SVT rapporterade · Rättegången mot Peter Madsen dag 3

Detta händer just nu:
  • Förhör med vittnen.
Detta har hänt:
  • Kim Walls dödsorsak har inte kunnat fastslås - man har hittat spår av både skärsår och kvävning. Madsen fortsätter att neka till mord men har erkänt oaktsamhetsbrott.
  • Peter Madsen har inte velat svara på varför han styckat kroppen. Han svarar heller inte på varför det fanns stick på Kim Walls könsdelar.
  • Enligt rättsläkaren stämmer inte Peter Madsens förklaringar till Kim Walls död.
  • Enligt den psykologiska undersökningen framstår Peter Madsen som svårt sexuellt avvikande med narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag.
  • Det är förbjudet att filma eller ta upp ljud inne i rättssalen.
  • SVT försöker rapportera så utförligt som möjligt från rättegången. Vissa detaljer utelämnas av publicistiska skäl.
  • Domen avkunnas 25 april. 
08.48
Kommer ni att rapportera under dagen som igår eller är rättegången "stängd" idag?
Vi kommer rapportera som igår. Vad vi vet kommer det vara stängda dörrar i morgon efter lunch när ett vittne förhörs.
08.52
Jag är på plats i pressrummet i tingsrätten, där vi följer rättegången via tv-skärmar.
09.03
Jag är inne i rättssalen. Det är färre journalister på plats i dag än i går och betydligt färre jämfört med första rättegångsdagen då uppskattningsvis 125 journalister från 15 länder var här.
09.05
I dag ska åtminstone en rättsmedicinsk expert höras. Jag hoppas att han talar utan alltför många facktermer som kan bli en utmaning att förstå, på danska dessutom.
09.08
Vilken tid börjar rättegången och när slutar den idag?
Den startar 09:30 och beräknas hålla på till 15:30. Men det brukar kunna ändras.
09.10
Vi journalister i rättssalen talar en del om den svåra balansgången i rapporteringen. Det är hemska saker vi ska beskriva, och vi försöker att undvika att det blir snaskigt och onödigt detaljerat, men vi måste ända berätta om det som sägs eftersom det är en del av bevisningen.
09.11
Hur viktigt är det att en exakt dödsorsak kan konstateras för domen? Omständigheterna och Madsens agerande utesluter väl en olycka?
Det återstår att se. Åklagaren försöker bevisa att det inte kan röra sig om en olycka.
09.12
Är det mest troligt att Madsen kommer dömas till fängelse eller förvaring, än att han får "vård"?
Utifrån den rättspsykiatriska undersökningen av Peter Madsen anser Danmarks rättsliga råd att han är tillräckligt frisk för att dömas till fängelse eller förvaring. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse eller förvaring. Om han döms återstår att se vad påföljden blir.
09.22

Jakob Buch-Jepsen, specialåklagare, och Betina Hald Engmark, Madsens advokat, är på plats i rättssalen och småpratar lite med varandra. Under gårdagen förhördes Peter Madsen hela förmiddagen av åklagaren, som ställde detaljerade frågor om styckningen och skadorna på Kim Walls kvarlevor.  Under eftermiddagen hördes Madsen av sin advokat, om ekonomi, raket- och ubåtsprojekt, kärlekspartners och praktikanter i verksamheten. Advokatens förhör syftade till att bygga en bild av Madsen som skiljer sig från åklagarens beskrivning av honom.

09.32
Advokatens förhör med Peter Madsen blev inte klart i går utan ska återupptas i nästa vecka. Advokaten behövde ytterligare två, tre timmar. I dag ska en rättsmedicinsk expert vittna, fler rättsmedicinare ska höras senare under målet. Peter Madsen är nu i rättssalen och vi väntar på rättens ledamöter.
09.35
Nu börjar det.
09.38
Nu kommer vittnet in. Det är en man som var ute till havs 11 augusti, när ubåten var saknad och senare dök upp.
09.42
Han var med och hittade ubåten. Det var inga andra båtar i närheten men en helikopter i luften. Vittnet berättar att Peter Madsen fanns på båten och Madsen får frågan om han är ok, senare gick Peter Madsen ned i tornet en kort stund men kom upp igen. Ubåten började sjunka, Madsen hoppade i vattnet och blev räddad upp i vittnets båt.
