisen, är på plats. Honom minns vi från presskonferenserna vid Politigården när man hade hittat kroppsdelar, som senare skulle visa sig tillhöra Kim Wall. Åklagaren byter några ord med advokaten innan han går till sin plats.
09.13
Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark anlände till Köpenhamns byrätt på onsdagsmorgonen. Foto: Johan Nilsson/TT
09.16
Åklagaren har två utredare från polisen vid sin sida. De var där även under första rättegångsdagen.
09.20
Åtminstone den ena av poliserna har ett hölster för tjänstevapen fäst i bältet. I övrigt är polisens utredare civilklädda.
09.26
Leif GW Persson är på plats i Köpenhamn för att bevaka rättegången. Foto: TT
 
09.32
Det verkar dra ut på tiden. Peter Madsen har fortfarande inte kommit in i rättssalen trots att klockorna har slagit halv.
09.34
Nu kommer han in, klädd i svart t-shirt och blå byxor, samma klädsel som förra rättegångsdagen. Han förs genom rättssalen till ett annat rum. Oklart varför.
09.36
Peter Madsen undvek att titta på de samlade åhörarna.
09.38
Madsens advokat har också försvunnit ut ur rättssalen. Det är möjligt att hon byter några ord med sin klient. Inte heller åklagaren är i salen för tillfället.
09.44
Åklagaren är tillbaka. Tystnad råder i rättssalen och vi undrar vad som händer i rummet bredvid.
09.45
Nu öppnas dörren och advokaten är tillbaka. Hon verkar ha ett besked till rätten. Hör inte vad som sägs.
09.46
De pratar så lågmält att jag inte kan urskilja vad som sägs.
09.49
Röster hörs från rummet bredvid. Advokaten skyndar dit med bestämda steg.
09.50
Madsen hade en annan framtoning när han kom in i rättssalen idag, men vi vet fortfarande inte vad som händer i rummet bredvid.
09.52
Nu kommer Madsen in i rättssalen igen.
09.52
När gick han ut ur salen? Eller vad hände mellan 9.36 0ch 9.38?
@Charlotta - Jag är också på plats i tingsrätten, i pressrummet där vi ser och hör ljudet från rättssalen på skärm.Han stod i ena hörnet och pratade med sin advokat. Sen lämnade de rättsalen.
09.55
Madsen tar plats vid vittnesbordet. Advokaten räknar med att förhöra Peter Madsen under hela förmiddagen fram till klockan 12.15. Han nekar fortfarande till mordanklagelserna.
09.57
Han får nu frågor om styckningen har gått till. "Du talar om en död människa", säger Madsen till åklagaren.
09.58
Åklagaren framhärdar att Madsen ska svara på frågorna. "Det är en obeskrivlig situation", säger Madsen.
10.00
Madsen vill inte berätta hur han gick till väga när han parterade kroppen.
10.04
"Jag kan förstå att det är nödvändigt att skära av armar och ben för att få kroppen upp ur ubåten, men inte att skära av huvudet. Varför skar du av huvudet?" frågar åklagaren. "Det var inget rationellt eller genomtänkt", svarar Madsen
10.04
Verkade Madsen vara mer berörd idag? Du skrev han tittade inte på åhörana.
Han sitter hopsjunken med ben och armar i kors. Han låter skakad på rösten.
10.05
Teckning från första rättegångsdagen, när åklagaren Jakob Buch-Jepsen förhörde Peter Madsen. Foto: TT
 
10.08
"Det viktigaste är inte de juridiska konsekvenserna av situationen", säger Peter Madsen. "Det handlar inte så mycket om min person, utan om att en journalist är död", säger Madsen.
10.14
"Du sa att du hade begravt henne till sjöss och att det var en värdig begravning", säger åklagaren. "Så ville jag gärna se det", säger Madsen.
"Gjorde du något sexuellt med Kim Wall efter hon var död?" frågar åklagaren. "Hur kan du över huvud taget fråga", säger Madsen
10.16
"Jag vill gärna ha din förklaring till att det finns stick på Kim Walls könsdelar", säger åklagaren. Madsen förnekar att det skulle finnas något sexuellt med sticken.
10.17
Åklagaren vill veta vilket verktyg han använde, men nu avbryter domaren och säger att det är svårt att höra eftersom mikrofonen inte riktigt fungerar.
10.17
Det är problem med mikrofonerna inne i rättssalen vilket gör att majoriteten av journalisterna, som inte sitter i rättssalen utan i ett speciellt pressrum där vi följer rättegången via en skärm, inte hör något av det som sägs i salen.
10.18
"Använde du en kniv?" frågar åklagaren. "Det fanns inte perverst motiv", säger Madsen men svarar fortfarande inte på frågan om vilket verktyg som användes.
10.20
Nu visar åklagaren två mycket långa mejslar.
10.25
Madsen verkar försöka glida undan alla frågor på olika sätt. I vilken utsträckning kan han tillåtas göra det? Är man inte skyldig att svara på konkreta frågor i en sån här situation?
Åklagaren försöker få honom att svara men han är inte skyldig att göra det.
10.25
Madsen medger att det kan ha varit 10 augusti som han tog med sig skarpslipade skruvmejslar och rörbitar ombord på ubåten. Samma dag som Kim Wall försvann.
10.27
"Jag har aldrig någonsin brukat våld mot någon människa", säger Madsen när åklagaren vill veta varför Kim Wall hade stick på könsdelarna.
10.29
"Juridiskt sett kan man inte ha sex med en död person. Hon var död när hon fick de här sticken", säger Madsen när han får frågan om han blev sexuellt upphetsad av att sticka henne.
10.33
Hur ser rätten på att han undviker att svara på frågor? Har han blivit tillfrågad om varför han inte larmade räddningstjänst istället för att gå igenom processen med "begravningen till sjöss"?
@Maja - han behöver inte svara på frågorna. Åklagaren har inte frågat om det under dagens förhandling så här långt.
Ja, han har fått frågan varför han inte slog larm, vilket är den normala reaktionen om en människa råkar ut för en olycka. Han menar att han inte agerade rationellt.
10.34
Nu är det tio minuters paus. Förhoppningsvis lyckas teknikerna fixa ljudet.
10.34
"Sticken är påförda omkring dödens inträde. Det stämmer inte med din förklaring att du gick ned på havsbotten med ubåten och vilade", säger åklagaren. Madsen har uppgett att hon dog kort efter klockan 23.05. Styckningen ska skett först vid 7-tiden på morgonen.
10.35
Madsens svarar Har aldrig brukar våld mot någon människa...har stickskadorna åstadkommits efter Kims död? På ”kroppen”?
Det menar han, men åklagaren påpekade precis att det inte stämmer med tidsangivelserna som Madsen uppgivit. Stickskadorna på könsdelarna har uppkommit ungefär vid tidpunkten för dödens inträde eller strax innan.
10.38
SVT försöker rapportera så utförligt som möjligt från rättegången. Vissa detaljer utelämnas av publicistiska skäl.
10.53
Förhandlingen återupptas. "Det fanns tydliga skador på hennes trosor och strumpbyxor. Har du någon tydlig förklaring?" frågar åklagaren. "Nej", säger Madsen.
10.57
"Varför behöll du hennes strumpbyxor och trosor? Var det som en trofé?" undrar åklagaren. "Trofé?!" säger Madsen. Nu visas bilder på hårslingor som återfanns i ubåten.
10.58
"Har du klippt hennes hår?" frågar åklagaren. "Nej", säger Madsen. "Jag har dekapiterat (halshuggit) och det var hår runt huvudet", säger Madsen och visar med en gest runt sitt eget huvud.
11.02
Madsen får frågor om litteratur han haft i sin ägo, om verkliga rättsfall. "Jag har intresserat mig för otroligt många saker", svarar Madsen.
11.13
Nu avhandlas Madsens filmningar av sina egna sexakter. Han har haft en goprokamera på huvudet. Filmer har hittats i den dator som beslagtogs i hans verkstad. Åklagaren vill visa en video. Madsen protesterar. Advokaten vill överlägga med sin klient.
11.13
Har det hittats sperma på eller i Kims kropp?
Nej, men spår av sädesvätska i Madsens kalsonger.
11.15
dådet kunde ju utförts av en eller flera medhjälpare till Madsen - undrar varför man utesluter det?