09.43
"Peter Madsen såg mycket fokuserad ut", säger vittnet.
09.45
På väg in mot Refshaleön sa Peter Madsen att han hade varit ensam ombord på ubåten, säger vittnet som då inte kände till att Kim Wall var saknad.
09.46
Senare uppgav Madsen att han hade satt Kim Wall i land. Han svarade snabbt på den frågan.
09.49
Senare kom båten in till Dragör. Om jag förstod saken rätt blev Peter Madsen erbjuden torra kläder av sina räddare, men tackade nej till det.
09.50
Visar P Madsen tecken på att vara ångerfull ?
Under åklagarens förhör igår satt han hopsjunken med korsade ben och pratade dämpat. Han uttryckte att det var förfärligt att Kim Wall dog. Under eftermiddagen, när hans advokat förhörde honom om hans arbete var han livligare och pratade på. Idag sitter han bredvid sin advokat när vittnen förhörs. Hittills tittar han mest ner och varken på vittnet eller åhörarna.
 
09.53
Advokaten undrar om vem som talade mest med Peter Madsen av de som var ombord på båten som plockade upp honom. Alla pratade med honom, svarar vittnet. Advokaten undrar om vittnet upplevde att Peter Madsen "gick in i sig själv". Han var fokuserad, säger vittnet. Advokaten undrar om Peter Madsen själv sagt att ubåten låg på 16 meters djup. Det är vittnets minnesbild.
09.54
Nu ett nytt vittne i rättssalen. En kvinnlig rättsmedicinare.
09.54
I Danmark avlägger vittnena ingen vittnesed, men påminns om att tala sanning och svara på frågor.
09.55
Görs ingen rättspsykiatrisk undersökning efter domen i Danmark för att besluta om påföljden?
@Mia - Det har gjorts en av honom redan. Utifrån den anser Danmarks rättsliga råd att han är tillräckligt frisk för att dömas till fängelse eller förvaring. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse eller förvaring. Om han döms återstår att se vad påföljden blir.
09.55
Rättsläkaren har 17 års erfarenhet som läkare och specialkompetens som rättsläkare.
09.56
Hon får nu berätta om hur hon och hennes kollegor har arbetat med obduktionen.
09.58
Åklagaren vill att hon ska berätta om hur det är att arbeta med kroppsdelar som har legat i vattnet under lång tid. I det här fallet har olika kvarlevor hittats vid olika tidpunkter vilket innebär olika grader av förruttnelse.
10.00
Rättsläkaren uttalar sig med olika grad av sannolikhet. En styckad kropp försvårar konklusionerna.
10.02
När det gäller bålen visar obduktionen att det finns underhudsblödningar som visar tecken på våld. Och att det uppstått vid tidpunkten för dödens inträde, säger åklagaren.
10.05
En blodsutgjutelse i en del av bålen visar på våld som åstadkommits via t ex ett fall.
10.09
På könsdelarna finns stick eller snitt, säger rättsmedicinaren.
10.17
En mikroskopisk undersökning visar att våldet (sticksåren) uppstod omkring dödens inträde eller kort efter, säger rättsmedicinare. Dödens inträde är en process, blodtrycket faller, cirkulationen avstannar.
10.19
Det finns också sticksår som uppstått efter döden. Det gäller stick på den övre delen av bålen, enligt rättsmedicinaren.
10.22
Åklagaren varnar för obehagliga fotografier som finns i en mapp som rättens ledamöter nu tittar på.
10.25
"I Danmark avlägger vittnena ingen vittnesed, men påminns om att tala sanning och svara på frågor."
Vadå det är alltså ok att ljuga eller vadå?
@Nils - nej, det är fortfarande straffbart att ljuga.
10.27
Peter Madsen gnider sina händer och stryker sig i ansiktet.
10.28
Han verkar också anteckna under genomgången av skadorna på bålen.
10.34
"En blodsutgjutelse i en del av bålen visar på våld som åstadkommits via t ex ett fall"
Man vet inte säkert om Kim själv har ramlat eller att Madsen kan ha orsakat traumat?
@Tatiana - Skadan kan ha orsakats på flera sätt, enligt rättsmedicinaren.
10.41
Åklagaren vill att hon ska förklara vad som menas med begreppet omkring dödens inträde. En tidpunkt kan inte specificeras närmare men det är inte tal om timmar. Skadorna visar att det fortfarande funnits en cirkulation i kroppen. När en människa dött blir det inte blödningar. Om stick eller snitt uppstått flera timmar senare uppstår inga blödningar, säger rättsläkaren.
10.43
Snitten och sticken på könsdelarna, som åklagaren menar tyder på sexuellt våld, kan alltså inte ha uppstått i samband med styckningen, eftersom Peter Madsen uppgett att hon styckades cirka sju timmar efter att hon avlidit. Det är åklagarens slutsats.
10.48
Det här betyder att Kim Wall kan ha varit i livet när hon tillfogades skadorna i underlivet, alternativt att hon höll på att dö eller hade avlidit strax innan men att cirkulationen fortfarande fungerade. Nu tar rätten paus.
10.49
Tankar till Kim Walls föräldrar o bror just nu....
10.50
om Madsen säger att dödsorsaken är kolmonoxidförgiftning pga ett fel som var känt borde det väl minst vara fråga om vållande till annans död
@jonassjöberg - Madsen är åtalad för mord, brott mott griftefriden och sexualbrott. Om och vad han döms för är upp till rätten.
10.50
Måste vara fruktansvärt tungt att vara på plats o höra o se allt!
Tack för bra rapportering !
10.52
Vet man vilka vittnen som hörs idag förutom rättsmedicinska? några med relationer till Madsen?
@Pia - På morgonen hördes en man som varit på båten som räddade Madsen. Vilka fler som kommer höras idag har vi inte fått besked om.
11.00
Kan man alltså se spår av kolmonoxidförgiftning i kroppen?
@Anonym - De har inte kommit in på det under dagens förhör. Men eftersom det är Madsens förklaring lär det komma upp.
11.01
Syns inte en kolmonoxidförgiftning vid en obduktion?
@Birgitta - Den frågan har ännu inte ställts till rättsmedicinaren.
11.03
”En tidpunkt kan inte specificeras närmare men det är inte tal om timmar. Skadorna visar att det fortfarande funnits en cirkulation i kroppen. När en människa dött blir det inte blödningar. Om stick eller snitt uppstått flera timmar senare uppstår inga blödningar, säger rättsläkaren.”
Går det därmed inte att veta, eller anta, om Kim varit vid medvetande när sticken inträffat? Eller går det att utröna om hon var medvetslös vid det tillfället?
@Helena - Det har man inte gått in på, bara att hon kan ha varit vid liv när skadorna inträffade.
11.09
Nu går man igenom obduktionen av huvudet. Det finns skador på höger kind. Kan det tyda på ett fall? frågar åklagaren. Det är mindre troligt, säger rättsmedicinaren. Det finns skador som kan ha uppstått före dödens inträde. Det handlar om skador som kan ha orsakats av slag, fixering, alltså fasthållning.
11.11
Det finns också skador på huvudet som orsakats av ett vasst föremål, exempelvis en kniv.
11.12
Om man blivit kolmonoxidförgiftad skall det kunna ses vid en obduktion.
11.15
Finns bara en rättsmedicinare på plats?
Ibland beh man ju second opinion i svåra fall vad jag vet....
@Anonym - Än så länge en. Jag vet inte om fler kommer höras som vittnen.
11.16
Madsen har ju lämnat olika förklaringar när han ifrågasätts. Senaste är väl någon sorts förgiftning (kvävning) Hur förklarar han skadorna som har uppstått vid dödstillfället? Självförvållade?
@Mia - Han har hävdat att skadorna uppkom i samband med själva styckningen.
11.20
INFO : Faran med kolmonoxid består i att de röda blodkropparna hellre väljer kolmonoxid än syre om båda finns tillgängliga, och man kan utan vidare kalla kolmonoxidförgiftning för "kemisk kvävning". Det behövs mycket små halter av kolmonoxid i inandningsluften för att den skall vara farlig, dessutom ackumuleras skadeeffekten med tiden.
11.21
Så här ser rättssalen ut. Bilden är tagen från ett tidigare tillfälle, eftersom det under tiden rättegången pågår är förbjudet att fotografera, filma eller ta upp ljud inne i rättssalen.