Bara Madsen och Kim Wall var ombord på ubåten vid det här tillfället.
11.24
Enligt DR så visar rätten en animationsfilm som hittades i Peter Madsens dator.
11.25
Får Madsen frågor om våldsfilmerna som fanns i hans dator?
De går igenom filmer från hans dator nu.
 
11.25
Är Madsen en "kändis" i Danmark? (Även före detta mord)
Han är känd som "Raket-Madsen" och har bland annat uppmärksammats för sina planer att resa ut i rymden.
11.26
Filmerna som åklagaren vill visa har betydelse för de frågor som han ställer, menar han. Domaren beslutar att filmen ska visas. Det är en animerad film, alltså tecknad film, på en kvinna som dansar naken i svarta stayups och röda skor framför en kameraman. Kvinnan sätter sig på en stol, blottar sitt kön. En man står bakom och skär huvudet av henne.
11.32
Det finns snitt och stick på Kim Walls huvud, men Madsen nekar till att han skurit halsen av henne.
11.32
Madsen får frågor om snitt på örsnibbarna som löper ner på halsen. Madsen kan inte förklara dem.
11.34
Skadorna kan ha uppkommit när han dekapiterade, menar Madsen.
11.41
Fanns det enbart animerade filmer i Madsens dator?
Nej, just nu visas en film som inte är det.
11.41
Nu ska en film som påstås föreställa ett autentiskt kvinnomord visas. Den visas bara för rättens ledamöter. Åhörarna slipper se. Det handlar om den film som Madsen ska ha sökt på morgonen samma dag som han åkte ut i ubåten med Kim Wall.
11.43
Fanns det fler skador på Kims huvud?
Det finns snitt- och stickskador.
11.46
Hur ser Peter Madsen ut när dessa filmer visas i rätten?
Han sitter med ryggen mot så det går inte se hans ansiktsuttryck. Han sitter framåtlutad med korslagda ben.
11.53
Han får nu frågor om utrustning som han tagit med sig ned i ubåten den aktuella dagen.
11.57
Var på huvudet finns skadorna?
Snitt på örsnibbarna som löper ner mot halsen.
11.58
Tror Peter Madsen själv på att han inte kommer bli dömd för mord?
Det kan inte vi svara på.
12.00
Går det att bevisa om dekapiteringen skedde innan dödsfallet
Det återstår att se. I morgon kommer rättsmedicinaren att höras.
12.00
Åklagaren åberopar texter som hittats på Madsens hårddisk, som handlar om att köra upp vassa föremål i kvinnors underliv samt texter om att skära halsen av kvinnor. Det är texter på engelska översatta till danska. Madsen känner till texterna, medger han.
12.04
Madsen försöker tillbakavisa åklagarens frågor genom att ställa motfrågor. Han blir tillrättavisad av åklagaren. "Det är jag som ställer frågorna", säger åklagaren.
12.06
Varför har han kvar filmer i datorn om det var planerat?
Det är svårt för oss att svara på en sådan fråga.
12.08
Har man tittat på andra olösta kvinnomord och ev. kopplingar till Madsen?
Det ska man ha gjort och inte hittat någon DNA-matchning.
12.11
Varför styckade han kroppen, för att sedan dumpa den? Om dödsfallet var en olycka så hade han väl kontaktat räddningstjänst/polis osv.
Enligt Madsen själv för att han inte lyckades få upp henne hel och han ville ge henne en "sjömansbegravning".
12.13
Vad har Rätten ställt mest frågor om i Rättegången / d.v.s. vad har varit av deras fokuserade intresse? Finns möjlighet för åhörare att ställa frågor till Vittnen, Peter Madsen, Advokaten eller Åklagaren?
Åklagaren har hittills ägnat sig åt själva händelseförloppet och ställt frågor om Madsens förklaringar. Han har ställt en del frågor om de verktyg som hittats på ubåten, styckningen och även om filmer med sexuellt våld som hittats på Madsens dator. Åhörarna har inge möjlighet att ställa frågor.
12.17
Madsen har också varit fascinerad av vampyrer och Vlad Tepes, förlagan till legenden om greve Dracula. Han får frågan om han haft en dödsfascination vid tidpunkten för Kim Walls död. Han medger att han haft ett intresse men att det var långt tidigare.
12.26
Nu tar rätten lunchpaus. Förhandlingen återupptas 13.15. Då ska advokaten ställa frågor till Peter Madsen.
12.36
Har han fått frågan om varför han ljög om att Kim Wall ”hoppade av” och att han lämnade henne på land senare under kvällen ? Alltså Peter Madsens första förklaring till försvinnandet.
Peter Madsen har gett nya förklaringar varje gång han har motbevisats. Som svar på din fråga så gav han en ny förklaring så fort polisen hittade kroppsdelarna. I slutändan är det åklagaren som måste bevisa hur Kim Wall dog.
13.13
Blir han fälld?
@Kalle - Det kan vi inte spekulera i. Leif GW Persson sa i Veckans brott att han tror det: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/leif-gw-persson-om-mordmisstankte-madsen-kommer-bli-falld 
Kriminologen Nina Rung har tidigare värderat några av bevisen mot honom här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/har-ar-de-tyngsta-bevisen-mot-madsen
13.22
Rättegången börjar igen efter lunchpausen. Advokaten Betina Hald Engmark har ordet. Hon vill att Peter Madsen ska berätta om sig själv.
13.25
Han berättar om sitt intresse för raketer och ubåtar, om att han har skaffat pengar för att bygga dem, att det har funnits en grupp intresserade runt om honom.
13.27
Madsens advokat Betina Hald Engmark:
13.27
"Jag har haft hundratals kvinnor ombord, också män, och har aldrig krökt ett hår på någons huvud", säger han.
13.33
Han talar utförligt om sina projekt och får frågor om personer som han har samarbetat med.
13.38
Domaren uppmanar honom att strama upp sig, alltså hålla sig till det som är relevant här.
13.52
Advokaten undrar över hans planer med en avfyrningsplats för raketer som byggts.
13.54
Varför sa Madsen först att han lämnat av Kim (fullt levande), när han redan från början VISSTE att han styckat kroppen och lämnat den överbord? Han ändrar sin version först när han blivit avslöjad. Innebär det inte att trovärdigheten är i närmaste noll? Att man helt inte kan inte lita på vad han säger. Att han vill medvetet mörka.

Åklagaren hävdar att Madsens olika förklaringar gör att han inte är trovärdig.
14.00
Nu avhandlas Madsens praktikanter i de olika projekten.
14.05
"Vi måste begränsa oss, annars blir vi aldrig färdiga", säger Betina Hald Engmark.
14.06

SE OCKSÅ”Jag är alla möjliga slags Peter”

Vem är egentligen Peter Madsen – förutom den man som misstänks ha mördat den svenska journalisten Kim Wall?
14.16
Madsen har svarat på frågor om sitt giftemål och nu får han frågor om olika personer som han känner. En del av dessa är nog personer som kommer att vittna så småningom.
14.23
Framkommer det om Madsen har några barn?
@JAG - Han har inga barn
14.28
Peter Madsen är mer avslappnad under förhöret med advokaten, än han var i förmiddags när åklagaren ledde förhöret. Madsen talar länge och gärna nu. Men han får förstås inga frågor som är besvärliga för honom att svara på.
14.31
Förhöret fortsätter att handla om olika kvinnor som Madsen känner och hans förhållande till dessa.
14.37
Har Madsen haft sexuella relationer tidigare där det förekommit våld? Är det något åklagaren tittar på? Det är ju inte jättevanligt att ens första brott är att man mördar och styckar någon på det här viset. OM nu Madsen är skyldig. Han är ju inte dömd än
@Susanne - Just nu går de igenom hans sexuella relationer. Han är ju bedömd som svårt sexuellt avvikande.
Kanske får vi mer information när vittnen ska höras kommande dagar.
14.38
14.42
Vi får in flera bra och intressanta frågor. Vi gör vårt bästa med att svara dessa.
14.43
Har man på något sätt under förhöret frågat Madsen vad han menar med "sjömansbegravning", vad som drev honom till detta beslut och varför?
@Elisa - Åklagaren har ställt frågan. Madsens svar var att han ville se det som en värdig begravning.
När han fick frågan varför han styckat kroppen svarade han "Det var inget rationellt eller genomtänkt".