 
11.22
Nu går man igenom snitten i halsen. Snitten kan ha relevans i förhållande till dödsorsaken, står det i obduktionsrapporten. Rättsmedicinaren bekräftar att dödsorsaken kan ha varit att Kim Wall fick halsen avskuren.
11.30
Det är många detaljer i rättsmedicinarens vittnesmål som vi inte återger, därför är det just nu lite glesare mellan uppdateringarna.
11.30
Nu har man gått över till obduktionen av benen. Det finns märken på anklarna som är bredare, än de märken efter buntband som tyngderna varit fästa i.
11.38
Tack för bild på rättssalen!
Ljust o fint .
11.40
"Peter Madsen kom 14 oktober med sin tredje förklaring om vad som hände Kim Wall", säger åklagaren. Därefter läser han ur obduktionsprotokollet som inte visar på onormala koncentrationer av gaser i kroppen. Analysresultatet visar alltså att man inte kan belägga Madsens påstående om förgiftning av kolmonoxid som möjlig dödsorsak.
11.42
Däremot finns förändringar i lungorna som kan tyda på kvävning, förändringar som uppstått via blockering av luftvägarna.
11.44
Det är en tänkbar möjlig dödsorsak, enligt rättsläkaren.
11.47
Det finns inga tecken att Kim Walls kropp utsatts för värmepåverkan, enligt obduktionen. Peter Madsen har hävdat att det blev en stark värmeutveckling i ubåten när det uppstod ett tekniskt fel. Man har också räknat på Peter Madsens påstådda scenario och konstaterat att temperaturen skulle ha blivit mycket hög inne i ubåten, över 100 grader efter ett antal minuter.
11.48
Nu tar Madsens advokat över med frågor till rättsläkaren.
11.48
Vet man vad som använts som tyngd för att sänka kroppen mer än "metall" som nämnts tidigare?
@anonym - Det ska vara någon typ av rör som kan härledas till Madsens verkstad.
11.49
Det kan inte vara lätt att lyssna på detta. Har ni fått backning så ni slipper mardrömmar?
@Mia - Vi får det stöd vi behöver.
11.49
Är Kims anhöriga på plats?
Inte de närmaste i alla fall.
11.53
"Det finns två blödningar som man kan vara säker på har skett medan Kim Wall var i livet", säger advokaten. Rättsläkaren bekräftar. Det handlar om skador i underlivet.
12.00
Finns det något som tyder på att Kim Wall varit bunden medan hon var i livet? Jag tänker på att märkena på anklarna är bredare än märkena efter buntbanden som ni nämnde.
@Susanne - Enligt rättsmedicinaren kan en del av skadorna ha kommit från annat än de band och metallrör som kroppsdelarna var fastbundna vid.
12.01
Har dödstidpunkten fastställts ?
@j_sve - Det ska ha varit vid elvatiden på kvällen.
12.01
Det var flera båtar närvarende när ubåten kom upp till ytan och sen när den sänktes vi var 2 svenska segelbåtar som passerade i ett avstånd under en sjömil hörde likaså komikationen mellan helikopter och ubåten
12.02
Har Madsen ngn gång förklarat varför han ljugit ett flertal ggr? Först släppte han av Kim i land, nästa lögn bestod i att Kim fått en lucka i skallen, Till sist kom kolmonoxid som förklaring. Är även detta för att skona familjen?
@peter - Han har sagt att det är för att skona familjen.
12.07
Kommer förundersökningen att bli offentlig?
@cc - när domen vunnit laga kraft.
12.08
Vi kommer nu till mycket obehagliga detaljer. Advokaten försöker visa rätten, med hjälp av frågor till rättsläkaren, att det inte alls är säkert att skadorna på Kim Walls underliv har uppstått genom en typ av sexuellt våld, som finns beskrivet i material på Madsens hårddisk.
12.14
Det vore intressant att få veta om fler rättsmedicinare kommit fram till samma slutsats !
@Anonym - Den som hörs har utfört undersökningarna tillsammans med en annan. Jag vet inte om fler kommer att höras i samband med rättegången.
12.16
Finns tecken på att styckningen påbörjades innan döden?
@Mia - Rättsläkaren kan inte säga exakt när själva styckningen påbörjats. Men de skadorna är inte de som nämnts när hon pratat om skador som uppkommit i nära anslutning till döden.
12.17
Var sitter elr står du som rapporterar till oss?
@Anonym - Vi är två stycken. Ylva sitter på åhörarplats inne i rättssalen, jag sitter i ett åhörarrum där vi följer rättegången via tv-skärmar.
12.18
"Det finns två blödningar som man kan vara säker på har skett medan Kim Wall var i livet", säger advokaten. Rättsläkaren bekräftar. Det handlar om skador i underlivet.
- Är det inte konstigt att advokaten påtalar detta? Är ju negativt för Madsen..?
@Anonym - Vad advokatens motiv är vill jag inte spekulera i.
12.24
Advokaten undrar om det finns några yttre tecken som tyder på kvävning. Det finns en karaktäristisk underhudsblödning, berättar rättsläkaren. Men inga andra tecken som tyder på strypning, konstaterar advokaten.
12.26
Ärligt talat Ylva, är det nödvändigt att skriva om detaljer kring skador på könsdelarna?
@Håkan - Ja. Det är tyvärr relevant eftersom åklagaren har väckt åtal för sexualbrott mot bakgrund av dessa skador. Men du ska veta att vi håller igen på detaljerna.
12.27
Tack för bra mediedäkning av sagen!


1) Är stängda dörrar en umölighet i Svensk retsväsen?
- kan detta tolkes sådan, at det i Dansk restväsen er individet [vidnat] som går före Samhället, och i Svensk retsväsen Samhället [offentlighed i retsväsenet] som går före individet?

Och: Föler ni, pressen, at det er et element av "Sverige imot Danmark" eller bortses helt ifrån dette aspekt av sagen?

Tack så mücket!! Och unskyld mine frågår!

/Dansken fra København som gillar SVT :- )
@Köpenhamn - Det kan vara stängda dörrar i Sverige också. Det finns inget element av "Sverige mot Danmark"
12.28
Är det svårt att bedöma hur Kim dog? Vad händer då med fallet?
@Johan - Dödsorsaken är en av de spingande punkterna i fallet. Än så länge har rättsmedicinaren inte kunnat säga exakt vad dödsorsaken är.
12.30
Advokatens strategi vid förhöret med rättsläkaren är att lyfta fram osäkerheterna i obduktionsresultatet.
12.35
Har det någon gång antytts att detta inte skulle varit första gången M gjort nått dylikt. Då han just är så oberörd när han räddas
@Bengt - Det har inte antytts under rättegången. Man har testat hans DNA mot andra olösta kvinnomord och inte fått någon träff.
12.36
Advokaten understryker att även om man inte funnit spår av kolmonoxid kan det ha försvunnit ur kroppen.
12.40
Men lungorna visade skador som tyder på kvävning?
@Anna - Det finns enligt rättsmedicinaren saker som tyder på det. Men det går inte säga säkert att kvävning är dödsorsaken.
12.41
När det gäller tecken på kvävning finns missfärgningar i ansiktet som kan tyda skador som uppstått vid kvävning, enligt rättsläkaren. Men diagnosen kan inte ställas säkert, säger rättsläkaren. Lungorna hade, som vi tidigare berättat, skador som kan tyda på kvävning som möjlig dödsorsak.
12.46
Om man inte kan bevisa att Madsen mördat Kim Wall kommer han att släppas då?
@Susanne - Han är även åtalad för sexualbrott och brott mot griftefriden.  Han har erkänt brott mot griftefriden, ett brott som kan ge sex månaders fängelse i Danmark. Dock har hann suttit häktad längre än så. Vi får se vad rätten beslutar.
12.46
Nu är advokaten färdig. Åklagaren vill ställa några frågor till.
12.46
Kan madsen gå fri om man inte kan visa hur Kim dog?Med vänlig hälsning, johan
@Johan - Det kan vi inte spekulera i.
12.47
Förhöret med rättsläkaren är avslutat. Förhandlingen återupptas 13.35.
12.47
Rättsläkarna bör med sin långa erfarenhet och kunskap, kunna fastslå dödsorsaken
@BoCarlsson - Rättsmedicinaren säger att det är försvårande eftersom kroppsdelarna legat i vattnet under en längre tid.