14.46
Kvinnan han var tillsammans med när detta hände - står hon fortfarande på hans sida? Ska hon delta i rätten på något sätt?
@RB - Det är oklart. Men flera personer ska vittna kommande dagar. Kanske får vi reda på mer då.
14.47
Rätten har tagit en kort paus och återsamlas nu. Advokatens förhör med Peter Madsen fortsätter nu.
14.57
Madsen beskriver att han har varit koncentrerad på det tekniska när han seglat sin ubåt. I övrigt fortsätter förhöret att handla om olika kvinnor som Peter Madsen har varit tillsammans med.
14.59
Har det från åklagarsidan spekulerats något kring en eventuell personlig vendetta mot Wall där bakgrunden relaterar till hennes yrkesutövande, i.e. har Wall skrivit något kring Madsen och hans projekt tidigare som kan ligga till grund för Madsens handlingar?
Nej, något sådant har inte nämnts.
15.01
Är Kim Walls föräldrar närvarande vid rättegången?
@Erika - inte vad jag kan se.
15.07
Advokaten har ännu inte ställt några frågor till Madsen om Kim Walls död eller vad som hände ombord på ubåten. Före lunchpausen flaggade hon för att förhören kommer att dra ut på tiden.
15.12
Enligt advokaten fanns det fler hårddiskar bland i verkstaden. Madsen menar att han försökt öppna en av hårddisken, men har inte lyckats. Han är inte den enda som har hanterat hårddiskarna. Därför vet han inte vad hårddisken innehåller.
15.15
"Har det gjorts en större rengöring av ubåten?" frågar advokaten  "Ja, kort tid före", svarar Madsen.
15.27
En bild på mässen visas med skåp längs med väggarna. Advokaten har nu kommit till en teknisk förklaring av hur man gör för att segla en ubåt, men hon hinner inte med på fem minuter, det tar 30 minuter, säger hon. Hon behöver också 2 - 2,5 timmar ytterligare.
15.28
Hej!
Jag är medveten om svårigheterna att "referera" denna rättegång, och med all respekt för det så undrar jag ifall det du skrivit är i princip är kontentan av vad som har avhandlats. I så fall så har det enligt mitt tycke inte hänt särskilt mycket på snart en hel dag. Det borde/måste ju komma följdfrågor lite annorlunda ställda när inte Madsen är villig att svara, annars för det ju inte rättegången framåt om allt sker på Madsen`s villkor.
@MalteÅström - Åklagaren har under dagen pressat Madsen men han har inte velat svara på flera av hans frågor. Det nya idag är annars filmerna som visades upp för rätten. Madsen protesterade mot detta men domaren ville att filmerna skulle visas.
15.30
Frågan om namngivningsförbud/stängda dörrar ska också tas upp nu. Det handlar om några vittnen vars namn man inte vill ska läcka ut.
15.33
Rätten kan besluta om stängda dörrar vid kränkande upplysningar, säger advokaten. Min kollega på Danmarks Radio protesterar mot kravet på lyckta dörrar.
15.34
Det är stort intresse för den här saken, säger Trine Maria Ilsöe, rättsreporter på DR.
15.37
Rätten drar sig tillbaka för att diskutera namnförbud och krav på dubbelstängda dörrar. Dubbelstängda dörrar betyder att århörarna inte heller får höra argumentationen om lyckta dörrar. Det är något vi inte har i det svenska rättssystemet.
15.40
Dubbelstängda dörrar är ovanligt vid rättegångar i Danmark, säger en dansk kollega, men det används vid häktningsförhandlingar i Danmark.
15.47
Vi förbjuds att namnge vittne. Dörrarna blir stängda nu. Vi blir utkörda ur rättssalen och väntar utanför vid säkerhetskontrollen.
15.53
Nu blir vi insläppta igen och får beskedet att det blir stängda dörrar under förhöret med ett vittne. Namngivningsförbud gäller för fyra vittnen. Advokatens förhör med Peter Madsen kommer att återupptas en annan dag, eftersom advokaten inte hann med alla sina frågor. Nu är förhandlingen över för idag.
16.00
Vi kommer att fortsätta vår direktrapportering imorgon. Då hålls nya förhör, bland annat med rättsläkaren.