12.47
Ta hand om Er ni som rapporterar om denna vidriga,sorgliga & tragiska händelse! Kram
Tack för din omtanke!
12.48
Madsen har sagt atrt han ville ge henne en "sjömansbegravning" som jag förstår.
Som fd sjöman i övrigt lekman så har jag aldrig hört talas om styckning av kroppen innan själva sjömansbegravningen. Samt närheten till land i detta fallet skulle för varje fartyg i samma situation gjort att de anlöpt hamn, Sjömansbegravningar. hör till historien när fartygen av lätt uträknade skäl inte kunde fara omkring med avlidna i veckor/månader på havet. Det måste vara mycket svårt för försvaret att mildra konsekvenserna av det Madsen är anklagad för. Eftersom Madsen trovärdighet är sargad av återkommande lögner o efter vilket halmstrå ska försvarsadvokaten jobba på ???
12.48
Men om lungorna visar spår av kvävning så dog hon inte av kolmonoxidförgiftning? Eller är det samma typ av skador?
@Anna - Enligt rättsmedicinaren kan man inte utesluta kolmonoxidförgiftning.
12.49
Så man har ej funnit spår av kolmonoxid....
Gick inte Madsen ner i ubåten efter att han varit uppe o stängt luckan ?
Om kolmonoxid är såå farligt borde han själv andats in o fått problem....Märkligt!
12.49
Innefattar åtalet mot Madsen enbart mord, inte dråp eller annat vållande till död?
@Mia - Han är åtalad för mord, sexualbrott och brott mot griftefriden.
12.51
Tack för att göra det lätt att följa med i rättegången. Jag bor i Danmark och följer också den danska liveuppdateringen, som är lite mer detaljerad när det kommer till skador och sådant. Det vore intressant att veta om Sverige och Danmark har olika "regler" om vad som får publiceras?
@Följermed -  Vi har pressetiska regler att förhålla oss till och de kanske skiljer sig mellan länderna. Sen fattar varje media egna publicistiska beslut.
13.05
Vi passar också på att ta en kort paus. Förhandlingen återupptas 13.35, men innan dess ska vi försöka svara på några av era frågor.
13.37
Rättegången återupptas med ett nytt vittnesmål. Kim Walls pojkvän.
13.38
Han beskriver Kim Wall som en "otroligt ambitiös journalist"
13.43
Kim Wall var i Köpenhamn i juli augusti 2017. För Kim Wall var det sista möjligheten att göra reportage om det danska rymdprogrammet. De skulle flytta till Beijing några dagar senare, där Kim Wall skulle försöka arbeta som frilansjournalist.
13.47
På fredagen 11 augusti skulle paret ha åkt på ett bröllop i Kolding. 10 augusti arrangerade paret en fest. De första gästerna kom vid 17-tiden. Kim Wall var "ganska begeistrad" över turen med ubåten som hon skulle ut på. Hon frågade pojkvännen om han tyckte det var okej, eftersom de hade bjudit in till en sammankomst. Kim Wall trodde hon skulle bli borta några timmar.
13.49
"Sa hon något speciellt om Peter Madsen?" undrar åklagaren. "Hon sa att han var lite all over the Place." "Vad menade hon?"" Det var svårt att bli klok på honom." "Var hon orolig för något?" "Hon var rädd för att sitta i en ubåt." "Övervägde du att följa med." Det gjorde jag. Det var nära men det var folk som skulle komma."
14.00
"Sa du farväl till Kim Wall?" "Det gjorde jag", säger pojkvännen. Han får återigen en fråga om hål i strumpbyxorna. Han såg inte att hon hade hål på strumpbyxorna när hon lämnade.
14.03
Advokaten har inga frågor till Kim Walls pojkvän.
14.04
Har sett rättegången mot Peter Madsen i Norsk tv för två dagar sedan, varför börjar SVT sända flera dagar efter NRK?
@KjellKarnevi - Vi har varit på plats alla rättegångsdagar
14.04
Nu kommer ett nytt vittne in. En man. Han var radiooperatör för räddningshelikoptern som vi har sett på bilder.
14.07
Han försökte få radiokontakt med ubåten. Han fick kort kontakt med ubåten. Essensen var om de var okej på båten. Han fick information om att det var tekniska problem med ubåten och det skulle dröja innan ubåten nådde Refshaleön.
14.10
Det handlar om den radiokommunikation som har spelats upp i rätten under första rättegångsdag.
14.11
Efter att ubåten sjunkit och Madsen räddats följer helikoptern med till Dragör hamn. Personalen väntade sig att Madsen skulle vara chockad. Men han gick iväg.
14.12
De frågar om han är okej, eller har skadats. "Han framstår som mycket lugn", säger vittnet.
14.15
"Sa han något om vad han gjorde ut till sjöss?" "Han sa att det varit en fantastisk natt med lugnt vatten."
14.16
"Han frågade flera gånger om det fanns något system som kunde spåra honom", säger vittnet. Det handlar om ubåtens färd under natten.
14.17
Reagerade pojkvännen på Kims SMS, att något inte stämde? Lever fortfarande MEN är på väg ner antyder en motvilja/rädsla?
@JAG - Det har inte kommit upp
14.18
Förhöret är avslutat.
14.19
Nytt vittne. En kvinna som var läkare vid den räddningshelikopter som spanade efter den försvunna ubåten.
14.21
Hon såg att personen som stod i ubåtens torn sedan gick ned i ubåten, för att därefter komma upp igen.
14.22
Ubåten kom in till Dragörs hamn. Peter Madsen gick bortåt, inte mot helikoptern.
14.24
Peter Madsen uppgav flera gånger att han var okej, berättar vittnet.
14.25
Peter Madsen säger sig inte veta var Kim Wall befinner sig, när personalen frågar. Vid ett annat tillfälle uppger han att hon blivit avsläppt vid Refshaleön, berättar vittnet.
14.27
Hon lägger märke till att han är våt och kall.
14.31
Visste ingen om att Kim varit med i ubåten?
@JAG - Jo, bland annat hennes pojkvän. Han vittnade för en kort sen. Scrollar du ner lite så hittar du vad han sa.
14.36
"Reagerade pojkvännen på Kims SMS, att något inte stämde? Lever fortfarande MEN är på väg ner antyder en motvilja/rädsla?"

Pojkvännen sade tidigare att hon var orolig för att åka U-båt, jag tolkar det som att hon tyckte det var läskigt och därav hennes MEN.
Han fick aldrig frågan när han hördes en kort sen.
14.37
När polisen kom till platsen uppfattar vittnet Peter Madsen som nervös.
14.38
Rätten tar nu några minuters paus.
14.39
Är det bara SVT som rapporterar om Peder Madsen
Rapporteringen är seg på något vis
@Ann - nej det är flera olika medier fortfarande på plats
14.41
Är GW på plats? Visar han några reaktioner på det som kommit fram under dagen?
@Rolf - Jag har inte sett honom idag i åhörarsalen
@Rolf - Ingen av våra reportrar på plats har sett honom idag. Men han var där igår.
14.41
I pausen upplyser åklagaren journalisterna om att det blir stängda dörrar i morgon efter klockan 13.15. Det betyder att vi kommer att kunna följa rättegången på förmiddagen samt ett första kort förhör efter lunch cirka 13.00-13.15.
14.42

"Han frågade flera gånger om det fanns något system som kunde spåra honom", säger vittnet.

Framgick det om vittnet gav honom något svar på det?
Det verkar ju som att han försökte lista ut om han kunde bli påkommen eller inte.
@Anonym - nej det framkom inte
14.50
Mannen som nu ska vittna är en praktikant vid verkstaden. Åklagaren säger till rätten att han vill att vi journalister ska vara försiktiga med att ge uppgifter som kan identifiera honom. Hans namn uppges inte för åhörarna.
14.53
Han har varit vid verkstaden i två omgångar, både 2016 och 2017. Han utförde bland annat med datorn i verkstaden.
14.55
10 augusti 2017 var han på verkstaden som indirekt medhjälpare eller praktikant, undrar åklagaren. Sov du verkstaden? Vid sidan av verkstaden, säger han.
14.59
Vad är det för verkstad som avses?
@Oscar - Rymdlaboratoriet på Refshaleön
15.02
10 augusti var också ett filmteam från Australien på verkstaden vid 12-tiden, säger åklagaren. De kan ha lämnat verkstaden vid 17-tiden, uppger vittnet. Några dagar tidigare hade det blivit klart att en raketuppskjutning från Bornholm inte skulle bli av.
15.07
Förlåt min otydlighet. Ingen mer än pojkvännen d v s helikopterpersonal/radiokomonikatör? Har man draggat efter Kim i Madsens mobiler?
@JAG - Fler vittnen kommer att höras imorgon och början av nästa vecka.
15.08
Vittnet beskriver Peter Madsen som uppgiven och omotiverad den här dagen, 10 augusti.
15.10
Är verkstaden samma plats som Madsen byggt sin ubåt?
@JAG - Nej den plats de nämner är Rymdlaboratoriet på Refshaleön
15.14
"La du märke till om Peter Madsen gick från verkstaden till ubåten?" frågar åklagaren. "Nej", svarar vittnet. "Kunde han ha gjort det utan att du såg det?" "Ja" "16.38 pratade Peter Madsen med Kim Wall. Berättade han något om det här avtalet?" "Han sa att han skulle ut på en tur." "Vet du om han tog en fogsvans med orange skaft?" "Nej, det har jag inte sett." "Hade Peter Madsen berättat om att det skulle utföras något arbete på ubåten?" "Det har jag aldrig hört om."
15.16
"Har du någonsin sett en grön vattenslang i ubåten?Tar man med sig en slang när man ska ut och segla?", frågar åklagaren. "Det kan jag inte se någon grund till", svarar vittnet.
15.18
Åklagaren frågar också om vittnet har hjälpt Peter Madsen med hans dator. Det bekräftar vittnet.
15.18
Påträffades datorn i verkstaden eller var någonstans?
@Anna - ja, så är det sagt
15.21
Sa Peter Madsen om du fick kika på innehållet i datorn? undrar åklagaren. "Om du bara visste vad den innehåller", ska Peter Madsen ha sagt till vittnet.
15.25
"Har Peter Madsen uttryckt intresse för darknet?"frågar åklagaren. "Indirekt", svarar vittnet. Darknet är en del av internet där ljusskygga aktiviteter pågår.
15.32
"Han har varit vid verkstaden i två omgångar, både 2016 och 2017. Han utförde bland annat med datorn i verkstaden."
Vad gjorde praktikanten med datorn?
@Ow - han ska hjälpt honom med en gammal dator men menar att det varit Madsens personliga dator och fått antydningar som han menar är att det funnits pornografi i datorn
15.36
Advokaten har en hel del frågor till vittnet, säger hon, men hon är i tidsnöd. Det verkar som om domaren är inne på att fortsätta förhören fram till klockan 16.
15.37
Förklarar vittnet hur han menar med att Madsen indirekt är intresserad av darknet?
@Sofia - Jag uppfattar det som om han har "fiskat" efter hur vittnet ställer sig till darknet.
15.39
Advokaten förklarar att det är ganska kort tid som vittnet har haft tillgång till den dator som skulle rensas. Andra kan ha haft tillgång datorn. "Alla hade sina egna datorer", svarar vittnet.
15.40
"Jag har i alla fall inte sett att några andra har haft tillgång till datorn", säger vittnet.
15.51
Han har varit ute och seglat med ubåten men inte så många gånger som andra praktikanter, kanske fyra gånger.
15.59
Varför rapporterar ni inte oftare? Det går lång tid mellan uppdateringarna.
@Sara - Det är mycket detaljer och vi publicerar inte allt av publicistiska skäl.
16.03
Vittnet har fått en hel del frågor av advokaten om de spännband som fanns på ubåten. Han kunde inte riktigt känna igen spännbanden.
16.03
Hur verkar Madsen må idag?
@Classe - Just nu följer han med i försvarsadvokatens frågor och verkar anteckna
16.05
Kan ni se om M tittar på vittnet?
@Sara - ja, då och då ser han åt vittnets håll
16.05
"Kände du alltid till vilka arbeten som skulle utföras på ubåten?" frågar advokaten. "Nej", medger vittnet. Peter Madsen tittar just nu på vittnet.
16.11
Det är slut för idag. Dagens förhandling drog över tiden eftersom advokaten hade en hel del frågor till det sista vittnet.
16.15
Vi avslutar dagens rapportering. Imorgon bitti är vi på plats igen. Då ska nya vittnen höras.